RENOVATIE BEGRAAFPLAATS BOSDRIFT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RENOVATIE BEGRAAFPLAATS BOSDRIFT"

Transcriptie

1 RENOVATIE BEGRAAFPLAATS BOSDRIFT

2 INLEIDING De Algemene Begraafplaats aan de Bosdrift, bestaande uit gebouw en grafvelden, is een Rijksmonument. De begraafplaats is in 1889 ontworpen door de Tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer en is ten opzichte van vergelijkbare begraafplaatsen in den lande nog in redelijk gave toestand. Desondanks komt de voor Springer kenmerkende gemengde stijl in de huidige situatie onvoldoende tot zijn recht. Daarom is een renovatie van een aantal grafvelden noodzakelijk. Daarbij zal wel rekening moeten worden gehouden met kwaliteiten die los van het ontwerp van Springer in de loop van de tijd zijn ontstaan. In dit rapport zal op basis van het oorspronkelijke ontwerp van Springer en de huidige kwaliteiten een visie op de renovatie van de begraafplaats worden toegelicht. De visie staat aan de basis van het daarna beschreven renovatieplan. In 1964 is de Bosdrift officieel gesloten en werden er alleen nog bijzettingen gedaan. Op 23 oktober 2003 heeft de gemeenteraad van Hilversum besloten om de Algemene Begraafplaats aan de Bosdrift opnieuw open te stellen voor begravingen. Tevens is besloten om de monumentale aula van de begraafplaats te verkopen en met de opbrengsten de restauratie van de grafvelden te bekostigen. Leonard Springer (bron: landgoed de Hulst)

3 SITUATIE Ontwerp Leonard Springer, 1889 Het ontwerp voor de Algemene begraafplaats aan de Boschdrift dateert van 1889 en is ontworpen door Leonard Springer ( ), Tuin- en landschapsarchitect. Het betreft een ontwerp in de zogenaamde gemengde stijl. Deze wordt gekenmerkt door een formele inrichting rondom de aula en een inrichting van de grafvelden in landschapsstijl. Het formele deel van de begraafplaats bestaat uit de directe omgeving van de aula. Vanuit het midden van de aula ligt een pad met aan beide zijden een veld met een formele tuininrichting van vaste planten en bloeiende heesters. Langs het pad staan zuilvormige coniferen de een zichtlijn begeleiden die vanuit de aula is gericht op een Amerikaanse eik op veld IV. Het informele deel, met de grafvelden, wordt gekenmerkt door een padenstelsel van gebogen paden met flauwe en scherpe bochten die vloeiend in elkaar overlopen. Tussen de paden liggen de grafvelden. Op de splitsing van paden liggen de 1e klasse graven, prominent in beeld en in een decor van bloeiende heesters en (bijzondere) bomen. Vanaf de paden zijn verscheidene doorzichten, vaak gericht op een bijzondere solitaire boom of een boomgroep of de aula met de formele velden. Aan de randen liggen de 2e t/m de 4e klasse grafrijen, omgeven door boomen heestergroepen. Het midden van de grafvelden zijn open ruimtes waar een kruidenvegetatie groeit. Vroeger bood deze open ruimte plaats aan de 5e klasse graven, die geen grafsteen of -monument (en grafbeplanting) hadden. terwijl onder de grashalmen en veldbloempjes der open velden de lijken der armen rusten, beschermd voor de treden van bezoekers. Hier liggen zij niet als het uitwerpsel der maatschappij in een afgelegen hoek, hier heeft het graf van den arme, evengoed als dat van den rijke, een aandeel tot het vormen van een harmonisch geheel, zoodat zij daar althans gelijk zullen zijn als deel van de natuur....onder grashalmen en veldbloempjes... Ontwerp voor de Algemeene begraafplaats aan de Boschdrift uit 1891 (bron SAGV)

4 formeel, symmetrie landschapsstijl, "willekeurige" vormen Gemengde stijl: onderscheid tussen formele vormgeving en landschappelijke vormgeving. grotere open ruimtes ruimtelijke begrenzing door bomen en heesterpartijen Ruimtelijke opbouw van het ontwerp van Springer: centraal gelegen grotere open ruimtes.

5 standpunt beëindiging op boom of boomgroep beëindiging op grafmonument Zichtassen en zichtrelaties: focus op bomen, boomgroepen en grafmonumenten. 1ste klasse 2e t/m 4e klasse 5e klasse Verdeling van de graven: 1ste klasse graven op in het oog springende plekken, 5e klasse graven op de grote centrale velden.

6 (toelichting van Springer op vergelijkbare grafvelden op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam) Het originele beplantingsplan is onbekend, wel is er een sortimentslijst. Uit de ontwerptekening valt af te leiden dat er een mix van loofbomen en coniferen is en dat de heesterpartijen voornamelijk de graven ruimtelijk inkaderen. Anders dan gebruikelijk in die tijd was de begraafplaats aan de Bosdrift niet verbonden met een andere parkachtige wandeling. De begraafplaats had, door zijn zware randbeplanting een besloten karakter. Ook het gebruik van een groot aantal exotische bloemheesters en sierbomen zoals tulpenboom en Japanse pagodeboom wijkt af van de gebruikelijke ontwerpen voor begraafplaatsen. De bomen op de ontwerptekening zijn overigens klein getekend zoals gebruikelijk in die tijd. Waarschijnlijk betreft het hier de aanlegsituatie, hetgeen een aanzienlijk ander ruimtelijk beeld geeft dan het eindbeeld zoals het geworden is. Tulpenboom (Liriodendron tulipifera) Japanse pagodeboom (Sophora japonica) Deel van de plantlijst van de eerste aanleg (bron: SAGV)

7 In 1912 is aan de zuidzijde een uitbreiding voor de Bosdrift gemaakt door gemeentearchitect P. Andriessen. Opvallend in het ontwerp van deze uitbreiding is de lijn tot waar begraven mag worden, parallel aan de Hyacintlaan, op 50 meter van de woningen aan die laan. Ontwerptekening uit 1912 van de uitbreiding van de Algemene begraafplaats aan de Bosdrift door P. Andriessen (bron: SAGV).

8 Kwaliteiten De begraafplaats aan de Bosdrift heeft een onmiskenbare romantische sfeer: bemoste hardstenen graven, deels overgroeid met heesters of klimop onder grote monumentale bomen. Veel bomen zijn van de eerste aanleg. De romantische sfeer wordt nog eens versterkt door de gebogen zandpaden. Een aantal architectonisch bijzondere grafmonumenten (bijlage) alsmede een aantal graven van historisch belangrijke Hilversummers (bijlage) draagt bij aan de beleving van de begraafplaats. Hetzelfde geld voor de te restaureren aula, een Rijksmonument van de hand van voormalig gemeentearchitect Andriessen. Tot slot is de begraafplaats aan de Bosdrift in de loop der jaren geworden tot een verstilde groene ruimte in de stad met veel natuurwaarden. Romantische sfeer Lomerrijke graven

9 Probleemanalyse 1. Stijlvervaging Het oorspronkelijke contrast tussen het formele en het informele deel van de begraafplaats is niet meer herkenbaar. In de niet als grafvelden bedoelde vakken XIII en XIV, onderdeel van het formele gedeelte van de begraafplaats, zijn graven uitgegeven. Beide vakken zijn overgroeid door grote rododendronstruiken en bovendien zijn de meeste graven architectonisch waardevol of van bekende Hilversummers en daarom niet zomaar te ruimen. Dichtgegroeide centrale zichtas Architectonisch belangrijke graven in de oorspronkelijk formele velden XIII en XIV

