Beroepen in beweging

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beroepen in beweging"

Transcriptie

1

2 Vooraf In juni 2015 heeft de ANT haar standpunt Werkzaamheden Assisterend Personeel uitgebracht. Het document is een goede basis om in overleg met opleidingsinstituten en tandartsen tot een voor de patiënt heldere indeling van taken in de tandartspraktijk te komen. De ordening van bevoegdheden voor assisterend personeel op basis van risicoprofielen leidt tot meer patiëntgericht denken en biedt grond om personeel binnen een tandartspraktijk doelmatig in te zetten op basis van opleiding, opleidingsniveau en deskundigheid. Dit kan aanleiding zijn tot minder opleiding als het kan, maar ook tot méér waar dat nodig is. Voor u ligt het standpunt Opleidingen Assisterend Personeel in de Tandartspraktijk, waarin de opleiding voor assisterend personeel wordt gestructureerd. Aan de hand van rolbeschrijvingen in de tandartspraktijk worden er drie (A, B en C) diploma s voor tandartsassistenten beschreven, waarvan er één voor een nieuwe functie is. Aanleiding hiertoe is de vraag van uit de praktijk naar dat wat we als de klassieke mondhygiënist kunnen aanduiden.

3 Inleiding De diversiteit in scholingsmogelijkheden voor medewerkers van tandartspraktijken is de laatste jaren gegroeid. De tandarts-praktijkhouder kan kiezen in welke mate er gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheid tot taakdelegatie en het assisterend personeel daar toe laten opleiden, of reeds opgeleid personeel voor aannemen. Bovendien voorziet de 4-jarige opleiding mondzorgkunde tegenwoordig in de mogelijkheid de mondhygiënist in te zetten voor de behandeling van primaire cariës, bovenop de kerntaken in preventie en paro-behandeling. Het standpunt Opleidingen assisterend personeel in de tandartspraktijk verschaft een heldere visie op de verdeling van taken en verantwoordelijkheden binnen de tandartspraktijk en is bedoeld als handvat om structuur te bieden aan de rolverdeling waarin de tandarts als hoofd van het team de mogelijkheid tot taakdelegatie volledig kan benutten. Daarnaast kunnen opleiders een scherper op maat gesneden opleiding, cursus of nascholing aanbieden en hebben medewerkers een beeld van elkaars kennis en kunde. Belangrijker nog is de duidelijkheid voor de patiënt: wie staat er aan de stoel, wat zijn diens bevoegdheden en restricties? Wie heeft de verantwoordelijkheid; wanneer ziet de patiënt welke zorgverlener? En hoe ziet de patiënt het verschil tussen een tandartsassistent en een preventieassistent, een preventieassistent en een mondhygiënist, of een mondhygiënist die 4, 3 of 2 jarig is opgeleid?

4 Beroepen in beweging De tandartspraktijk heeft de afgelopen 25 jaar een transformatie doorgemaakt van een overwegend solistisch karakter naar een plaats waar het werken in teamverband, taakdelegatie en het werken op meerdere stoelen geen bijzonderheid meer is. In deze nieuwe situatie zijn de taken van de klassieke allround assistent op natuurlijke wijze uitgesplitst in omloopmedewerker, baliemedewerker, praktijkmanager, stoelassistent en (paro-)preventieassistent. Ook de mondhygiënist is in toenemende mate vast onderdeel van het team geworden en de laatste trend is om tandtechnici of -prothetici bij de tandartspraktijk te betrekken. De breed opgeleide tandarts heeft zelf als spil in dit team de mogelijkheid om dankzij taakdelegatie de mondzorg efficiënt en met behoud van kwaliteit uit te oefenen. De tandarts kan een op de patiënt toegesneden inschatting maken van hetgeen veilig en verantwoord gedelegeerd kan worden en ook aan wie hij deze opdracht geeft. Het betrokken blijven van de tandarts bij het gehele scala aan behandelingen en daaraan gekoppeld de adequaat en herkenbaar opgeleide beroepen in de mondzorg is een kernwaarde van de hoge kwaliteit die we in Nederland gewend zijn. In de wet BIG is onder andere voor de tandheelkunde geregeld welke hulpverlener welke handelingen mag verrichten en de voorwaarden die daarvoor gelden. Er wordt verschil gemaakt in voorbehouden of niet-voorbehouden handelingen, zelfstandige of functionele bevoegdheid en er wordt bekwaamheid geëist. Het standpunt van de ANT heeft niet als doel deze bepalingen uiteen te zetten of toe te lichten. Voor een nauwkeurige beschrijving van de wettelijke kant van taakverdeling in de mondzorg verwijzen we naar de brochure Taakverdeling in de Mondzorg (2009), van mr. dr. Wolter Brands. Opleidingen en cursussen voor personeel van de tandartspraktijk zijn in de afgelopen jaren meer divers en diepgaander geworden. Voor wat betreft de opleidingen voor assisterend personeel is dit een door de markt gestuurde ontwikkeling, voor de uitbreiding van de opleiding mondzorgkunde is dit vooral een gevolg van de wens van overheid en opleiders om te komen tot een verdere taakherschikking in de mondzorg, conform het advies van de commissie Linschoten (2006). Het opleiden van de mondhygiënist om primaire cariës te behandelen is niet onomstreden. In veel tandartspraktijken is er onvoldoende vraag naar dit soort vaardigheden waardoor theorie en praktijk niet op elkaar afgestemd zijn. Hierdoor worden onnodige kosten gemaakt, verwachtingen gewekt bij studenten die niet kunnen worden waargemaakt en ontstaan salariswensen die niet realistisch zijn. Niettemin zijn er wel degelijk praktijksettings waar gekozen is om de mondhygiënist wel deze taken te laten uitvoeren. In dat geval wordt de mondhygiënist veel minder ingezet voor de primaire preventieve taken en de behandeling van parodontitis. Ook is er

5 inmiddels een significante groep van mondhygiënisten die niet zou willen werken in een tandartspraktijk waar geen mogelijkheid wordt geboden tot restauratief werk. Zo is er langzamerhand de noodzaak aan het ontstaan voor een nieuwe functie in de tandartspraktijk die veel beter aansluit bij de vaardigheden en de rol van de oorspronkelijk tweejarig opgeleide mondhygiënist. Om exact te kunnen beschrijven welke functie er precies ontstaat, is het van belang de bestaande opleidingen en taken van de tandarts- en preventieassistent te structureren. De ANT heeft in het standpunt Werkzaamheden Assisterend Personeel (juni 2015) een indeling op basis van risicoprofielen gebruikt om inzichtelijk te maken welke handelingen van de tandartsassistent een externe opleiding vereisen, maar ook in welk gevallen dit niet noodzakelijk is. De nieuwe structuur voor diplomering van tandartsassistenten die hier wordt beschreven is daar het logische vervolg op.

