Dat gezegde Manten en Kalle spreidde zich uit over gans Vlaanderen, ook tot bij ons, en in Halle bvb hebben ze een versje:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dat gezegde Manten en Kalle spreidde zich uit over gans Vlaanderen, ook tot bij ons, en in Halle bvb hebben ze een versje:"

Transcriptie

1 Met eigen wagen: E17 richting Kortrijk, afrit 3 Kortrijk-Oost, dan R8 Kortrijk-Noord volgen, op de R8 aan de derde lichten linksaf richting Gentsepoort. Wegwijzers parking Broeltorens, parking Veemarkt volgen. Heb je een GPS, geef dan 'Houtmarkt' als locatie op. VOOR WE KORTTRIJK BINNENRIJDEN. Amandus of Armand van Kortrijk was de klokkenluider van het Belfort in de 14 de eeuw. Ze noemden hem Manten of mentjen in het West-Vlaams. En Manten had een zeer domme vrouw: Kathelijne; Kalle genoemd. Niet Katrien, anders zou haar roepnaam Triene zijn, hetgeen op hetzelfde neer komt, want een domme Kalle, of een domme Triene zeggen ze ook in onze streken. Maar, wie was hier eigenlijk den dommerik? Manten mocht nooit alleen op stap om de klokken gaan luiden, de poorten te openen, de toren te onderhouden, enz Kalle ging altijd en overal mee. Was zij de baas? OF was hij enorm bezorgd om haar omdat ze zo dom was? In elk geval: ze waren onafscheidbaar! Ze staan nu weer samen op de Oostzijde van de toren van het belfort om samen de klokken te luiden. De echte (beelden) zijn gepikt van de Fransen in 1382 en staan in Dijon. Een koperen kopie werd in 1961 in de plaats gezet. Dat gezegde Manten en Kalle spreidde zich uit over gans Vlaanderen, ook tot bij ons, en in Halle bvb hebben ze een versje: Mantie en Kalle liepen te gare naar Halle, Mantie liep zierst en Kalle was ierst! Manten zou nochtans een reus van een vent geweest zijn en Kalle een eerder kort en gedrongen vrouwtje, maar heel bazig. Ze trokken altijd samen op en aangezien ze dus weinig thuis waren, nam Kalle het eten mee voor onderweg. Eén van haar specialiteiten waren taart. De Kalletaart. Zo vertellen ze tenminste in Kortrijk. Of t waar is? Of enkel om streekgerechten te promoten? In elk geval voor wij naar t museum gaan, heeft Corda voor u een stuk(je?)kalletaart besteld. Het zou een typische Kortrijkse specialiteit zijn, die nog steeds te verkrijgen is bij de Kortrijkse banketbakkers. Kalletaart is een appel- en abrikozentaart met luchtige koek, besprenkeld met een scheutje Calvados en amandelschilfers. Curieus of ze het scheutje Calvados niet vergeten zijn.?

2 VOOR HET UITSTAPPEN! Wij parkeren op de Houtmarkt tegen het Begijnhofpark. Iedereen volgt ons tot aan de ingang van het museum 1302 en dan gaan we naar de cafetaria. Na het proeven van de kalletaart en een kop koffie. Wie thee wil vraagt dat op tijd. Rond 10u15 komen twee gidsen ons ophalen. Dus, nà de koffie verdelen we ons in 2 groepen van 25 personen. We bezoeken het museum onder leiding. Blijf niet hangen onderweg; loop desnoods wel voor als het u te moeilijk wordt om te blijven staan. We gaan samen terug naar de bus. OM 12 UUR, BIJ HET VERTREK. We vertrekken nu naar Moen. Moen is een dorp in het zuidoostelijke puntje van West-Vlaanderen. Het is een deelgemeente van Zwevegem. Moen is gelegen langs het Kanaal Bossuit- Kortrijk, De gemeente telt bijna 3000 inwoners en heeft een oppervlakte van 1044 ha. Het kanaal Bossuit-Kortrijk die de Schelde met de Leie verbindt en de gemeente Moen kruist, werd ontworpen en aangelegd in midden 19 de eeuw, met een lengte van meer dan 15 km.. Het kanaal werd aangelegd voor schepen tot 300 ton. Om het hoogteverschil tot een minimum te herleiden moest er ook een tunnel (Le Sousterrain) worden gegraven. De 'Souterrain' zoals de Moenenaars zeggen had een lengte van 611 m, een breedte van 6 m en een hoogte van 2,5 tot 3,5 m. De Souterrain is gemetseld in tonvorm met ter plaatse gebakken stenen. Er dienden evenwel nog 11 sluizen gebouwd om het overige hoogteverschil weg te werken, alsook 18

3 bruggen. Pas in 1974 kwam er eindelijk een einde aan dit unieke kunstwerk en werd er een nieuw kanaal gegraven om het bevaarbaar te maken voor schepen van 1350 ton. Waar vroeger de sousterrain was is er thans een nieuwe sluis gebouwd met een lengte van 115 m en een breedte van 12,5 m en een verval van 4,5 m. Het kanaal is ook een visrijk water en dus geliefd door zowel de recreatieve als de wedstrijdhengelaars. Algemeen voorkomende vissoorten zijn de zeelt, snoek, voorn, baars, brasem, snoekbaars, paling, karper en kroeskarper. Sedert 1998 wordt het kanaal ook gebruikt voor de drinkwatervoorziening, waardoor er meer Scheldewater terecht komt in het kanaal dan vroeger. Het klinkt misschien ongeloofwaardig maar een klein, landelijk dorpje als Moen beschikte over drie stations! Het station van Knokke-Moen, de statie Moen - Heestert en de statie Bossuit. Alle stations werden gesloopt door de NMBS, behalve het station van Bossuit. Dit station hebben ze verkocht en de nieuwe eigenaar heeft het volledig gerenoveerd tot een prachtige woning. Het is langs dat kanaal dat we het middagmaal zullen gebruiken. Het restaurant heeft een typische naam, langs de Waterkant. De eigenaars waren bereid om voor ons open te doen op hun sluitingsdag met de belofte van iets lekkers te maken, typisch voor de streek. Dat zou gegrilde streek(been)ham zijn, nadien koffie met dessert. Aperitief en dranken zijn zelf te betalen. NA het MIDDAGMAAL, liefst om 13u45 Naar de brouwerij BOCKOR. INDIEN MOGELIJK. Uitleg ter plaatse door 2 gidsen, dus weer verdelen in 2 groepen van 25 personen.

