Het Duivengazetse. Januari Pascal Lanneau Dierenarts Keiberg Moen België

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Duivengazetse. Januari 2010. Pascal Lanneau Dierenarts Keiberg 31 8552 Moen België 0032 56 649143 pascallanneau@skynet.be"

Transcriptie

1 Het Duivengazetse Januari 2010 Pascal Lanneau Dierenarts Keiberg Moen België Regelmatig krijg ik vragen van klanten die nog van alles en nog wat wensen te doen, maar als we er dan een agenda even bijnemen om na te gaan wat we kunnen doen op welk moment valt dit soms tegen, in die zin dat er te weinig tijd over is tussen de aanvang van het seizoen en de gewenste behandeling. Om U als duivenliefhebber een beetje te helpen hierbij heb ik een soort van hulpmiddel, zeg maar een checklist gemaakt, door zo veel mogelijk facetten die met de medische kant van de duivensport te maken hebben, op een rijtje zet. Let wel, deze lijst is daarom niet volledig, en afhankelijk van jouw eigen steeds terugkerende duivenproblemen op jouw hok kan deze lijst worden aangepast en gepersonaliseerd. Als je vragen hebt, of je vindt dat er nog extra punten zouden moeten vermeld worden, laat het dan gerust weten. Ik heb gepoogd in deze editie van Het Duivengazetse, enkele dingen op een rijtje te zetten die speciale aandacht verdienen van, u als duivenliefhebber. Enkele veel terugkerende vragen zijn:wanneer is het de ideale tijdstip om.? o Te vaccineren tegen paratyphus o Te behandelen tegen paratyphus o Te behandelen tegen de kop? o Te behandelen tegen de luizen met de druppelmethode? o. In andere edities van Het Duivengazetse ging ik reeds dieper in op enkele aspecten van deze vragen. Op de volgende bladzijden vindt u een overzicht van wat je kan/mag doen of niet binnen een bepaalde periode. Let wel, dit alles is slechts een leidraad en jouw dierenarts kan raad geven afhankelijk van de specifieke hokproblemen. Vul nu uw agenda in en bespreek het samen met uw dierenarts, zodat u geen belangrijke zaken over het hoofd ziet en u nu reeds alles kan inplannen voor een volgend geslaagd seizoen. Algemeen

2 Een duivenjaar kan men indelen in een drietal belangrijke hoofdperiodes: De ruiperiode De kweekperiode De voorbereiding op de kweek De werkelijke kweek periode De opgroei van de jongen Het vluchtseizoen De voorbereiding op de vluchten De vluchten Het al dan niet uitvoeren van bepaalde behandelingen en / of vaccinaties en dergelijke hangt voornamelijk af van de periode waarin de duiven zich bevinden, vandaar dat ik kort het duivenjaar zal bespreken. Dit alles is slechts een hulpmiddel en moet samen met jouw dierenarts besproken worden ten einde een persoonlijke agenda te kunnen aanmaken!! Tijdens de besproken periode is het een echte aanrader deze zaken in te plannen Tijdens de besproken periode zou ik deze zaken ten stelligste afraden om te doen Speciale aandacht voor: Tijdens de besproken periode moet je heel zeker aan deze punten denken!!! RUIPERIODE De ruiperiode is één van de rustigste periodes voor een duivenliefhebber, wat zeker niet wil zeggen dat deze periode onbelangrijk is, integendeel!! De gezondheid van de duiven staat sterk onder druk doordat het wisselen van het verenkleed een enorme inspanning vergt van de duiven. Allerlei ziekten die eventueel op de loer liggen kunnen plots tijdens deze ruiperiode (en eventueel de daarop volgende kweekperiode), de kop opsteken. Een aangepaste, goede voeding (bvb ruimengeling) is van uitermate belang, samen met het regelmatig toedienen van bvb thee, of extra voedingssupplementen op basis van methionine, choline (bvb Ecuchol, Sedochol, ). Dit zal helpen om een mooi nieuw verenkleed te verkrijgen en de duiven te ondersteunen tijdens deze veel vergende periode. Aangezien heel veel duivenliefhebbers hun duiven tijdens de rui in volières huisvesten, is het dan ook het ideale moment om van de leegstand van de vlieghokken gebruik te maken om allerlei kleine herstellingen uit te voeren. Indien je veel last had tijdens het seizoen van de veelgevreesde kopproblemen, is het misschien noodzakelijk om de ventilatie op jouw hok eens heel aandachtig te (laten) bestuderen, en waar nodig eventuele grotere werken uit te voeren ter verbetering van de ventilatie en dergelijke!! Toedienen van medicatie is tijdens deze ruiperiode uit den boze, behalve als dit werkelijk noodzakelijk is. Sommige medicatie zal een invloed hebben op de groei en de vorming van de veren, dat duidelijk zichtbaar zal blijven tijdens het daaropvolgende seizoen.

3 Blind kuren is heel zeker af te raden, zoals trouwens tijdens het volledige leven van Uw duiven!! Kweekperiode Ook de kweekperiode is één van de meest stresserende periode voor de duiven, en ziekten als paratyphus steken heel regelmatig, o.a. tijdens de kweek, de kop op. Voorbereiding van de kweek De voorbereiding van de kweek, is deze periode die het koppelen meer dan een maand vooraf gaat. Het is afgeraden om de duiven te behandelen gedurende de laatste 4 weken voor het koppelen ten einde een negatieve invloed van de medicatie op de vruchtbaarheid te vermijden. Laat een algemeen onderzoek uitvoeren +/- 1.5 maand voor de aanvang van de kweek zodat je indien nodig nog gericht kan kuren. Toedienen van extra vitamines E en Selenium (bvb Dynergon Q 10, Tarwekiemolie, )zijn een grote hulp om de kweekcapaciteiten aan te scherpen Speciale aandacht voor PARATYPHUS: Laat een bacteriologisch onderzoek doen op een 5 dagen mengmeststaal ter controle op paratyphus, gevolgd door eventuele behandeling en/of vaccinatie. Indien je van plan bent te vaccineren tegen paratyphus, bedenk dan dat het commercieel verkrijgbaar vaccin in België (Colombovac paratyphus ) 2 maal met een interval van minstens 3 weken moet worden toegediend als het de eerste maal is dat de duiven worden gevaccineerd!! Indien je wilt vaccineren met een speciaal ontwikkeld auto-vaccin, dan moet er eerst een salmonella stam bij jouw duiven tijdens het bacteriologisch onderzoek teruggevonden zijn, en is er meestal een wachttermijn van 1 à 2 maand vooraleer het vaccin geleverd kan worden. Zorg dat dit alles achter de rug is minstens 1 maand voor het koppelen Koppel en Broedperiode Best zo weinig mogelijk veranderingen op het hok om stress te voorkomen. Zorg dat er voldoende grit en piksteen aanwezig is op het hok. Trichomonas behandeling indien nodig tijdens het broeden. Vaccinatie tegen paratypus zou ik niet onmiddellijk aanraden wegens het mogelijk ziek zijn van de dieren na de inenting. Indien echt noodzakelijk kan dit probleem eventueel worden omzeild door de doffers enkele dagen verschillend te vaccineren van de duivinnen, zodat het broeden wordt gegarandeerd.

