LEKKER ONDERNEMEN DEEL 1 begrijp je winst- en verliesrekening in 5 anekdotes

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LEKKER ONDERNEMEN DEEL 1 begrijp je winst- en verliesrekening in 5 anekdotes"

Transcriptie

1

2 LEKKER ONDERNEMEN DEEL 1 begrijp je winst- en verliesrekening in 5 anekdotes Inleiding... 3 Hoofdstuk 1 - Ik verkoop snoep: omzet en inkoop... 4 Hoofdstuk 2 - De auto rijdt 1 op 10: autokosten... 5 Hoofdstuk 3 - De Accountant... 6 Hoofdstuk 4 - Afschrijven... 7 Hoofdstuk 5 - Het resultaat... 8 Tot slot... 9 Administratieve rondleiding Business Value Support Pieter van der Kaaij... 12

3 de winst- en verliesrekening in 5 anekdotes Inleiding Financiële rapporten zijn belangrijk voor het besturen van je bedrijf. Ze zijn vaak moeilijk te lezen voor ondernemers. De termen in de balans en winst- en verliesrekening zijn niet altijd even duidelijk. In dit E-book leg ik de belangrijkste termen uit. Ik begin met de eenvoudigste termen van de winst- en verliesrekening. Daarna ga leg ik de balansposten uit. Ik gebruik mijn jeugd als inspiratiebron. Mijn vader had een groothandel in zoetwaren. Ik herinner me het nog goed. Ik mocht vaak met hem mee naar het magazijn. Stellingen vol met doosjes, gevuld met lekkernijen stonden in rijen opgesteld. Het rook er naar chocola, dropjes en koek. Een feest voor een kind! Een karretje werd gepakt om dozen op te zetten. Je hoorde de harde wielen op de betonnen vloer. Ik mocht helpen. De lichte doosjes mocht ik opstapelen. Het karton voelde fijn aan mijn handen. Al op jongere leeftijd hielp ik mee in het magazijn. Toen ik op de middelbare school zat, deed ik stukken van de boekhouding en werkte af en toe op de administratie. Deze ervaringen in mijn jeugd hebben mij geholpen mijn keuze voor de toekomst te maken. Ik ben boekhouder geworden en heb nu mijn eigen administratiekantoor. Ik help kleine ondernemers met hun administratie, zodat zij zich ten volle op hun core business kunnen richten.

4 de winst- en verliesrekening in 5 anekdotes Hoofdstuk 1 - Ik verkoop snoep: omzet en inkoop "Pieter, breng deze dozen even naar banketbakker Van Veen? Het is die doos Mars en dat blik biscuit." "Ja papa, nu meteen?" "Liefst wel. Hier is een factuur, die moet je afgeven. Zorg je ervoor dat Van Veen gelijk betaalt?" Pieter kijkt op de factuur en ziet dat het totaal 33,07 is. Pieter bindt de Mars en het biscuit op zijn fiets en trapt stevig door, tegen de wind in naar de stad. Bij de bakker zet hij zijn fiets op slot en gaat met de doosjes de winkel in. "Aha, daar is een Van der Kaaij" zegt Van Veen, "Fijn dat je de spullen komt brengen. Ik was er helemaal doorheen. Zet ze daar maar even neer." Pieter zet de dozen in de aangewezen hoek. Hij zegt: "Hier is de factuur. Ik begrijp dat u contant betaalt?" Van Veen kijkt op de factuur en geeft het geld aan Pieter. Die zet een handtekening op de factuur en zet daar in zijn mooiste handschrift 'voldaan' bij. Thuisgekomen geeft Pieter het geld aan zijn vader. Pieter zegt: Nou, daar heeft u mooi winst gemaakt papa!" "Nee", zegt Pieters vader, "dat is niet allemaal winst hoor. Van dit bedrag moet ik 6% BTW betalen." Pieter rekent vlug uit dat er in dit bedrag 1,87 BTW zit." Dan blijft er 31,20 winst over." Papa lacht. "Nee, de Mars en biscuit moet ik eerst kopen, dat moet ik van de opbrengst aftrekken. Het geld zonder BTW dat Van Veen betaalde, is 'omzet'. Daar moet de 'inkoop' nog vanaf. Wat er dan overblijft is 'bruto winst'. De inkoop voor deze twee producten was 23,40, dus blijft er nog 7,80 bruto winst over". "Oké, dus dat is dan de winst?" vraagt Pieter. "Nee" zegt papa "daar moeten nog allerlei kosten vanaf. Maar nu moet je eerst je huiswerk maken. Een andere keer vertel ik je wel over die andere kosten."

