Nieuwsbrief Roemenië 26 februari 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Roemenië 26 februari 2013"

Transcriptie

1 Financiëel Economisch Nieuws Nieuwsbrief Roemenië 26 februari 2013 DRN Nieuws Wisselkoersen 1$= RON 1 = RON ( ) Nieuw lid DRN Frisian Investors is een onderneming die sinds 2008 landbouwgrond aankoopt in Roemenië en hiervoor extra certificaten uitgeeft aan belangstellenden, vanaf minimaal ,- De landbouwgrond is erg versnipperd in Roemenië en Frisian Investors wil - door middel van ruilverkaveling, doelgericht aankopen, verbetering van de kwaliteit van de landbouwgrond en het huren van extra grond - komen tot grotere en meer vruchtbare percelen. Frisian Investors verwacht dat deze landbouwgrond in Roemenië over tien jaar verdubbeld is in prijs. Het management bezit momenteel 40% van de certificaten. Zie website Ralph Hamers benoemd tot voorzitter bestuur ING Groep De 46-jarige Ralph Hamers wordt de nieuwe topman van bank en verzekeraar ING, als aandeelhouders zijn benoeming goedkeuren. Hamers zou de jongste topman ooit worden in de geschiedenis van de bank en verzekeraar. Zijn Roemeense connectie was dat hij van 1999 tot 2002 general manager ING Romania was en thans de voorzitter van de Raad van Advies van het Dutch Romanian Network is. Ralph Hamers is al sinds 1991 actief in de organisatie. De beoogde topman begon als relatiebeheerder Structured Finance voor grote klanten. Daarmee deed hij een schat aan ervaring op in de tak voor zakelijke klanten van ING. Verderop in zijn loopbaan stond hij wereldwijd zelfs aan het hoofd van het zakelijke netwerk van de bank. Maar hij heeft ook ervaring met de consumentenkant van de organisatie. Zo gaf hij onder meer leiding aan ING Bank in Nederland. Verder leidde hij Network Management voor Retail Banking Direct en International. Ralph Hamers is sinds maart 2011 voorzitter van ING België en Luxemburg. Raplh Hamers heeft ruime ervaring in risicomanagement. Ook is hij bedreven in het leiden van strategische veranderingen. Zo speelde hij een belangrijke rol in het moderniseren van kantoren in België en Luxemburg en het uitbreiden van online verkoopkanalen. Ralph Hamers studeerde Business Econometrics en Operations Research aan de universiteit van Tilburg. Daarnaast deed hij opleidingen aan onder meer de universiteit van Oxford, het NIBE-SVV en het Amsterdam Institute for Finance

2 DRN Pluim! Wij geven graag pluimen aan ondernemers die actief zijn op het terrein van community investment wat wij vrij vertaald de activiteit noemen waarbij wordt geïnvesteerd in de Roemeense gemeenschap, dus een humanitair doel dienende. Wij hebben voldoende pluimen ingeslagen omdat we tot onze vreugde hebben ontdekt dat veel leden vrij onopvallend zich daarmee bezighouden. Deze keer gaat de pluim naar Kees Kuijken CEO van KLG Logistics. Naast zijn zijn activiteiten op het terrein van logistieke dienstverlening waar hij in Roemenie een prominente positie heeft veroverd, ondersteunt hij het onderwijs voor autistische kinderen in Iasi, SOS Kinderdorpen en de stichting Speranta die zich richt op het vergroten van kansen van Roemeense kinderen en jongeren, in het bijzonder van kinderen in nood en moeilijk lerende en gehandicapte jongeren. Dus die pluim heeft hij zeker verdiend! Scheepvaart sector Damen Shipyards Galati(Roemenie) lanceert World Diamond Op 18 januari jl.heeft Damen Shipyards in Roemenie zijn eerste van de zes bevoorradingsschepen geleverd voor het Noorse bedrijf World Wide Supply. Het type PSV 3300 ook genoemd World Diamond dient om materialen en personen van en naar booreilanden te vervoeren en moeten bestand tegen ruwe weersomstandigheden. Voorts zijn zij ook uitgerust om branden te onderdrukken. Damen werkt in Roemenie hierbij samen met andere Nederlandse bedrijven en comakers, zoals Helmers uit Sappemeer(isolatie, stoffering, meubels), Eekels uit Kolham(electrische uitrusting en installaties), Den Breejen uit Sliedrecht(schilderen en conservering) en De Haan uit Hoogezand(airconditioning en ventilatie).

3 Automotive sector Marktaandeel Dacia gestegen De verkoop van Dacia in de EU is in januari 8,8 procent gegroeid ten opzichte van een jaar geleden; van tot voertuigen. De totale verkoop op de Europese markt daalde in die zelfde periode juist met 8,7 procent. Daarmee steeg het marktaandeel van Dacia in januari van 1,9 naar 2,3 procent. Het marktaandeel van Dacia eigenaar Renault steeg van 8,3 naar 8,6 procent. De Europese autoverkopen in januari van ruim euro vormen een historisch dieptepunt sinds 1990, het jaar waarin de statistieken voor het eerst werden verzameld. Van die voertuigen werden er in Duitsland verkocht, in Frankrijk en in Italië. Pirelli start productie banden voor F1 in Slatina Bandenproducent Pirelli heeft in zijn fabriek in Slatina een nieuwe afdeling opgericht die banden gaat produceren voor de racesport. Een ploeg van 68 personen gaat banden produceren voor de kampioenschappen GT, GP2 en de Formule 1. Vooralsnog dient de afdeling als ondersteunende productiefaciliteit voor de fabriek in het Turkse Izmit. Foodsector Roemenië niet de schuld van paardenvlees De Roemeense premier Victor Ponta heeft woedend gereageerd op het feit dat Roemenië de schuld krijgt in het paardenvleesschandaal. Ponta legt de schuld voor het paardenvleesschandaal bij Frankrijk. Er is geen enkele onregelmatigheid begaan door een Roemeens bedrijf of op Roemeens grondgebied. Het laatste wat Roemenië nodig heeft, is dat onze producenten te schande gemaakt worden omdat iemand in Frankrijk de gegevens veranderde over de oorsprong van het vlees, aldus Ponta kort voor een vergadering over het schandaal. We moeten op iets heel belangrijks letten, namelijk of we gaan toelaten of Roemenië de schuld krijgt in een conflict tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. Inmiddels blijkt dat vooral de vleesverwerkende industrie onder andere in Nederland de boosdoener is en waarbij de Voedsel en Waren Autoriteit steken hebben laten vallen. Het Roemeense verhaal diende alleen maar om de aandacht van eigen falen af te leiden. Sector mijnbouw Regering wil mijnen heropenen De regering is bezig met wetgeving die het mogelijk moet maken om kolen- en metaal-mijnen te heropenen. Volgens minister van Economische Zaken Varujan Vosganian(PNL) is de wetgeving nodig om de heropening, op basis van private investeringen en met gebruik van nieuwe technologie, te versnellen. Hij voegde er aan toe dat de beslissing een direct gevolg is van interesse van buitenlandse investeerders in de Roemeense kolen en uranium voorraden. Een omstreden plan van de Canadese Rosia Montana Gold Corporation om cyanide te gebruiken bij de winning van goud in een bovengrondse goudmijn in Transsylvanië valt volgens Vosganian niet onder de nieuwe wetgeving.

