Minor Airport Seaport Logistics Seminar Innovatief vermogen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Minor Airport Seaport Logistics Seminar Innovatief vermogen"

Transcriptie

1 1 Minor Airport Seaport Logistics Seminar Innovatief vermogen Achtergronden en presentaties Keynote speakers: Mieke Damen (Vlisco) Albert Veenstra (TUE/TNO)

2 Inhoudsopgave 2 Pagina 3: Voorwoord van dagvoorzitter Dick van Damme, Lector logistiek Hogeschool van Amsterdam Pagina s 4-5: Keynote speaker Mieke Damen (Vlisco) Pagina s 6-7: Keynote speaker Albert Veenstra (TUE/TNO) Pagina s 8-29: Studentenpresentaties (twee parallelsessies) PARALLELSESSIE CLUSTER AIR- & MAINPORT (Auditorium) voorzitter: Rover van Mierlo 8-9: MASkargo goederenstroom olie- en gaswinning 10-11: JML (Middelkoop) transport vliegtuigmotoren 12-13: Geodis Wilson pickup price standardization 14-15: SADC Vrije Economische Zone op Schiphol 16: DB Schenker Schiphol kansen digitalisering 28: Abbott Logistics logistiek van farmaproducten PARALLELSESSIE CLUSTER AGRI- & MAINPORT (Zaal C1.02) voorzitter Simon de Rijke 17-19: DB Schenker Rail reductie plandoorlooptijd 20-21: TLN-VSV strategie sierteeltaanvoer in : Kathangene CC kortere koffie supply chain 24-25: Greenport/VGB bloemen per zeecontainer 26-27: Nyenrode BU/Dinalog reversed factoring 29: ALB KPI-monitor voor een metropool met lef! Pagina 30: Pagina 32: Plattegrond deel eerste etage Verantwoording

3 Voorwoord 3 Van harte welkom op dit seminar over innovatief vermogen van ondernemingen binnen de mainport! Innovatie wordt een steeds belangrijkere concurrentiefactor. Is uw organisatie toekomstbestendig? Hoe kunt u ervoor zorgen dat u een aantrekkelijker ketenpartner wordt? Het programma van dit seminar kan u helpen antwoorden op deze vragen te vinden. Ik wens u een interessante en inspirerende middag toe. Dick van Damme Dick van Damme - lector logistiek Hogeschool van Amsterdam

4 Mieke Damen is, als Executive Director Supply Chain, lid van de de Raad van Bestuur van de Vlisco Group. Zij zal aan de hand van een praktijk case tonen hoe een organisatie zich innovatief kan onderscheiden van haar concurrenten. Vlisco Group is een Nederlandse stoffenproducent met vier zeer gewaardeerde merken: Vlisco, Uniwax, Woodin en GTP. 4

5 5

6 6 Albert Veenstra zal op dit seminar de theoriezijde van innovatief vermogen belichten. Hij werkt als senior consultant bij TNO en is daarnaast hoogleraar international trade facilitation and logistics aan de TU Eindhoven..

7 7

8 8 Malaysia Airlines Cargo Goederenstroom van producten voor olie- en gaswinning 1-2. Wat is onderzocht en waarom? Malaysia Airlines Cargo (MASkargo) heeft vier studenten van de Hogeschool van Amsterdam opdracht gegeven om te onderzoek te doen naar de goederenstroom van producten voor olie- en gaswinning. MASkargo Nederland is gevestigd te Schiphol en heeft elf medewerkers. Ze streeft ernaar haar klanten innovatieve, kostendekkende diensten te bieden en consequent superieure operationele resultaten te produceren. Door te streven naar een hoge winst per kilogramkilometer op exportvluchten en een zo goed mogelijke service op import-vluchten wil ze de bedrijfscontinuïteit waarborgen. Er is voor deze opdracht onderzoek gedaan naar de actuele status, de precieze definitie van het begrip olie- en gasproducten, de huidige markt van deze producten, de concurrentiepositie van MASkargo en haar toekomstvisie. De huidige situatie is bepaald aan de hand van een Kraljic-matrix die het bedrijfsproduct beschrijft via twee factoren: invloed op het financieel resultaat en toeleveringsrisico. Hieruit blijkt dat MASkargo in een lastige situatie zit qua aanbod. Men biedt een product aan wat door veel anderen voor dezelfde prijskwaliteitsverhouding wordt aangeboden, oftewel Non Critical Items. Het doel waar MASKargo naar moet streven is het aanbieden van een product in de categorie Stragistic Items zodat men een uniek product heeft dat door minder partijen in die vorm aangeboden wordt. Gevolg hiervan is dat men minder makkelijk te vervangen is in de supply chain.

9 9 3. Wat als er niets gedaan wordt? Om de gewenste situatie te bereiken is het voor MASkargo van belang om een duidelijke toekomstvisie te hebben. Allereerst zijn algemene verwachting van de luchtvrachtmarkt in kaart gebracht, daarnaast is de verwachte markt van de olie- en gasproducten zelf onderzocht. Het gebied waar MASkargo opereert is onder andere het Verre Oosten, hier zijn veel projecten gaande betreffende de olie- en gasmarkt. Wanneer deze projecten bekend zijn is het voor MASkargo mogelijk om er strategisch op in te spelen. 4. Onderzoeksresultaten? Met behulp van een SWOT-analyse (sterkte-zwakteanalyse) is gekeken op welke manier er door MASkargo een concurrentievoordeel behaald kan worden. Uiteindelijk bleek hieruit dat met een aantal doelgerichte acties men een aantal problemen op kan lossen. Een voorbeeld hiervan is het aanstellen van Dedicated Personnel. Dit geeft ze meer inzicht in de markt, de klantwens en meer specialisatie. Tevens is er vanuit het onderzoeksteam om transparanter te werken en hierdoor duidelijkheid van zaken te geven over hun processen. Dit verbetert de samenwerking in de keten waardoor iedere partij hiervan kan profiteren.

10 JM LOGISTICS (J. MIDDELKOOP) 10 Supply chain vliegtuigmotoren 1. Wat is onderzocht? - In februari 2014 is voor de studenten de minor ASL gestart. Tijdens deze minor was de opzet een project uit te voeren bij een bedrijf welke connecties heeft met de mainports. De opdracht bij JM Logistics is breder dan het bedrijf alleen. Het gaat om inzicht krijgen in de totale keten. JM Logistics is een logistiek dienstverlener uit Nieuw Vennep. Het bedrijf is vooral actief in de agrarische markt. Het transporteren van landbouwmachines en tractoren is een dagelijkse bezigheid van het bedrijf. Het is mogelijk om met hetzelfde materieel ook vliegtuigmotoren te transporteren. Deze markt is echter vrijwel onbekend voor JM Logistics. Daarom is aan studenten van de Hogeschool van Amsterdam gevraagd om dit te onderzoeken. Het onderzoek was gericht op alle beslissende schakels van het complete onderhoudsnetwerk voor vliegtuigmotoren. Hierbij kan gedacht worden aan onderhoudswerkplaatsen, logistiek dienstverleners en afhandelaren. 2. Waarom is dit onderzocht? De huidige situatie omvat het uitvoeren van transporten op het gebied Special cargo, Benelux distribution en warehouse & logistics. Nieuw voor het bedrijf is het transport van vliegtuigmotoren in de special cargo markt. De nieuwe rol die JM Logistics voor zich ziet omvat het beter en groter worden in de transportmarkt van vliegtuigmotoren. Men wil hiertoe de kennis en ervaringen van anderen bundelen. 3. Wat als er niets gedaan wordt? Als er niets gedaan wordt is er geen acute dreiging. Door in deze markt actief te worden wil men de mogelijkheden uitbreiden en risico s voor het bedrijf verkleinen. Als het bedrijf dit niet doet blijft het risico om in één bepaalde markt te functioneren gelijk.

11 11 4. Onderzoeksresultaten? Scenario 1: Markt instappen en prijsconcurrentie aangaan met de twee andere grote spelers. Om dit scenario te behalen is het belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in kennis, netwerk, materieel en naamsbekendheid in deze sector. Daarnaast is prijs/kwaliteit verhouding belangrijk. Het is een sector waar de partijen elkaar goed kennen en al langere tijd samenwerken, daarom zullen expediteurs niet snel overstappen naar een andere vervoerder. Hierbij is van belang dat JML gaat concurreren op prijs/kwaliteit. Dit houdt in dat er de eerste jaren tegen kostprijs moet worden gereden met de best opgeleide chauffeurs. In dit scenario zal er bij JM Logistics ook gekeken moeten worden om een speciale gesloten oplegger aan te schaffen. Het nadeel van dit scenario is dat dit een hoop tijd en geld kost en de onderneming moet dan ook een afweging maken of ze dit risico willen nemen. Scenario 2: De derde vervoerder in deze transportmarkt worden. In dit scenario geeft de projectgroep JM Logistics het advies klanten die het bedrijf heeft te behouden maar voorlopig weinig tot niet te investeren. Uit het gesprek met een grote ketenregisseur bleek dat een derde vervoerder in de markt niet ondenkbaar is, maar dat er sterk getwijfeld wordt aan de noodzaak hiervan omdat er al twee grote vervoerders zijn. De markt groeit echter enorm en een derde grote vliegtuigmotortransporteur kan in de toekomst erg interessant zijn voor expediteurs en afhandelaren. Scenario 3: Huidige situatie behouden, huidige vervoerder blijven van de expediteur die vliegtuigmotoren beschikbaar heeft. JML zal de vruchten moeten plukken van de huidige lijn zolang de huidige keten voor haar rendabel blijft. Elke nieuwe vraag uit de keten komt, vergt een investering. JM Logistics zal dit moeten laten gaan, omdat het voor haar niet interessant is. Een advies aan JM Logistics is als ze niet meer kan voldoen aan de vraag of eisen vanuit de keten, om uit de keten en uit de sector te stappen.

