Studiegids Initiële beroepsopleiding AM-OA. Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 1.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studiegids 2010-2011. Initiële beroepsopleiding AM-OA. Studiegids AM_OA 2010-2011 Initiële Beroepsopleiding AM-OA 1."

Transcriptie

1 Studiegids Initiële beroepsopleiding AM-OA Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 1.

2 Inleiding 4 Competenties, Deelkwalificaties en Eindtermen Deelkwalificaties Indeling van competenties, deelkwalificaties en eindtermen Deelkwalificatie Methodische beroepsuitoefening en preventie (AM) Deelkwalificatie Methodische beroepsuitoefening en preventie (OA) Deelkwalificatie Professionele Communicatie en Psychosociale Zorg (AM/OA) Deelkwalificatie Coördineren en Organiseren van Zorg (AM/OA) Deelkwalificatie Kwaliteitszorg en Deskundigheidsbevordering en Professionalisering (AM) Het onderwijsprogramma 16 Inleiding Visie op het beroep van anesthesiemedewerker Visie op het beroep van operatieassistent Competentiegericht onderwijs Duur van de opleiding Het programma Modulen Programma en modulen Eerste jaar Tweede jaar Derde jaar Organisatie Uitvoering van de opleiding Contactpersonen opleiding Het onderwijs Lestijden Locatie Aanwezigheidsverplichting Bronnenstudie Studievaardigheden Voorzieningen Huisvesting UMCG-pas Centrale Medische Bibliotheek Nestor Labjassen en anatomische lab Studiemateriaal Studentenraad Beoordeling van de student Inleiding Toetsbeleid Opleiding AM-OA Beoordeling 1e jaar (AM-OA) Beoordeling 2e jaar Beoordeling 3e jaar Beëindiging van de opleiding Aanwezigheidsverplichting Onderbreking van de opleiding De praktijkcomponent De student 40 Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 2.

3 5.2. Verwerkingsopdrachten Begeleiding studenten in de praktijk Voortgang van de opleiding Stages Duur en omvang Ziekte tijdens de praktijkcomponent Verdeling uren theorie praktijk Procedure ziekmelding en beter melden onderwijsdag Instroom- en vrijstellingenbeleid Uitgangspunten vrijstellingen Afgestudeerde HBO - en MBO ers Afgestudeerde IC verpleegkundigen Toetsing ter beoordeling van vrijstellingen Aanvraag van vrijstellingen Afsluiting van de opleiding Diversen Partime-opleiding Overgangs- en examenregeling Overgangs- en examenregeling 49 Bijlagen 56 Reglement Overleg Regionale Begeleidingscommissie 57 Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 3.

4 Inleiding Deze studiegids heeft betrekking op de volgende Initiële Beroepsopleidingen: - de opleiding tot Anesthesiemedewerker - de opleiding tot Operatieassistent De opleidingen worden door het Wenckebach Instituut, de UMCG-School of Nursing & Health van Universitair Medisch Centrum Groningen verzorgd en zijn erkend door de Commissie van Ziekenhuis Opleidingen (CZO) sinds juni Deze gids bevat informatie betreffende zowel het theoretische deel als het praktische deel van de opleiding. Er wordt onder andere informatie verstrekt over verantwoordelijkheid voor de opleiding, de organisatie van de beide onderdelen en huishoudelijke aangelegenheden. Deze studiegids vormt in combinatie met de modulen en de proeven van bekwaamheden het curriculum van de bovengenoemde Initiële opleidingen. Het curriculum is ontwikkeld aan de hand van de competenties en eindtermen die zijn gesteld door de College Ziekenhuis Opleidingen (COZ). Het curriculum van de opleidingen is competentiegericht. Beroepscompetenties, een mix van kennis, vaardigheden en beroepshouding die in de praktijksituatie van de anesthesiemedewerker en operatieassistent wordt gevraagd, vormen het uitgangspunt van het onderwijs. De genoemde opleidingen vertonen onderling samenhang. Naast een generieke basis volgt de student specifieke onderdelen die toegespitst zijn op de eigen beroepsuitoefening. De opleiding voor anesthesiemedewerkers en operatieassistent is competentiegericht geschreven en sluit aan bij eerder verworven competenties van op basis van een afgeronde vooropleiding op MBO/HBO niveau. Tevens gaan we er van uit dat door de faciliteiten van het Skillscenter (simulatietrainingen) de student eerder inzetbaar is. Daarnaast staat de samenwerking tussen het anesthesiologische- en chirurgische team centraal. Dit betekent dat er waar mogelijk lessen generiek worden aangeboden. Iedere beroepsgroep werkt het vervolgens uit naar zijn eigen deskundigheid. Het algemene uitgangspunt van deze opleiding is de student in staat te stellen: - zich te vormen tot een beroepsbeoefenaar die als anesthesiemedewerker of operatieassistent in een anesthesie- of chirurgisch team werkzaam kan zijn op grond van eigen deskundigheid, en zo medisch ondersteunende werkzaamheden kan uitvoeren ten behoeve van de anesthesioloog of snijdend specialist; - voldoende kwalificaties te verwerven voor een voortdurende professionalisering van zichzelf en het beroep; - in organisatorische verbanden binnen de gezondheidsinstellingen vorm te geven aan functionele relaties. Wij hopen dat studenten, praktijkbegeleiders en andere belangstellenden na het lezen van deze studiegids een indruk hebben van de opleiding tot anesthesiemedewerker en operatieassistent en wensen alle studenten een leerzame en plezierige studieperiode toe. Team kerndocenten AM-OA Opleidingscoördinatoren AM-OA Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 4.

5 Competenties, Deelkwalificaties en Eindtermen Voor het initiële beroepsonderwijs van anesthesiemedewerker en operatieassistent wordt het functioneren van de ziekenhuisprofessional beschreven in eindtermen, De eindtermen zijn onderverdeeld in competenties. Er is tot op heden geen systematiek voor de indeling en beschrijvingen van kwalificatieniveaus ontwikkeld. Door middel van onderstaand schema wordt een indeling gecreëerd en is bedoeld om eenheid te brengen in de definiëring van de te bereiken kwalificatieniveaus in het beroepsonderwijs voor anesthesiemedewerkers en operatieassistenten en om een basis te leggen voor de aansluiting met het Hoger Beroepsonderwijs en Specialistische Verpleegkundige Vervolgopleidingen Deelkwalificaties De volgende deelkwalificaties zijn uitgewerkt: - Methodische beroepsuitoefening en Preventie - Professionele Communicatie en Psychosociale zorg - Coördineren en organiseren van zorg - Kwaliteitszorg en deskundigheidsbevordering en professionalisering 1 e jaar instroom HAVO 5/MBO niveau 4 evt instroom HBO/MBO maart/sept 2 e jaar instroom HBO / MBO mrt/sept Kwalificatieniveau leergang 1 Propedeuse Kwalificatieniveau leergang 2 Beroepsvoorbereiding en Differentiatie Methodische Beroepsuitoefening 1 en 2 Basis Beroepsvoorbereiding (laag complex) Methodische Beroepsuitoefening 3 (Midden complex) 2 e jaar instroom IC verpleegkundigen nov/april Kwalificatieniveau leergang 2 Beroepsvoorbereiding en Differentiatie 3 e jaar Kwalificatieniveau leergang 3 Integratie en Afstuderen Methodische Beroepsuitoefening 4 (Midden complex) Professionele Communicatie en Psychosociale zorg Methodische Beroepsuitoefening 5 (Hoog complex) Coördineren en organiseren van zorg Kwaliteitszorg en deskundigheidsbevordering en professionalisering Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 5.

6 1.2. Indeling van competenties, deelkwalificaties en eindtermen Vanuit de CZO wordt het functioneren van de ziekenhuisprofessional beschreven in eindtermen en verdeeld in 7 competenties. De opleiding bestaat uit een samenhangend theoretische en praktische component. Het aanleren van kennis, vaardigheden en attitude in de theoretische component (incl. vaardigheidsonderwijs) geschiedt tot (re)productief niveau. In de praktijk moeten de aangeleerde vaardigheden op productief niveau worden eigengemaakt Competenties 1. Vakinhoudelijk Handelen; De ziekenhuis professional integreert alle vakinhoudelijke kennis en vaardigheden en professionele attitude ten behoeve van een optimale patiënt -gecentreerde zorg en/of werkprocessen ten behoeve van optimale patiënt -gecentreerde zorg. 2. Communicatie; De ziekenhuis professional faciliteert op een effectieve wijze de patiënt -professional relatie en de communicatie voor, tijdens en na direct patiënten contact. 3. Samenwerken; De ziekenhuis professional werkt effectief samen binnen een multidisciplinair team ten behoeve van optimale patiëntenzorg. 4. Kennis en wetenschap De ziekenhuis professional committeert zich aan het werkzame leven met reflectief leren evenals met het creëren, verspreiden en toepassen van (wetenschappelijke) kennis. 5. Maatschappelijk handelen De ziekenhuis professional gebruikt op een verantwoorde wijze zijn expertise en invloed ten voordele van de gezondheid en het welzijn van de individuele patiënten, de gemeenschap en de bevolking. 6. Organisatielidmaadschap De ziekenhuis professional draagt als organisatielid bij aan de continuïteit en effectiviteit van de ziekenhuisorganisatie en de gezondheidszorg. 7. Professionaliteit De Ziekenhuisprofessional levert patiëntenzorg op integere, oprechte, professionele en betrokken wijze. (aandachtspunt; beroepsethiek en beroepscode) Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 6.

7 Deelkwalificaties en eindtermen De school of Nursing & Health (SOHN) heeft ervoor gekozen om de eindtermen van de opleiding anesthesiemedewerker en operatieassistent onder te verdelen in deelkwalificaties. De eindtermen geven een beeld van de beroepscompetenties (kennis, vaardigheden en attitude) die in de praktijksituatie van de anesthesiemedewerker en operatieassistent worden gevraagd. Binnen het curriculum zijn de volgende deelkwalificaties uitgewerkt: - Methodische beroepsuitoefening en Preventie - Professionele Communicatie en Psychosociale zorg - Coördineren en organiseren van zorg - Kwaliteitszorg en deskundigheidsbevordering en professionalisering In de nu volgende beschrijving worden onder de deelkwalificaties de competenties en bijbehorende eindtermen beschreven: Onder de deelkwalificatie methodische beroepsuitoefening worden de competenties Vakinhoudelijk handelen, Maatschappelijk handelen, Organisatielidmaatschap en Professionaliteit beschreven. Onder de deelkwalificatie Professionele Communicatie en Psychosociale zorg wordt de competentie Communicatie beschreven met de daarbij behorende eindtermen. Onder de deelkwalificatie Coördineren en Organiseren van zorg wordt de competentie samenwerking beschreven met de daarbij behorende eindtermen. Onder de deelkwalificatie Kwaliteitszorg en Deskundigheidsbevordering en Professionalisering wordt de competentie Kennis en Wetenschap beschreven met bijbehorende eindtermen Deelkwalificatie Methodische beroepsuitoefening en preventie (AM) Competentie 1: Vak inhoudelijk handelen AM Eindtermen Verzamelen en interpreteren van gegevens 1.1 De anesthesiemedewerker verzamelt continue gegevens, maakt een situationele analyse van patiënt, omgeving, operatietechniek en anesthesie en stelt de complexiteit van de anesthesielogische zorgsituatie vast bij een patiënt in het peri-operatieve proces en/of behandelproces. Hierbij wordt rekening gehouden met: - de zorg en begeleidingsvraag van de patiënt; - de fysieke, psychische en sociale toestand van de patiënt; - het anesthesiologisch proces / het operatieve proces. Plannen van zorg 1.2 De anesthesiemedewerker plant de anesthesielogische zorg en bewaking van een patiënt in het perioperatieve proces en de prioriteitstelling van interventies en ondersteuning van het anesthesiologisch proces. Hierbij wordt rekening gehouden met: - het zorgpad waar de patiënt zich in bevindt; - specifieke instructies van de medisch specialist. Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 7.