6 De profielen A, B en C voor de tandartsassistent Het onder de loep nemen van de opleiding tot tandartsassistent biedt niet alleen de kans om structuur te geven aan de werkzaamheden van de diverse soorten assistenten, maar ook de mogelijkheid om de eerder genoemde nieuwe functie te definiëren. De ANT onderscheidt naast de baliemedewerker drie soorten assistenten in de tandartspraktijk. Deze worden getypeerd (evenals de bijbehorende diploma's) als assistent A, B en C. Voor een basismedewerker die geen assisterende functie vervult in de praktijk zouden, afhankelijk van de inzet en de wenselijkheid, de volgende cursussen beschikbaar kunnen zijn:

7 Assistent A, de Stoelassistent Het profiel van assistent A, de 'Stoelassistent', is dat van een persoon die handelt onder direct toezicht van de tandarts. De bezigheden zijn systematische handelingen welke volgens een strikt protocol worden uitgevoerd. De assistent hoeft geen rekening te houden met veranderende omstandigheden, de werkzaamheden zijn altijd logisch en routinematig. De opleiding voor deze assistent is naast de basisopleiding verder modulair opgebouwd omdat niet elke assistent dezelfde taken uitvoert. Niet elke assistent hoeft dus even breed te zijn opgeleid.

8 De basis-stoelassistent die geen zelfstandige handelingen uitvoert kan basaal intern opgeleid worden. De mate van risico voor de patiënt is daarbij bepalend. Voor een complete opleiding tot stoelassistent, waarbij de assistente ook in opdracht en onder toezicht van de tandarts handelingen verricht is er ook externe opleiding nodig, lees hierover in standpunt Werkzaamheden Assisterend Personeel. De mogelijke opleidingen moeten modulair te volgen zijn.

9 Assistent B, de Preventieassistent Het profiel van assistent B, de 'Preventieassistent', is dat van een persoon die zelfstandig een aantal handelingen bij patiënten kan uitvoeren, onder toezicht van de tandarts die in de praktijk aanwezig dient te zijn. De handelingen worden volledig vastgelegd in protocollen, maar kunnen door de diversiteit van de patiënten inhoudelijk licht wisselen. De handelingen zijn wel telkens hetzelfde, maar de omstandigheden kunnen variëren. De opleiding is in de basis gelijk aan die van assistent A, bevat de daaruit gewenste modules en is aangevuld met de voor dit profiel specifieke vaardigheden. Deze assistent kan daarom ook als stoelassistent worden ingezet. Modulair kan de opleiding worden aangevuld met de paro-nazorgbehandeling, bleken en de 1-vlaks restauratie.

10 Assistent C, de Paro-assistent Het nieuw te vormen profiel van assistent C, de 'Paro-assistent', is dat van een persoon die zelfstandig diverse behandelingen kan uitvoeren. Er is toezicht van de tandarts in de praktijk en de werkzaamheden worden voorafgaand en/of aan het eind van de werkdag besproken. De behandelingen kunnen complex zijn en vragen van de assistent om tot een logische oorzaak-gevolgconclusie te komen. De opleiding is in de basis gelijk aan die van (basis-)assistenten A én B. Ook deze assistent kan indien nodig dus nog steeds als stoelassistent worden ingezet en geniet een duidelijke meerwaarde in praktijken waar flexibiliteit gewenst is. Het heeft gezien de loopbaan van de student en de doorstroommogelijkheden van deze opleiding de voorkeur dat voorafgaand aan de start het niveau Mbo-4 is gehaald. Deze opleiding zou typisch twee jaar moeten duren waarvan in totaal 80 lesdagen en gedurende de opleiding 4 dagen per week praktijk. Het curriculum is vergelijkbaar met dat van de tweejarig opgeleide mondhygiënist maar heeft een meer praktijkgericht karakter. Parodontitisclassificatie, behandelen van diepere pockets, furcatieproblematiek, en microbiologie zijn typische leermodules voor deze opleiding. De uiteindelijk verworven vaardigheid van de assistent is het in opdracht van en onder toezicht van de tandarts uitvoeren van de initiële parobehandeling.

11 De duur van de opleidingen In overleg met opleiders moet bepaald worden hoe lang de drie opleidingen typisch zouden moeten gaan duren. De ANT wil dat er gewaakt wordt voor spoedcursussen die afdoen aan de kwaliteit van het diploma. Het profiel A is volledig modulair te volgen en kent daarom een grote variatie in totale duur. Profiel B kan, afhankelijk van de in profiel A gevolgde modulen ook in duur variëren. Het zal daarom in overleg met opleiders bepalend zijn welke vrijstelling de vooropleiding of startkwalificatie geeft op de vervolgopleiding. Profiel C wordt als nieuwe opleiding voorgesteld en daarom vindt de ANT het van belang om hiervoor wel een opleidingsduur te noemen; zoals eerder gesteld typisch 80 lesdagen, een 4 daagse werkweek en een totale duur van 24 maanden. In overleg met de opleiders die deze studie gaan vormgeven en aanbieden moet bepaald worden hoeveel vrijstelling er geldt voor ervaren preventieassistenten of deelnemers met een andere relevante vooropleiding. Clinical Guides Voor profielen B en C wordt van opleiders verwacht clinical guides op te stellen voor het verantwoord inzetten van de nieuw opgeleide assistent. Tandarts én student hebben zo een duidelijk uitgangspunt voor de toegepaste verlengdearm-werkzaamheden. Het vanaf het begin introduceren van een clinical guide voor de paro-assistent draagt bij aan uniformiteit en daarmee helderheid en veiligheid in de werkzaamheden, ook bij banenwissels of andere veranderingen in omstandigheden. De clinical guide dient verder te voorzien in alle wettelijke bepalingen omtrent gedelegeerde taken. Te denken valt aan de wijze van informeren van patiënten, toestemming vragen aan patiënten, tot standaard teksten voor vastlegging in het het patiëntendossier. Bij wijzigingen in wet- en regelgeving dient de opleider ook voor eerder opgeleiden aangepaste versies van de clinical guide beschikbaar te stellen.