4 Opgroei van de jongen Vanaf een leeftijd van 3 weken oud- kunnen de jongen in principe worden gevaccineerd tegen paramyxo, vanaf een leeftijd van 6 weken tegen pokken. Er wordt algemeen aangeraden dit zo vlug mogelijk te doen, enerzijds uit praktische overwegingen (alle duiven zijn nog aanwezig en laten zich gemakkelijk vangen), maar anderzijds vooral omdat men ziet dat een vroege vaccinatie positieve invloeden heeft op het onderdrukken van het adeno probleem. De duiven kunnen minder invloed ondervinden van de gevreesde adeno-coli (wat niet wil zeggen dat ze er totaal geen last zullen van hebben!!), indien men de jongen op jonge leeftijd inent. Daarnaast heeft men ook minder kans dat de duiven geïnfecteerd zijn met het circo virus, dat op zijn beurt het effect van de vaccinatie zou kunnen verminderen. Laat de jonge duiven zelf weerstand opbouwen, en geef ze geen medicatie indien niet nodig. Door te vlug medicatie toe te dienen aan jonge duiven zal je enerzijds duiven krijgen die geen enkele weerstand tegen de meest voorkomende ziektes zelf kunnen opbouwen, en anderzijds resistentie tegen bepaalde medicatie in de hand werken, zodat geen enkele behandeling meer deftig zijn werk zal kunnen doen indien dit nodig blijkt te zijn.acht voor Vlucht seizoen Het vluchtseizoen wordt veelal gekenmerkt door heel wat problemen die veroorzaakt worden door het contact met andere duiven en tevens door de weersomstandigheden. Behandelen is niet altijd te vermijden, maar houd steeds de 5 belangrijke peilers van het welslagen van een behandeling goed in het achterhoofd (Wanneer, Wat, Hoe, Hoelang en Hoeveel!!!) Voorbereiding van het vluchtseizoen Laat een algemeen onderzoek uitvoeren +/- 1.5 maand voor de aanvang van het vluchtseizoen, zodat je indien nodig nog gericht kan kuren. Vaccineer al jouw duiven tegen paramyxo, pokken en eventueel paratyphus. Zorg ervoor dat je alles kan combineren zodat je niet te dicht moet vaccineren tegen het begin van het vluchtseizoen aan. Maak daarom een tijdschema op ver voordien, zodat je niet tot de vaststelling moet komen dat je niet alles meer kan uitvoeren. Speciale aandacht voor PARATYPHUS (cfr voorbereiding kweekperiode) LUIZEN De duiven behandelen tegen de luizen en andere ectoparasieten kan gebeuren gedurende het volledige jaar met een spuitbus, spray.

5 Bij de druppelmethode wordt meestal aangeraden dit 1 maand voor het seizoen te doen. KOPZIEKTE Bij steeds terugkerende kopproblemen is het soms noodzakelijk om de onderliggende oorzaak te diagnosticeren en eventueel hiertegen ook te behandelen. Enerzijds moet de ventilatie goed bekeken worden, maar soms kan een uitstrijkje van de ogen (luchtwegen, trachea, neus, ) bepaalde ziektekiemen aan het licht brengen waarbij de infectiedruk mogelijks reeds voor het seizoen relatief hoog is, waardoor een behandeling sterk aan te bevelen kan zijn. In veel gevallen kan er bvb een hoge infectiedruk van Chlamydia worden teruggevonden die dan ook best behandeld wordt. Let wel!! Eerst een diagnose en dan pas behandelen indien nodig!!! Vluchtseizoen Laat heel geregeld een algemeen onderzoek uitvoeren ten einde problemen te voorkomen Geef de juiste voeding en de nodige voedingssupplementen op de juiste momenten!! Blinde kuren zijn zoals tijdens elke periode van het jaar volledig uit den boze!!! Behandel enkel en alleen gericht, dwz nadat u een juiste diagnose hebt van het probleem!!! Op de volgende bladzijde kan je zelf jouw jaaragenda opmaken door data in te vullen voor die categorie van duiven (doffers, duivinnen, jongen, kwekers) bij die handelingen die je wenst te doen het komende jaar. Het daaropvolgende, laatste blad is een richtwijzer wanneer het meest geschikte moment is om dergelijke handelingen te doen. Personaliseer deze agenda en zorg ervoor dat je niet in tijdsgebrek komt op deze manier!! Houd rekening met de aanvang van jouw seizoenen, van wat en wanneer je kan en wilt doen en giet alles in een tijdsschema Stel nu uw jaaragenda samen zodat je niet voor verrassingen komt te staan!!! Doffers Duivinnen Jongen Kwekers Onderzoeken Algemeen Mestonderzoek standaard

6 bacteriologisch Kropswab Oogswab bacteriologisch viraal Behandelingen afhankelijk van de onderzoeken Speciale aandacht voor. Paratyphus (2 maal?) chlamydia(1-4 w?) luizen Vaccinaties paramyxo pokken paratyphus Hoksaneringen Aanpassingen ventilatie Ontsmettingen algemeen parasieten ongedierte Opmerkingen/extra's Schrijf bij iedere behandeling wanneer je wat bij welke duiven wenst te doen

7 Kweekperiode Opgroeiende jongen Vluchtperiode Ruiperiode Voorbereiding Koppelen Broeden 3 weken 6 weken Voorbereiding Trainingsvluchten Vluchten Ruiperiode Algemeen onderzoek Mestonderzoek Keelswab Ooguitstrijkje Andere Behandelingen Blinde kuren Gericht kuren Chlamydia Paratyphus Luizenbestrijding Noodkuur andere Vaccinaties paramyxo pokken paratyphus andere Hoksanering Ventilatieaanpassing Ontsmetting algemeen parasieten ongedierte Ten sterkste aangeraden Bij probleemhokken ten sterkste aangeraden Enkel op dierenarts advies niet van toepassing

Verzorgingsschema kweekduiven

Verzorgingsschema kweekduiven Verzorgingsschema rui per duif & : Mutine Opmerkingen - Minstens 1 maal per week een bad ter beschikking stellen waarin men 1 à 2 soeplepels Ideal Badzout vermengt per emmer water (circa 10 liter). - Geef

Nadere informatie

De problemen van de oude hen. Algemene gezondheid van hennen op leeftijd. Deel 1. Wat zien we nu eigenlijk het meeste bij de oude hen?

