Wat doet de cliëntenraad voor u?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat doet de cliëntenraad voor u?"

Transcriptie

1 Postadres: Postadres: Cliëntenraad Bavo Europoort Cliëntenraad Bavo Europoort Prins Constantijnweg Prins Constantijnweg TA Rotterdam 3066 TA Rotterdam (E) (E) (T) en (T) en Gedachten en gevoelens van familie van dementerende ouderen Wat doet de cliëntenraad voor u? Informatie voor cliënten van Bavo Europoort Informatie voor cliënten van Bavo Europoort code? code? is onderdeel van is onderdeel van

2 Het besef dat het leven met uw partner of ouder blijvend is veranderd kan tot sombere gevoelens leiden. Het is niet langer mogelijk samen terug te kijken. Het leven kan voor u zijn zin verliezen. Vaak zegt men dat de dood van de patiënt een weliswaar zeer emotionele gebeurtenis zou zijn, maar toch beter te verwerken dan een opname in een verpleeghuis. Als iemand dood is, kun je tenminste echt afstand nemen. Nu moet je afstand nemen, terwijl er tegelijk voortdurend een beroep op uw zorg wordt gedaan. Haast Nu is ze soms nog zo goed. Hoe lang nog? Ik mag geen tijd verspillen. Als ik te lang wegblijf wordt hij onrustig. Gelukkig, ze slaapt even. Gauw even de keuken doen en een boterhammetje eten. Schiet nou op met het aantrekken van je jas, we worden zo opgehaald! Wat een rij bij de kassa, wat zal hij thuis aan het doen zijn? Het lijkt wel of u voortdurend moet rennen. Kwaadheid Waarom herkent zij mij niet, maar wel haar zoon. Waarom heeft hij helemaal geen begrip meer voor mijn situatie en moet alles maar van mijn kant komen? Hoort ze nou niet wat ik zeg, ziet ze niet wat ik voor haar doe? Was hij maar dood, dit is toch geen leven! Waarom doet zij altijd zo vriendelijk en normaal als er anderen bij zijn, terwijl ze als we alleen zijn heel anders is? Waarom vraagt hij steeds hetzelfde? Waarom laat ze zich nou niet helpen? Waarom laat hij me geen minuut alleen? Loop toch niet zo achter me aan! Blijf nu eindelijk eens in je stoel zitten. Waarom hecht ze zich wel aan die zusters en wijst ze mij af? Waarom moet ik voor haar zorgen, warmte en begrip hebben, terwijl zij dat nooit voor mij heeft gehad. Je mag je eigenlijk niet boos voelen of in de steek gelaten als je niet herkend wordt of uw partner zelfs ontkent ooit met u getrouwd geweest te zijn. Hoewel de patiënten dit niet met opzet doen, is het toch iedere keer weer een klap, wanneer zij niet op andere gedachten gebracht kunnen worden. Je voelt je afgewezen. Het is nuttig een onderscheid te maken tussen kwaad zijn op het gedrag van de dementerende persoon en kwaad zijn op de persoon zelf. Het is voor die persoon bijzonder moeilijk zijn gedrag te corrigeren. Probeert u zich ook te realiseren dat het moeilijke gedrag niet tegen u is gericht. Dementerende mensen doen zo, omdat zij zich niet prettig voelen. Misschien komt u zover dat je de ander wel door elkaar zou willen schudden of zelfs slaan. Wanneer u dit voelt is het verstandig om hulp en ondersteuning te zoeken. Durf deze gevoelens met andere verzorgers te delen. U zult ontdekken dat u er niet alleen mee zit. Bovendien blijkt er vaak met elkaar iets aan te doen. Kwaadheid tegenover anderen: Waar bemoeit iedereen zich mee, ze weten toch niet waar ze over praten! Waarom zien mijn kinderen het zo anders dan ik? Hoe durft dat jongmens op de dagbehandeling hem zo te behandelen!