5 de winst- en verliesrekening in 5 anekdotes Hoofdstuk 2 - De auto rijdt 1 op 10: autokosten Hoera! Ik heb m'n rijbewijs. Vandaag ben ik geslaagd. Mijn theorie- en rijexamen in één keer gehaald. Kom ik thuis, mag ik gelijk wat spullen wegbrengen naar zwembad Brandenburg. Met de auto! Ik heb vandaag afgereden en krijg mijn papiertje pas volgende week. Maar mijn vader zet me vandaag al alleen in de auto. Cool! Ik laad de gevulde koeken, Mars, drop en chips in de blauwe Opel Kadett en vertrek. Voor het eerst zonder instructrice, geen gezeur wat ik wel en niet moet doen. Als ik naar links wil, ga ik naar links en als ik naar rechts wil, ga ik naar rechts. Wat een heerlijk, vrij gevoel. Het motortje snort, het stuur draait licht en ik rij als een prins, nee als een koning voor het eerst alleen door De Bilt. Als ik de spullen heb weggebracht moet ik nog wel even tanken. Bij garage De Rooij gooi ik de tank vol. "Vergeet niet een bonnetje te vragen, met BTW" zei papa nog. Thuisgekomen lever ik het bonnetje in en krijg gelijk nog wat uitleg als ik vraag of dit ook inkopen zijn. Mijn vader legt uit dat inkopen goederen zijn die weer verkocht worden en dus omzet gaan opleveren. Omzet minus inkopen is bruto winst. Daar gaan de kosten dan weer vanaf. "Het tanken, dat zijn autokosten" legt hij uit. "Er zijn nog andere kosten, maar dat legt Van de Goot, de accountant, wel uit als je dat wilt weten. Die komt binnenkort.

6 de winst- en verliesrekening in 5 anekdotes Hoofdstuk 3 - De Accountant De accountant, Van de Goot, is er. Hij kijkt de boeken van Groka Zoetwaren na. Hij maakt dan de jaarrekening en de aangifte inkomstenbelasting. Mijn vader vindt hem wel erg duur. Iedereen die dingen voor hem doet, de boekhouder, de advocaat en andere adviseurs, altijd te duur! Maar wel nodig, dus het moet maar, voor zaken die je niet zelf kan, moet je hulp inroepen. Ik vraag Van de Goot naar bruto winst en naar de kosten. Van de Goot zegt dat de marge op zoetwaren laag is en dat daardoor de andere kosten zwaar wegen. Marge is het verschil tussen omzet en inkoop, bruto winst dus. Er zijn, volgens Van de Goot, verschillende soorten kosten: als je kantoormiddelen koopt, dan zijn dat bureaukosten. Als je de boekhouder betaalt, algemene kosten. De huur en onderhoud gebouw zijn huisvestingskosten. Autokosten hebben we al gezien. Dat zijn kosten voor tanken, onderhoud, belasting en verzekering. Heb je personeel in dienst, dan zijn dat personeelskosten. "Al deze kosten gaan weer van de bruto winst af. Wat je overhoudt is dan bedrijfsresultaat. Als de kosten lager zijn dan de bruto winst, dan heb je bedrijfswinst. Als je kosten hoger zijn, dan is het een verlies." legt Van de Goot uit. Mijn vader haalt me bij de accountant weg omdat ik van zijn tijd gebruik maak. Dat kost de zaak weer geld. De accountant berekent alle tijd door in zijn declaratie.

7 Hoofdstuk 4 - Afschrijven de winst- en verliesrekening in 5 anekdotes "Zo klein volkje" zegt De Jong, de docent boekhouden. Hij staat bovenop zijn lessenaar. Door De Jong heb ik ontdekt dat ik goed ben in boekhouden. Niet alleen dat: ik vind het nog leuk ook! "Ik ga jullie wat vertellen over 'afschrijven'. Bijvoorbeeld, als ik door deze tafel zak dan is hij gelijk afgeschreven. Maar dat bedoel ik niet". Je koopt een duurder bedrijfsmiddel bijvoorbeeld een computer of een auto. Dan zet je het aanschafbedrag daarvan niet gelijk in de kosten. Je moet zo'n duur ding in 5 jaar in de kosten opnemen. Dat noemen we 'afschrijven'. Die afschrijvingen zijn dan weer kosten voor het bedrijf: de afschrijvingskosten. We hadden al gezien dat we brutowinst hadden (omzet min inkoop) en verschillende soorten kosten. En nu ook nog afschrijvingskosten. Moet mijn vader toch wel erg veel snoep verkopen, wil hij er iets aan overhouden, toch? Want het verschil tussen de brutowinst en alle kosten, dat is zijn winst.

