Slimme meters voor huishoudens en kleinzakelijke verbruikers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Slimme meters voor huishoudens en kleinzakelijke verbruikers"

Transcriptie

1 Slimme meters voor huishoudens en kleinzakelijke verbruikers o Real-time monitoring van het dagelijkse energieverbruik o Traceren verbruikspieken en ongewenst verbruik o Inzicht in effect bijsturing en besparende maatregelen

2 Waarom een slimme meter? In 2012 is gestart met een vrijwillige invoering van op afstand uitleesbare meetinrichtingen bij alle Nederlandse huishoudens en kleinzakelijke verbruikers 1, in deze brochure aangeduid als slimme meters. De slimme meter vormt de populaire benaming van een nieuwe generatie digitale elekticiteitsmeters, waarin naast de traditionele meetfunctie voor elektriciteit en gas, ook data-opslag-, regel- en communicatiefuncties zijn toegevoegd. Hierdoor biedt de slimme meter een breed scala aan nieuwe mogelijkheden voor zowel huishoudens, energieleveranciers als netbeheerders. Over deze slimme meter en de mogelijkheden op het gebied van energiediensten en energiebesparing voor huishoudens gaat deze brochure. Verwacht wordt dat de slimme meter een belangrijke bijdrage kan leveren aan een betere marktwerking voor consumenten en tegelijik een verlaging van de administratieve lasten voor marktpartijen. Zo biedt de op afstand uitleesbare slimme meter voor de consument nieuwe mogelijkheden op het gebied van: o jaarlijkse meteropname (geen meteropnemer meer nodig); o energielevering (mogelijkheden voor flexibele leveringscontracten); o overstap naar een andere energieleverancier (beperken switchbelemmeringen); o facturering (snelle en nauwkeurige afrekening bij jaarfactuur en verhuizen). Tevens biedt de slimme meter de consument de mogelijkheid om frequenter geïnformeerd te worden over het eigen energieverbruik dan tot op heden via de jaarafrekening. Zo ontvangen huishoudens met een slimme meter behalve de traditionele jaarfactuur voortaan ook tweemaandelijkse verbruiks- en indicatieve kostenoverzichten van de energieleverancier, verder kortweg het tweemaandelijkse verbruiksoverzicht genoemd. Deze -bij wet geregelde- verbruiksoverzichten van de energieleverancier bieden de consument de gelegenheid om beter inzicht te krijgen in de ontwikkeling van het eigen energieverbruik en zodoende meer bewust te worden van de impact hiervan op de jaarlijkse verbruikskosten. Tot slot biedt de slimme meter de consument ook de mogelijkheid voor zelfstandige monitoring van het actuele energieverbruik. Gefaciliteerd door marktaanbieders van informatie- en sturingsystemen en/of rechtsreeks aan de slimme meter 2 te koppelen (internet) applicaties, kan de consument zelf overgaan tot dagelijkse of zelfs real-time monitoring en eventueel beïnvloeding (aansturing) 1 Samen worden de huishoudens en kleinzakelijke verbruikers de kleinverbruikers genoemd. Daar waar verder in dit document over huishoudens gesproken wordt, worden daar doorgaans ook de kleinzakelijke verbruikers toe gerekend. 2 Voor de communicatie met een in-home display is een poort P1 op de elektriciteitsmeter aanwezig, ook wel aangeduid als de 'consumentenpoort'.

3 van het eigen actuele energieverbruik. Verwacht wordt dan ook dat de slimme meter hierdoor ook een belangrijke impuls kan geven aan de mogelijkheden van de consument om het energieverbruik te controleren en hierop te besparen.

4 Het tweemaandelijkse verbruiksoverzicht Huishoudens met een slimme meter krijgen vanaf 2012 van hun energieleverancier elke twee maanden een verbruiksoverzicht aangeboden. 3 De veronderstelling hierbij is dat de consument met deze aanvulling op de jaarfactuur beter in staat zal zijn diens energieverbruik efficiënt te regelen. Deze tweemaandelijkse verbruiksoverzichten zijn overigens geen facturen. Het huidige systeem van voorschotrekeningen, bestaande uit maandelijkse vooruitbetalingen op de jaarafrekening van de leverancier, blijft bestaan. In lagere regelgeving 4 is een aantal inhoudelijke eisen vastgelegd waaraan het wettelijke verbruiksoverzicht van de energieleveranciers dient te voldoen. Voor dit monitoringprogramma belangrijke eisen zijn: 1. de vermelding van het werkelijke verbruik en de actuele energieprijzen ; 2. een vergelijking met het verbruik in een vorige verbruiksperiode en met andere vergelijkbare eindafnemers; 3. vermelding van contactinformatie van consumentenorganisaties voor maatregelen op het gebied van energiebesparing, vergelijkbare eindafnemersprofielen of technische specificaties voor energieverbruikende apparatuur. Het tweemaandelijks versturen van deze verbruiksoverzichten is dus een wettelijke verplichting voor leveranciers naar alle klanten met een door de netbeheerder uit te lezen slimme meter. Met betrekking tot de onder punt 2 benoemde vergelijking met vorige verbruiksperiodes, geldt overigens dat deze gegevens pas vanaf het tweede jaar (dus op zijn vroegst in 2013) op de verbruiksoverzichten zal verschijnen. Het eerste jaar van verstrekking zullen de verbruiksoverzichten nog niet volledig zijn en de historische verbruiks- en kosteninformatie bevatten. 3 Indien een consument het niet op prijs stelt om zesmaal per jaar een verbruiks- en indicatief kostenoverzicht te ontvangen, kan deze dat aangeven bij de energieleverancier (active optout). Als een consument het verbruiksopverzicht nog wel ontvangt, maar er geen aandacht meer aan schenkt, wordt dit passive opt-out genoemd. 4 Besluit kostenoverzicht Energie: dit besluit regelt op AMvB-niveau de informatieverstrekking van energieleveranciers aan eindafnemers gebaseerd op het daadwerkelijke verbruik en indicatieve kosten.

