Nieuwsbrief Roemenië 26 februari 2013

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Roemenië 26 februari 2013"

Transcriptie

1 Financiëel Economisch Nieuws Nieuwsbrief Roemenië 26 februari 2013 DRN Nieuws Wisselkoersen 1$= RON 1 = RON ( ) Nieuw lid DRN Frisian Investors is een onderneming die sinds 2008 landbouwgrond aankoopt in Roemenië en hiervoor extra certificaten uitgeeft aan belangstellenden, vanaf minimaal ,- De landbouwgrond is erg versnipperd in Roemenië en Frisian Investors wil - door middel van ruilverkaveling, doelgericht aankopen, verbetering van de kwaliteit van de landbouwgrond en het huren van extra grond - komen tot grotere en meer vruchtbare percelen. Frisian Investors verwacht dat deze landbouwgrond in Roemenië over tien jaar verdubbeld is in prijs. Het management bezit momenteel 40% van de certificaten. Zie website Ralph Hamers benoemd tot voorzitter bestuur ING Groep De 46-jarige Ralph Hamers wordt de nieuwe topman van bank en verzekeraar ING, als aandeelhouders zijn benoeming goedkeuren. Hamers zou de jongste topman ooit worden in de geschiedenis van de bank en verzekeraar. Zijn Roemeense connectie was dat hij van 1999 tot 2002 general manager ING Romania was en thans de voorzitter van de Raad van Advies van het Dutch Romanian Network is. Ralph Hamers is al sinds 1991 actief in de organisatie. De beoogde topman begon als relatiebeheerder Structured Finance voor grote klanten. Daarmee deed hij een schat aan ervaring op in de tak voor zakelijke klanten van ING. Verderop in zijn loopbaan stond hij wereldwijd zelfs aan het hoofd van het zakelijke netwerk van de bank. Maar hij heeft ook ervaring met de consumentenkant van de organisatie. Zo gaf hij onder meer leiding aan ING Bank in Nederland. Verder leidde hij Network Management voor Retail Banking Direct en International. Ralph Hamers is sinds maart 2011 voorzitter van ING België en Luxemburg. Raplh Hamers heeft ruime ervaring in risicomanagement. Ook is hij bedreven in het leiden van strategische veranderingen. Zo speelde hij een belangrijke rol in het moderniseren van kantoren in België en Luxemburg en het uitbreiden van online verkoopkanalen. Ralph Hamers studeerde Business Econometrics en Operations Research aan de universiteit van Tilburg. Daarnaast deed hij opleidingen aan onder meer de universiteit van Oxford, het NIBE-SVV en het Amsterdam Institute for Finance

2 DRN Pluim! Wij geven graag pluimen aan ondernemers die actief zijn op het terrein van community investment wat wij vrij vertaald de activiteit noemen waarbij wordt geïnvesteerd in de Roemeense gemeenschap, dus een humanitair doel dienende. Wij hebben voldoende pluimen ingeslagen omdat we tot onze vreugde hebben ontdekt dat veel leden vrij onopvallend zich daarmee bezighouden. Deze keer gaat de pluim naar Kees Kuijken CEO van KLG Logistics. Naast zijn zijn activiteiten op het terrein van logistieke dienstverlening waar hij in Roemenie een prominente positie heeft veroverd, ondersteunt hij het onderwijs voor autistische kinderen in Iasi, SOS Kinderdorpen en de stichting Speranta die zich richt op het vergroten van kansen van Roemeense kinderen en jongeren, in het bijzonder van kinderen in nood en moeilijk lerende en gehandicapte jongeren. Dus die pluim heeft hij zeker verdiend! Scheepvaart sector Damen Shipyards Galati(Roemenie) lanceert World Diamond Op 18 januari jl.heeft Damen Shipyards in Roemenie zijn eerste van de zes bevoorradingsschepen geleverd voor het Noorse bedrijf World Wide Supply. Het type PSV 3300 ook genoemd World Diamond dient om materialen en personen van en naar booreilanden te vervoeren en moeten bestand tegen ruwe weersomstandigheden. Voorts zijn zij ook uitgerust om branden te onderdrukken. Damen werkt in Roemenie hierbij samen met andere Nederlandse bedrijven en comakers, zoals Helmers uit Sappemeer(isolatie, stoffering, meubels), Eekels uit Kolham(electrische uitrusting en installaties), Den Breejen uit Sliedrecht(schilderen en conservering) en De Haan uit Hoogezand(airconditioning en ventilatie).

3 Automotive sector Marktaandeel Dacia gestegen De verkoop van Dacia in de EU is in januari 8,8 procent gegroeid ten opzichte van een jaar geleden; van tot voertuigen. De totale verkoop op de Europese markt daalde in die zelfde periode juist met 8,7 procent. Daarmee steeg het marktaandeel van Dacia in januari van 1,9 naar 2,3 procent. Het marktaandeel van Dacia eigenaar Renault steeg van 8,3 naar 8,6 procent. De Europese autoverkopen in januari van ruim euro vormen een historisch dieptepunt sinds 1990, het jaar waarin de statistieken voor het eerst werden verzameld. Van die voertuigen werden er in Duitsland verkocht, in Frankrijk en in Italië. Pirelli start productie banden voor F1 in Slatina Bandenproducent Pirelli heeft in zijn fabriek in Slatina een nieuwe afdeling opgericht die banden gaat produceren voor de racesport. Een ploeg van 68 personen gaat banden produceren voor de kampioenschappen GT, GP2 en de Formule 1. Vooralsnog dient de afdeling als ondersteunende productiefaciliteit voor de fabriek in het Turkse Izmit. Foodsector Roemenië niet de schuld van paardenvlees De Roemeense premier Victor Ponta heeft woedend gereageerd op het feit dat Roemenië de schuld krijgt in het paardenvleesschandaal. Ponta legt de schuld voor het paardenvleesschandaal bij Frankrijk. Er is geen enkele onregelmatigheid begaan door een Roemeens bedrijf of op Roemeens grondgebied. Het laatste wat Roemenië nodig heeft, is dat onze producenten te schande gemaakt worden omdat iemand in Frankrijk de gegevens veranderde over de oorsprong van het vlees, aldus Ponta kort voor een vergadering over het schandaal. We moeten op iets heel belangrijks letten, namelijk of we gaan toelaten of Roemenië de schuld krijgt in een conflict tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. Inmiddels blijkt dat vooral de vleesverwerkende industrie onder andere in Nederland de boosdoener is en waarbij de Voedsel en Waren Autoriteit steken hebben laten vallen. Het Roemeense verhaal diende alleen maar om de aandacht van eigen falen af te leiden. Sector mijnbouw Regering wil mijnen heropenen De regering is bezig met wetgeving die het mogelijk moet maken om kolen- en metaal-mijnen te heropenen. Volgens minister van Economische Zaken Varujan Vosganian(PNL) is de wetgeving nodig om de heropening, op basis van private investeringen en met gebruik van nieuwe technologie, te versnellen. Hij voegde er aan toe dat de beslissing een direct gevolg is van interesse van buitenlandse investeerders in de Roemeense kolen en uranium voorraden. Een omstreden plan van de Canadese Rosia Montana Gold Corporation om cyanide te gebruiken bij de winning van goud in een bovengrondse goudmijn in Transsylvanië valt volgens Vosganian niet onder de nieuwe wetgeving.

