1. BEBOUWDE RUIMTE TEGENOVER OPEN RUIMTE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. BEBOUWDE RUIMTE TEGENOVER OPEN RUIMTE"

Transcriptie

1 Bewoning en bevolking 1 1. BEBOUWDE RUIMTE TEGENOVER OPEN RUIMTE 1. Bebouwingsvormen Mensen wonen in een bebouwde ruimte. Naast gebouwen om in te wonen staan er ook gebouwen om in te werken, gebouwen voor geneeskundige zorgen en culturele activiteiten,... Vlakken die op de kaart worden ingenomen door bebouwing kunnen we groeperen naar dichtheid: 1 aaneengesloten bebouwing: woningen en gebouwen zijn aan elkaar gebouwd. 2 gegroepeerde bebouwing: In de nabijheid van steden neemt de bebouwing toe aan de invalswegen. 3 verspreide bebouwing: hoeven, dorpjes en gehuchten komen verspreid voor tussen het groen: akkers, weiden, bomen. Een landschap waar bebouwing ontbreekt is een open ruimte. Aaneengesloten bebouwing Gegroepeerde bebouwing Verspreide bebouwing 2. Bebouwingsvormen op de topokaart 1: Waar en hoe staan gebouwen in het landschap? Bepaal met de determineertabel (figuur 2) de bebouwingsvormen en kleur ze op de topokaart (figuur 1) verspreide bebouwing bruin dorp blauw woonwijk oranje verstedelijkt dorp paars lintbebouwing geel stad rood gehucht groen 2. STEDELIJKE BEBOUWING IN ONZE LEEFRUIMTE 1. Delen van een stad de binnenstad stadskern oorspronkelijke nederzetting of stadscentrum aaneengesloten bebouwing veel gebouwen met klemtoon op handel en diensten (oa. stadhuis, winkels, banken, kantoren,...) historische gebouwen stadswijken oudere woonwijken gebouwen voor onderwijs, geneeskundige zorgen, buurtwinkels,... De binnenstad wordt meestal omgeven door een ring. de stadsrand minder dichte bebouwing meer groene ruimte bedrijventerreinen, winkelcomplexen nieuwere woonwijken AGGLOMERATIE

2 Bewoning en bevolking 2 Opdracht Kleur deze delen van de agglomeratie in op de topokaart 1:50000 (figuur 3) volgens de legende. Net buiten de agglomeratie woon je in de stadsomgeving. Ten koste waarvan breidt de stad zich hier verder uit? Functies van de stad Uit het uitzicht van de gebouwen, de straten en de wijken kan je de functies van een stad of dorp waarnemen. Enkele voorbeelden van functies: wonen, onderwijs, administratie, verzorging, ontspanning, cultuur, godsdienst, verkeer, handel, nijverheid, toerisme, landbouw, Duid de gevolgde straten aan op je stadsplan (figuur 4). ❶ DE SCHOOL Welke functie wordt er uitgeoefend door onze school? Noem nog enkele andere secundaire scholen in de stad. Waar zijn ze gevestigd? SintNiklaas is een onderwijscentrum ❷ STATIONSSTRAAT Noteer enkele straatnummers en schrijf ernaast wat er gevestigd is Welke functie is hier zeer goed vertegenwoordigd? ❸ GROTE MARKT Stel je centraal op en kijk rond. Je herkent : postgebouw openbare dienst Ken je nog andere diensten van openbaar nut? Waar zijn deze gevestigd?... toeristische functie... bestuurlijke functie (administratieve functie)

