Schoolgids. NTC-school de Olifant Schooljaar Boulevard Arsene Usher Assouan, Riviera III, Abidjan, Côte d Ivoire. ntc.abidjan@gmail.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schoolgids. NTC-school de Olifant Schooljaar 2015-2016. Boulevard Arsene Usher Assouan, Riviera III, Abidjan, Côte d Ivoire. ntc.abidjan@gmail."

Transcriptie

1 Schoolgids NTC-school de Olifant Schooljaar Boulevard Arsene Usher Assouan, Riviera III, Abidjan, Côte d Ivoire ntc.abidjan@gmail.com

2 Inhoudsopgave 1. Voorwoord bestuur 2. Voorwoord directie 3. Bestaansrecht van de school 3.1. Missie 3.2. Visie 3.3. Inschrijvingsbeleid 3.4. Leerlingen met specifieke behoeften 3.5. Schoolverzekering 4. Afwezigheidsbeleid 5. Benutten van de onderwijstijd 6. Lesrooster 6.1. Lesmaterialen 6.2. Resultaten 7. NTC-onderwijs en doelen 8. Jaarkalender en vakantierooster 9. Rol van de ouders 10. Ouderbijdrage 11. Contactpersonen en adressen

3 1. Voorwoord bestuur Wij zijn erg trots U de allereerste schoolgids van de allereerste NTC-school in Abidjan te mogen toesturen. Dit is erg bijzonder, want dit betekent dat vanaf dit schooljaar uw kinderen de Nederlandse taal kunnen bijhouden en verbeteren alsook de cultuur van Nederland en België beter kunnen leren kennen. Het is extra fijn om dit samen met andere kinderen te kunnen ervaren, in een klas die door een bevoegde leerkracht wordt geleid. Voor kinderen die in het buitenland opgroeien is dit niet vanzelfsprekend. De NTC school wil ertoe bijdragen om een eventuele terugkeer naar België/ Nederland te vergemakkelijken of gewoon om ervoor te zorgen dat uw kind(eren) makkelijker met grootouders, familie en vrienden in het thuisland kunnen communiceren. Negen maanden geleden werd voor het eerst over de mogelijkheid gesproken om een NTC school in Abidjan te openen. Er werd onderzocht of er wel genoeg interesse zou zijn voor dit project en of het financieel haalbaar zou zijn. Dankzij het enthousiasme van een aantal Vlaamse en Nederlandse ouders die reeds ervaring hadden met het NTC onderwijs voor hun kinderen werden de eerste stappen gezet en kreeg het project al snel een mooie vorm. De interesse van de ouders was groter dan verwacht en er werd algauw een dynamisch en enthousiast bestuur samengesteld. Het bestuur werkte hard om alle officiële stappen te volbrengen en om een geschikte leerkracht te vinden die de school moest leiden alsook een lokaal te vinden waar de school gehuisvest zou kunnen worden. Gedurende dit traject kon het bestuur terecht bij de adviseurs van de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB), zonder wiens steun dit hele project niet mogelijk geweest zou zijn. De NTC school de Olifant is sinds 1 augustus officieel aangesloten bij de NOB, en kan dus voortaan genieten van pedagogische en bestuurlijke steun voor de school. Deze schoolgids heeft als doel jullie praktische informatie te verstrekken omtrent het bestaan en de werking van onze school. De gids zal elk jaar vernieuwd worden. Aarzel niet om contact op te nemen met onze leerkracht of met de leden van het bestuur indien u verdere vragen of suggesties heeft. Onze contactgegevens vindt u achteraan deze gids. Namens het bestuur willen we alle ouders bedanken voor het vertrouwen in ons project. We zullen ons allen inzetten zodat dit komende jaar vlot verloopt en dat we kwalitatief onderwijs kunnen bieden terwijl we een open en vlotte communicatie tussen leraar, bestuur, ouders en kinderen kunnen handhaven. Inge Jacobs, voorzitter

4 2. Voorwoord directie Beste ouders/ verzorgers, Het doet me genoegen u deze eerste schoolgids van NTC-school de Olifant aan te kunnen bieden. In deze schoolgids leest u wie we zijn, waar we voor staan als NTC-school en op welke wijze we het NTC-onderwijs invullen. Als leerkracht/directrice is het bijzonder om deel uit te mogen maken van dit initiatief en de eerste te mogen zijn die les gaat geven op deze school. Het is geweldig te zien hoe betrokken het bestuur is en op welke manier het initiatief tot deze school zich ontplooid heeft. Ik hoop dat er vele jaren zullen volgen voor de Olifant waarin de kinderen mogen genieten van kwalitatief goed onderwijs op het gebied van de Nederlandse Taal en Cultuur. Als leerkracht/ directrice doe ik er alles aan uw kind een fijne, veilige en leerzame basis te bieden op school. Ik hoop hierbij te mogen rekenen op actieve steun en medewerking van alle ouders/ verzorgers. Annemiek Gba van Riezen

5 3. Bestaansrecht van de school De NTC-school is een vereniging. De vereniging heet officieel NTC Abidjan. Het bestuur heeft ook een roepnaam voor de school gekozen: de Olifant. Deze keuze was vanzelfsprekend, aangezien de olifant het officiële symbool is van het land en het is ook de naam van het nationale elftal, wat dit jaar de Africa Cup won! Bovendien is het een leuke naam waar de kinderen zich mee zullen kunnen identificeren. De olifant is een sterk, intelligent dier geheel toepasselijk op onze leerlingen! Het bestuur van de vereniging: Nr. Naam en voornaam Functie in het bestuur 1 Inge JACOBS Voorzitter 2 Florence JUNES Vicevoorzitter 3 Ilse ADRIAEN Secretaris 4 Michelle VENNEMAN Adjunct Secretaris 5 Fanny DE PETTER Penningmeester 6 Aline ANTOINE Adjunct penningmeester + externe relaties/fondsenwerving 7 Robert ZEGERS Algemeen lid 3.1. Missie De vereniging heeft tot doel het aanmoedigen van het aanleren en vervolmaken van de Nederlandse taal evenals de cultuur van Nederland en België te bevorderen onder Nederlandstaligen die in Abidjan wonen, alsook andere gemeenschappen die geïnteresseerd zijn in het aanleren van deze taal en cultuur.

6 3.2. Visie Onze visie beantwoordt de vraag waar willen we als school naartoe?. We willen een school zijn waar: Alle leerlingen gelijkwaardig zijn, waar er geen onderscheid gemaakt wordt op grond van nationaliteit, sekse of geloofsovertuiging. Zowel peuter/kleuter onderwijs, als primair en voortgezet onderwijs geboden wordt. De school wil kwalitatief hoogstaand en professioneel onderwijs aanbieden, wat gegeven wordt door (een) professionele leerkracht(en). De Nederlandse taal een plaats gegeven wordt binnen de totale opvoeding van de leerling. In het bijzonder betekent dit dat het NTC-onderwijs de Nederlandse taal en cultuur aanbiedt en tevens een bijdrage levert aan de aanvaarding van de lokale cultuur naast de Nederlandse. Het betekent ook dat de school een bijdrage wil leveren aan een positief zelfbeeld van de leerlingen. Elke leerling met zijn/haar specifieke taalachtergrond voldoende aandacht en ontwikkelingskansen gegeven wordt. Hierbij wordt rekening gehouden met achtergrond, niveau, leeftijd, mogelijkheden en beperkingen van de leerlingen.

