Opfriscursus VOF, Maatschap en CV. 7 oktober 2015 mr. E.J. Loor

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opfriscursus VOF, Maatschap en CV. 7 oktober 2015 mr. E.J. Loor"

Transcriptie

1 Opfriscursus VOF, Maatschap en CV 7 oktober 2015 mr. E.J. Loor

2 I INLEIDENDE OPMERKINGEN Maatschap, VOF en CV Drie contractuele samenwerkingsvormen: de maatschap de vennootschap onder firma (VOF) de commanditaire vennootschap (CV) Ook wel personenvennootschappen genoemd.

3 Vervolg I Inleidende opmerkingen Maatschap Artikel 7a:1655 BW: Maatschap is eene overeenkomst, waarbij twee of meerdere personen zich verbinden om iets in gemeenschap te brengen, met het oogmerk om het daaruit ontstaande voordeel met elkander te deelen. Drie belangrijkste elementen: 1. Overeenkomst. 2. Iets in gemeenschap brengen 3. Oogmerk het daaruit ontstane voordeel met elkaar te delen De maatschap komt veel voor in de uitoefening van een beroep. Maar ook bij bedrijfsmatig handelen. Ook samenwerkingsvormen die noch als beroep noch als bedrijf kunnen worden aangemerkt, vallen soms onder art. 7a:1655 BW. Denk aan: het gezamenlijk gebruik van een kostbare machine teneinde kosten te besparen. Voorbeeld: veel advocaten, notarissen en belastingadviseurs oefenen hun beroep in maatschapsverband uit. Ook huisartsen en specialisten houden gezamenlijk praktijk: maatschap.

4 Vervolg I Inleidende opmerkingen Stille maatschap en openbare maatschap Een stille maatschap is een samenwerkingsovereenkomst die er niet op is gericht om als zodanig naar buiten toe op te treden. De stille maatschap is voor derden niet herkenbaar door een gemeenschappelijke naam; de vennoten handelen op eigen naam. Een openbare maatschap is een samenwerkingsverband dat op een voor derden herkenbare wijze onder een bepaalde naam naar buiten treedt.

5 Vervolg I inleidende opmerkingen Vennootschap Onder Firma (VOF)/ Commanditaire vennootschap (CV) Een vennootschap onder firma is een bijzondere, een gekwalificeerde maatschap. Dat geldt ook voor de commanditaire vennootschap. Een commanditaire vennootschap is, net zoals een vennootschap onder firma, onder gemeenschappelijke naam aangegaan. De vennootschap onder firma en commanditaire vennootschap zijn gekwalificeerde maatschappen. Dat betekent dat de regels omtrent maatschappen ook van toepassing zijn op de VOF en CV, tenzij wettelijke regelingen VOF en CV hiervan afwijken. Omdat de maatschap de grondvorm is en de vennootschap onder firma en de commanditaire vennootschap daar afgeleiden van zijn, staat de maatschap in het navolgende centraal. Wanneer er voor vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap een afwijkende regel geldt, zal dat in de dia s hierna afzonderlijk worden vermeld.

6 Vervolg I Inleidende opmerkingen Wettelijk uitgangspunt De maatschap is een samenwerkingsverband, terwijl de VOF en CV gezien kunnen worden als één onderneming waarin meer (rechts)personen participeren. Van belang bij vertegenwoordiging en aansprakelijkheid!

7 II KENMERKEN, OPRICHTING 1. Overeenkomst 2. Samenwerking 3. Inbreng 4. Verdeling van voordeel De maatschap is een duurovereenkomst: zij roept voortdurende verbintenissen in het leven. Door de samenwerking onderscheidt de maatschap zich van gewone overeenkomsten.

8 Vervolg II Kenmerken, oprichting Afbakening met andere overeenkomsten Mede doordat de maatschap een consensuele overeenkomst is, is het niet altijd eenvoudig om te bepalen of een overeenkomst als maatschap of als een andere overeenkomst moet worden beschouwd. Voorbeelden: Geldleen- en participatiecontracten Arbeidsovereenkomsten Franchising-overeenkomsten Doordat de maatschap een consensuele overeenkomst is, kan zij ook stilzwijgend tot stand komen. Voorbeeld: een fysiotherapeut kan, gelet op de ontslagbescherming, aarzeling vertonen met het in dienst nemen van een jongere collega. Een maatschap zou uitkomst kunnen bieden. Het is evenwel de vraag of bij beëindiging van de maatschap, de jongere collega zich op een arbeidsovereenkomst en de nietigheid van het ontslag beroepende met lege handen komt te staan. In de jurisprudentie zijn de nodige voorbeelden van dit soort geschillen te vinden. Bij dit soort kwalificatie-vragen is de affectio societatis van groot belang: de wil om als compagnon samen te werken. Voorbeeld: Arbeidsovereenkomst en maatschap sluiten elkaar uit. A. kan niet én in dienst van B zijn en met betrekking tot diezelfde arbeid in een maatschapsverhouding tot B staan. De affectio societatis sluit een dienstverband gezagsverhouding uit. Voorbeeld: Participatieovereenkomsten respectievelijk overeenkomsten van geldlening waarbij de (rente)vergoeding afhankelijk is van het resultaat: inbreng van geld in het kader van een maatschapscontract of niet? Het antwoord ligt ook hier in de affectio societatis, welke moet worden afgeleid uit de feiten en omstandigheden van het geval.

9 Vervolg II Kenmerken, oprichting De maatschap voor een bepaalde tijd of voor een bepaald werk De maatschap is een duurovereenkomst. Vaak wordt zij voor onbepaalde tijd aangegaan. Maar het kan ook anders: de maatschap voor een bepaalde tijd of voor een bepaald werk. Bij dat laatste kan men denken aan een tussen twee of meer aannemers (meestal BV s) gemaakte afspraak voor de bouw van een of meer projecten, een bouwcombinatie. Intuitu personae karakter Maatschappen zijn persoonsgebonden. De maatschap wordt met het oog op de persoon van de andere contractspartijen aangegaan. Inbreng De inbreng is een van de essentiële elementen van de maatschapsovereenkomst: zonder inbreng geen maatschap. De verplichting tot inbreng rust op alle vennoten, geen uitgezonderd. De inbreng kan wel verschillen: inbreng in geld, inbreng van goederen, van genot van goederen en inbreng kan bestaan uit arbeid.

10 Vervolg II Kenmerken, oprichting De inbreng van zaken kan op drie manieren: 1. Inbreng van eigendom: de zaak wordt overgedragen aan de compagnons, art. 3:84 BW, die daardoor samen eigenaar worden. De Wet noemt dat gemeenschap, art. 3:166 BW. Dat de vennoten gezamenlijk eigenaar worden van de ingebrachte zaken en mitsdien juridisch een vermogensverschuiving plaats heeft, betekent meestal ook dat in economische zin sprake is van vermogensverschuiving. Waardestijgingen of waardedalingen van de in gemeenschap gebrachte zaken komen dan voor rekening van de maatschap. 2. Inbreng van genot: het recht op genot van de in genot ingebrachte zaak is een vermogensrecht. Voorbeeld: het gebruik van het pand. De gezamenlijke vennoten hebben een in rechte te effectueren gebruiksrecht op het pand van A. 3. Inbreng van economische eigendom: inbreng van goodwill, know how, klantenbestand. Bij de inbreng van relatieve of persoonlijke rechten kan men denken aan rechten uit huur- en leaseovereenkomsten.

11 II Vervolg Kenmerken, oprichting Gemeenschap Bij gemeenschap moet men denken aan mede-eigendom. De door de inbreng gevormde gemeenschap draagt een gebonden karakter. Een vennoot kan noch over zijn aandeel in de gemeenschapsgoederen noch over zijn aandeel in de gemeenschap beschikken. Deze gebondenheid heeft goederenrechtelijke werking. Voorbeeld: De inbreng van A bestaat naast arbeid uit een tandartsstoel met toebehoren. A noch zijn praktijkgenoot B mogen over hun aandeel in de stoel beschikken; de mede-eigendom daarvan zo hebben zij zich jegens elkander verbonden staat ten dienste van de gezamenlijke praktijkuitoefening. Nu heeft A het genot van de stoel ingebracht. Vanuit het samenwerkingsverband beschouwd is er niets op tegen dat A zijn stoel aan een derde overdraagt. Mits A er maar voor zorgt dat de stoel door de maatschap kan worden gebruikt. Handig voor sale and lease backconstructies. Het voordeel Dat moet ruim worden opgevat. Ook het verminderen van verliezen en het besparen van kosten kan er onder worden begrepen. Beroep en bedrijf De Wet verbindt in art. 16 K rechtsgevolgen aan het onderscheid tussen de uitoefening van een beroep en de uitoefening van een bedrijf. In de praktijk valt dat onderscheid moeilijk te hanteren. Oprichtingsformaliteiten Voor het aangaan van de maatschap, de VOF en de CV gelden geen vormvoorschriften.

12 III DE ORGANISATIE Met betrekking tot de organisatie van de samenwerkingsvorm en de wijze van besluitvorming alsmede de regeling van de vertegenwoordiging is de wettelijke regeling van personenvennootschappen grotendeels van regelend recht.

13 Vervolg III De organisatie Maatschap = samenwerkingsverband. Bij de maatschap is het uitgangspunt dat een vennoot die een overeenkomst sluit, in beginsel zichzelf bindt. Dit tenzij hij bevoegdelijk namens de maatschap heeft gehandeld. VOF/CV = onderneming met participerende (rechts)personen. Bij de VOF/CV is het uitgangspunt juist dat de (beherende) vennoten namens de vennootschap optreden.

