Kort parkeren touringcar Dienst Stadstoezicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kort parkeren touringcar Dienst Stadstoezicht"

Transcriptie

1 Rapport Gemeentelijke Ombudsman Kort parkeren touringcar Dienst Stadstoezicht 20 april 2006 RA Samenvatting Op 3 mei 2005 staat de touringcar van een chauffeur op de Rozengracht in Amsterdam terwijl hij op een groep toeristen te wacht. De touringcar staat op een laad- en loshaven. De chauffeur is in de veronderstelling dat hij daar vijftien minuten mag staan. Na een paar minuten verzoeken twee buitengewone opsporingsambtenaren van de Dienst Stadstoezicht hem door te rijden. De chauffeur legt uit dat de groep in aantocht is, maar desondanks wordt hij verzocht de plek te verlaten. Hij weigert dit en de situatie wordt onaangenaam. Er wordt een proces-verbaal uitgeschreven. De chauffeur gaat hiertegen in beroep en dient een klacht in bij de Dienst Stadstoezicht. Op 15 juli wordt de klacht door de dienst beantwoord. De opgelegde maatregel was juist volgens de dienst. De chauffeur is het er niet mee eens en wendt zich met zijn klacht tot de Gemeentelijke Ombudsman. De ombudsman toetst of de ambtenaren zich professioneel hebben opgesteld tegenover de burger en of er is voldaan aan het evenredigheidsbeginsel dat eist dat het bestuursorgaan voorafgaand aan elk handelen het belang van het realiseren van een doelstelling afweegt tegen de belangen van burgers. Oordeel De onderzochte gedragingen zijn voor wat betreft: het niet versturen van een ontvangstbevestiging; onzorgvuldig het niet horen van verzoeker; onzorgvuldig een opsporingsambtenaar die zich desgevraagd niet legitimeert; onbehoorlijk het opleggen van een administratieve sanctie; niet onbehoorlijk

2 Aantal pagina s: 2/10 Verzoek Het verzoek tot onderzoek is op 20 juli 2005 op het spreekuur ingediend en betreft de Dienst Stadstoezicht. Het gevraagde onderzoek heeft betrekking op: - het niet versturen van een ontvangstbevestiging; - het niet horen van verzoeker; - een opsporingsambtenaar die zich desgevraagd niet legitimeert; - het opleggen van een administratieve sanctie. Bevindingen Achtergrond van het verzoek Verzoeker is touringcarchauffeur. Op 3 mei 2005 staat hij met zijn bus op de Rozengracht bij de Westerkerk op een groep Japanse toeristen te wachten. Eerder die dag had hij daar de groep afgezet voor een bezoek aan het Anne Frankhuis. Daarna parkeert hij de bus buiten de stad. Na een telefonische oproep van de Japanse gids, rijdt hij naar de Rozengracht om de groep op te halen. Daar is een laad- en loshaven met plaats voor vier bussen. Er staan reeds twee bussen. Verzoeker zet zijn bus achter de bussen op de derde plaats en constateert dat zijn groep nog niet gearriveerd is. Hij is op dat moment in de veronderstelling dat hij daar vijftien minuten mag wachten. De vierde plaats achter zijn bus is nog vrij. Na vijf minuten verschijnen twee medewerkers van Stadstoezicht. Het zijn buitengewone opsporingsambtenaren die de eerste twee bussen verzoeken door te rijden. Dan komen ze bij verzoeker aan. Op dat moment belt de gids weer en meldt dat de groep in aantocht is. Vanaf het Anne Frankhuis is dat enkele minuten lopen. Verzoeker legt dit aan de medewerkers van Stadstoezicht uit. Desondanks wordt verzoeker verzocht te vertrekken. Hij weigert omdat het voor een bus in de binnenstad minstens een kwartier duurt om op dezelfde plaats terug te komen. Eén van de medewerkers voert steeds het woord. Hij is niet voor rede vatbaar en de situatie wordt onaangenaam. Verzoeker vraagt deze opsporingsambtenaar zich te legitimeren. Deze doet dit niet maar beantwoordt de vraag met een wedervraag: of verzoeker zijn rijbewijs wil laten zien. Verzoeker weigert. Inmiddels is de groep bij de bus aangekomen. Terwijl zij instappen, wordt een proces verbaal uitgeschreven. Verzoeker ervaart dit als treiteren omdat hij op het moment van uitschrijven aan het laden en lossen is en dus niet in overtreding. Verzoeker legt ondertussen de situatie aan de gids uit. De gids en de toeristen zijn bereid te getuigen. Verzoeker gaat tegen de beschikking bij de Officier van Justitie in beroep. Dit administratief beroep wordt ongegrond verklaard. Op 10 juni 2005 gaat verzoeker tegen de beslissing van de Officier van Justitie in beroep bij de Rechtbank. Op de zitting van 30 september 2005 verlaagt de Rechtbank de sanctie van 45,-- naar 10,--.

3 Aantal pagina s: 3/10 Het laden-lossen bord ter plaatse Klachtbehandeling Stadstoezicht Op 4 mei 2005 dient verzoeker een klacht in bij Dienst Stadstoezicht. Hij schrijft over het aanbod van de Japanse gids en toeristen om te getuigen. Waneer hij geen ontvangstbevestiging ontvangt, neemt hij telefonisch contact met de dienst op. In reactie hierop stuurt de dienst op 27 juni een brief waarin staat dat de behandeling van de klacht de genoemde termijn zal overschrijden. Stadstoezicht beantwoordt de klacht op 15 juli. Stadstoezicht laat weten de medewerkers om commentaar te hebben verzocht. Eén van de medewerkers heeft verklaard dat hij zich niet vooraf heeft gelegitimeerd, omdat hij eerst niet de intentie had de bus te bekeuren. Hij wilde slechts bewerkstelligen dat de laad- en loshaven werd gebruikt door de buschauffeurs die personen moesten laten in/uitstappen. De verzoeker is verzocht een rondje te rijden, omdat de passagiers nog niet gearriveerd waren en een bus achter verzoekers bus stond te wachten om passagiers te laten instappen. Toen de verzoeker weigerde om een rondje te rijden, is de aankondiging opgelegd omdat de laad- en loshaven gebruikt werd zonder dat zichtbare laad- en losbewegingen/activiteiten zich voordeden. Op grond van artikel 24, eerste lid, sub f, Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 geldt een waarnemingstijd van tien minuten voordat overgegaan mag worden tot het opleggen van een aankondiging van beschikking. De opsporingsambtenaar heeft hierbij een waarnemingstijd van tien minuten in acht genomen. Stadstoezicht laat weten dat de opsporingsambtenaar gehouden was om zich desgevraagd te legitimeren. Daar staat tegenover dat ook de verzoeker, indien gevraagd, verplicht is zich te legitimeren.