12

ANT standpunt werkzaamheden assisterend personeel

ANT standpunt werkzaamheden assisterend personeel ANT standpunt werkzaamheden assisterend personeel een systematische rubricering en afbakening van werkzaamheden aan de hand van heldere risicoprofielen en op maat gesneden opleidingsniveaus ANT, Heemstede

Nadere informatie

Verkort visiedocument

Verkort visiedocument Verkort visiedocument 2 4 14 22 32 Inleiding 3 Taken en positie van de tandarts Regievoering 6 Diagnose- en indicatiestelling 8 Zorg voor patiëntendossier 10 Behandelingsovereenkomsten 12 Taakherschikking

Nadere informatie

SHV.. meer dan standaard BHV

SHV.. meer dan standaard BHV SHV.. meer dan standaard BHV Speciaal voor het onderwijs gericht SchoolHulpverleningsprogramma met vrije keuze onderwerpen. Calamiteiten beperken zich niet tot de 3 basiskerntaken van de standaard basis

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling A

Uitvoeringsregeling A NMT-Arbeidsvoorwaardenregeling 2011 43 Uitvoeringsregeling A 1 INSCHALINGSBEPALINGEN Bepaling salaris Artikel 1 1.1. Het salaris van de werknemer wordt vastgesteld volgens de bij zijn functie behorende

Nadere informatie

MONDHYGIËNISTEN. Antonius Deusinglaan 1, 9713 AV Groningen

MONDHYGIËNISTEN. Antonius Deusinglaan 1, 9713 AV Groningen MONDHYGIËNISTEN 1. Cursus Sealen Eén hele dag en een halve dag Kosten: 495,=, inclusief lunch en materialen Doelgroep: Tandartsassistenten en mondhygiënisten Data: Voorjaar 2009 Lokatie: Docenten: Inhoud:

Nadere informatie

Voorbehouden handelingen Programma assisterenden 2015

Voorbehouden handelingen Programma assisterenden 2015 RÖNTGEN PREPAREREN EN RESTAUREREN LOKALE VERDOVING 2 Voorbehouden handelingen Wat alle tandartsassistenten moeten weten Anno 2014: de rol en positie van de tandarts is aan het veranderen. De zorgverlening

Nadere informatie

Taakverdeling in de mondzorg

Taakverdeling in de mondzorg Taakverdeling in de mondzorg Inleiding Verschillende maatschappelijke ontwikkelingen leidden tot het besef, dat het verrichten van handelingen op het gebied van de tandheelkunst niet meer exclusief aan

Nadere informatie

HANDREIKING AUDITOR TRIAGEGESPREKKEN PROFIEL AUDITOR

HANDREIKING AUDITOR TRIAGEGESPREKKEN PROFIEL AUDITOR HANDREIKING AUDITOR TRIAGEGESPREKKEN PROFIEL AUDITOR FEBRUARI 2017 COLOFON InEen, 9 februari 2017 Leden van InEen kunnen dit document voor eigen gebruik vrijelijk kopiëren en bewerken. Anderen kunnen daarvoor

Nadere informatie

Cursus Preventieassistent

Cursus Preventieassistent In deze uitgave: In onze nieuwsbrief DentalFlash een korte terugblik op de eerste lesdag van onze nieuwe cursus Praktijkmanagement en op de afgeronde Basiscursus Tandartsassistent. Verder een viertal praktische

Nadere informatie

BELANGRIJKE INFORMATIE OVER DE HERZIENE RICHTLIJN RADIOLOGIE 2013

BELANGRIJKE INFORMATIE OVER DE HERZIENE RICHTLIJN RADIOLOGIE 2013 BELANGRIJKE INFORMATIE OVER DE HERZIENE RICHTLIJN RADIOLOGIE 2013 cursus tandheelkundige radiologie voor assistenten CENTRAAL BRABANT AMSTERDAM HAARLEM e.o. HOLLAND NOORD e-mail: afdeling@ziggo.nl Beste

Nadere informatie

Formulier Erkenningsaanvraag

Formulier Erkenningsaanvraag Formulier Erkenningsaanvraag Een erkenningsaanvraag voor de cursus Preventieassistent kan ingediend worden door het bijgaande Formulier naar waarheid in te vullen en gevraagde documentatie bij te voegen.

Nadere informatie

Advies Rapport Zoek ieders Talent & Excelleer! Hoe excellentie ook in het hoger onderwijs kan worden gestimuleerd

Advies Rapport Zoek ieders Talent & Excelleer! Hoe excellentie ook in het hoger onderwijs kan worden gestimuleerd Advies Rapport Zoek ieders Talent & Excelleer! Hoe excellentie ook in het hoger onderwijs kan worden gestimuleerd Samenvatting Excellentie kan het beste worden gestimuleerd door het coachen van de persoonlijke

Nadere informatie

Cursus Preventieassistent

Cursus Preventieassistent Cursus Preventieassistent Algemene informatie Nieuwe ontwikkelingen vereisen aanpassing Er zijn -verschuiving nogal wat ontwikkelingen van aanbodgerichte op tandheelkundig naar vraaggerichte gebied, die

Nadere informatie

Onze Nieuwe cursus Paro-preventieassistent

Onze Nieuwe cursus Paro-preventieassistent In deze uitgave: In deze nieuwsbrief DentalFlash de nieuwe cursus Paro-preventieassistent, zorg goed voor je lichaam, de veiligheid op de werkvloer in het geding, Sandra Schrijft en veel geslaagde cursisten.

Nadere informatie

TANDARTSASSISTENTE. Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013. Sectorwerkstuk HET ASSINK LYCEUM

TANDARTSASSISTENTE. Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013. Sectorwerkstuk HET ASSINK LYCEUM TANDARTSASSISTENTE Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013 HET ASSINK LYCEUM Sectorwerkstuk Inhoudsopgave Inleiding... 3 Waarom heb je voor deze opleiding gekozen? Waarom zou je voor deze opleiding kiezen?... 3

Nadere informatie

ANT-KANTTEKENINGEN BIJ DE ONDERZOEKSOPDRACHT VAN PANTEIA

ANT-KANTTEKENINGEN BIJ DE ONDERZOEKSOPDRACHT VAN PANTEIA ANT-KANTTEKENINGEN BIJ DE ONDERZOEKSOPDRACHT VAN PANTEIA Taakdelegatie betekent dat mondzorgverleners anders dan de tandarts (voorbehouden) handelingen verrichten in opdracht en onder eindverantwoordelijkheid

Nadere informatie

3. Opleidingskader voor de opleiding Informatiecoördinator

3. Opleidingskader voor de opleiding Informatiecoördinator 3. Opleidingskader voor de opleiding Informatiecoördinator In het project GROOTER worden onder andere opleidingskaders ontwikkeld voor drie functiegerichte opleidingen voor Bevolkingszorg. In dit hoofdstuk

