Uitgebreide routebeschrijving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitgebreide routebeschrijving"

Transcriptie

1 Rondreis COSTA RICA EN NICARAGUA - 21 dagen Tropisch regenwoud en koloniale steden Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: LCO Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Ontdek de rijke kust, met haar actieve vulkanen en overweldigende regenwouden tijdens deze prachtige rondreis door Costa Rica en Nicaragua. De uitbundige flora en fauna van dit land zijn ongeëvenaard. In Nicaragua bezoek je de prachtige Spaans-koloniale steden Granada en Léon. En het ongeëvenaarde Isla de Ometepe met haar imposante vulkanen. Een uitgebalanceerde reis voor de cultuur- en natuurliefhebber! Dag tot dag schema Hieronder vind je een overzicht met de dag-tot-dag beschrijving. Vervoer Route Overnachting 1 Bus,Vliegtuig Vlucht naar San José San José 2 San José San José 3 Bus San José - La Fortuna de San Carlos (Arenalvulkaan) La Fortuna de San Carlos 4 La Fortuna de San Carlos (Arenalvulkaan) La Fortuna de San Carlos 5 Bus La Fortuna de San Carlos (Arenalvulkaan) - Rincón de la Vieja Rincón de la Vieja 6 Rincón de la Vieja Rincón de la Vieja

2 7 Bus Rincón de la Vieja - Granada Granada 8 Granada Granada 9 Bus Granada - Léon Léon 10 Léon Léon 11 Bus,Ferry Léon - Isla de Ometepe Isla de Ometepe 12 Isla de Ometepe Isla de Ometepe 13 Bus,Ferry Isla de Ometepe - Playa Samara Playa Samara 14 Playa Samara Playa Samara 15 Bus Playa Samara - Monteverde Monteverde 16 Monteverde Monteverde 17 Bus Monteverde - Playa Dominical Playa Dominical 18 Playa Dominical / Excursie Corcovado N.P. Playa Dominical 19 Bus Playa Dominical - San José San José 20 Bus,Vliegtuig Vlucht vanaf San José Vliegtuig 21 Vliegtuig Aankomst Aankomst Dag tot dag beschrijving Dag 1: Vlucht naar San José Je vliegt vanaf Amsterdam met een overstap (soms in Madrid en soms in de Verenigde Staten) naar San José, de hoofdstad van Costa Rica. 's Avonds kom je aan op het vliegveld en begint jouw Costa Rica en Nicaragua rondreis. Op het vliegveld wordt je opgewacht door de reisbegeleiding die je met de eigen bus naar het hotel brengt. Het hotel is centraal gelegen in het centrum van San José. San José is een moderne stad, gelegen in de groene, centrale vallei. Op de 'mercado' vind je kleine winkels waar je bloemen, kruiden, schoenen, groente, fruit, vis en vlees kunt kopen. In de vele restaurantjes kun je het heerlijke Costaricaanse eten proeven. Dag 2: San José Vandaag heb je de dag vrij ter besteding in San José. De hoofdstad is een gezellige, kleine stad met veel winkelstraten en markten. Je kunt een rondleiding door de stad maken en een kopje koffie drinken in een van de koffiehuizen. Of een bezoek brengen aan het Goudmuseum of Nationaal Museum. Ook is er de mogelijkheid om een dagexcursie naar de top van de Poas of Irazu vulkaan te maken waar je je, na wat inspanning, boven de wolken waant.

3 Dag 3: San José - La Fortuna de San Carlos (Arenalvulkaan) Vandaag rijd je door naar een van de meest actieve vulkanen ter wereld, de Arenal. Het is mogelijk om het gerommel uit het binnenste van de vulkaan te horen. De kans om lava uit de vulkaan te zien stromen is echter minder groot, omdat de Arenalvulkaan sinds 2010 een stuk minder actief is. La Fortuna de San Carlos ligt aan de voet van deze vulkaan. Het is een gezellige plaats, met veel winkeltjes en restaurants. Hier zul je de komende twee nachten verblijven. Dag 4: La Fortuna de San Carlos (Arenalvulkaan) Vanuit La Fortuna kun je talrijke avontuurlijke excursies ondernemen. Nabij La Fortuna de San Carlos vind je een hoge waterval, verscholen in het dichte woud. Je kunt de waterval en haar omgeving te paard of te voet verkennen. Bijkomen doe je in een van de vele warmwaterbaden rondom de vulkaan. TIP: Bij voldoende deelnemers rijd je met de eigen bus naar 'Caño Negro', voor een facultatieve boottocht die voert door een uitgebreid stelsel van meren en kreken. Je zult zeer veel vogels zien en met wat geluk schildpadden en kaaimannen. Bijzonder zijn de slangehalsvogel en de basilisk, ook wel 'christushagedis' genoemd, die over het water kan lopen. Een bijzonder gezicht! Dag 5: La Fortuna de San Carlos (Arenalvulkaan) - Rincón de la Vieja Je verlaat vandaag la Fortuna de San Carlos en rijdt naar het noordelijk gelegen Rincón de la Vieja. De provincie waarin Rincón de la Vieja ligt, Guanacaste, onderscheidt zich door eigen culturele kenmerken. Het behoorde namelijk voorheen toe aan Nicaragua. Je komt hier bijvoorbeeld veel mannen te paard tegen, de zogenaamde sabaneros, de cowboys van Guanacaste. 's Middags kom je aan bij het park van de vulkaan 'Rincón de la Vieja' (op maandag gesloten). De vulkaan blaast stoom af en daardoor kun je tijdens mooie wandelingen allerlei vulkanische activiteit waarnemen. Zo is er een wandeling waarbij je modderpotten vol kokende modder ziet borrelen, waarbij je af en toe rookpluimpjes uit de vulkaan ziet komen. Vergeet daarbij niet om de vele tropisch gekleurde vogels om je heen te bewonderen!

4 Dag 6: Rincón de la Vieja Vandaag heb je de hele dag beschikbaar om tochten te ondernemen in het verderop gelegen Nationale Park Rincón de la Vieja (of vanuit de lodge). Zo kun je een wandeling maken naar de Cataratas Escondidas, de verborgen watervallen. Ook kun je schitterende tochten maken te paard. TIP: Wie van avontuur houdt, doet de Canopy Tour. Je wordt in een soort tuigje gehangen, waarna je aan een katrol tussen de boomtoppen van het ene platform naar het andere platform zweeft. Je waant je op hetzelfde niveau als de apen die hier leven! Dag 7: Rincón de la Vieja - Granada Vandaag reis je naar Nicaragua. Je vertrekt 's ochtends vroeg (het is een lange reisdag vandaag) en rijdt met de bus naar de grens bij Peñas Blancas. Na de grensformaliteiten te hebben afgehandeld, stap je over op de Nicaraguaanse bus, die gedurende je verblijf in Nicaragua tot je beschikking zal staan. Vanaf de grens is het nog ongeveer drie uur rijden naar één van de mooiste en beroemdste steden van Nicaragua: Granada, gelegen aan het Meer van Nicaragua. De stad werd gesticht in 1524 door Francisco Hernandez de Cordoba, en is daarmee de oudste koloniale stad op het vaste land van Latijns-Amerika. Je verblijft twee nachten in een koloniaal hotel op steenworp afstand van het karakteristieke, centrale plein. Dag 8: Granada Vrije dag in Granada. De pastelkleurige huisjes en statige klassieke gebouwen nodigen uit tot lekker rondslenteren, met een fraaie zonsondergang aan het Meer van Nicaragua als einddoel. Proef deze dag van de Spaanse invloed die met name terug te zien is in de lokale architectuur. Je kunt een bezoek brengen aan de kathedraal en het klooster van de Franciscanenbroeders. Een bezoek aan het La Polvorafort is ook zeker de moeite waard, je hebt vanaf de oude torens een prachtig uitzicht over de stad, de Xaltevakerk en de stadsmuren. Het meer van Nicaragua, waaraan Granada gelegen is, kent veel kleine eilandjes. Het is mogelijk om per boot een excursie te maken naar deze zogenaamde Isletas. Ten slotte kun je er ook voor kiezen om een bezoek te brengen aan de Mombachovulkaan of aan Masaya, het folkloristische centrum van Nicaragua.

5 Dag 9: Granada - Léon Na het ontbijt vertrek je naar de prachtige stad Léon. Léon is een van de oudste steden van Nicaragua en de voormalige hoofdstad. In deze universiteitsstad is de invloed van het rooms-katholicisme, dat is overgebracht door de Spanjaarden in de koloniale tijd, groot. Op bijna iedere straathoek is een kerk te vinden. De inwoners van deze van origine zeer liberale stad hebben zich altijd verzet tegen de dictator Somoza. Zelfs heden ten dage is deze stad enigszins Sandinistisch gezind. In León zijn daarom ook vele muurschilderingen te bewonderen met vaak de revolutie als thema. Dag 10: Léon Je hebt de hele dag de tijd om de stad Léon te bewonderen en ontdekken. Een bezoek aan de beroemde kathedraal mag je niet missen, het is immers de grootste kathedraal van Midden-Amerika. In de kathedraal en op het centrale plein zul je ook ontdekken waar de stad zijn naam aan ontleent, het staat namelijk vol met beelden van leeuwen. Bewonder ook de in Spaanse stijl gebouwde huizen met adobemuren en verkoelende patio's. Voor de liefhebber van musea zijn de µgaleria de Heroes y Martires en het museum van de beroemde dichter Ruben Dario zeker een bezoek waard. Ook is het mogelijk om deze dag diverse excursies buiten de stad te ondernemen. Denk hierbij aan een bezoek aan het natuurreservaat Isla Juan Venado, het bezoeken van de beroemde ruïnes van het oude Léon (UNESCO Werelderfgoed) of het beklimmen van de vulkaan Cerro Negro. Een unieke ervaring! Dag 11: Léon - Isla de Ometepe µs Ochtends vertrek je naar het grootste eiland ter wereld in zoet water, het prachtige Isla de Ometepe. Vanaf de haven van San Jorge ga je verder per veerpont, dit is ongeveer 1 uur varen. Als je het eiland nadert zie je al gauw de vulkanen Maderas en Concepcion, ieder aan een zijde van het eiland. Hieraan dankt het eiland zijn naam, want µometepe betekent letterlijk µtwee Heuvels Bij aankomst in de haven staat een lokale chauffeur met minibus klaar die je naar Charco Verde brengt. Charco Verde is een mooi zandstrand aan het Meer van Nicaragua. Het hotel ligt vlakbij Laguna Charco Verde, een prachtig natuurgebied. In de middag kun je al een wandeling maken waarbij een heuvel beklommen wordt. Boven aangekomen heb je een weids uitzicht over het Meer van Nicaragua en de twee vulkanen van het eiland.

