Sociaal jaarverslag 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sociaal jaarverslag 2015"

Transcriptie

1 Sociaal jaarverslag 2015

2 Inleiding Stichting van Oefentherapeuten Mensendieck ten behoeve van Ontwikkelingswerk in Indonesië (SOMOI) is een stichting van therapeuten die zich inzet voor fysiek beperkte kinderen in Indonesië. De stichting bestaat geheel uit vrijwilligers die zowel in Nederland als in Indonesië werkzaam zijn. De vrijwilligers zijn oefentherapeuten Mensendieck, Cesar-, fysio- en/ of ergotherapeuten. SOMOI biedt directe hulp aan kinderen met een fysieke handicap zonder onderscheid te maken in geloof, ras of afkomst. De therapeuten van SOMOI hebben verschillende werkzaamheden in Indonesië. Zo geven zij therapie aan de kinderen, helpen bij het financieren of maken van hulpmiddelen, helpen bij het financieren van operaties, zorgen voor promotie van therapie in de regio en het overdragen van theoretische en praktische kennis aan professionals in Indonesië. Ook worden er workshops en voorlichtingen gegeven aan medische en paramedische studenten van opleidingen en universiteiten om zo kennisoverdracht te kunnen waarborgen. Algemeen In het verleden heeft SOMOI projecten gehad in Palembang (Zuid-Sumatra), Makassar (Zuid-Sulawesi) en in Pontianak (West Kalimantan). Een project duurt gemiddeld 8 jaar. In deze periode worden verschillende therapielocaties gestart waar medisch personeel opgeleid wordt therapie te geven aan kinderen. Een project wordt afgerond als het personeel op de locaties in staat is de therapie zelf te continueren. Daardoor kunnen kinderen met een handicap op deze plaatsen nog steeds therapie krijgen. SOMOI is sinds december 2011 werkzaam in Sintang (West Kalimantan). Het doel van SOMOI in Sintang is dat er meer bekendheid over kinderfysiotherapie komt en dat er voldoende plaatsen in de stad zijn waar kinderen fysiotherapie kunnen krijgen. Bestuur Het bestuur van SOMOI bestaat volledig uit vrijwilligers en is werkzaam vanuit Utrecht. Ieder bestuurslid is voor SOMOI werkzaam geweest in Indonesië. SOMOI heeft tijdens de projectperiode twee afgestudeerde therapeuten in Indonesië, die elke 9 maanden rouleren. Bij terugkomst in Nederland neemt de therapeut deel aan het bestuur. Het bestuur vergadert maandelijks om de laatste ontwikkelingen in Indonesië te bespreken ter ondersteuning en advisering van de vrijwilligers in Indonesië. Daarnaast worden er nieuwe vrijwilligers voor Indonesië geworven, geselecteerd en voorbereid; worden er informatiedagen voor belangstellenden georganiseerd en houdt het bestuur zich bezig met werving van donateurs. De vrijwilligers in Indonesië schrijven dag-, maand- en financiële verslagen om het bestuur en andere belangstellenden op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Deze verslagen worden maandelijks tijdens de vergadering besproken. Overzicht bestuursleden en functieverdeling Robin Philippi Voorzitter Jordi van Velzen Penningmeester Iris Andriesen Secretaris Nicky Kerkhof AIG Luuk Haring AIG Geertje Sinnema PR en promotie Jessica de Boer Algemeen bestuurslid

3 Ester Vuijk Lusanne Douma Nicky Ball Algemeen bestuurslid Algemeen bestuurslid Indonesië ganger januari t/m juni Algemeen bestuurslid Het project In februari 2015 namen therapeuten Nicky Ball en Michiel Brugmans het stokje over van Luuk Haring en Iris Andriesen in Sintang. De eerste maand stond vooral in het teken van overdracht, oriëntatie en het schrijven van een werkplan. Na de eerste maand gingen zij hard aan de slag. Binnen korte tijd werd het duidelijk dat er een locatie bij zou komen. De contacten voor puskesmas Dara Juanti waren gelegd en er was vraag naar therapie in dit (vrije nieuwe) gezondheidscentrum. SOMOI was nog niet werkzaam in dit deel van de stad, deze locatie bood een mooie uitkomst. De eerdere locaties klinik Gizi Buruk, puskesmas Sungai Durian en het ziekenhuis bleven bestaan. Met uitzondering van Karitas. Het malariaproject wat hier werd gehuisvest werd afgerond. Puskesmas Dara Juanti biedt mooie kansen om veel kinderen te kunnen behandelen en om therapieassistenten op te leiden om de werkzaamheden in de toekomst over te nemen. Huidige gang van zaken Vanwege visumproblemen waren de therapeuten genoodzaakt om half juni 2015 Indonesië te verlaten. Vanwege recente wijzigingen in het immigratiebeleid werd de therapeuten opgedragen een nieuw visum aan te vragen. De Indonesische immigratiedienst stelde hierbij een ultimatum van een maand waar niet van af kon worden geweken. Ondanks de omslachtige en tijdrovende manier van aanvragen van een nieuw visum, lukte het de therapeuten om binnen anderhalve week de nieuwe visumaanvraag op te sturen naar Jakarta. Toch mocht dit niet baten, op 7 juni werd de therapeuten verteld dat zij binnen een week Indonesië moesten verlaten en terug moesten keren naar Nederland. Ondanks deze tegenslag zetten alle bestuursleden zich momenteel in om zo snel mogelijk vrijwilligers terug te sturen naar Sintang om het project voort te kunnen zetten.

4 Sintang 2015 Hydrotherapie! Vincent is een voorbeeld van een patiënt die het enorm naar zijn zin heeft in het water. Na de eerste keer werd duidelijk dat hij positief werd geprikkeld door het warme water, en in het water beter kan oefenen. Vincent heeft sinds zijn geboorte een motorische achterstand en ondervindt daarnaast problemen aan zijn gehoor en gezichtsvermogen. Zodoende compenseert hij het gemis aan zicht en geluid met onder andere het voelen met zijn handen en voeten. Vincent wil continu voorwerpen aanraken, zo loopt hij in de therapieruimte voortdurend heen en weer tussen het oefenmateriaal. In het zwembad heeft hij meer de ruimte en wordt minder afgeleid. Het was in het begin nog de vraag of Vincent misschien juist zou worden overprikkeld in het zwembad. Het tegendeel bleek waar: Vincent werd juist rustiger in het zwembad. Op deze manier konden we met Vincent oefenen met het gaan staan, het lopen en het vasthouden van voorwerpen. Omdat het zwembad veel groter is moest hij een aanzienlijke afstand afleggen voordat hij bij een voorwerp was. Een goede stimulator om te lopen. Ook trainde hij tegelijkertijd zijn uithoudingsvermogen en spierkracht in het water. Het is mooi om te zien dat kinderen zoveel baat hebben bij oefenen in het zwembad. Daarnaast hebben ze er veel lol in. Ouders zijn altijd aanwezig tijdens de therapie, zij worden actief betrokken tijdens de therapie zodat zij zien hoe zij hun kind kunnen stimuleren in dagelijks bewegingen en tijdens het spelen. Elke therapiesessie eindigt positief en met veel energie. Met plezier zinvol bewegen: dat is het doel tijdens de therapie.

5 Opening nieuwe locatie Het hoofd van onder andere de gezondheidscentra (puskesmassen) in Sintang wilde graag meer therapie in de puskesmassen vanwege de positieve ervaringen in puskesmas Sungai Durian. De vrijwilligers Luuk en Iris zijn eind 2014 al begonnen met oriënterende gesprekken met potentiële gezondheidscentra waarna Michiel en Nicky deze gesprekken hebben voortgezet. De puskesmas Dara Juanti was zeer geïnteresseerd en voor SOMOI een perfecte locatie. Begin april is alles geregeld en kon er gestart worden. Er zijn twee verpleegkundigen die al werkzaam zijn in de puskesmas die zeer veel belangstelling hebben voor de functie van therapieassistent. Verder is de kinderarts zeer betrokken. Het hoofd van de puskesmas, Ibu Memi, denkt goed mee met SOMOI en kijkt uit naar een goede samenwerking. In de eerste week waren er al gelijk nieuwe patiënten. De startfase was vooral gericht op promotie. Zo werden er posters opgehangen, werden er gesprekken gevoerd met de artsen en verpleegkundigen, werd de locatie toegevoegd aan de posters op alle andere locatie s en werden de verwijzers geïnformeerd. Ook dinas Kesehatan (centrum voor gezondheidszorg in Sintang) was enthousiast dat SOMOI werkzaam zou zijn in het nieuwe gezondheidscentrum. Omdat de nieuwe locatie net pas was geopend was het patiëntenaantal nog niet hoog. De kinderarts en verpleegkundige zagen gemiddeld twee patiënten per dag. De verwachting was dat als het gezondheidscentrum meer bekendheid zou vergaren in de buurt het patiënteaantal zou gaan oplopen.

