RIGOM RIGOM biedt informatie en advies, praktische diensten en cursussen gericht op het behouden van zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3.1.1. RIGOM RIGOM biedt informatie en advies, praktische diensten en cursussen gericht op het behouden van zelfstandigheid en zelfredzaamheid."

Transcriptie

1 3. Welzijn Meedoen en mee blijven doen aan het leven van alledag is belangrijk. De mate waarin men zelf de regie kan voeren over het leven is bepalend voor het welzijn van mensen. Er zijn in het Maasland diverse welzijnsvoorzieningen die een goede kwaliteit van leven en het voeren van de eigen regie mogelijk maken. In dit hoofdstuk worden verschillende voorzieningen die bij kunnen dragen aan het welzijn van ouderen, toegelicht Welzijn dienstverlening RIGOM RIGOM biedt informatie en advies, praktische diensten en cursussen gericht op het behouden van zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Ouderenadviseur Ouderenadviseur is een project van RIGOM en ouderenorganisaties om ouderen en mantelzorgers te voorzien van informatie, advies, ondersteuning en bemiddeling. Voor vragen die betrekking hebben op het ouder worden/zijn kan een beroep gedaan worden op de professionele of vrijwillige ouderenadviseurs van RIGOM. Vrijwillige ouderenadviseurs gemeente Grave Mevrouw M. van Acht telefoon: (0486) De heer W. van den Bult telefoon: (0486) De heer P. Claus telefoon: (0486) De heer H. Mulder telefoon: (0486) Mevrouw G. Raaijmakers- Thijssen telefoon: (0486) Mevrouw A. Verhaak-Boumans telefoon: (0486) Mevrouw B. Balk-Velthuizen telefoon: (0486) De heer C. Spoorendonk telefoon: (0486) Voorbeelden van vragen/problemen waar de ouderenadviseur bij kan helpen: Welke woonvoorzieningen zijn er voor ouderen? Hoe kom ik ervoor in aanmerking? Mijn partner is langdurig ziek, is er hulp mogelijk thuis? Waar moet ik zijn? Hoe kom ik in contact met leeftijdsgenoten? Wat voor vervoersvoorzieningen bestaan er? Hoe kom ik ervoor in aanmerking? Mijn moeder is beginnend dementerend, wat kan ik doen? Ik weet er zo weinig van. Ik ben alleen en het lukt me niet meer zo goed om alles te regelen. Is er hulp mogelijk? RIGOM Ouderenadviseur telefoon: (0412)

2 Klussenhulp, veiligheidsadvies en tuinonderhoud Langer op jezelf blijven wonen gaat beter in een veilige en comfortabele woning. Klussenhulp thuis van RIGOM biedt ouderen en gehandicapten praktische dienstverlening, voor meer veiligheid en comfort in en om de woning. Een professionele klussenman verricht klussen die zelf niet meer zo gemakkelijk gedaan kunnen worden en die voor een (dure) vakman te eenvoudig zijn. Voor welke klussen kan de klussenman gebeld worden? Preventieve veiligheidsvoorzieningen, onder andere: handgrepen bij toilet/bad/trap aanbrengen; dievenklauwen plaatsen; rookmelders plaatsen; sloten repareren/vervangen. Comfortverbeteringen, onder andere: kraan plaatsen; aansluiting/afstelling audiovisuele apparatuur; vliegenhor plaatsen; Ongemakken en gebreken opheffen (kleine reparaties): lekkende kraan repareren; klemmende deur gangbaar maken; afvoer gootsteen/wastafel/toilet ontstoppen; lamp vervangen; meubilair repareren; Veiligheidsadvies Indien gewenst kan een veiligheidsadvies aangevraagd worden. Aan de hand van controlepunten spoort een deskundige vrijwilliger eventuele onveilige situaties in huis op. Vervolgens wordt advies gegeven over zo mogelijk aan te brengen verbeteringen. Eenvoudige aanpassingen zijn vaak voldoende. Bij de uitvoering van het advies kan RIGOM behulpzaam zijn. Deze voorlichting over veiligheid, de test en het advies zijn gratis. Klein tuinonderhoud Met hetzelfde doel als Klussenhulp, namelijk ouderen helpen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, heeft RIGOM het project Klein tuinonderhoud in het leven geroepen. Het doel ervan is de tuin toonbaar houden. Zelfstandig wonen betekent dat iedereen zolang mogelijk in staat is actief het eigen leven in te richten. Daar hoort het onderhouden van de tuin bij. Als dat niet meer gaat, kan een beroep worden gedaan op een tuinman van RIGOM. Wat wordt bedoeld met klein tuinonderhoud? Het gaat om het gewone, regelmatige onderhoud van de tuin, de eenvoudige verrichtingen, zoals: heg knippen; blad harken; plantjes planten; onkruid wieden; gras maaien, enzovoort. Tuinafval wordt niet meegenomen, wel wordt alles netjes opgeruimd.

3 Omdat het om klein tuinonderhoud gaat, doet de RIGOM- tuinman niet alles. Voor grote verrichtingen als schuttingen plaatsen, tuinverlichting aanleggen, grote struiken/bomen verwijderen en opdrachten waarmee chemicaliën gemoeid zijn kan geen beroep worden gedaan op de RIGOM Tuinhulp. Een tuinonderhoudsbeurt duurt maximaal 2 uur per keer. Kosten Het aanvangstarief is 6,00. Hierbij is het eerste half uur inbegrepen, daarna wordt per kwartier 2,75 gerekend. Materiaalkosten zijn voor rekening van de klant. Er worden geen voorrijkosten in rekening gebracht. RIGOM Klussenhulp en tuinonderhoud telefoon: (0412) Bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van uur. Maaltijdservice Naarmate men ouder wordt kan het steeds lastiger worden om maaltijden te bereiden. Op zo n moment kan de Maaltijdservice van RIGOM uitkomst bieden. In het werkgebied van RIGOM worden koelversmaaltijden aan huis bezorgd. Een koelversmaaltijd wordt vers bereid en meteen daarna gekoeld tot een temperatuur van 2-4 Celsius. Door een unieke bereidingswijze smaakt een koelversmaaltijd na verwarming in de magnetron hetzelfde als een vers gekookte maaltijd. De maaltijden zijn na productie langere tijd houdbaar. Op een bestellijst vult men per week de gewenste maaltijden in. Er is keuze uit een groot aantal verschillende soepen, hoofd- en nagerechten. Maaltijden worden eenmaal per week bezorgd. De dag en het tijdstip waarop bezorgd wordt is afhankelijk van de plaats of wijk waarin men woont. De maaltijden moeten meteen in de koelkast worden geplaatst. Een tafelmodel koelkast biedt genoeg ruimte om maaltijden voor een hele week te bewaren. Wie hulp nodig heeft bij het gebruik van de maaltijd (magnetron, voorraadbeheer), kan een beroep doen op een vrijwilliger voor dagelijkse ondersteuning. Wanneer iemand geen magnetron heeft, kan men die in bruikleen krijgen van RIGOM. Er hoeft niet extra voor betaald te worden. Kosten Met ingang van 1 juli 2009 is de prijs van de soep 0,90, het hoofdgerecht kost 4,50 en het nagerecht 0,70 (prijswijzigingen voorbehouden). Ouderen met alleen AOW en eventueel een klein pensioen als inkomen kunnen in aanmerking komen voor een lager tarief. Na aanmelding volgt er een gesprek met een indicatiesteller, welke vaststelt of maaltijdservice noodzakelijk is. De indicatiesteller zal tevens uitleg geven over de gang van zaken. RIGOM Maaltijdservice

4 telefoon: (0412) Oppasdienst Armslag Armslag is de oppasdienst van RIGOM en bedoeld voor thuiswonende dementerenden en direct betrokkenen en voor mensen in een vergelijkbare situatie, bijvoorbeeld in geval van langdurige ziekte of na een beroerte. Via Armslag bieden vrijwilligers aanwezigheidshulp thuis. De betrokkene of mantelzorger kan een beroep doen op een vrijwilliger van Armslag. Deze vrijwilliger komt dan op een vaste ochtend of middag de dementerende of zieke gezelschap houden (de zorg overnemen) zodat de mantelzorger er even tussenuit kan. Bijvoorbeeld naar een wekelijkse clubbijeenkomst, naar de kapper, even naar de stad of bij iemand op visite zonder steeds op te hoeven letten. De coördinatoren van het project hebben het eerste contact met de mensen die een aanvraag doen en zorgen voor de bemiddeling met de vrijwilliger. Ook blijven zij contact houden met familie en vrijwilliger. De vrijwilligers van de oppasdienst zijn geschoold en zij hebben ervaring. Pas na kennismaking, en met instemming van de betrokkenen komt een (vaste) vrijwilliger aan huis. Kosten Oppashulp kost 1,50 per keer. Oppasdienst Armslag telefoon: (0412) Personenalarmering Personenalarmering heeft als doel ouderen veiligheid in eigen huis te bieden. Mensen die ervoor in aanmerking komen, weten dat er hulp komt wanneer men op de knop van het alarmeringssysteem drukt als er zich een noodsituatie voordoet. Het is bedoeld voor ouderen die door lichamelijke en/of geestelijke oorzaak in omstandigheden verkeren dat direct hulp nodig kan zijn, maar niet altijd aanwezig is. De apparatuur bestaat uit drie onderdelen: Een waterdicht zendertje met halssnoer en clip, dat op het lichaam moet worden gedragen. De zender is klein, licht en voorzien van een alarmknop. Een automatische alarmkiezer die thuis op telefoon en stopcontact wordt aangesloten en die in geval van alarm de centrale meldpost alarmeert. Een centrale meldpost voor ontvangst van alarmmeldingen. Deze post kent een 24- uursbezetting en is ondergebracht bij Dienstencentrum Sterrebos in Oss van BrabantZorg. In een noodsituatie kan met behulp van een druk op de knop van het zendertje of op de knop van de alarmkiezer een alarm worden afgegeven. Hierdoor wordt contact met de centrale meldpost gemaakt. Daar wordt geregistreerd wie gealarmeerd heeft en de hulpverlening wordt op gang gebracht.

