Heerhugowaard Stad wan kansen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Heerhugowaard Stad wan kansen"

Transcriptie

1 BIJLAGE 1

2 Heerhugowaard Stad wan kansen R20 december 2011/1 Concept notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 20 december 2Q11 om uur in het gemeentehuis Aanwezig: Wethouders: Afwezig: Notuiiste: de heer drs. H.M.W. ter Heegde, voorzitter de heer H. Wijnveen, waarnemend raadsgriffier de heer R.K. Appers, HOP (tot uur, halverwege behandeling agendapunt 11) de heer B. Arkeveld, Burgerbelang mevrouw M.A.W. Bankras - van der Klein, HOP de heers. Brau, PvdA de heer P.C.J. Carnas, Burgerbelang (tot uur na behandeling agendapunt 12) mevrouw C.A.J. van Diemen, D66 de heer J.M. Does, HOP de heer M. Dijkstra, Burgerbelang de heer P. de Groot, GL de heer A. Harren, WD mevrouw T. Huijboom - Brouwer, Christenunie mevrouw M. Jongejan, Burgerbelang de heer A.G.W. Jongenelen, Burgerbelang de heer N. Kėvik, VSP de heer J.D. Koppelaar, PvdA mevrouw J.S.L. van Líng-Wanst, CDA de heer R. Loffeld, WD de heer CC. Mertens, HOP mevrouw A. Mulder, D66 de heer A.C. van Oord, WD de heer G. Oude Kotte, CDA de heert.w. Reijnders, VSP mevrouw C.P.M. van 't Schip - Nieuwboer, HOP de heer R. Schoemaker, GroenLinks mevrouw V.C.M. Stam - de Nijs, WD de heer J.J. van der Starre, Trots op Nederland mevrouw M. Troostwijk, PvdA mevrouw A.M. Valent - Groot, PvdA mevrouw S. van der Werff, GroenLinks de heer F.J.J. Zuurbier, CDA mevrouw M.F. Baijards - van der Laan, WD de heers. H. Binnendijk, CDA de heer L.H.M. Dickhoff, HOP de heer J.W. de Boer, PvdA de heer C. Kwint, GroenLinks de heer T.L. Mars, WD, raadslid mevrouw E.M.J. Middelbeek De voorzitter opent de vergadering, heet iedereen welkom en geeft aan dat de heer Mars vanavond afwezig is en dat de heer Kevik later komt. Hij stelt hierna aan de orde agendapunt Spreekrecht burgers. De heer Thierry Degreef {actieteam de Waerdse Tempel) en de heer Bas Reijken (voorzitter jeugd- en jongerenraad) hebben ingesproken naar aanleiding van agendapunt 9, waarbij zij pleiten voor behoud van deze voorziening voor de burgers van Heerhugowaard en van de regio.

3 R20 december 2011/2 Mevrouw Valent heeft als voorzitter van de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling in de vergadering van 7 december handtekeningen voor het behoud van de Waerdse Tempel in ontvangst genomen. Deze zijn echter voor de raad bestemd. Daarom overhandigt zij de handtekeningen aan de voorzitter van de raad. De heer Bemaerds heeft ingesproken naar aanleiding van agendapunt 12, waarbij hij nadrukkelijk aandacht heeft gevraagd voor de legeskosten van onder andere de gehandicaptenparkeerkaart en de legeskosten van de gehandicaptenparkeerplaats in deze tijd van bezuinigingen, waarbij het inkomen van de gehandicapten en chronisch zieken door de bezuinigingsmaatregelen van de centrale overheid al flink onder druk zijn komen te staan. 2. Vaststellen raadsaqenda. Zonder verdere discussie en hoofdelijke stemming is besloten de raadsagenda gewijzigd vast te stellen, waarbij de bespreekstukken 10 en 14 zijn geagendeerd als respectievelijk de akkoordstukken 8a en 8b en als agendapunt 15 aan de agenda ís toegevoegd een motie ingediend door de waarnemend voorzitter van de raad namens Burgerbelang, HOP, PvdA, CDA, GroenLinks, D66, VSP en Christen- Unie met als onderwerp "Laat een vluchteling kind in Alkmaar zijn". 3. Vaststelten notulen raadsvergadering d.d. 22 november 2011 en potuien vrapenhalfuurtie d.d. 22 november Zonder discussie en hoofdelijke stemming is besloten de notulen van de raadsvergadering van 22 november 2011 en de notulen van het vragenhalfuurtje van 22 november 2011 ongewijzigd vast te stellen. 4. Voorstel voorzitter met betrekking tot afdoening ingekomen stukken, waaronder mededelingen van het college aan de raad. Rubriek A De raad heeft de ingekomen stukken 1 tot en met 3 voor kennisgeving aangenomen, waarbij de voorzitter heeft aangegeven dat de vraag van D66 (naar aanleiding van ingekomen stuk 2) wanneer de aanpassing van de beleidsnota gereed is en wanneer deze aan de raad zal worden voorgelegd, nog zal worden beantwoord. Verder zal Burgerbelang (naar aanleiding van ingekomen stuk 3) op een later moment (in de commissievergadering) de wethouder naar de alternatieven vragen. Rubriek B Er zijn voor deze rubriek geen stukken ingekomen. Rubriek C De raad heeft ingestemd met de afhandeling van ingekomen stuk 1. Rubriek D 1. Mededeling naverrekening van de algemene uitkering uit het gemeentefonds Wethouder Dickhoff heeft laten weten dat de gemeente Heerhugowaard kan rekenen op een positieve naverrekening van de algemene uitkering uit het gemeentefonds voor een bedrag van f Het gaat hierbij vanzelfsprekend om een incidenteel bedrag. 2. Mededeling tegenvaller in de begroting 2012 Wethouder Binnendijk iaat weten dat het aantal bijstandsgerechtigden in de gemeente Heerhugowaard toeneemt en waarschijnlijk zal groeien tot een aantal van ± 500. Dit is in de begroting niet voorzien en hiervoor zal in 2012 een bedrag van ê 1,5 tot 2,5 miljoen extra nodig zijn. De raad heeft de mededelingen voor kennisgeving aangenomen.

4 R 20 december 2011/3 5. Begrotingswijziging naar aanleiding van 2 e Burap 2011, voorstel RB , Zonder discussie en hoofdelijke stemming is unaniem besloten: a. de ramingen van de raadsbegroting 2011 te wijzigen met een totaal voordelig effect op het geprognosticeerde rekeningresultaat van č ; b. bij de vaststelling van de jaarstukken 2011 op 28 juni 2012 een besluit te nemen over de bestemming van het resultaat van de jaarrekening Verplichte jaarlijkse verantwoording aan de gemeenteraad over het welstandstoezicht, voorstel RB De heer Van der Starre legt een stemverklaring af. Trots op Nederland gaat akkoord met het voorstel, maar wil nadrukkelijk meespreken over de nieuwe welstandscommissie. Zonder discussie en hoofdelijke stemming is unaniem besloten het jaarverslag 2010 Welstandscommissie en het jaarverslag 2010" hoe gaat het college om met welstandstoezicht" voor kennisgeving aan te nemen. 7. Wijziging samenstelling commissie Maatschappejiike Ontwikkeling, voorstel RB201116S. Zonder discussie en hoofdelijke stemming is unaniem besloten met ingang van 1 januari 2012 de samenstelling van de vertegenwoordiging van de PvdA in de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling als volgt vast te stellen: - de heer J.K. Koppelaar, als lid; - mevrouw A. André, als plv. lid; - de heer I.H. Louis, als 2 e plv. lid. 8. Voteren krediet automatisch kassysteem, voorstel RB Zonder discussie en hoofdelijke stemming is unaniem besloten een krediet te voteren ad voor de aanschaf van een geautomatiseerd kassysteem. De kapitaallasten en onderhoudskosten (ê per jaar) worden gedekt door het inleveren van formatie binnen de afdeling Financiële Dienstverlening. 8a. Incidenteel aanvullende subsidie 2011 en 2012 stichting Cool, voorstel RB (voormalig agendapunt 10). Zonder discussie en hoofdelijke stemming Is unaniem besloten: 1. de stichting Cool incidenteel aanvullende subsidie beschikbaar te stellen van č voor 2011 en ë voor Voorgesteld wordt de bedragen ten laste te brengen van de stelpost Groei ISP en Kern van i én het restant ISP-budget van Ç en het resterende bedrag van ë ten laste te brengen van programma 4 Sociale Samenhang (te regelen bij begrotingswijziging); 2. kennisnemen van het feit dat de effecten inzake vervangingsinvesteringen en het verzoek van de stichting Cool voor opbouw van een zelfstandig eigen vermogen bij de behandeling van de voorjaarsnota 2012 in beeld worden gebracht. 8b Instellen bestemmingsreserve Wet OKE 2012*2014, voorstel RB , (voormalig agendapunt 14). Zonder verdere discussie en hoofdelijke stemming is unaniem besloten tot het bestemmen van C in 2011 voor uitbreiding van "het aanbod voor- en vroegschoolse educatie (WE)" en dit bedrag te storten in de nieuwe bestemmingsreserve ' OAB/Wet OKE" (ten laste van het begrote rekeningresultaat 2011).

5 R20 december 2011/4 9. Onderzoek haalbaarheid instandhouding van de Waerdse Tempel als regionale popvoorzienŕng. voorstel RB201116Q. Er is in twee termijnen beraadslaagd. Er zijn vier amendementen ingediend. De tekst van amendement A ingediend door D66 luidt: De gemeenteraad van Heerhugowaard in vergadering bijeen op 20 december 2011, Ondergetekenden stellen voor het aan het ontwerpbesluit onderstaande toe te voegen, 1. het rapport van BMC voor kennisgeving aannemen; 2. dat uit de rapportage van BMC geconcludeerd is dat de Waerdse Tempel als regionaal poppodium in deze vorm niet haalbaar is; 3. de stichting Luna per 1 januari 2Ō12 geen subsidie meer te verstrekken; 4. in te stemmen met vervolgstappen rondom regionaal popbel&íd/aanbod; punt 1 wijzigen in punt 5. Toelichting Het onderwerp van het voorstel ís niet in overeenstemming met het door het college voorgestelde ontwerpbesluit Er een afspraak is dat stichting Luna geen subsidie meer zal ontvangen zodra de Waerdse Tempel haar deuren sluit. Hierover een formeel besluit genomen moet worden. Dít niet opgenomen is in het ontwerpbesluit Daarnaast wordt in het voorstel aan de gemeenteraad gevraagd om aan te geven of zij door willen gaan met vervolgstappen voor regionaal popbeleid/aanbod. Ook dit komt níet voor in het ontwerpbesluit Ondertekend door de twee fractielôden van D66 De tekst van amendement D ingediend door Trots op Nederland luidt: De raad van de gemeente Heerhugowaard in vergadering bijeen op 20 december 2011; kennisnemende van het raadsvoorstel van het college en gehoord de beraadslaging stelt ondergetekende voor om het ontwerpbesluit als volgt te wijzigen: de bedragen van f voor 2012, ë voor 2013 en C voor 2014 over te hevelen naar de algemene middelen, waarvan f te gebruiken voor de aanvraag van de incidentele subsidie aan stichting Cool. Toelichting De Waerdse Tempel heeft te kennen gegeven te gaan sluiten als regionale popvoorziening. De structurele subsidie van f kan gebruikt worden door onder andere Cool en Kompleks. Stopzetten van de betalingen aan stichting Luna, welk juist bedoeld waren voor het ontwikkelen en organiseren van popculturele activiteiten in de Waerdse Tempel. Theater Cool heeft een aanvullende subsidie gevraagd. De dekking vooreen deel van de aangevraagde subsidie kan ten laste worden gebracht van programma 4 "Sociaie samenhang", tô regelen via een begrotingswijziging. Ondertekend door de fractievoorzitter van Trots op Nederland De tekst van amendement E ingediend door de Christenunie luidt: De raad van de gemeente Heerhugowaard in vergadering bijeen op 20 december 2011' Ondergetekende stelt voor het ontwerpbesluit als volgt te wijzigen: Besluit het budget van č te reserveren voor popactiviteiten en deze toe te kennen aan de organisatie of organisaties die de popactivíteiten ook daadwerkelijk kunnen uitvoeren. Toelichting - met een raadsmeerderheìd is het besluñ genomen om incidenteel een bedrag van C voor 2012, e voor 2013 en e voor 2014 beschikbaar te stellen aan stichting Luna; - we hebben nu te maken met een totaal andere situatie nu de Waerdse Tempel gaat sluiten per 1 januari 2012; - het Is wel wenselijk dit budget te besteden aan popactiviteíten; - het is nog niet duidelijk is in hoeverre de activiteiten van stichting Luna voortgezet kunnen worden door de organisaties Cool en Kompleks en anderen, waardoor het prematuur is om nu al het incidentele budget over te hevelen naar de organisaties die de activiteiten gaan overnemen. Ondertekend door de fractievoorzitter van de Christenunie