6 Het vervaardigen van hulpmiddelen Bij sommige kinderen is alleen bewegingstherapie niet voldoende en kan de zelfstandigheid van de kinderen worden bevorderd door een hulpmiddel in te zetten. In Nederland kennen we een grote variëteit in hulpmiddelen. In Indonesië, en dan specifiek Kalimantan is dit veel minder vanzelfsprekend. Maar een aantal hulpmiddelen kunnen worden besteld in de hoofdstad Pontianak, zoals spalken voor voeten, benen, armen en handen. Ook braces voor de rug kunnen hier worden vervaardigd. Rolstoelen zijn een stuk ingewikkelder, hetzelfde geldt voor rollators. Ook is het altijd een uitdaging om de hulpmiddelen in Sintang te krijgen. Door de slechte wegen is transport moeilijk. SOMOI speelt een grote rol in de vervaardiging en levering van deze hulpmiddelen. Er is geen ander aanspreekpunt in Sintang of omgeving voor hulpmiddelen. Zo werd in samenwerking met vaklieden uit Sintang een aangepaste stoel gemaakt voor Syafiq (foto s onder), die niet zelfstandig kan zitten. Sjuhadda (zie foto s bovenaan), heeft een spitsvoet. Om vergroeiing tegen te gaan werd er voor hem een spalk besteld die hij s nachts kan dragen. Patiënt Leonel had moeite met het behouden van evenwicht vanwege een oogzenuwstoornis en een stoornis aan de kleine hersenen, zijn opa maakte een van de rollators van SOMOI na in zijn werkplaats (zie foto onderaan). Leonel kan nu in een veilige omgeving zelfstandig lopen en is niet continu afhankelijk van zijn familie. Niet alle ouders zijn in staat om een eigen bijdrage te leveren aan de hulpmiddelen, SOMOI speelt een belangrijke rol om sponsors te vinden om de hulpmiddelen te kunnen financieren.

7 Resultaten x Oefentherapie gegeven 10 x Hydrotherapie 1 fysiotherapeut in opleiding tot kindertherapeut 35 verschillende kinderen geholpen 1 Nieuwe behandellocatie 4 Verpleegkundigen en 1 diëtiste in opleiding tot therapieassistent 1 kampungbezoek 40 Studenten onderwezen 3 Hulpmiddelen verstrekt 700+ volgers Somoi Facebook

8 Therapie locaties Gizi Buruk Sinds juli 2012 is SOMOI werkzaam in Gizi Buruk. Kliniek Gizi Buruk is een overheidsinstelling die zich richt op ondervoede en verzwakte kinderen. Ondervoeding komt in Indonesië, vooral op het platteland nog regelmatig voor. Gezinnen met een ondervoed kind kunnen gratis in de kliniek verblijven. Om aan te sterken krijgen de kinderen speciale voeding, medisch advies en adviezen over toediening wanneer eten of drinken moeilijk gaat. Wanneer er naast ondervoeding ook andere medische problemen lijken te zijn zorgt de kliniek dat ouders een zorgverzekering krijgen en dat de kinderen onderzocht worden in het ziekenhuis. Sinds november 2014 is er een nieuwe vaste therapiemiddag op de donderdagmiddag. We werken dan samen met de verpleegkundigen en/of diëtist en zorgen voor kennisoverdracht met betrekking tot de therapie. Sinds 2015 is er een nieuwe diëtiste aangenomen in de kliniek die ook veel affiniteit heeft met beweging en therapie. Zij heeft aangegeven te willen worden opgeleid tot therapieassistent. Een mooie ontwikkeling. Wij zien in kliniek Gizi Buruk veel kinderen die door een slechte voedingstoestand verlaat zijn in de motorische ontwikkeling. Doormiddel van therapie en het geven van adviezen aan ouders stimuleren we de lichamelijke ontwikkeling van deze kinderen. Hiernaast zien we ook kinderen met andere problematieken, zoals cerebral palsy (hersenverlamming). Bij deze kinderen richten we ons op het vergroten van de mogelijkheden van het kind en zetten we eventueel een hulpmiddel in. Omdat kinderen vaak vanuit het platteland (kampungs) komen, die ver weg en moeilijk te bereiken zijn, is behandeling vaak alleen mogelijk zolang ze in ze in de kliniek verblijven. Wel mogen zij altijd naar therapie komen wanneer zij weer in de buurt van Sintang zijn. Maand Aantal kinderen Aantal behandelingen Aantal anamneses Hulpmiddelen Consult Januari Februari Maart April Mei Totaal

9 Karitas Polikliniek Karitas is onderdeel van de kerkgemeenschap (kueskupan). In deze polikliniek kunnen volwassenen en kinderen die ziek terecht voor gratis medische hulp. De werkzaamheden binnen Karitas hebben zich de afgelopen jaren vooral op de preventie en bestrijding van malaria. De medewerkers hebben een kantoor in de polikliniek maar gaan ook regelmatig de kampungs in. Alle kosten worden vanuit de kerkgemeenschap betaald. Sinds 2012 heeft SOMOI heeft hier een eigen therapieruimte waar de kinderen met een handicap uit Sintang en omgeving welkom zijn. Er werd tot mei 2015 therapie gegeven op vrijdag. Vanwege afronding van het Karitas project is er besloten om te starten in Puskesmas Dara Juanti. Resultaten 2015 Maand Aantal kinderen Aantal behandelingen Aantal anamneses Hulpmiddelen Consult Januari Februari Maart April Mei Totaal

10 Puskesmas Sungai Durian In regio Sintang (oppervlakte even groot als half Nederland) zijn er 20 kleine gezondheidscentra, de zogenaamde Puskesmassen. 3 hiervan staan er in de stad, de andere 17 zijn verspreid over de kampungs (dorpjes). Gemiddeld werken er in een puskesmas 15 tot 20 mensen. Een Puskesmas is een plek waar mensen gratis of voor weinig geld eenvoudige medische hulp kunnen krijgen. Een arts staat aan het hoofd, daarnaast werken er ook andere professionals zoals tandartsen, verpleegkundigen, voedingsdeskundigen en verloskundigen. Mensen kunnen naar de Puskesmas komen voor controle en advies en medicijnen. Sinds januari 2014 werkt SOMOI in de Puskesmas Sungai Durian. Op donderdagochtend wordt er therapie gegeven. In deze puskesmas is er sprake van een actieve samenwerking met de doktoren en verpleegkundigen. Twee verpleegkundigen worden hier opgeleid tot therapieassistent. Zij hebben afgelopen anderhalf jaar geleerd kinderen, die binnen de doelgroep van SOMOI vallen, te herkennen en een eerste vraaggesprek uit te voeren. Ook hebben zij geleerd waar het lichamelijk onderzoek uit bestaat en waarom we bepaalde testen uitvoeren. Daarnaast helpen ze actief mee met het geven van therapie, en is er gestart met het leren schrijven van behandelplannen en het opzetten van behandeldoelen. In de puskesmas Sungai Durian zien we allerlei verschillende kinderen, met verschillende problematiek. De therapie activiteiten zijn daardoor erg divers. Je kunt hierbij denken aan het verbeteren van spierkracht, coördinatie, mobiliteit, uithoudingsvermogen stimuleren van motorische ontwikkeling, het oefenen van dagelijks vaardigheden en wanneer noodzakelijk het verstrekken van hulpmiddelen. Resultaten 2015 Maand Aantal kinderen Aantal behandelingen Aantal anamneses Hulpmiddelen Consult Januari Februari Maart April Mei Totaal