Nadere informatie

NVAB Standpunt Taakdelegatie

NVAB Standpunt Taakdelegatie NVAB Standpunt Taakdelegatie Rocco Kloots en Rik Cranendonk BG-dagen 2018 BG-dagen 2018 Disclosure belangen R.L. Kloots (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties

Nadere informatie

Voorbehouden handelingen

Voorbehouden handelingen Juni 2017: Deze tekst zal op korte termijn worden herzien op het punt van de voorschrijfbevoegdheid van (specifieke) verpleegkundigen en de bevoegdheid van physician assistants en verpleegkundig specialisten

Nadere informatie

Protocollen De basis van iedere praktijk

Protocollen De basis van iedere praktijk Protocollen De basis van iedere praktijk Versie: v180416 Mede mogelijk gemaakt door: Famed Protocollen Altijd en overal toegang tot uw werkafspraken Goede onderlinge (werk)afspraken zijn de basis van iedere

Nadere informatie

Associate degree Deeltijd

Associate degree Deeltijd Associate degree Deeltijd 2018-2019 Bloemsierkunst Vakmanschap, effectief communiceren en managen op hbo-niveau in de bloemsierkunst U bent werkzaam in de bloemenbranche, als zelfstandig ondernemer of

Nadere informatie

Tandartspraktijk Swinkels & de Jong Arnhemseweg 507 7361 CJ Beekbergen

Tandartspraktijk Swinkels & de Jong Arnhemseweg 507 7361 CJ Beekbergen Tandartspraktijk Swinkels & de Jong Arnhemseweg 507 7361 CJ Beekbergen Samenvatting Dit rapport is een samenvatting van de visitatie die is afgenomen bij tandartspraktijk Swinkels & de Jong. In de praktijk

Nadere informatie

2. Opleidingskader voor de opleiding Teamleider Preparatie nafase

2. Opleidingskader voor de opleiding Teamleider Preparatie nafase 2. Opleidingskader voor de opleiding Teamleider Preparatie nafase In het project GROOTER worden onder andere opleidingskaders ontwikkeld voor drie functiegerichte opleidingen voor Bevolkingszorg. In dit

Nadere informatie

Module Docent contact uren Zelfstudie. Psychologie en psychopathologie 11 44 uur Chakrapsychologie 11 72 uur

Module Docent contact uren Zelfstudie. Psychologie en psychopathologie 11 44 uur Chakrapsychologie 11 72 uur Deelopleiding Healing en Energiewerk Mogelijkheden Je kunt deze opleiding en de modules van de opleiding op verschillende manieren benutten. Onderstaand vind je een overzicht van de mogelijkheden. 1. Je

Nadere informatie

ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK. Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie

ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK. Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie OPZET VAN DE PRESENTATIE Bodemvisie Waarom? Doel Middel Ingrediënten SPRONG Wie, wat, waarom? Het proces

Nadere informatie

Basisopleiding. tandartsassistente in 4 weken. Stichting TOP Lagedijk 49 1541 KB Koog aan de Zaan 075 614 41 76 www.stichtingtop.

Basisopleiding. tandartsassistente in 4 weken. Stichting TOP Lagedijk 49 1541 KB Koog aan de Zaan 075 614 41 76 www.stichtingtop. Basisopleiding tandartsassistente in 4 weken Stichting TOP Lagedijk 49 1541 KB Koog aan de Zaan 075 614 41 76 www.stichtingtop.nl Anders dan andere opleidingen De erkende Basisopleiding is specifiek ontworpen

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk.

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 109 van 27 oktober 2006 over het ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk

Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk Deze éénjarige leergang bereidt u voor op de functie van praktijkondersteuner/-verpleegkundige in de huisartsenpraktijk (POH). Het lesprogramma sluit

Nadere informatie

Kwaliteitsjaarverslag 2014 van Tandartsenpraktijk TandPunt Mondzorg

Kwaliteitsjaarverslag 2014 van Tandartsenpraktijk TandPunt Mondzorg Kwaliteitsjaarverslag 2014 van Tandartsenpraktijk TandPunt Mondzorg Naam Praktijk Praktijkadres Postcode Plaats Telefoonnummer E- mailadres Website Inschrijfnummer Kamer van Koophandel TandPunt Mondzorg

Nadere informatie

Checklist kwaliteit ONDERSTEUNINGSAANBOD VOOR PLEEGOUDERS

Checklist kwaliteit ONDERSTEUNINGSAANBOD VOOR PLEEGOUDERS Checklist kwaliteit ONDERSTEUNINGSAANBOD VOOR PLEEGOUDERS Eind 2015 hebben Stichting Pionn en de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) in opdracht van Stichting Kinderpostzegels een onderzoek

Nadere informatie

Administratiedruk tandartsen

Administratiedruk tandartsen Enquête (Ont)Regel de Zorg KNMT Administratiedruk tandartsen De Argumentenfabriek Inhoudelijke medewerking van KNMT Joost den Boer VvAA Jeffry van Ham Anneke van t Zet De Argumentenfabriek Reijer Lomans

Nadere informatie

Kwaliteitsjaarverslag 2014 van Tandartspraktijk E.R. Verwer

Kwaliteitsjaarverslag 2014 van Tandartspraktijk E.R. Verwer Kwaliteitsjaarverslag 2014 van Tandartspraktijk E.R. Verwer Naam praktijk Tandartspraktijk E.R. Verwer Praktijk adres Fazantlaan 11 Postcode 2261BS Plaats Leidschendam Telefoonnummer 0703274228 E-mailadres

Nadere informatie

Curriculumplanner burgerschap. Informatie en tips voor de begeleider van een werksessie

Curriculumplanner burgerschap. Informatie en tips voor de begeleider van een werksessie Curriculumplanner burgerschap Informatie en tips voor de begeleider van een werksessie Curriculumplanner burgerschap Informatie en tips voor de begeleider van een werksessie Inleiding U gaat als begeleider

Nadere informatie

Flex-opleiding Preventieassistent

Flex-opleiding Preventieassistent Informatiebrochure Tandartsassistenten Flex-opleiding Preventieassistent Introductie Flexibiliteit staat voorop in deze opleiding tot Preventieassistent. In deze opleiding wordt individuele begeleiding

Nadere informatie

NMT-praktijkrichtlijn Horizontale verwijzing

NMT-praktijkrichtlijn Horizontale verwijzing NMT-praktijkrichtlijn Horizontale verwijzing Een NMT-praktijkrichtlijn is een leidraad ten behoeve van de tandheelkundige praktijkvoering, zoveel mogelijk aangevuld met voorbeelden van formulieren, reglementen