12 GEODIS WILSON (SNCF GROEP) 12 Price standardization for local parcel pickup 1. Wat? - Er is gekeken naar het standaardiseren van tarieven van lokale pick-ups. Een lokale pick-up houdt in dat er vracht opgehaald wordt bij de opdrachtgever in de vervolgens bij een sea- of airport moeten worden afgeleverd. Vervolgens gebeurt het tegenovergestelde weer in het bestemmingsland, zodat de vracht bij de ontvanger aankomt. Om met de opdrachtgever een prijs overeen te komen moeten medewerkers een prijsaanvraag doen in het bestemmingsland, omdat ze hier zelf geen inzicht in hebben. De huidige situatie bij Geodis Wilson is dat het teveel tijd kost om de zaken met de kleinere klanten af te handelen omdat het te lang duurt voordat Geodis Wilson bij haar klanten met een prijsopgave terugkomt. Door middel van standaardisatie in de tarieven, kan de tijd hiervoor aanzienlijk worden verminderd. 2. Waarom? - Het doel van het onderzoek is om de lokale pickups van de CSA klanten te standaardiseren. Op deze manier ontvangen klanten sneller de prijsaanvraag en heeft Geodis Wilson meer tijd om zich te richten op de grotere klanten. Verder zullen er minder communicatiefouten zijn omdat alles via een boekingssysteem zal gaan in plaats van mailcontact. 3. Wat als er niets gedaan wordt? Als het boekingssysteem niet wordt verbeterd, is de kans groot dat Geodis Wilson achter gaat lopen op haar concurrenten. Ook kan het zijn dat een van haar vestigingen door de overkoepelende organisatie SNCF wordt afgestoten, omdat deze niet meer rendabel zou zijn. Verder blijft alle communicatie over prijzen via telefoon en gaan en blijft de kans op communicatiefouten hetzelfde.

13 13 4. Resultaten? Om meer informatie in te winnen, zijn er twaalf wereldwijde vestigingen via een enquête benaderd. Deze enquête bestaat uit vragen die ervoor zorgen dat er een helder beeld gecreëerd kan worden van de vestigingen. Vervolgens zijn de resultaten van de 12 vestingen met elkaar vergeleken en geanalyseerd. Uit deze resultaten is een SWOT analyse opgesteld. Hieruit kan geconcludeerd worden dat Geodis Wilson moet gaan zorgen dat het transport management systeem (TMS) volledig in gebruik genomen gaat worden. Om het TMS volledig operationeel te krijgen, dienen tarieven van locale pick-ups te worden verzameld. Deze data wordt verzameld door middel van een tarievensheet. Dit is een template waarop de 12 vestigingen de tarieven per postcode zone en per activiteit moeten invullen. Zodra deze gegevens bekend zijn, kunnen ze geïmplementeerd worden in het TMS. De volgende verbeteringen zijn voorzien: Verkorte time to act Stijging service niveau Meer tijd voor grotere klanten Geodis Wilson kan mee met de concurrentie Minder kans op communicatiefouten Lokale pick-ups in verzend- en ontvangstland Begeleiders: Martijn Tasman en Alex de Jong

14 14 SADC SCHIPHOL AREA DEVELOPMENT CORPORATION Vrije Economische Zone (VEZ) op Schiphol Trade Park 1. Wat is onderzocht? - Hoofdvraag: Hoe kan een Vrije Economische Zone (VEZ) op Schiphol Trade Park (STP) de Nederlandse economie en concurrentiepositie versterken? Gedurende het project is er onderzocht of de regelgeving van zowel Nederland als Europa het toelaat om een VEZ te starten in Nederland. Ook is gekeken naar bedrijvenclusters waarop gefocust zou moeten worden om werkgelegenheid te creëren en de concurrentiepositie van Nederland te versterken. Ten slotte is onderzocht hoe aantrekkelijk Nederland nu al is en wat anders zou moeten in een VEZ (bijv. bij het oprichten van een bedrijf). 2. Waarom? (Ist en Soll situaties) - Momenteel is er het Documentloos Goederen Volg Systeem (DGVS). DGVS komt te vervallen in mei 2016 en daarom wordt nu gekeken naar vervangende oplossingen. Een VEZ kan er een van zijn. Over de hele wereld ontstaan er of zijn er al VEZ s. Zuid-Korea heeft er bijvoorbeeld al negen. Waarom gebeurt dit wereldwijd wel en blijven we in Europa achter? Daarnaast ontstaan er ook nieuwe vervoersconcepten, zoals DB skybridge, hierbij wordt op een slimme manier gebruik gemaakt van zee- en luchthavens. De uiteindelijk gewenste situatie is een model waarbij Nederland, middels de logistieke Westas, binnen Europa met een douaneen belastingbeleid boven de rest uitspringt. Hiermee kan men de concurrentie met andere hubs aangaan en wordt het nog aantrekkelijker dan het al was, voor bedrijven, om zich te vestigen. 3. Wat als er niets gedaan wordt? - Als we niets doen zal de concurrentiepositie van Schiphol plus Westas verslechteren, bedrijven zullen Nederland verlaten voor gunstigere locaties. Dit heeft gevolgen voor de Nederlandse economie (o.a. banenverlies). Uiteindelijk zal de positie van Nederland als logistiek land verwateren. Daarom moet men op wereldwijde trends inhaken.

15 15 4. Onderzoeksresultaten?- Uit het onderzoek blijkt dat een VEZ type 1 (waar het bij dit project om gaat) in theorie mogelijk is. Het enige verschil met een VEZ type 2 (het huidige DGVS) is dat bij type 1 het gebied fysiek afgebakend moet zijn met een muur of hek. Uit het onderzoek kwamen vier ontwikkelingsclusters die voor een VEZ in Nederland als relevant gelden: (1) Logistiek cluster - Hierbij moet vooral gefocust worden op Value Added Logistics (VAL) voor hoogwaardige producten. (2) High Tech cluster - Het terrein ligt dicht bij Schiphol en neemt qua aerospace bedrijven een 6 de positie in op Europees niveau. (3) Aerospace cluster - De combinatie 3D-printen van aerospace producten met kwaliteitscontrole op de VEZ biedt goede kansen. (3) Financiële instellingen cluster Dit cluster is belangrijk omdat finance in iedere branche van groot belang is en door deze instellingen is aangegeven dat ze op zoek zijn naar fiscale voordelen. Nederland kent al goede fiscale regelingen (denk aan de kennismigrantenregeling waarbij hoog opgeleid buitenlands talent naar Nederland gehaald kan worden en er over de eerste 30% van hun salaris geen belasting betaald hoeft te worden). Ook de optie om als bedrijf om fiscale lange termijn afspraken te maken biedt bedrijven zekerheid. De Nederlandse hubs zijn in orde, alleen zou de BV Nederland zich nog iets beter moeten aanpassen in de communicatie naar bedrijven die zich in Nederland vestigen. Wat zakendoen betreft staat Nederland op een 28 ste positie wereldwijd en als 14 de in Europa voor belastingfaciliteiten, het gemak van kredietverschaffing en het oprichten van een bedrijf. Hierin is verbetering mogelijk. Bedrijven die gebruik maken van een VEZ zouden per container kunnen besparen. Uitgezet tegen de grondkosten (ongeveer 350 per m 2 ) en de bouw van een distributiecentrum (circa 500 per m 2 ) zijn deze kosten snel terugverdiend. Naast de kostenbesparing kan het gebruik van een VEZ leiden tot een kortere doorlooptijd

16 16 DB SCHENKER SCHIPHOL Kansen voor digitalisering in de luchtvracht 1-2. Wat is onderzocht en waarom? - De luchtvrachtsector kenmerkt zich door een fysieke informatiestroom. In het kader van duurzamer en sneller afhandelen zijn er binnen de luchtvrachtketen verschillende initiatieven voor digitalisatie (IATA, e-awb, e-freight, etc.). In de afgelopen periode is bekeken welke kansen er voor DB Schenker Schiphol zijn om in te spelen op deze digitale ontwikkelingen. Kansen: DB Schenker Schiphol benadert de ketendigitalisering vanuit de interne organisatie. Hierbij worden de huidige interne processen (import en export) geoptimaliseerd en wordt er gekeken waar er kansen zijn voor digitalisering. Na het optimaliseren en digitaliseren van de interen organisatie worden de processen afgestemd op klanten, leveranciers en het DB Schenker netwerk. Om bewust te worden van waar in de processen kansen zijn voor optimalisatie en digitalisering zijn de huidige import- en exportprocessen in kaart gebracht Resultaten - Tijdens workshops is samen met de betrokken procesmedewerkers een gewenst proces gecreëerd. Bij dat creëren bleek dat een heldere en gestructureerde manier van communiceren tussen de medewerkers van groot belang is. De effecten van digitalisatie bij het goed afstemmen van de communicatie tussen de medewerkers zijn: Efficiënter proces Aansluiting op IATA Procesvoortgangscontrole Gedetailleerd inzicht op proces Ecologisch voordeel Focus op klantproces

