Naam van de schoolexterne interventie: Steunpunt groene zorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naam van de schoolexterne interventie: Steunpunt groene zorg"

Transcriptie

1 Naam van de schoolexterne interventie: Steunpunt groene zorg 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Het Steunpunt Groene Zorg vzw werd op 1 februari 2004 opgericht door Cera, Boerenbond en Groep KVLV. Visie Belangrijke uitgangspunten Doelstelling(en) Groene Zorg benadrukt de meerwaarde die land- en tuinbouw kan bieden aan de klassieke zorgverlening. Groene Zorg legt de nadruk op een vraaggedreven zorgverlening in een 'groene' context. Groene Zorg doet een sterk appel op de motivatie en de sociale bewogenheid van de bedrijfsleider en zijn familie. Groene Zorg legt de nadruk op de grote diversiteit aan mogelijkheden en formules. Groene Zorg suggereert een zee van mogelijkheden en nieuwe kansen door twee sectoren met elkaar te verbinden. Bij de oprichting kreeg het Steunpunt als hoofdopdrachten: - Samenwerken met overheid om tot regelgeving te komen en het creëren van goede randvoorwaarden - Uitbouwen van een kenniscentrum - Informeren - Inventariseren van vraag en aanbod - Netwerkvorming, ontmoetingsplaats creëren Een plek bieden waar niet het leren centraal staat. Tot rust komen, zelfreflectie, sociale integratie en persoonlijke ontwikkeling zijn de voornaamste doelstellingen die de zorgboerderij kan realiseren. Dit gebeurt in de veilige omgeving van een 1 op 1-relatie. Er zijn geen leeftijdsgenoten in de buurt. Een extra troef is de aanwezigheid (meestal) van een mannelijke begeleider in de persoon van de boer. De groene omgeving van planten en dieren biedt extra mogelijkheden om tot rust te komen. Veel jongeren vinden op de zorgboerderij opnieuw een stukje zelfvertrouwen. De context (het landbouwbedrijf) maar vooral ook de benadering is niet hulpverleningsgericht. De boer(in) is gefocust op de mogelijkheden van de jongere terwijl een hulpverleningsgerichte 1 Met je focus duidelijk gericht op de schoolexterne interventie die hier wordt beschreven. 2 Graag een korte schets van de ontstaansgeschiedenis van je schoolexterne interventie, met je focus op de redenen waarom je precies met deze schoolexterne interventie bent gestart + vergeet ook niet te vermelden wanneer precies deze schoolexterne interventie van start is gegaan.

2 benadering focust op zijn/haar moeilijkheden. Doordat de boer de jongere wil inschakelen in zijn economische bedrijvigheid en dus gericht is op renderende inzet ontstaat er een sfeer van positieve benadering. De kans op een succeservaring bij de jongere komt daardoor hoger te liggen. De zorgboerderij blijkt een aantrekkelijke formule voor jongeren die gemakkelijker tot zelfreflectie komen door iets te doen dan door te praten. Ze worden meegenomen in het nuttig actief zijn op een economisch bedrijf en gaan zich daardoor beter voelen. Op de zorgboerderij heerst een no-nonsense aanpak. Waar andere trajecten meestal een voltijds traject voor een korte periode aanbieden, biedt de formule van de zorgboerderij ook de mogelijkheid van een wekelijks rustmoment. Als de basiscriteria aanwezig zijn kan de zorgboerderij een aanbod van zinvolle dagbesteding geven aan jongeren die uit de school gevallen zijn. Ook hierin is het traject uniek. Doelgroep(en) 3 jongeren die het secundair onderwijs hebben aangevat en die (dreigen te) spijbelen. Duur van het traject 4 Actieradius 5 In de praktijk onderscheiden we een 4-tal types van trajecten: - Korte time-out: 1 tot 2 weken voltijds en nadien terug naar school - Preventie van uitval: 1-2d/week, in combinatie met school, langere samenwerking, soms zelfs ganse schooljaar maar soms ook voor beperkte periode om nadien terug voltijds naar school te gaan - Leerplichtvervangend programma: bij langdurige uitval (schorsing, wil niet naar school, wachtlijst psychiatrie, ), vol- of deeltijds - Voortraject naar begeleid werken: BuSO-lln. meestal +18j, meestal lange periode, soms meerdere jaren na elkaar, deeltijds in combinatie met school. Vlaams-Brabant Gemiddeld aantal trajecten (expliciteer per kalenderjaar of per schooljaar en maak eventueel onderscheid tussen minimaal te behalen en effectief gerealiseerd) 3 Omschrijf je doelgroep zo concreet mogelijk, ook bijv. brede toegang of (eerder) beperkt tot bepaalde sector(en),? Expliciete insluitings- en/of uitsluitingscriteria? 4 Van aanmelding tot afsluiting van het dossier 5 Hiermee wordt het werkterrein bedoeld. Werk je bijvoorbeeld voor een ganse provincie of een deel ervan? Welk deel dan exact? Etc?

3 Concrete invulling: Hoe wordt het traject met de jongere concreet ingevuld? 6 De jongere draait mee met de werkzaamheden op het landbouwbedrijf en proeft hiermee van het gewone dagelijkse leven. De realiteitszin van de boer en zijn gezin samen met de natuurlijke omgeving vormen een belangrijke meerwaarde. De zorgboerderij speelt in op wat de jongere kan. Er wordt geprobeerd hun zelfbeeld op te krikken door hen eenvoudige klusjes te geven die ze zeker aankunnen. Verder wordt er gewerkt aan hun arbeidshouding en wordt hen geleerd verantwoordelijkheid te dragen. Tijdens zijn verblijf op de boerderij kan de jongere tot rust komen en nadenken over de toekomst. De activiteiten van de jongeren zijn afhankelijk van hun interessen en mogelijkheden. Natuurlijk zal het werkaanbod sterk afhangen van het soort landbouwbedrijf. Meestal wordt er slechts één jongere tegelijk op de boerderij tewerkgesteld, om conflictsituaties te vermijden. Kan niet gebruikt worden als straf of als leuke invulling van vakantieperiodes. Er wordt een zeker engagement van de jongere verwacht, een minimum aan motivatie. Welke methodiek(en) gebruik je hierbij? 7 Welke ingezette methodiek(en) zouden kunnen inspirerend zijn voor het onderwijs? Waarom? Wordt er tijdens het traject samengewerkt met de context? Zo ja, met wie? Hoe? Wanneer? 8 Wordt er tijdens het traject samengewerkt met andere organisaties/partners? Zo ja, met wie? Hoe? Wanneer? 9 Netwerk Leerrecht, Arktos, Reisburo en centra voor leerlingbegeleiding 6 Bijvoorbeeld: Welke activiteit(en) bied je tijdens het traject aan? Atelierwerking?, werkplekleren?, coaching? 7 Bijvoorbeeld methodiek van ronde tafel, van actieve vorming, van ervaringsleren,? 8 Wordt er tijdens het traject van de jongere samengewerkt met de context? Zo ja, wie uit de context? Bijv. de ouders? Het gezin van de jongere? Ruimere context,?. Zo ja, wanneer en hoe? 9 Wordt er tijdens het traject samengewerkt met andere organisaties/partners? Dit kan zowel intern zijn, bijv. een aanbod dat binnen je organisatie aanwezig is, of extern, dit is dan buiten je eigen organisatie. Met leerplekken bijvoorbeeld? Met vrijwilligers? Etc. En/of werk je ook samen met interventies binnen onderwijs? Welke eventueel?