6 Dag 12: Isla de Ometepe De liefhebbers kunnen vandaag de Maderasvulkaan beklimmen, onder leiding van een lokale gids. Het is een pittige tocht van ongeveer acht uur, maar dit wordt dik beloond met een spectaculair uitzicht over het Meer van Nicaragua. De flora en fauna zijn zeer opmerkelijk, brulapen zullen je op je pad vergezellen. Op de top van de vulkaan bevindt zich een heus kratermeer waarin je een duik kunt wagen. Voor degenen die het vandaag rustiger aan willen doen, is er de mogelijkheid om het eiland per bus te verkennen. Je komt tijdens deze tour langs een aantal kleine plaatsjes op het eiland. Hierdoor krijg je een goed beeld van hoe de lokale bevolking leeft. Ook zul je stoppen bij Playa Santo Domingo, een van de mooiste stranden van Isla de Ometepe. Je brengt verder onder meer een bezoek aan het natuurgebied Ojo de Agua. Aan het eind van de middag wordt je teruggebracht naar je hotel. Nabij het hotel kun je kajaks, paarden of fietsen huren waarmee je Isla de Ometepe kunt ontdekken. Dag 13: Isla de Ometepe - Playa Samara Na de oversteek te hebben gemaakt met de veerpont en een busrit terug naar Costa Rica, kom je aan in Playa Samara. Playa Samara ligt op het schiereiland Nicoya aan de Stille Oceaan. Je kunt hier volop genieten van de zon, want Samara is gelegen in de meest zonnige streek van Costa Rica! De prachtige baai wordt omzoomd door kokospalmen en het nabijgelegen vissersdorp zorgt voor z n eigen charme. De koraalriffen voor de kust zorgen ervoor dat de zee hier kalm is om in te zwemmen. Je logeert in een kleurrijk hotel met een klein zwembad in een tropische tuin, waarvandaan allerhande excursies geboekt kunnen worden. Dag 14: Playa Samara Het is heerlijk wandelen, snorkelen, paardrijden en vissen in Samara. Een mogelijkheid is om onder begeleiding van een gids naar 'Isla Chora' te gaan, een klein eiland voor de kust van Samara, om daar te gaan kajakken. Als je gaat snorkelen, kun je in het heldere water talrijke kleurrijke tropische vissen zien. Tijdens een boottocht heb je grote kans dat er dolfijnen met de boot mee zwemmen. Je kunt verder een surfplank huren om te gaan (wind)surfen, gaan paardrijden over het strand of een excursie maken naar een van de nationale parken in de omgeving, zoals het vogelrijke Tamarindo Wildlife Refuge.

7 Dag 15: Playa Samara - Monteverde Je rijdt vandaag naar het mooie, bergachtige Monteverde. De tocht is een avontuur op zich door de slechte weg, maar dit wordt beloond met schitterende vergezichten. Het Monteverde Nevelwoud is een van de beroemdste natuurgebieden ter wereld. Door de hoogte wordt het hier iets frisser dan in de lager gelegen gebieden van Costa Rica. Monteverde is gesticht door de pacifistische, religieuze bevolkingsgroep de Quakers uit de Verenigde Staten. De Quakers trokken hier naartoe om zich te onttrekken aan de dienstplicht. Wat kwam hen beter uit dan naar Costa Rica te gaan, het land zonder leger! Omdat ze de levenswijze op het gebied van landbouw en veeteelt konden voortzetten zoals ze die gewend waren vestigden ze zich in Monteverde. De Quakers kochten toentertijd het natuurgebied Monteverde op, tegenwoordig is het een particulier park. Je overnacht twee nachten in een lodge die midden in de prachtige natuur gelegen is. Dag 16: Monteverde Het Monteverde Nevelwoud heeft een grotere diversiteit aan bomen en planten dan heel Europa. Het park kun je bezoeken onder begeleiding van een gids die alles weet over het ecologische systeem. Mossen die in nevel zijn gehuld zorgen voor een sprookjesachtige aanblik. Als je vandaag geluk hebt, kun je de quetzal zien, een zeldzame vogel met een prachtig gekleurde staart van maximaal 1 meter. TIP: Je kunt ook een zogenaamde µskywalk maken. Dit is een wandeling van ongeveer anderhalf uur over hangbruggen van soms wel 35 meter hoog. Als je de kans om een Canopy Tour te doen in Rincón de la Vieja hebt gemist, krijg je vandaag een tweede kans. Het is namelijk ook mogelijk om dit te doen in Monteverde. Door deel te nemen aan de Skywalk of de Canopy Tour zie je het ecosysteem vanuit een heel ander perspectief! Dag 17: Monteverde - Playa Dominical Het surfplaatsje Playa Dominical ligt aan de kust van de Stille Oceaan. Aangezien het een bekende surfplaats is zul je veel relaxte µsurf dudes met een plank onder de arm op het strand tegenkomen. Naast µsurf dudes kun je ook dolfijnen en walvissen ontdekken in de golven voor de kust. Het kustgebied wordt gekenmerkt door prachtige palmstranden, tropische regenwouden en mangrovebossen. Je verblijft de komende nachten in comfortabele bungalows met zwembad, gelegen in een tropische omgeving.

8 Dag 18: Playa Dominical / Excursie Corcovado N.P. Vandaag heb je een vrije dag ter besteding in Dominical en omgeving. Zo kun je een optionele excursie maken naar het Corcovado Nationaal Park op het Osaschiereiland. Het is wel afhankelijk van de weersomstandigheden of deze excursie doorgaat! Een andere dagexcursie gaat naar Isla del Caño, dit is een onbewoond eiland gelegen in een natuurreservaat. Vooral de koraalriffen rondom het eiland zijn schitterend, hier kan gedoken en gesnorkeld worden. TIP: Corcovado is voor liefhebbers van ruige natuur en avontuur de beste optie in Costa Rica. Het is het indrukwekkendste regenwoud in de regio en wordt ook wel het Amazonegebied van Costa Rica genoemd. Dit primaire regenwoud herbergt tropische ecosystemen die op geen enkele plaats op aarde worden aangetroffen. Het is verder een van de belangrijkste reservaten waar dieren beschermd worden die op de rand van uitsterven staan. In het park worden zo'n 500 soorten boomsoorten aangetroffen, meer dan 140 soorten zoogdieren, waaronder 5 soorten katachtigen, 367 soorten vogels en een ongelooflijke variëteit aan insecten. Met heel veel geluk tref je de tapir en de jaguar aan. Indrukwekkend zijn de roodblauwe ara's die voor prachtige kleurcontrasten zorgen. Dag 19: Playa Dominical - San José De bus brengt je vandaag terug naar San José. Hier kom je in de namiddag aan en kun je wellicht nog de laatste souvenirs kopen. µs Avonds kun je heerlijk gaan dineren in een van de vele restaurants die San José rijk is. Dag 20: Vlucht vanaf San José Je groepsreis door Costa Rica en Nicaragua zit er helaas al weer op. Vandaag vertrekt het vliegtuig naar huis. Dag 21: Aankomst Aangekomen op de luchthaven met een rugzak vol mooie herinneringen. Sinds kort ondersteunen we een nieuw initiatief van onze lokale agent in Costa Rica, genaamd Pack for a Purpose. Via dit project heb je de mogelijkheid om benodigde artikelen voor arme scholen in Costa Rica mee te nemen in je reistas. Het zou fantastisch zijn als je spullen mee zou kunnen brengen! Aanvullende informatie reis Wat is inclusief? Internationale vluchten; alle transport met airconditioned (mini)bus; boottransfers Isla Ometepe;overnachtingen in hotels; Nederlandstalige reisbegeleiding; luchthavenbelastingen; brandstofheffing; compensatie CO2 uitstoot.

9 Wat is exclusief? Maaltijden; optionele excursies; entreegelden; fooien; boekingskosten; bijdrage Calamiteitenfonds (enkel in Nederland); vertrekbelasting; grenskosten; reis- en annuleringsverzekering. Verlengingen Landarrangement Het is ook mogelijk om van deze rondreis alleen het landarrangement te boeken. Je regelt dan zelf de internationale vluchten en de transfer bij aankomst en vertrek. Met de andere deelnemers maak je vervolgens de reis volgens programma. Zo heb je een optimale vrijheid om zelf je reis samen te stellen en de vlucht te kiezen die bij je reisplannen past. Op het boekingsformulier kun je ook aangeven of we, tegen betaling, nog een extra overnachting bij aankomst moeten regelen. Ook de transfer bij aankomst kan Koning Aap op individuele basis voor je regelen. Voor al onze reizen hebben we een minimum aantal deelnemers nodig. Houd hier rekening mee voordat je zelf tickets gaat reserveren. Het is in alle gevallen je eigen verantwoordelijkheid om op tijd bij het beginpunt van de reis aanwezig te zijn. Daarnaast zijn wij niet verantwoordelijk voor sporadische wijzigingen in de vertrekdata van onze groepsreizen. Voor sommige periodes kan de prijs van het landarrangement afwijken van de rest van het jaar, denk hierbij aan festivalreizen. Wanneer de prijs van het landarrangement aangepast is, wordt dit vermeld onder het 'laatste nieuws'. De kosten van het landarrangement in 2016 voor deze reis bedragen Extra kosten Zakgeld / Bijkomende kosten

10 Houd er rekening mee dat je bij vertrek uit San Jose nog ongeveer $ 29,- vertrekbelasting op de luchthaven dient te voldoen.tijdens de reis ga je een aantal keer de grens over en hiervoor dien je een bedrag (meestal tussen de 5 en 10 dollar) aan grenskosten te betalen. De genoemde prijzen zijn bij benadering en aan veranderingen onderhevig. Gezamenlijke uitgavenpot Tijdens je reis kun je regelmatig gezamenlijk deelnemen aan excursies of maaltijden. Ook zullen er hier en daar gemeenschappelijke fooien betaald worden. Om hiervoor niet elke keer apart te hoeven afrekenen wordt er een Gezamenlijke Uitgavenpot ingesteld. Aan het begin van de reis wordt door de reisbegeleider van iedereen geld ingezameld voor deze pot. Aan het eind van de reis volgt dan de afrekening, waarbij je geld terug kunt krijgen of bij moet betalen. Met deze uitgaven is rekening gehouden bij de hoogte van ons adviesbedrag voor het zakgeld. De hoogte van deze Gezamenlijke Uitgavenpot voor deze reis bedraagt 100,- (ter plaatse te betalen in USD of lokale valuta)

11 Reisdocumenten

12 Als je over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt, hoef je voor deze reis voor vertrek geen visum te regelen. Wel dien je te beschikken over een geldig internationaal paspoort. Let op: Als je reis een overstap in de Verenigde Staten (VS) maakt dien je via internet een ESTA toestemming aan te vragen. In je vertrekbrief die 10 dagen voor vertrek online komt te staan op Mijn Koning Aap kan je het vluchtschema vinden en indien van toepassing ook informatie over een ESTA aanvragen. Belangrijk: Sinds januari 2016 is er een nieuwe wetgeving van toepassing, de Terrorist Travel Prevention Act. Deze wet houdt in dat mensen die op of na 1 maart 2011 Iran, Irak, Soedan, Syrië, Libië, Somalië en Jemen hebben bezocht (of een tweede nationaliteit hebben van de genoemde landen), niet meer in aanmerking komen voor het online aanvragen van een elektronische visum (ESTA). Ze dienen dan een regulier toeristenvisum aan te vragen bij het Amerikaanse consulaat gevestigd in Amsterdam of bij de Amerikaanse ambassade gevestigd in Brussel. Meer informatie over deze nieuwe wet vind je op de website: Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten (zoals paspoort). Kijk op de website van Visumloket wat je naar ons moet opsturen: Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl Belgische deelnemers bezoeken koningaap.visumloket.be Deelnemers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen. Meereizen kind met ouder met andere achternaam Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam dan kan gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is. Doel van deze extra controle is om kindontvoeringen tegen te gaan. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Op de site van de Koninklijke Marechaussee kun je een toestemmingsformulier downloaden. Reist een kind mee met iemand anders dan de ouders, bijvoorbeeld een familielid, dan eisen sommige landen een verklaring waarin de ouders toestemming geven voor deze reis. U kunt bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming informeren naar de toelatingseisen die voor dit land gelden. Accommodatie en transport