4 Bellegem is ook een landelijk dorp in West-Vlaanderen en een deelgemeente van Kortrijk. Bellegem telde 3691 inwoners op 31 december Bellegem ligt een vijftal kilometer ten zuiden van het stadscentrum van Kortrijk. Sommigen van u kennen wellicht de naam van het dorp door ze zich herinneren dat hier in 1989 een Russisch vliegtuig neerstortte, een onbemande Sovjetrussische MiG-23 straaljager. Eén dode, de bewoner van het woonhuis. Ofwel ken je Bellegem van de Driedaagse van West-Vlaanderen? OF van de wielrenners, die hier geboren zijn: Germaine Derycke ( ) en Willy Bockland ( )? Of van Den Omer. Er zijn immers 2 brouwerijen in Bellegem. Wij gaan er één van bezoeken. Brouwerij Bockor. De andere is Facon. We komen dan om 17u45 ten laatste opnieuw in de bus. Je zult nog ruimschoots de tijd hebben om een wandeling te maken in de omgeving. Of om de Sint Amandus (Amand Manten..Bijna alle klokkentorens noemen zo in de streek)) te bezoeken (als ze open is?). Een kerk van de 13 de eeuw met vele, vele verbouwingen. In de 17 de eeuw kreeg ze een mooie toren, maar zo scheef, dat ze het niet meer konden zien en die werd in 1961 opnieuw opgebouwd. OF de glasramen van de cafée s van Bockor te gaan bekijken, van buiten of van binnen. Aan u de keuze. Maar wees op tijd aan de bus. Ten laatste om 17u45. 17u45 OP WEG NAAR ZWEVEGEM. We rijden nu naar Zwevegem. Zien of ze daar ook nog OMER hebben??

5 Zwevegem is een plaats en gemeente in de provincie West-Vlaanderen. De gemeente telt ruim inwoners. Naast Zwevegem zelf liggen in de fusiegemeente nog de landelijke deelgemeenten Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs. Zwevegem zelf ligt in het noorden van de gemeente, in de stedelijke omgeving van Kortrijk. De vier andere dorpskernen liggen in het zuiden van de gemeente. Op de grens van Zwevegem en Moen, op de weg naar Avelgem, ligt het gehucht Zwevegem-Knokke. De Zwevegemse wijk Kappaert ligt ten oosten van het kanaal Bossuit-Kortrijk, en heeft ook zijn eigen parochie en school. En wat hebben ze daar? Molens! De Steenmolen, De Mortiers molen, De molen ter Claere. En, ze hebben ook een kerk. Hoe zou die noemen? De Amanduskerk, natuurlijk. Ook 13 de eeuw. Het is een zeer levendige gemeente op sportgebied, basket, voetbal, kajak, tafeltennis, atletiek, zwemmen, petanque, enz en wielrennen. Bekende inwoners zijn Marcel Kint, wielrenner, Jef Planckaert, wielrenner, Gella Vandecaveye, judoka, Pieter Desmet, atletiek Maar ook: Antoine Bekaert, industrieel Leo Leander Bekaert, industrieel Léon A. Bekaert, industrieel Michiel Devlieger, programmamaker VRT, In Zwevegem geboren: Ann Tuts, actrice (Doortje Van Hoeck in F.C. De Kampioenen) Lodewijk De Witte, gouverneur van Vlaams-Brabant Jozef De Witte, directeur van het Belgisch Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (CGKR) Ze hebben ook in augustus een Internationaal streekbierenfestival. En, de horeca speelt hier zeker op in. Vooral Tony de uitbater van het Funkafee, midden op de Zwevegemse markt, organiseert die periode in zijn danscafé vele activiteiten. Daar gaan we nu een snackje eten met een tas koffie of een andere drank of een Omerke, misschien?. Na dit, en als er nog tijd is, koop je zelf je dranken.

6 Manten en Kalle stonden symbool, En Kalle was eerst.

7

is een door de mens aangelegde waterweg (kunstmatig) West-Vlaanderen is een natuurlijke waterweg, met bron en monding Schelde Leie de Schelde

is een door de mens aangelegde waterweg (kunstmatig) West-Vlaanderen is een natuurlijke waterweg, met bron en monding Schelde Leie de Schelde Leerlingen Naam: Het Kanaal Bossuit-Kortrijk tussen Bossuit en Zwevegem Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het Kanaal en kanalen Bossuit-Kortrijk in Vlaanderen < Zoek de volgende woorden op in je woordenboek:

Nadere informatie

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest Leerlingen Naam: Het Kanaal Bossuit-Kortrijk: varen tussen Zwevegem en Bossuit Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Schelde 1a. Waar bevindt zich de bron van de Schelde?

Nadere informatie

Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen

Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Leerlingen Naam: Het Kanaal Bossuit-Kortrijk: varen tussen Zwevegem en Bossuit Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Schelde 1a. Waar bevindt zich de bron van de Schelde?