4 Aantal pagina s: 4/10 Verzoeker wendt zicht tot de ombudsman Verzoeker kan zich in de reactie niet kan vinden en wendt zich op 20 juli tot de ombudsman. Hij vraagt zich af waarom hij niet gehoord is in het kader van de behandeling van zijn klacht. Hij had dan een toelichting op zijn klacht en de feiten kunnen geven. Nu heeft hij niet kunnen reageren op de zijns inziens deels inconsistente - verklaring van de medewerker/-buitengewoon opsporingsambtenaar. Zo heeft de medewerker verklaard zich niet vooraf te hebben gelegitimeerd, omdat hij niet de intentie had de bus te bekeuren. Verzoeker stelt echter dat hij de medewerker heeft gevraagd zich te legitimeren nadat de situatie onaangenaam werd. Daar komt bij dat hij niet in de weg stond voor een bus achter hem die passagiers wilde laten in- en uitstappen. Stadstoezicht heeft evenmin gebruik gemaakt van het aanbod om zich op de hoogte te stellen van getuigenverklaringen van de Japanse toeristen. De ombudsman legt de zaak aan Stadstoezicht voor. Deze laat het volgende weten. Het niet versturen van een ontvangstbevestiging Abusievelijk is geen ontvangstbevestiging gestuurd. De oorzaak hiervan is dat het merendeel van de klachten naar aanleiding van een aankondiging van beschikking uitsluitend tegen de constatering van de overtreding is gericht, en daarom direct wordt doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Degene die de klacht heeft ingediend wordt geïnformeerd over de doorzending van de brief. Bij het inboeken van de klacht is daarom volgens de algemene werkwijze bij klachten naar aanleiding van een aankondiging van beschikking geen ontvangstbevestiging aan verzoeker gestuurd. De medewerkster die de klacht behandelde besloot, bij het lezen van de klacht dat deze nader onderzocht moest worden. Zij heeft er daarbij niet aan gedacht dat er dan alsnog een ontvangstbevestiging aan verzoeker had moeten worden gestuurd. De medewerkster is zich hiervan bewust. Zij zal in het vervolg erop letten dat een ontvangstbevestiging wordt gestuurd als een klacht tegen een aankondiging van beschikking nader wordt onderzocht door de afdeling Klachten van Stadstoezicht. Op 27 juni 2005 is aan verzoeker een bericht gestuurd dat de behandeling van zijn klacht meer tijd in beslag zou nemen. Verzoeker had daarvóór zelf gebeld en gezegd dat hij geen ontvangstbevestiging had ontvangen en dat de termijn van zes weken voor het behandelen van de klacht al voorbij waren. De medewerker die met verzoeker sprak kon de standaardbrief die wordt verstuurd als het onderzoek naar een klacht meer dan zes weken in beslag neemt niet vinden. Daarom heeft zij deze brief geschreven. Met genoemde termijn wordt verwezen naar de termijn van zes weken die in het telefoongesprek ter sprake was gekomen.

5 Aantal pagina s: 5/10 Het niet horen van verzoeker In de standaard ontvangstbevestiging voor klachten, wordt gewezen op de mogelijkheid om de klacht mondeling toe te lichten. Hierboven staat waarom verzoeker geen ontvangstbevestiging heeft ontvangen. Verzoekers wens om gehoord te worden is in dit telefoongesprek helaas niet expliciet aan de orde gekomen. Indien duidelijk was geworden dat verzoeker gehoord had willen horen, had de medewerkster die de klacht behandelde hiervoor contact met hem opgenomen. De medewerkster die de klacht behandelde heeft het in het belang van het onderzoek zelf niet nodig gevonden om verzoeker al dan niet in aanwezigheid van de betrokken opsporingsambtenaar te horen. In de reactie op de klacht is verzoeker wel in de gelegenheid gesteld om schriftelijk of telefonisch te reageren op de reactie van de betrokken medewerkster. Sinds februari 2004 wordt de indiener van een klacht bij de eerste inhoudelijke reactie op een klacht, expliciet in de gelegenheid gesteld om op het standpunt van de medewerkster tegen wiens gedrag de klacht zich richt, te reageren. Daarbij wordt de passage opgenomen: Indien u dat wenst, stel ik u graag in de gelegenheid te reageren op de reactie van de betrokken medewerkers. Verzoeker heeft van deze gelegenheid geen gebruik gemaakt. Een opsporingsambtenaar die zich desgevraagd niet legitimeert De betrokken opsporingsambtenaar heeft toen hij gevraagd werd zich te legitimeren, verzoeker gevraagd zijn rijbewijs te laten zien. Verzoeker heeft daar geen gevolg aan gegeven. De opsporingsambtenaar heeft zijn legitimatie niet getoond. Hij wees op de vermelding van zijn stamnummer op de aankondiging van de beschikking. Ingevolge artikel 26, derde lid, van het Besluit Buitengewoon Opsporingsambtenaar dient een buitengewoon opsporingsambtenaar desgevraagd aanstonds zijn legitimatiebewijs te tonen. Anderzijds was verzoeker verplicht om zich op verzoek van de betrokken opsporingsambtenaar te legitimeren. Bij de behandeling van de klacht is, op aanwijzing van het Openbaar Ministerie geoordeeld dat de medewerker, de situatie op dat moment juist heeft ingeschat en goed opgelost, door de wedervraag te stellen en toen verzoeker daaraan geen gehoor gaf op zijn boa-nummer te wijzen. Nadien tijdens het onderzoek van de ombudsman is het Openbaar Ministerie tot de conclusie gekomen dat de buitengewone opsporingsambtenaar zich wél desgevraagd had dienen te legitimeren.

6 Aantal pagina s: 6/10 Het opleggen van een administratieve sanctie In de reactie op de klacht van verzoeker is niet ingegaan op de juistheid van de constatering van de verkeersovertreding. Stadstoezicht stelt zich op het standpunt dat de beoordeling van de juistheid van de beschikking in administratief beroep voorbehouden is aan de officier van justitie. Daarom is bij de beantwoording van de klacht aan verzoeker niet ingegaan op argumenten met betrekking tot de geconstateerde verkeersovertreding. In het algemeen kan niet worden gesteld dat een aankondiging van beschikking moet worden uitgeschreven op het moment van overtreding. De Wet administratieve handhaving verkeersvoorschriften schrijft in artikel 4, tweede lid voor dat zo mogelijk aanstonds een aankondiging van beschikking wordt uitgereikt of wordt achtergelaten op het voertuig. In veel gevallen zal een aankondiging van beschikking worden uitgeschreven nadat de overtreding is beëindigd, bijvoorbeeld bij rijden door rood of fietsen zonder licht. Bij overtreding met betrekking tot stilstaand verkeerd duurt de overtreding in veel gevallen voort terwijl een aankondiging van beschikking wordt uitgeschreven. Dit is echter geen voorwaarde om een aankondiging van beschikking voor een overtreding met betrekking tot stilstaand verkeer uit te schrijven. De betrokken opsporingsambtenaar heeft verklaard dat er op het moment van constatering van de overtreding geen activiteiten plaatsvonden. Ook verzoeker geeft aan dat hij van de laad- en loshaven gebruik maakte om op passagiers te wachten. Verzoeker bestrijdt deze feitelijke constatering niet, maar is kennelijk van mening dat hij ook van de laad- en loshaven gebruik mag maken om te wachten op passagiers. Dit is niet in overeenstemming met de wet en het beleid ten aanzien van laad- en loshavens, in Amsterdam. Wachten op passagiers in het algemeen, is geen activiteit die valt onder het begrip laden en lossen in de zin van artikel 24, eerste lid onder e van het Reglement voor Verkeersregels en Verkeerstekens. Stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft een duidelijk beleid voor touringcars in de binnenstad. Dit is vooral in de zomermaanden van belang, als de binnenstad door veel toeristen en touringcars wordt aangedaan. Daarvoor is een strenge handhaving op een juist gebruik van de laad- en loshavens voor touringcars van belang. Het optreden van de betrokken opsporingsambtenaar is in overeenstemming met dit beleid. Informatie over het touringcarbeleid wordt nationaal en internationaal verspreid, zie ook In het kader van het onderzoek door de ombudsman heeft de betrokken opsporingsambtenaar een nadere verklaring afgelegd. Aan het uitschrijven van de bekeuring ging het volgende vooraf. Op de brug over de Keizersgracht stond een touringcar. Passagiers waren aan het in- en uitstappen omdat geen gebruik kon worden gemaakt van de laad- en loshaven. Omdat hij geen gebruik kon maken van de laad- en loshaven heeft die chauffeur geen bekeuring gekregen voor het laten uitstappen van de passagiers op de brug. Voordat ik bij betrokkene aankwam heb ik de eerst de chauffeurs aangesproken die op de eerste twee plaatsen van de laad- en loshaven stonden. Nadat ik de situatie heb uitgelegd zijn deze chauffeurs met hun bus vertrokken. Het was op dat moment erg druk met touringcars en daarom vond ik dat betrokkene een rondje moest maken. Helaas heeft verzoeker het strenge optreden van de betrokken opsporingsambtenaar kennelijk als treiteren opgevat. Verzoeker weigerde gehoor te geven aan het verzoek van de betrokken ambtenaar om de laad- en loshaven vrij te maken voor andere touringcars die hiervan gebruik wilde maken om passagiers in- en uit te laten stappen.