8 Uitvoeren van zorg en bewaking 1.3 De anesthesiemedewerker voert op een verantwoorde en doeltreffende wijze bewaking uit van de vitale functies en verleent anesthesielogische zorg bij een patiënt tijdens het peri-operatieve proces en/of behandelproces, rekening houdend met: - de zorg- en begeleidingsvraag van de patiënt; - de fysieke, psychische en sociale toestand van de patiënt; - de reacties van de patiënt tijdens de algehele anesthesie; - de reacties van de patiënt tijdens regionale anesthesie; - de omgevingsfactoren die invloed hebben op de patiënt. 1.4 De anesthesiemedewerker voert de medisch ondersteunende handelingen uit ten behoeve van het anesthesielogische en operatieve proces, bestaande uit: - voorbehouden en risicovolle handelingen; - het observeren, registreren en analyseren van de vitale functies van de patiënt tijdens de anesthesie en operatie / behandeling; - het nemen van initiatieven tot adequaat handelen betreffende het anesthesielogische proces bij bedreiging van de vitale functies op basis van gestelde diagnose / gemaakte analyse; - voorbereidende handelingen in het kader van stralingshygiënisch handelen ter bescherming van de patiënt; - het anticiperen betreffende het anesthesielogische proces op het veranderend operatie- en anesthesieverloop bij de inleiding, de voortzetting en de uitleiding van de algehele anesthesie; - het anticiperen betreffende het anesthesielogische proces op het veranderend operatie- en anesthesieverloop bij de regionale anesthesie; - Basic Life Support en Advanced Life Support; - Het gebruiksklaar maken, controleren en bedienen van apparatuur, het signaleren van eventuele defecten en het nemen van maatregelen om het defect te verhelpen; - Het vervoeren van de patiënt binnen en buiten het OK-complex; - (be)handelingen op het gebied van de chronische pijnbestrijding en acute pijnservice. 1.5 De anesthesiemedewerker voert de medisch ondersteunende handelingen uit ten behoeve van het anesthesielogische en operatieve proces, rekening houdend met: - de volgorde van handelingen op anesthesielogisch gebied bij de diverse operaties/behandelingen; - het infectiepreventiebeleid; - de mogelijke complicaties; - de veiligheid van de patiënt; - zelfbeschermende maatregelen bijvoorbeeld Arbo-eisen; - specifieke instructies van de medisch specialist. 1.6 De anesthesiemedewerker bereidt de patiënt voor op, continueert de bewaking en de zorg tijdens het transport en geeft mede begeleiding bij intern (en extern)transport. 1.7 De anesthesiemedewerker reguleert en coördineert het anesthesiologisch zorgproces ten behoeve van de patiënt en de behandelaars binnen het door de anesthesioloog aangegeven kaders en opdrachten en anticipeert daarbij op het anesthesielogische proces in alle voorkomende situaties. 1.8 De anesthesiemedewerker voert zijn werkzaamheden uit aan de hand van protocollen en standaarden gebaseerd op aanwezige evidence based- en/of best practice. De anesthesiemedewerker legt Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 8.

9 verantwoording af over zijn werkzaamheden, de keuze van interventies, die afwijken van protocollen en standaarden en over interventies in situaties waarin standaarden en protocollen ontbreken. 1.9 De anesthesiemedewerker draagt zorg voor de ruimten, apparatuur, materialen en middelen (medicamenten) op basis van het operatieprogramma, rekening houdend met: - de verschillende anesthesietechnieken; - de ingreep; - de positionering van de patiënt; - de handelingen van de snijdend specialist; - de fysieke, psychische en sociale toestand van de patiënt; - de mogelijke complicaties; - laboratoriumonderzoeken; - logistieke en administratieve processen; - gebruiksaanwijzingen o.a. betreffende het instellen, aansluiten, controles, defectsignaleringen en reparaties; - werkafspraken en protocollen; - afstemming tussen beschikbaarheid en urgentie; - het infectiepreventiebeleid; - een verantwoorde en kostenbewuste inzet van middelen; - de veiligheid van de patiënt; - een veilige werkomgeving. Evalueren en rapporteren over verleende zorg 1.10 De anesthesiemedewerker evalueert continu de anesthesielogische en operatieve gegevens van de patiënt in het peri-operatieve en/of behandelproces, rapporteert en draagt over, en stelt de bewaking en de anesthesielogische zorg bij aan de hand van de resultaten Deelkwalificatie Methodische beroepsuitoefening en preventie (OA) Competentie 1: Vak inhoudelijk handelen OA Eindtermen Verzamelen en interpreteren van gegevens 1.1 De operatieassistent verzamelt continue gegevens, maakt een situationele analyse van patiënt, omgeving, operatietechniek en anesthesie en stelt de complexiteit van de anesthesielogische zorgsituatie vast bij een patiënt in het peri-operatieve proces en/of behandelproces. Hierbij wordt rekening gehouden met: - de zorg en begeleidingsvraag van de patiënt; - de fysieke, psychische en sociale toestand van de patiënt; - het operatieve proces. Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 9.

10 Plannen van zorg 1.2 De operatieassistent plant de anesthesielogische zorg en bewaking van een patiënt in het perioperatieve proces en de prioriteitstelling van interventies en ondersteuning van het anesthesiologich proces. Hierbij wordt rekening gehouden met: - het zorgpad waar de patiënt zich in bevindt; - specifieke instructies van de medisch specialist. Uitvoeren van zorg en bewaking 1.3 De operatieassistent verleent op een verantwoorde en doeltreffende wijze operatieve zorg bij een patiënt tijdens het peri-operatieve proces, rekening houdend met: - de zorg- en begeleidingsvraag van de patiënt; - de fysieke, psychische en sociale toestand van de patiënt; - de reacties van de patiënt tijdens de algehele anesthesie of regionale anesthesie; - de omgevingsfactoren die invloed hebben op de patiënt. 1.4 De operatieassistent voert de medisch ondersteunende handelingen uit ten behoeve van het operatieve proces, bestaande uit: - omloop, instrumenterende en assisterende handelingen; - voorbehouden en risicovolle handelingen; - voorbereidende handelingen in het kader van stralingshygiënisch handelen ter bescherming van de patiënt; - het anticiperen betreffende het anesthesielogische proces op het veranderend operatie- en anesthesieverloop tijdens het operatieve proces; - Basic Life Support en het assisteren van van het anesthesieteam bij Advanced Life Support; - Het gebruiksklaar maken, controleren en bedienen van apparatuur, het signaleren van eventuele defecten en het nemen van maatregelen om het defect te verhelpen; - het vervoeren van de patiënt binnen en buiten het OK-complex; - assisterende werkzaamheden bij (be)handelingen op het gebied van overige peri-operatieve zorg. 1.5 De operatieassistent voert de medisch ondersteunende handelingen uit ten behoeve van het anesthesielogische- en operatieve proces, rekening houdend met: - de volgorde van handelingen op anesthesielogisch gebied bij de diverse operaties/ behandelingen; - het infectiepreventiebeleid; - de mogelijke complicaties; - de veiligheid van de patiënt; - zelfbeschermende maatregelen bijvoorbeeld Arbo-eisen; - specifieke instructies van de medisch specialist. 1.6 De operatieassistent reguleert en coördineert het operatieve zorgproces tijdens de peri-operayieve periode ten behoeve van de patiënt en de behandelaars en anticipeert daarbij op het peri-operatieve proces in alle voorkomende situaties. 1.7 De operatieassistent voert zijn werkzaamheden uit aan de hand van protocollen en standaarden gebaseerd op aanwezige evidence based- en/of best practice. De operatieassistent legt Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 10.

11 verantwoording af over zijn werkzaamheden, de keuze van interventies, die afwijken van protocollen en standaarden en over interventies in situaties waarin standaarden en protocollen ontbreken. 1.8 De operatieassistent draagt zorg voor de ruimten, apparatuur, materialen en middelen (medicamenten) op basis van het operatieprogramma, rekening houdend met: - de verschillende operatietechnieken; - de ingreep; - de positionering van de patiënt; - de handelingen van de snijdend specialist; - de fysieke, psychische en sociale toestand van de patiënt; - de mogelijke complicaties; - laboratoriumonderzoeken; - logistieke en administratieve processen; - gebruiksaanwijzingen o.a. betreffende het instellen, aansluiten, controles, defectsignaleringen en reparaties; - werkafspraken en protocollen; - afstemming tussen beschikbaarheid en urgentie; - het infectiepreventiebeleid; - een verantwoorde en kostenbewuste inzet van middelen; - de veiligheid van de patiënt; - een veilige werkomgeving. Evalueren en rapporteren over verleende zorg 1.9 De operatieassistent evalueert de gegevens van de patient in het peri-operatieve proces, rapporteert en draagt deze over conform de procedures. Competentie 5: Maatschappelijk handelen Eindtermen AM/OA generiek: 5.1 De anesthesiemedewerker/operatieassistent kent en herkent de factoren, symptomen en/of ziektebeelden en reageert adequaat indien deze een bedreiging vormen voor de patiënt en/of diens omgeving. Zonodig neemt de anesthesiemedewerker/operatieassistent voorzorgsmaatregelen betreffende de verspreiding van infectieziekten. Specifiek aandachtspunt is: - resistentieproblematiek 5.2 De anesthesiemedewerker/operatieassistent handelt volgens de relevante wettelijke bepalingen. 5.3 De anesthesiemedewerker/operatieassistent treedt adequaat op bij incidenten in de zorg- en werkprocessen. Specifieke aandachtspunten zijn: - meldingsprocedures betreffende fouten en ongevallen - procedures en het managementsysteem betreffende (patiënt- en medewerker) veiligheid. Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 11.

12 Competentie 6: Organisatielidmaatschap Eindtermen AM/OA generiek: 6.1 De anesthesiemedewerker/operatieassistent werkt effectief en doelmatig binnen de organisatie van de afdeling van het ziekenhuis en de gehele keten van zorgverlening. 6.2 De anesthesiemedewerker/operatieassistent committeert zich aan de rechten en plichten als werknemer en professional in de arbeidssituatie. 6.3 De anesthesiemedewerker/operatieassistent draagt als organisatielid bij aan de continuïteit en effectiviteit van de zorgorganisatie. Competentie 7: Professionaliteit Eindtermen AM/OA generiek: 7.1 De anesthesiemedewerker/operatieassistent levert patiëntenzorg op integere, oprechte, professionele en betrokken wijze Specifiek aandachtspunt is: - beroepsethiek en beroepscode 7.2 De anesthesiemedewerker/operatieassistent levert een bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van zorg aan de patiënt door het reflecteren op en het verbeteren van het eigen functioneren in de individuele zorg in samenwerkingsverbanden. 7.3 De anesthesiemedewerker/operatieassistent levert een bijdrage aan actuele beroepsontwikkelingen binnen het vakgebied van de anesthesielogische zorgverlening op afdeling-, organisatie- en landelijk niveau door bij te dragen aan de ontwikkeling van een specifieke beroepshouding en beroepsnorm met betrekking tot het verlenen van anesthesiologische zorg. Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 12.

