2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING"

Transcriptie

1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Fluvastatin Sandoz 20 mg harde capsules Fluvastatin Sandoz 40 mg harde capsules 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Fluvastatin Sandoz 20 mg harde capsules: Elke capsule bevat 21,06 mg natriumfluvastatine, wat overeenstemt met 20 mg fluvastatine. Fluvastatin Sandoz 40 mg harde capsules: Elke capsule bevat 42,12 mg natriumfluvastatine, wat overeenstemt met 40 mg fluvastatine. Voor de volledige lijst van hulpstoffen, zie rubriek FARMACEUTISCHE VORM Capsule, hard Fluvastatin Sandoz 20 mg harde capsules: Bruin gekleurde capsule met gebroken wit tot lichtgeel poeder. Fluvastatin Sandoz 40 mg harde capsules: Bruin gekleurde capsule met gebroken wit tot lichtgeel poeder. 4. KLINISCHE GEGEVENS 4.1 Therapeutische indicaties Dyslipidemie Behandeling van volwassenen met primaire hypercholesterolemie of gemengde dyslipidemie in aanvulling op een dieet, als de respons op dieet en andere niet-farmacologische behandelingen (bv. lichaamsbeweging, vermagering) inadequaat zijn. Secundaire preventie bij coronair hartlijden Secundaire preventie van ernstige cardiale complicaties bij volwassenen met coronair hartlijden na percutane coronaire interventies (zie rubriek 5.1). 4.2 Dosering en wijze van toediening Volwassenen Dyslipidemie

2 Vooraleer een behandeling met fluvastatine te starten, moeten de patiënten op een gebruikelijk cholesterolverlagend dieet worden gezet en dat moet worden voortgezet tijdens de behandeling. De start- en de onderhoudsdosering moeten voor elke patiënt afzonderlijk worden bepaald volgens de initiële LDL-cholesterolconcentratie en de therapeutische doelstelling. De aanbevolen dosering is 20 tot 0 mg per dag. Bij patiënten bij wie de LDL-C moet worden verlaagd met < 25%, kan een startdosering van 20 mg worden gebruikt als één capsule van 20 mg s avonds. Bij patiënten bij wie de LDL-C 25% moet worden verlaagd, bedraagt de aanbevolen startdosering 40 mg als één capsule van 40 mg s avonds. De dosering kan worden verhoogd tot 0 mg per dag, toegediend als één enkele dosis (één tablet fluvastatine 0 mg met verlengde afgifte) om het even wanneer overdag of als één capsule van 40 mg tweemaal per dag (één s morgens en één s avonds). Het maximale lipidenverlagende effect van een bepaalde dosis wordt bereikt na 4 weken. De dosering moet worden aangepast met intervallen van 4 weken of langer. Secundaire preventie bij coronair hartlijden Bij patiënten met coronair hartlijden na percutane coronaire interventies is de geschikte dagdosering 0 mg. Fluvastatine is doeltreffend in monotherapie. Wanneer fluvastatine wordt gecombineerd met cholestyramine of andere harsen, moet het minimaal 4 uur na het hars worden ingenomen om significante interactie door binding van het geneesmiddel aan het hars te vermijden. Als gelijktijdige toediening met een fibraat of niacine noodzakelijk is, moeten de gunstige effecten en het risico van een gelijktijdige behandeling zorgvuldig in beschouwing worden genomen (voor gebruik met fibraten of niacine zie rubriek 4.5). Pediatrische populatie Kinderen en adolescenten met heterozygote familiale hypercholesterolemie Voor de start van de behandeling met fluvastatine bij kinderen en adolescenten van 9 jaar en ouder met heterozygote familiale hypercholesterolemie moet de patiënt op een standaard cholesterolverlagend dieet worden gezet en dat dieet moet tijdens de behandeling worden voorgezet. De aanbevolen startdosering is één capsule van 20 mg. De dosering moet om de 6 weken worden aangepast. De dosering moet worden aangepast naargelang van de initiële LDL-Cspiegel en de aanbevolen therapeutische doelstelling. De maximale dagdosering die mag worden toegediend, is 0 mg hetzij als capsules van 40 mg met onmiddellijke afgifte tweemaal per dag hetzij als één tablet van 0 mg met verlengde afgifte eenmaal per dag. Het gebruik van fluvastatine in combinatie met nicotinezuur, cholestyramine of fibraten bij kinderen en adolescenten werd niet onderzocht. Fluvastatine werd alleen onderzocht bij kinderen van 9 jaar of ouder met heterozygote familiale hypercholesterolemie.

3 Nierinsufficiëntie Fluvastatine wordt geklaard door de lever. Minder dan 6% van de toegediende dosis wordt afgescheiden in de urine. De farmacokinetiek van fluvastatine blijft ongewijzigd bij patiënten met lichte tot ernstige nierinsufficiëntie. Daarom hoeft de dosering bij die patiënten niet te worden aangepast. Maar gezien de beperkte ervaring met doseringen > 40 mg/dag bij ernstige nierinsufficiëntie (CrCl < 0,5 ml/sec of 30 ml/min) moeten die doseringen met de nodige voorzichtigheid worden gestart. Leverinsufficiëntie Fluvastatine is gecontra-indiceerd bij patiënten met een actieve leverziekte of een onverklaarde, blijvende stijging van de serumtransaminasen (zie rubrieken 4.3, 4.4 en 5.2). Ouderen Een aanpassing van de dosering is niet noodzakelijk in deze populatie. Wijze van toediening Fluvastatin Sandoz kan tijdens of buiten de maaltijd worden ingenomen en moet in zijn geheel worden ingeslikt met een glas water. 4.3 Contra-indicaties Fluvastatine is gecontra-indiceerd: bij patiënten met een bekende overgevoeligheid voor fluvastatine of een van de in rubriek 6.1 vermelde hulpstoffen. bij patiënten met een actieve leverziekte of een onverklaarde, persisterende stijging van de serumtransaminasen (zie rubrieken 4.2, 4.4 en 4.). tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding (zie rubriek 4.6) 4.4 Bijzondere waarschuwingen en voorzorgen bij gebruik Leverfunctie In de postmarketingervaring zijn gevallen van fataal en niet-fataal leverfalen gemeld met sommige statines waaronder fluvastatine. Hoewel een oorzakelijk verband met de behandeling met fluvastatine niet is vastgesteld, moeten de patiënten de raad krijgen om potentiële symptomen of tekenen van leverfalen (bijv. nausea, braken, verlies van eetlust, geelzucht, verminderde hersenfunctie, gemakkelijk blauwe plekken of bloedingen krijgen) te melden en moet stopzetting van de behandeling worden overwogen. Net als bij andere vetverlagende middelen wordt aanbevolen bij alle patiënten leverfunctietests te doen voordat de behandeling wordt gestart en 12 weken na aanvang van de behandeling of na een dosisverhoging en daarna op geregelde tijdstippen. Als het aspartaataminotransferase (AST) of alanine-aminotransferase (ALT) meer dan driemaal hoger wordt dan de bovengrens van de normale waarden en zo blijft, moet de behandeling worden gestopt. Zeer zelden werd mogelijk geneesmiddelgebonden hepatitis vastgesteld, die genas nadat de behandeling werd stopgezet. Voorzichtigheid is geboden als fluvastatine wordt toegediend aan patiënten met een voorgeschiedenis van leveraandoeningen of zwaar alcoholgebruik.

4 Skeletspierweefsel Myopathie is zelden gerapporteerd met fluvastatine. Myositis en rhabdomyolyse zijn zeer zelden gerapporteerd. Bij patiënten met onverklaarde diffuse myalgie, spiergevoeligheid of spierzwakte en/of gestegen creatinekinasewaarden (CK-waarden), moet aan myopathie, myositis of rhabdomyolysis worden gedacht. Daarom moeten patiënten worden aangemaand om onverklaarde spierpijn, spiergevoeligheid of spierzwakte onmiddellijk te melden, in het bijzonder in combinatie met malaise of koorts. Creatinekinasemeting Op dit moment zijn er geen bewijzen voor de noodzaak van routinematige controle van totale plasmaconcentraties van CK of andere spierenzymen bij asymptomatische patiënten die worden behandeld met een statine. Wanneer het CK moet worden bepaald, mag dat niet gebeuren na een grote krachtinspanning of wanneer er waarschijnlijk een andere oorzaak van CK-stijging is. Dat bemoeilijkt interpretatie van de resultaten. Voor de behandeling Zoals met alle andere statines is voorzichtigheid geboden bij het voorschrijven van statines bij patiënten met factoren die predisponeren tot rhabdomyolyse en de daaruit voortvloeiende complicaties. De concentratie van creatinekinase moet worden gemeten voor een behandeling met fluvastatine wordt opgestart, in geval van: nierinsufficiëntie. hypothyroïdie. persoonlijke of familiale voorgeschiedenis van erfelijke spieraandoeningen. voorgeschiedenis van spiertoxiciteit met een statine of een fibraat. alcoholabusus. Sepsis Hypotensie Trauma Grote operatie Ernstige metabole, endocriene of elektrolytenstoornissen Bij ouderen (leeftijd > 70 jaar) moet een dergelijke meting worden overwogen naargelang van de aanwezigheid van andere predisponerende factoren voor rhabdomyolyse. In deze gevallen moet het risico van de behandeling worden afgewogen tegen het mogelijke voordeel en wordt klinische controle aanbevolen. Als de CK-concentratie significant verhoogd is bij de start van de studie (meer dan 5-maal de bovenste limiet van het normale (BLN)), moet de concentratie 5 tot 7 dagen later opnieuw worden gemeten om de resultaten te bevestigen. Als de CK-concentratie nog significant verhoogd is (> 5x BLN) voor het begin van de behandeling, mag de behandeling niet worden gestart.