7 Aantal pagina s: 7/10 De stelling van verzoeker dat bij de betrokken laad- en loshaven niet langer dan vijftien minuten mag worden stilgestaan, is onjuist. Volgens het onderbord bij de betreffende laad- en loshaven voor touringcars, mogen touringcars maximaal tien minuten van de laad- en loshaven gebruik maken. Reacties op bevindingen Het resultaat van het onderzoek is als verslag van bevindingen naar verzoeker en naar Stadstoezicht gestuurd teneinde een nadere reactie mogelijk te maken. Beiden hebben gereageerd. Hun reactie zijn in het bovenstaande verwerkt. Regelgeving Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 Artikel De bestuurder mag zijn voertuig niet parkeren: (..) f. op een gelegenheid bestemd voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen; bijlage 1. Verkeersborden, hoofdstuk E. Parkeren en stilstaan Bord Omschrijving E7 Gelegenheid bestemd voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar Artikel Bij het uitoefenen van zijn taak draagt de buitengewoon opsporingsambtenaar een legitimatiebewijs bij zich, waarvan het model door Onze Minister is vastgesteld. 2. Onze Minister kan personen of categorieën aanwijzen die bevoegd zijn een legitimatiebewijs te dragen dat afwijkt van het model, bedoeld in het eerste lid. 3. Onverminderd artikel 1, eerste en tweede lid, van de Algemene wet op het binnentreden toont de buitengewoon opsporingsambtenaar zijn legitimatiebewijs desgevraagd aanstonds.

8 Aantal pagina s: 8/10 Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften Artikel 4 2. Zo mogelijk wordt aanstonds een aankondiging van de beschikking uitgereikt aan degene tot wie zij zich richt, of wordt deze achtergelaten in of aan het motorrijtuig. ( ) Algemene wet bestuursrecht Artikel 3:4 2. De voor een of meer belanghebbenden nadelige gevolgen van een besluit mogen niet onevenredig zijn in verhouding tot de met het besluit te dienen doelen. Artikel 9:6. Het bestuursorgaan bevestigt de ontvangst van het klaagschrift schriftelijk. Artikel 9:10 1. Het bestuursorgaan stelt de klager en degene op wiens gedraging de klacht betrekking heeft, in de gelegenheid te worden gehoord. 2. Van het horen van de klager kan worden afgezien indien de klacht kennelijk ongegrond is dan wel indien de klager heeft verklaard geen gebruik te willen maken van het recht te worden gehoord. 3. Van het horen wordt een verslag gemaakt. Behoorlijkheidsvereisten De ombudsman toetst gedragingen en handelingen van gemeentelijke instanties aan zogenaamde behoorlijkheidsvereisten. In dit onderzoek is getoetst aan het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking en het motiveringsbeginsel.

9 Aantal pagina s: 9/10 Overwegingen Het niet versturen van een ontvangstbevestiging Het vereiste van adequate organisatorische voorzieningen houdt in dat bestuursorganen hun administratieve beheer en organisatorische functioneren inrichten op een wijze die behoorlijke dienstverlening aan burgers verzekert. Een deugdelijke organisatie van ingekomen post brengt met zich mee dat een burger die zich schriftelijk tot de overheid wendt op korte termijn een antwoord krijgt dan wel een ontvangstbevestiging. Vaststaat dat geen ontvangstbevestiging is verstuurd. Pas nadat verzoeker zes weken nadat hij zijn brief heeft gestuurd telefonisch contact opnam, stuurt Stadstoezicht hem een brief. De dienst heeft in strijd met voornoemd beginsel gehandeld. Het niet horen van verzoeker Het vereiste van hoor en wederhoor houdt in dat het bestuursorgaan bij de voorbereiding van een handeling of beslissing de betrokken burger in staat stelt te worden gehoord. Zo kan deze burger voor zijn belangen opkomen. Het vereiste geldt voor primaire en secundaire besluitvorming en voor de klachtbehandeling. Bij behandeling van de klacht had het de behandelend medewerkster moeten opvallen dat verzoeker niet gewezen is op de mogelijkheid om gehoord te worden. Daar komt bij dat in de klacht feiten en omstandigheden naar voren worden gebracht die afwijken van de verklaring van de opsporingsambtenaar. Het had daarom in de rede gelegen om verzoeker in aanwezigheid van de betrokken opsporingsambtenaar te horen. De dienst heeft daarmee in strijd met voornoemd beginsel gehandeld. Ten overvloede kan worden opgemerkt dat dit vereiste in artikel 9:10 van de Algemene wet bestuursrecht is neergelegd. Een opsporingsambtenaar die zich desgevraagd niet legitimeert Het vereiste van professionaliteit houdt in dat ambtenaren zich jegens burgers professioneel opstellen. Dit houdt onder meer in dat een buitengewone opsporingsambtenaar desgevraagd aanstonds zijn legitimatiebewijs toont. Toen verzoeker hiernaar vroeg heeft de betrokken opsporingsambtenaar hier niet aan voldaan. Uit het onderzoek zijn geen feiten of omstandigheden naar voren gekomen waarom aan het verzoek geen gevolg had hoeven te worden gegeven. Dat enige discussie is gevoerd is geen reden om het verzoek te negeren. De opsporingsambtenaar heeft hiermee in strijd met genoemd beginsel gehandeld. Ten overvloede kan worden opgemerkt dat dit vereiste in artikel 26 van het Besluit Buitengewoon Opsporingsambtenaar is neergelegd.

10 Aantal pagina s: 10/10 Het opleggen van een administratieve sanctie Het evenredigheidsbeginsel eist dat bestuursorganen voorafgaand aan elk handelen (rechtshandelingen en feitelijke handelingen) het belang van het realiseren van een doelstelling afwegen tegen de belangen van burgers. Het bestuursorgaan moet bij die belangenafweging in het licht van de realisering van zijn doelstelling anticiperen op de gevolgen van zijn handelen voor de burgers en uit dat oogpunt de voor de burgers minst bezwarende handelwijze kiezen. Ter plaatse is er voor bussen met toeristen die het Anne Frankhuis en de Westerkerk bezoeken de gelegenheid om te stoppen. Om de doorstroming van bussen te garanderen is een laad- en loshaven als een halteplaats voor bussen aangelegd. De bestuurder van de bus mag de passagiers op een laad- en loshaven alleen laten in- en uitstappen. De doelstelling van het gemeentelijke parkeerbeleid is er op gericht de vlotte doorstroming van het verkeer waaronder touringcars/bussen te garanderen. Met de handhaving van het gemeentelijke parkeerbeleid zijn onder meer buitengewone opsporingsambtenaren van Stadstoezicht belast. In casu heeft een buitengewone opsporingsambtenaar een overtreding geconstateerd. De opsporingsambtenaar heeft verklaard een waarnemingstijd van tien minuten in acht te hebben genomen voordat hij tot het uitschrijven van een aankondiging van beschikking is overgegaan. De door de opsporingsambtenaar afgelegde verklaring omtrent feiten en omstandigheden komt op de ombudsman consistent over. Verzoeker heeft niet weersproken dat hij tien minuten op de laad- en loshaven heeft gestaan zonder dat passagiers aan het in- of uitstappen waren. De gedachte dat het opleggen van de bekeuring (alleen) het gevolg is van de discussie tussen de opsporingsambtenaar en verzoeker, wordt door de in acht genomen wachttijd dan ook niet ondersteund. De ombudsman komt tot de conclusie dat de opsporingsambtenaar niet in strijd met genoemd beginsel of enig ander behoorlijkheidsvereiste heeft gehandeld. Oordeel De onderzochte gedragingen zijn voor wat betreft: het niet versturen van een ontvangstbevestiging; onzorgvuldig het niet horen van verzoeker; onzorgvuldig een opsporingsambtenaar die zich desgevraagd niet legitimeert; onbehoorlijk het opleggen van een administratieve sanctie; niet onbehoorlijk

Onvoldoende motivering beslissing op bezwaar Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West Cition B.V.