7 3.3 Inschrijvingsbeleid De Olifant richt zich hoofdzakelijk op richting 1 en richting 2 leerlingen. In goed overleg met ouders/ verzorgers en directie kunnen eventueel richting 3 leerlingen geplaatst worden. De hoofdvoorwaarde voor de NTC school om een leerling aan te nemen is dat ten minste één van de ouders Nederlands moet kunnen spreken met het kind in de thuissituatie, en dus moet kunnen voorlezen, helpen met huiswerk en het kind kan motiveren om naar de Nederlandse les te komen of af en toe een film in het Nederlands te kijken, enz. Richting 1 De leerling heeft het niveau van leeftijdgenoten in Nederland/ België. Als de leerling zich op deze manier blijft ontwikkelen, zal hij op 12-jarige leeftijd tenminste het referentieniveau 1F beheersen. Richting 2 De leerling heeft een achterstand van maximaal twee jaar op leeftijdgenoten in Nederland/ België. Als de leerling zich op deze manier blijft ontwikkelen zal hij op uiterlijk 14-jarige leeftijd het referentieniveau 1F beheersen. Richting 3 De leerling heeft een achterstand van meer dan twee jaar op leeftijdgenoten in Nederland/ België. Of en wanneer de leerling het referentieniveau 1F beheerst, verschilt per individuele leerling Leerlingen met specifieke behoeften Samen met de directrice en ouders wordt gekeken of deze leerling op de Olifant geplaatst kan worden. Er wordt gekeken naar de specifieke behoeften van de leerling, de samenstelling van de groep en de mogelijkheden van de leerkracht. Voor leerlingen die speciale zorg nodig hebben wordt een handelingsplan opgesteld.

8 3.5. Schoolverzekering De Olifant is via de Stichting NOB verzekerd voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA) tegenover derden. Het betreft schade die is ontstaan door toedoen of nalaten van leerlingen en leraren. Deze verzekering is van toepassing als de schade niet op een andere wijze gedekt wordt, bijvoorbeeld door uw eigen WA-verzekering.

9 4. Afwezigheidsbeleid Leerlingen op de NTC-school ontvangen per schooljaar 120 uur aan NTC-onderwijs. Dit is gemiddeld 3 uur per week (uitgaande van 40 schoolweken). Indien zij in Nederland/België onderwijs zouden genieten, zouden ze volle dagen in een Nederlandstalige omgeving verkeren en op school gemiddeld 7 uur per week gericht besteden aan de Nederlandse taal. Om gestelde doelen te behalen en de kwaliteit van het onderwijs te bewaken is het belangrijk dat leerlingen zoveel mogelijk aanwezig zijn. De Olifant maakt onderscheid tussen geoorloofde (ziekte) en ongeoorloofde (pianoles, vakantie, geen tijd/zin) absentie. Het NTConderwijs is niet vrijblijvend. Indien een leerling absent zal zijn, dit uiterlijk op de ochtend van de lesdag doorgeven aan de leerkracht (via of telefonisch, zie hoofdstuk 11). De absentie van de leerlingen wordt stipt bijgehouden en lessen die vervallen door (on)geoorloofd verlof zullen moeten worden ingehaald met huiswerk of op de inhaaldag. Later komen of eerder vertrekken uit de les is storend voor de medeleerlingen en onderbreekt het lesprogramma. Indien mogelijk moet dit worden voorkomen. Mocht het eens nodig zijn dat een leerling later komt of eerder moet vertrekken, ook dit uiterlijk op de ochtend van de lesdag doorgeven aan de leerkracht. Indien een leerling te veel lessen mist door ongeoorloofd verlof, kan de directie in overleg met het bestuur overgaan tot maatregelen.

10 5. Benutten van de onderwijstijd De lessen hebben een vaste routine. Een goed begin is het halve werk. Daarom beginnen de lessen altijd met zijn allen in de kring met veel ruimte voor communicatie. Spreken en actief luisteren staan hierin centraal. Op de Facebookpagina NTC-school de Olifant kunt u zien met welk onderwerp we bezig zijn en waaraan we samen werken. Eens per 2 weken ontvangt u nieuwsbrief t Olifantje waarin u dit ook kunt lezen. Uiteraard ben u van harte welkom om na afloop van de les te komen kijken wat we hebben gedaan of het schriftje van uw kind in te zien uur Kring Elke week een onderwerp of thema op een andere manier gebracht. (Interactief) voorlezen, poppenspel, voordracht, discussie, spreekbeurt, boekenpromotie Spreken en actief luisteren. Spreekvaardigheid oefenen in 2-tallen, kleine groepjes en de hele kring. Luisterhouding oefenen met gerichte luistertaken uur (Begrijpend) lezen en (werkwoord) spelling Woordenschat Taalbeschouwing Afhankelijk van de groep, richting en het niveau wordt dit afwisselend en thematisch aangeboden. Diverse werkvormen worden aangeboden om de motivatie te stimuleren. De lessen bestaan uit een instructie deel en een zelfstandig te verwerken deel Evaluatie van het werk Herhalen doel van de les en dit zichtbaar maken in de klas (lettermuur, moeilijke woordenmuur, boekentafel, thema-werk, muurkrant etc.) Huiswerk voorbespreken.

11 6. Lesrooster Tot aan de kerstvakantie wordt gebruikt gemaakt van onderstaand lesrooster. Hierna kunnen eventueel kleine aanpassingen gemaakt worden door de directrice. Ongeveer eens in de 10 weken zal er een cultuurochtend plaatsvinden voor alle leerlingen samen. Hiervoor kan hulp van ouders/ verzorgers gevraagd worden. Tips en ideeën rondom deze ochtenden zijn van harte welkom! Dag Doelgroep Lestijd Maandag Groep uur Dinsdag VO 1 & uur Woensdag Groep 3 t/m uur Donderdag Inhaalles * uur Vrijdag Groep uur * Indien een leerling lessen heeft gemist, kan de leerkracht vragen deze in te halen op donderdag Lesmaterialen Op de Olifant nemen we de kerndoelen basisonderwijs als minimum uitgangsdoel op het gebied van de Nederlandse taal. We verdelen dit in het mondeling onderwijs, schriftelijk onderwijs en taalbeschouwing. De C van cultuur komt aan bod tijdens de teksten die we kiezen voor de lessen en tijdens de culturele activiteiten. Het eerste jaar richten we ons op diverse lesmethodes en zullen we gebruik maken van gekopieerde versies en een minimum aan aangeschafte methodes. We beginnen met de volgende methodes: Ik & Ko, Taal Actief en Nieuw Nederlands. Voor het onderdeel woordenschat en begrijpend lezen maken we o.a. gebruik van Nieuwsbegrip (groep 4 t/m VO2) en in de groepen 1 t/m 3 wordt thematisch gewerkt met Ik & Ko en op deze manier wordt de woordenschat opgebouwd. Na het uitproberen van de methodes en inzicht in de leerling populatie zal een definitieve keuze aan lesmateriaal gemaakt worden zodat deze vanaf het tweede bestaansjaar ingezet kan worden. Op deze manier wordt er een doorgaande lijn gecreëerd en kunnen we de kwaliteit van de lessen inhoudelijk waarborgen.