5 Andere vormen van informatieterugkoppeling De veronderstelling is dat de slimme meter in combinatie met andere vormen van informatieterugkoppeling (feedback) naast of in plaats van de tweemaandelijkse verbruiksoverzichten, tot verdere verhoging van de besparingseffecten kan leiden. Het aanbod van voor de slimme meter geschikte additionele informatiesystemen verkeert in nederland (en daarbuiten) echter nog in een pril stadium. Het aantal aanbieders van dergelijke systemen is nog beperkt en bestaat grotendeels uit kleine nieuwe ondernemingen met beperkte resources op het gebied van productontwikkeling, marketing en communicatie. De door deze partijen aangeboden informatiesystemen kunnen onderscheiden worden in enerzijds verbruiksmonitoren en anderzijds enenergiemanagementsystemen. Verbruiksmonitoren De verbruiksmonitor is een direct op de traditionele of slimme meter aan te sluiten systeem voor het op afstand visualiseren van actuele meetdata op een door de consument zelf gekozen plek in huis. Het belangrijkste kenmerk van een verbruiksmonitor is dat de meetdata uit de meterkast onbewerkt naar een draadloos in-home display wordt verzonden, zonder dat daarvoor een internetverbinding nodig is. Alle verbruiksgegevens blijven in huis en er worden geen persoonlijke gegevens aan een derde partij verstrekt, waardoor de privacy gewaarborgd blijft. Voor een optimale werking van deze basisvoorziening hoeft bovendien geen (meerjarige) contract- of abonnementrelatie met een commerciële partij aangegaan te worden, waardoor de onafhankelijke positie van de eindverbruiker intact blijft. Een verbruiksmonitor is dus feitelijk niet meer dan een losse component of accessoire van de (slimme) energiemeter, vooral bedoeld om met aansprekende visualisatie van real-time verbruiksverschillen de consument meer bewust te maken van de actuele energieconsumptie in termen van energie (kwh, m 3 ), indicatieve kosten of eventueel CO 2, al dan niet uitgezet tegen een vooraf zelfgesteld bespaardoel. De bewustwording heeft daarbij met name betrekking op het routinematig gebruiksgedrag (en aankoopgedrag) van niet continue in gebruik zijnde apparaten, zoals waterkokers en televisies. Verbruiksmonitoren worden op dit moment veelal alleen nog in combinatie met optische sensoren voor traditionele meters geleverd, maar zijn naar verwachting binnenkort ook beschikbaar voor de consumentenpoort van de slimme meters. In beide gevallen kunnen verbruiksmonitoren doorgaans door de eindverbruiker zelf geïnstalleerd worden. Een voorbeeld van binnenkort met slimme meters werkende verbruiksmonitoren in Nederland is de Wattcher.

6 Energiemanagementsystemen Energiemanagement gaat veel verder dan alleen het op afstand visualiseren van actuele meetdata. Aanbieders van energiemanagementsystemen helpen de consument ook om inzicht te krijgen in het eigen energieverbruik, dit te beheersen (controleren, beïnvloeden) en eventueel zelfs aan te sturen. Bij energiemanagementsystemen is dan ook eerder sprake van een omgekeerde situatie: hier is de (slimme) energiemeter te beschouwen als een component van een integraler informatiesysteem waarin de begrippen toegevoegde waarde en tussenkomst van een derde partij centraal staan. Kenmerkend voor in-home energiemanagement is een informatiesysteem waarbij de eindverbruiker behalve de visualisatie van (actuele) consumptiedata, ook de beschikking heeft over additionele functionaliteiten variërend van verbruiksanalyses en -vergelijkingen (historisch eigen verbruik, benchmarking met buurt of landelijk gemiddelden) en individuele verbruiksadvisering tot en met koppelingmet andere energiesystemen zoals de programmeerbare CV-thermostaat en/of smart plugs voor aansturing van individuele huishoudelijke apparaten. Tot slot is ook verdere systeemintegratie mogelijk met minder of niet-energiegerelateerde internetdiensten zoals verkeersinformatie, Buienradar en gemaksdiensten (domotica) op het gebied van bijvoorbeeld smart homes en huisbeveiliging. Voor optimale werking van energiemanagementsystemen is meestal databewerking door een commerciële partij noodzakelijk. Hiervoor dienen doorgaans ook individuele gegevens over de eigen woonsituatie en energiehuishouding via internet ter beschikking gesteld te worden. Hiervoor wordt een contract met de aanbieder afgesloten 5. In de meeste gevallen is een monteur nodig voor de installatie (en afstelling) van dergelijke energiemanagement systemen. De interface voor energiemanagementsystemen kan een in-home display zijn, maar de multifunctionaliteit en de afhankelijkheid van internet vereist doorgaans (ook) het gebruik van PC, tablet of multi-purpose interface zoals een smart phone. Voorbeelden van tot op heden bekende energiemanagementsystemen in Nederland zijn Plugwise (Smile P1), MijnOxxio, Toon (Eneco), E- Manager (Nuon), i-care en Current. 5 Hierbij kan gedacht worden aan aanschaf in combinatie met een abonnement waarbij de klant regelmatig individuele besparingstips, software updates etc ontvangt. Sommige systemen worden door energieleveranciers ook aangeboden in combinatie met een meerjarig leveringscontract. Daarnaast kunnen ook overige diensten aanbieders (ODA s) systemen aanbieden aan consumenten.

7 Demand response In deze brochure wordt vooral aandacht besteed aan de mogelijkheden die de slimme meter kan bieden om door energiebesparing te komen tot een structurele verlaging van het energieverbruik (elektriciteit en gas) bij huishoudens. De achterliggende motivatie hiervoor heeft betrekking op het beperken van enerzijds de stijgende energiekosten en anderzijds de toenemende milieu-effecten als gevolg van het toenemende energieverbruik. In de (internationale) onderzoeksliteratuur wordt de reductie van het energieverbruik ook vaak in verband gebracht met de term demand response ofwel vraagrespons. Anders dan bij energiebesparing, wordt demand response echter niet gemotiveerd vanuit het streven naar duurzaamheid en kostenbeperking voor de consument, maar vanuit de behoefte aan leveringszekerheid en betaalbaarheid van de energievoorziening in perioden van (dreigende) schaarste. Dat betekent dat bij demand response vooral het voorkomen van piek- of overbelasting van het elektriciteitsnetwerk danwel maximaal efficiënte benutting (voorkomen extra investeringen) van het productiepark centraal staat. Demand response gaat dus niet over besparing op, maar over spreiding van het verbruik. Actieve demand response: variabele tarieven: tijdelijke verschuiving t.b.v. netwerk efficiency (voorkomen pieken) Bij demand response gaat het dus dus niet om structurele beperking, maar om tijdelijke beperking of verschuiving van de (elektriciteits)vraag ter voorkoming van piekbelastingen. De efficiciëntie van het distributiesysteem is namelijk optimaal als tijdelijke fluctuaties (en zeker pieken) in de vraag zo zo klein mogelijk gehouden kunnen worden. Die fluctuaties doen zich het meest voor in landen en regio s met grote klimatologische verschillen en hoge penetraties van grote elektrische apparaten voor koeling (zoals airco s in bv. Australië, Californië) en ruimteverwarming (bv. Finland). Om dit na te streven hanteren sommige energiebedrijven hier leveringscontracten met variabele leveringstarieven. Hierdoor kunnen consumenten besluiten niet-continue draaiende apparaten zoals (af- )wasmachines, wasdrogers etc tijdelijk niet te gebruiken. Dit kan op basis van dagelijks verwachte piekuren (ook wel Time-of-Use genoemd), incidentele piekdagen (ook wel critical peak pricing genoemd) of door middel van tariefberekening achteraf op basis van werkelijke kosten (ook wel real time pricing genoemd). Voorwaarde voor toepassing van dynamische tariefsystemen is wel dat er sprake dien te zijn van gelibireliseerde elektriciteitsmarkten (dus geen tariefregeling van overheidswege). Passieve demand response: direct lead control: tijdelijke automatische aansturing t.b.v. netwerkzekerheid (voorkomen black-out) Een andere vorm van demand response bestaat uit leveringscontracten waarbij energieleverenciers ter voorkoming van dreingende piek- of overbelasting van het elektriciteitsnet, afspraken maken met klanten over eventuele momenten met tijdelijke vermogensbegrenzing of op afstand afschakeling van continue draaiende huishoudelijke apparaten (bv. airco s, vriezers, electrische verwarming, zwembadpompen). In deze gevallen wordt gesproken over direct load control.