5 De hulpverlening verloopt via een van de drie contactpersonen van de aangeslotene. Deze contactpersonen (familie, buren of kennissen) moeten in de buurt wonen en een sleutel van de woning hebben. Bij alarm wordt vanuit de centrale meldpost gebeld met een van de drie contactpersonen, die vervolgens gaat kijken wat er aan de hand is. Deze persoon stelt vast of verdere hulp nodig is. Aanvraag en kosten Het aanvragen van personenalarmering gaat via huisarts, thuiszorg, maatschappelijk werk, de gemeente of de ouderenadviseurs van RIGOM. Toekenning en aansluiting van de apparatuur wordt gedaan door RIGOM. De kosten zijn 8,50 per maand (prijs per , prijswijzigingen voorbehouden). RIGOM Personenalarmering telefoon: (0412) Administratieve Ondersteuningsdienst De Administratieve Ondersteuningsdienst helpt ouderen die door omstandigheden (bijvoorbeeld ziekte of handicap) niet goed in staat zijn hun huishoudelijke administratie op orde te brengen en te houden. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat mensen hun administratie nog nooit zelf gedaan hebben of zichzelf daarin te weinig vertrouwen. De Administratieve Ondersteuningsdienst werkt met vrijwilligers. De ingeschakelde vrijwilliger komt regelmatig aan huis om te helpen overzicht te krijgen en te houden in de administratie. In overleg wordt bekeken wat er moet gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan het opbergen van giro- en bankafschriften, het reageren op een brief van de gemeente, het invullen van een verzekeringsformulier, het controleren van de rekeningen, maar ook het opzeggen van een abonnement. De vrijwilligers zijn deskundig en werken onder verantwoordelijkheid van RIGOM. Verder hebben zij geheimhoudingsplicht, alles wat besproken wordt is vertrouwelijk. RIGOM Administratieve Ondersteuningsdienst telefoon: (0412) Boodschappendienst De Boodschappendienst verricht boodschappen voor senioren die niet goed meer in staat zijn zelf boodschappen te doen. Dat kan verschillende oorzaken hebben zoals een ziekte, moeilijk ter been zijn, slechtziendheid of verminderde spierkracht. De dienst is er ook voor jongere mensen die vanwege een handicap zelf geen boodschappen kunnen doen. De service van de Boodschappendienst kan aangevraagd worden via de Vrijwillige Thuishulp Maasland. Met een vrijwilliger wordt afgesproken wanneer precies de boodschappen gedaan moeten worden. Vervolgens maakt de aanvrager een boodschappenlijstje, de vrijwilliger komt het lijstje en geld voor de boodschappen ophalen. Als de boodschappen gekocht zijn komt de vrijwilliger ze thuis afleveren en afrekenen. De Boodschappendienst is in Grave onderdeel van Graag Gedaan! Grave

6 Zij zijn te bereiken via de Vrijwillige Thuishulp Maasland telefoon: (0412) , maandag t/m vrijdag van uur Bezoekersdienst/ erop-uit-service De Bezoekersdienst is er voor ouderen die het fijn vinden om thuis regelmatig bezoek te ontvangen. Een gesprek, een wandeling of een spelletje kan de dag er fleuriger uit laten zien. Eenzelfde vrijwilliger komt regelmatig volgens afspraak aan huis. Een coördinator komt langs voor een eerste gesprek. In dat gesprek kan aangegeven worden wat de wensen zijn met betrekking tot de bezoeken, bijvoorbeeld welk moment van de dag het beste uit komt, waar de belangstelling naar uit gaat of welke hobby s er eventueel zijn. De coördinator kijkt welke vrijwilliger het beste bij de vraag past. Samen met de vrijwilliger komt de coördinator terug voor een kennismakingsbezoek. Als het contact voldoet aan de verwachtingen, maakt de vrijwilliger verdere afspraken. De Erop-uit-service is bedoeld voor ouderen die graag een kijkje willen nemen bij een activiteit die hen leuk of interessant lijkt, maar dat liever de eerste keer niet alleen doen. De Erop-uit-service biedt aan om er samen op af te stappen. Tijdens een dergelijk bezoek of uitstapje maakt men kennis met de activiteit en de mensen die eraan meedoen. Voorbeelden van Erop-uit-stapjes zijn bijvoorbeeld soosactiviteiten van ouderenorganisaties, activiteiten van Meer Bewegen Voor Ouderen, zoals gym u fit, of een cursus. RIGOM Bezoekersdienst is in Grave onderdeel van Graag Gedaan! Grave Zij zijn te bereiken via de Vrijwillige Thuishulp Maasland telefoon: (0412) , maandag t/m vrijdag van uur Contactpunt Contactpunt is een bemiddelingsdienst voor 55-plussers die een of meerdere personen zoeken om samen iets te ondernemen. Lid worden en een advertentie plaatsen Via een inschrijfformulier kunt u zich aanmelden voor Contactpunt en een advertentietekst opgeven. De advertentie wordt anoniem, ingedeeld naar woonplaats, in het advertentiemagazine en op onze website geplaatst. Als lid maakt u altijd een eigen advertentie, ook wanneer u eigenlijk alleen wilt reageren op de advertentie van iemand anders. Hoe gaat het verder? Als deelnemer kunt u reageren op advertenties die u aanspreken (maximaal 3 per keer). Contactpunt stuurt een brief met daarin uw naam, telefoonnummer en advertentietekst aan degene die de advertentie heeft geplaatst. Hij of zij neemt vervolgens telefonisch contact met u op. Het kan ook zijn dat een andere deelnemer belangstelling heeft getoond voor uw advertentie. Na ontvangst van de contactbrief is het dan aan u om te reageren. Als het klikt', kunt u met elkaar een afspraak maken om nader kennis te maken. Contactpunt is niet bedoeld voor relatiebemiddeling.

7 Kosten Deelname aan Contactpunt kost 5,00 per jaar. Hiervoor ontvangt u drie keer per jaar het advertentiemagazine, wordt uw advertentie in elk magazine opgenomen en heeft u recht op bemiddeling. Tevens wordt u een keer per jaar uitgenodigd voor een gezellige bijeenkomst. Contactpunt activiteitenbemiddeling telefoon: (0412) RIGOM vrijwilligerswerk Iets betekenen voor senioren? Het kan bij RIGOM! Het aantal ouderen dat niet meer zo vitaal is of zich eenzaam voelt neemt toe. Sommige mensen zijn niet meer in staat om eenvoudige zaken zelf te doen. Neem iets vanzelfsprekends als boodschappen doen, eten koken of de tuin bijhouden. RIGOM is op zoek naar vrijwilligers voor verschillende praktische diensten. Mensen die het fijn vinden iets voor senioren te betekenen. Een bezoekje brengen aan een eenzame oudere, boodschappen doen, een klusje doen, computerinstructies geven, een tuintje bijhouden, maaltijden bezorgen, administratie doen, het is slechts een greep uit de mogelijkheden bij RIGOM. Het is vaak een kleine moeite en vergt weinig tijd maar is van grote betekenis. Interesse? Neem dan contact op met RIGOM. RIGOM Ouderenwerk Maasland Schadewijkstraat BC Oss telefoon: (0412) Internet: Algemeen Maatschappelijk werk Het Algemeen Maatschappelijk Werk is een onafhankelijke instelling en iedereen kan er terecht. U kunt rekenen op vertrouwelijke hulp van beroepskrachten die zijn opgeleid om mensen met problemen op weg te helpen. Zij praten met u en gaan samen met u na hoe u het beste geholpen kunt worden. Ze bemiddelen als dat nodig is, of verwijzen u naar de juiste instantie. Desgewenst nemen ze ook contact op met uw partner of andere gezinsleden, maar alleen met uw instemming. Als het nodig is maakt de maatschappelijk werker graag een afspraak bij u thuis, maar de gesprekken vinden meestal plaats op een bureau van de instelling. Voor een bezoek aan het AMW is geen verwijsbriefje nodig en de hulpverlening is gratis. De maatschappelijk werkers hebben een geheimhoudingsplicht. Zij zullen uiterst zorgvuldig met uw gegevens omgaan. De gegevens vallen onder de voorwaarden van de Wet