Nadere informatie

Het Kanaal Bossuit-Kortrijk

Het Kanaal Bossuit-Kortrijk Leerkracht Het Kanaal Bossuit-Kortrijk: varen tussen Bossuit en Zwevegem 9 Het Kanaal Bossuit-Kortrijk, dat de Schelde in Bossuit met de Leie in Kortrijk verbindt, ligt in het Scheldestroomgebied en heeft

Nadere informatie

Zuidwillemsvaart. Paul van Donk en Teun Geenen

Zuidwillemsvaart. Paul van Donk en Teun Geenen Zuidwillemsvaart S ochtends moesten wij om 8 uur op school zijn om in de bus te stappen richting Den Bosch. Toen wij daar aankwamen kregen wij een lekker bakske koffie, en mochten wij het museum van het

Nadere informatie

Eendagsreis Kortrijk, Moen, Belegem, Zwevegem. 24 september 2013

Eendagsreis Kortrijk, Moen, Belegem, Zwevegem. 24 september 2013 Een 2 en 0 en 1 en 3 => 1302 of 2013? 711 jaar geleden!!! 3 uren oorlog en de geschiedenis bepaalde alles voor de Vlamingen Eendagsreis Kortrijk, Moen, Belegem, Zwevegem. 24 september 2013 7u45: Allée,

Nadere informatie

Mobiliteit in het Interfluvium tussen Leie en Schelde

Mobiliteit in het Interfluvium tussen Leie en Schelde 1,25 Mobiliteit in het Interfluvium tussen Leie en Schelde De studie is gemaakt in opdracht van het provinciebestuur West-Vlaanderen. De mobiliteitsstudie is onder meer gebaseerd op verkeerstellingen in

Nadere informatie

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde

23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde 23 oktober 2011 Daguitstap regio Oudenaarde Na één jaartje afwezigheid knoopt de VDK Vriendenkring terug aan bij de traditie om haar leden jaarlijks een daguitstap aan te bieden. Onze ondervoorzitter,

Nadere informatie

Dit jaar wordt de Grote Prijs Marcel Kint in een nieuw kleedje gestoken.

Dit jaar wordt de Grote Prijs Marcel Kint in een nieuw kleedje gestoken. GROTE PRIJS MARCEL KINT - EDITIE 2016 Wij staan aan de vooravond van de 73 ste editie van de grote prijs Marcel Kint te Zwevegem. Zwevegem Koerse bestaat reeds sedert 1930 en op de erelijst pronken verschillende

Nadere informatie

Daguitstap naar Zeeuws-Vlaanderen

Daguitstap naar Zeeuws-Vlaanderen Davidsfonds Wortegem-Petegem nodigt je uit op zaterdag 16 juni 2018 Daguitstap naar Zeeuws-Vlaanderen Met veel plezier nodigen wij jullie uit voor een culturele daguitstap naar Zeeuws-Vlaanderen! Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

Stadswandeling. Kruispoort

Stadswandeling. Kruispoort Brugge Brugge is de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen. De gemeente telt bijna 117.000 inwoners. Ongeveer 20.000 daarvan wonen in het historisch centrum. In 2002 was Brugge Culturele hoofdstad

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Verslag weekend 29/2 tot 2/3/2008

Verslag weekend 29/2 tot 2/3/2008 A;Sabbe Harelbeke 7/3/08 Vrijdag 29/2/2008 Verslag weekend 29/2 tot 2/3/2008 Van vrijdag 29 februari tot 2maart 2008 had het openingsweekend van de Zwervers Kortrijk plaats in Zottegem. Het RV was de parking

Nadere informatie

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa 1. Brussel hoofdstad van ons land en Europa Brussel is de hoofdstad van ons land. De koning woont in Brussel en de regering

Nadere informatie

Cursusdag 2: Les lokatie. Mola: Puyenbrug 5 9185 Wachtebeke

Cursusdag 2: Les lokatie. Mola: Puyenbrug 5 9185 Wachtebeke Cursusdag 2: Les lokatie. Mola: Puyenbrug 5 9185 Wachtebeke E17: Gent-Antwerpen. Neem afrit 11 Lochristi/Beervelde, en volg de N449 richting Beervelde. Volg de bordjes Puyenbroeck. Kruis de N70 en rij

Nadere informatie

Terug naar het Grenslandpad-overzicht. Camping Oud Heille

Terug naar het Grenslandpad-overzicht. Camping Oud Heille Terug naar het Grenslandpad-overzicht. Camping Oud Heille Groot streepzaad, Crepis biennis. Knolboterbloem, Ranunculus Grenslandpad Vrijdag 25-5-2007. Sluis - Heille. Na een week Sharm El Sheik èn daarna

Nadere informatie

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart St. Janskerk. St. Janskerk Informatiekaart St. Janskerk St. Janskerk De spits van deze lange slanke toren staat al eeuwen scheef. Hoe dat komt weten we niet, maar het zal tot in lengte van dagen wel zo blijven. De toren heeft niet

Nadere informatie

Opdrachten bij Architectuurroute Uden

Opdrachten bij Architectuurroute Uden Op de vouwfolder staat de route aangegeven. Je loopt route A, die begint bij het Museum voor Religieuze Kunst. Bij enkele gebouwen op de route worden vragen gesteld. Deze vragen maak je in klad in dit

Nadere informatie

Blog 16 juni: vrijdag 13 juni zijn we aan land gegaan in Brazilië en hebben Recife

Blog 16 juni: vrijdag 13 juni zijn we aan land gegaan in Brazilië en hebben Recife Blog 16 juni: vrijdag 13 juni zijn we aan land gegaan in Brazilië en hebben Recife bereikt. Recife is de hoofdstad van de staat Pernambuco, en is één van de grootste steden van Brazilië en telt 1.5 mio.