5 Tijdens de behandeling Als symptomen zoals pijn, zwakte of krampen optreden bij patiënten die worden behandeld met fluvastatine, moeten hun CK-waarden worden bepaald. De behandeling moet worden stopgezet als de concentratie significant verhoogd is (> 5x BLN). Als de spiersymptomen ernstig zijn en dagelijks ongemak veroorzaken, moet worden overwogen de behandeling stop te zetten, ook als de CK-spiegel 5 x BLN is. Als de symptomen verdwijnen en de CK-waarden weer normaal worden, kan worden overwogen opnieuw fluvastatine of een andere statine op te starten, in de laagste dosis en onder nauwlettende controle. Het risico op myopathie zou hoger zijn bij patiënten die worden behandeld met geneesmiddelen die het immuunsysteem onderdrukken (met inbegrip van ciclosporine), fibraten, nicotinezuur of erytromycine in combinatie met andere HMG-CoAreductaseremmers. Er werden na het op de markt brengen geïsoleerde gevallen van myopathie gemeld na gelijktijdige toediening van fluvastatine met ciclosporine en fluvastatine met colchicine. Voorzichtigheid is geboden bij gebruik van fluvastatine bij patiënten die een dergelijke concomitante medicatie krijgen (zie rubriek 4.5). Interstitieel longlijden Er werden uitzonderlijke gevallen van interstitieel longlijden gerapporteerd met bepaalde statines, vooral bij een langetermijnbehandeling (zie rubriek 4.). Mogelijke symptomen zijn dyspneu, niet-productieve hoest en achteruitgang van de algemene gezondheidstoestand (vermoeidheid, vermagering en koorts). Bij vermoeden dat een patiënt interstitieel longlijden heeft ontwikkeld, moet de behandeling met het statine worden stopgezet. Diabetes Mellitus Er zijn aanwijzingen dat statines als klasse de glykemie verhogen en bij sommige patiënten die een hoog risico lopen om later diabetes te krijgen, een niveau van hyperglykemie veroorzaken waarbij een formele behandeling met antidiabetica geïndiceerd is. Dat risico weegt echter niet op tegen de daling van het vasculaire risico met statines en mag dan ook geen reden zijn om de behandeling met statines stop te zetten. Risicopatiënten (nuchtere glykemie 5,6 tot 6,9 mmol/l, BMI > 30 kg/m², verhoogde triglyceriden, hypertensie) moeten klinisch en biochemisch worden gevolgd overeenkomstig de nationale richtlijnen. Pediatrische populatie Kinderen en adolescenten met heterozygote familiale hypercholesterolemie Bij patiënten < 1 jaar werden de doeltreffendheid en de veiligheid niet gedurende langer dan twee jaar onderzocht. Er zijn geen gegevens over de lichamelijke, intellectuele en seksuele rijping bij een langdurige behandeling. De langetermijndoeltreffendheid van behandeling met fluvastatine bij kinderen om de morbiditeit en de mortaliteit op volwassen leeftijd te verlagen is niet aangetoond (zie rubriek 5.1). Fluvastatine werd alleen onderzocht bij kinderen van 9 jaar en ouder met heterozygote familiale hypercholesterolemie (voor details zie rubriek 5.1). Bij prepuberale kinderen moeten

6 de potentiële risico s en voordelen zorgvuldig worden geëvalueerd voor de start van de behandeling omdat de ervaring in die groep zeer beperkt is. Homozygote, familiaire hypercholesterolemie Er zijn geen gegevens beschikbaar over het gebruik van fluvastatine bij patiënten met de zeer zeldzame aandoening homozygote familiaire hypercholesterolemie. 4.5 Interacties met andere geneesmiddelen en andere vormen van interactie Fibraten en niacine Gelijktijdige toediening van fluvastatine met bezafibraat, gemfibrozil, ciprofibraat of niacine (nicotinezuur) heeft geen klinisch significant effect op de biologische beschikbaarheid van fluvastatine of het andere lipidenverlagende geneesmiddel. Aangezien een verhoogd risico van myopathie en/of rhabdomyolyse is waargenomen bij patiënten die HMG-coAreductaseremmers kregen samen met een van die geneesmiddelen, moeten de voordelen en het risico van een gelijktijdige behandeling zorgvuldig tegen elkaar worden afgewogen en mogen die combinaties alleen worden gebruikt met de nodige voorzichtigheid (zie rubriek 4.4). Colchicines Myotoxiciteit, met inbegrip van spierpijn, spierzwakte en rhabdomyolysis, werden beschreven in geïsoleerde gevallen van gelijktijdige toediening met colchicine. De voordelen en de risico s van gelijktijdige behandeling moeten zorgvuldig worden afgewogen en deze combinaties mogen alleen heel voorzichtig worden gebruikt (zie rubriek 4.4). Ciclosporine Uit studies bij niertransplantatiepatiënten blijkt dat de biologische beschikbaarheid van fluvastatine (tot 40 mg/dag) niet klinisch significant verhoogd is bij patiënten met een stabiel toedieningschema van ciclosporine. De resultaten van een andere studie, waarin 0 mg fluvastatine werd toegediend aan niertransplantatiepatiënten die een stabiel toedieningschema van ciclosporine kregen, laten zien dat de blootstelling aan fluvastatine (OOC) en de maximale concentratie (C max ) tweemaal hoger zijn dan de waarden die werden gemeten bij gezonde personen. Hoewel deze concentratiestijgingen van fluvastatine klinisch niet significant waren, mag deze combinatie alleen met de nodige omzichtigheid worden gebruikt. De start- en de onderhoudsdosering van fluvastatine moeten zo laag mogelijk zijn bij combinatie met ciclosporine. Fluvastatine (40 mg en 0 mg) had geen effect op de biologische beschikbaarheid van ciclosporine bij gelijktijdige toediening. Warfarine en andere coumarinederivaten Bij gezonde vrijwilligers had gebruik van fluvastatine en warfarine (éénmalige dosis) geen negatief effect op de plasmaconcentratie van warfarine en de protrombinetijd in vergelijking met toediening van warfarine alleen. Toch werden zeer zelden geïsoleerde gevallen van bloedingen en/of een langere protrombinetijd beschreven bij patiënten die gelijktijdig werden behandeld met fluvastatine en warfarine of andere coumarinederivaten. Controle van de protrombinetijd wordt aanbevolen

7 bij opstarten of stopzetten van een behandeling met fluvastatine of wanneer de dosis wordt aangepast bij patiënten die worden behandeld met warfarine of andere coumarinederivaten. Rifampicine (rifampine) Toediening van fluvastatine aan gezonde vrijwilligers die eerder werden behandeld met rifampicine (rifampine), leidde tot een ongeveer 50% lagere biologische beschikbaarheid van fluvastatine. Hoewel er tot op heden geen klinische bewijzen zijn dat de doeltreffendheid van fluvastatine als lipidenverlagende behandeling wordt aangetast, kan het bij patiënten die langdurig moeten worden behandeld met rifampicine (zoals bij de behandeling van tuberculose) nodig zijn de dosis fluvastatine aan te passen om bevredigende resultaten op het vlak van lipidenverlaging te verkrijgen. Orale antidiabetica Voor patiënten die worden behandeld met orale sulfonylureumderivaten (glibenclamide [glyburide], tolbutamide) naar aanleiding van niet-insulineafhankelijke (type 2-) diabetes mellitus (NIADM), heeft toevoeging van fluvastatine geen klinisch significante invloed op de glykemiecontrole. Bij patiënten met NIADM die worden behandeld met glibenclamide (n = 32), steeg bij toediening van fluvastatine (40 mg, tweemaal per dag gedurende 14 dagen) de gemiddelde C max, OOC en t 1/2 van glibenclamide met respectievelijk ongeveer 50%, 69% en 121%. Glibenclamide (5 tot 20 mg per dag) verhoogde de gemiddelde C max en OOC van fluvastatine met respectievelijk 44% en 51%. In deze studie waren er geen veranderingen op het vlak van glucose-, insuline- en C-peptideconcentraties. Toch moeten patiënten die gelijktijdig worden behandeld met glibenclamide (glyburide) en fluvastatine, een aangepaste controle blijven krijgen als de dosis fluvastatine wordt verhoogd tot 0 mg per dag. Galzuurbindende middelen Fluvastatine moet minimaal 4 uur na het hars (bijv. cholestyramine) worden ingenomen om significante interactie door binding aan het hars te voorkomen. Fluconazol Wanneer fluvastatine werd toegediend aan gezonde vrijwilligers die eerder werden behandeld met fluconazol (CYP 2C9-remmer), leidde dat tot een toename van de blootstelling en de maximale concentratie van fluvastatine met ongeveer 4% en 44%. Hoewel er geen klinische bewijzen waren voor een veranderd veiligheidsprofiel van fluvastatine bij patiënten die eerder gedurende 4 dagen werden behandeld fluconazol, is voorzichtigheid geboden bij gelijktijdige toediening van fluvastatine en fluconazol. Histamine H2-receptorantagonisten en protonpompremmers Gelijktijdige toediening van fluvastatine met cimetidine, ranitidine of omeprazol leidt tot een verhoogde biologische beschikbaarheid van fluvastatine, maar dit is niet klinisch significant. Fenytoïne De veranderingen van de farmacokinetiek van fenytoïne bij gelijktijdige toediening met fluvastatine zijn vrij klein en niet klinisch significant. Routinemonitoring van de plasmaconcentraties van fenytoïne volstaat dus bij gelijktijdige toediening van fluvastatine.