8 Kansen demand response in Nederland In gematigder klimaten en in samenlevingen met geringere penetratie van grote elektriciteitsverbruikers (zwembadpompen en -verwarming, etc) en water- en ruimteverwarming op gas zoals in Nederland, is demand response (nog) van relatief weinig betekenis. Hier wordt dan ook niet verwacht dat energieleveranciers al op korte termijn dynamische tariefsystemen zullen gaan aanbieden. Alleen het onderscheid in dag-/ nacht tarief met een dubbeltariefmeter is een bekende doch simpele vorm van demand response. Direct lead control in Nederland: tijdelijke aansturing t.b.v. netwerk flexibiliteit (inpassing zon/wind) Op termijn kan er wel in Nederland meer aandacht komen voor demand response in Nederland als de inpassing van fluctuerende decentrale opwek van duurzame energie substantie gaat krijgen. Dynamischer tarieven zullen dan mogelijk worden als leveranciers beter in staat zijn op de (groothandels-)markt voordeliger energie in te kopen dat afkomstig van duurzame bronnen. Een slimme meter kan van zichzelf al werken met verschillende tariefvensters Direct load control zal in belang toenemen als huishoudelijke apparaten geprogrammeerd kunnen worden (d.w.z. automatisch kunnen inspelen op reageren op bepaalde aanbodsituaties in combinatie met prijsprikkels (tarieven) of herkennen van herkomst: smart appliances) voor lokaal opgewekte duurzame energie van zon en wind in het electriciteitsnet (micro generation). In deze situaties van lokale flexibele inpassing van vraag en duurzaam aanbod passen ook de smart grid ontwikkelingen.

9 Over Smartregions SmartRegions is een mede door de Europese Commissie gefinancierd internationaal samenwerkingsverband van energie-agentschappen en marktpartijen dat zich inzet voor een snelle introductie van aan slimme meters te koppelen innovatieve energiemanagementsystemen gericht op: kostenbesparing door actief energiebeheer en -besparing; reductie van piekbelastingen door verschuiving van verbruik naar daluren en verduurzaming van de energiemix door facilitering van decentrale duurzame energieopwekking. SmartRegions wil Europese overheden en netbeheerders, energieleveranciers en andere marktpartijen in Europa aanmoedigen om de ontwikkeling van innovatieve smart metering services te stimuleren. De belangrijkste producten van de projectpartners daartoe zijn: Publicatie European Smart Metering landschape Reports Door continue monitoring van de voortgang van nationale uitrolprogramma s en op de markt verkrijgbare smart meteringservices, wordt belangrijk referentiemateriaal verzameld en gepubliceerd in zogeheten European Smart Metering Landscape Reports. De eerste editie van dit rapport (verschenen februari 2011) is gratis te downloaden van de projectwebsite. Ontwikkeling rekentool voor kosten-batenanalyses Voor overheden en marktpartijen is een gebruiksvriendelijke rekentool ontwikkeld waarmee de kosten en baten van invoering van de slimme meter en bijbehorende services geschat kan worden. Deze rekentool is eveneens gratis te downloaden van de project website. Promotie van succesvolle slimme meterdiensten Om de marktontwikkeling van innovatieve smart meteringservices in Europa te bevorderen, worden succesvolle productontwikkelingen of regionale toepassingen geïdentificeerd en als best practices of SmartRegions gepresenteerd via de projectwebsite, brochures en tijdens bijeenkomsten. Voor meer informatie over Smartregions, neemt contact op met Henk van Elburg van Agentschap NL (Henk.vanelburg@agentschapnl.nl) of bezoek de projectwebsite: The sole responsibility for the content of this publication lies with the authors. It does not necessarily reflect the opinion of the European Union. Neither the EACI nor the European Commission are responsible for any use that may be made of the information contained therein

Slimme meter en beter energiemanagement voor gebouweigenaren en facilitair

Slimme meter en beter energiemanagement voor gebouweigenaren en facilitair Slimme meter en beter energiemanagement voor gebouweigenaren en facilitair managers Real-time monitoring van het dagelijkse energieverbruik Traceren verbruikspieken en ongewenst verbruik Inzicht in effect

Nadere informatie

Wilt u uw elektriciteitsfactuur te verminderen?

Wilt u uw elektriciteitsfactuur te verminderen? Wilt u uw elektriciteitsfactuur te verminderen? De Universiteit van Luik is betrokken geweest bij vele jaren in Europese projecten op het vlak van het milieu en energie. Dit jaar zijn we op zoek naar partners

Nadere informatie

De slimme meter Klaar voor de toekomst

De slimme meter Klaar voor de toekomst De slimme meter Klaar voor de toekomst met de slimme meter bent u klaar voor de toekomst Endinet maakt haar energienetten klaar voor de toekomst. Net als de auto-, de telefoonen bankindustrie worden ook

Nadere informatie

De slimme meter. Informatie over de nieuwe energiemeter

De slimme meter. Informatie over de nieuwe energiemeter De slimme meter Informatie over de nieuwe energiemeter De slimme meter in vogelvlucht Alle huishoudens in Nederland krijgen een nieuw soort energiemeter aangeboden: de zogenaamde slimme meter. Deze digitale

Nadere informatie

Bewust met energie omgaan. De slimme meter maakt het makkelijk

Bewust met energie omgaan. De slimme meter maakt het makkelijk Bewust met energie omgaan De slimme meter maakt het makkelijk Waarom krijg ik een slimme meter? Makkelijk en klaar voor de toekomst. Enexis brengt gas en elektriciteit van uw energieleverancier veilig

Nadere informatie

Monitor Energiebesparing Slimme Meter Kleinschalige Uitrol

Monitor Energiebesparing Slimme Meter Kleinschalige Uitrol Monitor Energiebesparing Slimme Meter Kleinschalige Uitrol Datum november 2012 Status Tussenrapport definitieve versie Pagina 1 van 1 1 Inleiding 4 1.1 Kleinschalige Uitrol 5 1.2 Monitoring tijdens Kleinschalige

Nadere informatie

Slimme energiemeters vanaf 1.1.2012 ingevoerd

Slimme energiemeters vanaf 1.1.2012 ingevoerd Regelingen en voorzieningen CODE 5.1.4.22 Slimme energiemeters vanaf 1.1.2012 ingevoerd bronnen vraag en antwoord ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I), 23.2.2011, www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

De slimme meter. Informatie over de nieuwe energiemeter

De slimme meter. Informatie over de nieuwe energiemeter De slimme meter Informatie over de nieuwe energiemeter De slimme meter in vogelvlucht Alle huishoudens in Nederland krijgen een nieuw soort energiemeter aangeboden: de zogenaamde slimme meter. Deze digitale

Nadere informatie

Procedure voor de selectie van installateurs

Procedure voor de selectie van installateurs Procedure voor de selectie van installateurs Project: MKB Energy CheckUP Contract Number: IEE/13/384/S12.675577 Deliverable: D 4.1 rev 7 Status: Openbaar Datum: 1/06/2015 Auteurs: Daniele Forni, Claudia

Nadere informatie

De slimme meter Meer inzicht, meer gemak

De slimme meter Meer inzicht, meer gemak De slimme meter Meer inzicht, meer gemak www.enduris.nl De slimme meter Meer inzicht, meer gemak De slimme meter is een nieuwe generatie energiemeter voor elektriciteit en gas. Deze meter kan meterstanden