4 Economische ontwikkelingen Nederlandse invoer uit Roemenië stijgt met kwart Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2011 de Nederlandse invoer van goederen uit Roemenië met bijna 25% is gestegen naar een recordhoogte van 1,2 miljard euro. De invoer van oliehoudende zaden droeg hier in belangrijke mate aan bij. De export naar Roemenië is in 2011, in vergelijking met 2010, met 7% toegenomen tot 1,6 miljard euro. Sinds de toetreding van Roemenië tot de EU in 2007 is de invoer met 130% in waarde gestegen. De uitvoer steeg slechts met 13%. Promotie voor Roemeense producten in Duitsland Roemenië gaat wijn en voedsel promoten op de Duitse markt. Het initiatief komt van het Roemeense Ministerie van Economische Zaken. Dit jaar zullen twee promotiecentra worden geopend in Ulm en München. Roemeense producenten krijgen de kans om hun waren aan de man te brengen op markten in Stuttgart en Ulm, waar ze standplaatsen tegen een gereduceerde prijs kunnen huren. Volgens Cristian Cutas van Economische Zaken is er veel vraag naar Roemeense producten in Duitsland. Hij wil de Vereniging voor Saksen in Transylvanië gebruiken om Roemeense producten te promoten bij hotels en pensions in Duitsland. Roemenie scoort veel beter dan Nederland Het gemiddeld begrotingstekort in de Eurozone is 2,8% en in Nederland is sprake van een begrotingstekort van 3,6%, terwijl Roemenie een begrotingstekort kent van 2,4%. De Wereldbank verwacht in Nederland een magere economische groei van 0,25% en in Roemenie van 2,8%.Bezuinigen is slechts een deel van de oplossing die zonder het bevorderen van economische groei de situatie zelfs verergert. Politiek en overheid Nieuwe handelsraad ambassade Boekarest Tot de nieuwe handelsraad in Boekerest als opvolger van Hans Smaling is benoemd Huub von Frijtag Drabbe. Hij is thans nog werkzaam als beleidsmedewerker bij het Directoraat Generaal Internationale Betrekkingen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Destijds heeft hij de studie Urban, Port and Transport Economics aan de Erasmus Univeristeit afgerond.de wisseling van de wacht zal omstreeks de zomerperiode plaatsvinden. Staatssecretaris van transport Valentin Preda ontslagen De succesvolle nationale dienst voor bestrijding van corruptie DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie) heeft de staatsecretaris Valentin Preda(PSD) aangehouden wegens verdenking van corruptie. Vervolgens is hij door de premier Viktor Ponta(PSD) uit zijn functie ontheven. Over de tenlastelegging is inhoudelijk nog niets bekend.de PSD afdeling Constanta heeft op de arrestatie buitenproportioneel gereageerd; Valentin Preda is vice voorzitter van deze afdeling. Daarnaast was hij adviseur van de geruchtmakende burgemeester Mazare (PSD) van Constanta die vorig jaar een voorstel indiende om tot regionalisatie van het bestuur van Havenbedrijf over te gaan. Preda is tevens bestuurslid van het havenbedrijf van Constanta (Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta).

5 Bezoek minister Titus Corlăţean aan Nederland verhelderend Onlangs bracht de Roemeense Minister van Buitenlandse Zaken(PSD) een officieel bezoek aan Nederland en sprak onder andere met zijn Nederlandse ambtgenoot minister Frans Timmermans en de staatssecretaris Fred Teven van Veiligheid en Jusititie. Ook werd hij door een aantal leden van de Vaste Kamercommissies Europese Zaken en de Eerste Kamer ontvangen. Tijdens deze bezoeken maakten Peter de Ruiter en Ben Jager deel uit van de Roemeense delegatie. Vooral bij de leden van de Eerste Kamer en ook de Tweede Kamer heeft het bezoek verhelderend gewerkt, want de dossierkennis over Roemenië was matig. Men was bijvoorbeeld nauwelijks op de hoogte van Frontex, een organisatie die toeziet en assisteert bij de bewaking van de buitengrenzen van Europa en waar Roemenie op twee landen na het grootste detachement heeft ingebracht.dus in feite helpt Roemenie als niet Schengenland bestaande Schengenlanden om hun (Europese) buitengrenzen op orde te krijgen.een VVD kamerlid beweerde dat Roemenie te vroeg tot de EU was toegetreden, maar vergat blijkbaar dat het bekende VVD kamerlid Hans van Baalen(en zijn partij) in 2006 juist voor de Roemeense toetreding had gepleit. Men beaamde dat het juridisch niet correct is geweest om de Schengenovereenkomst waar Roemenie reeds lang in ruime mate aan voldoet nadien te koppelen aan het Cooperatie en Verificatie Mechanisme dat zich voornamelijk richt op de aanpak van de corruptie en justitiele hervormingen. Overigens heeft Roemenie met betrekking tot het CVM grote sprongen voorwaarts gemaakt. Minister Corlăţean plaatste de discussie tussen Nederland en Roemenie in een breder perspectief en attendeerde erop dat ons land sterk profiteert van het feit dat Roemenie deel uitmaakt van de EU, want er zijn maar liefst 4300 Nederlandse bedrijven die samen voor zeven miljard in Roemenie hebben geinvesteerd.in een periode van economische recessie in Nederland zou men hier ook eens aandacht aan moeten besteden. Het kwam tijdens een druk bezochte bijeenkomst op Instituut Clingendael wel aan de orde, waar Viktor Schoenmakers aandacht vroeg voor de samenwerking tussen de Havenbedrijven van Rotterdam en Constanta. Op 7 maart a.s. komt de Europese JBZ Raad(bestaande uit uit de ministers van justitie en/of binnenlandse zaken van de lidstaten van de Europese Unie) bijeen en zal aan de hand van het interimrapprt CVM een beslissing nemen of Roemenie al dan niet kan toetreden tot de Schengenzone, waarbij rekening wordt gehouden met het Duitse compromis om het in twee fases te doen, dus eerst de lucht- en zeehavens en dan de landsgrenzen. In de tussenliggende periode kan de Nederlandse regering haar standpunt bepalen. Mensen die wat verder van de politiek af staan vragen zich terecht af of de politici hun tijd niet beter kunnen besteden omdat Roemenie sowieso op 1 januari 2014 zal toetreden, want dan vervalt de maximale termijn van uitstel. Buitenlandse handel ondergebracht bij Buitenlandse Zaken Bij het aantreden van het nieuwe kabinet is besloten tot het aanstellen van een minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Daarmee komt de verantwoordelijkheid voor de buitenlandse handel te liggen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar het voorheen bij het ministerie van Economische Zaken lag. Het directoraat-generaal van de Buitenlandse