De problemen van de oude hen. Algemene gezondheid van hennen op leeftijd. Deel 1. Wat zien we nu eigenlijk het meeste bij de oude hen? Algemene gezondheid van hennen op leeftijd Robert Jan Molenaar De problemen van de oude hen Deel 1- de ziektes Wat zien we vaak? Extra gevoelig Positief nieuws Deel 2 de risico s Opnieuw gevoelig Afsluitend,

Nadere informatie

Resultaten van een veldproef met betrekking tot neonatale kalverdiarree

Resultaten van een veldproef met betrekking tot neonatale kalverdiarree Auteur: Vanessa Meganck Inleiding Resultaten van een veldproef met betrekking tot neonatale kalverdiarree Voor het vermijden van diarree bij de jongste kalfjes dient er een evenwicht gevonden te worden

Nadere informatie

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe!

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Nieuwsbrief Januari 2014 Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Wij staan in het nieuwe jaar weer voor u en uw huisdieren klaar! Ik wilde het over het nut en het

Nadere informatie

Hokbezoek Gebroeders Homma Steggerda 28 november 2015.

Hokbezoek Gebroeders Homma Steggerda 28 november 2015. Hokbezoek Gebroeders Homma Steggerda 28 november 2015. U bent van mij gewoon dat ik op een manier schrijf zoals ik het zie en hoor, helaas geen spectaculaire ontdekkingen, onderweg samen met Dirk Huizinga

Nadere informatie

Het belang van monitoring en vaccinatie in de BVD-aanpak

Het belang van monitoring en vaccinatie in de BVD-aanpak Auteur: Steven Sarrazin Het belang van monitoring en vaccinatie in de BVD-aanpak Veelal wordt de bestrijding van het Boviene Virale Diarree-virus (BVD) enkel geassocieerd met vaccinatie. Echter, met vaccinatie

Nadere informatie

KWEEK STAPPENPLAN. wanneer wat uitgevoerd 1 na de ruiperiode Maak jouw hokken parasietvrij. Gebruik hiervoor ontsmettingsmiddel en een gasbrander.

KWEEK STAPPENPLAN. wanneer wat uitgevoerd 1 na de ruiperiode Maak jouw hokken parasietvrij. Gebruik hiervoor ontsmettingsmiddel en een gasbrander. KWEEK STAPPENPLAN Als topliefhebber moet je rekening houden met verschillende factoren. Om geen belangrijke zaken uit het oog te verliezen, kan je dit eenvoudige stappenplan gebruiken. Dit plan begeleidt

Nadere informatie

IB.CN.03.01 April 2014. Productomschrijving GN-Code Land Paard 0101 China

IB.CN.03.01 April 2014. Productomschrijving GN-Code Land Paard 0101 China I. TOEPASSINGSGEBIED Productomschrijving GN-Code Land Paard 0101 II. BILATERAAL CERTIFICAAT Code FAVV Titel van het certificaat EX.VTL.CN.03.01 Veterinair certificaat voor de export van paarden vanuit

Nadere informatie

Vaccinatie schema kat door: Dierenarts van Kessel

Vaccinatie schema kat door: Dierenarts van Kessel Vaccinatie schema kat door: Dierenarts van Kessel De vaccinatieprotocollen in de praktijk voor katten worden gehanteerd zijn gebaseerd op de Europese richtlijnen die door het ABCD zijn opgesteld. Hieronder

Nadere informatie

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Door Marije Blok Het is verstandig uw huisdier(en) te laten inenten tegen verschillende dierziekten. Maar waartegen worden ze nu eigenlijk ingeënt? En waarom is

Nadere informatie

Algemene maatregelen ter preventie van insleep Coryza op legbedrijven.

Algemene maatregelen ter preventie van insleep Coryza op legbedrijven. Algemene maatregelen ter preventie van insleep Coryza op legbedrijven. 1. Optimaliseren bedrijfshygiënemanagement om insleep te voorkomen, blijft de belangrijkste maatregel. Vaccinatie is alleen ter ondersteuning.

Nadere informatie

Julianalaan 7a, 6191 AL Beek, Tel:

Julianalaan 7a, 6191 AL Beek, Tel: Nieuwsbrief duif december 2009 Julianalaan 7a, 6191 AL Beek, Tel: 0031-46-4371885 Boskamp@pigeonvetcenter.com Evaluatie beurzen Zoals altijd waren de beurzen weer gezellig. Oude bekenden terugzien. Bijpraten

Nadere informatie

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen!

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! INFORMATIE Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! Vaccineren Als eigenaar verzorgt u uw hond natuurlijk zo goed mogelijk. Immers, een goede voeding en de juiste verzorging houden uw dier

Nadere informatie

Aanschaf & verzorging

Aanschaf & verzorging Konijnen Nooit één, maar twee minimum leeftijd: 8 weken Huisvesting Aanschaf & verzorging Voor je een konijn in huis haalt, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Net als

Nadere informatie

Eieren & Pluimvee. afrekenen met bacteriën, virussen + schimmels

Eieren & Pluimvee. afrekenen met bacteriën, virussen + schimmels Eieren & Pluimvee Eieren en Pluimvee Vires5 Animalia laat steeds weer enorme resultaten zien. Dieren die dagelijks 3% Vires5 Animalia in hun drinkwater drinken, zien er gezonder uit, zijn fitter en minder

Nadere informatie

VERKOUDHEID OF GRIEP?