Nadere informatie

De slimme meter. Informatiebijeenkomst / Energiecafé Zummerepower. Klok & Peel Museum Asten 26 juni 2014

De slimme meter. Informatiebijeenkomst / Energiecafé Zummerepower. Klok & Peel Museum Asten 26 juni 2014 De slimme meter Informatiebijeenkomst / Energiecafé Zummerepower Klok & Peel Museum Asten 26 juni 2014 Extern gebruik Mary van der Torre (senior adviseur Slimme meters) Hein van Roij (technisch projectmanager

Nadere informatie

Energie Prestatie Contracten Standaardisatie proces en documentatie Lessen uit Europa

Energie Prestatie Contracten Standaardisatie proces en documentatie Lessen uit Europa Energie Prestatie Contracten Standaardisatie proces en documentatie Lessen uit Europa Marijke Menkveld, ECN Beleidsstudies Rotterdam, 29 September 2015 1 Inhoud EU project Transparense Voordelen Energie

Nadere informatie

totaaloplossing 40% Bespaar op uw verbruik en kosten Plugwise is dat een biedt voor wie op kantoor of thuis inzicht wil in het energieverbruik.

totaaloplossing 40% Bespaar op uw verbruik en kosten Plugwise is dat een biedt voor wie op kantoor of thuis inzicht wil in het energieverbruik. Plugwise is het enige draadloze totaaloplossing Plugwise heeft een duidelijke filosofie: energiemanagementsysteem dat een biedt voor wie op kantoor of thuis inzicht wil in het energieverbruik. de groenste

Nadere informatie

Consumentenvertrouwen door kwaliteitsborging

Consumentenvertrouwen door kwaliteitsborging Consumentenvertrouwen door kwaliteitsborging COHERENO Business Collaboration Event Arnhem, 08/10/2014 Erwin Mlecnik OTB, Faculteit Bouwkunde, TU Delft BENG-renovatie: een complexe uitdaging Rijtjeswoning

Nadere informatie

Smart Grids. Ernst ten Heuvelhof 10-1-2011. Challenge the future. Delft University of Technology

Smart Grids. Ernst ten Heuvelhof 10-1-2011. Challenge the future. Delft University of Technology Smart Grids Ernst ten Heuvelhof Smart Grids Twee-richtingsverkeer stroom in laagspanningsnet Real time prijzen stroom zichtbaar voor afnemers Taskforce Smart Grids Ingesteld door Minister van EZ Secretariaat

Nadere informatie

Procedure voor de selectie van adviseurs

Procedure voor de selectie van adviseurs Procedure voor de selectie van adviseurs Project: SME Energy CheckUp Contract Number: IEE/13/384/S12.675577 Deliverable: D 4.2 Status: Public Date: 1/09/2015 Authors: Daniele Forni, Claudia Samarelli,

Nadere informatie

STEAM-UP Stand van Zaken

STEAM-UP Stand van Zaken STEAM-UP Stand van Zaken Synergie met Onderhoud Co-funded by the Intelligent Horizon2020 Energy Europe Programme Programme of the European of the European Union Union The The sole sole responsibility responsibility

Nadere informatie

DE SLIMME METER Slim, bewust en Duurzaam

DE SLIMME METER Slim, bewust en Duurzaam DE SLIMME METER DE SLIMME METER Slim, bewust en Duurzaam Slim, Bewust en Duurzaam Wat is een slimme meter? Slimme meters vervangen de huidige gas- en elektriciteitsmeters. Deze digitale meter meet net

Nadere informatie

Lessen uit Europa. Een stimulans voor energieprestatiecontracten. Marijke Menkveld, ECN Beleidsstudies Utrecht. 12 Februari 2014

Lessen uit Europa. Een stimulans voor energieprestatiecontracten. Marijke Menkveld, ECN Beleidsstudies Utrecht. 12 Februari 2014 Lessen uit Europa Een stimulans voor energieprestatiecontracten Marijke Menkveld, ECN Beleidsstudies Utrecht 12 Februari 2014 1 SER Energieakkoord: inzet van ESCo s actief stimuleren Marktpartijen worden

Nadere informatie

De MKB Energy Check Up. VNO-NCW Midden & CCS Energieadvies

De MKB Energy Check Up. VNO-NCW Midden & CCS Energieadvies The sole responsibility for the content of this publication lies with the authors. It does not necessarily reflect the opinion of the European Union. Neither the EACI nor the European Commission are responsiblefor

Nadere informatie

Slimme Netten. Martijn Bongaerts: - voorzitter Projectgroep Smart Grids Netbeheer Nederland - manager Innovatie, Liander

Slimme Netten. Martijn Bongaerts: - voorzitter Projectgroep Smart Grids Netbeheer Nederland - manager Innovatie, Liander Slimme Netten Martijn Bongaerts: - voorzitter Projectgroep Smart Grids Netbeheer Nederland - manager Innovatie, Liander Netbeheer Nederland (1) Netbeheer Nederland brancheorganisatie van alle elektriciteit-

Nadere informatie

Stand van zaken en uitdagingen grootschalige aanbieding slimme meter

Stand van zaken en uitdagingen grootschalige aanbieding slimme meter Your logo USmartConsumer Stand van zaken en uitdagingen grootschalige aanbieding slimme meter Henk van Elburg Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.nl Henk.vanelburg@rvo.nl Dutch Day, 25 juni 2015 IEE

Nadere informatie

Links van netbeheerders om de slimme meter aan te vragen (kies wie uw netwerkbeheerder is):

Links van netbeheerders om de slimme meter aan te vragen (kies wie uw netwerkbeheerder is): Uw slimme meter Iedereen krijgt gratis de komende jaren in plaats van een gewone energiemeter een zogenaamde slimme meter. Dat is een digitale energiemeter voor het gasverbruik en het elektriciteitsverbruik,

Nadere informatie

SPP TENDER MODEL. Inkoop groene elektriciteit. Afkomstig van additionele, lokale bronnen. kale bronnen

SPP TENDER MODEL. Inkoop groene elektriciteit. Afkomstig van additionele, lokale bronnen. kale bronnen SPP TENDER MODEL Inkoop groene elektriciteit Afkomstig van additionele, lokale bronnen kale bronnen Opdrachtgever: Contract: Gemeente Den Haag 15 jaar leveringscontract voor elektriciteit uit wind en zon

Nadere informatie

TKI Tender en programmalijnen Switch2SmartGrid. Programmalijnen en speerpunten 2014

TKI Tender en programmalijnen Switch2SmartGrid. Programmalijnen en speerpunten 2014 TKI Tender en programmalijnen Switch2SmartGrid Programmalijnen en speerpunten 2014 Programmalijnen en aandachtspunten 1. Energiemanagement voor fleibiliteit van energiesysteem 2. Informatie en control

Nadere informatie

De consument kiest zelf, grip op eigen energiedata!