17 17 DB SCHENKER RAIL Reductie plandoorlooptijd op internationale railcorridors 1-2. Wat is onderzocht en waarom? DB Schenker Rail Nederland NV is een goederenvervoerder over het spoor, ook wel bekend als het voormalige NS-cargo. Zij biedt haar klanten twee manieren van transport: de Unit Cargo optie en de Charter Cargo optie. Unit Cargo is een vervoersmodel met vaste lijndiensten op vaste routes in binnen- en buitenland waarbij wagens van verschillende klanten worden gebundeld in één trein. De Charter Cargo optie is een trein voor één klant die van A naar B rijdt zonder dat onderweg de wagensamenstelling wijzigt. Doordat de trein onderweg alleen maar hoeft te stoppen voor bijvoorbeeld een machinistwissel, is de trein erg snel op de eindbestemming. Chartertreinen kunnen al een jaar van te voren worden aangevraagd, maar kunnen ook voor de korte termijn aangevraagd worden. In het laatste geval wil de klant de chartertrein z.s.m. laten vertrekken, maar hoe meer landen de trein moet passeren, hoe langer de plandoorlooptijd wordt. Daarom heeft DB Schenker gevraagd om de plandoorlooptijd voor drie belangrijke corridors per land in kaart te brengen, om zo inzichtelijk te krijgen waar de bottlenecks zich bevinden. Hiervoor is de volgende hoofdvraag opgesteld: Hoe kan de plandoorlooptijd van de last minute chartertreinen op internationale corridors worden gereduceerd en wat zijn hiervan de voordelen?

18 18 DB Schenker rijdt de Chartertreinen op vaste corridors (routes) binnen Europa. Om grensoverschrijdend vervoer te vereenvoudigen heeft DB Schenker in meerdere landen railgoederenvervoerders opgekocht. Een mooie eerste stap, maar in de praktijk blijkt dit niet voldoende. De gemiddelde plantijd per land is namelijk 1,5 dag. Het komt dus voor dat een klant een lastminute Chartertrein bestelt die over twee dagen moet vertrekken. Wanneer deze trein door drie verschillende landen rijdt, duurt het echter gemiddeld 4,5 dagen voor de planning definitief is en de trein gaat vertrekken. De trein zal in dat geval 2,5 dagen later vertrekken dan de klant had gewenst. 3. Wat als er niets gedaan wordt? DB Schenker heeft in theorie de middelen om probleemloos van land naar land te rijden, maar door de verschillende werkwijzen per land blijken de landsgrenzen in praktijk toch een bottleneck. DB Schenker maakt zich zorgen over de huidige doorlooptijden voor het plannen van last-minute Chartertreinen. Wanneer de concurrent een potentiële klant namelijk sneller kan helpen, dan kan DB Schenker de trein mogelijk kwijt raken. Door de lange plandoorlooptijd per land kunnen verladers ook kiezen voor modaliteiten die sneller de lading meenemen vanaf het vertrekstation. Daarbij zijn doorlooptijden van de planningen al langer dan gehoopt, wanneer de trein dan onderweg ook nog eens vertraging oploopt dan is de trein nog later op het aankomststation, met een ontevreden klant tot gevolg.

19 19 Wanneer een verlader een product met beperkte houdbaarheid en/of met spoed wil laten vervoeren door meerdere landen, dan is de last-minute charter al geen optie meer, een gemiste kans voor DB Schenker. Het reduceren van de plandoorlooptijd is hierdoor een noodzaak. 4. Resultaten? Vanuit het onderzoek is duidelijk geworden waardoor de plandoorlooptijd per land langer duurt dan gewenst. Zo kan de wachttijd voor een dienstregeling in een aantal landen oplopen tot 36 uur. Gedurende deze tijd kunnen er geen verder stappen ondernomen worden voor de planning, er moet echt gewacht worden op een Go van de infrabeheerder. Daarnaast blijkt dat de internationale resources niet gedeeld worden. Zo gebruikt ieder DB Schenker land zijn eigen locomotieven en personeel en wordt er gepland van grensstation tot grensstation waardoor er een langere doorlooptijd ontstaat. Ook kunnen de verschillende landen niet van elkaar zien welke resources aanwezig zijn, voor het rijden van een extra trein, doordat ieder land met een eigen plansysteem werkt. Voor de resultaten van het onderzoek zijn een aantal adviezen opgesteld, deze zullen bij het seminar gepresenteerd worden.

20 TLN VERENIGDE SIERTEELTVERVOERDERS (VSV) 20 Sierteeltvervoersmarkt in Wat is onderzocht? - Het rapport dat wij hebben geschreven is onderdeel van het minoronderzoek. Het onderzoek is gedaan in opdracht van VSV, de verenigde sierteeltvervoerders, een branchevereniging die zich richt op markt van het sierteeltvervoer. Met alle leden bepaalt de VSV jaarlijks welk strategie zij moet volgen om de marktpositie die zij hebben te behouden en uit te breiden. De VSV wil echter zekerheid en continuïteit in de bedrijfsvoering van haar leden en daar is een marktonderzoek voor nodig. Dit rapport begint met het schetsen van een beeld van de sierteeltsector en de huidige situatie; hoe is VSV tot stand gekomen, waar staat ze voor en waar wil ze naar toe in de toekomst? Er wordt gekeken naar de toekomstige markt en haar sterktes en zwaktes maar vooral naar de ontwikkelingen in de markt die kansen en bedreigingen kunnen vormen. Samen met de VSV is de volgende kernvraag opgesteld: Wat zijn de ontwikkelingen in de Nederlandse sierteeltmarkt en hoe ziet de sierteeltmarkt eruit in 2020? Om de VSV advies te geven over de toekomstige ontwikkelingen is er gekeken naar vier mogelijke scenario s die van toepassing kunnen zijn in de toekomst, de sierteeltmarkt in Waarom? - Ist (huidige situatie): De supply chain van de sierteeltlogistiek in Nederland is van wereldklasse. Door een verschuiving van de markt worden er steeds minder stromen fysiek via de diverse veilingen geleverd en steeds vaker direct van de kweker naar de (zakelijke) klant.

21 21 Deze kopers stellen hogere eisen aan de dienstverlening. Belangrijke aspecten hierbij zijn tijdigheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en administratieve afhandeling. De mogelijkheden van de verschillende sierteelt vervoerders om in te spelen op veranderingen in de markt is onduidelijk. Soll (gewenste situatie): Een scherp beeld van de sierteeltsector en de daarop afkomende veranderingen (ontwikkelingen, trends, bedreigingen). Plus een duidelijk beeld van de gevolgen van virtualisatie van de handelsvloer voor logistieke dienstverleners en goed inzicht in het volume voor de aanvoerlogistiek in Wat als er niets gedaan wordt? - Concurrenten van de VSV krijgen de mogelijkheid om marktaandeel af te nemen door beter in te spelen op de veranderende markt. Retailers en kwekers willen dat de VSV-leden meegaan in ketenverbeteringen. Men zal eigen oplossingen gaan verzinnen als er onvoldoende op deze vraag wordt ingegaan. De toekomst voor VSV-leden is onzeker. 4. Onderzoeksresultaten? Het advies met gekozen scenario en verwachte veranderingen is vertrouwelijk! Daarom hier zowel de vier scenario s, opgesteld met behulp van een assenkruis (x-as: nationaal, internationaal; y-as: bemiddelingsbureau, buiten de veiling om), gevolgd door mogelijke veranderingen, op een rij: 1. Geen centrale veiling, geen nationale kweek 2. Buiten de veiling om (BVO) / nationaal kweken 3. Handel via het BB in combinatie met internationale kweek 4. Handel via het BB in combinatie met nationale kweek Deze scenario s zijn gebaseerd op de volgende ontwikkelingen: Schaalvergroting bij de kwekers Verplaatsing markt naar buitenland Internationalisering vraag en aanbod Minder klokverkoop van bloemen Meer webverkoop via FloraConnect Directe stromen kweker naar retailer

22 KATHANGENE COFFEE COOPERATIVE (KENIA) 22 Een duurzame en kortere koffie supply chain 1-2. Wat is onderzocht en waarom? - De Kathangene Coffee Cooperative (KCC) is een lokale coöperatie van 2000 kleine koffieboeren in Kenia die hoogwaardige kwaliteit ( specialty ) koffie produceert. De KCC wil graag dat de koffieboeren een betere prijs krijgen voor hun koffie. Dit wil de KCC bereiken door beter inzicht te krijgen in de koffiemarkt en door het omzeilen van de marktplaats en de nu nog oppermachtige tussenhandelaren. Met dit onderzoek wordt de KCC geadviseerd in de stappen die zij dient te nemen om een alternatieve supply chain op te zetten. Het resultaat hiervan moet zijn dat er betere goederen-, geld- en informatiestromen ontstaan in de supply chain. Op dit moment is de koffiemarkt voor de KCC en haar boeren niet transparant. De KCC verkoopt haar koffie via een traditioneel veilingsysteem. Met dit systeem krijgen de boeren geen inzicht in de opbouw van de koffieprijs en worden ze pas na 6 tot 9 maanden betaald. De prijzen en marges die de handelaren en andere partijen binnen de supply chain ontvangen blijven voor de boeren onbekend. 3. Wat als er niets gedaan wordt? - Door de lange betalingstermijn en de lage inkomsten wordt het voor de boeren moeilijk investeringen te doen. Doordat de tussenhandel de macht heeft kan de ongewenste situatie niet gemakkelijk verbeterd worden.