6 R 20 december 2011/5 De tekst van amendement F ingediend door de WD luidt: De raad van de gemeente Heerhugowaard in vergadering bijeen op 20 december 2011, Ondergetekenden stellen voor het ontwerpbesluit te wijzigen als volgt: 1. het bovengenoemde onderzoek voor kennisgeving aan te nemen; 2. inzet te plegen om samen met Alkmaar te komen tot een regionale poporganisatie en dus ook de andere zes gemeente hiertoe uit te nodigen; 3. in te stemmen met het onderbrengen van de lokale culturele popactiviteiten bij onder andere Cool en Kompleks en daarvoor het beschikbare budget van e structureel en incidenteel é" voor 2012, č voor 2013 en č voor 2014 te handhaven. Toelichting Na sluiting van de Waerdse Tempel op 1 Januari 2012 zal het aanbod van dit poppodium vervallen en Heerhugowaard zal een belangrijke voorziening voor zijn (vooral jonge) inwoners en die van de regio ontberen. Om zo goed mogelijk het wegvallen van deze popculturele activiteiten op te vangen stellen wij voor om in te zetten op een sterke regionale poporganisatie en bovendien de gelden bestemd voor stichting Luna, die na sluiting van de Waerdse Tempel geen subsidie meer ontvangt, nu voor popactivìteiten beschikbaar te houden bij onder andere Cool en Kompleks. Ondertekend door de vier aanwezige fractieleden van de WD De ChrfstenUnie heeft amendement E na de tweede termijn ingetrokken. De voorzitter heeft de resterende drie amendementen in stemming gebracht met het meest verstrekkende amendement als eerste en de andere aflopend in verstrekkendheld. De raad heeft amendement D met 1 stem voor en 29 stemmen tegen verworpen. Voorstemde Trots op Nederland. Tegen stemden WD, Burgerbelang, HOP, PvdA, CDA, GroenLinks, D66, VSP en Christenunie. De raad heeft amendement A met 2 stemmen voor en 28 stemmen tegen verworpen. Voor stemde D66. Tegen stemden WD, Burgerbelang, HOP, PvdA, CDA, GroenLinks, VSP, Trots op Nederland en Christenunie. De raad heeft amendement F met 25 voor en 5 stemmen tegen aangenomen met de aantekening dat Burgerbelang en Christenunie hebben gestemd tegen punt 1. Voor stemden WD, Burgerbelang, HOP, PvdA, CDA, GroenLinks en Christenunie. Tegen stemden D66, VSP en Trots op Nederland. Middels een stemverklaring heeft de Christenunie aangegeven dat het voor kennisgeving aannemen van het onderzoek voor haar te mager is. Burgerbelang heeft verder nog aangegeven twijfels erbij te hebben of punt 2 haalbaar is. Het voorstel van het college met de volgende tekst "het onderbrengen van de lokale popactiviteiten bij onder andere Cool en Kompleks en daarvoor het beschikbare budget van Kompleks en daarvoor het beschikbare budget van É structureel en incidenteel ë voor 2012,« voor 2013 en voor 2014 te handhaven" behoefde vanwege het aannemen van amendement F niet in stemming te worden gebracht en is vervangen door de tekst van amendement F. De voorzitter heeft voor een kleine pauze de vergadering voor 7 minuten geschorst en heeft weer heropend om uur. 11. Notitie vestiging speelautomatenhal/famžly Entertainment Center, voorstel RB Er is in twee termijnen beraadslaagd. Er zijn vier moties ingediend. De tekst van motie 1 ingediend door het CDA en mede ondertekend door de HOP luidt: De raad van de gemeente Heerhugowaard in vergadering bijeen op 20 december 2011, overwegende dat: 1 de ondernemers aan het Coolplein te kennen hebben gegeven voordeel te zien in de komst van een amusementscentrum bij het Coolplein;

7

8 R 20 december 2011/6 II onderdeel van het amusementscentrum zal zijn een ruimte met speelautomaten; III zowel het amusementscentrum als bijbehorende speelautomaten reeds sinds 2001 aan het Coolplein tot de planologische mogelijkheden behoort; IV de ondertekenaars het sociaal wenselijk vinden dat slechts toegang tot de speelautomaten zal worden gegeven aan personen van 21 jaar en ouder; V door een mogelijke exploitant is aangegeven geen bezwaren te hebben met een minimale leeftijdsgrens van 21 jaren, verzoekt het college 1. bij het opstellen van de beleidsnota amusementscentrum en/of de speelautomatenverordening op te nemen de minimale leeftijdsgrens van 21 jaar en ouder en gaat over tot de orde van de dag. Ondertekend door de fractievoorzitters van CDA en HOP. De raad heeft onderdeel 1 van het voorstel van het college met 19 stemmen voor en 10 stemmen tegen aangenomen. Voorstemden VVD, HOP, CDA, GroenLinks, D66, VSP en Trots op Nederland. Tegen stemden PvdA, Burgerbelang en Christenunie. De heer Does heeft in een stemverklaring tevens aangegeven bij de vaststelling van de verordening extra alert te zullen zijn op de randvoorwaarden. De raad heeft onderdeel 2 van het voorstel van het college met 24 stemmen voor en 5 stemmen tegen aangenomen. Voor stemden WD, HOP, PvdA, CDA, GroenLinks, D66, VSP, Trots op Nederland en Christenunie. Tegen stemde Burgerbelang. De heer Koppelaar heeft in een stemverklaring aangegeven met zijn fractie voor dit onderdeel te hebben gestemd, maar persoonlijk tegenstander van de locatie te zijn. De PvdA en Christenunie hebben in de stemverklaring tevens aangeven over het beleid te willen meedenken en -praten. Burgerbelang is tegen omdat geformuleerd beleid ruimte geeft om te reageren met alle mogelijke risico's van dien. Aldus is besloten In beginsel in te stemmen met de vestiging van een speelautomatenhal/famlly Entertainment Center aan het Coolplein in Heerhugowaard en het college opdracht geven tot het opstellen van een beleidsnota amusementscentrum en een speelautomatenverordening. De raad heeft motie 1 met 20 stemmen en 7 stemmen tegen aangenomen. Voor stemden WD, Burgerbelang, HOP, CDA, VSP, Trots op Nederland en Christenunie. Tegen stemden PvdA (de heren Brau en Koppelaar), GroenLinks en D66. De dames Valent en Troostwijk (PvdA) hebben zich van stemming onthouden en de raadzaal hiervoor verlaten. De Christenunie in de stemverklaring tevens aangegeven met de motte in te stemmen, omdat hiermee de jongeren van jaar worden beschermd. D66 heeft motie 2 ín de tweede termijn ingetrokken. PvdA heeft motie 3 en motie 4 in de tweede termijn onder toevoeging van de woorden" op dit moment" ingetrokken. 12 Vaststellen belastinqverordeninq&n. voorstel RB2Q Er is in twee termijnen beraadslaagd. Er zijn twee amendementen ingediend.

9 R 20 december 2011/7 De tekst van amendement B ingediend door Burgerbelang luidt: De ondergetekenden, leden van de raad van de gemeente Heerhugowaard, overwegende - dat landelijke wetgeving ertoe leidt dat gehandicapten worden belast met een hogere eigen bijdrage voor het gebruik van diverse voorzieningen; - dat daarbij een opeenstapeling van maatregelen de financiële positie van gehandicapten ernstig aantast; - dat vanaf 2005 op grond van sociale overwegingen in Heerhugowaard voor gehandicapten geldt dat zij voor het verkrijgen en verlengen van een gehandicaptenparkeerkaart geen leges betalen; stellen voor: dit beleid zoals dat nog gold in 2011, ook voor 2012 onverkort te handhaven, en de ontwerp legesverordening 2012 als zodanig aan te passen. Gedaan in de openbare vergadering van 20 december 2011 Ondertekend door de vijf fractieleden van Burgerbelang De tekst van amendement C ingediend door Burgerbelang luidt: De ondergetekenden, leden van de raad van de gemeente Heerhugowaard, overwegende - dat vele inwoners en ook bedrljven-financieel nadelig worden getroffen door de huidige kredietcrisis; - dat daarbij past een grote mate van terughoudendheid bij het door de gemeente verhogen van belastingtarieven; stellen voor: de ontwerpbegroting onroerende zaakbelasting zodanig te wijzigen dat ten opzichte van 2011 de verhoging van de OZB-tarìeven zich voor 2012 beperkt tot 2,29 0 A zijnde het inflatiepercentage. Gedaan in de openbare vergadering van 20 december 2011 Ondertekend door de vijf fractieleden van Burgerbelang De raad heeft amendement B met 5 stemmen voor en 24 stemmen tegen verworpen. Voor stemde Burgerbelang. Tegen stemden WD, HOP, PvdA, CDA, GroenLinks, D66, VSP, Trots op Nederland en Christenunie. De raad heeft amendement C met 5 stemmen voor en 24 stemmen tegen verworpen. Voor stemde Burgerbelang. Tegen stemden WD. HOP, PvdA, CDA, GroenLinks, D66, VSP, Trots op Nederland en Christenunie. De raad heeft de Verordening onroerende zaakbelastingen 2012 met 24 stemmen voor en 5 stemmen tegen aangenomen. Voor stemden WD, HOP, PvdA, CDA, GroenLinks, D66, VSP, Trots op Nederland en Christenunie. Tegen stemde Burgerbelang. De raad heeft de Verordening afvalstoffenheffing 2012 unaniem aangenomen. De raad heeft de Verordening lljkbezorgingrechten 2012 unaniem aangenomen. De raad heeft de Verordening marktgelden 2012 unaniem aangenomen. De raad heeft de Verordening rioolrechten 2012 unaniem aangenomen. De raad heeft de Legesverordening 2012 met 24 stemmen voor en 5 stemmen tegen aangenomen. Voor stemden WD, HOP, PvdA, CDA, GroenLinks, D66, VSP, Trots op Nederland en Christenunie. Tegen stemde Burgerbelang. Aldus is besloten tot het vaststellen van de onderstaande verordeningen: - Verordening onroerende zaakbelastingen 2012; - Verordening afvalstoffenheffing 2012; - Verordening lljkbezorgingrechten 2012; - Verordening marktgelden 2012;