3 Waarom hoor ik nooit iets van mijn huisarts? Waarom komt de dominee nooit meer? Als ik de dagbehandeling bel, zeggen ze altijd dat alles goed gaat. Ze laten haar allemaal barsten en mij erbij! Waarom moet dit ons overkomen? We hadden het altijd zo goed met elkaar. Gevoelens van kwaadheid zijn in uw situatie heel begrijpelijk en nogmaals, het is belangrijk ze niet op te kroppen. Praat er met iemand over! Onmacht Ik kan nauwelijks contact met hem/haar krijgen, wat gaat er in hem/haar om? Hij/zij blijft maar zwijgen, wat betekent dat? Ik kan niet meegaan in de onvoorspelbaarheid van haar gedrag. Ik kan zijn achteruitgang niet tegenhouden, wat ik ook doe. Ik moet het aan echte verzorgers overlaten en wat weten die van mijn vrouw, moeder. Ik doe het verkeerd, hij probeert het wel, maar ik begrijp hem gewoon niet. Waarom kan ik het niet zo makkelijk opvatten als mijn kinderen, broers of zussen. Het kan een machteloos gevoel geven dat iemand steeds verder achteruitgaat, steeds minder begrijpt, ondanks alle moeite. Dit kan het gevoel geven te falen. Sommige mensen wijten de onvermijdelijke achteruitgang van de partner aan zichzelf. En inderdaad: als u zich onzeker voelt, verdrietig of boos bent, lijkt uw partner minder aanspreekbaar te zijn. 3. Gedachten en gevoelens van het verzorgendefamilielid Angst Herkent hij me vandaag wel? Gooit zij me weer voor de voeten dat ik haar heb opgesloten? Word ik ook zo? Ik raak al mijn vrienden en kennissen kwijt door hem. Straks zit ik alleen. Hoe zal zij morgen zijn? Zal ze er morgen nog wel zijn? Wat gebeurt er als ik er straks niet meer ben? Oh, de dagbehandeling aan de telefoon, zou er iets ergs met haar gebeurd zijn? Als haar maar niets overkomt nu ze even alleen thuis is. Het kan heel beangstigend zijn dat de zieke zo afhankelijk is geworden en nog maar zo weinig alleen kan. Soms kan de angst verlicht worden door hulp, bijvoorbeeld oppas, in te schakelen of met iemand te praten. Soms kan het niet anders en moet u het risico nemen de patiënt even alleen te laten. Depressie Er is niets meer, ik weet het niet meer. Het is hopeloos. Wat ik ook doe, hij blijft maar achteruitgaan. Alweer een moeilijke en zware dag achter de rug. Hoelang houd ik dit nog vol? Ik ben uitgeput. Ik sta er alleen voor en zij heeft dat niet eens meer in de gaten. Verlatenheid. Hoe is het mogelijk dat hij zo geworden is?

4 2. Je bent er zelf ook nog Toch is het belangrijk over uw gevoelens met anderen te praten, zeker wanneer begrijpend gereageerd wordt. Aarzel niet anderen te betrekken in de zorg voor de demente partner of het demente familielid. Anderen zijn ook niet-familie-leden, zoals hulpverleners. Neem de tijd voor uzelf. Ga eens op vakantie, een weekend weg of neem een dag in de week voor jezelf. Het is niet egoïstisch om aan uzelf te denken, maar noodzaak! Want als u wegvalt, is de patiënt ook nergens meer. Geef daarom niet alle contacten en hobby s op. Om de verzorging vol te houden is het nodig om regelmatig de accu op te laden. Dat verbetert weer als u zich beter tegen de situatie opgewassen voelt. Ontkenning Ach, iedereen vergeet wel eens wat. Dat komt door die pillen dat ze raar doet. Als jullie mij al die vragen zouden stellen, dan zou ik ook in de war raken. Het is ook veel te druk voor hem. Ze is gewoon wat grieperig. Hij doet het gewoon om te treiteren. In de beginfase van het dementeringsproces van uw familielid probeert men de feiten vaak nog te ontkennen. Men probeert zichzelf ervan te overtuigen dat er niets aan de hand is: Iedereen vergeet wel eens wat. Als anderen opmerken dat er toch iets niet helemaal in orde is, kunt u geïrriteerd raken. Soms kan deze ontkenning zover gaan dat men contacten met anderen maar uit de weg gaat. Men legt dan liever de nadruk op wat allemaal nog wel lukt. Opluchting, hoop Hè, zij slaapt. Heb ik even wat tijd voor mezelf. Morgen komt de gezinshulp weer, dan kan ik eindelijk weer even de deur uit. Ik ben blij dat hij even een paar dagen naar de dagbehandeling gaat en het daar naar de zin heeft. Wat was ze goed vandaag. Zij was blij dat ik er was. We waren vandaag dicht bij elkaar. De ander achteruit zien gaan is erg verdrietig. Toch kunnen er nog fijne momenten zijn, lichtpuntjes. Het is belangrijk deze goede momenten vast te houden.