13 1.5. Deelkwalificatie Professionele Communicatie en Psychosociale Zorg (AM/OA) Competentie 2: Communicatie Eindtermen AM/OA generiek: 2.1 De anesthesiemedewerker/operatieassistent communiceert zorgvuldig, systematisch, klantgericht en geeft relevante informatie over de ingreep en het anesthesielogisch proces en houdt rekening met: - de toegediende anesthesie, de operatie / behandeling, (mogelijke)complicaties en hun invloed op de psyche en de soma van de patiënt; - methoden en richtlijnen voor het begeleiden en voor het geven van informatie aan patiënten en wettelijke en/of andere vertegenwoordigers; - de eigen beroepsethiek, de beroepscode en het beroepsgeheim; - de eigen bevoegdheden en verantwoordelijkheden 2.2 De anesthesiemedewerker/operatieassistent observeert en signaleert het psychosociale welzijn bij de patiënt en diens naasten in het anesthesielogische peri-operatieve en/of behandelproces en begeleidt de patiënt en diens naasten met respect voor culturele, maatschappelijke en religieuze normen en waarden en de ziektebeleving van de patiënt. Specifieke punten zijn: - inlevingsvermogen in de patiënt - onderkennen van (de eigen) gevoelens, normen en waarden; - onderscheid tussen de eigen gevoelens en waarden en die van de patiënt en diens naasten. Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 13.

14 1.6. Deelkwalificatie Coördineren en Organiseren van Zorg (AM/OA) Competentie 3: Samenwerking Eindtermen AM/OA generiek: 3.1 De anesthesiemedewerker/operatieassistent neemt de overdracht van de patiënt op een systematische wijze in ontvangst en verwerkt de gegevens ui t de overdracht op een adequate wijze. Hij organiseert de zorg en behandeling op de operatiekamer als een onderdeel van ene keten van zorgverlening die de patiënt doorloopt. De anesthesiemedewerker draagt de zorg en de behandeling van de patiënt op een systematische wijze over aan anderen binnen de keten van zorgverlening. 3.2 De anesthesiemedewerker/operatieassistent werkt effectief samen binnen een multidisciplinair team ten behoeve van optimale patiëntenzorg op het operatiekamercomplex, de ziekenhuisorganisatie en in de gehele keten van zorgverlening. Specifieke aandachtspunten zijn: - de eigen bevoegdheden en verantwoordelijkheden - de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de leden van het OK- cq. behandelteam en de verdeling van functies en taken binnen het monddisciplinaire en het multidisciplinaire team: - het verband tussen taken en werkzaamheden, voortvloeiend uit een operatie- /behandelprogramma; - de prioriteiten die voortkomen uit het eigen vakgebied; - het hanteren van spanningsvelden in een situatie, waarin tegengestelde belangen overbrugd dienen te worden; - de eigen beroepethiek, beroepscode en het beroepsgeheim; - het stellen van grenzen en prioriteiten ten aanzien van voortgang van het operatieve zorgproces. 3.3 De anesthesiemedewerker/operatieassistent stemt in nauwe samenwerking met de verschillende disciplines, die bij de uitvoering van de behandeling van de patiënten in de peri-operatieve periode betrokken zijn, de anesthesielogische (keten) zorg af. Specifieke aandachtspunten zijn - de complexiteit van de gezondheidssituatie van de patiënt in de peri- - operatieve situatie en snelheid waarmee de gezondheidssituatie kan wisselen; - de proactieve werkwijze die van alle teamleden verwacht wordt; - de overdracht van relevante patiënten gegevens aan het team op professionele wijze; - verslaglegging. 3.4 De anesthesiemedewerker/operatieassistent communiceert op een doeltreffende en respectvolle wijze met de andere leden van het multidisciplinaire operatieteam, andere disciplines en afdelingen. Specifieke aandachtspunten zijn; - het stellen van grenzen en prioriteiten ten aanzien van de eigen deskundigheid; - de consequenties van eigen handelen voor de andere betrokkenen; - het geven en ontvangen van instructie en informatie; - het geven van feedback aan teamleden, andere disciplines en afdelingen; - het ontvangen en op een adequate wijze verwerken van feedback van teamleden, andere disciplines en afdelingen en zo nodig het eigen handelen bijstellen. Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 14.

15 3.5 De anesthesiemedewerker/operatieassistent participeert op een actieve, doeltreffende en respectvolle wijze in overlegsituaties 3.6 De anesthesiemedewerker/operatieassistent vervult zo nodig een consultfunctie naar andere disciplines in de organisatie (AM specifiek onderandere. pre-operatieve screening, postoperatieve pijnbestrijding en reanimatie Deelkwalificatie Kwaliteitszorg en Deskundigheidsbevordering en Professionalisering (AM) Competentie 4: Kennis en Wetenschap Eindtermen AM/OA generiek: 4.1 De anesthesiemedewerker/operatieassistent houdt de eigen deskundigheid op peil. 4.2 De anesthesiemedewerker/operatieassistent lever een bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van zorg aan de patiënt inde peri-operatieve periode door het toepassen van kwaliteitszorg, het participeren in werkgroepen en projecten op afdelingsniveau, intervisie en intercollegiale toetsing. 4.3 De anesthesiemedewerker/operatieassistent past evidence based / best practice toe in de dagelijkse beroepspraktijk. Hij; - formuleert op basis van ervaringen in de dagelijkse beroepspraktijk concrete probleem- of vraagstellingen om de beroepspraktijk te verbeteren; - Zoekt vanuit deze concrete probleem- of vraagstellingen relevante evidence based / best practice in de vakliteratuur; - handelt in de dagelijkse beroepspraktijk volgens deze evidence based / best practice. 4.4 De anesthesiemedewerker/operatieassistent bevordert actief de deskundigheid van collega s en andere disciplines bij de patiënt in de peri-operatieve periode. 4.5 De anesthesiemedewerker/operatieassistent levert een bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van zorg aan de patiënt inde peri-operatieve periode door het participeren in de uitvoering van wetenschappelijk onderzoek (laat zien hoe) 4.6 De anesthesiemedewerker/operatieassistent begeleidt en coacht (studenten) anesthesiemedewerkers en stagiaires van andere disciplines bij hun beroepsontwikkeling, rekening houdend met: - de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de verpleegkundige / stagiaire; - de eindtermen en het opleidingsprogramma - het beroepsprofiel. Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 15.

16 2. Het onderwijsprogramma Inleiding Het onderwijsprogramma is geschreven vanuit: - De beroepscompetenties (kennis, vaardigheden, beroepshouding) die door de CZO 07 zijn vastgesteld. - De eindtermen die door de CZO 07 zijn vastgesteld. - De 4 deelkwalificaties die door de school of Nursing & Health (Wenckebachinstituut/UMCG) zijn vastgesteld - Visie op het beroep van anesthesiemedewerker. - Visie op het beroep van operatieassistent Visie op het beroep van anesthesiemedewerker De primaire taak van een anesthesiemedewerker is antwoord geven op de hulpvraag van de patiënt. De anesthesiemedewerker heeft inzicht in het geheel van factoren, dat bepalend is voor de kwaliteit van de gerichte zorg die een patiënt bij de pré- per- en postoperatieve anesthesiologische zorg nodig heeft. Daarom beschikt de anesthesiemedewerker over het vermogen om de verscheidenheid aan eigen medische en ondersteunende taken voor een chirurgische behandeling en/of behandeling van patiënten of de anesthesiologische zorg in teamverband deskundig uit te voeren. Het doel van het handelen van een anesthesiemedewerker is onder te verdelen naar: - patiënt gericht handelen: het beroepsmatig ondersteunen, dan wel overnemen van de zelfzorg van de patiënt. - artsgericht handelen: het beroepsmatig versterken, ondersteunen en/of aanvullen van het handelen van beroepsbeoefenaren van andere disciplines, die eveneens hulp bieden aan de patiënt. In het handelen, staan de medische, medisch-technische en agogische aspecten centraal. Een competente en beroepsmatig handelende anesthesiemedewerker handelt vanuit kennis, beschikt over vaardigheden en een correcte beroepshouding. In de opleiding wordt aan alle drie aspecten, zoveel mogelijk in samenhang, aandacht besteed. Daarnaast leveren anesthesiemedewerkers een bijdrage aan de ontwikkeling van hun vakgebied door nieuwe werkmethodes en procedures te initiëren, te ontwikkelen, te implementeren en te evalueren. Zij zijn mede verantwoordelijk voor de inrichting van hun werkomgeving en dienen zij bekwaam te zijn in het overdragen van vakspecifieke en beroepsoverstijgende kennis. Er is sprake van een toenemende professionalisering en zelfstandigheid van de anesthesiemedewerker. Ook de toenemende technologische ontwikkelingen, zorginhoudelijke ontwikkelingen, functiedifferentiatie en diverse doelgroepen hebben invloed op het handelen van de anesthesiemedewerker. Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 16.

17 2.2. Visie op het beroep van operatieassistent Het beroep van operatieassistent is een medisch ondersteunend beroep. De operatieassistent mag bekwaam en kundig worden geacht op zijn werkterrein. Enerzijds is het beroep gericht op een optimale zorgverlening aan de patiënt tijdens zijn verblijf op het operatiekamercomplex of daar waar patiënten aan de zorg van de operatieassistent is toevertrouwd. Anderzijds is dit beroep er op gericht een optimale behandeling van de patiënt mogelijk te maken. De operatieassistent dient inzicht te hebben in de meest voorkomende gevolgen en/of complicaties ten gevolge van een chirurgische behandeling. De operatieassistent dient bekwaam te zijn in de daaruit voortvloeiende specifieke zorg en is in staat deze zorg uit te voeren. In dit kader dient de operatieassistent bekwaam te zijn in het verlenen van ondersteunende medische taken aan patiënten met laag-, midden- en hoogcomplexe gezondheidsproblemen. De operatieassistent dient, binnen de grenzen van haar bekwaamheid en bevoegdheid, de verantwoordelijkheid te kunnen nemen en dragen voor de kwaliteit van de gerichte zorg die de patiënten op chirurgisch gebied behoeft. De zorg voor een patiënt vereist dat de operatieassistent kan omgaan met acute en onvoorspelbare veranderingen in de toestand van de patiënt, die ingrijpend van karakter kunnen zijn. De operatieassistent dient situaties snel te kunnen overzien en efficiënt en effectief te reageren. Zij dient bekwaam te zijn om zowel in complexe, voortdurende veranderde situaties als ook situaties waarin hoogcomplexe zorg wordt verleend, geschikte procedures te kiezen of te creëren en deze toe te passen. De beroepspraktijk vraagt afgestudeerden die competent kunnen handelen in gevarieerde probleemsituaties. Afgestudeerden die in staat zijn kennis, vaardigheden en beroepshouding zo te integreren dat die effectief kunnen worden toegepast in realistische en gevarieerde situaties. Daarnaast levert de operatieassistent een bijdrage aan de ontwikkeling van hun vakgebied door nieuwe werkmethodes en procedures te initiëren, te ontwikkelen, te implementeren en te evalueren. Zij is mede verantwoordelijk voor de inrichting van de werkomgeving en zij dient bekwaam te zijn in het overdragen van vakspecifieke en beroepsoverstijgende kennis Competentiegericht onderwijs Competenties zijn kort geformuleerd vaardigheden, toegepast in de eigen werksituatie. Deze vaardigheden, in een breder context, vragen om adequate theoretische kennis en een juiste beroepshouding. De competenties in het curriculum van deze opleidingen zijn gebaseerd op de activiteiten die de anesthesiemedewerker en de operatieassistent in de praktijk verricht. Deze variëren sterk van karakter. Competenties kunnen worden getoetst. Dit gebeurt tijdens de verschillende Proeven van Bekwaamheid. Bij de ontwikkeling van het onderwijsprogramma is daarom rekening gehouden met de kansen in de praktijk: praktijkopdrachten als voorbereiding op, of juist na een onderwijsbijeenkomst dragen bij tot het verwerven van competenties. Toetsing in de vorm van een Proeve van Bekwaamheid vindt bij voorkeur in de beroepspraktijk plaats. Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 17.