Onvoldoende motivering beslissing op bezwaar Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West Cition B.V. Rapport Gemeentelijke Ombudsman Onvoldoende motivering beslissing op bezwaar Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West Cition B.V. 12 april 2012 RA120587 Samenvatting Een man parkeert zijn auto aan de Pieter

Nadere informatie

Het gesloten stadsdeelkantoor Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuidoost

Het gesloten stadsdeelkantoor Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuidoost Rapport Gemeentelijke Ombudsman Het gesloten stadsdeelkantoor Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuidoost 21 februari 2007 RA0612549 Samenvatting Wanneer verzoeker zijn paspoort komt ophalen, is het stadsdeelkantoor

Nadere informatie

Geen reactie op aanvragen voor een tweede oprit Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling Dienst Stadsbeheer

Geen reactie op aanvragen voor een tweede oprit Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling Dienst Stadsbeheer Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen reactie op aanvragen voor een tweede oprit Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling Dienst Stadsbeheer 20 oktober 2008 RA0830634 Samenvatting De eigenaar van

Nadere informatie

Wateroverlast bij onderburen Regionale brandweer Amsterdam en omstreken

Wateroverlast bij onderburen Regionale brandweer Amsterdam en omstreken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Wateroverlast bij onderburen Regionale brandweer Amsterdam en omstreken 12 maart 2008 RA0823143 Samenvatting Naar aanleiding van een melding van een lekkage bij de onderburen

Nadere informatie

Trage behandeling restitutieverzoek

Trage behandeling restitutieverzoek Rapport Gemeentelijke Ombudsman Trage behandeling restitutieverzoek Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oud-West RA0612517 21 december 2006 Samenvatting Op 9 januari 2004 wijst verzoekster

Nadere informatie

Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum

Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum Rapport Gemeentelijke Ombudsman Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum 2 augustus 2007 RA0612790 Samenvatting Een huizenbezitter heeft al jarenlang een geschil

Nadere informatie

Informatieverstrekking over Leerplichtwet schiet tekort Gemeente Amsterdam Stadsdeel Amsterdam-Noord

Informatieverstrekking over Leerplichtwet schiet tekort Gemeente Amsterdam Stadsdeel Amsterdam-Noord Rapport Gemeentelijke Ombudsman Informatieverstrekking over Leerplichtwet schiet tekort Gemeente Amsterdam Stadsdeel Amsterdam-Noord 11 mei 2010 RA0938492 Samenvatting Een vader, die het ouderschap met

Nadere informatie

Telefonisch horen bij een klacht Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken

Telefonisch horen bij een klacht Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Telefonisch horen bij een klacht Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken 24 april 2007 RA0612797 Samenvatting Een vrouw, die leeft van een bijstandsuitkering, gaat stage lopen.

Nadere informatie

Zorgvuldige weging tegenbewijs uitgebleven Stadsdeel Nieuw-West Cition

Zorgvuldige weging tegenbewijs uitgebleven Stadsdeel Nieuw-West Cition Rapport Gemeentelijke Ombudsman Zorgvuldige weging tegenbewijs uitgebleven Stadsdeel Nieuw-West Cition 21 september 2011 RA111266 Samenvatting Een man krijgt door Cition een naheffingsaanslag opgelegd.

Nadere informatie

5. Verzoeker kon zich niet vinden in de reactie van W. en wendde zich bij brief van 26 januari 2009 tot de Nationale ombudsman.

5. Verzoeker kon zich niet vinden in de reactie van W. en wendde zich bij brief van 26 januari 2009 tot de Nationale ombudsman. Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat een ambtenaar van het regionale politiekorps Rotterdam-Rijnmond zich, nadat verzoeker om een legitimatie had gevraagd, niet kon legitimeren. Beoordeling

Nadere informatie

De papieren waarheid Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

De papieren waarheid Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman De papieren waarheid Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 12 juni 2008 RA0825326 Samenvatting Een man ontvangt begin 2007 - anders dan in voorgaande jaren - geen aanslag

Nadere informatie

Rapport. Datum: 23 juni 2005 Rapportnummer: 2005/179

Rapport. Datum: 23 juni 2005 Rapportnummer: 2005/179 Rapport Datum: 23 juni 2005 Rapportnummer: 2005/179 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat een ambtenaar van het regionale politiekorps Noord-Holland-Noord hem op 27 oktober 2003 - toen hij zijn auto moest

Nadere informatie

Aanpassingen aan rolstoel en scootmobiel teveel gevraagd Gemeente Almere Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling

Aanpassingen aan rolstoel en scootmobiel teveel gevraagd Gemeente Almere Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Rapport Gemeentelijke Ombudsman Aanpassingen aan rolstoel en scootmobiel teveel gevraagd Gemeente Almere Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling 15 augustus 2007 RA0713804 Samenvatting Een ms-patient vraagt

Nadere informatie

Het binnentreden van een woning

Het binnentreden van een woning Rapport Gemeentelijke Ombudsman Het binnentreden van een woning Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum 4 april 2007 RA0713268 Samenvatting Verzoeker huurt een woning en ontvangt een brief van het stadsdeel

Nadere informatie

Auto vergunninghouder weggesleept na gewijzigde verkeerssituatie Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid Dienst Stadstoezicht

Auto vergunninghouder weggesleept na gewijzigde verkeerssituatie Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid Dienst Stadstoezicht Rapport Gemeentelijke Ombudsman Auto vergunninghouder weggesleept na gewijzigde verkeerssituatie Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid Dienst Stadstoezicht 19 april 2013 RA130652 Samenvatting Een inwoonster

Nadere informatie

Informatie over een jaaropgave Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Marktplein Centrum

Informatie over een jaaropgave Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Marktplein Centrum Rapport Gemeentelijke Ombudsman Informatie over een jaaropgave Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Marktplein Centrum 12 september 2007 RA0713989 Samenvatting Een man krijgt van de Dienst Werk en

Nadere informatie

Lantaarnpaal staat in de weg Gemeente Weesp Beheer en beleid

Lantaarnpaal staat in de weg Gemeente Weesp Beheer en beleid Rapport Gemeentelijke Ombudsman Lantaarnpaal staat in de weg Gemeente Weesp Beheer en beleid 1 oktober 2008 RA 0829889 Samenvatting In 2007 gaat de gemeente Weesp over tot het vervangen van lantaarnpalen

Nadere informatie

Verlate dienstverlening tegen vol tarief Gemeente Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer

Verlate dienstverlening tegen vol tarief Gemeente Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer Rapport Gemeentelijke Ombudsman Verlate dienstverlening tegen vol tarief Gemeente Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer 4 december 2008 RA0832196 Samenvatting Een man moet de woning van zijn overleden

Nadere informatie

Verzoeker klaagt erover dat de officier van justitie van de CVOM stelselmatig niet op zijn correspondentie reageert.