10 2. Verdichting Fors uitgegroeide grafbeplanting. 2a. Extensief beheer Na de sluiting in 1964 is de begraafplaats ruim 40 jaar extensief beheerd. Door de uitgegroeide beplanting heeft de begraafplaats een zeer besloten karakter gekregen. De monumentale volwassen bomen bepalen enerzijds het karakter van de begraafplaats, anderzijds zijn ze dusdanig groot dat een herstel van de oorspronkelijke onderbeplanting niet mogelijk is. Het herstel van met name heesterpartijen is fysiek onmogelijk door de aanwezigheid van wortels, de schaduw en de grote concurrentiekracht van de volwassen bomen. Op vele plekken is door het extensieve beheer grafbeplanting uitgegroeid, zijn heesters verwilderd en heeft opschot de grafvelden verrommeld en ruimtelijk verdicht. Veel van deze beplanting zorgt tevens voor concurrentie met de, vaak nog oorspronkelijk aangeplante, bomen. 2b. Uitgifte van graven Niet alleen de beplanting heeft de begraafplaats ruimtelijk verdicht. De oorspronkelijke indeling van 1e t/m 5e klasse werd in het begin van de 20ste eeuw niet meer aangehouden. De 5e klasse graven, zonder grafsteen of monument, bevonden zich in de open middenruimten. Met de nieuwe indeling van 1e t/m 3e klasse verschenen ook in de open middenruimten grafstenen en beplanting. 2c. Hagen De introductie van stijlvreemde elementen in de loop van de 20ste eeuw, met name de hagen tussen de grafrijen, hebben de ruimtelijke verdichting van de begraafplaats in de hand gewerkt. Door het plaatsen van hagen werden de graven ruimtelijk van elkaar gescheiden en kregen een individueler karakter. De hagen passen niet in de ontwerpfilosofie van de begraafplaats, waarin de ruimte alleen werd geleed door middel van heesterpartijen en bomen. Verdichting van open middenterreinen door nieuwe grafindeling en toevoeging van grafbeplanting en hagen.

11 3. Oriëntatie en beleving Op de begraafplaats is de oriëntatie een probleem. De oorzaak van de slechte oriëntatie ligt in de combinatie van het gebogen padenverloop met de bovengenoemde problemen van stijlvervaging en ruimtelijke verdichting. Juist de elementen uit het ontwerp van Springer die zorgen voor een goede oriëntatie, zichtlijnen, 1e klasse graven en bijzondere solitaire bomen en boomgroepen, zijn niet of nauwelijks meer aanwezig. Het gebrek aan oriëntatie en de eenvormigheid van de grafvelden leiden uiteindelijk tot een verminderde belevingswaarde van de begraafplaats. Stijlvervagingen leiden tot een gebrek aan oriëntatie: hier is een 1ste klasse graf op de splitsing van twee paden niet meer als zodanig herkenbaar.

12 VISIE De begraafplaats aan de Bosdrift is een begraafplaats, ontworpen in de gemengde stijl, die in de afgelopen 120 jaar is uitgegroeid tot een romantische verstilde groene ruimte in de stad. Het motto van de herinrichting is Springer plus. De oorspronkelijke, gemengde stijl van de begraafplaats moet worden hersteld en versterkt ( Springer ) op zodanige wijze dat de bestaande kwaliteiten, in de loop der jaren gegroeid en toegevoegd behouden blijven ( plus ). Springer Zoals in het voorgaande beschreven is in het ontwerp van Springer een aantal opvallende kenmerken te onderscheiden: Gemengde stijl: het contrast in formele en informele vormgeving. Het gebogen padenstelsel Open middenruimtes en zichtrelaties: open grote grafvelden en zichtlijnen op bijzondere solitaire bomen, boomgroepen of de aula met haar formeel vormgegeven omgeving. Graflocaties: de diversiteit aan graflocaties en een ruimtelijk onderscheid tussen de verschillende klassen. (1ste klas graven op splitsingen van paden (zichtlocaties), grafrijen langs de paden en geen graven op de velden. Beplantingssortiment: gebruik van een breed scala aan (exotische) boom- en heestersoorten. Plus Bestaande kwaliteiten bepalen voor een groot deel de sfeer van de begraafplaats. Volwassen beplanting: beeldbepalende monumentale bomen, soms nog de originele aanplant uit het plan van Springer. Grafmonumenten: architectonisch interessante grafmonumenten en graven van De nog aanwezige elementen uit het ontwerp van Springer.

13 bekende Hilversummers. Paden: huidige zandpaden zijn de basis van de beleving van de begraafplaats. Natuurwaarden: de weelderige beplanting en met name de oude bomen in combinatie met de rust op de begraafplaats bieden vormen een prachtige habitat voor met name vogels en kleine zoogdieren. Solitaire boom van de eerste aanplant. Graf van een bekende Hilversummer (Boricius). Boomklever. Eekhoorn.

14 De renovatie heeft als uitgangspunt om het oorspronkelijk ontwerp en bestaande kwaliteiten te combineren. De huidige situatie wordt gerenoveerd naar het ontwerp van Springer, met gebruikmaking van de ontwerpfilosofie en middelen van Springer. Doel van de renovatie is het verhelderen van de ruimtelijke structuur en daarmee het verbeteren van de oriëntatie en beleving op de begraafplaats. Beschouwd vanuit zijn omgeving is de begraafplaats besloten en in zichzelf gekeerd. Daarvoor dienen de huidige brede groene randen in stand te worden gehouden en daar waar nodig worden versterkt. Eerste vereiste voor de renovatie is het herstel van de formeel vormgegeven velden bij de aula, zodat het voor de gemengde stijl kenmerkende onderscheid tussen formeel en informeel weer herkenbaar wordt. Daarnaast is het van belang dat de openheid van de grote grafvelden wordt hersteld. Tezamen met het aanbrengen van bijzondere beplanting op de voor het ontwerp van Springer kenmerkende plekken en het accentueren van de 1e klasse graven kunnen daarmee de zichtlijnen worden teruggebracht. Deze maatregelen zullen de oriëntatie op de begraafplaats verbeteren; een duidelijker onderscheid tussen hoofdpaden en zijpaden en het vergroten van de ruimtelijke diversiteit van de graflocaties versterkt dit nog eens. Bij de renovatie zijn de huidige kwaliteiten van de begraafplaats randvoorwaardelijk. Beeldbepalende monumentale bomen moeten in stand worden gehouden en indien nodig moet de standplaats worden verbeterd. Architectonisch interessante grafmonumenten en graven van bekende Hilversummers zijn bindend en zullen moeten worden ingepast in het nieuwe gravenstramien. Daarnaast is het belangrijk de sfeer op de begraafplaats te houden door het vastleggen van afmetingen en te gebruiken materialen voor nieuwe grafmonumenten. Tot slot zullen de aanwezige natuurwaarden moeten worden geïntegreerd in het renovatieplan. De naar formele stijl om te vormen vakken XIII en XIV. Te herstellen zichtas vanuit de aula.. Herstel openheid van grote garfvelden. Afmetingen van grafmonumenten vastleggen. Architectonisch interessante graven opnemen in het ontwerp.

15 Begraafplaats Bosdrift Plan voor de herinrichting Legenda BEPLANTING Loofbomen Loofbomen vermoedelijk eertse aanplant Groenblijvende bomen Heesters gras en kruiden GRAVEN Bestaande graven Bestaande graven eerste klas Nieuw uit te geven graven Gebouw, uitvaartcentrum Onderhoudsgebouw 6 januari 2010 Gemeente Hilversum Dienst Stad Ingenieursbureau Voorlopig Ontwerp meter

16 ONTWERP Gemengde stijl In het herinrichtingsplan wordt de gemengde stijl van de begraafplaats Bosdrift hersteld. De beplanting rond de aula wordt verwijderd en de velden XIII en XIV krijgen een formele inrichting. Hiervoor moet de grote rododendronpartijen in deze grafvelden verdwijnen. De nieuwe inrichting zal bestaan uit een gazon met middenin een bloemperk. Langs het centrale pad worden kleine coniferen als een begeleidende rij geplaatst als kader voor de te herstellen zichtlijn van de aula naar veld IV. Een compact heestervak scheidt de nieuwe formele tuininrichting in deze velden van de te handhaven architectonisch waardevolle graven en graven van bekende Hilversummers. Paden De bestaande zandpaden voldoen in groten mate en zullen in het ontwerp dan ook voor het merendeel ongewijzigd blijven. Een aantal later aangebrachte paden aan de zuidkant van de begraafplaats wordt onttrokken aan het netwerk van hoofdpaden omdat deze ofwel doodlopen, ofwel nauwelijks of geen aanliggende graven hebben, ofwel afbreuk doen aan het hoofdpadenpatroon van Springer. De velden IX t/ m XII vormen nu een aaneengesloten brede rand van de begraafplaats. Het netwerk van hoofdpaden bestaat in de nieuwe situatie uit de oorspronkelijke padenstructuur van Springer, aangevuld met het pad rond grafveld VIII. De overige paden zijn voor het beeld van de begraafplaats van secundair belang en zullen zich derhalve niet onderscheiden van de grafvelden waarin ze liggen. Feitelijk bepaalt de oriëntatie van de graven de aanwezigheid van een secundair pad. Op de plekken waar hoofdpaden splitsen ( 1e klasse locaties ) zal de overgang van pad naar grafveld duidelijker worden vormgegeven. Met behulp van een Cortenstalen kantplank krijgen deze plekken een Accentueren 1ste klasse graven op de splitsing van paden. Onderscheid tussen hoofdpaden en nevenpaden. Corten-stalen kantplank als opsluiting van scherpe hoeken.

