Goedgekeurde anti-pestprogramma s voor het onderwijs*

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Goedgekeurde anti-pestprogramma s voor het onderwijs*"

Transcriptie

1 Goedgekeurde anti-pest s voor het onderwijs* Conform het advies van de onafhankelijke Commissie Anti-pest s aan het Ministerie van OCW, d.d. mei Naam 1. KiVa KiVa is in Finland ontwikkeld speciaal voor leerlingen van groep 5 t/m 8 van de basisschool. KiVa School/ Rijksuniversiteit Groningen. Prof. dr. René Veenstra kiva@rug.nl Preventief en curatief te gebruiken antipest. KiVa omvat een les en stimuleert een cultuur waarin pesten niet past en leerlingen samen problemen oplossen. Schoolbreed, specifiek gericht tegen pesten. Het heeft NJi-erkenning op het niveau van goed onderbouwd. PO De school vormt een KiVa-coördinatieteam van 3 personeelsleden. De school volgt een tweedaagse training, waarvan dag 1 door alle betrokken schoolteamleden. Dag 2 is voor het KiVa-team. Het vervolg van implementatie vindt plaats in de school. W.o. 10 lessen per groep, ouderavonden en intervisiebijeenkomsten. Na 2 jaar kan KiVa succesvol zijn ingevoerd en kan de school het certificaat KiVa-school krijgen. Per jaar 345,- per groep. Daarnaast zijn de materiaalkosten 50,- per deelnemer, eenmalig. Kosten voor training op locatie en 4 intervisiebijeenkomsten zijn: 3.696,-. Indien meer scholen tegelijk deelnemen, kunnen deze kosten gedeeld worden. CED-Groep. /kiva Contactpersoon Carla van Looveren: c.vanlooveren@cedgroep.nl.

2 2. PRIMA De CED-Groep samen met de GGD Nieuwe Waterweg Noord, NIGZ en TNO. Contactpersoon: Annet Doeschot. De PRIMA-methode is gebaseerd op hét effectief gebleken pestpreventie van Dan Olweus uit Noorwegen. Voor NL bewerkt door VeiligheidNL Amsterdam. Contactpersoon: Zeina Bassa-Dafesh Het wil alle lagen van de school (ouders, staf, leerkrachten en kinderen) committeren aan anti-pestbeleid op school. Schoolbreed, specifiek gericht tegen pesten. PRIMA heeft NJi-erkenning op het niveau effectief volgens goede aanwijzingen. PO Aanpak van pesten op school-, groeps- en individueel niveau op basis van overeenkomst voor min. twee jaar met PRIMA-begeleider. Cursus voor alle leerkrachten van drie dagdelen, lessenserie, instelling Kernteam Pesten, schoolbrede gedragscode, sociogram, surveillanceplan, ouderavonden. Centraal bij PRIMA staat proactief en voortdurend antipestbeleid van de school. De methode richt zich op kinderen die gepest worden en kinderen die anderen pesten. PRIMA maakt o.a. gebruik van een pestmeter, een protocol en lesmateriaal. Nee Kan per regio verschillen. Tijdens het 2-jarig invoeringstraject PRIMA worden kosten geschat op 5.500, ,- per jaar, exclusief aanschaf materialen. CED-Groep. /prima Contactpersoon Annet Doeschot: a.doeschot@cedgroep.nl

3 3. Kanjertraining Instituut voor Kanjertrainingen B.V. Almere Preventief en/of curatief te gebruiken voor het stimuleren van sociaal vaardig gedrag en het voorkomen of verminderen van sociale problemen (w.o. pesten). Schoolbreed, niet primair gericht tegen pesten. Leeftijdscategorie 4 t/m 15 jaar. De Kanjertraining heeft NJi-erkenning met de status effectief volgens goede aanwijzingen. PO, VO Voorscholing van leerkrachten en directie is nodig. De methodiek bestaat o.a. uit het oefenen van sociale vaardigheden waaronder het omgaan met pesten, rollenspelen met behulp van vier petten of handpoppen met petjes, feedback geven aan elkaar, en vertrouwensoefeningen. De petten staan voor vier typen gedrag of copingstrategieën. Kinderen verwerven inzicht in hun gedrag en dat van anderen en in de keuze die ze hierin hebben. De Kanjertraining wordt schoolbreed ingezet en bevat lessen die wekelijks of om de week gegeven kunnen worden gedurende het hele schooljaar. De aanpak van de Kanjertraining komt ook tot uiting in leerkrachtgedrag, schoolbeleid en ouderparticipatie. Basiskosten voor een school met max. 20 leerkrachten 8.700,-, inclusief boekenpakket.* (prijspeil 2013) Overige materialen moeten apart worden betaald. * Gezien de verwevenheid van het school met de gerichte, apart te offreren psychologische hulp (op school en extern) is niet zeker dat hiermee de basiskosten zuiver zijn geïndiceerd.

4 4. De Vreedzame School CED-Groep, Dr. L. Pauw Compleet voor sociale competentie en democratisch burgerschap. Kinderen voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en voor de gemeenschap en staan open voor de verschillen tussen mensen. Na invoering zijn alle geledingen van een school daarin betrokken. Schoolbreed voor sociale competentie en burgerschap, niet primair gericht tegen pesten. Het heeft NJi-erkenning op het niveau goed onderbouwd. Peuters, PO, VO, S(B)O. Er lopen ontwikkelprojecten in het VMBO en Cluster 2. De basis van het is een lessenserie met een wekelijkse les of activiteit voor iedere groep. Het bestaat uit zes blokken: 1. We horen bij elkaar: de klas als een positieve sociale gemeenschap 2. We lossen conflicten zelf op 3. We hebben oor voor elkaar: échte wederzijdse communicatie 4. We hebben hart voor elkaar: over herkennen en uitdrukken van gevoelens 5. We dragen allemaal een steentje bij 6. We zijn allemaal anders Op maat offerte. Kosten zijn o.m. afhankelijk van wat een school zelf kan doen. Kostenvoorbeeld tijdens de invoeringsperiode bij invoeringstraject van 2 jaar inclusief materiaal, voor een school met 10 groepen: per jaar rond de 9.000,- (ex. BTW). CED-Groep. zameschool.nl devreedzameschool@ cedgroep.nl Invoering gaat gepaard met begeleidingsactiviteiten waaronder een interne stuurgroep, training en coaching voor leerkrachten, training van leerlingmediatoren en voorlichting voor ouders. Er is een vervolgmodule Groepsvergadering om de cultuur van de school ingrijpender te beïnvloeden.