10 R20 december 2011/8 - Verordening rioolrechten 2012; - Legesverordening ISV3-bestedlngsplan 2011/onttrekkinq van gelden aan de Reserve BWS/Overwlnst (voornieuwbouw van praktijkschool Focus (voormalig De Polsstok), voorstel RB20111Q6. Er is twee termijnen beraadslaagd. Er Is één amendement ingediend. De tekst van amendement G ingediend door de VVD en mede ondertekend door Trots op Nederland luidt: De raad van da gemeentô Heerhugowaard bijeen op 20 december 2011 Besluit om het voorstel als volgt te wijzigen: 1. In het ISV bestedingsplan te wijzigen dat er ë ten behoeve van de openbare ruimte project Olmenlaan zal worden onttrokken; 2. de kosten daarvan te dekken uit de Reserve BWS/Overwlnst. Ondertekend door de fractievoorzitters van VVD en Trots op Nederland De raad heeft amendement F met 5 stemmen voor en 23 stemmen tegen verworpen. Voor stemden WD en Trots op Nederland. Tegen stemden Burgerbelang, HOP, PvdA, CDA, Groen Links, D66, VSP en ChristenUnie. De raad heeft het voorstel van het college met 23 stemmen voor en 5 stemmen tegen aangenomen. Voor stemden Burgerbelang, HOP, PvdA, CDA, GroenLinks, D66, VSP en Christenunie. Tegen stemden WD en Trots op Nederland. Aldus is besloten: 1. het isv-bestedtngsplan 2011 goed te keuren; 2. de kosten daarvan te dekken uit de Reserve BWS/Overwinst. 15. Motie Ingediend door de waarnemend voorzitter van de raad namens Burgerbelang. HOP. PvdA. CDA. GroenLinks. D66. VSP en ChristenUnie met als onderwerp "Laat een vluchteling kind in Alkmaar ziin". Er wordt in een termijn beraadslaagd, waarbij GroenLinks nadrukkelijk aandacht vraagt voor de petitie kinderpardon.nu. De tekst van de ingediende motie luidt: De raad van de gemeente Heerhugowaard in vergadering bijeen op 20 december 2011; Gelezen de door de gemeenteraad van Alkmaar op 1 december van dit jaar aangenomen motie met de oproep om Alkmaar actief als voorbeeld te laten dienen van een veilige stad voor vluchtelingenkinderen; - dat de aanleiding van die motie is geweest de uitzettingsdreiging van Jossef, die landelijke bekendheid heeft gekregen; - dat de gemeenteraad van Heerhugowaard als directe buurgemeente van Alkmaar een bijzonder grote maatschappelijke betrokkenheid van haar inwoners ervaart en heeft ervaren inzake de uitzettìngsdreiging van Jossef en zijn moeder; - dat de gemeenteraad van Heerhugowaard het als zijn maatschappelijke en bestuurlijke plicht ziet om de Atkmaarse motie te ondersteunen; spreekt uit: ^ĝ^^^^^^^^^į^ŗ^^^^^!^^^^ ^/Zr/naar zijn" volledig te ondersteunen ë8b8ěsp Heerhugowaard, 20 december 201 Ondertekend door fracties Burgerbelang, HOP, PvdA, CDA, GroenLinks, DŨ6, VSP en ChristenUnie. De raad heeft de motie met 23 stemmen voor en 5 stemmen tegen aangenomen.

11

12 R20 december 2011/9 Voorstemden Burgerbelang, HOP, PvdA, CDA, GroenLinks, D66, VSP en ChristenUnie. Tegen stemden WD en Trots op Nederland, waarbij de fractievoorzitter van Trots op Nederland in een stemverkta ring tevens heeft laten weten persoonlijk het een misstand te vinden. Niets meer aan de orde zijnde sluit de voorzitter om uur de vergadering. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard d.d. 24 januari de waarnemend raadsgriffier, de voorzitter

13 BIJLAGE 2

14 Heerhugowaard Stad van kansen Notitie Vestiging Speelautofflatenhaf/Family Entertainment Center in Heerhugowaard Bijlage bij het raadsvoorstel d.d , RB inlflldlna Vestiging van een speelautomatenhal (ook wei amusementshal genaamd) Is tot op heden ín Heerhugowaard niet mogelijk wegens het ontbreken van een zogenoemde speelautomatenhalverordening. Nadat een aanvraag In bezwaar- en beroepsprocedures belandde, Is in 1993 de speelautomatenhalverordening ingetrokken en sindsdien is het nfet meer mogelijk In Heerhugowaard een speelautomatenhal te exploiteren. Vanuit de raad was er vervolgens geen draagvlak voor vestiging en exploitatie van een of meerdere speelautomatenhailen in Heerhugowaard. De gemeenteraad heeft destijds bi] het vaststellen van het bestemmingsplan Stadshart in 2001 besloten dat, mocht een dergelijke voorziening toch mogelijk gemaakt worden, deze zich dient te vestigen in het Stadshart. De ruimtelijke vormgeving, functie, voorzieningen, doelstelling en gebruik van het Stadshart sluiten het beste aan bff een Amusementscentrum. Wettelllke hapalinaen speŵlautomatenhallan De gemeenteraad is op grond van artikel 30c, eerste lid, onder c van de Wet op de kansspelen (hierna; Wok) bevoegd een verordening vast te stellen die het mogelijk maakt één of meerdere speelautomatenhailen in de gemeente te vestigen. Op basis van de verordening heeft de burgemeester de bevoegdheid om vergunning te verlenen- In de verordening wordt een gebiedsaanwljzlng of zone opgenomen. Een Bpeelautomatenhaltenverordening gericht op één adres is onverbindend en heeft geen juridische kracht. Nadere voorwaarden In de verordening wordt de burgemeester de mogelijkheid geboden een set nadere voorwaarden aan een vergunning te verbinden. Het gaat hier onder andere om openings- en sluitingstijden, toezicht, aantal en type speelautomaten, exploitatie, werving en reclame en het voorkomen en bestrijden van gokverslaving. Verder wordt een vergunning onder andere geweigerd indien de leef» en woonsituatie In de naaste omgeving op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed of er gegronde vrees is dat het verlenen van de vergunning ernstig gevaar zou opleveren voor de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid. Er zijn ruimschoots mogelijkheden om kaders aan te geven waarbinnen een maatschappelijk verantwoorde exploitatie van een speelautomatenhal kan worden gerealiseerd. De burgemeester wordt tevens de mogelijkheid gegeven te bepalen voor welke duur de vergunning geldt en de wijze waarop deze verlengd kan worden. Soaalautomaten Er zijn twee soorten speelautomaten: behendlgheldsautomaten en kansspelautomaten.» Een behondīgheid&automaat is een automaat waarbij het spelresultaat door de speler wordt beïnvloed door spelinzicht en behendigheid. De apeler gaat als het ware een competitie aan met de automaat. Als de speler wint, dan verdient hij daarmee meestal een vrijspel, Een behendig' heidsautomaat keert nooit geld uit Bekende behendigheidsautomaten zijn flipperkasten an videospelletjes zoals autoraces, ę Bij een kansspelautomaat kan de speler da uitslag van het spel niet beïnvloeden. In tegenstelling tot de behendigheidsautomaat worden de prijzen In geld uitgekeerd. De bekendste kansspelautomaat is de fruitautomaat Ook zijn er automaten waarop roulette, paardenraces en black jack gespeeld kan worden. Notitie Vestiging Speelautomatenhal/Family Entertainment Center in Heerhugowaard 1

15 Alle automaten die geen behendigheidsautomaat zijn, worden als kansspelautomaat aangemerkt. Ter verduidelijking kan worden gesteld dat kansspelautomaten geld uitkerende speelautomaten zijn. Een Speelhal Is geen casino. De vergunning voor een casino Is door de rijksoverheid toebedeeld aan Holland Casino. Bij een speelhal of amusementscentrum gaat het om openbare inlichtingen die zijn ingericht met kansspel- en behendįgheidsautomaten. Het verschil tussen Holland Casino en een speelautomatenhal is de afwezigheid van levende apaelautomaatcasinospalsn bij een automatenhal. Een ander verschil is dat er in da speelautomatenhal geen alcohol mag worden geschonken. Ook zijn er veel lagere winst én verlleskansen door de wettelijke beperkingen in de speelautomaten en is eimeer aandacht voor ondersteunende entertainment en nevenactiviteiten. Speelautomaten In 2000 is bij wetswijziging de meerspslmkansspeteutotrìaten mogelijk, gemaakt, waarbij je met maantere spelers tegelijk sociaal kan spelen (roulettes, bingo, black Jack, poker)- Dit heeft gelald tot een kwaliteitsontwikkeling van het assortiment kansspelautomaten řn combinatie met nog mooiere en luxere uitstraling (de "speelautomatenlook"). Verderteer een opschuiving gaande naar een nog oudere doelgroep. Vaak wordt nų een minimum leeftijd van 21 i.p.v. 18 jaar gehanteerd. Tegengaan van gok- of speelverslavinti De opkomst van andere ġekvormen (krasloten) en van het gokken op internet beeft er tos geleid dat een speelautomatenhal niet meer tot de belangrijke bedreigingen hoort voor Kwetsbare groepen of personen. Eind maart 2011 werd bekend dat staatssecretaris Toeven een wetsvoorstel laat vóórbereiden dia de mogelijkheid van gokken flink most verruimen. Gokken op het internet wordt gelegaliseerd, er moet meer keus komen uit sportprijşvragen, loterijen en paardenrennen en het wordt waarschijnlijk ook mogelijk gemaakt dat er pokertoernooŕtjes worden gehouden In Cafés en sportkantines. Juist door meer legaal aanbod van kansspelen tė creëren, gekoppeld aan een open vergunningstelsel en goed verantwoord toezicht, hoopt hij verslaving, fraude en criminaliteit beter te kunnen bestrijden. Uiteraard zal bínnen een verordening rekening moeten worden gehouden met íąndelqke regelgeving en het meegeven van goede voorwaarden, zoals: een leeftijdsgrens van minstens 18 Jaar, geen verstrekking van alcohol in de speelautomatenhal, sluitende toegangecontrole met legitimatieplicht, zorg voor overtastbeperklng in de buurt en voldoende parkeerplaatsen. Uit onderzoek 4 blijkt dat aanwezigheid van een speelautomatenhal niet leidt tot een toename ven het aantal gokverslaafden. Er Is helaas geen onderzoek beschikbaar over een eventuele toename bij van een combinatie van activiteiten zoals bij een FEC, deze combinatie komt vee! minder vaak voor en is erg divers. Wij maken daarom gebruik van de beschikbare onderzoeken over speelautomatenhailen. Mensen die in sen speelautomatenhal gokken of spelen, worden 'bewaakť door personeel dat opgeleid Is om verslavend gedrag te herkennen. Ook door technische aanpassingen aan de apparaten die onevenredig verlies binnen een bepaalde tijd registreren en dit vía elektronische weg onder de aandacht van het personeel brengen. Daarnaast zijn de exploitanten, ais dat verplicht gesteld is In de verordening, aangesloten bij de VAN Speelautomaten BrarHŵeMjŗganlsetie, die een KEMA keurmerk voert voor bedrijven die een bepaalde bedrijfsvoering hebben die kansspeirisico's tegengaan. Kansspeiverelavingsbeleld wordt vaak gevoerd in een samenwerkingsverband tussen de gemeente, exploitanten en de verslavingszorg. In de gemeenten waar sprake is van een actief verslavingsbeleid Is er tussen deze partijen een convenant inzake kansspelverslaving opgesteld, De ambulante verslavingszorg maakt zich geen zorgen om de bezoekers ven speelautomatenhailen en andere vormen van speelhallen, als daar deskundige leiding aanwezig is. Hun zorg gaat vooral uit naar de niet zichtbare vormen ven gokken, zoals spelen vla Internet of vla wijdverbreide verkoop van krasloten. 1 Speelautomatenhailen, Een onderzoek mar de ontwikkeling van spselautomaterihailen In Nedertand, Amsterdam, november Uitgevoerd in opdracht van het College van toezicht pp dekansapeten. Notitie Vestiging Speelautomatenhal/Family Entertainment Center ìņ Haerhugowaani 2