4 Meet je op een bepaalde manier het resultaat van je traject? 10 Zo ja, wat precies? En hoe doe je dit concreet? 2. Proces vd schoolexterne interventie Proces van aanmelding tot afsluiting Wie kan er aanmelden bij jouw schoolexterne interventie? De meeste jongeren worden aangemeld door het CLB. Ook de school is een belangrijke aanmelder, zeker BuSO-scholen. Als de jongere in een residentiële voorziening verblijft, is het dikwijls vanuit die instantie dat de aanmelding gebeurt. Wat gaat vooraf aan de aanmelding bij jouw schoolexterne interventie? 11 Bij leerplichtproblemen: aanmelden via meldpunt met aanmeldingsfiche door CLB, begeleiding en opvolging wordt verzorgd door Netwerk Leerrecht - Mostar, Arktos, Reisburo of centra voor leerlingbegeleiding i.s.m. de leerlingenbegeleiding van de school en/of begeleiding van residentiële setting waar de jongere verblijft. Bij algemene problematiek van jongeren: welzijnsvoorzieningen gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap Jongerenwelzijn melden rechtstreeks aan bij Steunpunt Groene Zorg met vragenlijst te downloaden via website: De zorgvrager wordt pas aangemeld bij SGZ na intake en na onderzoek door het CLB en de school van de basiscriteria. CLB, school, leerling en ouders hebben hierover onderling overleg. Hoe kan een aanmelding Bij leerplichtproblemen: aanmelden via het Meldpunt Schoolexterne Interventies plaatsvinden? 12 Bij algemene problematiek van jongeren: rechtstreeks aan bij Steunpunt Groene Zorg met vragenlijst te downloaden via website: 10 Maak je bijvoorbeeld gebruik van bepaalde vormen van kwalificering tijdens het traject met de jongere zoals EVC (Elders Verworven Competenties)? 11 Wat gebeurt er meestal concreet voor dat er een aanmelding wordt gedaan. Wie heeft bijv. welke stappen gezet? Of heb je er geen zicht op.? 12 Via meldpunt, schriftelijk (hoe dan concreet), telefonisch,?

5 Wanneer exact? Hoe verloopt de besluitvorming tot opstart van het traject? 13 Hoe wordt de effectieve start genomen? 14 Zijn er bepaalde noodzakelijke administratieve formaliteiten? 15 Is er regelmatige opvolging tijdens het traject. Zo ja, hoe verloopt dit? Met wie? Hoe gebeurt de afsluiting van het traject? Met wie? Is er een evaluatie 16? Zo ja, hoe verloopt dit? Met wie? In welke fase van de probleemontwikkeling tav het schooltraject wordt je schoolexterne interventie ingezet? 17 kennismakingsgesprek op de zorgboerderijen Het aanmeldingsformulier en de zorgboerderijovereenkomst Een afrondend evaluatiegesprek, op het einde van het traject, met de zorgboer(in), school, CLB en jongere (ouders). Aan de voorbereiding van de terugkeer naar school wordt best al voor de opstart, begonnen. Aandachtspunten zijn: betrokkenheid van de klastitularis bij de beslissing, zijn deelname aan het opstartgesprek en afrondingsgesprek, kadering van de zorgboerderij bij leerkrachten en medeleerlingen als maatregel om schorsing te voorkomen ipv als sanctie, klasgesprek met medeleerlingen, Meestal wordt in die situaties (niet meer naar school gaan) een leerplichtvervangend programma gevraagd. De jongere zit thuis of in de instelling. De begeleiding zoekt een dagbesteding. De jongere zelf is meestal niet meer gemotiveerd om naar school te gaan en ook de idee van dagbesteding op de zorgboerderij spreekt hem in veel gevallen weinig aan. Het is eerder een vraag van de omgeving (ouders, begeleiders van de residentiële voorziening). Regelmatig hebben we te maken met jongeren die omwille van psychische problemen het schoolgebeuren niet meer aankunnen en in afwachting van een opname in de psychiatrie (wachtlijst) een dagbesteding zoeken op de zorgboerderij. 13 Welke stappen worden allemaal genomen? Hoe loopt het besluitvormingsproces van aanmelding tot effectieve opstart? 14 Met effectieve start bedoelen we: de eerste dag dat de jongere effectief deelneemt aan de schoolexterne interventie. 15 Of nog, moeten bepaalde administratieve formaliteiten zijn vervuld opdat de jongere effectief kan starten? Zo ja, welke dan precies? 16 Met evaluatie bedoelen we: wordt er op een gegeven moment teruggeblikt op het traject van de jongere? Stilgestaan bij de vraag hoe één en ander is gelopen? Edm. 17 Dit kan gaan van jongeren die niet meer op school zitten tot zij die er nog dagdagelijks zijn. Of nog: binnen welke radius tussen het loopt prima op school en de jongere heeft geen school/is uitgesloten van de school situeert jouw schoolexterne interventie zich?

6 Na afsluiting? 3. Structurele inbedding vd schoolexterne interventie Andere? Vinden er nog acties plaats na afsluiting van het traject van de jongere? Bijv. Nazorg? 18 Zijn er nog andere activiteiten die je tijdens of na het traject doet? 19 Zo ja, wat? Wat is je organisatievorm? 20 Hoe ziet de personeelsequipe eruit qua -statuut (professioneel/vrijwilligers)? -diploma( s)? -tewerkstellingsvolume? In elke provincie is een halftijdse medewerker beschikbaar 18 Hoe wordt dit dan ingevuld? Intern? Extern?? Hoe verloopt dit? 19 Bijvoorbeeld informatie/advies? Toeleiden naar hulpverlening tijdens het traject van schoolexterne interventie? Nog andere? 20 Staat bijv. je interventie op zich of maakt het deel uit van een groter geheel (organogram toevoegen)? of nog anders?