23 23 De dalende koffieprijs dwingt de KCC om nu in te grijpen. Zo niet dan zal de positie van de koffieboeren verder verslechteren en zullen zij gedwongen zijn andere gewassen te verbouwen. Het uitschakelen en/of overnemen van schakels in de keten zal zorgen voor directere goederenstroom en een snellere en toegenomen geldstroom. Verder zal er ook een meer transparante en betere informatiestroom ontstaan, waardoor er voor de boeren meer inzicht in de markt zal zijn. Om van de huidige situatie tot de gewenste situatie te komen is de volgende onderzoeksvraag geformuleerd: Welke veranderingen zijn nodig binnen de huidige coffee supply chain van de Kathangene Coffee Cooperative om een duurzame en kortere supply chain op te zetten? 4. Onderzoeksresultaten? - Het onderzoek heeft geleid tot het opstellen van drie scenario s. Het eerste scenario kan op korte termijn uitgevoerd worden en omvat het aantrekken van partners die fungeren als tussenhandelaar en expediteur. Deze partners zorgen voor de contacten met branderijen, verkoop van de koffie en het vervoer van de koffie naar de branderijen. Wanneer dit succesvol blijkt kan de stap gemaakt worden naar een scenario, waarbij koffie direct geleverd wordt aan branderijen door de KCC zelf. Verder is uit het onderzoek gebleken dat er toenemende vraag aan het ontstaan is naar hoogwaardige kwaliteit koffie. Daarnaast maakt de huidige technologie het mogelijk dat er op korte termijn voor consumenten betaalbare koffiemachines beschikbaar komen, waarmee koffie thuis gebrand en gemalen kan worden. Hierdoor zal er vraag zijn naar ongebrande groene koffiebonen. Dit heeft geleid tot een derde scenario, waarbij de Cooperative via een online platform direct groene ongebrande koffiebonen verkoopt naast de directe verkoop aan branderijen. Deze opdracht is vanuit Kenia begeleid door Rose Karimi (vertegenwoordiger van de Kathangene Coffee Cooperative).

24 GREENPORT AALSMEER, VGB EN FLORAHOLLAND 24 Bloemen per zeecontainer 1. Wat is onderzocht? In opdracht van Greenport Aalsmeer, de Vereniging van Groothandelaren in de Bloemkwekerijproducten (VGB) en FloraHolland is de afgelopen vijf maanden onderzoek gedaan naar de bloemenstromen per zeecontainer. Bij deze relatief nieuwe stroom zijn andere faciliteiten van belang dan voor de stroom bloemen die per luchtvracht naar Nederland komt. Dit onderzoek is dan ook gedaan om de marktplaats Aalsmeer en Metropoolregio Amsterdam voor te bereiden op deze steeds groter wordende stroom. In dit onderzoek is gekeken naar drie aankomsthavens te weten Genua, Rotterdam en Antwerpen en naar wat er gebeurt indien 10%, 20% of 50% van alle importbloemen per zeecontainer aankomt. Vanuit de hierboven beschreven situatie is de volgende hoofdvraag opgesteld: Welke faciliteiten en modaliteiten zijn nodig vanaf de port of entry tot en met marktplaats Aalsmeer? 2. Waarom? Op het moment komt bijna alles per luchtvracht binnen maar dankzij nieuwe technieken is het mogelijk om bloemen langer

25 25 goed te houden. Dit maakt het mogelijk om bloemen per zeevracht te vervoeren. In plaats van op vliegtuigplaten komen de per zeecontainer aangevoerde dozen met bloemen binnen op houten pallets. Ook frequentie en hoeveelheden per levering veranderen omdat zeeschepen maar één tot drie keer per week aankomen. Hierdoor zullen grotere pieken ontstaan. 3. Wat als er niets gedaan wordt? De stroom van bloemen per zeecontainer zal gaan groeien omdat deze modaliteit goedkoper en duurzamer is. Als er niets gedaan wordt, zal de marktplaats Aalsmeer de door vaarschema s veroorzaakte pieken niet aankunnen en klanten verliezen. 4. Onderzoeksresultaten? Uit interviews, in combinatie met de gewogen factorscoremethode, is gebleken dat wegtransport vanaf de aankomsthaven met de huidige stroom bloemen het meest geschikt is. Wanneer het importvolume per zeecontainer verder stijgt, zullen ook rail en barge een rol kunnen gaan spelen. Bij het 20% scenario komt de stroom containers boven de tien per dag uit. Er is dan een tekort is aan keurmeesters. Ook is er vanaf tien containers per dag een tekort aan koelruimtes vlakbij de verschillende importdock-deuren. Daarom zal in de grote koelruimte op de marktplaats een speciale ruimte moeten worden gecreëerd voor deze importstroom die momenteel vrijwel direct weer wordt doorgevoerd. Wanneer zo n scheiding van de hoofdstroom niet plaatsvindt zouden hier fouten kunnen ontstaan. Opdrachtgevers: Sander van Voorn Coen Meijeraan Robbert van Willegen NYENRODE BUSINESS UNIVERSITEIT EN DINALOG

26 26 Reversed factoring voor het MKB 1. Wat is onderzocht? - In opdracht van de HvA en met begeleiding van Pro Quidity is er in de voorgaande 20 weken onderzoek gedaan naar een onderdeel van Supply Chain Finance, namelijk Reversed factoring (RF). Bij RF krijgt de supplier een deel of alle uitstaande facturen voorgefinancierd door een factor. RF is ook bekend als supplier finance. In een keten met veel suppliers blijft er veel geld vastzitten in het proces. Het geld komt immers pas vrij op het eind, wanneer de factuur wordt betaald. Dat is nadat alle partijen in de keten waarde hebben toegevoegd. Pro Quidity is een nieuwe financiële dienstverlener die RF op de markt wil brengen. Deze dienst biedt een oplossing voor suppliers in het MKB. De hoofdvraag van het onderzoek luidt: Hoe kan Pro Quidity reversed factoring op korte termijn zo effectief mogelijk in de markt brengen? Het doel van het onderzoek is om uit te vinden hoe de markt van RF er precies uit ziet. Hiertoe is onderzocht hoe de buyers en suppliers RF zien. Hebben zij eerder van RF gehoord? Wat zijn de beweegredenen om mee te doen aan RF? En hoe kan Pro Quidity zich het best profileren naar de buyers en suppliers? 2. Waarom? In Nederland spelen de laatste jaren lange betalingstermijnen steeds meer een rol. Buyers passen tegenover suppliers soms een betalingstermijn van 90 dagen toe. De supplier raakt in financiële moeilijkheden omdat hij in zo n lange periode, investeringsopties misloopt. Veel suppliers moeten daarom naar de bank om meer bedrijfskapitaal te verwerven. De banken stellen op hun beurt steeds hogere eisen aan die suppliers en daardoor krijgen zij steeds moeilijker uitbreiding van hun bedrijfskrediet.

