Nieuwsbrief Roemenië 26 februari 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Roemenië 26 februari 2013"

Transcriptie

1 Financiëel Economisch Nieuws Nieuwsbrief Roemenië 26 februari 2013 DRN Nieuws Wisselkoersen 1$= RON 1 = RON ( ) Nieuw lid DRN Frisian Investors is een onderneming die sinds 2008 landbouwgrond aankoopt in Roemenië en hiervoor extra certificaten uitgeeft aan belangstellenden, vanaf minimaal ,- De landbouwgrond is erg versnipperd in Roemenië en Frisian Investors wil - door middel van ruilverkaveling, doelgericht aankopen, verbetering van de kwaliteit van de landbouwgrond en het huren van extra grond - komen tot grotere en meer vruchtbare percelen. Frisian Investors verwacht dat deze landbouwgrond in Roemenië over tien jaar verdubbeld is in prijs. Het management bezit momenteel 40% van de certificaten. Zie website Ralph Hamers benoemd tot voorzitter bestuur ING Groep De 46-jarige Ralph Hamers wordt de nieuwe topman van bank en verzekeraar ING, als aandeelhouders zijn benoeming goedkeuren. Hamers zou de jongste topman ooit worden in de geschiedenis van de bank en verzekeraar. Zijn Roemeense connectie was dat hij van 1999 tot 2002 general manager ING Romania was en thans de voorzitter van de Raad van Advies van het Dutch Romanian Network is. Ralph Hamers is al sinds 1991 actief in de organisatie. De beoogde topman begon als relatiebeheerder Structured Finance voor grote klanten. Daarmee deed hij een schat aan ervaring op in de tak voor zakelijke klanten van ING. Verderop in zijn loopbaan stond hij wereldwijd zelfs aan het hoofd van het zakelijke netwerk van de bank. Maar hij heeft ook ervaring met de consumentenkant van de organisatie. Zo gaf hij onder meer leiding aan ING Bank in Nederland. Verder leidde hij Network Management voor Retail Banking Direct en International. Ralph Hamers is sinds maart 2011 voorzitter van ING België en Luxemburg. Raplh Hamers heeft ruime ervaring in risicomanagement. Ook is hij bedreven in het leiden van strategische veranderingen. Zo speelde hij een belangrijke rol in het moderniseren van kantoren in België en Luxemburg en het uitbreiden van online verkoopkanalen. Ralph Hamers studeerde Business Econometrics en Operations Research aan de universiteit van Tilburg. Daarnaast deed hij opleidingen aan onder meer de universiteit van Oxford, het NIBE-SVV en het Amsterdam Institute for Finance

2 DRN Pluim! Wij geven graag pluimen aan ondernemers die actief zijn op het terrein van community investment wat wij vrij vertaald de activiteit noemen waarbij wordt geïnvesteerd in de Roemeense gemeenschap, dus een humanitair doel dienende. Wij hebben voldoende pluimen ingeslagen omdat we tot onze vreugde hebben ontdekt dat veel leden vrij onopvallend zich daarmee bezighouden. Deze keer gaat de pluim naar Kees Kuijken CEO van KLG Logistics. Naast zijn zijn activiteiten op het terrein van logistieke dienstverlening waar hij in Roemenie een prominente positie heeft veroverd, ondersteunt hij het onderwijs voor autistische kinderen in Iasi, SOS Kinderdorpen en de stichting Speranta die zich richt op het vergroten van kansen van Roemeense kinderen en jongeren, in het bijzonder van kinderen in nood en moeilijk lerende en gehandicapte jongeren. Dus die pluim heeft hij zeker verdiend! Scheepvaart sector Damen Shipyards Galati(Roemenie) lanceert World Diamond Op 18 januari jl.heeft Damen Shipyards in Roemenie zijn eerste van de zes bevoorradingsschepen geleverd voor het Noorse bedrijf World Wide Supply. Het type PSV 3300 ook genoemd World Diamond dient om materialen en personen van en naar booreilanden te vervoeren en moeten bestand tegen ruwe weersomstandigheden. Voorts zijn zij ook uitgerust om branden te onderdrukken. Damen werkt in Roemenie hierbij samen met andere Nederlandse bedrijven en comakers, zoals Helmers uit Sappemeer(isolatie, stoffering, meubels), Eekels uit Kolham(electrische uitrusting en installaties), Den Breejen uit Sliedrecht(schilderen en conservering) en De Haan uit Hoogezand(airconditioning en ventilatie).