Nadere informatie

INFO MEI 2014. Gezelschapsspellen spelen. In t kort

INFO MEI 2014. Gezelschapsspellen spelen. In t kort INFO MEI 2014 In t kort Ma. 5 en 19 mei mei Za. 17 mei Zo. 8 juni Vr., za. en zo.. 13, 14 en 15 juni Gezelschapsspellen spelen Waar gaat wandelclub kwb-heist-statie wandelen? Eet- en dansfestijn Dagfietstocht

Nadere informatie

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Utrecht 6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Deze route is gebaseerd op de ANWB/VVV toeristenkaart, schaal 1:100.000 Route A: Deze

Nadere informatie

Maar je kunt Frankrijk ook ontdekken per boot via de rivieren en kanalen. Wij doen dat al een paar jaar met onze boot, de Cadans III.

Maar je kunt Frankrijk ook ontdekken per boot via de rivieren en kanalen. Wij doen dat al een paar jaar met onze boot, de Cadans III. Frankrijk het meest favoriete vakantieland van Nederland. Velen gaan met de auto, caravan, camper of fiets. Voor een weekend bezoekt men vaak Parijs of een van de andere fraaie steden. Maar je kunt Frankrijk

Nadere informatie

DAGUITSTAP 55-plussers donderdag 24 mei 2012

DAGUITSTAP 55-plussers donderdag 24 mei 2012 Aanwezig: Verontschuldigd : Ghislaine, Freddy, Achiel, Bea, Simonne, Alfred Eddy en Laura Katrien, Jeanine 1. Goedkeuring van het verslag van 7 februari 2012 Geen opmerkingen, bijgevolg goedkeuring van

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET EMABB IN BOOM

MIJN BEZOEK AAN HET EMABB IN BOOM MIJN BEZOEK AAN HET EMABB IN BOOM WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het EMABB. Dit is de afkorting van het Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen. Dit is een steenbakkerijmuseum in

Nadere informatie

Ik kom in het dorpje Gargilesse. In dit dorp woont de ene kunstenaar naast de andere. Aan het gemeentehuis hangt een affiche waarop staat dat

Ik kom in het dorpje Gargilesse. In dit dorp woont de ene kunstenaar naast de andere. Aan het gemeentehuis hangt een affiche waarop staat dat Ik kom in het dorpje Gargilesse. In dit dorp woont de ene kunstenaar naast de andere. Aan het gemeentehuis hangt een affiche waarop staat dat Gargilesse het mooiste dorp is van Frankrijk. En het moet gezegd,

Nadere informatie

Ga op de brug staan aan de Koningstraat en kijk in de richting van de Poortersloge. (Vandaag : Rijksarchief Brugge)

Ga op de brug staan aan de Koningstraat en kijk in de richting van de Poortersloge. (Vandaag : Rijksarchief Brugge) ADORNES ACHTERNA IN HET HEDENDAAGSE BRUGGE Je volgt de route van de middeleeuwse boten en bezoekt enkele historische gebouwen die vroeger en nu belangrijk waren en zijn voor Brugge. Een ommetje langs het

Nadere informatie

BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK. Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start.

BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK. Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start. BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start. In Noord Frankrijk, 385 km van Den Haag, net onder de Franse

Nadere informatie

Brugge. culturele hoofdstad 2002 van Europa. leeruitstap Kwadrant 2de fase donderdag 6 juni 2002

Brugge. culturele hoofdstad 2002 van Europa. leeruitstap Kwadrant 2de fase donderdag 6 juni 2002 Brugge culturele hoofdstad 2002 van Europa leeruitstap Kwadrant 2de fase donderdag 6 juni 2002 1. geschiedenis Brugge is een heel oude stad. Heel lang geleden bouwden de Romeinen er een versterkt kasteel.

Nadere informatie

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog DAD_02 Dadizele, voor de oorlog. De kinderen wachten op de tram. Overal in de streek liepen tramlijnen. Maar de tram maakte plaats voor de auto. Ook

Nadere informatie

De muziekreis naar Valkenburg.

De muziekreis naar Valkenburg. De muziekreis naar Valkenburg. 24 maart 2014 Vandaag gaan we met het Buitenhof naar Valkenburg voor de muziekreis. De begeleiders Marij en Henk gaan al vroeg op pad om iedereen op te halen. Marij haalt

Nadere informatie

Nonville Marcilly-s-Seine Reims Lalobbe.

Nonville Marcilly-s-Seine Reims Lalobbe. Nonville Marcilly-s-Seine Reims Lalobbe. Vrijdag 3-8-2007. Nonville Marcilly-s-Seine Reims la Besace, Lalobbe. Om 8.35 draaien we al de D403 op. Op de boerderij is niemand te ontwaren en dus konden we

Nadere informatie

Het Spaans Kasteel en Dampoortstation Dendermondse Spitaalpoort

Het Spaans Kasteel en Dampoortstation Dendermondse Spitaalpoort Het Spaans Kasteel en Dampoortstation Dendermondse Spitaalpoort Gent 19 Ook hier is er nog geen vuiltje aan de lucht. In de St Baafsabdij zijn de paters nog niks bewust wat Keizer Karel hen later zal aangedaan

Nadere informatie

CURSUS NATUURGIDS WACHTEBEKE 2015 EXCURSIEPLAATSEN

CURSUS NATUURGIDS WACHTEBEKE 2015 EXCURSIEPLAATSEN CURSUS NATUURGIDS WACHTEBEKE 2015 EXCURSIEPLAATSEN Hier vind je alle informatie (datum, uur, adres, kaartje) van de excursieplaatsen gedurende het cursusjaar. Afspraakplaatsen zijn op de kaartjes steeds

Nadere informatie

Verkoop Schoolstraat 7 te Utrecht

Verkoop Schoolstraat 7 te Utrecht Verkoop Schoolstraat 7 te Utrecht Vraagprijs 699.000 k.k. Augustus 2010 Een introductie door Grifhorst Dijkstra makelaars Zelden komt er een herenhuis vrij met zoveel originele details en potentie als