3 Bewoning en bevolking 3 Vergelijk de overliggende grootste zijden van de markt. Wat stel je vast wat het voorkomen van horecazaken betreft? Zoek hiervoor een verklaring. Welke dag wordt de markt het drukst bezocht? Welk evenement heeft dan plaats? Waarvoor doet het plein de andere dagen dienst? Waarom is dit een belangrijke functie? Welke drie straten brengen het verkeer in en uit het centrum? ❺ PARKLAAN Een brede nieuwere straat verbindt de binnenstad met de stadsrand. Let op de huizen en de naamplaten met de beroepen. Welk belang heeft het park voor de inwoners van SintNiklaas? ❻ HOSPITAALSTRAAT Deze naam spreekt voor zichzelf. We treffen er gebouwen aan met een geneeskundige en verzorgende functie zoals : Waarom zijn bloemenwinkels hier op hun plaats? 3. Besluit Op de beperkte oppervlakte die je bezocht hebt, kreeg je toch een beeld van de functies van de stad. Aantal functies: Noem de functies die je opgemerkt hebt. Meeste werkgelegenheid in? Wie maakt gebruik van die functies? Problemen van de stedelijke leefruimte?

4 Bewoning en bevolking 4 3. LANDELIJKE BEBOUWING IN ONZE LEEFRUIMTE Zoek in je excursiebundeltje het bezochte landelijke dorp. Vergelijk het dorp met de stad en vul het schema verder aan. woon en werkmilieu STAD vb. veel inwoners in gering aantal inwoners in DORP vb. agglomeratie of grote woonkern kleine woonkern en/of verspreid talrijke functies voor beperkt aantal functies omgeving = invloedssfeer (atl. p. ) eigen inwoners industrie, handel, diensten en vervoer zijn belangrijk vermindert landbouwactiviteit blijft belangrijk VERSTEDELIJKT DORP landbouwdorp vb. druk verkeer weinig verkeer 4. DE BELANGRIJKSTE STEDEN IN BELGIË Figuur 5 is de facetkaart van bewoning en bevolking van België. Benoem de steden aan de hand van je atlas.

5 Bewoning en bevolking 5 5. TOTALE BEVOLKING EN BEVOLKINGSEVOLUTIE 1. SintNiklaas Gebruik de bevolkingsgegevens van je gemeente (figuur 6). Onderzoek de evolutie van één jaar door middel van onderstaand schema. Bevolking van de stad op 01/01/ geboorten sterfgevallen natuurlijke aangroei afname immigranten emigranten migratiesaldo aangroei of daling voor 2005 Totale bevolking SintNiklaas op 01/01/2006 =... aantal Belgen = = aantal vreemdelingen =... %...% = Verklaring begrippen natuurlijke aangroei : aantal geboorten aantal sterfgevallen immigrant: vreemdeling die zich het land vestigt emigrant: iemand die het vaderland verlaat om zich elders te vestigen migratiesaldo: immigranten emigranten Multiculturele samenleving Allochtoon = Autochtoon = Iedere etnische groep heeft z n eigen cultuur. Mensen met dezelfde culturele achtergrond wonen dikwijls samen in wijken (vb Matongé, Chinatown,...) Ken je in onze leefruimte getuigen van een vreemde cultuur?

6 Bewoning en bevolking 6 2. België Wat is de totale bevolking van ons land op één januari 2006?... Afgerond onthouden we BEVOLKINGSDICHTHEID BEVOLKINGSSPREIDING 1. SintNiklaas Welke gegevens heb je nodig om de bevolkingsdichtheid van SintNiklaas te berekenen? Zoek deze op en bereken de bevolkingsdichtheid van SintNiklaas... inwoners 83,3 km² =... inwoners / km² Heeft SintNiklaas een grote dichtheid in vergelijking met België? België 342 inw/ km² Vlaams Gewest? Vlaams Gewest 446 inw / km² OostVlaanderen? OostVlaanderen 462 inw / km² De bevolkingsdichtheid is een gemiddelde waarde waarbij de bevolking gelijkmatig verdeeld is over het gehele grondgebied. Niet elke zone buurt is echter even dicht bevolkt. Dit kan je zien aan de hand van de bevolkingsspreiding. Kleur de kaart van de bevolkingsspreiding in SintNiklaas (figuur 7) volgens de zonedichtheden in figuur 6. Besluit bevolkingsspreiding van SintNiklaas 1. Dichtst bevolkte zones = Welke evolutie in dichtheid bemerk je wanneer je van het centrum richting stadsrand beweegt? 2. Afwijkende zones : Vergelijk met je stadsplan en verklaar hiermee de dichtheid van de afwijkende zones