Nadere informatie

De opleiding tot Restauratief Tandarts van de Nederlands Vlaamse Vereniging voor Restauratieve Tandheelkunde

De opleiding tot Restauratief Tandarts van de Nederlands Vlaamse Vereniging voor Restauratieve Tandheelkunde De opleiding tot Restauratief Tandarts van de Nederlands Vlaamse Vereniging voor Restauratieve Tandheelkunde 1. Inleiding Vanuit de tandheelkundige praktijk komt de vraag naar een gedifferentieerde tandarts

Nadere informatie

Flex-opleidingen Preventie Programma assisterenden 2015

Flex-opleidingen Preventie Programma assisterenden 2015 Flex-opleidingen Preventie EDIN FLEX-LEERMETHODE PREVENTIEASSISTENT PARO-NAZORG ASSISTENT PARO-PREVENTIEASSISTENT 2 Inhoud van deze brochure Vooraf Wettelijk kader 3 Carrièreperspectief 4 De Edin Flex-leermethode

Nadere informatie

Financieel aantrekkelijk opleiden bij NCOI

Financieel aantrekkelijk opleiden bij NCOI Financieel aantrekkelijk opleiden bij NCOI Gunstige financiering en subsidies voor HBO IT-opleidingen Tot 10.000,- subsidie op HBO Bacheloropleidingen Vanaf 1.250,- voordeel op korte HBO-programma s Maatwerk

Nadere informatie

5. Opleidingskader voor de procesopleiding Verplaatsen mens en dier

5. Opleidingskader voor de procesopleiding Verplaatsen mens en dier 5. Opleidingskader voor de procesopleiding Verplaatsen mens en dier In het project GROOTER worden onder andere een aantal opleidingskaders ontwikkeld voor processen onder Bevolkingszorg. Hieronder wordt

Nadere informatie

TANDARTS- ASSISTENTEN

TANDARTS- ASSISTENTEN TANDARTS- ASSISTENTEN 1. Cursus Preventie Assistente 9 dagen Kosten: 2.900,= Doelgroep: Tandartsassistenten Data cursus: Ingangstoets 14 november 2008 10 en 24 januari 2009, 7 en 28 februari 2009, 14 maart

Nadere informatie

Opleiding Initiële therapie

Opleiding Initiële therapie Informatiebrochure Tandartsassistenten Opleiding Initiële therapie Introductie De deelnemer die de opleiding Initiële therapie volgt is in het bezit van een diploma Paro-nazorg assistent en volgt de opleiding

Nadere informatie

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING INHOUD Voor wie? Waar staan wij voor? Opleidingsstructuur en diploma Inhoud van de modules Studiepunten Studieduur en modeltraject Flexibiliteit Waar en wanneer

Nadere informatie

Programma van vandaag

Programma van vandaag Programma van vandaag Welkom Wie is wie en verwachting SwitchZ, aanleiding en uitgangspunten SwitchZ traject in vogelvlucht Het curriculum en begeleiding: Rollen leerwerkplaats/ SwitchZ Opbouw curriculum

Nadere informatie

Tandartsassistent. Iets voor jou? Wat moet je kunnen? Let extra op. Venlo - Groenveldsingel Niveau 4. na de zomervakantie.

Tandartsassistent. Iets voor jou? Wat moet je kunnen? Let extra op. Venlo - Groenveldsingel Niveau 4. na de zomervakantie. Gilde Opleidingen Telefoon: (088) 468 2000 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Tandartsassistent Studierichting Medisch assisterenden Locatie Venlo - Groenveldsingel Niveau 4 Leerweg bol Sector Zorg & Welzijn

Nadere informatie

Organisatie: KadeZorg Functie: Verzorgende IG nv. 3

Organisatie: KadeZorg Functie: Verzorgende IG nv. 3 Organisatie: KadeZorg Functie: nv. 3 Kern van de functie De verzorgende levert cliëntgerichte zorg (lichamelijke, geestelijke en sociale hulp, begeleiding en verzorging) aan cliënten binnen de daartoe

Nadere informatie

Deze opleidingen zijn ontwikkeld in een samenwerkingsverband tussen de volgende bedrijven:

Deze opleidingen zijn ontwikkeld in een samenwerkingsverband tussen de volgende bedrijven: Informatiebrochure Praktijkmanagement De tandartspraktijk wordt steeds groter. Meerdere stoelen en meer personeel zorgt voor een grotere complexiteit. Het hart van de tandarts ligt meestal niet op zaken

Nadere informatie

Onderzoek Tandheelkundige Praktijkvoering 2014

Onderzoek Tandheelkundige Praktijkvoering 2014 Onderzoek Tandheelkundige Praktijkvoering 2014 Type tandartspraktijken in Nederland KNMT Onderzoek & Informatie voorziening Nieuwegein december 2014 Inleiding In het voorjaar van 2014 is vanuit het onderzoeksproject

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 2667 Vragen van de leden

Nadere informatie

Toelichting aanvragen vrijstelling. Opleidingen Educatie Zorgsector

Toelichting aanvragen vrijstelling. Opleidingen Educatie Zorgsector Toelichting aanvragen vrijstelling Opleidingen Educatie Zorgsector Directoraat Onderwijs en Opleidingen LUMC September 2014 Inhoud Algemene informatie vrijstellingen 2 Inleiding 2 Wat is een vrijstelling

Nadere informatie

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige Opleiding tot Hooggevoeligheidsdeskundige Voor u hebt u onze opleidingsgids. Voordat wij verder ingaan op de inhoud van de opleiding, willen we u eerst even kennis laten maken met Hooggevoelig heel gewoon.

Nadere informatie

TAAKDELEGATIE: MET EEN GERUST HART DE TAAK UIT HANDEN GEVEN. Mr. K.G.M. van Dijk - Fleetwood-Bird

TAAKDELEGATIE: MET EEN GERUST HART DE TAAK UIT HANDEN GEVEN. Mr. K.G.M. van Dijk - Fleetwood-Bird TAAKDELEGATIE: MET EEN GERUST HART DE TAAK UIT HANDEN GEVEN Mr. K.G.M. van Dijk - Fleetwood-Bird Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties

Nadere informatie

BASISGEGEVENS. Contactpersoon. Dr. E.W.M. Gielen. Naam. Portfoliomanager & Organisatieontwikkeling Adacademies. Functie

BASISGEGEVENS. Contactpersoon. Dr. E.W.M. Gielen. Naam. Portfoliomanager & Organisatieontwikkeling Adacademies. Functie 1 BASISGEGEVENS Soort aanvraag: Nieuwe opleiding De startdatum van de Ad opleiding is gepland per 1 september 2018. Hiermee is te verwachten dat deze nieuwe opleiding valt onder de nieuwe wetgeving rond

Nadere informatie

Tandartsassistent. Iets voor jou? Wat moet je kunnen? Let extra op. Venlo - Groenveldsingel Niveau 4. na de zomervakantie.