Nadere informatie

Hotelaccommodatie: WALDHOTEL WEINBÖHLA**** Forststrasse 66 01689 Weinböhla

Hotelaccommodatie: WALDHOTEL WEINBÖHLA**** Forststrasse 66 01689 Weinböhla MEERDAAGSE REIS NAAR DRESDEN ZONDAG 09 T/M DONDERDAG 13 JUNI 2013 Datum: zondag 09 t/m donderdag 13 juni 2013 Hotelaccommodatie: WALDHOTEL WEINBÖHLA**** Forststrasse 66 01689 Weinböhla Dit is een correct

Nadere informatie

Wijkreis Zaterdag 6 september Spa en vallei van de Amblève

Wijkreis Zaterdag 6 september Spa en vallei van de Amblève Wijkreis Zaterdag 6 september Spa en vallei van de Amblève Onze jaarlijkse wijkreis heeft plaats op de eerste zaterdag van september. Dit jaar bezoeken we op 6 september Spa, Franchimont en de prachtige

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Luistertocht Burg-Reuland. Wegbeschrijving

Luistertocht Burg-Reuland. Wegbeschrijving Luistertocht Burg-Reuland Burchtlieden uit Reuland, Eifel-gotiek en snelle postkoetsen Wegbeschrijving Start: Tourist Info Reuland-Ouren, Kulturhaus, Dorf 135 in Burg- Reuland (vroeger Dorf 106 a). Parkeermogelijkheden

Nadere informatie

Fotozoektocht dorp. Jeugdkampen * Groepsverblijven * Sportkampen * Bezinningsdagen * Bos-, plattelands-,sport- en natuurklassen

Fotozoektocht dorp. Jeugdkampen * Groepsverblijven * Sportkampen * Bezinningsdagen * Bos-, plattelands-,sport- en natuurklassen Fotozoektocht dorp Jeugdkampen * Groepsverblijven * Sportkampen * Bezinningsdagen * Bos-, plattelands-,sport- en natuurklassen dit alles kan in zelfkook tot volpension De Bosgeus vzw Dranouterstraat 24

Nadere informatie

Vleuterweide. Voor kinderen van 4 t/m 8 jaar met: ouders, opa s, oma s, ooms en tantes, juffen, meesters en andere speurders.

Vleuterweide. Voor kinderen van 4 t/m 8 jaar met: ouders, opa s, oma s, ooms en tantes, juffen, meesters en andere speurders. Vleuterweide Voor kinderen van 4 t/m 8 jaar met: ouders, opa s, oma s, ooms en tantes, juffen, meesters en andere speurders. Neem een potlood mee en schrijf het goede antwoord op of omcirkel het. Deze

Nadere informatie

JAARVERSLAG OUDERVERENIGING 2014 2015

JAARVERSLAG OUDERVERENIGING 2014 2015 JAARVERSLAG OUDERVERENIGING 2014 2015 Hieronder vindt u een aantal verslagen van excursies en activiteiten die mede door de Oudervereniging zijn georganiseerd en gefinancierd. LUSTRUM WEEK oktober 2014

Nadere informatie

Arras. De Champs-Élysées

Arras. De Champs-Élysées Utrecht, de Domstad Neeltje Jans Arras Kasseien in Noord-Frankrijk De Champs-Élysées Alpe d Huez Gâteau à la broche Utrecht, de Domstad De Tour de France start in 2015 in Utrecht. Utrecht wordt ook wel

Nadere informatie

DINEREN IN DE HOFTRAMMM

DINEREN IN DE HOFTRAMMM DINEREN IN DE HOFTRAMMM De bijzondere creatie van Bobby van Galen en Pierre Wind Foto s en tekst: Martien Versteegh Eigenaar en gastheer Bobby van Galen heet u van harte welkom Het begon met een droom

Nadere informatie

Gent 6a. Groene Vallei Nieuwe wandeling Leiearm Overzet Malem Krijgsgasthuisstr Wintertuinstr brouwerij Aigle- Belgica.

Gent 6a. Groene Vallei Nieuwe wandeling Leiearm Overzet Malem Krijgsgasthuisstr Wintertuinstr brouwerij Aigle- Belgica. De stadsvesten van Einde were tot de Brugsepoort Gent 6a Groene Vallei Nieuwe wandeling Leiearm Overzet Malem Krijgsgasthuisstr Wintertuinstr brouwerij Aigle- Belgica. De Overzet was van de Einde Were

Nadere informatie

Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015

Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015 Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015 Op zaterdag 10 oktober 2015 organiseert de Vriendenkring een rondleiding in de universiteitsstad Leuven. Je hoeft niet steeds ver te reizen

Nadere informatie

Wij zetten onze wandeling verder langs het wegeltje rechtover huisnummer 49 en komen zo in de Stationsstraat.

Wij zetten onze wandeling verder langs het wegeltje rechtover huisnummer 49 en komen zo in de Stationsstraat. OOSTHOEKWANDELING v 2017.07.05 We starten onze wandeling aan de Sint- Blasiuskerk op het Dorpsplein. De oudste delen van deze kerk ( onderbouw van de toren) dateren uit de eerste helft van de twaalfde

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op Fietsroute Warffum, Roodeschool en Uithuizen

Vind de mooiste fietsroutes op  Fietsroute Warffum, Roodeschool en Uithuizen Fietsroute 121695 Warffum, Roodeschool en Uithuizen Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats roode til Roode Til 9679 Oldambt Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt roode til Roode Til

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

Karinthië: fietsen door het dal van de Drau.

Karinthië: fietsen door het dal van de Drau. Karinthië: fietsen door het dal van de Drau. Algemeen: 9 daagse reis waarvan 7 fietsdagen. Van Italië door Karinthië tot in Slovenië. Lengte: 360km Overnachtingen Dag 1 Wipptalerhof Dag 2 en 3: Sillian

Nadere informatie

Treinramp. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! De NMBS voor de treinen is wel een Deze keer liep het anders...