14 III Vervolg De organisatie Vertegenwoordiging van de maatschap Hoofdregel bij de maatschap is dat de maten voor de vertegenwoordiging van de maatschap volmacht behoeven. Een vennoot die in naam van de maatschap handelt, bindt de (openbare) maatschap. Als een vennoot niet bevoegd is te handelen namens de maatschap, kunnen de overige vennoten in bijzondere omstandigheden toch mede verbonden zijn. Dit doet zich voor als: Een derde te goeder trouw is afgegaan op de schijn die mede door de overige vennoten is gewekt en die hun ook is toe te rekenen, en Zaak ten voordele van de maatschap heeft gestrekt. Op de vertegenwoordiging van de maatschap door de vennoten zijn derhalve de volmacht regels van boek 3 BW van toepassing. Aansprakelijkheid De maten zijn voor gelijke delen aansprakelijk voor zakelijke schulden van het samenwerkingsverband. Als een maatschap de opdracht heeft aanvaard, zijn de vennoten ieder voor het geheel aansprakelijk voor een tekortkoming in de nakoming door de maatschap (artikel 7:407 lid 2 BW).

15 Vervolg III De organisatie Vertegenwoordiging van de vennootschap onder firma en de commanditaire vennootschap Volgens art. 17 lid 1 K is elke vennoot die daarvan niet is uitgesloten, bevoegd ten name van de vennootschap te handelen, geld uit te geven en te ontvangen en de vennootschap aan derden en derden aan de vennootschap te verbinden. De vertegenwoordigingsbevoegdheid van de vennoten van een vennootschap onder firma strekt zich in beginsel uit tot alle handelingen die onder het doel van de vennootschap vallen. Dat is veel ruimer dan bij de maatschap, waar volmacht vereist is. Gaan partijen een maatschap aan, dan verlenen zij elkaar, tenzij anders overeengekomen, niet de bevoegdheid om de maatschap te vertegenwoordigen. Bij een vennootschap onder firma juist wel. Zij kunnen echter anders overeenkomen. Voorbeeld: A en B zijn firmanten van de v.o.f. IJzerhandel A & Co. Krachtens het vennootschapscontract is de vertegenwoordigingsbevoegdheid van B beperkt tot het verrichten van rechtshandelingen tot een bedrag van A koopt namens de vennootschap onder firma een machine voor Krachtens art. 17 K is A daartoe bevoegd. Hij verbindt de vennootschap. Zou B de machine hebben gekocht, dan is de vennootschap niet gebonden. De beperking van de vertegenwoordigingsbevoegdheid van B moet natuurlijk wel in het handelsregister zijn ingeschreven.

16 Vervolg III De organisatie Een bijzondere bepaling is art. 29 K. Zolang de vennootschap onder firma niet in het handelsregister is ingeschreven, zal de vennootschap ten aanzien van derden worden aangemerkt als algemeen voor alle zaken, aangegaan voor onbepaalde tijd en geen der vennoten uitsluitende van het recht om voor de firma te handelen en te tekenen. Anders dan bij de maatschap zijn firmanten van een vennootschap onder firma wegens de verbintenissen der vennootschap niet voor gelijke delen maar hoofdelijk verbonden, art. 18 K. Op de beherend vennoten van een commanditaire vennootschap zijn de bepalingen van de vennootschap onder firma van toepassing. Dat betekent voor de commanditaire vennootschap dat elk van de beherend vennoten die daarvan niet is uitgesloten, bevoegd is om de vennootschap te vertegenwoordigen, art. 17 lid 1K. Het tweede lid van art. 17 K is eveneens van toepassing op de beherend vennoten van een commanditaire vennootschap. Bovendien zijn de beherend vennoten op grond van art. 18 K hoofdelijk verbonden voor de verbintenissen van de commanditaire vennootschap.

17 Vervolg III De organisatie De vennoten van een vennootschap onder firma en de beherend vennoten van een commanditaire vennootschap zijn in beginsel bevoegd de vennootschap te vertegenwoordigen. Anders dan de maten van een maatschap zijn zij hoofdelijk verbonden voor de verbintenissen van de vennootschap. De stille vennoten van een commanditaire vennootschap mogen zich op straffe van aansprakelijkheid als de beherend vennoten niet als de laatsten gedragen. Doel bij VOF en CV De regeling van de VOF bevat een bepaling waarin wordt gerefereerd aan het doel van de vennootschap. Art. 17 lid 2K spreekt over handelingen welke niet tot de vennootschap betrekkelijk zijn. De firmanten zijn ten aanzien van dergelijke doeloverschrijdende handelingen niet bevoegd om de vennootschap te vertegenwoordigen. Het doel van de vennootschap onder firma en van de commanditaire vennootschap perkt de vertegenwoordigingsbevoegdheid in. Concurrentie In de regel moet er van worden uitgegaan dat degene die een vennootschap onder firma aangaat de vennootschap geen concurrentie mag aandoen, omdat zulks strijdig moet worden geacht met de verplichting van een vennoot om zich in te zetten voor de verwezenlijking van het doel van de vennootschap en met de goede trouw welke hij daarbij jegens de overige vennoten in acht behoort te nemen.

18 IV WINST EN VERLIES Maatschap en vennootschap onder firma Volgens art. 7A:1670 lid 1BW is, indien in het maatschapscontract niets is bepaald omtrent het aandeel van de vennoten in winst en verlies, het aandeel van elke maat gerelateerd aan hetgeen hij in de maatschap heeft ingebracht. Voorbeeld: A, B en C zijn de vennoten van scheepswerf De Kiel v.o.f. A heeft de werf in economische eigendom ingebracht. De waarde daarvan bedraagt B heeft de economische eigendom van scheepsbouwapparatuur ingebracht, ter waarde van bij inbreng. De inbreng van C bestaat uit arbeid. Indien partijen terzake niets overeen zouden zijn gekomen, zou bij een winst na een jaar van de verdeling als volgt zijn: A , B en C Rekening houden met dwingendrechtelijke bepalingen: - Vennoten kunnen niet afspreken dat zij de verdeling van de winst aan één hunner zullen overlaten. Art. 7A:1672 BW verklaart het beding dat één van de vennoten alle winst krijgt nietig. - Vennoten kunnen wel geldig afspreken dat de verliezen uitsluitend voor rekening van één van de maten komen, art. 7A:1672 lid 2 BW. Commanditaire vennootschap De stille of commanditaire vennoot is tegenover de commanditaire vennootschap niet tot meer gehouden dan de inbreng van hetgeen hij heeft toegezegd. De vennoot deelt mee in de winst, een en ander afhankelijk van het vennootschapscontract en met inachtneming van het voorgaande. In de verliezen hoeft hij niet verder te dragen dan tot aan zijn inbreng.

19 IV Vervolg Winst en verlies Vaststelling van het resultaat In hun onderlinge verhouding zijn de maten vrij in de wijze waarop het resultaat van de maatschap wordt vastgesteld. Uitkering van winst Partijen hebben grote vrijheid de winstverdelingsregeling naar eigen goeddunken in te richten. Administratie, kapitaalrekening Maatschap, VOF en CV zijn niet jaarrekeningplichtig. De contractuele samenwerkingsvormen zijn dus niet gehouden tot publicatie van de jaarstukken. Meestal zullen de vennoten in een rekening-courantverhouding tot de maatschap staan, art. 6:140 BW: de tussen de maatschap en de individuele maten bestaande geldvorderingen en geldschulden worden in één rekening opgenomen en dadelijk van rechtswege verrekend. Deze rekening courantverhouding, waarin de financiële rechten en verplichtingen tussen de maatschap en de maten wordt opgenomen, te beginnen met de gerechtigheid tot de inbreng wordt in de praktijk kapitaalrekening genoemd. Fiscus Maatschap/VOF/CV samenwerkingscontracten zijn transparant voor de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. Dat betekent dat de winst direct aan de vennoten wordt toegerekend en bij hen wordt belast. Overigens zijn er uitzonderingen op de transparantie van samenwerkingsverbanden.

20 V RECHTEN VAN VENNOOTSCHAPSCREDITEUREN EN AFGESCHEIDEN VERMOGEN Maatschap Vorderingen op een maatschap worden ingesteld tegen de maatschap als zodanig en worden verhaald op het vermogen van de maatschap dat een afgescheiden vermogen vormt. Een vennoot die toetreedt tot een voortgezette maatschap is niet in privé aansprakelijk voor oude schulden. Dat laat onverlet dat zijn inbreng wel voor deze oude schulden kan worden uitgewonnen. Zijn inbreng gaat tot het maatschapsvermogen behoren. Maatschapscrediteuren kunnen zich daarop verhalen. Vennootschap onder firma Artikel 18 en 19 lid 1 K brengt met zich mee dat de hoofdelijke verbondenheid van de vennoten alle schulden betreft die ten tijde van de toetreding tot de vennootschap bestaan of nadien ontstaan. De bepaling beoogt schuldeisers te beschermen in de situatie waarin het afgescheiden vennootschapsvermogen ontoereikend is om alle verbintenissen van de vennootschap te voldoen, door hun een verhaalsmogelijkheid te geven op het vermogen van de vennoten zelf. Twee-vorderingenleer: vennootschapsschuldeisers hebben tegen ieder van de vennoten twee samenlopende vorderingsrechten; vorderingen op het vennootschapsvermogen en vorderingsrecht op de vennoot persoonlijk. Let op bij het instellen van een vordering: zowel tegen de VOF als de vennoten afzonderlijk. Commanditaire vennootschap Stille vennoten zijn niet verbonden voor de zaaksschulden van de commanditaire vennootschap. Zij zijn wel draagplichtig; zij het niet verder dan tot hun inbreng. Indien stille vennoten het verbod van art. 20 K overtreden, zijn zij evenals de beherende vennoten volledig voor alle verbintenissen van de vennootschap hoofdelijk en voor het geheel verbonden.