Verzoeker klaagt erover dat de officier van justitie van de CVOM stelselmatig niet op zijn correspondentie reageert. Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat de officier van justitie van de CVOM stelselmatig niet op zijn correspondentie reageert. Beoordeling I. Bevindingen 1. Op 3 oktober 2006 werd aan verzoekers

Nadere informatie

Geen geraniums in Geuzenveld Gemeente Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer

Geen geraniums in Geuzenveld Gemeente Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen geraniums in Geuzenveld Gemeente Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer 17 juli 2009 RA0940351 Samenvatting Een buurtbewoner wil zijn buurt in Amsterdam-Geuzenveld

Nadere informatie

De controle van een sloep Gemeente Amsterdam Dienst Binnenwaterbeheer Amsterdam

De controle van een sloep Gemeente Amsterdam Dienst Binnenwaterbeheer Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman De controle van een sloep Gemeente Amsterdam Dienst Binnenwaterbeheer Amsterdam 31 juli 2006 RA0612299 Samenvatting Verzoeker vaart op 1 juni 2005 in zijn sloep met negen

Nadere informatie

Wateroverlast na werk aan het riool Gemeente Zaanstad Dienst Wijken

Wateroverlast na werk aan het riool Gemeente Zaanstad Dienst Wijken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Wateroverlast na werk aan het riool Gemeente Zaanstad Dienst Wijken 21 juli 2009 RA0830829 Samenvatting Eind 2006 legt de gemeente Zaanstad bij verzoeker in de straat een

Nadere informatie

Geen uitleg over verwijdering groen Gemeente Zaanstad Dienst Wijken

Geen uitleg over verwijdering groen Gemeente Zaanstad Dienst Wijken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen uitleg over verwijdering groen Gemeente Zaanstad Dienst Wijken 1 december 2008 RA0831995 Samenvatting Een buurtbewoner dient een klacht in over de kap van een aantal

Nadere informatie

Besluit op bezwaar niet uitgevoerd Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen

Besluit op bezwaar niet uitgevoerd Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Besluit op bezwaar niet uitgevoerd Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen 10 september 2009 RA0942181 Samenvatting De Dienst Werk en Inkomen beëindigt een aanvullende

Nadere informatie

Dubbele leges voor één vergunning Gemeente Almere Dienst Publiekszaken

Dubbele leges voor één vergunning Gemeente Almere Dienst Publiekszaken Rapport Gemeentelijke Ombudsman ` Dubbele leges voor één vergunning Gemeente Almere Dienst Publiekszaken 30 juni 2009 RA0939617 Samenvatting Een vrouw dient in Almere een bouwaanvraag in voor een uitbouw

Nadere informatie

Niet informeren vader over schoolverzuim kind

Niet informeren vader over schoolverzuim kind Rapport Gemeentelijke Ombudsman Niet informeren vader over schoolverzuim kind Gemeente Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer 17 juni 2008 RA0826370 Samenvatting Een gescheiden man oefent (mede) het

Nadere informatie

Verder klaagt verzoekster over de wijze waarop het UWV te Venlo haar klacht heeft behandeld.

Verder klaagt verzoekster over de wijze waarop het UWV te Venlo haar klacht heeft behandeld. Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat een met naam genoemde verzekeringsarts van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen te Heerlen (UWV) bij het vaststellen van de belastbaarheid

Nadere informatie

Beantwoording van een klacht Dienst Werk en Inkomen Dienstencentrum, Juridische Zaken en Marktplein Zuidoost

Beantwoording van een klacht Dienst Werk en Inkomen Dienstencentrum, Juridische Zaken en Marktplein Zuidoost Rapport Gemeentelijke Ombudsman Beantwoording van een klacht Dienst Werk en Inkomen Dienstencentrum, Juridische Zaken en Marktplein Zuidoost 19 april 2006 RA0611645 Samenvatting Verzoekster dient een klacht

Nadere informatie

Gebrekkige schadeafhandeling na val met fiets Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West VGA Verzekeringen Dienstverlening en Facilitair Management

Gebrekkige schadeafhandeling na val met fiets Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West VGA Verzekeringen Dienstverlening en Facilitair Management Rapport Gemeentelijke Ombudsman Gebrekkige schadeafhandeling na val met fiets Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West VGA Verzekeringen Dienstverlening en Facilitair Management 28 april 2011 RA110538 Samenvatting

Nadere informatie

Aan de bewoner van dit pand Gemeente Amsterdam Dienst Persoonsgegevens

Aan de bewoner van dit pand Gemeente Amsterdam Dienst Persoonsgegevens Rapport Gemeentelijke Ombudsman Aan de bewoner van dit pand Gemeente Amsterdam Dienst Persoonsgegevens 30 september 2008 RA0829618 Samenvatting De Dienst Persoonsgegevens start een adresonderzoek naar

Nadere informatie

Onjuiste informatie op parkeerautomaat Gemeente Amsterdam Cition

Onjuiste informatie op parkeerautomaat Gemeente Amsterdam Cition Rapport Gemeentelijke Ombudsman Onjuiste informatie op parkeerautomaat Gemeente Amsterdam Cition 20 juli 2011 RA110981 Samenvatting Op dinsdag 1 juni 2010 parkeert een vrouw haar auto op de Jacob van Lennepkade.

Nadere informatie

Niet waarschuwen, wel bekeuren Dienst Stadstoezicht

Niet waarschuwen, wel bekeuren Dienst Stadstoezicht Rapport Gemeentelijke Ombudsman Niet waarschuwen, wel bekeuren Dienst Stadstoezicht 17 december 2009 RA0945878 Samenvatting Een vrouw staat met haar fiets op het perron. In haar buurt staan een aantal

Nadere informatie

Hoegenaamd verkeerd geregistreerd Gemeente Almere Publieksdienst

Hoegenaamd verkeerd geregistreerd Gemeente Almere Publieksdienst Rapport Gemeentelijke Ombudsman Hoegenaamd verkeerd geregistreerd Gemeente Almere Publieksdienst 25 maart 2009 RA0936013 Samenvatting Een inwoner van Almere heeft een dubbele geslachtsnaam met een tussenvoegsel.

Nadere informatie

Dakkapel kan wél Gemeente Diemen

Dakkapel kan wél Gemeente Diemen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Dakkapel kan wél Gemeente Diemen 23 oktober 2009 RA0943372 Samenvatting Een inwoner van Diemen en twee buren vragen een bouwvergunning aan voor een dakkapel met loggia.

Nadere informatie

Mijn auto is weg! Gemeente Amsterdam Dienst Stadstoezicht

Mijn auto is weg! Gemeente Amsterdam Dienst Stadstoezicht Rapport Gemeentelijke Ombudsman Mijn auto is weg! Gemeente Amsterdam Dienst Stadstoezicht 15 april 2011 RA110402 Samenvatting Een bewoonster van stadsdeel Centrum parkeert op een zaterdagavond in juli

Nadere informatie

Achterstand, onbereikbaarheid en invordering Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

Achterstand, onbereikbaarheid en invordering Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman Achterstand, onbereikbaarheid en invordering Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 25 september 2009 RA0942697 Samenvatting Vanaf eind mei 2009 komen

Nadere informatie

De ene afdeling is de andere niet Gemeente Amsterdam Stadsdeel Osdorp

De ene afdeling is de andere niet Gemeente Amsterdam Stadsdeel Osdorp Rapport Gemeentelijke Ombudsman De ene afdeling is de andere niet Gemeente Amsterdam Stadsdeel Osdorp Datum 20 februari 2008 RA0822266 Samenvatting Bij de oplevering van een nieuwbouwwoning in Osdorp blijkt

Nadere informatie

De behandeling van een kwijtscheldingsverzoek Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

De behandeling van een kwijtscheldingsverzoek Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman De behandeling van een kwijtscheldingsverzoek Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 21 december 2010 RA1060083 Samenvatting In mei 2009 vraagt een Amsterdamse

Nadere informatie

Problemen bij aanvraag minimavoorziening Dienst Werk en Inkomen Dienstencentrum, Team Voorzieningen

Problemen bij aanvraag minimavoorziening Dienst Werk en Inkomen Dienstencentrum, Team Voorzieningen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Problemen bij aanvraag minimavoorziening Dienst Werk en Inkomen Dienstencentrum, Team Voorzieningen 5 november 2009 RA0935555 Samenvatting Twee verzoekers wenden zich onafhankelijk

Nadere informatie

Stuk tuin blijkt van de gemeente Gemeente Almere Dienst Stadsbeheer

Stuk tuin blijkt van de gemeente Gemeente Almere Dienst Stadsbeheer Rapport Gemeentelijke Ombudsman Stuk tuin blijkt van de gemeente Gemeente Almere Dienst Stadsbeheer 8 april 2010 RA0942607 Samenvatting Een man huurt sinds 1991 woning met een tuin van een woningbouwvereniging