4 Economische ontwikkelingen Nederlandse invoer uit Roemenië stijgt met kwart Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2011 de Nederlandse invoer van goederen uit Roemenië met bijna 25% is gestegen naar een recordhoogte van 1,2 miljard euro. De invoer van oliehoudende zaden droeg hier in belangrijke mate aan bij. De export naar Roemenië is in 2011, in vergelijking met 2010, met 7% toegenomen tot 1,6 miljard euro. Sinds de toetreding van Roemenië tot de EU in 2007 is de invoer met 130% in waarde gestegen. De uitvoer steeg slechts met 13%. Promotie voor Roemeense producten in Duitsland Roemenië gaat wijn en voedsel promoten op de Duitse markt. Het initiatief komt van het Roemeense Ministerie van Economische Zaken. Dit jaar zullen twee promotiecentra worden geopend in Ulm en München. Roemeense producenten krijgen de kans om hun waren aan de man te brengen op markten in Stuttgart en Ulm, waar ze standplaatsen tegen een gereduceerde prijs kunnen huren. Volgens Cristian Cutas van Economische Zaken is er veel vraag naar Roemeense producten in Duitsland. Hij wil de Vereniging voor Saksen in Transylvanië gebruiken om Roemeense producten te promoten bij hotels en pensions in Duitsland. Roemenie scoort veel beter dan Nederland Het gemiddeld begrotingstekort in de Eurozone is 2,8% en in Nederland is sprake van een begrotingstekort van 3,6%, terwijl Roemenie een begrotingstekort kent van 2,4%. De Wereldbank verwacht in Nederland een magere economische groei van 0,25% en in Roemenie van 2,8%.Bezuinigen is slechts een deel van de oplossing die zonder het bevorderen van economische groei de situatie zelfs verergert. Politiek en overheid Nieuwe handelsraad ambassade Boekarest Tot de nieuwe handelsraad in Boekerest als opvolger van Hans Smaling is benoemd Huub von Frijtag Drabbe. Hij is thans nog werkzaam als beleidsmedewerker bij het Directoraat Generaal Internationale Betrekkingen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Destijds heeft hij de studie Urban, Port and Transport Economics aan de Erasmus Univeristeit afgerond.de wisseling van de wacht zal omstreeks de zomerperiode plaatsvinden. Staatssecretaris van transport Valentin Preda ontslagen De succesvolle nationale dienst voor bestrijding van corruptie DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie) heeft de staatsecretaris Valentin Preda(PSD) aangehouden wegens verdenking van corruptie. Vervolgens is hij door de premier Viktor Ponta(PSD) uit zijn functie ontheven. Over de tenlastelegging is inhoudelijk nog niets bekend.de PSD afdeling Constanta heeft op de arrestatie buitenproportioneel gereageerd; Valentin Preda is vice voorzitter van deze afdeling. Daarnaast was hij adviseur van de geruchtmakende burgemeester Mazare (PSD) van Constanta die vorig jaar een voorstel indiende om tot regionalisatie van het bestuur van Havenbedrijf over te gaan. Preda is tevens bestuurslid van het havenbedrijf van Constanta (Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta).

5 Bezoek minister Titus Corlăţean aan Nederland verhelderend Onlangs bracht de Roemeense Minister van Buitenlandse Zaken(PSD) een officieel bezoek aan Nederland en sprak onder andere met zijn Nederlandse ambtgenoot minister Frans Timmermans en de staatssecretaris Fred Teven van Veiligheid en Jusititie. Ook werd hij door een aantal leden van de Vaste Kamercommissies Europese Zaken en de Eerste Kamer ontvangen. Tijdens deze bezoeken maakten Peter de Ruiter en Ben Jager deel uit van de Roemeense delegatie. Vooral bij de leden van de Eerste Kamer en ook de Tweede Kamer heeft het bezoek verhelderend gewerkt, want de dossierkennis over Roemenië was matig. Men was bijvoorbeeld nauwelijks op de hoogte van Frontex, een organisatie die toeziet en assisteert bij de bewaking van de buitengrenzen van Europa en waar Roemenie op twee landen na het grootste detachement heeft ingebracht.dus in feite helpt Roemenie als niet Schengenland bestaande Schengenlanden om hun (Europese) buitengrenzen op orde te krijgen.een VVD kamerlid beweerde dat Roemenie te vroeg tot de EU was toegetreden, maar vergat blijkbaar dat het bekende VVD kamerlid Hans van Baalen(en zijn partij) in 2006 juist voor de Roemeense toetreding had gepleit. Men beaamde dat het juridisch niet correct is geweest om de Schengenovereenkomst waar Roemenie reeds lang in ruime mate aan voldoet nadien te koppelen aan het Cooperatie en Verificatie Mechanisme dat zich voornamelijk richt op de aanpak van de corruptie en justitiele hervormingen. Overigens heeft Roemenie met betrekking tot het CVM grote sprongen voorwaarts gemaakt. Minister Corlăţean plaatste de discussie tussen Nederland en Roemenie in een breder perspectief en attendeerde erop dat ons land sterk profiteert van het feit dat Roemenie deel uitmaakt van de EU, want er zijn maar liefst 4300 Nederlandse bedrijven die samen voor zeven miljard in Roemenie hebben geinvesteerd.in een periode van economische recessie in Nederland zou men hier ook eens aandacht aan moeten besteden. Het kwam tijdens een druk bezochte bijeenkomst op Instituut Clingendael wel aan de orde, waar Viktor Schoenmakers aandacht vroeg voor de samenwerking tussen de Havenbedrijven van Rotterdam en Constanta. Op 7 maart a.s. komt de Europese JBZ Raad(bestaande uit uit de ministers van justitie en/of binnenlandse zaken van de lidstaten van de Europese Unie) bijeen en zal aan de hand van het interimrapprt CVM een beslissing nemen of Roemenie al dan niet kan toetreden tot de Schengenzone, waarbij rekening wordt gehouden met het Duitse compromis om het in twee fases te doen, dus eerst de lucht- en zeehavens en dan de landsgrenzen. In de tussenliggende periode kan de Nederlandse regering haar standpunt bepalen. Mensen die wat verder van de politiek af staan vragen zich terecht af of de politici hun tijd niet beter kunnen besteden omdat Roemenie sowieso op 1 januari 2014 zal toetreden, want dan vervalt de maximale termijn van uitstel. Buitenlandse handel ondergebracht bij Buitenlandse Zaken Bij het aantreden van het nieuwe kabinet is besloten tot het aanstellen van een minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Daarmee komt de verantwoordelijkheid voor de buitenlandse handel te liggen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar het voorheen bij het ministerie van Economische Zaken lag. Het directoraat-generaal van de Buitenlandse

