Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een Zinnig Woord. L. Beheydt"

Transcriptie

1 Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij. Naast ons huis staat... boom. Ik ben... beetje moe. Ik heb... nieuw huis. Mijn vader... mijn moeder wonen in Spanje. Wim is groot... sterk. Die jongen... dat meisje wonen hier.... eten is klaar. Ik ben om vier uur aan... station. Wat is... verschil tussen een bus en een tram? Dat verhaal staat vandaag... de krant. Mijn geld zit... mijn zak. Wij wonen... dezelfde straat. Mijn broer... al de hele week ziek. Nederlands... niet zo moeilijk. Hoe laat... het nu? de van een en het in is Het begint... regenen. Ik heb geen zin om... komen. te Mijn vriend ligt nog... slapen. Ik ben... meer zo jong. Je hoeft... te komen, als je geen zin hebt. niet Zij woont hier... meer. Ga jij... de bus naar school?... wie spreek ik? met Ik wil koffie... een beetje melk en suiker. De kinderen spelen... straat. Ik word mei 14 jaar. op De nieuwe woorden staan... uw blad. Joris zegt... hij ziek is. Bedoel je... ze niet tevreden zijn? dat Ik weet... Sien van me houdt. De krant... wij thuis lezen is erg links. Wie is de man... met Carla praat? die An is de enige... het weet. Hoeveel moet je betalen... het eten? Om kwart... vier begint de film. voor Wij staan hier... een gesloten deur. Jan is ziek en... mag niet naar school. Ik wou met de bus komen, maar... rijdt niet. hij Deze auto is niet groot, maar... is wel mooi.... praat niet meer met mijn broer. Ik weet niet of... morgen kom. ik... loop met je mee. Mark wast... handen. Hij stopt zijn handen in... zak. zijn Hij luistert naar... vriendin.... regent al de hele morgen.... is niet duidelijk wat we moeten doen. het Ik weet... ook niet meer. Denk je nog wel eens... mij? Het is nog altijd... het regenen. aan Liesje schrijft een brief... haar tante.

2 In onze stad rijden er bussen, maar... trams. Ga jij morgen... naar het voetbal? Ik wil... een glas wijn. Je praat met je kinderen als je... wil begrijpen. Mij vertellen... alles. Linda vraagt of... met ons mee mag. Het is... veel te vroeg om te vertrekken. Ze slaapt..., maar binnen een uur zal ze wel wakker zijn. Heb je... altijd die rode auto?... het rode licht rijden is erg gevaarlijk. Hij loopt... de regen. Dat stuk wordt... zijn vriend geschreven. Ik ga... huis. Wij luisteren elke avond... het nieuws. Ze loopt snel... huis. Ik wil komen,... ik kan niet. Ik ben klein,... mijn broer is groot. Ik kan niet zwemmen,... ik kan wel fietsen. Zij wassen... elke morgen met zeep. Hij zet zijn koffer naast... neer. Hij moet... verontschuldigen. Peter is net zo groot... ik. Die rode bloemen zijn niet zo mooi... die blauwe. De tweede vraag is even moeilijk... de eerste. Blijf toch nog even... mij. Zo'n pen... voorbeeld, kost 1000 frank. Voor brood moet je... de bakker zijn.... is nog geen melk in mijn koffie. Zijn... genoeg stoelen?... wordt gezegd dat hij minister is. We wachten... het donker wordt. Als ze vertrekt, zegt ze altijd: "... straks!"... hoe laat blijven jullie hier? Het nieuws begint... zeven uur. Het is nu te laat... te vertrekken. Ze ligt in de zon... bruin te worden. ook ze nog door naar maar zich als bij er tot om Nu en... voel ik pijn in mijn arm. Hij komt morgen, je kan het hem... vragen. Eerst werken en... televisie kijken. Wilt u bier... limonade? U moet kiezen: ja... neen! Wie moet jou helpen Klaas... ik? Het... de hele morgen geregend. Wat... hij te vertellen? Zij... het hele jaar hard gewerkt.... een week word ik achttien. Dat boek gaat... een jonge dokter. Hij rijdt altijd heel voorzichtig... de brug.... wil hij me niet vertellen. Bedoelt u dit huis hier, of... daar?... is niet juist. Spring nooit... een rijdende trein. Er komt zwarte rook... uw pijp. Hij valt bijna elke nacht... zijn bed. Is hij nu... of niet getrouwd? Dat boek is mooi, maar het is... moeilijk. Hebt u het... of niet begrepen? Je moet dat glas... houden en niet anders. Karolien is niet... groot als jij. Ik vind dit niet... mooi. Ik heb... auto maar wel een fiets. Ik heb nu... tijd om dat te doen. Ik heb... zin in ijs. Hebt u met... jongen gepraat of met deze? In... zin hebt u natuurlijk gelijk.... vrouw daar is mijn moeder. Met... woorden wil ik eindigen. Hebt u... week nog wat tijd?... boeken hier en die daar wil ik verkopen. Wij... ziek van al dat lawaai. De kinderen... met de bus naar school gebracht. De programma's op de televisie... steeds beter. dan of heeft over dat uit wel zo geen die deze worden

3 Geef dat boek terug aan Piet, het is van.... Leo is weg, ik zie... niet meer. hem Jos wil naar Parijs gaan als jij met... meegaat. Mies en Joop hebben allebei... auto verkocht. De bomen verliezen... bladeren. hun Die mensen praten niet meer met... buren. Tina wast... handen. Liesje verkoopt... auto. haar Els trouwt met... vriend. Ik... morgen niet komen.... ik u helpen, mevrouw? kan Ik... nog altijd niet zwemmen. Als je nog op tijd wilt komen, moet je... vertrekken.... en dan ga ik een kop koffie drinken met Lieve. nu Het is... te laat om te vertrekken. Hebt u... gegeten? Ik weet dat... lang hoor. al Weet u... iets meer van die zaak? Kom,... zullen maar weer eens vertrekken. Bij wie moeten... ons verontschuldigen? we... herinneren ons niets meer. Zij... twee minuten geleden aangekomen. Als we moe..., gaan we slapen. zijn... jullie al lang klaar?... je ziek bent, moet je in bed blijven.... dat waar is, begrijp ik er niets meer van. als Ik neem nog een koekje... ik mag.... die het niet begrijpen, moeten het zeggen. Dat is iets voor Eva of voor jou: jij of... moet dat doen. zij Niet... maar wij zeggen hoe het moet. Het huis... wij huren, is zeer groot. Het meisje... hij kust, heet Katrien. dat Er is een stuk... ik niet begrijp. Weet u hoe... bier maakt?... vertelt zoveel. men... zoekt nog mensen die kunnen helpen. In het jaar dat zeker anders zijn. De trein... om kwart voor zeven aankomen. zal Zaterdag... ik niet thuis zijn. Ik doe heel erg... best. Ik moet... haar nog wassen. mijn Ik ga uit met... vrienden. Je voelt... goed bij die mensen.... bent veel te snel tevreden. je Je denkt natuurlijk dat... de beste bent. Wil je... cadeau of dat andere?... jaar gaan we naar Spanje. dit Ik vind... huis hier mooier dan dat andere. Hij moet veel heen en... reizen. Hij zit natuurlijk... in het caf. weer Je bent... te laat thuis. Je bent groter... je broer. De film is toch anders... het boek. dan Petra schrijft kleiner... ik. Ik heb het nog... pas gehoord. Ik zeg het... n keer. maar Dat boek kost frank. Eerst wil je niet helpen en nu help je.... Het is nu... te laat. toch Je gaat dat... niet doen? Deze auto is van mij, die... is van mijn broer. De ene zegt dit, de... zegt dat. andere De ene na de... valt dood. Luister Joris, ik praat... jou. Als je... een muur rijdt, is je auto kapot. tegen Die kast staat... de muur. Zij... een vriend die in Parijs woont. Hij... het koud. heeft Volgens mij... je broer gelijk. Als je op tijd wil zijn,... je nu vertrekken. Voor zijn werk,... hij vaak naar Frankrijk reizen. moet Ik weer niet wat ik... doen.