11 Rumah Sakit Umum Daerah Ade Mohammad Djoen (ziekenhuis) In het algemene overheidsziekenhuis kunnen mensen van de hele omgeving terecht. In het ziekenhuis zijn een eerste hulp, operatiekamer, afdeling verloskunde, verschillende opname zalen en poliklinieken aanwezig. Waaronder een polikliniek kindergeneeskunde, waar 2 kinderartsen werkzaam zijn. Met hen werkt SOMOI veel samen. Ook is er een polikliniek fysiotherapie aanwezig. Er werken momenteel twee fysiotherapeuten in het ziekenhuis. Een daarvan behandelt uitsluitend volwassenen. In maart 2015 is er nog een fysiotherapeut aangenomen in het ziekenhuis. Hij heeft tijdens zijn opleiding kinderen behandeld, en wil graag zijn kennis en vaardigheden uitbreiden. Hij heeft aangegeven de werkzaamheden van SOMOI te willen overnemen in de toekomst. Een goede ontwikkeling! Er wordt door SOMOI therapie gegeven op woensdagochtend in een speciale kinderfysiotherapie ruimte. Deze ruimte is naast de fysiotherapieruimte voor volwassene gelegen, zodat onderlinge samenwerking en overleg goed mogelijk is. SOMOI heeft daarnaast goed contact met de kinderartsen in het ziekenhuis en het hoofd van het ziekenhuis dokter Rosa. Resultaten 2015 Maand Aantal kinderen Aantal behandelingen Aantal anamneses Hulpmiddelen Consult Januari Februari Maart April Mei Totaal

12 Puskesmas Dara Juanti Begin mei 15 is SOMOI begonnen met werkzaamheden in de nieuwe puskesmas. Er is goed contact met het hoofd Ibu Memi, de therapieassistenten, de huisartsen en de kinderarts. Alle medewerkers van de puskesmas zijn enthousiast dat SOMOI werkzaam zal zijn binnen de puskesmas. De eerste maand werd er veel geïnvesteerd in het leggen van de nodige contacten en het in orde maken van de therapie ruimte. SOMOI zal elke dinsdagochtend therapie geven in de puskesmas. Resultaten 2015 Maand Aantal kinderen Aantal behandelingen Aantal anamneses Hulpmiddelen Consult Mei Totaal

13 Kolam Renang Baliomoro (hydrotherapie) Vanaf januari 2014 geeft SOMOI therapie op woensdagmiddag in het lokale zwembad Baliomoro. De patiënten die in het zwembad worden behandeld zijn kinderen die ook op één van de andere locaties therapie krijgen. Hydrotherapie kan voor patiënten een goede aanvulling zijn op de therapie die zij normaal gesproken van SOMOI krijgen. De kinderen die voor hydrotherapie naar het zwembad komen mogen gratis naar binnen. Resultaten 2015 Maand Aantal kinderen Aantal behandelingen Januari 2 5 Februari 1 1 Maart - - April 2 3 Mei 1 1 Totaal 6 10 Kampung bezoek Vanwege de visumproblematiek was het voor de nieuwe therapeuten niet mogelijk om kampungs (dorpjes) te bezoeken. Afgezien van de kampungs die zijn bezocht in de eerste drie maanden (zie hieronder). Doorgaans gaan de therapeuten na ongeveer 3 maanden op kampungbezoek om daar kinderen te behandelen en therapie te promoten. In mei 2015 begonnen de problemen omtrent het visum, zodoende waren de therapeuten niet in staat om naast het regelwerk voor het visum, het geven van therapie, doen van promotiewerk en het geven van voorlichting een kampung te bezoeken. Resultaten kampungbezoek Maand Aantal kinderen Aantal behandelingen Aantal anamneses Hulpmiddelen Consult Januari Februari Maart* Totaal * Kampung bezoek in overdrachtsperiode

14 Werkzaamheden 2015 Hulpmiddelen: werkzaamheden per maand Januari: Er wordt gekeken naar mogelijkheden voor een stoeltje voor Syafiq. Februari: Op zoek naar mogelijke materialen voor het stoeltje van Syafiq. Samen met een vriend worden er schetsen gemaakt. Maart: Er wordt samen gewerkt met lokale vaklieden met betrekking tot uitwerking van de stoel van Syafiq. Onder andere wordt er gesproken over welke materialen het meest geschikt zouden zijn. April: Er wordt samenwerking gezocht met Sabatu in Pontianak voor een voetspalk voor Sjuhadda en Adis. Verder wordt er nog hard gewerkt met een timmerman aan het stoeltje voor Syafiq. Mei: De spalken voor Adis en Sjuhadda zijn besteld bij Sabatu. Daarbij wordt er een sponsor voor spalk van Sjuhadda wordt gevonden. De laatste hand wordt gelegd aan de stoel voor voor Syafiq. Juni: Het stoeltje voor Syafiq is af, ouders zijn enorm blij met de stoel, Syafiq kan nu zelfstandig zitten. De spalk van Sjuhadda wordt geleverd waarna er aan de ouders wordt uitgelegd hoe de spalk gebruikt moet worden. Adis zal binnenkort vertrekken naar Pontianak, ouders willen graag kijken naar de mogelijkheden voor een handspalk. De contactgegevens van Sabatu zijn aan de ouders van Adis gegeven en Sabatu is op de hoogte gebracht over de situatie. Operaties Geen hulp bij operaties deze periode. Kennis en informatieoverdracht Tijdens de therapie worden ouders nauw betrokken en wordt er zoveel mogelijk informatie aan de ouders gegeven. Hierbij gaat het vooral hoe ouders thuis met hun kind kunnen oefenen en wat het belang hiervan is. Informatieverstrekking aan ouders is erg belangrijk, omdat ze anders verkeerde verwachtingen van de therapie kunnen hebben. De vrijwilligers van SOMOI hebben het lokale medisch personeel zoveel mogelijk betrokken in het geven van informatie. Zij gaven informatie over het ziektebeeld van het kind, wat de ouders kunnen verwachten, wat ze thuis kunnen doen en waar ze terecht kunnen voor bijvoorbeeld hulpmiddelen. Daarnaast is er informatie aan ouders gegeven over het gebruik van een hulpmiddel. Promotie Er dient veel aan promotie gedaan te worden zodat patiënten en ouders van patiënten weten waar ze terecht kunnen. Omdat de meeste mensen in Sintang niet weten wat fysiotherapie voor kinderen met een handicap kan betekenen, is het belangrijk hen hierover te informeren.

15 Promotie werkzaamheden per maand: Januari: Bezoek van Petha Osinga aan het project in Sintang. Naast een grote sponsor van SOMOI is Petha erg betrokken met het reilen en zeilen van SOMOI. Een bezoek van drie weken aan het project in Sintang volgde. In deze drukke periode bezochten wij samen met Petha 2 kampungs, gaven wij workshops op STIKes (opleiding tot vroedvrouw) en therapie op de verschillende locaties. Petha liet zich helemaal onderdompelen in de Indonesische cultuur en bleek naast fijne compagnon ook een waardevolle adviseur. Februari: Nieuwe folders laten drukken Maart: Facebook is bijgewerkt en berichten op Twitter geplaatst. Presentatie gegeven aan 30 studenten op de lerarenopleiding in Sintang. April: Contacten gelegd met twee kerken in Sintang om presentaties te geven. Veel contact met de nieuwe puskesmas en afspraken gemaakt om werkzaamheden te starten. Posters opgehangen en nieuwe locatie ingericht. Er hebben verschillende gesprekken plaats gevonden met de artsen in de puskesmas. Mei: Met het hoofd van puskesmas Dara Juanti gesproken over een presentatie begin juni voor alle medewerkers van de puskesmas. Daarnaast is er een informatieochtend bijgewoond voor personeel van puskesmas. Eind mei is er deelgenomen aan een scholing voor motorische ontwikkeling. Veel verpleegkundigen, fysiotherapeuten (van buiten de regio) en diëtisten waren hierbij aanwezig. Contact gelegd met hoofd van krant in Sintang voor een interview over de werkzaamheden van SOMOI. Juni: Voor vertrek uit Sintang en Indonesië alle verwijzers en belangrijke contactpersonen bezocht of telefonisch gesproken en de situatie uitgelegd. Alle patiënten zijn op de hoogte gesteld en weten dat zij nog steeds voor therapie naar de locaties puskesmas Sungai Durian en het ziekenhuis kunnen komen. Patiënten overgedragen aan therapieassistenten en fysiotherapeut op de locaties. Contactgegevens uitgewisseld. Vertrek uit Sintang op 11 juni. Vertrek uit Indonesië op 13 en 14 juni. Visumzaken Tot afgelopen periode hebben alle vrijwilligers een sociaal-cultureel visum aangevraagd in Nederland. Na een half jaar moesten de vrijwilligers buiten Indonesie een nieuw viusm aanvragen bijvoorbeeld in Kuching of Singapore. Elke maand werd het visum verlengd in Pontianak, de paspoorten blijven dan daar tot het nieuwe visum daar in wordt gezet. Nicky en Michiel volgden dezelfde procedure tot en met mei Op 7 mei kwam de immigratiedienst uit Sanggau (4 uur rijden vanaf Sintang met de auto) in Sintang en vroeg om paspoorten en visum. De visums waren op dat moment nog in Pontianak, de therapeuten waren echter in het bezit van kopieën van zowel paspoort als visum. Het is gebruikelijk om in Indonesië te reizen met kopieën van je paspoort. Het hoofd van de immigratiedienst vertrouwde dit niet. Hij liet doorschemeren de therapeuten te verdenken illegaal te werken in Indonesië. Ondanks uitvoerige uitleg dat het niet zo was stond het hoofd erop dat zij meegingen naar het bureau in Sanggau.