6 Economische Betrekkingen (DG BEB) is daarom recent verhuisd van het ministerie van Economische zaken naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. De BEB blijft er voor het Nederlandse bedrijfsleven en ondersteunen zij de bewindslieden van zowel EZ als BZ in hun inzet voor de Nederlandse economie. Het kan c.q. zal hopelijk een upgrade betekenen voor de economische diplomatie en derhalve het Nederlands bedrijfsleven ten goede komen. Draculajacht door Arbeidsinspectie De laatste maanden bereiken de DRN berichten van ongeruste ondernemers en constateren wij ook uit de media (met name het Financieel Dagblad) dat de arbeidsinspectie activiteiten ontplooit die buitenproportioneel zijn. De indruk wordt gewekt dat Nederlandse bedrijven die in Roemenië gevestigd, dan wel Roemeense bedrijven die in Nederland activiteiten ontplooien, een speciaal doelwit zijn, waardoor het de bijnaam Draculajacht heeft gekregen. Zoals u in het FD recent heeft kunnen lezen, scheert de arbeidsinspectie bonafide bedrijven over één kam met malafide uitzendbureaus die allerlei constructies bedenken om de wet- en regelgeving te ontduiken. Het lijkt of de goeden onder de kwaden moeten lijden. In het Rotterdamse Rijnmondgebied dreigt een in aanbouw zijnde raffinaderij in zijn bedrijfsuitoefening te worden gehinderd, waardoor het een negatieve invloed heeft op de plaatselijke werkgelegenheid. In een eerder stadium werd het DRN lid (Herman) Hutten Staalbouw al ten onrechte aan de schandpaal genageld, waardoor hij zelfs zijn Roemeense bedrijf moest ontmantelen. Een belangrijke oorzaak was de slechte communicatie met de arbeidsinspectie. De DRN heeft zijn verontrusting uitgesproken bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waaronder de Arbeidsinspectie ressorteert, maar de ambtelijke top beperkt zich tot een procedurele verwijzing naar de Arbeidsinspectie en de bestaande bezwaarprocedure. Als men deze procedure tegen het licht houdt, blijkt dat de bezwaarcommissie bestaat uit ambtenaren van hetzelfde ministerie; de slager keurt, geheel volgens Kafka, zijn eigen vlees. Verder blijkt dat de Arbeidsinspectie handelt in strijd met de Europese Dienstenrichtlijn. Ook liet men brutaal een persbericht uitgaan over een zaak die nog in behandeling is bij de bezwaarschriftenprocedure! Uiteraard zal de DRN samen met anderen actie blijven ondernemen om bonafide ondernemers te beschermen tegen deze laakbare praktijken, mede om te voorkomen dat in een tijd van economische recessie de economische belangen van het internationaal bedrijfsleven worden geschaad. Dus het laatste woord hierover is nog niet gezegd! Klaus Johannis toegetreden tot regeringspartij PNL De populaire burgemeester van Sibiu(Hermannstadt), Klaus Johannis, is gisteren toegetreden tot politieke partij PNL. In een persconferentie met partijleider Crin Antonescu liet Johannis doorschemeren dat hij in de toekomst een premierschap en of presidentschap niet uitsluit. Hij krijgt daarbij de functie van senior vice president een functie die tot op heden niet bestond. Het impliceert dat hij feitelijk de tweede man in de partij wordt. In 2009 werd hij door de PSD en PNL al eens voorgedragen, maar toen blokkeerde president Traian Basescu (PDL) de benoeming. De officiele toetreding tot de PNL is niet verrassend, want de regionale partij Demokratisch Deutsches Forum, waarvan

7 Klaus Johannis voorzitter is, is van oudsher gelieerd met de liberale PNL. In het verleden(2004) ondersteunde hij een onderzoek(uitgevoerd door Operation Villages Roumains, voorzitter Ben Jager) naar de Nederlandse Sporen in Transsylvanië omdat de Saksen ook deels uit de Zuidelijke Nederlanden afkomstig waren. Door zijn intensieve bemoeienis wist Sibiu in 2007 ook de Culturele hoofdstad van Europa te worden. Bijzondere berichten Eerste Roma museum geopend Onlangs werd er in het deelgemeentekantoor van district 6 in Boekarest het Roma museum geopend. Volgens de oprichters is er behoefte aan dit museum om de vooroordelen in de publieke discussie over de Roma en hun cultuur weg te nemen. Dank zij de actieve participatie van de liberale burgemeester Rares Manescu(echtgenoot van Ramona Manescu Lid Adviesraad DRN) is een en ander tot stand gekomen. Naast attributen die te maken hebben met de Roma cultuur beloven de de oprichters van het museum ook een verzameling ideeën en verhalen die worden ondersteund door objecten. 20 februari is voor de Roma de officiële dag van de vrijheid. Ajax uitgeschakeld door Steaua Boekarest De Amsterdamse voetbalclub Ajax had onlangs het thuisduel met Steaua Boekarest in de Europa League winnend afgesloten. De formatie van Frank de Boer won de heenwedstrijd in de Amsterdam ArenA met 2-0. De wedstrijd werd bijgewoond door de Roemeense premier Viktor Ponta, de minister van landbouw Daniel Constantin en de Roemeense ambassadeur Ireny Comaroschi. Namens de DRN waren Kees Kuijken en Ben Jager aanwezig bij dit informele bezoek om aandacht te vragen voor een aantal zaken die op het wensenlijstje van Nederlandse ondernemers in Roemenie staan. Tijdens de uitwedstrijd op 21 februari jl.in Boekarest waren de Ajacieden kansloos, want de Roemeense tegenstanders wisten al snel hun achterstand in te lopen door tweemaal te scoren. En hetzelfde herhaalde zich bij het nemen van strafschoppen, waardoor Steaua doorgaat in Europa League. In het kader van de WK kwalificatie spelen Nederland en Roemenie op 26 maart a.s. tegen elkaar in de Arena. De eerste wedstrijd werd op 16 oktober 2012 gespeeld in Boekarest waar Nederland Roemenie met 4 1 heeft verslagen. Andere ploegen in poule D zijn: Turkije, Estland, Andorra en Hongarije. Within Temptation op festival ARTmania 2013 De Nederlandse metalband Within Temptation treedt op 9 augustus van dit jaar op in Sibiu. De groep is een van de eerste namen die vastgelegd zijn voor het hoofdpodium van festival ARTmania dat plaatsvindt tussen 5 en 11 augustus. Eerder trad Within Temptation al op in Targu Mures op festival Peninsula. Lage levensverwachting voor Roemenen De levensverwachting van Roemenië is sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw met 13 jaar gestegen. Toch leven Roemenen gemiddeld 5 jaar korter dan de gemiddelde Europeaan. De levensverwachting is direct gerelateerd aan de