8 Cardiovasculaire geneesmiddelen Er zijn geen klinisch significante farmacokinetische interacties bij gelijktijdige toediening van fluvastatine en propranolol, digoxine, losartan, clopidogrel of amlodipine. Op basis van de farmacokinetische gegevens is geen controle of dosisaanpassing nodig wanneer fluvastatine gelijktijdig met deze geneesmiddelen wordt toegediend. Itraconazol en erytromycine Concomitante toediening van fluvastatine met de krachtige cytochroom P450 (CYP) 3A4- remmers itraconazol en erytromycine heeft minimale effecten op de biologische beschikbaarheid van fluvastatine. Aangezien dat enzym een minimale rol speelt bij het metabolisme van fluvastatine, zullen andere CYP3A4-remmers (bijv. ketoconazol, ciclosporine) naar verwachting allicht geen effect hebben op de biologische beschikbaarheid van fluvastatine. Grapefruitsap Aangezien er geen interactie optreedt tussen fluvastatine en andere CYP3A4-substraten, zal fluvastatine allicht geen interactie aangaan met grapefruitsap. 4.6 Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding Vrouwen die kinderen kunnen krijgen Vrouwen die kinderen kunnen krijgen, moeten een doeltreffende contraceptie gebruiken. Als een patiënte zwanger wordt tijdens inname van Fluvastatin Sandoz, moet de behandeling worden stopgezet. Zwangerschap Er zijn onvoldoende gegevens over het gebruik van fluvastatine tijdens de zwangerschap. Omdat HMG-CoA-reductaseremmers de aanmaak van cholesterol en mogelijk van andere biologisch werkzame, cholesterolafgeleide stoffen onderdrukken, kunnen ze schadelijk zijn voor de foetus als ze worden toegediend aan zwangere vrouwen. Fluvastatine is dus gecontraindiceerd tijdens de zwangerschap (zie rubriek 4.3). Borstvoeding Op grond van preklinische gegevens is het te verwachten dat fluvastatine in de moedermelk wordt uitgescheiden. Er is onvoldoende informatie over de effecten van fluvastatine bij pasgeborenen/zuigelingen. Fluvastatine is gecontra-indiceerd bij vrouwen die borstvoeding geven (zie rubriek 4.3). Vruchtbaarheid

9 In dieronderzoek werden geen effecten op de mannelijke en vrouwelijke vruchtbaarheid waargenomen. 4.7 Beïnvloeding van de rijvaardigheid en het vermogen om machines te bedienen Er werd geen onderzoek uitgevoerd naar het effect op de rijvaardigheid en het vermogen om machines te bedienen. 4. Bijwerkingen De bijwerkingen die het vaakst worden beschreven, zijn lichte maag-darmsymptomen, slapeloosheid en hoofdpijn. Bijwerkingen worden opgesomd volgens de MedDRA-systeem-/orgaanklasse. Binnen elke systeem-/orgaanklasse worden de bijwerkingen gerangschikt in volgorde van frequentie, de frequentste eerst. Binnen elke frequentiecategorie worden de bijwerkingen gepresenteerd in dalende volgorde van ernst. Naast de overeenstemmende frequentiecategorie wordt ook de volgende conventie (CIOMS III) gegeven voor elke bijwerking: zeer vaak ( 1/10); vaak ( 1/100 tot <1/10); soms ( 1/1.000 tot <1/100); zelden ( 1/ tot <1/1.000); zeer zelden (<1/10.000); niet bekend (kan met de beschikbare gegevens niet worden bepaald). Bloed- en lymfestelselaandoeningen Zeer zelden: Trombopenie Immuunsysteemaandoeningen Zelden: overgevoeligheidsreacties (rash, urticaria) Zeer zelden: Anafylactische reactie Psychische stoornissen Vaak: Slapeloosheid Zenuwstelselaandoeningen Vaak: Hoofdpijn Zeer zelden: Paresthesie, dysesthesie, hypo-esthesie, die ook kunnen optreden bij de onderliggende hyperlipidemiestoornissen. Bloedvataandoeningen Zeer zelden: Vasculitis. Maag-darmstelselaandoeningen Vaak: nausea, buikpijn, dyspepsie Zeer zelden: Pancreatitis Lever- en galaandoeningen Zeer zelden: Hepatitis

10 Huid- en onderhuidaandoeningen Zeer zelden: angio-oedeem, oedeem van het gezicht en andere huidreacties (bijv. eczema, dermatitis, bulleus exantheem) Skeletspierstelsel- en bindweefselaandoeningen Zelden: spierpijn, spierzwakte, myopathie Zeer zelden: rabdomyolyse, lupusachtig syndroom, myositis Voortplantingsstelsel- en borstaandoeningen Niet bekend*: erectiestoornissen Onderzoeken Vaak: stijging van de bloedspiegel van creatinekinase, verhoogde transaminasen in het bloed * Op grond van de postmarketingervaring met fluvastatine via spontane gevalsbeschrijvingen en casuïstieken in de literatuur. Aangezien die reacties vrijwillig worden gemeld in een populatie waarvan de grootte niet bekend is, is het niet mogelijk om een betrouwbare raming te geven van hun frequentie; die wordt dan ook als niet bekend beschouwd. De volgende bijwerkingen werden gerapporteerd met sommige statines: slaapstoornissen waaronder insomnia en nachtmerries geheugenverlies seksuele disfunctie Depressie Uitzonderlijke gevallen van interstitieel longlijden, vooral bij een langetermijnbehandeling (zie rubriek 4.4) Diabetes Mellitus: de frequentie hangt af van de aan- of afwezigheid van risicofactoren (nuchtere glykemie 5,6 mmol/l, BMI > 30 kg/m 2, verhoogde triglyceriden, geschiedenis van hypertensie). Pediatrische populatie Kinderen en adolescenten met heterozygote familiale hypercholesterolemie Het veiligheidsprofiel van fluvastatine bij kinderen en adolescenten met heterozygote familiale hypercholesterolemie werd onderzocht bij 114 patiënten van 9-17 jaar die in twee open, niet-vergelijkende klinische studies werden behandeld, en was vergelijkbaar met wat wordt waargenomen bij volwassenen. In beide klinische studies werd geen effect op de groei en de seksuele rijping waargenomen. Het vermogen van de studies om een eventueel effect op dat vlak te detecteren was evenwel zwak. Laboratoriumbevindingen Biochemische afwijkingen van de leverfunctie zijn in verband gebracht met HMG-coAreductaseremmers en andere vetverlagende middelen. Op grond van een analyse van de samengevoegde gegevens van gecontroleerde klinische studies is een bevestigde stijging van de alanineaminotransferase- of de aspartaataminotransferasespiegel tot meer dan 3-maal de

11 bovenste limiet van het normale (BLN) opgetreden bij 0,2% van de patiënten die werden behandeld met fluvastatine capsules 20 mg/dag, bij 1,5% tot 1,% van de patiënten die werden behandeld met fluvastatine capsules 40 mg/dag, bij 1,9% van de patiënten die werden behandeld met fluvastatine tabletten 0 mg/dag, en bij 2,7% tot 4,9% van de patiënten die werden behandeld met fluvastatine capsules 40 mg tweemaal per dag. De meeste patiënten met die abnormale biochemische bevindingen waren asymptomatisch. Een sterke stijging van de CK-spiegel tot meer dan 5x BLN heeft zich voorgedaan bij een zeer klein aantal patiënten (0,3 tot 1,0%). 4.9 Overdosering Tot nog toe is er maar beperkte ervaring met overdosering van fluvastatine. Er bestaat geen specifieke behandeling voor een overdosis van fluvastatine. Mocht een overdosering optreden, dan moet de patiënt symptomatisch worden behandeld en moeten indien nodig ondersteunende maatregelen worden genomen. De leverfunctietests en de serum-ck-spiegels moeten worden gevolgd. 5. FARMACOLOGISCHE EIGENSCHAPPEN 5.1 Farmacodynamische eigenschappen Farmacotherapeutische categorie: HMG-CoA-reductaseremmers ATC-code: C10A A04 Fluvastatine, een volledig synthetisch cholesterolverlagend middel, is een competitieve remmer van het HMG-coA-reductase, dat HMG-coA omzet in mevalonaat, een precursor van sterolen met inbegrip van cholesterol. Fluvastatine oefent zijn effect vooral uit in de lever en is hoofdzakelijk een racemisch mengsel van de twee erytro-enantiomeren, waarvan er een de farmacologische werking uitoefent. De remming van de biosynthese van cholesterol vermindert de hoeveelheid cholesterol in de levercellen. Dat stimuleert de aanmaak van LDLreceptoren en verhoogt zo de opname van LDL-deeltjes. Het uiteindelijke resultaat van die mechanismen is een daling van de plasmacholesterolconcentratie. Fluvastatine verlaagt de totale C, de LDL-C, apo B en de triglyceriden en verhoogt de HDL-C bij patiënten met hypercholesterolemie en gemengde dyslipidemie. In 12 placebogecontroleerde studies bij patiënten met type IIa- of type IIbhyperlipoproteïnemie werd fluvastatine alleen toegediend aan patiënten in een dagdosering van 20 mg, 40 mg en 0 mg (40 mg tweemaal per dag) gedurende minstens 6 weken. In een studie van 24 weken resulteerde een dagdosering van 20 mg, 40 mg en 0 mg in een dosisgebonden daling van de totale C, de LDL-C, apo B en de triglyceriden en een stijging van de HDL-C (zie tabel 1). Fluvastatine 0 mg tabletten met verlengde afgifte werden toegediend aan meer dan 00 patiënten in drie pivotale studies van 24 weken actieve behandeling en vergeleken met fluvastatine 40 mg een- of tweemaal per dag. Bij toediening als een enkele dosis van 0 mg