13 Vervoer Tijdens de reis maak je gebruik van speciaal voor de groep afgehuurde bussen. Aan de grens wordt van bus gewisseld. In Nicaragua staat de bus in principe niet ter beschikking van de groep op de vrije dagen. Ook op de vrije dag in San José is de bus niet beschikbaar voor de groep. Naar Isla de Ometepe wordt (deels) per boot gereisd. Vanzelfsprekend kan de lokale situatie aanleiding geven tot veranderingen. Als overstromingen een busreis onmogelijk maken, zal de reisbegeleiding een alternatief regelen. Accommodatie Tijdens deze reis wordt overnacht in tweepersoonskamers, meestal met douche en toilet op de kamer, in schone, meestal centraal gelegen middenklasse hotels en lodges. Een aantal lodges ligt meer afgelegen, midden in de prachtige natuur. Hier zal ook vaak in de lodge gegeten worden. De kwaliteit van de hotels in Nicaragua is niet altijd hetzelfde als die in Costa Rica. Je verblijf is op basis van logies. Een driepersoonskamer is soms op aanvraag mogelijk. Houdt er wel rekening mee dat het dan gaat om een kamer met twee tweepersoonsbedden wat betekent dat de bedden gedeeld moeten worden. Wifi is voor veel reizigers prettig om (via 'social media') contact met het thuisfront te houden. Bijna alle geplande hotels beschikken over wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. Deelnemers die zich individueel inschrijven delen een kamer met een andere deelnemer. We houden er uiteraard rekening mee dat je bij iemand op de kamer komt van hetzelfde geslacht. Het is mogelijk om, daar waar aanwezig, een eenpersoonskamer aan te vragen, je betaalt hiervoor een eenpersoonskamer toeslag. Voor veel reizen kun je voor vertrek al een excursiepakket aanschaffen. Zo ben je ervan verzekerd dat je deel kunt nemen aan de belangrijkste excursies. Mocht het minimum aantal deelnemers van een excursiepakket niet gehaald worden, dan ontvang je de kosten voor vertrek weer terug en kun je ter plaatse gewoon de excursies boeken. Indien er voor deze reis een excursiepakket bestaat, kun je hieronder zien welke excursies er in het pakket zijn inbegrepen. Als er geen excursiepakket voor je reis bestaat dan worden hieronder alleen de losse excursies getoond die je ter plaatse optioneel kunt boeken. Excursiepakket Excursie Details Losse excursies Excursie Details Prijs Algemeen - gemiddelde entree Nationale Parken, per park Ter plaatse boekbaar 10

14 Granada - Masaya Nationaal Park Ter plaatse boekbaar Deze dagexcursie omvat een bezoek aan de Masayavulkaan, de stad Masaya en de lokale ambachtelijke markt en het dorp Catarina met uitkijkpunt over het Apoyomeer. De dag begint met een kort bezoek aan een weeshuis, het Hogar Madre Albertina, waar een donatie voor deze kinderen in nood gemaakt wordt (5$ per persoon). Het Masaya Nationaal Park is een van de mooiste natuurfenomenen van Nicaragua. Het is opgericht in 1979 en heeft een oppervlakte van 54 km2, met meer dan 20 km aan wegen en paden, die rond de twee imposante vulkanen en vijf enorme kraters lopen. Een van de kraters vertoont gasvormige activiteit en gloeiende lava. Daarna bezoek je het dorp Masaya, het folkloristische centrum van Nicaragua. De boulevard of malecon aan het meer en de oude kunstnijverheidsmarkt zijn zeer de moeite waard. Een unieke combinatie van hangmatten, klederdracht en vriendelijke mensen kleurt het straatbeeld. Ook een bezoek aan de gewone levensmiddelenmarkt is een belevenis. Minimum aantal deelnemers: 6 Inclusief; bustransport, entrée Masaya vulkaan, entrée Lagune van Apoyo, bezoek Masaya en Catarina, donatie weeshuis. Duur: hele dag Meenemen: hoed, goede schoenen, zonnebrandcrème, camera. 40 La Fortuna - boottocht Caño Negro Wildlife Refuge Ter plaatse boekbaar De Caño Negro Wildlife Refuge wordt beschouwd als een van de beste plekken op het continent om vogels te spotten. Daarnaast is Caño Negro het thuis van veel dieren; zoals luiaards, drie soorten apen, kaaimannen, hagedissen en vleermuizen. De tour naar deze prachtige regio begint in La Fortuna. Van hieruit is het 1 ½ uur rijden tot Los Chiles, een rustig dorpje op 5 kilometer van de grens met Nicaragua. Hier ga je met de boot ongeveer 3 uur de Río Frío ( Koude Rivier ) op. Tijdens de hele tour zullen professionele gidsen uitleg geven over de verscheidenheid aan flora en fauna onderweg. 40 Duur: hele dag Inclusief: lokale gids, boottocht, picknick lunch en vervoer. Minimum aantal deelnemers: 8 Meenemen: kopie van je paspoort, camera, comfortabele kleren, anti-muggenmiddel, zonnebrandmiddel, poncho/regenjas

15 La Fortuna - Finca Educativa Don Juan Ter plaatse boekbaar Finca Educativa Don Juan is een educatief centrum dat een model voor duurzame landbouw biedt en boeren en tuinders uit de hele wereld inspireert. Je kunt hier ingrediënten voor je eigen maaltijd oogsten, de tropische gewassen proeven en zien hoe biologische teelt werkt. Aan het eind van de tour mag je de troja (suikerrietpers) bedienen, om suikerriet in een handmatige pers te verwerken. Hiervan worden vers suikerbietensap en snoepjes zoals sobado en guaroliquor gemaakt. Aan de rand van het bos en de rivier kun je van een heerlijke traditionele Costa Ricaanse maaltijd genieten, die klaargemaakt is op een houtkachel. Duur: halve dag Inclusief: tour op de boerderij, lunch, ontmoeting met lokale boeren. Minimum aantal deelnemers: 8 Prijs voor kinderen onder 12 jaar: 24 USD per persoon. Meenemen: camera, comfortabele kleren, antimuggenmiddel, zonnebrandmiddel 35 Monteverde - Canopy Tour Ter plaatse boekbaar De Selvatura Canopy Tour bestaat uit 12 kabels en 16 platforms, hoog boven in de bomen van het nevelwoud. Tijdens deze tour wordt je vast geritst aan kabels met een veiligheidsgordel. Er wordt gebruik gemaakt van het beste klimmateriaal. Hierna kan de vlucht door het bos beginnen. Het is een avontuurlijke tour, waarbij veiligheid natuurlijk een van de belangrijkste factoren is. Op het einde van de tour is er een Tarzan Swing. Dit betekent dat je boven het bos uit kunt slingeren, en je je echt even Tarzan waant! 40 Monteverde - Canopy Tour & Tree Top Walkways Ter plaatse boekbaar Voor wie: alle leeftijden! Inclusief: transport, lokale gids, materiaal, entreegeld Prijs voor kinderen onder 12 jaar: USD 33 Duur: 2,5 uur Meenemen: (waterproof) comfortabele kleding, zonnebrandcrème, anti-muggenmiddel, verrekijker, camera. Het is mogelijk om zowel de Canopy tour als de Tree Top Walkways tour te combineren. Dit is de beste manier om het nevelwoud te verkennen! Voor wie: alle leeftijden! Inclusief: transport, lokale gids, materiaal, entreegeld Prijs voor kinderen onder 12 jaar: USD 53 Duur: 4 tot 5 uur Meenemen: (waterproof) comfortabele kleding en schoenen, zonnebrandcrème, anti-muggenmiddel, verrekijker, camera. 60

16 Monteverde - Tree Top Walkways Ter plaatse boekbaar Bekijk het nevelwoud eens van boven! Als je de toppen van de bomen van dichtbij wil observeren, kun je deelnemen aan de Tree Top Walkways tour. Deze 3 kilometer lange tour, bestaat uit een combinatie van paden en zeven bruggen waarbij je alle niveaus van het nevelwoud, en haar bijbehorende bewoners kunt verkennen. Je begint op de grond, en eindigt op het niveau van de top van de grote bomen. De hoogste brug ligt op 80 meter hoogte. Aan het eind kun je een ficusboom van binnen beklimmen! 30 Playa Dominical - Nauyacawatervallen paardrijden Ter plaatse boekbaar Voor wie: alle leeftijden! Inclusief: transport, lokale gids, entreegeld Prijs voor kinderen onder 12 jaar: USD 24 Duur: anderhalf tot 2 uur Meenemen: comfortabele schoenen, lange broek, verrekijker, camera. Deze paardrijdtocht gaat over 12 kilometer lengte met 3 rustpauzes, waaronder een traditioneel ontbijt bij Don Lulo. Hier kom je ook in de middag terug voor een heerlijke lunch. In de Nauyacawatervallen kun je heerlijk zwemmen in de natuurlijk gevormde waterbaden. Minimum aantal deelnemers: 8 Inclusief: lokale gids, paardrijdtocht, entreegeld watervallen, ontbijt en lunch. Duur: hele dag (niet op zondag!) Meenemen: camera, verrekijker, plastic tasje, zonnebrandcrème, comfortabele kleding, extra droge kleding, handdoek, sandalen, zwemkleding, goede schoenen. 70 Playa Dominical - walvissen en dolfijnen tocht Ter plaatse boekbaar Walvissen, dolfijnen, zeeschildpadden en zeevogels: natuurliefhebbers zullen worden weggeblazen tijdens deze opwindende excursie! Het Marino Ballena Nationaal Park is de thuisbasis van een grote biologische diversiteit. Van het observeren tot de soms wel meer dan 100 bottlenose dolfijnen, of een van de andere soorten dolfijnen, die hun acrobatische capriolen uitvoeren. Tot het spotten van bultruggen en haar kleintjes. Deze tour biedt iedereen een ervaring om nooit te vergeten! Je kunt bij Isla Ballena snorkelen bij het koraalrif. 84 Minimum aantal deelnemers: 8 Inclusief: lokale gids, transport, boottocht, water, sap, fruit Prijs voor kinderen onder 12 jaar: USD 45 Duur: halve dag Meenemen: camera, verrekijker, waterfles, zonnebrandcrème, regenjas, comfortabele kleding, extra droge kleding, handdoek, sandalen, zwemkleding, schoenen, pilletjes tegen zeeziekte.