16 Waarom ten speelautomatenhal? Vanuit da markt blijkt ar vraag naar vestiging van sen dergelijke Inrichting. In deze tijd wordt een speelautomatenhal beschouwd ais een uitgaansgelegenheid. Het kan een goede aanvulling zijn op het bestaande voorzieningenniveau van Heerhugowaard. Een speelautomatenhal als een gelegenheid óm het kansspel te beoefenen in combinatie met een gevarieerd spectrum van uitgaansmogelijkheden op een kwalitatief hoogstaand niveau. Zoals een modem theater, diverse restaurants, grand café, bowling en een bioscoop. Deze combinatie, horeca en leisure, inclusief een gelegenheid om het kansspel te beoefenen, past uitstekend bij het beeld van Heerhugowaard als "complete stad". De mogelijkheden om het kansspel te beoefenen dienen daarbij slechts een ondergeschikt karakter te dragen en absoluut niet een hoofdattractie te vormen. Toegevoegde waarde Een speelautomatenhal heeft voorat een toegevoegde waarde voor Heerhugowaard als het onderdeel uitmaakt van een Family Entertainment Center. Een FEC dient diverse elementen op hét gebied van vermaak en entertainment te bevatten, waarbij zowel Jong als oud kunnen worden bediend. Omdat er voor de gehele familie Iets te beleven valt en het de moeite waard is om tijd (een dag of avond) er voor uit te trekken, zal een FEC een aantrekkende werking hebben voor de Inwoners van Heerhugowaard. De betreffende exploitant zal binnen de door de gemeente gestelde randvoorwaarden de vrijheid moeten hebben om een eigen Invulling te geven aan het FEC. De exploitant kan dan ook inspelen op de actualiteiten en ontwikkelingen op het.gebied van leisure. Er zaí echter wel op toegezien moeten worden dat het concept als zodanig In stand blijft. Aangezien het onderdeel speelautomaten eert negatieve Invloed op kinderen kan hebben, zal binnen het concept van het FEC het famiiievermeak domfnent moeten zţjn. Door gericht te zijn op een breed publiek zal veelal sprake zijn van familiebezoek, hetgeen de negatieve invloed neutraliseert. Neemt niet weg dat voldoende maatregelen getroffen dienen te worden op het gebied van veiligheid, kwaliteit van beheer en toegangscontrole. Er zullen derhalve hoge eisen gesteld worden aan zowel het concept (FEC) als de aanvrager. Deze aspecten kunnen worden betrokken worden bij de uitgifte van de vergunning. Er zal echter wei op toegezien moeten worden dat het concept ais zodanig wél in stand blijft. Bij tussentijdse wijzigingen in het concept zijn er slechts beperkt handhavlņgsmogelįjkheden. Alleen als door de wijziging waarden worden aangetast die vallen onder de Wet op de kansspelen (terugdringen gokverslaving, openbare orde; veiligheid; etc) kan er handhavend worden opgetreden. Uiteraard kan er altijd in goed overleg getreden worden met de exploitant, maar de handhavingsmoge- Iļjkheden zijn beperkt. Dat pleit voor een vergunning die voor korte termijn geldig is. ĻfiSgţJg In de meeste gemeenten zijn speelautomatenhailen gevestigd In centrumgebieden van de gemeenten. Vaak zijn de speelautomatenhailen daar gevestigd waar ook winkels en horecagelegenheden zich bevinden. Dit is de meest gunstige situatie voor de exploitanten en de gemeenten. Voor exploitanten is het fijn als er veel "traffic" Is. Veel passanten zorgen doorgaans ook voor meer bezoekers. Veel gemeenten zien een speelautomatenhal In het centrum ais iets dat de aanzuigende werking van het centrum kan versterken. Ze zien het als een goede aanvulling op de reeds bestaande voorzieningen. Als locatie voor de vestiging van een FEÇ is het cultuur- en leisurepleln; het Coolplein, ţn beeld. Een compact gebied In het stadshart van Heerhugowaard met een gevarieerd spectrum aan uitgaansmogelijkheden van een kwalitatief hoogstaand niveau; een modern theater, restaurants, grand café, bowllng/sportcafé en bioscoop. Het plein ligt in het Stadshart, er is sprake ván ruime parkeerrnogeiijkheid en het past uitstekend binnen de stedenbouwkundige en bestemmingspjantechnische functie van dit gebied. Het past in de functie die het plein zal vervuilen: een plein voor jong en oud, waar het zowel overdag als 's avonds gezellig toeven is. Notitie Vestiging Speelautomatenhal/Family Entertainment Center in Heerhugowaard

17 Bezien vanuit een aspect van openbare orde en veiligheid zţjn de locaties direct aan het Coolplein vanwege de open relatie met de omgeving geschikt voor vestiging van een FEC. Het gebied Is goed en ruim overzichtelijk, daarom goed beheersbaar en kent weinig sociaal onveilige plekken. BţĮ de vaststelling van het bestemmingsplan Stadshart in 2001 is een beleidsmatige afweging gemaakt over het meest geschikte vestigingsgebied voor een Amusementscentrum. Daarbij is afgewogen welke functies ruimtelijk aanvaardbaar zíjn, en waar deze functies gevestigd kunnen worden (en dus ook waar dit niet aanvaardbaar is). Het Stadshart Is vervolgens conform de visie uitgewerkt. Nu worden de laatste onderdelen afgerond en ingevuld. De gemeenteraad heeft destijds bij het vaststellen van het bestemmingsplan Stadshart in 2001 besloten dat, mocht een dergelijke voorziening mogelijk gemaakt worden, deze zich dient te vestigen In het Stadshart, binnen de op de plankaart aangegeven zonegrens. Binnen deze zone kan een FEC gevestigd worden. De gronden binnen de aangewezen zone hebben deels de bestemming Centrumdoeleinden. Hierín kan een FEC gevestigd worden zonder aanvullende procedure. Daarnaast ligt binnen deze zone de bestemming Sportdoeleinden. Deze bestemming kan door het college worden gewijzigd in de bestemming Centrumdoeleinden, waardoor (met toepassing van de wijzigingsprocedure) ook hier een FEC gevestigd kan worden. Bij de vestiging van een Amusementscentrum wordt uitgegaan van de reeds vastgestelde zone. Afwijken van vastgesteld beleid is alleen mogelijk als er goede, zwaarwegende argumenten zijn die afwijking noodzakelijk maken. Andere alternatieven bulten de reeds bestemde zone voldoen minder aan de gewenste versterking van het Stadshart of er is geen sprake van een objectieve verbetering die zodanig Is dat afwijking van het beleid gerechtvaardigd is. Mocht een exploitant een andere locatie op het oog hebben, dan zal duidelijk gemaakt worden welke objectieve zwaarwegende argumenten aanwezig zijn, die afwijking van het beleid rechtvaardigen. Het gebied waarbinnen een FEC In onze gemeente gevestigd kan worden is, met inachtneming van het vorenstaande, aangegeven op de bijgevoegde plattegrond. 8 I r*., BH-, ï"sr at Weergave zonegrens uit bestemmingsplan Stadshart Zonegrens horeca (II Notitie Vestiging Speelautomatenhal/Family Entertainment Center in Heerhugowaard 4

18 Horeca US en een amueementscentrum (Remingocenteŕ) zíjn uitsluitend toegestaan aan de zuidwest kant van die op de plankaart aangegeven "Zonegrene Horeca Hl'. Uít; voorschriften bestemmingsplan Stadshart 2001 Uitstraling en omvang In het Stadshart aan het Coolplein, is een uitgaansgebied op hoogstaand niveau gerealiseerd. Voorwaarden moeten daarom worden gesteld aan het niveau van uitstraling van het FEC. Een luxe uitgaansgelegenheid is gewenst. Het FEC moet passen binnen wat men nabļj een goed toegerust cultuur- horeca- en ieisurepieln verwacht en dient een ondersteunende rot te vervullen. Het te dus nadrukkelijk niet de bedoeling dat het FEC, en dan met name een daarin gevestigde speelautomatenhal, een hoofdattractie in het centrum van Heerhugowaard wordt, Zowel uīt het oogpunt van exploitatie als dat van openheid is een herkenbare locatie te preferen. De exploitative oogmerken moeten duidelijk zijn; de openheid maakt dat de activiteit niet gemaskeerd wordt; de bezoeker treedt naar buiten; en voor de gemeenschap is de activiteit zichtbaar. Natuurlijk gaat het ook om de verhoging van de kwaliteit van de leefomgeving, dus het gaat vooral ook om uitstraling. Inkijk in de ruimtes, uitstraling naar buiten, is noodzakelijk en verhoogt de levendigheid. Een gesloten, of nog erger, een geblindeerd casino (ondanks allerlei casino eisen) is uh den boze. Voor wat de uitstraling betreft zat het FEC zich moeten richten op alle leeftijdscategorieën. Omvang/aantal In de regio zijn speelautomatenhailen aanwezig (zonder entertainment); twee ín Alkmaar, áén in Bergen en één tn Egmond san Zee. Landelijk geldt dat Zeeland en Limburg de meeste speelautomatenhalten hebben, ongeveer twee à drie op inwoners. Het toeristisch karakter van deze regio's is daarvan waarschijnlijk de oorzaak. Gemiddeld genomen geldt één speelhal op de inwoners 2. De conclusie op basis van deze cijfers zou betekenen dat in Heerhugowaard maximaal 1 speelhal toegestaan zou moeten worden. De praktijk laat zien dat bij vrijwel iedere vergunning die in het kader van de Wok wordt verleend en waarbij zich meerdere gegadigden (aanvragers) melden, afgewezen gegadigden bezwaar maken en beroep instellen, In dit geval bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Een dergelijke beroepsgang is niet te voorkomen, zeker niet als In een gemeente slechts één vergunning wordt verleend. De vergunning verleent immers het exclusieve recht om een economischs activiteit uit te oefenen. Wet kan de gemeente met een gedegen voorbereiding, deugdelijke motivering van haar beslissingen en een transparante procedure, het risico van het slagen van bezwaar en beroep verkleinen. Overigens is wetgeving in voorbereiding waarin de beroepsprocedure wordt geftkgetrokken met andere bestuursrechtelijk beroepsprocedures. Dat betekent dat eerst beroep bij de rechtbank en vervolgens de Raad van State mogelijk wordt Positwva. en/of negatieve aspecten Vestiging van een spaelautomatenhal/fec heeft invloed op diverse zaken die de omgeving aangaan, zoals veiligheidsmaatregelen en exploitatie in combinatie met alcohol. Exploitatie van een speelautomatenhal tn combinatie met het verstrekken van alcohol ie geen optie: het is zelfs wettelijk niet toegestaan. Wel mag uiteraard alcohol worden geschonken in het niet speelgedeelte; het entertainmentgedeelta. Speelautomatenhailen besteden over het algemeen veel aandacht aan veiligheid, zoals toegangscontrole en een legitimatieplicht bij het betreden van het speelautomatendeel (als dat in de varordening Is gesteld). Door het beperkt gecontroleerd toestaan van kansspelautomaten wordt een vlucht in de illegaliteit voorkomen. z Speelautomatenhailen, Ben onderzoek naar de ontwikkeling van speelautomatenhailen in Nederland, Amsterdam, november Uitgevoerd In opdracht van het Collega vantoezichtop de kansspelen (hoofdstuk 3.3.etmwezkĵheld van speelautomaten, PŨQ.18).^ Notitie Vestiging Speelautomatenhal/Family Entertainment Center In Heerhugowaard 5