3 Automotive sector Marktaandeel Dacia gestegen De verkoop van Dacia in de EU is in januari 8,8 procent gegroeid ten opzichte van een jaar geleden; van tot voertuigen. De totale verkoop op de Europese markt daalde in die zelfde periode juist met 8,7 procent. Daarmee steeg het marktaandeel van Dacia in januari van 1,9 naar 2,3 procent. Het marktaandeel van Dacia eigenaar Renault steeg van 8,3 naar 8,6 procent. De Europese autoverkopen in januari van ruim euro vormen een historisch dieptepunt sinds 1990, het jaar waarin de statistieken voor het eerst werden verzameld. Van die voertuigen werden er in Duitsland verkocht, in Frankrijk en in Italië. Pirelli start productie banden voor F1 in Slatina Bandenproducent Pirelli heeft in zijn fabriek in Slatina een nieuwe afdeling opgericht die banden gaat produceren voor de racesport. Een ploeg van 68 personen gaat banden produceren voor de kampioenschappen GT, GP2 en de Formule 1. Vooralsnog dient de afdeling als ondersteunende productiefaciliteit voor de fabriek in het Turkse Izmit. Foodsector Roemenië niet de schuld van paardenvlees De Roemeense premier Victor Ponta heeft woedend gereageerd op het feit dat Roemenië de schuld krijgt in het paardenvleesschandaal. Ponta legt de schuld voor het paardenvleesschandaal bij Frankrijk. Er is geen enkele onregelmatigheid begaan door een Roemeens bedrijf of op Roemeens grondgebied. Het laatste wat Roemenië nodig heeft, is dat onze producenten te schande gemaakt worden omdat iemand in Frankrijk de gegevens veranderde over de oorsprong van het vlees, aldus Ponta kort voor een vergadering over het schandaal. We moeten op iets heel belangrijks letten, namelijk of we gaan toelaten of Roemenië de schuld krijgt in een conflict tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. Inmiddels blijkt dat vooral de vleesverwerkende industrie onder andere in Nederland de boosdoener is en waarbij de Voedsel en Waren Autoriteit steken hebben laten vallen. Het Roemeense verhaal diende alleen maar om de aandacht van eigen falen af te leiden. Sector mijnbouw Regering wil mijnen heropenen De regering is bezig met wetgeving die het mogelijk moet maken om kolen- en metaal-mijnen te heropenen. Volgens minister van Economische Zaken Varujan Vosganian(PNL) is de wetgeving nodig om de heropening, op basis van private investeringen en met gebruik van nieuwe technologie, te versnellen. Hij voegde er aan toe dat de beslissing een direct gevolg is van interesse van buitenlandse investeerders in de Roemeense kolen en uranium voorraden. Een omstreden plan van de Canadese Rosia Montana Gold Corporation om cyanide te gebruiken bij de winning van goud in een bovengrondse goudmijn in Transsylvanië valt volgens Vosganian niet onder de nieuwe wetgeving.

4 Economische ontwikkelingen Nederlandse invoer uit Roemenië stijgt met kwart Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2011 de Nederlandse invoer van goederen uit Roemenië met bijna 25% is gestegen naar een recordhoogte van 1,2 miljard euro. De invoer van oliehoudende zaden droeg hier in belangrijke mate aan bij. De export naar Roemenië is in 2011, in vergelijking met 2010, met 7% toegenomen tot 1,6 miljard euro. Sinds de toetreding van Roemenië tot de EU in 2007 is de invoer met 130% in waarde gestegen. De uitvoer steeg slechts met 13%. Promotie voor Roemeense producten in Duitsland Roemenië gaat wijn en voedsel promoten op de Duitse markt. Het initiatief komt van het Roemeense Ministerie van Economische Zaken. Dit jaar zullen twee promotiecentra worden geopend in Ulm en München. Roemeense producenten krijgen de kans om hun waren aan de man te brengen op markten in Stuttgart en Ulm, waar ze standplaatsen tegen een gereduceerde prijs kunnen huren. Volgens Cristian Cutas van Economische Zaken is er veel vraag naar Roemeense producten in Duitsland. Hij wil de Vereniging voor Saksen in Transylvanië gebruiken om Roemeense producten te promoten bij hotels en pensions in Duitsland. Roemenie scoort veel beter dan Nederland Het gemiddeld begrotingstekort in de Eurozone is 2,8% en in Nederland is sprake van een begrotingstekort van 3,6%, terwijl Roemenie een begrotingstekort kent van 2,4%. De Wereldbank verwacht in Nederland een magere economische groei van 0,25% en in Roemenie van 2,8%.Bezuinigen is slechts een deel van de oplossing die zonder het bevorderen van economische groei de situatie zelfs verergert. Politiek en overheid Nieuwe handelsraad ambassade Boekarest Tot de nieuwe handelsraad in Boekerest als opvolger van Hans Smaling is benoemd Huub von Frijtag Drabbe. Hij is thans nog werkzaam als beleidsmedewerker bij het Directoraat Generaal Internationale Betrekkingen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Destijds heeft hij de studie Urban, Port and Transport Economics aan de Erasmus Univeristeit afgerond.de wisseling van de wacht zal omstreeks de zomerperiode plaatsvinden. Staatssecretaris van transport Valentin Preda ontslagen De succesvolle nationale dienst voor bestrijding van corruptie DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie) heeft de staatsecretaris Valentin Preda(PSD) aangehouden wegens verdenking van corruptie. Vervolgens is hij door de premier Viktor Ponta(PSD) uit zijn functie ontheven. Over de tenlastelegging is inhoudelijk nog niets bekend.de PSD afdeling Constanta heeft op de arrestatie buitenproportioneel gereageerd; Valentin Preda is vice voorzitter van deze afdeling. Daarnaast was hij adviseur van de geruchtmakende burgemeester Mazare (PSD) van Constanta die vorig jaar een voorstel indiende om tot regionalisatie van het bestuur van Havenbedrijf over te gaan. Preda is tevens bestuurslid van het havenbedrijf van Constanta (Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta).