8 investeringen in de gezondheidszorg en daarom relatief laag in Roemenië, aldus de Roemeense afdeling van de Europese federatie van de farmaceutische industrie EFPIA. In Europa hebben de Zwitsers met meer dan 80 jaar de langste levensverwachting. Daarna volgen IJsland, Italië en Nederland. De Roemeense buurlanden Hongarije en Bulgarije zitten op respectievelijk 73,3 en 72,8 jaar. Onderaan de lijst staan Roemenië (72,7 jaar), Litouwen (71,1 jaar) en Letland (70,9 jaar). BZN - Muziek van de vrijheid in Roemenië De hernieuwde samenwerking tussen Jan Keizer en Anny Schilder heeft bij hun optredens in Roemenie veel emotionele reacties losgemaakt. Zij zijn daarom enorm populair omdat zij de muziek van de vrijheid vertolkten. Ten tijde van het communistische regime was westerse muziek verbonden. Maar in het geheim werd destijds de muziek van BZN, samen met ABBA, Boney en Pink Floyd gedraaid, waardoor ze bijzondere gevoelens bij deze muziek hebben en hun nieuwe album The Two of Us gretig aftrek vindt. Belangrijk event voor Nederlandse logistieke bedrijven Als reminder voor de late beslissers attenderen wij u op het logistieke seminar dat volgende week dinsdag 5 maart a.s. in Boekarest plaatsvindt en waarvan u onderstaand het concept programma aantreft. Voor deelname en informatie: Natasja Hart, mobiel Romania on track Logistics Seminar Bucharest 5 March 2013 PRELIMINARY PROGRAMME * Registration Welcome Moderators Dragos Geletu Managing director KLG Romania Marilena Matei President Traffic Media Introduction to the theme of the day Mario Schoofs Chairman European Gateways Platform CCO of Wim Bosman Group Benefits of the cooperation between Romania and the Netherlands HE M. van Bonzel,Ambassador to the Netherlands Infrastructure for logistic development HE Minister Sova Minister for Infrastructure Projects and Foreign investment Cooperation between the Ports Roger Clasquin,Director Port of Rotterdam International HE Minister Fenechiu,Minister of Transport EGP Project Results so far

9 Robin Martens European Gateways Platform Interactive Panel discussion Interactive discussion with the participants (use of green and red voting cards). The panel discussion will reflect once more on the main topics of the day; Fiscal regime, Port Development and Intermodal Transport Coffee break Fiscal framework for logistic development Peter de Ruiter,Managing Partner PWC Romania Intermodal framework for logistic development Konstantinos Papoudopoulos, Managing Director East Interferry Boats Lunch Roundtables Round table 1 Port development Round table discussion with mr. Roger Clasquin, Director Port of Rotterdam International on the possible cooperation between the Port of Constanta and the Port of Rotterdam. The Port of Constanta is a major factor in the development of Romania as the Eastgate to Europe. How can the Port of Rotterdam help? And what are the next steps planned by the Port of Constanta? Moderator: Dragos Geletu Roundtable 2 Intermodal transport Discussion on the development of intermodal transport modalities and the priority setting there in with a representative of the Ministry of Transport. Moderator: Mr. Konstantinos Papoudopoulos Round table 3 Cooperation with the National Agency for Fiscal Administration. Round table discussion with mr. Dorel Fronea, Vice President National Agency for Fiscal Administration on the cooperation with the NAFA and specifically the implementation of the Authorised Economic Operator. Moderator: To be decided Round table 4 Expension of the offshore breakwater in Constanta port. The Romanian Ministry of Transport has awarded Van Oord Dredging and Marine contractors the contract to extend the breakwater in the Port of Constanţa. In this round table mr. Willem Scholten of Van Oord will present the plans for the extensions of the breakwater. Moderator: To be decided Conclusions Summary of the conclusions of the round tables and the seminar Cocktail * This is the Preliminary programme of the seminar, changes in the programme may still occur. Voor dit nieuwsoverzicht is onder andere gebruik gemaakt van berichten die eerder verschenen op de website

10

AEG deel 3 Naam:. Klas:.

AEG deel 3 Naam:. Klas:. AEG deel 3 Naam:. Klas:. 1-Video Grensverleggend Europa; Het moet van Brussel. a-in welke Europese stad staat Jan Jaap v.d. Wal? b-beschrijf in het kort waarom een betere Europese samenwerking nodig was.

Nadere informatie

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank GROEP / KLAS.. Naam: Ga www.schooltv.ntr.nl Zoek op trefwoord: EU Bekijk de clip Het ontstaan van de EU en maak de volgende vragen. Gebruik de pauzeknop

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 407 Vrij verkeer werknemers uit de nieuwe EU lidstaten Nr. 162 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere landen

Nadere informatie

MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG!

MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG! MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG! I.I De geboorte van de Europese Unie Zoals jullie waarschijnlijk wel weten zijn er de vorige eeuwen veel oorlogen in Europa geweest. Vooral de Eerste en de Tweede Wereldoorlog

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz)

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Lees ter voorbereiding de volgende teksten en bekijk de vragen en antwoorden van de quiz. De juiste antwoorden zijn vetgedrukt. Wat wil en doet

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? 2 De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere landen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw brief

Nadere informatie

2. Beter nu dan later

2. Beter nu dan later Daarom Duits 1. Engels is niet voldoende Natuurlijk is kennis van de Engelse taal essentieel, maar: Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus. Uit een enquête onder bedrijven die actief zijn in Duitsland

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 21 501-21 Jeugdraad Nr. 7 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

WERELDWIJDE COMMERCIËLE RESULTATEN 2014

WERELDWIJDE COMMERCIËLE RESULTATEN 2014 PERSBERICHT 19 januari 2015 WERELDWIJDE COMMERCIËLE RESULTATEN 2014 Wereldwijde verkoop van Renault stijgt opnieuw met 3,2% tot 2,7 miljoen voertuigen Terwijl de wereldwijde automarkt met 3,5% groeide,

Nadere informatie

2. Duitsland is onze belangrijkste handelspartner. 1. Duits is de meest gesproken moedertaal in de EU

2. Duitsland is onze belangrijkste handelspartner. 1. Duits is de meest gesproken moedertaal in de EU FEST! M O R A DA S T I DU 1. Duits is de meest gesproken moedertaal in de EU 2. Duitsland is onze belangrijkste handelspartner Ongeveer twintig procent van de EU-burgers heeft Duits als moedertaal. Dat

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Buitenlandse investeringen door het MKB

Buitenlandse investeringen door het MKB M00408 Buitenlandse investeringen door het MKB Toenemende investeringen in lagelonenlanden of op kousenvoeten naar buurlanden? Jolanda Hessels Maarten Overweel Zoetermeer, 13 oktober 004 Buitenlandse investeringen

Nadere informatie

Wijnimport Nederland naar regio

Wijnimport Nederland naar regio DO RESEARCH Wijnimport Nederland naar regio Sterke opmars wijn uit Chili Jeroen den Ouden 1-10-2011 Inleiding en inhoudsopgave Pagina I De invoer van wijn in Nederland 1 II De invoer van wijn naar herkomst

Nadere informatie

Buitenlandse investeringen maken de Nederlandse economie sterk

Buitenlandse investeringen maken de Nederlandse economie sterk Buitenlandse investeringen maken de Nederlandse economie sterk Buitenlandse investeringen maken de Nederlandse economie sterk Investeringen door buitenlandse bedrijven hebben een belangrijke toe gevoegde

Nadere informatie

Handelsmerken 0 - DEELNAME

Handelsmerken 0 - DEELNAME Handelsmerken 29/10/2008-31/12/2008 391 antwoorden 0 - DEELNAME Land DE - Duitsland 72 (18.4%) PL - Polen 48 (12.3%) NL - Nederland 31 (7.9%) UK - Verenigd Koninkrijk 23 (5.9%) DA - Denemarken 22 (5.6%)

Nadere informatie

Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner

Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner Internationaal Ondernemen Samen sterker in het buitenland met de overheid als partner In opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken Partners for International Business Internationaal ondernemen

Nadere informatie

AHOY ROTTERDAM 29, &

AHOY ROTTERDAM 29, & AHOY ROTTERDAM 29,30 11 2016 & 1 12 2016 www.easyfairs.com/transport-nl DE BEURZEN TRANSPORT, LOGISTIEK & DISTRIBUTIE Netwerken op Europees niveau Onze beurzen staan bekend als de meest effectieve manier