12 per dag verlaagde fluvastatine de totale C, de LDL-C, de triglyceriden (TG) en apo B significant (zie tabel 1). De therapeutische respons is duidelijk binnen twee weken en een maximale respons wordt verkregen binnen vier weken. Na vier weken behandeling bedroeg de mediane daling van de LDL-C 3% en na 24 weken (eindpunt) bedroeg de mediane daling van de LDL-C 35%. Ook werd een significante stijging van de HDL-C waargenomen. Tabel 1 Mediane percentuele veranderingen van de serumlipiden na 24 weken in vergelijking met de beginwaarde in placebogecontroleerde studies (fluvastatine capsules met onmiddellijke afgifte) en vergelijkende studies (fluvastatine capsules met verlengde afgifte) Totale-C TG LDL-C Apo B HDL-C Dosis N % Δ N % Δ N % Δ N % Δ N % Δ Alle patiënten Fluvastatine 20 mg Fluvastatine 40 mg 1 74 Fluvastatine 40 mg 25 tweemaal per dag 1 7 Fluvastatine 0 mg Initiële TG 200 mg/dl Fluvastatine 20 mg Fluvastatine 40 mg Fluvastatine 40 mg tweemaal per dag 1 Fluvastatine0 mg Gegevens voor Fluvastatine van 12 placebogecontroleerde studies 2 Gegevens voor Fluvastatine 0 mg tablet van drie gecontroleerde studies van 24 weken In de Lipoprotein and Coronary Atherosclerosis Study (LCAS) werd het effect van fluvastatine op coronaire atherosclerose gemeten door kwantitatieve coronariografie bij mannelijke en vrouwelijke patiënten (35 tot 75 jaar) met coronair lijden en een initiële LDL-C van 3,0 tot 4,9 mmol/l (115 tot 190 mg/dl). In die gerandomiseerde, dubbelblinde, gecontroleerde klinische studie werden 429 patiënten behandeld met fluvastatine 40 mg/dag of een placebo. Kwantitatieve coronariogrammen werden geëvalueerd in het begin van de studie en na 2,5 jaar behandeling en waren evalueerbaar bij 340 van de 429 patiënten. De behandeling met fluvastatine vertraagde de progressie van letsels van coronaire atherosclerose met 0,072 mm (95% betrouwbaarheidsinterval voor het verschil tussen de behandelingen van - 0,1222 tot -0,022 mm) over 2,5 jaar zoals gemeten aan de verandering van de minimale diameter van het lumen (fluvastatine - 0,02 mm vs. placebo - 0,100 mm). Er werd geen directe correlatie gevonden tussen de angiografische bevindingen en het risico op cardiovasculaire evenementen.

13 In de Fluvastatine Intervention Prevention Study (LIPS) werd het effect van fluvastatine op ernstige cardiale evenementen (MACE, d.w.z. cardiale dood, niet-fataal myocardinfarct en coronaire revascularisatie) geëvalueerd bij patiënten met coronair hartlijden bij wie een eerste succesvolle percutane coronaire interventie werd verricht. De studie werd uitgevoerd bij mannelijke en vrouwelijke patiënten (1-0 jaar) met een initiële totale cholesterol van 3,5-7,0 mmol/l (135 tot 270 mg/dl). In die gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie verlaagde fluvastatine (n = 44) in een dosering van 0 mg per dag gedurende 4 jaar het risico op een eerste MACE significant met 22% (p = 0,013) in vergelijking met de placebo (n = 33). Het primaire eindpunt van MACE is opgetreden bij 21,4% van de patiënten die werden behandeld met fluvastatine, en bij 26,7% van de patiënten die werden behandeld met de placebo (verschil in absoluut risico: 5,2%; 95% BI: 1,1 tot 9,3). Die gunstige effecten waren bijzonder duidelijk bij patiënten met diabetes mellitus en bij patiënten met een meertaksziekte. Pediatrische populatie Kinderen en adolescenten met heterozygote familiale hypercholesterolemie De veiligheid en de doeltreffendheid van fluvastatine bij kinderen en adolescenten van 9-16 jaar met heterozygote familiale hypercholesterolemie werden geëvalueerd in 2 open, nietgecontroleerde klinische studies van 2 jaar. 114 patiënten (66 jongens en 4 meisjes) werden behandeld met fluvastatine toegediend als fluvastatine 20 mg/dag tot 40 mg tweemaal per dag of fluvastatine 0 mg tabletten met verlengde afgifte eenmaal per dag waarbij de dosering werd verhoogd volgens de respons van de LDL-C. De eerste studie werd uitgevoerd bij 29 prepuberale jongens van 9-12 jaar met een LDL-Cspiegel > percentiel 90 voor de leeftijd en één ouder met primaire hypercholesterolemie en ofwel een familiale voorgeschiedenis van ischemisch hartlijden op jonge leeftijd of peesxanthomen. De gemiddelde initiële LDL-C was 226 mg/dl of 5, mmol/l (spreiding: mg/dl of 3,6-9,2 mmol/l). Bij alle patiënten werd gestart met fluvastatine 20 mg per dag en werd de dosering om de 6 weken aangepast tot 40 mg per dag en vervolgens 0 mg per dag (40 mg tweemaal per dag) om een streef-ldl-c te bereiken van 96,7 tot 123,7 mg/dl (2,5 mmol/l tot 3,2 mmol/l). De tweede studie werd uitgevoerd bij 5 mannelijke en vrouwelijke patiënten van 10 tot 16 jaar met een LDL-C > 190 mg/dl (equivalent aan 4,9 mmol/l) of LDL-C > 160 mg/dl (equivalent aan 4,1 mmol/l) en één of meer risicofactoren van coronair hartlijden of een LDL- C > 160 mg/dl (equivalent aan 4,1 mmol/l) en een bewezen LDL-receptordefect. De gemiddelde initiële LDL-C was 225 mg/dl equivalent aan 5, mmol/l (spreiding: mg/dl equivalent aan 3, -,9 mmol/l). Alle patiënten werden gestart op fluvastatine 20 mg per dag, waarbij de dosering om de 6 weken werd aangepast tot 40 mg per dag en vervolgens 0 mg per dag om te komen tot een streef-ldl-c < 130 mg/dl (3,4 mmol/l). 70 patiënten waren puberaal of postpuberaal (n = 69 geëvalueerd op doeltreffendheid).

14 In de eerste studie (bij prepuberale jongens) verlaagde fluvastatine 20 tot 0 mg per dag de plasmaconcentraties van de totale C en de LDL-C met respectievelijk 21% en 27%. De gemiddelde LDL-C die werd bereikt, was 161 mg/dl, equivalent aan 4,2 mmol/l (spreiding: mg/dl, equivalent aan 1,9 -,7 mmol/l). In de tweede studie (bij puberale en postpuberale meisjes en jongens) verlaagde fluvastatine 20 tot 0 mg per dag de plasmaconcentraties van de totale C en de LDL-C met respectievelijk 22% en 2%. De gemiddelde LDL-C die werd bereikt, was 159 mg/dl equivalent aan 4,1 mmol/l (spreiding: mg/dl equivalent aan 2,3-7,6 mmol/l). Bij de meeste patiënten in beide studies (3% in de eerste studie en 9% in de tweede) werd de dosering verhoogd tot een maximale dagdosering van 0 mg. Op het einde van de studie had 26 tot 30% van de patiënten in beide studies de streef-ldl-c van < 130 mg/dl (3,4 mmol/l) bereikt. 5.2 Farmacokinetische eigenschappen Absorptie Fluvastatine wordt snel en volledig (9%) geabsorbeerd na orale toediening van een oplossing aan nuchtere vrijwilligers. Na orale toediening van fluvastatine 0 mg tabletten met verlengde afgifte en in vergelijking met de capsules met onmiddellijke afgifte was de absorptiesnelheid van fluvastatine bijna 60% lager, terwijl de gemiddelde verblijftijd van fluvastatine toenam met ongeveer 4 uur. Met een volle maag wordt het geneesmiddel trager geabsorbeerd. Distributie Fluvastatine is hoofdzakelijk werkzaam in de lever. De lever staat ook in voor het grootste deel van de metabolisatie. De absolute biologische beschikbaarheid, op basis van systemische plasmaconcentraties, bedraagt 24%. Het klinische distributievolume (Vz/f) van het geneesmiddel bedraagt 330 liter. Meer dan 9% van het circulerende geneesmiddel is gebonden aan plasma-eiwitten en die binding wordt noch beïnvloed door de concentratie van fluvastatine noch door warfarine, salicylzuur of glyburide. Biotransformatie Fluvastatine wordt hoofdzakelijk gemetaboliseerd in de lever. De belangrijkste componenten die in het bloed circuleren, zijn fluvastatine en de farmacologisch inactieve metaboliet N- desisopropylpropionzuur. De hydroxylmetabolieten zijn farmacologisch actief, maar bevinden zich niet in de systemische circulatie. Er zijn multipele, andere cytochroom P450 (CYP450) - wegen voor biotransformatie van fluvastatine en dus is het metabolisme van fluvastatine relatief ongevoelig voor remming van CYP450. Fluvastatine remde enkel het metabolisme van verbindingen die worden gemetaboliseerd door CYP2C9. Hoewel er dus een kans bestaat op competitieve interactie tussen fluvastatine en verbindingen die CYP2C9-substraten zijn, zoals diclofenac, fenytoïne, tolbutamide en warfarine, wijzen klinische gegevens erop dat die interactie onwaarschijnlijk is. Eliminatie Na toediening van 3 H-fluvastatine aan gezonde vrijwilligers, bedraagt de excretie van radioactiviteit ongeveer 6% in de urine en 93% in de stoelgang. Fluvastatine is maar