7 Welke middelen worden ingezet? 21 Subsidie van de provincie Vlaams-Brabant en tijdelijk Vlaamse Overheid via departement Landbouw- en Visserijbeleid. Zorgboerderijen ontvangen subsidie voor de zorgtaken via departement Landbouw- en visserijbeleid (regelgeving sinds 1 december 2005). Deze halftijdse medewerker staat in voor alle aanvragen in de provincie, ook deze vanuit de volwassenenhulpverlening. SGZ ontvangt daarvoor, op projectmatige basis, middelen van de provinciale overheden. Welke financieringslogica wordt gehanteerd, bijv. per dossier, voor de algemene werking,? Wat is/zijn je financieringsbron(nen)? 22 Over welke periode(n) loopt de financiering? Reguliere financiering: sinds wanneer? Projectfinanciering: duur vd financiering? Welk(e) bedrag(en)? Subsidie van de provincie Vlaams-Brabant en tijdelijk Vlaamse Overheid via departement Landbouw- en Visserijbeleid. Zorgboerderijen ontvangen subsidie voor de zorgtaken via departement Landbouw- en visserijbeleid (regelgeving sinds 1 december 2005). Wie stuurt de ontwikkeling van je aanbod concreet inhoudelijk aan? 23 Aan welke overlegorganen in het kader van je schoolexterne interventie participeer je? 4. Knelpunten? Ervaar je bepaalde belangrijke knelpunten in verband met je schoolexterne interventie? Zo ja, beschrijf ze kort. 5. Administratieve Contactperso(o)n(en)? gegevens vd schoolexterne Contactgegevens? interventie Steunpunt Groene Zorg Remylaan 4b 3018 Wijgmaal 21 Denk hierbij zowel aan personele, werkings- als eventuele andere middelen. Is dit eigen financiering vanuit de organisatie? Externe financiering? Vrijwilligers? Combinatie? Vergeet zeker ook niet eventuele indirecte financiering te vermelden. 22 Specifieer voldoende naar bijv. welke overheid precies levert welke middelen aan. 23 Of nog anders gezegd: wie beslist hoe je schoolexterne interventie concreet wordt ingevuld? Zich verder ontwikkelt? Is dit je eigen organisatie? Een samenwerking tussen organisaties? Een stuurgroep? Nog andere? Combinatie?.

8 tel: 016/ of 0473/ Contactpersoon: Hilde Weckhuysen

Naam van de schoolexterne interventie: ipot Groep INTRO Brussel

Naam van de schoolexterne interventie: ipot Groep INTRO Brussel Naam van de schoolexterne : ipot Groep INTRO Brussel 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Doelstelling(en) Doelgroep(en) 3 Duur van het

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Lange Time Out Halle, Groep Intro

Naam van de schoolexterne interventie: Lange Time Out Halle, Groep Intro Naam van de schoolexterne : Lange Time Out Halle, Groep Intro 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Doelstelling(en) Doelgroep(en) 3 Duur

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Multi-Media Club

Naam van de schoolexterne interventie: Multi-Media Club Naam van de : Multi-Media Club 1. Inhoud vd Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Schooljaar 2008-2009, als parallel met Radick, het tijdschrift. Visie Met multimedia-technieken eigen producties ontwikkelen

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos HERGO

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos HERGO Naam van de schoolexterne : Arktos HERGO 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Een HERGO is een groepsoverleg waarin alle partijen betrokken bij een incident, samen

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Radick

Naam van de schoolexterne interventie: Radick Naam van de schoolexterne : Radick 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Ontstaan in 1987, in het kader van dagopvang residentiële jongeren O.O.O.C. Later geïntegreerd in

Nadere informatie

- het deblokkeren van de situatie, om de band tussen jongeren en onderwijs te herstellen/ vrijwaren.

- het deblokkeren van de situatie, om de band tussen jongeren en onderwijs te herstellen/ vrijwaren. Naam van de schoolexterne interventie: Arktos KTO 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Arktos werkt op een projectmatige manier

Nadere informatie

Project schooluitvallers MPI Levenslustvzw.

Project schooluitvallers MPI Levenslustvzw. Naam van de schoolexterne : Project schooluitvallers MPI Levenslustvzw. 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Nood aan een intern initiatief voor het opvangen van schooluitvallers

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Intermezzo

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Intermezzo Naam van het dagbestedingsinitiatief: Intermezzo 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Naar aanleiding van de overgang naar MFC op 1 januari 2015, werd in Huize Terloo resoluut

Nadere informatie

We voorzien dat de jongeren maximaal 18 keer kunnen komen. Provincie Vlaams Brabant

We voorzien dat de jongeren maximaal 18 keer kunnen komen. Provincie Vlaams Brabant Naam van het dagbestedingsinitiatief: Alba- ondersteunende begeleiding- 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 De werkvorm dagactiviteit van Alba is ontstaan binnen de werking

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Atlas (alternatieve time out lagere school)

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Atlas (alternatieve time out lagere school) Naam van het dagbestedingsinitiatief: Atlas (alternatieve time out lagere school) 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Ontstaan vanuit de dagbegeleidingswerking van OBC

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: vzw Beestigonderwijs

Naam van het dagbestedingsinitiatief: vzw Beestigonderwijs Naam van het dagbestedingsinitiatief: vzw Beestigonderwijs 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 2011 Doelstelling(en) Visie Het onderwijs van de 21ste eeuw moet duurzaam

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: De Wereld van Indra.

Naam van de schoolexterne interventie: De Wereld van Indra. Naam van de schoolexterne : De Wereld van Indra. 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Concreet ontstond ons initiatief vanuit een school voor technisch en beroepsonderwijs

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Bakermat. 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Bakermat. 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Naam van het dagbestedingsinitiatief: Bakermat 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Doelstelling(en) De Bakermat biedt de module dagbesteding aan binnen het MFC Levenslust.