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 oktober 2009 (05.11) (OR. en) 13381/1/09 REV 1 SIRIS 117 SCHENGEN 27 COMIX 674

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 oktober 2009 (05.11) (OR. en) 13381/1/09 REV 1 SIRIS 117 SCHENGEN 27 COMIX 674 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 15 oktober 2009 (05.11) (OR. en) 13381/1/09 REV 1 SIRIS 117 SCHENGEN 27 COMIX 674 NOTA van: aan: Betreft: het voorzitterschap de Groep SIS/SIRENE / Gemengd Comité (EU-IJsland/Noorwegen

Nadere informatie

Presentatie Meet & Share. Welkom in Den Haag

Presentatie Meet & Share. Welkom in Den Haag Presentatie Meet & Share Welkom in Den Haag Presentatie Meet & Share Presentatie Meet & Share www.thehagueomc.com Presentatie Meet & Share Eerste resultaten: eerste helft 2012 ruim 587.000 * overnachtingen.

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARINGEN VAN DE HUIDIGE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN EN DE NIEUWE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN BIJ DE OVEREENKOMST

GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARINGEN VAN DE HUIDIGE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN EN DE NIEUWE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN BIJ DE OVEREENKOMST 443 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 91 niederländische Erklärungen (Normativer Teil) 1 von 13 EN VAN DE HUIDIGE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN EN DE NIEUWE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN BIJ DE

Nadere informatie

2. Beter nu dan later

2. Beter nu dan later Daarom Duits 1. Engels is niet voldoende Natuurlijk is kennis van de Engelse taal essentieel, maar: Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus. Onderzoek wijst uit dat 86 procent van de Nederlandse ondernemers

Nadere informatie

HOE BETAALT U? HOE ZOU U WILLEN BETALEN?

HOE BETAALT U? HOE ZOU U WILLEN BETALEN? HOE BETAALT U? HOE ZOU U WILLEN BETALEN? 2/09/2008-22/10/2008 Er zijn 329 antwoorden op 329 die voldoen aan uw criteria DEELNAME Land DE - Duitsland 55 (16.7%) PL - Polen 41 (12.5%) DK - Denemarken 20

Nadere informatie

kennis en economie 2013 statistische bijlage

kennis en economie 2013 statistische bijlage ICT, kennis en economie 2013 statistische bijlage ICT, kennis en economie 2013 statistische bijlage Deze bijlage bevat enkele tabellen met aanvullend cijfermateriaal bij de publicatie ICT, kennis en economie

Nadere informatie

30-06 Landelijke Finale Calvé straatvoetbal, De Dam, Amsterdam

30-06 Landelijke Finale Calvé straatvoetbal, De Dam, Amsterdam KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND KNVB-agenda Datum 26/29-06 EK voor speelsters onder 17 jaar, Nyon 30-06 Landelijke Finale Calvé straatvoetbal, De Dam, Amsterdam 02/14-07 EK voor vrouwen onder 19, Antalya

Nadere informatie

Resultaten 2014 Rotterdam Partners

Resultaten 2014 Rotterdam Partners Resultaten 0 Rotterdam Partners Rotterdam Partners International Trade & Investment is in 0 actief betrokken geweest bij de realisatie van 0 projecten in de Rotterdam regio. Hiervan waren confirmed projects,

Nadere informatie

World Economic Forum publiceert Global Information Technology Report 2010-2011

World Economic Forum publiceert Global Information Technology Report 2010-2011 PERSBERICHT World Economic Forum publiceert Global Information Technology Report 20-2011 Nederland zakt naar de 11e plaats op ranglijst van WEF Global Information Technology Report, en de opkomende economieën

Nadere informatie

Herman 1ste president van EU

Herman 1ste president van EU Herman 1ste president van EU Herman for President Een droom van een grijze muis komt uit uit! Heel het land reageerde positief op de aanstelling van Herman Van Rompuy als Europees president. Velen vonden

Nadere informatie

Vrijwel allen hier aanwezig hebben daar een bijdrage groot of klein aan geleverd. Daarom aan iedereen: Veel dank!

Vrijwel allen hier aanwezig hebben daar een bijdrage groot of klein aan geleverd. Daarom aan iedereen: Veel dank! - LET OP: ALLEEN HET GESPROKEN WOORD GELDT - Openingswoord Locoburgemeester Gehrels bij de ondertekening verzelfstandiging Haven Amsterdam op donderdag 21 maart 2013 Dames en heren, Excellentie, Het is

Nadere informatie

(Ned.tijd) uur Hongarije Nederlands beach soccer team (vr), Siofok Beach Stadium, Siofok

(Ned.tijd) uur Hongarije Nederlands beach soccer team (vr), Siofok Beach Stadium, Siofok KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND KNVB-agenda Datum Tijd Activiteit 03-08 21.00 uur Hongarije Nederlands beach soccer team (vr), Siofok Beach Stadium, Siofok 04-08 21.00 uur Hongarije Nederlands beach

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-17-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-17-1-b Bijlage VMBO-KB 2017 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-17-1-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een omschrijving van de eerste politieke partij: De kleine luyden

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARINGEN VAN DE HUIDIGE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN EN DE NIEUWE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN BIJ DE OVEREENKOMST

GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARINGEN VAN DE HUIDIGE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN EN DE NIEUWE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN BIJ DE OVEREENKOMST EN VAN DE HUIDIGE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN EN DE NIEUWE OVEREENKOMSTSLUITENDE PARTIJEN BIJ DE OVEREENKOMST AF/EEE/BG/RO/DC/nl 1 BETREFFENDE DE TIJDIGE BEKRACHTIGING VAN DE OVEREENKOMST BETREFFENDE

Nadere informatie

Uitnodiging B2B event

Uitnodiging B2B event Build the links in your supply chain Uitnodiging B2B event 4 oktober 2010 - Ipswich, Suffolk (UK) www.dryport.org B2B event: build the links in your supply chain Hoe is uw supply chain? Kostenefficiënt?

Nadere informatie

HET KONINKRIJK BELGIË, DE REPUBLIEK BULGARIJE, DE TSJECHISCHE REPUBLIEK, HET KONINKRIJK DENEMARKEN, DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND, DE REPUBLIEK ESTLAND,

HET KONINKRIJK BELGIË, DE REPUBLIEK BULGARIJE, DE TSJECHISCHE REPUBLIEK, HET KONINKRIJK DENEMARKEN, DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND, DE REPUBLIEK ESTLAND, AANVULLENDE OVEREENKOMST TUSSEN TEN EERSTE, DE EUROPESE UNIE EN HAAR LIDSTATEN, TEN TWEEDE, IJSLAND, EN TEN DERDE, HET KONINKRIJK NOORWEGEN, BETREFFENDE DE TOEPASSING VAN DE OVEREENKOMST INZAKE LUCHTVERVOER

Nadere informatie

Gevolgen van Brexit voor de besluitvorming in de EU

Gevolgen van Brexit voor de besluitvorming in de EU VIVES BRIEFING 2016/06 Gevolgen van Brexit voor de besluitvorming in de EU Klaas Staal Karlstad Universitet 1 GEVOLGEN VAN BREXIT VOOR DE BESLUITVORMING IN DE EU Klaas Staal INLEIDING Op 23 juni 2016 stemmen

Nadere informatie

Tabel 1: Economische indicatoren (1)

Tabel 1: Economische indicatoren (1) Tabel 1: Economische indicatoren (1) Grootte van de Openheid van de Netto internationale Saldo op de lopende rekening (% economie (in economie (Export + BBP per hoofd, nominaal (EUR) BBP per hoofd, nominaal,

Nadere informatie

Vanuit de topsector Logistiek wordt er voor de logistieke markt ruimte gecreëerd om te ondernemen, te investeren en te exporteren.