8 Hoofdstuk 5 - Het resultaat de winst- en verliesrekening in 5 anekdotes In de vorige vier hoofdstukken hebben we gezien dat ik een zoon ben van een grossier in zoetwaren, dat ik op mijn 18e mijn rijbewijs heb gehaald en dat ik pas later op school tot de ontdekking kwam dat ik kon boekhouden. In die hoofdstukken heb ik ook een aantal posten van de winst- en verliesrekening genoemd. We keken naar omzet, naar inkopen en naar verschillende kosten. Ze zijn niet allemaal genoemd, maar je kan je er wel iets bij voorstellen. Nog een paar voorbeelden: * Algemene kosten: accountant, verzekeringen, overige kosten. * Bureaukosten: kantoorartikelen, postzegels, telefoon en kleine inventaris. * Computerkosten: internet, inkt en papier, software en kleine hardware. * Verkoopkosten: representatie, netwerken, advertenties en reclame. * Vervoerkosten: brandstof, belasting en verzekering, onderhoud. * Huisvestingskosten: huur, schoonmaak, energie en onderhoud van gebouwen. * Afschrijvingskosten: afschrijving op gebouwen, inventaris en vervoermiddelen. * Financieringskosten: rente op een lening. De omzet min de inkoop is de brutowinst. Haal daar al deze kosten vanaf. Wat je overhoudt is het resultaat. Is de brutowinst hoger dan de kosten, dan heb je winst. Als de brutowinst lager is dan je kosten, dan heb je een verlies. Dat is minder fijn! In een volgend deel ga ik het hebben over de balans.

9 de winst- en verliesrekening in 5 anekdotes Tot slot Nu je alle termen hebt gelezen, ben je misschien wel nieuwsgierig hoe de winst- en verliesrekening eruit ziet. Hieronder een voorbeeld: WINST- EN VERLIESREKENING BALANS

10 de winst- en verliesrekening in 5 anekdotes Administratieve rondleiding Dit ebook is het begin van jouw administratieve reis. Ik nodig je uit voor een live administratieve rondleiding. Deze GRATIS rondleiding vindt plaats in de regio Arnhem- Nijmegen. Je wordt door het proces van de administratieve organisatie geleid. Deze tour duurt 2 uur en is interactief. Wil je weten wanneer? Meer informatie vind je op deze website. Het aantal plaatsen is beperkt. Schrijf je snel in, want VOL=VOL

11 Business Value Support de winst- en verliesrekening in 5 anekdotes Business Value Support heeft als doel jouw ondernemersvaardigheden te versterken. Pieter van der Kaaij maakt samen met jou als ondernemer je onderneming succesvol.

12 Pieter van der Kaaij de winst- en verliesrekening in 5 anekdotes Pieter van der Kaaij is de man achter Business Value Support. Hij is ondernemersondersteuner, het begeleiden van ondernemers is hem op het lijf geschreven: hij heeft bijna 25 jaar ervaring binnen zijn eigen administratiekantoor. De missie van Pieter is: maakt ondernemen simpel voor de kleine ondernemer wereldwijd. Pieter verwoordt zijn visie als volgt: Een ondernemer wil ondersteund worden in het implementeren van de plannen. Een ondernemer willen hulp bij het versterken van ondernemersvaardigheden. Een ondernemer wil zich persoonlijk ontwikkelen.

Inleiding... 1. Tip 1 Gooi je administratie weg... 2. Tip 2 Verminder het aantal bonnetjes... 3. Tip 3 Maak een indeling... 4

Inleiding... 1. Tip 1 Gooi je administratie weg... 2. Tip 2 Verminder het aantal bonnetjes... 3. Tip 3 Maak een indeling... 4 Inhoudsopgave Inleiding... 1 Tip 1 Gooi je administratie weg... 2 Tip 2 Verminder het aantal bonnetjes... 3 Tip 3 Maak een indeling... 4 Tip 4 Je administratie over de schutting?... 6 Tip 5 Zorg voor inzicht...