Voorop in de ontwikkeling van multimodale ketenregie

Voorop in de ontwikkeling van multimodale ketenregie Voorop in de ontwikkeling van multimodale ketenregie Overseas Logistics Multimodal Inland Locations Supply Chain Solutions Advanced logistics for a smaller world Als het gaat om het optimaal beheersen

Nadere informatie

Palletways Express distributie van palletzendingen

Palletways Express distributie van palletzendingen Palletways Express distributie van palletzendingen Het netwerk van Palletways Europe strekt zich uit over de Benelux, Noord-Frankrijk en West-Duitsland. Londen BELGIË NEDERLAND Hamburg Nijmegen DUITSLAND

Nadere informatie

Stabiliteit in een dynamische wereld

Stabiliteit in een dynamische wereld Stabiliteit in een dynamische wereld AIR & OCEAN Autogroupage Chemicals global parcel services health care logistics Special Services warehousing Alles in één Het meer dan 100 jaar oude Nederlandse familiebedrijf

Nadere informatie

Alles in één GLOBAL PARCEL SERVICES LOGISTICS

Alles in één GLOBAL PARCEL SERVICES LOGISTICS Stabiliteit in een dynamische wereld AIR & OCEAN AUTOGROUPAGE CHEMICALS GLOBAL PARCEL SERVICES HEALTH CARE LOGISTICS SPECIAL SERVICES WAREHOUSING Alles in één Het belang van goede logistiek staat buiten

Nadere informatie

DaVinc 3 i Masterclasses

DaVinc 3 i Masterclasses 1 DaVinc 3 i Masterclasses Virtualisering en internationalisering veranderen de sierteeltsector. Wat kunt u doen om succesvol te blijven? logistiek samenwerken ICT 2 Waarom inschrijven? Met een student

Nadere informatie

Uw totaalpakket in logistiek. www.packntrace.nl

Uw totaalpakket in logistiek. www.packntrace.nl Uw totaalpakket in logistiek www.packntrace.nl Uw totaalpakket in logistiek Als dienstverlener op het gebied van pakketlogistiek, biedt packntrace eersteklas diensten die betrekking hebben op alle aspecten

Nadere informatie

25 jaar bewegen rond de luchthaven

25 jaar bewegen rond de luchthaven 25 jaar bewegen rond de luchthaven Peter Joustra Senior Projectleider 13 november 2015 @peter_joustra #SADC_NL Outline 1. SADC : organisatie en scope. 2. Van 1987 tot heden: de ontwikkeling van luchthaven

Nadere informatie

Astro WMS: een innovatief en slim WMS

Astro WMS: een innovatief en slim WMS Astro WMS: een innovatief en slim WMS Beschrijving product: Astro WMS oplossing: innovatief en slim Astro WMS is een slim, innovatief en schaalbaar standaard warehouse management systeem wat zich aanpast

Nadere informatie

Klanten stellen steeds hogere eisen aan responsiviteit en de versheid van producten. Hoe kunnen hubs en vooruitgeschoven voorraden hierin helpen?

Klanten stellen steeds hogere eisen aan responsiviteit en de versheid van producten. Hoe kunnen hubs en vooruitgeschoven voorraden hierin helpen? Klanten stellen steeds hogere eisen aan responsiviteit en de versheid van producten. Hoe kunnen hubs en vooruitgeschoven voorraden hierin helpen? Hubs voor kwaliteitsgestuurde logistiek De Supply Chain

Nadere informatie

De KMO en zijn import-export WORKSHOP. De KMO en zijn import--export in het Shortseagebied. in het Shortseagebied. (Europa) Maandag 27 oktober 2008

De KMO en zijn import-export WORKSHOP. De KMO en zijn import--export in het Shortseagebied. in het Shortseagebied. (Europa) Maandag 27 oktober 2008 WORKSHOP De KMO en zijn import-export in het Shortseagebied (Europa) Maandag 27 oktober 2008 De rol van de expediteur in de import-export van de KMO Spreker: Dhr. Marc Huybrechts Voorzitter VEA (Vereniging

Nadere informatie

Wet- en regelgeving voor internationaal zakendoen. DESCARTES - klantendag 22 januari 2015 Presentatie: Henk Wolthaus

Wet- en regelgeving voor internationaal zakendoen. DESCARTES - klantendag 22 januari 2015 Presentatie: Henk Wolthaus Wet- en regelgeving voor internationaal zakendoen DESCARTES - klantendag 22 januari 2015 Presentatie: Henk Wolthaus Inhoud presentatie Introductie Managen van fiscale risico s binnen de supply chain Risk

Nadere informatie

do it together maatschappelijk, duurzaam, milieubewust en efficiënt ondernemen

do it together maatschappelijk, duurzaam, milieubewust en efficiënt ondernemen do it together maatschappelijk, duurzaam, milieubewust en efficiënt ondernemen Introductie Samenwerking in algemene zin Shared Warehousing Duurzaam ondernemen Maatschappelijk verantwoord Partner en Samenwerking

Nadere informatie

DaVinc 3 i. Dutch Agricultural Virtualized International Network with Consolidation, Coordination, Collaboration and Information availability

DaVinc 3 i. Dutch Agricultural Virtualized International Network with Consolidation, Coordination, Collaboration and Information availability DaVinc 3 i Dutch Agricultural Virtualized International Network with Consolidation, Coordination, Collaboration and Information availability Prof dr ir Jack van der Vorst, Wageningen University Kenmerken

Nadere informatie

Middelen om de supply chain te verduurzamen. Wytze Rauwenhoff Flanders Logistics-consulenten

Middelen om de supply chain te verduurzamen. Wytze Rauwenhoff Flanders Logistics-consulenten Middelen om de supply chain te verduurzamen Wytze Rauwenhoff Flanders Logistics-consulenten Inhoud 1. Voorstelling Flanders Logistics-consulenten Voorstelling project Methodiek 2. Duurzaamheidsverbeteringen

Nadere informatie

Resultaten Systeemanalyse-Interviews. Kelly Rijswijk Wageningen University

Resultaten Systeemanalyse-Interviews. Kelly Rijswijk Wageningen University Resultaten Systeemanalyse-Interviews Kelly Rijswijk Wageningen University 25-1-2017 Werkpakket 3: Sociale Innovatie 1: Analyseren systeembarrières voor innovatie Weten waar in de keten en het bredere systeem

Nadere informatie

Seamless Connections In 2012

Seamless Connections In 2012 Seamless Connections In 2012 Versnellen, verbinden en versterken Mei 2012 12 September 2011 1. Doel Seamless Connections, versnelt, verbindt en versterkt de interne en onderlinge logistiek van de Metropoolregio

Nadere informatie

freight is our trade www.neele.nl Nederlands

freight is our trade www.neele.nl Nederlands freight is our trade www.neele.nl Nederlands Full service logistieke dienstverlening Neele Logistics ontzorgt uw complete logistiek. Of u nu een vervoerder zoekt die goed de weg weet in Europa of een partij

Nadere informatie

Van Kennisbrug naar KennisDC

Van Kennisbrug naar KennisDC Van Kennisbrug naar KennisDC Laat kennis stromen Dick van Damme Lector Logistiek Hogeschool van Amsterdam HAN, Arnhem, 31 januari 2013 Kennis DC Breda Kennis DC Nijmegen Kennis DC Rotterdam Kennis DC Venlo

Nadere informatie

Customer Case Triferto

Customer Case Triferto Feiten in het kort: Activiteiten: is groothandelaar en producent van meststoffen in West-Europa. In Nederland kent het bedrijf een marktaandeel van 40%. Branche: Logistiek, Groothandel, Producent Oplossing:

Nadere informatie

Schenker Logistics Nederland Fit for the Future. DB Schenker Logistics Nederland EIC Dag van de Logistiek

Schenker Logistics Nederland Fit for the Future. DB Schenker Logistics Nederland EIC Dag van de Logistiek Schenker Logistics Nederland Fit for the Future DB Schenker Logistics Nederland EIC Dag van de Logistiek Paul Boers 6 november 2011 Introductie Schenker Logistics Nederland Fit for the future De wereld

Nadere informatie

PRIMAIRE DISTRIBUTIE Planning en transport van productielocatie naar distributiecentra en tussen distributiecentra.

PRIMAIRE DISTRIBUTIE Planning en transport van productielocatie naar distributiecentra en tussen distributiecentra. POST KOGEKO Uw klanten willen hun bestelling op tijd en in perfecte staat ontvangen. Of het nu gaat om een volle vracht of om een enkele pallet of colli. Post-Kogeko Logistics maakt dat voor u waar. Wij

Nadere informatie

Reverse factoring is Win-Win en Win.

Reverse factoring is Win-Win en Win. Graydon epaper Reverse factoring is Win-Win en Win. Hoe optimaliseert u uw werkkapitaal anno 2014? 2 Wat leert u in deze epaper? Als klant wilt u het betalen van uw facturen zo lang mogelijk uitstellen,

Nadere informatie

WELKOM IN DE WERELD VAN DHL

WELKOM IN DE WERELD VAN DHL WELKOM IN DE WERELD VAN DHL DHL in Nederland De ruim 10.000 medewerkers van DHL in Nederland zijn vanuit meer dan 50 vestigingen en met meer dan 4.500 voertuigen alle Nederlanders van dienst, daarbij gebruik

Nadere informatie

Presentatie GreenRail

Presentatie GreenRail 11 februari 2010 Spoorcafé, Rail Cargo Information Presentatie GreenRail Michiel van Veen Adviseur ketenlogistiek FloraHolland Kengetallen FloraHolland 2 Aanvoerders : 9.000 (inter-)nationaal (5.100 leden)

Nadere informatie

Samenvatting ... 7 Samenvatting

Samenvatting ... 7 Samenvatting Samenvatting... In rapporten en beleidsnotities wordt veelvuldig genoemd dat de aanwezigheid van een grote luchthaven én een grote zeehaven in één land of regio, voor de economie een bijzondere meerwaarde

Nadere informatie

Sturen en beheersen van de collectielogistiek in de sierteelt. Henk Zwinkels; FlorEcom

Sturen en beheersen van de collectielogistiek in de sierteelt. Henk Zwinkels; FlorEcom Sturen en beheersen van de collectielogistiek in de sierteelt Henk Zwinkels; FlorEcom Inhoud presentatie De organisatie FlorEcom (Logistieke) ontwikkelingen in de sierteelt Logistiek speelveld Ontwikkelingen

Nadere informatie

CO2 uitstoot per klant Tolheffingen per klant Lege kilometers Gereden kilometers per stop en klant Transport- of voertuigkosten per stop en klant

CO2 uitstoot per klant Tolheffingen per klant Lege kilometers Gereden kilometers per stop en klant Transport- of voertuigkosten per stop en klant Hoe kun je de race tegen de klok winnen? HOE KUN JE DE RACE TEGEN DE KLOK WINNEN? PTV. The Mind of Movement De PTV Group levert software en consultancy diensten voor transport, logistiek en geomarketing.