15 verantwoordelijk voor minder dan 2% van de totale uitgescheiden radioactiviteit. De plasmaklaring (CL/f) van fluvastatine werd bij mensen berekend en zou 1, ± 0, l/min bedragen. Steady-state plasmaconcentraties wijzen niet op opstapeling van fluvastatine na toediening van 0 mg per dag. Na orale toediening van 40 mg fluvastatine is de terminale eliminatiehalfwaardetijd van fluvastatine 2,3 ± 0,9 uur. Kenmerken bij patiënten De plasmaconcentraties van fluvastatine variëren in de algemene bevolking niet volgens de leeftijd of het geslacht. Er werd echter een sterkere respons op de behandeling waargenomen bij vrouwen en oudere mensen. Doordat fluvastatine vooral via de gal wordt geëlimineerd en een significant presystemisch metabolisme ondergaat, bestaat de mogelijkheid van accumulatie van het geneesmiddel bij patiënten met leverinsufficiëntie (zie rubrieken 4.3 en 4.4). Kinderen en adolescenten met heterozygote familiale hypercholesterolemie Er zijn geen farmacokinetische gegevens bij kinderen. 5.3 Gegevens uit het preklinisch veiligheidsonderzoek Pre-klinische gegevens duiden niet op een speciaal risico voor mensen buiten de risico s die te verwachten zijn gezien het farmacologische werkingsmechanisme. Deze gegevens zijn afkomstig van conventioneel onderzoek op het gebied van veiligheidsfarmacologie, genotoxiciteit, toxiciteit bij herhaalde dosering, carcinogeen potentieel en reproductietoxiciteit. In toxiciteitsstudies werden allerhande veranderingen waargenomen die HMG-coA-reductaseremmers gemeen hebben. Op grond van klinische observaties worden al leverfunctietests aanbevolen (zie rubriek 4.4). Verdere toxiciteit die bij dieren werd gezien, was niet relevant voor humaan gebruik of is opgetreden bij een blootstelling die voldoende hoger lag dan het maximale niveau waaraan de mens wordt blootgesteld, zodat deze niet relevant zijn voor klinische doeleinden. Ondanks de theoretische beschouwingen over de rol van cholesterol bij de embryonale ontwikkeling wijzen de resultaten van dieronderzoek niet op een embryotoxisch of teratogeen potentieel van fluvastatine. 6. FARMACEUTISCHE GEGEVENS 6.1 Lijst van hulpstoffen Inhoud van de capsule: Calciumcarbonaat Microkristallijne cellulose Gepregelatiniseerd maiszetmeel Talk Natriumwaterstofcarbonaat Magnesiumstearaat Harde gelatinecapsule: Gelatine Titaandioxide (E 171)

16 Rood ijzeroxide (E 172) Natriumlaurylsulfaat 6.2 Gevallen van onverenigbaarheid Niet van toepassing. 6.3 Houdbaarheid OPA/Al/PVC/Al-blisterverpakking: 3 jaar HDPE-fles: 3 jaar Na eerste opening van de HDPE-fles: 4 maanden 6.4 Speciale voorzorgsmaatregelen bij bewaren OPA/Al/PVC/Al-blisterverpakking: Bewaren beneden 25 C HDPE-fles: Bewaren beneden 25 C Bewaren in de oorspronkelijke verpakking ter bescherming tegen licht. 6.5 Aard en inhoud van de verpakking Fluvastatin Sandoz 20 mg: OPA/Al/PVC/Al-blisterverpakking: 14, 20, 2, 30, 50, 56, 4, 90, 9, 100, 490 capsules, hard HDPE-flacon met PP-dop: 9 capsules, hard Fluvastatin Sandoz 40 mg: OPA/Al/PVC/Al-blisterverpakking: 14, 20, 2, 30, 50, 56, 4, 90, 9, 100, 490 capsules, hard HDPE-flacon met PP-dop: 9 capsules, hard Niet alle genoemde verpakkingsgrootten worden in de handel gebracht. 6.6 Speciale voorzorgsmaatregelen voor het verwijderen en andere instructies Geen speciale vereisten. 7. HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN Sandoz n.v., Medialaan 40, Telecom Gardens, 100 Vilvoorde. NUMMER(S) VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN

17 Fluvastatin Sandoz 20 mg harde capsules : BE30365 (blisterverpakkingen), BE (fles) Fluvastatin Sandoz 40 mg harde capsules : BE (blisterverpakkingen), BE (fles) 9. DATUM VAN EERSTE VERLENING VAN DE VERGUNNING/HERNIEUWING VAN DE VERGUNNING DD maand JJJJ 10. DATUM VAN HERZIENING VAN DE TEKST 05/2013 Goedkeuringsdatum :03/2011

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. Eén tablet met verlengde afgifte bevat 84,280 mg fluvastatinenatrium overeenkomend met 80 mg fluvastatine.

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. Eén tablet met verlengde afgifte bevat 84,280 mg fluvastatinenatrium overeenkomend met 80 mg fluvastatine. SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Fluvastatine Accord 80 mg tabletten met verlengde afgifte 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Eén tablet met verlengde afgifte

Nadere informatie

Eén tablet Lescol Exel met verlengde afgifte bevat 84,24 mg fluvastatine natrium, overeenkomend met 80 mg fluvastatine vrij zuur.

Eén tablet Lescol Exel met verlengde afgifte bevat 84,24 mg fluvastatine natrium, overeenkomend met 80 mg fluvastatine vrij zuur. Farmaceutisch bedrijf (NOVARTIS PHARMA) 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Lescol Exel 80 mg tabletten met verlengde afgifte 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Werkzaam bestanddeel: fluvastatine

Nadere informatie

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Deel IB (SmPC) 19 juni 2001 pagina 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL LESCOL XL 80 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Werkzame stof: [R*,S*-(E)]-(±)-7-[3-(4-fluorofenyl)-1-(1-methylethyl)-1H-indol-2-yl]-3,5-

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL trianal vitis caps harde capsules 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke harde capsule bevat 300 mg Vitis vinifera L., folium

Nadere informatie

Wijzigingen in de Samenvatting van de Productkenmerken en Bijsluiter, voorgesteld door het Europees Geneesmiddelenbureau

Wijzigingen in de Samenvatting van de Productkenmerken en Bijsluiter, voorgesteld door het Europees Geneesmiddelenbureau BIJLAGE II Wijzigingen in de Samenvatting van de Productkenmerken en Bijsluiter, voorgesteld door het Europees Geneesmiddelenbureau Deze Samenvatting van de Productkenmerken en Bijsluiter zijn het resultaat

Nadere informatie

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL GRANUFINK Prosta, capsule, hard 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 400 mg poeder van de zaden van Cucurbita pepo L. convar. citrullina I. Greb. var. styriaca I.

Nadere informatie

Bijlage : relevante rubrieken van de bijsluiter die werden herwerkt (de veranderingen in de tekst zijn onderlijnd)

Bijlage : relevante rubrieken van de bijsluiter die werden herwerkt (de veranderingen in de tekst zijn onderlijnd) Een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) is een schrijven dat naar de gezondheidszorgbeoefenaars wordt gezonden door de farmaceutische firma s, om hen te informeren over mogelijke risico

Nadere informatie

Thymoseptine is een traditioneel geneesmiddel op basis van planten; het gebruik bij deze specifieke indicatie is uitsluitend gebaseerd op traditie.

Thymoseptine is een traditioneel geneesmiddel op basis van planten; het gebruik bij deze specifieke indicatie is uitsluitend gebaseerd op traditie. Thymoseptine 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Thymoseptine siroop 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 5 ml siroop bevat 750 mg vloeibaar extract (1:1) van Thymus vulgaris L., herba (tijm). Oplosmiddel

Nadere informatie

Version 7.3.1, 03/2010 BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

Version 7.3.1, 03/2010 BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN Version 7.3.1, 03/2010 BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Norit 200, capsules 200 mg, hard 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING De capsule bevat 200

Nadere informatie

Bijlage III Wijzigingen van de samenvattingen van productkenmerken en bijsluiters.