18 Het doel van de opleidingen is, dat de studenten zelf verantwoordelijkheid krijgen en nemen voor de wijze waarop zij voor het beroep benodigde competenties verwerven en kunnen aantonen. Het uitgangspunt competentiegericht opleiden wil zeggen dat er een goede afstemming bereikt wordt tussen de onderwijs- en praktijkcomponent. Dit is terug te zien in de verwerkingsopdrachten die studenten in de praktijk uitvoeren, maar ook aan de onderwijsactiviteiten (bijvoorbeeld trainingen of instructie) die in het Skillscenter worden aangeboden. In onderwijskundige termen heet het curriculum competentiegericht Duur van de opleiding De opleidingduur is afhankelijk van de vooropleiding. Indien de student in het bezit is van een diploma HAVO 5 met het profiel Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek of MBO niveau 4 dan is de opleidingsduur 3 jaar. Indien de student in het bezit is van een afgeronde HBO- of MBO-opleiding is de opleidingsduur afhankelijk van eerder verworden competenties, de richting die de student kiest en de instaptoets die de student voor aanvang van de opleiding maakt. De opleiding tot anesthesiemedewerker duurt dan 2- of 2½ jaar en de opleiding tot operatieassistent 2½ jaar Het programma De school of Nursing & Health (SOHN) heeft ervoor gekozen om de eindtermen van de opleiding anesthesiemedewerker en operatieassistent onder te verdelen in deelkwalificaties. De eindtermen geven een beeld van de beroepscompetenties (kennis, vaardigheden en attitude) die in de praktijksituatie van de anesthesiemedewerker en operatieassistent worden gevraagd. De competenties en bijbehorende eindtermen zijn geclusterd in 4 afzonderlijke en samenhangende deelkwalificaties: 1. Methodische Beroepsuitoefening en preventie Ondersteunende vakken zijn: - Anatomie fysiologie - Pathologie - Medisch rekenen - natuur-scheikunde en techniek - Farmacologie - Leren leren en zelfsturende vaardigheden - stage 2. Professionele Communicatie en Psychosociale zorg 3. Coördineren en organiseren van zorg 4. Kwaliteitszorg en deskundigheidsbevordering De deelkwalificaties zijn uitgewerkt in modulen. Elke module wordt afgerond met een Proeve van Bekwaamheid. Onder de deelkwalificatie Methodische beroepsuitoefening vallen nog een aantal ondersteunende vakken zoals boven beschreven. Deze vakken zij tevens uitgewerkt in specifieke modulen. De competenties en bijbehorende eindtermen vormen voor iedere module het uitgangspunt. Het curriculum kent een generiek en een specifiek deel. Generieke onderdelen zijn voor de studenten van de beide opleidingen gelijk. Dit generieke basisprogramma bestaat uit de module Methodische Beroepsuitoefening en preventie van het eerste jaar en de modulen Professionele Communicatie en Psychosociale zorg, Coördineren en organiseren van zorg en Kwaliteitszorg, deskundigheidsbevordering en professionalisering voor het 2 e en 3 e leerjaar. Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 18.

19 De modulen Methodische Beroepsuitoefening en preventie 3, 4 en 5 in het tweede en derde jaar worden specifiek voor de opleiding aangeboden. Om te bereiken dat studenten de competenties verwerven die passen bij hun praktijksituatie, zullen zij voortdurend een persoonlijke leerweg vaststellen in de vorm van een werkplan met als kader het onderwijsprogramma. Ze maken hun eigen keuzes in de bronnenstudie en voeren op hun setting het werkplan uit. Tevens is er sprake van integratie van de modulen in de praktijk. Er is sprake van een cumulatief proces en aan het eind van de opleiding is de student in staat: - om de totale zorg aan een patiënt te kunnen leveren; binnen de context van de eigen eenheid en beroepsdeskundigheid; - tot zelfsturing Modulen Alle modulen vormen een geheel waarin de competenties en eindtermen het vertrekpunt zijn met daaromheen de ondersteunende vakken die nodig zijn om competenties en eindtermen te kunnen behalen. Een module vormt een geheel rond een aantal onderwijsbijeenkomsten. Tegelijk kent een module een samenhang met de overige modulen in het programma. Het onderdeel preventie, zoals genoemd in de eindtermen van de CZO 07 is geïntegreerd in de module Methodische Beroepsuitoefening. Dit is terug te zien in de competenties Programma en modulen De opleiding is verdeeld over drie jaren. Er zijn twee startmomenten. De periode begint voor de initiële kandidaten in september of in maart van het nieuwe studiejaar. Het theoretische gedeelte is verdeeld in jaren waar per jaar deelkwalificaties centraal staan. 1 e jaar Deelkwalificatie Centrale thema Generiek Methodische Beroepsuitoefening en preventie 1 AM-OA Generiek/ specifiek Methodische Beroepsuitoefening en preventie 2 AM-OA - De totale zorg rondom de patiënt in de ketenzorg op basis van methodische beroepsuitoefening. Ondersteunende vakken; - Leren leren - Anatomie & Fysiologie - Natuur & Scheikunde - Medische rekenen - Farmacologie - Pathologie - Communicatie en samenwerking - Stage 2 e jaar Deelkwalificatie Centrale thema Specifiek Methodische Beroepsuitoefening en preventie 3 en 4 De intensieve zorg rondom de patiënt op de specifieke zorgsetting op basis van methodische beroepsuitoefening. Generiek Professionele Communicatie Professionele communicatie, voorlichting, samenwerking en psychosociale zorg. 3 e jaar Deelkwalificatie Centrale thema Specifiek Methodische Beroepsuitoefening en De totale zorg rondom de hoogcomplexe patiënt op de Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 19.

20 preventies 5 specifieke zorgsetting op basis van methodische beroepsuitoefening. 1 Generiek Coördineren en organiseren van zorg Conform richtlijnen en voorschriften de zorg rondom de patiënt coördineren en organiseren. Generiek Kwaliteitszorg, deskundigheidsbevordering en professionalisering De nadruk ligt op deskundigheidsbevordering, kwaliteitszorg en professionalisering in de specialistische beroepsuitoefening Eerste jaar Leren leren, zelfsturende vaardigheden Bij het volgen van een opleiding is het voor studenten van belang om te kunnen functioneren in een groep en handvatten te krijgen voor het succesvol afronden van de opleiding. In deze periode wordt de student de basiscompetenties aangeleerd die nodig zijn om tijdens de opleiding zijn studie zelfstandig te plannen, te organiseren en vorm te geven. Met als doel dat de studenten zelf verantwoordelijkheid krijgen en nemen voor de wijze waarop zij voor het beroep benodigde competenties verwerven en kunnen aantonen. Methodische beroepsuitoefening 1 en 2 Generiek De competentie Vakinhoudelijk Handelen, staat centraal binnen de modulen Methodische Beroepsuitoefening waarbij de eindtermen betreffende verzamelen en interpreteren van gegevens, plannen van zorg, uitvoeren van zorg en evalueren en rapporteren van zorg een uitgangspunt vormen. De student krijgt methodieken en visies aangereikt die als uitgangspunt dienen voor de toekomstige beroepsuitoefening en het ontwikkelen van een beroepshouding. De zorgvrager staat centraal in de toekomstige beroepsuitoefening en in het onderwijsprogramma. Naast de modulen methodische beroepsuitoefening worden ondersteunende vakken als anatomie en fysiologie, pathologie, medisch rekenen, natuur- scheikunde, techniek en communicatie geïntegreerd in de methodische beroepsuitoefening. De kennis van deze vakken zijn noodzakelijk om verantwoorde zorg uit te voeren en worden door middel van kennistoetsen en practica getoetst. Tijdens het eerste jaar zullen de studenten door middel van stages in de praktijk zorgtaken verrichten die gerelateerd zijn aan het toekomstige beroep. 1 Binnen de methodische beroepsuitoefening vindt integratie plaats van de overige deelkwalificaties: communicatie en psychosociale zorg, coördineren en organiseren van zorg en kwaliteitszorg. Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 20.

21 2.7.2 Tweede jaar Methodische beroepsuitoefening Specifiek De competentie Vakinhoudelijk Handelen staat centraal binnen de modulen Methodische Beroepsuitoefening waarbij de eindtermen betreffende verzamelen en interpreteren van gegevens, plannen van zorg, uitvoeren van zorg en evalueren en rapporteren van zorg een uitgangspunt vormen. De student krijgt methodieken en visies aangereikt die als uitgangspunt dienen voor de toekomstige beroepsuitoefening en het ontwikkelen van een beroepshouding. De zorgvrager staat centraal in de toekomstige beroepsuitoefening en in het onderwijsprogramma. De modulen Methodische beroepsuitoefening en preventie 3 en 4 wordt in het tweede jaar specifiek aangeboden. Voor de anesthesiemedewerkers vormen de vitale functies het uitgangspunt. Bij de operatieassistenten vormen de pré, per - en postoperatieve zorg rond de operatiepatiënt van de vijf chirurgische basisspecialismen het uitgangspunt. Professionele Communicatie Generiek De competentie Communicatie wordt specifiek aangeboden in de module Professionele Communicatie in het 2e leerjaar. In deze module zullen Communicatie en psychosociale zorg gericht zijn op de beroepsgroep waarbij de patiënt het uitgangspunt is. Professionele Communicatie en psychosociale zorg moeten voldoen aan bepaalde eisen en richtlijnen binnen de gezondheidszorg. Daarnaast heeft de student te maken met zijn eigen grenzen, beroepshouding, geheimhoudingsplicht en juridische kaders waarbinnen informatie verstrekt mag worden. Het kunnen samenwerken in een multidisciplinair team is een competentie van de anesthesiemedewerker en de operatieassistent. Hierbij neemt communicatie in al zijn facetten een belangrijke rol in. Daarnaast is het van belang om spanningsvelden te kunnen hanteren in een dubbele autoriteitsstructuur en tevens de patiënten adequaat kunnen begeleiden tijdens een operatie en daarbij coöperatief, tolerant, zelfstandig en informatiebereid Deze module wordt afgesloten met een Proeve van Bekwaamheid met behulp van simulatie patiënten Derde jaar Methodische beroepsuitoefening 5 Specifiek De competentie Vakinhoudelijk Handelen, staat centraal binnen de modulen Methodische Beroepsuitoefening waarbij de eindtermen betreffende verzamelen en interpreteren van gegevens, plannen van zorg, uitvoeren van zorg en evalueren en rapporteren van zorg een uitgangspunt vormen. De student krijgt methodieken en visies aangereikt die als uitgangspunt dienen voor de toekomstige beroepsuitoefening en het ontwikkelen van een beroepshouding. De zorgvrager staat centraal in de toekomstige beroepsuitoefening en in het onderwijsprogramma. De module Methodische beroepsuitoefening 5 wordt in het derde jaar specifiek aangeboden. Voor zowel de anesthesiemedewerker als operatieassistent wordt in deze Module de hoog complexe zorg aangeboden. Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 21.