Nadere informatie

De specialist in warehousing, fulfilment en distributie voor het MKB 3 PL. Logistics

De specialist in warehousing, fulfilment en distributie voor het MKB 3 PL. Logistics De specialist in warehousing, fulfilment en distributie voor het MKB 3 PL Logistics 3 PL Logistics Warehousing en Opslag Mondial Logistics beschikt over de juiste kennis en ervaring op het gebied van warehousing,

Nadere informatie

Vanuit Nederland de hele wereld over. Continenten verbonden. Personally worldwide.

Vanuit Nederland de hele wereld over. Continenten verbonden. Personally worldwide. Vanuit Nederland de hele wereld over. Continenten verbonden. Personally worldwide. Wij staan voor u klaar. Wereldwijd. Al sinds 1921 vervoeren wij goederen voor onze klanten over de gehele wereld. Van

Nadere informatie

Wij bieden maatwerkoplossingen en voorzien u van deskundig advies.

Wij bieden maatwerkoplossingen en voorzien u van deskundig advies. Inhoud Logistiek uitbesteden... 2 Kies voor TLogistics... 2 Kwaliteit is niet noodzakelijk duur... 2 Logistiek voor B2C- als B2B-klanten vanuit Rijen... 3 Locatie Rijen... 3 IT-Systeem... 4 One stop shop...

Nadere informatie

Benchmark Airport Seaport regio s

Benchmark Airport Seaport regio s Benchmark Airport Seaport regio s Minor Airport Seaport Logistics MANAGEMENT SAMENVATTING Lectoraat Logistiek Opdrachtgevers: Port of Amsterdam, SADC, Schiphol Group Datum: Januari 2014 MANAGEMENT SAMENVATTING

Nadere informatie

Rotterdam en de kracht van het achterland. Oss, 6 april 2011

Rotterdam en de kracht van het achterland. Oss, 6 april 2011 Rotterdam en de kracht van het achterland Oss, 6 april 2011 Inhoud Containerontwikkeling Rotterdam Achterlandstrategie Logistiek knooppunten 2 Ontwikkeling overslagvolume 30 2008 2009 2010 25 20 15 10

Nadere informatie

Green Order voor (potentiële) Lean & Green Awardwinnaars. Beschrijving & case

Green Order voor (potentiële) Lean & Green Awardwinnaars. Beschrijving & case voor (potentiële) Lean & Green Awardwinnaars Beschrijving & case 18 mei 2011 Inhoud Inhoud beschrijving Kern van de tool Aanpak Mensen & middelen Resultaat Case beschrijving / best practice Toepassing

Nadere informatie

Van der Schans. Wat is het risico van een grote investering in een machine? M a c h i n e b o u w

Van der Schans. Wat is het risico van een grote investering in een machine? M a c h i n e b o u w Van der Schans M a c h i n e b o u w Deze blog is geschreven door: Jasper Donkersloot Wat is het risico van een grote investering in een machine? Veel bedrijven hebben behoefte aan een machine. Sommige

Nadere informatie

4C VOOR BOUWLOGISTIEK. Toepassing van een real-time smart data platform Siem van Merriënboer

4C VOOR BOUWLOGISTIEK. Toepassing van een real-time smart data platform Siem van Merriënboer 4C VOOR BOUWLOGISTIEK Toepassing van een real-time smart data platform Siem van Merriënboer INHOUD Problematiek van logistiek in de bouw Ontwikkelingen in logistiek TKI-project 4C in bouwlogistiek Voorbeeld:

Nadere informatie

Start up Case. Sendcloud. Remi van Buul Soufian Touil Ellen Burghoorn 22-03-2015

Start up Case. Sendcloud. Remi van Buul Soufian Touil Ellen Burghoorn 22-03-2015 Start up Case Sendcloud Remi van Buul Soufian Touil Ellen Burghoorn 22-03-2015 Interne analyse Algemene informatie SendCloud SendCloud is opgericht in 2012 door Rob van den Heuvel, Bas Smeulders en Sabi

Nadere informatie

Tactisch plannen Peter de Haan

Tactisch plannen Peter de Haan Tactisch plannen Peter de Haan Even voorstellen U Peter de Haan Universiteit Twente Toegepaste Wiskunde ORTEC Sen. Solution Architect 2 Agenda Wat is tactisch plannen Voorbeelden van tactisch plannen Hoe

Nadere informatie

Verslag Ronde Tafel horizontale samenwerking in de logistiek. Ronde Tafel 1: Visievorming

Verslag Ronde Tafel horizontale samenwerking in de logistiek. Ronde Tafel 1: Visievorming Verslag Ronde Tafel horizontale samenwerking in de logistiek Ronde Tafel 1: Visievorming TKI DINALOG, Breda, dinsdag 9 mei 2017 1. Doel, deelnemers en agenda Op dinsdag 9 mei heeft de eerste thematische

Nadere informatie

De internationale concurrentiepositie van Nederland als logistiek land

De internationale concurrentiepositie van Nederland als logistiek land De internationale concurrentiepositie van Nederland als logistiek land Algemene Ledenvergadering NDL Amsterdam, 22 april 2016 Drs. René Buck Directeur Buck Consultants International Buck Consultants International

Nadere informatie

De vitale binnenstad: bereikbaar voor iedereen FA S E 3

De vitale binnenstad: bereikbaar voor iedereen FA S E 3 De vitale binnenstad: bereikbaar voor iedereen FA S E 3 Een vitale en bereikbare binnenstad: dat is het uitgangspunt van het project Stadsbox. Bij een vitale stad hoort prettig winkelen, een drankje drinken

Nadere informatie

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s In een globaliserende economie moeten regio s en ondernemingen internationaal concurreren. Internationalisatie draagt bij tot de economische

Nadere informatie

Kansen voor stimulering export logistieke diensten en kennis

Kansen voor stimulering export logistieke diensten en kennis Kansen voor stimulering export logistieke diensten en kennis Workshop Nationale Distributie Dag Nijmegen, 15 oktober 2015 Liesbeth Staps-Brugemann Program Manager TKI Dinalog Kees Verweij Partner Buck

Nadere informatie

NIMA B EXAMEN BUSINESS MARKETING ONDERDEEL B JANUARI 2016 VRAGEN EN ANTWOORDINDICATIES NIMA B BUSINESS MARKETING ONDERDEEL 1 (CASE)

NIMA B EXAMEN BUSINESS MARKETING ONDERDEEL B JANUARI 2016 VRAGEN EN ANTWOORDINDICATIES NIMA B BUSINESS MARKETING ONDERDEEL 1 (CASE) VRAGEN EN ANTWOORDINDICATIES NIMA B BUSINESS MARKETING ONDERDEEL 1 (CASE) 26 JANUARI 2016 1 Vragen bij de case WINTECH..GESTRAND IN HET ZICHT VAN DE HAVEN? (totaal 90 punten) Vraag 1 (20 punten) a. Bereken

Nadere informatie

Workshop Ruimte voor verbeelding. ICTU / GBO 9 april 2009

Workshop Ruimte voor verbeelding. ICTU / GBO 9 april 2009 Workshop Ruimte voor verbeelding ICTU / GBO 9 april 2009 Aanleiding Programma Kabinet neemt toegenomen administratieve lasten en regeldruk van ondernemers serieus Er zijn diverse overheidsacties in het

Nadere informatie

Parallelle sessie ronde 1: Logistiek voor multichannelling -Logistieke innovaties. Door Victor Ponsioen Districon

Parallelle sessie ronde 1: Logistiek voor multichannelling -Logistieke innovaties. Door Victor Ponsioen Districon Parallelle sessie ronde 1: Logistiek voor multichannelling -Logistieke innovaties Door Victor Ponsioen Districon SUPPLY CHAIN CARGO LOGISTICS FACILITIES Apeldoorn, November 1 st 2013 Agenda 1 Voorstellen

Nadere informatie

De kracht van een sociale organisatie

De kracht van een sociale organisatie De kracht van een sociale organisatie De toegevoegde waarde van zakelijke sociale oplossingen Maarten Verstraeten. www.netvlies.nl Prinsenkade 7 T 076 530 25 25 E mverstraeten@netvlies.nl 4811 VB Breda

Nadere informatie

Globalisatie, met nieuwe opkomende economieën als China, Brazilië en

Globalisatie, met nieuwe opkomende economieën als China, Brazilië en Globalisatie, met nieuwe opkomende economieën als China, Brazilië en India, heeft de wereld in veel opzichten in hoog tempo veranderd. Voor veel bedrijven betekent dit een strategische herbezinning op

Nadere informatie

Het in kaart brengen van de Supply Chain. Customer Solutions

Het in kaart brengen van de Supply Chain. Customer Solutions Het in kaart brengen van de Supply Chain Customer Solutions Het in kaart brengen van de Supply Chain Werkt u aan het verbeteren van supply chain management in uw organisatie? Het in kaart brengen van uw

Nadere informatie

Transport, doe het slim

Transport, doe het slim Transport, doe het slim an deur tot deur Wat is het? Het gaat hier om de uitgaande goederenstroom, van deur tot deur. Daarbij horen documenten en labels, mogelijkheden tot tracking en tracing, het volume

Nadere informatie

Transparantie in Transporttarieven. Informatie brochure 2014. Transparantie en inzicht in uw wegtransport tarieven. Dat bieden wij u!