8 Bescherming Persoonsgegevens. Indien nodig zullen zij eerst uw toestemming vragen om met bijvoorbeeld een andere hulpverlener, zoals uw huisarts te overleggen. Het kan voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent. Wanneer u samen het meningsverschil niet kunt oplossen, kunt u gebruik maken van de klachtenregeling. Dit kan betekenen dat een onafhankelijke klachtencommissie wordt gevraagd een uitspraak te doen. Wat voor problemen u ook heeft, blijf er niet mee zitten! Bereikbaarheid: Hoofdkantoor Regionaal Maatschappelijk Centrum in Cuijk telefoon (0485) Bureau Grave Trompetterstraat EP Grave telefoon: (0486) Inloopspreekuur: ma t/m vr uur. Verder volgens afspraak. Internet: Rechtshulp Iedereen in Nederland kan te maken krijgen met een juridisch probleem, bijvoorbeeld een conflict rond de huurwoning of een geschil over een uitkering. Een dergelijk probleem roept vragen op die niet altijd zelf beantwoord kunnen worden. Hiervoor kan het Juridisch Loket geraadpleegd worden. Juridisch Loket geeft informatie, advies of rechtsbijstand. Men kan er terecht met vragen over arbeidsconflicten, familiekwesties, sociale zekerheid (uitkeringen), huur- en woonrecht, maar ook voor bijvoorbeeld strafzaken. en advies van het Juridisch Loket is gratis. Juridisch Loket Stationsweg TV s- Hertogenbosch telefoon: (0900) 8020 Internet: Bureau Slachtofferhulp Bureau Slachtofferhulp helpt wanneer iemand een misdrijf of een verkeersongeluk meemaakt. De hulp is gratis en de medewerkers komen eventueel aan huis. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld. De hulp bestaat uit: praten over wat er gebeurd is

9 advies en informatie over allerlei praktische zaken zoals het invullen van formulieren en het schrijven van brieven meegaan naar de politie, arts, advocaat of rechtbank contact opnemen voor vergoeding van de schade met de verzekeringsmaatschappij, juridisch specialist, officier van justitie en fondsen zoals het Schadefonds Geweldsmisdrijven of het Waarborgfonds Motorverkeer Bureau Slachtofferhulp telefoon: (0900) Internet: Mantelzorgondersteuning Veel mensen zorgen voor een zieke partner, vriend of vriendin, voor een ouder wordende vader of moeder of voor een gehandicapte zoon of dochter. Deze hulp uit liefde of persoonlijke betrokkenheid wordt mantelzorg genoemd. Mantelzorg is bij iedereen weer anders. Sommigen zorgen 24 uur per dag, 7 dagen per week voor een partner of ziek familielid. Anderen helpen alleen met wat huishoudelijk werk of komen iedere dag even langs. De zorg voor anderen kan soms zwaar zijn en dan is het prettig om ergens terecht te kunnen voor steun. Voor informatie en advies, emotionele ondersteuning, het ontmoeten van lotgenoten en ondersteuning bij het verkrijgen van de juiste hulp kan men terecht bij RIGOM. Mantelzorgondersteuning in het Maasland (RIGOM) Schadewijkstraat BC Oss telefoon: (0412) Ondersteuning en informatie bij dementie Stichting Alzheimer Nederland Stichting Alzheimer Nederland komt op voor de gezamenlijke belangen van mensen met dementie en hun familie en wijst de weg in het doolhof van de zorg bij dementie. Alzheimer Nederland stimuleert de overheid, verzekeraars en instellingen om de juiste voorzieningen te treffen en neemt waar nodig zelf initiatief. Door financiering van wetenschappelijk onderzoek hopen we dementie en de ernstige gevolgen zoveel mogelijk te voorkomen. De afdeling Oss-Maasland is opgericht door mensen die betrokken zijn bij de zorg voor dementerenden. De afdeling is een zelfstandig onderdeel van Stichting Alzheimer Nederland te Bunnik.

10 De afdeling organiseert onder andere het Alzheimer-café, dit is een informatieavond/lotgenotencontact, iedere tweede maandag van de maand in Ontmoetingscentrum De Binnenstad, St. Barbaraplein te Oss van uur. over data en thema s, telefoon: (0412) Of op de website van RIGOM: De Alzheimer-telefoon en het Alzheimer-café hebben tot doel: een steun zijn voor mantelzorgers en familie, door advies en het bieden van een luisterend oor taboe rond dementie doorbreken informatie verstrekken over de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie Lezingen en thema-avonden kunnen op afspraak gerealiseerd worden. Het is mogelijk donateur te worden van de Stichting Alzheimer. Als donateur ontvangt men de nieuwsbrief van Stichting Alzheimer Nederland en informatie over activiteiten in de regio. Kosten: 20,00 per jaar Alzheimer afdeling Oss - Maasland telefoon: (0412) (RIGOM) Stichting Alzheimer Nederland telefoon: (030) Internet: Alzheimertelefoon: (030) Armslagconsulenten RIGOM Bij de Armslagconsulenten van RIGOM kunnen dementerende en mantelzorgers terecht voor informatie en advies over dementie. Armslagcosulenten: Eef Rubbens en Gemma Mombarg Telefoon: (0412) of Dementieconsulenten BrabantZorg De dementieconsulenten van BrabantZorg zijn er voor dementerenden, mantelzorgers en hulpverleners die betrokken zijn bij de zorg voor een dementerende. Zij geven adviezen en informatie, bemiddelen in zorg en behartigen belangen van dementerenden en mantelzorgers bij instanties.

11 Dementieconsulenten: Thea Pittens en Renske Leenders Raadhuislaan 13 in Oss Telefoon: (0412) Inloopspreekuur: elke woensdag van uur uur of op afspraak Vrijwilligersorganisaties Vrijwillige Thuishulp Maasland (VTM) De Vrijwillige Thuishulp Maasland is een initiatief van vrijwilligersorganisaties die thuishulp bieden. Door samenwerking zijn de aangesloten vrijwilligersorganisaties bereikbaar via één telefoonnummer. Deelnemende organisaties zijn bijvoorbeeld Rode Kruis, Zonnebloemafdelingen, Ziekenbezoekgroepen, (Pastorale) Bezoekgroepen, Praktische Thuishulp, Unie Van Vrijwilligers. Het doel van VTM is het bieden van diverse vormen van thuishulp die door bovengenoemde vrijwilligersorganisaties worden geboden, onder andere bezoeken, oppassen en boodschappen doen. Wanneer hulp of ondersteuning nodig is kan gebeld worden voor thuishulp door een vrijwilliger. De hulpvraag wordt doorgegeven aan een vrijwilligersorganisatie die de hulp die nodig is kan bieden. De vrijwilligersorganisatie regelt vervolgens de hulpinzet. Vrijwillige Thuishulp Maasland telefoon: (0412) , maandag t/m vrijdag van uur Graag Gedaan! Grave Wanneer de ongemakken van het ouder worden om de hoek komen kijken is het fijn als er iemand klaarstaat om te helpen. Voor mensen die geen uitgebreid sociaal netwerk hebben, kunnen de vrijwilligers van Graag Gedaan! Grave uitkomst bieden. Graag Gedaan! is een samenwerkingsverband van vrijwilligersorganisaties voor 55-plussers en mensen met een beperking, die om uiteenlopende redenen bedreigd worden in hun zelfstandigheid en welzijn. Is men bijvoorbeeld niet in staat om boodschappen te doen, of zit men verlegen om een praatje? Voor de meest uiteenlopende problemen kan een beroep worden gedaan op Graag Gedaan! Grave. Ook voor allerlei hand en spandiensten kan een aanvraag gedaan worden. Alle samenwerkende organisaties zijn te bereiken via één telefoonnummer. Deelnemende partijen van Graag Gedaan! Grave zijn: Gemeente Grave KBO Grave, Escharen, Velp en Gassel PKN Gemeente Grave De Zonnebloem Pastorale Eenheid Ennaus Grave Steunpunt Vrijwilligerswerk Grave

12 RIGOM Graag Gedaan! Grave is bereikbaar via de Vrijwillige Thuishulp Maasland (VTM). Zij zijn van maandag tot en met vrijdag tussen 10 en 12 uur bereikbaar op telefoonnummer (0412) Palliatieve Terminale Zorg Land van Cuijk In de laatste fase van hun leven willen mensen meestal graag thuis zijn, in de eigen omgeving met vertrouwde mensen om zich heen. Aan deze wens tegemoet komen kan een zware opgave zijn voor de familie en de naasten. Terminale Thuishulp Maasland biedt in een dergelijke situatie aanvullende hulp aan stervenden en aan mensen in hun naaste omgeving. De Terminale Thuishulp kan bestaan uit persoonlijke verzorging en begeleiding van de ernstig zieke, alsmede waken en ondersteuning van de partner, familie en vrienden. Voor de hulp zijn de wensen van de stervende en zijn of haar naaste omgeving de uitgangspunten. Het gaat bij deze hulp om aanvulling op de aanwezige zorg door familie, vrienden, buren en de hulp van professionele thuiszorg. De Terminale Thuishulp wordt verleend door vrijwilligers, die goed zijn voorbereid en die aan bepaalde criteria moeten voldoen. Zij worden in hun werk begeleid door coördinatoren. Deze nemen de hulpvragen in behandeling en organiseren daadwerkelijke hulp. Een aanvraag voor hulpverlening kan door iedereen rond een ernstig zieke gedaan worden: familie, wijkverpleging, huisarts, pastor, maatschappelijk werk, gezinsverzorging of ziekenhuis. Hulp kan zowel overdag, s avonds als s nachts gegeven worden. Nadat de aanvraag is binnengekomen wordt dezelfde dag nog contact opgenomen met de aanvrager over de manier waarop de hulp geboden kan worden. Palliatieve Terminale Zorg Land van Cuijk Bilderbeekstraat CX Boxmeer Telefoon (0485) uur per dag bereikbaar Sensoor Er kunnen veel redenen zijn om met de telefonische hulpdienst Sensoor in de omgeving te bellen: ruzie, paniek, slapeloosheid, eenzaamheid, niet begrepen worden, gewoon behoefte aan iemand die echt luistert. Sensoor werkt met vrijwilligers (mannen en vrouwen) die heel wat gewend zijn. Zij zijn beschikbaar als er behoefte is aan een goed gesprek. Het zijn vrijwilligers die zijn opgeleid om een gesprek te kunnen voeren. Zij weten te luisteren, kunnen (nieuw) perspectief bieden of informatie geven. Sensoor is dag en nacht bereikbaar, ook op zon- en feestdagen. Eventueel kunnen gesprekken anoniem gevoerd worden. Sensoor telefoon: landelijk (0900) 0767 (5 ct per minuut) of lokaal telefoonnummer (073) (Den Bosch)