17 scherpe begrenzing. De kantplank zorgt ter plaatse tevens voor een hoogteverschil van 3 cm. tussen pad en grafveld. Dit voorkomt dat de scherpe bochten bij de splitsingen van paden afgerond worden, zoals in de huidige situatie het geval is. Grafvelden Een van de belangrijke doelen van de herinrichting is het vergroten van de openheid van de grafvelden. Tezamen met het herstel van een aantal zichtlijnen vergroot dit de oriëntatiemogelijkheden op de begraafplaats. Voor zover mogelijk zullen oude zichtlijnen worden hersteld en zal een enkele nieuwe zichtlijn worden toegevoegd. In dat laatste geval zal gebruik worden gemaakt van de aanwezige monumentale bomen als beëindiging van zo n nieuwe zichtlijn. Het vergroten van de openheid wordt bereikt door het verwijderen van hagen, heesters en uit de kluiten gegroeide grafbeplanting op de middenterreinen van een aantal grafvelden (I t/m VI, VIII en XI). Ook stenen van graven waarvan de grafrusttermijn is verlopen zullen worden verwijderd. Aan de randen van de grafvelden worden heesters en hagen verwijderd. Een aantal bomen, vooral opgegroeid als opschot, wordt gekapt om ruimte te geven aan de monumentale bomen van de oorspronkelijke aanplant. In veel gevallen zal het verwijderen van heesters en bomen op aanwijzing op locatie gebeuren. Impressie van het herstellen van de openheid van grote grafvelden. Ruimtelijke variatie graflocaties Net als in het ontwerp van Springer zal in het ontwerp een ruimtelijk onderscheid zijn tussen de verschillende graflocaties. Anders dan in het verleden zal er echter geen onderscheid in klasse zijn. De vroegere 1e klas locaties zijn ook in de nieuwe situatie prominente plekken bij de splitsingen van de hoofdpaden, omkaderd door bloeiende heesters. Verspreid over de gehele begraafplaats zullen nieuwe bomen en heesterbeplanting worden aangeplant om ruimtes te accentueren (met bloei, bladkleur en/of herfstkleur) en om zicht te geleiden. Impressie van het accentueren van 1ste klasse graven.

18 Op een aantal velden kunnen ensembles van graven worden hersteld: kleinere groepen graven die met een heesterpartij een eigen eenheid vormen binnen een grafveld. Het leeuwendeel van de graven ligt in rijen parallel aan de paden. Naast bestaande bomen en heesters zullen ook nieuwe bomen en heestergroepen de graven in deze rijen ruimtelijk geleden. De geleding tussen de rijen onderling zal zeer beperkt worden toegepast om het dichtslibben van de ruimte te voorkomen. Tot slot zal ook in de nieuwe situatie in het middengebied van de grafvelden, met uitzondering van veld IV, worden begraven. Om het ruimtelijk wensbeeld van een open middenruimte te kunnen bereiken zullen hier uitsluitend liggende grafstenen en geen vaste beplanting worden toegestaan. Op deze manier wordt zowel openheid gecreëerd (ruimtelijke doelstelling), als ook voortgezet op het oude gebruik van begraven in de velden. Een kruidenvegetatie zal de sfeer bepalen van deze middenruimtes. Geleding van grafrijen door heestergroepen. Alleen liggende grafstenen op de middenterreinen van de grote grafvelden (m.u.v. veld IV). Nieuwe elementen Zoals in de nota begraafplaatsen staat beschreven zal de aula op de begraafplaats worden verkocht. In de in aula bevindt zich nu ook de opslag en werkruimte voor de begraafplaatsbeheerder. Derhalve is voor deze functie een nieuwe plek op de begraafplaats gezocht. In de zuid-oostrand, buiten de plattegrond van Springer is in het bestaande bosplantsoen een plek gemaakt voor een beheerdersgebouwtje. Het gebouwtje zal visueel niet van invloed zijn op de grafvelden. Hoewel er momenteel geen concrete vraag is, is wel rekening gehouden met de mogelijkheid van asbestemmingen. Het verstrooien van as is mogelijk in de groene randen van de begraafplaats of op het open middengebied van veld IV. De eventuele locatie van een columbarium moet gezocht worden buiten de plattegrond van Springer in de velden IX, X, XI of XII.

19 UITVOERING EN BEHEER Behoudens enkele grotere ingrepen, zoals de herinrichting van de velden XIII en XIV, zal de begraafplaats vooral middels beheeringrepen geleidelijk worden omgevormd. Ook bij de omvorming van de grafvelden zal de weg der geleidelijkheid worden bewandeld. In principe zullen alleen opgeheven graven worden geruimd. De komende jaren zullen er dus nog graven op plekken aanwezig zijn waar ze vanuit het eindbeeld niet gewenst zijn. Deze graven kunnen pas na het verlopen van de grafrusttermijn worden geruimd. Gaat het om een enkel architectonisch bijzonder graf of het graf van een bekende Hilversummer dan moet worden overwogen om het gehele graf of alleen het monument te verplaatsen. Om het beeld van de begraafplaats rustig te houden zal de uitgifte van nieuwe graven verspreid over alle velden moeten plaatsvinden. Dit om, met de woorden van Springer, te voorkomen dat een veld om aandacht gaat schreeuwen. Het groenbeheer van de begraafplaats zal moeten aansluiten op de verschillende beelden en kwaliteiten. Zo zal in het formele deel en rondom de 1e klas graven een intensiever beheer nodig zijn dan op de kruidenrijke grafvelden. In de randen van de begraafplaats kan worden volstaan met extensief beheer.

Verschillen versterken

Verschillen versterken 30 VELDEN door verschillen te versterken ontstaan velden met een aantrekkelijke variatie aan karakters Verschillen versterken De begraafplaats Orthen onderscheidt zich van de andere begraafplaatsen in

Nadere informatie

1505 OMN, 7 december 2010 2

1505 OMN, 7 december 2010 2 Ervenconsulentadvies 1505 OMN: Beerzerweg 28, Beerze, Ommen Datum : 7 december 2010 Kader : wijziging van bedrijfsfunctie naar woonfunctie van bijgebouw Opgave De familie Hamming heeft het verzoek ingediend

Nadere informatie

Beheerplan Plantsoen Deel 1 Achtergrond

Beheerplan Plantsoen Deel 1 Achtergrond Beheerplan Plantsoen 2005-2020 Deel 1 Achtergrond Colofon: Gemeente Leiden Dienst Milieu en Beheer Tekst, foto s en tekeningen: M. Gaemers, C.Snoep, K. Jansen In samenwerking met N. van Beest, K. Bosma,

Nadere informatie

Landschappelijke inrichting Het Geldersch Erf te Barneveld

Landschappelijke inrichting Het Geldersch Erf te Barneveld Landschappelijke inrichting Het Geldersch Erf te Barneveld 1 INHOUDSOPGAVE 1. Ligging projectgebied 2. Locatie projectgebied 3. Foto s huidige situatie 4. Bestemmingsplan binnen projectgebied 5. Vlekkenplan

Nadere informatie

PLANCOMPAGNONS NIEUWSBRIEF

PLANCOMPAGNONS NIEUWSBRIEF Nieuwsbrief maart 2014 PLANCOMPAGNONS landschapsarchitecten bnt EDITIE MAART 2014 INHOUD Ontwerp schoolplein scholengemeenschap Graaf Engelbrecht Blog Boerderijtuinen Beplantingsplan Vincentius, Udenhout

Nadere informatie

VAN HEEMSTRAWEG. Definitief Beplantingsplan

VAN HEEMSTRAWEG. Definitief Beplantingsplan VAN HEEMSTRAWEG Aanleiding Met de reconstructie van de van Heemstraweg is bestaande beplanting waar mogelijk gehandhaafd. Door het ontwerp zijn nieuwe groenvakken ontstaan die ingevuld worden met beplanting.