4 Als... mensen spreken, moeten de kinderen zwijgen. Ik heb liever een... appel dan een kleine. grote Het leven in de... stad is heel anders. Oude mensen... altijd dat ze slecht slapen. Wat wil dat...? zeggen Kunt u met nog even uw naam...?... mensen moeten sterven. Wij eten niet... dagen vlees. alle We maken... drie dezelfde fout. Heb je... of weinig zin om te gaan? Ik heb er nog met niet... mensen over gepraat. veel Dat kost heel... geld. Dat is niet... voor mij, maar ook voor jou. Ik wil u... maar even spreken. alleen Ik vertel... het belangrijkste. Een en een is.... Je moet de zaak van de... kanten bekijken. twee Om te trouwen moet je met... zijn. Ieder... heeft recht op geluk. Ik wil er met jou van... tot... over praten. mens Iedere... zoekt het geluk. Alles... hij vertelt is waar.... hier staat, moet je niet geloven. wat Dat is... ik hebben moet. Wilt u dat nog... tonen, ik heb het niet gezien. Er was... een klein meisje dat Sari heette. eens Ik heb u dat al... gezegd. Ik ga nooit... alleen op reis. Je ziet hier... auto's dan fietsen. meer Ik weet jouw naam niet.... We zijn net op... voor het eten. Het is... dat we vertrekken. tijd Ik heb nu geen... om te praten. Moeten... ons voorstellen of doet u dat? Zij zijn veel ouder dan... allen hier. wij In onze groep zijn... de beste. Ik moet met Kristel praten, maar ik zie... niet. Ik zie An niet meer, maar ik denk vaak aan.... haar Als je An ziet, doe... dan mijn groeten. De hond ligt... tafel. Het water loopt... de brug door. onder Zij zitten... de boom. Hij zegt: "Volgens... komt het nooit meer goed!" Kom maar met... mee! mij Aan... moet je dat niet vragen. Noem eens... wat je graag wil hebben. Ik zit op... te wachten wat niet bestaat. iets Je moet mij nog... vertellen. Meneer, hoe heet...? Beste kijkers, ik wens... goede nacht. u Kunt... mij vertellen waar de heer Smit woont? Mijn vader is nu een oude.... Die vrouw heeft haar... verloren. man Klaartje is getrouwd met een... die ouder is. Kom..., mijn lieve jongen. Ik zie... en daar wat nieuwe namen. hier Wie woont...? Jullie zullen... nooit geloven. Ik herinner... jouw naam. me Vertel... eens iets leuks. Maria komt altijd en overal... laat. U hebt veel... veel betaald. te Dat is toch niet... moeilijk. Jansma verdient... geld dan ik. Hij heeft... geluk dan zijn broer. meer Er is... politie in de stad dan vroeger. Ten... heb ik geen tijd en ten tweede heb ik geen zin. Is dat nog het... punt of is het al het tweede? eerste In de... plaats wil ik u danken dat u gekomen bent.... de winter komt de lente.... de vakantie moeten we weer aan het werk. na Ze komen net... elkaar binnen.

5 Hij drinkt... hij dorst heeft.... je al groot bent, mag je nu wat langer tv. kijken. omdat... het regent, neem ik de auto. Hij woont ergens... Gent en Brugge. Het is nu... elf en twaalf uur. tussen... jou en mij gaat het erg goed. Die borden moet je nemen:... zijn sterk. Ken je Pol? - Nee,... ken ik niet. die Daar ligt de jas van Els en hier ligt... van Jan. Hij is dood en... niet meer gevaarlijk. Dit is een vierkant,... zijn de hoeken gelijk. dus Het is te donker,... doe ik het licht aan. De plaats... je woont is niet belangrijk.... ligt jouw boek? waar Hij toont mij... het station ligt. Ik hou van jou, voor.... Hij is... en overal de laatste. altijd Hij is niet... de eerste, maar wel vaak. Ik ga naar huis,... het is al laat. Steven kan niet komen,... hij is ziek. want Je moet vertrekken,... het is al laat. In het is mijn zoon geboren. In ben nu dertig... oud. jaar Volgend... ga ik in Leuven studeren. Het is je... fout, hoor! Iedereen doet het op zijn... manier. eigen Iedereen komt met zijn... auto. Hebt u iets gezien? - Nee, ik heb... gezien. Hij is voor... of niemand bang. niets Daar is... van waar! Hij is... snel kwaad. Hij weet maar al te... dat ik gelijk heb. zeer Ik vind het... moeilijk om het juiste antwoord te geven.... gaat het met u, meneer Stoops?... laat vertrekt de bus? hoe... maakt u het? Wij herinneren... niets meer. Wij verontschuldigen... voor deze fout. ons Wij wassen... voor het ontbijt.... verhaal moet je niet geloven. Ik zeg alleen... wat ik weet. dat Hebt u ook... boek. Er komen elke dag... boeken op de markt. Ik wil een... jurk, mijn oude is te klein. nieuwe Hij rijdt met een mooie,... auto.... doe je nu weer?... is het verschil tussen een tram en een trein? wat... schrijft hij op dat blad? Er is geen... meer in de bus. U krijgt koffie in... van thee. plaats Het feest vindt... in de nieuwe school. Die man heeft zijn... verloren. Mijn moeder is nu een oude.... vrouw Joop is getrouwd met een heel mooie.... De mensen leven... langer. Onze bakker is nog... de beste van de stad. steeds Hij praat... vaker over dat ongeluk. Ik zie hier en... nog fouten. Mijn auto staat... achter die brug. daar... is hij dan. Ik vind die vraag... erg moeilijk. Ik ken hier... wat mensen. heel Het is hier... anders dan vroeger. Kunt u nog... wachten? Mijn zus is... groot als jouw broer. even Deze kasten zijn... groot. Ik kom... meer terug. Zoiets doe ik... van mijn leven meer. nooit Nu of.... Wij staan met... handen in... zakken. De kerk van... Lieve Vrouw van Lourdes. onze Omdat we geen licht hadden liepen we naast... fiets.

6 Zij... met de trein uit Amsterdam. Er... andere tijden. Mijn vrienden... morgen bij mij op bezoek. Hoe... u het, mevrouw Tips? Als je hem wakker..., is hij kwaad. Die auto... zoveel lawaai. Hierin staat... wat u weten wilt. Ik moet nog van... doen vandaag. Hij vertelt van... en nog wat. 'De doos' is niet zijn beste werk, het is... wel zijn laatste.soms is hij kwaad, soms... kan hij heel lief zijn. Peters is hier baas, hij is... niet de enige. Wat deed ze,... hij sloeg? Net... ik aankwam, ging de telefoon.... ik klein was, was er nog geen televisie. Jan en Mie houden van.... Els en ik kennen... nu al twee jaar. Jan en Miep praten niet meer met.... Ik heb in mijn... al veel gereisd. Het... van een mens is kort. Dat zal ik nooit van mijn... doen. Ik heb... zonen: Tom, Tim en Teun. De film loopt nog... dagen: zaterdag, zondag en maandag. Vier min n is.... Ik weet niet... ik kan komen. Ze willen weten... jullie ook komen. Het is niet duidelijk... hij nu de baas is. Wil iemand nog... wijn? Zal ik je eens... vertellen? Neem nog... kaas. Die wijn is niet slecht, maar hij is ook niet echt.... Alles... en wel, maar hoe moet het nu verder? Paul is heel... in talen. Mijn been... pijn. Jasperina... heel veel voor haar moeder. Hij... ons daar een plezier mee. komen maakt alles echter toen elkaar leven drie of wat goed doet Hier is nog een huis... huur. Bezoek het Rijksmuseum... Amsterdam. te Is die auto... koop? Hij werkt... en nacht. Op welke... van de week ga jij in bad? dag Op een... zal je het alleen moeten doen. Niemand weet het,... zijn moeder niet. Hij praat zo stil, dat ik hem... niet versta. zelfs Hij werkt de hele week,... op zondag. Dit is de eerste en de... keer dat ik zoiets doe. 31 mei is de... dag van die maand. laatste Ik voel me de... weken niet zo lekker. Ik... er niets meer over horen. Wat... dat zeggen? wil Hij... zijn auto verkopen. Bij ons op het... praat iedereen over die film. Ik ben klaar met mijn.... werk Zij zijn al lang weer aan het.... Ik... dat jullie net klaar zijn met eten. Ik... niet meer zo goed, ik moet een bril kopen. zie Als ik hem... lopen, denk ik aan zijn broer.... dagen later was ze dood. Brugge,... reis alstublieft! enkele Ik ga op reis met... vrienden. Ik ga vaak naar de bioscoop,... op zaterdag. Het gaat... ook om geld.vooral Die vogels vliegen... 's nachts. België is een klein.... Frankrijk is het... van de wijn. land In ons... wonen 10 miljoen mensen. Kom vrouwtje, we... naar bed. Ze... twee keer per week naar de bioscoop. gaan Kinderen, we... aan tafel. Er... een auto voor de deur. Mijn vriendin... te wachten. staat De tafel... in het midden van de kamer.