17 Playa Dominical - wandeltocht Corcovado N.P. Ter plaatse boekbaar Playa Sámara - kajak & snorkelen Isla Chora Ter plaatse boekbaar Vroeg in de ochtend vertrek je naar Sierpe om vervolgens een anderhalf durende boottocht door het grootste mangrovegebied van Midden-Amerika te maken; naar Caño eiland. De mangroven worden bewoond door krokodillen, slangen, vier soorten apen en een grote verscheidenheid aan vogels. Als je eenmaal door de monding van de Sierperivier gevaren bent, kom je langs twee van de meest schilderachtige gebieden van het land: Drake Bay en het Marenco Biological Reserve. Soms zijn er bultruggen, grienden en orka's te zien! Na aankomst in het park leidt de tweetalige natuurgids je tijdens een twee en een half uur durende wandeling door de ongerepte jungle. Aan het eind van de wandeling wordt een heerlijke picknick lunch voor je bereid. Minimum aantal deelnemers: 8 Inclusief: lokale gids, bus transport, boottransport, entree nationaal park, sap, water, fruit en snack en picknick lunch. Prijs voor kinderen onder 12 jaar: USD 70 Duur: hele dag Meenemen: camera, verrekijker, waterfles, zonnebrandcrème, regenjas, comfortabele kleding, extra droge kleding, handdoek, sandalen, zwemkleding, goede loopschoenen. Na een halfuur kajakken (ook voor beginners) kom je aan bij het exotische 'roze' zandstrand. Hier kun je een lekkere duik nemen in het heldere water en al snorkelend van het tropische leven onderzee genieten. Na twee uur op het eiland verlaat je Isla Chora weer. Minimum aantal deelnemers: 2 Inclusief: transport van en naar hotel, kajak, peddel, zwemvest, snorkelspullen, vers fruit en flesje water, gidsen Duur: 3 uur, vertrek in de ochtend of middag Meenemen: camera, zonnebrandcrème, badkleding, handdoek Playa Sámara Ocean Safari: dolfijnentour en snorkelen Ter plaatse boekbaar Tijdens deze tour maak je een grote kans om dolfijnen en zelfs walvissen te zien! De noordelijke Stille Oceaan staat bekend om zijn vele soorten zoals de gevlekte dolfijn, de 'Centraal-Amerikaanse spinner' dolfijn, de 'bottlenose' dolfijn en walvissen zoals de bultruggen. Vaak zie je onderweg ook nog verschillende soorten zeeschildpadden. 55 Minimum aantal deelnemers: 2 Inclusief: transport van en naar het hotel, snorkelspullen, boottocht, vers fruit en flesje water, lokale gids/kapitein, zwemvest Prijs voor kinderen onder 10 jaar: USD 40 Duur: 3.5 uur, vertrek om 8 uur Meenemen: camera, zonnebrandcrème, badkleding, handdoek

18 San José - Poas Vulkaan N.P. Ter plaatse boekbaar Excursie naar de 2704 meter hoge actieve vulkaan Poas. Bij helder weer heb je spectaculair zicht op de 300 meter diepe krater. Op deze hoogte zie je meteen het verschil in vegetatie en voel je een verschil in temperatuur. Op de krater vind je nevelwoud, waar je kunt wandelen naar de prachtige Botos Lagoon. Duur: halve dag, vertrek in de ochtend. Inclusief: privé vervoer, entree Poas N.P., lunch Minimum aantal deelnemers: 8 Prijs voor kinderen onder 12 jaar: 35 USD per persoon. Meenemen: comfortabele kleren, camera, antimuggenmiddel 45 Festivalinformatie Nieuwsberichten 7/14/2014 Pack for a Purpose Sinds kort ondersteunen we een nieuw initiatief van onze lokale agent in Costa Rica, genaamd Pack for a Purpose. Via dit project heb je de mogelijkheid om benodigde artikelen voor arme scholen in Costa Rica mee te nemen in je reistas. Het zou fantastisch zijn als je spullen mee zouden kunnen brengen! LANDINFO COSTA RICA ACHTERGROND INFORMATIE Cultuur In Costa Rica geven zowel mannen als vrouwen elkaar bij de eerste kennismaking alleen een hand. Als je iemand aanspreekt, begin dan je gesprek met een groet. Een eenvoudig buenos días of buenas tardes, vergezeld van een glimlach, doet wonderen. Tegenover toeristen stellen de meeste Tico s, zoals Costaricanen genoemd worden, zich doorgaans belangstellend op. Vanzelfsprekend helpt het tijdens je Costa Rica reis als je een woordje Spaans spreekt. Gewoonten in Costa Rica Hoewel vrouwen in Costa Rica steeds vaker belangrijke posities innemen, is de Latijns-Amerikaanse machismo cultuur nog alomtegenwoordig. Vooral alleen reizende vrouwen kunnen op de nodige aandacht rekenen. Als je hiervan niet gediend bent, kun je dit het beste negeren. Je kunt deze problemen minimaliseren door je enigszins conservatief te kleden. Het dragen van een trouwring kan ook helpen. Mijd stille straten en verlaten stranden. Kleding in Costa Rica Tico s hechten veel waarde aan een verzorgd uiterlijk. Kleed je netjes als je een kerk bezoekt in Costa Rica; bedek schouders en knieën uit respect voor de lokale bevolking en haar religie. TE GAST IN Costa Rica & Panama Meer informatie over culturele verschillen en omgangsvormen in Costa Rica vind je in de informatieve pocketuitgave TE GAST IN Costa Rica & Panama (Prijs 8,95. Verkrijgbaar in boekhandel of direct te bestellen via

19 Religie In Costa Rica is het grootste gedeelte van de bevolking christelijk; 85 procent is rooms-katholiek en 15 procent protestant. Tijdens Semana Santa (de Heilige Week voor Pasen) vinden in dorpen en steden processies plaats, waarbij het lijdensverhaal van Jezus wordt nagespeeld. Taal In Costa Rica wordt een bloemrijk straat-spaans gesproken onder het volk. Dit Pachuco is zelfs voor iemand die goed Spaans spreekt vaak moeilijk te volgen. Op de vraag Hoe gaat het met je zegt een Tico: Pura Vida!, Tuanis! of Solo bueno!, wat super! betekent. Verder slaapt een Tico niet maar gaat hij zijn oren strijken, de vlooien te eten geven of de envelop in. Een Tico heeft geen honger, zijn ingewanden prikkelen : me pica la tripa. Enkele zinnetjes Spaans in Costa Rica Cómo está? Todo bien? Hoe gaat het? Alles goed? Bien, gracias, y usted? Alles goed, bedankt en jij? Pura Vida! Gracias a Dios. Fantastisch, dankzij God. Bueno, me alegra verle, qué le vaya bien! Oké, het doet me plezier je te zien, het allerbeste! Gracias, saludos a la familia! Dank je! Doe de groeten aan je familie! Festivals Costa Rica is een overwegend katholiek land. Pasen en Kerst nemen natuurlijk een prominente plaats in. Tijdens de Semana Santa (de week voor Pasen) heeft bijna iedereen vakantie. Ook de week tussen Kerst en Nieuwjaar is een onofficiële vakantieperiode. Nationale feestdagen in Costa Rica Juan Santamaria (11 april), de dag dat de nationale held Juan Santamaría in 1856 stierf tijdens een geslaagde verzetsdaad tegen de Amerikaanse veroveraar William Walker. Día de la Independencia (15 september), in de grotere steden vinden parades plaats ter ere van Onafhankelijkheidsdag. Día de la Raza (12 oktober) is de Dag van de Culturen. Vroeger werd op deze datum herdacht dat Columbus Amerika ontdekte, nu staat de cultuur van de inheemse bewoners centraal en houden zij protestmarsen. Festivals in Costa Rica In Costa Rica vinden door het jaar heen in tal van plaatsen festivals plaats. De bekendste zijn: -De fiestas van Palmares met stierenvechten, paardenparade, concerten en carnavalsoptochten (eerste twee weken van januari); -De fiestas van Santa Cruz, Guanacaste. Feest ter ere van de Zwarte Christus van Esquipulas met volksdansen, marimba muziek en stierenvechten (half januari). -Tijdens de Fiesta van de Diablitos in het dorpje Rey Curré bij San Isidro voeren Boruca indianen dansen uit die de Spaanse verovering van Centraal Amerika verbeelden. Zij dragen daarbij duivels- en stierenmaskers (eind januari). -Een regatta van kleurrijke boten is het hoogtepunt van de Fiesta van de Maagd van de Zee in Puntarenas (juli). -De fiesta van de Maagd van Los Angeles is een jaarlijke pelgrimage waarbij mensen van San José naar de kathedraal in Cartago wandelen (2 augustus). -Tijdens de Fiesta de los Negritos in Boruca vieren de Boruca indianen de gedenkdag van hun patroonheilige, de Maagd van de onbevlekte ontvangenis met dans en traditionele muziek (8 december). -In de laatste week van december vinden in San Jose de zogenaamde Festejos Populares plaats met carnavalsoptochten, stierenvechten en kermis.

20 Eten en drinken De Costaricaane keuken is eenvoudig, maar smaakvol. Net als in andere Midden-Amerikaanse landen is het lokale voedsel gebaseerd op rijst, bonen en wortelen als aardappel en yucca (cassave). In de belangrijkste toeristische centra is er een keur aan restaurants met een internationale keuken. Eten in Costa Rica Costaricanen ontbijten stevig, het liefst met gallo pinto (rijst met bonen). De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Carne (vlees), pescado (vis) of pollo (kip) zijn een belangrijk bestanddeel van de maaltijd, en de hoeveelheden zijn vaak groter dan we in Europa gewend zijn. Daarnaast kun je vaak heerlijke maaltijdsalades krijgen tijdens je rondreis door Costa Rica. Drinken in Costa Rica Aan te raden zijn refrescos naturales: verse en gezoete vruchtensappen in allerlei kleuren en variaties. Je kunt ze bestellen en agua (met water) of en leche (met melk). Koffie is in Costa Rica van goede kwaliteit. In de toeristische centra kun je ook espresso en cappuccino bestellen. Nationale bieren zijn Imperial en Pilsen. Costaricanen drinken ook veel rum (Centenario is het bekendste eigen merk) en guaro (het merk heet Cacique). Vrijwel alle wijn wordt geïmporteerd, vooral uit Argentinië en Chili. Fooien Het geven van een fooi in Costa Rica is heel gebruikelijk. Taxichauffeurs rekenen op een fooi als je vraagt om je bagage te dragen. Ook bedienend personeel in de duurdere hotels verwacht een fooi. Dit geldt ook voor gidsen bij excursies. De meeste hotels en restaurants brengen automatisch dertien procent belasting en tien procent servicekosten in rekening. Weer en klimaat Costa Rica heeft een tropisch klimaat en de temperaturen zijn eerder afhankelijk van de hoogteverschillen dan van de tijd van het jaar, variërend tussen de twintig graden in het hoogland tot zo n dertig graden aan de kusten. Het land heeft twee seizoenen: de regentijd en de droge tijd. De droge tijd (of zomer) duurt van eind december tot en met april, en het regenseizoen (of winter) duurt van april tot en met november. In het regenseizoen staat alles prachtig in bloei waardoor de Costa Ricanen zelf spreken van groen seizoen. De ochtenden zijn meestal mooi zonnig, waarna het s middags tot een bui kan komen die alles lekker afkoelt. Klimaattabel: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de gemiddelde maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm neerslag per dag en de gemiddelde temperatuur van het zeewater (indien van toepassing). SAN JOSÉ PUNTARENAS / JUAN SANTAMARIA Bevolking Costa Rica ligt in Midden-Amerika en heeft een oppervlakte van km² (1,2 maal Nederland, 1,7 maal België). Met zijn 4,7 miljoen inwoners is Costa Rica een relatief dun bevolkt land. Ongeveer 50 procent van de bevolking woont in de stad. Het land heeft vergeleken met de buurlanden een hoge levensstandaard. Bevolkingsgroepen van Costa Rica Bijna 94 procent van de inwoners zijn mestiezen (afstammelingen van Spanjaarden en indianen). Aan de Caribische kust woont de zwarte bevolking (zo n drie procent) die oorspronkelijk afkomstig is uit Jamaica. De oorspronkelijke bewoners, indígenas genoemd, vormen iets meer dan één procent van de bevolking (zo n mensen). Zij wonen veelal onder armoedige omstandigheden in 22 reservaten. De grootste groepen zijn de Cabécar en Bribri.