Transparantie in Transporttarieven. Informatie brochure 2014. Transparantie en inzicht in uw wegtransport tarieven. Dat bieden wij u! Transparantie in Transporttarieven Informatie brochure 2014 Transparantie en inzicht in uw wegtransport tarieven. Dat bieden wij u! 2014 Transport Tender 1 Nederland telt ruim 10.000 vervoersbedrijven.

Nadere informatie

JAAR. 75 jaar transport op maat

JAAR. 75 jaar transport op maat 75 JAAR 75 jaar transport op maat Wel de lusten maar niet de lasten! Select2Connect de beste manier van SAMENwerken 24/7 bereikbaar Deskundigheid Afspraak = Afspraak Kwaliteit Flexibiliteit Snelle levering

Nadere informatie

TOEKOMST WEGTRANSPORT

TOEKOMST WEGTRANSPORT TOEKOMST WEGTRANSPORT.. WEG VAN DE (SNEL) WEG..? Dr. D.A. (Dick) van Damme Lector Mainport Logistiek Hogeschool van Amsterdam Tilburg 4 februari 2016 1 AGENDA 1. Ontwikkelingen logistiek 2. Innovaties

Nadere informatie

Wij stellen u voor...

Wij stellen u voor... Wij stellen u voor... Missie en visie Missie Het leveren van een full service logistieke dienstverlening, waarbij meerwaarde wordt toegevoegd door ontzorging en procesverbetering. Hierbij staat een sterke

Nadere informatie

WIN TIJD, WIN GELD WERELDWIJD

WIN TIJD, WIN GELD WERELDWIJD WIN TIJD, WIN GELD WERELDWIJD TNT GAAT EEN STAPJE VERDER Het zeer uitgebreide lucht- en wegennetwerk van TNT heeft nu een nog groter geografisch bereik: tot wel 99,9 % van de wereldwijde bestemmingen.

Nadere informatie

meilink groep meilink groep meilink industriële verpakkingen varekamp exportpacking & logistics schijndel industriële verpakkingen meilink kartonnage

meilink groep meilink groep meilink industriële verpakkingen varekamp exportpacking & logistics schijndel industriële verpakkingen meilink kartonnage meilink groep Een uniek totaalconcept in industriële verpakkingen De Meilink Groep biedt een totaalpakket in industriële verpakkingen. Wij zijn op dit gebied zelfs marktleider in de Benelux en behoren

Nadere informatie

MEER GRIP OP UW BEDRIJFSVOERING IN EEN SNEL VERANDERENDE WERELD DAT TELT.

MEER GRIP OP UW BEDRIJFSVOERING IN EEN SNEL VERANDERENDE WERELD DAT TELT. MEER GRIP OP UW BEDRIJFSVOERING IN EEN SNEL VERANDERENDE WERELD Omdat mensen tellen. DE TIJD VOOR VERANDERING IS NU De wereld verandert. Misschien wel sneller dan ooit. Snel schakelen wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

Minder lokale lasten door afvalinzameling en verwerking goedkoper te maken

Minder lokale lasten door afvalinzameling en verwerking goedkoper te maken Minder lokale lasten door afvalinzameling en verwerking goedkoper te maken Initiatiefvoorstel VVD Rotterdam 14 december 2015 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opbouw Afvalstoffenheffing 4 Doelmatigheid verhogen

Nadere informatie

Bundeling goederenstromen in de Extended Gateway Antwerpen/Rotterdam met een focus op de binnenvaart

Bundeling goederenstromen in de Extended Gateway Antwerpen/Rotterdam met een focus op de binnenvaart Impactproject Bundeling goederenstromen in de Extended Gateway Antwerpen/Rotterdam met een focus op de binnenvaart Slotbijeenkomst Maastricht 3-12-2014 A. Verhoeven KvK Nederland Projectpartners Impactproject:

Nadere informatie

Selectiviteit & Luchtvracht

Selectiviteit & Luchtvracht Selectiviteit & Luchtvracht Scheiden doet lijden Airneth, Amsterdam 29 januari 2009 Agenda: 1. ACN 2. Kenmerken luchtvracht 3. Concurrentie 4. Verwevenheid logistieke proces 5. Selectiviteit/uitplaatsing

Nadere informatie

s Nachts actief voor uw succes

s Nachts actief voor uw succes s Nachts actief voor uw succes 00209_TNT_Innight_Image_NL.indd 1 23-07-2008 18:27:31 bis Vóór uw werkdag begint zijn uw zendingen al geleverd Terwijl anderen slapen, zijn wij voor u onderweg. Elke nacht

Nadere informatie

Het belang van ketenregie voor de verankering van logistieke stromen. Kevin Lyen

Het belang van ketenregie voor de verankering van logistieke stromen. Kevin Lyen Het belang van ketenregie voor de verankering van logistieke stromen Kevin Lyen Senior consultant, Rebelgroup Advisory Belgium www.oostwestpoort.eu 1 Het belang van ketenregie voor de verankering van logistieke

Nadere informatie

Profiteer van veranderende technologieën

Profiteer van veranderende technologieën Profiteer van veranderende technologieën Lees hoe Managed Services Providers u kunnen helpen profiteren van de nieuwste ontwikkelingen Uitdagingen en kansen in veranderende technologieën Ontwikkelingen

Nadere informatie

Verlaagd risico Verhoogd rendement

Verlaagd risico Verhoogd rendement Versterk de Financial Supply Chain met Flinqer: Verlaagd risico Verhoogd rendement Inzicht in betaaldata Early Payment InvoiceFinancing FOR SALE Faillissementen in de supply chain door afnemende krediet

Nadere informatie

!! " # $$ # % % &! " " #! "! "! "

!!  # $$ # % % &!   #! ! ! !! " # $$ # % % &! "# "!" "!!" % &% "' " ( %&%)"$*" % + %( ", - +. Ontwikkeling (middel)grotere logistieke dienstverleners Logistieke Netwerk regisseur Logistieke dienstverlening Transportnetwerken Vervoer

Nadere informatie

Amsterdamse haven en innovatie

Amsterdamse haven en innovatie Amsterdamse haven en innovatie 26 september 2011, Hoge School van Amsterdam Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam Oostelijke handelskade (huidige situatie) Oostelijke handelskade (oude

Nadere informatie

Cyberfreight international. Dynamisch en positief!

Cyberfreight international. Dynamisch en positief! Cyberfreight international Dynamisch en positief! Dynamisch en positief! Alle medewerkers bij Cyberfreight zijn gemotiveerd, werken uitermate bewust en zijn zeer positief ingesteld! Er is een grote mate

Nadere informatie

Toenemende Virtualisering/informatisering. Voor wie verstandig handelt!

Toenemende Virtualisering/informatisering. Voor wie verstandig handelt! Toenemende Virtualisering/informatisering Trendsamenvatting Naam Definitie Scope Conclusie Invloed: Impact Bronnen Toenemende virtualisering/informatisering De huidige status van de technologie maakt het

Nadere informatie

Kuehne + Nagel Nederland HR Salon

Kuehne + Nagel Nederland HR Salon Kuehne + Nagel Nederland HR Salon 3 november 2011, Avans Hogeschool Erwin Bouwmans Historie 1890 : Bremen, Duitsland August Kuehne & Friedrich Nagel richten een forwarding bedrijf op. Rtm ZQ - 04_2008

Nadere informatie

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Cisco-enquête IoE Value Index (Index voor IoE-waarde) onder besluitvormers uit 12 landen

Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Cisco-enquête IoE Value Index (Index voor IoE-waarde) onder besluitvormers uit 12 landen Internet of Everything (IoE) Top 10 inzichten uit de Cisco-enquête IoE Value Index (Index voor IoE-waarde) onder 7.500 besluitvormers uit 12 landen Joseph Bradley Jeff Loucks Andy Noronha James Macaulay

Nadere informatie

Matige groei, grote bezorgdheid

Matige groei, grote bezorgdheid Matige groei, grote bezorgdheid Conjunctuurenquête Expeditiesector 2e kwartaal 2016 Matige groei, grote bezorgdheid Conjunctuurenquête Expeditiesector 2e kwartaal 2016 De 3-maandelijkse conjunctuurenquête

Nadere informatie

AviAtion Logistics 2011-2012

AviAtion Logistics 2011-2012 AviAtion Logistics 2011-2012 T TECHNIEK Aviation Logistics 2011-2012 Aviation Logistics: Slimme organisatie op de grond en in de lucht. De luchtvaart is een dynamische wereld. Het op vluchtschema laten

Nadere informatie

Saxionstudent.nl Blok1

Saxionstudent.nl Blok1 Samenvatting eindopdracht Trends en ontwikkelingen op consumentenniveau Macro In dit eind rapport hebben we de navigatiesystemen markt in kaart gebracht. In de macro, meso en micro omgevingen hebben we

Nadere informatie

Logistieke Hub Amsterdam

Logistieke Hub Amsterdam A5 Logistieke Hub Amsterdam A5 N200 Het groene opslag- en distributiepunt aan de rand van Amsterdam, vanwaar goederen met duurzaam vervoer door de stadspoort gaan en waar orders van webwinkels worden afgehandeld.