21 V Vervolg Rechten van vennootschapscrediteuren en afgescheiden vermogen Drie aspecten van het afgescheiden vermogen bij commanditaire vennootschap 1. De schuldeisers van de CV kunnen zich rechtstreeks op het CV vermogen verhalen. Een beherend vennoot heeft bij persoonlijke voldoening van CV schuld een regresrecht op het CV vermogen. 2. Privé schuldeisers van een beherend vennoot kunnen geen verhaal nemen op de tot het CV vermogen behorende goederen. 3. De goederenrechtelijke aandelen van een beherend vennoot in het tot CV vermogen behorende goederen vallen integraal buiten diens privé vermogen: hij heeft (slechts) een vorderingsrecht.

22 VI CONTINUÏTEIT Ontbinding En maatschap is ontbonden wanneer de overeenkomst tot samenwerking is geëindigd. De maten zijn na beëindiging van de maatschap tot elkaar veroordeeld als rechthebbende in de gemeenschap. Vijf manieren waarop de maatschap eindigt (art. 7A:1683 BW): 1. door verloop van de tijd waarvoor de maatschap is aangegaan; 2. door het tenietgaan van het goed of volbrengen van de handeling waarvoor de maatschap is aangegaan.; 3. door opzegging; 4. door dood, curatele of faillissement van alsmede toepassing van de WSNP op één van de vennoten; 5. ontbinding door rechter; Ontbinding heeft geen terugwerkende kracht. Voortzetting Wanneer in maatschapsovereenkomst is afgesproken dat in geval van overlijden van één van de partners de maatschap, hetzij met de erven, hetzij tussen de overblijvende vennoten zal worden voortgezet, zulks tot gevolg heeft dat de maatschap niet eindigt (art. 7A:1688 BW, het zgn. voortzettingsbeding).

23 VI Vervolg Continuïteit Goederenrechtelijke aspecten Bij uittreding of overlijden van een van de maten zal goederenrechtelijk afgerekend moeten worden. De uittredende vennoot heeft in beginsel recht op zijn aandeel in de gemeenschap. Twee soorten vermogensbedingen: 1. verblijvingsbeding: het aandeel van de uittredende partner in de goederen van de gemeenschap valt toe aan de overblijvende partner 2. Overnemingsbeding: de door uittredende vennoot in genot of in economische eigendom ingebrachte goederen moeten worden overgedragen aan de overblijvende vennoten

24 VI Vervolg Continuïteit Verbondenheid voor bestaande en nieuwe schulden 1. Worden de nieuwe vennoten verbonden voor de schulden aan de op het moment van toetreding reeds bestaande zaakscrediteuren? De toetredende vennoot wordt mede verbonden voor die schulden ex art. 7A:1680 BW of ex art. 18 K. 2. Eindigt bij uittreding de bestaande gebondenheid van uittredende vennoten? Niemand kan zich eenzijdig aan zijn verplichtingen onttrekken. De eenmaal gevestigde gebondenheid ex art. 7A:1680 BW of ex art. 18 K eindigt niet indien een compagnon uit het samenwerkingsverband stapt. Partijen zullen bij onderlinge financiële afrekening daarbij rekening moeten houden (vrijwaringsclausules e.d.). Toetredende vennoten zijn in gelijke mate verbonden voor de maatschapsschulden als de andere vennoten. Uittredende vennoten kunnen, afhankelijk van de omstandigheden, bevrijd worden van hun persoonlijke verbondenheid voor de zaaksschulden.

25 VI Vervolg Continuïteit Vereffening De zaakscrediteuren moeten worden voldaan en na inning van alle vorderingen moet de overblijvende activa worden verdeeld onder de compagnons, met inachtneming van hun inbreng en hun aandeel in de winst.

26 VII JURISPRUDENTIE 1. Het arrest VDV Totaal Bouw: Hoge Raad 6 februari 2015, JOR 2015/181: Een VOF met een afgescheiden vermogen kan als zodanig failliet gaan zonder dat tevens de vennoten persoonlijk failliet gaan. 2. Het arrest Carlande: Hoge Raad 13 maart 2015, JOR 2015/134: Wie als beherend vennoot toetreedt tot een CV wordt daarmee hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden van de vennootschap die ten tijde van zijn toetreding bestaan of nadien bestaan. Hetzelfde geldt voor degene die als vennoot toetreedt tot een VOF. De risico-aansprakelijkheid van de (beherend) vennoot van een VOF of CV is zeer aanzienlijk: naast hoofdelijkheid ook aansprakelijk voor oude schulden. 3. Het arrest Lunchroom De Katterug: Hoge Raad 29 mei 2015, ECLI NL:HR:2015:1413: Overtreding van het beheersverbod van de commanditaire vennoot: de commanditaire vennoot wordt jegens alle schuldeisers van de CV ten volle aansprakelijk voor alle verbintenissen van de CV, ook die welke zijn ontstaan voor het tijdstip waarop het verbod werd overtreden. Maar nuancering is op zijn plaats. Extern optreden kan onder omstandigheden een gerechtvaardigde overtreding van het beheersverbod opleveren.

27 VIII FISCALE ASPECTEN Maatschap Een maatschap is voor heffing van inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting transparant. Transparantie houdt in dat de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting bij de achterliggende participanten wordt geheven. Hierbij wordt als het ware door de maatschap heen gekeken. Veelal wordt in de maatschapsovereenkomst afspraken gemaakt over een percentage van de winst. Dus bijvoorbeeld bij een maatschap van twee personen spreken de maten af dat ieder voor 50% gerechtigd is in de winst van de maatschap. Bij de maatschap op aandelen wordt de winstverdeling dus in beginsel bepaald aan de hand van het aantal aandelen/participaties dat een maat in de maatschap heeft. Mede van belang voor de vraag of een dergelijke maatschap fiscaal al of niet transparant is, is dat de aandelen zonder toestemming van alle overige vennoten in andere handen kunnen overgaan, waarbij het persoonlijke element in de onderliggende relaties ontbreekt en de maatschap op aandelen economisch en maatschappelijk kenmerken heeft van een BV of NV (zie HR 24 november 1976, BNB 1978/13). De resultaten zullen op zakelijke gronden tussen de participanten moeten worden verdeeld. Op basis van het civiele recht is het overigens verboden dat één van de participanten alle voordelen krijgt. Wel is het geoorloofd af te spreken dat de verliezen door één participant worden gedragen. Ook zal de fiscus willen toetsen of het geheel van afspraken zakelijk is. Met andere woorden, als participanten A en B samen een maatschap vormen en zij een gelijkwaardige hoeveelheid inbrengen, zal een verdeling waarbij A alle verliezen draagt en de winst tussen A en B gelijkelijk wordt verdeeld, mogelijk niet als zakelijk worden beschouwd. Het verschil in de verdeling van winst en verlies zal zijn grondslag moeten vinden in een verschil in de inbreng.

28 Vervolg VIII Fiscale aspecten Commerciële balans maatschap (van drie vennoten) Vastgoed 90 Eigen vermogen 99 Liquiditeiten Fiscale balans van een van de drie vennoten Vastgoed 30 Eigen vermogen 33 Liquiditeiten

29 VIII Vervolg fiscale aspecten Bij de drie participanten in het cijfervoorbeeld wordt het fiscale resultaat bepaald aan de hand van goed koopmansgebruik en met inachtneming van de bestendige gedragslijn die zij ieder voor zich hebben gekozen (art Wet IB 2001). Dit brengt met zich mee dat er bij het bepalen van het jaarresultaat verschillen kunnen ontstaan tussen de vennoten. De winst die een ondernemer/natuurlijk persoon maakt, valt voor de inkomstenbelasting in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). De winst is daarmee belast tegen het progressieve tarief van de inkomstenbelasting (maximaal 52%). Wanneer in de maatschap enkel sprake is van beleggingen, valt het maatschapsaandeel in box 1 (maar dan als resultaat uit overige werkzaamheden) of in box 3 (belastbaar inkomen uit sparen en beleggen). De winst die een ondernemer/rechtspersoon maakt met zijn deelneming in de maatschap, is belast voor de vennootschapsbelasting. Let op: de maatschap VOF en CV zijn voor de heffing van de loon- en omzetbelasting niet transparant; eventuele verplichtingen op grond van de loonheffing of de omzetbelasting moet de maatschap, VOF of CV zelfstandig voldoen. Verliesverrekening Zowel in de inkomstenbelasting als de vennootschapsbelasting kunnen verliezen worden verrekend.