21 Landschap Costa Rica heeft twee lange kuststroken; één aan de Caribische zee en een aan de Stille Oceaan. De kustvlakten zijn laag maar daartussen liggen lange bergketens van vulkanische oorsprong. San José ligt in het centrale hoogland en is omringd door vulkanen die je te allen tijde kunt zien. De hoogste top van het land, de Cerro Chirripó, is ruim 3800 meter hoog. Geografie van Costa Rica Het westelijke kustgebied van Costa Rica bestaat voornamelijk uit semi-tropische regenwouden. Deze voor een groot deel onaangetaste wouden herbergen nog bijzondere diersoorten als de pijlgifkikkers, slangen, jaguars en doodshoofdaapjes. De hellingen van de bergketen bestaan voor een groot deel uit regen- en nevelwoud. Beroemd voorbeeld hiervan is het Monteverde nevelwoud, waar de quetzal, de heilige vogel van de Maya's, voorkomt. Bovendien zijn hier uitzonderlijk veel kolibriesoorten te zien. Het oostelijke laagland bestaat voor een groot deel uit bananenplantages. Het Tortuguero Nationaal Park herbergt de belangrijkste schildpaddenbroedplaatsen ter wereld. Achtergrondinformatie In samenwerking met onze lokale agenten steunt Koning Aap een aantal projecten met een financiële bijdrage. Aangezien onze leveranciers een grote rol spelen in het onderhouden en ondersteunen van deze projecten weten we dat deze bijdragen goed terecht komen! Koning Aap verdeelt over een aantal projecten, waaronder de: De Corcovado Foundation (Costa Rica) De Corcovado Foundation organiseert verschillende projecten in het Corcovado Nationaal Park. De stichting werd opgericht door betrokken omwonenden van het park, om de illegale jacht en houtkap te stoppen. De stichting komt verder op voor de rechten van de lokale gemeenschappen Koning Aap steunt, in samenwerking met onze lokale agent, een project dat tot doel heeft om de zeeschildpadden in Drake Bay te beschermen. Klik hier voor meer informatie. Voor meer informatie over de andere projecten, klik hier PRACTISCHE INFO Tijdsverschil Het tijdsverschil tussen Costa Rica en Nederland en België is in onze zomer 8 uur. In de winter is het in Costa Rica 7 uur vroeger dan in de Benelux. Geld De munteenheid van Costa Rica is de Costaricaanse colon (CRC). Er zijn briefjes van 1000, 2000, 5000 en colones. Voor een euro ontvang je 600 colones (oktober 2015). Kijk voor de actuele wisselkoers op: ATM in Costa Rica Je kunt in Costa Rica op veel plaatsen pinnen met je bankpas. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Costa Rica dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar Wereld. Als dat via je internetrekening niet mogelijk is, doe je er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met je bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van je bankpas buiten Europa. Als dat ook niet mogelijk blijkt, dien je ervoor te zorgen dat je voldoende cash geld en/of een creditkaart meeneemt. Betalen met creditcard en dollars Met je creditcard (VisaCard, MasterCard) kun je bij sommige banken geld opnemen en in duurdere luxere hotels, restaurants en winkels kun je ermee betalen. Neem daarnaast als reserve een bedrag aan contant geld - liefst Amerikaanse dollars - mee.

22 Bagage en kledij We adviseren je om je bagage tijdens je Costa Rica rondreis mee te nemen in een rugzak of in een weekendtas. Een koffer is voor deze reis ook mogelijk, maar houd er rekening mee dat een koffer vaak moeilijk op te bergen is in de bus. We raden je aan om voor je eigen gemak maximaal 15 kilo bagage mee te nemen (het maximum van de luchtvaartmaatschappij is 20 kilo). Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). Neem vooral luchtige katoenen kleding mee. Ook is het handig om afritsbare broeken mee te nemen. Denk verder bij het samenstellen van je bagage bijvoorbeeld aan wandelschoenen, sandalen, regenkleding, paraplu, zaklamp, verrekijker, evt. snorkelspullen, naaigerei, wasmiddel, dagrugzak, universeel geldige verloopstekker, reis- en taalgids, anti-muggenlotion, opblaaskussen, voldoende fotomateriaal, handdoeken, zonnebril, zonnebrandcrème, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, een zakmes (niet in je handbagage!), paspoortkopieën en verzekeringsbewijs van je cheques en je reisverzekeringspolis. Het is niet nodig om een slaapzak, slaapmatje of klamboe mee te nemen. Het voltage in Costa Rica is afwisselend 110 en 120 volt. Er wordt gebruik gemaakt van Amerikaanse stekkers met platte pennen. Het is daarom handig om een universele wereldstekker mee te nemen, die kun je o.a. bij de ANWB kopen. Koffers niet op slot naar de VS: Veel vluchten naar Costa Rica maken een tussenlanding in de Verenigde Staten. Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) raadt haar reizigers, die een vlucht hebben geboekt naar of via de Verenigde Staten, aan om hun koffer of andersoortige bagage niet op slot te doen. Uit veiligheidsoverwegingen onderzoekt de Amerikaanse organisatie TSA (Transportation Security Administration) ongeveer 10% van alle bagage die aankomt op één van de vele luchthavens in de VS. Koffers en andere bagage worden geopend en zonodig worden sloten geforceerd. TSA acht zich niet aansprakelijk voor eventuele schade. Aan reizigers die reizen naar of via de Verenigde Staten wordt dan ook door het ANVR aangeraden gebruik te maken van bagagebanden om zo eventuele schade aan de koffer en bagage te voorkomen. Openingstijden De meeste winkels zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot of uur met meestal een paar uur siësta tussen de middag. Banken en postkantoren zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot uur, soms tot uur. Tussen de middag wordt er regelmatig een uur siësta gehouden. Houd er rekening mee dat winkels, postkantoren en banken op nationale feestdagen gesloten zijn. Winkelen in Costa Rica Koffie uit Costa Rica is goedkoop en overal verkrijgbaar. Verder zijn leder producten (portemonnees en tassen), houtsnijwerk, keramiek en T-shirts leuke souvenirs. Ook notitieblokken en dagboeken van bananenpapier zijn in veel souvenirwinkels te vinden. In Costa Rica is onderhandelen over de prijs alleen gebruikelijk bij het kopen van souvenirs of kunstvoorwerpen. Etenswaren op de markt en in winkels hebben een vaste prijs.

23 Communicatie Post van Costa Rica naar de Benelux is een tot twee weken onderweg. De post kun je het beste afgeven bij de hotelreceptie of het postkantoor. Bellen kan vanuit telefooncellen, met een telefoon- of chipkaart. Bellen vanuit hotels is ook mogelijk maar is duurder. Het landennummer van Costa Rica is +506, van Nederland +31 en van Belgie +32. Mobiel bellen in Costa Rica Costa Rica beschikt over een uitgebreid mobiel netwerk. Informeer voor vertrek of je provider een roaming overeenkomst heeft met een Costaricaanse provider. Informatie over de beltarieven vind je op (klik op buitenland ). Houd er wel rekening mee dat het bereik in afgelegen gebieden niet mogelijk is. Als je een simlockvrij toestel hebt kun je op het vliegveld van San Jose of bij een telefoonwinkel van Kölbi een SIM-kaart aanschaffen. Beltegoed (recarga) is bij kiosken en veel andere winkels verkrijgbaar. Internet in Costa Rica In elke stad en toeristenplaats vind je internet ca fés van waaruit je kunt skypen. Veel hotels beschikken over WiFi. Dat geldt ook voor een groot aantal cafés en restaurants. Zie: Elektriciteit De netspanning in Costa Rica is 110 volt. Als je geen schakelaar op je elektrische apparatuur hebt, heb je een adapter nodig. De stopcontacten zijn niet hetzelfde als in Nederland of België, een verloopstekker is raadzaam. Er doen zich ook regelmatig stroomstoringen voor. Reservebatterijen en een zaklamp zijn handig om mee te nemen. Veiligheid Costa Rica is voor Latijns-Amerikaanse begrippen een veilige bestemming voor buitenlandse toeristen. Maar, net als in de buurlanden, neemt ook hier de (kleine) criminaliteit toe. Deze richt zich zeker niet uitsluitend op de eigendommen van toeristen, maar op alles wat van waarde is. De Caribische kust staat in Costa Rica bekend als onveiliger dan de rest van het land. Mocht je onverhoopt het slachtoffer worden van een beroving, verzet je dan niet en geef wat men van je vraagt. Zorg dat je vooraf de app SOS op reis gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Doe aangifte bij de politie, dat is nodig voor de verzekering. Reisadvies voor Costa Rica Reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in Costa Rica vind je op de app 'BZ reisadvies' en op (kijk onder reisadvies Costa Rica). Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken vind je nuttige reisadviezen.

15 DAGEN VULKANEN, JUNGLE, WILDLIFE, NATUUR, WATERVALLEN, STRAND, DOLFIJNEN...

15 DAGEN VULKANEN, JUNGLE, WILDLIFE, NATUUR, WATERVALLEN, STRAND, DOLFIJNEN... COSTA RICA MAART 2020 15 DAGEN VULKANEN, JUNGLE, WILDLIFE, NATUUR, WATERVALLEN, STRAND, DOLFIJNEN... Summer-themed tips and tricks for the whole family DAG 1 Vertrek vanuit Brussel of Amsterdam naar San

Nadere informatie

COSTA RICA. Begeleide rondreis. 17 tot 27 juli 2019

COSTA RICA. Begeleide rondreis. 17 tot 27 juli 2019 COSTA RICA Begeleide rondreis 17 tot 27 juli 2019 Ontdek de rijke kust met haar actieve vulkanen en weelderige regenwouden. Ga op zoek naar de overweldigende fauna en flora die die kleine land rijk is:

Nadere informatie

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging 16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging We beklimmen de Kilimanjaro via de Marangu Route, dit is de oudste route en ook de enige route waar u verblijft in hutten. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Elk dag een nieuw avontuur! Groepsreis Zuid Oost Costa Rica 13 dagen

Elk dag een nieuw avontuur! Groepsreis Zuid Oost Costa Rica 13 dagen Groepsreis Zuid Oost Costa Rica 13 dagen Tijdens deze rondreis neemt onze gids u mee naar het zuidoostelijke gedeelte van Costa Rica. We bezoeken diverse nationale parken zoals Los Quetzales, Carara en

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Rondreis COSTA RICA - 21 dagen 'El Dorado' voor natuurliefhebbers Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: LCR 8-18 21 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Het grootste deel van Costa Rica is bedekt

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Familiereis COSTA RICA KORT - 15 dagen Felgekleurde gifkikkers Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: KCK 6-22 15 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Dit is een familiereis voor gezinnen met kinderen

Nadere informatie

14-daagse Avontuurlijk Suriname

14-daagse Avontuurlijk Suriname REIZEN - VOYAGES Tel.32-3-238.11.03 Fax.32-3-238.71.58 Bresstraat, 14 IATA : 08210381 2018 Antwerpen licentie : A 1275 BELGIUM www.coconuttravel.be/suriname/ info@coconuttravel.be www.coconuttravel.be

Nadere informatie

PURA VIDA - COSTA RICA TIME BESTEMMING: COSTA RICA DATUM: 25/02/2012-08/03/2012 DOSSIERNUMMER: 3021

PURA VIDA - COSTA RICA TIME BESTEMMING: COSTA RICA DATUM: 25/02/2012-08/03/2012 DOSSIERNUMMER: 3021 DOSSIERNUMMER: 3021 dag 1 AMSTERDAM - SAN JOSÉ 25/02/2012 Vandaag begint uw reis met Personal Touch Travel. U wordt opgewacht op Schiphol om gezamelijk in te checken. Na de incheck vliegt u in 9 uur naar

Nadere informatie

16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar

16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar 16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar Een voordelige manier om de nationale parken in Tanzania te bezoeken is door tijdens de safari de nachten kamperend door te brengen. Tijdens de Safari

Nadere informatie

Voorbeeldreis Nicaragua Actief 18 dagen

Voorbeeldreis Nicaragua Actief 18 dagen Voorbeeldreis Nicaragua Actief 18 dagen Dag 1 Managua Bij aankomst in Managua transfer naar het hotel met een zwembad om bij te komen van de reis. Als jullie nog willen eten dan kan dat om de hoek. Het

Nadere informatie

16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar

16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar 16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar Bij een lodge safari brengt u de nacht door in huisjes of kleine hotels die van alle gemakken voorzien zijn. Veelal zijn deze lodges in typische afrikaanse

Nadere informatie

Dag 1 San José Welkom in Costa Rica! Na aankomst op de luchthaven in San José een transfer naar het hotel.