Nadere informatie

Hadden de Zochers het zo bedoeld?

Hadden de Zochers het zo bedoeld? tekst juliet en carla oldenburger ( bewerkt door noortje krikhaar) beeld noord-hollands archief Hadden de Zochers het zo bedoeld? Dit grondgebied lag in het westen van de Nieuwstad, de zeventiende-eeuwse

Nadere informatie

Begraven in Haarlem Gemeentelijke begraafplaatsen

Begraven in Haarlem Gemeentelijke begraafplaatsen Begraven in Haarlem Gemeentelijke begraafplaatsen Begraven in Haarlem Begraven in Haarlem kan op drie gemeentelijke begraafplaatsen: het monumentale begraafpark Kleverlaan aan de Kleverlaan, de katholieke

Nadere informatie

ROOD VOOR ROOD GROENRIJK / LANDSCHAPSPLAN EN INRICHTINGSVOORSTEL

ROOD VOOR ROOD GROENRIJK / LANDSCHAPSPLAN EN INRICHTINGSVOORSTEL ROOD VOOR ROOD GROENRIJK / LANDSCHAPSPLAN EN INRICHTINGSVOORSTEL De ontwikkeling van het landschap Het perceel ligt ten oosten van Enschede aan de voet van de stuwwal waarop de stad is gevestigd. De voet

Nadere informatie

Beheerplan Beatrixpark Interventie 2016/2017

Beheerplan Beatrixpark Interventie 2016/2017 Beheerplan Beatrixpark Interventie 2016/2017 De vaknummering is op drie wijzen gedaan: Romeinse cijvers: dit zijn vakken die binnen de intervensie maatregelen vallen. Hoofdletters: dit zijn vakken die

Nadere informatie

Voorbeelduitwerking landschappelijke inrichting cluster 1: woningen Deurningsestraat

Voorbeelduitwerking landschappelijke inrichting cluster 1: woningen Deurningsestraat LANDS CHAPS PLAN 28-04 -2017 WONI NGBO UW T HE SSELER Voorbeelduitwerking landschappelijke inrichting cluster 1: woningen Deurningsestraat bestaande houtwal, opschonen met behoud van waardevolle bomen

Nadere informatie

Communicatie aanpak inbreiding begraafplaats Koudekerke

Communicatie aanpak inbreiding begraafplaats Koudekerke Communicatie aanpak inbreiding begraafplaats Koudekerke 2622016 De gemeenteraad heeft besloten de begraafplaats in Koudekerke uit te breiden door een deel opnieuw in te richten. Voor de invulling van de

Nadere informatie

Als de dood in het leven komt.. Een mooie locatie voor een waardig afscheid.

Als de dood in het leven komt.. Een mooie locatie voor een waardig afscheid. Begraafplaats Maastricht Als de dood in het leven komt.. Een mooie locatie voor een waardig afscheid. De gemeentelijke begraafplaats in Maastricht. In Maastricht kunnen overledenen begraven worden op een

Nadere informatie

Algemene begraafplaats De Oostervaart. Sferenboek

Algemene begraafplaats De Oostervaart. Sferenboek Algemene begraafplaats De Oostervaart Sferenboek Inhoud Sferenboek 3 Ontwerp begraafplaats 4 Plattegrond 5 Grafkamers 6 Grafkamer 1 8 Grafkamer 2 10 Grafkamer 3 12 Grafkamer 4 14 Strooiveld 16 2 Sferenboek

Nadere informatie

Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard ONTWERPMETHODIEK

Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard ONTWERPMETHODIEK Roodbaard s Rijkdom - Lucas Pieters Roodbaard ONTWERPMETHODIEK Door de analyse en vergelijking van de ontwerptekeningen en de bestaande tuinen en parken, kunnen enkele ontwerpmethoden worden vastgesteld

Nadere informatie

t bouwhuis enschede Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug

t bouwhuis enschede Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug t bouwhuis enschede Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug Masterplan t Bouwhuis Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug 1. landgoederen Zorgterrein t Bouwhuis

Nadere informatie

Uitbreiding productiebedrijf en. Deventer. Informatieavond 2 april 2009

Uitbreiding productiebedrijf en. Deventer. Informatieavond 2 april 2009 Uitbreiding productiebedrijf en Herinrichting Nieuwe Plantsoen Deventer Informatieavond 2 april 2009 Toelichting herinrichtingsplan door SLAG (Samenwerkende Landschaps AdviesGroep) Locatie 3 Bestaande

Nadere informatie

Uitvoering Verbeterplan Beatrixpark

Uitvoering Verbeterplan Beatrixpark Uitvoering Verbeterplan Beatrixpark Deelproject ingangen 1 t/m 6 en opknappen groenstrook in oude deel. Belangrijkste doel van het verbeterplan zijn het tegengaan van verrommeling en verloedering van het

Nadere informatie

Kazerne Thomas a Kempislaan te Arnhem. terreinindeling voormalige marechaussee kazerne aan de Thomas a kempislaan 102 te Arnhem

Kazerne Thomas a Kempislaan te Arnhem. terreinindeling voormalige marechaussee kazerne aan de Thomas a kempislaan 102 te Arnhem Kazerne Thomas a Kempislaan te Arnhem Dit document verbindt de terreinindeling van de voormalige Marechaussee Kazerne aan de Thomas a Kempislaan met gemeentelijke kaders die er zijn voor deze Kazerne.

Nadere informatie

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping.

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping. BIJLAGE A. BEELDBOEK GROEN KERNEN In de wijken krijgt de openbare ruimte een gemiddelde kwaliteit. Dit onderhoudsniveau noemen we basis. In de wijken dragen inwoners vervolgens zelf bij aan het beheer

Nadere informatie

Kindergraven. Gemeentelijke begraafplaatsen Maassluis

Kindergraven. Gemeentelijke begraafplaatsen Maassluis Kindergraven Gemeentelijke begraafplaatsen Maassluis De Algemene Begraafplaats aan de Willem de Zwijgerstraat 36 heeft een speciale plek voor kindergraven: Kinderhof Vlinder. Hier heerst een besloten

Nadere informatie

Hulst Visie Grote Kreekweg gemeente Hulst. nummer: datum: 21 mei 2014

Hulst Visie Grote Kreekweg gemeente Hulst. nummer: datum: 21 mei 2014 Hulst Visie Grote Kreekweg gemeente Hulst opdrachtgever: gemeente Hulst nummer: 0677.009386.00 datum: 21 mei 2014 referte: Ing. Jos van Jole 1 Inhoud Inleiding 3 Analyse 4 Beleidsmatige uitgangspunten

Nadere informatie

GROENCOMPENSATIEPLAN DE VERBORGEN KAMER BRAAMWEG 1 ARNHEM

GROENCOMPENSATIEPLAN DE VERBORGEN KAMER BRAAMWEG 1 ARNHEM GROENCOMPENSATIEPLAN DE VERBORGEN KAMER BRAAMWEG 1 ARNHEM Groencompensatieplan Braamweg 1 Arnhem, i.o.v. Giesbers Arnhem 1 1 INLEIDING 1.1 Aanleiding Giesbers Arnhem is voornemens het plangebied De Verborgen

Nadere informatie

Begraafplaats Groene Kerk Oegstgeest

Begraafplaats Groene Kerk Oegstgeest Begraafplaats Groene Kerk Oegstgeest De Begraafplaats Groene Kerk te Oegstgeest De (oorspronkelijke) begraafplaats is een lieflijke en daardoor geliefde begraafplaats rondom het historische Groene kerkje

Nadere informatie

h e t o v e r v e e n

h e t o v e r v e e n h e t o v e r v e e n b i j l a g e I I : l a n d s c h a p s p l a n ( v o o r l o p i g o n t w e r p ) Gemeente Rijssen - Holten, definitief, 7 mei 2013, bijlage II bij bestemmingsplan I N H O U D 1.