7 We hebben twee... : een jongen en een meisje. Kleine... moeten vroeg gaan slapen. kinderen Ik zag een moeder met haar... naar school gaan. Op het dak van ons... zat een groene vogel. We wonen in een... met een grote tuin. huis Jan en Els hebben pas een nieuw... gebouwd. Ik heb... zin in ijs.... mooi huis zie je niet vaak. zo'n Hij heeft... pijn dat hij niet meer kan praten. Is er een verschil tussen een fiets voor dames en een voor...?dames en..., goede avond! heren Geachte..., wij hebben uw brief van 12 mei pas nu gekregen. Ik heb vijf vingers aan elke.... Toen we vertrokken, gaf hij me een.... hand In de ene... hield hij een bloem, in de andere een cadeau. Ik heb al... met hem gepraat dan jij. Ik zie hem niet... dan drie keer per jaar. vaker Hebt u dat al... gedaan? Hij is op dit ogenblik... werk.... zijn hulp zou ik het niet kunnen. zonder Ik neem koffie... melk. Ik ken zijn ouders, want ik heb met... op school gezeten. Ik zie mijn zonen niet meer, maar ik denk nog vaak aan.... haar Ik schrijf nog wel aan Jo en An, maar ik zie... nooit meer. Heb je... arm pijn gedaan? Je moet hier... handen wassen. je Heb je... haar gewassen? Het is feest voor groot en.... Met zo'n... kind durf ik nog niet op reis. klein Er is maar een... verschil meer. Ik heb gisteren weer te... gerookt. Hij zegt niet zo.... veel Hij weet heel.... Je moet 3 keer bellen: twee keer kort en een keer.... Mijn haar is te..., ik moet naar de kapper. lang Ik heb heel... op jou gewacht. Dieren... katten en honden, noemen we huisdieren. Het is... ik u zeg en niet anders. zoals... gewoonlijk heeft hij weer geen geld. Ik ga weg en ik kom nooit meer.... Antwerpen, heen en..., tweede klas. terug Je krijgt je geld..., als hij niet goed is.... is nieuw voor mij.... hier is groter dan dat daar. dit Welk boek kies jij? Ik neem... hier. Ik ga naar huis, het is al.... Hoe... is het nu? - Acht uur. laat Vroeg of... ben ik hier de baas. Ik heb de... dag gewerkt. Het duurt een... tijd voor je hem kent. hele Wil je een... of een halve appel? Ik heb haar 20 jaar geleden gezien, ze was... nog heel jong.wat is er... eigenlijk gebeurd? toen Wat deed je...? Ga je... week met vakantie of pas volgende week? Die bril is niet mooi, maar... lijkt me leuk. deze Met... jongen valt niet te praten. Je moet me iets... weten. Hij kan het roken niet.... laten Ze... ons nooit alleen. Mijn vader en mijn... zijn al erg oud. Marian is... geworden van een flinke zoon. moeder Elke... zorgt voor haar kinderen. Als ik lang lees doen mijn... pijn. Mijn... vielen dicht van de slaap. ogen Ik zag niet meer door mijn.... Een keer... jaar ga ik naar de dokter. Hij verdient frank... week. per Deze pennen kosten 8 gulden... stuk. Greet heeft al veel van de... gezien. Hij maakt een reis om de.... wereld Die brug is de langste van de....

8 U mag in geen... te laat vertrekken. Er is in elk... veel volk. Hebt u over dat... gepraat met de dokter? Die fles is... leeg. Ik ga... alleen naar China. Mijn auto staat... aan het begin van de straat. Mijn... en mijn moeder zijn al heel oud. Mijn... kan beter praten met mij dan met zijn dochters.... worden is voor een man als moeder worden voor een vrouw. Lyon ligt... van Parijs dan ik dacht. Ik ben wat moe, maar... gaat alles goed. Hij ziet niet... dan zijn neus lang is. Ik ben de beste, al zeg ik het.... Ik heb hem... gezien, met mijn eigen ogen. De auto is helemaal kapot maar de man... heeft niets. Ik heb... n keer met haar gesproken. In... enkele gevallen kan de dokter helpen. Er is... n man die u kan helpen. Over een... ogenblikken begint ons programma. Ik wil nog een... boeken lezen. Ik koop nog twee... schoenen. Een... van het geld gaat naar de arme kinderen. In het eerste... van dit boek trouwt de hoofdpersoon. Elk krijgt zijn.... We zijn op... naar school. Er was vanmorgen veel verkeer op de.... Er komen veel auto's langs de nieuwe.... Ik denk... nog heel vaak aan. Je hebt al drie boeken, wil je... nog meer? Ik woon... nu al twee jaar. Kent u het antwoord op deze...? Mag ik u een... stellen? Het antwoord op die... is niet juist. Herinneren jullie... die tijd nog? Je moet... wel nog wassen. Je voelt... oud. geval helemaal vader verder zelf slechts paar deel weg er vraag je... komt Jan straks ook, maar ik weet het niet zeker. Heeft u... een pen voor mij? Wil je... liever hier zitten? Je mag het... ook zelf doen. Er is... wel een ander middel, maar dat is gevaarlijk. Maar... heeft hij gelijk! Hoe... ben je nu, 28 jaar of 29 jaar? Ik vind 60 jaar nog niet.... Het was een feest voor jong en jij televisie kijkt, zit ik te werken. Reizen... je slaapt, dat kan met de slaaptrein! Hij is rijk,... ik arm ben. Het is nu te laat, de brief is.... We gaan ver.... Is de trein van 8.10u. al...? Hij tekent een... met grote ogen en kleine oren. Hij heeft bijna geen haar meer op zijn.... Dieren hebben een kop, mensen hebben een.... Ik ben... klaar met die brief, nog een paar woorden. Die horloges kan je... overal krijgen. Ik ben... zestig jaar, nog een paar weken. Het is... dat hier iemand komt helpen. Wat hebt u allemaal... om zo'n kast te maken? Ik heb die planken niet meer... Wij... nu meteen eten. Ze... vanmiddag uit wandelen. Jan en Lies... volgende week trouwen. Ze noemen mij 'Lorre', maar ik heet... Luk. Mijn beroep is... bakker, maar ik werk als verkoper. U bent... te laat, maar ik zal u toch nog helpen. Ik moet hem gelijk.... Wij... u nog een paar minuten tijd. Jullie... haar een mooi cadeau. Ik weet daar niets van, dat is... mijn rug gebeurd. Onze tuin ligt... ons huis. Die klok loopt voor, maar mijn horloge loopt.... misschien natuurlijk oud terwijl weg hoofd bijna nodig gaan eigenlijk geven achter

9 Om drie... vertrekt mijn trein. Ik sta hier al meer dan een... te wachten. Het is zes... op mijn horloge. De vorige minister is... lang dood. De brief is... aangekomen. Dat is... eerder gezegd. Er zijn zeven dagen in een.... Volgende... gaan we naar de film. Deze... is er weinig werk. Wat is het eerste... van deze zin? Wat betekent het... 'lethargie'? Ik kan dat... niet schrijven, hoor! Edammer is een... kaas. Met dit... mensen moet je opletten. Aids is een... ziekte. Twee weken... is hij naar Afrika vertrokken. Dat feest is al zo lang.... Kort... is de baas gestorven. De zomer valt in de... helft van het jaar. Maandag is de eerste dag van de week en dinsdag de.... Jaap is de eerste en Tim is de ga je met vakantie? - In juli. Hij vraagt... ik nog eens langskom.... beginnen de lessen weer? Ik vind het heel... dat hij zijn kinderen slaat. Dat doet... veel pijn. Hij komt meestal heel... laat aan. Ik ga... te voet naar huis, maar niet vaak. Weet u... hoe laat de trein uit Gent aankomt? Hebt u... een sigaret voor me? In de eerste... staan twee moeilijke woorden. Ik heb geen... om te werken. Hebt u... in thee? Er zijn... seizoenen: zomer, herfst, winter en lente. Een raam heeft gewoonlijk... hoeken. Twee maal twee is.... uur reeds week woord soort geleden tweede wanneer erg soms zin vier In... die gevallen moet u de dokter roepen.... mijn vrienden wonen in het buitenland. al Met... dat lawaai kan ik niet werken. Mijn... is Joris Stip. Hoe is uw..., mevrouw? naam Ik dank u in... van mijn vrienden. Ik zwem niet graag in koud.... Het... van de zee is erg vuil geworden. water Ik drink elke avond een glas... voor ik ga slapen. U bent... te laat: de trein is weg. Joep is... zo groot als ik. net Hij doet... of hij me niet gelooft. Je... gelijk van mij. Hij... een mooi cadeau van Truus.krijgt Hij... zijn loon van zijn nieuwe baas. Dat antwoord is niet.... Het is... dat zes min vier twee is. juist Dat is... wat ik bedoel. Veel mensen gaan op zondag nog naar de.... Ik hoor de klok van de grote... slaan. kerk De... is het grootste gebouw van ons dorp. Den Haag... in Nederland. Sonja... nog te slapen. ligt Er... een brief op tafel. Karolien is de mooiste van ons.... Daar liggen... nieuwe boeken. allemaal Die antwoorden zijn... fout.... de kranten gaat de eerste minister trouwen.... mij weet Rien niet waar je woont. volgens Ik doe het... het boek.... jullie wie hier de baas is? We... niet of we dat mogen zeggen. weten Ze... dat huis niet meer te vinden. Heb je... gezien die je kent? - Nee, niemand. Sjaak Swart is een belangrijk.... iemand Wat voor... is die Peters?