22 Coördineren en organiseren van zorg Generiek De competentie Samenwerking staat centaal binnen deze module Het coördineren en organiseren van zorg is voor de anesthesiemedewerker en operatieassistent specifiek. In deze module staan twee onderwerpen centraal. - Coördineren en organiseren van zorg in relatie tot de kwaliteit van zorg. - Werkbegeleiding van studenten, stagières en gasten. Uitgaande van de ketenzorg is het coördineren van organiseren van de zorg van belang om kwaliteit van zorg te garanderen. De methodische beroepsuitoefening en preventie dienen als basis om de zorg te coördineren rondom de patiënt. De analyse van de taken en werkzaamheden die voorvloeien uit een operatie en behandelprogramma vormen de basis voor de verdere coördinatie van zorg, daarbij rekening houdend met de verantwoordelijkheden van jezelf de diverse teamleden en andere ondersteunende diensten. Daarnaast is het kunnen anticiperen op het operatie - en anesthesieverloop en de methoden van post -operatieve verzorging van materialen, middelen, instrumenten en ruimten adequaat uitvoeren van groot belang. Daarnaast is het begeleiden binnen de eigen werkeenheid van (student) anesthesiemedewerkers of operatieassistenten en stagiaires van andere disciplines van belang. Deze kunnen instrueren, begeleiden en supervisie kunnen geven en daarbij prioriteiten kunnen stellen. Dat wil zeggen rekening houdend met de veilige leeromgeving en de grenzen van de student en jezelf als werkbegeleider. Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 22.

23 Kwaliteitszorg, deskundigheidsbevordering en professionalisering Generiek De competentie Kennis en Wetenschap staat centraal binnen de module Kwaliteitszorg, De kwaliteit van zorgverlening en zorgverbetering zijn belangrijke taken van een anesthesiemedewerker en operatieassistent en maakt deel uit van het professionaliseren van het beroep. In de afsluitende module van de opleiding ligt de nadruk op kwaliteitszorg, deskundigheidsbevordering en professionalisering in de beroepsuitoefening. Voor de anesthesiemedewerker en operatieassistent is het van belang om te weten op welke wijze zij een bijdrage kunnen leveren aan de integrale deskundigheidsbevordering, kwaliteitszorg en professionalisering. De laatste jaren is kwaliteitszorg, deskundigheidsbevordering en professionalisering extra in de belangstelling komen te staan door de nieuwe wetten die zijn aangenomen en in werking zijn getreden. In dit kader moeten genoemd worden de Kwaliteitswet Zorginstellingen, waarin de zorginstellingen verplicht worden om systematisch de kwaliteit van de zorg te bewaken en te verbeteren. Ten slotte zijn er ontwikkelingen die de visie, op wat kwaliteit van zorg is, doen veranderen, en de wens tot verbeteringen voeden. Deze ontwikkelingen komen voort uit veranderende maatschappelijke, professionele en wetenschappelijke opvattingen. Anesthesiemedewerkers en operatieassistenten moeten daarom betrokken zijn bij kwaliteitsbewaking en bevordering en moeten de kwaliteit van het gehele zorgtraject op systematische wijze kunnen bewaken, beheersen en bevorderen. Een eerste aanzet is het maken van een scriptie en het houden van een presentatie over een onderwerp dat van belang is voor de afdeling. In overleg met de leidinggevende van de eigen afdeling en de kerndocent, worden de onderwerpen voor de scriptie en de presentatie gekozen. In overleg met de praktijkbegeleider/vakconsulent en de kerndocent bepaalt de student een onderwerp voor zijn afstudeerscriptie. De beoordeling van deze scriptie gebeurt door de kerndocent en de praktijkbegeleider/vakconsulent daarnaast volgt een beoordelende presentatie van de scriptie waarbij de kerndocenten, praktijkbegeleiders/vakconsulenten, inhoudsdeskundigen en studenten worden uitgenodigd. Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 23.

24 Organisatie en uitvoering van de opleidingen 2.8. Organisatie De Verpleegkundige Vervolgopleidingen en de Initiële Beroepsopleidingen zijn ontwikkeld in een samenhangend stelsel van opleidingen. Cluster 1 Cluster 2 Cluster 3 Cluster 4 Intensive -Care opleiding Opleidingen, die gericht zijn op bewaking van en stabilisering vitale functies Overige vervolgopleidingen Initiële opleidingen IC-verpleegkundige Spoedeisende Hulp (SEH) SVK Anesthesiemedewerker IC Kinderverpleegkundige IC neonatologieverpleegkundige Intensieve Zorgpraktijk Recovery verpleegkundige CCU Interventieverpleegkundige Acute Cardiologie Oncologieverpleegkundige Hematologieverpleegkundige Dialyseverpleegkundige Transplantatie verpleegkundige Operatieassistent Obstetrie en Gynaecologie Neurologieverpleegkundge Ziekenhuishygiëne Er is gekozen voor een samenhangend stelsel van opleidingen, waarin de inhoud van de modulen Professionele Communicatie en Psychosociale zorg, Coördineren en Organiseren van Zorg en Kwaliteitszorg, Deskundigheidsbevordering en Professionalisering generiek worden aangeboden. De genoemde opleidingen binnen de clusters vertonen onderling samenhang. Naast een brede generieke basismodule Methodische Beroepsuitoefening volgt de student de specifieke modulen Methodische Beroepsuitoefening die toegespitst zijn op de eigen werksituatie. Het voordeel hiervan is dat na het behalen van het diploma doorstroming naar andere afdelingen efficiënter kan verlopen. Het onderwijs vindt op deze wijze effectiever en efficiënter plaats. Indien een operatieassistent na diplomering de opleiding voor anesthesiemedewerker wil volgen kunnen vrijstellingen gegeven worden op basis van eerder verworven competenties en gevolgde generieke modulen. Het doel van deze opleiding is om een betere aansluiting te vinden bij de beginsituatie van de studenten. Studiegids AM_OA Initiële Beroepsopleiding AM-OA 24.

Studiegids 2012-2013. Initiële beroepsopleiding AM-OA. Studiegids AM_OA 2012-2013 Initiële Beroepsopleiding AM-OA 1.

Studiegids 2012-2013. Initiële beroepsopleiding AM-OA. Studiegids AM_OA 2012-2013 Initiële Beroepsopleiding AM-OA 1. Studiegids 2012-2013 Initiële beroepsopleiding AM-OA Studiegids AM_OA 2012-2013 Initiële Beroepsopleiding AM-OA 1. Inleiding 4 Competenties en Eindtermen 5 1.1. Deelkwalificaties 6 1.2. Deelkwalificaties,

Nadere informatie

De eindtermen van de opleiding tot recovery verpleegkundige

De eindtermen van de opleiding tot recovery verpleegkundige De eindtermen van de opleiding tot recovery verpleegkundige 1. Vakinhoudelijk handelen Verzamelen en interpreteren van gegevens 1.1. De recovery verpleegkundige verzamelt continu gegevens, maakt een situationele

Nadere informatie

De opleiding tot recoveryverpleegkundige 1. De context

De opleiding tot recoveryverpleegkundige 1. De context De opleiding tot recoveryverpleegkundige 1 De context De recoveryverpleegkundige werkt op de recovery. 2 Op de recovery verblijven patiënten gedurende 1 tot 48 uur in een hoog technische omgeving. Gedurende

Nadere informatie

Eindtermen vervolgopleiding intensive care verpleegkundige

Eindtermen vervolgopleiding intensive care verpleegkundige Eindtermen vervolgopleiding intensive care verpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care verpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied intensive

Nadere informatie

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot spoedeisende hulp verpleegkundige

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot spoedeisende hulp verpleegkundige Eindtermen voor de vervolgopleiding tot spoedeisende hulp verpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot spoedeisende hulp verpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied

Nadere informatie

Deskundigheidsgebied en Eindtermen van de opleiding tot Endoscopieverpleegkundige

Deskundigheidsgebied en Eindtermen van de opleiding tot Endoscopieverpleegkundige Deskundigheidsgebied en Eindtermen van de opleiding tot Endoscopieverpleegkundige Inleiding De inhoud van voorliggend Deskundigheidsgebied en Eindtermen (D&E) is tot stand gekomen in nauw overleg met vertegenwoordigers

Nadere informatie

1.4. De kinderverpleegkundige organiseert en coördineert de verpleegkundige zorg rond het zieke kind.

1.4. De kinderverpleegkundige organiseert en coördineert de verpleegkundige zorg rond het zieke kind. De opleiding tot kinderverpleegkundige Eindtermen van de opleiding tot kinderverpleegkundige 1. Vakinhoudelijk handelen Verzamelen en interpreteren van gegevens 1.1. De kinderverpleegkundige verzamelt

Nadere informatie

Verzamelen en interpreteren van gegevens

Verzamelen en interpreteren van gegevens De opleiding tot obstetrieverpleegkundige Eindtermen van de opleiding tot obstetrieverpleegkundige 1. Vakinhoudelijk handelen Verzamelen en interpreteren van gegevens 1.1. De obstetrieverpleegkundige verzamelt

Nadere informatie

Deskundigheidsgebied en Eindtermen

Deskundigheidsgebied en Eindtermen Deskundigheidsgebied en Eindtermen Opleidingseisen van de opleiding tot endoscopieverpleegkundige Datum 23 mei 2017 Versie 1.1 Auteur Opleidingscommissie Endoscopieverpleegkundige/ Verpleegkundig endoscopist

Nadere informatie

Deskundigheidsgebied en Eindtermen

Deskundigheidsgebied en Eindtermen Deskundigheidsgebied en Eindtermen Opleidingseisen van de opleiding tot endoscopieverpleegkundige Datum 1 november 2016 Versie 1.0 Auteur Opleidingscommissie Endoscopieverpleegkundige/ Verpleegkundig endoscopist

Nadere informatie

Intensivecareverpleegkundigen werken op de afdeling Intensive Care, intensivecarekinderverpleegkundigen

Intensivecareverpleegkundigen werken op de afdeling Intensive Care, intensivecarekinderverpleegkundigen De opleiding tot intensivecareverpleegkundige In dit deskundigheidsgebied wordt de specifieke intensive care zorg van de intensivecareverpleegkundige, de intensivecare-kinderverpleegkundige en de intensivecareneonatologieverpleegkundige

Nadere informatie

Studiegids 2007-2008. Initiële beroepsopleiding AM-OA

Studiegids 2007-2008. Initiële beroepsopleiding AM-OA Studiegids 2007-2008 Initiële beroepsopleiding AM-OA Inleiding 4 Deelkwalificaties, Beroepscompetenties en Eindtermen 6 1.1. Deelkwalificaties... 6 1.2. Competenties en eindtermen... 6 1.3. Inleiding op

Nadere informatie

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige Eindtermen voor de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied kinderverpleegkundige

Nadere informatie

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care kinderverpleegkundige

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care kinderverpleegkundige Eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care kinderverpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care kinderverpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied

Nadere informatie

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care neonatologie verpleegkundige

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care neonatologie verpleegkundige Eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care neonatologie verpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot intensive care neonatologie verpleegkundige is ontleend

Nadere informatie

Toelichting De kerncompetentie vakinhoudelijk handelen vormt de rode draad van elke leerweg. De andere kerncompetenties zijn daarbij ondersteunend.