5 5. PAD (Programma Alternatieve Denkstrategieën) Oorspronkelijk door Greenberg e.a. ontwikkeld voor dove en slechthorende kinderen. Seminarium voor Orthopedagogiek, Utrecht. Landelijk coördinator PAD: dr. C.W. van Overveld. Verbetering van sociale vaardigheden en van emotionele controle. Goed doordacht en inzetbaar, mits ingebed in schoolbreed anti-pestbeleid. Interventies op klassenniveau. PAD heeft NJierkenning op het niveau effectief volgens goede aanwijzingen. PO, VO, SO PAD is een klassikaal leerplan. Het leerplan bestaat uit 7 mappen met lessen voor groep 1-2 t/m 8. M.n. in de groepen 3 6 spelen emotiekaarten een belangrijke rol. Het leerplan kent vier hoofdthema's: zelfbeeld, zelfcontrole, emoties en probleem oplossen. Het Seminarium voor Orthopedagogiek in Utrecht biedt, als licentiehouder voor het Nederlandse taalgebied, een teamgerichte PAD-cursus aan scholen aan en adviseert het primair onderwijs over de mogelijkheden van praktijkbegeleiding. Doorgaans kiezen de scholen dan voor een combinatie van intervisie en interne en/of externe begeleiding. De in de cursus verworven kennis, de vaardigheden en de attitude van leraren, zoals die zowel in de PAD-lessen als daarbuiten in praktijk moeten worden gebracht, moeten door middel van de praktijkbegeleiding worden aangescherpt. De initiële kosten bestaan uit 2 delen: training en materiaal. De training bestaat over het algemeen uit een traject van 20 uur met daarin een informatiebijeenkomst, 2 trainingsdagen en een terugkombijeenkomst. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 5.200,-. Materialen kunnen worden aangeschaft na afronding van de training.

6 6. Taakspel CED-Groep, geïnspireerd op The Good Behavior Game uit Amerika. Contactpersoon: Marjon ten Heggeler. cedgroep.nl Preventieve interventie op klassenniveau, gericht op meer effectieve leertijd en afname van probleemgedrag. Focus op groepsprocessen en verbetering van het klassenklimaat. Inbedding in schoolbreed anti-pestbeleid nodig. Interventies op klassenniveau. Taakspel heeft NJi-erkenning op het hoogste niveau: effectief volgens sterke aanwijzingen. PO, VO, SO, BSO Een uitdagend groepsspel met diverse soorten kaarten. De invoering verloopt in 3 fases. Iedere fase bevat een training. In de eerste fase leert u Taakspel goed uitvoeren. In de tweede fase gaat u Taakspel toepassen in verschillende onderwijssituaties. In de derde fase leert u de effecten van Taakspel ook zonder Taakspel te realiseren. U kunt Taakspel alleen inclusief begeleiding kopen. Kostenvoorbeeld: individuele intekening op de bovenschoolse training van 3 dagdelen tot gecertificeerd leerkracht PO voor het uitvoeren van Taakspel in de klas kost 395,- p.p. Deze training bevat ook 10 klassenconsultaties, die apart worden geoffreerd. Bij in-servicetrainingen gelden belangrijke prijskortingen. Het spel kan worden aangeschaft na certificering. CED-Groep.

7 7. Alles Kidzzz Drs. A. Kruuk, GGZ Reinier van Arkel Groep 's Hertogenbosch of Preventieve interventie voor een specifieke doelgroep leerlingen. Gericht onderdeel van schoolbreed anti-pestbeleid. Geïndiceerde interventies (training) met kinderen tussen de 9 en 12 jaar met een verhoogd, naar buiten gericht probleemgedrag. De training heeft NJi-erkenning op het niveau effectief volgens goede aanwijzingen. PO De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 45 minuten met het kind op school. Daarnaast houdt de preventiewerker gesprekken met ouders en leerkracht. Nee De uitvoering kost rond 1.400,- per training (afhankelijk van de arbeidskosten van de trainer), reiskosten en materialen niet meegerekend Plezier op school Vincent van Gogh, voor geestelijke gezondheidszorg, Marleen Faber mfaber@vvgi.nl Preventief, gericht op versterking van de sociale competentie van aanstaande brugklassers. Gerichte aanvulling op schoolbrede anti-pest s. Geïndiceerde interventie (zomercursus voor aankomende brugklassers met weinig sociale competenties). De cursus heeft NJi-erkenning op het niveau goed onderbouwd. VO Het gaat om een zomercursus voor leerlingen in de leeftijd van jaar. De totale interventie bestaat uit een kennismakingsgesprek met ouder(s)/verzorger(s) en kind, een psycho-educatieve ouderbijeenkomst, de tweedaagse zomercursus, een evaluatief eindgesprek met de ouders en een terugkombijeenkomst voor de deelnemers na 6 weken. Nee Er is geen informatie bekend over de kosten.