Dag 1 San José Welkom in Costa Rica! Na aankomst op de luchthaven in San José een transfer naar het hotel. Dag 1 San José Welkom in Costa Rica! Na aankomst op de luchthaven in San José een transfer naar het hotel. Excursie mogelijkheden: De Aerial Tram (= gondelbaan) zweeft in het nationale park Braulio Carrillo

Nadere informatie

Costa Rica. Tropisch avontuur Stranden Bananen Papegaai. Neem je ouders mee naar... Costa Rica. San José Regenwoud Koffieplantages.

Costa Rica. Tropisch avontuur Stranden Bananen Papegaai. Neem je ouders mee naar... Costa Rica. San José Regenwoud Koffieplantages. Tropisch avontuur Stranden Bananen Papegaai San José Regenwoud Koffieplantages Vulkanen Vlinders Neem je ouders mee naar... Costa Rica Een reisgids voor kinderen?! Ben jij een echte avonturier? Zou je

Nadere informatie

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Safari & meer

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Safari & meer 14 daagse rondreis Sri Lanka Safari & meer Sri Lanka is een tropisch eiland op een unieke locatie in de wereld. De natuur is zo overweldigend dat het eiland in de oudheid de mooiste namen kreeg, zoals

Nadere informatie

10 daagse Safari The Migration Special

10 daagse Safari The Migration Special 10 daagse Safari The Migration Special De Serengeti, het gebied waar zoveel natuurfilms worden gemaakt, is ongetwijfeld het beroemdste wildpark ter wereld en is op geen enkele manier te vergelijken met

Nadere informatie

~ ONTDEKKING PURA VIDA ~

~ ONTDEKKING PURA VIDA ~ ~ ONTDEKKING PURA VIDA ~ 16 dagen/14 nachten Begeleide rondreis Costa Rica 30/11/2010 15/12/2010 PROGRAMMA Dag 1: Brussel San José (D) Afspraak s morgens in Zaventem voor de vlucht naar San José (Iberia

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Familiereis COSTA RICA AVONTUUR - 21 dagen 'El Dorado' voor het hele gezin Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: KCR 6-22 21 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Dit is een familiereis voor gezinnen

Nadere informatie

Kenia. De magie van Kenia. Groepsreis in internationaal gezelschap. Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo Est Mombasa Zuid

Kenia. De magie van Kenia. Groepsreis in internationaal gezelschap. Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo Est Mombasa Zuid Kenia Groepsreis in internationaal gezelschap De magie van Kenia Masai Mara Lake Elementaita Amboseli National Park Tsavo Est Mombasa Zuid 13 dagen/10 nachten GROEPSREIS MET FRANSTALIGE GIDS IN KENIA Safari

Nadere informatie

Tanzania - Zanzibar, de Grote Trek

Tanzania - Zanzibar, de Grote Trek TANZANIA Tanzania -, de Grote Trek Privé rondreis met privéchauffeur/ranger Kant-en-Klaar - 11 dagen / 8 nachten REF: 194 REISBESCHRIJVING - - Lake Manyara - Karatu - Ngorongoro Krater - - Ngorongoro Conservation

Nadere informatie

Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Een Actief Thais Bergdorp-Belevenis

Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Een Actief Thais Bergdorp-Belevenis Vertrek vanuit Chang Mai: woensdag en zondag met de dagtrein 3 dagen Vertrek vanuit Bangkok: dinsdag en zaterdag met de nachttrein Dag 1 U wordt opgehaald van Ban Bin treinstation per lokale open taxi.

Nadere informatie

Cultuur en natuur van Ghana

Cultuur en natuur van Ghana Ghana Rondreis in groep Cultuur en natuur van Ghana Accra - Ejisu - Nkoranza - Boabeng - Laranba - Mole National Park - Kintampo Falls - Techiman - Kumashi - Bosumtwimeer - Axim - Nzulezi - Elmina - Kakum

Nadere informatie

Dag 1 Amsterdam/Düsseldorf - Colombo. Dag 2 Aankomst en transfer naar Indische Oceaan. Dag 3 Indische Oceaan - Wilpattu - Anuradhapura.

Dag 1 Amsterdam/Düsseldorf - Colombo. Dag 2 Aankomst en transfer naar Indische Oceaan. Dag 3 Indische Oceaan - Wilpattu - Anuradhapura. Dagprogramma Dag 1 Amsterdam/Düsseldorf - Colombo Vlucht van Amsterdam of Düsseldorf naar Colombo, waar je de volgende dag aankomt. Dag 2 Aankomst en transfer naar Indische Oceaan Aankomst in Colombo,

Nadere informatie

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek 1. Algemene informatie Eliza was here - Mr Dim - /turkije/_zuid-egeische_kust/gocek_/mr_dim.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Mr Dim - (Turkije Zuid-Egeïsche

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Antigua, Guatemala

Vrijwilligerswerk in Antigua, Guatemala EASY LANGUAGES Vrijwilligerswerk in Antigua, Guatemala Programma overzicht: Vanaf 18 jaar Vrijwilligerswerk in diverse sectoren Verblijf vanaf 4 weken Met of zonder Spaanse cursus Accommodatie in gastgezin

Nadere informatie

Rondreis COSTA RICA - 15 dagen LCK

Rondreis COSTA RICA - 15 dagen LCK Rondreis COSTA RICA - 15 dagen LCK 8-18 15 Rondreis COSTA RICA - 15 dagen Palmstrand, vulkanen en boomkikkers LCK 8-18 15 Uitgebreide routebeschrijving Route 1 Dag tot dag schema Vervoer Route Overnachting

Nadere informatie

Tijd voor Actie & Plezier

Tijd voor Actie & Plezier Tijd voor Actie & Plezier T: 475050 reservations@bergendalresort.com www.bergendalresort.com Historische Hike De historische hike is een bergwandeling vol historie US$ 12 : 1 tot 1½ uur : Wandelstok Tijden

Nadere informatie

Costa Rica, 15 dagen

Costa Rica, 15 dagen Costa Rica, 15 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - San José Dag 2 San José Dag 3 San José - La Fortuna Dag 4 La Fortuna Dag 5 La Fortuna Dag 6 La Fortuna - Monteverde nationaal park Dag 7 Monteverde NP

Nadere informatie

!!! Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand. Dag 1, Krabie

!!! Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand. Dag 1, Krabie Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand Dag 1, Krabie Krabi, in Zuid Thailand, aan de kust van de Andamanse Zee vlakbij het Than Bok Khorani National park is bekend om zijn karst rots formaties

Nadere informatie

Angola Discovery Tour 26 mei 2018

Angola Discovery Tour 26 mei 2018 Angola Discovery Tour 26 mei 2018 Bent u op zoek naar een nieuwe vakantiebestemming in Afrika, een land met een rijke en indrukwekkende cultuur, ongerept maar volop in ontwikkeling? Reis dan mee met ANGO

Nadere informatie

Costa Rica & Nicaragua & Panama Lustrumreis Jungle, wildlife, vulkanen en tropische stranden 17 dagen - 15 nachten

Costa Rica & Nicaragua & Panama Lustrumreis Jungle, wildlife, vulkanen en tropische stranden 17 dagen - 15 nachten Costa Rica & Nicaragua & Panama Lustrumreis Jungle, wildlife, vulkanen en tropische stranden 17 dagen - 15 nachten Dit is een prachtige, afwisselende en actieve lustrumreis waarbij jullie drie landen bezoeken.

Nadere informatie

Costa Rica - Nicaragua en fly & drive

Costa Rica - Nicaragua en fly & drive NICARAGUA, COSTA RICA Costa Rica - Nicaragua en fly & drive Privé rondreis in fly & drive REF: 308 REISBESCHRIJVING - - - San juan del Sur - - - Cerro Negro - Selva Negra - - Isletas INTRODUCTIE Privé

Nadere informatie

11- daagse studierondreis door Amerika

11- daagse studierondreis door Amerika 11- daagse studierondreis door Amerika Van San Francisco via Death Valley, Grand Canyon naar Las Vegas 8-18 februari 2014 Met onderweg bezoek aan o.a.: World Ag Expo, grote landbouwbeurs in Tulare Boerderijen

Nadere informatie

13-DAAGSE ONTDEKKINGSREIS COSTA RICA

13-DAAGSE ONTDEKKINGSREIS COSTA RICA 13-DAAGSE ONTDEKKINGSREIS COSTA RICA Surf naar www.deblauwevogel.be voor prijzen en vertrekdata Dag 1: Brussel - San Jose Afspraak op de internationale luchthaven van Zaventem, waar u uw Vlaamse reisbegeleidster

Nadere informatie

Kruger National Park Safari

Kruger National Park Safari Kruger National Park Safari 4 dagen, kampeerreis Deze reis is ook beschikbaar als kleine groepsreis (max 12 reizigers), zie voor de actuele prijzen de website. Maaltijden: Startpunt rondreis: Eindpunt

Nadere informatie

IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met Golden Circle excursie

IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met Golden Circle excursie Wandelreizen / Europa / IJsland Code 315030 LA individuele reis Niveau Accommodatie IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met

Nadere informatie

TerraMundo Travels Ir. Driessenstraat 94 F 2312 KZ Leiden Tel:

TerraMundo Travels Ir. Driessenstraat 94 F 2312 KZ Leiden Tel: Voorbeeldreis Nicaragua Budget 17 dagen Dag 1 Managua Bij aankomst in Managua transfer naar het hotel gelegen in het centrum van de stad en met een zwembad om bij te komen van de reis. Als jullie nog willen

Nadere informatie

Thema Sportief. Backpackcursus in Thailand, 30 dagen

Thema Sportief. Backpackcursus in Thailand, 30 dagen Thema Sportief Backpackcursus in Thailand, 30 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Bangkok Dag 2 aankomst Bangkok Dag 3 Bangkok Dag 4 Bangkok - Ratchaburi Dag 5 Ratchaburi - Bangkok Dag 6 Bangkok Dag 7 eigen

Nadere informatie

Kruger National Park Safari

Kruger National Park Safari Kruger National Park Safari 4 dagen, accommodatiereis Deze reis is ook beschikbaar als kleine groepsreis (max 12 reizigers), zie voor de actuele prijzen de website. Maaltijden: Startpunt rondreis: Eindpunt

Nadere informatie

Kenia & Tanzania Rondreis in internationaal gezelschap. Amboseli en Tanzania Exploration

Kenia & Tanzania Rondreis in internationaal gezelschap. Amboseli en Tanzania Exploration Kenia & Tanzania Rondreis in internationaal gezelschap Amboseli en Tanzania Exploration 10 dagen/7 nachten Nairobi - Amboseli - Ngorongoro Karatu - Serengeti - Tarangire GROEPSRONDREIS MET FRANSTALIGE

Nadere informatie

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje!