5 Ook het regelmatig stilstaan bij plezierige momenten uit het verleden maakt het heden niet minder verdrietig, maar het kan wel verlichting en steun geven. Schaamte Hij begint plotseling te huilen als we bezoek hebben. Zij raakt in paniek midden in de winkel. Hij gaat midden in het gesprek weg. In het restaurant maakte ze allemaal rare opmerkingen naar de ober. Onlangs zette hij alle bezoek de deur uit. Ze vergeet al haar manieren als we ergens zitten te eten. Waar we ook zijn, als hij naar de WC moet, vraagt hij dat hardop en blijft zolang vragen tot we gaan. Ze kan soms plotseling kwaad worden en dan ontzettend vloeken. Een echtgenoot van een dementerende vrouw zei eens: Wij lijden net zo erg als zij. Wij lijden óók aan de dementering van de ander. Een weduwnaar zei eens: Jullie hebben elkaar tenminste nog!. Een schrale troost. Want zij is er dan nog wel maar zij is wie zij was niet meer. Dat moet ik leren accepteren, daarmee moet ik leren leven. Het gedrag van een dementerende man of vrouw kan schaamtegevoelens oproepen. Is dit mijn man, die dit zegt of doet? Schaamtegevoelens als gevolg van het feit dat je denkt dat anderen het gedrag van de patiënt afkeuren. Deze afkeuring is het gevolg van het niet begrijpen van wat er aan de hand is. Geeft uitleg en informatie aan buren, bekenden en anderen. Het is niet het gedrag dat maakt dat je je opgelaten voelt, maar hoe je denkt dat de omgeving en anderen tegen het gedrag aan kijken. U kunt zich de volgende vragen stellen: - Denken de anderen inderdaad zo? - Zo ja, is dat belangrijk voor u? Spelen die anderen nu of in de toekomst een belangrijke rol in uw dagelijks leven?

6 1. Een moeilijke opgave De omgang met en de verzorging van een dementerende is een moeilijke opgave. Een van de eerste gevolgen van dementering is het onvermogen van de patiënt zich aan nieuwe situaties aan te passen. Door de achteruitgang van de patiënt moet de verzorgende plotseling taken op zich nemen die deze misscheien vroeger nooit deed, bijvoorbeeld koken, de was doen, financiën regelen of het belastingformulier invullen. Beslissingen die vroeger gezamenlijk genomen werden, of beslissingen die de dementerende vroeger alleen nam, moeten nu door de gezonde partner alleen genomen worden. Omdat de belangrijkste gesprekspartner geestelijk achteruitgaat, kunt u uw moeilijkheden niet meer met haar of hem bespreken en moet u ze alleen zien op te lossen. Contacten en activiteiten nemen af. Oude vrienden en kennissen komen niet meer. De kinderen komen misschien minder op bezoek omdat ook zij grote moeite hebben met de achteruitgang van vader of moeder. Omdat u de zieke partner niet alleen thuis wilt of kunt laten, bezoekt u uw vereniging ook maar niet meer. Op een gegeven moment blijkt u een goot deel van de dag (en nacht) nodig te hebben om voor uw zieke familielid te zorgen. De zieke krijgt de meeste zorg en aandacht. Vaak wordt degene die dagelijks voor haar of hem moet zorgen vergeten. Men realiseert zich weinig dat de verzorgende een groot verlies moet verwerken. Schuldgevoel U kunt zich schuldig voelen omdat: u uw partner een paar uur alleen laat; u plezier had op het feestje van uw dochter; u alle deuren op slot doet; u de dementie te laat hebt herkend of hebt willen herkennen en uw partner daardoor onterecht verwijten hebt gemaakt; u zo met uw partner bezig bent dat u niet meer aan de kinderen toekomt; u anderen tekort doet; u soms wenst dat uw partner maar dood zou gaan; u kwaad op uw partner bent geworden, terwijl u zich achteraf realiseert dat deze er eigenlijk niets aan kan doen; u te weinig voor uw partner doet; u uw baan of club niet opzegt om beter voor uw dementerend familielid te kunnen zorgen; u uw partner in het verleden slecht behandeld hebt; u zich voor hem of haar schaamt tegenover anderen; u hem wegstopt in dagbehandeling; u zich wel eens opgelucht voelt als u er even uit kan; u een probleem met anderen besproken hebt; u (soms tegen de wil van uw partner in) hulp hebt ingeroepen omdat het voor u alleen te zwaar werd; u jaloers bent op anderen van wie de partner of ouder nog wel goed gezond is. Dat er bij de omgang met de dementerende patiënt schuldgevoelens ontstaan, is begrijpelijk maar niet terecht. Schuldgevoelens maken de verzorging voor de anderen èn voor uzelf extra zwaar. Blijf er niet in uw eentje mee rondlopen, deel deze gevoelens met anderen.