10 18 jaar is..., 81 jaar is oud. Niet zo snel, ik ben niet meer zo...! jong Maar meisje, jij bent nog te... om dat te begrijpen. Dat is een... waar ik niets van weet. Hij werkt bij ons in de.... zaak Dat is een moeilijke.... Het is nu wel... dat hij komt. We komen vast en... te laat. zeker Hoe weet jij dat zo...?... ben ik arm, ik ben toch gelukkig. Ik hou nog van hem,... is hij nu met Eva getrouwd. al... is het verhaal mooi, het is niet echt gebeurd. Ik ken zijn... van de televisie. Op het eerste... heb je gelijk. gezicht Wat een mooi..., al die kinderen. Dat hoef je geen twee... te zeggen. Iedere... als ik hem zie, lacht hij. keer Dit is de laatste... dat hij komt. Rook jij meer of... dan je man? Zeven is... dan twaalf. minder Hij eet nu... vlees maar meer brood. Zijn kleren liggen op de.... Ik heb een stuk... gekocht om te bouwen. grond Hij is met zijn gezicht op de... gevallen. Doet u het,... of nee?..., dat weet ik zeker! ja Hier moet u met... of neen antwoorden. Wat voor... zijn dat daar? Hoe heten die... ook weer? dingen Ik heb zoveel... aan mijn hoofd. De deur slaat de hele tijd... en dicht. De deur is..., ga maar binnen. open Hij deed zijn ogen... maar hij zag niks. Hebt u... vrienden nog gezien? U moet... best doen. uw In... brief van 3 juli schrijft u dat u het huis huurt. De jongen aan... ik het vroeg wist het niet. De man van... ik het weet, is dokter. wie De man met... zij getrouwd is, is 10 jaar ouder. Ik heb... vanmorgen gehoord dat we mogen vertrekken. Het is... vier uur en het is al donker. pas Het is... nu dat ik hoor dat jij meekomt. Dat verhaal heb... verteld, niet ik. Brigitte en... moeten het doen. jij... of Bart moet dat maar doen. Help me eens een.... Het is een... laat om dat te doen. beetje Hebt u een... tijd voor mij? In het... van de avond is het nog licht. Dat heeft de dokter van het... al gezegd. begin Bij het... van de lente gaat het gras weer groeien. Die twee dames doen altijd alles.... Nu wij hier... zijn, wil ik iets voorstellen. samen Veertig frank en 60 frank dat is... juist honderd frank.... jullie die bloemen mooi? Wij... onze sleutels niet meer. vinden Wij... dat onze baas te veel roept. De... keer vertel ik een ander verhaal. Dat boek komt pas... week op de markt. volgende De... vragen zijn voor u. In België zijn er twee officiële televisiestations,... de VRT en de RTBF. Ik weet nog niet of ik kom, ik heb... nog veel werk. namelijk Wij zijn met drie jongens,... Geert, Luk en Paul. Ik kan het... niet meer herinneren. Je schrijft me dat je... niet meer wil zien. me Ik ga dood als je niet meer van... houdt. Mijn vader is agent bij de.... Bij zo'n ongeluk laat men gewoonlijk de... halen. politie De... zoekt nog steeds naar de groene auto. In... gevallen moet de politie helpen. Voor... mensen was het programma te moeilijk. bepaalde Op... vragen is er geen duidelijk antwoord.

11 Met... koop je alles. Dat boek heeft veel... gekost. Ik ben niet rijk, ik heb niet zo veel.... Gaan jullie nu naar Duitsland...? Af en... drink ik een glas wijn. Ze komen langzaam naar ons.... Ik hou niet van de... met zijn drukke verkeer en zijn vele huizen.amsterdam is een drukke.... Ik woon liever in een... dan in een dorp. Er staan auto's aan... zijden van de straat. Muziek en sport,... zijn belangrijk voor mij. Dit zijn de heren Top en Jans;... personen kunnen u helpen. Heb jij het laatste... van W.F. Hermans gelezen? Op bladzijde 4 van dit... staat een fout. Ik heb de titel van dit... al eens eerder gehoord. In Nijmegen... we de trein. We... het u niet kwalijk. Je kunt aardappelen... of friet. Mijn kinderen... in de derde klas. Gaat u toch.... Mijn sleutels... in mijn zak. Wilt u nog wat koffie? -...! Hij woont erg... in de stad, veel liever dan op de buiten. Ik wil... nog wat wijn. Ik... van oude dingen. Ik... dat boek zolang hier. Ik... van jou. Het is een... dat mannen meer roken dan vrouwen. We staan voor het... dat we zijn adres niet kennen. Het... dat zo iemand minister is, begrijp ik niet. Ik ga nog wat wandelen... de zee. Ik loop even... bij tante Mien. De bomen... de weg zijn al oud. Uw glas is leeg, maar mijn glas is.... De bus is..., er kan niemand meer bij. Het caf zit... mensen. geld toe stad beide boek nemen nemen graag houd feit langs vol De... staat nog open, doe ze even dicht. Heb je de... van je huis gesloten? Welke sleutel is van de... van je kamer? Op die... moet je het zeker niet doen. Dat is n... om rijk te worden. Iedereen werkt op zijn eigen.... Hij koopt... dag zijn krant in het station. Ik wil van... soort vier stuks. Hij kan... dag komen. Wie is nu... van buitenlandse zaken? De eerste... staat aan het hoofd van het land. Hij is lang... van onderwijs geweest. Snijd nog maar een... kaas af. Ik heb maar een... van het programma gezien. Je moet een... van vijf frank in de parkeermeter stoppen.... jij hier bij mij? Ik ben nog moe, ik... nog een uurtje liggen.... nog maar in bed, je bent nog ziek. Wij... jou wel naar huis. Ze... mij om het uur een glas water. We moeten de kinderen... en halen. Er is een... verschil tussen de kleur van je schoenen en die van je jas.bram spreekt niet erg.... Het is... dat dit verhaal niet waar is. Aan deze... van de straat staan veel huizen. Aan de andere... is hij erg voorzichtig. Hij laat zich van zijn goede... zien. Je moet maar eens langskomen, bij... volgende week. Kunt u mij een... geven van een mooie stad? Zou u bij... morgen kunnen komen? Breng jij deze... naar de post? Ik heb een... geschreven aan de minister. Ik schrijf elke week een... aan mijn zoon. Ik doe het liever niet,... niet meteen. Men moet... twee derde van de stemmen hebben. Hij speelt niet zo goed; dat denk ik.... deur manier elke minister stuk blijf brengen duidelijk kant voorbeeld brief tenminste

12 De huur is niet laag maar ook niet.... Hij springt heel in de bergen is het erg rustig. Zij verdient te... om van te leven. Hij heeft maar... van zich laten horen. Ik heb... zin om dat nog eens te doen. Kijk, hij maakt twee keer... fout. Napoleon en Bonaparte zijn n en... persoon. Gras en lucht hebben niet... kleur. Hij zet zijn koffer... zich neer. Kris loopt... mij en vertelt mij alles. Wij wonen... elkaar. Zo'n internationale trein rijdt erg.... We moeten... hulp bieden anders is het te laat. Hij is in alles even.... Doe maar of u... bent. Ik blijf vanavond... televisie kijken. Is Carla...? Hij is de... dokter die zoiets kan. Het... probleem dat we nu nog hebben is dat van de prijs. Jij bent de... vrouw in mijn leven die mij begrijpt.... mijn bed hangt een foto van een zanger. Onder ons woont een dokter en... ons een kapper. De zon staat... de zee. Ik wil een... met ontbijt. De tafel staat in het midden van de.... Ik huur een kleine... in de stad. Op dat... weet hij meer dan ik. Wij verkopen hier alles op het... van sport. Het Franse... gaat tot tegen de Pyrenee n. Heet u Karel? -..., ik heet Klaas. Heb jij dat gedaan, ja of...? Als ze mij dat geven, dan zeg ik niet.... Van wie heb jij leren... rijden? Sinds ik mijn nieuwe... heb, rijd ik niet meer op de fiets. Met de... ben je er sneller dan met de trein. hoog weinig dezelfde naast snel thuis enige boven kamer gebied nee auto Ze... je altijd eerst je naam., Wil iemand nog wat...?vragen Aan mij... ze nooit iets. Vijf maal twee is.... Ik heb... vingers. tien Vijf en vijf is.... De dokter komt zo snel.... Het is... dat hij wat later komt. mogelijk In deze tijd is alles het station ligt een mooi caf. Die auto is mooi, maar daar staat... dat hij duur is. tegenover De huizen hier... zijn oud. Hij gaat vroeg van huis,... hij rustig naar het station kan lopen!we stoppen iets vroeger,... iedereen nog de bus kan halen. zodat Ik ben ziek,... ik niet kan werken. Hoelang... de naam Za re al? Dit werk... uit vier delen. bestaat Dat televisiestation... al 3 jaar niet meer. Ik ben maar een... meisje. Wij zijn het niet... dat u ons zo laat nog telefoneert. gewoon Ik wil... maar even met je praten. De... maart heeft 31 dagen. In welke... bent u geboren? maand Ik kom over een... terug naar Belgi. Ik ga altijd meteen naar een week moet dat werk klaar zijn. binnen Het huis ligt nog... de stad. Ze heeft twee kinderen: een... en een meisje. Die... is de beste vriend van mijn zoon. jongen Keesje is al een flinke.... Wat heb je vandaag op... geleerd? Er is vandaag geen... voor de kinderen. school Joop zit nog op de lagere.... Brussel, eerste klas,... en terug. Waar geen jullie...? heen We gaan ergens... waar het rustig is.