Tandartsassistent. Iets voor jou? Wat moet je kunnen? Let extra op. Venlo - Groenveldsingel Niveau 4. na de zomervakantie. Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Tandartsassistent Studierichting Medisch assisterenden Locatie Venlo - Groenveldsingel Niveau 4 Leerweg bol Sector Zorg & Welzijn

Nadere informatie

Programma Stichting Educatie Atrium Innovations GEZONDHEID

Programma Stichting Educatie Atrium Innovations GEZONDHEID Programma Stichting Educatie Atrium Innovations GEZONDHEID Groeien in gezondheid door kennis Onze gezondheid is ons belangrijkste bezit. Daarom is het goed dat we ons er steeds meer van bewust worden dat

Nadere informatie

Harold Sanders. Regelgeving medische toepassing röntgenapparatuur. 1 Kernenergiewet (1963, 1993)

Harold Sanders. Regelgeving medische toepassing röntgenapparatuur. 1 Kernenergiewet (1963, 1993) 1 Harold Sanders Regelgeving medische toepassing röntgenapparatuur 1 Kernenergiewet (1963, 1993) Art. 34 van de Kernenergiewet bepaalt dat bij algemene maatregel van bestuur regels kunnen worden gesteld

Nadere informatie

Taakherschikking binnen de Maag Darm Leverziekten

Taakherschikking binnen de Maag Darm Leverziekten Taakherschikking binnen de Maag Darm Leverziekten Symposium taakherschikking MDL 09.30 Inleiding 09.40 PA, VS en VE: wat houden de functies in? 09.50 Juridisch Kader en nieuwe ontwikkelingen in regelgeving

Nadere informatie

Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting

Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting Achtergrond Aansluitend op de strategische doelstelling van Noorderlink 'Mobiliteit tussen Noorderlink organisaties bevorderen' gaan we de kracht van het netwerk

Nadere informatie

Voor wie Voor mensen die een voor de opleiding relevante werkplek hebben voor minimaal 20 uur per week, gegarandeerd voor minimaal 1 kalenderjaar.

Voor wie Voor mensen die een voor de opleiding relevante werkplek hebben voor minimaal 20 uur per week, gegarandeerd voor minimaal 1 kalenderjaar. Naam training / opleiding Opleiding assistent conciërge/beheerder BB of BBL2 Opleidingsinstituut IBN Arbeidsintegratie Korte omschrijving De conciërge of beheerder is de spil waar alles om draait op een

Nadere informatie

Agenda. Herziening van de kwalificatiestructuur op hoofdlijnen. Stand van zaken herziening. Keuzedelen

Agenda. Herziening van de kwalificatiestructuur op hoofdlijnen. Stand van zaken herziening. Keuzedelen Agenda Herziening van de kwalificatiestructuur op hoofdlijnen Stand van zaken herziening Keuzedelen Herziening kwalificatiestructuur MBO 1 augustus 2016 verplichte invoering Veel partijen en veel factoren

Nadere informatie

JE LEERT HET VAK PAS ECHT BIJ DANGREMOND. SCHOONHEIDSVERZORGING VISAGIE VOETVERZORGING

JE LEERT HET VAK PAS ECHT BIJ DANGREMOND. SCHOONHEIDSVERZORGING VISAGIE VOETVERZORGING JE LEERT HET VAK PAS ECHT BIJ DANGREMOND. SCHOONHEIDSVERZORGING VISAGIE VOETVERZORGING SCHOONHEIDSVERZORGING VISAGIE VOETVERZORGING Mensen houden ervan om er verzorgd uit te zien, daarom besteden we aandacht

Nadere informatie

Wetten en regels voor tandartsassistenten

Wetten en regels voor tandartsassistenten Wetten en regels voor tandartsassistenten Mw. R.J. Syed LL.M. Vrijdag 27 oktober 2017 te Utrecht Thema s Belangrijkste wet- en regelgeving m.b.t. de kwaliteit van de (mond)zorg de rechtspositie en (privacy)bescherming

Nadere informatie

SKO. Basiskennis Boekhouden BKB / Elementair Boekhouden

SKO. Basiskennis Boekhouden BKB / Elementair Boekhouden Avondopleidingen SKO Financiële Opleidingen Ondernemer opleidingen Basiskennis Boekhouden BKB / Elementair Boekhouden Basiskennis Calculatie BKC Financieel Assistent Praktijkdiploma Boekhouden PDB Moderne

Nadere informatie

Taakdelegatie door de bedrijfsarts bij verzuimbegeleiding en reintegratie

Taakdelegatie door de bedrijfsarts bij verzuimbegeleiding en reintegratie Taakdelegatie door de bedrijfsarts bij verzuimbegeleiding en reintegratie (1) Taakdelegatie door bedrijfsartsen is een zeer actueel en relevant onderdeel van de dagelijkse praktijk. Deze werkwijze is echter

Nadere informatie

Bevoegdheidsregeling voorbehouden handelingen

Bevoegdheidsregeling voorbehouden handelingen Bevoegdheidsregeling voorbehouden handelingen Je bent werkzaam op het gebied van de individuele gezondheidszorg en krijgt daardoor te maken met voorbehouden handelingen. Voorbehouden handelingen zijn geneeskundige

Nadere informatie

Themabijeenkomst Onderwijsresultaten. 15 februari 2017

Themabijeenkomst Onderwijsresultaten. 15 februari 2017 Themabijeenkomst Onderwijsresultaten 15 februari 2017 Inhoud Gebied Onderwijsresultaten Definities indicatoren Normering Illustratie Werkwijze voorjaar 2017 In groepen uiteen voor vragen en verdieping

Nadere informatie

Instellingsbesluit Commissie Innovatie Mondzorg

Instellingsbesluit Commissie Innovatie Mondzorg Algemeen Verbindend Voorschrift Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek bvh 079-3232.666 Instellingsbesluit Commissie Innovatie Mondzorg Bestemd

Nadere informatie

Een Ervaringscertificaat (EVC) is nuttig voor iedereen die wil laten zien meer kennis en vaardigheden in huis te hebben dan uit diploma s blijkt.