De consument kiest zelf, grip op eigen energiedata! De consument kiest zelf, grip op eigen energiedata! HelloData een service van MPARE MPARE faciliteert standaardisatie van energiedata. Maatschappelijk doel: versnellen energietransitie. HelloData: maatschappelijke

Nadere informatie

EPC ESCO VME. Sven Wuyts Factor4

EPC ESCO VME. Sven Wuyts Factor4 EPC ESCO VME Sven Wuyts Factor4 Energie Prestatie Contract Energy Service COmpany Vereniging van MedeEigenaars Sven Wuyts Factor4 Factor4: Antwerpen en Amsterdam Ingenieurs en financieel experts Energiebesparingsprojecten

Nadere informatie

Beginners Handleiding Slimme Meters & Slimme Energie Gebruikers

Beginners Handleiding Slimme Meters & Slimme Energie Gebruikers Beginners Handleiding Slimme Meters & Slimme Energie Gebruikers Waarom leren over Slimme Meters? Het antwoord is omdat: De energiekosten elk jaar stijgen Omdat je daarmee inzicht krijgt in het verbruik

Nadere informatie

Monitor Energiebesparing Slimme Meters (Besparingsmonitor) Datum Maart 2014 Status Definitief

Monitor Energiebesparing Slimme Meters (Besparingsmonitor) Datum Maart 2014 Status Definitief Monitor Energiebesparing Slimme Meters (Besparingsmonitor) Datum Maart 2014 Status Definitief Colofon Projectnaam Monitor Energiebesparing Slimme Meter Datum Maart 2014 Auteur Email Bijlage(n) Henk van

Nadere informatie

Energietransitie biedt kansen in de gebouwde omgeving

Energietransitie biedt kansen in de gebouwde omgeving Energietransitie biedt kansen in de gebouwde omgeving Enexis: energie in goede banen Even if you doubt the evidence, providing incentives for energy-efficiency and clean energy are the right thing to do

Nadere informatie

OBSERVATORIUM VAN DE GAS- EN ELEKTRICITEITSPRIJZEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

OBSERVATORIUM VAN DE GAS- EN ELEKTRICITEITSPRIJZEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST OBSERVATORIUM VAN DE GAS- EN ELEKTRICITEITSPRIJZEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 3 de kwartaal 2012 Inleiding Hoewel de CREG (de federale regulator) bevoegd is voor de tarieven, publiceert Brugel elk

Nadere informatie

De ontwikkeling van Smart grids. Our common future. Prof.dr.ir. Han Slootweg. 30 september 2016

De ontwikkeling van Smart grids. Our common future. Prof.dr.ir. Han Slootweg. 30 september 2016 De ontwikkeling van Smart grids Our common future Prof.dr.ir. Han Slootweg 30 september 2016 Agenda Het energiesysteem Verduurzaming van het energiesysteem De energietransitie Smart Grids 2 Energievoorziening

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Bemiddeling van overeenkomsten tot levering van groene stroom en bosgecompenseerd gas

Bemiddeling van overeenkomsten tot levering van groene stroom en bosgecompenseerd gas Partnerovereenkomst Bemiddeling van overeenkomsten tot levering van groene stroom en bosgecompenseerd gas PARTIJEN: En 1. Coöperatie Energiefabriek013 handelend onder de naam Coöperatie Energiefabriek013,

Nadere informatie

U en Oxxio: een goede zaak

U en Oxxio: een goede zaak U en Oxxio: een goede zaak Uw perfecte partner voor duurzame energie U doet graag zaken met professionele partners. Want u wilt ervan opaan kunnen dat ze doen wat ze beloven en een toegevoegde waarde leveren.

Nadere informatie

Bewonerservaringen bij doorgedreven renovatie: input voor bedrijfsmodellen. Erwin Mlecnik, TU Delft i.s.m. PHP Ad Straub, TU Delft

Bewonerservaringen bij doorgedreven renovatie: input voor bedrijfsmodellen. Erwin Mlecnik, TU Delft i.s.m. PHP Ad Straub, TU Delft Bewonerservaringen bij doorgedreven renovatie: input voor bedrijfsmodellen Erwin Mlecnik, TU Delft i.s.m. PHP Ad Straub, TU Delft Inhoud Inleiding Doel Onderzoeksaanpak Resultaten/ analyse Conclusie Vooruitzichten

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2011 116 Besluit van 26 februari 2011, houdende regels betreffende informatieverstrekking over het energieverbruik (Besluit kostenoverzicht energie)

Nadere informatie

Slimme energie-oplossingen bij Colruyt vandaag en in de toekomst

Slimme energie-oplossingen bij Colruyt vandaag en in de toekomst Slimme energie-oplossingen bij Colruyt vandaag en in de toekomst Thomas Decamps Startevent Smart Energy Solutions 4 december 2012 Het energiebeleid bij Colruyt Group WE POWER Het energiebeleid bij Colruyt

Nadere informatie

Uitdagingen van de energie transitie

Uitdagingen van de energie transitie Uitdagingen van de energie transitie Presentatie Congres Energy Next Dordrecht 10 december 2015 Remko Bos Directeur Energie ACM Vicepresident CEER 1 ACM als toezichthouder ACM bevordert kansen en keuzes

Nadere informatie

ENERGIE VERBRUIKS MANAGERS

ENERGIE VERBRUIKS MANAGERS Duurzamer in 1 dag ENERGIE VERBRUIKS MANAGERS SPEEL HET SPEL Energie besparen begint met inzicht in je eigen energieverbruik. Met een energieverbruiksmanager in huis kun je van energiebesparing een wedstrijd

Nadere informatie

Besluit houdende regels betreffende informatieverstrekking over het energieverbruik (Besluit kostenoverzicht energie)

Besluit houdende regels betreffende informatieverstrekking over het energieverbruik (Besluit kostenoverzicht energie) Besluit houdende regels betreffende informatieverstrekking over het energieverbruik (Besluit kostenoverzicht energie) NOTA VAN TOELICHTING I. ALGEMEEN 1. Doel en aanleiding Dit besluit dient ter uitwerking

Nadere informatie

Verlaag uw energiekosten. met de Smart Energy Software van I-Real

Verlaag uw energiekosten. met de Smart Energy Software van I-Real Verlaag uw energiekosten met de Smart Energy Software van I-Real Bent u verantwoordelijk voor energiemanagement? Heeft uw organisatie veel energie aansluitingen of levert/produceert u juist energie? Vaak

Nadere informatie

School Info. Beter inzicht, hogere kwaliteit en meer omzet

School Info. Beter inzicht, hogere kwaliteit en meer omzet School Info Beter inzicht, hogere kwaliteit en meer omzet SchoolsConnect is een totaalconcept voor onderwijsinstellingen. Gemakkelijk internet en telefonie is altijd fijn op een school. Ook de veiligheid

Nadere informatie

Cyclus 2014-2016. Sessie 1 23/10/2014

Cyclus 2014-2016. Sessie 1 23/10/2014 Cyclus 2014-2016 Sessie 1 23/10/2014 The sole responsibility for the content of this presentation lies with the authors. It does not necessarily reflect the opinion of the European Union. Neither the EASME

Nadere informatie

nzeb markt Nederland

nzeb markt Nederland Ad Straub, TU Delft nzeb markt Nederland Initiatieven overheid: Subsidieprogramma Blok voor Blok Innovatieprogramma Energiesprong: Gemeenten: Lokaal Alle Lichten op Groen Pioniers: Huis Vol Energie Het