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Reisburo

Naam van de schoolexterne interventie: Reisburo Naam van de schoolexterne : Reisburo 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Vzw Sporen is een centrum voor integrale jeugdzorg, dat actief is in de Bijzondere Jeugdbijstand

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Roulot

Naam van de schoolexterne interventie: Roulot Naam van de schoolexterne interventie: Roulot 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Vzw Sporen is een centrum voor integrale jeugdzorg, dat actief is in de Bijzondere

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie:time-out Brussel: Korte Time-out

Naam van de schoolexterne interventie:time-out Brussel: Korte Time-out Naam van de schoolexterne interventie:time-out Brussel: Korte Time-out 1. Inhoud vd school-externe interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 In januari 2007 ging in Brussel Time-out van start

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Try-Out Vilvoorde

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Try-Out Vilvoorde Naam van het dagbestedingsinitiatief: Try-Out Vilvoorde 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Uit de ervaring die Tonuso vzw opgebouwd heeft bij KLIK/ Leerrecht Brussel

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Dienst DagOnderwijs (DDO) MPC Ter Bank

Naam van de schoolexterne interventie: Dienst DagOnderwijs (DDO) MPC Ter Bank Naam van de schoolexterne interventie: Dienst DagOnderwijs (DDO) MPC Ter Bank 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 De dienst dagonderwijs(ddo) is gestart samen

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Time-out Brussel: Lange Time-out

Naam van de schoolexterne interventie: Time-out Brussel: Lange Time-out Naam van de schoolexterne interventie: Time-out Brussel: Lange Time-out 1. Inhoud vd school-externe interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 In Vlaanderen waren er al verschillende time-outprojecten

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Time-Out Koïnoor Lange time-out

Naam van de schoolexterne interventie: Time-Out Koïnoor Lange time-out Naam van de schoolexterne interventie: Time-Out Koïnoor Lange time-out 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Vanaf het schooljaar 1991-1992 organiseerde het

Nadere informatie

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Strech-it

Naam van het dagbestedingsinitiatief: Strech-it Naam van het dagbestedingsinitiatief: Strech-it 1) Inhoud van de dagbesteding Algemeen kader: Ontstaansgeschiedenis 1 Binnen de Wissel, zoekend en steeds op zoek naar methodieken om met onze jongeren aan

Nadere informatie

Globaal overzicht negen topics uit ingevulde fiches m.b.t. schoolexterne interventies, deels gepresenteerd op feedbackdag van

Globaal overzicht negen topics uit ingevulde fiches m.b.t. schoolexterne interventies, deels gepresenteerd op feedbackdag van Globaal overzicht negen topics uit ingevulde fiches m.b.t. schoolexterne interventies, deels gepresenteerd op feedbackdag van 19.04.2012 Lege format: zie bijlage 1 In totaal werden 25 fiches verwerkt 1.

Nadere informatie

Stretch-it. Naam van de schoolexterne interventie:

Stretch-it. Naam van de schoolexterne interventie: Naam van de schoolexterne interventie: Stretch-it 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader# Met je focus duidelijk gericht op de schoolexterne interventie die hier wordt beschreven. #: Ontstaansgeschiedenis#

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Rizsas 1. Inhoud vd schoolexterne

Naam van de schoolexterne interventie: Rizsas 1. Inhoud vd schoolexterne Naam van de schoolexterne interventie: Rizsas 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Rizsas is ontstaan op initiatief van het Platform voor Bijzondere Jeugdzorg

Nadere informatie

EVALUATIEDOCUMENT SAMENWERKING ONDERWIJS - ZORGBOERDERIJEN

EVALUATIEDOCUMENT SAMENWERKING ONDERWIJS - ZORGBOERDERIJEN EVALUATIEDOCUMENT SAMENWERKING ONDERWIJS - ZORGBOERDERIJEN Inleiding SGZ krijgt jaar na jaar een groeiend aantal aanvragen voor een zorgboerderij vanuit de sector Onderwijs (bijlage 1). Deze sterke groei

Nadere informatie

Zorgboerderijen, partners in welzijn

Zorgboerderijen, partners in welzijn Zorgboerderijen, partners in welzijn Doelgroepen Personen met een handicap Volwassenen met een psychiatrische problematiek Jongeren met problemen Thuis/instelling School Ouderen Zorgboerderijen: wat? Vrijwillige

Nadere informatie

EquiCanis. Naam van de schoolexterne interventie: 1. Inhoud vd school-externe interventie Algemeen kader1: Ontstaansgeschiedenis

EquiCanis. Naam van de schoolexterne interventie: 1. Inhoud vd school-externe interventie Algemeen kader1: Ontstaansgeschiedenis Naam van de schoolexterne interventie: EquiCanis 1. Inhoud vd school-externe interventie Algemeen kader1: Ontstaansgeschiedenis Equicanis ontstond vanuit de noodzaak tot invulling van een dagbesteding

Nadere informatie

Aanmeldingsfiche Centraal MeldPunt

Aanmeldingsfiche Centraal MeldPunt Aanmeldingsfiche Centraal MeldPunt 1 03/2013266 Datum aanmelding.../.../... Contactpersoon CMP (in te vullen door CMP) Gegevens aanmelder Naam: Functie dienst: Adres: Contactgegevens: telefoon: e-mail:

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Netwerk Leerrecht Leuven

Naam van de schoolexterne interventie: Netwerk Leerrecht Leuven Naam van de schoolexterne interventie: Netwerk Leerrecht Leuven 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Schooluitval werd in de werkgroep dagbesteding van het

Nadere informatie

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder?

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder? Klas-in-zicht Wat? Een negatieve groepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar overeenkomen, een vertroebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, moeilijk les kunnen geven door storend gedrag zijn

Nadere informatie

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN.