Bijlage III Wijzigingen van de samenvattingen van productkenmerken en bijsluiters. Bijlage III Wijzigingen van de samenvattingen van productkenmerken en bijsluiters. Opmerking: deze wijzigingen van de samenvatting van de productkenmerken en de bijsluiter waren geldig ten tijde van het

Nadere informatie

1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL

1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL DURATEARS oogzalf 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Dit geneesmiddel bevat geen werkzame stoffen. Hulpstof met gekend effect: 1 g oogzalf bevat 30 mg lanoline.

Nadere informatie

ESSENTIELE GEGEVENS. Voor de volledige lijst van hulpstoffen, zie rubriek Lijst van hulpstoffen van de SKP.

ESSENTIELE GEGEVENS. Voor de volledige lijst van hulpstoffen, zie rubriek Lijst van hulpstoffen van de SKP. ESSENTIELE GEGEVENS 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Onglyza 2,5 mg, filmomhulde tabletten Onglyza 5 mg, filmomhulde tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Onglyza 2,5 mg: iedere tablet bevat

Nadere informatie

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Desloratadin Sandoz 5 mg filmomhulde tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke tablet bevat 5 mg desloratadine. Voor de volledige lijst van hulpstoffen,

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Sedistress 100 harde capsules. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Iedere capsule bevat 100 mg zuiver droog extract van de bovengrondse delen van Passiflora incarnata

Nadere informatie

Summary of Product Characteristics

Summary of Product Characteristics 1.3.1.1 Summary of Product Characteristics 1.3.1.1-1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Loratadine Mdq 10 mg, tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke tablet bevat 10 mg loratadine. Voor

Nadere informatie

THIAMINE HCL TEVA 25 MG THIAMINE HCL TEVA 50 MG THIAMINE HCL TEVA 100 MG tabletten

THIAMINE HCL TEVA 25 MG THIAMINE HCL TEVA 50 MG THIAMINE HCL TEVA 100 MG tabletten 1.3.1 : Productinformatie Blz. : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Thiamine HCl Teva 25 mg,. Thiamine HCl Teva 50 mg, Thiamine HCl Teva 100 mg, 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Thiamine HCl

Nadere informatie

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING. Beschrijving Maat 1, rode capsulehelft en bruine capsulehelft, met wit tot creme poeder.

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING. Beschrijving Maat 1, rode capsulehelft en bruine capsulehelft, met wit tot creme poeder. 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Olbetam, capsules 250 mg 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Olbetam capsules bevatten 250 mg acipimox per capsule. Voor de volledige lijst van hulpstoffen, zie

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Loratadine EG 10 mg tabletten. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke tablet bevat 10 mg loratadine. Hulpstof met bekend effect:

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Betahistine EG 8 mg tabletten Betahistine EG 16 mg tabletten SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Betahistine EG 8 mg tabletten:

Nadere informatie

Koud gevormde gelamineerde OPA/Alu/PVC blisterverpakkingen* met 7, 10, 14, 28, 30, 56, 60, 84, 90, 98, 100 capsules.

Koud gevormde gelamineerde OPA/Alu/PVC blisterverpakkingen* met 7, 10, 14, 28, 30, 56, 60, 84, 90, 98, 100 capsules. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Valsartan Mylan 160 mg capsules, hard KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke capsule bevat 160 mg valsartan. FARMACEUTISCHE VORM EN VERPAKKINGEN Capsule, hard Uiterlijk:

Nadere informatie

4.2 Dosering en wijze van toediening Dosering Voor volwassen vrouwen bij het optreden van milde menstruatiepijn: 2 maal per dag 3 capsules.

4.2 Dosering en wijze van toediening Dosering Voor volwassen vrouwen bij het optreden van milde menstruatiepijn: 2 maal per dag 3 capsules. SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Danshen Capsule. 2 KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Een capsule bevat 325 mg extract (als droog extract) van de Salvia miltiorrhiza

Nadere informatie

ETOS AMYLMETACRESOL PLUS DICHLOORBENZYLALCOHOL HONING & CITROEN zuigtabletten

ETOS AMYLMETACRESOL PLUS DICHLOORBENZYLALCOHOL HONING & CITROEN zuigtabletten 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde: 1 SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke zuigtablet bevat: Amylmetacresol 0,60 mg 2,

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. Kruidvat Amylmetacresol Plus Dichloorbenzylalcohol honing & citroen zuigtabletten

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. Kruidvat Amylmetacresol Plus Dichloorbenzylalcohol honing & citroen zuigtabletten SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Kruidvat Amylmetacresol Plus Dichloorbenzylalcohol honing & citroen zuigtabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke zuigtablet

Nadere informatie

SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS

SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL A.Vogel Cystoforce blaasformule 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1 ml [ 0,955 g] A.Vogel Cystoforce blaasformule bevat: 715

Nadere informatie

VITAMINE C TEVA 250 MG VITAMINE C TEVA 100 MG. VITAMINE C TEVA 500 MG tabletten

VITAMINE C TEVA 250 MG VITAMINE C TEVA 100 MG. VITAMINE C TEVA 500 MG tabletten 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Vitamine C Teva 50 mg, Vitamine C Teva 100 mg, Vitamine C Teva 250 mg, Vitamine C Teva 500 mg, 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. Eén harde capsule met gereguleerde afgifte bevat 200 mg mebeverinehydrochloride.

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. Eén harde capsule met gereguleerde afgifte bevat 200 mg mebeverinehydrochloride. SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Duspatal Retard 200 mg, harde capsules met gereguleerde afgifte 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Eén harde capsule met gereguleerde

Nadere informatie

Gerenvooieerde versie CALCIPOTRIOL 50 MICROGRAM/G ZALF PCH zalf

Gerenvooieerde versie CALCIPOTRIOL 50 MICROGRAM/G ZALF PCH zalf 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Calcipotriol 50 microgram/g PCH,. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Zalf: calcipotriol 50 microgram per gram. Hulpstoffen:

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Duspatal 135 mg, omhulde tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Eén omhulde tablet bevat 135 mg mebeverinehydrochloride.

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Valdispert 450 mg, omhulde tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke omhulde tablet bevat: 450 mg extract (als droog extract) van Valeriana officinalis

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Fluvastatine 80 A tabletten met verlengde afgifte 80 mg fluvastatine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Fluvastatine 80 A tabletten met verlengde afgifte 80 mg fluvastatine Versie: november 2015 Pagina 1/6 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Fluvastatine 80 A tabletten met verlengde afgifte 80 mg fluvastatine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

Version 3.1, 06/2015 SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

Version 3.1, 06/2015 SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN Version 3.1, 06/2015 SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL PYRIDOXINE LABAZ 250 mg tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Pyridoxine hydrochloride (vitamine

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN (Ref )

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN (Ref ) SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN (Ref. 14.03.2014) 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Antistax Forte filmomhulde tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Een filmomhulde tablet bevat 360

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Zaditen 0,25 mg/ml, oogdruppels, oplossing 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Eén ml bevat 0,345 mg ketotifenfumaraat, wat

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN November 2015 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL LACTEOL 170 mg, capsule 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING - Lactobacillus acidophilus, geïnactiveerd... 5x10

Nadere informatie

Kruidvat Paracetamol 120, 240, 500 en 1000 mg, zetpillen bevatten als werkzaam bestanddeel per zetpil 120, 240, 500 resp. 1000 mg paracetamol.

Kruidvat Paracetamol 120, 240, 500 en 1000 mg, zetpillen bevatten als werkzaam bestanddeel per zetpil 120, 240, 500 resp. 1000 mg paracetamol. 1.3.1.1 SmPC Page 1 of 5 1.3.1.1 SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS Samenvatting van de productkenmerken 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Kruidvat Paracetamol 120 mg, zetpillen. Kruidvat Paracetamol 240 mg,

Nadere informatie

Fluvastatine Sandoz 20 mg: Elke harde capsule bevat 21,06 mg fluvastatinenatrium, overeenkomend met 20 mg fluvastatine.

Fluvastatine Sandoz 20 mg: Elke harde capsule bevat 21,06 mg fluvastatinenatrium, overeenkomend met 20 mg fluvastatine. Sandoz B.V. Page 1/17 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Fluvastatine Sandoz 20 mg, harde capsules Fluvastatine Sandoz 40 mg, harde capsules 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Fluvastatine Sandoz

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ebastine Sandoz 10 mg orodispergeerbare tabletten Ebastine Sandoz 20 mg orodispergeerbare tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL PROTAGENS 2%, oogdruppels, oplossing 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1 ml oplossing bevat 20 mg povidon (polyvinylpyrrolidon).

Nadere informatie

Fluvastatine Mylan 80 mgtabletten zijn donkergele, ronde, biconvexe tabletten met een diameter van 10,1 0,1 mm en een dikte van 4,0 mm 0,2 mm

Fluvastatine Mylan 80 mgtabletten zijn donkergele, ronde, biconvexe tabletten met een diameter van 10,1 0,1 mm en een dikte van 4,0 mm 0,2 mm Pagina 1/16 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Werkzame stof: fluvastatine (als fluvastatinenatrium) Elke tablet Fluvastatine Mylan 80 mg met verlengde afgifte

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL GAVISCON anijs, suspensie GAVISCON pepermunt, suspensie 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Natriumalginaat 500 mg/10 ml Natriumbicarbonaat

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Pulmocap Thymus, stroop 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1 ml stroop (overeenkomend met 1,1 g) bevat 110 mg (0,11 ml) vloeibaar

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Fluvastatin Sandoz 20 mg harde capsules Fluvastatin Sandoz 40 mg harde capsules.