5 Bezoek minister Titus Corlăţean aan Nederland verhelderend Onlangs bracht de Roemeense Minister van Buitenlandse Zaken(PSD) een officieel bezoek aan Nederland en sprak onder andere met zijn Nederlandse ambtgenoot minister Frans Timmermans en de staatssecretaris Fred Teven van Veiligheid en Jusititie. Ook werd hij door een aantal leden van de Vaste Kamercommissies Europese Zaken en de Eerste Kamer ontvangen. Tijdens deze bezoeken maakten Peter de Ruiter en Ben Jager deel uit van de Roemeense delegatie. Vooral bij de leden van de Eerste Kamer en ook de Tweede Kamer heeft het bezoek verhelderend gewerkt, want de dossierkennis over Roemenië was matig. Men was bijvoorbeeld nauwelijks op de hoogte van Frontex, een organisatie die toeziet en assisteert bij de bewaking van de buitengrenzen van Europa en waar Roemenie op twee landen na het grootste detachement heeft ingebracht.dus in feite helpt Roemenie als niet Schengenland bestaande Schengenlanden om hun (Europese) buitengrenzen op orde te krijgen.een VVD kamerlid beweerde dat Roemenie te vroeg tot de EU was toegetreden, maar vergat blijkbaar dat het bekende VVD kamerlid Hans van Baalen(en zijn partij) in 2006 juist voor de Roemeense toetreding had gepleit. Men beaamde dat het juridisch niet correct is geweest om de Schengenovereenkomst waar Roemenie reeds lang in ruime mate aan voldoet nadien te koppelen aan het Cooperatie en Verificatie Mechanisme dat zich voornamelijk richt op de aanpak van de corruptie en justitiele hervormingen. Overigens heeft Roemenie met betrekking tot het CVM grote sprongen voorwaarts gemaakt. Minister Corlăţean plaatste de discussie tussen Nederland en Roemenie in een breder perspectief en attendeerde erop dat ons land sterk profiteert van het feit dat Roemenie deel uitmaakt van de EU, want er zijn maar liefst 4300 Nederlandse bedrijven die samen voor zeven miljard in Roemenie hebben geinvesteerd.in een periode van economische recessie in Nederland zou men hier ook eens aandacht aan moeten besteden. Het kwam tijdens een druk bezochte bijeenkomst op Instituut Clingendael wel aan de orde, waar Viktor Schoenmakers aandacht vroeg voor de samenwerking tussen de Havenbedrijven van Rotterdam en Constanta. Op 7 maart a.s. komt de Europese JBZ Raad(bestaande uit uit de ministers van justitie en/of binnenlandse zaken van de lidstaten van de Europese Unie) bijeen en zal aan de hand van het interimrapprt CVM een beslissing nemen of Roemenie al dan niet kan toetreden tot de Schengenzone, waarbij rekening wordt gehouden met het Duitse compromis om het in twee fases te doen, dus eerst de lucht- en zeehavens en dan de landsgrenzen. In de tussenliggende periode kan de Nederlandse regering haar standpunt bepalen. Mensen die wat verder van de politiek af staan vragen zich terecht af of de politici hun tijd niet beter kunnen besteden omdat Roemenie sowieso op 1 januari 2014 zal toetreden, want dan vervalt de maximale termijn van uitstel. Buitenlandse handel ondergebracht bij Buitenlandse Zaken Bij het aantreden van het nieuwe kabinet is besloten tot het aanstellen van een minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Daarmee komt de verantwoordelijkheid voor de buitenlandse handel te liggen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar het voorheen bij het ministerie van Economische Zaken lag. Het directoraat-generaal van de Buitenlandse