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Aanmeldingsprocedure NAFT Annick Steyt 2017-2018 1/18 Inhoudstafel 2 Situering 3 Aanmeldingsprocedure 5 Aanmeldingsprocedure Casuïstiek platform 6 Ontwikkeling

Nadere informatie

De zorgboerderij. 3 Hoe is de zorgboerderij ontstaan? 4 Voor wie is de zorgboerderij? 5 Plaatsing op een zorgboerderij

De zorgboerderij. 3 Hoe is de zorgboerderij ontstaan? 4 Voor wie is de zorgboerderij? 5 Plaatsing op een zorgboerderij DC 19 De zorgboerderij 1 Inleiding Dagbesteding en (woon)begeleiding aan cliënten kan op allerlei manieren geboden worden. In dit dc-thema lees je over de zorg en begeleiding die een zorgboerderij kan

Nadere informatie

Try-Out. Een alternatief dagbestedingsproject

Try-Out. Een alternatief dagbestedingsproject Try-Out Een alternatief dagbestedingsproject Try-Out Samenwerking tussen 2 VZW s Team van Try-out. Jongeren Begeleiding: Ewoud Lemmens Partners en vrijwilligers Coördinator: Pats van Crombruggen Verschillende

Nadere informatie

Vlaamse Gemeenschap Time-out en Hergo

Vlaamse Gemeenschap Time-out en Hergo www.besafe.be Vlaamse Gemeenschap Time-out en Hergo Vlaamse Gemeenschap Time-out en Hergo FOD Binnenlandse Zaken Algemene Directie Veiligheid en Preventie Directie Lokale Integrale Veiligheid 2014 Vlaamse

Nadere informatie

SCHOOL TIME-OUT. Lang programma. School Time-out

SCHOOL TIME-OUT. Lang programma. School Time-out SCHOOL TIME-OUT Lang programma School Time-out Op één of andere manier raak ik altijd in confl ict met de leerkrachten. Er zit zoveel in mijn hoofd dat ik me niet kan concentreren op school. Als ik de

Nadere informatie

Forum Uitvalpreventie 6-05-2014 Centraal Meldpunt voor Risicojongeren An Tachelet en Katleen Gielis

Forum Uitvalpreventie 6-05-2014 Centraal Meldpunt voor Risicojongeren An Tachelet en Katleen Gielis Forum Uitvalpreventie 6-05-2014 Centraal Meldpunt voor Risicojongeren An Tachelet en Katleen Gielis Programma - Situering CMP - * Wie zijn we - * Voor wie - * Wat doen we? - ->registratie - ->netwerking

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos POT Leuven

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos POT Leuven Naam van de schoolexterne interventie: Arktos POT Leuven 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Arktos Vlaams-Brabant opende in september 1993 een Centrum voor

Nadere informatie

TIME OUT PROJECTEN KORTE TIME OUT VZW ELEGAST

TIME OUT PROJECTEN KORTE TIME OUT VZW ELEGAST TIME OUT PROJECTEN Wat is een Korte Time Out? Een Korte Time Out is een begeleidingstraject dat probleemsituaties binnen de schoolse context aanpakt en zo tracht te voorkomen dat jongeren uitvallen binnen

Nadere informatie

LEERRECHT in het SBSO

LEERRECHT in het SBSO LEERRECHT in het SBSO Alle jongeren vanaf 13 jaar tot 21 jaar kunnen als regelmatige leerling in het buitengewoon secundair onderwijs worden toegelaten op basis van een inschrijvingsverslag. streeft ernaar

Nadere informatie

JOKER. 1 Titel. 2 Samenvatting

JOKER. 1 Titel. 2 Samenvatting JOKER Decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 en de Codex Secundair Onderwijs van 17 december 2010, wat betreft het ondersteuningsmodel 1 Titel Decreet tot wijziging van

Nadere informatie

Voorstelling project Bemiddeling op School. Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen (ADAM) PIVA Antwerpen

Voorstelling project Bemiddeling op School. Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen (ADAM) PIVA Antwerpen Voorstelling project Bemiddeling op School Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen (ADAM) PIVA Antwerpen 1. Inleiding: het verhaal van PIVA 2. De werking van ADAM algemeen 3. Het project Bemiddeling

Nadere informatie

Time-out Brussel. Project ter Preventie van schooluitval

Time-out Brussel. Project ter Preventie van schooluitval Time-out Brussel Project ter Preventie van schooluitval Informatiebrochure Schooljaar 2014-2015 INHOUD 1. VOORWOORD 4 2. TEAM 5 3. TIME-OUT Algemeen 6 Basis Principes Doelstellingen Doelgroep 4. TIME-OUT

Nadere informatie

Meldpunt SI Vlaams-Brabant en Meldpunt SI Brussel

Meldpunt SI Vlaams-Brabant en Meldpunt SI Brussel Door deze nieuwsbrief krijgen de aanbieders van schoolexterne interventies, de mogelijkheid om vernieuwende of verduidelijkend informatie omtrent hun aanbod, aan de CLB-medewerkers te verschaffen. Gelieve

Nadere informatie

Begeleid zelfstandig wonen. Voor jongeren met een (lichte) verstandelijke beperking

Begeleid zelfstandig wonen. Voor jongeren met een (lichte) verstandelijke beperking Begeleid zelfstandig wonen Voor jongeren met een (lichte) verstandelijke beperking Melius Zorg - Tel: 010 842 2526 - Email: info@meliuszorg.nl - Kenmerken begeleiding (LVB-) Jongeren Melius Zorg biedt

Nadere informatie

TIME OUT PROJECTEN HERGO

TIME OUT PROJECTEN HERGO TIME OUT PROJECTEN HERGO op school Schoolinterne Korte Time Out Schoolexterne Korte Time Out Schoolextern Op Maat Klasbegeleiding op maat SWAT Laten we ons even voorstellen... Elegast Time Out Projecten

Nadere informatie

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Procedure Project ROTS Regionaal Overlegtafel Tegen Schooluitval 1/12

NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Procedure Project ROTS Regionaal Overlegtafel Tegen Schooluitval 1/12 NETWERK SAMEN TEGEN SCHOOLUITVAL WEST-VLAANDEREN. Procedure Project ROTS Regionaal Overlegtafel Tegen Schooluitval 1/12 Inhoudstafel 2 Situering 3 Aanmeldingscriteria 4 Aanmeldingsprocedure 4 Project ROTS

Nadere informatie

- 1 - Mol, 7 februari 2012

- 1 - Mol, 7 februari 2012 Mol, 7 februari 2012 Engagementsverklaring tussen de minister bevoegd voor onderwijs, de minister bevoegd voor welzijn, de inrichters van de scholen en de CLB s en het Agentschap Jongerenwelzijn / afdeling

Nadere informatie

Probleemanalyse Time-

Probleemanalyse Time- School:... Naam jongere:... Naam leerkracht:... Probleemanalyse Time- T.a.v. medeleerlingen Plaats in de klasgroep Anderen aanvaarden Aanvaard worden Conflicthantering Vriendschappen Individueel Zelfbeeld,

Nadere informatie

Wanneer begint de leerplicht? Is leerplicht hetzelfde als schoolplicht?