Nadere informatie

De Overtuin Oranjewoud

De Overtuin Oranjewoud De Overtuin Oranjewoud structuurplan De Overtuin Oranjewoud structuurplan Sneek, augustus 2002 C o l o f o n opdrachtgever gemeente Heerenveen M. Tiekink H. Huisman G. Wolters adviseur Noord Peil landschapsarchitekten

Nadere informatie

PLAATSNAAM. Duurzaam landschappelijk raamwerk leidt tot zeer groen Slogan profiel

PLAATSNAAM. Duurzaam landschappelijk raamwerk leidt tot zeer groen Slogan profiel gaardenhage, PROJECTTITEL de maten PLAATSNAAM arnhem Duurzaam landschappelijk raamwerk leidt tot zeer groen Slogan profiel Gaarden en...... Hagen Gaardenhage, De Maten Duurzaam landschappelijk raamwerk

Nadere informatie

Verordening op het beheer en het gebruik van de gesloten gemeentelijke begraafplaatsen

Verordening op het beheer en het gebruik van de gesloten gemeentelijke begraafplaatsen Nr. GRIFFIE / Beheersverordening gesloten begraafplaatsen De raad van de gemeente Roosendaal, gelezen het voorstel van het college van 2 maart 2009, nr...., gelet op artikel 35 van de Wet op de lijkbezorging

Nadere informatie

Beheerplan Beatrixpark Regulier Groot Onderhoud 2016/2017

Beheerplan Beatrixpark Regulier Groot Onderhoud 2016/2017 Beheerplan Beatrixpark Regulier Groot Onderhoud 2016/2017 De vaknummering is op drie wijzen gedaan: Romeinse cijvers: dit zijn vakken die binnen de intervensie maatregelen vallen. Hoofdletters: dit zijn

Nadere informatie

SCHETSONTWERP NIEUWE UITLEG BAKEL

SCHETSONTWERP NIEUWE UITLEG BAKEL SCHETSONTWERP NIEUWE UITLEG BAKEL INFORMATIEAVOND 11 DECEMBER 2018 ANNEMIEK LASTERIE VERHOEVEN DE RUIJTER Herinrichting Nieuwe Uitleg opbouw presentatie 1. Gebiedskarakteristieken Historische context Huidige

Nadere informatie

Begraven in Groningen

Begraven in Groningen Begraven in Groningen algemene informatiebrochure Selwerderhof Hoogkerk Esserveld Noorddijk Zuiderbegraafplaats Noorderbegraafplaats Leegkerk Oud Hoogkerk Klein Selwerderhof I en II Begraven in Groningen

Nadere informatie

Academietuinen Universiteit utrecht. Ambitie leidt tot verleidelijke binnentuinen

Academietuinen Universiteit utrecht. Ambitie leidt tot verleidelijke binnentuinen Academietuinen Universiteit utrecht Ambitie leidt tot verleidelijke binnentuinen Tuin Steen Hout Academietuinen Universiteit Utrecht Ambitie leidt tot verleidelijke binnentuinen In het Academiegebouw aan

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing

Landschappelijke inpassing Landschappelijke inpassing twee woningen Haerstraat Oldenzaal juni 2018 Inhoud Inleiding 3 Ligging plangebied 4 Historische kaart 5 Visieschets 6 Hoogtelijnen 7 Bestaande bomen 8 Ruimtelijke uitgangspunten

Nadere informatie

Landgoed Jachtslot de Mookerheide

Landgoed Jachtslot de Mookerheide Landgoed Jachtslot de Mookerheide Ontwikkeling en herstel We leven in een prachtig land met unieke landschappen, rijk aan natuur en monumenten. Als grootste particuliere beschermer van dit erfgoed in Nederland

Nadere informatie

Historische identiteit van de plek

Historische identiteit van de plek Schetsontwerp In het schetsontwerp is het model veld op diverse onderdelen verder uitgewerkt. Basisprincipe voor de zonering van het terrein vormt het contrast tussen het groene parkgedeelte en het hoger

Nadere informatie

reconstructieplan Fogelsanghstate ontwerp L.P.Roodbaard 1840

reconstructieplan Fogelsanghstate ontwerp L.P.Roodbaard 1840 reconstructieplan Fogelsanghstate ontwerp L.P.Roodbaard 1840 Sneek, april 2003 Inhoud 1 2 Inleiding 7 Reconstructieplan 8 2.1 historie 8 2.2 eigendomssituatie 10 2.2 waterstructuur 12 2.3 padenstructuur

Nadere informatie

Inzicht in de mogelijkheden die de gemeente Oud-Beijerland biedt op de algemene begraafplaats. BEGRAVEN

Inzicht in de mogelijkheden die de gemeente Oud-Beijerland biedt op de algemene begraafplaats. BEGRAVEN Inzicht in de mogelijkheden die de gemeente Oud-Beijerland biedt op de algemene begraafplaats. BEGRAVEN Inleiding Begraven, het is geen alledaags onderwerp. Toch kunt u er geheel onverwachts mee te maken

Nadere informatie

Beheer Begraafplaatsen

Beheer Begraafplaatsen Beheer Begraafplaatsen Bestek 2009-2013 Beheer Begraafplaatsen Bestek 2009-2013 Opdrachtgever: Auteur: gemeente Scherpenzeel sector Grondgebied J. Boertjes Datum: 18 september 2008 (laatste versie: 18

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluitgemeentelijke begraafplaatsen gemeente Tiel 2010

Uitvoeringsbesluitgemeentelijke begraafplaatsen gemeente Tiel 2010 CVDR Officiële uitgave van Tiel. Nr. CVDR149746_1 10 juli 2018 Uitvoeringsbesluitgemeentelijke begraafplaatsen gemeente Tiel 2010 Burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel; gelet op de Verordening

Nadere informatie

Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Giessenlanden;

Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Giessenlanden; *ZD929646E8B* Collegebesluit Zaaknummer : 10-7770 - 1750 Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Giessenlanden; Gelezen het collegevoorstel van 5 november 2013 Overwegende, de wijzigingen

Nadere informatie

Arnhem. Herstelplan "Geheime tuin" Sylvahoeve. Bijlage 2 bij bestemmingplan RIN-locatie

Arnhem. Herstelplan Geheime tuin Sylvahoeve. Bijlage 2 bij bestemmingplan RIN-locatie Arnhem Herstelplan "Geheime tuin" Sylvahoeve Bijlage 2 bij bestemmingplan RIN-locatie CULTUURHISTORISCHE ANALYSE SYLVA HOEVE 1850 ontginningen (heide) vanuit zuidoostelijke richting (landgoed Menthenberg;

Nadere informatie

5. Typologieën voor bebouwing

5. Typologieën voor bebouwing 5. Typologieën voor bebouwing Met de eerder genoemde landschappelijke nrichting als basis is tijdens workshops gediscussieerd over geschikte vormen van bebouwing in het gebied. Belangrijke conclusie daarin

Nadere informatie

Enquête. Begraafplaats Het Waarveld

Enquête. Begraafplaats Het Waarveld Enquête Begraafplaats Het Waarveld Begraafplaats Enschedesestraat Gemeente Haaksbergen heeft twee gemeentelijke begraafplaatsen: begraafplaats Het Waarveld aan de Waarveldweg en de oude begraafplaats aan

Nadere informatie

Bijlage 10 Planning en kosten renovaties

Bijlage 10 Planning en kosten renovaties Bijlage 10 Planning en kosten renovaties Integrale herinrichtingen 2014 2015 2016 2017 2018 Koningshof fase 5, 6, 7, 8 50.000 50.000 50.000 50.000 35.000 Vrouwtjeslant fase 3, 4 45.000 45.000 45.000 ----