19 Het toestaan van een speelautomatenhal leidt ertoe dat controle van het beleid en naleving van de vargunnlngsverelsteri noodzakelijk is. Dit Is een extra gemeentelijke taak. Overigens is het de vraag of toezicht op een legale functie waarbij het vooral In het belang is van de eigenaar van de vergunning om deze goed na te leven, meer ambtelijke Inzet vraagt. De ervaringen In gemeenten waar een of meerdere speelautomatenhailen zijn gevestigd lijken uit te wijzen dat het aantal klachten, verstoringen van de openbare orde of anderszins overtredingen van da vergunningvoorschriften minimaal ís. Vanwege de bijzondere aandacht en de positieve en negatieve aspecten die een rol spelen bij de vestiging van een FEC, is zowel het vestigen, het exploiteren, het overdragen én het beëindigen van een dergelijke voorziening aan regels gebonden. De verordening stelt regels en voorwaarden die worden opgenomen in de vergunning. Deze vergunning kan niet zonder meer worden overgedragen. Een nieuwe exploitant moet aan dezelfde eisen en voorwaarden voldoen als de bestaande exploitant Ook kan de verordening eisen stellen aan de invulling van het concept. Het gewenste FEC kan bijvoorbeeld niet zonder meer gewijzigd worden in een voorziening met alleen maar kansspelautomaten. Binnen het concept van een FEC kunnen de nieuwe kansspeelautomaten of nieuwe speten worden opgesteld ter vervanging van bestaande. Aan hettotaleconcept kunnen echter eisen gesteld worden over maximale aantallen en de verhoudingen tussen kansspel- en behendigheidsspeelautomaten. Dit kan niet gewijzigd worden zonder een nieuwe vergunning. Conclusies en vervolg Contíusiea * Vestiging van één Family Entertainment Center Is een welkome aanvulling voor het Coolplein waar veel uitgaanspubliek komt. Het biedt een draagvlak voor aanvullende recreatieve functies zoals restaurants, spealvoorzienlngan en andere vrijetijdsvoorzieningen. «De te vestigen speelautomatenhal moet niet uitsluitend gericht zijn op kansspelen, maar vooral ook zorgen voor vermaak voor kinderen, volwassenen en families; een Family Entertainment Center. * De functie en de uitstraling van een Family Entertainment Center Is in combinatie met horeca, bowling, bioscoop en theater een "avondje uiť.» Zowel uit het oogpunt van exploitatie als dat van openheid is een herkenbare locatie te prefereren.» Vestiging dient dan ook plaats te vinden in een van de panden die zijn gevestigd aan het Coolplein binnen de op de bestemmingsplankaart Stadshart 2001 aangegeven zonegrens "Horeca ill".» Mocht een exploitant een andere locatie op het oog hebben, dan zal duidelijk gemaakt worden welke objectieve zwaarwegende argumenten een afwijking van het vestigingsbeleid rechtvaardigen. Vervolg Als de gemeenteraad in beginsel instemt met de vestiging van een Family Entertainment Center is het vervolg hef opstellen van een "beleidsnota amusementscentrum" door het college van burgemeester en wethouders. In een dergelijke beleidsnota geeft de gemeente haar visie op een amusementscentrum, waarbij de gemeente het beleid ten aanzien van vergunningverlening in het kader van de Wok uiteenzet In die beleidsnota zai nader worden ingegaan op praktische zaken zoals vloeroppervlakte, aantallen apparaten en de verhouding tussen het gedeelte met de speelautomatenhal en de overige voorzieningen en de mogelijkheden om deze als voorwaarde aan de vergunning te verbinden. Daarin zullen ook aspecten betreffende de locatie aan de orde komen, formele vereisten (zoals inschrijving KvK, verklaring omtrent gedrag, lidmaatschap branchevereniging, certificering e.d.) en materiële beoordelingscriteria (zoals gedegenheid ondernemingsplan, aandacht voor gokverslaving, beperking overlast, uitstraling op omgeving, productdlfferenţiatis en kwaliteit inrichting e.d.). Notitie Vestiging Speelautomatenhal/Family Entertainment Center in Heerhugowaard 6

20 In de beleidsnota wordt ook de beoordelingsprocedure weergegeven met weegfactoren, (transparante gunningsprocedure). Die beleidsnota wordt ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. Tenslotte zal er aandacht besteedt worden aan het vervolg, als er eenmaal een functie is gevestigd, zoals beheer, controle en handhavingsmogeliļkheden. Daarnaast wordt op basis van de beleidsnota een zogenoemds "spaelautomatenhalveroŗdening" opgesteld en aan de gemeenteraad ter vaststelling worden voorgelegd. Heerhugowaard, november 2011 Burgemeester en wethouders van Heerhugowaard, Notitie Vestiging Speelautomatenhal/Family Entertainment Center in Heerhugowaard 7

21 BIJLAGE 3

22 Heerhugowaard Staid van kansen CONCEPT-NOTULEN Onderwerp: Raadscommissie Stadsontwikkeling d.d. 6 december 2011 Aanwezigen: De heer G.E. Oude Kotte (voorzitter), mevrouw H. Nieman (commissiegrìffier), de heert.l Mars (VVD), de heer R. Loffeld (WD), de heer J.GJ. Seeboldt (Burgerbelang), de heer A.G.W. Jongenelen (Burgerbelang), mevrouw M-A.W. Bankras-van der Klein (HOP), mevrouw C.P.M. van 't Schip-Nleuwboer (HOP), mevrouw M. Troostwijk (PvdA), de heer S. Brau (PvdA), de heer F.J.J. Zuurbier (CDA), de heer J.L.M.Schouten (CDA), mevrouw T.J. Visser-Hogeterp (ChristenUnie), de heer H.J.J.H. Huls (ChristenUnie), de heer P. de Groot (GroenLinks), de heerr.h. Schoemaker (GroenLinks), de heer H.L Oosterdorp (D66), mevrouw A. Mulder (D66), mevrouw M.M.M. Wiedijk (Trots op Nederland), de heer J. van der Starre (Trots op Nederland), de heer Th. Reijnders (VSP) Afwezigen: De heer N. Kevik (VSP), de heer B.D.A. Dirkmaat (VSP) Bestuurlijk: Wethouders S. Binnendijk, J.W. de Boer, C. Kwint Ambtelijk: De heer Punt Notullste; Mevrouw R.M. Lubbers AoV^ Antwoord op vraag Mr. Onderwerp Actie Opening en mededelingen De voorzitter ooent de veraaderino en heet iedereen van harte welkom. VSP meldt dat de heer Kevik afwezig is vanwege een dinerafspraak met voormalig Bondskanselier Kohl Pubiiâksrondvraag/spreekrecht De heer H. Schaap (SP Heerhuaowaardì spreekt ín over het onderwerp 'hoogspanning' (agendapunt 4). Bij de bevolking leven vragen over de V hoogspanningverbinding die bij 'De Draai' over het grondgebied van Heerhugowaard loopt. Het bestemmingsplan gaat uit van een vrije niet te bebouwen zone van 30 meter rond het hart van de lijn. Het advies van VROM d.d. september 2005 alsmede daarop aansluitende richtlijnen noemen een niet te bebouwen zone voor permanente bewoning/scholen/crèches indien de veldsterkte van het magnetisch veld de waarde van 0,4 microtesla overschrijdt. Deze komt uit op 80 meter van het hart van de lijn (- een niet te bebouwen zone voor permanent verblijf van 160 meter rondom de bedoelde hoogspanningslijn). De SP zal zich bij de uitgifte van de kavels in 'De Draai' houden aan deze grenzen van 160 meter rondom het hart van de lijn. De SP ondersteunt een eventueel besluit om deze hoogspanningslijn ondergronds aan te leggen. De heer A. Huqes (alaemeen directeur Seoesta GroeDÌ spreekt In over aoendapunt 7: vestiging Speelautomatenhal/Family Entertainment Center (FEC). De Segesta Groep heeft de ontwikkeling van Mìddenwaard uitgevoerd en is in het bezit van een aantal delen hiervan. Segesta wil een FEC van 1600 m2 realiseren op de 1 8lB etage van het horecablok dat past bij het gewenste bruisende en multifunctionele stadshart dat aansluit bij de wensen van de veeleisende consument ('fun in een veelheid van vormen'), zoals een FEC dat gericht is op alle leeftijden. Toegevoegde waarde (zoals een FEC) in het stadshart is vanwege de toenemende internetverkopen wezenlijk om als winkelcentrum te overleven. Zonder kansspelen («; 350m2Z22 o A van het FEC en slechts 6 0 ZÛ van het complete horecaplein) is realisatie van het voor Nederland unieke FEC onhaalbaar. Segesta heeft met JVH Gaming S Entertainment Group een concept uitgewerkt voor het FEC dat bij realisatie de aanhoudende leegstand op de 1 ate etage oplost (waar momenteel ook andere ondernemers aan het Coolplein onder lijden). De Stichting Evenementen Coolplein heeft B&W een aanbevelingsbrief gestuurd. Kansspelenzaken worden niet beschouwd als verslavingsrisico. Alles wordt gereguleerd en er werkt geschoold personeel. Het uurverlie9 wordt beperkt tot 1

R 11 september 2012/1

R 11 september 2012/1 R 11 september 2012/1 Concept notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 11 september 2012 om 20.00 uur in het gemeentehuis Aanwezig: Wethouders: Afwezig: Notuliste:

Nadere informatie

CONCEPT - NOTULEN. Nummer Onderwerp Actie

CONCEPT - NOTULEN. Nummer Onderwerp Actie CONCEPT - NOTULEN Onderwerp: Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling d.d. 6 juli 2011 Aanwezigen: Mevrouw A.M. Valent-Groot (voorzitter), de heer H. Wijnveen (wnd. Raadsgriffier), de heer A.C. van

Nadere informatie

Concept notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 28 mei 2013 om 20.00 uur in het gemeentehuis

Concept notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 28 mei 2013 om 20.00 uur in het gemeentehuis R 28 mei 2013/1 Concept notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 28 mei 2013 om 20.00 uur in het gemeentehuis Aanwezig: Afwezig: Wethouders: Notuliste: de heer

Nadere informatie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie Aan: de fractievoorzitters, collegeleden en sectordirecteuren Van: de raadsgriffier Datum: 28 mei 2008 I.a.a.: Concernstaf, Communicatie, R. ter Braak, website-beheer, infranet-beheer, raadsgriffier en

Nadere informatie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie Aan: de fractievoorzitters, collegeleden en sectordirecteuren Van: de wnd. raadsgriffier Datum: 23 maart 2011 I.a.a.: Concernstaf, Communicatie, medewerkster bestuurlijke informatie, website-beheer en

Nadere informatie

R 27 maart 2014/1. de heer C. Kwint, GroenLinks de heer G. Oude Kotte, CDA mevrouw V.C.M. Stam - de Nijs, VVD. mevrouw E.M.J. Middelbeek. 1..