Wanneer begint de leerplicht? Is leerplicht hetzelfde als schoolplicht? leer plicht Vanaf welke leeftijd moet je naar school en wanneer mag je er van af? Mag je een dag thuis blijven als je ouders dat goed vinden? Moet je altijd een briefje van de dokter hebben als je ziek

Nadere informatie

Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken

Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken Een jeugdrechter is iemand die, wanneer hij/zij zich zorgen maakt over een minderjarige, deze minderjarige

Nadere informatie

Leerrecht Limburg. Samenwerking tussen CLB, scholen, netwerkpartners en provincie Limburg. VCLB Limburg

Leerrecht Limburg. Samenwerking tussen CLB, scholen, netwerkpartners en provincie Limburg. VCLB Limburg Leerrecht Limburg Samenwerking tussen CLB, scholen, netwerkpartners en provincie Limburg VCLB Limburg 1. Visieontwikkeling 2. Samenwerking 3. Concrete acties Netoverstijgende samenwerking 15 CLB s Zorgen

Nadere informatie

VLOR Studiedag spijbelen 23 oktober 2015

VLOR Studiedag spijbelen 23 oktober 2015 VLOR Studiedag spijbelen 23 oktober 2015 Programma 1. Voorstelling CDO Kortrijk: 2. Preventie schooluitval / aanpak spijbelproblematiek 2. Spijbelactieplan 4. Partnerschappen spijbelbeleid Persoonlijk

Nadere informatie

Ambulante hulpverlening bij personen met een dubbel diagnose Het outreachproject Vlaams- Brabant: stand van zaken drie jaar na de opstart

Ambulante hulpverlening bij personen met een dubbel diagnose Het outreachproject Vlaams- Brabant: stand van zaken drie jaar na de opstart Ambulante hulpverlening bij personen met een dubbel diagnose Het outreachproject Vlaams- Brabant: stand van zaken drie jaar na de opstart Isabel Piot Sean Vandevoort Eddy Weyts Overzicht presentatie Een

Nadere informatie

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN Els Dupon netwerk STS Voorstelling Arr.Turnhout 28 november 2017 Spijbelen een zorg? SO VLAANDEREN (leerplichtig) Schooljaar 2013-14 2014-15 2015-16 2016-17 #lln

Nadere informatie

PROTOCOL TUSSEN STEUNPUNT GROENE ZORG VZW, ZORGBOERDERIJEN EN WELZIJNS- EN ZORGVOORZIENINGEN

PROTOCOL TUSSEN STEUNPUNT GROENE ZORG VZW, ZORGBOERDERIJEN EN WELZIJNS- EN ZORGVOORZIENINGEN PROTOCOL TUSSEN STEUNPUNT GROENE ZORG VZW, ZORGBOERDERIJEN EN WELZIJNS- EN ZORGVOORZIENINGEN Tussen Steunpunt Groene Zorg vzw, vertegenwoordigd door Naam Functie en o Zorgboerderij o Voorziening Naam Straat

Nadere informatie

Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt

Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt Marianne De Boodt Similes juridisch adviseur Martine De Moor Similes coördinator Kenniscentrum persoonsgerichte

Nadere informatie

Mama Leert! Terugblik Evaluatie Heden Toekomst

Mama Leert! Terugblik Evaluatie Heden Toekomst Mama Leert! 2016 2017 - Terugblik Evaluatie Heden Toekomst Terugblik ESF oproep 320 ikv vh AMIF-programma 2014-2020: Proeftuinen inburgering op maat van laaggeletterde moeders met jonge kinderen (0-3)

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

TIME OUT PROJECTEN. Samen. Aan Toekomst. Werken VZW ELEGAST

TIME OUT PROJECTEN. Samen. Aan Toekomst. Werken VZW ELEGAST TIME OUT PROJECTEN Samen Werken Aan Toekomst Wat is SWAT? SWAT staat voor Samen Werken Aan Toekomst. Het is een intensief begeleidingstraject voor jongeren die dreigen uit te vallen binnen het onderwijs.

Nadere informatie

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN. Fabienne Fell CMP/AOB Els Dupon netwerk STS

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN. Fabienne Fell CMP/AOB Els Dupon netwerk STS PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN Fabienne Fell CMP/AOB Els Dupon netwerk STS 16 november 2017 Spijbelen een zorg? SO VLAANDEREN (leerplichtig) Schooljaar 2013-14 2014-15 2015-16 2016-17 #lln >30

Nadere informatie

Brussel, 21 januari 2004 210104_Advies_deontologische_code. Advies. deontologische code voor loopbaandienstverlening

Brussel, 21 januari 2004 210104_Advies_deontologische_code. Advies. deontologische code voor loopbaandienstverlening Brussel, 21 januari 2004 210104_Advies_deontologische_code Advies deontologische code voor loopbaandienstverlening Inhoud Op 2 december 2003 vroeg de Vlaamse Minister van Werkgelegenheid en Toerisme R.

Nadere informatie

Arktos vzw Katholieke Scholengemeenschap Leuven VCLB Leuven MFC Ave Regina en MPC Ter Bank e.a. onderwijs- en welzijnsactoren binnen regio Leuven

Arktos vzw Katholieke Scholengemeenschap Leuven VCLB Leuven MFC Ave Regina en MPC Ter Bank e.a. onderwijs- en welzijnsactoren binnen regio Leuven Een school op maat van de leerlingen Opleidingsvorm 1 type3 Opleidingsvorm 1 type 9 Vzw Ter Bank i.s.m. Arktos vzw Katholieke Scholengemeenschap Leuven VCLB Leuven MFC Ave Regina en MPC Ter Bank e.a. onderwijs-

Nadere informatie

TIJDSPAD actieplan netwerk Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant (versie 18/03/2017)

TIJDSPAD actieplan netwerk Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant (versie 18/03/2017) TIJDSAD actieplan netwerk Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant (versie 18/03/2017) en hierdoor niet te vatten in een 2-jarenplan. Om met dit netwerk een concreet doel voor ogen te houden werken we in

Nadere informatie

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 Basis = participatieladder Kader: Trede 5 = maatwerkdecreet Trede 3 en 4= decreet Werk- en zorgtrajecten Trede

Nadere informatie

CVO Vormingsleergang voor Sociaal en Pedagogisch Werk - Gent vzw

CVO Vormingsleergang voor Sociaal en Pedagogisch Werk - Gent vzw CVO Vormingsleergang voor Sociaal en Pedagogisch Werk - Gent vzw BALANS Edgard Tinelstraat 92 9040 Gent (Sint-Amandsberg) AGOGISCHE VORMING EN OPLEIDING tel.: 09 218 89 39 fax: 09 229 32 55 balans@vspw.be