6 Economische Betrekkingen (DG BEB) is daarom recent verhuisd van het ministerie van Economische zaken naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. De BEB blijft er voor het Nederlandse bedrijfsleven en ondersteunen zij de bewindslieden van zowel EZ als BZ in hun inzet voor de Nederlandse economie. Het kan c.q. zal hopelijk een upgrade betekenen voor de economische diplomatie en derhalve het Nederlands bedrijfsleven ten goede komen. Draculajacht door Arbeidsinspectie De laatste maanden bereiken de DRN berichten van ongeruste ondernemers en constateren wij ook uit de media (met name het Financieel Dagblad) dat de arbeidsinspectie activiteiten ontplooit die buitenproportioneel zijn. De indruk wordt gewekt dat Nederlandse bedrijven die in Roemenië gevestigd, dan wel Roemeense bedrijven die in Nederland activiteiten ontplooien, een speciaal doelwit zijn, waardoor het de bijnaam Draculajacht heeft gekregen. Zoals u in het FD recent heeft kunnen lezen, scheert de arbeidsinspectie bonafide bedrijven over één kam met malafide uitzendbureaus die allerlei constructies bedenken om de wet- en regelgeving te ontduiken. Het lijkt of de goeden onder de kwaden moeten lijden. In het Rotterdamse Rijnmondgebied dreigt een in aanbouw zijnde raffinaderij in zijn bedrijfsuitoefening te worden gehinderd, waardoor het een negatieve invloed heeft op de plaatselijke werkgelegenheid. In een eerder stadium werd het DRN lid (Herman) Hutten Staalbouw al ten onrechte aan de schandpaal genageld, waardoor hij zelfs zijn Roemeense bedrijf moest ontmantelen. Een belangrijke oorzaak was de slechte communicatie met de arbeidsinspectie. De DRN heeft zijn verontrusting uitgesproken bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waaronder de Arbeidsinspectie ressorteert, maar de ambtelijke top beperkt zich tot een procedurele verwijzing naar de Arbeidsinspectie en de bestaande bezwaarprocedure. Als men deze procedure tegen het licht houdt, blijkt dat de bezwaarcommissie bestaat uit ambtenaren van hetzelfde ministerie; de slager keurt, geheel volgens Kafka, zijn eigen vlees. Verder blijkt dat de Arbeidsinspectie handelt in strijd met de Europese Dienstenrichtlijn. Ook liet men brutaal een persbericht uitgaan over een zaak die nog in behandeling is bij de bezwaarschriftenprocedure! Uiteraard zal de DRN samen met anderen actie blijven ondernemen om bonafide ondernemers te beschermen tegen deze laakbare praktijken, mede om te voorkomen dat in een tijd van economische recessie de economische belangen van het internationaal bedrijfsleven worden geschaad. Dus het laatste woord hierover is nog niet gezegd! Klaus Johannis toegetreden tot regeringspartij PNL De populaire burgemeester van Sibiu(Hermannstadt), Klaus Johannis, is gisteren toegetreden tot politieke partij PNL. In een persconferentie met partijleider Crin Antonescu liet Johannis doorschemeren dat hij in de toekomst een premierschap en of presidentschap niet uitsluit. Hij krijgt daarbij de functie van senior vice president een functie die tot op heden niet bestond. Het impliceert dat hij feitelijk de tweede man in de partij wordt. In 2009 werd hij door de PSD en PNL al eens voorgedragen, maar toen blokkeerde president Traian Basescu (PDL) de benoeming. De officiele toetreding tot de PNL is niet verrassend, want de regionale partij Demokratisch Deutsches Forum, waarvan

7 Klaus Johannis voorzitter is, is van oudsher gelieerd met de liberale PNL. In het verleden(2004) ondersteunde hij een onderzoek(uitgevoerd door Operation Villages Roumains, voorzitter Ben Jager) naar de Nederlandse Sporen in Transsylvanië omdat de Saksen ook deels uit de Zuidelijke Nederlanden afkomstig waren. Door zijn intensieve bemoeienis wist Sibiu in 2007 ook de Culturele hoofdstad van Europa te worden. Bijzondere berichten Eerste Roma museum geopend Onlangs werd er in het deelgemeentekantoor van district 6 in Boekarest het Roma museum geopend. Volgens de oprichters is er behoefte aan dit museum om de vooroordelen in de publieke discussie over de Roma en hun cultuur weg te nemen. Dank zij de actieve participatie van de liberale burgemeester Rares Manescu(echtgenoot van Ramona Manescu Lid Adviesraad DRN) is een en ander tot stand gekomen. Naast attributen die te maken hebben met de Roma cultuur beloven de de oprichters van het museum ook een verzameling ideeën en verhalen die worden ondersteund door objecten. 20 februari is voor de Roma de officiële dag van de vrijheid. Ajax uitgeschakeld door Steaua Boekarest De Amsterdamse voetbalclub Ajax had onlangs het thuisduel met Steaua Boekarest in de Europa League winnend afgesloten. De formatie van Frank de Boer won de heenwedstrijd in de Amsterdam ArenA met 2-0. De wedstrijd werd bijgewoond door de Roemeense premier Viktor Ponta, de minister van landbouw Daniel Constantin en de Roemeense ambassadeur Ireny Comaroschi. Namens de DRN waren Kees Kuijken en Ben Jager aanwezig bij dit informele bezoek om aandacht te vragen voor een aantal zaken die op het wensenlijstje van Nederlandse ondernemers in Roemenie staan. Tijdens de uitwedstrijd op 21 februari jl.in Boekarest waren de Ajacieden kansloos, want de Roemeense tegenstanders wisten al snel hun achterstand in te lopen door tweemaal te scoren. En hetzelfde herhaalde zich bij het nemen van strafschoppen, waardoor Steaua doorgaat in Europa League. In het kader van de WK kwalificatie spelen Nederland en Roemenie op 26 maart a.s. tegen elkaar in de Arena. De eerste wedstrijd werd op 16 oktober 2012 gespeeld in Boekarest waar Nederland Roemenie met 4 1 heeft verslagen. Andere ploegen in poule D zijn: Turkije, Estland, Andorra en Hongarije. Within Temptation op festival ARTmania 2013 De Nederlandse metalband Within Temptation treedt op 9 augustus van dit jaar op in Sibiu. De groep is een van de eerste namen die vastgelegd zijn voor het hoofdpodium van festival ARTmania dat plaatsvindt tussen 5 en 11 augustus. Eerder trad Within Temptation al op in Targu Mures op festival Peninsula. Lage levensverwachting voor Roemenen De levensverwachting van Roemenië is sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw met 13 jaar gestegen. Toch leven Roemenen gemiddeld 5 jaar korter dan de gemiddelde Europeaan. De levensverwachting is direct gerelateerd aan de