Nadere informatie

Winnen met. Financieel Inzicht

Winnen met. Financieel Inzicht Winnen met Financieel Inzicht Winnen met Financieel Inzicht De Vrije Ondernemer zet zijn zicht op Financiën in om zijn doelen te bereiken. Marie Jose Maltha 2 Woord vooraf Mijn naam is Marie Jose Maltha,

Nadere informatie

Eenvoudig. en snel. boekhouden

Eenvoudig. en snel. boekhouden Eenvoudig en snel boekhouden Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Woord vooraf... 3 2. Ken je bedrijf!... 3 3. Doe het voor je zelf!... 4 4. Natuurlijk!... 4 5. Je vakgebied en financiën... 5 6. Welke kennis

Nadere informatie

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch?

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Snap binnen 2 uur de belangrijkste financiële begrippen:

Nadere informatie

Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz. 8-10 Spaarplan 2 blz. 11-13 Spaarplan 3 blz. 14-16 Spaarplan 4 blz.

Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz. 8-10 Spaarplan 2 blz. 11-13 Spaarplan 3 blz. 14-16 Spaarplan 4 blz. Colofon blz. 1 Handleiding blz. 3-4 Voorbeeld spaarplan blz. 5-7 Spaarplan 1 blz. 8-10 Spaarplan 2 blz. 11-13 Spaarplan 3 blz. 14-16 Spaarplan 4 blz. 17-19 Spaarplan 5 blz. 20-22 Voorbeeld Contract blz.

Nadere informatie

Goede keuze om je te verdiepen in hoe men denkt over boekhouden. Het zal je bewuster maken en tot betere keuzes laten komen voor meer succes.

Goede keuze om je te verdiepen in hoe men denkt over boekhouden. Het zal je bewuster maken en tot betere keuzes laten komen voor meer succes. Hoofdstuk: Introductie Introductie Beste ondernemer, Goede keuze om je te verdiepen in hoe men denkt over boekhouden. Het zal je bewuster maken en tot betere keuzes laten komen voor meer succes. Ik heb

Nadere informatie

Ik wil een kapsalon!

Ik wil een kapsalon! Ik wil een kapsalon! Da Vinci International Ik wil een kapsalon! Praktisch verhaal voor het opzetten van een eigen kapsalon Uitgeverij Walburg, Zutphen 2005 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Een gewone werkdag..

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 29. Bent u goed verzekerd? Wat leert u in deze les? Informatie begrijpen over verzekeringen. Van één woord twee woorden maken. Verleden

Nadere informatie

Lesbrief Meneer Beer

Lesbrief Meneer Beer Lesbrief Meneer Beer Het verhaal Het verhaal gaat over Meneer Beer. Hij is verliefd op een prachtig berinnetje, maar hij durft het haar niet te vertellen. Hij vindt zichzelf maar een eenvoudige beer. Om

Nadere informatie

Leuk dat je dit e-book wilt gaan lezen!

Leuk dat je dit e-book wilt gaan lezen! 2013 Stephan van der Toom www.cashflowclub.nl Inleiding Leuk dat je dit e-book wilt gaan lezen! Veel mensen zijn super geïnspireerd door de boeken en presentaties van Robert Kiyosaki. Toch lopen veel mensen

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 27. De vakopleiding. Wat leert u in deze les? Praten over het verleden, het heden en de toekomst. Een gesprek voeren met de studieadviseur.

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk 2014 Rose Jansen Create Beste ambitieuze therapeut, Hoe zorg je als therapeut voor een succesvolle, welvarende praktijk? Ik kan je 1 ding vertellen: gewoon

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl Gratis website maken Auteur Rob Dennissen www.maakjegratiswebsite.nl Voorwoord Allereerst wil ik je bedanken en feliciteren met de aanschaf van dit E-book gratis website maken. Je hebt namelijk vertrouwen

Nadere informatie

Op vakantie in het buitenland. Als je ouder bent, kun je met een bankpas overal geld opnemen.