Nadere informatie

Landschappelijk inpassingsplan Van der Waaij. Nieuwe woning Haanwijk 27 Harmelen

Landschappelijk inpassingsplan Van der Waaij. Nieuwe woning Haanwijk 27 Harmelen Landschappelijk inpassingsplan Van der Waaij Nieuwe woning Haanwijk 27 Harmelen De Bilt, 16 juli 2012, versie 2 Lennart in t Veld Landschap Erfgoed Utrecht Postbus 121 3730 AC De Bilt t 030 220 55 34 f

Nadere informatie

Begijnhof Turnhout. Landschapsbeheerplan

Begijnhof Turnhout. Landschapsbeheerplan Begijnhof Turnhout Landschapsbeheerplan Algemeen Doel landschapsbeheerplan: Langetermijn-beheersvisie opbouwen, welke een betekenisvolle meerwaarde voor het onroerend erfgoed heeft. Een goedgekeurd landschapsbeheerplan

Nadere informatie

: Landschappelijke inpassing Karissendijk 4 te Egchel

: Landschappelijke inpassing Karissendijk 4 te Egchel Onderwerp Projectnummer : 211x07059 Datum : 30 januari 2015 : Landschappelijke inpassing Karissendijk 4 te Egchel Van : Esther de Graaf & Ruud Tak BLAD 1 Bij het toestaan van een ruimtelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Beschikbare graven en asbestemmingen. Ooster-, Wester, en RK begraafplaats

Beschikbare graven en asbestemmingen. Ooster-, Wester, en RK begraafplaats Beschikbare graven en asbestemmingen Ooster-, Wester, en RK begraafplaats Oosterbegraafplaats Inhoudsopgave Gedenkpark De Ooster en De Wester: asbestemmingen... 4 Gedenkpark De Ooster: beschikbare graven...

Nadere informatie

begraafplaats eikenhof

begraafplaats eikenhof gemeentehuis: Maerten van Heemskerckplein 1 postadres: Postbus 1 1960 AA Heemskerk telefoon: 14 0251 e-mail: post@heemskerk.nl website: www.heemskerk.nl begraafplaats eikenhof Een uitvaart is eenmalig

Nadere informatie

bosplantsoen Dunnen van

bosplantsoen Dunnen van De gemeente Ede streeft naar een natuurlijk beheer van het openbaar groen. Deze manier van beheren is vooral geschikt voor de grotere groenobjecten, bijvoorbeeld bosplantsoen. Bij het juiste beheer kan

Nadere informatie

De begraafplaatsen zijn voor een ieder dagelijks toegankelijk van s morgens 08.00 uur tot een half uur na zonsondergang.

De begraafplaatsen zijn voor een ieder dagelijks toegankelijk van s morgens 08.00 uur tot een half uur na zonsondergang. Begraven in Vianen In deze folder geeft de gemeente een overzicht van de mogelijkheden van de Viaanse begraafplaatsen en een korte toelichting. Meer informatie over verordeningen en tarieven die gelden

Nadere informatie

BEGRAAFPLAATS HELLEVOETSLUIS. Soorten graven en asbestemmingen op de begraafplaats Stoofweg

BEGRAAFPLAATS HELLEVOETSLUIS. Soorten graven en asbestemmingen op de begraafplaats Stoofweg BEGRAAFPLAATS HELLEVOETSLUIS Soorten graven en asbestemmingen op de begraafplaats Stoofweg Hellevoetsluis heeft drie begraafplaatsen. Alleen op de begraafplaats aan de Stoofweg worden nieuwe graven uitgegeven.

Nadere informatie

Molenpaal 3 Onstwedde. Landschaps - en inrichtingsplan.

Molenpaal 3 Onstwedde. Landschaps - en inrichtingsplan. Molenpaal 3 Onstwedde Landschaps - en inrichtingsplan. oktober 2011 september 2012 gew. 02-2013 1 Landschaps - en inrichtingsplan. Molenpaal 3 Onstwedde Locatie De locatie aan de Molenpaal 3 in Onstwedde,

Nadere informatie

Particuliere graven. Gemeentelijke begraafplaatsen Maassluis

Particuliere graven. Gemeentelijke begraafplaatsen Maassluis Particuliere graven Gemeentelijke begraafplaatsen Maassluis Een particulier graf op een van twee gemeentelijke begraafplaatsen verkrijgt u door een recht tot begraven te kopen. Dit betekent dat u het

Nadere informatie

Ontwerp van Zocher of niet, historie moet recht worden gedaan

Ontwerp van Zocher of niet, historie moet recht worden gedaan 04 vakblad groen tekst juliet en carla oldenburger bureau binnenstad en buitenleven bewerkt door noortje krikhaar foto s (tenzij anders aangegeven): juliet oldenburger ALGEMENE BEGRAAFPLAATS IN DOESBURG

Nadere informatie

PROFIELEN DEFINITIEF ONTWERP HOGEKAMPPLEIN

PROFIELEN DEFINITIEF ONTWERP HOGEKAMPPLEIN PROFIELEN VERHARDING Zoals gezegd is het gehele plein gebaseerd op een 2x2 raster. Dit raster is niet overal zichtbaar maar in de verharding omliggende verharding. Raster, vulling kleurverschil, met de

Nadere informatie

Erfbeplantingsplan Ruiter 28 Someren

Erfbeplantingsplan Ruiter 28 Someren Erfbeplantingsplan Ruiter 28 Someren Gemaakt door: Hoveniersbedrijf De Paashoef Gemert April 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Aanleiding blz. 02 1.2 Doelstelling blz. 02 2. Erfbeplantingsplan 2.1 Bestaande

Nadere informatie

6.3 DEELGEBIED 3: BOS & ROTTE

6.3 DEELGEBIED 3: BOS & ROTTE 6.3 DEELGEBIED 3: BOS & ROTTE Ruimtelijke beschrijving inpassing Het deelgebied Bos en Rotte bestaat uit de volgende trajecten: tunnelmond Grindweg/Bergweg-Zuid, de landtunnel Lage Bergse Bos en de tunnelmond

Nadere informatie

Beplantingsplan. Recreatiepark Elsendorp Rapportnummer Beplantingsplan Recreatiepark Elsendorp, september 2014

Beplantingsplan. Recreatiepark Elsendorp Rapportnummer Beplantingsplan Recreatiepark Elsendorp, september 2014 Beplantingsplan Recreatiepark Elsendorp Rapportnummer 14-0228 www.starobv.nl 1 Beplantingsplan Recreatiepark Elsendorp September 2014 Rapportnummer: 14-0228 In opdracht van: Starline Recreatie Uitgevoerd

Nadere informatie

Begraafplaatsen in de gemeente Echt-Susteren Annahof en Elsene

Begraafplaatsen in de gemeente Echt-Susteren Annahof en Elsene Begraafplaatsen in de gemeente Echt-Susteren Annahof en Elsene Inhoudsopgave Voorwoord 3 De gemeentelijke begraafplaatsen 4 Begraafplaats Annahof 4 Begraafplaats Elsene 6 Termijnen van uitgifte en verlenging

Nadere informatie

Nota van B&W. gemeente Haarlemmermeer. Portefeuillehouder mr. A.Th.H. van Dijk, S. Bak Collegevergadering 19 juni 201 2

Nota van B&W. gemeente Haarlemmermeer. Portefeuillehouder mr. A.Th.H. van Dijk, S. Bak Collegevergadering 19 juni 201 2 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Vaststellen van de lijst met historische graven op basis van de Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen 201 1 Portefeuillehouder mr. A.Th.H. van Dijk, S. Bak

Nadere informatie

uitwerking deelgebied Dordrecht Weeskinderendijk

uitwerking deelgebied Dordrecht Weeskinderendijk uitwerking deelgebied Dordrecht Weeskinderendijk Spoorbrug dordrecht weeski n deren dij k stedenbouwkundig plan 112 plangebied Historische haven Historische situatie Dordrecht-zuid 1924 Op historische

Nadere informatie

Geriefbos Gilze-Rijen. Vrij wonen in een geriefbos midden in het brabantse landschap