8 investeringen in de gezondheidszorg en daarom relatief laag in Roemenië, aldus de Roemeense afdeling van de Europese federatie van de farmaceutische industrie EFPIA. In Europa hebben de Zwitsers met meer dan 80 jaar de langste levensverwachting. Daarna volgen IJsland, Italië en Nederland. De Roemeense buurlanden Hongarije en Bulgarije zitten op respectievelijk 73,3 en 72,8 jaar. Onderaan de lijst staan Roemenië (72,7 jaar), Litouwen (71,1 jaar) en Letland (70,9 jaar). BZN - Muziek van de vrijheid in Roemenië De hernieuwde samenwerking tussen Jan Keizer en Anny Schilder heeft bij hun optredens in Roemenie veel emotionele reacties losgemaakt. Zij zijn daarom enorm populair omdat zij de muziek van de vrijheid vertolkten. Ten tijde van het communistische regime was westerse muziek verbonden. Maar in het geheim werd destijds de muziek van BZN, samen met ABBA, Boney en Pink Floyd gedraaid, waardoor ze bijzondere gevoelens bij deze muziek hebben en hun nieuwe album The Two of Us gretig aftrek vindt. Belangrijk event voor Nederlandse logistieke bedrijven Als reminder voor de late beslissers attenderen wij u op het logistieke seminar dat volgende week dinsdag 5 maart a.s. in Boekarest plaatsvindt en waarvan u onderstaand het concept programma aantreft. Voor deelname en informatie: Natasja Hart, mobiel Romania on track Logistics Seminar Bucharest 5 March 2013 PRELIMINARY PROGRAMME * Registration Welcome Moderators Dragos Geletu Managing director KLG Romania Marilena Matei President Traffic Media Introduction to the theme of the day Mario Schoofs Chairman European Gateways Platform CCO of Wim Bosman Group Benefits of the cooperation between Romania and the Netherlands HE M. van Bonzel,Ambassador to the Netherlands Infrastructure for logistic development HE Minister Sova Minister for Infrastructure Projects and Foreign investment Cooperation between the Ports Roger Clasquin,Director Port of Rotterdam International HE Minister Fenechiu,Minister of Transport EGP Project Results so far

9 Robin Martens European Gateways Platform Interactive Panel discussion Interactive discussion with the participants (use of green and red voting cards). The panel discussion will reflect once more on the main topics of the day; Fiscal regime, Port Development and Intermodal Transport Coffee break Fiscal framework for logistic development Peter de Ruiter,Managing Partner PWC Romania Intermodal framework for logistic development Konstantinos Papoudopoulos, Managing Director East Interferry Boats Lunch Roundtables Round table 1 Port development Round table discussion with mr. Roger Clasquin, Director Port of Rotterdam International on the possible cooperation between the Port of Constanta and the Port of Rotterdam. The Port of Constanta is a major factor in the development of Romania as the Eastgate to Europe. How can the Port of Rotterdam help? And what are the next steps planned by the Port of Constanta? Moderator: Dragos Geletu Roundtable 2 Intermodal transport Discussion on the development of intermodal transport modalities and the priority setting there in with a representative of the Ministry of Transport. Moderator: Mr. Konstantinos Papoudopoulos Round table 3 Cooperation with the National Agency for Fiscal Administration. Round table discussion with mr. Dorel Fronea, Vice President National Agency for Fiscal Administration on the cooperation with the NAFA and specifically the implementation of the Authorised Economic Operator. Moderator: To be decided Round table 4 Expension of the offshore breakwater in Constanta port. The Romanian Ministry of Transport has awarded Van Oord Dredging and Marine contractors the contract to extend the breakwater in the Port of Constanţa. In this round table mr. Willem Scholten of Van Oord will present the plans for the extensions of the breakwater. Moderator: To be decided Conclusions Summary of the conclusions of the round tables and the seminar Cocktail * This is the Preliminary programme of the seminar, changes in the programme may still occur. Voor dit nieuwsoverzicht is onder andere gebruik gemaakt van berichten die eerder verschenen op de website