VERKOUDHEID OF GRIEP? VERKOUDHEID OF GRIEP? Een verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door besmetting met een virus. Die kan via speekseldruppeltjes maar meestal besmetten we ons zelf nadat we met onze handen in contact zijn

Nadere informatie

Module Begeleiden voortplanting

Module Begeleiden voortplanting Module Begeleiden voortplanting De CO 2 -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000057/NL Colofon Auteur Martijn Smeets

Nadere informatie

BIJSLUITER Bovilis IBR Marker Live, suspensie voor injectie voor rund

BIJSLUITER Bovilis IBR Marker Live, suspensie voor injectie voor rund BIJSLUITER Bovilis IBR Marker Live, suspensie voor injectie voor rund 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN

Nadere informatie

Josine Beek, DVM. Faculteit Diergeneeskunde, Vakgroep Verloskunde, Voortplanting en Bedrijfsdiergeneeskunde.

Josine Beek, DVM. Faculteit Diergeneeskunde, Vakgroep Verloskunde, Voortplanting en Bedrijfsdiergeneeskunde. Vaccinatie in de varkenshouderij In de varkenshouderij zijn er een groot aantal commerciële vaccins beschikbaar tegen ziekten veroorzaakt door bacteriën en virussen. Het vaccineren van biggen heeft als

Nadere informatie

Gelieve de voorwaarden grondig door te lezen. U dient akkoord te gaan met deze voorwaarden vooraleer u een boeking wenst te maken.

Gelieve de voorwaarden grondig door te lezen. U dient akkoord te gaan met deze voorwaarden vooraleer u een boeking wenst te maken. ALGEMENE VOORWAARDEN KATTENHOTEL ZOO EASY Gelieve de voorwaarden grondig door te lezen. U dient akkoord te gaan met deze voorwaarden vooraleer u een boeking wenst te maken. 1. RESERVEREN Reserveren is

Nadere informatie

Julianalaan 7a, 6191 AL Beek, Tel: 0031-46-4371885 Boskamp@pigeonvetcenter.com

Julianalaan 7a, 6191 AL Beek, Tel: 0031-46-4371885 Boskamp@pigeonvetcenter.com Nieuwsbrief duif Februari 2009 Julianalaan 7a, 6191 AL Beek, Tel: 0031-46-4371885 Boskamp@pigeonvetcenter.com Interview In Januari is op www.brieftauben-markt.de een interview met ondergetekende gepubliceerd

Nadere informatie

direct contact indirect contact

direct contact indirect contact Wat is droes? Droes is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi. Droes kan voorkomen bij paarden en pony s van elke leeftijd en elk ras. Het meeste risico lopen:

Nadere informatie

Nieuwsbrief duif Augustus Jonge duiven-opnieuw

Nieuwsbrief duif Augustus Jonge duiven-opnieuw Nieuwsbrief duif Augustus 2009 Julianalaan 7a, 6191 AL Beek, Tel: 0031-46-4371885 Boskamp@pigeonvetcenter.com Jonge duiven-opnieuw Hoe kan het toch dat er zoveel jonge duiven achterblijven?. Dat is kort

Nadere informatie

Zorg met Passie voor uw Huisdier; 'Samen Beter' Nieuwsbrief Dierenkliniek Goeree Overflakkee september 2013

Zorg met Passie voor uw Huisdier; 'Samen Beter' Nieuwsbrief Dierenkliniek Goeree Overflakkee september 2013 Nieuwsbrief Dierenkliniek Goeree Overflakkee september 2013 Verzorging en Vaccineren van uw huisdier Aandacht voor het dier...ook bij het vaccineren!! Een hond kan best heel snel ingeënt worden. U staat

Nadere informatie

Loopt mijn kat risico om niesziekte te krijgen?

Loopt mijn kat risico om niesziekte te krijgen? Loopt mijn kat risico om niesziekte te krijgen? Wat is niesziekte? Niesziekte (een soort verkoudheid bij katten) is een aandoening waarbij sprake is van een ontsteking van de voorste luchtwegen. Naast

Nadere informatie

Nieuws Vanhee-Decoster (Jabbeke): maken sterk seizoen 2015

Nieuws Vanhee-Decoster (Jabbeke): maken sterk seizoen 2015 Nieuws Vanhee-Decoster (Jabbeke): maken sterk seizoen 2015 20/12/2015 PHIL / DD CATEGORIE: REPORTAGES Jabbeke, een gemeente in West-Vlaanderen. Dat er ook enkele sterke duivenkolonies huizen is in duivenmiddens

Nadere informatie

informatie om droes onder controle te houden

informatie om droes onder controle te houden informatie om droes onder controle te houden Wat is droes? Droes is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi. Droes kan voorkomen bij paarden en pony s van elke

Nadere informatie

Ludo Vaganée Sint Katelijne Waver

Ludo Vaganée Sint Katelijne Waver Ludo Vaganée Sint Katelijne Waver Vandaag een interview met de spontane Ludo Vaganée uit het Belgische Sint Katelijne Waver. Het contact loopt meest via facebookvriend Emiel Boschmans die voor Ludo veel

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2014

Nieuwsbrief Maart 2014 Nieuwsbrief Maart 2014 Beste Klant, Eerst graag uw aandacht voor het volgende: In Zoetermeer en Ypenburg zijn de afgelopen week, eind februari, verschillende honden ziek geworden door het Canine Distemper

Nadere informatie

Ziekteverwekkers. Bacteriën. 3.2 Virussen

Ziekteverwekkers. Bacteriën. 3.2 Virussen Ziekteverwekkers Bij melkvee komen diverse ziektes en aandoeningen voor. De oorzaak hiervan is verschillend. Er wordt onderscheid gemaakt in besmettelijke/ infectieuze ziektes en niet besmettelijke/ niet

Nadere informatie

Hygiëne Algemeen. Nemen van Hygiënische maatregelen

Hygiëne Algemeen. Nemen van Hygiënische maatregelen Hygiëne Algemeen Nemen van Hygiënische maatregelen Dieren in het wild houden nest, vacht enz schoon Dieren die gehouden worden op veehouderijbedrijven of voor gezelschap Door dieren in huizen en/of hokken

Nadere informatie

WVPA-België. Entschema-advies

WVPA-België. Entschema-advies WVPA-België Entschema-advies 2015 1 INHOUD Voorwoord Algemene richtlijnen en aanbevelingen Entschema s Kippen Vleeskuikens I.Voorbeeld basisschema met verplichte en aangeraden entingen voor vleeskuikens