13 Rode Kruis, afdeling Land van Cuijk Via het Rode Kruis in Grave bestaat de mogelijkheid tot deelname aan de Rode Kruis vakantieweken. Zonnebloem Vrijwilligers van de Zonnebloem bezoeken thuiswonende zieken, gehandicapten en hulpbehoevende ouderen van alle gezindten. Ook worden ontspanningsbijeenkomsten, bootdagtochten en een regionale vakantieweek georganiseerd. Grave, Velp, Escharen, Gassel telefoon: (0486) De meeste vrijwilligersorganisaties zijn ook bereikbaar via de Vrijwillige Thuishulp Maasland, telefoon (0412)

14 3.2. Welzijn inspanning en ontspanning RIGOM cursussen Om gezond ouder te worden zijn beweging en persoonlijke ontwikkeling onmisbare factoren. RIGOM organiseert in samenwerking met ouderenorganisaties cursussen en activiteiten voor ouderen. Deze vinden plaats op een groot aantal locaties in Oss en regio Maasland. Sommige van deze cursussen en activiteiten zijn gericht op educatie andere meer op beweging en ontspanning, maar altijd is ontmoeting een belangrijk doel. Persoonlijke ontwikkeling houdt niet op bij 55 maar blijft belangrijk, een leven lang. Meer Bewegen voor Ouderen Meer Bewegen voor Ouderen is een verzamelnaam voor bewegingsactiviteiten voor mensen van 55 jaar en ouder. Meer bewegen door gymnastiek, spel (sporten) en dansen levert een bijdrage aan het zo optimaal en zelfstandig mogelijk functioneren van ouderen. Belangrijk zijn ook het plezier, de gezelligheid, ontmoeting en het contact met anderen. De activiteiten worden gegeven onder deskundige begeleiding en zijn aangepast aan de wensen en mogelijkheden van ouderen. Enkele voorbeelden: Zwemmen Fitness Gym u fit Meer bewegen voor minder mobiele ouderen Werelddansen Sacred dance Salsadansen Line Dance Recreatie en ontmoeting Op het gebied van recreatie en ontmoeting zijn er uiteenlopende mogelijkheden. Deze bieden niet alleen de nodige ontspanning maar geven tevens de gelegenheid om anderen te ontmoeten. Voorbeelden zijn bloemschikken, bridge, handenarbeid, kaarten maken, toneel en wolvilten. Educatie Door te leren en zichzelf te ontwikkelen blijven ouderen niet alleen langer zelfstandig, men blijft zo ook jong van geest. Op het gebied van educatie heeft RIGOM een uitgebreid aanbod van cursussen. Enkele voorbeelden:

15 Computercursussen: Introductie PC-gebruik, Word, Internet en en digitale fotobewerking zijn enkele voorbeelden. Engels Fotografie Leeskring Muziekcursussen Zelfredzaamheid Jezelf kunnen redden in de maatschappij maar ook thuis. Voor iedereen erg belangrijk maar bij het ouder worden is dat soms niet meer zo vanzelfsprekend. Om zolang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven is zelfredzaamheid onmisbaar. RIGOM heeft diverse cursussen om zelfredzaamheid te vergroten of te behouden. Enkele voorbeelden: Assertiviteitscursus Geheugentraining Rondkomen met je inkomen Kookcursus Rijvaardigheidadvies (Broemproject) Valpreventie Lotgenotencontact In de lotgenotencontactgroepen staat het ontmoeten van mensen die zich in eenzelfde situatie bevinden centraal. Enkele voorbeelden: Met het oog op de toekomst Gespreksgroep voor mensen met verlieservaringen Lotgenotencontactgroep Omgaan met dementerenden Lotgenotencontactgroep voor mensen betrokken bij een CVA (beroerte) Zingeving Zingeving kan ook wel omschreven worden als het zoeken naar de zin van het leven. Het kan gebaseerd zijn op verschillende elementen, waaronder geloof, rede en esthetiek. RIGOM heeft reeds jarenlang ervaring in het organiseren van cursussen op het gebied van zingeving. Enkele voorbeelden: Gespreksgroepen Hoe vertel ik het verhaal van mijn leven? Vriendschapscursus voor vrouwen 55+ Deskundigheidsbevordering in het ouderenwerk Bij voldoende aanmeldingen kan RIGOM diverse bijscholingscursussen voor vrijwilligers en/of beroepskrachten in de ouderenzorg organiseren. Enkele voorbeelden: Toerustingcursus voor vrijwilligers De vruchten van het leven

16 Begeleiding bij verlies Cursussen op maat In het kader van oudereneducatie is het mogelijk om cursussen op maat te organiseren. algemeen Voor een uitgebreid overzicht van de cursussen en activiteiten, inclusief prijzen, plaatsen, data en tijden, kan de cursuswijzer of de website geraadpleegd worden. De cursuswijzer verschijnt jaarlijks en is gratis verkrijgbaar op het kantoor van RIGOM. RIGOM, cursussen en activiteiten Schadewijkstraat BC Oss telefoon: (0412) Internet: Overige activiteiten RIGOM Computerhoeken Het project Computerhoeken regio Maasland heeft tot doel ouderen laagdrempelig en dicht bij huis kennis te laten maken met de computer en zijn mogelijkheden. Hiermee wordt bevorderd dat de computer door beginners en gevorderden gebruikt kan worden in het alledaagse leven, zonodig met begeleiding. Op diverse plaatsen in het werkgebied van RIGOM zijn computerhoeken ingericht. De computerhoeken zijn gesitueerd op locaties waar ouderen elkaar doorgaans treffen. In de computerhoek worden zeer toegankelijke kennismakings- en instructieactiviteiten georganiseerd. Voor meer informatie, aanmelding of een computerhoek bij u in de buurt kunt u contact opnemen met RIGOM Computerhoeken. telefoon (0412) Internet: De Ontmoeting Zelfstandig wonen, op een prettige manier. Zo actief mogelijk en betrokken bij de samenleving. Wanneer dit minder vanzelfsprekend wordt, biedt het project De Ontmoeting uitkomst. Met het organiseren van verschillende soorten activiteiten, wil De Ontmoeting senioren stimuleren om mee te blijven doen en anderen te ontmoeten. Activiteiten De Ontmoeting biedt verschillende soorten activiteiten voor senioren, dichtbij huis georganiseerd op verschillende locaties in de regio.

17 Vrije-inloop momenten Even een kopje koffie of thee drinken, een praatje maken of een kaartje leggen? Het kan bij De Ontmoeting. (Club)activiteiten Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld kookclubs, bloemschikken, tekenen & schilderen, bewegingsactiviteiten of gespreksgroepen. Gezamenlijk eten Op verschillende ontmoetingslocaties van BrabantZorg kunnen senioren in het restaurant genieten van een zorgvuldig bereide maaltijd. Optredens en grote activiteiten Regelmatig vinden er bij de diverse locaties optredens plaats van artiesten, koren en muziekgroepen. Ook andere grotere activiteiten zoals een bingo vinden plaats bij de meeste ontmoetingslocaties. Meer informatie over een specifiek programma, is te vinden in de programmaboekjes die verkrijgbaar zijn bij Maaszicht. Ondersteuning op maat Soms zijn er moeilijkheden bij het bezoeken van een activiteit. Bijvoorbeeld als u door lichamelijke klachten minder mobiel bent. De Ontmoeting zoekt samen naar een oplossing, zodat iedereen in staat is deel te nemen aan de activiteiten. Ook bij ziekte, geestelijke - of financiële beperkingen is het mogelijk om ondersteuning te ontvangen om naar een activiteit te gaan. Voor meer informatie over ondersteuning op maat, kunt men contact opnemen met de ouderenadviseur van RIGOM, telefoon (0412) projectcoördinator De Ontmoeting telefoon (06) Maasland Gilde Oss e.o. Wat is en doet het Gilde? Het Maasland Gilde bemiddelt tussen aanbieders (= de 50+ Gilde- vrijwilligers)en aanvragers van alle leeftijden bij de overdracht van kennis, kunde, advies en ervaring. Het Gilde brengt beide met elkaar in contact en draagt zorg voor goede afspraken. Hiervoor geldt het volgende: de aanbieder bepaalt zelf het aanbod, onder welke voorwaarden en maakt afspraken over de onkosten. Het aanbod zelf is overigens kosteloos. Wél betaalt de aanvrager éénmalig 5,00 inschrijfgeld per activiteit. Het Gilde doet overigens geen commercieel aanbod.