10

Rotterdam Wereldwijd. Jaarverslag 2013. Internationale en Europese Activiteiten

Rotterdam Wereldwijd. Jaarverslag 2013. Internationale en Europese Activiteiten Rotterdam Wereldwijd Jaarverslag 2013 Internationale en Europese Activiteiten 1 1. Inleiding 1. Inleiding 3 2. Feiten en cijfers 4 3. Internationale trends 5 4. Economie van haven en stad 6 5. Prioritaire

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JEROEN VAN DER VEER 14-11-11 SCREW IT, LET'S DO IT! RICHARD BRANSON BESTEL NU UW KAARTEN. www.kennissenclub.nl

NIEUWSBRIEF JEROEN VAN DER VEER 14-11-11 SCREW IT, LET'S DO IT! RICHARD BRANSON BESTEL NU UW KAARTEN. www.kennissenclub.nl NIEUWSBRIEF www.kennissenclub.nl JAARGANG 2 - NUMMER 8 - NOVEMBER 2011 JEROEN VAN DER VEER 14-11-11 SCREW IT, LET'S DO IT! RICHARD BRANSON BESTEL NU UW KAARTEN DE KENNISSENCLUB VERWELKOMT HAAR NIEUWE CLUBLEDEN

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR ONDERNEMERS

INFORMATIE VOOR ONDERNEMERS SRA TIPS RSW INFO JULI 2012 werkgever FLEXIBELE WERKTIJDEN NA OUDERSCHAPSVERLOF Een baan in combinatie met de zorg voor jonge kinderen blijft soms ook na het ouderschapsverlof moeilijk. Sinds kort kan

Nadere informatie

DWIRE. magazine NUMMER 6 ZOMER 2012 DUTCH WOMEN IN REAL ESTATE

DWIRE. magazine NUMMER 6 ZOMER 2012 DUTCH WOMEN IN REAL ESTATE DWIRE magazine NUMMER 6 ZOMER 2012 DUTCH WOMEN IN REAL ESTATE DUTCH WOMEN IN REAL ESTATE NUMMER 6 ZOMER 2012 COLOFON DWIRE is een netwerk voor vrouwen in de (commerciële) vastgoedsector. Het netwerk biedt

Nadere informatie

Jaarverslag 2011 Crisis: ruimte voor nieuw denken

Jaarverslag 2011 Crisis: ruimte voor nieuw denken Jaarverslag 2011 Crisis: ruimte voor nieuw denken Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling 1 VBDO Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling, stimuleert de verduurzaming van de kapitaalmarkt

Nadere informatie

De positie van vrouwelijke ZZP ers in Nederland

De positie van vrouwelijke ZZP ers in Nederland De positie van vrouwelijke ZZP ers in Nederland Anne Annink, MSc dr. Laura den Dulk Erasmus Universiteit Rotterdam, Faculteit Sociale Wetenschappen, Bestuurskunde Juni 2014 In opdracht van Atria, kennisinstituut

Nadere informatie

Embargo tot woensdag 20 mei. 13:30 uur. Dutch Wealth Report 2015

Embargo tot woensdag 20 mei. 13:30 uur. Dutch Wealth Report 2015 Dutch Wealth Report 2015 Zonder vermogen geen groei Voor de derde keer bieden wij u het rapport Vermogend Nederland aan. Dit rapport biedt inzicht in de wereld van de vermogende Nederlander, samen gesteld

Nadere informatie

Instituut Asbestslachtoffers

Instituut Asbestslachtoffers Instituut Asbestslachtoffers Verslag over 2010 Instituut Asbestslachtoffers (IAS) Het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) adviseert de Sociale Verzekeringsbank (SVB) over het recht op een tegemoetkoming

Nadere informatie

management booming Nigeria, in Afrika special in samenwerking met Shell

management booming Nigeria, in Afrika special in samenwerking met Shell management Nigeria, booming in Afrika special in samenwerking met Shell september 2012 Inhoud colofon september 2012 Duurzame economische groei met behulp van kleine en opstartende bedrijven Al 10 jaar