16 De therapeuten gingen mee naar het bureau in Sanggau en hebben daar vier dagen moeten verblijven. Vervolgens heeft de immigratiedienst besloten dat er binnen een maand een ander visum aangevraagd moet worden. Er werd een maand tolerantie afgegeven. Het hoofd van de immigratiedienst kon niet vertellen hoe het visum moest worden aangevraagd, maar gaf aan dat dit naar een adres in Jakarta moest worden gestuurd. Binnen een week werden alle contactpersonen in Sintang bezocht om de nodige papieren in orde te maken, dit had veel voeten in de aarde en zorgde ervoor dat de therapeuten weinig andere werkzaamheden konden verrichten. De papieren werden opgestuurd en de therapeuten hervatten hun werkzaamheden in Sintang. Op 7 juni werd er gebeld door het hoofd of het visum in orde was gemaakt. Het werd duidelijk dat de verschillende immigratiebureaus in Indonesië geen onderling contact met elkaar hebben. Het hoofd had geen contact met het bureau in Jakarta en reageerde geagiteerd op het feit dat de therapeuten nog geen geldig visum hadden. Twee dagen later kregen de therapeuten telefonisch het bericht Indonesië, binnen een week met een rechtstreekse vlucht naar Nederland, te verlaten. De Nederlandse ambassade in Jakarta gaf aan dat de therapeuten mee moesten werken omdat zij op dat moment illegaal waren. Er werd door de immigratiedienst gedreigd met gevangenisstraf en geldboetes. Op 13 en 14 juni moesten de therapeuten gedwongen, onder begeleiding van de immigratiedienst, Indonesië verlaten. Tot op heden wordt er door het bestuur samen met contactpersonen in Indonesië, hard gewerkt aan het aanvragen van een visum voor de nieuwe therapeuten. Doel is om begin 2016 de therapeuten uit te zenden. Activiteiten in Nederland In het jaar 2015 zijn er door bestuursleden van de stichting verschillende sponsoracties uitgevoerd. 20 september 2015 Den Haag Marathon SOMOI heeft bij de halve, hele en ultramarathon van Den Haag geholpen door massages te verzorgen voor de gefinishte lopers. De lopers mochten hierna een vrijwillige bijdrage leveren aan de stichting. Deze actie heeft SOMOI 273,- opgeleverd! SOMOI wil de organisatie van de Den Haag Marathon bedanken en uiteraard iedereen die een donatie heeft gedaan!

17 12 december 2015 Kerstmarkt Edam Zaterdag 12 december was SOMOI te vinden op de kerstmarkt van Edam. SOMOI stond hier met een kraampje en hebben informatie gegeven over de stichting. Daarnaast zijn er spulletjes en kaarten uit Indonesië verkocht en is er rond de 200 euro opgehaald.

18 Dankwoord SOMOI is een kleine ontwikkelingsorganisatie die door vrijwilligers draaiende wordt gehouden. De inkomsten bestaan volledig uit giften van organisaties en particulieren. SOMOI wil van dit verslag gebruik maken om alle sponsoren en donateurs hartelijk te bedanken voor alle financiële en materiële bijdragen die de werkzaamheden in 2015 mogelijk hebben gemaakt. Wij hopen de werkzaamheden in Indonesië met behulp van uw steun nog vele jaren voort te kunnen zetten! Iris Andriesen, Luuk Haring, Nicky Ball en Michiel Brugmans Naast de therapeuten van SOMOI op de foto aanwezig: Effa, Nina en Dimas: verpleegkundigen en mondhygiëniste in Puskesmas Sungai Durian. Zij zijn van grote waarde voor het project in Sintang, en helpen wanneer ze maar kunnen. Dimas en Nina worden opgeleid door SOMOI tot therapieassistenten

Sociaal jaarverslag 2016

Sociaal jaarverslag 2016 Sociaal jaarverslag 2016 Inleiding Stichting van Oefentherapeuten Mensendieck ten behoeve van Ontwikkelingswerk in Indonesië (SOMOI) is een stichting van therapeuten die zich inzet voor fysiek beperkte

Nadere informatie

Sociaal jaarverslag 2012

Sociaal jaarverslag 2012 Sociaal jaarverslag 2012 Inleiding SOMOI (Stichting van Oefentherapeuten Mensendieck ten behoeve van Ontwikkelingswerk in Indonesië) is een stichting van oefentherapeuten Mensendieck die zich inzet voor

Nadere informatie

Sociaal jaarverslag SOMOI 2014

Sociaal jaarverslag SOMOI 2014 Sociaal jaarverslag SOMOI 2014 Inleiding SOMOI (Stichting van Oefentherapeuten Mensendieck ten behoeve van Ontwikkelingswerk in Indonesië) is een stichting van therapeuten die zich inzet voor fysiek gehandicapte

Nadere informatie

Sociaal jaarverslag 2013

Sociaal jaarverslag 2013 Sociaal jaarverslag 2013 Inleiding SOMOI (Stichting van Oefentherapeuten Mensendieck ten behoeve van Ontwikkelingswerk in Indonesië) is een stichting van oefentherapeuten Mensendieck die zich inzet voor

Nadere informatie

Jubileumkrant. Hoera! SOMOI bestaat 25 jaar! -Jubileumfeest-

Jubileumkrant. Hoera! SOMOI bestaat 25 jaar! -Jubileumfeest- Hoera! SOMOI bestaat 25 jaar! Sinds dit jaar bestaat stichting SOMOI 25 jaar en dat is een hele prestatie gezien de kleine organisatie die geheel door vrijwilligers wordt gerund! Dit hebben we samen met

Nadere informatie

1. Voorwoord van de voorzitter Balans Staat van baten en lasten Toelichting op de staat van baten en lasten...

1. Voorwoord van de voorzitter Balans Staat van baten en lasten Toelichting op de staat van baten en lasten... Jaarrekening 2016 Inhoudsopgave 1. Voorwoord van de voorzitter... 2 2. Balans... 3 3. Staat van baten en lasten... 3 3.1. Toelichting op de staat van baten en lasten... 5 4. Ondertekening door het bestuur

Nadere informatie

1. Voorwoord van de voorzitter Balans Staat van baten en lasten Toelichting op de staat van baten en lasten...

1. Voorwoord van de voorzitter Balans Staat van baten en lasten Toelichting op de staat van baten en lasten... Jaarrekening 2015 Inhoudsopgave 1. Voorwoord van de voorzitter... 2 2. Balans... 3 3. Staat van baten en lasten... 3 3.1. Toelichting op de staat van baten en lasten... 5 4. Ondertekening door het bestuur

Nadere informatie

1. Voorwoord van de voorzitter...2. 2. Balans...3. 3. Staat van baten en lasten...3. 3.1. Toelichting op de staat van baten en lasten...