7 Bewoning en bevolking 7 2. De eigen leefruimte Kleur de facetkaart van bevolking/ bewoning volgens de legende (figuur 8) Welke zijn de dicht bevolkte zones ( inw/ km²)? Welke zijn de dun bevolkte zones ( 100 inw/ km²) 3. België Onderzoek de atlaskaart... Dicht bevolkte zones (+500 inw/ km²) * Kleur deze dicht bevolkte zones rood op de facetkaart (figuur 5) * Welke steden vormen de hoekpunten van de dichtst bevolkte vierhoek? * Verklaar deze dichtheid. Dun bevolkte zones ( 50 inw/ km²) * Verklaar deze dichtheid * Kleur deze dun bevolkte zones groen op de facetkaart (figuur 5)

8 Bewoning en bevolking 8 4. Bebouwde ruimte belast het milieu Mensen verbruiken en vervuilen water. Ieder persoon vervuilt gemiddeld per dag 110 liter (!) drinkwater. Het grootste deel hiervan komt als afvalwater in riolen die uitmonden in beken, rivieren en de zee. De laatste jaren worden er echter meer en meer waterzuiveringsstations gebouwd die het water zuiveren alvorens ze in de rivier terecht komen. Ook de landbouw en de industrie verontreinigen het oppervlaktewater. Dit is het water in rivieren, vijvers en stuwmeren. Dit oppervlaktewater wordt dikwijls, na zuivering, gebruikt als drinkwater. Ook luchtverontreiniging komt het meeste voor in de bebouwde ruimte. Vele schoorstenen van fabrieken en woningen zorgen bij ongunstig weer voor een vervuilende mist boven de stad. Ook het verkeer heeft zijn aandeel in de luchtverontreiniging. Raadpleeg atlaskaart p.... Waar zijn de rivieren in ons land het sterkst vervuild? Hoe komt dit? Wat kunnen wij doen om het milieu minder te belasten? luchtverontreiniging smog boven ZuidAzië vervuiling langs rivieroever

9 Bewoning en bevolking 9 SYNTHESE BEWONING EN BEVOLKING Kennen Onderscheid tussen open ruimte en bebouwde ruimte; Begrippen: aaneengesloten, gegroepeerde en verspreide bebouwing; Delen van de stad opsommen en beschrijven; Functies van de stad beschrijven; Problemen van de stad opsommen; Kenmerken van een (verstedelijkt) dorp vergelijken met die van een stad; Bevolkingsaantal, oppervlakte, bevolkingsdichtheid van de eigen gemeente en België; Factoren die zorgen voor bevolkingsafname en toename opsommen; Bevolkingsdichtheid en bevolkingsspreiding; Elementen van vreemde culturen in onze samenleving opsommen; Oorzaken van vervuiling verklaren. Kunnen Belangrijkste steden van België situeren op de facetkaart; Soorten bebouwingsvormen bepalen, beschrijven en herkennen op foto en kaart met behulp van de determineertabel; Delen van de stad aanduiden op de kaart; Functies van de stad afleiden uit het uitzicht van gebouwen; Met de gegevens de bevolkingsevolutie, bevolkingsdichtheid van een gemeente/ land berekenen; Op kaart onderscheid maken tussen bevolkingsdichtheid en spreiding; Bevolkingsspreiding in België verklaren; Vervuiling van de rivieren in België aflezen van de kaart; Bevolkingsspreiding van België op de facetkaart aflezen.

D Bew. won. evolkingg. Inhoud. mte 2. Stede. 1. Bebo. er open ruim. elijke bebou 3. Lande. nze leefruimte. uwing in on.