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje! Spanje Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje - Zonnig, bruisend en spectaculair *Spaanse keuken *Heerlijke tapas *Sprankelende Cava *Indrukwekkend

Nadere informatie

Thema Sportief. Paardrijden in Hongarije, 8 dagen

Thema Sportief. Paardrijden in Hongarije, 8 dagen Thema Sportief Paardrijden in Hongarije, 8 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Boedapest - Kiskunsag Dag 2 Kiskunsag nationaal park Dag 3 Kiskunsag nationaal park Dag 4 Kiskunsag nationaal park Dag 5 Kiskunsag

Nadere informatie

23-Daagse rondreis Guatemala

23-Daagse rondreis Guatemala 23-Daagse rondreis Guatemala Dag 1, 06 januari 2017: Amsterdam (Madrid) - Guatemala City - Antigua Vertrek vanaf Amsterdam voor de vliegreis per Iberia naar Guatemala City via Madrid. Maar weinig landen

Nadere informatie

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS!

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! REISSCHEMA 9-daagse reis DAG 1 ADDIS ABEBA-JIMMA Je wordt opgehaald bij het hotel of de luchthaven door de Engelstalige chauffeur en vertrekt richting het zuidwesten. De rit

Nadere informatie

Costa Rica & Nicaragua Lustrumreis 16 dagen- 14 nachten

Costa Rica & Nicaragua Lustrumreis 16 dagen- 14 nachten Costa Rica & Nicaragua Lustrumreis 16 dagen- 14 nachten Deze lustrumreis brengt jullie naar Costa Rica en Nicaragua. Nicaragua is als toeristische bestemming nog nauwelijks ontdekt. Het land kent een turbulente

Nadere informatie

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS!

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! REISSCHEMA 15-daagse reis Ethiopië Lalibela trekking en Danakil Depressie Dag 1 Brussel-Parijs-Addis Abeba En route Vertrek vanaf Brussel Zaventem voor uw vlucht naar Addis

Nadere informatie

Costa Rica, 14 dagen

Costa Rica, 14 dagen Costa Rica, 14 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - San José Dag 2 San José - La Fortuna Dag 3 La Fortuna Dag 4 La Fortuna Dag 5 La Fortuna - Monteverde nationaal park Dag 6 Monteverde NP Dag 7 Monteverde

Nadere informatie

Californië. 11 februari - 22 februari

Californië. 11 februari - 22 februari Californië 11 februari - 22 februari 12-daagse rondreis Californië Californië is een van de belangrijkste landbouwgebieden van Amerika. Door het gunstige klimaat worden hier veel verschillende gewassen

Nadere informatie

INSPIREREND ST. PETERSBURG (MET BEZOEK

INSPIREREND ST. PETERSBURG (MET BEZOEK INSPIREREND ST. PETERSBURG (MET BEZOEK AAN QUILTFESTIVAL) 8 DAGEN N.t.b. oktober 2019 (derde of vierde week van oktober. Bekend uiterlijk in mei.) 799 EUR (exclusief vluchten) Highlights: Quiltfestival

Nadere informatie

Extensie Drakensbergen voor de Het beste van KZN reis

Extensie Drakensbergen voor de Het beste van KZN reis Extensie Drakensbergen voor de Het beste van KZN reis Extensie D rakenbergen aan Het Beste van KwaZulu-Natal De onderstaande extensie betreft een additionele 6 dagen welke aan de Het beste van KZN reis

Nadere informatie

Privé Safaris in Afrika

Privé Safaris in Afrika Nederlandstalig begeleide Groepsreis 2016 Kenia 13 dagen / 11 nachten LOKROEP VAN DE SAVANNE 12 mei 2016 tot en met 24 mei 2016 Op 12 mei 2016 starten we met de zuidelijke route en eindigen we aan de Indische

Nadere informatie

Kenia, Tanzania en Zanzibar

Kenia, Tanzania en Zanzibar Kenia, Tanzania en Zanzibar Begeleide privé rondreis Amboseli en Tanzania Exploration + Zanzibar Nairobi - Amboseli - Ngorongoro Karatu - Serengeti - Tarangire - Zanzibar 15 dagen/12 nachten PRIVERONDREIS

Nadere informatie

singlereis wandelvakantie vanaf 1.054

singlereis wandelvakantie vanaf 1.054 Mallorca 8 dagen singlereis wandelvakantie vanaf 1.054 Wandelen op wandelparadijs Mallorca Mallorca is één van de populairste vakantiebestemmingen in de Middellandse Zee. Hier vindt u werkelijk alles voor

Nadere informatie

BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN

BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN BALI - MENSEN MET BEPERKING - 7 DAGEN Tourcode: PMDJ-7D-Beperking Bali In samenwerking met onze lokale medewerkers te Bali hebben we voor mensen met een beperking een speciaal programma opgesteld. Vanuit

Nadere informatie

Natuur en Cultuur. Dag 1 Maun

Natuur en Cultuur. Dag 1 Maun BOTSWANA SELF DRIVES Natuur en Cultuur Dag 1 Maun U haalt de 4x4 op bij het vliegveld en krijgt een uitgebreide 1-2 uur durende overdracht van de auto, de uitrusting en de route. Er is volop gelegenheid

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Groepsreis Costa Rica, Nicaragua & Panama 'Tuin van Midden-Amerika' Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: SCO 6-24 21 Uitgebreide routebeschrijving Route Welkom Het tropische Costa Rica, met haar enorme

Nadere informatie

São Vicente & Santo Antão in alle vrijheid

São Vicente & Santo Antão in alle vrijheid KAAPVERDIË São Vicente & Santo Antão in alle vrijheid Privé rondreis Kant-en-Klaar - 9 dagen / 7 nachten REF: 178 REISBESCHRIJVING (São Vicente ) - Porto Novo (Santo Antão) - Cratère de Cova - Vallée de

Nadere informatie

Rondreis op maat Midden-Amerika Nicaragua, Costa Rica & Panama

Rondreis op maat Midden-Amerika Nicaragua, Costa Rica & Panama Rondreis op maat Midden-Amerika Nicaragua, Costa Rica & Panama Beknopt reisschema Nicaragua: Dag 1 2: Managua Dag 2 5: Leon Dag 5 9: Granada Beknopt reisschema Costa Rica: Dag 9 12: Rincon de la Vieja

Nadere informatie

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel & Bungalows Changa - (Turkije Turkse Rivièra Adrasan) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

COSTA RICA, COSTA RICA 4KIDS

COSTA RICA, COSTA RICA 4KIDS THE SPECIALIST FOR LATIN AMERICA COSTA RICA, COSTA RICA 4KIDS Prijs vanaf : 2.555 pp 14 dagen / 12 nachten Standaard hotels - Dubbele kamer (prijs voor volwassen) SAMENVATING Rondreis met huurwagen inclusief

Nadere informatie

ARGENTINIË EN RIO DE JANEIRO. Buenos Aires - Salta - Iguazu Rio de Janeiro(hel het jaar door) 14 dagen / 13 nachten

ARGENTINIË EN RIO DE JANEIRO. Buenos Aires - Salta - Iguazu Rio de Janeiro(hel het jaar door) 14 dagen / 13 nachten ARGENTINIË EN RIO DE JANEIRO Programma Buenos Aires - Salta - Iguazu Rio de Janeiro(hel het jaar door) 14 dagen / 13 nachten Buenos Aires Dag 01: (A) Vervoer in privé van de luchthaven Ezeiza Ministro

Nadere informatie

REIZENSYLVIE stelt voor

REIZENSYLVIE stelt voor REIZENSYLVIE stelt voor Groepscruise Oost-Middellandse Zee In samenwerking met : Periode : 05/06/2012-17/6/2012 Het begint met een tijdloze reis aan boord van een ruim, middelgroot schip. Het eindigt met

Nadere informatie

GROEPSREIS HOOGTEPUNTEN & NOORDERLICHT IN ZUID-IJSLAND

GROEPSREIS HOOGTEPUNTEN & NOORDERLICHT IN ZUID-IJSLAND GROEPSREIS HOOGTEPUNTEN & NOORDERLICHT IN ZUID-IJSLAND Ook 's winters heeft IJsland ontzettend veel te bieden. Tijdens deze internationale groepsreis ga je op zoek naar het magische noorderlicht en ontdek

Nadere informatie

Herbronnen aan de stroom

Herbronnen aan de stroom Senegal Individuele privé strandvakantie Herbronnen aan de stroom Dakar Thies Sowene Langue de Barbarie Gandiol Potou Saint-Louis - Dakar Boottocht met een traditionele vissersboot naar het vogeleiland,

Nadere informatie

Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia

Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia Lotza's Studios Griekenland Santorini Finikia 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Lotza's Studios - (Griekenland Santorini Finikia) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Cultuur & meer

14 daagse rondreis. Sri Lanka. Cultuur & meer 14 daagse rondreis Sri Lanka Cultuur & meer Sri Lanka is al duizenden jaren een trekpleister voor handelaren, ontdekkingsreizigers en Boeddhistische monniken. Door het klimaat, de edelstenen en de unieke

Nadere informatie

Foto Avontuur Zuid Afrika

Foto Avontuur Zuid Afrika Foto Avontuur Zuid Afrika 2 Zuid Afrika You don't take a photograph, you make it. Ansel Adams Inhoud 3. Programma 4. Foto Avonturen 5. Locaties 7. Groepen 10. Workshops 12. Thema s 13. Vaardigheden 14.

Nadere informatie

Accommodatie Tijdens de reis zult u verblijven in onderstaande hotels of gelijkwaardig:

Accommodatie Tijdens de reis zult u verblijven in onderstaande hotels of gelijkwaardig: Voorlopig reisprogramma: Dag 1: Vliegreis Amsterdam Accra Dag 2: Accra Dag 3: Plan Ghana projectbezoeken Dag 4: The Lake Volta, van Accra naar Akossombo (120 km) Dag 5 en 6: Plan Ghana projectbezoeken

Nadere informatie

ERVAAR REIZEN. ERVAAR AFRIKA Zuid Afrika. Boek uw georganiseerde rondreis voor 2014. Aanvang rondreis: 3 Juni 22 Juli 19 Augustus

ERVAAR REIZEN. ERVAAR AFRIKA Zuid Afrika. Boek uw georganiseerde rondreis voor 2014. Aanvang rondreis: 3 Juni 22 Juli 19 Augustus ERVAAR AFRIKA Zuid Afrika Boek uw georganiseerde rondreis voor 2014. Aanvang rondreis: 3 Juni 22 Juli 19 Augustus Hartelijk dank voor uw belangstelling in Ervaar Reizen. Speciaal voor diegene die een fantastische

Nadere informatie

PROGRAMMA. Handelsmissie naar Curaçao en Bonaire 7 16 september 2005

PROGRAMMA. Handelsmissie naar Curaçao en Bonaire 7 16 september 2005 PROGRAMMA Vervoer van en naar Schiphol Op eigen gelegenheid. Handelsmissie naar Curaçao en Bonaire 7 16 september 2005 Vluchten Woensdag 7 september Amsterdam Curaçao (Hato) KL 735 13.05 16.40 uur Donderdag

Nadere informatie

Uitgebreide routebeschrijving

Uitgebreide routebeschrijving Groepsreis Costa Rica 'On a Shoestring' Gifkikkers, luiaards en de Christushagedis Reiscode: Groepsgrootte: Aantal dagen: SCR 8-24 15 Uitgebreide routebeschrijving Welkom De ontdekkingsreiziger Columbus