12 6.2. Resultaten De Olifant heeft als doel om leerlingen bij terugkeer naar Nederland/ België zo goed mogelijk in te laten stromen. Per schooljaar, per vakgebied (begrijpend lezen, (werkwoord) spelling, technisch lezen, woordenschat) en per leerling worden doelen vastgesteld. De leerlingen worden op leeftijd in groepen onderverdeeld en zullen binnen de groep gedifferentieerd les krijgen (afhankelijk van het niveau en de richting). Om te controleren of de doelen behaald zijn, maken we gebruik van toetsen op vaste toets-momenten. In groep 1 en 2 wordt dit mede gedaan a.d.h.v. kleuterobservatielijsten. Groep 3 maakt gebruikt van de methode-gebonden toetsen horend bij Veilig Leren Lezen. Verder nemen we de CITO toetsen begrijpend lezen (groep 4 t/m 8), DMT en AVI (groep 3 t/m 8), Spelling (groep 5 t/m 8) en Taal voor Kleuters (groep 1 en 2) af. Deze toetsen nemen we af in december en in juni. De toetsresultaten worden geëvalueerd en gebruikt voor het stellen van nieuwe doelen. Tevens vallen deze onder het leerlingvolgsysteem en zorgt deze manier van resultaten in kaart brengen voor een doorgaande lijn, overzicht en kwaliteit. In het VO maken we gebruik met de methode-toetsen horend bij de methode Nieuw Nederlands op niveau van de leerling. Het eerste jaar zullen we nog geen gebruik maken van de cito-toetsen voor de VO leerlingen, maar wel het niveau vergelijken met leeftijdsgenoten door gebruik te maken van de drempeltoetsen horend bij muiswerk. Ook deze toetsresultaten worden geëvalueerd en getoetst aan de vooraf gestelde doelen. De leerkracht bespreekt (in elk geval) 2x per schooljaar de resultaten met de ouders tijdens het rapportgesprek. De leerlingen krijgen een rapport mee in januari en een rapport vlak voor de zomervakantie. Vertrek naar een andere school Voor alle leerlingen geldt dat er voor vertrek een eindgesprek plaatsvindt tussen ouders, leerkracht/ directrice en leerling. Als het vertrek aan het eind van het schooljaar plaatsvindt, valt dit gesprek samen met de rapportbespreking. De ouders of leerling krijgen het leerlingdossier mee dat omvat: het laatste schoolrapport de resultaten van het leerlingvolgsysteem bewijs van uitschrijving overdrachtsformulier voor de nieuwe school

13 7. NTC-onderwijs Het doel van NTC-onderwijs op de Olifant is om het niveau van de Nederlandse taal zoveel mogelijk op peil te houden wat de leerlingen helpt bij terugkeer naar Nederland of België. De meeste leerlingen zullen overdag onderwijs volgen op een internationale school of een Franstalige school. Eens per week komen ze voor NTC-onderwijs naar de Olifant. Doelen per richting: Richting 1 leerlingen: Binnen deze richting wordt toegewerkt naar de kerndoelen van de Nederlandse Taal en de tussendoelen zoals geformuleerd in de verschillende onderwijsmethodes voor de verschillende jaargroepen. Bij deze leerlingen is de Nederlandse taal de dominante taal in de thuissituatie, daarnaast spreken zij de dagschooltaal en/of de taal van het land. De woordenschat zal daarom variëren en het schriftelijk onderwijs zal beïnvloed zijn door het onderwijs in de dagschooltaal. Richting 2 leerlingen: Doel is het zo goed mogelijk op peil houden van de Nederlandse taal, met het oog op een eventuele terugkeer naar Nederland/ België. Bij deze leerlingen wordt doorgaans met een van de ouders Nederlands gesproken en de taal van de andere ouder valt vaak samen met de dagschooltaal. Deze taal zal de dominante taal zijn binnen het gezin. Kerndoelen en tussendoelen voor verschillende jaargroepen worden op een maximale afstand van twee jaar gevolgd. De nadruk in het NTC onderwijs zal in dit geval liggen op het bereiken van een zo hoog mogelijk niveau van mondelinge taalvaardigheid. Richting 3 leerlingen: Deze leerlingen leren Nederlands als vreemde taal, met het oog op een eventuele verhuizing naar Nederland/ België. Het leerstofaanbod is gericht op de gewenste taalontwikkeling voor deze leerlingen gezien hun startniveau. Het betreft kinderen die thuis geen Nederlands spreken en de taal ook nog niet of nauwelijks beheersen. In de praktijk zal dit neerkomen op uitbreiding van de woordenschat en spreekvaardigheid. Kerndoelen en tussendoelen voor verschillende jaargroepen worden op meer dan twee jaar achterstand gevolgd.

14 8. Jaarkalender en vakantierooster SEPTEMBER 2015 MAART Info avond 7 Start schooljaar /3 Cultuurdag 28/3-1/4 Paasvakantie OKTOBER 2015 APRIL /10 Kinderboekenweek 26-30/10 Herfstvakantie /4 Koningsdag NL (officieel op 27/4) NOVEMBER 2015 MEI /11 Cultuurdag 15/11 Koningsdag BE DECEMBER 2015 JUNI /12-8/1 Kerstvakantie 5/12 Sinterklaasfeest 14-18/12 Toetsweek /6 Cultuurdag 6-10/6 Toetsweek 13-17/6 Oudergesprekken 27/6 Start zomervakantie JANUARI 2016 JULI /1 Oudergesprekken 16/1 Cultuurdag

15 FEBRUARI /2 Krokusvakantie AUGUSTUS

16 9. Rol van de ouders/ verzorgers Het is belangrijk dat de leerkracht en ouders met elkaar samenwerken. Begrip en respect voor elkaar zijn uitgangspunten voor een goede communicatie. Eerst begrijpen en dan begrepen willen worden. Van ouders/ verzorgers wordt verwacht dat zij actief bijdragen aan het ontwikkelen van de Nederlandse taal. Uiteraard heeft dit invloed op de leerresultaten. Dit kan door uw kind te helpen met huiswerk, voorlezen, samen Nederlands spreken, Nederlandstalige vriendjes uitnodigen, Nederlandstalige films bekijken, boeken komen lenen in de schoolbibliotheek etc. Zowel op de Facebookpagina van NTC de Olifant als in de nieuwsbrief (eens per 2 weken) worden regelmatig tips gegeven op welke wijze u dit kunt doen en wordt verwezen naar diverse websites die hierbij kunnen ondersteunen. Op school heeft de directrice de eindverantwoordelijkheid voor de algemene gang van zaken. Indien er problemen of vragen zijn, is dit het eerste aanspreekpunt.

17 10. Ouderbijdrage Het jaarlijks lesgeld (ouderbijdrage) bedraagt 650 Euro per kind. Hierbij vragen we ook aan de ouders om een éénmalige inschrijvingsbijdrage van 100 Euro te doen. Als vereniging is besloten om alle leden (waaronder elke ouder) een lidgeld te laten betalen van 15 Euro. Onze vereniging laat ook sympathisanten toe als leden, die een bijdrage kunnen betalen. Eenmaal per schooljaar zal aan de ouders gevraagd worden om voor elk kind een leesboek aan te schaffen om de bibliotheek aan te vullen. De schoolbenodigdheden zoals schrijfgerief en papier dienen ook door de leerlingen te worden meegebracht. Deze blijven op school. Naast een snackje en/of wat drinken (in de klas is drinkwater aanwezig waarmee eigen bekers gevuld kunnen worden), hoeven de leerlingen niks mee te nemen naar de lessen op de Olifant.

18 11. Contactpersonen en adressen Algemene informatie en aanmelding: Leerkracht/ directrice Annemiek Gba van Riezen: Bestuur: Inge Jacobs Voorzitter Florence Junes Vicevoorzitter Ilse Adriaen Secretaris Michelle Venneman - Adjunct Secretaris Fanny De Petter Penningmeester Aline Antoine - Adjunct penningmeester & externe relaties/fondsenwerving Robert Zegers - Algemeen lid Stichting NOB Parkweg 20a 2271 AJ Voorburg, Nederland +31 (0) Rijksinspectiekantoor Breda Afdeling Buitenland Postbus GK Breda, Nederland

Schoolgids. NTC-school de Olifant Schooljaar Boulevard Arsene Usher Assouan, Riviera III, Abidjan, Côte d Ivoire.