Een Ervaringscertificaat (EVC) is nuttig voor iedereen die wil laten zien meer kennis en vaardigheden in huis te hebben dan uit diploma s blijkt. EVC- en EVP-loket 2 Een Ervaringsprofiel (EVP) is nuttig voor iedereen die wil weten waar hij staat in z n loopbaan, wat hij kan en wat hij nog wil ontwikkelen. Het laat zien over welke kwaliteiten medewerkers

Nadere informatie

1. Mobiliteitscoach, van idee tot project: Inleiding

1. Mobiliteitscoach, van idee tot project: Inleiding 1. Mobiliteitscoach, van idee tot project: Inleiding De afsluitende bijeenkomst van het Leonardo-project Key to Mobility vond plaats in september 2011. Het resultaat van het project was een trainingscursus

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Leidse Onderwijsinstellingen BV

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Leidse Onderwijsinstellingen BV KWALITEITSONDERZOEK MBO Leidse Onderwijsinstellingen BV Plaats : Leiderdorp BRIN nummer : 24LK Onderzoeksnummer : 294249 Datum onderzoek : 24 oktober 2017 Datum vaststelling : 16 januari 2018 Inhoudsopgave

Nadere informatie

SKO. Basiskennis Boekhouden BKB / Elementair Boekhouden

SKO. Basiskennis Boekhouden BKB / Elementair Boekhouden Avondopleidingen SKO Financiële Opleidingen Ondernemer opleidingen Basiskennis Boekhouden BKB / Elementair Boekhouden Basiskennis Calculatie BKC Praktijkdiploma Boekhouden PDB Moderne Bedrijfsadministratie

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling 2016-2017 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Beschrijving van de opleiding... 3 Artikel 1.1 Doel van de opleiding... 3 Artikel 1.2 Onderwijs op de LiS... 3 Artikel 1.3 Opleiding en

Nadere informatie

Kansen met beperkingen

Kansen met beperkingen Taakdelegatie bedrijfsarts aan de bedrijfsarbeidsdeskundige. Inleiding Als er gekozen wordt om de bedrijfsarbeidsdeskundige (BAD) het eerste aanspreekpunt te late zijn voor medewerkers en leidinggevenden

Nadere informatie

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Ieder jaar komen veel mensen in het ziekenhuis voor een operatie of een onderzoek. Artsen en verpleegkundigen

Nadere informatie

Coordinatie--MB Lijst-van-opleidingstitels--TANDARTS--EU-lidsaten

Coordinatie--MB Lijst-van-opleidingstitels--TANDARTS--EU-lidsaten 31 JANUARI 2008. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de lijst van opleidingstitels van tandarts afgeleverd door de lidstaten van de Europese Unie BS 25/04/2008 gdp 1 / 10 Artikel 1. Onder voorbehoud

Nadere informatie

PROCEDURE V.2 SEP 2018

PROCEDURE V.2 SEP 2018 PROCEDURE V.2 SEP 2018 DOEL BEVOEGDHEID EN BEKWAAMHEID MET BETREKKING TOT MEDISCHE BLOOTSTELLING Het doel van deze interne procedure is het bieden van een nadere uitwerking van het Besluit basisveiligheidsnormen

Nadere informatie

Position Paper. Van: NVM-mondhygiënisten Datum: 15 januari 2018 Betreft: t.b.v. verzameloverleg mondzorg/tandzorg d.d.

Position Paper. Van: NVM-mondhygiënisten Datum: 15 januari 2018 Betreft: t.b.v. verzameloverleg mondzorg/tandzorg d.d. Position Paper Van: NVM-mondhygiënisten Datum: 15 januari 2018 Betreft: t.b.v. verzameloverleg mondzorg/tandzorg d.d. 1 februari 2018 Achtergrond 1 februari aanstaande zal de vaste commissie VWS in een

Nadere informatie

Professionele verantwoordelijkheid, bekwaamheid en bevoegdheid

Professionele verantwoordelijkheid, bekwaamheid en bevoegdheid Professionele verantwoordelijkheid, bekwaamheid en bevoegdheid De verschillende termen nader toegelicht De Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO) stimuleert en borgt de vakbekwaamheid

Nadere informatie

TANDHEELKUNDIG CENTRUM PRINSENLAND ADRES MARIE VAN EIJSDEN VINK STRAAT 400. receptie@tandheelkundigcentrumprinsenland.nl

TANDHEELKUNDIG CENTRUM PRINSENLAND ADRES MARIE VAN EIJSDEN VINK STRAAT 400. receptie@tandheelkundigcentrumprinsenland.nl PRAKTIJKNAAM TANDHEELKUNDIG CENTRUM PRINSENLAND ADRES MARIE VAN EIJSDEN VINK STRAAT 400 POSTCODE PLAATSNAAM 3066 HG ROTTERDAM TELEFOONNUMMER 010 4208589 EMAILADRES WEBSITE receptie@tandheelkundigcentrumprinsenland.nl

Nadere informatie

Praktijkwijzer Verwijzing en Taakdelegatie Deel 1

Praktijkwijzer Verwijzing en Taakdelegatie Deel 1 Praktijkwijzer Verwijzing en Taakdelegatie Deel 1 dr. A.H.J. van de Rijdt - Van de Ven i.s.m. NMT, afdeling Kwaliteit & Onderzoek Nieuwegein, december 2005 Voorwoord Voor u ligt deel 1 van de praktijkwijzer

Nadere informatie

Opleiding Thermografie bij Dieren

Opleiding Thermografie bij Dieren International Centre for Equine Thermographic Diagnostics Cursusjaar 2016 / 2017 Opleiding Thermografie bij Dieren ICETD Website : www.icetd.com Email : info@icetd.com Tel. 0031 6 51830315 Wat is thermografisch

Nadere informatie

Assisterenden in de mondzorg 2012

Assisterenden in de mondzorg 2012 Studiecongres voor: preventieassistenten / praktijkmanagers / ervaren tandartsassistenten 3e Nationaal Symposium Assisterenden in de mondzorg 2012 Vrijdag 13 april 2012 Jaarbeurs Utrecht Praktijkgerichte

Nadere informatie

College Geneeskundige Specialismen

College Geneeskundige Specialismen KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT BEVORDERING DER GENEESKUNST College Geneeskundige Specialismen Besluit van 12 september 2012 houdende de voorwaarden voor het experiment voor de erkenning van

Nadere informatie

Patiëntendossier. Jac. van der Zaag

Patiëntendossier. Jac. van der Zaag Patiëntendossier Jac. van der Zaag Even voorstellen 1983-1988 Tandheelkunde, Universiteit van Amsterdam 1988-1990 specialisatie tandarts gnatholoog (NVGPT) 1990-2006 Algemene praktijk centrum Amsterdam

Nadere informatie

Informatie over de vrije tarieven in 2012 Tarieven worden prijzen en verrichtingen worden prestaties.