30 VIII Vervolg fiscale aspecten Vennootschap onder firma Een VOF is naar zijn aard transparant voor de heffing van inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Dat is alleen anders indien de VOF een in aandelen verdeeld kapitaal heeft. Men spreekt van een in aandelen verdeeld kapitaal als het vennootschappelijke kapitaal is verdeeld in gelijke of evenredige aandelen, waarbij die aandelen zonder toestemming van alle overige vennoten kunnen worden vervreemd. Als gevolg hiervan ontbreekt het persoonlijke element in de onderliggende relaties en heeft de vennootschap op aandelen economisch en maatschappelijk kenmerken van een BV of NV (zie HR 24 november 1976, BNB 1978/13). Transparantie houdt in dat de fiscus als het ware door de VOF heen kijkt. Het fiscale jaarresultaat wordt zelfstandig bij de participanten vastgesteld. Evenals bij een maatschap zal de fiscus mogen toetsen of de verdeling van de resultaten tussen de participanten op zakelijke gronden heeft plaats gevonden. Als er geen zakelijke winstverdeling is, dan kan de fiscus de winstverdeling voor de belastingheffing corrigeren. In de Wet IB 2001 worden de vennoten in een VOF als ondernemer aangemerkt mits de VOF een onderneming uitoefent. Dat is het geval indien de vennoten in de VOF rechtstreeks worden verbonden voor verbintenissen betreffende de onderneming (externe aansprakelijkheid voor zaakscrediteuren). De voordelen uit de VOF dienen dan te worden verantwoord in box 1 van de inkomstenbelasting (belastbaar inkomen uit werk en woning). Is bij de VOF uitsluitend sprake van beleggingen, dan valt het vennootschapsaandeel in box 1 (maar dan als resultaat uit overige werkzaamheden) of in box 3 (belastbaar inkomen uit sparen en beleggen).

31 VIII Vervolg fiscale aspecten De winst die een vennoot/rechtspersoon maakt, kan, afhankelijk van de rechtsvorm van de vennoot, belast zijn met vennootschapsbelasting. Een NV of BV die participeert in een VOF zal altijd vennootschapsbelasting over zijn winstaandeel in de VOF verschuldigd zijn. Wordt via een dochter-bv geparticipeerd in een VOF, dan zullen de moeder-bv en de dochter-bv veelal een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting aangaan. De fiscale eenheid heeft tot gevolg dat de vennootschapsbelasting bij de moeder- BV wordt geheven alsof er één belastingplichtige is. Vooral als men verwacht dat een bepaald project in de beginfase fiscaal tot verlies zal leiden, kan via een dergelijke structuur het verlies rechtstreeks ten laste van de moeder-bv komen.

32 VIII Vervolg fiscale aspecten De commanditaire vennootschap (CV) Een open CV is belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Er is sprake van een open CV als commanditaire vennoten kunnen toetreden of worden vervangen zonder toestemming van alle vennoten, zowel beherende vennoten als commanditaire vennoten. Volgens Hof Arnhem is sprake van een open CV indien buiten het geval van vererving of legaat voor toetreding of vervanging van een commanditaire vennoot geen van de (overige) vennoten (beherende en commanditaire) toestemming hoeft te verlenen (Hof Arnhem 13 april 2000, V-N 2000/40.5. Een CV is volgens Hof Arnhem dus al besloten als tenminste één vennoot toestemming moet geven. Het lijkt er op dat de Hoge Raad echter toch minder flexibel is en een besloten CV alleen aanwezig acht indien alle vennoten toestemming moeten geven (Hoge Raad 27 februari 2009, BNB 2009/120). Wanneer een CV niet kan worden aangemerkt als een open CV, wordt zij geacht besloten te zijn. Een besloten CV is transparant voor de heffing van de inkomsten- en vennootschapsbelasting. Een commanditair vennoot/natuurlijk persoon verantwoordt zijn voordelen uit de CV als winst uit onderneming in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Wanneer bij de CV geen sprake is van het drijven van een onderneming maar louter van vermogensbeheer, dan dienen de commanditaire participaties te worden aangegeven in box 1 (resultaat uit overige werkzaamheden) of box 3. In box 3 is de zogenoemde vermogensrendementsheffing van toepassing op de beleggingen. Indien de CV een onderneming drijft, wordt de commanditaire vennoot/natuurlijk persoon als medegerechtigde tot een ondernemingsvermogen in de Wet IB 2001 niet aangemerkt als ondernemer, maar wel als een belastingplichtige die winst uit onderneming geniet.

College Maatschap, vof en CV. mr. S. van de Griek. Universiteit van de Nederlandse Antillen. Dinsdag 13 april 2010 van 19.00-20.

College Maatschap, vof en CV. mr. S. van de Griek. Universiteit van de Nederlandse Antillen. Dinsdag 13 april 2010 van 19.00-20. College Maatschap, vof en CV mr. S. van de Griek Universiteit van de Nederlandse Antillen Dinsdag 13 april 2010 van 19.00-20.30 uur Personen vennootschappen 1. We zullen vandaag de personen vennootschappen

Nadere informatie

Wetsvoorstel Personenvennootschappen. 2 april 2007

Wetsvoorstel Personenvennootschappen. 2 april 2007 2 april 2007 Geschiedenis - huidige regeling dateert uit 1838-1972: Ontwerp Van der Grinten - 1998: Ontwerp Maeijer Stand van zaken op dit moment Belangrijke veranderingen: 1. Openbare vennootschap stille

Nadere informatie

VOORWOORD LIJST VAN GEBRUIKTE AFKORTINGEN

VOORWOORD LIJST VAN GEBRUIKTE AFKORTINGEN Inhoudsopgave VOORWOORD LIJST VAN GEBRUIKTE AFKORTINGEN V XIII 1 KORTE KARAKTERISERING PERSONENVENNOOTSCHAP; HAAR PLAATS EN BETEKENIS IN HET NEDERLANDSE ONDERNEMINGSRECHT 1 1.1 Vennootschap is kapitaalvennootschap

Nadere informatie

1. Nieuwe regelgeving rond personenvennootschappen ( Drs. J.E. van den Berg * [1] )

1. Nieuwe regelgeving rond personenvennootschappen ( Drs. J.E. van den Berg * [1] ) 1. Nieuwe regelgeving rond personenvennootschappen ( Drs. J.E. van den Berg * [1] ) Momenteel ligt in de Eerste Kamer het wetsvoorstel Personenvennootschappen, met nieuwe regels voor de zogeheten 'personenvennootschappen'

Nadere informatie

Legal developments for the Trust sector: NEW OPPORTUNITIES! Personenvennootschappen 24 April 2012 Jeroen Eichhorn

Legal developments for the Trust sector: NEW OPPORTUNITIES! Personenvennootschappen 24 April 2012 Jeroen Eichhorn Legal developments for the Trust sector: NEW OPPORTUNITIES! Personenvennootschappen 24 April 2012 Jeroen Eichhorn DE INVOERING VAN TITEL 7.13 BW personenvennootschappen EEN NIEUWE BEDRIJFSVORM EN EEN OUDE

Nadere informatie

Aspecten van de aansprakelijkheid van de vennoten onderling en jegens derden in titel 7.13

Aspecten van de aansprakelijkheid van de vennoten onderling en jegens derden in titel 7.13 Aspecten van de aansprakelijkheid van de vennoten onderling en jegens derden in titel 7.13 M r. J. A. H e u r k e n s * Inleiding Gezien de uitgesproken verwachting van de staatssecretaris van Justitie,

Nadere informatie

De rechtsvorm die u past

De rechtsvorm die u past De rechtsvorm die u past Van Kaam Notarissen Someren, Witvrouwenbergweg 8a, tel. (0493) 49 43 52 Zonder rechtspersoonlijkheid Voor ondernemers is het belangrijk om bedrijfsmatige- en privézaken goed op

Nadere informatie

dit erratum per bladzijde aangegeven. ALGEMENE INSTRUCTIE: - Schrap alle vermeldingen en tekst over OVR en CVR.

dit erratum per bladzijde aangegeven. ALGEMENE INSTRUCTIE: - Schrap alle vermeldingen en tekst over OVR en CVR. ERRATUM BIJ FINANCIERING VOOR HET MKB, 6 e druk / 1 e oplage Opmerking: Er is een wetsvoorstel geweest tot wijziging van een aantal ondernemingsvormen. De wijzigingen en aanvullingen zijn - achteraf te

Nadere informatie

Personenvennootschappen

Personenvennootschappen Personenvennootschappen mei 2006 mr De auteur heeft grote zorgvuldigheid betracht in het weergeven van delen uit het geldende recht. Evenwel noch de auteur noch kan aansprakelijk worden gesteld voor schade

Nadere informatie

WELKE JAS DRAAGT UW BEDRIJF? (UITGAVE 2012)

WELKE JAS DRAAGT UW BEDRIJF? (UITGAVE 2012) WELKE JAS DRAAGT UW BEDRIJF? (UITGAVE 2012) Met jas bedoelen wij het juridische jasje, oftewel de rechtsvorm. Inleiding Het Nederlandse recht kent (onder meer) de volgende rechtsvormen: 1. eenmanszaak;

Nadere informatie

Transparante Vennootschap

Transparante Vennootschap Transparante Vennootschap Er is een Transparante Vennootschap (hierna: TV) ingevoerd. Een TV is een naamloze vennootschap (hierna NV) of een besloten vennootschap (hierna: BV) die verzcht heeft om voor

Nadere informatie

2014 -- Inkomstenbelasting - Winst -- Deel 1

2014 -- Inkomstenbelasting - Winst -- Deel 1 Inkomstenbelasting winst 1 programma Ondernemerschap Ondernemer versus onderneming Urencriterium Ongebruikelijke samenwerking Inleiding fiscale winstbepaling Goedkoopmansgebruik 1 Bronnenstelsel De inkomstenbelasting

Nadere informatie

Rechtspersoon = Dat is aansprakelijk dus niet de mensen die erachter zitten.