Schoolgids. NTC-school de Olifant Schooljaar Boulevard Arsene Usher Assouan, Riviera III, Abidjan, Côte d Ivoire. Schoolgids NTC-school de Olifant Schooljaar 2016-2017 Boulevard Arsene Usher Assouan, Riviera III, Abidjan, Côte d Ivoire ntc.abidjan@gmail.com Inhoudsopgave 1. Voorwoord bestuur 2. Voorwoord directie

Nadere informatie

Aanmeldingsboekje 2015-2016

Aanmeldingsboekje 2015-2016 Aanmeldingsboekje 2015-2016 Beste ouders, De NTC-school biedt in schooljaar 2015-2016 op vrijdagmiddag Nederlandse les van 14.30 tot 16.30 uur aan. Voor de indeling van de leeftijdgroepen: zie schoolgids

Nadere informatie

Nederlandse School Berlijn

Nederlandse School Berlijn Nederlandse School Berlijn Informatie voor ouders Stichting Nederlandse Taal en Cultuur in Berlijn NTC aanvullend primair onderwijs Adressen Locatie Wilmersdorf Comeniusschule Gieselerstraße 4 10713 Berlijn

Nadere informatie

Seashell School Nederlands onderwijs

Seashell School Nederlands onderwijs Seashell School Nederlands onderwijs 2012-2013 Inhoud Voorwoord De school Over de school Het team NTC Wat is NTC-onderwijs Toelating Schooltijden De methoden Huiswerk Voorzieningen op de NTC leslocatie

Nadere informatie

Zorg voor onze kinderen

Zorg voor onze kinderen Zorg voor onze kinderen Versie 5.0 juni 2011 Gelukkig de kinderen, die zonder angst, naar school gaan. Gelukkig de kinderen, die zonder hoge cijfers zich geaccepteerd weten. Gelukkig de kinderen, die ondanks

Nadere informatie

Welkom in. groep 3-4a

Welkom in. groep 3-4a Welkom in groep 3-4a EVEN VOORSTELLEN Lonneke Vleugels: maandag, dinsdag en woensdag Loes Oelers: donderdag en vrijdag INLOOPTIJDEN s Morgens van 8.20 uur tot 8.30 uur. s Middags van 13.00 uur tot 13.15

Nadere informatie

Aanmeldingsboekje 2013/2014

Aanmeldingsboekje 2013/2014 Aanmeldingsboekje 2013/2014 Beste ouders, De NTC-school biedt in schooljaar 2013/2014 op vrijdagmiddag Nederlandse les aan: van 14.00 tot 16.00 uur Uitgebreide informatie over de NTC-school vindt u in

Nadere informatie

Schoolgids NTC - onderwijs 2015 2016. Netherlands Inter-community School. Jakarta

Schoolgids NTC - onderwijs 2015 2016. Netherlands Inter-community School. Jakarta Schoolgids NTC - onderwijs 2015 2016 Netherlands Inter-community School Jakarta Inhoudsopgave 1. Schets van onze school 4 2. Waar de school voor staat 5 3. NTC - onderwijs 6 4. Aanname- en voortgangsbeleid

Nadere informatie

Agenda december - januari NIEUWSBRIEF NR 11 JAARGANG 4 19 December donderdag Alle groepen kerstviering

Agenda december - januari NIEUWSBRIEF NR 11 JAARGANG 4 19 December donderdag Alle groepen kerstviering Agenda december - januari NIEUWSBRIEF NR 11 JAARGANG 4 19 December donderdag Alle groepen kerstviering 21 December vrijdag Kerstvakantie begint om 12.15 uur 25 & 25 December Eerste & Tweede kerstdag Woensdag

Nadere informatie

Nieuwsbrief Schooljaar 2015-2016 nr. 06, 01-02-2016

Nieuwsbrief Schooljaar 2015-2016 nr. 06, 01-02-2016 Nieuwsbrief Schooljaar 2015-2016 nr. 06, 01-02-2016 Beste ouder(s), verzorger(s), leerling(en), Via deze nieuwsbrief willen we jullie graag weer informeren over actuele zaken. Bedankje Edukans Toelating

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092. 26 februari Weeksluiting groep 3a en 7a

Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092. 26 februari Weeksluiting groep 3a en 7a t Letterken Mededelingenblad van OBS t Smelleken Emmalaan 5, 5554 JM Valkenswaard Schooljaar 2015-2016 Telefoon: 040-2016092 Uitgave: 2 februari 2016 info@obstsmelleken.nl www.obstsmelleken.nl Belangrijke

Nadere informatie

Jaargang 21, Maand: juli INFO

Jaargang 21, Maand: juli INFO Jaargang 21, Maand: juli Basisschool De Schare INFO De laatste maandinfo van schooljaar 2014-2015. De maand juli staat voor de deur en ook de start van de zomervakantie. Omdat de laatste schooldag op 17

Nadere informatie

Handleiding ouderportaal ParnasSys

Handleiding ouderportaal ParnasSys Handleiding ouderportaal ParnasSys Inleiding Als team van WSKO basisschool Het Kompas vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Tijdens de oriëntatie op een nieuw leerlingvolgsysteem hebben wij bewust

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari 2016

Nieuwsbrief januari 2016 Nieuwsbrief januari 2016 januari 1 Nieuwjaarsdag 4 Studiedag team (kinderen vrij) 5 1 ste schooldag 2016 7 schoonmaakavond 19.00-20.30 uur 18 MR bijeenkomst 25 t/m 28 Oud papier actie 25 OR vergadering

Nadere informatie

Informatieboekje. Peuterspeelzaal De Odradaatjes. St. Odradastraat LL Alem

Informatieboekje. Peuterspeelzaal De Odradaatjes. St. Odradastraat LL Alem Informatieboekje Peuterspeelzaal De Odradaatjes. St. Odradastraat 14-5335 LL Alem Inhoudsopgave 01. Inleiding... 3 02. Waarom naar een peuterspeelzaal?... 3 03. Doelstelling... 4 04. Doelgroep... 4 05.

Nadere informatie

Een volgende keer zal ik u in de nieuwsbrief iets vertellen over ons nieuwe leerlingvolgsysteem voor sociaalemotionele

Een volgende keer zal ik u in de nieuwsbrief iets vertellen over ons nieuwe leerlingvolgsysteem voor sociaalemotionele Nieuws van. 8 november 2013, jaargang 16, nr. 5 Schooljaar 2013-2014 Ik heb in eerdere nieuwsbrief met betrekking tot de schoolontwikkeling geschreven dat ik terug zou komen op nieuwe ontwikkelingen op

Nadere informatie

Informatie avond. ouders groep 4 Ichthusschool schooljaar 2014-2015

Informatie avond. ouders groep 4 Ichthusschool schooljaar 2014-2015 Informatie avond ouders groep 4 Ichthusschool schooljaar 2014-2015 Even voorstellen Natascha de Jong maandag, donderdag en vrijdag. ndjong@ichthusbaambrugge.nl Jorne van Ginkel dinsdag en woensdag (eindstage).

Nadere informatie

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur Informatie bovenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september: 14.30 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding van

Nadere informatie

Welkom in groep 5b/6

Welkom in groep 5b/6 Welkom in groep 5b/6 Informatie-avond Programma: 19:00-19:20 plenaire opening en algemene info 19:20-20:00 informatie in de groep 20:00-20:30 kijkje in de klassen Even voorstellen Monique Croughs (leerkracht

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2015

Nieuwsbrief april 2015 Er zijn slechts 2 dagen in het jaar, waaraan je niets kunt doen, de ene is gisteren, de andere morgen Nieuwsbrief april 2015 Inhoud Nieuwsbrief - Beste ouders: nieuwe cao - Vakantierooster - Leerling tevredenheidpeiling

Nadere informatie

Belangrijke data komende periode:

Belangrijke data komende periode: Vrijdag 4 juli 2014 Belangrijke data komende periode: Datum Vrijdag 4 juli 2014 Zaterdag 5 juli t/m zondag 17 augustus 2014 Vrijdag 15 augustus 2014 Maandag 18 augustus 2014 Dinsdag 19 augustus 2014 Woensdag

Nadere informatie

Jaargang 19, nr. 31 Donderdag, 6 juni 2013 zullen de kinderen in Kenia weer blij zijn met het geld wat we met z n allen bij elkaar gerend hebben.