Geriefbos Gilze-Rijen. Vrij wonen in een geriefbos midden in het brabantse landschap Geriefbos Gilze-Rijen Vrij wonen in een geriefbos midden in het brabantse landschap Geriefbos Vrij wonen in een geriefbos midden in het brabantse landschap Op uitnodiging van de gemeente heeft Buro Lubbers

Nadere informatie

KIJKDUIN FINEST OF OCKENBURGH STEDENBOUW, LANDSCHAP & BEELDKWALITEIT

KIJKDUIN FINEST OF OCKENBURGH STEDENBOUW, LANDSCHAP & BEELDKWALITEIT KIJKDUIN FINEST OF OCKENBURGH STEDENBOUW, LANDSCHAP & BEELDKWALITEIT 2 I KIJKDUIN, FINEST OF OCKENBURGH INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE PLANGEBIED IN OMGEVING 6 MASTERPLAN KIJKDUIN 8 LOCATIE 10 AMBITIE 16 SFEER

Nadere informatie

: Landschappelijke verantwoording Het Hungeling 2b te Eerbeek (gemeente Brummen)

: Landschappelijke verantwoording Het Hungeling 2b te Eerbeek (gemeente Brummen) Advies : Landschappelijke verantwoording Het Hungeling 2b te Eerbeek (gemeente Brummen) Datum : 06 september 2016 Opdrachtgever : dhr. J. Koers Projectnummer : 211x08773 Opgesteld door : R. Tak Bij het

Nadere informatie

bomensingels woerden tuin- en landschapsarchitecten

bomensingels woerden tuin- en landschapsarchitecten bomensingels woerden 17.05.2016 tuin- en landschapsarchitecten 030 26 44 333 www.copijn.nl vraagstelling en uitgangspunten Op welke manier kan de bomenstructuur op de singels van Woerden in samenhang worden

Nadere informatie

Cuijk - De Valuwe. Openbare ruimte De Valuwe

Cuijk - De Valuwe. Openbare ruimte De Valuwe Openbare ruimte De Valuwe Openbare ruimte De Valuwe is de eerste naoorlogse uitbreidingswijk van Cuijk, een dorp aan de Maas. De wijk vormt de noordoostzijde van het huidige dorp, op de grens met het buitengebied.

Nadere informatie

Mevr. C. van Nes Gemeente Dordrecht Postbus 8 3300 AA Dordrecht

Mevr. C. van Nes Gemeente Dordrecht Postbus 8 3300 AA Dordrecht Mevr. C. van Nes Gemeente Dordrecht Postbus 8 3300 AA Dordrecht Datum 22 mei 2015 Aantal bijlagen 2 Contactpersoon Dalmeijer, Rik Telefoon +31 (0)10 252 1153 E-mail RA.Dalmeijer@portofrotterdam.com Onderwerp

Nadere informatie

Rapport Beplantingsplan uitbreiding bedrijf Jansen s Overseas te Noordwijkerhout

Rapport Beplantingsplan uitbreiding bedrijf Jansen s Overseas te Noordwijkerhout Rapport Beplantingsplan uitbreiding bedrijf Jansen s Overseas te Noordwijkerhout Beplantingsplan uitbreiding Jansen s Overseas te Noordwijkerhout (versie 1) Waddinxveen, 3 oktober 2012 Opdrachtgever: Gemeente

Nadere informatie

GEMEENTE SOMEREN. Toelichting landschapsplan Hugterweg 10 Someren

GEMEENTE SOMEREN. Toelichting landschapsplan Hugterweg 10 Someren GEMEENTE SOMEREN Toelichting landschapsplan Hugterweg 10 Someren Toelichting landschapsplan Hugterweg 10 Someren Projectnr.119-009 / 5 oktober 2017 INHOUD 1. INLEIDING... 2 1.1. Aanleiding... 2 2. RUIMTELIJKE

Nadere informatie

Ervenconsulentadvies 1880 DS: Mennistensteeg ongenummerd

Ervenconsulentadvies 1880 DS: Mennistensteeg ongenummerd Ervenconsulentadvies 1880 DS: Mennistensteeg ongenummerd Datum: 11 november 2012 Kader: Wijker Fase: Initiatief Opgave U heeft ons gevraagd te adviseren over de vraag tot de ontwikkeling van een nieuw

Nadere informatie

PERSOONLIJK VERHAAL HARRIE BOELÉ - OPENLUCHTMUSEUM BEGRAAFPLAATS KLEVERLAAN HAARLEM. Harrie Boelé

PERSOONLIJK VERHAAL HARRIE BOELÉ - OPENLUCHTMUSEUM BEGRAAFPLAATS KLEVERLAAN HAARLEM. Harrie Boelé PERSOONLIJK VERHAAL HARRIE BOELÉ - OPENLUCHTMUSEUM BEGRAAFPLAATS KLEVERLAAN HAARLEM Harrie Boelé Als Harrie Boelé in mei 2016 met pensioen gaat, is hij 40 jaar werkzaam geweest op begraafplaats Kleverlaan

Nadere informatie

Gelet op de Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen van de gemeente Terneuzen 2011;

Gelet op de Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen van de gemeente Terneuzen 2011; Burgemeester en wethouders van Terneuzen; Gelet op de Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen van de gemeente Terneuzen 2011; Besluiten vast te stellen: nadere regels voor de graven, asbezorging

Nadere informatie

GEMEENTE WIJCHEN. Landschappelijke inpassing Graafseweg 916 en 916a Wijchen

GEMEENTE WIJCHEN. Landschappelijke inpassing Graafseweg 916 en 916a Wijchen GEMEENTE WIJCHEN Landschappelijke inpassing Graafseweg 916 en 916a Wijchen 1 INLEIDING 1.1 Aanleiding Aanleiding voor het opstellen van het voorliggend landschapsplan voor het perceel Graafseweg 916 te

Nadere informatie

Begraafplaats West Oude bomen in het veenweidegebied Groen eiland aan de kop van de Marktstraat 9-7-2009

Begraafplaats West Oude bomen in het veenweidegebied Groen eiland aan de kop van de Marktstraat  9-7-2009 Begraafplaats West De begraafplaats West in Wormerveer is een oude dorps begraafplaats die niet meer actief in gebruik is. Doordat in 1964 de nieuwe begraafplaats Noord in gebruik is genomen, komen er

Nadere informatie

BR Uitvoeringsbesluit. Gemeentelijke begraafplaatsen Brummen

BR Uitvoeringsbesluit. Gemeentelijke begraafplaatsen Brummen BR10.0034 Uitvoeringsbesluit Gemeentelijke begraafplaatsen Brummen NADERE REGELS voor de het beheer en het gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen in de gemeente Brummen 2011. Algemene bepalingen

Nadere informatie

De Rijksmuseumtuin - de complexiteit van een levend monument

De Rijksmuseumtuin - de complexiteit van een levend monument De Rijksmuseumtuin - de complexiteit van een levend monument Sanne Horn en Sander Rombout In april 2013 zijn de tuinen van het Rijksmuseum heropend. Afgelopen jaren is door Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten

Nadere informatie

AANVULLING BEELDKWALITEITSPLAN OLDEBROEK-WEST II (HOGEKAMP)

AANVULLING BEELDKWALITEITSPLAN OLDEBROEK-WEST II (HOGEKAMP) AANVULLING BEELDKWALITEITSPLAN OLDEBROEK-WEST II (HOGEKAMP) INLEIDING Aanvulling beeldkwaliteitsplan Oldebroek West II (Hogekamp) Bij het stedenbouwkundig plan voor Oldebroek- West in 2007 is destijds

Nadere informatie

Algemene graven. Gemeentelijke begraafplaatsen Maassluis

Algemene graven. Gemeentelijke begraafplaatsen Maassluis Algemene graven Gemeentelijke begraafplaatsen Maassluis De Nieuwe Begraafplaats aan de Hooge Zeedijk 100 heeft naast particuliere graven ook algemene graven, waarin maximaal twee personen worden begraven.