8 9. Sta sterk (training) Stichting Omgaan met Pesten, Barendrecht tiscali.nl Contactpersoon: Margo Henderson. Vergroten van de sociale weerbaarheid van slachtoffers en buitenstaanders, zodat zij effectiever reageren op pestgedrag. Geïndiceerde interventies met slachtoffers en buitenstaanders. De training heeft NJi-erkenning op het niveau goed onderbouwd. PO, VO, SO De Sta Sterk training bestaat uit tien wekelijkse lessen van 75 á 90 minuten voor de kinderen en twee bijeenkomsten voor de ouders. In de training staan vijf aandachtsgebieden centraal: lichaamstaal, assertiviteit, omgaan met emoties, sociale informatieverwerking en sociale vaardigheden. Kenmerkend voor de training zijn de zogenaamde Sta Sterk-punten: praktische handvatten voor sociaal weerbaar gedrag. Er wordt gewerkt met de metafoor van het stoplicht (verkeerslicht) om te verduidelijken wat agressief, assertief en subassertief gedrag is. Eén van de belangrijkste ingrediënten van de training is het werken aan sterke lichaamstaal. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende methodieken, zoals rollenspel, groepsgesprek, ontspanningsoefeningen en feedback. De kosten van de interventie liggen op 350,- per deelnemer voor een groep van 4 à 6 deelnemers, exclusief btw. Het bijbehorende werkboek kost 10,-. Deze prijzen gelden voor * Deze s hebben alle de status van voorlopig goedgekeurd voor gebruik tegen pesten op school. Dit is de hoogste door de Commissie toegekende status. In de meeste gevallen wordt de voorlopigheid veroorzaakt door nog bestaande tekorten in de empirische onderbouwing. Deze weergave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld op basis van betrouwbare openbare informatie. Aan dit overzicht kunnen echter geen rechten worden ontleend.

methode doel doelgroep Begeleiding Rapportage van de commissie voor het Min. (OCW) PRIMA (Proef- Implementatie Antipestbeleid) preventief

methode doel doelgroep Begeleiding Rapportage van de commissie voor het Min. (OCW) PRIMA (Proef- Implementatie Antipestbeleid) preventief methode doel doelgroep Begeleiding Rapportage van de commissie voor het Min. (OCW) PRIMA (Proef- Implementatie Antipestbeleid) preventief KiVaantipestprogramma preventief met curatief onderdeel Taakspel

Nadere informatie

De Kanjertraining Wat moet je weten over de kanjertraining? Doelen Aanpak

De Kanjertraining Wat moet je weten over de kanjertraining? Doelen Aanpak De Kanjertraining Wat moet je weten over de kanjertraining? Kanjertraining is bedoeld voor kinderen en jongeren van 4 tot 16 jaar die problemen hebben in de omgang met anderen en voor hun klasgenoten en/of

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn Kanjertraining De vreedzame school Programma alternatieve denkstrategieën (PAD) Prima Kiva Taakspel

Doorlopende leerlijn Kanjertraining De vreedzame school Programma alternatieve denkstrategieën (PAD) Prima Kiva Taakspel Doorlopende leerlijn Basisonderwijs Kanjertraining Kanjertraining is bedoeld voor leerlingen van 4 tot 16 jaar die problemen hebben in de omgang met anderen en voor hun klasgenoten. Het doel is sociaal

Nadere informatie

Inventarisatie: Middelen voor een veilig pedagogisch klimaat Door: Marliesa Cnossen

Inventarisatie: Middelen voor een veilig pedagogisch klimaat Door: Marliesa Cnossen Inventarisatie: Middelen voor een veilig pedagogisch klimaat Door: Marliesa Cnossen Inventarisatie pedagogisch klimaat Inleiding Drie jaar geleden is pedagogisch PACT, een project van Het Kinderopvangfonds,

Nadere informatie

Overheid, onderwijsraden, Nji

Overheid, onderwijsraden, Nji Aanpak pesten in Nederland Overheid, onderwijsraden, Nji dr. Daan Wienke Antipestprogramma s Beoordeling, effectiviteitsonderzoek, toekomst Toelichting op de gevolgde werkwijze en uitkomsten inzake beoordeling

Nadere informatie

Welbevinden en sociale veiligheid

Welbevinden en sociale veiligheid Welbevinden en sociale veiligheid BA S ISO N D E R W I JS Een goede psychosociale gezondheid is belangrijk voor het sociaal functioneren, schoolprestaties en de algemene ontwikkeling. Nationaal Kompas

Nadere informatie

Gedragscode Basisschool de Otterkolken

Gedragscode Basisschool de Otterkolken Gedragscode Basisschool de Otterkolken Inhoudsopgave Blz. Gedragscode basisschool de Otterkolken 2 Hoe ondersteunen wij onze vier kernwaarden 3 Protocol tegen pesten 4 Bijlage 1 Stappenplan schorsing en

Nadere informatie

STA STERK TRAINING 1. sta sterk training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

STA STERK TRAINING 1. sta sterk training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl STA STERK TRAINING 1 sta sterk training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER STA STERK TRAINING 3 De sta sterk training achtergrond sta sterk Training

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Hand out Voorkomen en oplossen van pesten bij kinderen met autisme

Hand out Voorkomen en oplossen van pesten bij kinderen met autisme Hand out Voorkomen en oplossen van pesten bij kinderen met autisme In deze hand-out vindt u een korte samenvatting terug van de deelonderwerpen die Helen Wildeboer, trainer van de Stichting Omgaan met

Nadere informatie

Richtlijn JGZ-richtlijn Pesten

Richtlijn JGZ-richtlijn Pesten Richtlijn JGZ-richtlijn Pesten Onderbouwing Uitgangsvraag Welke (evidencebased) instrumenten, methoden en programma s voor collectieve preventie van pesten zijn geschikt voor gebruik door de JGZ en haar

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sociaal emotionele ontwikkeling (incl. pesten en weerbaarheid)

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sociaal emotionele ontwikkeling (incl. pesten en weerbaarheid) Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sociaal emotionele ontwikkeling (incl. pesten en weerbaarheid) School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om

Nadere informatie

Aanbod weerbaarheidstrainingen Gemeente De Ronde Venen schooljaar Sta sterk voor het jonge kind, intensief

Aanbod weerbaarheidstrainingen Gemeente De Ronde Venen schooljaar Sta sterk voor het jonge kind, intensief 1 Sta sterk voor het jonge kind, intensief De Sta Sterk Training voor het jonge kind is gericht op het vergroten van sociale en weerbare vaardigheden en het omgaan met emoties. Sociale vaardigheid en assertief

Nadere informatie

Effecten van anti-pestprogramma s

Effecten van anti-pestprogramma s Effecten van anti-pestprogramma s Beoordeling van de resultaten van het empirisch effectonderzoek 2016/2017 naar tien anti-pestprogramma s Door de Mei 2018 Inleiding In 2015 rapporteerde de aan het Ministerie