Jaargang 19, nr. 31 Donderdag, 6 juni 2013 zullen de kinderen in Kenia weer blij zijn met het geld wat we met z n allen bij elkaar gerend hebben. Jaargang 19, nr. 31 Donderdag, 6 juni 2013 zullen de kinderen in Kenia weer blij zijn met het geld wat we met z n allen bij elkaar gerend hebben. Week 23: vrijdag 7 juni groep 1 t/m 4 vrij Week 24: geen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Oktober 2015

NIEUWSBRIEF Oktober 2015 NIEUWSBRIEF Oktober 2015 INHOUD: Agenda Op tijd komen Schooltijden Nieuwe leerkrachten Even voorstellen Kleuterkijkdag Jump-in Artis Zomerfeest Ouderactiviteiten Vakantie- en studiedagen Wintertijd Welkom

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1. Algemene informatie. Belangrijke data: Start schooljaar. Introductie ouderavonden schooljaar

Nieuwsbrief 1. Algemene informatie. Belangrijke data: Start schooljaar. Introductie ouderavonden schooljaar Nieuwsbrief 1 22 augustus 2019 Belangrijke data: 28 augustus AC vergadering (20.00-22.00 uur) 02 september Introductie ouderavond groepen 1 en 2 04 september Introductie ouderavond groepen 5 05 september

Nadere informatie

Pluszorgklas bijgewerkt in schooljaar

Pluszorgklas bijgewerkt in schooljaar Pluszorgklas bijgewerkt in schooljaar 2012-2013 Uitgangspunten Welke kinderen komen tot nu toe in aanmerking voor de pluszorgklas? moeilijk lerende kinderen, zij hebben benedengemiddelde capaciteiten.

Nadere informatie

Cbs De Akker. informatie groep 7 / 8

Cbs De Akker. informatie groep 7 / 8 Cbs De Akker informatie groep 7 / 8 2015-2016 INFORMATIE van groep 7/8 In dit boekje willen we u informatie geven over het werken in de combinatiegroep 7/8. Verschillende praktische zaken komen hierin

Nadere informatie

MARIA RKBS. Infobrief LANGEWEG. UITGAVE 1 13 december 2012

MARIA RKBS. Infobrief LANGEWEG. UITGAVE 1 13 december 2012 Inhoudsopgave pagina 1 Respect pagina 2 Respect (vervolg) Maaike van Dijke Straattoneel - Kerkdienst Kerstontbijt pagina 3 Groep 3-4 Groep 7-8 pagina 4 Kindernevendienst in de Hervormde Kerk van Zevenbergen

Nadere informatie

In het schema hieronder staat de groepsindeling en groepsbezetting voor Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag. Marga Marga Pia Pia Pia

In het schema hieronder staat de groepsindeling en groepsbezetting voor Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag. Marga Marga Pia Pia Pia MAANDINFO juli 2017 Beste ouders/ verzorgers, Groepsbezetting Na overleg met directie, IB, de leerkrachten, de MR en het bestuur hebben we besloten dat we de combinatiegroepen komend schooljaar anders

Nadere informatie

Daar leer je! Informatie groep 8 Schooljaar

Daar leer je! Informatie groep 8 Schooljaar Daar leer je! Informatie groep 8 Schooljaar 2018-2019 Even voorstellen Ik ben Mayke van Zeeland en ik ben 24 jaar. Ik woon in Mariaheide, nog lekker bij mijn ouders! Ik ben op maandag en dinsdag in groep

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni 2019

Nieuwsbrief juni 2019 Nieuwsbrief juni 2019 Belangrijke data juni 4 juni OR vergadering 9 en 10 juni Pinksteren (leerlingen vrij!) 11 juni Studiedag (leerlingen vrij!) 12 juni t/m 14 juni Lustrumweek! 18 juni MR vergadering

Nadere informatie

Zaterdagschool STICHTING HET SUCCES

Zaterdagschool STICHTING HET SUCCES STICHTING HET SUCCES Zaterdagschool SCHOOLGIDS STUDIEONDERSTEUNING VOOR: - Basisschool; cito, entree & groep 3 t/m 8 - Voorgezet onderwijs - Volwassene - Brede school activiteiten WWW.STICHTINGHETSUCCES.NL

Nadere informatie

WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017

WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017 WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017 Even voorstellen: Thijs Backx Femke de Graef 2 Groep 7: - Belangrijk jaar - Meer eigen verantwoordelijkheid (zelf nakijken) - VO informatie avonden

Nadere informatie

Beste ouders/verzorgers van kinderen van De Waterkant,

Beste ouders/verzorgers van kinderen van De Waterkant, Info 7 Datum: 11-12-2015 Beste ouders/verzorgers van kinderen van De Waterkant, In deze nieuwsbrief een update over de overgang van groep 8 kinderen naar het voortgezet onderwijs (VO), een terugblik op

Nadere informatie

www.deoase-twello.nl Het team van CBS de Oase wenst iedereen een heel gelukkig, gezond en leerzaam 2015 toe!

www.deoase-twello.nl Het team van CBS de Oase wenst iedereen een heel gelukkig, gezond en leerzaam 2015 toe! www.deoase-twello.nl nummer: 2014/2015-08 Inhoud Algemeen...1 Gelukkig nieuwjaar!... 1 Maandagmiddag 26 januari vrij... 1 Normering Cito aangepast... 1 Agenda... 1 Groep 3...2 Groep 7...2 De complimentenbox...

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 1 Nederlandse Taal- en Cultuurschool Budapest 24 Augustus 2015

NIEUWSBRIEF 1 Nederlandse Taal- en Cultuurschool Budapest 24 Augustus 2015 NIEUWSBRIEF 1 Nederlandse Taal- en Cultuurschool Budapest 24 Augustus 2015 Beste ouders, In de afsluitende nieuwsbrief van vorig schooljaar hebben we jullie allen een warme, mooie zomer toegewenst. Die

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 ONDERWIJS IN HET BUITENLAND

Hoofdstuk 8 ONDERWIJS IN HET BUITENLAND Hoofdstuk 8 ONDERWIJS IN HET BUITENLAND INSPECTIE VAN HET ONDERWIJS ONDERWIJSVERSLAG 2006 / 2007 8 Onderwijs in het buitenland Samenvatting Er zijn 298 Nederlandse scholen in het buitenland, die onder

Nadere informatie

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Leerkrachten: 4/5 Anja Smits en Jennie van Laarhoven 5A Marloes Bongers ALGEMEEN GEDEELTE Zelfstandig werken In de groepen 5 werken de leerlingen

Nadere informatie

Definitie OGW onderwijsinspectie

Definitie OGW onderwijsinspectie Welkom in groep 4 Bespreekpunten Focus Weekrooster Manier van werken Methodes Rekenen: wereld in getallen Sociaal-emotionele ontwikkeling Zorgleerlingen Toetsen Thuis oefenen Wat hebben de kinderen nodig

Nadere informatie

Stichting Nederlands Onderwijs Japan

Stichting Nederlands Onderwijs Japan Stichting Nederlands Onderwijs Japan Schoolgids voor basis- en voorgezet onderwijs 2018-2019 Inhoudsopgave 1. De school... 1 1.1. Naam en locatie van de school... 1 1.2. Directie... 1 1.3. Schoolgrootte...