7 Verdriet Treuren om het langzaam wegglijden van de patiënt. Ik houd van hem, maar hij wordt zo anders. Hij is mijn man niet meer. Ik moet langzaam afscheid van hem nemen. Nu is mijn laatste kans op een betere verstandhouding met vader of moeder verkeken. Het is heel verdrietig om iemand van wie je houdt achteruit te zien gaan. Hoewel niemand precies hetzelfde verdriet zal voelen als u, is het belangrijk om het verdriet niet weg te stoppen, maar te delen met dierbaren. Gedeelte smart is halve smart geldt nog steeds, zeker als de ander u begrijpt en wéét waarover u praat. Inleiding In deze brochure worden veel voorkomende gedachten van partners en familieleden van demente mensen weergegeven. Mogelijk herkent u enkele van deze gedachten; misschien zullen ze nooit bij u opkomen. Het gaat ons erom te laten zien welke moeilijkheden wij in de praktijk tegenkomen. Wij hopen dat het lezen van deze brochure u aanmoedigt om ook uw gedachten en gevoelens zonder schaamte te uiten. Twijfel Waar doe ik dit alles nog voor? Wie is die vreemde? Doet hij het er om? Mag ik haar de waarheid aandoen? Moet ik liegen? Voor wie moet ik kiezen, voor de kinderen, voor mezelf of voor hem? Doe ik het wel goed? Het gedrag van een dementerende kan veel twijfel en vragen oproepen. Niemand heeft alle wijsheid in pacht, ook u niet! Raadpleeg daarom eens een ander. Dit kan soms een heel nieuwe frisse kijk op zaken leveren. Raadpleeg ook informatiebrochures, boeken, huisarts of Riagg. Verwerken, berusten, acceptatie Na een periode met veel emoties is het mogelijk de dementie van de ander te accepteren.

8 Inhoudsopgave Inleiding 1. Een moeilijke opgave 2. Je bent er zelf ook nog 3. Gedachten en gevoelens van het verzorgende Familielid Angst Depressie Haast Kwaadheid Kwaadheid ten opzichte van anderen Onmacht Ontkenning Opluchting, hoop Schaamte Schuldgevoel Verdriet Twijfel Verwerken, berusten, acceptatie Als u er niet langer naar streeft de patiënt te genezen, kan de relatie meer ontspannen worden. Door anderen (familieleden, thuiszorg, wijkverpleging) in te schakelen staat u niet alleen voor de zorg en heeft u ook eens tijd voor uzelf. 4. Opname Er is niets aan te doen, laat maar, t gaat allemaal eens voorbij. Ik weet dat ik alles geprobeerd heb. Het is beter zo, we hielden het beiden niet meer vol. Het gevoel al het mogelijke gedaan te hebben, naar beste kunnen te hebben gehandeld, schept de mogelijkheid, de ruimte, u een einddoel te stellen. Bijvoorbeeld: Wanneer hij mij niet meer herkent of wanneer hij s nachts voortdurend onrustig is, kan ik mezelf toestaan hem op te laten nemen. Tot die tijd wil ik het leven samen zo betekenisvol mogelijk doorbrengen. Wanneer dit punt bereikt is kan de directe verzorging beter worden overgedragen aan een verpleegafdeling of een verpleeghuis. Door op bezoek te gaan kunt u de ander toch nog aandacht geven. 4. Opname 5. Literatuur

9 5. Literatuur Wat is dementie?, Uitgave Bavo Europoort, Ouderen. Praktische tips voor de omgang met dementerende ouderen. Uitgave Bavo Europoort, Ouderen. Berg, Marinus van der, Als de ouderdom pijn doet. ISBN Ervaringen/gesprekken van een verpleeghuispastor. Berg, Marinus van der, Kan ik het ook aan mijn moeder laten lezen. ISBN Samen praten over oud worden en zijn. Boheemen-Walhain, Ria van, Langzaam afscheid nemen: het relaas van een verwerkingsproces. Van Loghum Slaterus, 1984, ISBN Bossema, Corien, Een vrouw van alledag. Ambo, ISBN Dagboek van een dochter die tijdens de laatste maanden van haar moeder bij haar in het bejaardenhuis gaat wonen. Duynstee, Mia, Ze lacht nog wel als ze me ziet. Intro Nijkerk, ISBN Gesprekken met familieleden van dementerende ouderen. Hoesel, Elisabeth van, Leven je ouders nog? Sijthoff, ISBN Een dochter vertelt over problemen en dementering van ouders. Reedijk-Boersma, Laura, Verhalen over oude mensen. Kok Kampen, ISBN De schrijfster geeft een beeld van het ziekteproces en de verzorging van haar moeder, die op 79-jarige leeftijd getroffen werd door een hersenbloeding. De nadruk ligt op de reacties van gezonde mensen op het aftakelingsproces. Alzheimer Stichting Bunnik, Duidelijkheid over dementie. Brochure gedachten en gevoelens van familie van dementerende ouderen

10 Bavo Europoort Ouderenpsychiatrie Poortmolen 121, gebouw RN Capelle aan den IJssel Tel

11 Bavo Europoort Zorglijn Ouderen Gedachten en gevoelens van familie van dementerende ouderen Poortmolen 121, gebouw RN Capelle aan den IJssel Tel

een dierbare verliezen

een dierbare verliezen een dierbare verliezen een dierbare verliezen U heeft kort geleden iemand verloren. Dat kan heel verwarrend zijn. Vaak is het moeilijk te accepteren dat iemand er niet meer is. Soms is het verdriet of