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 5. 1 Organisatie 6. 2 Raad van Toezicht 10. 3 Ondernemingsraad 11. 4 Dienstverlening 12. 5 Europees Consumenten Centrum 18

Inhoudsopgave. Voorwoord 5. 1 Organisatie 6. 2 Raad van Toezicht 10. 3 Ondernemingsraad 11. 4 Dienstverlening 12. 5 Europees Consumenten Centrum 18 Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Organisatie 6 1.1 Missie en kernwaarden 7 1.2 Doelstellingen 7 1.3 Kernactiviteiten 8 1.4 Bereikbaarheid 8 1.5 Vestigingsplaatsen 8 1.6 Directie 9 1.7 Raad

Nadere informatie

Arbeidsmigratie in vieren

Arbeidsmigratie in vieren Arbeidsmigratie in vieren AUGUSTUS 2011 Bulgaren en Roemenen vergeleken met Polen GOdFRIEd ENGBERSEN MARIA ILIES ARJEN LEERKES ERIK SNEL ROBBERT VAN der MEIJ ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERdAM ARBEIDSMIGRATIE

Nadere informatie

Corporate Governance in 2008 Paul Frentrop CORPORATE GOVERNANCE IN 2008

Corporate Governance in 2008 Paul Frentrop CORPORATE GOVERNANCE IN 2008 Corporate Governance in 2008 Paul Frentrop CORPORATE GOVERNANCE IN 2008 Corporate governance jaaroverzicht 2008 1 2 Inhoudsopgave Woord vooraf 4 2008: Plichten voor de aandeelhouders 7 - Rendement en

Nadere informatie

Kansrijk Turkije. Praktijkverhalen over zakendoen. ABN AMRO Bank N.V. MKB-relaties

Kansrijk Turkije. Praktijkverhalen over zakendoen. ABN AMRO Bank N.V. MKB-relaties Kansrijk Turkije ABN AMRO Bank N.V. MKB-relaties Foppingadreef 22, Postbus 283 (AA3311), 1000 EA Amsterdam-Zuidoost Internet: www.abnamro.nl Koninklijke Vereniging MKB-Nederland Bureau Internationale Handel

Nadere informatie

04 Het relatiemagazine. Ben Tiggelaar. In gesprek met managementgoeroe. in dit nummer: Beleidsstatistiek

04 Het relatiemagazine. Ben Tiggelaar. In gesprek met managementgoeroe. in dit nummer: Beleidsstatistiek In gesprek met managementgoeroe Ben Tiggelaar in dit nummer: In Tweede gesprek Kamerlid met Sophie Sharon Gesthuizen in t Veld aan het woord CBS viert 10 jaar Centrum Samen werken voor aan Beleidsstatistiek

Nadere informatie

TlB Jaarverslag 2009

TlB Jaarverslag 2009 TlB Jaarverslag 2009 Kerncijfers bedragen in miljoenen euro s 2009 2008 2007 2006 2005 Financieel Eigen vermogen 314 204 200 124 120 Aantal certificaathouders 14.778 11.797 12.084 9.039 9.271 Toevertrouwde

Nadere informatie

Filantropie en de vermogenden in Nederland. De brug tussen gever en impact

Filantropie en de vermogenden in Nederland. De brug tussen gever en impact Filantropie en de vermogenden in Nederland De brug tussen gever en impact Diana van Maasdijk Inhoudsopgave Voorwoord 2 Methodologie 3 Belangrijkste bevindingen 4 Introductie 5 Respondenten 7 Wat zij denken

Nadere informatie

Berichten uit Europa van de CDA-delegatie. daarin zijn terug te vinden. Dat staat in de tekst voor de slotonderhandelingen

Berichten uit Europa van de CDA-delegatie. daarin zijn terug te vinden. Dat staat in de tekst voor de slotonderhandelingen 14 juni 2003 EVP-ED Berichten uit Europa van de CDA-delegatie Verder in dit blad: Dubbelinterview Pieter van Geel en Ria Oomen over milieubeleid Dubbelinterview Maria van der Hoeven en Maria Martens over

Nadere informatie

ROEMENIË BULLETIN. Jaargang 8, nr. 5 (47) Oktober 2002

ROEMENIË BULLETIN. Jaargang 8, nr. 5 (47) Oktober 2002 Jaargang 8, nr. 5 (47) Oktober 2002 ROEMENIË BULLETIN Een uitgave van de Stichting Roemenië Comité In dit nummer: Roemenië van dag tot dag Reizen door het Schengengebied Correspondent in Boekarest Van

Nadere informatie

EXTRA. Wim Backers: Dossier Mobiliteit

EXTRA. Wim Backers: Dossier Mobiliteit L E D E N M A G A Z I N E - J A A R G A N G 6 n u m m e r 3-2 0 0 8 Wim Backers: Vacansoleil begint eigen campingketen Mega-order JSF vereeuwigt Fokker Elmo Job-matchers: één aanspreekpunt voor werkgevers