D Bew. won. evolkingg. Inhoud. mte 2. Stede. 1. Bebo. er open ruim. elijke bebou 3. Lande. nze leefruimte. uwing in on. Deell5 D Bew won ninggen nbe evolkingg Inhoud 1. Bebo ouwde ruimte tegenove er open ruim mte 2. Stede elijke bebou uwing in onzze leefruimtte 3. Lande elijke bebou uwing in on nze leefruimte 4. De be elangrijkste

Nadere informatie

LESDOELEN LEERINHOUD WERKVORMEN/MEDIA/ORGANISATIE TIJD 1. Lesbegin

LESDOELEN LEERINHOUD WERKVORMEN/MEDIA/ORGANISATIE TIJD 1. Lesbegin LESONDERWERP : De Stad (Gent) ALGEMENE VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES : LEERPLANDOEL(EN) : - - LESDOELEN LEERINHOUD WERKVORMEN/MEDIA/ORGANISATIE TIJD 1. Lesbegin onderwijsleergesprek Kunnen definiëren wat een

Nadere informatie

Les 14 Bevolkingsspreiding in Europa

Les 14 Bevolkingsspreiding in Europa 5. Stedelijke landschappen 1 2e jaar aardrijkskunde Les 14 Bevolkingsspreiding in Europa Hoe onderzoek ik de bevolkingsspreiding? (gebaseerd op Geogenie2) Positieve factoren Verklaart de hoge bevolkingsdichtheid

Nadere informatie

Lesonderwerpen Excursie-items Kennismaking, overzicht leerstof en afspraken

Lesonderwerpen Excursie-items Kennismaking, overzicht leerstof en afspraken Leerplanthema: 1. Landschap en kaart Timing 01-02/ 05-09/ 12-16/ 19-23/ Effectieve De referentiekader en de facetkaarten van België en Europa, gezien in het eerste leerjaar, herhalen E4: Op werkkaarten

Nadere informatie

Eigen leefomgeving: MECHELEN

Eigen leefomgeving: MECHELEN Eigen leefomgeving: MECHELEN 0. Inleiding Wat merk je op aan de vorm van de stad?.. Is dit een typisch kenmerk voor Mechelen?... Welke functie heeft dit?.... Duid op de onderstaande kaart aan: o De ring

Nadere informatie

DIDACTISCHE DOCUMENTEN VAN DE EIGEN LEEFOMGEVING. Haacht - Rotselaar 24/5-6

DIDACTISCHE DOCUMENTEN VAN DE EIGEN LEEFOMGEVING. Haacht - Rotselaar 24/5-6 DIDACTISCHE DOCUMENTEN VAN DE EIGEN LEEFOMGEVING Haacht - Rotselaar 24/5-6 Ilona Betzhold 1SA3 AA-GE 2014-2015 1 2 Inhoud Lijst met figuren... 4 Opdrachtenlijst deel 2 MBS09b Aardrijkskunde... 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

DIDACTISCHE DOCUMENTEN VAN DE EIGEN LEEFOMGEVING

DIDACTISCHE DOCUMENTEN VAN DE EIGEN LEEFOMGEVING DIDACTISCHE DOCUMENTEN VAN DE EIGEN LEEFOMGEVING STUDIEGEBIED: MALLE - BRECHT Tessa Bogaerts 1SA2/2SA3 Aardrijkskunde Engels 2015-2016 Inhoudstafel Inhoudstafel... 2 Lijst met figuren... 3 Hoofdstuk 5:

Nadere informatie

Les 14 Bevolkingsspreiding in Europa

Les 14 Bevolkingsspreiding in Europa 5. Stedelijke landschappen 1 2e jaar aardrijkskunde Les 14 Bevolkingsspreiding in Europa Hoe onderzoek ik de bevolkingsspreiding? (gebaseerd op Geogenie2) Positieve factoren Verklaart de hoge bevolkingsdichtheid

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4 Samenvatting door V. 1441 woorden 21 mei 2017 5,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Paragraaf 2 Wat is een stad? 4 kenmerken: - Een bepaalde,

Nadere informatie

VOETen Leerinhouden Leermiddelen Taken / zelfstandige opdrachten 01-02/ Kennismaking + overzicht leerstof