Nadere informatie

EEN DIERBARE VERLIEZEN

EEN DIERBARE VERLIEZEN EEN DIERBARE VERLIEZEN 994 Inleiding Deze folder is bedoeld voor nabestaanden. U leest hierin over de gevoelens die u kunt ervaren en hoe u in deze moeilijke tijd goed voor uzelf kunt zorgen. U heeft kort

Nadere informatie

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen 1 2 Odensehuis Hoeksche Waard: Odensehuizen landelijk platform: Dementie.nl: Dementie winkel: Doorleven: Fotofabriek: Handen in huis: Samen Dementievriendelijk: Stichting Alzheimer Nederland: http://odensehuishw.nl

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

En... Hoe gaat het met u?

En... Hoe gaat het met u? En... Hoe gaat het met u? Ouderen En... Hoe gaat het met u? Introductie Dementie is een ziekte die grote gevolgen heeft, niet alleen voor degene die erdoor getroffen wordt, maar ook voor familie en vrienden.

Nadere informatie

Zingeving op MAAT. Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat?

Zingeving op MAAT. Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat? Zingeving op MAAT Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat? Hoe maken we het hard? Aandacht voor levensvragen en ouderen in zorg en welzijn Expertisenetwerk Levensvragen en

Nadere informatie

Een dierbare verliezen

Een dierbare verliezen Patiënteninformatie Een dierbare verliezen Informatie over het verlies van een dierbare en de gevoelens die u daarover kunt hebben Een dierbare verliezen Informatie over het verlies van een dierbare en

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET TOOLKIT ROUW EN VERDRIET ALS JE IEMAND DICHTBIJ VERLIEST. Rouwen: een werkwoord waarvan je de betekenis pas leert kennen als je voor het eerst iemand verliest die veel voor jou betekende. Misschien wil

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Een dierbare verliezen. Informatie voor nabestaanden

Een dierbare verliezen. Informatie voor nabestaanden 00 Een dierbare verliezen Informatie voor nabestaanden Deze folder is bedoeld voor nabestaanden. U leest hierin over de gevoelens die u kunt ervaren, en hoe u in deze moeilijke tijd goed voor uzelf kunt

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie

Het verlies van een dierbare

Het verlies van een dierbare Het verlies van een dierbare Het Zorgpad Stervensfase is gebaseerd op de Liverpool Care Pathway for the dying patient (LCP). De LCP is door het Erasmus MC Rotterdam en het IKNL locatie Rotterdam integraal

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Depressies

Praktische opdracht ANW Depressies Praktische opdracht ANW Depressies Praktische-opdracht door een scholier 1714 woorden 27 februari 2002 7,9 16 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding: Deze brochure gaat over depressies. Op het moment hebben

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Emoties, wat is het signaal?

Emoties, wat is het signaal? Emoties, wat is het signaal? Over interpretatie en actieplan dr Frits Winter Functie van Emoties Katalysator, motor achter gedrag Geen emoties, geen betrokkenheid, geen relaties Te veel emoties, te veel

Nadere informatie

Verlies, verdriet en rouw

Verlies, verdriet en rouw Verlies, verdriet en rouw Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0233 Inleiding Iemand die u dierbaar was, waar uw zorg naar uitging, is overleden. Het wegvallen van de overledene brengt wellicht

Nadere informatie

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1.

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1. Kiezen Opwarmertje Een eigen keuze (Naar: Kiezels 10 e jaargang, nr. 5) Laat één jongere beginnen met het noemen van een drietal belangrijke zaken uit zijn leven, bijvoorbeeld iemand kiest scooter, voetbal

Nadere informatie

Een dierbare verliezen

Een dierbare verliezen Algemeen Een dierbare verliezen www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG042 / Een dierbare verliezen / 14-07-2015 2 Een dierbare verliezen U heeft

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Assertiviteit. BOL 1 e jaars AG studenten

Assertiviteit. BOL 1 e jaars AG studenten BOL 1 e jaars AG studenten In de beroepspraktijk verwacht men van je dat je kunt opkomen voor jezelf en voor je opvattingen over je stage, de hulpverlening etc. Men verwacht tegelijkertijd dat je dit op

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

En... Hoe gaat het met u?

En... Hoe gaat het met u? En... Hoe gaat het met u? Ouderen En... Hoe gaat het met u? Introductie Dementie is een ziekte die grote gevolgen heeft, niet alleen voor degene die erdoor getroffen wordt, maar ook voor familie en vrienden.

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Rouwverwerking

PATIËNTEN INFORMATIE. Rouwverwerking PATIËNTEN INFORMATIE Rouwverwerking 2 PATIËNTENINFORMATIE Een dierbare is overleden. Dit is een aangrijpende gebeurtenis. In de eerste plaats gaat onze deelneming uit naar u en de overige nabestaanden.