Nadere informatie

Voorbeeldreis Colombia actief Met Bogotá - Villa de Leyva Leticia - Cartagena en de trekking Ciudad Perdida

Voorbeeldreis Colombia actief Met Bogotá - Villa de Leyva Leticia - Cartagena en de trekking Ciudad Perdida Voorbeeldreis Colombia actief Met Bogotá - Villa de Leyva Leticia - Cartagena en de trekking Ciudad Perdida Deze reis vraagt enige zelfstandigheid zo moet er soms zelf taxi geregeld worden. Zo blijven

Nadere informatie

Casa el Castanar Spanje Gran Canaria Fontanales

Casa el Castanar Spanje Gran Canaria Fontanales Casa el Castanar Spanje Gran Canaria Fontanales 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Casa el Castanar - (Spanje Gran Canaria Fontanales) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

SAFARI. zijn de olifanten altijd bedekt met een rode stoflaag tegen de zon en de Op ruim 3 uur rijden van Mombasa ligt

SAFARI. zijn de olifanten altijd bedekt met een rode stoflaag tegen de zon en de Op ruim 3 uur rijden van Mombasa ligt www.magicalkenya.nl SAFARI Ais je Kenia bezoekt, dan is een safari een must. Een safari door de bush maakt je vakantie in Kenia tot een onvergetelijke ervaring. Er zijn 50 nationale parken, soms zo groot

Nadere informatie

Tijd voor Actie & Plezier

Tijd voor Actie & Plezier Openingstijden Entree : US$ 8 Hangmatten Huurtijd Prijs : US$ 5 per hangmat Tijd voor Actie & Plezier Strandhut (tent) Huurtijd Prijs : US$ 9 per strandhut T: 475050 reservations@bergendalresort.com www.bergendalresort.com

Nadere informatie

Welmanstudio Fotoreizen. Schotland 5 daagse reis in het voorjaar

Welmanstudio Fotoreizen. Schotland 5 daagse reis in het voorjaar Welmanstudio Fotoreizen Schotland 5 daagse reis in het voorjaar Welmanstudio Fotoreizen Programma Schotland, voorjaarsreis 2018 Schotland 5 daagse reis in het voorjaar Glens, Beinns en Lochs in een ruig

Nadere informatie

Victoria Watervallen en het beste van Botswana

Victoria Watervallen en het beste van Botswana Victoria Watervallen en het beste van Botswana 7 daagse reis door oogstrelende en waterrijke natuurpracht Profiel Geheel verzorgd Safari in Afrika s mooiste safarigebied: Chobe en Okavango Delta Eén van

Nadere informatie

De steden van Andalusië (8 dagen) - groepsreis

De steden van Andalusië (8 dagen) - groepsreis Website: www.tejedatravel.com Email: info@tejedatravel.com De steden van Andalusië (8 dagen) - groepsreis Deze reis is samengesteld om de belangrijkste steden van Andalusië te ontdekken. U reist in een

Nadere informatie

INSPIRATIEREIS 2017/ DAGEN TANZANIA

INSPIRATIEREIS 2017/ DAGEN TANZANIA INSPIRATIEREIS 2017/2018 12 DAGEN TANZANIA 1 Dag 1 Aankomst op Kilimanjaro International Airport. Wij halen jullie op van het vliegveld, en brengen jullie naar Arusha Villa. Hier ontvangen we jullie ontvangen

Nadere informatie

SOEDAN UW SAFARI

SOEDAN UW SAFARI WWW.SEAWOLF-SAFARI.DE In Soedan, treedt je in de voetsporen van Hans Hass! Aankomst De momenteel beste verbindig is met Emirates naar Dubai en u gaat verder met FlyDubai, of met een luchtvaartmaatschappij

Nadere informatie

Italië - Proeven van Venetië en omgeving

Italië - Proeven van Venetië en omgeving Italië - Proeven van Venetië en omgeving DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS 1 Programma Venetïe, een van de meest romantische en legendarische steden ter wereld, staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Nadere informatie

Package 1. MamboViewPoint Basic 4 dagen - 3 nachten

Package 1. MamboViewPoint Basic 4 dagen - 3 nachten Package 1. MamboViewPoint Basic 4 dagen - 3 nachten Je wordt opgehaald met de taxi in Mombo of Lushoto. Kijk je ogen uit tijdens deze prachtige en af en toe hobbelige rit. Eenmaal aangekomen bij MamboViewPoint

Nadere informatie

21 daagse rondreis. Sri Lanka. De Highlights

21 daagse rondreis. Sri Lanka. De Highlights 21 daagse rondreis Sri Lanka De Highlights Sri Lanka, de parel uit de Indische oceaan, biedt de reiziger een unieke ervaring door zijn uitbundige natuur, schitterende stranden, verlaten koningssteden,

Nadere informatie

La Colina Spanje Ibiza Santa Eulalia

La Colina Spanje Ibiza Santa Eulalia La Colina Spanje Ibiza Santa Eulalia 1. Algemene informatie Eliza was here - La Colina - /spanje/ibiza/santa_eulalia/la_colina.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren La Colina - (Spanje Ibiza Santa Eulalia)

Nadere informatie

Stad van Gaudi PROGRAMMA CITY TRIP DELUXE 4 DAGEN 3 NACHTEN. Dag 1 : België - Barcelona

Stad van Gaudi PROGRAMMA CITY TRIP DELUXE 4 DAGEN 3 NACHTEN. Dag 1 : België - Barcelona CITY TRIP DELUXE 4 DAGEN 3 NACHTEN Stad van Gaudi PROGRAMMA Dag 1 : België - Barcelona We vertrekken s ochtends met een rechtstreekse vlucht Brussels Airlines naar Barcelona. Onder begeleiding van onze

Nadere informatie

GROEPSREIS IJSLAND KLASSIEK - NEDERLANDSTALIGE BEGELEIDING

GROEPSREIS IJSLAND KLASSIEK - NEDERLANDSTALIGE BEGELEIDING GROEPSREIS IJSLAND KLASSIEK - NEDERLANDSTALIGE BEGELEIDING Dit is een klassieke rondreis met de perfecte mix van cultuur en natuur. Je reist onder Nederlands- of Franstalige begeleiding en volgt grotendeels

Nadere informatie

Costa Rica Kleurrijk avontuur in een tropisch paradijs. 18-daagse vliegreis. Verzorging halfpension Verblijf in 9 hotels Rondreis 1315 km

Costa Rica Kleurrijk avontuur in een tropisch paradijs. 18-daagse vliegreis. Verzorging halfpension Verblijf in 9 hotels Rondreis 1315 km Costa Rica Kleurrijk avontuur in een tropisch paradijs 18-daagse vliegreis Verzorging halfpension Verblijf in 9 hotels Rondreis 1315 km Hoogtepunten van deze reis Verzorging halfpension Verblijf in 9 hotels

Nadere informatie

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS!

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! DAG 1 AMSTERDAM of BRUSSEL-ADDIS ABEBA ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! 14-daagse rondreis Noord Historische route + Simien Mountains En route Vlucht naar Addis Abeba vanuit Amsterdam (met overstap) of Brussel

Nadere informatie

PROGRAMMA TRANSMONGOLIË GROEPSREIS (onder voorbehoud)

PROGRAMMA TRANSMONGOLIË GROEPSREIS (onder voorbehoud) PROGRAMMA TRANSMONGOLIË GROEPSREIS (onder voorbehoud) Dag 1 Vlucht naar Moskou. Na aankomst op de luchthaven wordt u naar het hotel gebracht. U verblijft 3 nachten in Hotel Cosmos; meer informatie over

Nadere informatie

BERGLEVEN EN WEVEN IN DE KARPATEN (OEKRAÏNE)

BERGLEVEN EN WEVEN IN DE KARPATEN (OEKRAÏNE) BERGLEVEN EN WEVEN IN DE KARPATEN (OEKRAÏNE) 8 DAGEN 9-16 juni 2019 1.099 EUR (exclusief vluchten) Highlights: Leren weven van een wollen deken in drie workshops, verblijf bij families in de (Oekraïense)

Nadere informatie

Botswana met kinderen

Botswana met kinderen Botswana met kinderen Dag 1 Maun Jullie worden opgehaald van het vliegveld en naar een eenvoudig chalet gebracht, zo n 14 km buiten Maun. s Middags een korte introductie over het kamp waar jullie de komende

Nadere informatie

Reisplan. Dag 1. Dag 2

Reisplan. Dag 1. Dag 2 Als het je leuk lijkt om negen provincies van Cuba te ontdekken en over de hele eilandengroep te reizen, dan is dit je kans. Je zult genieten van dit avontuur waarin we je meenemen naar de mooiste plekken

Nadere informatie

Borgo Artimino Italië Toscane Artimino

Borgo Artimino Italië Toscane Artimino Borgo Artimino Italië Toscane Artimino 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Borgo Artimino - (Italië Toscane Artimino) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad: Ja Airco:

Nadere informatie

Banks Peninsula * verblijf, 3 dagen, verblijf in mooi appartement

Banks Peninsula * verblijf, 3 dagen, verblijf in mooi appartement Rondreizen / Oceanië / Nieuw-Zeeland Code 277330 P avontuur op maat Niveau Accommodatie Banks Peninsula * verblijf, 3 dagen, verblijf in mooi appartement Prachtige verlenging vanuit Christchurch op het

Nadere informatie

Reisplan van dag tot dag

Reisplan van dag tot dag Reisplan: 130914-23-daagse WK Bridgereis-1302 tel: 040 255 4182 gsm: 06 53 180736 info@indonesiatravel.nl Voor de heer/mevrouw: Bridgeliefhebber Activiteit Dag 1 - Zaterdag 14 - Vertrek naar Indonesië

Nadere informatie

Familiereis COSTA RICA AVONTUUR - 21 dagen FCR

Familiereis COSTA RICA AVONTUUR - 21 dagen FCR Familiereis COSTA RICA AVONTUUR - 21 dagen FCR 8-22 21 Familiereis COSTA RICA AVONTUUR - 21 dagen 'El Dorado' voor het hele gezin FCR 8-22 21 Uitgebreide routebeschrijving Route 1 Dag tot dag schema Vervoer

Nadere informatie

Jongeren reis Senegal juli 2018

Jongeren reis Senegal juli 2018 Jongeren reis Senegal juli 2018 Praktische informatie Datum: Zaterdag 14 juli zondag 29 juli (datum kan, in overleg met de deelnemers, nog een beetje verschoven worden, afhankelijk van de vluchtprijzen.)

Nadere informatie

Dag 1 Katjapia naar Gecko Camp op de spreets mans hoogte pas 307 km ca 4,5 uur rijtijd

Dag 1 Katjapia naar Gecko Camp op de spreets mans hoogte pas 307 km ca 4,5 uur rijtijd Beschrijving trip highlights Namibië ca 9 dagen. Dag 1 Katjapia naar Gecko Camp op de spreets mans hoogte pas 307 km ca 4,5 uur rijtijd Vanaf Katjapia via Okahandja en Windhoek richting de zandduinen.

Nadere informatie

Kennismaking Noord-Portugal met Porto en de Douro vallei

Kennismaking Noord-Portugal met Porto en de Douro vallei Kennismaking Noord-Portugal met Porto en de Douro vallei DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS 1 Programma DAG 1 Samenkomst op de luchthaven van Zaventem en vertrek per rechtstreekse lijnvlucht van Brussels Airlines

Nadere informatie