Rechtspersoon = Dat is aansprakelijk dus niet de mensen die erachter zitten. Recht les 1 Verplichtingen van de ondernemer - Publicatieplicht - Administratieplicht - Instellen OR Rechtspersoon = Dat is aansprakelijk dus niet de mensen die erachter zitten. Ondernemingsvormen zonder

Nadere informatie

VOORBEELD. De partijen, overwegende, dat. verklaren als volgt:

VOORBEELD. De partijen, overwegende, dat. verklaren als volgt: De partijen, 1. A. Persoon, geboren op 15-02-1970 (hierna "Vennoot 1"), 2. B. Persoon, geboren op 02-04-1978 (hierna "Vennoot 2"), overwegende, dat de vennoten een samenwerking willen aangaan bij het ondernemen

Nadere informatie

Praktische opdracht Management & Organisatie Rechtsvormen

Praktische opdracht Management & Organisatie Rechtsvormen Praktische opdracht Management & Organisatie Rechtsvormen Praktische-opdracht door een scholier 1848 woorden 19 december 2007 7,5 9 keer beoordeeld Vak M&O De opdracht: 1 ondernemingsvormen - Zoek via

Nadere informatie

PERSONEN VENNOOTSCHAPPEN

PERSONEN VENNOOTSCHAPPEN PERSONEN VENNOOTSCHAPPEN Versie PV2017/3.1 Juridische aspecten van personenvennootschappen Dit document behandelt in kort bestek de juridische aspecten van personenvennootschappen. Een personenvennootschap

Nadere informatie

MODEL VOOR EEN MAATSCHAPSOVEREENKOMST TUSSEN ARCHITECTEN

MODEL VOOR EEN MAATSCHAPSOVEREENKOMST TUSSEN ARCHITECTEN MODEL VOOR EEN MAATSCHAPSOVEREENKOMST TUSSEN ARCHITECTEN De ondergetekenden: 1. Naam:..., wonende te:..., hierna te noemen partij A 2. Naam:..., wonende te:..., hierna te noemen partij B overwegende: dat

Nadere informatie

1. Inschrijvingsplicht voor rechtspersonen en ondernemingen

1. Inschrijvingsplicht voor rechtspersonen en ondernemingen Handelsregister 1. Inschrijvingsplicht voor rechtspersonen en ondernemingen Op grond van art. 5 aanhef en sub a Handelsregisterwet 2007 wordt een onderneming die in Nederland is gevestigd en die toebehoort

Nadere informatie

VOF-AKTE. (bedrijfs)naam: naam vertegenwoordiger bedrijf: postcode: plaats: KvK-nummer:

VOF-AKTE. (bedrijfs)naam: naam vertegenwoordiger bedrijf: postcode: plaats: KvK-nummer: VOF-AKTE de ondergetekenden: (bedrijfs)naam: naam vertegenwoordiger bedrijf: straatnaam en huisnummer: postcode: plaats: KvK-nummer:. nummer:. hierna te noemen: Vennoot 1 en (bedrijfs)naam: naam vertegenwoordiger

Nadere informatie

BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE VERMOGENSRECHTELIJKE RELATIES TUSSEN ECHTGENOTEN

BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE VERMOGENSRECHTELIJKE RELATIES TUSSEN ECHTGENOTEN BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE VERMOGENSRECHTELIJKE RELATIES TUSSEN ECHTGENOTEN PREAMBULE Erkennende dat ondanks de bestaande verschillen in de nationale familierechten er evenwel een

Nadere informatie

Actualiteiten VOF, CV en maatschap. Matthijs van Rozen, notaris Arjen Westerdijk, advocaat

Actualiteiten VOF, CV en maatschap. Matthijs van Rozen, notaris Arjen Westerdijk, advocaat 1838 2016 Actualiteiten VOF, CV en maatschap Matthijs van Rozen, notaris Arjen Westerdijk, advocaat VOF, CV, maatschap 1838-1971 - 2011 -? Verouderde wetteksten Voorbeeld: Artikel 20 Wetboek van Koophandel:

Nadere informatie

TOELICHTEND INFORMATIEMEMORANDUM. met betrekking tot de vergadering van participanten van Sustainable Values Fund

TOELICHTEND INFORMATIEMEMORANDUM. met betrekking tot de vergadering van participanten van Sustainable Values Fund TOELICHTEND INFORMATIEMEMORANDUM met betrekking tot de vergadering van participanten van Sustainable Values Fund te houden op 18 juli 2014, om 11:00 uur Herengracht 537, 1017 BV Amsterdam 2 juli 2014 I

Nadere informatie

Ondernemerschap in de bouw. mr. M.G. (Martine) ten Hove mr. H.J. (Hanny) ten Brink FB

Ondernemerschap in de bouw. mr. M.G. (Martine) ten Hove mr. H.J. (Hanny) ten Brink FB Ondernemerschap in de bouw mr. M.G. (Martine) ten Hove mr. H.J. (Hanny) ten Brink FB Introductie Martine ten Hove: Trip Advocaten & Notarissen vestigingen in Assen, Groningen en Leeuwarden circa 80 juristen

Nadere informatie

, wonende te, geboren op, (evt.: gehuwd met ), hierna te noemen de commanditaire vennoot sub 1,

, wonende te, geboren op, (evt.: gehuwd met ), hierna te noemen de commanditaire vennoot sub 1, Voorbeeldcontract commanditaire vennootschap PARTIJEN: Stichting NHP, gevestigd te Groningen ingeschreven in het handelsregister onder nummer, en ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door Veraart & Leeflang

Nadere informatie

Inhoud. 1 Uw bedrijf en uw familie: uw familiezaak? 2 Spelregels om te trouwen. Inhoud

Inhoud. 1 Uw bedrijf en uw familie: uw familiezaak? 2 Spelregels om te trouwen. Inhoud Inhoud 1 Uw bedrijf en uw familie: uw familiezaak? 1.1. INLEIDING.................................................... 1 1.1.1. Welke vorm van samenleven past bij u?..................... 1 1.1.2. Dat speelt

Nadere informatie

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2009

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2009 Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2009 Inleiding Participeren in het beleggingsobject Terra Vitalis kan gevolgen hebben voor uw belastingpositie

Nadere informatie

Jurisprudentie Ondernemingsrecht

Jurisprudentie Ondernemingsrecht Jurisprudentie Ondernemingsrecht 8 september 2015 Mr. F.J.M.E. Koppenol 1 Onderwerpen Faillietverklaring versus Turboliquidatie Uitspraken HR personenvennootschappen Uitspraken Rechtbank wettelijke geschillenregeling

Nadere informatie

Statistieken. Antwoord Aantal Percentage

Statistieken. Antwoord Aantal Percentage Statistieken Naam formulier ZIFO_questionnaire_personenvennootschappen Titel formulier Gebruiker Admin, Rechtsgeleerheid Aantal vragen 22 Totaal aantal ingevuld 264 1. 1. Kunt u aangeven om welke redenen

Nadere informatie

De rechtsvorm is de juridische ofwel wettelijke vorm van de organisatie. Voorbeelden van rechtsvormen zijn:

De rechtsvorm is de juridische ofwel wettelijke vorm van de organisatie. Voorbeelden van rechtsvormen zijn: Samenvatting door Isabelle 1418 woorden 2 december 2015 8,2 19 keer beoordeeld Vak M&O M&O Hoofdstuk 10 Rechtsvormen 10.1 Organisaties De rechtsvorm is de juridische ofwel wettelijke vorm van de organisatie.

Nadere informatie

Kenmerken samenwerkingsvormen ten behoeve van de provincie Zuid-Holland -overzicht ten behoeve van discussiedoeleinden-

Kenmerken samenwerkingsvormen ten behoeve van de provincie Zuid-Holland -overzicht ten behoeve van discussiedoeleinden- Kenmerken samenwerkingsvormen ten behoeve van de provincie Zuid-Holland -overzicht ten behoeve van discussiedoeleinden- Inleiding en uitgangspunten De provincie Zuid-Holland heeft te maken met verbonden

Nadere informatie

- OVEREENKOMST COMMANDITAIRE VENNOOTSCHAP. De heer, geboren te. op.. 19, wonende aan de

- OVEREENKOMST COMMANDITAIRE VENNOOTSCHAP. De heer, geboren te. op.. 19, wonende aan de - OVEREENKOMST COMMANDITAIRE VENNOOTSCHAP ONDERGETEKENDEN: De heer., geboren te., op.. 19, wonende aan de. nr te (.), optredende als beherende vennoot, hierna te noemen Vennoot A, Of: De heer/mevrouw...,

Nadere informatie

2014 -- Inkomstenbelasting - Winst -- Deel 8

2014 -- Inkomstenbelasting - Winst -- Deel 8 Inkomstenbelasting winst 8 programma Bijzonderheden overdracht onderneming Van eenmanszaak naar vof voorbehoud stille reserves buitenvennootschappelijk vermogen afrekenen buiten de boeken om ingroeiregeling

Nadere informatie

verspreid zijn (Burgerlijk Wetboek en Wetboek van Koophandel) in één regeling worden ondergebracht, die een plaats krijgt in het Burgerlijk Wetboek.

verspreid zijn (Burgerlijk Wetboek en Wetboek van Koophandel) in één regeling worden ondergebracht, die een plaats krijgt in het Burgerlijk Wetboek. SPECIAL - Augustus 2007 De nieuwe personenvennootschap De huidige wetgeving voor personenvennootschappen (VOF, maatschap en CV) dateert grotendeels van 1838. Hoogste tijd voor modernisering dus, onder

Nadere informatie

Werkzaam bij de Vakgroep Belastingrecht van de Universiteit Maastricht.