Nadere informatie

Cambriana online hulpprogramma

Cambriana online hulpprogramma Dit is deel 1 van het online hulpprogramma van Cambriana. Verwerking van een scheiding 'Breaking up is hard to do' Neil Sedaka Een scheiding is een van de pijnlijkste ervaringen die je kunt meemaken in

Nadere informatie

Een dierbare verliezen

Een dierbare verliezen Een dierbare verliezen Over de gevoelens die u kan ervaren en tips om goed voor uzelf te zorgen INFORMATIEBROCHURE VOOR DE NABESTAANDEN Een dierbare verliezen U hebt kort geleden iemand verloren. Dat

Nadere informatie

Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Praten helpt. Verslavingspreventie Mondriaan

Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Praten helpt. Verslavingspreventie Mondriaan Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Praten helpt Verslavingspreventie Mondriaan Wat vertel ik mijn kind als ik opgenomen word? Alle ouders hebben het beste voor met hun kinderen. Ouders vragen

Nadere informatie

Depressieve klachten bij verpleeghuiscliënten

Depressieve klachten bij verpleeghuiscliënten Doen bij Depressie zorgprogramma Informatiefolder voor cliënt en naasten Depressieve klachten bij verpleeghuiscliënten Folder 1 Inleiding Deze folder is bedoeld voor mensen met depressieve klachten en

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

VERLIES VAN EEN DIERBARE INFORMATIE OVER ROUWVERWERKING FRANCISCUS VLIETLAND

VERLIES VAN EEN DIERBARE INFORMATIE OVER ROUWVERWERKING FRANCISCUS VLIETLAND VERLIES VAN EEN DIERBARE INFORMATIE OVER ROUWVERWERKING FRANCISCUS VLIETLAND Verlies lijden en verdriet hebben Verlies lijden is iets dat de meeste van ons op een bepaald moment in hun leven meemaken en

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging

Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging Als iemand in jouw omgeving zichzelf beschadigt is dat erg ingrijpend. Het kan allerlei emoties oproepen. Je bent misschien erg verdrietig, boos of je voelt

Nadere informatie

Vragenlijst Depressie

Vragenlijst Depressie Vragenlijst Depressie Deze vragenlijst bestaat uit een aantal uitspraken die in groepen bij elkaar staan (A t/m U). Lees iedere groep aandachtig door. Kies dan bij elke groep die uitspraak die het best

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Inleiding. Veel plezier!

Inleiding. Veel plezier! Inleiding In dit boek lees je over Danny. Danny is een jongen van 14 jaar. Er zijn veel dingen die Danny verkeerd doet. Hij rent door de school. Hij scheldt zomaar een klasgenoot uit. Of hij spuugt op

Nadere informatie

Thema s voor het Alzheimer Café. Verzameld, kopjes gekozen en geordend door Franklin Roos van Alzheimer Café Zuidelijk Westerkwartier te Leek

Thema s voor het Alzheimer Café. Verzameld, kopjes gekozen en geordend door Franklin Roos van Alzheimer Café Zuidelijk Westerkwartier te Leek Thema s voor het Alzheimer Café Verzameld, kopjes gekozen en geordend door Franklin Roos van Alzheimer Café Zuidelijk Westerkwartier te Leek Medische aspecten Wat is dementie? Medische aspecten Verschillende

Nadere informatie

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. -----

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. ----- Test: Je persoonlijke afweerprofiel Met de volgende test kun je bepalen welk afweermechanisme je het meest gebruikt. Iedereen gebruikt alle afweervormen, maar er bestaan verschillen in de frequentie waarmee

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Van meedenken met naar beslissen voor

Van meedenken met naar beslissen voor Van meedenken met naar beslissen voor Morele problemen bij zorgbeslissingen van familieleden en mantelzorgers voor verminderd beslissingsvaardige ouderen in de thuissituatie Een onderzoek i.h.k.v. het

Nadere informatie

Depressie. Meer dan een somber gevoel. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over depressie

Depressie. Meer dan een somber gevoel. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over depressie ggz voor doven & slechthorenden Depressie Meer dan een somber gevoel Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over depressie Herkent u dit? Iedereen is wel eens somber of treurig.