1. Voorwoord van de voorzitter...2. 2. Balans...3. 3. Staat van baten en lasten...3. 3.1. Toelichting op de staat van baten en lasten... Jaarrekening 2014 Inhoudsopgave 1. Voorwoord van de voorzitter....2 2. Balans...3 3. Staat van baten en lasten...3 3.1. Toelichting op de staat van baten en lasten...5 4. Ondertekening door alle bestuursleden

Nadere informatie

Jaarverslag stichting Jabulani Kids Zimbabwe 2003

Jaarverslag stichting Jabulani Kids Zimbabwe 2003 Jaarverslag stichting Jabulani Kids Zimbabwe 2003 Inleiding Als bestuur van stichting Jabulani Kids Zimbabwe nodigen wij u graag uit dit jaarverslag te lezen. Wij hopen dat u na het lezen met ons van mening

Nadere informatie

ZO dichtbij Zorg & Onderwijs passend in de reguliere leeromgeving

ZO dichtbij Zorg & Onderwijs passend in de reguliere leeromgeving ZO dichtbij Zorg & Onderwijs passend in de reguliere leeromgeving Informatiegids voor ouders Wat kan ZO dichtbij voor u betekenen? Adelante ZO dichtbij versterkt het regulier onderwijs en ondersteunt leerlingen

Nadere informatie

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies

INHOUD: 1. Voorwoord. 2. Oprichting van Stichting Terima Kasih. 3. Stichting Terima Kasih. 4. Activiteiten. 5. Conclusies Stichting Terima Kasih Vier-Morgenweg 6 (postadres) 6721 MS Bennekom KvK Utrecht nr. 50028235 Bankrekeningnr. 10.84.45.771 W.www.stichtingterimakasih.nl E. info@stichtingterimakasih.nl JAARVERSLAG 2012

Nadere informatie

Verslagen. Mozmed Gurué. Bart Roosenburg

Verslagen. Mozmed Gurué. Bart Roosenburg Verslagen Mozmed Gurué Bart Roosenburg 2013 Week 1 Datum: 5 t/m 9 augustus 2013 Team: Hanneke Dekker (arts), Jacinto Joaquim (evangelist), José Orlando (vrijwilliger), Bart Roosenburg (verpleegkundige).

Nadere informatie

Behandeling en Zorg na een beroerte

Behandeling en Zorg na een beroerte Behandeling en Zorg na een beroerte Belangrijke telefoonnummers Afdeling Stroke-Unit: 0513 685 625 CVA Verpleegkundige Tjongerschans 06 20 01 87 18 SSHV : Stichting samenwerkende Hersenletsel verenigingen

Nadere informatie

KINDER FYSIO THERAPIE

KINDER FYSIO THERAPIE KINDER FYSIO THERAPIE SPELENDERWIJS ONTWIKKELEN KINDEREN HUN ZINTUIGEN EN MOTORIEK. MEESTAL GAAT DAT GOED, MAAR BIJ SOMMIGE KINDEREN DUURT HET LANGER OF WIJKT DE ONTWIKKELING AF VAN WAT GEBRUIKELIJK IS

Nadere informatie

ZOETERMEER e.o. Nieuwsbrief 2017 nr. 6. Gezocht: deelnemers onderzoek. Misverstanden over parkinson. Oproep copy. In dit nummer:

ZOETERMEER e.o. Nieuwsbrief 2017 nr. 6. Gezocht: deelnemers onderzoek. Misverstanden over parkinson. Oproep copy. In dit nummer: Redactie: Debby de Wal en Jacques de Roos E-mail en adreswijzigingen sturen naar: peecafezoetermeer@ziggo.nl www.parkinsoncafezoetermeer.nl Nieuwsbrief 2017 nr. 6 In dit nummer: Parkinson en mantelzorg

Nadere informatie

Kuilven 22, 5469 GB Erp NL27 RABO 0142 6019 85 www.childrensperfecthope.org. Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018

Kuilven 22, 5469 GB Erp NL27 RABO 0142 6019 85 www.childrensperfecthope.org. Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018 Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018 Voorwoord In dit beleidsplan geven wij u graag een helder beeld van de activiteiten van Stichting Children s Perfect Hope (CPH). Ook informeren

Nadere informatie

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis...

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis... Naam: School: Groep: 8 Laurens Tap De Trinoom Datum: 10 december 2012 Hoofdstuk: Inhoudsopgave Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 Inleiding...3 Hoofdstukken...4 1. Wat is een verpleeghuis?...4

Nadere informatie

Informatie voor hulpvragers over Vrijwillige Hulp Thuis

Informatie voor hulpvragers over Vrijwillige Hulp Thuis Informatie voor hulpvragers over Vrijwillige Hulp Thuis postadres Postbus 149 2350 AC Leiderdorp T (071) 516 14 45 F (071) 516 13 09 E info@activite.nl I www.activite.nl thuis in wonen, welzijn en zorg

Nadere informatie

Fotoboek kinderafdeling

Fotoboek kinderafdeling Fotoboek kinderafdeling couveusekamer & babykamer IJsselland Ziekenhuis KIN.023 / 160914.BS Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Opname op de Kinderafdeling 3 2. De couveusekamer 4 Hygiënevoorschriften 6 Contact

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Vrienden van Nadirkonyen

Jaarverslag Stichting Vrienden van Nadirkonyen 2011 Jaarverslag Stichting Vrienden van Nadirkonyen Stichting Vrienden van Nadirkonyen Jaarverslag Stichting Vrienden van Nadirkonyen 2011 Stichting Vrienden van Nadirkonyen Ringbaan West 116 5041 LS Tilburg

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

SNP. Afwikkeling Noodopvang 2011 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012

SNP. Afwikkeling Noodopvang 2011 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012 Met deze Nieuwsbrief informeren we al onze sponsors en belangstellenden over de actuele stand van zaken van de. In onze vorige nieuwsbrief moesten we melden dat het financieel

Nadere informatie

Medebehandeling kinderoncologie. locatie Leiderdorp

Medebehandeling kinderoncologie. locatie Leiderdorp Medebehandeling kinderoncologie Rijnland Ziekenhuis locatie Leiderdorp kindergeneeskunde Uw kind is onder behandeling bij een kinderoncologisch centrum (KOC). De kinderoncoloog heeft met u gesproken over

Nadere informatie

Paramedische begeleiding bij de ziekte van Parkinson. Neurologie

Paramedische begeleiding bij de ziekte van Parkinson. Neurologie Paramedische begeleiding bij de ziekte van Parkinson Neurologie Inleiding U bent in behandeling bij de neuroloog en de Parkinsonverpleegkundige in het ziekenhuis in verband met de ziekte van Parkinson.

Nadere informatie

Polikliniek kinderfysiotherapie

Polikliniek kinderfysiotherapie Polikliniek kinderfysiotherapie De behandelend arts van uw kind heeft met u gesproken over een motorisch onderzoek op de polikliniek kinderfysiotherapie in het Radboudumc. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

RESULTATEN PATIENTEN ENQUETE 2015. Hoe vaak heeft u in de afgelopen 6 maanden contact (spreekuur, huisbezoek, telefonisch consult) gehad met de HAPEC?

RESULTATEN PATIENTEN ENQUETE 2015. Hoe vaak heeft u in de afgelopen 6 maanden contact (spreekuur, huisbezoek, telefonisch consult) gehad met de HAPEC? RESULTATEN PATIENTEN ENQUETE 2015 Hoe vaak heeft u in de afgelopen 6 maanden contact (spreekuur, huisbezoek, telefonisch consult) gehad met de HAPEC? Gemiddeld 5 x Vind u dat u altijd door een arts geholpen

Nadere informatie

Baby s die veel huilen Opname in het ziekenhuis

Baby s die veel huilen Opname in het ziekenhuis Baby s die veel huilen Opname in het ziekenhuis Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling september 2006 Pavo 0555 Inleiding Uw kind is op de kinderafdeling opgenomen omdat hij/zij veel huilt. De opname

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Raff

Beleidsplan Stichting Raff Beleidsplan Stichting Raff Inhoudsopgave: Inleiding Pag. 3 Termijn van het beleidsplan Pag. 3 Missie, visie en strategie Pag. 3 Doelstelling Pag. 4 Strategie Pag. 4 Huidige situatie Pag. 4 Activiteiten

Nadere informatie

Charim Vitaal Helpt u verder

Charim Vitaal Helpt u verder Charim Vitaal Charim Vitaal Helpt u verder Charim Vitaal biedt u fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, logopedie, diëtetiek, GZ-psychologie en een specialist ouderengeneeskunde. Wij werken vanuit

Nadere informatie

Stichting BIED EEN DIER EEN NIEUWE KANS JAARVERSLAG 2011

Stichting BIED EEN DIER EEN NIEUWE KANS JAARVERSLAG 2011 Stichting JAARVERSLAG 2011 dd 13-02-2013 INHOUDSOPGAVE Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Doel van de stichting... 4 Werkwijze... 4 Locatie... 4 Bestuursverslag... 5 Bestuursvergaderingen... 5 Financieel verslag...

Nadere informatie

Stichting Follow Kosovo

Stichting Follow Kosovo Jaarverslag Stichting Follow Kosovo Over het jaar 2014 Rekeningnummer: NL91INGB0006109479 RSIN Nummer: 851912515 KvK Nummer: 55929575 http://www.followkosovo.nl followkosovo@live.nl bestuurfollowkosovo@gmail.com

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Kabanga Hospital Foundation Oscar Wildestraat AR Groningen.