Informatie over de vrije tarieven in 2012 Tarieven worden prijzen en verrichtingen worden prestaties. Informatie over de vrije tarieven in 2012 Tarieven worden prijzen en verrichtingen worden prestaties. U heeft in de media kunnen vernemen dat de prijzen in de tandartspraktijken per 1 Januari 2012 zullen

Nadere informatie

SHV.. meer dan standaard BHV

SHV.. meer dan standaard BHV SHV.. meer dan standaard BHV Speciaal voor het onderwijs gericht School Hulpverleningsprogramma met vrije keuze onderwerpen. Calamiteiten beperken zich niet tot de 3 basis kerntaken van de basis opleiding

Nadere informatie

STUDIEWIJZER OPLEIDING TOERNOOILEIDER NIVEAU 2

STUDIEWIJZER OPLEIDING TOERNOOILEIDER NIVEAU 2 STUDIEWIJZER OPLEIDING TOERNOOILEIDER NIVEAU 2 VERENIGINGSTOERNOOILEIDER INHOUDSOPGAVE Deze studiewijzer is uit vier delen opgebouwd, plus een inleiding: 0. Inleiding 1. Competenties en kerntaken 2. Kort

Nadere informatie

De Allround Personal Trainer opleiding

De Allround Personal Trainer opleiding Bijlestaal 64 1721 PW Broek op Langedijk T 0226-342699 E info@tredus.nl www.tredus.nl De Allround Personal Trainer opleiding De allround Personal Trainer is een uniek totaal product waarbij vanaf het begin

Nadere informatie

BROCHURE 2012- POSTBACHELOR OPLEIDING ACCOUNTANT- ADMINISTRATIECONSULENT

BROCHURE 2012- POSTBACHELOR OPLEIDING ACCOUNTANT- ADMINISTRATIECONSULENT BROCHURE 2012-2013 POSTBACHELOR OPLEIDING ACCOUNTANT- ADMINISTRATIECONSULENT Deficiëntieprogramma voor bachelors Bedrijfseconomie Hoofdprogramma voor bachelors Accountancy H. Verheggen Hogeschool Zuyd

Nadere informatie

Assistent Logistiek BBL

Assistent Logistiek BBL Crebo Duur Niveau Leerweg 25254 1 jaar Entree BeroepsBegeleidende Leerweg (BBL) Start Augustus en februari (bij voldoende aanmeldingen) Locatie(s) Korianderstraat, Arnhem Je voert onder begeleiding van

Nadere informatie

Declaratieovereenkomst 2015 ter zake van geleverde tandheelkundige hulp

Declaratieovereenkomst 2015 ter zake van geleverde tandheelkundige hulp Declaratieovereenkomst 2015 ter zake van geleverde tandheelkundige hulp De ondergetekenden A. De (Zorg)verzekeraar: - Menzis Zorgverzekeraar N.V.; - Anderzorg N.V.; - Menzis N.V.; - Azivo Zorgverzekeraar

Nadere informatie

Kwaliteitsjaarverslag 2014

Kwaliteitsjaarverslag 2014 Kwaliteitsjaarverslag 2014 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. VISIE OP KWALITEIT... 4 3. PRAKTIJKGEGEVENS... 5 3.1 ORGANISATIE VAN DE PRAKTIJK... 5 3.1.1 Historie... 5 3.1.2 Medewerkers... 5 3.1.3 Locaties...

Nadere informatie

Protocol Medicijnverstrekking en medisch handelen

Protocol Medicijnverstrekking en medisch handelen Protocol Medicijnverstrekking en medisch handelen Opgesteld door werkgroep Medisch Handelen Februari 2017/ versie 1.0 Vastgesteld door de Dr op 13 februari 2017 Leeswijzer Het protocol medicijnverstrekking

Nadere informatie

Toelichting aanvragen vrijstelling. Opleidingen Educatie Zorgsector

Toelichting aanvragen vrijstelling. Opleidingen Educatie Zorgsector Toelichting aanvragen vrijstelling Opleidingen Educatie Zorgsector Directoraat Onderwijs en Opleidingen LUMC Juli 2017 2017 Alle rechten voorbehouden LUMC Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van

Nadere informatie

Uw kind gaat naar het mbo

Uw kind gaat naar het mbo Uw kind gaat naar het mbo De overstap naar het mbo HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND Inhoud 1 Uw kind gaat naar het mbo p3 De overstap naar het mbo 2 Een beroep leren op het Horizon

Nadere informatie

STEMWIJZER MONDZORG 2017

STEMWIJZER MONDZORG 2017 THEMA S IN DE MONDZORG Taakherschikking Een groot deel van het werk van de tandarts zou overgenomen kunnen worden door de mondhygiënist. Denk hierbij aan veelvoorkomende handelingen zoals boren, verdoven

Nadere informatie

bewust Alternatieve Leerweg

bewust Alternatieve Leerweg bewust Alternatieve Leerweg leren werken in de echte wereld inleiding waar staat ambachts plein voor 3 Jonge mensen een vak leren zodat zij op eigen kracht werk vinden. Daar staat Ambachtsplein voor. We

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2018 2019 32 620 Beleidsdoelstellingen op het gebied van Volksgezondheid, Welzijn en Sport F VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 28 november

Nadere informatie

Veel gestelde vragen 1

Veel gestelde vragen 1 In dit document zijn de antwoorden op veel gestelde vragen opgenomen. Veel gestelde vragen 1 1. Wat is een BHV-plan? Een document waarin een werkgever schriftelijk vastlegt op welke restrisico s de BHV

Nadere informatie

2 Beroepsprofiel Tandartsassistent Beroepsprofiel Tandartsassistent 3. Beroepsprofiel Tandartsassistent

2 Beroepsprofiel Tandartsassistent Beroepsprofiel Tandartsassistent 3. Beroepsprofiel Tandartsassistent 2 Beroepsprofiel Tandartsassistent Beroepsprofiel Tandartsassistent 3 Beroepsprofiel Tandartsassistent 4 Beroepsprofiel Tandartsassistent Beroepsprofiel Tandartsassistent 5 Ontwikkeling: Nederlands Instituut

Nadere informatie

Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 5 oefenopdracht C

Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 5 oefenopdracht C VZ-B-K1-W5-C Voert verpleegtechnische handelingen uit Verzorgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkproces 5 oefenopdracht C Bij voorbehouden handelingen geldt dat je bevoegd en bekwaam moet zijn om deze te

Nadere informatie