Nadere informatie

Na de opname Intensive Care/High Care voor Kinderen

Na de opname Intensive Care/High Care voor Kinderen Na de opname Intensive Care/High Care voor Kinderen Beste ouders en/of verzorgers, Inmiddels ligt de opname van uw kind op de Intensive Care achter u en bent u weer thuis, op de verpleegafdeling of in

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Alle eerstelijnshulpverleners worden uitgenodigd op de algemene vergadering SIT-Neerpelt

Alle eerstelijnshulpverleners worden uitgenodigd op de algemene vergadering SIT-Neerpelt DRIEMAANDELIJKS JAARGANG 5 NUMMER 1 APRIL 1996 Inhoud -Uitnodiging algemene vergadering p.1 -Omgaan met dementie p.2-3 -LISTEL-navorming p.4 Alle eerstelijnshulpverleners worden uitgenodigd op de algemene

Nadere informatie

Dip, down of depressie Hulp bij depressiviteit

Dip, down of depressie Hulp bij depressiviteit Dip, down of depressie Hulp bij depressiviteit Dip, down of depressie Hulp bij depressiviteit Iedere tiener is weleens somber en verdrietig, en vaak is het in één, twee dagen voorbij zonder dat je als

Nadere informatie

Omgaan met de ziekte. Omgaan met de ziekte

Omgaan met de ziekte. Omgaan met de ziekte Omgaan met de ziekte Omgaan met de ziekte Inhoud Omgaan met de ziekte, januari 2014 3 Inleiding 4 Invloed op mijn leven 4 Omgaan met klachten 5 In de rouw 6 Onzekerheid 7 Een ander zelfbeeld 8 Reactie

Nadere informatie

Uw kind tijdens/na het ziekenhuisbezoek

Uw kind tijdens/na het ziekenhuisbezoek Uw kind tijdens/na het ziekenhuisbezoek Reacties tijdens een ziekenhuisopname Kinderen kunnen op verschillende manieren reageren op hun ziekenhuisopname. Een opname is altijd een ingrijpende gebeurtenis.

Nadere informatie

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem Het overlijden van een broer of zus is een ingrijpende gebeurtenis. Toch wordt het onderwerp in de rouwliteratuur doodgezwegen. Tot verbazing van Minke Weggemans. De pastoraal therapeute schreef er daarom

Nadere informatie

Vragenlijst bij rugpijn

Vragenlijst bij rugpijn Vragenlijst bij rugpijn Naam: Geb.datum: - - Pijn en coping en cognitie lijst Instructie: Bij een persoon, die pijn heeft zullen er andere gedachten door het hoofd gaan dan wanneer die persoon geen pijn

Nadere informatie

Tekst: Job 16: 20 Thema: Doge jo wol? Bijzonderheden: Tweede zondag in de 40-dagentijd. Beste mensen,

Tekst: Job 16: 20 Thema: Doge jo wol? Bijzonderheden: Tweede zondag in de 40-dagentijd. Beste mensen, Tekst: Job 16: 20 Thema: Doge jo wol? Bijzonderheden: Tweede zondag in de 40-dagentijd Liturgie: Welkom Gezang 172: 1,3,4 Begroeting Psalm 139: 1,2 Gebed Projektlied: Nieuw leven Kindernevendienst Schriftlezing:

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

LEEFREGELS EN IK-BEN OPVATTINGEN HERKENNEN

LEEFREGELS EN IK-BEN OPVATTINGEN HERKENNEN In deze huiswerkopdracht wordt uitgelegd wat leefregels en ik-ben-opvattingen zijn en het belang ervan bij het doorbreken van gewoontepatronen. Een voorbeeld van Marjolijn illustreert hoe leefregels en

Nadere informatie

VRAGENLIJST. Zorgvrager, vervolgmeting

VRAGENLIJST. Zorgvrager, vervolgmeting VRAGENLIJST pagina 2 Uw ervaringen als zorgvrager zijn waardevol U ontvangt zorg. In deze lijst staan vragen over wat die zorg betekent voor u als zorgvrager. Uw antwoorden worden gebruikt in onderzoek

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Soms merk ik dat ik dingen die ik graag deed, zoals fietsen en koken, niet meer kan doen. Daardoor heb

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

De vrouw van vroeger (Die Frau von früher)

De vrouw van vroeger (Die Frau von früher) Roland Schimmelpfennig De vrouw van vroeger (Die Frau von früher) Vertaling Tom Kleijn Personen FRANK, midden veertig CLAUDIA, zijn vrouw ROMY VOGTLÄNDER ANDI, zoon van Frank en Claudia TINA, Andi's vriendin

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Hoe ontstaat hyperventilatie?

Hoe ontstaat hyperventilatie? Hyperventilatie Wat is hyperventilatie? Ademhalen is een handeling die ieder mens verricht zonder er bij na te denken. Het gaat vanzelf en volkomen onbewust. Ademhaling is de basis van onze gezondheid.

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken.