Nadere informatie

Winst op Perpignan voor Cas en Klaas van de Graaff

Winst op Perpignan voor Cas en Klaas van de Graaff Winst op Perpignan voor Cas en Klaas van de Graaff Met Perpignan zijn we weer al aan de laatste vlucht van het ZLU-seizoen toegekomen. Voor diegene die goed stonden voor de diverse kampioenschappen spannend.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF OKTOBER 12

NIEUWSBRIEF OKTOBER 12 Vrije basisschool St-Barbara Sint-Barbarastraat 1 / Riemewegel 39 G 9940 Ertvelde-Rieme Tel. : 09/344 63 63 GSM: 0473/48.57.51 E-mail: vbsintbarbararieme@telenet.be Website: http://www.st-barbararieme.be

Nadere informatie

Verantwoord Diergeneesmiddelengebruik

Verantwoord Diergeneesmiddelengebruik Verantwoord Diergeneesmiddelengebruik Dit is een gezamenlijke uitgave ter bevordering van verantwoord diergeneesmiddelengebruik van de vereniging van Fabrikanten en Importeurs van Diergeneesmiddelen in

Nadere informatie

Streptopelia roseogrisea domestica

Streptopelia roseogrisea domestica Serie vogels Lachduif Streptopelia roseogrisea domestica Lachduifjes zijn vogels die zowel in de huiskamer als in een volière gehouden kunnen worden. Ze werden door de zeelieden van de VOC in Europa geïntroduceerd

Nadere informatie

VOORBEREIDING VOOR HET MEDISCH CONSULT DOOR HET CLB IN HET 3de JAAR SO EN 15-JARIGEN IN HET BUITENGEWOON ONDERWIJS

VOORBEREIDING VOOR HET MEDISCH CONSULT DOOR HET CLB IN HET 3de JAAR SO EN 15-JARIGEN IN HET BUITENGEWOON ONDERWIJS VOORBEREIDING VOOR HET MEDISCH CONSULT DOOR HET CLB IN HET 3de JAAR SO EN 15-JARIGEN IN HET BUITENGEWOON ONDERWIJS Dokter, mag ik eens iets vragen? Het medisch consult van het 3de jaar SO. Het onderzoek

Nadere informatie

Gevecht om geld en macht

Gevecht om geld en macht Gevecht om geld en macht (Uit: Kompas) (Uit: Mensenrechteneducatie in NCZ 2 de graad) Doelstellingen: Inzicht hebben in de onrechtvaardige verdeling van rijkdom in de wereld. Inzicht hebben in de onrechtvaardigheden

Nadere informatie

HippoSupport over Mestonderzoek 9 juni 2015 20.30 - Eper Paardenvierdaagse

HippoSupport over Mestonderzoek 9 juni 2015 20.30 - Eper Paardenvierdaagse HippoSupport over Mestonderzoek 9 juni 2015 20.30 - Eper Paardenvierdaagse Voordelen en Vooroordelen Suzanne Bijl en Richard Verbree 10-6-2015 HippoSupport Mestonderzoek 1 Agenda Over HippoSupport Mestonderzoek

Nadere informatie

NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN)

NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) I. Toepassingsgebied: Sportduif Wetenschappelijke naam: Columba livia Nederlandse benaming: rotsduif Benaming gehouden duif: Sportduif. Postduif, Reisduif

Nadere informatie

Tetanusvaccinatie. Afdeling Spoedeisende Hulp Locatie Veldhoven

Tetanusvaccinatie. Afdeling Spoedeisende Hulp Locatie Veldhoven Tetanusvaccinatie Afdeling Spoedeisende Hulp Locatie Veldhoven Wat is tetanus? Tetanus is een ernstige, acute infectieziekte die door een bacterie wordt veroorzaakt. Tetanus komt wereldwijd voor. De bron

Nadere informatie

PNEUMOKOK NU AAN DE BEURT

PNEUMOKOK NU AAN DE BEURT AAN DE WINNENDE HAND Langzaam maar zeker winnen we de strijd tegen de bacteriën die het vaakst hersenvliesontsteking veroorzaken, bij jonge kinderen. Het schema van de aanbevolen vaccinaties in België

Nadere informatie

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar)

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) 246 DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) KORTE VERSIE VOOR MEER INFORMATIE ZIE ANDERE ZIJDE Beste ouder(s), Een medeleerling van uw dochter of zoon heeft dikoor (bof).

Nadere informatie

Deel 6a VERZORGING VAN DE LACHDUIF. Tekst en foto s: Hein van Grouw

Deel 6a VERZORGING VAN DE LACHDUIF. Tekst en foto s: Hein van Grouw Deel 6a VERZORGING VAN DE LACHDUIF Tekst en foto s: Hein van Grouw De lachduif is een erg makkelijke vogel en één vaste 'gebruiksaanwijzing' voor het houden en verzorgen is er dan ook niet. Er zullen daarom

Nadere informatie

Vogelgriep-vaccinatie van hobbypluimvee.

Vogelgriep-vaccinatie van hobbypluimvee. Vogelgriep-vaccinatie van hobbypluimvee. Het vogelgriepvirus en vaccinatie Het zal u niet ontgaan zijn: het H5N1-vogelgriepvirus heeft zich vanuit Zuidoost-Azië verspreid richting Europa. Sinds eind februari

Nadere informatie

Frans Zwols, Gramsbergen

Frans Zwols, Gramsbergen Frans Zwols, Gramsbergen De laatste jaren is het jonge duivenspel voor velen erg belangrijk geworden, een specialiteit. Tegelijk lijkt het dat overhouden van een mooie ploeg jongelingen voor veel liefhebbers

Nadere informatie

Op een modern melkveebedrijf horen BVD en IBR niet thuis!