Treinramp. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! De NMBS voor de treinen is wel een Deze keer liep het anders... Treinramp Auteur: Jeroen Defauw vervoer waar iedereen mee mag. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! die geen eigen auto hebben, kunnen zo bijna overal naartoe! In België hebben we de bus, de

Nadere informatie

Alles is in volle opbouw.

Alles is in volle opbouw. Alles is in volle opbouw. Duits paviljoen ook te zien op de vlgd dia Vlgd dia Hall van machines Oud Vlaanderen met het Belfort van Bethune(fr) Hoofdingang aan de Kortrijksesteenweg 2 dia s verder Het Duits

Nadere informatie

Genieten van het echte leven

Genieten van het echte leven Genesis 3: 19 Tot de dag van je dood zul je zwetend het land bewerken om te kunnen leven. 1 De Hamvraag Mag ik genieten en wat is dan eigenlijk genieten? Het leven is toch vooral lol maken! X Het moet

Nadere informatie

Wandelknooppunt fotozoektocht deel 2: Meetjeslandse Kreken

Wandelknooppunt fotozoektocht deel 2: Meetjeslandse Kreken Wandelknooppunt.be fotozoektocht 2017 3 de editie Wandelknooppunt fotozoektocht deel 2: Meetjeslandse Kreken Wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken (Oost-Vlaanderen) Startpunt: knooppunt 83, Boerekreek Sportcentrum,

Nadere informatie

MIJN RONDLEIDING IN DE LUCHTHAVEN VAN ANTWERPEN

MIJN RONDLEIDING IN DE LUCHTHAVEN VAN ANTWERPEN MIJN RONDLEIDING IN DE LUCHTHAVEN VAN ANTWERPEN HOE GEBRUIK IK HET STAPPENPLAN? Leuk dat je hebt besloten om een rondleiding te volgen in de luchthaven van Antwerpen. Toerisme voor Autisme stelde een stappenplan

Nadere informatie

Gent 14a. St Lievenspoortstr

Gent 14a. St Lievenspoortstr St Lievenspoortstr Gent 14a In 1708 kon Lodewijk de XIV het maar niet laten. Eerst de stad goed bombarderen en dan zich een gewelddadige toegang verschaffen om de stad in te nemen langs de St Lievenspoort.

Nadere informatie

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Gent 25c De Minnemeersbrug lag in het verlengde van de Goudstraat Goudstr /Beersteeg

Nadere informatie

PROGRAMMA BRUSSEL VAN 23-09-2011 TOT 25-09-2011

PROGRAMMA BRUSSEL VAN 23-09-2011 TOT 25-09-2011 PROGRAMMA BRUSSEL VAN 23-09-2011 TOT 25-09-2011 Beste vrienden en ladies hierbij het defintieve programma voor Brussel. Vrijdag 23-09-2011 Check-in in het hotel vanaf 16.00 u. Charlotte en ikzelf zullen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Nationale Spelen 2016

Informatiebijeenkomst Nationale Spelen 2016 Informatiebijeenkomst Nationale Spelen 2016 Agenda 19.30 - Welkom 19.35 - Wat is Special Olympics? 19.45 - Omgang met de doelgroep 20.15 - Organisatie Nationale Spelen 2016 20.45 - Vragen 21.00 - Einde

Nadere informatie

DE SINT- ROMBOUTSTOREN IN MECHELEN

DE SINT- ROMBOUTSTOREN IN MECHELEN MIJN BEZOEK AAN DE SINT- ROMBOUTSTOREN IN MECHELEN foto: Mie De Backer WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar de Sint-Romboutstoren. Dit is een belforttoren in Mechelen. Hier hangen de stadsklokken

Nadere informatie

Het Kanaal Bossuit-Kortrijk: varen tussen Zwevegem en Bossuit

Het Kanaal Bossuit-Kortrijk: varen tussen Zwevegem en Bossuit Leerkracht Het Kanaal Bossuit-Kortrijk: varen tussen Zwevegem en Bossuit 9 Het Kanaal Bossuit-Kortrijk, dat de Schelde in Bossuit met de Leie in Kortrijk verbindt, ligt in het Scheldestroomgebied en heeft

Nadere informatie

NOORDERLICHT 3 TOWNHOUSES IN RETRANCHEMENT

NOORDERLICHT 3 TOWNHOUSES IN RETRANCHEMENT 3 TOWNHOUSES IN RETRANCHEMENT 1 3 TOWNHOUSES NOORDERLICHT Drie exclusieve townhouses in het authentieke Zeeuws-Vlaamse dorpje Retranchement. Elk met een eigen typische gevel en afgewerkt met hoogwaardige

Nadere informatie

België en de provincies ontdekken in groepjes

België en de provincies ontdekken in groepjes België en de provincies ontdekken in groepjes TIP Schrijf alle namen van provincies en hoofdplaatsen netjes én correct! 1 Werken met de grote magnetische blinde kaart grote magnetische kaart van België,

Nadere informatie

Meer informatie en bestellingen: www.dynamicfood.nl / info@dynamicfood.nl

Meer informatie en bestellingen: www.dynamicfood.nl / info@dynamicfood.nl Dit essay is gepubliceerd in het boek Dynamic Food (2013). Dynamic Food is een reizend platform dat onderzoek doet naar en informatie verzamelt over de relatie tussen stad en platteland. In 2050 zal 75%

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET FORT VAN BREENDONK IN WILLEBROEK

MIJN BEZOEK AAN HET FORT VAN BREENDONK IN WILLEBROEK MIJN BEZOEK AAN HET FORT VAN BREENDONK IN WILLEBROEK WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het Fort van Breendonk. Dit is een Belgisch fort gebouwd in Willebroek voor de Eerste Wereldoorlog.