Toelichting De kerncompetentie vakinhoudelijk handelen vormt de rode draad van elke leerweg. De andere kerncompetenties zijn daarbij ondersteunend. Kerncompetenties Kerncompetentie 1 Vakinhoudelijk handelen De beroepsbeoefenaar integreert alle vakinhoudelijk kennis en vaardigheden en een professionele attitude t.b.v. optimale patiëntenzorg en werkprocessen.

Nadere informatie

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot dialyse verpleegkundige

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot dialyse verpleegkundige Eindtermen voor de vervolgopleiding tot dialyse verpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot dialyse verpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied van de dialyse

Nadere informatie

De opleiding tot dialyseverpleegkundige. De context

De opleiding tot dialyseverpleegkundige. De context De opleiding tot dialyseverpleegkundige De context De dialyseverpleegkundige werkt op dialyse afdelingen of nierfalen- en pre-dialyse poliklinieken van ziekenhuizen, zelfstandige dialysecentra of in extra-

Nadere informatie

OPLEIDING INTENSIVE CARE VERPLEEGKUNDIGE

OPLEIDING INTENSIVE CARE VERPLEEGKUNDIGE OPLEIDING INTENSIVE CARE VERPLEEGKUNDIGE 1. Deskundigheidsgebied van de intensive care verpleegkundige blad 2 van 11 2. Eindtermen voor de opleiding intensive care verpleegkundige blad 6 van 11 LRVV Deel

Nadere informatie

Intensivecareverpleegkundigen werken op de afdeling Intensive Care, intensivecarekinderverpleegkundigen

Intensivecareverpleegkundigen werken op de afdeling Intensive Care, intensivecarekinderverpleegkundigen De opleiding tot intensivecare-neonatologieverpleegkundige In dit deskundigheidsgebied wordt de specifieke intensive care zorg van de intensivecareverpleegkundige, de intensivecare-kinderverpleegkundige

Nadere informatie

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot oncologie verpleegkundige

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot oncologie verpleegkundige Eindtermen voor de vervolgopleiding tot oncologie verpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot oncologie verpleegkundige is ontleend aan het deskundigheidsgebied van de

Nadere informatie

Naast de patiënten uit de kliniek zijn er patiënten die worden doorverwezen vanuit diverse poliklinieken en door externe verwijzers.

Naast de patiënten uit de kliniek zijn er patiënten die worden doorverwezen vanuit diverse poliklinieken en door externe verwijzers. De opleiding tot radiodiagnostisch laborant De beschrijving van het deskundigheidsgebied van de radiodiagnostisch laborant is ontleend aan het Beroepsprofiel (juni 2001) van de Nederlandse Vereniging Medische

Nadere informatie

Opleidingseisen van de opleiding tot endoscopieverpleegkundige

Opleidingseisen van de opleiding tot endoscopieverpleegkundige Versie IB Deskundigheidsgebied en Eindtermen Opleidingseisen van de opleiding tot endoscopieverpleegkundige Datum 1 dec. 2018 Versie 1.5 Auteur Opleidingscommissie Endoscopieverpleegkundige/ Verpleegkundig

Nadere informatie

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot obstetrische en gynaecologische verpleegkundige

Eindtermen voor de vervolgopleiding tot obstetrische en gynaecologische verpleegkundige Eindtermen voor de vervolgopleiding tot obstetrische en gynaecologische verpleegkundige De beschrijving van de eindtermen voor de vervolgopleiding tot obstetrische en gynaecologische verpleegkundige is

Nadere informatie

Deskundigheidsgebied en de eindtermen van de opleiding tot Sedatie Praktijk Specialist

Deskundigheidsgebied en de eindtermen van de opleiding tot Sedatie Praktijk Specialist Deskundigheidsgebied en de eindtermen van de opleiding tot Sedatie Praktijk Specialist Taakherschikking heeft voor de overheid primair tot doel het proces van zorgverlening doelmatiger te organiseren teneinde

Nadere informatie

EINDTERMEN OPLEIDING SEDATIE PRAKTIJK SPECIALIST In deze eindtermen wordt voor de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) de mannelijke vorm gehanteerd. Van

EINDTERMEN OPLEIDING SEDATIE PRAKTIJK SPECIALIST In deze eindtermen wordt voor de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) de mannelijke vorm gehanteerd. Van EINDTERMEN SEDATIEE PRAKTIJK SPECIALIST EINDTERMEN OPLEIDING SEDATIE PRAKTIJK SPECIALIST In deze eindtermen wordt voor de Sedatie Praktijk Specialist (SPS) de mannelijke vorm gehanteerd. Vanzelfsprekend

Nadere informatie

Deskundigheidsgebied en Eindtermen

Deskundigheidsgebied en Eindtermen Deskundigheidsgebied en Eindtermen Opleidingseisen van de opleiding tot recoveryverpleegkundige Datum 1 september 2016 Versie 1.1 Auteur Opleidingscommissie Recoveryverpleegkundige Beheerder document Secretaris

Nadere informatie

Deskundigheidsgebied en Eindtermen

Deskundigheidsgebied en Eindtermen Deskundigheidsgebied en Eindtermen Opleidingseisen opleiding tot medewerker operatieve zorg Datum 1 september 2017 Versie 1.1 Auteur Opleidingscommissie operatieassistent/medewerker operatieve zorg Beheerder

Nadere informatie

De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk

De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk Op de HBOV van de Hogeschool Leiden wordt sinds het studiejaar 2013-2014 gewerkt met CBP s, Competentie Beoordelingen in de Praktijk. Gedachte hierachter is, dat

Nadere informatie

De opleiding tot mediumcareverpleegkundige. De context

De opleiding tot mediumcareverpleegkundige. De context De opleiding tot mediumcareverpleegkundige De context De Mediumcareverpleegkundige is werkzaam op een Medium Care (MC) voor volwassen patiënten. De context van de MC kan variëren van zelfstandige afdeling

Nadere informatie

OPLEIDING SPOEDEISENDE HULP VERPLEEGKUNDIGE

OPLEIDING SPOEDEISENDE HULP VERPLEEGKUNDIGE OPLEIDING SPOEDEISENDE HULP VERPLEEGKUNDIGE 1. Deskundigheidsgebied van de spoedeisende hulp verpleegkundige blad 2 van 12 (aanpassing m.b.t. methodiek conform Collegebesluit april 2002) 2. Eindtermen

Nadere informatie

De afdeling radiotherapie vormt een werkomgeving met zeer geavanceerde apparatuur.

De afdeling radiotherapie vormt een werkomgeving met zeer geavanceerde apparatuur. De opleiding tot radiotherapeutisch laborant De beschrijving van het deskundigheidsgebied van de radiotherapeutisch laborant is ontleend aan het Beroepsprofiel (juni 2001) van de Nederlandse Vereniging

Nadere informatie

Deskundigheidsgebied en eindtermen van de opleiding tot anesthesiemedewerker

Deskundigheidsgebied en eindtermen van de opleiding tot anesthesiemedewerker Deskundigheidsgebied en eindtermen van de opleiding tot anesthesiemedewerker De anesthesiemedewerker is een onmisbare schakel in de anesthesiologische zorg voor de operatiepatiënt. De anesthesiemedewerker

Nadere informatie

Gedragsindicatoren HBOV cohort

Gedragsindicatoren HBOV cohort Competentie 1 (HBOV cohort 2010-2014 leerjaar 2) Om de last van ziekte, handicap of sterven te verlichten, verleent de hbo-verpleegkundige op een professioneel verantwoorde wijze verpleegkundige zorg op

Nadere informatie

Intensivecareverpleegkundigen werken op de afdeling Intensive Care, intensivecarekinderverpleegkundigen

Intensivecareverpleegkundigen werken op de afdeling Intensive Care, intensivecarekinderverpleegkundigen De opleiding tot intensivecare-kinderverpleegkundige In dit deskundigheidsgebied wordt de specifieke intensive care zorg van de intensivecareverpleegkundige, de intensivecare-kinderverpleegkundige en de

Nadere informatie

De klinisch chemisch analist legt de verkregen waarden vast in de daarvoor beschikbare informatiesystemen.

De klinisch chemisch analist legt de verkregen waarden vast in de daarvoor beschikbare informatiesystemen. De opleiding tot klinisch chemisch analist De beschrijving van het deskundigheidsgebied van de klinisch chemisch analist is ontleend aan het Beroepsprofiel analist klinische chemie van de stichting VAPRO,

Nadere informatie

2. Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken. Oordeel voldoende / onvoldoende * Instelling: Fase: 1 2 3*

2. Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken. Oordeel voldoende / onvoldoende * Instelling: Fase: 1 2 3* Competentiekaart verzorgende IG (de eisen ten aanzien van loopbaan en de burgerschapsdimensies zijn in de kaart verwerkt, behalve de politiek-juridische dimensie die geheel op school wordt behandeld) Competentiekaart

Nadere informatie

De klinisch perfusionist maakt deel uit van een multidisciplinair behandelingsteam bestaande uit cardio-thoracaal chirurgen en andere specialismen.

De klinisch perfusionist maakt deel uit van een multidisciplinair behandelingsteam bestaande uit cardio-thoracaal chirurgen en andere specialismen. De opleiding tot klinisch perfusionist De beschrijving van het deskundigheidsgebied van de klinisch perfusionist is ontleend aan de functiebeschrijvingen van FWG (2003)/NVZ en het beroepsprofiel van de

Nadere informatie

Deskundigheidsgebied en Eindtermen

Deskundigheidsgebied en Eindtermen Deskundigheidsgebied en Eindtermen Opleidingseisen van de opleiding tot anesthesiemedewerker Datum 1 september 2016 Versie 1.1 Auteur Beheerder document Datum vastgesteld 1 juli 2016 Vastgesteld door K.