Jaarverslag Stichting Kabanga Hospital Foundation Oscar Wildestraat AR Groningen. Jaarverslag 2012 Stichting Kabanga Hospital Foundation Oscar Wildestraat 43 9746AR Groningen www.kabangahospitalfoundation.org Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 3 2. Ontstaan van de stichting blz. 4 3. Doelstelling

Nadere informatie

Zomerberita SOMOI 2008. Activiteiten in Nederland

Zomerberita SOMOI 2008. Activiteiten in Nederland Zomerberita SOMOI 2008 Dit is de nieuwsbrief van stichting SOMOI. Deze nieuwsbrief wordt twee keer per jaar geschreven om u op de hoogte te houden van alle werkzaamheden van SOMOI, zowel in Nederland als

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie

De ziekte van Parkinson Wat kan Amaris Theodotion u bieden?

De ziekte van Parkinson Wat kan Amaris Theodotion u bieden? De ziekte van Parkinson Wat kan Amaris Theodotion u bieden? Informatie voor cliënten, patiënten, familieleden en mantelzorgers WAT KAN DE PARKINSON PROJECTGROEP (PPG) VOOR U ALS PARKINSON-PATIËNTEN BETEKENEN?

Nadere informatie

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Inleiding In deze brochure geven wij

Nadere informatie

Dagopname locatie Leyweg

Dagopname locatie Leyweg Dagopname locatie Leyweg Informatie over dagopname U wordt gedurende 1 dag opgenomen voor een dagbehandeling. In deze folder leest u belangrijke informatie over deze opname. Het kan zijn dat de informatie

Nadere informatie

Behoud basis (spoed)zorg Weert

Behoud basis (spoed)zorg Weert 00 Behoud basis (spoed)zorg Weert Wat is er aan de hand? Als het aan de zorgverzekeraars ligt, verdwijnt de complexe spoedzorg in de toekomst uit Weert. Wellicht heeft u hierover al in de media gelezen.

Nadere informatie

Uw eerste afspraak op de polikliniek. Als het leven een nieuwe balans vraagt

Uw eerste afspraak op de polikliniek. Als het leven een nieuwe balans vraagt Uw eerste afspraak op de polikliniek Als het leven een nieuwe balans vraagt In deze folder informeren wij u graag over alles wat te maken heeft met de eerste afspraak ofwel het intakegesprek. Omwille van

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie. Locatie Heerlen

Poliklinische revalidatie. Locatie Heerlen Poliklinische revalidatie Locatie Heerlen Inleiding U bent aangemeld voor een poliklinische revalidatie-behandeling in Zuyderland Medisch Centrum, locatie Heerlen. Wij willen u met deze brochure informeren

Nadere informatie

Jaarverslag en financieel overzicht. Stichting Gehandicaptenzorg Malang

Jaarverslag en financieel overzicht. Stichting Gehandicaptenzorg Malang Jaarverslag en financieel overzicht Stichting Gehandicaptenzorg Malang 2017 Voorwoord Wij zijn trots op het feit dat wij, dankzij uw giften, al jarenlang veel kunnen betekenen voor de kinderen in Malang,

Nadere informatie

Paramedische begeleiding bij Multiple Sclerose. Neurologie

Paramedische begeleiding bij Multiple Sclerose. Neurologie Paramedische begeleiding bij Multiple Sclerose Neurologie Inleiding U bent in behandeling bij de neuroloog en de MS-verpleegkundige in het MSbehandelcentrum. De ziekte MS is een chronische ziekte waarbij

Nadere informatie

Baby s die veel huilen. Opname in het ziekenhuis

Baby s die veel huilen. Opname in het ziekenhuis Baby s die veel huilen Opname in het ziekenhuis Inleiding Uw kind is op de kinderafdeling opgenomen omdat hij/zij veel huilt. De opname in het ziekenhuis duurt meestal een week. Soms kan de opname in overleg

Nadere informatie

ACTH-test bij kinderen

ACTH-test bij kinderen KINDERGENEESKUNDE ACTH-test bij kinderen Dagopname KINDEREN ACTH-test bij kinderen De kinderarts heeft na overleg met u besloten om bij uw kind een onderzoek te doen naar de werking van zijn/haar bijnieren.

Nadere informatie

Advies- en behandelcentrum. Fysiotherapie. Verbeteren van uw dagelijks bewegen

Advies- en behandelcentrum. Fysiotherapie. Verbeteren van uw dagelijks bewegen Advies- en behandelcentrum Fysiotherapie Verbeteren van uw dagelijks bewegen Advies- en behandelcentrum Fysiotherapie is één van de vakgroepen van het Advies- en behandelcentrum, dat deel uitmaakt van

Nadere informatie

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie en behandeling

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie en behandeling Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie en behandeling Developmental Coordination Disorder Schrijven, met bestek eten, een bal vangen, een logisch verhaal vertellen of huiswerkopdrachten uitvoeren.

Nadere informatie

Stichting Mag ik meedoen? Beleidsplan 2017

Stichting Mag ik meedoen? Beleidsplan 2017 Stichting Mag ik meedoen? Beleidsplan 2017 Stichting Mag ik meedoen? KvK nummer 66828090 info@magikmeedoen.org IBAN NL72RABO 0375 229 000 1 Inhoud Inhoud... 1 Inleiding... 2 Doelstelling... 3 Werkzaamheden...

Nadere informatie

JAARVERSLAG STICHTING AANDACHT VOOR SPECIALE KINDEREN GHANA

JAARVERSLAG STICHTING AANDACHT VOOR SPECIALE KINDEREN GHANA JAARVERSLAG STICHTING AANDACHT VOOR SPECIALE KINDEREN GHANA 2014 1 Inhoudsopgave pagina 1. Inleiding 3 2. Activiteiten 4 3. Publiciteit 5 4. Samenwerking en kennisuitwisseling 5 5. Interne organisatie

Nadere informatie

Beleidsplan Flame Foundation

Beleidsplan Flame Foundation Beleidsplan Flame Foundation Autheur: Bestuur Flame Foundation Revisie datum: 1-12-2018 Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van Stichting The Flame Foundation. Het plan is opgesteld voor 5 jaar. Na deze

Nadere informatie

Gedwongen opname met een IBS of RM *

Gedwongen opname met een IBS of RM * Gedwongen opname met een IBS of RM * Informatie voor cliënten Onderdeel van Arkin Inleiding In deze folder staat kort beschreven wat er gebeurt als u gedwongen wordt opgenomen. De folder bevat belangrijke

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Het Downteam van het Martini Ziekenhuis. Het Downteam van het Martini Ziekenhuis 1

Patiënteninformatie. Het Downteam van het Martini Ziekenhuis. Het Downteam van het Martini Ziekenhuis 1 Patiënteninformatie Het Downteam van het Martini Ziekenhuis Het Downteam van het Martini Ziekenhuis 1 Het Downteam van het Martini Ziekenhuis Polikliniek Kindergeneeskunde, route 2.2 Telefoon (050) 524

Nadere informatie

Afdeling Fysiotherapie

Afdeling Fysiotherapie 00 Afdeling Fysiotherapie Wat kunnen wij u bieden? Route 59 Inleiding Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten

Nadere informatie

Dagbehandeling Locatie Sportlaan

Dagbehandeling Locatie Sportlaan Dagbehandeling Locatie Sportlaan Informatie over Dagbehandeling U wordt gedurende 1 dag opgenomen voor een dagbehandeling. In deze folder leest u belangrijke informatie over deze opname. Dag en tijdstip

Nadere informatie

Bestuurlijk Jaarverslag 2014

Bestuurlijk Jaarverslag 2014 Bestuurlijk Jaarverslag 2014 Stichting Masanga Nederland Tortelduif 22 7827 NM Emmen Nederland E-mail: masanganederland@gmail.com Website: www.masanga.nl Rekeningnummer: NLRABO0147966515 Voorwoord Voor

Nadere informatie

Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis

Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis Transferbureau Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis Wat kunnen wij voor U betekenen Thuiszorg Huishoudelijke hulp Hulpmiddelen Tijdelijke opname verzorgingshuis Revalidatie verpleegtehuis 1 2 Transferverpleegkundige

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF LA SONRISA NARANJA

NIEUWSBRIEF LA SONRISA NARANJA NAAM BEDRIJF NIEUWSBRIEF 4 LA SONRISA NARANJA JAARGANG 9 Nummer 4 december 2017 INHOUD 1. Public relations in Ecuador Public Relations in Ecuador 2. Bezoek van Wings of Support 3. Wereld Aids Dag 4. Berichten