Op een modern melkveebedrijf horen BVD en IBR niet thuis! Op een modern melkveebedrijf horen BVD en IBR niet thuis! Bedrijfsinfectie BVD Bedrijfsinfectie Op dit bedrijf loopt een pink van ca. 9 maanden die drager is van het BVD-virus. Deze pink is drager geworden

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LACHDUIF BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Kweekperiode - verzorging

Kweekperiode - verzorging Kweekperiode - verzorging verzorgingsschema kweekduiven kweekduiven zaterdag zondag maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag SuperVIt SuperVIt Ideal PIlls - 2 PIllen per nestjong (vanaf 8 dagen oud)

Nadere informatie

Zieke kinderen en de kinderopvang

Zieke kinderen en de kinderopvang Zieke kinderen en de kinderopvang Oktober 2012 Inleiding Het kan voorkomen dat uw kind ziek is en daardoor niet naar de opvang kan komen. Ook kan het gebeuren dat uw kind ziek word op de opvang. Om duidelijkheid

Nadere informatie

Combinatie Lokhorst Doornspijk Duivensport met de paplepel ingegoten

Combinatie Lokhorst Doornspijk Duivensport met de paplepel ingegoten Combinatie Lokhorst Doornspijk Duivensport met de paplepel ingegoten De Comb. Lokhorst heb ik voor het eerst ontmoet eind 2013 toen ik een doffer van hun had gekocht uit hun geweldenaar Siem, ben toen

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran )

Azathioprine (Imuran ) Azathioprine (Imuran ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Informatiefolder NNIC folder AZA uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen en MDL

Nadere informatie

IMMUUN WORDEN EN BLIJVEN

IMMUUN WORDEN EN BLIJVEN IMMUUN WORDEN EN BLIJVEN Gezond zijn vinden we belangrijk. Je merkt het misschien niet, maar we komen veel ziekteverwekkers tegen in ons dagelijks leven. Het lichaam heeft allerlei manieren om die ziekteverwekkers

Nadere informatie

Nieuwsbrief OKTOBER 2015

Nieuwsbrief OKTOBER 2015 Nieuwsbrief OKTOBER 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Suikerziekte bij de kat overgewicht bij de hond en kat Konijnen vaccineren Advertentie met actiekortingen Suikerziekte bij de kat Wat is suikerziekte

Nadere informatie

DierenArtsenCentrum Noordwolde Voorjaar 2012

DierenArtsenCentrum Noordwolde Voorjaar 2012 DierenArtsenCentrum Noordwolde Voorjaar 2012 Beste paardeneigenaar, Op het moment is het rhinopneumonievirus volop in het nieuws. Het virus is vastgesteld op verschillende plaatsen in Nederland. Aangezien

Nadere informatie

Vaccinaties in Nederland, een vanzelfsprekende zaak.

Vaccinaties in Nederland, een vanzelfsprekende zaak. nipo het marktonderzoekinstituut Postbus 247 1000 ae Amsterdam Grote Bickersstraat 74 Telefoon (020) 522 54 44 Fax (020) 522 53 33 E-mail info@nipo.nl Internet http://www.nipo.nl Rapport Vaccinaties in

Nadere informatie

Ik laat me vaccineren tegen seizoensgriep! U toch ook?

Ik laat me vaccineren tegen seizoensgriep! U toch ook? vzw AZ Alma campus sijsele Gentse Steenweg 132 B-8340 Sijsele-Damme tel. 050 72 81 11 campus eeklo (Maatschappelijke Zetel) Moeie 18 B-9900 Eeklo tel. 09 376 04 11 www.azalma.be PERSBERICHT AZ Alma promoot

Nadere informatie

Vaccinatie tegen tetanus

Vaccinatie tegen tetanus Vaccinatie tegen tetanus Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0376 Inleiding U bent zojuist behandeld aan een verwonding. Door uw verwonding loopt u risico op een besmetting met tetanus. Daarom

Nadere informatie

Verkoudheid; virale infectie; respiratoir syncytieel virus; vaccins; antivirale middelen

Verkoudheid; virale infectie; respiratoir syncytieel virus; vaccins; antivirale middelen Niet-technische samenvatting 2015107 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Dierstudies in het kader van ontwikkeling van medicijnen voor het behandelen en voorkomen van virale infecties aan de

Nadere informatie

EPIDEMIOLOGIE - LEERLING. SuccesformulesVoorkant_Opmaak :08 Pagina 1 EPIDEMIOLOGIE. Naam: Klas: Datum:

EPIDEMIOLOGIE - LEERLING. SuccesformulesVoorkant_Opmaak :08 Pagina 1 EPIDEMIOLOGIE. Naam: Klas: Datum: EPIDEMIOLOGIE - LEERLING SuccesformulesVoorkant_Opmaak 1 06-10-14 10:08 Pagina 1 EPIDEMIOLOGIE 1 anigap 80:01 41-01-60 1 kaampo_tnakroovselumrofseccus Naam: Klas: Datum: INLEIDING Wiskunde speelt een belangrijk

Nadere informatie

INFOVOORMIDDAG HOUDEN EN VERZORGEN VAN PAARDEN. Verschillend bedrijf. Verschillend schema - vaccinatie - ontworming

INFOVOORMIDDAG HOUDEN EN VERZORGEN VAN PAARDEN. Verschillend bedrijf. Verschillend schema - vaccinatie - ontworming INFOVOORMIDDAG HOUDEN EN VERZORGEN VAN PAARDEN Vaccineren en Ontwormen in de Praktijk Filip De keersmaecker Vakdierenarts Paard Verschillend bedrijf Verschillend schema - vaccinatie - ontworming 1 Vaccineren

Nadere informatie

Weer in beweging. Wat u kunt doen om de artrosebehandeling van uw hond tot een. succes te maken

Weer in beweging. Wat u kunt doen om de artrosebehandeling van uw hond tot een. succes te maken Weer in beweging Wat u kunt doen om de artrosebehandeling van uw hond tot een succes te maken 14070910_PostPrescriptionLeaflet.indd 1 20-08-2009 14:52:31 Gefeliciteerd - er is een belangrijke stap gezet

Nadere informatie

``Voersysteem 2009 Beyers Enzymix Modern System volgens Gert Jan Beute.

``Voersysteem 2009 Beyers Enzymix Modern System volgens Gert Jan Beute. ``Voersysteem 2009 Beyers Enzymix Modern System volgens Gert Jan Beute. Door ervaringen bij topspelers en op eigen hok is het Beute systeem wederom iets aangepast. Stilstaan is achteruitgang!! In principe

Nadere informatie

Handleiding voor de verzorging van vogels

Handleiding voor de verzorging van vogels Dierenhandel Hoogendoorn Voor al uw dieren en dierverblijven! Handleiding voor de verzorging van vogels Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe aanwinst(en). Het Hoogendoorn Team = HANDLEIDING Bij de aanschaf

Nadere informatie

Vaccinatie tegen tetanus

Vaccinatie tegen tetanus Spoedeisende Hulp Vaccinatie tegen tetanus i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Op de Spoedeisende Hulp van het Slingeland Ziekenhuis bent u behandeld voor een verwonding. Met deze verwonding

Nadere informatie

Vaccineren op maat. Wat is het belang van vaccineren?