Nadere informatie

DE SLIMME METER VRAGEN EN ANTWOORDEN

DE SLIMME METER VRAGEN EN ANTWOORDEN DE SLIMME METER VRAGEN EN ANTWOORDEN Versie augustus 2012 In dit document vindt u vragen en antwoorden over de slimme meter gesorteerd op de volgende onderdelen: Algemeen Plaatsing van de meter Keuzevrijheid

Nadere informatie

OBSERVATORIUM VAN DE GAS- EN ELEKTRICITEITSPRIJZEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

OBSERVATORIUM VAN DE GAS- EN ELEKTRICITEITSPRIJZEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST OBSERVATORIUM VAN DE GAS- EN ELEKTRICITEITSPRIJZEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 4 de kwartaal 2012 + Januari 2013 Inleiding Hoewel de CREG (de federale regulator) bevoegd is voor de tarieven, publiceert

Nadere informatie

Onderzoeksproject Slimme Meters. VREG Brussel, 12 april 2010

Onderzoeksproject Slimme Meters. VREG Brussel, 12 april 2010 Onderzoeksproject Slimme Meters VREG Brussel, 12 april 2010 Eandis staat voor significante uitdagingen op het niveau van regelgeving, markttendensen en kostenefficiëntie Overzicht uitdagingen organisatie

Nadere informatie

LOKALE KRACHTEN BUNDELEN VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST

LOKALE KRACHTEN BUNDELEN VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST LOKALE KRACHTEN BUNDELEN VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST Wat is het Covenant of Mayors netwerk? Alle gemeenten kunnen zich aansluiten bij een Europees netwerk van gemeenten: het Covenant of Mayors (burgermeestersverdrag).

Nadere informatie

Informatiedisplay EcoReflect. Energie. Controlling energie and creating value

Informatiedisplay EcoReflect. Energie. Controlling energie and creating value Informatiedisplay EcoReflect Energie Controlling energie and creating value Het ECOREFLECT display is een simpel, helder en flexibel informatiesysteem voor bedrijven en organisaties. Wat is een ECOREFLECT

Nadere informatie

Besparen op uw maandelijkse energiekosten is uw eerste winst!

Besparen op uw maandelijkse energiekosten is uw eerste winst! Accountants controleren over het algemeen niet de energierekening van hun cliënten op fouten! Controleert u de energierekening op fouten? Uit onderzoek van de NMa blijkt dat meer dan 20% van energierekeningen

Nadere informatie

Samenwerken rondom slimme meters. Slimme meter project SBBU Uden. Frank Niessen en Carmen Rings. 7 juli 2016

Samenwerken rondom slimme meters. Slimme meter project SBBU Uden. Frank Niessen en Carmen Rings. 7 juli 2016 Samenwerken rondom slimme meters Slimme meter project SBBU Uden Frank Niessen en Carmen Rings 7 juli 2016 Wat komen we vertellen? Agenda 1. Welkom en introductie Enexis 2. Uitrol, doelstelling en werking

Nadere informatie

Alles over energie van Oxxio!

Alles over energie van Oxxio! Alles over energie van Oxxio! Welkomstfolder Energie van Oxxio, een slimme keuze Welkom bij Oxxio. U zult snel ontdekken dat energie van Oxxio een slimme keuze is. Slim omdat wij u helpen geld en energie

Nadere informatie

De opkomst van all-electric woningen

De opkomst van all-electric woningen De opkomst van all-electric woningen Institute for Business Research Jan Peters Directeur Asset Management Enexis Inhoud Beeld van de toekomst Veranderend energieverbruik bij huishoudens Impact op toekomstige

Nadere informatie

DE SLIMME METER. Policy Brief. Kees Vringer en Ton Dassen. 17 november 2016

DE SLIMME METER. Policy Brief. Kees Vringer en Ton Dassen. 17 november 2016 DE SLIMME METER Policy Brief Kees Vringer en Ton Dassen 17 november 2016 PBL 2 Experimenteren met feedback op energieverbruik kan huishoudens veel energie én geld besparen De Rijksoverheid maakt zich sterk

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 477 Vragen van het lid

Nadere informatie

handleiding slimme meter

handleiding slimme meter handleiding slimme meter 2 Handleiding slimme meter Voor u ligt de handleiding slimme meter. Er zijn verschillende typen slimme meters voor zowel elektriciteit als gas. Met behulp van de afbeeldingen en

Nadere informatie

Het Slimme energienet..zx ronde 25 januari 2015

Het Slimme energienet..zx ronde 25 januari 2015 Het Slimme energienet..zx ronde 25 januari 2015 De laatste tijd worden we overspoeld door marketing verhalen over de slimme meter en het slimme energienet. Men stelt dat met de komst van de slimme meter

Nadere informatie

Introductie in Energie- & Industriesystemen TB141E - Hoorcollege 9 - Toekomstige Energie & Industriesystemen

Introductie in Energie- & Industriesystemen TB141E - Hoorcollege 9 - Toekomstige Energie & Industriesystemen Introductie in Energie- & Industriesystemen TB141E - Hoorcollege 9 - Toekomstige Energie & Industriesystemen Dr. ir. Émile J. L. Chappin Challenge the future 1 Mondiale uitdagingen Spanning tussen toename

Nadere informatie

Veelgestelde vragen in EPC-projecten

Veelgestelde vragen in EPC-projecten Veelgestelde vragen in EPC-projecten European Energy Service Initiative 2020 EESI 2020 IEE/12/686/SI2.644738 December 2013 Opgesteld door Factor4, Johan Coolen and Charles-Henri Bourgois Disclaimer: The

Nadere informatie

C-LIEGE - Clean Last mile transport and logistics management for smart and efficient local Governments in Europe

C-LIEGE - Clean Last mile transport and logistics management for smart and efficient local Governments in Europe C-LIEGE - Clean Last mile transport and logistics management for smart and efficient local Governments in Europe DELIVERABLE n. 7.1 TRANSFERABILITY PLAN FOR LOCAL GOVERNMENTS ON ENERGY SAVING AND SUSTAINABLE

Nadere informatie

Greensave. De Greencollective van Greensave helpt u besparen op uw energierekening. Geachte heer/mevro uw, greencollective

Greensave. De Greencollective van Greensave helpt u besparen op uw energierekening. Geachte heer/mevro uw, greencollective De Greencollective van Greensave helpt u besparen op uw energierekening Geachte heer/mevro uw, greencollective Bedrijfsnaam T.a.v. de heer/mevrouw Adres Woonplaats Breukelen, 12 november 2013 De Greencollective

Nadere informatie

IEE/12/046/SI2.645700 2013-2016

IEE/12/046/SI2.645700 2013-2016 IEE/12/046/SI2.645700 2013-2016 04/07/2014 Disclaimer The sole responsibility for the content of this publication lies with the authors. It does not necessarily reflect the opinion of the European Union.

Nadere informatie

Leeswijzer Smart Grid Pilots. Handvatten voor toepassing wet- en regelgeving

Leeswijzer Smart Grid Pilots. Handvatten voor toepassing wet- en regelgeving Leeswijzer Smart Grid Pilots. Handvatten voor toepassing wet- en regelgeving Deze leeswijzer geeft een overzicht van de inhoud van het rapport Smart Grid pilots. Handvatten voor toepassing wet- en regelgeving.