18 Enkele voorbeelden van Gilde-activiteiten zijn: * Gilde Samenspraak: huiskamergesprekken met anderstaligen * rondleidingen en stadswandelingen * beeldpresentaties over Oss * wandelingen in de natuur * converseren in een andere taal: Duits, Frans, Engels, Spaans * techniek: hout, elektriciteit, computer * schilderen en tekenen, handwerken * kalligrafie en mandala tekenen * stamboomonderzoek * bijenhouden, kruidengeneeskunde Het zijn maar voorbeelden. Alles kan binnen de regels van bemiddeling. Ook zijn er mensen nodig die een bestuursfunctie binnen het Gilde willen vervullen. Spreekuur Iedere donderdagochtend van tot met uitzondering van de zomerperiode van 1 juli tot 15 augustus kunt u vrijblijvend binnenlopen bij het Maasland Gilde. Zowel aanbieders als aanvragers kunnen zich hier laten informeren en adviseren. Maasland Gilde Oss e.o. p/a RIGOM Schadewijkstraat BC Oss telefoon: (0412) Internet: Oudereneducatie Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Het Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO) biedt cursussen aan op universitair en HBO- (hoger beroepsonderwijs) niveau voor senioren boven de vijftig jaar. Het is bedoeld voor mensen die een nieuw vakgebied willen ontdekken, een oude hobby in de wetenschap willen oppakken of de nieuwste ontwikkelingen in hun eigen vakgebied willen leren kennen of bijhouden. Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) Thomas van Aquinostraat GD Nijmegen Postbus BG Nijmegen

19 telefoon: (024) Internet: Seniorenacademie Brabant Stationsplein BB Breda telefoon: (076) Volksuniversiteit De Volksuniversiteit Boxmeer (VU Boxmeer) is een onderdeel van Radius, organisatie voor welzijn Land van Cuijk. Binnen het aanbod van de VU wordt tevens een aantal cursussen voor senioren aangeboden. Voor mensen met een minimum inkomen bestaat vaak de mogelijkheid een (gedeeltelijke) vergoeding te ontvangen voor o.a. cursusgelden. Deze moet worden aangevraagd bij Bureau Sociale Zaken van de gemeente Grave. Uiteraard kunnen 55-plussers zich aanmelden voor het gehele aanbod van de Volksuniversiteit. Speciaal voor 55-plussers worden cursussen bridge voor beginners, Engels niveau 1 t/m 7 en koken voor mannen beginners georganiseerd. In de planning: Tuinonderhoud, Snoeien, Spaans, Leeskring. Volksuniversiteit Boxmeer De Raetsingel KC Boxmeer telefoon: (0485) internet: of Inwoners van de gemeente Grave kunnen ook gebruik maken van het aanbod van volksuniversiteiten in de omgeving. Volksuniversiteit Nijmegen e.o. Ganzenheuvel WD Nijmegen telefoon: (024) Volksuniversiteit Wijchen Oosterweg HL Wijchen telefoon: (024) internet: De Meander, Centrum voor de Kunsten De Meander biedt expressieve cursussen aan: muziek, beeldende vorming, dans, theater, ontspanningsoefeningen. Bij voldoende belangstelling worden de cursussen in Grave

20 gegeven in gemeenschapshuis Katrien. Er zijn vele vormingsprojecten op genoemde gebieden. Behalve de vele cursussen voor volwassenen, zijn er speciaal voor senioren: Tekenen en schilderen Een cursus op maat voor ouderen. De groepen zijn niet te groot zodat er ruimte is voor individuele aandacht. Verschillende teken- en schildertechnieken worden geoefend, waaronder aquarel. Tekenen en aquarelleren Deze cursus is geschikt voor iedereen. Centraal staat het tekenen en schilderen naar waarneming zoals stillevens, bloemen, portret/model en landschap. Ruimtelijke vormen open atelier In deze cursus met een open karakter kunnen beginners zowel als gevorderden zich verdiepen in plastische en ruimtelijke vormgeving in de breedste zin van het woord. Er kan met diverse materialen worden gewerkt. Seniorenorkest Meanderthalers Dit orkest speelt voornamelijk licht repertoire zoals dansmuziek, Zuid-Amerikaans, Duitse schlagers. Nieuwe leden dienen een redelijk musiceerniveau te hebben en uiteraard ook in de groep te passen. De Meander, Centrum voor de Kunsten De Raetsingel 1 Postbus AC Boxmeer telefoon: (0485) internet: Maaslands Senioren Orkest Vrijetijdsbesteding voor oudere musici in de regio Maasland. Zij dragen hun muzikaliteit uit door het geven van concerten. De heer H. van Hamond Chopinlaan EM Oss telefoon: (0412) Openbare Bibliotheek

Dienstverlening. Vrijwillige ouderenadviseurs gemeente Grave

Dienstverlening. Vrijwillige ouderenadviseurs gemeente Grave Dienstverlening Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) De Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) biedt informatie en advies, praktische diensten en cursussen

Nadere informatie

Dienstverlening. Vrijwilliger Ouderenadviseurs gemeente Landerd

Dienstverlening. Vrijwilliger Ouderenadviseurs gemeente Landerd Dienstverlening Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) De Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) biedt informatie en advies, praktische diensten en cursussen

Nadere informatie

Dienstverlening. Vrijwillige ouderenadviseurs in de gemeente Bernheze:

Dienstverlening. Vrijwillige ouderenadviseurs in de gemeente Bernheze: Dienstverlening Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) De Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) biedt informatie en advies, praktische diensten en cursussen

Nadere informatie

Dienstverlening. Vrijwilliger Ouderenadviseurs Maasdonk

Dienstverlening. Vrijwilliger Ouderenadviseurs Maasdonk Dienstverlening Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) De Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) biedt informatie en advies, praktische diensten en cursussen

Nadere informatie

Inspanning en ontspanning

Inspanning en ontspanning Inspanning en ontspanning RIGOM cursussen en activiteiten Om gezond ouder te worden en te blijven zijn persoonlijke ontwikkeling en beweging onmisbare factoren. RIGOM organiseert in samenwerking met ouderenorganisaties

Nadere informatie

Dienstverlening. Informatie RIGOM Ouderenadviseur telefoon: (0412) 65 32 30. Klussenhulp, veiligheidsadvies en tuinonderhoud

Dienstverlening. Informatie RIGOM Ouderenadviseur telefoon: (0412) 65 32 30. Klussenhulp, veiligheidsadvies en tuinonderhoud Dienstverlening Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) De Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) biedt informatie en advies, praktische diensten en cursussen

Nadere informatie

RIGOM cursussen en activiteiten

RIGOM cursussen en activiteiten RIGOM cursussen en activiteiten Om gezond ouder te worden en te blijven zijn persoonlijke ontwikkeling en beweging onmisbare factoren. RIGOM organiseert in samenwerking met ouderenorganisaties cursussen

Nadere informatie

Inspanning en ontspanning

Inspanning en ontspanning Inspanning en ontspanning RIGOM cursussen en activiteiten Om gezond ouder te worden en te blijven zijn persoonlijke ontwikkeling en beweging onmisbare factoren. RIGOM organiseert in samenwerking met ouderenorganisaties

Nadere informatie

Inspanning en ontspanning

Inspanning en ontspanning Inspanning en ontspanning RIGOM cursussen en activiteiten Om gezond ouder te worden en te blijven zijn persoonlijke ontwikkeling en beweging onmisbare factoren. RIGOM organiseert in samenwerking met ouderenorganisaties

Nadere informatie

Overzicht activiteiten en diensten voor senioren RAVENSTEIN

Overzicht activiteiten en diensten voor senioren RAVENSTEIN Overzicht activiteiten en diensten voor senioren RAVENSTEIN Dit is een uitgave van: KBO Ravenstein Secretaris A. Megens (0486) 413713 / admegens@home.nl Stichting OWR - Ontwikkeling Woonservicezone Ravenstein

Nadere informatie

RIGOM EN OUDERENORGANISATIES

RIGOM EN OUDERENORGANISATIES RIGOM EN OUDERENORGANISATIES RIGOM Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland (RIGOM) heeft als doelstelling te bevorderen dat ouderen in de regio Maasland zo lang, zo goed en zo zelfstandig

Nadere informatie

1. RIGOM EN OUDERENORGANISATIES

1. RIGOM EN OUDERENORGANISATIES 1. RIGOM EN OUDERENORGANISATIES 1.1. RIGOM RIGOM (Regionale Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland) heeft als doelstelling: bevorderen dat ouderen in de regio Maasland zo lang, zo goed en zo zelfstandig

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Doras

Vrijwilligerswerk bij Doras Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum voor ouderen DE ROOS 2016. Ouderen

Ontmoetingscentrum voor ouderen DE ROOS 2016. Ouderen Ontmoetingscentrum voor ouderen DE ROOS 2016 Ouderen 1 ONTMOETINGSCENTRUM DE ROOS Adres: Beekstraat 29 6001 GG Weert Tel: 0495-688190 (tijdens kantooruren) 0495-688199 (buiten kantooruren) Fax: 0495-537299