VOETen Leerinhouden Leermiddelen Taken / zelfstandige opdrachten 01-02/ Kennismaking + overzicht leerstof THEMA 1: LANDSCHAP EN KAART (* zie achteraan) Lesdag: Klas: Timing Effectief Leerplandoelstellingen + eindtermen VOETen Leerinhouden Leermiddelen Taken / zelfstandige opdrachten 01-02/ Kennismaking + overzicht

Nadere informatie

HOOFDSTUK 5: GEOLOGIE EN GEOMORFOLOGIE 5.1 Landschapsfoto's van het reliëf Foto 1. Foto 2

HOOFDSTUK 5: GEOLOGIE EN GEOMORFOLOGIE 5.1 Landschapsfoto's van het reliëf Foto 1. Foto 2 HOOFDSTUK 5: GEOLOGIE EN GEOMORFOLOGIE 5.1 Landschapsfoto's van het reliëf Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4 Locatie foto's op reliëfkaart Analyse reliëf De 3 + 1 H's: Horizon: effen Hellingen: geen of zachte

Nadere informatie

THEMA 5 RELATIES TUSSEN LANDSCHAPPEN

THEMA 5 RELATIES TUSSEN LANDSCHAPPEN THEMA 5 RELATIES TUSSEN LANDSCHAPPEN Inhoud Inleiding 1. Topografische kaart van regio Leuven 2. Relaties in landschappen in regio Leuven 3. Relaties in landschappen elders in België en Europa 4. Verkeer

Nadere informatie

Didactische documenten van de eigen leefomgeving

Didactische documenten van de eigen leefomgeving Nele Boven 1SA4 wiskunde-aardrijkskunde 2014-2015 1 Didactische documenten van de eigen leefomgeving Balen-Mol 2 1 http://www.khleuven.be 2 http://www.delcampe.be 16 Inhoudsopgave Inhoudstafel p.1 Lijst

Nadere informatie

1. De bevolkingsspreiding en -groei in de wereld

1. De bevolkingsspreiding en -groei in de wereld Hoofdstuk 3 Socio- economische verscheidenheid 1. De bevolkingsspreiding en -groei in de wereld 1.1 De wereldblokken Noteer per reeks welk gemeenschappelijk thema je kan herkennen. REEKS 1 Thema:.. REEKS

Nadere informatie

Praktische opdracht Wiskunde C Bevolkingsgroei

Praktische opdracht Wiskunde C Bevolkingsgroei Praktische opdracht Wiskunde C Bevolkingsgroei Praktische-opdracht door een scholier 2048 woorden 22 april 2003 5,9 100 keer beoordeeld Vak Wiskunde C PRACTISCHE OPDRACHT WISKUNDE: BEVOLKING Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Hoofdstuk II - 2. De Noord-Limburgse bevolking.

Hoofdstuk II - 2. De Noord-Limburgse bevolking. Hoofdstuk II - 2. De Noord-Limburgse bevolking. 2.1. Totale bevolking Noord-Limburg telde op 01.01.1998 134.962 inwoners. Dit is 17% van de Limburgse bevolking op 25% van de oppervlakte van de provincie.

Nadere informatie

GENTMOMENTEN. lessenreeks n.a.v. de stadsklassen 21 tot 23 april 2009

GENTMOMENTEN. lessenreeks n.a.v. de stadsklassen 21 tot 23 april 2009 GENTMOMENTEN lessenreeks n.a.v. de stadsklassen 21 tot 23 april 2009 Overzicht van de verschillende Gentmomenten. 1. Pointillisme in de drie hoofdkleuren op zwartwitfoto s van Gent 2. Wat zegt Gent ons

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Stekene

Uw gemeente in cijfers: Stekene Inleiding Stekene : Stekene is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Moerbeke (Gent), Sint-Gillis-Waas en Sint-Niklaas (Sint-Niklaas).