Op vakantie in het buitenland. Als je ouder bent, kun je met een bankpas overal geld opnemen. Tekst bij powerpointpresentatie spreekbeurt basisschool Dia 1: Inleiding Wie is er wel eens bij een bank geweest?. Wie van jullie heeft al een eigen bankrekening?.. In Nederland heeft 8 van de 10 jongeren

Nadere informatie

NUMMER 57, JUNI 2014 Stemmen

NUMMER 57, JUNI 2014 Stemmen NUMMER 57, JUNI 2014 Stemmen In de afgelopen maanden konden we 2 keer gaan stemmen. In maart kozen we de gemeenteraad. In mei konden we het Europees Parlement kiezen. Soms is het lastig om te weten wat

Nadere informatie

Startershandleiding voor 'startende ondernemers'

Startershandleiding voor 'startende ondernemers' Startershandleiding voor 'startende ondernemers' 0497Administratie Turnhoutseweg 22G 5541 NX Reusel Telefoon: 0497-64 44 44 Email: Website: info@0497administratie.nl www.0497administratie.nl Startershandleiding

Nadere informatie

Wanneer je na deze (korte) introductie nog vragen hebt kun je deze natuurlijk altijd nog stellen. Sjoerd Nijenhuis Docent M&O

Wanneer je na deze (korte) introductie nog vragen hebt kun je deze natuurlijk altijd nog stellen. Sjoerd Nijenhuis Docent M&O Introductie M&O Management & organisatie zou je een beetje kunnen vergelijken met economie, maar toch is het wel iets anders. Bij economie houd je je bezig met de economie van heel het land, bijvoorbeeld

Nadere informatie

SPEL VAN DE GOUDEN EEUW - LESMATERIAAL

SPEL VAN DE GOUDEN EEUW - LESMATERIAAL Amsterdam in 1594, aan het begin van de Gouden Eeuw. De Nederlandse kunst, wetenschap en vooral de economie floreren. Ondernemers krijgen nieuwe kansen en kunnen steeds grotere investeringen doen. Ze financieren

Nadere informatie

Inleiding lesbrief Snoep & Snacks

Inleiding lesbrief Snoep & Snacks Lesbrief Lesvorm : workshop Doelgroep : vmbo GL/TL klas 2 havo en vwo klas 2 mbo niveau 1 en 2, studiejaar 1 Duur : 90-100 minuten Gastdocent : mogelijk Inleiding lesbrief Snoep & Snacks De workshop Snoep

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

Voorwoord 11 Inleiding 15. Deel 1 De opzet van de administratie en de financiële planning 19

Voorwoord 11 Inleiding 15. Deel 1 De opzet van de administratie en de financiële planning 19 Inhoud Voorwoord 11 Inleiding 15 Deel 1 De opzet van de administratie en de financiële planning 19 1 Bepaal de financiële haalbaarheid van je plannen 21 1.1 Het ondernemingsplan 21 1.2 De investeringsbegroting

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Onderneem t. Producenten gedrag. Havo Economie 2010-2011 VERS

Onderneem t. Producenten gedrag. Havo Economie 2010-2011 VERS Onderneem t Producenten gedrag Havo Economie 2010-2011 VERS 2 Inhoud Hoofdstuk 1: Producenten... pag. 3 1.1 Ondernemers... pag. 3 1.2 Rechtsvormen... pag. 6 1.3 Administratie... pag. 11 Hoofdstuk 2: Wanneer

Nadere informatie

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige Wat betekent het om dyscalculie te hebben? Hoe uit zich dat in de praktijk? Waar loop je zoal tegenaan? Welke dingen zijn voor jou moeilijk waar andere mensen niet eens bij stil staan? Laura Schermer,

Nadere informatie

Het rekeningschema of de routekaart voor de administratie

Het rekeningschema of de routekaart voor de administratie Hoofdstuk 3 Het rekeningschema of de routekaart voor de administratie In dit hoofdstuk: Rubricering van de grootboekrekeningen Indeling naar balans en resultatenrekening Soorten rekeningen toegelicht In

Nadere informatie

MODULE 7: HET BEDRIJFSPLAN

MODULE 7: HET BEDRIJFSPLAN Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur) MODULE 7: HET BEDRIJFSPLAN Inhoud: Omzet Kosten - Huisvesting - Personeel - Voorraad - Afschrijving

Nadere informatie

1. Bestel éénmalig de 4 rapporten volgens de lijst bij het hoofdstuk Bestellen.

1. Bestel éénmalig de 4 rapporten volgens de lijst bij het hoofdstuk Bestellen. Instructies U zult het geld verdienen met het versturen van e-mail. Deze e-mail bestaat uit 4 verschillende rapporten. Deze rapporten geven kennis omtrent het lucratief maken van het internet verkeer.

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Plannen... 4 Hoofdstuk 2 Meubels enzo... 6 Hoofdstuk 3 Geld... 8 Hoofdstuk 4 Winkelen... 10 Hoofdstuk 5 Adreswijziging... 12 Hoofdstuk 6 De sleutel!... 14 Hoofdstuk 7 Voorbereiden...

Nadere informatie