6 Economische Betrekkingen (DG BEB) is daarom recent verhuisd van het ministerie van Economische zaken naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. De BEB blijft er voor het Nederlandse bedrijfsleven en ondersteunen zij de bewindslieden van zowel EZ als BZ in hun inzet voor de Nederlandse economie. Het kan c.q. zal hopelijk een upgrade betekenen voor de economische diplomatie en derhalve het Nederlands bedrijfsleven ten goede komen. Draculajacht door Arbeidsinspectie De laatste maanden bereiken de DRN berichten van ongeruste ondernemers en constateren wij ook uit de media (met name het Financieel Dagblad) dat de arbeidsinspectie activiteiten ontplooit die buitenproportioneel zijn. De indruk wordt gewekt dat Nederlandse bedrijven die in Roemenië gevestigd, dan wel Roemeense bedrijven die in Nederland activiteiten ontplooien, een speciaal doelwit zijn, waardoor het de bijnaam Draculajacht heeft gekregen. Zoals u in het FD recent heeft kunnen lezen, scheert de arbeidsinspectie bonafide bedrijven over één kam met malafide uitzendbureaus die allerlei constructies bedenken om de wet- en regelgeving te ontduiken. Het lijkt of de goeden onder de kwaden moeten lijden. In het Rotterdamse Rijnmondgebied dreigt een in aanbouw zijnde raffinaderij in zijn bedrijfsuitoefening te worden gehinderd, waardoor het een negatieve invloed heeft op de plaatselijke werkgelegenheid. In een eerder stadium werd het DRN lid (Herman) Hutten Staalbouw al ten onrechte aan de schandpaal genageld, waardoor hij zelfs zijn Roemeense bedrijf moest ontmantelen. Een belangrijke oorzaak was de slechte communicatie met de arbeidsinspectie. De DRN heeft zijn verontrusting uitgesproken bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waaronder de Arbeidsinspectie ressorteert, maar de ambtelijke top beperkt zich tot een procedurele verwijzing naar de Arbeidsinspectie en de bestaande bezwaarprocedure. Als men deze procedure tegen het licht houdt, blijkt dat de bezwaarcommissie bestaat uit ambtenaren van hetzelfde ministerie; de slager keurt, geheel volgens Kafka, zijn eigen vlees. Verder blijkt dat de Arbeidsinspectie handelt in strijd met de Europese Dienstenrichtlijn. Ook liet men brutaal een persbericht uitgaan over een zaak die nog in behandeling is bij de bezwaarschriftenprocedure! Uiteraard zal de DRN samen met anderen actie blijven ondernemen om bonafide ondernemers te beschermen tegen deze laakbare praktijken, mede om te voorkomen dat in een tijd van economische recessie de economische belangen van het internationaal bedrijfsleven worden geschaad. Dus het laatste woord hierover is nog niet gezegd! Klaus Johannis toegetreden tot regeringspartij PNL De populaire burgemeester van Sibiu(Hermannstadt), Klaus Johannis, is gisteren toegetreden tot politieke partij PNL. In een persconferentie met partijleider Crin Antonescu liet Johannis doorschemeren dat hij in de toekomst een premierschap en of presidentschap niet uitsluit. Hij krijgt daarbij de functie van senior vice president een functie die tot op heden niet bestond. Het impliceert dat hij feitelijk de tweede man in de partij wordt. In 2009 werd hij door de PSD en PNL al eens voorgedragen, maar toen blokkeerde president Traian Basescu (PDL) de benoeming. De officiele toetreding tot de PNL is niet verrassend, want de regionale partij Demokratisch Deutsches Forum, waarvan

7 Klaus Johannis voorzitter is, is van oudsher gelieerd met de liberale PNL. In het verleden(2004) ondersteunde hij een onderzoek(uitgevoerd door Operation Villages Roumains, voorzitter Ben Jager) naar de Nederlandse Sporen in Transsylvanië omdat de Saksen ook deels uit de Zuidelijke Nederlanden afkomstig waren. Door zijn intensieve bemoeienis wist Sibiu in 2007 ook de Culturele hoofdstad van Europa te worden. Bijzondere berichten Eerste Roma museum geopend Onlangs werd er in het deelgemeentekantoor van district 6 in Boekarest het Roma museum geopend. Volgens de oprichters is er behoefte aan dit museum om de vooroordelen in de publieke discussie over de Roma en hun cultuur weg te nemen. Dank zij de actieve participatie van de liberale burgemeester Rares Manescu(echtgenoot van Ramona Manescu Lid Adviesraad DRN) is een en ander tot stand gekomen. Naast attributen die te maken hebben met de Roma cultuur beloven de de oprichters van het museum ook een verzameling ideeën en verhalen die worden ondersteund door objecten. 20 februari is voor de Roma de officiële dag van de vrijheid. Ajax uitgeschakeld door Steaua Boekarest De Amsterdamse voetbalclub Ajax had onlangs het thuisduel met Steaua Boekarest in de Europa League winnend afgesloten. De formatie van Frank de Boer won de heenwedstrijd in de Amsterdam ArenA met 2-0. De wedstrijd werd bijgewoond door de Roemeense premier Viktor Ponta, de minister van landbouw Daniel Constantin en de Roemeense ambassadeur Ireny Comaroschi. Namens de DRN waren Kees Kuijken en Ben Jager aanwezig bij dit informele bezoek om aandacht te vragen voor een aantal zaken die op het wensenlijstje van Nederlandse ondernemers in Roemenie staan. Tijdens de uitwedstrijd op 21 februari jl.in Boekarest waren de Ajacieden kansloos, want de Roemeense tegenstanders wisten al snel hun achterstand in te lopen door tweemaal te scoren. En hetzelfde herhaalde zich bij het nemen van strafschoppen, waardoor Steaua doorgaat in Europa League. In het kader van de WK kwalificatie spelen Nederland en Roemenie op 26 maart a.s. tegen elkaar in de Arena. De eerste wedstrijd werd op 16 oktober 2012 gespeeld in Boekarest waar Nederland Roemenie met 4 1 heeft verslagen. Andere ploegen in poule D zijn: Turkije, Estland, Andorra en Hongarije. Within Temptation op festival ARTmania 2013 De Nederlandse metalband Within Temptation treedt op 9 augustus van dit jaar op in Sibiu. De groep is een van de eerste namen die vastgelegd zijn voor het hoofdpodium van festival ARTmania dat plaatsvindt tussen 5 en 11 augustus. Eerder trad Within Temptation al op in Targu Mures op festival Peninsula. Lage levensverwachting voor Roemenen De levensverwachting van Roemenië is sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw met 13 jaar gestegen. Toch leven Roemenen gemiddeld 5 jaar korter dan de gemiddelde Europeaan. De levensverwachting is direct gerelateerd aan de

8 investeringen in de gezondheidszorg en daarom relatief laag in Roemenië, aldus de Roemeense afdeling van de Europese federatie van de farmaceutische industrie EFPIA. In Europa hebben de Zwitsers met meer dan 80 jaar de langste levensverwachting. Daarna volgen IJsland, Italië en Nederland. De Roemeense buurlanden Hongarije en Bulgarije zitten op respectievelijk 73,3 en 72,8 jaar. Onderaan de lijst staan Roemenië (72,7 jaar), Litouwen (71,1 jaar) en Letland (70,9 jaar). BZN - Muziek van de vrijheid in Roemenië De hernieuwde samenwerking tussen Jan Keizer en Anny Schilder heeft bij hun optredens in Roemenie veel emotionele reacties losgemaakt. Zij zijn daarom enorm populair omdat zij de muziek van de vrijheid vertolkten. Ten tijde van het communistische regime was westerse muziek verbonden. Maar in het geheim werd destijds de muziek van BZN, samen met ABBA, Boney en Pink Floyd gedraaid, waardoor ze bijzondere gevoelens bij deze muziek hebben en hun nieuwe album The Two of Us gretig aftrek vindt. Belangrijk event voor Nederlandse logistieke bedrijven Als reminder voor de late beslissers attenderen wij u op het logistieke seminar dat volgende week dinsdag 5 maart a.s. in Boekarest plaatsvindt en waarvan u onderstaand het concept programma aantreft. Voor deelname en informatie: Natasja Hart, mobiel Romania on track Logistics Seminar Bucharest 5 March 2013 PRELIMINARY PROGRAMME * Registration Welcome Moderators Dragos Geletu Managing director KLG Romania Marilena Matei President Traffic Media Introduction to the theme of the day Mario Schoofs Chairman European Gateways Platform CCO of Wim Bosman Group Benefits of the cooperation between Romania and the Netherlands HE M. van Bonzel,Ambassador to the Netherlands Infrastructure for logistic development HE Minister Sova Minister for Infrastructure Projects and Foreign investment Cooperation between the Ports Roger Clasquin,Director Port of Rotterdam International HE Minister Fenechiu,Minister of Transport EGP Project Results so far