Werkzaam bij de Vakgroep Belastingrecht van de Universiteit Maastricht. Ondernemerschap in de Wet IB 1964 Mw. mr A.H.H. Vandenboorn 1 1. Inleiding Wie is ondernemer in de Wet op de inkomstenbelasting 1964 (Wet IB 1964)? In de loop der jaren zijn criteria ontwikkeld waaraan

Nadere informatie

Bijlage 2 Bedrijfsplan GovUnited. [Separaat bijgevoegd]

Bijlage 2 Bedrijfsplan GovUnited. [Separaat bijgevoegd] Bijlage 2 Bedrijfsplan GovUnited [Separaat bijgevoegd] Bijlage 3 Rechtsvormen Inleiding De keuze voor een juridische vorm van een zelfstandige samenwerkingsorganisatie kent diverse afwegingen. Ze verschillen

Nadere informatie

AKTE VAN OPRICHTING (Stichting Duurzaamheidsfonds VvE s Den Haag)

AKTE VAN OPRICHTING (Stichting Duurzaamheidsfonds VvE s Den Haag) 1 AKTE VAN OPRICHTING (Stichting Duurzaamheidsfonds VvE s Den Haag) Op DATUM is voor mij, NAAM NOTARIS, notaris met plaats van vestiging PLAATS, verschenen: [ kandidaat-notaris/paralegal]., te dezen handelend

Nadere informatie

Recht P2 Auteur: Lydia Janssen

Recht P2 Auteur: Lydia Janssen Recht P2 Auteur: Lydia Janssen Ondernemingsvormen zonder rechtspersoonlijkheid Eenmanszaak Maatschap VOF (CV) Ondernemingsvormen met rechtspersoonlijkheid (2:3 BW) BV NV (vereniging, coöperatie, OWM, stichting)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 31 065 Aanpassing van de wetgeving aan en invoering van titel 7.13 (vennootschap) van het Burgerlijk Wetboek (Invoeringswet titel 7.13 Burgerlijk

Nadere informatie

Bepaalde dienstenverleners, zoals bijvoorbeeld artsen, maken veel gebruik van een personenvennootschap

Bepaalde dienstenverleners, zoals bijvoorbeeld artsen, maken veel gebruik van een personenvennootschap Bepaalde dienstenverleners, zoals bijvoorbeeld artsen, maken veel gebruik van een personenvennootschap Ter promotie van Curaçao en zijn financiële sector schreven de advocaten Sueena Francisco en Arthur

Nadere informatie

Ondernemingsrecht. Tekst tot titel 7.13 BW in werking treedt

Ondernemingsrecht. Tekst tot titel 7.13 BW in werking treedt 2009 Noordhoff Uitgevers bv Deel 4 Ondernemingsrecht Tekst tot titel 7.13 BW in werking treedt 15 Onderneming en ondernemingsvormen 16 Eenmanszaak en contractuele vennootschappen 17 Rechtspersonen in Boek

Nadere informatie

2014 -- Inkomstenbelasting - Winst -- Deel 5

2014 -- Inkomstenbelasting - Winst -- Deel 5 Inkomstenbelasting winst 5 programma Staken onderneming Stakingsaftrek Stakingswinst Doorschuiven Staking en de fiscale oudedagsreserve Oefeningen 1 Enkele begrippen 1 van 3 Staken Ondernemer stopt de

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN PROPTIMIZE NEDERLAND B.V. (versie oktober 2012)

ALGEMENE VOORWAARDEN PROPTIMIZE NEDERLAND B.V. (versie oktober 2012) ALGEMENE VOORWAARDEN PROPTIMIZE NEDERLAND B.V. (versie oktober 2012) 1. Definities 1.1 In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder: Opdracht : a) De overeenkomst waarbij Opdrachtnemer hetzij alleen

Nadere informatie

Verkoop onderneming aan kinderen

Verkoop onderneming aan kinderen Verkoop onderneming aan kinderen Waar moeten ouders van een eenmanszaak of een vof (vennootschap onder firma) op letten bij de verkoop van de onderneming van de zoon of dochter? Dit artikel benoemt de

Nadere informatie

INBRENG IN de besloten vennootschap: UNIVÉ HET ZUIDEN BEMIDDELING B.V. gevestigd te Wouw (gemeente Roosendaal)

INBRENG IN de besloten vennootschap: UNIVÉ HET ZUIDEN BEMIDDELING B.V. gevestigd te Wouw (gemeente Roosendaal) Blad 1 INBRENG IN de besloten vennootschap: UNIVÉ HET ZUIDEN BEMIDDELING B.V. gevestigd te Wouw (gemeente Roosendaal) Heden, ***, verscheen voor mij, mr. **, notaris te **: **, te dezen handelend als schriftelijk

Nadere informatie

RECHTSVORMEN. www.damd.nl

RECHTSVORMEN. www.damd.nl www.damd.nl Rechtsvormen Welke soorten rechtsvormen zijn er voor zzp ers? Hoe kun je je onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel en waar moet je op letten bij het kiezen van een bedrijfsnaam?

Nadere informatie

Burgerlijk Wetboek boek 7 titel 12. Aanneming van werk. Afdeling 1. Aanneming van werk in het algemeen

Burgerlijk Wetboek boek 7 titel 12. Aanneming van werk. Afdeling 1. Aanneming van werk in het algemeen Burgerlijk Wetboek boek 7 titel 12. Aanneming van werk Afdeling 1. Aanneming van werk in het algemeen Artikel 750 1. Aanneming van werk is de overeenkomst waarbij de ene partij, de aannemer, zich jegens

Nadere informatie

De commanditaire vennootschap (CV) is te beschouwen als een bijzondere. vorm van de vennootschap onder firma (VOF). Het verschil met de VOF is dat

De commanditaire vennootschap (CV) is te beschouwen als een bijzondere. vorm van de vennootschap onder firma (VOF). Het verschil met de VOF is dat Commanditaire vennootschap oprichten. De commanditaire vennootschap (CV) is te beschouwen als een bijzondere vorm van de vennootschap onder firma (VOF). Het verschil met de VOF is dat er twee soorten vennoten

Nadere informatie

2009 -- Overdrachtsbelasting -- Deel 1

2009 -- Overdrachtsbelasting -- Deel 1 Overdrachtsbelasting les 1 programma Inleiding overdrachtsbelasting Verkrijgingen Maatstaf van heffing Verandering in beperkt recht Hoe bij gezamenlijk eigendom Vrijstellingen Heffing en teruggaaf Object

Nadere informatie

Samenwerkingsvormen voor tandartsen

Samenwerkingsvormen voor tandartsen Samenwerkingsvormen voor tandartsen Tandartsen/praktijkhouders werken in de praktijk veelvuldig samen met tandartsen zonder eigen praktijk. Afhankelijk van de aard van de samenwerking, zijn er verschillende

Nadere informatie

Overdrachtsbelasting -- Deel 1

Overdrachtsbelasting -- Deel 1 Overdrachtsbelasting les 1 programma Inleiding overdrachtsbelasting Verkrijgingen Maatstaf van heffing Verandering in beperkt recht Hoe bij gezamenlijk eigendom Vrijstellingen Heffing en teruggaaf Object

Nadere informatie

Een eigen onderneming starten?

Een eigen onderneming starten? Een eigen onderneming starten? 2013 Daar komt heel wat bij kijken. U zult keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld welke rechtsvorm gaat u kiezen, waar gaat u uw bedrijf vestigen, gaat u personeel in dienst nemen?

Nadere informatie

Aanneming en projectontwikkeling: bouw- en handelsfase

Aanneming en projectontwikkeling: bouw- en handelsfase aanneming en projectontwikkeling 7 7 Aanneming en projectontwikkeling: bouw- en handelsfase door Drs. W.J.A. Ambergen PROPERTYNLTAXSPECIAL 2013 339 Drs. W.J.A. Ambergen Willie Ambergen is partner bij CMS

Nadere informatie

TOELICHTEND INFORMATIEMEMORANDUM

TOELICHTEND INFORMATIEMEMORANDUM TOELICHTEND INFORMATIEMEMORANDUM met betrekking tot de Gecombineerde Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (de"vergadering") van Insinger de Beaufort Umbrella Fund N.V. (de "Vennootschap")

Nadere informatie

ARTIKEL I Titel 13 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt vastgesteld:

ARTIKEL I Titel 13 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt vastgesteld: Ambtelijk voorontwerp Wijziging van het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten in verband met de modernisering van de regeling omtrent personenvennootschappen (Wet modernisering personenvennootschappen)

Nadere informatie

Juridische valkuilen van het beginnend ondernemerschap. mr. Claudia Lap, notaris 6 maart 2014

Juridische valkuilen van het beginnend ondernemerschap. mr. Claudia Lap, notaris 6 maart 2014 Juridische valkuilen van het beginnend ondernemerschap mr. Claudia Lap, notaris 6 maart 2014 Wat komt er vanavond aan bod? Algemene juridische aspecten: naam, kamer van koophandel, belasting Rechtsvormen:

Nadere informatie

STARTERSEVENT TWENTE

STARTERSEVENT TWENTE STARTERSEVENT TWENTE 2 JUNI 2016 Juridische aandachtspunten voor starters mr. Willeke Krieger mr. Jolien Klomp Enschede Onderwerpen Rechtsvormen van ondernemingen Zekerheden Algemene voorwaarden Handelsnaam

Nadere informatie

LEDEN INBRENG OVEREENKOMST. Datum: (1) Stimuleringsfonds Duurzame Energie Regio Alkmaar U.A. (2) GEMEENTE Bergen

LEDEN INBRENG OVEREENKOMST. Datum: (1) Stimuleringsfonds Duurzame Energie Regio Alkmaar U.A. (2) GEMEENTE Bergen Concept d.d. 27-01-2014 VERSIE 1.0 Datum: 2014 (1) Stimuleringsfonds Duurzame Energie Regio Alkmaar U.A. (2) GEMEENTE Bergen LEDEN INBRENG OVEREENKOMST Paraaf gemeente: INHOUDSOPGAVE Artikel Pagina 1 DEFINITIES...