Nadere informatie

Protocol Doublure. Doublure protocol Basisschool De Zonnewijzer Diepenveen

Protocol Doublure. Doublure protocol Basisschool De Zonnewijzer Diepenveen Protocol Doublure 1.Inleiding Het doel van doublure is in eerste instantie dat een opgelopen achterstand het komende schooljaar wordt ingehaald zodat het kind in ieder geval de minimumdoelen van de basisschool

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vaarboom

Nieuwsbrief De Vaarboom Maart 2013 Beste ouders, Wat is er de afgelopen weken weer veel gebeurd! We hebben een fantastische start gemaakt in ons nieuwe gebouw. Zowel leerkrachten en leerlingen lijken zich helemaal op hun gemak

Nadere informatie

SCHOOLGIDS Deel B. NTC Het Noorderlicht

SCHOOLGIDS Deel B. NTC Het Noorderlicht SCHOOLGIDS Deel B NTC Het Noorderlicht 2013 2014 1 Inhoud Inleiding 3 Roosters 4 Locaties Schooltijden Vakantierooster Toetsrooster Praktisch 5 Ben ik op tijd? Ziekmelding Huiswerk Bibliotheek Eten en

Nadere informatie

Beste ouder(s) / verzorger(s),

Beste ouder(s) / verzorger(s), Beste ouder(s) / verzorger(s), Het NTC-onderwijs van the Nederlandse Inter-community School (NIS) is altijd in ontwikkeling. De schoolgids helpt bij het inzichtelijk maken van de wijze waarop onze school

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Medewerker CJG bereikbaar op school

Nieuwsbrief. Medewerker CJG bereikbaar op school Januari 2016 Jaargang 6, nr. 3 Nieuwsbrief In dit nummer: Medewerker CJG 1 Veilige schoolomgeving 2 Cito toetsen 3 Vragen stellen 4 Interessante informatie: Vrijdag 5 februari viering Carnaval. Voorjaarsvakantie

Nadere informatie

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt.

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt. Informatie groep 5 Algemene informatie Beste ouder(s)/ verzorger(s) van groep 5, Langs deze weg willen we u en uw kind alvast van harte welkom heten in groep 5. Het is altijd weer spannend om aan een nieuw

Nadere informatie

Informatieavond groep 5-6

Informatieavond groep 5-6 Informatieavond groep 5-6 Welkom allemaal. Informatieavond groep 5-6 Schooljaar 2015-2016 8-9-2015 Informatieavond groep 5-6 Agenda Voorstellen Schoolmissie Gang van zaken in de groep Vakken en methoden

Nadere informatie

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm Welkom De eerste schoolweken liggen alweer achter ons. In uw handen heeft u nu de infobrief van groep 5. Hier kunt u belangrijke informatie vinden over groep 5, voor uw kind. Wanneer u vragen / opmerkingen

Nadere informatie

Agenda. Mama verwendag kleuters. Overleg OR jubileum Schoolkorfbal groep 3/4 Rondleiding nieuwe ouders. Inloopochtend groep 6

Agenda. Mama verwendag kleuters. Overleg OR jubileum Schoolkorfbal groep 3/4 Rondleiding nieuwe ouders. Inloopochtend groep 6 Agenda 22 mei t/m 2 juni Cito toetsweek 24 mei 25 / 26 mei 30 mei 30 mei 31 mei 31 mei 1 juni 1 juni 2 juni 2 juni 5 t/m 11 juni 12 juni 12 juni 13 juni 14 juni 12 t/m 16 juni 23 juni Mama verwendag kleuters

Nadere informatie

Een Nederlands kind uit het buitenland. Handreiking voor de nieuwe school in Nederland

Een Nederlands kind uit het buitenland. Handreiking voor de nieuwe school in Nederland Een Nederlands kind uit het buitenland Handreiking voor de nieuwe school in Nederland www.stichtingnob.nl juni 2014 Een Nederlands kind uit het buitenland U ontvangt deze informatie van de ouders van een

Nadere informatie

o.a. Carnaval, cito groep 1 en 2, protocol (meer)begaafdheid

o.a. Carnaval, cito groep 1 en 2, protocol (meer)begaafdheid Hofbode 5 11 januari 2016 o.a. Carnaval, cito groep 1 en 2, protocol (meer)begaafdheid Kerst 2015 Het is alweer een aantal weken geleden maar we kunnen terugkijken op een sfeervolle Kerst. We willen alle

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond groep 7

Welkom. Informatieavond groep 7 Welkom Informatieavond groep 7 Wat komt vanavond ter sprake? Voorstellen Vakken en toetsing in groep 7 Rekenen Hoofdrekenen, herhaald aftrekken, metriek stelsel, breuken, procenten, zakrekenmachine. Er

Nadere informatie

22 e jaargang nr juli 2018

22 e jaargang nr juli 2018 22 e jaargang nr.13 13 juli 2018 Beste ouders, verzorgers en belangstellenden van de leerlingen van Het Mozaïek, Hierbij ontvangt u de laatste nieuwsbrief van dit schooljaar. De eerstvolgende nieuwsbrief

Nadere informatie

Ouderbeleidsplan. Sbo de Bonte Vlinder. September 2014

Ouderbeleidsplan. Sbo de Bonte Vlinder. September 2014 Ouderbeleidsplan Sbo de Bonte Vlinder September 2014 1 Inleiding De meerwaarde van een ouderbeleidsplan Een ouderbeleidsplan vormt de grondslag voor de activiteiten die een school met en voor ouders ontplooit.

Nadere informatie

E-mail: dewissel@onzewijs.nl Homepage: www.dewissel.onzewijs.nl DE UITWISSELING. Schooljaar: 2015-2016 Nummer: 7 Uitgifte: 4-2-2016.

E-mail: dewissel@onzewijs.nl Homepage: www.dewissel.onzewijs.nl DE UITWISSELING. Schooljaar: 2015-2016 Nummer: 7 Uitgifte: 4-2-2016. Hoofdgebouw Flamingoweg 53 4386 DT VLISSINGEN Tel.: 0118-46 03 44 Nevenvestiging Kleiweg 15-17 4386 PA VLISSINGEN Tel.: 0118-47 87 92 E-mail: dewissel@onzewijs.nl Homepage: www.dewissel.onzewijs.nl DE

Nadere informatie

Kreami. 2 november 30 november 29 maart 10 mei (van uur uur) Graag inleveren vóór vrijdag 5 oktober

Kreami. 2 november 30 november 29 maart 10 mei (van uur uur) Graag inleveren vóór vrijdag 5 oktober Bibliotheek Sinds dit schooljaar is er aan de zwevende bibliotheek op de bovenverdieping een blok van kasten toegevoegd. Deze is afkomstig van bibliotheek De Kempen en zij hebben ook gezorgd dat de kast

Nadere informatie

Still going strong? Uitkomsten van de vierde peiling EIBO in toekomstig perspectief. Symposium PPON 25 jaar, 7 november Prof. Dr.

Still going strong? Uitkomsten van de vierde peiling EIBO in toekomstig perspectief. Symposium PPON 25 jaar, 7 november Prof. Dr. Still going strong? Uitkomsten van de vierde peiling EIBO in toekomstig perspectief Symposium PPON 25 jaar, 7 november 2013 Prof. Dr. Ron Oostdam Hoogleraar-onderzoeksdirecteur Kenniscentrum Onderwijs

Nadere informatie

De praktijk. voor jou

De praktijk. voor jou De praktijk voor jou Voorlichting 2 Vragen over o.a. procedure aanmelding ruimte voor Koers Wat is het grootste verschil met het gewone VO? Jij bent meer de baas over jouw leren. Mag ik dan helemaal zelf

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 Datum: 3 september Schooljaar: 2015-2016. Terugblik

Nieuwsbrief 1 Datum: 3 september Schooljaar: 2015-2016. Terugblik Nieuwsbrief obs De Tunnel Boomweidelaan 44 4423 AP SCHORE E-mail: school@obsdetunnel.nl Website: www.obsdetunnel.nl Nieuwsbrief 1 Datum: 3 september Schooljaar: 2015-2016 Start van het schooljaar en terugblikken

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op basisschool Ondersteboven om tot een

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. 6 februari 2015 / NUMMER 507