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Fluvastatin Sandoz 20 mg harde capsules Fluvastatin Sandoz 40 mg harde capsules. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Fluvastatin Sandoz 20 mg harde capsules Fluvastatin Sandoz 40 mg harde capsules Fluvastatine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen

Nadere informatie

Summary of the Product Characteristics

Summary of the Product Characteristics 1.3.1.1 Summary of the Product Characteristics 1.3.1.1-1 SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Bevat dinatriumcromoglicaat overeenkomend

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL BRONCHO-VAXOM Kinderen, capsules, hard BRONCHO-VAXOM Volwassenen, capsules, hard 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING BRONCHO-VAXOM

Nadere informatie

Hulpstoffen met bekend effect: 0,5 g vloeibare maltitol (E965) en 1,8 g isomaltitol (E953).

Hulpstoffen met bekend effect: 0,5 g vloeibare maltitol (E965) en 1,8 g isomaltitol (E953). 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Strepsils Aardbei Suikervrij bij beginnende keelpijn, zuigtabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Amylmetacresol 0,6 mg en 2,4-dichloorbenzylalcohol 1,2 mg

Nadere informatie

Beclometason Sandoz Nevel 50, neusspray suspensie 50 microgram/dosis

Beclometason Sandoz Nevel 50, neusspray suspensie 50 microgram/dosis Sandoz B.V. Page 1/5 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Beclometason Sandoz Nevel 50, neusspray suspensie 50 microgram/dosis 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Beclometason Sandoz Nevel 50 levert

Nadere informatie

BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ferrum-Homaccord; Druppels voor oraal gebruik, oplossing 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 100 g oplossing bevat:

Nadere informatie

PATIËNTENBIJSLUITER. CRESTOR (rosuvastatine) Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel.

PATIËNTENBIJSLUITER. CRESTOR (rosuvastatine) Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. PATIËNTENBIJSLUITER CRESTOR (rosuvastatine) Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter, het kan nodig zijn om deze nogmaals door te

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. PROTAGENS MONO 2 %, oogdruppels, oplossing, voor éénmalig gebruik

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. PROTAGENS MONO 2 %, oogdruppels, oplossing, voor éénmalig gebruik SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL PROTAGENS MONO 2 %, oogdruppels, oplossing, voor éénmalig gebruik 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1 ml oplossing bevat 20

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Loratadine Sandoz 10 mg tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elk tablet bevat 10 mg loratadine Voor de hulpstoffen,

Nadere informatie

URO-VAXOM SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT

URO-VAXOM SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT - 1 - SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT 1. BENAMING Uro-Vaxom 6 mg, harde capsules. 2. SAMENSTELLING 1 capsule bevat 60 mg x-om-89 lyofilisaat overeenkomend met 6 mg E. coli extract. Voor een

Nadere informatie

LACTULOSE KELA 500ML FLES

LACTULOSE KELA 500ML FLES LACTULOSE KELA 500ML FLES LACTULOSE KELA NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Lactulose Kela vloeistof voor oraal gebruik (KELA PHARMA) ATC5 Rangschikking Klasse Omschrijving MAAGDARMKANAAL EN STOFWISSELING LAXANTIA

Nadere informatie

Summary of Product Characteristics / 1 van 6

Summary of Product Characteristics / 1 van 6 1.3.1.1 Summary of Product Characteristics 1.3.1.1 / 1 van 6 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Loratadine 10 mg HTP Huismerk, tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke tablet bevat 10 mg

Nadere informatie

2 KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

2 KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1/8 ESSENTIELE GEGEVENS 1 NAAM VAN HET GENEESMIDDEL CRESTOR 5 mg, filmomhulde tabletten. CRESTOR 10 mg, filmomhulde tabletten. CRESTOR 20 mg, filmomhulde tabletten. CRESTOR 40 mg, filmomhulde tabletten.

Nadere informatie

Hulpstoffen met bekend effect: 8,8 mg propyleenglycol, 1,1 g glucose en 1,4 g sucrose.

Hulpstoffen met bekend effect: 8,8 mg propyleenglycol, 1,1 g glucose en 1,4 g sucrose. 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Strepsils Gember en Pruim bij beginnende keelpijn, zuigtabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Amylmetacresol 0,6 mg en 2,4-dichloorbenzylalcohol 1,2 mg Hulpstoffen

Nadere informatie

SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS

SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL A.Vogel ProstaforceMed, capsules 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Een capsule ( 480 mg) bevat: 320 mg ethanolextract van de

Nadere informatie

Broomhexinehydrochloride 8 mg tabletten Samenwerkende Apothekers

Broomhexinehydrochloride 8 mg tabletten Samenwerkende Apothekers Samenvatting van de Productkenmerken Part: 1.3.1-1 of 6 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Iedere tablet bevat 8 mg broomhexinehydrochloride. Voor de volledige

Nadere informatie

1 sachet à 5 gram bevat 3,25 gram psylliumvezels (fijngemalen en gegranuleerde vezels van de Plantago ovata).

1 sachet à 5 gram bevat 3,25 gram psylliumvezels (fijngemalen en gegranuleerde vezels van de Plantago ovata). Sandoz B.V. Page 1/5 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1 sachet à 5 gram bevat 3,25 gram psylliumvezels (fijngemalen en gegranuleerde vezels van de Plantago ovata).

Nadere informatie

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING. Vi-polysaccharide van Salmonella typhi (Ty2 stam)

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING. Vi-polysaccharide van Salmonella typhi (Ty2 stam) 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Typherix, oplossing voor injectie in een voorgevulde spuit Tyfus polysaccharidevaccin 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke dosis vaccin à 0,5 ml bevat: Vi-polysaccharide

Nadere informatie

Bevat dinatriumcromoglicaat overeenkomend met 20 mg natriumcromoglicaat per ml.

Bevat dinatriumcromoglicaat overeenkomend met 20 mg natriumcromoglicaat per ml. 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Natriumcromoglicaat oogdruppels 20 mg/ml, oogdruppels, oplossing 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Bevat dinatriumcromoglicaat overeenkomend met 20 mg natriumcromoglicaat

Nadere informatie

40 mg: Bovenkant van de capsule: oranje, ondoorzichtig, met witte opdruk 40. Onderkant van de capsule: geel, ondoorzichtig, met bruine opdruk FST.

40 mg: Bovenkant van de capsule: oranje, ondoorzichtig, met witte opdruk 40. Onderkant van de capsule: geel, ondoorzichtig, met bruine opdruk FST. 1.3.1 Samenvatting van de productkenmerken Rev.nr. 1512 Pag. 1 van 7 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Fluvastatine Aurobindo 20 mg, harde capsules Fluvastatine Aurobindo 40 mg, harde capsules 2. KWALITATIEVE

Nadere informatie

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING. Een gevarieerde en evenwichtige voeding is noodzakelijk om hypovitaminosen te vermijden.

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING. Een gevarieerde en evenwichtige voeding is noodzakelijk om hypovitaminosen te vermijden. SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL UCEMINE PP 100 mg tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Eén tablet bevat 100 mg nicotinamide. Voor de volledige lijst

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. Water voor Injecties B. Braun, oplosmiddel voor parenteraal gebruik

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. Water voor Injecties B. Braun, oplosmiddel voor parenteraal gebruik SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Water voor Injecties B. Braun, oplosmiddel voor parenteraal gebruik 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1000 ml oplosmiddel

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Lescol 20 mg capsules, hard Lescol 40 mg capsules, hard 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Werkzaam bestanddeel: fluvastatine

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. NORGALAX, 0,12 g / 10 g, gel voor rectaal gebruik. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. NORGALAX, 0,12 g / 10 g, gel voor rectaal gebruik. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL NORGALAX, 0,12 g / 10 g, gel voor rectaal gebruik. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Actief bestanddeel: Natriumdocusaat 0,12

Nadere informatie

SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS

SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS 1 NAAM VAN HET GENEESMIDDEL A.Vogel Atrosan tabletten 2 KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Een filmomhulde tablet ( 855 mg) bevat: 480 mg extract (als droogextract)

Nadere informatie

BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Nux vomica-homaccord; Druppels voor oraal gebruik, oplossing. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 100 g oplossing

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Lactulose EG 10 g, poeder voor drank 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING : Lactulose 670 mg/ml Lactulose EG 10 g, poeder voor

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 / 6 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Pulmocap Hedera, stroop 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1 ml siroop (overeenkomend met 1,1 g) bevat 5,4 mg extract

Nadere informatie

Fenofibrate Sandoz 200 mg harde capsules Fenofibratum

Fenofibrate Sandoz 200 mg harde capsules Fenofibratum BN p. 1/5 BIJSLUITER Lees de hele bijsluiter aandachtig alvorens dit geneesmiddel in te nemen. Bewaar deze bijsluiter, misschien heeft u hem nog een keer nodig. Raadpleeg uw arts of apotheker, als u bijkomende

Nadere informatie

BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Neurexan; Tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1 tablet (301,5 mg) bevat: Avena sativa D2 0,6 mg Coffea cruda

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Valdispert Bedtime 450 mg omhulde tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke omhulde tablet bevat: 450 mg extract (als

Nadere informatie

BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Hepeel; Tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1 tablet (301,5 mg) bevat: Colocynthis D6 90 mg Veratrum album

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Lescol XL 80, tabletten met verlengde afgifte 80 mg 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Werkzaam bestanddeel: fluvastatine (als

Nadere informatie

Dit geneesmiddel is een traditioneel kruidengeneesmiddel. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op het langdurige gebruik.