Nadere informatie

AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST

AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST DE ONDERGETEKENDEN: De heer/mevrouw..., geboren te... op... en wonende te...,..., te dezen handelende, voor zich in privé, hierna te noemen: "X"; als aandeelhouder en bestuurder

Nadere informatie

Vennootschapsbelasting. Commanditaire vennootschap en toestemmingsvereiste

Vennootschapsbelasting. Commanditaire vennootschap en toestemmingsvereiste Vennootschapsbelasting. Commanditaire vennootschap en toestemmingsvereiste 1 Vennootschapsbelasting. Commanditaire vennootschap en toestemmingsvereiste Belastingdienst/Centrum voor proces- en productontwikkeling,

Nadere informatie

Dukers & Baelemans FFP Forum Anonimiseren van structuren en vermogen Patrick van Erp

Dukers & Baelemans FFP Forum Anonimiseren van structuren en vermogen Patrick van Erp Dukers & Baelemans FFP Forum 2019 Anonimiseren van structuren en vermogen Patrick van Erp Inhoud Inleiding Actualiteiten rondom anonimiseren van vermogen en structuren Waarom Invoering UBO register Invoering

Nadere informatie

de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs Commissie Wetsvoorstellen

de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs Commissie Wetsvoorstellen de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs Commissie Wetsvoorstellen Ministerie van Justitie en Veiligheid Ingediend op https://www.internetconsultatie.nl/moderniseringpersonenvennootschap Amsterdam, 29

Nadere informatie

OVEREENKOMST INZAKE BEHEER EN BEWARING

OVEREENKOMST INZAKE BEHEER EN BEWARING OVEREENKOMST INZAKE BEHEER EN BEWARING ONDERGETEKENDEN: 1. Robeco Institutional Asset Management B.V., gevestigd te Rotterdam en aldaar kantoorhoudende aan de Coolsingel 120; en 2. Stichting Bewaarder

Nadere informatie

CONCEPT UITSLUITEND VOOR DISCUSSIEDOELEINDEN

CONCEPT UITSLUITEND VOOR DISCUSSIEDOELEINDEN O P T I E O V E R E E N K O M S T De ondergetekenden: 1. [ ] B.V., gevestigd te en kantoorhoudende te [ ], aan [ ], hierna te noemen: Optieverlener, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar statutair

Nadere informatie

Burgerlijk recht 4 BURGERLIJK RECHT 4 (CJU16.4/CREBO:56178)

Burgerlijk recht 4 BURGERLIJK RECHT 4 (CJU16.4/CREBO:56178) BURGERLIJK RECHT 4 (CJU16.4/CREBO:56178) sd.cju16.4.v1 ECABO, Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd in enige vorm of wijze,

Nadere informatie

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2010

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2010 Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2010 Inleiding Participeren in het beleggingsobject Terra Vitalis kan gevolgen hebben voor uw belastingpositie

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst vennootschap onder firma

Samenwerkingsovereenkomst vennootschap onder firma Dit is een voorbeeld van een VOF-contract zoals gegenereerd met de VOF contract generator van ICTRecht: https://ictrecht.nl/diensten/juridische-generatoren/vofcontract-generator/ In dit voorbeeld ziet

Nadere informatie

HALFJAARVERSLAG. C.V. S2 Vastgoed VI te Groningen

HALFJAARVERSLAG. C.V. S2 Vastgoed VI te Groningen HALFJAARVERSLAG C.V. S2 Vastgoed VI te Groningen Over de periode 1 januari 2012 t/m 30 juni 2012 Doordat er geen halfjaarverslag is gemaakt over 1 januari 2011 t/m 30 juni 2011 zijn in dit verslag geen

Nadere informatie

Uw bv s als fiscale eenheid in De belangrijkste voor- en nadelen op een rij. whitepaper

Uw bv s als fiscale eenheid in De belangrijkste voor- en nadelen op een rij. whitepaper 13.07.16 Uw bv s als fiscale eenheid in 2016 De belangrijkste voor- en nadelen op een rij whitepaper In dit whitepaper: Onderneemt u vanuit meerdere bv s, dan kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om de bv

Nadere informatie

Nieuw huwelijksvermogensrecht

Nieuw huwelijksvermogensrecht Nieuw huwelijksvermogensrecht 23 februari 2012 Nieuw huwelijksvermogensrecht: vergoedingsrechten, met ongewenste fiscale gevolgen Per 1 januari 2012 is de wet Aanpassing van de wettelijke gemeenschap van

Nadere informatie

Levering van aandelen Artikel 7 1. Voor de levering van een aandeel, waaronder begrepen de verkrijging van een aandeel door de vennootschap, en de

Levering van aandelen Artikel 7 1. Voor de levering van een aandeel, waaronder begrepen de verkrijging van een aandeel door de vennootschap, en de STATUTEN Naam en zetel Artikel 1 1. De vennootschap draagt de naam: [ ]. 2. De vennootschap heeft haar zetel in de gemeente [ ]. Doel Artikel 2 De vennootschap heeft ten doel: a. [ ]; b. het oprichten

Nadere informatie

Rotterdams Vastgoedfonds I C.V. gevestigd to Rotterdam. Financieel verslag over het boekjaar /

Rotterdams Vastgoedfonds I C.V. gevestigd to Rotterdam. Financieel verslag over het boekjaar / Rotterdams Vastgoedfonds I C.V. gevestigd to Rotterdam Financieel verslag over het boekjaar 1-1-2013 / 30-6-2013 Rotterdams Vastgoedfonds I C.V., Rotterdam Inhoudsopgave Pagina Jaarrekening Balans per

Nadere informatie

BELEGGINGSFONDSEN NAAR BURGERLIJK RECHT

BELEGGINGSFONDSEN NAAR BURGERLIJK RECHT BELEGGINGSFONDSEN NAAR BURGERLIJK RECHT EEN WETENSCHAPPELIJKE PROEVE OP HET GEBIED VAN DE RECHTSGELEERDHEID PROEFSCHRIFT TER VERKRIJGING VAN DE GRAAD VAN DOCTOR AAN DE RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN OP

Nadere informatie

Besluit van PM DATUM [CONCEPT] tot wijziging van enige wetten en uitvoeringsbesluiten op het gebied van de belastingen

Besluit van PM DATUM [CONCEPT] tot wijziging van enige wetten en uitvoeringsbesluiten op het gebied van de belastingen Besluit van PM DATUM [CONCEPT] tot wijziging van enige wetten en uitvoeringsbesluiten op het gebied van de belastingen Artikel XII Het Besluit voorkoming dubbele belasting 2001 wordt als volgt gewijzigd:

Nadere informatie

pagina 1 van 7 Het verantwoorden van belangen in en resultaten uit personenvennootschappen NTFR2006-311 Belastingjaar/tijdvak Trefwoorden Wetsartikelen Auteur dr. J Doornebal vorig volgend Op 22 november

Nadere informatie

MBO+ / Intermediate vocational education. Raymond Reinhardt. 3R Business Development 3R ONDERNEMINGSVORMEN.