9 Robin Martens European Gateways Platform Interactive Panel discussion Interactive discussion with the participants (use of green and red voting cards). The panel discussion will reflect once more on the main topics of the day; Fiscal regime, Port Development and Intermodal Transport Coffee break Fiscal framework for logistic development Peter de Ruiter,Managing Partner PWC Romania Intermodal framework for logistic development Konstantinos Papoudopoulos, Managing Director East Interferry Boats Lunch Roundtables Round table 1 Port development Round table discussion with mr. Roger Clasquin, Director Port of Rotterdam International on the possible cooperation between the Port of Constanta and the Port of Rotterdam. The Port of Constanta is a major factor in the development of Romania as the Eastgate to Europe. How can the Port of Rotterdam help? And what are the next steps planned by the Port of Constanta? Moderator: Dragos Geletu Roundtable 2 Intermodal transport Discussion on the development of intermodal transport modalities and the priority setting there in with a representative of the Ministry of Transport. Moderator: Mr. Konstantinos Papoudopoulos Round table 3 Cooperation with the National Agency for Fiscal Administration. Round table discussion with mr. Dorel Fronea, Vice President National Agency for Fiscal Administration on the cooperation with the NAFA and specifically the implementation of the Authorised Economic Operator. Moderator: To be decided Round table 4 Expension of the offshore breakwater in Constanta port. The Romanian Ministry of Transport has awarded Van Oord Dredging and Marine contractors the contract to extend the breakwater in the Port of Constanţa. In this round table mr. Willem Scholten of Van Oord will present the plans for the extensions of the breakwater. Moderator: To be decided Conclusions Summary of the conclusions of the round tables and the seminar Cocktail * This is the Preliminary programme of the seminar, changes in the programme may still occur. Voor dit nieuwsoverzicht is onder andere gebruik gemaakt van berichten die eerder verschenen op de website

10

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere landen

Nadere informatie

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank GROEP / KLAS.. Naam: Ga www.schooltv.ntr.nl Zoek op trefwoord: EU Bekijk de clip Het ontstaan van de EU en maak de volgende vragen. Gebruik de pauzeknop

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz)

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Lees ter voorbereiding de volgende teksten en bekijk de vragen en antwoorden van de quiz. De juiste antwoorden zijn vetgedrukt. Wat wil en doet

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Buitenlandse investeringen door het MKB

Buitenlandse investeringen door het MKB M00408 Buitenlandse investeringen door het MKB Toenemende investeringen in lagelonenlanden of op kousenvoeten naar buurlanden? Jolanda Hessels Maarten Overweel Zoetermeer, 13 oktober 004 Buitenlandse investeringen

Nadere informatie

Handelsmerken 0 - DEELNAME

Handelsmerken 0 - DEELNAME Handelsmerken 29/10/2008-31/12/2008 391 antwoorden 0 - DEELNAME Land DE - Duitsland 72 (18.4%) PL - Polen 48 (12.3%) NL - Nederland 31 (7.9%) UK - Verenigd Koninkrijk 23 (5.9%) DA - Denemarken 22 (5.6%)

Nadere informatie

Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner

Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner Internationaal Ondernemen Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner In opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken Partners for International Business Internationaal ondernemen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 21 501-21 Jeugdraad Nr. 7 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

2. Beter nu dan later

2. Beter nu dan later Daarom Duits 1. Engels is niet voldoende Natuurlijk is kennis van de Engelse taal essentieel, maar: Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus. Uit een enquête onder bedrijven die actief zijn in Duitsland

Nadere informatie

Presentatie Meet & Share. Welkom in Den Haag

Presentatie Meet & Share. Welkom in Den Haag Presentatie Meet & Share Welkom in Den Haag Presentatie Meet & Share Presentatie Meet & Share www.thehagueomc.com Presentatie Meet & Share Eerste resultaten: eerste helft 2012 ruim 587.000 * overnachtingen.

Nadere informatie

Buitenlandse investeringen maken de Nederlandse economie sterk

Buitenlandse investeringen maken de Nederlandse economie sterk Buitenlandse investeringen maken de Nederlandse economie sterk Buitenlandse investeringen maken de Nederlandse economie sterk Investeringen door buitenlandse bedrijven hebben een belangrijke toe gevoegde

Nadere informatie

MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG!

MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG! MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG! I.I De geboorte van de Europese Unie Zoals jullie waarschijnlijk wel weten zijn er de vorige eeuwen veel oorlogen in Europa geweest. Vooral de Eerste en de Tweede Wereldoorlog

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARINGEN VAN DE HUIDIGE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN EN DE NIEUWE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN BIJ DE OVEREENKOMST

GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARINGEN VAN DE HUIDIGE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN EN DE NIEUWE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN BIJ DE OVEREENKOMST 443 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 91 niederländische Erklärungen (Normativer Teil) 1 von 13 EN VAN DE HUIDIGE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN EN DE NIEUWE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN BIJ DE

Nadere informatie

World Economic Forum publiceert Global Information Technology Report 2010-2011

World Economic Forum publiceert Global Information Technology Report 2010-2011 PERSBERICHT World Economic Forum publiceert Global Information Technology Report 20-2011 Nederland zakt naar de 11e plaats op ranglijst van WEF Global Information Technology Report, en de opkomende economieën

Nadere informatie

AGENDA. 1. Opening. 3. Sluiting

AGENDA. 1. Opening. 3. Sluiting AGENDA Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Nutreco Holding N.V., te houden op dinsdag 30 juni 2009, aanvang 10.30 uur, ten kantore van de Vennootschap, Veerstraat 38, 5831 JN Boxmeer

Nadere informatie

HOE BETAALT U? HOE ZOU U WILLEN BETALEN?

HOE BETAALT U? HOE ZOU U WILLEN BETALEN? HOE BETAALT U? HOE ZOU U WILLEN BETALEN? 2/09/2008-22/10/2008 Er zijn 329 antwoorden op 329 die voldoen aan uw criteria DEELNAME Land DE - Duitsland 55 (16.7%) PL - Polen 41 (12.5%) DK - Denemarken 20

Nadere informatie

Herman 1ste president van EU

Herman 1ste president van EU Herman 1ste president van EU Herman for President Een droom van een grijze muis komt uit uit! Heel het land reageerde positief op de aanstelling van Herman Van Rompuy als Europees president. Velen vonden

Nadere informatie

2. Duitsland is onze belangrijkste handelspartner. 1. Duits is de meest gesproken moedertaal in de EU

2. Duitsland is onze belangrijkste handelspartner. 1. Duits is de meest gesproken moedertaal in de EU FEST! M O R A DA S T I DU 1. Duits is de meest gesproken moedertaal in de EU 2. Duitsland is onze belangrijkste handelspartner Ongeveer twintig procent van de EU-burgers heeft Duits als moedertaal. Dat

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARINGEN VAN DE HUIDIGE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN EN DE NIEUWE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN BIJ DE OVEREENKOMST

GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARINGEN VAN DE HUIDIGE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN EN DE NIEUWE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN BIJ DE OVEREENKOMST EN VAN DE HUIDIGE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN EN DE NIEUWE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN BIJ DE OVEREENKOMST AF/EEE/BG/RO/DC/nl 1 BETREFFENDE DE TIJDIGE BEKRACHTIGING VAN DE OVEREENKOMST BETREFFENDE