Vanuit de topsector Logistiek wordt er voor de logistieke markt ruimte gecreëerd om te ondernemen, te investeren en te exporteren. Vanuit de topsector Logistiek wordt er voor de logistieke markt ruimte gecreëerd om te ondernemen, te investeren en te exporteren. Er ontstaat weer vraag en de logistieke professional heeft behoefte aan

Nadere informatie

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Korte omschrijving werkvorm De leerlingen beantwoorden vragen over de Europese politiek aan de hand van korte clips van Nieuwsuur in de Klas. Leerdoel De leerlingen leren

Nadere informatie

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken De Nederlandse bancaire vorderingen 1 op het buitenland zijn onder invloed van de economische crisis en het uiteenvallen van ABN AMRO tussen

Nadere informatie

BRUSSEL Wat gebeurt daar? Peter N. Ruys

BRUSSEL Wat gebeurt daar? Peter N. Ruys BRUSSEL Wat gebeurt daar? Peter N. Ruys INHOUD 1. Algemene kennis over de EU 2. Wat ging eraan vooraf 3. Structuur 4. Totstandkoming wetten De Europese Unie: 500 miljoen mensen 27 landen EU-landen Kandidaat-EU-landen

Nadere informatie

13381/3/09 REV 3 dau/ngs/jg 1 DG H 3B

13381/3/09 REV 3 dau/ngs/jg 1 DG H 3B RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 11 november 2009 (13.11) (OR. en) 13381/3/09 REV 3 SIRIS 117 SCHENGEN 27 COMIX 674 NOTA van: aan: Betreft: het voorzitterschap de Groep SIS/SIRENE / Gemengd Comité (EU-IJsland/Noorwegen

Nadere informatie

Persbericht. Economie groeit 0,9 procent in eerste kwartaal Centraal Bureau voor de Statistiek. Kwartaal-op-kwartaalgroei aangetrokken

Persbericht. Economie groeit 0,9 procent in eerste kwartaal Centraal Bureau voor de Statistiek. Kwartaal-op-kwartaalgroei aangetrokken Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB04-103 1 juli 2004 9.30 uur Economie groeit 0,9 procent in eerste kwartaal 2004 De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2004 met 0,9 procent

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 VOORSTEL van: de Europese Commissie d.d.: 18 november 2003

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 66 (1991) Nr. 6 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2014 Nr. 39 A. TITEL Overeenkomst betreffende samenwerking en een douane-unie tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten,

Nadere informatie

omslag FORUM #10/

omslag FORUM #10/ omslag 12 De slag om de verkiezingsborden hebben de eurosceptici gewonnen. Maar hebben ze ook de harten van ondernemers? Tekst: Karin Bojorge en Paul Scheer Foto en Illustraties: Link Design 13 omslag

Nadere informatie

2 Leveringen van goederen naar

2 Leveringen van goederen naar 2 Leveringen van goederen naar landen binnen de EU 2.1 Levering van goederen binnen de EU aan een buitenlandse ondernemer 2.1.1 intracommunautaire leveringen Hoofdregel bij grensoverschrijdende leveringen

Nadere informatie

Programma Open dag zaterdag 28 februari 2015 Program Open Day Saturday 28 February 2015

Programma Open dag zaterdag 28 februari 2015 Program Open Day Saturday 28 February 2015 Programma Open dag zaterdag 28 februari 2015 Program Open Day Saturday 28 February 2015 Tijd 09.15 09.45 Je bent op de Open dag, wat nu? Personal welcome international visitors 10.00 10.45 Je bent op de

Nadere informatie

Toelichting CPB-onderzoek opbrengsten introductie euro Voor de minister van Economische Zaken

Toelichting CPB-onderzoek opbrengsten introductie euro Voor de minister van Economische Zaken CPB Notitie 21 mei 2014 Toelichting CPB-onderzoek opbrengsten introductie euro Voor de minister van Economische Zaken CPB Notitie Aan: De minister van Economische Zaken Centraal Planbureau Van Stolkweg

Nadere informatie

Meer of Minder Turkije. Hasselt 9 october 2014/Voka Stijn Skondras Michel Decat

Meer of Minder Turkije. Hasselt 9 october 2014/Voka Stijn Skondras Michel Decat Meer of Minder Turkije Hasselt 9 october 2014/Voka Stijn Skondras Michel Decat Inhoud De Perceptie op Turkije is fout. 1O goede redenen om te investeren in Turkije. Voor je zaken begint te doen. Contracten

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit binnen het Nordic-Baltic Network. Kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Nordic-Baltic Network

Duurzame mobiliteit binnen het Nordic-Baltic Network. Kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Nordic-Baltic Network emarken Estland Finland Letland Litouwen Noorwegen IJsland Zweden Denemarken Estland Finland Letland Litouwen Noorwegen IJsland Zweden France Netherlansds Frankrijk Duurzame mobiliteit binnen het Nordic-Baltic

Nadere informatie

Deel 3. Wat doet de Europese Unie? 75

Deel 3. Wat doet de Europese Unie? 75 DEEL 3.4 DE EURO Deel 3. Wat doet de Europese Unie? 75 3.4. DE EURO DOEL - De leerlingen/cursisten ontdekken de voordelen van het gebruik van de eenheidsmunt: wisselen van geld is niet meer nodig, je spaart

Nadere informatie

Betalingsachterstand bij handelstransacties

Betalingsachterstand bij handelstransacties Betalingsachterstand bij handelstransacties 13/05/2008-20/06/2008 408 antwoorden 0. Uw gegevens Land DE - Duitsland 48 (11,8%) PL - Polen 44 (10,8%) NL - Nederland 33 (8,1%) UK - Verenigd Koninkrijk 29

Nadere informatie

"Culturele Hoofdstad van Europa" voor het tijdvak 2005 tot 2019 ***I

Culturele Hoofdstad van Europa voor het tijdvak 2005 tot 2019 ***I P5_TA(2004)0361 "Culturele Hoofdstad van Europa" voor het tijdvak 2005 tot 2019 ***I Wetgevingsresolutie van het Europees Parlement over het voorstel voor een besluit van het Europees Parlement en de Raad

Nadere informatie

Europese Ster. Definitief akkoord toekomstig landbouwbeleid. Europese Ster 709-01 juli 2013. Roo, Marijke de. Een nieuwsbrief van:

Europese Ster. Definitief akkoord toekomstig landbouwbeleid. Europese Ster 709-01 juli 2013. Roo, Marijke de. Een nieuwsbrief van: Roo, Marijke de Van: Europese Ster Verzonden: maandag 01 juli 2013 15:03 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Europese Ster 709-01 juli 2013 Opvolgingsmarkering: Markeringsstatus:

Nadere informatie

Internationaliseringsdesk regio Zwolle

Internationaliseringsdesk regio Zwolle Internationaliseringsdesk regio Zwolle Rapportage over de mogelijke behoefte aan een internationaliseringsdesk/duitslanddesk voor de regio Zwolle Lectoraat International Business Kenniscentrum Strategisch

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN OVERZICHT

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN OVERZICHT DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN OVERZICHT Niet-lidstaat van de Raad van Europa (Wit-Rusland) LIDSTATEN HOOFDZETEL EN VESTIGINGEN BEGROTING Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, België,

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 3 november 2004 (05.11) (OR. en) 14028/04 EUROPOL 50 JAI 409

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 3 november 2004 (05.11) (OR. en) 14028/04 EUROPOL 50 JAI 409 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 3 november 2004 (05.11) (OR. en) 14028/04 EUROPOL 50 JAI 409 NOTA van: de Franse, de Duitse, de Italiaanse, de Spaanse en de Britse delegatie aan: het Comité van artikel

Nadere informatie

Panelonderzoek Europese interne markt

Panelonderzoek Europese interne markt Panelonderzoek Europese interne markt Highlights resultaten onderzoek KvK-ondernemerspanel naar de Europese interne markt juni 2016 In december 2015 /januari 2016 is via het KvK online ondernemerspanel

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Research Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

5. Protocol tot vaststelling van het statuut van de. Europese Investeringsbank

5. Protocol tot vaststelling van het statuut van de. Europese Investeringsbank De Slotakte vermeldt de verbindende protocollen en de niet-verbindende verklaringen Slotakte De CONFERENTIE VAN DE VERTEGENWOORDIGERS VAN DE REGERINGEN VAN DE LIDSTATEN, bijeen te Brussel op 30 september

Nadere informatie

Onderzoek gunstige prijsligging.

Onderzoek gunstige prijsligging. Onderzoek gunstige prijsligging. BMW 3 Serie Model 320D. 22 Eu-Lidstaten. Jordy Reijers Marketing/Onderzoek P van. Prijs 1 Inhoud Opgave Onderzoek informatie over Eu landen Welke landen hanteren de euro?

Nadere informatie

Wereldklasse doen! Havenbedrijf Rotterdam. Henk de Bruijn 25 september 2013. Copyright - Port of Rotterdam

Wereldklasse doen! Havenbedrijf Rotterdam. Henk de Bruijn 25 september 2013. Copyright - Port of Rotterdam Wereldklasse doen! Havenbedrijf Rotterdam Henk de Bruijn 25 september 2013 1 Haven- en industriegebied + 2 Havengebieden Maasvlakte Waal-/Eemhaven Europoort Botlek 3 Haven in cijfers Rotterdamse haven

Nadere informatie

Werkloosheid in de Europese Unie

Werkloosheid in de Europese Unie in de Europese Unie Diana Janjetovic en Bart Nauta De werkloosheid in de Europese Unie vertoont sinds 2 als gevolg van de conjunctuur een wisselend verloop. Door de economische malaise in de jaren 21 23

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 750 VI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (VI) voor het jaar 2014 Nr. 94 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK

Nadere informatie

De haperende groeimotor van het Nederlands kleinbedrijf

De haperende groeimotor van het Nederlands kleinbedrijf De haperende groeimotor van het Nederlands kleinbedrijf Januari 2016 Justin Jansen, Erasmus Universiteit Rotterdam Occo Roelofsen, McKinsey & Company Poll: Hoe gaat het met ondernemerschap in Nederland?

Nadere informatie

Europa decentraal slaat de brug tussen Europa en decentrale overheden: Bridge!

Europa decentraal slaat de brug tussen Europa en decentrale overheden: Bridge! Tamsma, Hendrik Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Opvolgingsmarkering: Markeringsstatus: Europese Ster maandag 30 mei 2016 15:24 Statengriffie provinsje Fryslân Europa decentraal slaat

Nadere informatie

BRAND NEW ID UTRECHT COMMUNICATIEPLATFORM CONCEPT UTRECHT COMMUNICATIEPLATFORM

BRAND NEW ID UTRECHT COMMUNICATIEPLATFORM CONCEPT UTRECHT COMMUNICATIEPLATFORM CONCEPT UTRECHT COMMUNICATIEPLATFORM 30.11.2016 THEMA STORY MERKWAARDEN Ons Utrecht DNA. Wat ons gedrag bepaalt. Bright Inspiring Welcoming Connecting slim, smart vitaal persoonlijk verbinden innovatief

Nadere informatie

«Managementhervormingen in justitie: trends in Europa»

«Managementhervormingen in justitie: trends in Europa» «Managementhervormingen in justitie: trends in Europa» Prof. dr. Em. Roger Depré 25 mei 2005 K.U.Leuven Instituut voor de Overheid io@soc.kuleuven.ac.be www.instituutvoordeoverheid.be 1 Internationale

Nadere informatie

AGENDA. 1. Opening. 3. Sluiting

AGENDA. 1. Opening. 3. Sluiting AGENDA Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Nutreco Holding N.V., te houden op dinsdag 30 juni 2009, aanvang 10.30 uur, ten kantore van de Vennootschap, Veerstraat 38, 5831 JN Boxmeer

Nadere informatie

the state of renewable energies in europe

the state of renewable energies in europe HERNIEUWBARE ENERGIE IN EUROPA 12 th EurObserv ER Report the state of renewable energies in europe 2012 12 th EurObserv ER Report Werkgelegenheid en omzet Voor de periode 2005-2010 is de energieproductie

Nadere informatie

TRANSPORT & LOGISTICS 2013. Post show report TRANSPORT & LOGISTICS 2013. www.easyfairs.com/transport-nl

TRANSPORT & LOGISTICS 2013. Post show report TRANSPORT & LOGISTICS 2013. www.easyfairs.com/transport-nl Post show report TRANSPORT & LOGISTICS 2013 Bezoekers per bedrijfsactiviteit Producerende bedrijven en verladers uit o.a. (petro)chemie, voeding, metaal, retail en kunststoffen Transport en expeditie 5%

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING Non-member state of the Council of Europe (Belarus) LIDSTATEN HOOFDZETEL EN OVERIGE VESTIGINGEN BEGROTING Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan,

Nadere informatie

Cloud adoptie in Europa:

Cloud adoptie in Europa: Public Briefing / Maart 2015 Cloud adoptie in Europa: Angst voor onveiligheid en gebrek aan kennis temperen implementaties Door: Maurice van der Woude 1 In december 2014 heeft EuroStat, een orgaan van

Nadere informatie

Informatiebrief wetgeving bepaling hoogte collegegelden

Informatiebrief wetgeving bepaling hoogte collegegelden Informatiebrief wetgeving bepaling hoogte collegegelden In het Hoger Onderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen wettelijk en instellingscollegegeld. Het wettelijk collegegeld wordt door de minister vastgesteld

Nadere informatie

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING

DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING DE RAAD VAN EUROPA HOEDER VAN DE MENSENRECHTEN SAMENVATTING LIDSTATEN Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, België, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk,

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.1.2017 COM(2017) 17 final 2017/0011 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de toepassing van de bepalingen van het Schengenacquis met betrekking tot het