Nadere informatie

Rapport. Datum: 3 december 2010 Rapportnummer: 2010/344

Rapport. Datum: 3 december 2010 Rapportnummer: 2010/344 Rapport Datum: 3 december 2010 Rapportnummer: 2010/344 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het regionale politiekorps Limburg-Zuid zijn meldingen van geluidsoverlast vanaf 22 oktober 2009 tot heden, welke

Nadere informatie

Geen waarschuwing en schadevergoeding, wel weggesleept Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuideramstel N.V. Verzekeringsbedrijf Groot Amsterdam

Geen waarschuwing en schadevergoeding, wel weggesleept Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuideramstel N.V. Verzekeringsbedrijf Groot Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen waarschuwing en schadevergoeding, wel weggesleept Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuideramstel N.V. Verzekeringsbedrijf Groot Amsterdam 28 juli 2009 RA0940669 Samenvatting

Nadere informatie

Kenteken gewijzigd; tóch naheffingsaanslagen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Bos en Lommer PCH

Kenteken gewijzigd; tóch naheffingsaanslagen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Bos en Lommer PCH Rapport Gemeentelijke Ombudsman Kenteken gewijzigd; tóch naheffingsaanslagen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Bos en Lommer PCH 22 april 2010 RA1050393 Samenvatting Een man heeft een parkeervergunning in Bos

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker, advocaat, klaagt erover dat zijn advocaatstagiaire op 18 mei 2009 geen toegang werd verleend tot de detentieboot Dordrecht, teneinde met verzoeker een telehoorzitting van

Nadere informatie

Stroomlijning klachten verlichting Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuideramstel Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer

Stroomlijning klachten verlichting Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuideramstel Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer Rapport Gemeentelijke Ombudsman Stroomlijning klachten verlichting Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuideramstel Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer 18 juni 2008 RA0826588 Samenvatting Een man meldt

Nadere informatie

Rapport. Datum: 27 februari 2007 Rapportnummer: 2007/041

Rapport. Datum: 27 februari 2007 Rapportnummer: 2007/041 Rapport Datum: 27 februari 2007 Rapportnummer: 2007/041 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat X Gerechtsdeurwaarders: op 4 april 2006 een herhaald bevel heeft gedaan tot betaling van per 1 maart 2006 verschuldigde

Nadere informatie

Wet openbaarheid bestuur twee weken wordt een jaar Gemeente Amsterdam Bestuursdienst, Directie Openbare Orde en Veiligheid

Wet openbaarheid bestuur twee weken wordt een jaar Gemeente Amsterdam Bestuursdienst, Directie Openbare Orde en Veiligheid Rapport Gemeentelijke Ombudsman Wet openbaarheid bestuur twee weken wordt een jaar Gemeente Amsterdam Bestuursdienst, Directie Openbare Orde en Veiligheid 11 december 2009 RA0945634 Samenvatting Een man

Nadere informatie

Aanvraag bijzondere bijstand Sociale Dienst Amsterdam, regio Noord

Aanvraag bijzondere bijstand Sociale Dienst Amsterdam, regio Noord Rapport Gemeentelijke Ombudsman Aanvraag bijzondere bijstand Sociale Dienst Amsterdam, regio Noord 17 december 2004 RA0409921 Samenvatting Verzoeker heeft een chronische ziekte en vraagt bijzondere bijstand

Nadere informatie

Met een ParkAdammer betalen in een dubbeltjeszone Gemeente Amsterdam Dienst Stadstoezicht

Met een ParkAdammer betalen in een dubbeltjeszone Gemeente Amsterdam Dienst Stadstoezicht Rapport Gemeentelijke Ombudsman Met een ParkAdammer betalen in een dubbeltjeszone Gemeente Amsterdam Dienst Stadstoezicht 10 april 2008 RA0824279 Samenvatting Een man parkeert in de Rijnstraat en schakelt

Nadere informatie

Die beruchte draaiknopautomaat Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost Cition

Die beruchte draaiknopautomaat Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost Cition Rapport Gemeentelijke Ombudsman Die beruchte draaiknopautomaat Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost Cition 9 juni 2011 RA110741 Samenvatting Een man van 71 jaar zoekt na het parkeren van zijn auto een parkeermeter.

Nadere informatie

Trage klachtbehandeling belemmert inburgering Gemeente Amsterdam Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling

Trage klachtbehandeling belemmert inburgering Gemeente Amsterdam Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Rapport Gemeentelijke Ombudsman Trage klachtbehandeling belemmert inburgering Gemeente Amsterdam Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling 9 december 2009 RA0945025 Samenvatting Eind juli 2008 dient een man

Nadere informatie

Schadeafhandeling deugt niet Gemeente Diemen

Schadeafhandeling deugt niet Gemeente Diemen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Schadeafhandeling deugt niet Gemeente Diemen 9 juli 2009 RA0940135 Samenvatting In september 2007 vinden er boor- en sloopwerkzaamheden plaats in de Hartveldseweg. In een

Nadere informatie

Geen duidelijkheid over handhavingsverzoek Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum

Geen duidelijkheid over handhavingsverzoek Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen duidelijkheid over handhavingsverzoek Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum 4 maart 2010 RA1048585 Samenvatting Een bewoner van een appartement dient in augustus 2008

Nadere informatie

Gepubliceerd in Staatscourant 17 september 2007, nr. 179 / pag. 11

Gepubliceerd in Staatscourant 17 september 2007, nr. 179 / pag. 11 Gepubliceerd in Staatscourant 17 september 2007, nr. 179 / pag. 11 Klachtenregeling IGZ Artikel 1 1 Een ieder heeft het recht om over de wijze waarop de inspectie zich in een bepaalde aangelegenheid jegens

Nadere informatie

Tramgebonk op de Zeilbrug Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer

Tramgebonk op de Zeilbrug Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer Rapport Gemeentelijke Ombudsman Tramgebonk op de Zeilbrug Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer 14 december 2012 RA122195 Samenvatting Een man woont dichtbij de Zeilbrug

Nadere informatie

Wel water, geen facturen Gemeente Amsterdam Waternet

Wel water, geen facturen Gemeente Amsterdam Waternet Rapport Gemeentelijke Ombudsman Wel water, geen facturen Gemeente Amsterdam Waternet Samenvatting 13 oktober 2011 RA111384 Waternet gaat in 2008 op een ander factureringssysteem over. Bij een aantal klanten

Nadere informatie

Een onderzoek naar de handelwijze van de Stichting Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden

Een onderzoek naar de handelwijze van de Stichting Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden Rapport Een onderzoek naar de handelwijze van de Stichting Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (het COKZ) Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over het COKZ te Leusden

Nadere informatie

Rapport. Datum: 22 mei 2003 Rapportnummer: 2003/144

Rapport. Datum: 22 mei 2003 Rapportnummer: 2003/144 Rapport Datum: 22 mei 2003 Rapportnummer: 2003/144 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst/Ondernemingen Utrecht (per 1 januari 2003: Belastingdienst/Utrecht-Gooi/kantoor Utrecht) zijn

Nadere informatie

Tevens klaagt verzoekster erover dat zij op haar diverse brieven aan de Belastingdienst geen antwoord heeft gekregen.

Tevens klaagt verzoekster erover dat zij op haar diverse brieven aan de Belastingdienst geen antwoord heeft gekregen. Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat zij, hoewel daartoe na haar emigratie naar Spanje geen enkele aanleiding bestaat, nog regelmatig aangiftes en andere stukken van de Belastingdienst ontvangt.

Nadere informatie

Budgetbeheer/schuldhulpverlening Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Budget Bureau Almere Stadsbank Midden Nederland

Budgetbeheer/schuldhulpverlening Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Budget Bureau Almere Stadsbank Midden Nederland Rapport Gemeentelijke Ombudsman Budgetbeheer/schuldhulpverlening Gemeente Almere Dienst Sociale Zaken Budget Bureau Almere Stadsbank Midden Nederland 7 november 2008 RA0831232 Samenvatting Een inwoner

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. Datum: 27 februari Rapportnummer: 2014/012

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. Datum: 27 februari Rapportnummer: 2014/012 Rapport Rapport betreffende een klacht over de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. Datum: 27 februari 2014 Rapportnummer: 2014/012 2 Klacht Verzoeker ontving een bekeuring vanwege een verkeersovertreding.