Nadere informatie

duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen

duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen De toekomst van de energievoorziening Gemeenten, provincies, bedrijven en projectontwikkelaars gaan zich steeds meer richten op duurzame energiedoelstellingen,

Nadere informatie

Voortaan heeft u zèlf de controle over uw energiekosten! Dezelfde energie goedkoper

Voortaan heeft u zèlf de controle over uw energiekosten! Dezelfde energie goedkoper Voortaan heeft u zèlf de controle over uw energiekosten! Dezelfde energie goedkoper Een innovatie van Oxxio: de revolutie in energiemeting! Als u kiest voor energie van Oxxio, kiest u voor de goedkoopste

Nadere informatie

Construction Info. Beter inzicht, hogere kwaliteit en meer omzet

Construction Info. Beter inzicht, hogere kwaliteit en meer omzet Construction Info Beter inzicht, hogere kwaliteit en meer omzet ConstructionConnect is uniek voor uw branche. Eén totaalconcept voor alle IT & Communicatie diensten. ConstructionConnect biedt u diensten

Nadere informatie

Hoog Dalem: Motivaties, verwachtingen en ervaringen van bewoners

Hoog Dalem: Motivaties, verwachtingen en ervaringen van bewoners Hoog Dalem: Motivaties, verwachtingen en ervaringen van bewoners Dit onderzoek is gedaan in opdracht van STEDIN. Eindhoven, augustus 2016 Luc van Summeren en Ruth Mourik DuneWorks Samenvatting bewonersonderzoek

Nadere informatie

De volgende vragen zijn voorgelegd aan 3.335 leden van Vereniging Eigen Huis.

De volgende vragen zijn voorgelegd aan 3.335 leden van Vereniging Eigen Huis. SLIMME METERS De volgende vragen zijn voorgelegd aan 3.335 leden van Vereniging Eigen Huis. Netbeheer Nederland en het Ministerie van Economische Zaken zijn aan het onderzoeken wat slimme meters wel en

Nadere informatie

Gebruikers en smart grids

Gebruikers en smart grids Gebruikers en smart grids KIvI NIRIA 23 Juni Gorinchem Geert Verbong Inhoud Belofte van Smart Grids: de actieve gebruiker Verschillende rollen Homo economicus De groene consument Nieuwe diensten De lastige

Nadere informatie

Roadmap Smart Grids Mar$jn Bongaerts Frits Verheij 12 februari 2014

Roadmap Smart Grids Mar$jn Bongaerts Frits Verheij 12 februari 2014 1 Roadmap Smart Grids Mar$jn Bongaerts Frits Verheij 12 februari 2014 Inhoud 2 1. Innovatietafel aanloop naar TKI Switch2SmartGrids 2. Actieplan Duurzame Energievoorziening link naar E-akkoord 3. Toekomstbeelden

Nadere informatie

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle. Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet?

Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle. Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet? Prijzengeld: 5.000,- Deadline: 23 November 2014 Battle type: Premium Battle Hoe voorkomen we piekbelasting van het elektriciteitsnet? Introductie Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor een veilig

Nadere informatie

OBSERVATORIUM VAN DE GAS- EN ELEKTRICITEITSPRIJZEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

OBSERVATORIUM VAN DE GAS- EN ELEKTRICITEITSPRIJZEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST OBSERVATORIUM VAN DE GAS- EN ELEKTRICITEITSPRIJZEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 3de kwartaal 2011 Inleiding Hoewel de CREG (de federale regulator) bevoegd is voor de tarieven, publiceert Brugel sinds

Nadere informatie

Veelgestelde vragen ACN Energy in samenwerking met energie:direct

Veelgestelde vragen ACN Energy in samenwerking met energie:direct Veelgestelde vragen ACN Energy in samenwerking met energie:direct Algemeen 1. Zijn er voorwaarden aan verbonden als ik klant wil worden van energie:direct? Ja, u dient: - uw eigen aansluiting te hebben

Nadere informatie

De toekomst van de netten

De toekomst van de netten De toekomst van de netten Speelveld, energieneutrale wijk, rol van smart grids dr. C. (Cor) Leguijt, presentatie Kivi-Niria, 8 okt. 2013 Inhoud de toekomst van de netten Kort: over CE Delft De hoeken van

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij het. Voorstel voor een Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad

BIJLAGEN. bij het. Voorstel voor een Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 23.2.2017 COM(2016) 864 final ANNEXES 1 to 5 BIJLAGEN bij het Voorstel voor een Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad inzake gemeenschappelijke regels voor de interne

Nadere informatie

1. Begrippen en toelichting De EAN-code is een uniek nummer waarmee wij uw aansluiting kunnen

1. Begrippen en toelichting De EAN-code is een uniek nummer waarmee wij uw aansluiting kunnen Productvoorwaarden Kleinverbruikers 1. Begrippen en toelichting EAN-code De EAN-code is een uniek nummer waarmee wij uw aansluiting kunnen Meterstanden Leveringskosten Enkeltarief, normaaltarief en daltarief

Nadere informatie

Energiecontracten vergelijken? Doe de V-test

Energiecontracten vergelijken? Doe de V-test Energiecontracten vergelijken? Doe de V-test Veel mensen betalen nog altijd te veel voor elektriciteit en aardgas. Toch is overstappen naar een voordeliger contract of veranderen van energieleverancier

Nadere informatie

Een duurzaam en lokaal aanbod

Een duurzaam en lokaal aanbod Een duurzaam en lokaal aanbod Lelystad, 26 juni 2013 1 Met deze samenwerking beoogt AGCE, Eneco /Joulz een duurzame visie in praktijk te brengen en biedt voor de ondernemer: Een duurzaam en lokaal aanbod

Nadere informatie

Smart Grid. Verdiepende opdracht

Smart Grid. Verdiepende opdracht 2015 Smart Grid Verdiepende opdracht Inleiding; In dit onderdeel leer je meer over het onderwerp Smart Grid. Pagina 1 Inhoud 1. Smart Grid... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Inhoud... 3 1.3 Verwerking... 8 Pagina

Nadere informatie

All about Energy College Doel van dit ronde tafel gesprek

All about Energy College Doel van dit ronde tafel gesprek All about Energy College Doel van dit ronde tafel gesprek Een gezamenlijk project definiëren, dat samen met ons netwerk succesvol kan worden gerealiseerd. Het definiëren van uw Roadmap naar 26 mei 2025

Nadere informatie

Hoe zit het met de slimme meter?