Nadere informatie

> Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson. Kortdurend verblijf

> Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson. Kortdurend verblijf > Zorgaanbod voor mensen met de ziekte van Parkinson Kortdurend verblijf Inleiding Deze folder geeft informatie over de mogelijkheid van kortdurend verblijf als onderdeel van het zorgaanbod van MeanderGroep

Nadere informatie

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsaanbod najaar 2013 voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Webmaster... 5 3.2 Workshop Beleidsbeïnvloeding Wmo... 6 3.3 Workshop

Nadere informatie

Zorg na een ziekenhuisopname

Zorg na een ziekenhuisopname Zorg na een ziekenhuisopname Inhoudsopgave Inleiding... 1 Heeft u nog extra zorg nodig na uw ziekenhuis verblijf... 1 Als u naar huis gaat... 1 Thuiszorg... 1 Hulpmiddelen... 2 Medisch Specialistische

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Stichting Kabanga Hospital Foundation Oscar Wildestraat 43 9746AR Groningen. KVK : 01179973 Rek. nr: NL86RABO0119755483 (Rabobank)

Jaarverslag 2014. Stichting Kabanga Hospital Foundation Oscar Wildestraat 43 9746AR Groningen. KVK : 01179973 Rek. nr: NL86RABO0119755483 (Rabobank) Jaarverslag 2014 Stichting Kabanga Hospital Foundation Oscar Wildestraat 43 9746AR Groningen KVK : 01179973 Rek. nr: NL86RABO0119755483 (Rabobank) www.kabangahospitalfoundation.org mail@kabangahospitalfoundation.org

Nadere informatie

LA SONRISA NARANJA. Aan het einde van het jaar. JAARGANG 5 Nummer 4 december 2013 INHOUD. 1. Aan het einde van het jaar. 2. Verslag van een stagiaire

LA SONRISA NARANJA. Aan het einde van het jaar. JAARGANG 5 Nummer 4 december 2013 INHOUD. 1. Aan het einde van het jaar. 2. Verslag van een stagiaire NAAM BEDRIJF NIEUWSBRIEF 4 LA SONRISA NARANJA JAARGANG 5 Nummer 4 december 2013 INHOUD 1. Aan het einde van het jaar 2. Verslag van een stagiaire 3. Berichten van Els 4. Financiën Aan het einde van het

Nadere informatie

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW Behandeling Leven zoals jij dat wilt Rian leerde voor zichzelf opkomen Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? SDW helpt je verder pagina 3 Therapie pagina 9 Onderzoek en behandelplan

Nadere informatie

Kindergeneeskunde Neonatologie. Patiënteninformatie. Neonatologie Nazorgspreekuur. Slingeland Ziekenhuis

Kindergeneeskunde Neonatologie. Patiënteninformatie. Neonatologie Nazorgspreekuur. Slingeland Ziekenhuis Kindergeneeskunde Neonatologie Neonatologie Nazorgspreekuur i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis omdat hij/zij: te vroeg geboren is; en/of met een

Nadere informatie

Doordat bewegen en uitvoeren van activiteiten moeilijker gaat, voelt een kind met DCD zich soms onzeker. Ook kan het activiteiten spannend vinden.

Doordat bewegen en uitvoeren van activiteiten moeilijker gaat, voelt een kind met DCD zich soms onzeker. Ook kan het activiteiten spannend vinden. Onlangs is uw kind gezien in het observatieteam en is de diagnose DCD gesteld. In deze folder leest u wat DCD is, wat de behandeling bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch inhoudt en hoe

Nadere informatie

ALS-team Radboud universitair medisch centrum

ALS-team Radboud universitair medisch centrum ALS-team Intake Behandeling door het ALS-team begint na de diagnose met een intakegesprek met de revalidatiearts en/of zorgcoordinatorzorgcoördinator. De revalidatiearts verzamelt met u gegevens over

Nadere informatie

Huilbaby. Kindergeneeskunde

Huilbaby. Kindergeneeskunde 1/5 Kindergeneeskunde Huilbaby Inleiding Uw kindje is op de kinderafdeling opgenomen in verband met aanhoudend huilgedrag. In deze folder vindt u informatie over de behandeling tijdens de opname. Doel

Nadere informatie

Jaarverslag en financieel overzicht. Stichting Gehandicaptenzorg Malang

Jaarverslag en financieel overzicht. Stichting Gehandicaptenzorg Malang Jaarverslag en financieel overzicht Stichting Gehandicaptenzorg Malang 2010 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag over 2010 van de Stichting Gehandicaptenzorg Malang. Er is in 2010 weer veel werk verzet

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Comfort Europa 2017

Jaarverslag Stichting Comfort Europa 2017 Jaarverslag Stichting Comfort Europa 2017 Borculo 03-06-2018 Bestuur Stichting Comfort Europa: Karlien Maas (vz.) Haggith Kuiper (secr.) Tom de Bruijn (penm.) Voor u ligt het zevende jaarverslag van Stichting

Nadere informatie

LIFESTYLE ASSESSMENT QUESTIONNAIRE FOR CHILDREN (LAQ-CP) VRAGENLIJST TER BEOORDELING VAN DE LEEFSTIJL VAN KINDEREN

LIFESTYLE ASSESSMENT QUESTIONNAIRE FOR CHILDREN (LAQ-CP) VRAGENLIJST TER BEOORDELING VAN DE LEEFSTIJL VAN KINDEREN LIFESTYLE ASSESSMENT QUESTIONNAIRE FOR CHILDREN (LAQ-CP) VRAGENLIJST TER BEOORDELING VAN DE LEEFSTIJL VAN KINDEREN Over deze vragenlijst en hoe u ons kunt helpen: We proberen gezinnen waarin gezorgd wordt

Nadere informatie

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli?

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli? INTERVIEW d.d. 28 december 2009 Coeliakiepoli Op het interview-wenslijstje van Nynke en Zara staat Dr. Luisa Mearin. Zij is kinderarts MDL in het LUMC te Leiden en heeft als eerste met haar collega s in

Nadere informatie

Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme. Informatie en behandeling

Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme. Informatie en behandeling Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme Informatie en behandeling Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme De ziekte van Parkinson is een chronische progressieve neurologische aandoening. Bij deze ziekte gaat

Nadere informatie

Jaarverslag Nederlands Lymfoedeem Netwerk NLNet

Jaarverslag Nederlands Lymfoedeem Netwerk NLNet Jaarverslag 2012 Nederlands Lymfoedeem Netwerk NLNet Inleiding Met dit jaarverslag biedt het bestuur van NLNet de donateurs, financiers en andere geïnteresseerden inzage in beleid en uitvoering in 2012

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Ontwikkelingspolikliniek. Informatie over wat we doen op de

Patiënteninformatie. Ontwikkelingspolikliniek. Informatie over wat we doen op de Patiënteninformatie Ontwikkelingspolikliniek Informatie over wat we doen op de Ontwikkelingspolikliniek Ontwikkelingspolikliniek Informatie over wat we doen op de Ontwikkelingspolikliniek Aan de ouders

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Thalente

Jaarverslag Stichting Thalente Jaarverslag Stichting Thalente 2013 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Thalente 2.1 Missie Thalente 4 2.2 Dichtbij de projecten 4 2.3 Werkwijze 4 2.4 ANBI 5 3. De Projecten 5 3.1 Afgesloten projecten 5 3.2

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting PHYSCI

Nieuwsbrief Stichting PHYSCI Nieuwsbrief Stichting PHYSCI Nummer 13, December 2018 Ru Paréstraat 35 2552 CP Den Haag Banknr NL75TRIO0197741142 ANBI nr 853250078 Lieve mensen, Zo aan het eind van het jaar en begin van het nieuwe jaar

Nadere informatie

Welkom bij de kinderrevalidatie. Revalidatiegeneeskunde

Welkom bij de kinderrevalidatie. Revalidatiegeneeskunde Welkom bij de kinderrevalidatie Revalidatiegeneeskunde mca.nl Welkom bij de kinderrevalidatie Uw kind is doorverwezen naar de Revalidatiegeneeskunde. Op deze afdeling werkt een team dat gespecialiseerd

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE. Het Down-team KINDEREN

KINDERGENEESKUNDE. Het Down-team KINDEREN KINDERGENEESKUNDE Het Down-team KINDEREN Het Down-team In het St. Antonius Ziekenhuis is er een gezamenlijk spreekuur voor kinderen met het Downsyndroom. Het Downteam dat dit spreekuur houdt, bestaat uit

Nadere informatie

In deze folder leest u meer over het doel en de mogelijkheden van het programma en welke hulpverleners erbij betrokken zijn.