MBO+ / Intermediate vocational education. Raymond Reinhardt. 3R Business Development 3R ONDERNEMINGSVORMEN. MBO+ / Intermediate vocational education Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 M Natuurlijk persoon: het gaat hier om een mens; ieder mens heeft rechten en plichten

Nadere informatie

FINANCIELE BIJSLUITER

FINANCIELE BIJSLUITER FINANCIELE BIJSLUITER Bij of krachtens wet voorgeschreven productinformatie over het product Rotterdams Vastgoedfonds II CV. Over de financiële bijsluiter Voor producten als dit product is het opstellen

Nadere informatie

Inkomstenbelasting winst -- Deel 5

Inkomstenbelasting winst -- Deel 5 Inkomstenbelasting winst 5 programma Staken onderneming Stakingsaftrek Stakingswinst Doorschuiven Staking en de fiscale oudedagsreserve Oefeningen Enkele begrippen 1 van 3 Staken Ondernemer stopt de exploitatie

Nadere informatie

Rechtsvormen. Kiezen voor de juiste rechtsvorm

Rechtsvormen. Kiezen voor de juiste rechtsvorm Rechtsvormen Kiezen voor de juiste rechtsvorm Eenmanszaak Besloten vennootschap (bv) Naamloze vennootschap (nv) Vennootschap onder firma (vof) Maatschap Commanditaire vennootschap (cv) Vereniging Coöperatie

Nadere informatie

HC5a 15 mei. Onderwerp: inbreng in de firma

HC5a 15 mei. Onderwerp: inbreng in de firma HC5a 15 mei Onderwerp: inbreng in de firma Het hele ondernemingsrecht komt weer in beweging. We willen onder andere de NV gaan bewerken. Welke rechtsvormen hebben we ook al weer in Nederland? Eenmanszaken

Nadere informatie

Samenwerking en de Wet Vpb

Samenwerking en de Wet Vpb Samenwerking en de Wet Vpb Voorlichtingsbijeenkomsten grondbedrijven Albert Bandsma Renate Vreeker Wat komt aan de orde Samenwerkingsvormen; Vier in de praktijk bij grondbedrijven voorkomende samenwerkingsvormen;

Nadere informatie

ESJ Accountants & Belastingadviseurs

ESJ Accountants & Belastingadviseurs ESJ Accountants & Belastingadviseurs Het realiseren van vermogen vanuit een vennootschap Juni 2013 Maurice de Clercq Programma Realiseren van vermogen 1. Inleiding 2. Emigratie België 3. Luxemburg/ Curaçao

Nadere informatie

Contract van maatschap/samenuitbatingscontract

Contract van maatschap/samenuitbatingscontract Contract van maatschap Tussen de ondergetekenden: (Naam invullen)...... en zijn echtgenote (naam invullen)...... samenwonende te (adres invullen)............... hierna overlaters genoemd, en (Naam invullen).......wonende

Nadere informatie

Rotterdams Vastgoed Fonds III C.V. gevestigd to Rotterdam. Financieel verslag over het boekjaar 1-1-2013 / 30-6-2013

Rotterdams Vastgoed Fonds III C.V. gevestigd to Rotterdam. Financieel verslag over het boekjaar 1-1-2013 / 30-6-2013 Rotterdams Vastgoed Fonds III C.V. gevestigd to Rotterdam Financieel verslag over het boekjaar 1-1-2013 / 30-6-2013 Rotterdams Vastgoed Fonds III C.V., Rotterdam Inhoudsopgave Pagina Jaarrekening Balans

Nadere informatie

Rechtsvormen. Kiezen voor de juiste rechtsvorm

Rechtsvormen. Kiezen voor de juiste rechtsvorm Rechtsvormen Kiezen voor de juiste rechtsvorm Eenmanszaak Besloten vennootschap (bv) Naamloze vennootschap (nv) Vennootschap onder firma (vof) Maatschap Commanditaire vennootschap (cv) Vereniging Coöperatie

Nadere informatie

De Opdrachtgever: de (rechts)persoon die de opdracht aan RandstadMakelaars verstrekt.

De Opdrachtgever: de (rechts)persoon die de opdracht aan RandstadMakelaars verstrekt. Artikel 1 - Toepasselijkheid Deze algemene bepalingen zijn van toepassing op iedere overeenkomst van opdracht tot dienstverlening en/of bemiddeling, alsmede de daaruit voortvloeiende aanvullende en/of

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 Ondernemingsrecht

Hoofdstuk 5 Ondernemingsrecht Hoofdstuk 5 Ondernemingsrecht Paragraaf 5.1 1. Ondernemingsrecht a. Wat is economisch en juridisch gezien het verschil in benadering bij de diverse ondernemersvormen? b. Waartoe dient het ondernemingsrecht?

Nadere informatie

Artikelen 81 en 82. Ongewijzigd. Artikel 83

Artikelen 81 en 82. Ongewijzigd. Artikel 83 Doorlopende tekst van de gewijzigde artikelen van de titels 1.6, 1.7 en 1.8 BW (nieuw), alsmede van artikel V (overgangsbepaling), zoals deze luidt volgens Kamerstukken I 2008/09, 28 867, A (gewijzigd

Nadere informatie

3.1 De Acquisitieovereenkomst komt tot stand door het bericht van aanvaarding van het aanbod door de opdrachtgever aan Cliëntflow.

3.1 De Acquisitieovereenkomst komt tot stand door het bericht van aanvaarding van het aanbod door de opdrachtgever aan Cliëntflow. Artikel 1. Definities 1.1 In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: (a) Cliëntflow: de opdrachtnemer; (b) Opdrachtgever: de natuurlijk persoon, maatschap, vennootschap onder firma of rechtspersoon

Nadere informatie

INBRENG IN de naamloze vennootschap: N.V. UNIVÉ HET ZUIDEN SCHADEVERZEKERINGEN, gevestigd te Wouw (gemeente Roosendaal)

INBRENG IN de naamloze vennootschap: N.V. UNIVÉ HET ZUIDEN SCHADEVERZEKERINGEN, gevestigd te Wouw (gemeente Roosendaal) Blad 1 INBRENG IN de naamloze vennootschap: N.V. UNIVÉ HET ZUIDEN SCHADEVERZEKERINGEN, gevestigd te Wouw (gemeente Roosendaal) Heden, ***, verscheen voor mij, mr. **, notaris te **: **, te dezen handelend

Nadere informatie

Enkele aspecten van de. van de commanditaire vennootschap onder het Wetsvoorstel. Personenvennootschappen

Enkele aspecten van de. van de commanditaire vennootschap onder het Wetsvoorstel. Personenvennootschappen Enkele aspecten van de commanditaire vennootschap onder het Wetsvoorstel Personenvennootschappen Inleiding Op 24 december 2002 werd de Tweede Kamer verblijd met een mooi kerstcadeautje: het wetsvoorstel

Nadere informatie

Vergelijkende matrix vennootschapsvormen (Stibbe-rapport: Onderzoek naar de financieel-juridische aspecten van een Energie Conversie Park)

Vergelijkende matrix vennootschapsvormen (Stibbe-rapport: Onderzoek naar de financieel-juridische aspecten van een Energie Conversie Park) Vergelijkende matrix vennootschapsvormen (Stibbe-rapport: Onderzoek naar de financieel-juridische aspecten van een Energie Conversie Park) NV BVBA CVBA ESV Notariële akte vereist voor oprichting? Ja Ja

Nadere informatie

A. Ondernemer en huwelijk

A. Ondernemer en huwelijk A. Ondernemer en huwelijk Iedere ondernemer die met een partner samen woont, is vrij om zijn of haar in komen te innen en om een bankrekening te openen. Het maakt daarbij niets uit voor welke samenlevingsvorm

Nadere informatie

Het besturen van een vereniging en stichting

Het besturen van een vereniging en stichting Het besturen van een vereniging en stichting Roland van Mourik notaris Cursus Goed Bestuur Nijmegen 6 oktober 2009 Roland van Mourik 37 jaar 1990-1991 propaedeuse rechten te Leiden 1991-1996 notarieel

Nadere informatie

ALGEMENE INHOUDSTAFEL

ALGEMENE INHOUDSTAFEL VOORWERK 5 ALGEMENE INHOUDSTAFEL (Deze inhoudstafel geeft weer welke artikelen reeds becommentarieerd zijn.) Wetboek van vennootschappen (Wet van 7 mei 1999, B.S. 6 augustus 1999 (tweede uitg.)) Boek I.

Nadere informatie

Brochure Ondernemingsvormen

Brochure Ondernemingsvormen Brochure Ondernemingsvormen Brochure Ondernemingsvormen / KNGF /239916 / September 2008 / 1 1. 2. Inhoud Inleiding 3 Algemene informatie 4 1. De eenmanszaak 6 2. De Besloten Vennootschap (B.V.) 8 3. De

Nadere informatie

Lijst van verkort aangehaalde literatuur 17. Enkele afkortingen 19. Deel 1 Rechten en verplichtingen van echtgenoten 25

Lijst van verkort aangehaalde literatuur 17. Enkele afkortingen 19. Deel 1 Rechten en verplichtingen van echtgenoten 25 Inhoud Lijst van verkort aangehaalde literatuur 17 Enkele afkortingen 19 Inleiding 21 Deel 1 Rechten en verplichtingen van echtgenoten 25 1 Rechten en verplichtingen van echtgenoten 27 1.1 Algemeen 27

Nadere informatie

A L G E M E N E V O O R W A A R D E N S C H E E P V A A R T B E D R I J F V E R S L U I S

A L G E M E N E V O O R W A A R D E N S C H E E P V A A R T B E D R I J F V E R S L U I S A L G E M E N E V O O R W A A R D E N S C H E E P V A A R T B E D R I J F V E R S L U I S ARTIKEL 1. DEFINITIES 1. Versluis: Scheepvaartbedrijf Versluis; de gebruiker van deze algemene voorwaarden, gevestigd

Nadere informatie

Rotterdams Vastgoedfonds VI CV. Halfjaarcijfers 2010

Rotterdams Vastgoedfonds VI CV. Halfjaarcijfers 2010 Halfjaarcijfers 2010 INHOUDSOPGAVE Blad Balans per 30 juni 2010 3 Winst- en verliesrekening over de periode 1 januari 2010 t/m 30 juni 2010 4 Kasstroomoverzicht over de periode 1 januari 2010 t/m 30 juni

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Rechtsvormen. Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting

Hoofdstuk 9. Rechtsvormen. Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting www.jooplengkeek.nl Rechtsvormen Voorbeelden: Eenmanszaak Vennootschap Onder Firma Besloten vennootschap Naamloze vennootschap Vereniging Stichting 1 Rechtsvormen Natuurlijk persoon Een mens met rechten

Nadere informatie