Nadere informatie

Impressie van de ICT-missies naar Dubai en naar Palestina

Impressie van de ICT-missies naar Dubai en naar Palestina Nieuwe ICT exportmarkten kostenbesparing innovatie Impressie van de ICT-missies naar Dubai en naar Palestina 1. Missie naar Palestina Van 6 tot 8 december 2013 vond een economische missie naar Palestina

Nadere informatie

Werkloosheid in de Europese Unie

Werkloosheid in de Europese Unie in de Europese Unie Diana Janjetovic en Bart Nauta De werkloosheid in de Europese Unie vertoont sinds 2 als gevolg van de conjunctuur een wisselend verloop. Door de economische malaise in de jaren 21 23

Nadere informatie

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken De Nederlandse bancaire vorderingen 1 op het buitenland zijn onder invloed van de economische crisis en het uiteenvallen van ABN AMRO tussen

Nadere informatie

Deel 3. Wat doet de Europese Unie? 75

Deel 3. Wat doet de Europese Unie? 75 DEEL 3.4 DE EURO Deel 3. Wat doet de Europese Unie? 75 3.4. DE EURO DOEL - De leerlingen/cursisten ontdekken de voordelen van het gebruik van de eenheidsmunt: wisselen van geld is niet meer nodig, je spaart

Nadere informatie

Betalingsachterstand bij handelstransacties

Betalingsachterstand bij handelstransacties Betalingsachterstand bij handelstransacties 13/05/2008-20/06/2008 408 antwoorden 0. Uw gegevens Land DE - Duitsland 48 (11,8%) PL - Polen 44 (10,8%) NL - Nederland 33 (8,1%) UK - Verenigd Koninkrijk 29

Nadere informatie

Resultaten 2014 Rotterdam Partners

Resultaten 2014 Rotterdam Partners Resultaten 0 Rotterdam Partners Rotterdam Partners International Trade & Investment is in 0 actief betrokken geweest bij de realisatie van 0 projecten in de Rotterdam regio. Hiervan waren confirmed projects,

Nadere informatie

TRANSPORT & LOGISTICS 2013. Post show report TRANSPORT & LOGISTICS 2013. www.easyfairs.com/transport-nl

TRANSPORT & LOGISTICS 2013. Post show report TRANSPORT & LOGISTICS 2013. www.easyfairs.com/transport-nl Post show report TRANSPORT & LOGISTICS 2013 Bezoekers per bedrijfsactiviteit Producerende bedrijven en verladers uit o.a. (petro)chemie, voeding, metaal, retail en kunststoffen Transport en expeditie 5%

Nadere informatie

2. Beter nu dan later

2. Beter nu dan later Daarom Duits 1. Engels is niet voldoende Natuurlijk is kennis van de Engelse taal essentieel, maar: Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus. Onderzoek wijst uit dat 86 procent van de Nederlandse ondernemers

Nadere informatie

OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008

OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008 OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008 Instructie Met als doel het studiecurriculum te verbeteren of verduidelijken heeft de faculteit FEB besloten tot aanpassingen in enkele programma s die nu van

Nadere informatie

Vanuit de topsector Logistiek wordt er voor de logistieke markt ruimte gecreëerd om te ondernemen, te investeren en te exporteren.

Vanuit de topsector Logistiek wordt er voor de logistieke markt ruimte gecreëerd om te ondernemen, te investeren en te exporteren. Vanuit de topsector Logistiek wordt er voor de logistieke markt ruimte gecreëerd om te ondernemen, te investeren en te exporteren. Er ontstaat weer vraag en de logistieke professional heeft behoefte aan

Nadere informatie

Europese Ster. Definitief akkoord toekomstig landbouwbeleid. Europese Ster 709-01 juli 2013. Roo, Marijke de. Een nieuwsbrief van:

Europese Ster. Definitief akkoord toekomstig landbouwbeleid. Europese Ster 709-01 juli 2013. Roo, Marijke de. Een nieuwsbrief van: Roo, Marijke de Van: Europese Ster Verzonden: maandag 01 juli 2013 15:03 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Europese Ster 709-01 juli 2013 Opvolgingsmarkering: Markeringsstatus:

Nadere informatie

BRUSSEL Wat gebeurt daar? Peter N. Ruys

BRUSSEL Wat gebeurt daar? Peter N. Ruys BRUSSEL Wat gebeurt daar? Peter N. Ruys INHOUD 1. Algemene kennis over de EU 2. Wat ging eraan vooraf 3. Structuur 4. Totstandkoming wetten De Europese Unie: 500 miljoen mensen 27 landen EU-landen Kandidaat-EU-landen

Nadere informatie

Informatiebrief wetgeving bepaling hoogte collegegelden

Informatiebrief wetgeving bepaling hoogte collegegelden Informatiebrief wetgeving bepaling hoogte collegegelden In het Hoger Onderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen wettelijk en instellingscollegegeld. Het wettelijk collegegeld wordt door de minister vastgesteld

Nadere informatie

Internationaliseringsdesk regio Zwolle

Internationaliseringsdesk regio Zwolle Internationaliseringsdesk regio Zwolle Rapportage over de mogelijke behoefte aan een internationaliseringsdesk/duitslanddesk voor de regio Zwolle Lectoraat International Business Kenniscentrum Strategisch

Nadere informatie

De haperende groeimotor van het Nederlands kleinbedrijf

De haperende groeimotor van het Nederlands kleinbedrijf De haperende groeimotor van het Nederlands kleinbedrijf Januari 2016 Justin Jansen, Erasmus Universiteit Rotterdam Occo Roelofsen, McKinsey & Company Poll: Hoe gaat het met ondernemerschap in Nederland?

Nadere informatie

Wijnimport Nederland naar regio

Wijnimport Nederland naar regio DO RESEARCH Wijnimport Nederland naar regio Sterke opmars wijn uit Chili Jeroen den Ouden 1-10-2011 Inleiding en inhoudsopgave Pagina I De invoer van wijn in Nederland 1 II De invoer van wijn naar herkomst

Nadere informatie

Meer of Minder Turkije. Hasselt 9 october 2014/Voka Stijn Skondras Michel Decat

Meer of Minder Turkije. Hasselt 9 october 2014/Voka Stijn Skondras Michel Decat Meer of Minder Turkije Hasselt 9 october 2014/Voka Stijn Skondras Michel Decat Inhoud De Perceptie op Turkije is fout. 1O goede redenen om te investeren in Turkije. Voor je zaken begint te doen. Contracten

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING Non-member state of the Council of Europe (Belarus) LIDSTATEN HOOFDZETEL EN OVERIGE VESTIGINGEN BEGROTING Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan,

Nadere informatie

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN LESTIPS OP WWW.EUROPAEDUCATIEF.NL HET STARTPUNT VOOR EUROPA IN HET ONDERWIJS. werkvel - 1. Tweede Fase Havo/vwo

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN LESTIPS OP WWW.EUROPAEDUCATIEF.NL HET STARTPUNT VOOR EUROPA IN HET ONDERWIJS. werkvel - 1. Tweede Fase Havo/vwo werkvel - 1 De Europese Unie (EU). Je hebt er dagelijks mee te maken. Al is het alleen al omdat je niet alleen Nederlander bent, maar ook Europeaan. Of dat er bijvoorbeeld euro s in je portemonnee zitten.