Nadere informatie

Bij aankomst starten we met een korte wandeling in de centrumstad Eeklo rond het stadhuis met belfort en de St-Vincentiuskerk

Bij aankomst starten we met een korte wandeling in de centrumstad Eeklo rond het stadhuis met belfort en de St-Vincentiuskerk Meetjesland Bij aankomst starten we met een korte wandeling in de centrumstad Eeklo rond het stadhuis met belfort en de St-Vincentiuskerk Na het wandelen beginnen we aan onze rondrit doorheen de polders

Nadere informatie

Lees de volgende teksten over Suriname. Zoek daarna een antwoord op de vragen. Munteenheid. De munteenheid is. Surinaamse dollar (SRD)

Lees de volgende teksten over Suriname. Zoek daarna een antwoord op de vragen. Munteenheid. De munteenheid is. Surinaamse dollar (SRD) Naam: 1. Landverkenning Lees de volgende teksten over Suriname. Zoek daarna een antwoord op de vragen. De taal In Suriname worden maar liefst twintig talen gesproken. De meeste Surinamers zijn meertalig.

Nadere informatie

BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012

BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012 PROGRAMMA BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012 Beschrijving van de groep Aantal deelnemers +/-30 deelnemers Periode 4-5 september 2012 Bestemming Lille Duur 2dagen / 1

Nadere informatie

Optreden om 16u in. Topsporthal Vlaanderen

Optreden om 16u in. Topsporthal Vlaanderen 13 Zondag van mei 2012 12u tot 18u Gent: Topsporthal Vlaanderen, Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx, Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen info en tickets: individuelen p2, gezinnen p5 vooraf inschrijven

Nadere informatie

Karlskrona. 8 e bericht van zeevarenden donderdag 9 juni 2011

Karlskrona. 8 e bericht van zeevarenden donderdag 9 juni 2011 8 e bericht van zeevarenden donderdag 9 juni 2011 Karlskrona Oude marine stad aan de zuidoost hoek van Zweden met veel te zien voor een toerist. Karlskrona is gebouwd op een aantal eilanden in het scherengebied

Nadere informatie

Cursusdag 10: Locatie. Ename (Oudenaarde): Erfgoedcentrum Lotharingenstraat

Cursusdag 10: Locatie. Ename (Oudenaarde): Erfgoedcentrum Lotharingenstraat Cursusdag 10: Locatie. Ename (Oudenaarde): Erfgoedcentrum Lotharingenstraat Lesdag 10 gaat door in Ename. In de namiddag worden de Fauconniersmolen te Oordegem (Lede) en de Van Hauwermeirs watermolen te

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats winkelpolder De Ronde Venen Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt winkelpolder De Ronde

Nadere informatie

Wonen. tussen. Water Groen

Wonen. tussen. Water Groen Wonen tussen Water Groen en U van het vanaf 350 het af 350 af 350 uw. D uw boot of boot of boot of. boot of Haarlem Haarlem : Haarlem Haarlem : monumentale pandjes, vele molens en vele plekjes met fraai

Nadere informatie

FOTOZOEKTOCHT De Lork Kemmel De Lork

FOTOZOEKTOCHT De Lork Kemmel De Lork FOTOZOEKTOCHT De Lork Kemmel De Lork (1) (2) (3) (4) Afstand: Duur: Schoeisel: Benodigdheden: Doelgroep: Kostprijs: 5 km 2 uur wandelschoenen schrijfgerief leerlingen lager onderwijs 0,50 Deze fotozoektocht

Nadere informatie

Proeven Praten Plezier

Proeven Praten Plezier Dinsdag 23 juni 2015 16.00-20.00 uur Cultureel Kwartier Museum Gouda Museumtuin Achter de Kerk Dé Goudse Netwerkbijeenkomst Proeven Praten Plezier Welkom in Gouda U bent uitgenodigd door een Goudse ondernemer

Nadere informatie

Wandelknooppunt fotozoektocht deel 1: Bulskampveld

Wandelknooppunt fotozoektocht deel 1: Bulskampveld Wandelknooppunt.be fotozoektocht 2017 3 de editie Wandelknooppunt fotozoektocht deel 1: Bulskampveld Wandelnetwerk Bulskampveld (West-Vlaanderen) Startpunt: knooppunt 18, parking Het Aanwijs, Reigerlostraat

Nadere informatie

droooo droooo oooom speurtocht je stad je toekomst 12 april - 3 juli oba is Paleis voor Volksvlijt

droooo droooo oooom speurtocht je stad je toekomst 12 april - 3 juli oba is Paleis voor Volksvlijt droooo oooom je stad speurtocht droooo oooom je toekomst 12 april - 3 juli oba is Paleis voor Volksvlijt Een speurtocht door de tentoonstelling Volksvlijt2056 voor jong (en oud) Ooit, heel lang geleden,

Nadere informatie

Normandië & Bretagne

Normandië & Bretagne Normandië & Bretagne Totaal aantal dagen: 7 dagen Totaal aantal kilometers: +/- 2500 km Dag 1: Volendam - Le Tréport Vertrek vanaf Volendam naar Le Tréport, dit is +/- 524 km. Ongeveer 6 uurtjes rijden.

Nadere informatie

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog RUM_02 Koetsen en karren over de kasseien van de vooroorlogse Rumbeeksesteenweg. De straat loopt recht op de mooie, fiere kerktoren. 31 juli 1914:

Nadere informatie

Info Bloso-inspectiedienst Oost-Vlaanderen tel.: 09/243 12 80 inspectie-oost-vlaanderen@bloso.be

Info Bloso-inspectiedienst Oost-Vlaanderen tel.: 09/243 12 80 inspectie-oost-vlaanderen@bloso.be Info Bloso-inspectiedienst Oost-Vlaanderen tel.: 09/243 12 80 inspectie-oost-vlaanderen@bloso.be sportdoedels - Gent - Topsporthal Vlaanderen / Blaarmeersen SportDOEdels is een recreatieve sporthappening