NIEUWSBRIEF. 6 februari 2015 / NUMMER 507 6 februari 2015 / NUMMER 507 NIEUWSBRIEF In de komende weken zijn jarig: vandaag Nathan van der Meer uit groep 4 op 09-02 Chrisayro Mendoza uit groep 1/2 op 09-02 Lot Bijwaard uit groep 5 op 15-02 Muha

Nadere informatie

H O F N I E U W S NIEUW SCHOOLJAAR ZEELSTERHOF IS OPGEFRIST? AGENDA groepen Activiteit

H O F N I E U W S NIEUW SCHOOLJAAR ZEELSTERHOF IS OPGEFRIST? AGENDA groepen Activiteit H O F N I E U W S AGENDA groepen Activiteit Dinsdag 4 september 7 Informatieavond, aanvang 19.00 uur Dinsdag 4 september 8 Informatieavond, aanvang 20.00 uur Woensdag 5 september 1 en 2 Informatieavond,

Nadere informatie

Jaargang 2013-2014, nr. 2 September & oktober 2013 Start project S Groene Voetstappen

Jaargang 2013-2014, nr. 2 September & oktober 2013 Start project S Groene Voetstappen de Oehoe Het om-de-week-bericht van openbare basisschool de Tamboerijn Conradpark 18 2441 AG Nieuwveen 0172 539502 schoolleider@obsdetamboerijn.nl www.obsdetamboerijn.nl Jaargang 2013-2014, nr. 2 September

Nadere informatie

september Linknieuws Inhoud OPENING -- KINDCENTRUM - Opening Kindcentrum - Nieuwe leerkracht voor de Taalgroep - Centrum Jeugd & Gezin op school

september Linknieuws Inhoud OPENING -- KINDCENTRUM - Opening Kindcentrum - Nieuwe leerkracht voor de Taalgroep - Centrum Jeugd & Gezin op school + OPENING -- KINDCENTRUM september Linknieuws Sinds twee jaar zijn wij samen met Peuterwerk de Schakel (SPO) en BSO de Nieuwe Link (de Schaepskooi) bezig met de ontwikkeling van een Kindcentrum. Dankzij

Nadere informatie

Welkom. Nieuwsbrief. (terug) op Trajectum. Nieuwe directeur stelt zich voor. Aflevering 1 schooljaar

Welkom. Nieuwsbrief. (terug) op Trajectum. Nieuwe directeur stelt zich voor. Aflevering 1 schooljaar Nieuwsbrief 7 september 2018 Aflevering 1 schooljaar 2018-2019. Welkom (terug) op Trajectum Namens alle medewerkers van Trajectum College heet ik alle ouders van harte welkom. In het bijzonder de ouders

Nadere informatie

Nieuwsflits 2 vrijdag 28 september, 2018

Nieuwsflits 2 vrijdag 28 september, 2018 Nieuwsflits 2 vrijdag 28 september, 2018 Beste ouders, Inmiddels liggen de echte warme dagen achter ons en is het schooljaar in volle gang. De herfstkleuren laten zich voorzichtig zien en over twee weken

Nadere informatie

Aan de ouders van groep 8. Hallo allemaal!

Aan de ouders van groep 8. Hallo allemaal! Aan de ouders van groep 8. Hallo allemaal! De vakantie is bijna weer afgelopen en volgende week maandag, 2 september, hopen we uw kinderen allemaal fris en uitgerust te verwelkomen voor het nieuwe schooljaar.

Nadere informatie

Belangrijk!!! De middagpauze is van tot 13.00

Belangrijk!!! De middagpauze is van tot 13.00 Aan de ouders van groep 8 De vakantie is weer afgelopen en maandag gaan we allemaal weer fris en uitgerust beginnen aan een nieuw schooljaar. In deze brief ontvangt u belangrijke informatie voor het komende

Nadere informatie

Weesp, 9 september 2016

Weesp, 9 september 2016 Weesp, 9 september 2016 Inhoud - Start nieuwe schooljaar - Nieuw schoolrooster - Informatieavonden - Reminder studiedag 25 september - Schoolgids - Uitbreiding kindgesprekken - Het grote project - Aanmelden

Nadere informatie

Welkom in groep 8. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Welkom in groep 8. Beste ouder(s)/verzorger(s), Welkom in groep 8 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hierbij ontvangt u het informatieboekje van de groep, waarin uw zoon of dochter dit schooljaar zit. Voor elke groep is er een eigen boekje met daarin belangrijke

Nadere informatie

Bonifax. St. Bonifaciusschool Kloosterland 5 2242 JS Wassenaar 070-5116379 www.bonifaciusschool.nl ouders@bonifaciusschool.nl. Wassenaar, maart 2015.

Bonifax. St. Bonifaciusschool Kloosterland 5 2242 JS Wassenaar 070-5116379 www.bonifaciusschool.nl ouders@bonifaciusschool.nl. Wassenaar, maart 2015. Bonifax Wassenaar, maart 2015. Beste ouders/verzorgers, Deze Bonifax is voor de maand maart 2015. Deze maand staat grotendeels in het teken van de projectweken met als afsluiting de open-huis-avond op

Nadere informatie

Dag van de week. Juf Romy (stagiaire 1 e jaar PABO) Juf Michelle (stagiaire opleiding Bewegingsonderwijs)

Dag van de week. Juf Romy (stagiaire 1 e jaar PABO) Juf Michelle (stagiaire opleiding Bewegingsonderwijs) Dag van de week Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Wie? Juf Femke Juf Romy (stagiaire 1 e jaar PABO) Juf Michelle (stagiaire opleiding Bewegingsonderwijs) Juf Femke Juf Femke Juf Femke Meneer Marcel

Nadere informatie

Lopend Vuurtje Nieuwsbrief September 2015

Lopend Vuurtje Nieuwsbrief September 2015 Inspectiebezoek Maandag 24 augustus was de inspecteur van het onderwijs op bezoek bij De Vuurvogel. Hij heeft lessen bezocht, gesproken met het team, ouders en kinderen en daarnaast allerlei zaken bekeken.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 Daltonlocatie Agenda Daltonlocatie

Nieuwsbrief 3 Daltonlocatie Agenda Daltonlocatie Nieuwsbrief 3 Agenda 30 sept. Dag van de Westlandse Techniek, groepen 7 en 8 3 okt. Middag en avond Startgesprekken Themabijeenkomst Leesplezier Deze week opa en oma activiteiten 5 okt. Middag en avond

Nadere informatie

Cbs De Akker. informatie groep 7 / 8

Cbs De Akker. informatie groep 7 / 8 Cbs De Akker informatie groep 7 / 8 2014-2015 INFORMATIE van groep 7/8 In dit boekje willen we u informatie geven over het werken in de combinatiegroep 7/8. Verschillende praktische zaken komen hierin

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Kleuterboekje De Hoeksteen. Vandaag peuter, morgen kleuter

Kleuterboekje De Hoeksteen. Vandaag peuter, morgen kleuter Kleuterboekje De Hoeksteen Vandaag peuter, morgen kleuter Welkom op de Hoeksteen! En dan is het ineens zover: Uw kind mag (bijna) naar de basisschool! In dit boekje leest u hoe het eraan toe gaat bij de

Nadere informatie

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius 2016-2017 Inhoudsopgave - Procedure schooladvies VO basisschool St. Dionysius 1. Doel van de procedure... 2 2. Hoe komt het schooladvies tot stand?...

Nadere informatie

augustus 2015 Beste ouders,

augustus 2015 Beste ouders, augustus 2015 1 2 Beste ouders, Hierbij de kalender voor dit schooljaar. U vindt in deze kalender vooral informatie voor de dagelijkse dingen. Voor meer informatie verwijzen we u graag naar de schoolgids.