Vaccineren op maat. Wat is het belang van vaccineren? Vaccineren op maat De wetenschap staat nooit stil en door de jaren heen is er veel nieuwe kennis opgedaan, maar ook veel oude kennis herzien. Met betrekking tot het vaccinatiebeleid zoals dat jarenlang

Nadere informatie

Hieronder vindt u een kort overzicht van de nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek.

Hieronder vindt u een kort overzicht van de nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek. Beste klant, Hieronder vindt u een kort overzicht van de nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek. Voor vragen kan u ons gerust contacteren op het telefoonnummer 052/30.94.14

Nadere informatie

Het vaccinatieplan tegen NCD

Het vaccinatieplan tegen NCD Het vaccinatieplan tegen NCD Inhoudsopgave Vaccinatieplan tegen NCD 3 Vermeerderingsdieren 5 Leghennen 7 Vleeskuikens 8 Vleeskalkoenen 10 Newcastle Disease 12 Vaccinatieplan tegen NCD Om het pluimvee in

Nadere informatie

Ontwormen en mestonderzoek bij paarden

Ontwormen en mestonderzoek bij paarden Nieuwsbrief Paard Maart Een aantal keer per jaar stellen we voor paardeneigenaren een korte nieuwsbrief samen. In deze eerste nieuwsbrief willen we een aantal vragen beantwoorden die er nog zijn omtrent

Nadere informatie

Sierduiven: Herkomst en aanschaf.

Sierduiven: Herkomst en aanschaf. Sierduiven: Herkomst en aanschaf. De relatie tussen mensen en duiven is al heel oud. In het verre oosten waren de duiven al voor de komst van de beschaving in de omgeving van mensen te vinden. Oude geschriften

Nadere informatie

Hans Lindenberg succesvol op Agen (Bordeaux) Jaarlingen 2014

Hans Lindenberg succesvol op Agen (Bordeaux) Jaarlingen 2014 Hans Lindenberg succesvol op Agen (Bordeaux) Jaarlingen 2014 Eigenlijk zou er moeten staan Hans en John Lindenberg, want hoewel er niet in combinatie gespeeld wordt heeft zoon John zeker ook zijn bijdrage

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting 171 172 Nederlandse samenvatting NEDERLANDSE SAMENVATTING Met vaccinaties kunnen veel ziektes voorkomen worden, zoals de mazelen, de rode hond en de griep. Echter een vaccin voor het voorkomen van kanker

Nadere informatie

Door: Mick Bassett. Een vaccin tegen Paratyphus (Salmonella) is niet in alle landen verkrijgbaar, maar zeker aan

Door: Mick Bassett. Een vaccin tegen Paratyphus (Salmonella) is niet in alle landen verkrijgbaar, maar zeker aan Deel 5 - Gezondheid Door: Mick Bassett Ik heb al eerder verteld dat duiven over het algemeen sterke, gezonde dieren zijn en veel minder vatbaar voor ziekten en kwaaltjes dan hoenders en watervogels, al

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Fijne Vakantie! Augustus In deze nieuwsbrief: 20 Jaar Kirsty. Bijen of wespensteek. Vakantiechecklist.

Nieuwsbrief. Fijne Vakantie! Augustus In deze nieuwsbrief: 20 Jaar Kirsty. Bijen of wespensteek. Vakantiechecklist. Nieuwsbrief Augustus 2016 In deze nieuwsbrief: 20 Jaar Kirsty Bijen of wespensteek Vakantiechecklist Zietke van Weil Beste baasjes, De vakantie is weer begonnen! Mag jullie huisdier mee op reis? Gaat hij

Nadere informatie

Julianalaan 7a, 6191 AL Beek, Tel:

Julianalaan 7a, 6191 AL Beek, Tel: Nieuwsbrief duif maart 2010 Julianalaan 7a, 6191 AL Beek, Tel: 0031-46-4371885 Boskamp@pigeonvetcenter.com Open deuren of toch niet.? Nu het seizoen weer nadert komen weer een aantal bekende vragen op

Nadere informatie

Vraag en antwoord inzake nieuwe regels voor reizen met huisdieren en huisdierenpaspoorten

Vraag en antwoord inzake nieuwe regels voor reizen met huisdieren en huisdierenpaspoorten Vragen en antwoorden nieuwe regels voor reizen met huisdieren en huisdierenpaspoorten voor EU-burgers die binnen of buiten de EU reizen Inleiding Vanaf 29 december 2014 verandert de wetgeving inzake het

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vogels Lachduif Streptopelia roseogrisea

Nadere informatie

2.1.2.b ZIEKTE EN ONGEVALLEN Verkort VERSIE 5 27-03-2012

2.1.2.b ZIEKTE EN ONGEVALLEN Verkort VERSIE 5 27-03-2012 2.1.2.b ZIEKTE EN ONGEVALLEN Verkort VERSIE 5 27-03-2012 Verkort ziektebeleid FloreoKids HANDLEIDING VOOR OUDERS/VERZORGERS BIJ ZIEKTE KIND 1. Kan een ziek kind het kindercentrum bezoeken? FloreoKids biedt

Nadere informatie

Preventie van. Wat u moet weten over. baarmoederhalskanker. Deze brochure bevat informatie over baarmoederhalskanker,

Preventie van. Wat u moet weten over. baarmoederhalskanker. Deze brochure bevat informatie over baarmoederhalskanker, Preventie van baarmoederhalskanker Wat u moet weten over baarmoederhalskanker Deze brochure bevat informatie over baarmoederhalskanker, een ziekte die kan voorkomen worden. Spreek er over met uw arts,

Nadere informatie

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND over houden van huisdieren Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om ziekten

Nadere informatie

Afweer en Immuniteit

Afweer en Immuniteit Afweer en Immuniteit Foto: Wim van Egmond over drie linies van afweer en vaccinatie Je lichaam wordt gedurende je leven voortdurend aangevallen door ziekteverwekkers. Meestal merk je daar niets van omdat