Nadere informatie

Het horen van de huiseigenaar in de bezwaarprocedure van de huurder Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

Het horen van de huiseigenaar in de bezwaarprocedure van de huurder Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman Het horen van de huiseigenaar in de bezwaarprocedure van de huurder Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 14 februari 2007 RA0612500 Samenvatting Verzoeker is eigenaar van

Nadere informatie

De onbekende bestemming van een kinderdagverblijf Stadsdeel Oud-Zuid

De onbekende bestemming van een kinderdagverblijf Stadsdeel Oud-Zuid Rapport Gemeentelijke Ombudsman De onbekende bestemming van een kinderdagverblijf Stadsdeel Oud-Zuid 25 juli 2007 RA0612846 Samenvatting Verzoekster wil een kinderdagverblijf beginnen en informeert bij

Nadere informatie

Rapport gemeentelijke ombudsman

Rapport gemeentelijke ombudsman Rapport gemeentelijke ombudsman inzake de klacht van de heer L. over het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, cluster Stadsbeheer, afdeling Toezicht en Handhaving Dossiernummer:

Nadere informatie

hem niet heeft gehoord, ondanks zijn uitdrukkelijke verzoek daartoe;

hem niet heeft gehoord, ondanks zijn uitdrukkelijke verzoek daartoe; Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt over de wijze waarop de Raad voor Rechtsbijstand te Amsterdam zijn klacht van 29 juli 2008 heeft behandeld. Met name klaagt verzoeker erover dat de Raad voor Rechtsbijstand:

Nadere informatie

Rapport. Datum: 31 januari 2011 Rapportnummer: 2011/032

Rapport. Datum: 31 januari 2011 Rapportnummer: 2011/032 Rapport Datum: 31 januari 2011 Rapportnummer: 2011/032 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de griffie van het gerechtshof Den Haag hem het arrest van 17 juli 2008 niet heeft toegestuurd met als gevolg

Nadere informatie

Wob-termijn niet in acht genomen Gemeente Amsterdam Raadsgriffie Bestuursdienst

Wob-termijn niet in acht genomen Gemeente Amsterdam Raadsgriffie Bestuursdienst Rapport Gemeentelijke Ombudsman Wob-termijn niet in acht genomen Gemeente Amsterdam Raadsgriffie Bestuursdienst Datum: 16 augustus 2010 RA1054326 Samenvatting Een oud-raadslid stuurt in december 2008 een

Nadere informatie

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport.

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport. Rapport 2 h2>klacht Beoordeling Conclusie Onderzoek Bevindingen Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst zijn Iraakse identiteitskaart aanmerkt als een vals document maar

Nadere informatie

Geen reactie op onaangename brief Gemeente Almere Dienst Stadsbeheer

Geen reactie op onaangename brief Gemeente Almere Dienst Stadsbeheer Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen reactie op onaangename brief Gemeente Almere Dienst Stadsbeheer 30 juni 2010 RA1053043 Samenvatting Een jongeman glijdt vlak voor een rotonde in Almere uit met zijn

Nadere informatie

Rapport. Datum: 24 februari 2005 Rapportnummer: 2005/049

Rapport. Datum: 24 februari 2005 Rapportnummer: 2005/049 Rapport Datum: 24 februari 2005 Rapportnummer: 2005/049 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV), kantoor Haarlem: tot op het moment waarop zij zich

Nadere informatie

Trage en slordige afhandeling kwijtscheldingsverzoeken Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam

Trage en slordige afhandeling kwijtscheldingsverzoeken Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Rapport Gemeentelijke Ombudsman Trage en slordige afhandeling kwijtscheldingsverzoeken Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam 3 mei 2013 RA130718 Samenvatting Een inwoonster van Amsterdam

Nadere informatie

Afwijzing van een bijstandsuitkering Dienst Werk en Inkomen, Markplein Nieuw West en Dienstencentrum, Juridische Zaken

Afwijzing van een bijstandsuitkering Dienst Werk en Inkomen, Markplein Nieuw West en Dienstencentrum, Juridische Zaken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Afwijzing van een bijstandsuitkering Dienst Werk en Inkomen, Markplein Nieuw West en Dienstencentrum, Juridische Zaken 12 mei 2006 RA0611644 Samenvatting Verzoekster woont

Nadere informatie

Traplift zonder vergunning Gemeente Amsterdam Dienst Zorg en Samenleven

Traplift zonder vergunning Gemeente Amsterdam Dienst Zorg en Samenleven Rapport Gemeentelijke Ombudsman Traplift zonder vergunning Gemeente Amsterdam Dienst Zorg en Samenleven 10 november 2009 RA0944475 Samenvatting Een huiseigenaar beklaagt zich over het feit dat de Dienst

Nadere informatie

Het optreden van een buschauffeur Gemeente Amsterdam Gemeentevervoerbedrijf

Het optreden van een buschauffeur Gemeente Amsterdam Gemeentevervoerbedrijf Rapport Gemeentelijke Ombudsman Het optreden van een buschauffeur Gemeente Amsterdam Gemeentevervoerbedrijf 8 maart 2007 Rapportnummer: RA0612967 Samenvatting Een man is getuige van een incident in de

Nadere informatie

Adreswijzing doorgegeven, toch een naheffingsaanslag Gemeente Amsterdam Cition Stadsdeel Oost Dienst Basisinformatie

Adreswijzing doorgegeven, toch een naheffingsaanslag Gemeente Amsterdam Cition Stadsdeel Oost Dienst Basisinformatie Rapport Gemeentelijke Ombudsman Adreswijzing doorgegeven, toch een naheffingsaanslag Gemeente Amsterdam Cition Stadsdeel Oost Dienst Basisinformatie 3 mei 2012 RA120618 Samenvatting Een man verhuist in

Nadere informatie

Weigerachtige behandeling Wob-verzoek Gemeente Weesp

Weigerachtige behandeling Wob-verzoek Gemeente Weesp Rapport Gemeentelijke Ombudsman Weigerachtige behandeling Wob-verzoek Gemeente Weesp 20 september 2012 RA121649 Samenvatting Een vrouw vraagt de gemeente Weesp op 2 november 2011 om een afschrift van stukken

Nadere informatie

Beslissing. inzake de klacht van [klager] over het handelen van de AIVD

Beslissing. inzake de klacht van [klager] over het handelen van de AIVD Beslissing inzake de klacht van [klager] over het handelen van de AIVD Beslissing van de afdeling klachtbehandeling van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingenen Veiligheidsdiensten (CTIVD) inzake

Nadere informatie

Melding van ronselen door stembureauvoorzitter niet onderzocht Gemeente Amsterdam Burgemeester Dienst Persoonsgegevens

Melding van ronselen door stembureauvoorzitter niet onderzocht Gemeente Amsterdam Burgemeester Dienst Persoonsgegevens Rapport Gemeentelijke Ombudsman Melding van ronselen door stembureauvoorzitter niet onderzocht Gemeente Amsterdam Burgemeester Dienst Persoonsgegevens 26 september 2008 RA0829612 Samenvatting Eind mei

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) te Leeuwarden. Datum: 20 december Rapportnummer: 2013/198

Rapport. Rapport over een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) te Leeuwarden. Datum: 20 december Rapportnummer: 2013/198 Rapport Rapport over een klacht over het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) te Leeuwarden. Datum: 20 december 2013 Rapportnummer: 2013/198 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat zij op 22 mei 2013

Nadere informatie

Overlastmeldingen adequaat behandeld Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid

Overlastmeldingen adequaat behandeld Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid Rapport Gemeentelijke Ombudsman Overlastmeldingen adequaat behandeld Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid 18 juni 2013 RA131070 Samenvatting Een vrouw ondervindt geluidsoverlast van een ondergelegen kapsalon.