Nadere informatie

Inspanning en ontspanning

Inspanning en ontspanning Inspanning en ontspanning RIGOM cursussen en activiteiten Om gezond ouder te worden en te blijven zijn persoonlijke ontwikkeling en beweging onmisbare factoren. RIGOM organiseert in samenwerking met ouderenorganisaties

Nadere informatie

Inhoud. SWOZ Van harte welkom 2. Informatie, SWOZ Loket 3. advies en Ouderenadviseur 4. ondersteuning Seniorenwijzer 5. Maaltijden Samen ontbijten 6

Inhoud. SWOZ Van harte welkom 2. Informatie, SWOZ Loket 3. advies en Ouderenadviseur 4. ondersteuning Seniorenwijzer 5. Maaltijden Samen ontbijten 6 Inhoud SWOZ Van harte welkom 2 Informatie, SWOZ Loket 3 advies en Ouderenadviseur 4 ondersteuning Seniorenwijzer 5 Maaltijden Samen ontbijten 6 Seniorenrestaurants 6 Maaltijden aan huis 7 Alarmering Personenalarmering

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

Producten- en Dienstencatalogus 2017

Producten- en Dienstencatalogus 2017 Producten- en Dienstencatalogus 2017 Voor thuiswonenden December 2016 Inhoud Voorwoord blz. 3 Thuiszorg blz. 5 Huishoudelijke zorg blz. 6 Dagbesteding blz. 7 Behandeling blz. 8 Maaltijd aan huis blz. 9

Nadere informatie

Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105. Hudsonhof Activiteitenlijst december 2015

Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105. Hudsonhof Activiteitenlijst december 2015 Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105 Hudsonhof Activiteitenlijst december 2015 1 Belangrijk nieuws!! Gratis lunch op woensdag 2 december in verband

Nadere informatie

Op werkdagen geopend van 09.00 tot 12.00 uur. voor ouderen, chronisch zieken, mensen met een beperking en mantelzorgers

Op werkdagen geopend van 09.00 tot 12.00 uur. voor ouderen, chronisch zieken, mensen met een beperking en mantelzorgers Trolliuslaan 7 5582 GM Waalre Tel: (040) 222 11 94 Email: liac.waalre@inter.nl.net KLUSSENDIENST DIENST BEGELEID VERVOER BOODSCHAPPENDIENST THUISADMINISTRATIE WOONVERBETERADVIEZEN SENIORENVOORLICHTING

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

> Zorgen voor een ander. Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers

> Zorgen voor een ander. Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers > Zorgen voor een ander Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers > Zorgen voor een ander Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend oor bijvoorbeeld, of iemand die

Nadere informatie

Enquêtevragen Zorg en Welzijn Dirkshorn e.o. april 2014

Enquêtevragen Zorg en Welzijn Dirkshorn e.o. april 2014 Dit is het begin van de enquête. De eerste 4 vragen gaan over uw persoonlijke kenmerken. Aankruisen wat van toepassing is. 1. Wat is uw gezinssamenstelling? Alleenstaand zonder kind(eren) Samenwonend /

Nadere informatie

Zorgen voor een ander

Zorgen voor een ander Zorgen voor een ander Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers R U GGESTE U N Zorgen voor een ander Steunpunt voor Mantelzorgers Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend

Nadere informatie

Samenwerken aan Samenhang. Vrijwilligersorganisaties in de thuishulp in de gemeente Aa en Hunze

Samenwerken aan Samenhang. Vrijwilligersorganisaties in de thuishulp in de gemeente Aa en Hunze Samenwerken aan Samenhang Vrijwilligersorganisaties in de thuishulp in de gemeente Aa en Hunze werken aan Samenhang Samenwerken aan Samenhang Inleiding In de gemeente Aa en Hunze zijn verschillende vrijwillige

Nadere informatie

Wonen en zorg. Leystromen biedt mogelijkheden

Wonen en zorg. Leystromen biedt mogelijkheden Wonen en zorg Leystromen biedt mogelijkheden U wilt zelfstandig blijven wonen, maar u heeft ook behoefte aan wat extra zorg? Dan zijn onze zorgwoningen misschien een uitkomst. Maar u kunt er natuurlijk

Nadere informatie

Zorgen voor een ander

Zorgen voor een ander Zorgen voor een ander Steunpunt voor Mantelzorgers en Ruggesteun R U GGESTE U N Zorgen voor een ander Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend oor bijvoorbeeld, of iemand

Nadere informatie

Ambthuis. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen

Ambthuis. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen Ambthuis Woonzorgcentrum Appartementen te huur Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in het Ambthuis In het centrum van het stadje Bredevoort staat het Ambthuis. Wonen in het Ambthuis betekent

Nadere informatie

Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105. Hudsonhof Activiteitenlijst oktober 2015

Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105. Hudsonhof Activiteitenlijst oktober 2015 Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof -9 05 KP Amsterdam Tel: 020 233405 Hudsonhof Activiteitenlijst oktober 205 Belangrijk nieuws!! Lichamelijke beweging Een bewegingsagoog is aanwezig

Nadere informatie

vrijwilligerszorg midden-limburg Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit!

vrijwilligerszorg midden-limburg Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! vrijwilligerszorg midden-limburg Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! Heeft u of een van uw naasten een verstandelijke en/of lichamelijke

Nadere informatie

Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105. Hudsonhof Activiteitenlijst april 2015

Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105. Hudsonhof Activiteitenlijst april 2015 Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof -9 057 KP Amsterdam Tel: 020 233405 Hudsonhof Activiteitenlijst april 205 Lichamelijke beweging Een beweegoloog is aanwezig op woensdag en vrijdagmiddag

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Doras

Vrijwilligerswerk bij Doras Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras

Nadere informatie

Vrijwillige hulp Maatjes Ontmoeten Mantelzorg

Vrijwillige hulp Maatjes Ontmoeten Mantelzorg Met elkaar, voor elkaar! Vrijwillige hulp Vrijwilligers zijn mannen en vrouwen die om een ander denken. Zij voelen zich betrokken bij hun medemens. Vrijwilligerswerk is voor hen een keuze. Ze zijn blij

Nadere informatie

Jaarplan 2013 van Stichting Maasland Gilde Oss e.o.

Jaarplan 2013 van Stichting Maasland Gilde Oss e.o. Jaarplan 2013 van Stichting Maasland Gilde Oss e.o. Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 1 2. Omschrijving Maasland Gilde 1 3. Wie zijn we en waar staan we voor 2 4. Doelstellingen die het Maasland Gilde

Nadere informatie

De kijk op. zelfstandigheid in zorg

De kijk op. zelfstandigheid in zorg De kijk op zelfstandigheid in zorg Inhoudsopgave Welkom bij Carintreggeland 7 Meld en Zorg Centrale 7 Indicatie aanvragen 7 Zorgzwaartepakketten (ZZP) 8 Lid worden 8 Hulpmiddelen 8 Kwaliteit 9 Cliëntenraad

Nadere informatie

Riwis Thuiszorg. gemeente Brummen

Riwis Thuiszorg. gemeente Brummen Riwis Thuiszorg gemeente Brummen Thuiszorg Riwis Zorg & Welzijn Zelfstandig wonen in een vertrouwde omgeving is voor ieder mens belangrijk. Een ziekte, thuiskomst vanuit een ziekenhuis of een lichamelijke

Nadere informatie

Dagbehandeling De Horst

Dagbehandeling De Horst Dagbehandeling De Horst U wilt graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar zonder extra ondersteuning lukt dat niet meer. U wordt ouder en krijgt geheugenproblemen. Het is niet meer zo gemakkelijk

Nadere informatie

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap.

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Mantelzorgwijzer Arnhem Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Waarom een mantelzorgwijzer? Voor veel mensen is het verzorgen van

Nadere informatie

Kleinschalig wonen Het Zonnehof Bovenkerk

Kleinschalig wonen Het Zonnehof Bovenkerk zonnehuisgroep amstelland Kleinschalig wonen Mijn man voelt zich echt thuis. Hij heeft zijn eigen kamer, maar brengt veel tijd door in de gezellige huiskamer met de andere bewoners. Elke dag helpt hij

Nadere informatie

Blijf niet zitten. Algemeen Maatschappelijk Werk

Blijf niet zitten. Algemeen Maatschappelijk Werk Blijf niet zitten Algemeen Maatschappelijk Werk 1 2 BLIJF NIET ZITTEN WAAR U ZIT: KOM PRATEN OVER UW PROBLEMEN Ieder van ons krijgt wel eens met problemen te maken. Dat hoort gewoon bij het leven. Vaak

Nadere informatie

Dagbesteding Psychogeriatrie

Dagbesteding Psychogeriatrie Dagbesteding Psychogeriatrie Contact: Stichting Rosengaerde Pastoriestraat 1 7721 CT DALFSEN Telefoon algemeen (0529) 431541 Telefoon keuken (0529) 432514 Fax (0529) 432937 e-mail Internet Info@rosengaerde.nl

Nadere informatie

Mantelzorg- en vrijwilligersbeleid

Mantelzorg- en vrijwilligersbeleid Mantelzorg- en vrijwilligersbeleid St. Hervormd Centrum Pennemes 2010 3.12.6 Versie 01-06-2010 1/6 Inhoudsopgave Inleiding 1. Visie op werken met mantelzorgers/vrijwilligers 1.1 Wanneer is iemand een mantelzorger