Nadere informatie

Verslag bezoek HTTP12 aan Brussel. 27 & 28 maart 2014

Verslag bezoek HTTP12 aan Brussel. 27 & 28 maart 2014 1 Verslag bezoek HTTP12 aan Brussel 27 & 28 maart 2014 2 1. Inleiding Op 27 en 28 maart 2014 vond het bezoek aan Brussel van HTTP12 plaats (de lichting van 2014 van de Informatiemanagement Trainees van

Nadere informatie

Amsterdam Marketing 2013-2018

Amsterdam Marketing 2013-2018 Amsterdam Marketing 2013-2018 5 december 2012 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 1: Waarom? 4 Hoofdstuk 2: Citymarketing 5 2.1 Kernwaarden 6 2.2 Visie, Missie & Strategie 6 2.3 Doelgroepen 7 2.4 Verbinden

Nadere informatie

Stichting voor Economisch Onderzoek der Universiteit van Amsterdam. Verplaatsing industrie: hoe erg is het?

Stichting voor Economisch Onderzoek der Universiteit van Amsterdam. Verplaatsing industrie: hoe erg is het? Stichting voor Economisch Onderzoek der Universiteit van Amsterdam Verplaatsing industrie: hoe erg is het? Stichting voor Economisch Onderzoek der Universiteit van Amsterdam Verplaatsing industrie: hoe

Nadere informatie

Internationaal ondernemen Verover nieuwe buitenlandse markten

Internationaal ondernemen Verover nieuwe buitenlandse markten Internationaal ondernemen Verover nieuwe buitenlandse markten Internationaal ondernemen Verover nieuwe buitenlandse markten Voorwoord Leendert-Jan Visser Willem Prinsen 3 4 Directeur MKB-Nederland Managing

Nadere informatie

2point. the. Wij snappen als klein land dat we ons moeten onderscheiden van de rest om succesvol te zijn

2point. the. Wij snappen als klein land dat we ons moeten onderscheiden van de rest om succesvol te zijn Focus Momentum in het oosten Technologie Infratects: marktleider met groeiambities Report TelecityGroup datacenters belangrijk onderdeel van de digitale economie In gesprek met Gouden handjes en knappe

Nadere informatie

De voorzitter van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Wolbert

De voorzitter van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Wolbert 21501-30 Raad voor Concurrentievermogen Nr. 305 VERSLAG VAN EEN ALGEMEEN OVERLEG Vastgesteld 28 maart 2013 De vaste commissie voor Economische Zaken, de vaste commissie voor Europese Zaken en de vaste

Nadere informatie

10 jaar Grundtvig in Nederland

10 jaar Grundtvig in Nederland 10 jaar Grundtvig in Nederland Verworvenheden en perspectieven europees platform internationaliseren in onderwijs Inhoud Colofon 2011 Europees Platform - internationaliseren in onderwijs Kennemerplein

Nadere informatie

De economie van Griekenland

De economie van Griekenland Academiejaar 2013-2014 UNIVERSITEIT ANTWERPEN FACULTEIT TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN De economie van Griekenland De effecten van de crisis Britt DE POOTER Quentin STESSELS Charlotte VAN AERDE Rapport

Nadere informatie

Jaarbericht 2007/2008 pwc.nl 2008 PricewaterhouseCoopers B.V. (KvK 34180289). Alle rechten voorbehouden. 2008.09.01.01.291 *connectedthinking

Jaarbericht 2007/2008 pwc.nl 2008 PricewaterhouseCoopers B.V. (KvK 34180289). Alle rechten voorbehouden. 2008.09.01.01.291 *connectedthinking *connectedthinking Een nieuwe werkelijkheid* Jaarbericht 2007/2008 Het thema Een nieuwe werkelijkheid is in dit jaarbericht verbeeld door zes verschillende fotografen met verschillende achtergronden (pers,

Nadere informatie

Ondernemerschap. 34% van de startende ondernemers is vrouw. Vrouwen willen meer grip op de zaak houden. Je wordt geen ondernemer, GEM 2004:

Ondernemerschap. 34% van de startende ondernemers is vrouw. Vrouwen willen meer grip op de zaak houden. Je wordt geen ondernemer, GEM 2004: Magazine voor vrouwen met een hogere opleiding nummer 2 December 2005 GEM 2004: 34% van de startende ondernemers is vrouw Ingrid Verheul: Vrouwen willen meer grip op de zaak houden Carmen Breeveld: Je

Nadere informatie

Van kredietcrisis tot recessie

Van kredietcrisis tot recessie Leerlingenboekje Lesbrief economie voor tweede fase voortgezet onderwijs Van kredietcrisis tot recessie Over oorzaken, gevolgen en aanpak Van kredietcrisis tot recessie 3 Inleiding Waar gaat deze lesbrief

Nadere informatie