Nadere informatie

ECC-Net: Travel app. Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland. Informatieblad app - ECC-Net: Travel

ECC-Net: Travel app. Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland. Informatieblad app - ECC-Net: Travel 1 ECC-Net: Travel app Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland Een gezamenlijk project van het Netwerk van Europese Consumentencentra Naam van de APP ECC-Net:

Nadere informatie

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Korte omschrijving werkvorm De leerlingen beantwoorden vragen over de Europese politiek aan de hand van korte clips van Nieuwsuur in de Klas. Leerdoel De leerlingen leren

Nadere informatie

BID 2014: John Fentener van Vlissingen pleit voor aanpassing politiek stelsel

BID 2014: John Fentener van Vlissingen pleit voor aanpassing politiek stelsel Als dit bericht geen beeld bevat klik dan hier om het bericht te openen via de browser. - Persbericht - BID 2014: John Fentener van Vlissingen pleit voor aanpassing politiek stelsel Verbintenis tussen

Nadere informatie

ENTANGLE - Nieuwsbrief

ENTANGLE - Nieuwsbrief INHOUD Projectachtergrond 1 Projectomschrijving 2 Partners 3 Kick ck-off meeting in Brussel 4 Rethinking Education 4 Contactgegevens en LLP 5 ENTANGLE vindt zijn oorsprong in de dagelijkse praktijk binnen

Nadere informatie

Ondernemen in crisistijd. Eddy Drent International Finance Manager

Ondernemen in crisistijd. Eddy Drent International Finance Manager Ondernemen in crisistijd Eddy Drent International Finance Manager 13 september 2012 Rabobank Groep wereldwijd 1.650 kantoren in 48 landen, 19 International Desks om NL klanten te bedienen in 23 landen

Nadere informatie

Agenda. voor de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Hydratec Industries NV

Agenda. voor de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Hydratec Industries NV Agenda voor de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Hydratec Industries NV te houden op donderdag 21 mei om 14.30 uur in NH Hotel, Stationsstraat 75 te Amersfoort. 1. Opening 2. Mededelingen 3.

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit binnen het Nordic-Baltic Network. Kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Nordic-Baltic Network

Duurzame mobiliteit binnen het Nordic-Baltic Network. Kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Nordic-Baltic Network emarken Estland Finland Letland Litouwen Noorwegen IJsland Zweden Denemarken Estland Finland Letland Litouwen Noorwegen IJsland Zweden France Netherlansds Frankrijk Duurzame mobiliteit binnen het Nordic-Baltic

Nadere informatie

Topsector en de Buitenland Promotie Logistiek

Topsector en de Buitenland Promotie Logistiek Topsector en de Buitenland Promotie Logistiek Presentatie ALV NDL 20/11/2014 Agenda 1. Topsector logistiek 2. Organisatie en uitgangspunten 3. Cross-overs 4. Logistiek Koffertje en lonkend perspectief

Nadere informatie

WERKKOSTENREGELING. Exact Online Salaris ICT Accountancy praktijkdag: Salaris en HR innovaties

WERKKOSTENREGELING. Exact Online Salaris ICT Accountancy praktijkdag: Salaris en HR innovaties WERKKOSTENREGELING Exact Online Salaris ICT Accountancy praktijkdag: Salaris en HR innovaties 2 2014 EXACT - WERKKOSTENREGELING Agenda Exact Online Exact Online Salaris De huidige Werkkostenregeling Demo

Nadere informatie

Nederland zakt vier plaatsen op Human Capital Index: vaardigheden en kennis van oudere leeftijdscategorieën blijven onbenut.

Nederland zakt vier plaatsen op Human Capital Index: vaardigheden en kennis van oudere leeftijdscategorieën blijven onbenut. ONDERZOEKSRAPPORT Nederland zakt vier plaatsen op Human Capital Index: vaardigheden en kennis van oudere leeftijdscategorieën blijven onbenut. Introductie In het Human Capital 2015 report dat het World

Nadere informatie

Cloud adoptie in Europa:

Cloud adoptie in Europa: Public Briefing / Maart 2015 Cloud adoptie in Europa: Angst voor onveiligheid en gebrek aan kennis temperen implementaties Door: Maurice van der Woude 1 In december 2014 heeft EuroStat, een orgaan van

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.2.2016 COM(2016) 69 final 2016/0041 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van het protocol bij de

Nadere informatie

Grensoverschrijdende aftrek van fiscale verliezen

Grensoverschrijdende aftrek van fiscale verliezen Grensoverschrijdende aftrek van fiscale verliezen 20.01.2006-20.02.2006 220 antwoorden. Geef aan op welk gebied uw hoofdactiviteit ligt D - Industrie 58 26,4% G - Groothandel en kleinhandel; reparatie

Nadere informatie

Sterke toename van beleggingen in Duits en Frans schuldpapier. Grafiek 1 - Nederlandse aankopen buitenlandse effecten

Sterke toename van beleggingen in Duits en Frans schuldpapier. Grafiek 1 - Nederlandse aankopen buitenlandse effecten Sterke toename van beleggingen in Duits en Frans schuldpapier Nederlandse beleggers hebben in 21 per saldo voor bijna EUR 12 miljard buitenlandse effecten verkocht. Voor EUR 1 miljard betrof dit buitenlands

Nadere informatie

Verhoging fiscale inkomsten op tabak kan staatskas 200 à 300 miljoen opbrengen.

Verhoging fiscale inkomsten op tabak kan staatskas 200 à 300 miljoen opbrengen. Verhoging tabaksaccijnzen : meer inkomsten en minder rokers PERSBERICHT Verhoging fiscale inkomsten op tabak kan staatskas 200 à 300 miljoen opbrengen. In België werden er in 2009 11.617 miljoen sigaretten

Nadere informatie

Opening Customer Centers Persconferentie Berchem, Gent, Liège 2 april 2014

Opening Customer Centers Persconferentie Berchem, Gent, Liège 2 april 2014 Opening Customer Centers Persconferentie Berchem, Gent, Liège 2 april 2014 AGENDA 10u15 10u30 11u15 11u45 12u00 12u30 Onthaal Introductie Onze lokale strategie Customer Center in Berchem door Hilde Wuyts,

Nadere informatie

ICP Corporate Finance

ICP Corporate Finance ICP Corporate Finance Corporate Finance Adviseurs Bedrijfsprofiel Januari 2013 Profiel ICP Corporate Finance Corporate Finance Adviseur van management en aandeelhouders bij complexe Corporate Finance vraagstukken

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Research Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

Programma Open dag zaterdag 28 februari 2015 Program Open Day Saturday 28 February 2015

Programma Open dag zaterdag 28 februari 2015 Program Open Day Saturday 28 February 2015 Programma Open dag zaterdag 28 februari 2015 Program Open Day Saturday 28 February 2015 Tijd 09.15 09.45 Je bent op de Open dag, wat nu? Personal welcome international visitors 10.00 10.45 Je bent op de

Nadere informatie

Het is een grote eer om u hier in het Errera Huis, de officiële. residentie van de Vlaamse Regering, te mogen verwelkomen. Dit

Het is een grote eer om u hier in het Errera Huis, de officiële. residentie van de Vlaamse Regering, te mogen verwelkomen. Dit Donderdag 2 februari 2012 Welkomstwoord JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Ontmoeting Chinese minister van Cultuur Cai Wu - Errera, Brussel Zeer geachte collega, minister

Nadere informatie

De Economische Impact van Onderhoud Wat kunnen we leren van de MORE4CORE benchmarkstudie?