Nadere informatie

De opleiding tot cardiaccareverpleegkundige. De context

De opleiding tot cardiaccareverpleegkundige. De context De opleiding tot cardiaccareverpleegkundige De context De cardiaccareverpleegkundige werkt in de meeste gevallen op de Coronary Care Unit (CCU), afdeling Eerste Harthulp (EHH) of gecombineerde IC/CC-afdeling.

Nadere informatie

Leren en werken bij Laurentius. Operatieassistent & Anesthesiemedewerker

Leren en werken bij Laurentius. Operatieassistent & Anesthesiemedewerker Leren en werken bij Laurentius Operatieassistent & Anesthesiemedewerker Mensen opleiden vinden we belangrijk in het Laurentius Ziekenhuis. Daarom zorgen we voor een goede leeromgeving en investeren we

Nadere informatie

Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging

Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging Beroepsprofiel verzorgende IG altijd dichtbij werkt voor DE ZORG www.nu91.nl Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde Een nieuw beroepsprofiel:

Nadere informatie

Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk

Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk Deze éénjarige leergang bereidt u voor op de functie van praktijkondersteuner/-verpleegkundige in de huisartsenpraktijk (POH). Het lesprogramma sluit

Nadere informatie

CanMEDS-rollen Praktijkleren. Hoe deze vertaald kunnen worden tijdens het Praktijkleren op de operatieafdeling 1

CanMEDS-rollen Praktijkleren. Hoe deze vertaald kunnen worden tijdens het Praktijkleren op de operatieafdeling 1 CanMEDS-rollen Praktijkleren & Hoe deze vertaald kunnen worden tijdens het Praktijkleren op de operatieafdeling 1 Profiel Praktijkleren Periode 1 Hbo-V TAM & TOA Samengesteld door: H. Peters (FHMG); Josje

Nadere informatie

Kerntaak 3 opleiding doktersassistent: Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken

Kerntaak 3 opleiding doktersassistent: Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken Proeve van bekwaamheid Kerntaak 3 opleiding doktersassistent: Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken Ter beoordeling van de werkprocessen 3.1, 3.2, 3.3 en 3.4 worden (onderzoeks)opdrachten

Nadere informatie

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Naam: Klas: praktijkbegeleider: Werkplek: Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Gedurende de opleiding werken de studenten in de praktijk aan praktijkopdrachten. Een schooljaar

Nadere informatie

OPLEIDING SPOEDEISENDE HULP VERPLEEGKUNDIGE

OPLEIDING SPOEDEISENDE HULP VERPLEEGKUNDIGE OPLEIDING SPOEDEISENDE HULP VERPLEEGKUNDIGE 1. Deskundigheidsgebied van de spoedeisende hulp verpleegkundige blad 2 van 12 (aanpassing m.b.t. methodiek conform Collegebesluit april 2002) 2. Eindtermen

Nadere informatie

PR V1. Beroepscompetentie- profiel RBCZ therapeuten

PR V1. Beroepscompetentie- profiel RBCZ therapeuten PR 180724 V1 Beroepscompetentie- profiel Afgeleid van de niveaubepaling NLQF, niveau 6 heeft RBCZ kerncompetenties benoemd voor de complementair/alternatief therapeut. Als uitgangspunt zijn de algemene

Nadere informatie

Keuzedeel mbo. Triage. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0289

Keuzedeel mbo. Triage. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0289 Keuzedeel mbo Triage gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0289 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn en sport Op: 26-11-2016 2 van

Nadere informatie

De anesthesioloog en de snijdend specialist zijn tezamen verantwoordelijk voor de preoperatieve zorg.

De anesthesioloog en de snijdend specialist zijn tezamen verantwoordelijk voor de preoperatieve zorg. ANESTHESIOLOGISCHE ZORGVERLENING (2004) PREOPERATIEVE ZORG De anesthesioloog en de snijdend specialist zijn tezamen verantwoordelijk voor de preoperatieve zorg. Doel Het doel van het anesthesiologische

Nadere informatie

Visie op verpleegkundige professionaliteit

Visie op verpleegkundige professionaliteit Visie op verpleegkundige professionaliteit Verpleegkundige professionaliteit en trots Verpleegkundigen zijn van cruciaal belang voor het leveren van kwalitatief hoogstaande zorg in het MCL. De afgelopen

Nadere informatie

Kwaliteitsprofiel Verloskundige Echoscopist maart 2011

Kwaliteitsprofiel Verloskundige Echoscopist maart 2011 Kwaliteitsprofiel Verloskundige Echoscopist maart 2011 Inleiding Door het toenemende belang van echoscopisch onderzoek in de zwangerschap en de invoering van prenatale screening in Nederland, wordt het

Nadere informatie

Context. Eindtermen Opleiding Pijnconsulent Erasmus Zorgacademie / versie 6 mei 2011

Context. Eindtermen Opleiding Pijnconsulent Erasmus Zorgacademie / versie 6 mei 2011 1 Context Pijn is een veel voorkomend probleem in de gezondheidszorg. Uit onderzoek blijkt dat meer dan drie miljoen Nederlanders last heeft van chronische pijn. Verder heeft 40-75% matige tot ernstige

Nadere informatie

Functieprofiel doktersassistent(e)

Functieprofiel doktersassistent(e) Functieprofiel doktersassistent(e) Algemene uitgangspunten Respectvol omgaan met patiënten en collega s. Je bent allround doktersassistent(e) in een team die samen verantwoordelijk is voor alle doktersassistent(e)

Nadere informatie

Toelichting aanvragen vrijstelling. Opleidingen Educatie Zorgsector

Toelichting aanvragen vrijstelling. Opleidingen Educatie Zorgsector Toelichting aanvragen vrijstelling Opleidingen Educatie Zorgsector Directoraat Onderwijs en Opleidingen LUMC September 2014 Inhoud Algemene informatie vrijstellingen 2 Inleiding 2 Wat is een vrijstelling

Nadere informatie

Bij de beroepsverenigingen NVAM en BRV is de vraag gekomen voor een opleiding specifiek voor medewerkers in de Acute Pijnservices in Nederland.

Bij de beroepsverenigingen NVAM en BRV is de vraag gekomen voor een opleiding specifiek voor medewerkers in de Acute Pijnservices in Nederland. Opleiding Medewerker Acute PijnService (APS). Bij de beroepsverenigingen NVAM en BRV is de vraag gekomen voor een opleiding specifiek voor medewerkers in de Acute Pijnservices in Nederland. Veel medewerkers

Nadere informatie

Deskundigheidsgebied en Eindtermen van de opleiding tot Verpleegkundig Endoscopist

Deskundigheidsgebied en Eindtermen van de opleiding tot Verpleegkundig Endoscopist Deskundigheidsgebied en Eindtermen van de opleiding tot Verpleegkundig Endoscopist Inleiding Door de invoering van het bevolkingsonderzoek, de toegenomen mogelijkheden van vroegdiagnostiek en capaciteitsgebrek

Nadere informatie

Gedragsindicatoren HBOV cohort 2008-2012 en VMH 2010-2012

Gedragsindicatoren HBOV cohort 2008-2012 en VMH 2010-2012 Competentie 1 (HBOV cohort 2008-2012 leerjaar 4 (formatief leerjaar 3)& VMH 2010-2012) Om de last van ziekte, handicap of sterven te verlichten, verleent de hbo-verpleegkundige op een professioneel verantwoorde

Nadere informatie

De 6 Friesland College-competenties.

De 6 Friesland College-competenties. De 6 Friesland College-competenties. Het vermogen om met een open enthousiaste houding nieuwe dingen aan te pakken. Het vermogen jezelf steeds beter te leren kennen. Het vermogen om in te schatten in welke

Nadere informatie

Bij de MSF (verwijzers) is het verplicht minimaal 3 verwijzers een vragenlijst te sturen, voor de

Bij de MSF (verwijzers) is het verplicht minimaal 3 verwijzers een vragenlijst te sturen, voor de Multisource Feedback Er zijn drie verschillende formulierensets Multisource Feedback (MSF) beschikbaar in het digitaal portfolio: Bij de MSF (collega s) is het verplicht minimaal 3 collega s een vragenlijst

Nadere informatie

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Naam: Klas: praktijkbegeleider: Werkplek: Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Het werken aan en en de relatie daarvan met de voortgangsrapportage Gedurende de verdiepingsfase

Nadere informatie

PROEVE VAN BEKWAAMHEID

PROEVE VAN BEKWAAMHEID PROEVE VAN BEKWAAMHEID Inleiding Doel van deze opdracht is het methodisch werken te bevorderen en toe te passen. Het is een methode die moet leiden tot het vaststellen van de meest geschikte verpleegkundige

Nadere informatie

Deskundigheidsgebied en Eindtermen

Deskundigheidsgebied en Eindtermen Deskundigheidsgebied en Eindtermen Opleidingseisen van de opleiding tot kinderverpleegkundige Datum 1 september 2016 Versie 1.1 Auteur Opleidingscommissie Obstetrie-/kinderverpleegkundige Beheerder document

Nadere informatie

De 7 kerncompetenties

De 7 kerncompetenties De 7 kerncompetenties Competentie Kerntaak en gedragsindicatoren 1. Vakinhoudelijk handelen Integreren van vakinhoudelijke kennis, vaardigheden en professionele attitude t.b.v. optimale patiëntenzorg 1.1.

Nadere informatie

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen.

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Competentie 1: Creërend vermogen De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Concepten voor een ontwerp te ontwikkelen

Nadere informatie

Deskundigheidsgebied en Eindtermen

Deskundigheidsgebied en Eindtermen Deskundigheidsgebied en Eindtermen Opleidingseisen van de opleiding verpleegkundig endoscopist Datum 1 juli 2018 Versie 1.1 Auteur Opleidingscommissie Endoscopieverpleegkundige/ Verpleegkundig Endoscopist

Nadere informatie

Toelichting aanvragen vrijstelling. Opleidingen Educatie Zorgsector

Toelichting aanvragen vrijstelling. Opleidingen Educatie Zorgsector Toelichting aanvragen vrijstelling Opleidingen Educatie Zorgsector Directoraat Onderwijs en Opleidingen LUMC Juli 2017 2017 Alle rechten voorbehouden LUMC Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van

Nadere informatie

Landelijk Opleidingscompetentieprofiel. Master Physician Assistant

Landelijk Opleidingscompetentieprofiel. Master Physician Assistant Landelijk Opleidingscompetentieprofiel Master Physician Assistant Dit Landelijk Opleidingscompetentieprofiel van de Physician Assistant is tot stand gekomen door samenwerking tussen de 5 PA opleidingen

Nadere informatie

Keuzedeel mbo. Zorg en technologie. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0137

Keuzedeel mbo. Zorg en technologie. gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo. Code K0137 Keuzedeel mbo Zorg en technologie gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0137 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn en sport Op: 26-11-2015

Nadere informatie

Competentieprofiel. Instituut voor Interactieve Media. Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006

Competentieprofiel. Instituut voor Interactieve Media. Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006 Competentieprofiel Instituut voor Interactieve Media Competentieprofiel studenten Instituut voor Interactieve Media vastgesteld juni 2006 Aangepast in maart 2009 Inleiding De opleiding Interactieve Media