Nadere informatie

Rapport. Datum: 16 november 2006 Rapportnummer: 2006/368

Rapport. Datum: 16 november 2006 Rapportnummer: 2006/368 Rapport Datum: 16 november 2006 Rapportnummer: 2006/368 2 Klacht Verzoeker klaagt over de wijze waarop een ambtenaar van het regionale politiekorps Gelderland-Zuid hem na zijn aanhouding op 20 mei 2005

Nadere informatie

Rapport. Datum: 4 maart 2004 Rapportnummer: 2004/073

Rapport. Datum: 4 maart 2004 Rapportnummer: 2004/073 Rapport Datum: 4 maart 2004 Rapportnummer: 2004/073 2 Klacht DE ONDERZOCHTE GEDRAGING Het in strijd met het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht niet informeren van betrokkene over de mogelijkheid

Nadere informatie

Foutieve inschrijving Dienst Persoonsgegevens Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Osdorp

Foutieve inschrijving Dienst Persoonsgegevens Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Osdorp Rapport Gemeentelijke Ombudsman Foutieve inschrijving Dienst Persoonsgegevens Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Stadsdeel Osdorp RA0612546 18 december 2006 Samenvatting Door een gemeentelijke fout

Nadere informatie

Rapport. Datum: 8 mei 2002 Rapportnummer: 2002/142

Rapport. Datum: 8 mei 2002 Rapportnummer: 2002/142 Rapport Datum: 8 mei 2002 Rapportnummer: 2002/142 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat UWV Gak, kantoor Leeuwarden, zijn klacht van 14 november 2001 bij brief van 3 januari 2002 ongegrond heeft verklaard

Nadere informatie

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) zond verzoeker hiervoor op 4 november 2006 een beschikking met een sanctiebedrag van 40.

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) zond verzoeker hiervoor op 4 november 2006 een beschikking met een sanctiebedrag van 40. Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt er over dat de officier van justitie bij de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) op geen enkele wijze heeft gereageerd op zijn herhaalde schriftelijke verzoek

Nadere informatie

Geen registratie van het postverkeer Gemeente Zaanstad Dienst Wijken

Geen registratie van het postverkeer Gemeente Zaanstad Dienst Wijken Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen registratie van het postverkeer Gemeente Zaanstad Dienst Wijken 1 december 2008 RA0831790 Samenvatting Ongeveer gelijktijdig ontvangt de ombudsman twee klachten van

Nadere informatie

Bijna vier jaar na betaling volgt alsnog invordering aanmaningskosten Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oud-Zuid

Bijna vier jaar na betaling volgt alsnog invordering aanmaningskosten Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oud-Zuid Rapport Gemeentelijke Ombudsman Bijna vier jaar na betaling volgt alsnog invordering aanmaningskosten Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oud-Zuid 8 februari 2010 RA1047434 Samenvatting In 2009 ontvangt een man

Nadere informatie

Rapport. Datum: 30 september 2005 Rapportnummer: 2005/312

Rapport. Datum: 30 september 2005 Rapportnummer: 2005/312 Rapport Datum: 30 september 2005 Rapportnummer: 2005/312 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) incorrecte informatie heeft verschaft in de brochure en op de

Nadere informatie

Geen leidraad voor inzage dossier Gemeente Amsterdam Stadsdeel West Meldpunt Zorg en Overlast

Geen leidraad voor inzage dossier Gemeente Amsterdam Stadsdeel West Meldpunt Zorg en Overlast Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen leidraad voor inzage dossier Gemeente Amsterdam Stadsdeel West Meldpunt Zorg en Overlast 10 juli 2013 RA131236 Samenvatting Een man heeft zijn huurwoning moeten verlaten

Nadere informatie

Rapport. Datum: 29 maart 2005 Rapportnummer: 2005/091

Rapport. Datum: 29 maart 2005 Rapportnummer: 2005/091 Rapport Datum: 29 maart 2005 Rapportnummer: 2005/091 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hem

Nadere informatie

Rapport. Datum: 28 juli 2000 Rapportnummer: 2000/252

Rapport. Datum: 28 juli 2000 Rapportnummer: 2000/252 Rapport Datum: 28 juli 2000 Rapportnummer: 2000/252 2 Klacht Op 8 maart 2000 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw M. te Rotterdam, met een klacht over een gedraging van de Belastingdienst/Douane,

Nadere informatie

Rapport. Datum: 12 juli 2007 Rapportnummer: 2007/149

Rapport. Datum: 12 juli 2007 Rapportnummer: 2007/149 Rapport Datum: 12 juli 2007 Rapportnummer: 2007/149 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (het CBR) hem onheus heeft bejegend toen hij begin mei 2006

Nadere informatie

Concurrentie van een bloemenstal bij het winkelcentrum Muziekwijk Gemeente Almere Dienst Stadsbeheer

Concurrentie van een bloemenstal bij het winkelcentrum Muziekwijk Gemeente Almere Dienst Stadsbeheer Rapport Gemeentelijke Ombudsman Concurrentie van een bloemenstal bij het winkelcentrum Muziekwijk Gemeente Almere Dienst Stadsbeheer 7 augustus 2009 RA0941078 Samenvatting Een eigenaar van een bloemenzaak

Nadere informatie

Veel gedoe om onterechte naheffing Gemeente Amsterdam Cition Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Dienst Stadstoezicht

Veel gedoe om onterechte naheffing Gemeente Amsterdam Cition Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Dienst Stadstoezicht Rapport Gemeentelijke Ombudsman Veel gedoe om onterechte naheffing Gemeente Amsterdam Cition Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam Dienst Stadstoezicht ` 1 februari 2012 RA120154 Samenvatting Een vrouw

Nadere informatie

Burgerservicenummer ten onrechte geëist Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid Dienstverlening en Facilitair Management (14020)

Burgerservicenummer ten onrechte geëist Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid Dienstverlening en Facilitair Management (14020) Rapport Gemeentelijke Ombudsman Burgerservicenummer ten onrechte geëist Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid Dienstverlening en Facilitair Management (14020) Samenvatting 3 maart 2014 RA140356 Een man bezoekt

Nadere informatie

Klachtbehandeling inzage bibliotheek

Klachtbehandeling inzage bibliotheek Rapport Gemeentelijke Ombudsman Klachtbehandeling inzage bibliotheek Gemeente Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer 3 december 2008 RA0832127 Samenvatting Een inwoner van het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer

Nadere informatie

Levering elektrische rolstoel duurt zeventien maanden Gemeente Amsterdam Dienst Wonen, Zorg en Samenleven Welzorg

Levering elektrische rolstoel duurt zeventien maanden Gemeente Amsterdam Dienst Wonen, Zorg en Samenleven Welzorg Rapport Gemeentelijke Ombudsman Levering elektrische rolstoel duurt zeventien maanden Gemeente Amsterdam Dienst Wonen, Zorg en Samenleven Welzorg 18 oktober 2011 RA111409 Samenvatting Een vrouw vraagt

Nadere informatie

Driejarig kind blijft alleen ingeschreven Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost Dienst Persoons- en Geo-informatie

Driejarig kind blijft alleen ingeschreven Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost Dienst Persoons- en Geo-informatie Rapport Gemeentelijke Ombudsman Driejarig kind blijft alleen ingeschreven Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost Dienst Persoons- en Geo-informatie 20 september 2011 RA111227 Samenvatting Een vrouw verhuist

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Emmen. Datum: 12 december 2011. Rapportnummer: 2011/358

Rapport. Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Emmen. Datum: 12 december 2011. Rapportnummer: 2011/358 Rapport Rapport over een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Emmen. Datum: 12 december 2011 Rapportnummer: 2011/358 2 Klacht Verzoekster klaagt erover, dat de gemeentesecretaris

Nadere informatie

Afvalstoffenheffing zonder huisvuilinzameling Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen

Afvalstoffenheffing zonder huisvuilinzameling Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Afvalstoffenheffing zonder huisvuilinzameling Gemeente Amsterdam Dienst Belastingen 28 maart 2007 RA0612438 Samenvatting Verzoekster woont in Westpoort. Geregeld neemt zij

Nadere informatie