Nadere informatie

Vliegende start voor starters Overzicht cursusaanbod voor starters in het onderwijs

Vliegende start voor starters Overzicht cursusaanbod voor starters in het onderwijs Training, cursussen en coaching Vliegende start voor starters Overzicht cursusaanbod voor starters in het onderwijs 2008/2009 Volg een cursus bij AOb scholing Scholing Starters 08-09.indd 1 28-05-2008

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

Antipest- en sociaal veiligheidsprotocol 2018 Obs de Woldstroom Jenaplan. Antipest- en sociaal veiligheidsprotocol 2018 obs de Woldstroom Jenaplan

Antipest- en sociaal veiligheidsprotocol 2018 Obs de Woldstroom Jenaplan. Antipest- en sociaal veiligheidsprotocol 2018 obs de Woldstroom Jenaplan Antipest- en sociaal veiligheidsprotocol 2018 Obs de Woldstroom Jenaplan Pesten is een probleem dat het welzijn en de ontwikkeling van kinderen ernstig bedreigd. Al jaren wordt gezocht naar de beste manier

Nadere informatie

Een PAD naar minder agressie

Een PAD naar minder agressie Een PAD naar minder agressie Dr. C.W.. van Overveld contact: kees.vanoverveld@hu.nl Sociale Informatieverwerkings Processen opnemen van informatie (horen/zien) betekenis toekenning emoties bedenken van

Nadere informatie

2-DAAGSE CURSUS. Anti-pestcoördinator

2-DAAGSE CURSUS. Anti-pestcoördinator 2-DAAGSE CURSUS Anti-pestcoördinator Naar een zo pestvrij mogelijke school! Deze cursus is iets voor uw school als u: Pesten op uw school beter wilt signaleren, voorkomen en oplossen Leerlingen alle kansen

Nadere informatie

Licenties Taakspel Overzicht eisen, beoordeling en rechten

Licenties Taakspel Overzicht eisen, beoordeling en rechten Licenties Taakspel Overzicht eisen, beoordeling en rechten Versie: januari 2014 Inhoud 1. Begrippenkader... 3 2. Varianten van Taakspel... 4 3. Licentieovereenkomst Taakspel voor werkgevers... 5 4. Taakspel

Nadere informatie

Mentale Weerbaarheid activiteiten voor het voortgezet onderwijs

Mentale Weerbaarheid activiteiten voor het voortgezet onderwijs Mentale Weerbaarheid activiteiten voor het voortgezet onderwijs De school is voor jongeren een belangrijke plek voor het aanleren van sociaal-emotionele vaardigheden. Jongeren die sociaal en emotioneel

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Beoordeling anti-pestprogramma s. Rapportage van de commissie voor het Ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)

Beoordeling anti-pestprogramma s. Rapportage van de commissie voor het Ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Beoordeling anti-pestprogramma s Rapportage van de commissie voor het Ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) 2015 Nederlands Jeugdinstituut Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd

Nadere informatie

2-DAAGSE CURSUS. Anti-pestcoördinator

2-DAAGSE CURSUS. Anti-pestcoördinator 2-DAAGSE CURSUS Anti-pestcoördinator Naar een zo pestvrij mogelijke school! Deze cursus is iets voor uw school als u: Pesten op uw school beter wilt signaleren, voorkomen en oplossen Leerlingen alle kansen

Nadere informatie

STEVIGE STAP TRAINING 1. stevige stap training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

STEVIGE STAP TRAINING 1. stevige stap training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl STEVIGE STAP TRAINING 1 stevige stap training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER STEVIGE STAP TRAINING 3 INFORMATIE BROCHURE STEVIGE STAP TRAINING

Nadere informatie

2-DAAGSE CURSUS. Anti-pestcoördinator

2-DAAGSE CURSUS. Anti-pestcoördinator 2-DAAGSE CURSUS Anti-pestcoördinator Naar een zo pestvrij mogelijke school! Deze cursus is iets voor uw school als u: Pesten op uw school beter wilt signaleren, voorkomen en oplossen Leerlingen alle kansen

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

Handreiking voor het inzetten van een preventie- en zorgarrangement. Van plagen tot pesten

Handreiking voor het inzetten van een preventie- en zorgarrangement. Van plagen tot pesten Handreiking voor het inzetten van een preventie- en zorgarrangement Van plagen tot pesten In het nieuwe jeugdstelsel richten gemeenten hun eigen preventie- en zorgaanbod voor kinderen, jongeren en ouders

Nadere informatie

Onderwijsinspectie. Opbrengstgericht werken! Socialiseringsfunctie scholen Sociale cohesie en burgerschap

Onderwijsinspectie. Opbrengstgericht werken! Socialiseringsfunctie scholen Sociale cohesie en burgerschap Staat van het Nederlandse onderwijs WERKEN MET GROEPSPLAN GEDRAG Dr. Kees van Overveld @kvoverveld Beleid OCW Terug naar de kern: taal en rekenen Opbrengstgericht werken Excellentie Passend onderwijs (Pesten)

Nadere informatie

Inhoud. Feiten over pesten en conflicten in het leven van een kind Rol van de school Wat kan de leraar doen? Problemen vóór zijn Pestvrije school

Inhoud. Feiten over pesten en conflicten in het leven van een kind Rol van de school Wat kan de leraar doen? Problemen vóór zijn Pestvrije school 17 april Nieuwegein Inhoud Feiten over pesten en conflicten in het leven van een kind Rol van de school Wat kan de leraar doen? Problemen vóór zijn Pestvrije school Geen grapjes over pesten 16-4-2012 2

Nadere informatie

Hebben we interventies onderzocht heeft de transitie de wereld veranderd!