Nadere informatie

Groene Zorg in Vlaanderen

Groene Zorg in Vlaanderen Studiekring biolandbouw 15 Nov 2007 Groene Zorg in Vlaanderen Steunpunt Groene Zorg Katrien Goris Presentatie overzicht Wat is Groene Zorg in Vlaanderen Wettelijk kader Steunpunt Groene Zorg Groene Zorg

Nadere informatie

Impulssubsidie innovatieve projecten in de welzijns- en gezondheidssector

Impulssubsidie innovatieve projecten in de welzijns- en gezondheidssector Dienst Welzijn en Gezondheid Boomgaardstraat 22 te 2600 Berchem T 03 240 58 68 Contactpersoon : Carine Vermeulen E-mail: impulsbeleid@welzijn.provant.be Impulssubsidie innovatieve projecten in de welzijns-

Nadere informatie

Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012

Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012 Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012 Workshop werkplekleren: opbouw Wat is werkplekleren? Uitgangspunt Waarom werkplekleren? Getuigenissen Wedstrijd Toekomst werkplekleren? Advies SERV

Nadere informatie

Passend Onderwijs voor de kinderen op school: samen met ouders en leerkracht

Passend Onderwijs voor de kinderen op school: samen met ouders en leerkracht Passend Onderwijs voor de kinderen op school: samen met ouders en leerkracht Vanaf 1 augustus is de Wet passend onderwijs van kracht. De school van uw kind/uw school is aangesloten bij het samenwerkingsverband

Nadere informatie

Hoe definiëren we succes? Welke impact-indicatoren hanteren we?

Hoe definiëren we succes? Welke impact-indicatoren hanteren we? Hoe definiëren we succes? Onze werking heeft succes als we kunnen aantonen dat: 'Levensecht leren' op korte termijn een krachtige motor is voor de ontwikkeling van welbevinden, betrokkenheid en competenties.

Nadere informatie

Buitenlandproject voor slachtoffers van loverboys, eerwraak en huiselijk geweld. Uw zorg... ónze zaak. www.rajaton.nl info@rajaton.

Buitenlandproject voor slachtoffers van loverboys, eerwraak en huiselijk geweld. Uw zorg... ónze zaak. www.rajaton.nl info@rajaton. Buitenlandproject voor slachtoffers van loverboys, eerwraak en huiselijk geweld. Uw zorg... ónze zaak www.rajaton.nl info@rajaton.nl 053-7507161 Wie is Rajaton, Welzijn voor Jongeren? Rajaton, het Finse

Nadere informatie

Beïnvloeding Samen sta je sterker

Beïnvloeding Samen sta je sterker Beïnvloeding Samen sta je sterker Aan de slag Om uw doel te bereiken, moet u gericht aan de slag gaan. Het volgende stappenplan kan u hierbij helpen. 1. Analyseer het probleem en bepaal uw doel Als u een

Nadere informatie

Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang

Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang WORKSHOP ONDERWIJS EN TEWERKSTELLING 02/05/2017 4 Topics Wie zijn onze leerlingen? Wat willen we rond onderwijs of tewerkstelling bereiken? Hoe pakken we dit

Nadere informatie

Mechelen PrOS-project

Mechelen PrOS-project www.besafe.be Mechelen PrOS-project Mechelen PrOS-project FOD Binnenlandse Zaken Algemene Directie Veiligheid en Preventie Directie Lokale Integrale Veiligheid 2014 Mechelen PrOS-project I. Projectbeschrijving

Nadere informatie

Ambulante begeleidingsdienst ZigZag

Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Gestichtstraat 4 9000 Gent 09/2401325 Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Binnen ambulante begeleidingsdienst ZigZag onderscheiden wij twee types van ondersteuning in

Nadere informatie

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1 Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1 infodocument werkgever 2015 Wil je een schoolverlater zonder diploma secundair onderwijs kansen bieden om onze sector te leren kennen

Nadere informatie

Meldpunt Schoolexterne Interventies. Ontsluiting van de gegevens van de databank

Meldpunt Schoolexterne Interventies. Ontsluiting van de gegevens van de databank Meldpunt Schoolexterne Interventies Ontsluiting van de gegevens van de databank Aanmeldingen voor Vlaams-Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest Schooljaar 2012-2013 Situering Het Meldpunt Schoolexterne

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG 2 JIJ EN HET ONDERSTEUNINGSCENTRUM JEUGDZORG / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum jeugdzorg. We leggen uit wat het

Nadere informatie

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg. We leggen uit wat het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg is, wie er werken

Nadere informatie

Op-Stap Een oriëntatie- en activeringsmodule voor personen met een psychische kwetsbaarheid

Op-Stap Een oriëntatie- en activeringsmodule voor personen met een psychische kwetsbaarheid Op-Stap Een oriëntatie- en activeringsmodule voor personen met een psychische kwetsbaarheid Ontstaan Doorheen de jaren een stijging van het aantal aanmeldingen van personen met een psychische kwetsbaarheid.

Nadere informatie

Opbouw sollicitatiegesprek

Opbouw sollicitatiegesprek Opbouw sollicitatiegesprek Voorbereiding Bespreek vooraf met collega( s) waarmee u de selectie doet welke punten beslist aan de orde moeten komen. Maak vooraf afspraken met de collega( s) waarmee u de

Nadere informatie

Infobrochure CLW VTI Beringen Centrum voor Leren en Werken (Deeltijds onderwijs)

Infobrochure CLW VTI Beringen Centrum voor Leren en Werken (Deeltijds onderwijs) Infobrochure CLW VTI Beringen Centrum voor Leren en Werken (Deeltijds onderwijs) Geachte ouders, Beste jongere, Aan alle andere geïnteresseerden, Deze informatiebrochure heeft als bedoeling een kort inzicht

Nadere informatie

Checklist afsprakenkader en actieplan Brede School in Brussel

Checklist afsprakenkader en actieplan Brede School in Brussel Checklist afsprakenkader en actieplan Brede School in Brussel De 'Checklist voor afsprakenkader en actieplan Brede School is een instrument om Brede Schoolcoördinatoren en hun partners te ondersteunen

Nadere informatie

stimuleert ondernemerschap BRochure albert

stimuleert ondernemerschap BRochure albert BRochure albert 2015/2016 DreamStorm presenteert albert het introductie programma ondernemend leren Albert is een individueel lesprogramma voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. In 12 lesuren krijgen