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. 2 5 Ik hoef niet aangespoord te worden om mijn taken te maken. Niemand hoeft mij te zeggen

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril hoofdstuk 6 Denkfouten We hebben al gezien dat sommige van onze brandende automatische gedachten ons in de weg zitten. Ze geven ons een onprettig gevoel of weerhouden ons ervan dingen te doen. Het probleem

Nadere informatie

Angststoornissen. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over angst

Angststoornissen. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over angst ggz voor doven & slechthorenden Angststoornissen Als angst en paniek invloed hebben op het dagelijks leven Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over angst Herkent u dit? Iedereen

Nadere informatie

jongeren vanaf 12 jaar

jongeren vanaf 12 jaar Na de schok... de draad weer oppakken Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar die betrokken zijn geweest bij een schokkende of ingrijpende gebeurtenis. Na de schok de draad weer oppakken Informatie voor

Nadere informatie

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN TEKST: Annick Geets DE KWETSBAARHEID VAN NOOIT GENOEG Kwetsbaarheid is niet een kwestie van winnen of verliezen, maar een kwestie van inzien en accepteren dat beide bij het leven horen. Een kwestie van

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

1.1 Relatie verslaving

1.1 Relatie verslaving 1.1 Relatie verslaving Typering Iemand wordt relatieverslaafd genoemd als hij denkt niet zonder relatie te kunnen leven. Soms zijn mensen zo afhankelijk van een relatie, dat ze er alles voor doen om die

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Depressie. Informatiefolder voor cliënt en naasten. Zorgprogramma Doen bij Depressie UKON. Versie 2013-oktober

Depressie. Informatiefolder voor cliënt en naasten. Zorgprogramma Doen bij Depressie UKON. Versie 2013-oktober Depressie Informatiefolder voor cliënt en naasten Zorgprogramma Doen bij Depressie Versie 2013-oktober Inleiding Deze folder bevat informatie over de klachten die bij een depressie horen en welke oorzaken

Nadere informatie

Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren

Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren Mijn leven veranderde zo n drie jaar geleden. Juist de dag voor mijn mama s verjaardag kreeg ze van mijn vader een kogel door het hoofd. Wonder boven wonder overleefde

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

De Inner Child meditatie

De Inner Child meditatie De Inner Child meditatie copyright Indra T. Preiss volgens Indra Torsten Preiss copyright Indra T. Preiss Het innerlijke kind Veel mensen zitten met onvervulde verlangens die hun oorsprong hebben in hun

Nadere informatie

Depressie bij ouderen

Depressie bij ouderen Depressie bij ouderen Bij u of uw familielid is een depressie vastgesteld. Hoewel relatief veel ouderen last hebben van depressieve klachten, worden deze niet altijd als zodanig herkend. In deze folder

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving Een eigen huis.. Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving M.H. Kwekkeboom (red.) A.H. de Boer (SCP) C.van Campen

Nadere informatie

VRAGENLIJSTEN. Verlatingsangst - Pagina 57. Wantrouwen en Misbruik - Pagina 79

VRAGENLIJSTEN. Verlatingsangst - Pagina 57. Wantrouwen en Misbruik - Pagina 79 Verlatingsangst - Pagina 57 1 Ik ben vaak bang dat de mensen die me dierbaar zijn me zullen verlaten 2 Ik klamp me aan mensen vast omdat ik bang ben om in de steek gelaten te worden 3 Er zijn te weinig

Nadere informatie

Over ALS spreken. Inhoud. Wat is ALS? 1. Waardoor wordt ALS veroorzaakt? 1. Wat doet ALS met een patiënt? 1. Hoe kan je jouw vriend(in) bijstaan?

Over ALS spreken. Inhoud. Wat is ALS? 1. Waardoor wordt ALS veroorzaakt? 1. Wat doet ALS met een patiënt? 1. Hoe kan je jouw vriend(in) bijstaan? Inhoud Over ALS spreken Wat is ALS? 1 Waardoor wordt ALS veroorzaakt? 1 Wat doet ALS met een patiënt? 1 Hoe kan je jouw vriend(in) bijstaan? 2 voor vrienden Wanneer de vader of moeder van je vriend(in)

Nadere informatie

Depressie bij verpleeghuiscliënten

Depressie bij verpleeghuiscliënten Doen bij Depressie zorgprogramma Informatiefolder voor cliënt en naasten Depressie bij verpleeghuiscliënten Folder 3 Inleiding Deze folder bevat informatie over de klachten die bij een depressie horen

Nadere informatie

Delier in de laatste levensfase. Informatie voor naasten van patiënten met een delier in de laatste levensfase

Delier in de laatste levensfase. Informatie voor naasten van patiënten met een delier in de laatste levensfase Delier in de laatste levensfase Informatie voor naasten van patiënten met een delier in de laatste levensfase Inhoudsopgave Wat is een delier?... 3 Wat zijn kenmerken van een delier?... 3 Invloed op u

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn.

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn. NIEUWSBRIEF 2 Oktober 2013-20142014 Geachte Ouders/verzorgers, De eerste 9 weken zitten erop. De leerlingen en leerkrachten hebben hard gewerkt. Met z n allen hebben we goed ons best gedaan op de leervakken,

Nadere informatie