Hoe zit het met de slimme meter? SLIMME METERS 14 VEELGESTELDE VRAGEN Hoe zit het met de slimme meter? Een digitale elektriciteitsmeter waarmee standen doorgeven niet meer nodig is. Dat klinkt slim en handig, maar consumenten zitten nog

Nadere informatie

Project ESCO Service Center / Servicepunt Duurzame Energie Onderwerp Plan van aanpak verduurzaming Datum 19 juni 2013 Status [Status]

Project ESCO Service Center / Servicepunt Duurzame Energie Onderwerp Plan van aanpak verduurzaming Datum 19 juni 2013 Status [Status] Project ESCO Service Center / Servicepunt Duurzame Energie Onderwerp Plan van aanpak verduurzaming Datum 19 juni 2013 Status [Status] 13181693560drs. ir. E.I. BurdorfESCO Service Center / Servicepunt Duurzame

Nadere informatie

Leverbare 6.2 PPT-presentatie. RenoValue. Drijvende krachten voor verandering: Versterking van de rol van taxateurs binnen de markttransitie

Leverbare 6.2 PPT-presentatie. RenoValue. Drijvende krachten voor verandering: Versterking van de rol van taxateurs binnen de markttransitie Leverbare 6.2 PPT-presentatie RenoValue Drijvende krachten voor verandering: Versterking van de rol van taxateurs binnen de markttransitie IEE/13/618/SI2.675119 (van 13-02-2014 tot 13-02-2016) Achtergrond:

Nadere informatie

C h r i s L o r i s t, V N O - N C W. M a r n i x va n Os, C o t r u s t. B a r t Ve r h a g e n, C C S E n e r g i e - ad v i e s

C h r i s L o r i s t, V N O - N C W. M a r n i x va n Os, C o t r u s t. B a r t Ve r h a g e n, C C S E n e r g i e - ad v i e s The sole responsibility for the content of this publication lies with the authors. Itdoes not necessarily reflect the opinion of the European Union. Neither the EACI nor the European Commission are responsiblefor

Nadere informatie

ENERGIEMONITORING > > > VOOR SMART FACTORIES ENERGIEBESPARING BENCHMARKING KOSTENTOEWIJZING CONTRACTBEWAKING

ENERGIEMONITORING > > > VOOR SMART FACTORIES ENERGIEBESPARING BENCHMARKING KOSTENTOEWIJZING CONTRACTBEWAKING ENERGIEMONITORING > > > VOOR SMART FACTORIES ENERGIEBESPARING > BENCHMARKING KOSTENTOEWIJZING CONTRACTBEWAKING WATER PERSLUCHT GAS STOOM Energiebeheer in de industrie ELEKTRA ANDERS Bedrijven willen niet

Nadere informatie

Energie- en Klimaatdag 2017: Netbeheer van de toekomst. Welkom

Energie- en Klimaatdag 2017: Netbeheer van de toekomst. Welkom Energie- en Klimaatdag 2017: Netbeheer van de toekomst Welkom 1 Eandis in de energiemarkt CREG / VREG Decentrale producenten elektriciteit Centrale producenten elektriciteit Invoerders aardgas Elia Distributienetbeheerders

Nadere informatie

Uitgebreide handleiding voor slimme meters in de Landis + Gyr serie

Uitgebreide handleiding voor slimme meters in de Landis + Gyr serie Uitgebreide handleiding voor slimme meters in de Landis + Gyr serie E360-CD2D GPRS versie 1.0 (01 18) Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Wat is een slimme meter? 3 3. Waar moet een slimme meter aan voldoen?

Nadere informatie

1 Bent u bekend met de uitzending van Radar van 9 oktober 2017 over klachten over de slimme meter? 1

1 Bent u bekend met de uitzending van Radar van 9 oktober 2017 over klachten over de slimme meter? 1 > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Naar een integraal aanbod van bijna-energieneutrale (BEN) renovaties van eengezinswoningen in België

Naar een integraal aanbod van bijna-energieneutrale (BEN) renovaties van eengezinswoningen in België Naar een integraal aanbod van bijna-energieneutrale (BEN) renovaties van eengezinswoningen in België FRDO Lunchdebat Brussel, 19 januari 2014 Erwin Mlecnik, TU Delft Faculty of Architecture and the Built

Nadere informatie

Huidige gebouwdata kan slimmer gebruikt worden dan je denkt. Erik Groen 12 Oktober 2017

Huidige gebouwdata kan slimmer gebruikt worden dan je denkt. Erik Groen 12 Oktober 2017 Huidige gebouwdata kan slimmer gebruikt worden dan je denkt Erik Groen 12 Oktober 2017 ENGIE Nederland Onze ambitie Wij spelen een leidende rol in de energietransitie. Als marktleider in duurzame technische

Nadere informatie

DE ENERGIE OM TE VERANDEREN

DE ENERGIE OM TE VERANDEREN DE ENERGIE OM TE VERANDEREN 22 november 2017 Jur Hofsteenge Paul Lankamp ENERGIE IN KRANTENKOPPEN 2 WIJ ZIJN ENEXIS GROEP Met onze circa 4.500 gedreven medewerkers werken we elke dag weer aan de stabiliteit

Nadere informatie

Energiemanagement. Laaghangend fruit. !!! E. Huigen - Enervedo Energie Advies. ! www.enervedo.nl e.huigen@enervedo.nl 078-6184247

Energiemanagement. Laaghangend fruit. !!! E. Huigen - Enervedo Energie Advies. ! www.enervedo.nl e.huigen@enervedo.nl 078-6184247 Energiemanagement Laaghangend fruit E. Huigen - Enervedo Energie Advies www.enervedo.nl e.huigen@enervedo.nl 078-6184247 Definitie energiemanagement Energiemanagement of energiezorg' is het op structurele

Nadere informatie

Uw kenmerk CU.

Uw kenmerk CU. Autoriteit Consument en Markt T.a.v. mr. B.C.M. van Buchem (directeur Consumenten) Directie consumenten Muzenstraat 41 2511 WB Den Haag Datum Uw kenmerk 160728CU Contactpersoon Claudia Umlauf Doorkiesnummer

Nadere informatie

Energiekosten van een huishouden in Nederland

Energiekosten van een huishouden in Nederland Energiekosten van een huishouden in Nederland Veel consumenten hebben problemen om te bepalen hoe hoog hun energiekosten werkelijk zijn en hoe deze te controleren. De nota van het energiebedrijf is niet

Nadere informatie

IPIN Proeftuin Lochem

IPIN Proeftuin Lochem IPIN Proeftuin Lochem Inleiding, samenwerking, uitdaging Oktober 2013 Ben Tubben Opzet programma IN4Energy Het consortium IN4Energy maakt het mogelijk dat deelnemers aan de proeftuin daadwerkelijk richting

Nadere informatie

zonnepanelen Ontdek met iungo de prestatie van zonnepanelen in combinatie met het eigen energieverbruik.

zonnepanelen Ontdek met iungo de prestatie van zonnepanelen in combinatie met het eigen energieverbruik. zonnepanelen Ontdek met iungo de prestatie van zonnepanelen in combinatie met het eigen energieverbruik. energiecontroller iungo Wat kost een wasbeurt? Of hoeveel energie verbruikt je vriezer? Energie

Nadere informatie

Elektrische opslag van energie in de residentiële sector Door: Erik de Leeuw, directeur SOLARWATT Benelux

Elektrische opslag van energie in de residentiële sector Door: Erik de Leeuw, directeur SOLARWATT Benelux SOLARWATT Pagina 1 Elektrische opslag van energie in de residentiële sector Door: Erik de Leeuw, directeur SOLARWATT Benelux Pagina 2 Introductie SOLARWATT Pagina 3 SOLARWATT is pionier in de fotovoltaïsche

Nadere informatie

Energie Monitoring Systeem (EMS) Grip op uw energiekosten en verbruik

Energie Monitoring Systeem (EMS) Grip op uw energiekosten en verbruik Energie Monitoring Systeem (EMS) Grip op uw energiekosten en verbruik Specialisten in energiebeheer Wilt u weten hoeveel en wanneer uw bedrijf energie verbruikt? Wilt u meer duidelijkheid over de opbouw

Nadere informatie