13 Heb je lekker gegeten? -... en of! Wie doet... zoiets? nou Toe..., asjeblieft doe het voor mij. Ik heb u al eens... gezien. Ik zou... die rode jurk nemen dan die gele. eerder Ga daar weg, hoe... hoe beter. Ik kan... handen niet stilhouden. Ik was... haar met regenwater. mijn Iemand zit op... plaats.... ben je niet vroeger gekomen? Ik weet wel... hij zo kwaad is. waarom... noemt men rood de kleur van de liefde? Hij kan... ogenblik aankomen.... van ons krijgt 500 frank. ieder Voor... huis staat een auto. Ik heb nog nooit... volk bij elkaar gezien.... moois heb ik nog nooit gezien. zoveel Hebt u echt... betaald voor die trui? Mag ik u een vraag...? Laten we... dat u gelijk hebt. stellen Daarmee... zij ons voor een probleem. Dat is een... stoel, je mag erop dansen. Er zijn... mannen nodig om dat te doen. sterke Wij zoeken twee... mannen om die kast te dragen. Drie plus twee is.... Wij werken... dagen op zeven. vijf Ik heb... vingers aan elke hand. Als jullie dit boek toch niet meer..., geef het dan maar aan mij.mag ik jou pen even...? gebruiken Je moet een woordenboek.... Dat is een plaat die... kent. Dat weet niet.... iedereen De wet is voor... gelijk. Kunt u dat nog eens... doen a.u.b.? Als het niet goed is, moet je... beginnen. opnieuw Ik moet helemaal... beginnen. De bladeren... van de bomen. Hij laat alles uit zijn handen.... vallen Die twee feesten... op dezelfde dag. Wat... dat woord? Dat rode licht... dat je moet stoppen. betekent Wat... die brief voor jou? Aan het... van de film trouwen ze. Het... van het boek is mooier dan het begin. einde Dat moet je pas op het... zeggen. De... voor zijn dood heeft hij tot 12 uur TV gekeken. Op de late... komt er nog volk. avond De... valt erg vroeg. Het feest is... begonnen en gaat vandaag nog door. Vandaag is het zondag, dus was het... zaterdag. gisteren Wie heeft... getelefoneerd? Dieter... meer op zijn broer dan op mij. Dit... een makkelijke vraag, maar ze is moeilijk. lijkt Truus... weer beter te worden. Dat mag je aan... vertellen. Er brandt geen licht, er is... thuis. niemand Niets of... kan mij nu nog tegenhouden. Binnen is het warm, maar... is het koud.... zijn vader, heeft hij geen familie. buiten Bij dit weer moeten de kinderen toch even naar.... Het is laat, ik ga naar.... Ik lag nog wel in..., maar ik sliep niet meer. bed Kinderen moeten vroeg naar.... Op dit... begint een nieuw programma. Wilt u hier een... wachten? ogenblik Op het... van het ongeluk waren wij niet thuis. Waarom niet? -... niet! Ik kan het niet alleen en... moet je mij helpen. daarom Wij zijn niet rijk, maar we zijn... niet minder gelukkig. Ik hoor zijn... in de kamer hiernaast. Ik geef mijn... aan de beste kandidaat. stem Hij spreekt met luide....

14 Dit is een goed boek, maar dat is nog.... Je moet het... doen dan de vorige keer. beter Het is... dat hij ons niet ziet.... heeft er koffie besteld?... is die man met zijn blauwe jas? wie Ze wil weten... dat cadeau gaat kopen. Hij kijkt me aan... hij zeggen wil 'ben je gek'? Hij doet... hij me niet begrijpt. alsof Hij praat tegen me... ik een kind ben. We hebben 2 kinderen: een jongen en een.... Dat... is de beste vriendin van Jos. meisje Dat kleine... met haar blauwe jurk heet Anita. Er is altijd veel... op dat feest. Het Nederlandse... werkt heel hard. volk De koning spreekt zijn... toe via de radio. Sinds... heb ik nu ook een auto. Ik zie liever... haar dan lang haar. kort Ik heb een... bezoekje gebracht aan een zieke vriend. Hij werkt dag en.... Als je niet kunt slapen, duurt de... erg lang. nacht In die donkere... van 4 op 5 maart is hij weggegaan. Om de 5 minuten... hij op zijn horloge. Als mijn man tv.... hoort hij niets. kijkt Als je op het volgende blad... zie je het antwoord. Hij heeft veel... met zijn dochter. We zitten in de.... problemen Hoe kan je zo iemand uit de... halen? Eerst ga ik een ijsje eten,... ga ik naar huis. Morgen moet je komen, de dag... heb je vrij. daarna Eerst spreekt de koning en meteen... de minister.... appels wil je hebben, die groene of die rode?... huizen zijn na 1940 gebouwd? welke Ik weet niet... vrienden ik zal uitnodigen. Kunt u mij een... geven op die vraag? Het... op die vraag is niet juist. antwoord Wie het... weet op die vraag, mag het zeggen. Het leven gaat gewoon zijn.... Hij staat op jou te wachten in de.... gang De les is al aan de.... Die schrijver is al honderd jaar.... We zullen hem krijgen:... of levend. dood Is er leven na de...? Het is vier... over vijf. Over een paar... begint het programma. minuten Ik heb om voor vijf een trein. Ik... iemand zingen of roepen.... jij het lawaai van de auto's? hoor Ik... daar nooit meer over praten. Zo'n sterk... is slecht voor de ogen. Het... van de zon is mij te sterk. licht Als het... uit is, zie je niets meer. Dat zeg ik u zo.... Ik zie... als er iets fout is. meteen Ik zal u... uw boek teruggeven. De mensen... achter je rug. Over die zaak valt niet meer te.... praten We... nu al de hele tijd over het weer. In de keuken staat een houten... met 4 stoelen. We zitten net aan... om te eten. tafel Om twaalf uur gaan we aan.... Aan het einde van een zin staat een.... Het volgende... op ons programma is de reis. punt De zon staat boven de hoogste... van de berg. Het licht is..., ik zie niets meer. Als de school... is, is er veel verkeer. uit Mijn boek is.... Het is nu twee minuten over... drie. Zes maanden is een... jaar. half Een... uur duurt 30 minuten. Een jaar is twee keer... maanden. Drie maal twee is.... zes Vijf en... is elf.

15 De vragen zijn... moeilijk. Wat is er zo... aan die jongen? Ik heb... weinig gegeten. Dat verhaal is... gebeurd. Je krijgt een... gouden horloge. Voor mij hoef je het... niet te doen. Heb je... geld om een horloge te kopen? Ik heb het je vaak... gezegd. We hebben nog tijd... om een glas te drinken. In... jaren kwam hier veel volk. Hij vertelt altijd van dacht ik dat mijn vader de baas was. Komt u met ons...? Mag ik met jullie... naar Gent? Mag Karolien ook...? Welke... loopt er nu in de bioscoop? Er is vanavond een mooie... op de tv. Die... draait in 3 bioskopen. Je mag niet praten met je... vol. In de klas moeten de kinderen hun... houden. Hij zit met zijn... open tv. te kijken. Hij... voor een heel bekende zaak. Bij ons op kantoor... de baas het minst. Mijn vrouw... samen met een vriend aan die zaak. Hij heet Jan, maar we... hem 'de lange'. Kunt u mij 3 soorten wijn...? Hoe... wij het bovenste stuk van een fles? Wij zijn van... iets vroeger te vertrekken. In het... van de minister zitten nog fouten. Ik heb al een... voor mijn vakantie. Het is niet... dat hij dokter is. Is het... dat jij meer dan 40 bent? Het is maar al te.... De kleur van melk is.... Hij doet moeilijk: als ik... zeg, zegt hij zwart. Het... van een ei is lekker. bijzonder echt genoeg vroeger mee film mond werkt noemen plan waar wit Hebt u het nodige... om zo'n treintje te maken? Weet u welk... men nodig heeft om een brug te bouwen? materiaal Ik heb heel veel... voor mijn studie over de muziek. Jans heeft drie kinderen: twee dochters en een.... Mijn... is de beste vriend van jouw dochter. zoon Ik heb een... en een dochter. Mien heeft zwart lang.... Ik laat mijn... groeien. haar Dat meisje met dat lange, bruine... is mijn zusje. We wachten... het donker wordt. Ze wachten... het te laat is. tot Hij werkt... hij niet meer kan. Zolang je... nog klopt, leef je nog. Roken is slecht voor het.... hart Ik verlang naar jou met heel mijn Karel, ik kom morgen om 6 uur aan. Piet is de... vriend van mijn zoon. beste Kramiek is de... bakker van de stad. Hebt u... zoiets moois gezien? Als u... in Brugge komt, moet u het museum bezoeken. ooit Als ik... in Antwerpen kom, stuur ik je een kaartje. Die bus gaat in de goede.... In welke... moet ik lopen? richting Hij loopt in de... van het station. Peter is de... bezoeker uit Duitsland, de anderen zijn uit Frankrijk.Wij hebben nog altijd... hoop. enige Ik zie... verschillen met vroeger. De... is blauw en de zon schijnt: 't is zomer. Ik voel me zo vrij als een vogel in de.... lucht Ik krijg hier niet genoeg... in deze kamer. De heer en... Jansen komen ook nog.... Bertha Dekkers-Smeets is hier al. mevrouw Mijnheer en... Smeets zijn ook uitgenodigd. De kinderen zitten... de tafel. Hij is nu... de dertig jaar. rond De dorpen... Leuven zijn heel mooi.