Nadere informatie

Informatieavond groep 5

Informatieavond groep 5 Informatieavond groep 5 Programma Weekindeling Weekplanning Directe instructiemodel Leer en onderwijsbehoeften Diverse vakken De groep Zelfstandigheid Vragen Weekindeling Gemma: Maandag, donderdag & vrijdag

Nadere informatie

Nieuwsbrief Januari 2017

Nieuwsbrief Januari 2017 Nieuwsbrief Januari 2017 In deze nieuwsbrief: Schaatsen! Zaterdag 14/1 van 10:30-12:30 Toetsdag: zaterdag 28/1 Rapporten 10 minuten gesprekken Contact gegevens Introductie koffie drinken Formulier 10 minuten

Nadere informatie

Informatieavond groep 4b

Informatieavond groep 4b Informatieavond groep 4b Leerkrachten: Chantal Laven: aanwezig op maandag en dinsdag. Anja v.d. Maaden: aanwezig op woensdagmorgen, donderdag en vrijdagmorgen. Samenstelling van de groep: 25 leerlingen

Nadere informatie

Saskia Triepels maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Anneke Lechner woensdag

Saskia Triepels maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Anneke Lechner woensdag Saskia Triepels maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag Anneke Lechner woensdag 8.20 uur tot 8.30 uur. 13.00 uur tot 13.15 uur. Zorg er a.u.b. voor dat de kinderen op tijd in school zijn i.v.m. onder andere

Nadere informatie

Visie en beleid ten aanzien van beter presterende leerlingen

Visie en beleid ten aanzien van beter presterende leerlingen Visie en beleid ten aanzien van beter presterende leerlingen Inleiding Eén van de profielpijlers van De Duif is presteren. We proberen uit alle leerlingen te halen wat er in zit. Ons doel is om voor alle

Nadere informatie

18 juli 2014 Agenda TEAMSCHOLING

18 juli 2014 Agenda TEAMSCHOLING 18 juli 2014 Zo vlak voor de vakantie wordt de grote tegenstelling tussen leuke dingen en vreselijke dingen weer eens benadrukt. Ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers en hun familie die nu een vreselijke

Nadere informatie

Informatie middenbouw Donderdag 29 september 2016: uur uur

Informatie middenbouw Donderdag 29 september 2016: uur uur Informatie middenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september 2016: 14.30 uur 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding

Nadere informatie

A l g e m e n e v o o r w a a r d e n

A l g e m e n e v o o r w a a r d e n A l g e m e n e v o o r w a a r d e n Hartelijk welkom bij De Hoekse Dolfijn. U heeft gekozen voor een bedrijf dat streeft naar een hoge kwaliteit. Duidelijkheid is ook een vorm van kwaliteit. Daarom hebben

Nadere informatie

Kalender Basisschool. De Weerijs

Kalender Basisschool. De Weerijs Kalender 2019-2020 Basisschool De Weerijs Met trots stellen we basisschool De Weerijs aan u voor. Het is een bruisende school in de binnenstad van Breda. Alle kinderen zijn welkom bij ons. Ons gebouw straalt

Nadere informatie

Inhoudsopgave schoolgids Deel A

Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inhoudsopgave schoolgids Deel A Inleiding... 2 Even voorstellen!... 4 Foto s... 4 Gymnastiek... 4 Informatievoorziening aan gescheiden ouders... 4 Medezeggenschapsraad (MR)... 5 Ouderraad (OR)... 5 Ouderbijdrage...

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF nr. 18 18 mei 2016

NIEUWSBRIEF nr. 18 18 mei 2016 NIEUWSBRIEF nr. 18 18 mei 2016 In deze nieuwsbrief: Ouderbijdrage en schoolreisgeld (herhaling) Schoolreisje groepen 3 en 4 Avondvierdaagse Kaarten in Actie Klussers gevraagd Nieuwsbrief Vreedzame School

Nadere informatie

BRONNIEUWS 15 januari 2016

BRONNIEUWS 15 januari 2016 BRONNIEUWS 15 januari 2016 * Trefwoord Week 1 t/m 3 (4 t/m 22 januari): Bij wie hoor je? Inhoud: Deel uitmaken van een gezin, klas, groep, godsdienst, land. Buitensluiten en uitnodigen. De groep volgen

Nadere informatie

Puzzelstuk nr. 18. Juli 2016

Puzzelstuk nr. 18. Juli 2016 Puzzelstuk nr. 18 Juli 2016 Rapport en oudergesprekken De oudergesprekken zijn a.s. dinsdag en donderdag na schooltijd. U heeft via de mail ondertussen het tijdstip doorgekregen. Wanneer u niet kunt op

Nadere informatie

Huiswerk in onze school

Huiswerk in onze school Huiswerk in onze school Huiswerk is voor ons team belangrijk. We zien huiswerk in de eerste plaats als een extra inoefening van de geziene leerstof. Door huiswerk te maken leren onze leerlingen ook zelfstandig

Nadere informatie

De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Even kort de procedure:

De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Even kort de procedure: Info groepen 8 Beste ouders/verzorgers, Groep 8 is en blijft een bijzonder jaar. We hebben een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet. Het Voortgezet onderwijs: De overgang naar een vorm van voortgezet

Nadere informatie

Jaargang 21, Maand: juni 2015 INFO

Jaargang 21, Maand: juni 2015 INFO Jaargang 21, Maand: juni 2015 Basisschool De Schare INFO Na een prachtige meimaand met veel vrije dagen en heel veel activiteiten als de lentemarkt en de sportdag, gaan we in juni een maand lang hard werken

Nadere informatie

Informatiegids OPDC REBOUND Het Gooi Cursusjaar

Informatiegids OPDC REBOUND Het Gooi Cursusjaar Informatiegids OPDC REBOUND Het Gooi Cursusjaar 2016 2017 Inhoudsopgave 1. Welkom 2. Locatie Rebound het Gooi 3. Lestijden 4. Leerplicht 5. De Rebound periode - Aanmelding - Intakegesprek - Tussentijdse

Nadere informatie

Betreft: informatie groep 8. Beste ouder/verzorger,

Betreft: informatie groep 8. Beste ouder/verzorger, 01 / 05 Datum 9 09 15 Betreft: informatie groep 8 01 / 05 Batenstein 01 1 / 05 2403 PK Alphen aan den Rijn T +31 (0)172 431 232 E r.redegeld@skba.nl 01 / 05 www.basisschoolspectrum.nl Beste ouder/verzorger,

Nadere informatie

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar Dalton Skills Stedelijk Dalton College Alkmaar Plaatsing in Dalton Skills Alle leerlingen met een bb, bb/kb, kb, kb/tl advies komen op het Stedelijk Dalton College terecht in Dalton Skills. Dit geldt ook

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F W I L L E M S S C H O O L

N I E U W S B R I E F W I L L E M S S C H O O L N I E U W S B R I E F W I L L E M S S C H O O L Vrijdag 1 juli 2016 Nummer 11 Vanuit de directie Nog een weekje en dan kunnen wij gaan genieten van de zomervakantie. Groep 8 is druk bezig met het oefenen

Nadere informatie

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar Dalton Skills Stedelijk Dalton College Alkmaar Plaatsing in Dalton Skills Alle leerlingen met een bb, bb/kb, kb, kb/tl advies komen op het Stedelijk Dalton College terecht in Dalton Skills. Dit geldt ook

Nadere informatie

I N F O D A C O S T A S C H O O L H O O G R A V E N. w w w. d a c o s t a - h o o g r a v e n. n l. 5 september 2014 INFO 1

I N F O D A C O S T A S C H O O L H O O G R A V E N. w w w. d a c o s t a - h o o g r a v e n. n l. 5 september 2014 INFO 1 I N F O D A C O S T A S C H O O L H O O G R A V E N w w w. d a c o s t a - h o o g r a v e n. n l 5 september 2014 INFO 1 IN DEZE INFO Teamontwikkeling Inschrijven op school Informatie-avonden Afstemmingsgesprekken

Nadere informatie