Hebben we interventies onderzocht heeft de transitie de wereld veranderd! Hebben we interventies onderzocht heeft de transitie de wereld veranderd! Monique van Londen Universiteit Utrecht Sabine Stoltz Radboud Universiteit Theo Mathot Indigo Utrecht Charlotte Bergen Henegouwen

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

Interventies tegen pesten

Interventies tegen pesten Interventies tegen pesten Kiezen uit het aanbod? Matty van der Meulen, Rijksuniversiteit Groningen Marjolijn Vermande, Universiteit Utrecht Pesten op school: een reëel probleem Het komt veelvuldig voor

Nadere informatie

Pesten is nooit gezond en los je op in de groep. Twitter: @KivaSchool. Routeschema. Oorsprong KiVa. Waarom KiVa zo goed is. Doelstellingen van KiVa

Pesten is nooit gezond en los je op in de groep. Twitter: @KivaSchool. Routeschema. Oorsprong KiVa. Waarom KiVa zo goed is. Doelstellingen van KiVa Routeschema Pesten is nooit gezond en los je op in de groep Twitter: @KivaSchool 3. Onderdelen van KiVa 4. Pesten signaleren 1 2 KiVa?! KiVa is een programma om pesten te voorkomen en terug te dringen

Nadere informatie

Een PRIMA school, die pesten blijvend tegen gaat!

Een PRIMA school, die pesten blijvend tegen gaat! Een PRIMA school, die pesten blijvend tegen gaat! Kinderen profiteren van een anti-pest methode op school Ieder kind heeft recht op een veilige schoolomgeving. Voor de meeste kinderen is de school een

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

Voorkomen van en begeleiding bij pestproblemen door de Jeugdgezondheidszorg. Minne Fekkes

Voorkomen van en begeleiding bij pestproblemen door de Jeugdgezondheidszorg. Minne Fekkes Voorkomen van en begeleiding bij pestproblemen door de Jeugdgezondheidszorg Pesten Pesten en JGZ Pesten recente ontwikkelingen. Pesten - groepsproces, verschillende rollen Wat zijn de gevolgen van pesten?

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid

Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema s, is het belangrijk om aan de volgende 4 niveaus aandacht

Nadere informatie

Workshop: Sociale vaardigheden Sociaal emotionele ontwikkeling Oplossingsgericht werken

Workshop: Sociale vaardigheden Sociaal emotionele ontwikkeling Oplossingsgericht werken Workshop: Sociale vaardigheden Sociaal emotionele ontwikkeling Oplossingsgericht werken Sociale vaardigheden Menselijke eigenschappen die er voor zorgen om goed met je medemens te kunnen omgaan. Deze vaardigheden

Nadere informatie

Wat wil de leerkracht in 2016? Probleemgedrag aanpakken Zo weinig mogelijk extra tijd Eenvoudig implementeerbaar

Wat wil de leerkracht in 2016? Probleemgedrag aanpakken Zo weinig mogelijk extra tijd Eenvoudig implementeerbaar Wat wil de leerkracht in 2016? Probleemgedrag aanpakken Zo weinig mogelijk extra tijd Eenvoudig implementeerbaar Wat zijn onze criteria? Effectief. Via literatuurstudie op zoek naar evidentie Trainen van

Nadere informatie

Januari, 2008 Preventie van pesten op basisscholen volgens de PRIMAmethode

Januari, 2008 Preventie van pesten op basisscholen volgens de PRIMAmethode Januari, 2008 Preventie van pesten op basisscholen volgens de PRIMAmethode Auteurs: A. van Dorst, K. Wiefferink, E. Dusseldorp, F. Galindo Garre, M. Crone, Th. Paulussen; TNO, Leiden. Uit een recent onderzoek

Nadere informatie

PBS Positive Behavior Support

PBS Positive Behavior Support PBS Positive Behavior Support 4 juni 2010 Drs. Emilie van Leeuwen methodiekontwikkelaar/ trainer bij PI Research Drs. Inge Reijnders Onderwijskundige GZ psycholoog Opvoeden is van iedereen! Hoe ziet dat

Nadere informatie

Zelfbeeld. Schildpadden met emotie. Overzicht workshop. Programma Alternatieve Denkstrategieën (PAD) Wat is PAD? Internationale inktvlek

Zelfbeeld. Schildpadden met emotie. Overzicht workshop. Programma Alternatieve Denkstrategieën (PAD) Wat is PAD? Internationale inktvlek Overzicht workshop Schildpadden met emotie Programma Alternatieve Denkstrategieën (PAD) Achtergronden PAD Opdracht SEL-competenties Opbrengstgericht werken PAD en agressie Opdracht agressie Dr. Kees van

Nadere informatie

Vliegende start voor (startend) onderwijspersoneel

Vliegende start voor (startend) onderwijspersoneel Cursussen, conferenties en advies Vliegende start voor (startend) onderwijspersoneel Overzicht cursusaanbod voor (startend) personeel in het onderwijs 2009/2010 Volg een cursus bij AOb scholing De AOb

Nadere informatie

Pestprotocol. Basisschool De Wilge Corn. Drebbelstraat 64 1222 SC Hilversum

Pestprotocol. Basisschool De Wilge Corn. Drebbelstraat 64 1222 SC Hilversum Pestprotocol Basisschool De Wilge Corn. Drebbelstraat 64 1222 SC Hilversum Opgesteld in schooljaar 2012-2013 Waarom een pestprotocol? In de missie van de Wilge staat dat wij een veilige, sfeervolle leeromgeving

Nadere informatie

De Vreedzame School. Sociale competentie en actief burgerschap in het basisonderwijs

De Vreedzame School. Sociale competentie en actief burgerschap in het basisonderwijs De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap in het basisonderwijs Aanleidingen voor het ontstaan van De Vreedzame School (1999) toenemende gedragsproblematiek in scholen grensoverschrijdend

Nadere informatie

Protocol Goed gedrag is onze zorg. Onderdeel: Anti pestbeleid.