R 27 maart 2014/1. de heer C. Kwint, GroenLinks de heer G. Oude Kotte, CDA mevrouw V.C.M. Stam - de Nijs, VVD. mevrouw E.M.J. Middelbeek. 1.. R 27 maart 2014/1 Concept notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 27 maart 2014 om 20.00 uur in het gemeentehuis Aanwezig: Wethouders: Notuliste: de heer drs.

Nadere informatie

R 26 maart 2013/1. de heer J.W. de Boer, PvdA de heer L.H.M. Dickhoff, HOP de heer C. Kwint, GroenLinks mevrouw V.C.M. Stam - de Nijs, VVD

R 26 maart 2013/1. de heer J.W. de Boer, PvdA de heer L.H.M. Dickhoff, HOP de heer C. Kwint, GroenLinks mevrouw V.C.M. Stam - de Nijs, VVD R 26 maart 2013/1 Concept notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 26 maart 2013 om 20.00 uur in het gemeentehuis Aanwezig: Afwezig: Wethouders: Notuliste: de

Nadere informatie

Verordening speelautomatenhallen 2017 gemeente Duiven

Verordening speelautomatenhallen 2017 gemeente Duiven GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Duiven Nr. 178765 13 oktober 2017 Verordening speelautomatenhallen 2017 gemeente Duiven De raad van de gemeente Duiven; overwegende dat de Raadscommissie

Nadere informatie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie Aan: de fractievoorzitters, collegeleden en sectordirecteuren Van: de raadsgriffier Datum: 20 februari 2008 I.a.a.: Concernstaf, Communicatie, R. ter Braak, website-beheer, infranet-beheer, raadsgriffier

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 6 maart 2012, met overneming van de daarin vermelde motieven;

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 6 maart 2012, met overneming van de daarin vermelde motieven; De raad van de gemeente Etten-Leur; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 6 maart 2012, met overneming van de daarin vermelde motieven; Gelet op titel Va van de Wet op de kansspelen (Stb.

Nadere informatie

Uitgangspunten voor beleid speelautomatenhallen. Discussienota

Uitgangspunten voor beleid speelautomatenhallen. Discussienota Uitgangspunten voor beleid speelautomatenhallen Discussienota 1 Inleiding 1.1 Aanleiding De gemeenteraad heeft besloten om het nulbeleid voor wat betreft de vestiging van speelautomatenhallen te verlaten.

Nadere informatie

R 22 mei 2012/1. De voorzitter opent de vergadering, heet iedereen welkom en stelt aan de orde agendapunt 0.

R 22 mei 2012/1. De voorzitter opent de vergadering, heet iedereen welkom en stelt aan de orde agendapunt 0. R 22 mei 2012/1 Concept notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 22 mei 2012 om 20.00 uur in het gemeentehuis Aanwezig: Wethouders: Afwezig: Notuliste: de heer

Nadere informatie

CONCEPT - NOTULEN. Nummer Onderwerp Actie

CONCEPT - NOTULEN. Nummer Onderwerp Actie CONCEPT - NOTULEN Onderwerp: Raadscommissie Middelen d.d. 6 februari 2012 Aanwezigen: Mevrouw V.C.M. Stam-de Nijs (voorzitter), mevrouw H.E. Nieman (loco raadsgriffier), de heer E.S. van der Laan (VVD),

Nadere informatie

Verordening speelautomatenhallen Terneuzen 2011

Verordening speelautomatenhallen Terneuzen 2011 Lijst agendapunten nummer: Kenmerk: 32128 Afdeling: Bestuur en Faciliteiten VERORDENING 17c Datum: 27 januari 2011 Onderwerp: Verordening speelautomatenhallen Terneuzen 2011 De raad van de gemeente Terneuzen;

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 14 juli 2015, nummer ;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 14 juli 2015, nummer ; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leusden. Nr. 107405 16 november 2015 Speelautomatenhalverordening Leusden 2015 De raad van de gemeente Leusden; gezien het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

1. Spreekrecht burgers Er hebben zich voor het spreekrecht geen inwoners en/of belanghebbenden aangemeld.

1. Spreekrecht burgers Er hebben zich voor het spreekrecht geen inwoners en/of belanghebbenden aangemeld. Besluitenlijst Raad 20 december 2016 NOT16-0319 Aanwezig: Voorzitter : H.M.W. ter Heegde Loco-griffier : H. Wijnveen HOP : J.M. Does, M.A.W. Bankras-van der Klein, H. Verhagen, S.C. van der Molen, C.P.M.

Nadere informatie

R 26 augustus 2014/1

R 26 augustus 2014/1 R 26 augustus 2014/1 Concept notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 26 augustus 2014 om 20.00 uur in het gemeentehuis Aanwezig: Wethouders: Afwezig: Notuliste:

Nadere informatie

R 27 mei 2014/1. Notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 27 mei 2014 om uur in het gemeentehuis

R 27 mei 2014/1. Notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 27 mei 2014 om uur in het gemeentehuis R 27 mei 2014/1 Notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 27 mei 2014 om 20.00 uur in het gemeentehuis Aanwezig: Wethouders: Afwezig: Notuliste: de heer drs. H.M.W.

Nadere informatie

CONCEPT-NOTULEN. Nummer Onderwerp Actie

CONCEPT-NOTULEN. Nummer Onderwerp Actie CONCEPT-NOTULEN Onderwerp : Raadscommissie Stadsontwikkeling d.d. 7 september 2010 Aanwezigen : De heer G.E. Oude Kotte (voorzitter), de heer J.M. Hoogland (raadsgriffier), de heer T.L. Mars (VVD), de

Nadere informatie

VERORDENING SPEELAUTOMATENHALLEN GOOISE MEREN 2016

VERORDENING SPEELAUTOMATENHALLEN GOOISE MEREN 2016 VERORDENING SPEELAUTOMATENHALLEN GOOISE MEREN 2016 De raad van de gemeente Gooise Meren; gelezen het voorstel van 4 januari 2016, nr. RV16.007 gelet op het bepaalde in titel Va van de Wet op de kansspelen,

Nadere informatie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie Aan: de fractievoorzitters, collegeleden en sectordirecteuren Van: de wnd. raadsgriffier Datum: 28 april 2011 I.a.a.: Concernstaf, Communicatie, medewerkster bestuurlijke informatie, website-beheer en

Nadere informatie

R 18 juni 2013/1. de heer M. Dijkstra, Burgerbelang, raadslid

R 18 juni 2013/1. de heer M. Dijkstra, Burgerbelang, raadslid R 18 juni 2013/1 Concept notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 18 juni 2013 om 20.00 uur in het gemeentehuis Aanwezig: Afwezig: Wethouders: Notuliste: de heer

Nadere informatie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie Aan: de fractievoorzitters, collegeleden en sectordirecteuren Van: de raadsgriffier Datum: 24 oktober 2007 I.a.a.: Concernstaf, Communicatie, R. ter Braak, website-beheer, infranet-beheer, loco-raadsgriffier

Nadere informatie

Verordening tot wijziging van de Verordening Speelautomatenhallen Leeuwarden 2014

Verordening tot wijziging van de Verordening Speelautomatenhallen Leeuwarden 2014 CVDR Officiële uitgave van Leeuwarden. Nr. CVDR7337_4 11 december 2018 Verordening tot wijziging van de Verordening Speelautomatenhallen Leeuwarden 2014 DE RAAD VAN DE GEMEENTE LEEUWARDEN; gelezen het

Nadere informatie

R 25 oktober 2016/1. De voorzitter opent de raadsvergadering, heet iedereen van harte welkom en geeft mevrouw Van Ling het woord.

R 25 oktober 2016/1. De voorzitter opent de raadsvergadering, heet iedereen van harte welkom en geeft mevrouw Van Ling het woord. R 25 oktober 2016/1 Notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 25 oktober 2016 om 20.00 uur in het gemeentehuis Aanwezig: Wethouders: Afwezig: Notuliste: de heer

Nadere informatie

Nummer Onderwerp Actie

Nummer Onderwerp Actie NOTULEN Onderwerp: Raadscommissie Middelen d.d.3 oktober 2011 Aanwezigen: Mevrouw V.C.M. Stam-de Nijs (voorzitter), mevrouw H.E. Nieman (loco raadsgriffier), de heer A. Harren (VVD), de heer E.S. van der

Nadere informatie

Informatie over deze regeling kunt u inwinnen bij de afdeling Openbare Ruimte en Verkeer, de heer

Informatie over deze regeling kunt u inwinnen bij de afdeling Openbare Ruimte en Verkeer, de heer Verordening op de kans- en de behendigheidsspelen vastgesteld door de gemeenteraad van s-hertogenbosch op 19 december 2006 goedgekeurd door Gedeputeerde Staten goedgekeurd door de Kroon medegedeeld aan

Nadere informatie

Besluitenlijst Not

Besluitenlijst Not Besluitenlijst Not14-0161 Onderwerp: Aanwezigen: Afwezigen: Bestuurlijk: Raadscommissie Middelen/Stadsbeheer d.d. 12 mei 2014, 20.00 uur De heer A. Harren (voorzitter), mevrouw E.A.Schreiner raadsgriffier

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD 2000 nr. 53

GEMEENTEBLAD 2000 nr. 53 GEMEENTEBLAD 2000 nr. 53 De raad der gemeente Maassluis; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 11 juli 2000; bijlage nr. 6.6; gelet op het bepaalde in artikel 30, 31

Nadere informatie

Besluitenlijst Raad d.d. 8 mei 2018

Besluitenlijst Raad d.d. 8 mei 2018 Besluitenlijst Raad d.d. 8 mei 2018 NOT18-0117 Aanwezig: Voorzitter : Raadsgriffier : HOP : Senioren Heerhugowaard : VVD : CDA : D66 : PvdA : GroenLinks: Nederland Duurzaam : ChristenUnie : A.B.Blase H.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering.

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering. CONCEPT BESLUITENLIJST BEHORENDE BIJ DE OPENBARE VERGADE- RING VAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE GULPEN-WITTEM, GEHOUDEN IN DE RAADZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS TE GULPEN DATUM 23 juni 2016 AANWEZIG wnd. Voorzitter

Nadere informatie

Gemeente Oirschot. Agenda Gemeenteraad 1 / 5. Besluitvormende raadsvergadering. Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 22 oktober 2013

Gemeente Oirschot. Agenda Gemeenteraad 1 / 5. Besluitvormende raadsvergadering. Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 22 oktober 2013 Agenda Gemeenteraad Besluitvormende raadsvergadering. Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 22 oktober 2013 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 1 Opening De voorzitter opent

Nadere informatie

Beleid gemeente Elburg Speelautomatenbeleid gemeente Elburg Raadsvoorstel speelautomatenbeleid Raad gemeente Elburg Etc, etc, Wij stellen voor: de Algemene Plaatselijke Verordening te wijzigen met dien

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. 4. Besluitenlijst van de vergadering van 16 juni 2016, inclusief Lijst toezeggingen De besluitenlijst is ongewijzigd vastgesteld.