Nadere informatie

Trein van de Toekomst Jelte Bos, 22 februari 2017

Trein van de Toekomst Jelte Bos, 22 februari 2017 Trein van de Toekomst Jelte Bos, 22 februari 2017 Status quo: bemande trein, lage frequentie Planning van personeel en materieel maakt het systeem kwetsbaar Capaciteit van het spoor wordt lang niet optimaal

Nadere informatie

De potentiële ontwikkelingsmogelijkheden van de luchthaven van Oostende op het gebied van vrachtvervoer

De potentiële ontwikkelingsmogelijkheden van de luchthaven van Oostende op het gebied van vrachtvervoer De potentiële ontwikkelingsmogelijkheden van de luchthaven van op het gebied van vrachtvervoer www.vil.be Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) Flanders Institute for Logistics Jordaenskaai 25 B 2000

Nadere informatie

Management Samenvatting

Management Samenvatting / werldo Management Samenvatting Inleiding en belangrijkste hoofdconclusies In deze studie naar de strategische toegevoegde waarde van het Port Community Systeem (PCS) van Portbase wordt inzicht gegeven

Nadere informatie

Portbase Terminal Selector

Portbase Terminal Selector Portbase Terminal Selector Portbase Terminal Selector Rotterdam is de nr. 1 containerhaven van Europa. Vanaf de Noordzee tot 48 kilometer landinwaarts bieden meerdere containerterminals u een op maat gesneden

Nadere informatie

Private Equity presteert beter op werkkapitaalbeheer dan beursgenoteerde bedrijven

Private Equity presteert beter op werkkapitaalbeheer dan beursgenoteerde bedrijven www.pwc.nl Private Equity presteert beter op werkkapitaalbeheer dan beursgenoteerde bedrijven Sterke focus van PE op werkkapitaaloptimalisatie loont Augustus 2017 1. PE scoort beter op werkkapitaalbeheer

Nadere informatie

Case 4: Consultancy KC Tennis

Case 4: Consultancy KC Tennis Case 4: Consultancy KC Tennis Projectgroep 6 Jordy Bakker Bas Heijnen Bart Janssen 21 april 2015 Arlon Biemans 1 Inhoudsopgave 1. Hoofddoel: Analyse m.b.t. strategie... 3 1.1 Verschillen doelgroep online

Nadere informatie

Omslag notitie. Datum aanvraag 1 februari 2012. Naam aanvrager VGB Trade Services. Naam ontvanger van de bijdrage VGB

Omslag notitie. Datum aanvraag 1 februari 2012. Naam aanvrager VGB Trade Services. Naam ontvanger van de bijdrage VGB Omslag notitie Vergadering van de sectorcommissie Bloemkwekerijproducten Datum vergadering 5 maart 2012 Agendapunt 7b Voorbereid door Jerre de Blok Totaal aantal pagina s 5 17 februari 2012 1. Project

Nadere informatie

Exact Synergy Enterprise. Krachtiger Financieel Management

Exact Synergy Enterprise. Krachtiger Financieel Management Exact Synergy Enterprise Krachtiger Financieel Management 1 Inleiding Waar gaat het om? Makkelijke vragen zijn vaak het moeilijkst te beantwoorden. Als het hectische tijden zijn, moet u soms veel beslissingen

Nadere informatie

KRUISBESTUIVINGEN TUSSEN LUCHT EN ZEEHAVEN

KRUISBESTUIVINGEN TUSSEN LUCHT EN ZEEHAVEN KRUISBESTUIVINGEN TUSSEN LUCHT EN ZEEHAVEN Dick van Damme Lector Logistiek Hogeschool van Amsterdam Terneuzen 3 september 2015 AGENDA 1. Ontwikkelingen lucht- en zeehaven 2. Uitdagingen en strategierichtingen

Nadere informatie

Verslag Ronde Tafel horizontale samenwerking in de logistiek. Ronde Tafel 2: Matchmaking

Verslag Ronde Tafel horizontale samenwerking in de logistiek. Ronde Tafel 2: Matchmaking Verslag Ronde Tafel horizontale samenwerking in de logistiek Ronde Tafel 2: Matchmaking TKI DINALOG, Breda, donderdag 18 mei 2017 1. Doel, deelnemers en agenda DINALOG en BCI organiseren een serie van

Nadere informatie

Wij bieden u de beste service voor tevreden klanten.

Wij bieden u de beste service voor tevreden klanten. Wij bieden u de beste service voor tevreden klanten. DPD Network DPD ParcelShop dicht bij de consument De B2C markt is groeiende en de verwachtingen van de consument stijgen. van de consumenten wil vooraf

Nadere informatie

Prof. dr. Iris F.A. Vis. i.f.a.vis@rug.nl. www.cargohitching.com. 21 maart 2013, Krimpcafé XL. Supported by:

Prof. dr. Iris F.A. Vis. i.f.a.vis@rug.nl. www.cargohitching.com. 21 maart 2013, Krimpcafé XL. Supported by: Workshop: Slim transport t in een krimpregio Prof. dr. Iris F.A. Vis Hoogleraar Industrial Engineering i.f.a.vis@rug.nl 050-3637491 www.cargohitching.com 21 maart 2013, Krimpcafé XL Supported by: Inhoud

Nadere informatie

Watertransport Wegtransport Op- en Overslag VACL

Watertransport Wegtransport Op- en Overslag VACL Full Service Container Logistics Watertransport Wegtransport Op- en Overslag VACL 4-10-2013 Corporate presentatie 2 4-10-2013 Corporate presentatie 3 Watertransport Wegtransport Op- en Overslag VACL MCS.

Nadere informatie

Impact Cloud computing

Impact Cloud computing Impact Cloud computing op de Nederlandse zakelijke markt 2 inleiding De economische omstandigheden zijn uitdagend. Nederland is onder invloed van de schuldencrisis in een nieuwe recessie beland; de economische

Nadere informatie

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan De Retailscan 2014 is 350 x ingevuld. 24% van de respondenten is werkzaam in de foodsector en 76% in de non food. Van de respondenten

Nadere informatie

Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht

Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht Janine van Oosten, directeur CNB en rijkshavenmeester Februari 2013 Havenclub Amsterdam Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam De havens van

Nadere informatie

Gehlen Schols Logistics

Gehlen Schols Logistics Winner 2011 Vestigingen: NL - Kerkrade (hoofdkantoor) DE - Düren BE - Grâce Hollogne SK - Bratislava Logistieke diensten: Internationaal Transport en Expeditie Dagelijks: Duitsland, Zwitserland, Benelux

Nadere informatie

Portbase Terminal Selector

Portbase Terminal Selector Portbase Terminal Selector Portbase Terminal Selector Rotterdam is de nr. 1 containerhaven van Europa. Vanaf de Noordzee tot 48 kilometer landinwaarts bieden meerdere containerterminals u een op maat gesneden

Nadere informatie

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB Gemeenten hebben forse ambities op het gebied van duurzaamheid, innovatie en lokale

Nadere informatie

Plantenhandel kan niet zonder klok?!

Plantenhandel kan niet zonder klok?! Plantenhandel kan niet zonder klok?! Voorbeelden uit de groentesector Michiel van Galen 21 november 2012, Sassenheim Onderwerpen Afname belang veilingklok Ontwikkelingen tuinbouw Rollen van een veiling

Nadere informatie

In welke landen liggen kansen?

In welke landen liggen kansen? 2 Heb je een sterk onderscheidend product? Bijv: Enige in de wereld Unieke eigenschappen geschiedenis, geografie, sociale betekenis Functioneel/performance Ambachtelijke kwaliteit Beschikbaarheid / prijs

Nadere informatie

HOE EEN ACCOUNTANT ZIJN DNA VERANDERT

HOE EEN ACCOUNTANT ZIJN DNA VERANDERT Exact Online CASE STUDY HOE EEN ACCOUNTANT ZIJN DNA VERANDERT www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY HOE EEN ACCOUNTANT ZIJN DNA VERANDERT En daarna dat van ondernemers Onze branche staat

Nadere informatie

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek KvK Ondernemerspanel onderzoek Smart Industry Algemene gegevens: Start- en einddatum onderzoek: 02-07-2014 tot 22-07-2014 Aantal deelnemende ondernemers: 484 (doelgroep mkb-topsectoren) In dit document

Nadere informatie