Nadere informatie

De Hassinkhof. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Appartementen te huur. Woonzorgcentrum. Tijdelijke zorg. Groepswonen

De Hassinkhof. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Appartementen te huur. Woonzorgcentrum. Tijdelijke zorg. Groepswonen De Hassinkhof Appartementen te huur Woonzorgcentrum Tijdelijke zorg Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in De Hassinkhof De Hassinkhof ligt in het kloppend hart van Beltrum en is onderdeel

Nadere informatie

De mantelzorg DER LIEFDE

De mantelzorg DER LIEFDE De mantelzorg DER LIEFDE Ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zorgen onbetaald en langdurig voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner of familielid. Ook op de HAN zijn veel medewerkers

Nadere informatie

Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof KP Amsterdam Tel: Hudsonhof Activiteitenlijst November 2014

Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof KP Amsterdam Tel: Hudsonhof Activiteitenlijst November 2014 Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105 Hudsonhof Activiteitenlijst November 2014 1 Lichamelijke beweging De fysiotherapeut is aanwezig op woensdag

Nadere informatie

Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) en Welzijn Ouderen

Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) en Welzijn Ouderen Welzijn Ouderen Thuisadministratie Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) en Welzijn Ouderen Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Algemeen

Nadere informatie

Zo lang mogelijk zelfstandig

Zo lang mogelijk zelfstandig Zo lang mogelijk zelfstandig Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord U wilt zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Dat lukt u goed. Toch kan

Nadere informatie

Wat als ik niet meer beter word?

Wat als ik niet meer beter word? Wat als ik niet meer beter word? Als u te horen heeft gekregen dat u niet meer kunt genezen, is dat een harde boodschap. Deze boodschap roept veel vragen op, zoals: Deze folder is bedoeld voor mensen die

Nadere informatie

Activiteiten Ontmoetingsplein Barendrecht

Activiteiten Ontmoetingsplein Barendrecht Januari - februari 2013 Activiteiten Ontmoetingsplein Barendrecht Ontmoetingen en activiteiten Heeft u behoefte aan ontspanning, ontmoeting en/of activiteiten? Laurens en KijkopWelzijn bieden met het Ontmoetingsplein

Nadere informatie

Woon- zorg- en dienstencentrum Menno Simons

Woon- zorg- en dienstencentrum Menno Simons zonnehuisgroep amstelland Woon- zorg- en dienstencentrum Menno Simons Fijne sfeer en vriendelijke mensen. Levendig door het Grand Café en de vele activiteiten. Je loopt hier met plezier naar binnen. onze

Nadere informatie

Zo lang mogelijk zelfstandig

Zo lang mogelijk zelfstandig Zo lang mogelijk zelfstandig Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord U wilt zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Dat lukt u goed. Toch kan

Nadere informatie

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten?

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten? Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

Maak het thuis gemakkelijker met de diensten van ZINN Service.

Maak het thuis gemakkelijker met de diensten van ZINN Service. Maak het thuis gemakkelijker met de diensten van ZINN Service. Wilt u het uzelf thuis gemakkelijker maken? Dan is het goed om te weten dat ZINN Service een uitgebreid aantal diensten biedt. De diensten

Nadere informatie

Proteion is er voor u in Bergen

Proteion is er voor u in Bergen Proteion is er voor u in Bergen U heeft een prettig leven en wil dat graag zo houden. Soms heeft u daarbij ondersteuning nodig. Als professional in welzijn en zorg wil Proteion dienstbaar en ondersteunend

Nadere informatie

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere!

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Vrijwilligers maken het verschil Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Mark, Hanneke en Carola zijn drie enthousiaste vrijwilligers van Zorggroep Almere. Mark is lid van de Cliëntenraad, Hanneke

Nadere informatie

een helpende hand luisterend oor steun in de rug NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST

een helpende hand luisterend oor steun in de rug NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST een helpende hand luisterend oor steun in de rug NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST Wie zijn wij? In het Netwerk Vrijwillige Thuishulp werken een tiental organisaties

Nadere informatie

Informatie MEERWAARDE

Informatie MEERWAARDE Informatie MEERWAARDE Van stichting Meerwaarde hebben wij toestemming gekregen om de activiteiten t.b.v. ouderen en volwassenen uit het programmaboekje najaar 2005 te publiceren. De activiteiten vinden

Nadere informatie

Hudsonhof Activiteitenlijst april 2016. Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105

Hudsonhof Activiteitenlijst april 2016. Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105 Hudsonhof Activiteitenlijst april 2016 Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105 1 Nieuw in april!! De maanden april en mei hebben de thema Armoede.

Nadere informatie

Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105. Hudsonhof Activiteitenlijst september 2015

Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105. Hudsonhof Activiteitenlijst september 2015 Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105 Hudsonhof Activiteitenlijst september 2015 1 Belangrijk nieuws!! Tip 1 Op maandag 14 september is er een gratis

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Samen zoeken naar een oplossing Kunt u dingen niet meer die u vroeger wel deed? Heeft u moeite met het schoonhouden van uw huis? U wilt familie bezoeken maar u weet niet hoe? Lukt staand douchen niet meer?

Nadere informatie

Hulp Thuis Vertrouwd Dichtbij

Hulp Thuis Vertrouwd Dichtbij Hulp bij de dagelijkse dingen Hulp Thuis Vertrouwd Ik kan nog best veel zelf, maar niet alles. Dus ik kan wel wat hulp gebruiken. Precies de hulp die u nodig heeft U wilt natuurlijk zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Stad met een hart. Ontmoeting en Dagbesteding voor Ouderen in Amersfoort

Stad met een hart. Ontmoeting en Dagbesteding voor Ouderen in Amersfoort Stad met een hart Ontmoeting en Dagbesteding voor Ouderen in Amersfoort Ontmoeting en Dagbesteding voor Ouderen In deze folder leest u: wat u van Ontmoeting en Dagbesteding voor ouderen kunt verwachten;

Nadere informatie

Algemene informatie MEE Friesland

Algemene informatie MEE Friesland Algemene informatie MEE Friesland Ondersteuning bij leven met een beperking Wie is MEE Friesland? MEE is een unieke organisatie waar mensen met een beperking en hun omgeving met vragen terecht kunnen

Nadere informatie

Vredense Hof. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Dagopvang speciaal. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen

Vredense Hof. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Dagopvang speciaal. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen Vredense Hof Dagopvang speciaal Woonzorgcentrum Appartementen te huur Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in de Vredense Hof Aan de oostelijke rand van Winterswijk nabij weilanden en de

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Bureau Activiteiten Bemiddeling. Activitei wrinken tocht. tuinieren dames kunst uit ho

Bureau Activiteiten Bemiddeling. Activitei wrinken tocht. tuinieren dames kunst uit ho Activitei wrinken tocht maken FIETSEN VITAA winkelen samen TV kijk korte vakantie actiefdansje rum tuinieren dames kunst uit ho ergens samen UIT eten OF THUIS dagtocht ka leggen museum genieten terras

Nadere informatie

ASTER Vrijwilligers bieden mantelzorgers een paar uurtjes voor zichzelf

ASTER Vrijwilligers bieden mantelzorgers een paar uurtjes voor zichzelf ASTER Vrijwilligers bieden mantelzorgers een paar uurtjes voor zichzelf Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord ASTER Vrijwilligers bieden

Nadere informatie

Plezierig leven doe je met elkaar!

Plezierig leven doe je met elkaar! Plezierig leven doe je met elkaar! Welzijn in Noordenveld zet zich in voor alle inwoners, met name voor mensen in een kwetsbare positie. Meedoen en samenredzaamheid zijn belangrijk en geven waarde aan

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

De Molenberg. Dagcentrum Woonzorgcentrum Appartementen te huur Verpleeghuis Groepswonen. Wonen Welzijn Zorg en behandeling

De Molenberg. Dagcentrum Woonzorgcentrum Appartementen te huur Verpleeghuis Groepswonen. Wonen Welzijn Zorg en behandeling De Molenberg Dagcentrum Woonzorgcentrum Appartementen te huur Verpleeghuis Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in De Molenberg In het centrum van Groenlo, nabij parken en winkels, ligt

Nadere informatie

personenalarm Veilig zelfstandig blijven

personenalarm Veilig zelfstandig blijven AbParaat personenalarm Veilig zelfstandig blijven AbParaat Personenalarm Veilig zelfstandig blijven Zelfstandig thuis wonen en toch direct hulp kunnen inroepen als dat nodig is. Dat kan met AbParaat Personenalarm

Nadere informatie

Hudsonhof Activiteitenlijst oktober Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof KP Amsterdam Tel:

Hudsonhof Activiteitenlijst oktober Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof KP Amsterdam Tel: Hudsonhof Activiteitenlijst oktober 2016 Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105 1 Nieuw in oktober!! : vanaf vrijdag 7 oktober zal een medische pedicure

Nadere informatie

Beth San. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Dagcentrum. Woonzorgcentrum. Groepswonen. Uitleenbalie hulpmiddelen

Beth San. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Dagcentrum. Woonzorgcentrum. Groepswonen. Uitleenbalie hulpmiddelen Beth San Dagcentrum Woonzorgcentrum Groepswonen Uitleenbalie hulpmiddelen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in Beth San Op loopafstand van het centrum van Aalten, vlakbij het station, ligt Beth