16 Houd die vaas eens even.... Die planken liggen niet goed.... vast Dat gebeurt op een... uur op maandag. Kinderen, ik ga jullie een mooi... vertellen. Het... dat ik vertel, is echt gebeurd. verhaal Dat is een heel... wat je me daar vertelt. Over dat probleem heb ik... vragen. Je moet de... prijzen vergelijken. verschillende Die dokters hebben een... kijk op de zaak. Ik heb morgen een dagje.... Ik vind dat probleem... moeilijk. vrij We leven in een... land waar ieder mag zeggen wat hij wil. Nu... dat iedereen betaald heeft. Er... opnieuw een probleem te zijn met de politie. blijkt Uit niets... dat hij het gedaan heeft. De eerste week is gratis, maar de tweede en de... moet je betalen.maart is de... maand van het jaar. derde Na de tweede keer, komt de... keer. Ik... jou op je woord. Ik... niet alles wat hij vertelt. geloof... jij dat er leven is na de dood? Dag... Maes, hoe gaat het met u?... en mevrouw Stoop zijn hier al lang. meneer Dag... Smets, blij u te zien. Dokter Maes woont in een lange, stille.... De meeste huizen in onze... zijn heel oud. straat Als de zon schijnt, lopen er meer mensen op.... Wilt u een biertje, iets... heb ik niet. Het is zo en niet.... anders Hij weet het niet,... zou hij het zeggen. Hebt u een... van de prijs van die auto? Hoe komt u op het... om zoiets te zeggen? idee Ik heb een goed.... Bent u meneer Delaet? Ik heb dat... gezegd, maar ik ben het niet zeker. inderdaad Gelooft u dat echt? Dat verhaal lijkt me niet erg.... Hij is... vergeten dat hij moest komen. Het is meer dan... dat hij komt. Ik ben niet... in het donker. Kinderen kan je gemakkelijk... maken. Je hoeft niet... te zijn voor die grote hond.... u nog veel aan vroeger? Hij... veel over die problemen. Hij... dat hij hier de baas is. Is het nog... naar Gent? Wij wonen niet zo... van de stad. De vakantie is nog werd hij heel kwaad. Een... hoogteverschil doet soms pijn in de oren. Hij was... nergens meer te zien. De... van dit boek is 500 frank. Wie wint dit jaar de eerste...? De... van die rok is 3000 frank. Heb je dat... durven zeggen? Die man is een... gevaar voor ons. Is dat... de enige reden? Als ik ziek ben, ga ik meteen naar de.... We moeten de... roepen, voor het te laat is. De... zegt dat mijn hart te snel slaat. Tien is de... van twintig. In de eerste... speelt Brugge altijd goed. Ik heb maar de eerste... van dat verhaal gehoord. Wat is de... van uw bezoek? Zo iets doe je niet zonder.... U hebt geen... om kwaad te worden. Onze kinderen bezoeken... heel vaak. Ze bedanken... voor ons cadeau. Ze hebben... gezien met onze nieuwe auto. Hij praat zo... dat je hem hoort tot buiten. Hoe wil je jouw eitje,... gekookt of zacht gekookt? Die grond is zo... als steen. waarschijnlijk bang denkt ver plotseling prijs werkelijk dokter helft reden ons hard

17 Ik neem suiker en melk in mijn.... Ik drink mijn... altijd zwart. koffie Wil nog iemand een kopje...? De eerste vraag is gemakkelijk, de laatste is.... Het is... te zeggen wie gaat winnen. moeilijk Ik kan... geloven dat hij de vader is. Kinderen... hier niet binnen. Jullie... zeker niet te laat komen. mogen Ze... niet komen van hun moeder. Ik vind die bloemen heel.... Deze tekening vind ik lelijk, maar die andere vind ik.... mooi De meeste mannen vinden haar een... meisje. Ik ben hier helemaal.... Ik voel me zo... zonder jou. alleen Je mag de kinderen niet... laten. Ik luister graag naar oude.... De... van Mozart is enig. muziek Op de radio hoor je tegenwoordig meer gepraat dan.... In september is het water van de... al erg koud. In juli zijn we veertien dagen aan.... zee Het water van de Middellandse... is erg zout. Jozef heeft twee zonen en n.... Moeder en... lijken heel erg op elkaar. dochter Mijn oudste... is juist 20 jaar jonger dan mijn vrouw. Ik... jou een brief uit Spanje.... je naam op dit blad. schrijf... jij hem een brief? Haar haren hangen.... Schrijf je werk op een... blad. los De hond is...! Een... is groter dan een boot. Het... dat je nu op zee ziet, is heel oud. schip Op een groot... voel ik me geruster dan op een vliegtuig. Hij brengt een... aan het museum. Wanneer komen jullie op...? bezoek Wij gaan op... bij onze vrienden. Ik heb net... verhaal gehoord van Wim. Jullie hebben... gegeten als wij. Ik heb... boek gelezen als Jan. Wil je melk in je koffie? - Nee, ik drink 'm.... Wit en... zijn eigenlijk geen echte kleuren.... is de kleur van de dood. Mijn oom is ook... van jou. Hebt u... in Amerika? Hij is van goede.... Sonja... de hele dag te zingen. Het bad... langzaam vol. Hij... te voet naar zijn werk. Het is... in huis als de kinderen weg zijn. Bram is een... kind. Eva zit... te lachen. Hier is het Woordenboek der Nederlandse.... Welke... spreekt hij: Engels of Frans? Spreekt u nog een andere... dan Spaans? We laten de dokter.... Ik moet nog een brood... voor vanavond. Wie komt ons...? Ik heb het... nog niet verteld: ze mogen het nog niet weten.ik heb hun boeken gebruikt, maar ik moet ze... teruggeven. Je moet het... niet vragen, ze weten het toch niet. Er... hier vreemde dingen. Het kan... dat er niemand thuis is. Dat kan met de beste.... Marjan, ik hou van.... Hartelijke groeten voor... en je vrouw. Voor... en jouw broer heb ik een cadeau. Als je... bent met werk, geef je het aan mij. De koffie staat.... Ik ben... voor vandaag. Nog iemand een... koffie? Mensen hebben een hoofd, dieren hebben een.... Ik wil nog graag een... thee. hetzelfde zwart familie loopt stil taal halen hun gebeuren jou klaar kop

18 ... na het feest ging hij naar huis. Kom... hier! Je moet... naar huis rijden.... en toe ga ik hem helpen. Mijn werk is...! Van die dag... is hij mijn vriend. Als jullie die boeken niet meer..., moeten jullie ze verkopen.wat wenst u te..., dames? Ik kan die oude dozen nog goed.... De bakker om de... heeft lekker brood. In een... van de kamer staat de tv. Hij gooit zijn kleren in een... van de kamer. Ik woon liever in een stad dan in een.... Hij woont in een rustig... op de buiten. Een... is kleiner dan een stad. Ik heb dat... gelezen, maar ik weet niet waar. Hij woont... in een klein dorpje. Hier... moet Pattijn wonen. Geachte..., in antwoord op uw brief... De... Mulders komt met zijn vrouw. De... en mevrouw Drop. Ik ben n... tachtig groot. Die kamer is 7... bij 4. Hij springt 5... ver. Ik eet... kaas dan vlees. Wie heb je... Piet of Mark? Ik drink... thee dan koffie. Ik lag op mijn... in het gras. Dat is achter mijn... gebeurd. 's Morgens heb ik altijd pijn in mijn.... Hij zit op een... bij het raam. Neem een... en ga zitten. Die... is te laag voor die tafel. Het... tussen die 2 kinderen is groot. Wat is het... tussen een horloge en een klok? Zie jij een... tussen die twee auto's? onmiddellijk af gebruiken hoek dorp ergens heer meter liever rug stoel verschil Liesje heeft nu ook een vaste.... Erik is mijn beste.... vriend Karel Peeters is mijn beste u het verschil tussen een trein en een tram? Hij... mijn vader nog van vroeger. kent Dit is een plaat die je zeker.... 't Gaat je... aan. Zo'n auto, da's niet.... niks Ik heb... gezegd. Als je... kijkt, zie je het vliegtuig. Wil je het raampje... draaien a.u.b.? omhoog De prijzen gaan elke dag.... Als u... niet klaar bent, moet u morgen de rest doen.... is het maandag. vandaag... of morgen is het met de wereld gedaan. Ik zal u het hele verhaal.... Dat zullen ze tegen niemand.... vertellen Wij... aan niemand over ons vroeger leven. Zo'n grote... vliegt sneller dan een kleine. Ik voel me vrij als een... in de lucht. vogel Dat vliegtuig lijkt op een mooie blauwe.... Met... vrienden is het leuk reizen. Als je... harde taal spreekt, ben je kwaad. zulke Op... ogenblikken verlang je naar huis. In welk jaar bent u...? Ik ben op 7 juli in Asse.... geboren Waar en wanneer bent u...? Hij komt... en altijd te laat. Zulke bloemen vind je niet.... overal Zo'n kaart vind je niet.... Wat staat er op het... voor vanavond? Het... van de feestavond is hier te krijgen. programma Het... van onze reis ziet er erg zwaar uit. Als ze weggaat, zegt ze altijd: 'Tot...'. Komt u... bij mij langs? straks Wat je daar... gezien hebt is helemaal nieuw.