Nadere informatie

6 Kern van de verpleegkundige en verzorgende beroepen

6 Kern van de verpleegkundige en verzorgende beroepen 6 Kern van de verpleegkundige en verzorgende beroepen In dit hoofdstuk staan de uiteindelijke opgestelde beschrijvingen van de kernen van de verpleegkundige en verzorgende beroepen, inclusief het voorstel

Nadere informatie

Zorginnovaties en technologie

Zorginnovaties en technologie Keuzedeel mbo Zorginnovaties en technologie gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0138 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn en sport

Nadere informatie

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel Keuzedeel mbo Mensen met niet-aangeboren hersenletsel gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0067 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn

Nadere informatie

In de praktijk wat kan, op school wat moet

In de praktijk wat kan, op school wat moet Els Grijmans Docent verpleegkunde HVA Lynette Menting, Claudia Bronner Klinisch Verpleegkundig Opleider OLVG In de praktijk wat kan, op school wat moet Nieuw HBOV duaal curriculum HVA AMC OLVG Programma

Nadere informatie

CanMEDS-rollen Praktijkleren. Hoe deze vertaald kunnen worden tijdens het Praktijkleren1 op de operatieafdeling AZT

CanMEDS-rollen Praktijkleren. Hoe deze vertaald kunnen worden tijdens het Praktijkleren1 op de operatieafdeling AZT CanMEDS-rollen Praktijkleren & Hoe deze vertaald kunnen worden tijdens het Praktijkleren1 op de operatieafdeling AZT Profiel Praktijkleren Periode 1 Hbo-V AZT Samengesteld door: H. Peters (FHMG); Josje

Nadere informatie

Intern. Extern. En indien nodig met: Rolbeschrijving Zorgconsulent Palliatieve Zorg

Intern. Extern. En indien nodig met: Rolbeschrijving Zorgconsulent Palliatieve Zorg Rolbeschrijving Zorgconsulent Palliatieve Zorg 1. Doel van de functie Het verbeteren en borgen van de kwaliteit van het palliatieve zorgproces door advies, ondersteuning en coaching van individuele collega

Nadere informatie

Medical Imaging/ Radiation Oncology Masteropleiding Haarlem

Medical Imaging/ Radiation Oncology Masteropleiding Haarlem Medical Imaging/ Radiation Oncology Masteropleiding Haarlem Gezondheid, Sport en Welzijn Masteropleiding Medical Imaging/ Radiation Oncology Verschillende studies laten zien dat de druk op de gezondheidszorg

Nadere informatie

Beroepsopdracht 3: Zorg voor de veiligheid en voorlichting geven

Beroepsopdracht 3: Zorg voor de veiligheid en voorlichting geven l Beroepsopdracht 3: Zorg voor de veiligheid en voorlichting geven Pagina 1 van16 Werkprocessen en competenties gericht op het verpleegplan 1.1 Stelt verpleegkundige diagnose en stelt het verpleegplan

Nadere informatie

Deskundigheidsgebied en Eindtermen

Deskundigheidsgebied en Eindtermen Deskundigheidsgebied en Eindtermen Opleidingseisen van de opleiding tot SedatiepraktijkspecialistSedatiepraktijkspecialist Datum 1 september 2016 Versie 1.1 Auteur Beheerder document Datum vastgesteld

Nadere informatie

Specificaties. Medewerker maatschappelijke zorg. Verdieping doelgroepen

Specificaties. Medewerker maatschappelijke zorg. Verdieping doelgroepen Specificaties Medewerker maatschappelijke zorg Titel Soort Werksituatie Verdieping doelgroepen Cursus Medewerkers maatschappelijke zorg zijn werkzaam in instellingen voor wonen, dagbesteding en vrije tijd

Nadere informatie

Body of Knowledge. Kwalificatiedossier Verzorgende IG. Werkversie 0.1. 1/9 Verzorgende IG v0.1

Body of Knowledge. Kwalificatiedossier Verzorgende IG. Werkversie 0.1. 1/9 Verzorgende IG v0.1 Body of Knowledge Kwalificatiedossier Verzorgende IG Werkversie 0.1 1/9 Verzorgende IG v0.1 Inhoud 1 Verzorgende IG basis... 3 1.1 Zorgcontext... 3 1.2 Communicatie, coaching en begeleiding... 3 1.3 Functioneren

Nadere informatie

Geschiedenis Zorg Academie Leiden

Geschiedenis Zorg Academie Leiden Doorlopende leerweg Programma Inleiding Geschiedenis ZAL Toelichting project niveau 4 5 Waarderingsonderlegger Competentiekaart (uitleg en werkwijze) Huidige situatie Vraagstukken Afronding Geschiedenis

Nadere informatie

Begrippenlijst. Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden. Register Zorgprofessionals. Uitvoeringsregelingen

Begrippenlijst. Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden. Register Zorgprofessionals. Uitvoeringsregelingen Begrippenlijst Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden Register Zorgprofessionals Uitvoeringsregelingen Vastgesteld door het College Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals op 10

Nadere informatie

Functieprofiel Ambulanceverpleegkundige (uitgebreid)

Functieprofiel Ambulanceverpleegkundige (uitgebreid) Functieprofiel Ambulanceverpleegkundige (uitgebreid) Doelstelling van de functie: Verleent ambulancezorg aan patiënten, stelt een werkdiagnose en voert op basis daarvan conform protocol de noodzakelijke

Nadere informatie

Tijd Doel Werkvorm Benodigdheden

Tijd Doel Werkvorm Benodigdheden Module 1 Inhoud programma: Nieuw beroepsprofiel Bachelor Nursing 2020. Informatie over het nieuwe beroepsprofiel t.a.v. praktijkleren, CanMEDS-rollen. Stagewerkplan/portfolio, opstellen leerdoel, begeleiden

Nadere informatie

Anesthesiemedewerker, de inservice opleiding

Anesthesiemedewerker, de inservice opleiding Anesthesiemedewerker, de inservice opleiding De functie van anesthesiemedewerker Als anesthesiemedewerker assisteer je de anesthesioloog bij de behandeling van de patiënt vóór, tijdens en na de operatie.

Nadere informatie

Unit beschrijving: Extra leerresultaten

Unit beschrijving: Extra leerresultaten Unit beschrijving Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese Commissie (DE/13/LLP-LdV/TOI/1763). De verantwoordelijkheid voor deze publicatie (mededeling) ligt uitsluitend bij de auteur;

Nadere informatie

Kwalificatie structuur en kwalificatie niveaus binnen het verpleegkundig onderwijs. Mw. Y. Lieuw A Soe

Kwalificatie structuur en kwalificatie niveaus binnen het verpleegkundig onderwijs. Mw. Y. Lieuw A Soe Kwalificatie structuur en kwalificatie niveaus binnen het verpleegkundig onderwijs Mw. Y. Lieuw A Soe FACTOREN DIE VAN INVLOED ZIJN OP DE ZORG EN HET VERPLEEGKUNDIG ONDERWIJS Toenemende vergrijzing Toenemend

Nadere informatie

Deskundigheidsgebied van de opleiding tot operatieassistent

Deskundigheidsgebied van de opleiding tot operatieassistent Deskundigheidsgebied van de opleiding tot operatieassistent De beschrijving van het deskundigheidsgebied van de operatieassistent is ontleend aan het Beroepsprofiel van de Operatieassistent (2012) van

Nadere informatie

Deskundigheidsgebied en Eindtermen

Deskundigheidsgebied en Eindtermen Deskundigheidsgebied en Eindtermen Opleidingseisen van de opleiding tot gipsverbandmeester Datum 1 september 2016 Versie 1.1 Auteur Opleidingscommissie Gipsverbandmeester Beheerder document Secretaris

Nadere informatie

PROEVE VAN BEKWAAMHEID

PROEVE VAN BEKWAAMHEID PROEVE VAN BEKWAAMHEID Inleiding Doel van deze opdracht is het methodisch werken te bevorderen en toe te passen. Het is een methode die moet leiden tot het vaststellen van de meest geschikte zorgproblemen

Nadere informatie

Studiegids 2013-2014 Vervolgopleidingen Intensive care

Studiegids 2013-2014 Vervolgopleidingen Intensive care Studiegids 2013-2014 Vervolgopleidingen Intensive care Intensive care volwassenen Intensive care kinderen Studiegids Intensive Care Verpleegkunde vervolgopleidingen 2013-2014 2013 Alle rechten voorbehouden

Nadere informatie

Deskundigheidsgebied en Eindtermen

Deskundigheidsgebied en Eindtermen Deskundigheidsgebied en Eindtermen Opleidingseisen van de opleiding tot operatieassistent Datum 1 september 2016 Versie 1.1 Auteur Opleidingscommissie Operatieassistent Beheerder document Secretaris opleidingscommissie

Nadere informatie

Deskundigheidsgebied en Eindtermen

Deskundigheidsgebied en Eindtermen Deskundigheidsgebied en Eindtermen Opleidingseisen van de opleiding tot intensivecarekinderverpleegkundige Datum 1 september 2016 Versie 1.1 Auteur Opleidingscommissie intensivecare-kinderverpleegkundige

Nadere informatie

Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging

Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging Beroepsprofiel hbo-opgeleide verpleegkundige regie en overzicht werkt voor DE ZORG www.nu91.nl Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde Een

Nadere informatie

Informatiebrochure Verpleegkundige Vervolgopleidingen Intensive Care, Cardiac Care, Medium Care en Spoedeisende Hulp

Informatiebrochure Verpleegkundige Vervolgopleidingen Intensive Care, Cardiac Care, Medium Care en Spoedeisende Hulp Informatiebrochure Verpleegkundige Vervolgopleidingen Intensive Care, Cardiac Care, Medium Care en Spoedeisende Hulp , Nieuwegein Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Competenties. Overzicht

Competenties. Overzicht Competenties Competenties voor het vmbo zijn nog niet ontwikkeld. Deze hieronder genoemde competenties zijn samen met docenten en bedrijfsleven afgeleid van de competenties die zijn opgesteld voor het

Nadere informatie

Begrippenlijst. Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden. Register Zorgprofessionals. Uitvoeringsregelingen

Begrippenlijst. Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden. Register Zorgprofessionals. Uitvoeringsregelingen Begrippenlijst Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden Register Zorgprofessionals Uitvoeringsregelingen Vastgesteld door het College Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals op 10

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel NGS Sportmasseur

Kwalificatieprofiel NGS Sportmasseur Kwalificatieprofiel NGS Sportmasseur 2013, NGS Nederlands Genootschap voor Sportmassage Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Body of Knowledge. Kwalificatiedossier Verpleegkundige mbo. Werkversie 0.1. 1/12 Verpleegkundige mbo v0.1

Body of Knowledge. Kwalificatiedossier Verpleegkundige mbo. Werkversie 0.1. 1/12 Verpleegkundige mbo v0.1 Body of Knowledge Kwalificatiedossier Verpleegkundige mbo Werkversie 0.1 1/12 Verpleegkundige mbo v0.1 Inhoud 1 Verpleegkundige MBO basis... 3 1.1 Menselijk functioneren... 3 1.2 Methodisch handelen...

Nadere informatie