Nadere informatie

Informatie voor zorgpersoneel. Vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Informatie voor zorgpersoneel. Vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Informatie voor zorgpersoneel Vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep 1 ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP U ontvangt deze folder omdat u in aanmerking komt voor een vaccinatie

Nadere informatie

Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen

Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen vergadering C209 OND21 zittingsjaar 2009-2010 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen van 29 april 2010 2 Commissievergadering nr. C209 OND21 (2009-2010) 29 april 2010

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de salmonellabestrijding bij fokpluimvee

Omzendbrief betreffende de salmonellabestrijding bij fokpluimvee Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de salmonellabestrijding bij fokpluimvee Referentie PCCB/S2/KVH/418588 Datum 14/06/2012 Huidige versie 2 Van toepassing

Nadere informatie

Omzendbrief aan - de houders van fokpluimvee; - de beroepsorganisaties van veehouders; - de bedrijfsdierenartsen. Geachte mevrouw, meneer,

Omzendbrief aan - de houders van fokpluimvee; - de beroepsorganisaties van veehouders; - de bedrijfsdierenartsen. Geachte mevrouw, meneer, Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Controlebeleid Directie Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten AC - Kruidtuin Food Safety Center B-1000 Brussel Tel. : 02 211

Nadere informatie

Aan het woord is. Jan Luchtmeijer. uit Drachten; duivenliefhebber, publicist, en presentator van lezingen over de culturele achtergrond van de duif.

Aan het woord is. Jan Luchtmeijer. uit Drachten; duivenliefhebber, publicist, en presentator van lezingen over de culturele achtergrond van de duif. Aan het woord is Jan Luchtmeijer uit Drachten; duivenliefhebber, publicist, en presentator van lezingen over de culturele achtergrond van de duif. Eindredactie: Sytze de Bruine Er is mij gevraagd iets

Nadere informatie

Info voor de leidinggevenden m.b.t. het voeren van een functioneringsgesprek

Info voor de leidinggevenden m.b.t. het voeren van een functioneringsgesprek Info voor de leidinggevenden m.b.t. het voeren van een functioneringsgesprek Achtergrond informatie Voor men aan een functioneringsgesprek begint is het belangrijk wat achtergrondinformatie in te winnen

Nadere informatie

BIJSLUITER. CEVAC IBird lyofylisaat voor suspensie voor kippen

BIJSLUITER. CEVAC IBird lyofylisaat voor suspensie voor kippen BIJSLUITER lyofylisaat voor suspensie voor kippen 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN VERSCHILLEND Houder

Nadere informatie

Hokbezoek bij Maarten Hakvoort 11- Februari 2012.

Hokbezoek bij Maarten Hakvoort 11- Februari 2012. Liefhebber. Hokbezoek bij Maarten Hakvoort 11- Februari 2012. Lang verwacht maar toch gekomen, na een paar pogingen om een hokbezoek te kunnen doen bij Maarten Hakvoort is het uiteindelijk toch gelukt,

Nadere informatie

THIJS - PETERS UIT MAASMECHELEN 3x 1ste ZONE C2 OP BOURGES, MONTLUCON EN ARGENTON

THIJS - PETERS UIT MAASMECHELEN 3x 1ste ZONE C2 OP BOURGES, MONTLUCON EN ARGENTON THIJS - PETERS UIT MAASMECHELEN 3x 1ste ZONE C2 OP BOURGES, MONTLUCON EN ARGENTON In het heel Oostelijk gedeelte van Limburg rijden we richting Maasmechelen. We komen hier terecht bij Ludo Thijs en Christel

Nadere informatie

Een hoge opbrengst en toch duurzaam kweken? Dan is Coco Growing jouw keuze.

Een hoge opbrengst en toch duurzaam kweken? Dan is Coco Growing jouw keuze. G R O W I G B E E R E V E R Y DA Y COCO GROWI G COCO GROWI G Een hoge opbrengst en toch duurzaam kweken? Dan is Coco Growing jouw keuze. De hoge opbrengst is te danken aan de natuurlijke rijkdom van kokos;

Nadere informatie

BIJSLUITER. CEVAC IBird lyofylisaat voor suspensie voor kippen

BIJSLUITER. CEVAC IBird lyofylisaat voor suspensie voor kippen BIJSLUITER CEVAC IBird lyofylisaat voor suspensie voor kippen 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN VERSCHILLEND

Nadere informatie

Belang van diergezondheid en bioveiligheid in de intensieve varkenshouderij Prof. dr. D. Maes

Belang van diergezondheid en bioveiligheid in de intensieve varkenshouderij Prof. dr. D. Maes Belang van diergezondheid en bioveiligheid in de intensieve varkenshouderij Prof. dr. D. Maes Afdeling bedrijfsdiergeneeskunde varken Faculteit Diergeneeskunde UGent Brugge, 29 november 2013 1 Belang van

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET DIERGENEESMIDDEL VANGUARD * DA2Pi-CPV-Lepto 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Samenstelling per dosis (1 ml): Gelyofiliseerde fractie:

Nadere informatie

Duifvriendelijke duivensport heeft toekomst!

Duifvriendelijke duivensport heeft toekomst! Duifvriendelijke duivensport heeft toekomst! Feestelijke opening en mini-symposium Logistiek Duivencentrum Nishoek, Zeeland zaterdag 19 maart 2011 Albert Winkel werkgroep Wetenschappelijk Onderzoek Welzijn

Nadere informatie

Hoe doen ze dat: een medicijn maken?

Hoe doen ze dat: een medicijn maken? Hoe doen ze dat: een medicijn maken? Je neemt vast wel eens iets tegen de hoofdpijn of koorts. En vaak waarschijnlijk zonder er bij na te denken. Maar wist je dat het wel twaalf jaar duurt voordat een

Nadere informatie

02.03.2013. Huisartsensymposium anno 2013. HAS AZ Monica 1

02.03.2013. Huisartsensymposium anno 2013. HAS AZ Monica 1 Huisartsensymposium anno 2013 1 Vaccinaties en zwangerschap 2 Aanpak van frequent voorkomende pre- en postnatale problemen 3 Coördinator dr. Ilse Vleminckx Vaccinaties en zwangerschap Dr. Els Van de Poel,

Nadere informatie