Nadere informatie

LANDENSTUDIE. Hooggebergte. laagvlakte

LANDENSTUDIE. Hooggebergte. laagvlakte LANDENSTUDIE Hooggebergte laagvlakte 1. Situering a. Welke land gaan we bestuderen OEFENING 1 De hoofdstad van dit land heeft als coördinaten 36 N, 139 O. Wat is de hoofdstad van dit land? In welk land

Nadere informatie

Bevolkingsspreiding. Waar zit iedereen? Juist of onjuist: China is het grootste land ter wereld. A. Juist. B. Onjuist

Bevolkingsspreiding. Waar zit iedereen? Juist of onjuist: China is het grootste land ter wereld. A. Juist. B. Onjuist Bevolking Waar zit iedereen? Waar zit iedereen? Bevolkingsspreiding Vraag 1 van 9 Juist of onjuist: China is het grootste land ter wereld. A. Juist B. Onjuist De manier waarop de bevolking over een gebied

Nadere informatie

5,5. Definities: Samenvatting door een scholier 1591 woorden 25 juni keer beoordeeld. Aardrijkskunde

5,5. Definities: Samenvatting door een scholier 1591 woorden 25 juni keer beoordeeld. Aardrijkskunde Samenvatting door een scholier 1591 woorden 25 juni 2008 5,5 31 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo 13 De oorzaken van bevolkingsgroei zijn: geboorte, sterfte, vestiging, vertrek. Migranten

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 9 en 10

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 9 en 10 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 9 en 10 Samenvatting door een scholier 965 woorden 20 mei 2015 7,7 1 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hoofdstuk 9 Landelijk Zeeland Zeeuws-Vlaanderen is het enige

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Sint-Niklaas (Sint-Niklaas)

Uw gemeente in cijfers: Sint-Niklaas (Sint-Niklaas) Uw gemeente in cijfers: Sint-Niklaas (Sint-Niklaas) Inleiding Sint-Niklaas (Sint-Niklaas) : Sint-Niklaas (Sint-Niklaas) is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams

Nadere informatie

Er zijn 3 soorten kaarten

Er zijn 3 soorten kaarten Er zijn 3 soorten kaarten 1 Overzichtskaarten Onder te verdelen in: A topografische kaarten B natuurkundige kaarten C staatkundige kaarten 2 Navigatiekaarten 3 Thematische kaarten 1 Overzichtskaarten Op

Nadere informatie

Leven in een stad. Hoofdstuk 1B6

Leven in een stad. Hoofdstuk 1B6 Leven in een stad Hoofdstuk 1B6 Cursus 6.1 Stad en Land Wat leer je in deze cursus? Wat de verschillen zijn tussen stad en dorp Waarvoor de grond in Nederland gebruikt wordt (grondgebruik) Wat het verschil

Nadere informatie

Dries Wijckmans. Taak Leefomgeving. Aardrijkskunde

Dries Wijckmans. Taak Leefomgeving. Aardrijkskunde Dries Wijckmans Taak Leefomgeving Aardrijkskunde Mevr. Vertsappen 21/05/2015 I. Geologie ne geomorfologie binnen de eigen leefomgeving... 2 1) 4 landschapfoto s... 2 Foto 1: Kwamol... 2 Foto 2: Vertjensstraat...

Nadere informatie

1.1. Kennis en inzicht in verband met het historisch referentiekader

1.1. Kennis en inzicht in verband met het historisch referentiekader 1. Kennis en Inzicht 1.1. Kennis en inzicht in verband met het historisch referentiekader 1. verduidelijken de begrippen generatie, decennium, eeuw, millenium aan de hand van historische evoluties, vertrekkend

Nadere informatie

Migratie in Utrecht. Renée Langedijk,Natalie Bakker, Wouter Smit en Boy Trip 3D

Migratie in Utrecht. Renée Langedijk,Natalie Bakker, Wouter Smit en Boy Trip 3D Migratie in Utrecht Renée Langedijk,Natalie Bakker, Wouter Smit en Boy Trip 3D Inhoudsopgave - Inhoudsopgaven - Inleiding - Welke etnische groepen zijn er in utrecht? - Hoe kun je bepaalde etnische groepen

Nadere informatie

Toets_Hfdst6_BevolkingEnRuimtelijkeInrichting

Toets_Hfdst6_BevolkingEnRuimtelijkeInrichting Toets_Hfdst6_BevolkingEnRuimtelijkeInrichting Vragen Samengesteld door: visign@hetnet.nl Datum: 31-1-2017 Tijd: 11:07 Samenstelling: Geowijzer Vraag: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15,