Nadere informatie

Zwolse Natuurbegraafplaats

Zwolse Natuurbegraafplaats Eerste natuurbegraafplaats Overijssel biedt méér keuze én voegt natuur toe Zwolse Natuurbegraafplaats op Kranenburg Zwolse Natuurbegraafplaats KranenB urg ergklooster Zwolse Natuurbegraafplaats op Kranenburg

Nadere informatie

WILSIERBESTRATING.NL. Tuinideeën

WILSIERBESTRATING.NL. Tuinideeën Tuinideeën wilsierbestrating.nl vervaardigt regelmatig nieuwe tuinconcepten. De tuinontwerpen zijn zo gemaakt, dat ze relatief eenvoudig in iedere tuin nagemaakt kunnen worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing en tegenprestatie kinderdagverblijf beestenboel Straat 13, 6056 KV Asenray - PNR 6042KV

Landschappelijke inpassing en tegenprestatie kinderdagverblijf beestenboel Straat 13, 6056 KV Asenray - PNR 6042KV LIGGING Het plangebied betreft hert erf van de hoeve Heisterhof, ten oosten van de A73, ten zuidwesten van de kern Asenray, in de gemeente Roermond. In westelijke richting bevindt zich de Maasnielderbeek,

Nadere informatie

Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol

Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol Drs. Ing. L.M. Scholtens in opdracht van: Gemeente Emmen, Dienst Beleid Afdeling Fysiek Ruimtelijke Ontwikkeling December 2009 Het landschap

Nadere informatie

Erfbeplantingsplan Bloemenkwekerij van Thiel Kapelweg 33 Handel. i.o.v. dhr. C. van Thiel

Erfbeplantingsplan Bloemenkwekerij van Thiel Kapelweg 33 Handel. i.o.v. dhr. C. van Thiel Erfbeplantingsplan Bloemenkwekerij van Thiel Kapelweg 33 Handel i.o.v. dhr. C. van Thiel Gemaakt door: Hoveniersbedrijf De Paashoef Gemert September 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Aanleiding blz.

Nadere informatie

Presentatie Definitief Ontwerp Inrichtingsplan Haagstreek

Presentatie Definitief Ontwerp Inrichtingsplan Haagstreek Presentatie Definitief Ontwerp Inrichtingsplan Haagstreek In opdracht van: GGZ Rivierduinen Leidschendam 10 februari 2010 INHOUD 1. Visie op de zorg en het terrein 2. Inrichtingsplan 3. Thema s Dichtbij

Nadere informatie

Inrichtingsplan Vesting Loevestein

Inrichtingsplan Vesting Loevestein Inrichtingsplan Vesting Loevestein Vesting Loevestein herbergt drie kenmerkende tijdsperioden namelijk de Middeleeuwen, de Staatsgevangenis en de Hollandse Waterlinie. Iedere tijdsperiode heeft zijn sporen

Nadere informatie

3.2.1 Dorpskarakteristiek

3.2.1 Dorpskarakteristiek 3.2 De Glind Wegbeplanting en bosjes in het kampenlandschap Recreatieve voorzieningen in de kern Oorspronkelijk bestond de Glind uit een verzameling boerderijen Beperkte nieuwbouw vindt plaats waarbij

Nadere informatie

Gemeentelijke begraafplaatsen in Voorst

Gemeentelijke begraafplaatsen in Voorst Gemeentelijke begraafplaatsen in Voorst Twello Gemeentelijke begraafplaatsen in de gemeente Voorst Inleiding Dat u deze brochure aan het lezen bent, betekent waarschijnlijk dat u aan het nadenken bent

Nadere informatie

: Advies landschappelijke inrichting Lidl MEMO

: Advies landschappelijke inrichting Lidl MEMO Onderwerp Iepenlaan 1A te Woerden Projectnummer : 211x08556 Datum : 01 maart 2018 Opdrachtgever : Lidl Nederland Gmbh, de heer M. de Jong Van : R. Tak : Advies landschappelijke inrichting Lidl MEMO BLAD

Nadere informatie

Begraven en asbestemming. Gemeente De Marne Afdeling Burgerzaken Postbus 11 9965 ZG Leens

Begraven en asbestemming. Gemeente De Marne Afdeling Burgerzaken Postbus 11 9965 ZG Leens Begraven en asbestemming Gemeente De Marne Afdeling Burgerzaken Postbus 11 9965 ZG Leens 1 De laatste rustplaats in de Gemeente De Marne Na het overlijden De keuze voor een laatste rustplaats is belangrijk,

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 519405 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam: Algemene Begraafplaats

Nadere informatie

Zienswijze van de Harmine Wolters Stichting ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan Verplaatsing agrarisch bedrijf Juliana-Bernhardplein /

Zienswijze van de Harmine Wolters Stichting ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan Verplaatsing agrarisch bedrijf Juliana-Bernhardplein / Zienswijze van de Harmine Wolters Stichting ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan Verplaatsing agrarisch bedrijf Juliana-Bernhardplein / Eilandseweg Nederhorst den Berg. 14 Maart 2017 1 ANNEX A Zienswijze

Nadere informatie

Beplantingsvisie Herinrichting buitenruimte Europarei te Uithoorn

Beplantingsvisie Herinrichting buitenruimte Europarei te Uithoorn Beplantingsvisie Herinrichting buitenruimte Europarei te Uithoorn Beplantingsvisie Herinrichting buitenruimte Europarei te Uithoorn Uitgangspunten; Het defi nitief ontwerp Herinrichting buitenruimte Europarei

Nadere informatie

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap.

Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. NATUURVERBINDING HOORNEBOEG GOOIS NATUURRESERVAAT Productiebos maakt plaats voor oorspronkelijk heidelandschap. PRODUCTIEBOS MAAKT PLAATS VOOR OORSPRONKELIJK HEIDELANDSCHAP TEN ZUIDEN VAN HILVERSUM LIGGEN

Nadere informatie

NADERE REGELS VOOR GRAFBEDEKKINGEN OP DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN IN DE GEMEENTE HOUTEN

NADERE REGELS VOOR GRAFBEDEKKINGEN OP DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN IN DE GEMEENTE HOUTEN REGELS GRAFBEDEKKINGEN Het college van Houten, gelet op artikel 21, vierde lid, van de Verordening op het beheer en gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen en op begraven op eigen terrein in de gemeente

Nadere informatie

Brittenstein Leiderdorp Groentoets

Brittenstein Leiderdorp Groentoets Pius Floris Boomverzorging Leiderdorp Projectnummer: Opdrachtgever: PFBV16.HO.007 InterConcept T.a.v. de Heer M. Proper Leeuwenhoekweg 58 2661 DD Bergschenhoek Contactpersoon: De heer B. van Polen Telefoon:

Nadere informatie

Beeldvisie Bergharen. Juli 2011

Beeldvisie Bergharen. Juli 2011 Beeldvisie Bergharen Juli 2011 Leefbaarheidsgroep Bergharen t.a.v. dhr K. Schwillens Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Bergharen Arnhem, 7-7-2011 Onderwerp Uw referentie Onze referentie Beeldvisie Bergharen

Nadere informatie

AKS-1511 Landschappelijke inpassing Hotel Van Der Valk Akersloot

AKS-1511 Landschappelijke inpassing Hotel Van Der Valk Akersloot AKS-1511 Landschappelijke inpassing Hotel Van Der Valk Akersloot Datum : 02 oktober 2014 Inleiding Hotel Van Der Valk Hotel Akersloot is voornemens het hotel en het terrein uit te breiden. Omwille van

Nadere informatie

Tarieventabel behorende bij de Verordening lijkbezorgingsrechten Middelburg 2017

Tarieventabel behorende bij de Verordening lijkbezorgingsrechten Middelburg 2017 Tarieventabel behorende bij de Verordening lijkbezorgingsrechten Middelburg 2017 Hoofdstuk 1. 1.1 Voor het verlenen van het uitsluitend recht tot het doen begraven en begraven houden, alsmede daarin/daarop

Nadere informatie

augustus 2009 KUNSTWERKEN VOOR PARK WEST

augustus 2009 KUNSTWERKEN VOOR PARK WEST augustus 2009 KUNSTWERKEN VOOR PARK WEST EEN BEELDENTUIN IN NIJMEGEN Inleiding De gemeente beschikt over een verzameling bestaande beelden die - om welke reden dan ook - van hun oorspronkelijke plek werden

Nadere informatie