Nadere informatie

Kanteling Wmo Iedereen doet mee

Kanteling Wmo Iedereen doet mee Kanteling Wmo Iedereen doet mee Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Een brochure voor iedereen die ondersteuning nodig heeft vanuit de Wmo. Vrijwillige ouderenadviseur uit Gelderland

Nadere informatie

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende activiteiten Samen leven en samen werken, daar is het Welzijn

Nadere informatie

Hulp bij het herstel. Als slachtoffer kunt u bij. Slachtofferhulp Nederland terecht. voor kosteloze ondersteuning op

Hulp bij het herstel. Als slachtoffer kunt u bij. Slachtofferhulp Nederland terecht. voor kosteloze ondersteuning op Hulp bij het herstel Als slachtoffer kunt u bij Slachtofferhulp Nederland terecht 0900-0101 (lokaal tarief) voor kosteloze ondersteuning op emotioneel, praktisch en juridisch gebied. Bent u slachtoffer

Nadere informatie

bureau Activiteiten bemiddeling Activitei wrinken tocht maken Fietsen vitaa winkelen samen tv kijk tuinieren dames kunst uit ho

bureau Activiteiten bemiddeling Activitei wrinken tocht maken Fietsen vitaa winkelen samen tv kijk tuinieren dames kunst uit ho Activitei wrinken tocht maken Fietsen vitaa winkelen samen tv kijk korte vakantie ActieFdAnsje rum tuinieren dames kunst uit ho ergens samen uit eten of thuis dagtocht ka Leggen museum genieten terras

Nadere informatie

Dienstverlening aan senioren

Dienstverlening aan senioren Dienstverlening aan senioren In Bibliotheek Westland valt heel wat te beleven en vindt u informatie over allerlei onderwerpen. Maar wist u dat de bibliotheek u ook kan helpen als lezen niet meer zo vanzelfsprekend

Nadere informatie

Seniorendiensten. voor uw gemak en comfort

Seniorendiensten. voor uw gemak en comfort Seniorendiensten voor uw gemak en comfort Faros is er voor iedereen die op zoek is naar diensten op het gebied van comfort, gemak en zo lang mogelijk zelfstandig wonen. In deze brochure vindt u een overzicht

Nadere informatie

De Lindeboom Ammerzoden

De Lindeboom Ammerzoden De Lindeboom Ammerzoden BrabantZorg Zorg en ondersteuning bieden tijdens het ouder worden. Dat is de kern van ons werk. Niet alleen op de momenten dat het nodig is, maar ook omdat we ouder worden zo aangenaam

Nadere informatie

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen De Driestroom voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding bij zelfstandig wonen Begeleiding bij zelfstandig wonen Woont u zelfstandig of wilt u zelfstandig gaan wonen? Heeft u daar begeleiding

Nadere informatie

Woonplaats. Geboortejaar. Geslacht Man Vrouw. Vraag 1 Bent u bekend met Zorggroep Ter Weel? Ja (ga verder met vraag 2) Nee (ga naar vraag 7)

Woonplaats. Geboortejaar. Geslacht Man Vrouw. Vraag 1 Bent u bekend met Zorggroep Ter Weel? Ja (ga verder met vraag 2) Nee (ga naar vraag 7) Woonplaats Geboortejaar Geslacht Man Vrouw Vraag 1 Bent u bekend met Zorggroep Ter Weel? Ja (ga verder met vraag 2) (ga naar vraag 7) Vraag 2 Hoe bent u bekend geraakt met Zorggroep Ter Weel? Ik kom in

Nadere informatie

De Berkhof. Wonen Welzijn Zorg. Dagcentrum. Woonzorgcentrum. Groepswonen

De Berkhof. Wonen Welzijn Zorg. Dagcentrum. Woonzorgcentrum. Groepswonen De Berkhof Dagcentrum Woonzorgcentrum Groepswonen Wonen Welzijn Zorg Welkom in De Berkhof Nabij het centrum van Winterswijk en landelijk gelegen door het aangrenzende park ligt woonzorgcentrum De Berkhof.

Nadere informatie

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning sopgave 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 5 De gemeente... 5 Het Wmo loket... 5 Het gesprek... 6 2. Het gesprek voorbereiden... 7 Woonsituatie...

Nadere informatie

Alles voor dementie Zorg in elke fase

Alles voor dementie Zorg in elke fase Alles voor dementie Zorg in elke fase Als vergeten gewoon wordt Dementie is, voor alle betrokkenen en in alle fasen, een ingrijpende ziekte. Na de diagnose is er schrik en verwarring. U zult veel vragen

Nadere informatie

Sensire Personenalarmering

Sensire Personenalarmering Sensire Personenalarmering is onderdeel van Sensire. Personenalarmering Stel u bent alleen en er gebeurt iets. Een klein ongelukje. Of u wordt plotseling ziek. Met het betrouwbare personenalarmeringssysteem

Nadere informatie

Archipel Zorg aan Huis

Archipel Zorg aan Huis Archipel Zorg aan Huis Zo lang en zo zelfstandig mogelijk thuis blijven wonen het gevoel van samen Welkom bij Archipel Zorg aan Huis Natuurlijk is het fijn om zo lang en zo zelfstandig mogelijk thuis

Nadere informatie

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Voor wie is dit onderzoek? 1) Zelfstandig wonende ouderen

Nadere informatie

De plus van Surplus.

De plus van Surplus. De plus van Surplus. Surplus Welzijn Etten-Leur Geld & Recht: Sociaal Raadsliedenwerk Formulierenteam Budgetcoaching Schuldhulpverlening Ontmoeting en ondersteuning Een prettige samenleving waarin we zorgen

Nadere informatie

ONS welzijn. De welzijnsorganisatie van Noordoost Brabant

ONS welzijn. De welzijnsorganisatie van Noordoost Brabant ONS welzijn De welzijnsorganisatie van Noordoost Brabant Wat doet ONS welzijn ONS welzijn adviseert en helpt mensen als dat nodig is. De medewerkers van ONS welzijn denken met je mee om samen een goede

Nadere informatie

Het Zonnelied Ammerzoden

Het Zonnelied Ammerzoden Het Zonnelied Ammerzoden Acute zorg Bij Bij een noodgeval bent u met één druk op op de de alarmknop verzekerd van snelle hulp. U kunt deze service ontvangen als aanvulling op op uw bestaande zorg of of

Nadere informatie

Hulp bij het herstel. Als slachtoffer kunt u bij. Slachtofferhulp Nederland terecht. voor kosteloze ondersteuning op

Hulp bij het herstel. Als slachtoffer kunt u bij. Slachtofferhulp Nederland terecht. voor kosteloze ondersteuning op Hulp bij het herstel Als slachtoffer kunt u bij Slachtofferhulp Nederland terecht voor kosteloze ondersteuning op emotioneel, praktisch en juridisch gebied. Bent u slachtoffer van een misdrijf, zoals een

Nadere informatie

De Zorgmakelaar aan huis. Zonder zorgen thuis blijven wonen

De Zorgmakelaar aan huis. Zonder zorgen thuis blijven wonen De Zorgmakelaar aan huis Zonder zorgen thuis blijven wonen Mijn vrouw en ik kunnen onszelf nog goed uit de slag trekken. Wel organiseert Debbie al wat praktische hulp bij ons thuis waardoor we nu opnieuw

Nadere informatie

Proteion is er voor u in Leudal

Proteion is er voor u in Leudal Proteion is er voor u in Leudal U heeft een prettig leven en wil dat graag zo houden. Soms heeft u daarbij ondersteuning nodig. Als professional in welzijn en zorg wil Proteion dienstbaar en ondersteunend

Nadere informatie

eigen thuis eigen kracht eigen leven

eigen thuis eigen kracht eigen leven eigen thuis eigen kracht eigen leven Visie van mosae zorggroep Eigen thuis, eigen kracht, eigen leven Wij geloven in de eigen kracht van mensen, ongeacht hun leeftijd. Door de regie van cliënten en de

Nadere informatie

Hudsonhof Activiteitenlijst september Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof KP Amsterdam Tel:

Hudsonhof Activiteitenlijst september Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof KP Amsterdam Tel: Hudsonhof Activiteitenlijst september 2016 Stichting Multicultureel Centrum de Hudsonhof Hudsonhof 1-9 1057 KP Amsterdam Tel: 020 2334105 1 Nieuw in september!! : vanaf vrijdag 7 oktober zal een medische

Nadere informatie

Vragen en toezeggingen raad d.d. 27 januari 2015

Vragen en toezeggingen raad d.d. 27 januari 2015 Vragen en toezeggingen raad d.d. 27 januari 2015 Agenda 3 Toezegging dat de er een terugkoppeling naar de raad plaatsvindt over het nog te voeren overleg met parochiebestuur en omwonenden/belanghebbenden

Nadere informatie

jan-mrt 2011 Contactenkrant Samen boodschappen doen op de markt? Wie fietst er ook graag? Ik zoek een kaartmaatje

jan-mrt 2011 Contactenkrant Samen boodschappen doen op de markt? Wie fietst er ook graag? Ik zoek een kaartmaatje jan-mrt 2011 Contactenkrant Wie vindt het leuk om samen af en toe te koken? Wie wil samen met mij gaan wandelen? Samen zwemmen? Samen boodschappen doen op de markt? Ik zoek een kaartmaatje Gezocht: vriend(in)

Nadere informatie