BESLUITENLIJST. 4. Besluitenlijst van de vergadering van 16 juni 2016, inclusief Lijst toezeggingen De besluitenlijst is ongewijzigd vastgesteld. vormende raad (21525\...) BESLUITENLIJST Datum : donderdag 7 juli 2016 Tijd : aansluitend aan de Oordeelsvormende raad (23.40 uur) Plaats : raadzaal gemeentehuis Neerijnen Aanwezig Afwezig : de heer H.H.

Nadere informatie

De gemeenteraad van Wijchen

De gemeenteraad van Wijchen De gemeenteraad van Wijchen 16 464 Bestuur Gewijzigde versie Voorstel is verworpen Beslisnota Beslisnota voor de raad t.a.v. speelautomatenhallen Wijchen, 6 december 2016 Geachte leden van de raad, Beslispunten

Nadere informatie

NOTULEN. Nummer Onderwerp Actie

NOTULEN. Nummer Onderwerp Actie NOTULEN Onderwerp : Raadscommissie Stadsontwikkeling d.d. 13 mei 2008 Aanwezigen : Mevrouw P. Bunte (voorzitter), de heer J.M. Hoogland (raadsgriffier), de heer R.K. Appers (HOP), mevrouw C.P.M. van t

Nadere informatie

Notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 23 april 2013 om uur in het gemeentehuis

Notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 23 april 2013 om uur in het gemeentehuis R 23 april 2013/1 Notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 23 april 2013 om 20.00 uur in het gemeentehuis Aanwezig: Afwezig: Wethouders: Notuliste: de heer drs.

Nadere informatie

Raadsvoorstel 116 Vergadering 1 december 2015. Gemeenteraad

Raadsvoorstel 116 Vergadering 1 december 2015. Gemeenteraad Vergadering 1 december 2015 Gemeenteraad Onderwerp : Kaders voor de mogelijkheid om op meerdere locaties een speelautomatenhal te exploiteren B&W vergadering : 3 november 2015 Dienst / afdeling : Veiligheid

Nadere informatie

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber Spelregels Jongerengemeenteraad 19 februari 2015 Er zijn 2 onderwerpen (agendapunten): - Veiligheid - Openings- en sluitingstijden van de horeca Regels van de vergadering - Ieder onderwerp/ agendapunt

Nadere informatie

Verordening. speelautomaten (hallen) * * Verordening speelautomaten(hallen) 2016 D

Verordening. speelautomaten (hallen) * * Verordening speelautomaten(hallen) 2016 D Verordening speelautomaten (hallen) 2016 *16-0015386* 16-0015386 Verordening speelautomaten(hallen) 2016 D14-0175331 1 VERORDENING SPEELAUTOMATEN(HALLEN) 2016 De raad van de gemeente Waalwijk, gezien het

Nadere informatie

NOTULEN. Nummer Onderwerp Actie

NOTULEN. Nummer Onderwerp Actie NOTULEN Onderwerp : Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling d.d. 2 juni 2010. Aanwezigen : Mevrouw A.M. Valent-Groot (voorzitter), de heer J.M. Hoogland (raadsgriffier), de heer A.C. van Oord (VVD),

Nadere informatie

Onderwerp: Beleidsnota horeca Gastvrij Bergen. Aan de raad,

Onderwerp: Beleidsnota horeca Gastvrij Bergen. Aan de raad, Agendapunt : 11 Voorstelnummer : 06-33 Raadsvergadering : 29 juni 2010 Naam opsteller : Sipke Diepbrink Informatie op te vragen bij : Sipke Diepbrink Portefeuillehouders : Hetty Hafkamp Onderwerp: Beleidsnota

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE REGLEMENT VAN ORDE 2 HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN... 2 artikel 1: Toepassing van dit reglement 2 artikel 2: Definitiebepalingen 2 artikel 3: Handhaving van de orde 2 artikel 4: Amendementen

Nadere informatie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie Aan: de fractievoorzitters, collegeleden en sectordirecteuren Van: de raadsgriffier Datum: 28 maart 2007 I.a.a.: Concernstaf, Communicatie, R. ter Braak, website-beheer, infranet-beheer, loco -raadsgriffier

Nadere informatie

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER. 19 november november 2014 Bedrijfsbureau/Heffen S.Stiphout/M.Vliegenthart

VERGADERDATUM STUKDATUM AFDELING NAAM STELLER. 19 november november 2014 Bedrijfsbureau/Heffen S.Stiphout/M.Vliegenthart Algemeen bestuur VERGADERDATUM AFDELING NAAM STELLER Bedrijfsbureau/Heffen S.Stiphout/M.Vliegenthart AGENDAPUNT ONDERWERP 6 Voorstel wijziging Reglement van orde voor de vergadering van het algemeen bestuur

Nadere informatie

R 5 november 2015/1. de heer L.H.M. Dickhoff, HOP mevrouw C.A.J. van Diemen, D66 de heer G. Oude Kotte, CDA mevrouw V.C.M. Stam - de Nijs, VVD

R 5 november 2015/1. de heer L.H.M. Dickhoff, HOP mevrouw C.A.J. van Diemen, D66 de heer G. Oude Kotte, CDA mevrouw V.C.M. Stam - de Nijs, VVD R 5 november 2015/1 Concept notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 5 november 2015 om 16.00 uur in het gemeentehuis Aanwezig: Wethouders: Afwezig: Notuliste:

Nadere informatie

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Zaaknummer : Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Beleid overschotten Collegevergadering : 15 maart 2016 agendapunt : 10 Portefeuillehouder : J.B. Boer

Nadere informatie

Besluitenlijst Raad d.d. 27 maart 2018

Besluitenlijst Raad d.d. 27 maart 2018 Besluitenlijst Raad d.d. 27 maart 2018 Aanwezig: Voorzitter : Raadsgriffier : HOP : CDA : VVD : SP : D66 : Senioren Heerhugowaard : PvdA : Burgerbelang : ChristenUnie : Nederland Duurzaam : Fractie Jongejan

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van..; gelet op titel VA van de Wet op de kansspelen en artikel 149 van de Gemeentewet;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van..; gelet op titel VA van de Wet op de kansspelen en artikel 149 van de Gemeentewet; VERORDENING SPEELAUTOMATENHALLEN 2017 De raad van de gemeente Roosendaal, gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van..; gelet op titel VA van de Wet op de kansspelen en artikel 149 van de Gemeentewet;

Nadere informatie

Concept notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 28 oktober 2014 om uur in het gemeentehuis

Concept notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 28 oktober 2014 om uur in het gemeentehuis R 28 oktober 2014/1 Concept notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 28 oktober 2014 om 20.00 uur in het gemeentehuis Aanwezig: Wethouders: Notuliste: de heer

Nadere informatie

UITKOMSTEN. Nummer Onderwerp Actie. De heer Van der Starre neemt deel aan de vergadering namens TROTS.

UITKOMSTEN. Nummer Onderwerp Actie. De heer Van der Starre neemt deel aan de vergadering namens TROTS. UITKOMSTEN Onderwerp : Raadscommissie Stadsontwikkeling d.d. 30 november 2010 Nummer Onderwerp Actie 10-11-01 Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen van harte

Nadere informatie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie. Opening De voorzitter heeft iedereen welkom geheten en de raadsvergadering

Nr. Voorstel Onderwerp Actie. Opening De voorzitter heeft iedereen welkom geheten en de raadsvergadering Aan: de fractievoorzitters, collegeleden en sectordirecteuren Van: de raadsgriffier Datum: 25 juni 2008 I.a.a.: Concernstaf, Communicatie, R. ter Braak, website-beheer, infranet-beheer, raadsgriffier en

Nadere informatie

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars.

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 29 mei 2019 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014

Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014 Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014 Aanwezig: M. Sahinturk (CDA), A. van Zeeland (CDA), J. Hendriks (CDA), M. Thijssen (CDA), C. Angevaren (VVD), L. van Heeswijk (VVD), R. Gertsen

Nadere informatie

R 27 maart 2012/1. mevrouw E.M.J. Middelbeek

R 27 maart 2012/1. mevrouw E.M.J. Middelbeek R 27 maart 2012/1 Concept notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 27 maart 2012 om 20.00 uur (voortgezet op 28 maart 2012 om 20.00 uur) in het gemeentehuis Aanwezig:

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 maart 2017. De heer G. Polinder, raadslid namens de SGP-fractie, is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 8 juni 2017 1. Vaststellen notulen van de vergadering van 18 mei 2017 De notulen

Nadere informatie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie

Nr. Voorstel Onderwerp Actie Aan: de fractievoorzitters, collegeleden en sectordirecteuren Van: de wnd. raadsgriffier Datum: 25 mei 2011 I.a.a.: Concernstaf, Communicatie, medewerkster bestuurlijke informatie, website-beheer en notuliste

Nadere informatie

Heerhugowaard Stad van kanseri. Verslag van het vragen halfuurtje

Heerhugowaard Stad van kanseri. Verslag van het vragen halfuurtje Heerhugowaard Stad van kanseri Verslag van het vragen halfuurtje d.d. 28 juni 2011 Heerhugowaard Stad vas> kar r> vr. 28 juni 2011/1 Notulen van het vragenhalfuurtje voorafgaande aan de openbare vergadering

Nadere informatie

cpfòcoíckç^ De raad van de gemeente Heerhugowaard in vergadering bijeen op 28 juni 2012

cpfòcoíckç^ De raad van de gemeente Heerhugowaard in vergadering bijeen op 28 juni 2012 Heerhugowaard Motie Heerhugowaard se Onafhankelijke Partij #PVDA h cpfòcoíckç^ ccnnjgo WAARD Onderwerp Armoedebeleid De raad van de gemeente Heerhugowaard in vergadering bijeen op 28 juni 2012 gehoord

Nadere informatie

NOTULEN. Nummer Onderwerp Actie. Vragen en opmerkingen naar aanleiding van de inspraak;

NOTULEN. Nummer Onderwerp Actie. Vragen en opmerkingen naar aanleiding van de inspraak; NOTULEN Onderwerp: Raadscommissie Stadsbeheer / Stadsontwikkeling d.d. 12 mei 2011. Aanwezigen: De heer R.H. Schoemaker (voorzitter), de heer H. Wijnveen (loco-raadsgriffier), de heer T.L. Mars (VVD),

Nadere informatie

Openbaar lichaam PlusTeam. Reglement van Orde van het Algemeen Bestuur

Openbaar lichaam PlusTeam. Reglement van Orde van het Algemeen Bestuur Openbaar lichaam Reglement van Orde van het Algemeen Bestuur Het Algemeen bestuur van het openbaar lichaam ; Gelet op artikel 6 derde lid van de Gemeenschappelijke regeling openbaar lichaam ; Gelet op

Nadere informatie

Verordening op de speelautomaten en speelautomatenhallen Oosterhout

Verordening op de speelautomaten en speelautomatenhallen Oosterhout Verordening op de speelautomaten en speelautomatenhallen Oosterhout Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 24 november 2016. De raad is voltallig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening De voorzitter opent de vergadering. 2. Vaststelling agenda De agenda wordt

Nadere informatie

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: G.A. Stavenga-Joling Aanwezig: Gemeentebelangen: G.