Dit geneesmiddel is een traditioneel kruidengeneesmiddel. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op het langdurige gebruik. SEDISTRESS 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Sedistress 200 omhulde tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke omhulde tablet bevat 200 mg droogextract van de bovengrondse delen van passiebloem

Nadere informatie

FOLIUMZUUR TEVA 0,5 MG tabletten. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 22 februari : productinformatie Bladzijde : 1

FOLIUMZUUR TEVA 0,5 MG tabletten. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 22 februari : productinformatie Bladzijde : 1 1.3.1 : productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Foliumzuur TEVA 0,5 mg, 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Foliumzuur TEVA 0,5 mg bevat 0,5 mg foliumzuur per tablet. Hulpstof

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Lactulose 680 mg/ml drank 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke ml drank bevat 0,68 g lactulose. Voor de volledige lijst

Nadere informatie

NOSCAPINE HCl TEVA 1 MG/ML stroop. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 13 november : Productinformatie Bladzijde : 1

NOSCAPINE HCl TEVA 1 MG/ML stroop. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 13 november : Productinformatie Bladzijde : 1 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Noscapine HCl Teva 1 mg/ml, 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Noscapine HCl Teva 1 mg/ml bevat 1 mg noscapinehydrochloride

Nadere informatie

Elke tablet met verlengde afgifte bevat 84,48 mg fluvastatinenatrium wat overeenkomt met 80 mg fluvastatine als vrij zuur.

Elke tablet met verlengde afgifte bevat 84,48 mg fluvastatinenatrium wat overeenkomt met 80 mg fluvastatine als vrij zuur. 1.3.1 Samenvatting van de productkenmerken Rev.nr. 1809 Pag. 1 van 15 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Fluvastatine Aurobindo SR 80 mg, tabletten met verlengde afgifte 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

Nadere informatie

Hulpstof met bekend effect: Opticrom, oogdruppels bevat benzalkoniumchloride. Voor de volledige lijst van hulpstoffen, zie rubriek 6.1.

Hulpstof met bekend effect: Opticrom, oogdruppels bevat benzalkoniumchloride. Voor de volledige lijst van hulpstoffen, zie rubriek 6.1. SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Opticrom, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Opticrom Unit Dose, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml 2 KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN Bromhexine HCl, tablets, 8 mg Page 1/ 6 SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Broomhexine HCl 8 mg, tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Bevat per tablet

Nadere informatie

Kruidengeneesmiddel dat wordt gebruikt voor de korte-termijn preventie en behandeling van een verkoudheid.

Kruidengeneesmiddel dat wordt gebruikt voor de korte-termijn preventie en behandeling van een verkoudheid. ANTICOLD 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Anticold filmomhulde tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke tablet bevat 180 mg gedroogd geperst sap van Echinacea purpurea (L.) Moench, herba

Nadere informatie

De breukstreep is alleen om het breken te vereenvoudigen zodat het inslikken makkelijker gaat en niet voor de verdeling in gelijke doses.

De breukstreep is alleen om het breken te vereenvoudigen zodat het inslikken makkelijker gaat en niet voor de verdeling in gelijke doses. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Atorvastatine Mylan Pharma 10 mg filmomhulde tabletten Atorvastatine Mylan Pharma 20 mg filmomhulde tabletten Atorvastatine Mylan Pharma 40 mg filmomhulde tabletten Atorvastatine

Nadere informatie

SEDISTRESS SLEEP 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 3. FARMACEUTISCHE VORM 4. KLINISCHE GEGEVENS

SEDISTRESS SLEEP 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 3. FARMACEUTISCHE VORM 4. KLINISCHE GEGEVENS SEDISTRESS SLEEP 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Sedistress Sleep filmomhulde tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke tablet bevat 500 mg droogextract van Valeriana officinalis L., radix

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Paracetamol Mylan 1 g, tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Per tablet 1000 mg paracetamol Voor een volledige lijst

Nadere informatie

BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL DURATEARS Z, oogzalf. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING DURATEARS Z oogzalf bevat geen werkzame stof. Voor de

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT

SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Simvastatine Apotex 10 mg, filmomhulde tabletten Simvastatine Apotex 20 mg, filmomhulde tabletten Simvastatine Apotex 40 mg, filmomhulde

Nadere informatie

BETAMINE 474,5 mg dragees

BETAMINE 474,5 mg dragees BETAMINE 474,5 mg dragees BETAMINE NAAM VAN HET GENEESMIDDEL BETAMINE 474,5 mg omhulde tabletten (KELA PHARMA) ATC5 Rangschikking Klasse Omschrijving KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke omhulde

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Tamsulosine Sandoz 0,4 mg capsule met gereguleerde afgifte, hard. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Een capsule bevat 0,4

Nadere informatie

MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 16 juli 2013 1.3.1 : productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL

MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 16 juli 2013 1.3.1 : productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL 1.3.1 : productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Metamucil Suikervrij Lemon, 581 mg/g, Metamucil Suikervrij Lemon, 3,4g/sachet, Metamucil Suikervrij Orange, 581 mg/g, Metamucil Suikervrij

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Olbetam 250 mg harde capsules 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke capsule bevat 250 mg acipimox. Voor de volledige lijst

Nadere informatie

EBASTINE TEVA SMELT 10 MG orodispergeerbare tabletten. Ebastine Teva smelt 10 mg bevat 10 mg ebastine per orodispergeerbare tablet.

EBASTINE TEVA SMELT 10 MG orodispergeerbare tabletten. Ebastine Teva smelt 10 mg bevat 10 mg ebastine per orodispergeerbare tablet. 1.3.1 : productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ebastine Teva smelt 10 mg, 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Ebastine Teva smelt 10 mg bevat 10 mg ebastine per orodispergeerbare

Nadere informatie

1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL. Paracetamol Teva 1 g tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING. Elke tablet bevat 1g paracetamol.

1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL. Paracetamol Teva 1 g tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING. Elke tablet bevat 1g paracetamol. SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Paracetamol Teva 1 g tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke tablet bevat 1g paracetamol. Voor de volledige

Nadere informatie

1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL. SORBITOL DELALANDE 5 g poeder voor drank. SORBITOL DELALANDE Menthe 5 g poeder voor drank.

1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL. SORBITOL DELALANDE 5 g poeder voor drank. SORBITOL DELALANDE Menthe 5 g poeder voor drank. 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL SORBITOL DELALANDE 5 g poeder voor drank. SORBITOL DELALANDE Menthe 5 g poeder voor drank. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Sorbitol 5 g per zakje. Voor de volledige

Nadere informatie

MEDIAVEN FORTE 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 3. FARMACEUTISCHE VORM 4. KLINISCHE GEGEVENS

MEDIAVEN FORTE 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 3. FARMACEUTISCHE VORM 4. KLINISCHE GEGEVENS MEDIAVEN FORTE 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL MEDIAVEN 10 mg, tabletten MEDIAVEN FORTE 30 mg, filmomhulde tabletten (Naftazon) 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING - Actief bestanddeel: MEDIAVEN

Nadere informatie

RVG Version 2017_06 Page 1 of 5

RVG Version 2017_06 Page 1 of 5 Version 2017_06 Page 1 of 5 1.3.1.1 SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Propylthiouracil Apotex 50 mg, tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke tablet bevat

Nadere informatie

Sandoz B.V. Page 1/7 Fluvastatine Sandoz 20/40 mg, harde capsules 1313-V2 1.3.1.3 Package Leaflet december 2007

Sandoz B.V. Page 1/7 Fluvastatine Sandoz 20/40 mg, harde capsules 1313-V2 1.3.1.3 Package Leaflet december 2007 Sandoz B.V. Page 1/7 Fluvastatine Sandoz 20/40 mg, harde capsules 1313-V2 1.3.1.3 Package Leaflet december 2007 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Fluvastatine Sandoz 20 mg, harde capsules Fluvastatine

Nadere informatie

SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS

SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS 1 NAAM VAN HET GENEESMIDDEL A.Vogel Echinaforce tabletten 400 mg 2 KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Een tablet ( 250 mg) bevat: Gedroogde extracten van de

Nadere informatie

LAXEERSTROOP TEVA 667 mg/ml, stroop. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 9 februari : Productinformatie Bladzijde : 1

LAXEERSTROOP TEVA 667 mg/ml, stroop. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 9 februari : Productinformatie Bladzijde : 1 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Laxeerstroop Teva. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Laxeerstroop Teva is een waterige oplossing van 667 mg lactulose per

Nadere informatie

Elke tablet bevat 70 mg alendroninezuur (onder vorm van natrium alendronaat trihydraat).

Elke tablet bevat 70 mg alendroninezuur (onder vorm van natrium alendronaat trihydraat). NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Alendronate Sandoz 70 mg tabletten Wekelijks KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke tablet bevat 70 mg alendroninezuur (onder vorm van natrium alendronaat trihydraat).

Nadere informatie