19 Deze koffer is licht, maar die andere is.... Zijn leven is erg... geweest. Ik ben al moe, ik vind dit heel... werk. De... van mijn jas is blauw. Hij krijgt een... als een meisje naar hem kijkt. Welke... vind jij het mooist: rood of blauw Voor het... licht moet je stoppen. Drink je... wijn of witte? Lieve heeft blauwe ogen en een... mond. Je mag elke dag komen,... op zondag. Wie gaat er nog mee,... jouw broer?... de kinderen gaat ook nog een vriend van Jan mee. Ik ben zo moe, ik kan niet meer op mijn... staan. Met zijn lange... kan hij snel lopen. Als je zo valt kan je gemakkelijk armen en... breken. Joost zit vaak uit het... te kijken. Dat grote... maakt het hele huis licht. Gij gooide de lege fles door het open.... Je moet nog een paar minuten.... Wij staan te... op de bus van 3 uur. Waar... we nog op? Ik... Jan Desmet. Zeg me eens hoe je..., beste jongen. Hoe... u meneer? Daar ligt een grote... hout. De... op een beter leven is belangrijk voor jonge mensen. Zijn kleren liggen op een... in de hoek. Wanneer zijn die nieuwe auto's op de... gekomen? We gaan elke zaterdag naar de.... Ik koop mijn bloemen altijd op de.... Op zondag is de bank.... Hebt u de deur... met de sleutel? Tussen de middag is onze zaak... van 12u. tot 14u. Heb je nog... in je rug? Vooral mijn arm doet.... Dokter, ik heb vaak... in mijn benen. zwaar kleur rode behalve benen raam wachten heet hoop markt gesloten pijn Hebt u... een vuurtje voor me? Ik ga... te voet naar huis, maar niet vaak. Zij komt... wat later. Het water is hier 8 of 9 meter.... Hij is zo rijk als de zee... is. Het water is hier niet... genoeg om te zwemmen. Hij brengt ons leven in.... Er is geen... meer. Het... op de weg is veel groter dan vroeger. Waar moeten wij in de trein...? Wij... af in het volgende station. De weg is zo slecht dat je er van de fiets moet.... De televisie is...: we kunnen niet meer kijken. Jij maakt altijd alles.... De klok is..., ze loopt niet meer. Ik heb ergens mijn pen.... We zijn...: er is niets meer aan te doen. Hij heeft er zijn leven.... Ik ben die tijd... vergeten. Het huis is... afgebrand. Hij heeft een... brood opgegeten. Ga jij naar boven of naar...? Kom eens even naar.... Het huis wordt van boven naar... schoongemaakt. Honden en katten vind ik lieve.... De... die in het bos leven zijn meestal ongevaarlijk. Mensen en... leven niet altijd op goede voet. Wil je nou... eens zwijgen? Na 6 maanden heeft hij... zijn haar laten knippen. Ze zijn het... eens geraakt. Doe niet zo druk, hou je nu even.... Met dat lawaai kan ik niet... slapen. Voor mij is vakantie:... thuis met een boek. Hoeveel... talen spreek jij? Ik vind dit toch wel een... manier van doen. Hij is een beetje een... man. soms diep gevaar stappen stuk verloren volledig beneden dieren eindelijk rustig vreemde

20 Met wie... ik, a.u.b.? Als minister... ik tot het volk. De minister zei: Morgen... ik met de koning. Piet heeft een kleine mond, maar een grote.... Hij tekende een gezicht met een rechte... en een rode mond. Het topje van zijn... ziet rood van de kou. De... van zijn leven wil hij in Frankrijk wonen. Voor de... is er geen nieuws. Wilt u de... van de tijd nog wat lezen? Er zijn... dagen in een week. Vijf maal... is vijfendertig. Tien min drie is.... Ik zet hier geen... meer in huis. Bent u te... naar hier gekomen? Ik krijg mijn... niet meer in mijn schoen. Neem een wit... papier en schrijf op. Het... van deze boom is donkergroen. In de herfst verandert de kleur van het dat boek maar op de kast. Ik... de vorken naast de borden. Ik... wel even de messen op tafel. Als de... schijnt, is het leven mooi. Ze ligt al twee uur in de... te slapen. Je mag niet te lang in de... zitten. Ik heb jaren in het... gewoond, maar nu ben ik weer in eigen land.ik ga volgend jaar in het... studeren. Krijgt u vaak post uit het...? De deur slaat de hele tijd open en.... Jullie staan veel te... bij het vuur. Leuven ligt... bij Mechelen. Kan ik u met iets...? Mijn vrienden... mij bij dit werk. Wij... u bij het zoeken naar werk. Komt u vandaag nog, of... pas? Ik moet... vroeg opstaan. Vandaag of... gebeurt er een ongeluk met hem. spreek neus rest zeven voet blad leg zon buitenland dicht helpen morgen Gaat u op... tijdens uw vakantie? Wij maken dit jaar een grote.... Wanneer vertrekt u op...?... gedeeld door twee is vier. Vier en vier is en twee is tien. Hoe laat... jullie te werken? We... met de moeilijkste vragen. De meeste scholen... om 8.30u. Ik heb het al de hele week.... Er was... verkeer op de weg. In het station is het erg... 's morgens. Kunt u niet... wat er staat? Zij... elke morgen hun krant. Wij... tien boeken per maand. Wil je die... in een vaas zetten? Ik heb... meegebracht voor mijn lieve Katja. Ik hou van... en planten in huis. Jullie... morgen niet te komen. Ze... dat examen niet meer te doen.... wij nog meer te vertellen? Op... en zondag hoeven wij niet te werken. Het feest is vrijdag,... en zondag. Na de vrijdag komt de.... We eten in de woonkamer, maar we koken in de.... De drie k's zijn:..., kerk en kinderen. Vroeger zei men: de vrouw in de..., de man op het werk. Mijn vader leest nog elke dag zijn.... Het verhaal van dat ongeluk staat vandaag in de.... Lees jij elke dag de...? Er zijn goede en... mensen. Met dat... weer kan je niet buiten. De... appelen gooien we weg. Er staat een sterke... uit het oosten. Als de... uit het noorden waait, is het koud. Als de... gaat liggen, gaat het regenen. reis acht beginnen druk lezen bloemen hoeven zaterdag keuken krant slechte wind

verschillen: die & deze // dit & dat...

verschillen: die & deze // dit & dat... verschillen: die & deze // dit & dat... ROC van Amsterdam educatie ROC van Amsterdam verschillen: die & deze // dit & dat... mooi lelijk snel langzaam groot klein winter zomer aan uit kort lang zoet zuur

Nadere informatie

WOORDKOMPAS Z pagina 1

WOORDKOMPAS Z pagina 1 WOORDKOMPAS Z pagina 1 de z(et) van Zacharias en van Zaandam het zaad/ de -en Ik wil lavendel in mijn tuin. Breng je uit Frankrijk een

Nadere informatie

Digilemma. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem

Digilemma. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '... '= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem Digilemma L1 = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie

Nadere informatie

E LEMMATICA E 1. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II etc. = verbindbaarheid ± = synoniem

E LEMMATICA E 1. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '... '= (nog) geen ABN I, II etc. = verbindbaarheid ± = synoniem E LEMMATICA E 1 de EE van Eduard De Ee is ook de naam van een riviertje../ e.a. ± en andere(n)..\ en de Wijde Ee van een meertje. e.e.a. ± een en ander, samenvattend e.d. ± en dergelijke, en meer van dat

Nadere informatie

Antwoorden Grammatica De sprong

Antwoorden Grammatica De sprong Antwoorden Grammatica De sprong Oefening 1 1. Studeer jij aan de universiteit van Maastricht? 2. Ik vind dat ik een mooi beroep heb. 3. Simone geeft zaterdagavond een feestje. 4. De prijs voor een liter

Nadere informatie

1. HET VERBUM = DE ACTIE

1. HET VERBUM = DE ACTIE 1. HET VERBUM = DE ACTIE 1 1.1. HET PRESENS (O.T.T) OEFENING A: Gebruik de juiste vorm van hebben of zijn in het presens. 1) Ik heb een auto. 2) Jenny moe. 3) je daar? 4) Karel werk. 5) Paul een schilder.