Nadere informatie

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Procedurevergadering

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Procedurevergadering Den Haag, 12 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Volgcommissie(s): BuHa-OS i.v.m. agendapunt 3, 13, 15, 21, 22 DEF i.v.m. agendapunt 4, 13, 15 EU i.v.m. agendapunt 4, 6, 21, 22 EZ

Nadere informatie

omslag FORUM #01/

omslag FORUM #01/ Kabinet-Rutte-Verhagen 10 populair bij ondernemers Rutte heeft in oktober een sterke ploeg op het bordes gezet, vinden ondernemers. Ministers én beleid krijgen een dikke voldoende in de Nieuwjaarsenquête

Nadere informatie

Minister Ploumen spreekt met paus over klimaat

Minister Ploumen spreekt met paus over klimaat Politiek Minister Ploumen spreekt met paus over klimaat Gepubliceerd: 20-05-15 18:19 Laatste update: 20-05-15 18:21 Deel Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft

Nadere informatie

BID 2014: John Fentener van Vlissingen pleit voor aanpassing politiek stelsel

BID 2014: John Fentener van Vlissingen pleit voor aanpassing politiek stelsel Als dit bericht geen beeld bevat klik dan hier om het bericht te openen via de browser. - Persbericht - BID 2014: John Fentener van Vlissingen pleit voor aanpassing politiek stelsel Verbintenis tussen

Nadere informatie

TenT corridors. Adriaan Roest Crollius 22 januari 2014

TenT corridors. Adriaan Roest Crollius 22 januari 2014 TenT corridors Adriaan Roest Crollius 22 januari 2014 Panteia NEA, EIM, RVB, Stratus Transport onderzoek & advies (spoor/wegtransport, binnenvaart) Beleidsvragen/kosten/CBA,s/research Een van de grootste

Nadere informatie

Resultaten 2014 Rotterdam Partners

Resultaten 2014 Rotterdam Partners Resultaten 0 Rotterdam Partners Rotterdam Partners International Trade & Investment is in 0 actief betrokken geweest bij de realisatie van 0 projecten in de Rotterdam regio. Hiervan waren confirmed projects,

Nadere informatie

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!!

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! De Europese Unie bestaat uit 27 lidstaten. Deze lidstaten hebben allemaal op dezelfde gebieden een aantal taken en macht overgedragen aan de Europese

Nadere informatie

Ondernemen in crisistijd. Eddy Drent International Finance Manager

Ondernemen in crisistijd. Eddy Drent International Finance Manager Ondernemen in crisistijd Eddy Drent International Finance Manager 13 september 2012 Rabobank Groep wereldwijd 1.650 kantoren in 48 landen, 19 International Desks om NL klanten te bedienen in 23 landen

Nadere informatie

Datum 4 augustus 2015 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de gevolgen van de wijziging van de Opiumwet voor de hennepzaadindustrie

Datum 4 augustus 2015 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de gevolgen van de wijziging van de Opiumwet voor de hennepzaadindustrie 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken

vaste commissie voor Europese Zaken Den Haag, 23 maart Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken BuHa-OS i.v.m. agendapunt 12, 20 BuZa i.v.m. agendapunt 10, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 18, 20 DEF i.v.m. agendapunt 20 EU i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

Nederland zakt vier plaatsen op Human Capital Index: vaardigheden en kennis van oudere leeftijdscategorieën blijven onbenut.

Nederland zakt vier plaatsen op Human Capital Index: vaardigheden en kennis van oudere leeftijdscategorieën blijven onbenut. ONDERZOEKSRAPPORT Nederland zakt vier plaatsen op Human Capital Index: vaardigheden en kennis van oudere leeftijdscategorieën blijven onbenut. Introductie In het Human Capital 2015 report dat het World

Nadere informatie

ECC-Net: Travel app. Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland. Informatieblad app - ECC-Net: Travel

ECC-Net: Travel app. Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland. Informatieblad app - ECC-Net: Travel 1 ECC-Net: Travel app Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland Een gezamenlijk project van het Netwerk van Europese Consumentencentra Naam van de APP ECC-Net:

Nadere informatie

Ik ben de Hamer. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. HET BESTUUR VAN DE EUROPESE UNIE GROEP 7 8

Ik ben de Hamer. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. HET BESTUUR VAN DE EUROPESE UNIE GROEP 7 8 Ik ben de Hamer Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Goedendag! Als

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Zittingsdocument ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie

EUROPEES PARLEMENT. Zittingsdocument ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie EUROPEES PARLEMENT 2004 Zittingsdocument 2009 21.2.2005 B6-0123/2005 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie ingediend overeenkomstig artikel 103, lid 2 van het

Nadere informatie

Waarom loopt de economie nog steeds niet echt lekker? Michiel Verbeek, 2 december 2015

Waarom loopt de economie nog steeds niet echt lekker? Michiel Verbeek, 2 december 2015 Waarom loopt de economie nog steeds niet echt lekker? Michiel Verbeek, 2 december 2015 4 Onderwerpen: 1. De financiële crisis van 2008 2. Geldschepping 3. Hoe staan de landen er economisch voor? 4. De

Nadere informatie

Het verhaal van Europa

Het verhaal van Europa Het verhaal van Europa 2010 Uitgeverij Manteau / Standaard Uitgeverij en Rob Heirbaut & Hendrik Vos Standaard Uitgeverij nv, Mechelsesteenweg 203, B-2018 Antwerpen www.manteau.be info@manteau.be Deze reeks

Nadere informatie

WERKKOSTENREGELING. Exact Online Salaris ICT Accountancy praktijkdag: Salaris en HR innovaties

WERKKOSTENREGELING. Exact Online Salaris ICT Accountancy praktijkdag: Salaris en HR innovaties WERKKOSTENREGELING Exact Online Salaris ICT Accountancy praktijkdag: Salaris en HR innovaties 2 2014 EXACT - WERKKOSTENREGELING Agenda Exact Online Exact Online Salaris De huidige Werkkostenregeling Demo

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Uw Referentie 2015Z08639 Datum 27 mei 2015

Nadere informatie

BIJLAGE PROTOCOL. bij het. voorstel voor een besluit van de Raad

BIJLAGE PROTOCOL. bij het. voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 26.2.2016 COM(2016) 91 final ANNEX 1 BIJLAGE PROTOCOL bij het voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van het

Nadere informatie

Uitgebreide Pilot Nominaal = Normaal aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Uitgebreide Pilot Nominaal = Normaal aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Uitgebreide Pilot Nominaal = Normaal aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Tussenrapportage onderzoek (februari 2013) Dr. Gerard Baars Dr. Brian Godor Ing. Peter Hermus Drs. Rick Wolff In samenwerking

Nadere informatie

De invloed van de btw op uw werkkapitaal

De invloed van de btw op uw werkkapitaal Fred Vervaet Agenda LyondellBasell Industries NV Trapped refunds; Crediteuren Debiteuren LyondellBasell Industries NV Omzet wereldwijd: ongeveer $51 miljard; Productie chemische en petrochemische producten;

Nadere informatie

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Korte omschrijving: Leerlingen gaan aan de slag met actuele Europese dilemma s. Er zijn vijf dilemma s. U kunt zelf kiezen welke dilemma s u aan de orde stelt.

Nadere informatie