In deze folder leest u meer over het doel en de mogelijkheden van het programma en welke hulpverleners erbij betrokken zijn. Hartrevalidatie Inleiding De cardioloog, de hartfalenverpleegkundige of de ICD-verpleegkundige heeft u geadviseerd het poliklinische hartrevalidatieprogramma te gaan volgen. Het hartrevalidatie-programma

Nadere informatie

training van basis naar brug

training van basis naar brug training van basis naar brug een extra steuntje in de rug voor kinderen met autisme bij de overstap van de basisschool naar de brugklas een aanbod van de Polikliniek in Doorwerth informatie voor cliënten,

Nadere informatie

Vragenlijsten diepte-interviews

Vragenlijsten diepte-interviews Interview guides Vragenlijsten diepte-interviews Prepartum interview Inleiding Hoe gaat het met u en met uw zwangerschap 1. Zwangerschap en voorbereiding op de bevalling Hoe is uw gezondheid (fysiek, mentaal)

Nadere informatie

Jaarverslag JAARVERSLAG Jule Stynestraat DR Utrecht of

Jaarverslag JAARVERSLAG Jule Stynestraat DR Utrecht of Jaarverslag JAARVERSLAG 2016 Jule Stynestraat 20 3543 DR Utrecht info@stichtingbroca.nl 06-45700750 of 06-48079720 Inhoud Voorwoord van de voorzitter... 3 1. Verslag van het bestuur... 4 1.2 Activiteiten...

Nadere informatie

Er is een hoop werk verzet en een geweldig bedrag opgehaald voor Masakhane: 2500,-!

Er is een hoop werk verzet en een geweldig bedrag opgehaald voor Masakhane: 2500,-! Nieuwsbrief 19 maart 2015 Johan Willem Frisoschool in Leeuwarden in actie voor Masakhane. Op de Johan Willem Friso school in Leeuwarden is met een spetterende opening op maandag 16 maart 2015 de projectweek

Nadere informatie

Welkom. Thoraxcentrum

Welkom. Thoraxcentrum Welkom Welkom op afdeling B1, één van de verpleegafdelingen Cardio thoracale Chirurgie van het UMCG. U bent hier opgenomen om een operatie te ondergaan aan uw hart of longen. Door middel van deze folder

Nadere informatie

GPS Gravitational Platelet Separation

GPS Gravitational Platelet Separation GPS Gravitational Platelet Separation Uw arts heeft voorgesteld om bij u een GPS behandeling uit te voeren. In deze folder krijgt u meer informatie over deze behandeling. Wat is GPS GPS staat voor de afkorting

Nadere informatie

Spelenderwijs meer bewegen Bedenk het beste beweegspel!

Spelenderwijs meer bewegen Bedenk het beste beweegspel! Spelenderwijs meer bewegen Bedenk het beste beweegspel! De opdracht Waar je werkt Je werkt als Fysiotherapeut bij Koninklijke Visio de Brink in Vries. Hier begeleid je mensen van 18 jaar en ouder met een

Nadere informatie

H Poliklinische Revalidatie Behandeling (PRB)

H Poliklinische Revalidatie Behandeling (PRB) H.71889.0815 Poliklinische Revalidatie Behandeling (PRB) Inleiding De revalidatiearts heeft u aangemeld voor poliklinische revalidatie behandeling. Samen met u stelt de revalidatiearts een revalidatiebehandelplan

Nadere informatie

De diëtist in Zuyderland Medisch Centrum

De diëtist in Zuyderland Medisch Centrum De diëtist in Zuyderland Medisch Centrum Inleiding Goede voeding is belangrijk voor onze gezondheid. Er zijn omstandigheden of aandoeningen waarbij aangepaste voeding nodig is. Zo kan het wenselijk zijn

Nadere informatie

H Revalidatie na een CVA

H Revalidatie na een CVA H.40033.0217 Revalidatie na een CVA Inleiding U heeft een CVA (cerebrovasculair accident), ook wel beroerte genoemd, doorgemaakt. Hiervoor bent u in eerste instantie in het ziekenhuis behandeld. Na deze

Nadere informatie

Jaarverslag. stichting ROKI. Jaarverslag St. ROKI 2014

Jaarverslag. stichting ROKI. Jaarverslag St. ROKI 2014 Jaarverslag 2014 stichting ROKI Inhoudsopgave Inleiding... 3 Stichting ROKI... 3 Visie van de stichting... 3 Bestuur... 3 Het jaar 2014... 4 Voorlichting... 4 www.roki.nl... 4 Public Relations... 4 Activiteiten:...

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 VICTORY HOPE NEDERLAND. KvK nummer 02094816 www.victoryhope.nl BIC ABNANL2A Fiscaal nummer 816869455 Rekening nummer 43.53.35.

JAARVERSLAG 2013 VICTORY HOPE NEDERLAND. KvK nummer 02094816 www.victoryhope.nl BIC ABNANL2A Fiscaal nummer 816869455 Rekening nummer 43.53.35. JAARVERSLAG 2013 VICTORY HOPE NEDERLAND Inhoud 1. Inleiding 2. Financiële verantwoording 2.1 Balans per 31-12-2013 2.2 Staat van baten en lasten 2013 2.3 Toelichting 2.4 Kascontrole 3. Activiteiten 3.1

Nadere informatie

Amputatie, traumatologie en orthopedie (ATO)

Amputatie, traumatologie en orthopedie (ATO) Behandelprogramma Amputatie, traumatologie en orthopedie (ATO) Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed. Om u voorafgaand aan uw

Nadere informatie

Sinterklaas op bezoek bij TOGB!

Sinterklaas op bezoek bij TOGB! bij Vorige maand beleefden we de primeur van de nieuwsbrief. We hebben leuke reacties mogen ontvangen op de nieuwsbrief en vol goede moed gaan we verder met de maandelijkse uitgave van de nieuwsbrief.

Nadere informatie

Poliklinische Revalidatie Behandeling

Poliklinische Revalidatie Behandeling Poliklinische Revalidatie Behandeling Binnenkort komt u naar het Maasziekenhuis Pantein voor een Poliklinische Revalidatie Behandeling (PRB). In deze folder krijgt u informatie over deze behandeling, over

Nadere informatie

UROFLOWMETRIE FRANCISCUS VLIETLAND

UROFLOWMETRIE FRANCISCUS VLIETLAND UROFLOWMETRIE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Voor uw kind is een uroflowmetrie aangevraagd. Dit onderzoek kan antwoord geven op de vraag waarom uw kind overdag of s nachts nog niet droog is, waarom uw

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

Welkom bij de kinderrevalidatie

Welkom bij de kinderrevalidatie Welkom bij de kinderrevalidatie Revalidatiegeneeskunde mca.nl Inhoudsopgave Kinderrevalidatie, hoe gaat dat? 3 Wie werken er op de afdeling revalidatie? 4 Uw vragen 6 Niet tevreden? 6 Colofon Redactie:

Nadere informatie

Behandeling en begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. elk verhaal telt

Behandeling en begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. elk verhaal telt Behandeling en begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking elk verhaal telt Alle specialisten onder één dak Een verstandelijke beperking kan samengaan met problemen op het gebied van gezondheid

Nadere informatie

Beleidsplan TOV 2016. Auteur: Wendy Verkerk Klein

Beleidsplan TOV 2016. Auteur: Wendy Verkerk Klein Beleidsplan TOV 2016 Auteur: Wendy Verkerk Klein Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan van stichting jij bent TOV! TOV eten en TOV boeken zijn onlosmakelijk verbonden met de stichting. Dit plan beschrijft

Nadere informatie

GERIATRISCHE TRAUMA UNIT (GTU)

GERIATRISCHE TRAUMA UNIT (GTU) GERIATRISCHE TRAUMA UNIT (GTU) Inleiding In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens de opname kunt verwachten. Deze informatie is een aanvulling op de informatie die u van de arts of

Nadere informatie

Stichting Bocas Sanas gaat naar de Dominicaanse Republiek om kinderen te helpen met gebitsproblemen.

Stichting Bocas Sanas gaat naar de Dominicaanse Republiek om kinderen te helpen met gebitsproblemen. Cristina Vasquez-Doorman is de oprichtster van Bocas Sanas, zij is op het idee gekomen om een stichting op te richten voor kinderen die last van gebitsproblemen. Cristina komt zelf uit de Dominicaanse

Nadere informatie