Nadere informatie

Ashra, de asielzoeker

Ashra, de asielzoeker Ashra, de asielzoeker Door J.M. Moret-Provily; Uitgever: jongerenblad Daniël/ Jeugdbond Mam, mam, daar komen ze weer. Met een klap gooit Ashra de deur van het huis open. Mam, mam, daar komen ze weer! Verschrikt

Nadere informatie

B LEMMATICA B 1. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid

B LEMMATICA B 1. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '... '= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid B LEMMATICA B 1 = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie

Nadere informatie

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren Interview 5-5-2009 met een gehuwde vrouw met 5 kinderen: Int: Hoe gaat het met je? A: Ja, een beetje druk, tijd voor de kinderen, ik heb vijf dochters. Ja, eh, ja eh, mijn oudste dochter is bijna 8, ik

Nadere informatie

Kinderen en posttraumatische dystrofie

Kinderen en posttraumatische dystrofie Kinderen en posttraumatische dystrofie Dit boekje is tot stand gekomen met de medewerking van Sander Keppel, mevr. W. Hagenbeek, prof. dr. W. Kuis, fysiotherapeute mevr. E. de Bont, mevr. J. Stor-Luijmes

Nadere informatie

LEMMATICA K 1. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem

LEMMATICA K 1. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '... '= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem LEMMATICA K 1 = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie

Nadere informatie

Op het podium links stond een tafel waarachter Arnold voorlas uit zijn dagboek; en een spreekgestoelte voor de verteller.

Op het podium links stond een tafel waarachter Arnold voorlas uit zijn dagboek; en een spreekgestoelte voor de verteller. Voor de regisseur OORLOG ZONDER VRIENDEN is een moeilijk stuk om te spelen. Het stelt hoge eisen aan de spelers, de regisseur, de zaal, de belichting en de attributen en de kleding. Lees dus dit eerst,

Nadere informatie

Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs)

Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs) Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs) COLOFON Auteurs Titel Het is beter zo... Ren voor je leven Als kippen zonder

Nadere informatie

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e Inhoud Voorwoord 2 Verhalen niveau A2 5 Mijn levensverhaal 6 Van waar ik kom en over mijn leven 7 Ik ben R. Habibullah 8 Ik ben blij!

Nadere informatie

Moet je horen! Piet Heil. bron Piet Heil, Moet je horen!. De Arbeiderspers, Amsterdam 1952. 2010 dbnl / erven Piet Heil

Moet je horen! Piet Heil. bron Piet Heil, Moet je horen!. De Arbeiderspers, Amsterdam 1952. 2010 dbnl / erven Piet Heil Moet je horen! Piet Heil bron. De Arbeiderspers, Amsterdam 1952 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/heil001moet01_01/colofon.htm 2010 dbnl / erven Piet Heil 4 VOOR HANSJE MULDER 7 Versje

Nadere informatie

Slaapeloze nachten heb ik nog niet. Het is wel zo dat ik s'nachts wakker wordt en me vanalles te binnen schiet over wat ik nog moet hebben of doen.

Slaapeloze nachten heb ik nog niet. Het is wel zo dat ik s'nachts wakker wordt en me vanalles te binnen schiet over wat ik nog moet hebben of doen. 1 weekje Nog maar 1 week. Nu wordt het serieus. Gister hebben we de auto "proef-gepakt". Alle spullen die we nu niet meer nodig hebben hier zijn al in de auto gebleven. We hebben gemerkt dat we erg veel

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

reis ver drink wijn denk na lach hard duik diep kom terug spinvis

reis ver drink wijn denk na lach hard duik diep kom terug spinvis reis ver drink wijn denk na lach hard duik diep kom terug spinvis 3 Perhaps when we find ourselves wanting everything, it is because we are dangerously near to wanting nothing. Sylvia Plath 4 hoofdstuk

Nadere informatie

1 Kerstmusical 2013. De arme rijke

1 Kerstmusical 2013. De arme rijke 1 Kerstmusical 2013 De arme rijke 2 Kerstmusical de arme rijke 1. lied van kinderen, die geld opwillen halen en straatkrantverkoper; Buiten kunnen evt. ook al personeelsleden uit de winkel staan (zie 6)

Nadere informatie

Beginnerslessen. Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie

Beginnerslessen. Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie Beginnerslessen Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over vakantie. Een gesprek voeren over vrije tijd. Een vakantiehuisje huren Informatie vinden op het vliegveld.

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

Script. Vriendschap & Liefde. Dansen en zingen! De hele klas doet mee. Ontdekken & leren. Afscheid nemen. Productie: Op Zolder Producties

Script. Vriendschap & Liefde. Dansen en zingen! De hele klas doet mee. Ontdekken & leren. Afscheid nemen. Productie: Op Zolder Producties Script Productie: Op Zolder Producties Dansen en zingen! De hele klas doet mee! Afscheid nemen Vriendschap & Liefde Ontdekken & leren SCRIPT Tekst Karlijn Broekhuizen Liedteksten Dominique Engers Muziek

Nadere informatie

WOORDKOMPAS V pagina 102

WOORDKOMPAS V pagina 102 WOORDKOMPAS V pagina 102 vooruitgaan >> gaan (+ zijn) I Ga jij maar vast vooruit../ «..\ ik kom over een kwartiertje. De zieke gaat langzaam vooruit. ± Iedere week gaat het een beetje beter met hem. Je

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 - Grammaticale correctheid

Hoofdstuk 2 - Grammaticale correctheid Hoofdstuk 2 - Grammaticale correctheid Beoordeling onderdeel Een zin of enkele zinnen schrijven Het schrijven van een zin of enkele zinnen wordt beoordeeld op twee aspecten: adequaatheid/begrijpelijkheid

Nadere informatie

ook vaak een gesprekje aan te gaan. Als oudste zus is er Nancy van vijfentwintig jaar, spreekt goed Engels en studeert economie. Zij zal later vaak

ook vaak een gesprekje aan te gaan. Als oudste zus is er Nancy van vijfentwintig jaar, spreekt goed Engels en studeert economie. Zij zal later vaak Caïro for one week. Vrijdag: Er is geen raamstoel meer vrij. zegt de in het blauw geklede baliemedewerkster. Ik neem genoegen met een plek ergens in het midden. Het toestel vertrekt s avonds om acht uur

Nadere informatie

Koen Kamphuys Auteursrecht Copyright.

Koen Kamphuys Auteursrecht Copyright. Koen Kamphuys PDF-versie. Bestandsnaam: deeddaar.pdf, van bronbestand deeddaar.doc, versie 2.2, (17/2/1997) Gedownload van: http://www.bart.nl/~kamphuys/deeddaar.zip. E-mail: kamphuys@bart.nl 1996, 1997,

Nadere informatie

Gedachte-Kracht. Wie had dat gedacht? Ik heb gedachte-kracht! voor als je nieuwsgierig bent naar wat je gedachten voor je kunnen doen

Gedachte-Kracht. Wie had dat gedacht? Ik heb gedachte-kracht! voor als je nieuwsgierig bent naar wat je gedachten voor je kunnen doen Gedachte-Kracht voor als je nieuwsgierig bent naar wat je gedachten voor je kunnen doen Wie had dat gedacht? Ik heb gedachte-kracht! geschreven door Nicole Hage tekeningen van Ilse van der Vliet Gedachte-Kracht

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

VOOR 4 DAMES/2 HEREN DOOR CARL SLOTBOOM TWEEDE VERSIE

VOOR 4 DAMES/2 HEREN DOOR CARL SLOTBOOM TWEEDE VERSIE ' E E N M O O R D W E E K E N D ' BLIJSPEL IN DRIE BEDRIJVEN VOOR 4 DAMES/2 HEREN DOOR CARL SLOTBOOM TWEEDE VERSIE ROLVERDELING Cursusleider (midden veertig) JOHANNA Cursiste (begin veertig) Cursiste (midden

Nadere informatie

Jeus van Moeder Crisje

Jeus van Moeder Crisje Jozef Rulof Jeus van Moeder Crisje Deel 3 www.theageofchrist.com Jozef Rulof (1898-1952) Jozef Rulof Jeus van Moeder Crisje Deel 3 Stichting Geestelijk-Wetenschappelijk Genootschap De Eeuw van Christus

Nadere informatie