Nadere informatie

GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL. gezien het voorstel van burgemeester en 'Wethouders van 8 december 1987;

GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL. gezien het voorstel van burgemeester en 'Wethouders van 8 december 1987; GEMEENTE VALKENBURG AAN DE GEUL De raad van de gemeente Valkenburg aan de Geul; gezien het voorstel van burgemeester en 'Wethouders van 8 december 1987; gelet op titel Va van de Wet op de kansspelen, het

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum 8 juni 2017 vergadering Aanwezig: Ing R.M.M.J. Duijm, mw. K. 't Hart-Tekamp, ing. P. Kraamer, drs. C.W.G.J. van Leeuwen, A.K. Quist, ing. C. Verloop,

Nadere informatie

Concept notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 30 oktober 2014 om 9.45 uur in het gemeentehuis

Concept notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 30 oktober 2014 om 9.45 uur in het gemeentehuis R 30 oktober 2014/1 Concept notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 30 oktober 2014 om 9.45 uur in het gemeentehuis Aanwezig: Wethouders: Notuliste: de heer

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 2 november 2017 Mw. G. Boelhouwers-Stigter, Ing R.M.M.J. Duijm, A.C. Fase, H. Geluk,

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 6 november 2018 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 6 november 2018 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 6 november 2018 in de raadzaal Voorzitter Griffier : M.A.P. Michels : S.P. van Hemmen Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

NOTA VOOR DE RAAD. Bijlagen: 1. conceptraadsbesluit. Portefeuillehouder: de Boer

NOTA VOOR DE RAAD. Bijlagen: 1. conceptraadsbesluit. Portefeuillehouder: de Boer NOTA VOOR DE RAAD Datum: 27 april 2007 Nummer raadsnota: 0007033 Onderwerp: Aanvragen om een reguliere bouwvergunning voor een casino aan de Klappeijstraat en amusementscentrum op het binnenterrein Mathildastraat

Nadere informatie

CONCEPT - NOTULEN. Wethouder J.W. de Boer, wethouder L.H.M. Dickhoff en burgemeester H. ter Heegde De heer J. Hoogewerf en mevrouw D.

CONCEPT - NOTULEN. Wethouder J.W. de Boer, wethouder L.H.M. Dickhoff en burgemeester H. ter Heegde De heer J. Hoogewerf en mevrouw D. CONCEPT - NOTULEN Onderwerp: Raadscommissie Middelen d.d. 5 maart 2012 Aanwezigen: Mevrouw V.C.M. Stam-de Nijs (voorzitter), mevrouw H.E. Nieman (loco raadsgriffier), de heer E.S. van der Laan (VVD), de

Nadere informatie

De heer Ton Bressers maakt namens De Beerse Bakker, gebruik van het spreekrecht m.b.t. agendapunt 13 Standplaatsbeleid.

De heer Ton Bressers maakt namens De Beerse Bakker, gebruik van het spreekrecht m.b.t. agendapunt 13 Standplaatsbeleid. Agenda Gemeenteraad Extra besluitvormende raadsvergadering Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 15 november 2016 19:30-21:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : 1 Opening De voorzitter opent om 19.30

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 november 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 november 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 november 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

NOTULEN. Wethouder C. Kwint, wethouder L.H.M. Dickhoff en burgermeester H. ter Heegde. Nummer Onderwerp Actie

NOTULEN. Wethouder C. Kwint, wethouder L.H.M. Dickhoff en burgermeester H. ter Heegde. Nummer Onderwerp Actie NOTULEN Onderwerp: Raadscommissie Middelen d.d.2 april 2012 Aanwezigen: De heer R. Loffeld voorzitter), mevrouw H.E. Nieman (loco raadsgriffier), de heer E.S. van der Laan (VVD), de heer A. Harren (VVD),

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 18 februari 2014, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur tot 23:30 uur

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 18 februari 2014, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur tot 23:30 uur A gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Commissiesecretariaat Besluitenlijst Gemeenteraad Betreft openbare vergadering van 18 februari 2014, locatie Raadszaal, aanvang 20:30 uur tot 23:30 uur Definitieve

Nadere informatie

UITKOMSTEN. Nummer Onderwerp Actie

UITKOMSTEN. Nummer Onderwerp Actie UITKOMSTEN Onderwerp: Raadscommissie Stadsontwikkeling d.d. 1 november 2011 Nummer Onderwerp Actie 11-11-01 Opening en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.

Nadere informatie

R 22 maart 2011/1. de heer C.C. Mertens, HOP, raadlid de heer J.M. Hoogland, raadsgriffier. mevrouw E.M.J. Middelbeek

R 22 maart 2011/1. de heer C.C. Mertens, HOP, raadlid de heer J.M. Hoogland, raadsgriffier. mevrouw E.M.J. Middelbeek R 22 maart 2011/1 Notulen van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 22 maart 2011 om 20.00 uur in het gemeentehuis Aanwezig: Wethouders: Afwezig: Notuliste: de

Nadere informatie

Beslispunt Vaststelling van de lijst categorieën verklaring van geen bedenkingen Stadskanaal 2016.

Beslispunt Vaststelling van de lijst categorieën verklaring van geen bedenkingen Stadskanaal 2016. Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

E.G.M. van den Boom / september 2017

E.G.M. van den Boom / september 2017 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 3.2 E.G.M. van den Boom 3665 Evelien.van.den.Boom@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 246333/254627 11 september 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

De heren B. Kamp en B.G. ten Wolde van de fractie van de VVD zijn afwezig. 2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

De heren B. Kamp en B.G. ten Wolde van de fractie van de VVD zijn afwezig. 2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 29 juni 2017. De heren B. Kamp en B.G. ten Wolde van de fractie van de VVD zijn afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig

mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig VERSLAG RAADSVERGADERING 16 november 2010 Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de gemeenteraad van de gemeente Wijk bij Duurstede Voorzitter Griffier Leden VVD CDA SP GroenLinks PvdA PCG

Nadere informatie

1. Vaststelling agenda Op verzoek van de IPV-fractie wordt de motie Containerruil als agendapunt 13 aan de agenda toegevoegd.

1. Vaststelling agenda Op verzoek van de IPV-fractie wordt de motie Containerruil als agendapunt 13 aan de agenda toegevoegd. RAADSVERGADERING Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 28 januari 2010 om 20.00 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA 0. Opening en mededelingen

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 juni 2016. De heer K. van Harten (fractie van de ChristenUnie) is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

* IJsselstein. Besluitenijst

* IJsselstein. Besluitenijst Besluitenijst ^ Gemeente * IJsselstein Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente IJsselstein, gehouden op donderdag 24 september 2015, om 20.00 uur in de raadzaal van het stadhuis

Nadere informatie

Welkom. bij de. gemeenteraad

Welkom. bij de. gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad. De raad neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken in de gemeente. Of het nu gaat om toeristenbelasting

Nadere informatie

Concept-besluitenlijst van Het Debat en Het Besluit op donderdag 10 december 2015 in het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam.

Concept-besluitenlijst van Het Debat en Het Besluit op donderdag 10 december 2015 in het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam. gemeente Hardinxveld-Giessendam Datum raadsvergadering: 28 januari 2016 (Het Debat en Het Besluit) Agendapuntnummer: 3 (Het Debat) en 10 (Het Besluit) Concept-besluitenlijst van Het Debat en Het Besluit

Nadere informatie

Notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 22 september 2015 om uur in het gemeentehuis

Notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 22 september 2015 om uur in het gemeentehuis R 22 september 2015/1 Notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 22 september 2015 om 20.00 uur in het gemeentehuis Aanwezig: de heer H.M.W. ter Heegde, voorzitter

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE VOOR DE VERGADERINGEN VAN DE ACHTERHOEK RAAD, vastgesteld d.d. 8 april 2019

REGLEMENT VAN ORDE VOOR DE VERGADERINGEN VAN DE ACHTERHOEK RAAD, vastgesteld d.d. 8 april 2019 REGLEMENT VAN ORDE VOOR DE VERGADERINGEN VAN DE ACHTERHOEK RAAD, vastgesteld d.d. 8 april 2019 Hoofdstuk I Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Hoofdstuk II Paragraaf 1 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Paragraaf

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 26 maart 2015 om 20.40 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

R 27 oktober 2015/1. de heer L.H.M. Dickhoff, HOP mevrouw C.A.J. van Diemen, D66 mevrouw V.C.M. Stam - de Nijs, VVD

R 27 oktober 2015/1. de heer L.H.M. Dickhoff, HOP mevrouw C.A.J. van Diemen, D66 mevrouw V.C.M. Stam - de Nijs, VVD R 27 oktober 2015/1 Concept notulen openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 27 oktober 2015 om 20.00 uur in het gemeentehuis Aanwezig: Wethouders: Afwezig: Notuliste:

Nadere informatie

Concept-Besluitenlijst raad 5 maart 2015

Concept-Besluitenlijst raad 5 maart 2015 Concept-Besluitenlijst raad 5 maart 2015 Omschrijving van het voorstel Besluit 1 Opening en mededelingen Wethouder Van Balken is verlaat vanwege werkverplichtingen 2 Vaststelling van de agenda De agenda

Nadere informatie

R 25 mei 2010/1. mevrouw T. Huijboom - Brouwer, ChristenUnie, raadslid de heer T.W. Reijnders, VSP, raadslid. mevrouw E.M.J.

R 25 mei 2010/1. mevrouw T. Huijboom - Brouwer, ChristenUnie, raadslid de heer T.W. Reijnders, VSP, raadslid. mevrouw E.M.J. R 25 mei 2010/1 Notulen van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Heerhugowaard, gehouden op 25 mei 2010 om 20.00 uur in het gemeentehuis Aanwezig: Wethouders Afwezig: Notuliste: de heer

Nadere informatie

M.b.t. agendapunt 12, Groot Bijstervelt, wordt gebruik gemaakt van het inspreekrecht door:

M.b.t. agendapunt 12, Groot Bijstervelt, wordt gebruik gemaakt van het inspreekrecht door: Agenda Gemeenteraad Vervolg besluitvormende raadsvergadering van 21 april 2015 Uitnodiging voor de vergadering op woensdag 22 april 2015 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 12

Nadere informatie

Er zijn bij de raadsgriffie vragen binnengekomen van de VVD inzake de Boulevard. Woordvoerder is de heer B. van Bijsteren.

Er zijn bij de raadsgriffie vragen binnengekomen van de VVD inzake de Boulevard. Woordvoerder is de heer B. van Bijsteren. Vergadering Raad 04-07-2013 Tijd: 00:00-00:00 Voorzitter: 1 Opening De voorzitter opent de vergadering. 2 Vragenhalfuurtje raadsleden Er zijn bij de raadsgriffie vragen binnengekomen van de VVD inzake

Nadere informatie

Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 28 april 2016

Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 28 april 2016 Besluitenlijst gemeenteraadsvergadering van 28 april 2016 Plaats Aanvangstijd Aanwezig Afwezig: Collegeleden Voorzitter Griffier Opgesteld door : Raadzaal : 20.00 uur : CDA: mevrouw J. Rexwinkel en de

Nadere informatie

Verordening speelautomaten(hallen) gemeente Drimmelen gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 5 juni 2018

Verordening speelautomaten(hallen) gemeente Drimmelen gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 5 juni 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Drimmelen Nr. 150128 12 juli 2018 Verordening speelautomaten(hallen) gemeente Drimmelen 2018 De raad van de gemeente Drimmelen; gezien het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Verordening speelautomaten en speelautomatenhallen

Verordening speelautomaten en speelautomatenhallen CVDR Officiële uitgave van Heerenveen. Nr. CVDR71873_1 25 oktober 2016 Verordening speelautomaten en speelautomatenhallen De raad der gemeente Heerenveen; overwegende dat het door de inwerkingtreding van

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk :

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : Afsprakenlijst opinieraad GEMEENTE REIMERSWAAL Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : 16.028114 Onderwerp Overzicht van conclusies en handelingen in de vergadering van de opinieraad van

Nadere informatie