Protocol Goed gedrag is onze zorg. Onderdeel: Anti pestbeleid. Protocol Goed gedrag is onze zorg. Onderdeel: Anti pestbeleid. Een onderwijsprotocol tegen pesten houdt in dat door samenwerking het probleem van het pestgedrag bij kinderen wordt aangepakt. Hiermee willen

Nadere informatie

Licentie Taakspel Overzicht eisen, beoordeling en rechten

Licentie Taakspel Overzicht eisen, beoordeling en rechten Licentie Taakspel Overzicht eisen, beoordeling en rechten Versie: mei 2016 Inhoud 1. Begrippenkader... 3 2. Varianten van Taakspel... 4 3. Licentieovereenkomst Taakspel voor werkgevers... 5 4. Taakspel

Nadere informatie

Sociaal emotionele ontwikkeling. Jenaplanbasisschool Vlinderbos

Sociaal emotionele ontwikkeling. Jenaplanbasisschool Vlinderbos Sociaal emotionele ontwikkeling Jenaplanbasisschool Vlinderbos Versie: Januari 2016 Voorwoord: Op Vlinderbos hechten wij veel waarde aan een leeromgeving waar kinderen zich veilig voelen en zichzelf mogen

Nadere informatie

De doelen van de kanjertraining:

De doelen van de kanjertraining: Wat is kanjertraining: De kanjertraining is meer dan alleen een (anti) pestmethode. De kanjertraining richt zich op de sociale-emotionele ontwikkeling van kinderen. Door verhalen en oefeningen in de les

Nadere informatie

SOVA voor het jonge kind. Preventief

SOVA voor het jonge kind. Preventief 1 SOVA voor het jonge kind. Preventief In deze training leren deelnemers op een speelse manier sociale vaardigheden aan. Hierdoor zijn ze beter in staat op een plezierige manier contact met leeftijdsgenootjes

Nadere informatie

SOVA voor het jonge kind. Preventief

SOVA voor het jonge kind. Preventief 1 SOVA voor het jonge kind. Preventief In deze training leren deelnemers op een speelse manier sociale vaardigheden aan. Hierdoor zijn ze beter in staat op een plezierige manier contact met leeftijdsgenootjes

Nadere informatie

Mediatoren op Het Kompas

Mediatoren op Het Kompas Mediatoren op Het Kompas Beschrijving traject van invoering leerlingmediatoren Inleiding We beschrijven hier hoe leerlingmediatie op Het Kompas wordt geregeld. Selectie van de leerlingen We kiezen voor

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

Vreedzame school Groningen

Vreedzame school Groningen Vreedzame school Groningen Dorien Petri Annelies Kassenberg December 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vergelijking scholen A, B, C, D en E... 4 3. Conclusie... 7 2 1. Inleiding De Vreedzame school

Nadere informatie

Nieuwsbrief Indigo Preventie Mei 2018

Nieuwsbrief Indigo Preventie Mei 2018 Nieuwsbrief Indigo Preventie Mei 2018 Beste lezer, #Je suis depri #TrueSelfie #depressiekennistest In april en mei geven jongeren en volwassenen zich bloot in tal van NPO 3-programma s, op npo3.nl en via

Nadere informatie

ALS UW KIND BETROKKEN IS BIJ PESTEN

ALS UW KIND BETROKKEN IS BIJ PESTEN ALS UW KIND BETROKKEN IS BIJ PESTEN Pesten komt veel voor. In Nederland wordt één op de vijf kinderen gepest. Of ze pesten zelf. Daarnaast zijn veel kinderen als meeloper betrokken bij pesten. Kinderen

Nadere informatie

Vragenlijst themacertificaat Welbevinden en sociale veiligheid Primair onderwijs

Vragenlijst themacertificaat Welbevinden en sociale veiligheid Primair onderwijs Vragenlijst themacertificaat Welbevinden en sociale veiligheid Primair onderwijs Bij het beantwoorden van de vragenlijst is het handig om (indien aanwezig) de volgende zaken bij de hand te hebben: Schoolplan

Nadere informatie

ALS UW KIND BETROKKEN IS BIJ PESTEN

ALS UW KIND BETROKKEN IS BIJ PESTEN ALS UW KIND BETROKKEN IS BIJ PESTEN Pesten komt veel voor. In Nederland wordt één op de vijf kinderen gepest. Of ze pesten zelf. Daarnaast zijn veel kinderen als meeloper betrokken bij pesten. Kinderen

Nadere informatie

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Vijf woensdagmiddagen kunnen jongens en meiden tussen de 10 en 14 jaar op avontuur naar zichzelf. Het kind leert zichzelf

Nadere informatie

De oorsprong van KiVa

De oorsprong van KiVa Heidedreef 82 2970 Schilde T 03 353 71 19 info@sint-ludgardis.be De oorsprong van KiVa Pesten is een probleem dat het welzijn en de ontwikkeling van kinderen ernstig bedreigt. Wereldwijd wordt al jaren

Nadere informatie

De Vreedzame School. Sociale competentie en actief burgerschap in het basisonderwijs

De Vreedzame School. Sociale competentie en actief burgerschap in het basisonderwijs De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap in het basisonderwijs Aanleidingen voor het ontstaan van De Vreedzame School (1999) toenemende gedragsproblematiek in scholen grensoverschrijdend

Nadere informatie

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol)

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol) ANTI PEST PROTOCOL Er gelden drie uitgangspunten: n 1. Wij gaan met respect met elkaar om. 2. Wij pesten niet. 3. Wij accepteren niet dat er gepest wordt. Pesten op school. Hoe gaan we hier mee om? Pesten

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol Menukaart Gezonde voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Haarlem, mei Anti-pestprotocol

Haarlem, mei Anti-pestprotocol Haarlem, mei 2016 Anti-pestprotocol Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 1.1 Belang van een anti-pestprotocol... 5 1.2 Uitgangspunten... 5 1.3 Methode(s) voor de sociaal-emotionele ontwikkeling... 5 1.4 Leerlingvolgsysteem...