Nadere informatie

SEO: ONDERWIJS IN (ter) ACTIE

SEO: ONDERWIJS IN (ter) ACTIE de karwij Buitengewoon Secundair Onderwijs ~ OV3 Type Basisaanbod Type3 Type 9 SEO: ONDERWIJS IN (ter) ACTIE Durmelaan 118 9160 Lokeren ~ www.de-karwij.be ~ info@de-karwij.be ~ 09/3486786 1. Voorstelling

Nadere informatie

Profiel personal coach WelSlagen Diversiteit

Profiel personal coach WelSlagen Diversiteit Datum 23-07- 2012 Versie: 1.0 Profiel personal coach WelSlagen Diversiteit Inleiding: De personal coach wordt ingezet om deelnemers van WelSlagen Diversiteit met een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt

Nadere informatie

en vast dagritme, een rustige omgeving, nuttige werkzaamheden en gezelligheid samen.

en vast dagritme, een rustige omgeving, nuttige werkzaamheden en gezelligheid samen. Zorg Onze opvatting over zorg is steeds in ontwikkeling. Tegenwoordig vinden we het belangrijk dat de zorgcliënten zo goed mogelijk deel kunnen nemen aan de maatschappij en regie hebben over hun eigen

Nadere informatie

Stand van zaken rond een vereenvoudigd A-document. Klaartje Cops Beleidsmedewerker afdeling Continuïteit en Toegang

Stand van zaken rond een vereenvoudigd A-document. Klaartje Cops Beleidsmedewerker afdeling Continuïteit en Toegang Stand van zaken rond een vereenvoudigd A- Klaartje Cops Beleidsmedewerker afdeling Continuïteit en Toegang Overzicht Aanleiding voor een vereenvoudigd A- Werkzaamheden van de ad-hoc werkgroep vereenvoudigd

Nadere informatie

BEGELEIDE OMGANGSREGELING VAN STICHTING DE WERING

BEGELEIDE OMGANGSREGELING VAN STICHTING DE WERING BEGELEIDE OMGANGSREGELING VAN STICHTING DE WERING DE VISIE EN DOELSTELLING VAN BOR STICHTING DE WERING De visie van Begeleide Omgangs Regeling Stichting De Wering (verder te noemen: BOR) op de omgang tussen

Nadere informatie

Samenwerkingsprotocol provinciale hulpverlening partnergeweld met de Mee-ander 1

Samenwerkingsprotocol provinciale hulpverlening partnergeweld met de Mee-ander 1 Samenwerkingsprotocol inzake partnergeweld tussen Provinciebestuur en Thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander Tussen enerzijds: Thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander, Gasthuisstraat 19, 9500 Geraardsbergen

Nadere informatie

VACATURE Trajectbegeleider (m/v) Persoonlijke ontwikkelingstrajecten vzw LEJO 100% Voor een op te starten P.O.T.-antenne in Boom

VACATURE Trajectbegeleider (m/v) Persoonlijke ontwikkelingstrajecten vzw LEJO 100% Voor een op te starten P.O.T.-antenne in Boom VACATURE Trajectbegeleider (m/v) Persoonlijke ontwikkelingstrajecten vzw LEJO 100% Voor een op te starten P.O.T.-antenne in Boom In diensttreding: 1 september 2010 Contactadres: vzw LEJO Borgerhoutsestraat

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Netwerk Leerrecht Brussel

Naam van de schoolexterne interventie: Netwerk Leerrecht Brussel Naam van de schoolexterne interventie: Netwerk Leerrecht Brussel 1. Inhoud vd schoolexterne interventie Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 De vaststelling dat er in de Brusselse omgeving veel schooluitval

Nadere informatie

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Pilootproject in de kinderopvang arrondissement Antwerpen

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Pilootproject in de kinderopvang arrondissement Antwerpen DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Pilootproject in de kinderopvang arrondissement Antwerpen Dit project wordt gesubsidieerd door het Fonds Sociale Maribel Vlaamse welzijns- en gezondheidssector (PC 331)

Nadere informatie

WEERBAARHEIDSTRAININGEN

WEERBAARHEIDSTRAININGEN WEERBAARHEIDSTRAININGEN INBEDDEN IN EEN MEERSPOREN WEERBAARHEIDSBELEID voor BASISSCHOLEN VAN HET SAMENWERKINGSVERBAND BREVOORDT Sacha Jansen Schuiling, weerbaarheidstrainingen Groenlo, oktober 2010 INLEIDING

Nadere informatie

Jongerencoaching. van leerlingen in risicosituaties in secundaire scholen in Antwerpen

Jongerencoaching. van leerlingen in risicosituaties in secundaire scholen in Antwerpen Jongerencoaching van leerlingen in risicosituaties in secundaire scholen in Antwerpen Historiek Bestaat sinds het schooljaar 1997-1998. Ontwikkeld en georganiseerd door De Acht vzw, Antwerps Minderhedencentrum.

Nadere informatie

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel 1. Uitgangspunten gedrag Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel Schooljaar 2013 Inhoud 2. Preventief handelen om te komen tot gewenst gedrag 3. Interventies om te komen tot gewenst gedrag 4. Stappenplan

Nadere informatie

De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen. Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012

De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen. Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012 De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012 Waar gaan we het over hebben? 1. Waarom decentraliseren? 2. Decentralisatie Jeugdzorg 3. Decentralisatie

Nadere informatie

Jaarverslag januari 2013 - december 2013 De Theodorushoeve Boerderijnummer: 1977 Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen

Jaarverslag januari 2013 - december 2013 De Theodorushoeve Boerderijnummer: 1977 Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen aarverslag januari 2013 - december 2013 De Theodorushoeve Boerderijnummer: 1977 Kwaliteitssysteem Zorgboerderijen Versie 4.1, juni 2011. Federatie Landbouw en Zorg Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

Advies. Aanloopfase. Brussel, 23 april 2018

Advies. Aanloopfase. Brussel, 23 april 2018 Advies Aanloopfase Brussel, 23 april 2018 SERV_20180423_Aanloopfase_ADV.docx Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@serv.be www.serv.be Aanloopfase

Nadere informatie

3.3. Doelgroep Identiteit. Tools en en instructies. halve dag. Praktisch

3.3. Doelgroep Identiteit. Tools en en instructies. halve dag. Praktisch 3.3 Doelgroep Tijdens de workshop doelgroep baken je de groepen af waarvoor je wil werken. Dit kunnen primaire doelgroepen zijn: zij die rechtstreeks participeren in jouw werking, of secundaire doelgroepen

Nadere informatie