De Economische Impact van Onderhoud Wat kunnen we leren van de MORE4CORE benchmarkstudie? De Economische Impact van Onderhoud Wat kunnen we leren van de MORE4CORE benchmarkstudie? Rob van Dongen Executive Consultant, Mainnovation 1 Agenda 1: Introductie More4Core benchmark studie 2: Voorlopige

Nadere informatie

Ladies Night MKB accountants Vanhier

Ladies Night MKB accountants Vanhier Ladies Night MKB accountants Vanhier Workshops 1: Voordelig van A naar B 2: Grenzenloos ondernemen 3: Innovatief ondernemen 4: Van offerte tot factuur MKB accountants Vanhier Onderwijsaccountants Vanhier

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2015 Nr. 70

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2015 Nr. 70 13 (2013) Nr. 2 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2015 Nr. 70 A. TITEL Euro-mediterrane luchtvaartovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de regering

Nadere informatie

Vrijwel allen hier aanwezig hebben daar een bijdrage groot of klein aan geleverd. Daarom aan iedereen: Veel dank!

Vrijwel allen hier aanwezig hebben daar een bijdrage groot of klein aan geleverd. Daarom aan iedereen: Veel dank! - LET OP: ALLEEN HET GESPROKEN WOORD GELDT - Openingswoord Locoburgemeester Gehrels bij de ondertekening verzelfstandiging Haven Amsterdam op donderdag 21 maart 2013 Dames en heren, Excellentie, Het is

Nadere informatie

5. Protocol tot vaststelling van het statuut van de. Europese Investeringsbank

5. Protocol tot vaststelling van het statuut van de. Europese Investeringsbank De Slotakte vermeldt de verbindende protocollen en de niet-verbindende verklaringen Slotakte De CONFERENTIE VAN DE VERTEGENWOORDIGERS VAN DE REGERINGEN VAN DE LIDSTATEN, bijeen te Brussel op 30 september

Nadere informatie

Bas Pulles, Commissaris NFIA. NDL/HIDC seminar NL = logistieke kracht Duiven, 28 november 2013

Bas Pulles, Commissaris NFIA. NDL/HIDC seminar NL = logistieke kracht Duiven, 28 november 2013 Delen is Bas Pulles, Commissaris NFIA NDL/HIDC seminar NL = logistieke kracht Duiven, 28 november 213 Agenda Agenda Directe Buitenlandse Investeringen (DBI) wereldwijd NFIA resultaten 24-213 (t/m 31-1-213)

Nadere informatie

Inloggen op het Eduroam wireless netwerk

Inloggen op het Eduroam wireless netwerk Inloggen op het Eduroam wireless netwerk Inhoud Wat is Eduroam?... 3 Internationaal... 3 Eduroam op Nyenrode... 4 Eduroam instellen op jouw apparaat... 5 IPhone (IOS7 en hoger)... 6 Ipad (IOS7 en hoger)...

Nadere informatie

Examen economie thema 2 deel 1 Theorie thema 2: Produceren voor de wereldmarkt

Examen economie thema 2 deel 1 Theorie thema 2: Produceren voor de wereldmarkt Examen economie thema 2 deel 1 Theorie thema 2: Produceren voor de wereldmarkt Door: F. De Smyter en P. Holvoet 1. Geef een correcte omschrijving van de volgende economische begrippen: a) Globalisering:.

Nadere informatie

Europese vergelijking systemen van volwasseneneducatie en aanpak laaggeletterdheid

Europese vergelijking systemen van volwasseneneducatie en aanpak laaggeletterdheid Europese vergelijking systemen van volwasseneneducatie en aanpak laaggeletterdheid Dr. Maurice de Greef Prof. dr. Mien Segers 06-2016 Maastricht University, Educational Research & Development (ERD) School

Nadere informatie

Uitgebreide Pilot Nominaal = Normaal aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Uitgebreide Pilot Nominaal = Normaal aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Uitgebreide Pilot Nominaal = Normaal aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Tussenrapportage onderzoek (februari 2013) Dr. Gerard Baars Dr. Brian Godor Ing. Peter Hermus Drs. Rick Wolff In samenwerking

Nadere informatie

Atradius Landenrapport

Atradius Landenrapport Atradius Landenrapport Nederland November 214 Overzicht Algemene informatie Belangrijkste sectoren (213, % van bbp) Hoofdstad: Amsterdam Diensten: 72% Regeringsvorm: Constitutionele monarchie Industrie:

Nadere informatie

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Korte omschrijving: Leerlingen gaan aan de slag met actuele Europese dilemma s. Er zijn vijf dilemma s. U kunt zelf kiezen welke dilemma s u aan de orde stelt.

Nadere informatie

WHY INVEST IN THE KORTRIJK REGION?

WHY INVEST IN THE KORTRIJK REGION? EN JUNE 24, 2011 Investment seminar WHY INVEST IN THE KORTRIJK REGION? On Friday 24th of June, the Kortrijk region organizes an investment seminar and network event for the economic representatives of

Nadere informatie

Nieuwe exportmarkten voor software product bedrijven:

Nieuwe exportmarkten voor software product bedrijven: De Nederlandse software product sector Nieuwe exportmarkten voor software product bedrijven: het Midden-Oosten en Golfgebied Woerden, 20 februari 2013 Paul Tjia, GPI Consultancy Product software sector

Nadere informatie

Dinalog: What s in it for me?

Dinalog: What s in it for me? KDC HAN 31 januari 2013 Dinalog: What s in it for me? door: Harry van den Hoff - Dinalog Harry van den Hoff Programma Manager MKB & Kennisverspreiding 076 5315305 vandenhoff@dinalog.nl 31 jan 2013 Ambitie

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken Behandelvoorbehouden en subsidiariteitstoetsen

vaste commissie voor Europese Zaken Behandelvoorbehouden en subsidiariteitstoetsen Den Haag, 30 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken i.v.m. agendapunt 8, 9, 10, 11, 12, 13 EZ i.v.m. agendapunt 1, 14 FIN i.v.m. agendapunt 13, 14 RU i.v.m. agendapunt 13, 14 SZW i.v.m.

Nadere informatie

Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs

Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs 1.1 Een blik op een eeuw Europa Deel 1: Een beetje geschiedenis Dankzij onze vrienden, Marie en Alexander,

Nadere informatie

Bindende voordrachten

Bindende voordrachten President/CEO en lid van de Raad van Bestuur Leden van de Raad van Bestuur Leden van de Raad van Commissarissen In verband met de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Koninklijke Philips Electronics

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: Corporate Social Responsibility in a Transnational Perspective

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: Corporate Social Responsibility in a Transnational Perspective Editors: J.J.A. Hamers CA. Schwarz B.T.M. Steins Bisschop Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: Corporate Social Responsibility in a Transnational Perspective INTERSENTIA METRO TABLE OF CONTENTS Woord

Nadere informatie

1064 der Beilagen XXII. GP - Beschluss NR - Schlussakte Niederländisch (Normativer Teil) 1 von 9 SLOTAKTE. AF/CE/CH/FRAUDE/nl 1

1064 der Beilagen XXII. GP - Beschluss NR - Schlussakte Niederländisch (Normativer Teil) 1 von 9 SLOTAKTE. AF/CE/CH/FRAUDE/nl 1 1064 der Beilagen XXII. GP - Beschluss NR - Schlussakte Niederländisch (Normativer Teil) 1 von 9 SLOTAKTE AF/CE/CH/FRAUDE/nl 1 2 von 9 1064 der Beilagen XXII. GP - Beschluss NR - Schlussakte Niederländisch

Nadere informatie

GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN

GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN NVZD najaarscongres 25 november 2015, Nyenrode Business Universiteit, Breukelen GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN Naar permanente leiderschapsontwikkeling Ambitie De NVZD wil met dit congres onderstrepen

Nadere informatie

OPEN DAGEN WO FEBRUARI 2016. Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer.