Nadere informatie

Protocol anti-pesten en aanpak pesten

Protocol anti-pesten en aanpak pesten Protocol anti-pesten en aanpak pesten Uitgangspunt De Opslach heeft als missie : De school waar leren leuk is. Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Jaargang 2 September 2013 VOORWOORD. In dit nummer: - Voorwoord 1. - Wist u dat 2 - SWPBS 2. - Intervisie R&W 3. - Op maat trajecten 3

NIEUWSBRIEF. Jaargang 2 September 2013 VOORWOORD. In dit nummer: - Voorwoord 1. - Wist u dat 2 - SWPBS 2. - Intervisie R&W 3. - Op maat trajecten 3 NIEUWSBRIEF Jaargang 2 September 2013 In dit nummer: - Voorwoord 1 - Wist u dat 2 - SWPBS 2 - Intervisie R&W 3 - Op maat trajecten 3 - Nieuw aanbod 3 - Uitgelichte workshops 4 - KECCademy 5 VOORWOORD Voor

Nadere informatie

Kanjerbeleid Samenvatting voor ouders

Kanjerbeleid Samenvatting voor ouders Kanjerbeleid Samenvatting voor ouders Voor u ligt het kanjerbeleid. We hopen dat het zicht geeft op wat we doen op school en waar we voor staan. Dit is de samenvatting van het kanjerbeleid. Het volledige

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

Preventie van pesten op basisscholen volgens de PRIMA antipestmethode

Preventie van pesten op basisscholen volgens de PRIMA antipestmethode Preventie van pesten op basisscholen volgens de PRIMA antipestmethode Auteurs: A. van Dorst, K. Wiefferink, E. Dusseldorp, F. Galindo Garre, M. Crone, Th. Paulussen; TNO, Leiden. Uit het in 2008 afgesloten

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol Menukaart Gezonde voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Programma. Welkom! Oorsprong van KiVa Ontwikkeld door de Universiteit van Turku in Finland ( ) Het KiVa-programma groep 1 t/m 8

Programma. Welkom! Oorsprong van KiVa Ontwikkeld door de Universiteit van Turku in Finland ( ) Het KiVa-programma groep 1 t/m 8 LBBO Conferentie Beter Begeleiden 2017 Samen maken we er een fijne school van! Welkom! Programma Kennismaking met KiVa 14:25 uur: pauze Een aantal oefeningen KiVa-monitor Oorsprong van KiVa Ontwikkeld

Nadere informatie

Pestprotocol De Tovercirkel

Pestprotocol De Tovercirkel Pestprotocol De Tovercirkel Pestprotocol De Tovercirkel december 2016 1 Inhoudsopgave: 1. Inleiding Blz. 3 2. Kanjertraining Blz. 4-5 3. Op welke wijze gaan wij als school met pestgedrag om? Blz. 6-7 4.

Nadere informatie

Toepassen van Sociale Marketing op ontwikkeling van alcoholmatigingsinterventies

Toepassen van Sociale Marketing op ontwikkeling van alcoholmatigingsinterventies Toepassen van Sociale Marketing op ontwikkeling van alcoholmatigingsinterventies A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl KvK Utrecht 30276683 T 030 274 91 11

Nadere informatie

Samenvatting. Summary in Dutch

Samenvatting. Summary in Dutch 6 Samenvatting Summary in Dutch 112 Samenvatting Emotionele en sociale processen bij pesten, gepest worden en verdedigen Pesten op school is een wereldwijd probleem met negatieve korte- en langetermijngevolgen

Nadere informatie

Protocol sociale/emotionele ontwikkeling

Protocol sociale/emotionele ontwikkeling Betreft: Protocol sociale/emotionele ontwikkeling Waar staat basisschool Megelsheim voor? De missie van basisschool Megelsheim is samen het beste uit jezelf halen. Wij streven ernaar om het beste uit kinderen

Nadere informatie

Positive Behavior Support (PBS)

Positive Behavior Support (PBS) Positive Behavior Support (PBS) Anita Snoek & Annette Giling 13 januari 2014 Wat is PBS? Schoolbrede preventieve aanpak van gedrag, gericht op ALLE leerlingen. Aanleren en bekrachtigen van positief gedrag

Nadere informatie

PESTPROTOCOL HET KLEURRIJK

PESTPROTOCOL HET KLEURRIJK PESTPROTOCOL PESTPROTOCOL HET KLEURRIJK INHOUD Voorwoord 3 Inleiding 3 Uitgangspunten 3 Doel 3 De werkwijze op het Kleurrijk 4 Preventief 4 Curatief 5 2 VOORWOORD INLEIDING Plagen en pesten worden vaak

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Basisschool t Kofschip. Volendam

Anti-pestprotocol. Basisschool t Kofschip. Volendam Anti-pestprotocol Basisschool t Kofschip Volendam Basisschool t Kofschip 2016 Voorwoord Iedere school is uniek. Het anti-pestprotocol kan er dan ook voor iedere school anders uitzien. Het is vooral belangrijk

Nadere informatie

De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap

De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap Congres Leve het jonge kind! 2011 Deelsessie Democraatjes in de dop? Mirjam van der Ven, Eduniek Aanleidingen voor het ontstaan van De Vreedzame

Nadere informatie

Pesten heeft veel te maken met de verhoudingen binnen een groep. Daarom is het niet eenvoudig om er een eind aan te maken. Als de leerkracht schelden

Pesten heeft veel te maken met de verhoudingen binnen een groep. Daarom is het niet eenvoudig om er een eind aan te maken. Als de leerkracht schelden Pesten heeft veel te maken met de verhoudingen binnen een groep. Daarom is het niet eenvoudig om er een eind aan te maken. Als de leerkracht schelden verbiedt, zoeken de kinderen andere manieren en andere

Nadere informatie

Protocol Pesten Goed gedrag kun je leren!