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

VLAANDEREN VAKANTIELAND Getest en goedgekeurd door wandelaars

VLAANDEREN VAKANTIELAND Getest en goedgekeurd door wandelaars PERSBERICHT 16 januari 2013 WANDELING LANGS DE BRONNEN VAN DE VOERSTREEK IS DE MOOISTE WANDELROUTE VAN VLAANDEREN VAKANTIELAND Getest en goedgekeurd door wandelaars De wandeling Ontdek de bronnen van de

Nadere informatie

Overzicht van het vertrek uit België

Overzicht van het vertrek uit België Overzicht van het vertrek uit België Vertrek overzicht Op 15 juli vertrekken we met het Belgisch contingent naar de Verenigde Staten. We vertrekken s ochtends allemaal samen vanuit Brussel. 1. Units A,

Nadere informatie

Arrangementen en Daguitstappen voor groepen

Arrangementen en Daguitstappen voor groepen Arrangementen en Daguitstappen voor groepen 100 jaar Groote Oorlog 2014-18 Op een steenworp van Dinant, niet ver van de Lessevallei, nodigt u uit om zijn unieke toeristische omgeving te ontdekken en om

Nadere informatie

Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse.

Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse. Arnhem en De Hoge Veluwe : geschiedenis, cultuur, natuur en gastronomie tijdens een gevulde driedaagse. Begeleiding door Patsy en Dirk Nollet en lokale gidsen. Dag 1 : vrijdag 21 september 2012 : Vertrek

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET GRAVENSTEEN

MIJN BEZOEK AAN HET GRAVENSTEEN MIJN BEZOEK AAN HET GRAVENSTEEN WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het Gravensteen. Dit is een echte burcht in Gent. Veel kinderen vinden een bezoek aan het Gravensteen leuk. Deze bundel

Nadere informatie

37 ste jaargang, nr. 403, maart 2017.

37 ste jaargang, nr. 403, maart 2017. 37 ste jaargang, nr. 403, maart 2017. Twee historische aspecten de Gulden Sporenslag en de vlasnijverheid - staan speciaal in de kijker bij ons eendaags bezoek aan die Zuid-West-Vlaamse stad. Maar uiteraard

Nadere informatie

LEDENBRIEF afdeling Petegem 4/2017

LEDENBRIEF afdeling Petegem 4/2017 LEDENBRIEF afdeling Petegem 4/2017 juli/augustus 2017 Beste leden, bij het begin van de vakantiemaanden, bieden wij u volgende agendapunten aan: - petanque, elke donderdagavond in juli en augustus - stedelijke

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN DRUIVENSERRE & WIJNKELDER SONIEN

MIJN BEZOEK AAN DRUIVENSERRE & WIJNKELDER SONIEN MIJN BEZOEK AAN DRUIVENSERRE & WIJNKELDER SONIEN HOE GEBRUIK IK HET STAPPENPLAN? Leuk dat je hebt besloten om naar Druivenserre & Wijnkelder Soniën te gaan. In samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant

Nadere informatie

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C Pagina 3 Inleiding. Pagina 4-5-6 De voorbereiding. Pagina 7 De motorische demodagen. Pagina 8 na de demodagen. Pagina 9 Wat heb ik er van geleerd Pagina 10-11-12 logboekkaarten Voor school moeten we een

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Cursusdag 4: Les lokatie. Brugge: Boeverbos, Leopold III laan, 41

Cursusdag 4: Les lokatie. Brugge: Boeverbos, Leopold III laan, 41 Cursusdag 4: Les lokatie. Brugge: Boeverbos, Leopold III laan, 41 Lesdag 4 gaat door in Brugge. In de namiddag wordt de Zandwegemolen te Brugge en de Preetjesmolen (vlaszwingelmolen) te Heule bezocht.

Nadere informatie

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest Leerlingen Naam: De Boven-Schelde: varen tussen Bossuit en Oudenaarde Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Schelde 1a. Waar bevindt zich de bron van de Schelde? Saint-Quentin

Nadere informatie

SCHOOLKRANT GROEP 7 & 8

SCHOOLKRANT GROEP 7 & 8 SCHOOLKRANT GROEP 7 & 8 Spreekbeurt week: Kwade Hoek Jack en ik deden een spreekbeurt over De Kwade Hoek. We zijn begonnen met werken tijdens docu. Later kregen we te horen dat we hem op vrijdag 16 mei

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013

Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013 Korte lesbrief Koningsbomen Ter gelegenheid van het planten van de Lindeboom voor Koning Willem Alexander Op 30 april 2013 Geschiedenis Op 30 april 2013 wordt de Prins van Oranje, beter bekend als Prins

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Lesbrieven WOI. 100 jaar Groote Oorlog

Lesbrieven WOI. 100 jaar Groote Oorlog Lesbrieven WOI 100 jaar Groote Oorlog De Ginter gemeenten 1 Gistel 2 Oudenburg 3 Ichtegem 4 Torhout 5 Zedelgem 6 Koekelare 7 Kortemark 2 Kortemark tijdens de Eerste Wereldoorlog Kortemark vóór de oorlog

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE. Kuiperspad 8 Uitgeest. www.q-vastgoed.nl. WOONOPPERVLAKTE: 237 m². PERCEELOPPERVLAKTE: ca. 700 m². INHOUD VAN DE WONING: 692 m³

INFORMATIEBROCHURE. Kuiperspad 8 Uitgeest. www.q-vastgoed.nl. WOONOPPERVLAKTE: 237 m². PERCEELOPPERVLAKTE: ca. 700 m². INHOUD VAN DE WONING: 692 m³ Kuiperspad 8 Uitgeest WOONOPPERVLAKTE: 237 m² PERCEELOPPERVLAKTE: ca. 700 m² INHOUD VAN DE WONING: 692 m³ VRIJSTAANDE WONING AAN HET WATER INFORMATIEBROCHURE www.q-vastgoed.nl Kuiperspad 8 Uitgeest Soort

Nadere informatie