OPEN DAGEN WO FEBRUARI 2016. Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer. OPEN DAGEN WO FEBRUARI 2016 Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer. 1 FEBRUARI 2016 (13:15-16:00) Meeloopdag International

Nadere informatie

Programma Open dag zaterdag 28 februari 2015 Program Open Day Saturday 28 February 2015

Programma Open dag zaterdag 28 februari 2015 Program Open Day Saturday 28 February 2015 Programma Open dag zaterdag 28 februari 2015 Program Open Day Saturday 28 February 2015 Tijd 09.15 09.45 Je bent op de Open dag, wat nu? Personal welcome international visitors 10.00 10.45 Je bent op de

Nadere informatie

De Belgische farmaceutische industrie in een internationale context

De Belgische farmaceutische industrie in een internationale context As % of total European pharmaceutical industry De Belgische farmaceutische industrie in een internationale context Terwijl België slechts 2,6 % vertegenwoordigt van het Europees BBP, heeft de farmaceutische

Nadere informatie

Promotie Shortsea Shipping Vlaanderen

Promotie Shortsea Shipping Vlaanderen Juni 2005 Onderwerp: De EU uitbreiding en shortsea shipping Shortsea Shipping omvat het transport van goederen en passagiers waarbij gebruik wordt gemaakt van de Europese kustwateren en oceanen, zonder

Nadere informatie

Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening

Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening Convenant Metropoolregio Amsterdam, FNV Finance, kennisinstellingen en cluster Financiële en Zakelijke Dienstverlening Aanleiding Op 10 februari 2014 heeft, onder leiding van burgemeester Van der Laan,

Nadere informatie

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU?

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Korte omschrijving werkvorm De leerlingen gaan in tweetallen aan de slag en krijgen een werkblad. Welk land hoort bij de omschrijving? Elke lidstaat van

Nadere informatie

Enterprise Architectuur. een duur begrip, maar wat kan het betekenen voor mijn gemeente?

Enterprise Architectuur. een duur begrip, maar wat kan het betekenen voor mijn gemeente? Enterprise Architectuur een duur begrip, maar wat kan het betekenen voor mijn gemeente? Wie zijn we? > Frederik Baert Director Professional Services ICT @frederikbaert feb@ferranti.be Werkt aan een Master

Nadere informatie

Gecoördineerde handhavingsmaatregelen voor betere naleving consumentenrechten op reiswebsites

Gecoördineerde handhavingsmaatregelen voor betere naleving consumentenrechten op reiswebsites #sweep2013 Gecoördineerde handhavingsmaatregelen voor betere naleving consumentenrechten op reiswebsites Brussel, 14 april 2014 In 2013 bleek uit een gezamenlijke, door de Europese Commissie gecoördineerde

Nadere informatie

Bedrijven die investeren in sociale innovatie hebben minder last van de crisis

Bedrijven die investeren in sociale innovatie hebben minder last van de crisis Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor 2009 Bedrijven die investeren in sociale innovatie hebben minder last van de crisis Rotterdam, 6 oktober 2009 INSCOPE: Research for Innovation heeft in opdracht

Nadere informatie

AFKICKEN? GEEN SPRAKE VAN!

AFKICKEN? GEEN SPRAKE VAN! AFKICKEN? GEEN SPRAKE VAN! Nadat iedereen weer heeft kunnen afkicken van het EK voor senioren in Appelscha, gaan we komende week hopelijk genieten van het WK van de algemene Klasse, dat in het Duitse Bad

Nadere informatie

mr. T. (Ton) Verveer 4/15/2010

mr. T. (Ton) Verveer 4/15/2010 Btw en transport per 1 januari 2010 mr. C.F.C. C (Frank) Resseler mr. T. (Ton) Verveer 1 Btw in perspectief Btw en transport INHOUD Btw en met transport samenhangende diensten Bemiddeling Verhuur vrachtwagens

Nadere informatie

Wereldklasse doen! Havenbedrijf Rotterdam. Henk de Bruijn 25 september 2013. Copyright - Port of Rotterdam

Wereldklasse doen! Havenbedrijf Rotterdam. Henk de Bruijn 25 september 2013. Copyright - Port of Rotterdam Wereldklasse doen! Havenbedrijf Rotterdam Henk de Bruijn 25 september 2013 1 Haven- en industriegebied + 2 Havengebieden Maasvlakte Waal-/Eemhaven Europoort Botlek 3 Haven in cijfers Rotterdamse haven

Nadere informatie

TenT corridors. Adriaan Roest Crollius 22 januari 2014

TenT corridors. Adriaan Roest Crollius 22 januari 2014 TenT corridors Adriaan Roest Crollius 22 januari 2014 Panteia NEA, EIM, RVB, Stratus Transport onderzoek & advies (spoor/wegtransport, binnenvaart) Beleidsvragen/kosten/CBA,s/research Een van de grootste

Nadere informatie

Structuur van Europese (Informele) Netwerken voor regio s en steden

Structuur van Europese (Informele) Netwerken voor regio s en steden Structuur van Europese (Informele) Netwerken voor regio s en steden Masterclass Europa, Kenniscentrum Vlaamse Steden, Module 2, Jan Maarten de Vet, ECORYS, 14 december 2009 Vooraf Europese netwerken voor

Nadere informatie

Instructie: Quiz EU - Test je kennis!

Instructie: Quiz EU - Test je kennis! Instructie: Quiz EU - Test je kennis! Korte omschrijving werkvorm De leerlingen worden ingedeeld in teams. Elk team strijdt om de meeste punten. Er zijn kennisvragen en blufvragen. Bij kennisvragen kiest

Nadere informatie

Verdeling van de ministeriële bevoegdheden

Verdeling van de ministeriële bevoegdheden Verdeling van de ministeriële bevoegdheden Eerste minister Federale Overheidsdienst Kanselarij van de Eerste Minister Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer Fraudebestrijding, en de uniforme toepassing

Nadere informatie

IMMIGRATIE IN DE EU 85% 51% 49% Immigratie van niet-eu-burgers. Emigratie van niet-eu-burgers

IMMIGRATIE IN DE EU 85% 51% 49% Immigratie van niet-eu-burgers. Emigratie van niet-eu-burgers IMMIGRATIE IN DE EU Bron: Eurostat, 2014, tenzij anders aangegeven De gegevens verwijzen naar niet-eu-burgers van wie de vorige gewone verblijfplaats in een land buiten de EU lag en die al minstens twaalf

Nadere informatie

Nederlandse economische missie in Beieren Automotive / Urban Mobility

Nederlandse economische missie in Beieren Automotive / Urban Mobility Persbericht Nederlandse economische missie in Beieren Automotive / Urban Mobility Van 12 tot 14 april 2016 reisde een Nederlandse economische delegatie onder leiding van Lilianne Ploumen, Minister voor

Nadere informatie

Europa in een notendop

Europa in een notendop Europa in een notendop Wat is de Europese Unie? Europees Een unie = gelegen in Europa. = verenigt landen en mensen. Laten we eens verder kijken: Wat hebben de Europeanen gemeenschappelijk? Hoe heeft de

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Uw Referentie 2015Z08639 Datum 27 mei 2015

Nadere informatie

EUROSONIC NOORDERSLAG FOCUST OP CENTRAAL OOST EUROPA

EUROSONIC NOORDERSLAG FOCUST OP CENTRAAL OOST EUROPA PERSBERICHT Groningen, 2 februari 2015 EUROSONIC NOORDERSLAG FOCUST OP CENTRAAL OOST EUROPA Met de 29e editie vers in het geheugen maakt de organisatie van Eurosonic Noorderslag zich op voor de volgende

Nadere informatie