Protocol Pesten Goed gedrag kun je leren! Protocol Pesten Goed gedrag kun je leren! Pesten is een veel voorkomend en een niet makkelijk op te lossen probleem. CSBO Bergkristal heeft een plan van aanpak voor het voorkomen van pesten. Wij geven

Nadere informatie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie Obs de Bouwsteen Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN 1. Wat is actief burgerschap? Actief burgerschap is: de bereidheid en het vermogen om deel uit te kunnen maken van een

Nadere informatie

Algemene informatie Kinderopvang 0-4. November 2014

Algemene informatie Kinderopvang 0-4. November 2014 Algemene informatie Kinderopvang 0-4 November 2014 Voorwoord Positive Action wordt in Amerika met veel succes uitgevoerd. Het is een bewezen effectief programma dat positieve resultaten behaalt op zowel

Nadere informatie

Cursusaanbod Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord. Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is

Cursusaanbod Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord. Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is Cursusaanbod 2010-2011 Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is Cursusaanbod De Ambulante Dienstverlening van Koninklijke Kentalis Het Rotsoord

Nadere informatie

2. Waar staat de school voor?

2. Waar staat de school voor? 2. Waar staat de school voor? Missie en Visie Het Rondeel gaat uit van de Wet op het Basisonderwijs. Het onderwijs omvat de kerndoelen en vakgebieden die daarin zijn voorgeschreven. Daarnaast zijn ook

Nadere informatie

Beleid Kanjertraining op De Meeander

Beleid Kanjertraining op De Meeander Beleid Kanjertraining op De Meeander Voor u ligt het beleidsstuk Kanjertraining. We hopen dat het zicht geeft op wat we doen op school en waar we voor staan. Kanjertraining is meer dan een lesmethode.

Nadere informatie

training van basis naar brug

training van basis naar brug training van basis naar brug een extra steuntje in de rug voor kinderen met autisme bij de overstap van de basisschool naar de brugklas een aanbod van de Polikliniek in Doorwerth informatie voor cliënten,

Nadere informatie

Informatiefolder Voor ouders 2014 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders

Informatiefolder Voor ouders 2014 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Informatiefolder Voor ouders 2014 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Jeugd 1. Opvoedingsondersteuning 2. Opstap 3. Naschoolse activiteiten 4. Rots en Water, weerbaarheidsproject

Nadere informatie

WAAROM KIES JE VOOR EEN BEPAALDE SOCIALE VAARDIGHEIDSTRAINING?

WAAROM KIES JE VOOR EEN BEPAALDE SOCIALE VAARDIGHEIDSTRAINING? WAAROM KIES JE VOOR EEN BEPAALDE SOCIALE VAARDIGHEIDSTRAINING? WAT GAAN WE DOEN? Consortium Sociale Vaardigheden Werkzame elementen Aspecten bij het maken van een keuze Aan de slag! Plenaire terugkoppeling

Nadere informatie

Verwachtingen. Gezamenlijke gedragsverwachtingen. Ik ga aan het einde van deze workshop tevreden weg als ik. 10-11-2014.

Verwachtingen. Gezamenlijke gedragsverwachtingen. Ik ga aan het einde van deze workshop tevreden weg als ik. 10-11-2014. SWPBS-congres 14 november 2014 De docent als schakel. Hoe de feedback van docenten bijdraagt aan de effectiviteit Tools4School Henrike van Diest Judy Broer Milou Golbach Henrike van Diest Projectleider

Nadere informatie

Algemeen. Nieuwsbrief, 4 september Deze week in de Extra Nieuwsbrief: Agenda Do. 14 september informatie avond. Schaakles Spaansles Weerbaarheid

Algemeen. Nieuwsbrief, 4 september Deze week in de Extra Nieuwsbrief: Agenda Do. 14 september informatie avond. Schaakles Spaansles Weerbaarheid Nieuwsbrief, 4 september 2017 Deze week in de Extra Nieuwsbrief: Schaakles Spaansles Weerbaarheid Agenda Do. 14 september informatie avond Woe. 27 september studiedag De 4 Kronenburgh waarden: Respect

Nadere informatie

Doelstellingen van PAD

Doelstellingen van PAD Beste ouders, We kozen er samen voor om voor onze school een aantal afspraken te maken rond weerbaarheid. Aan de hand van 5 pictogrammen willen we de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen

Nadere informatie

30 DAGEN FOCUS TRAINING

30 DAGEN FOCUS TRAINING BROCHURE 30 DAGEN FOCUS TRAINING Simpel en snel leren op je werk Bij Ik Overtref Me geloven we dat jij alles in huis hebt om een succesvolle professional te zijn. Je wilt alleen af en toe een duwtje in

Nadere informatie

Angstige leerlingen in de klas en het Vriendenprogramma. Drs. N.E. de Vries

Angstige leerlingen in de klas en het Vriendenprogramma. Drs. N.E. de Vries Angstige leerlingen in de klas en het Vriendenprogramma. Drs. N.E. de Vries Aandachtspunten in de klas Het Vriendenprogramma Onderdelen Vriendenprogramma in de klas Online programma s voor jongeren Aandachtspunten

Nadere informatie

Uw keuze voor KiVa houdt in dat u kiest voor KiVa voor tenminste twee jaar. Na twee jaar is uw school KiVa-gecertificeerd.

Uw keuze voor KiVa houdt in dat u kiest voor KiVa voor tenminste twee jaar. Na twee jaar is uw school KiVa-gecertificeerd. Activiteit KiVa Doelgroep Groep 5 t/m 8. Doel Het reduceren van het pesten. Inhoud De kern van KiVa is een lesprogramma tegen pesten en voor een prettig en veilig sociaal klimaat. KiVa is méér dan alleen

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 7 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN Charlois (18OR00) Charlois 18OR00 Directeur Lydia van den Hoonaard Adres Clemensstraat 117 3082 CE ROTTERDAM Telefoon

Nadere informatie

Rots en Water training voor basisscholen

Rots en Water training voor basisscholen Rots en Water training voor basisscholen Geschikt voor basisscholen en speciale basisscholen. Deze Rots en Watertraining is bedoeld voor groep 1 t/m 8. De training is geschikt voor jongens en meisjes.

Nadere informatie

Consortium Effectieve Behandeling Gedragsproblemen LVG in het kader van het ZonMw-programma Onderzoek voor mensen met een verstandelijke beperking.

Consortium Effectieve Behandeling Gedragsproblemen LVG in het kader van het ZonMw-programma Onderzoek voor mensen met een verstandelijke beperking. Begeleiders in Beeld Consortium Effectieve Behandeling Gedragsproblemen LVG in het kader van het ZonMw-programma Onderzoek voor mensen met een verstandelijke beperking. Inleiding Begeleiders van mensen

Nadere informatie