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Berlare

Uw gemeente in cijfers: Berlare Inleiding Berlare : Berlare is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Dendermonde, Laarne, Lokeren, Wichelen en Zele. Berlare heeft een

Nadere informatie

Uitdaging door bevolkingsexplosie

Uitdaging door bevolkingsexplosie Berkenboom Humaniora 1 Aardrijkskunde 4 e jaar Uitdaging door bevolkingsexplosie Geogenie p. 60-63 Atlas p.... 2.. Bevollk kiingsgroeii tegenover -stagnatiie 1. Wereldkaarten: bevolkingsspreiding, ontwikkeling,

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Dessel

Uw gemeente in cijfers: Dessel Inleiding Dessel : Dessel is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Mol en Retie. Dessel heeft een oppervlakte van 27,0 km 2 en telt 9.177 inwoners,

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Retie

Uw gemeente in cijfers: Retie Inleiding Retie : Retie is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Arendonk, Dessel, Geel, Kasterlee, Mol en Oud-Turnhout. Retie heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Arendonk

Uw gemeente in cijfers: Arendonk Inleiding Arendonk : Arendonk is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Mol, Oud-Turnhout, Ravels en Retie. Arendonk heeft een oppervlakte van

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Kasterlee

Uw gemeente in cijfers: Kasterlee Inleiding Kasterlee : Kasterlee is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Geel, Herentals, Lille, Olen, Oud-Turnhout, Retie, Turnhout en Vosselaar.

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Meerhout

Uw gemeente in cijfers: Meerhout Inleiding Meerhout : Meerhout is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Balen, Geel, Ham, Laakdal en Mol. Meerhout heeft een oppervlakte van

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Ninove

Uw gemeente in cijfers: Ninove Inleiding Ninove : Ninove is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Denderleeuw, Galmaarden, Geraardsbergen, Gooik, Haaltert, Herzele,

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift opgenomen. Examen HAVO 2018 tijdvak 1 dinsdag 22 mei 9.00-12.00 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk. Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Olen

Uw gemeente in cijfers: Olen Inleiding Olen : Olen is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Geel, Herentals, Kasterlee en Westerlo. Olen heeft een oppervlakte van 23,2 km

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Geel

Uw gemeente in cijfers: Geel Inleiding Geel : Geel is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Herselt, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Mol, Olen, Retie en Westerlo. Geel heeft

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Mol

Uw gemeente in cijfers: Mol Inleiding Mol : Mol is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Arendonk, Balen, Dessel, Geel, Lommel, Meerhout en Retie. Mol heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Westerlo

Uw gemeente in cijfers: Westerlo Inleiding Westerlo : Westerlo is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Geel, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herselt, Hulshout en Olen. Westerlo

Nadere informatie

1 Amsterdam, de opbouw van een stad

1 Amsterdam, de opbouw van een stad 1 Amsterdam, de opbouw van een stad 1 2 a Met de handel in specerijen in Oost-Indië. b Er waren nog geen moderne vervoermiddelen dus moesten de arbeiders naar de fabriek lopen. c Er kwamen regels voor

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Willebroek

Uw gemeente in cijfers: Willebroek Inleiding Willebroek : Willebroek is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Boom, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Mechelen, Puurs en Rumst. Willebroek

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Sint-Laureins

Uw gemeente in cijfers: Sint-Laureins Inleiding Sint-Laureins : Sint-Laureins is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Assenede, Eeklo, Kaprijke en Maldegem. Sint-Laureins

Nadere informatie

4 et water een niet te verspillen onontbeerlijke hulpbron

4 et water een niet te verspillen onontbeerlijke hulpbron H 4 et water een niet te verspillen onontbeerlijke hulpbron «De blauwe planeet», «het water, als bron van het leven». Twee gangbare uitdrukkingen die het belang van het water in ons dagelijks leven onderstrepen.

Nadere informatie

Stedelijk netwerk = een groep steden in een lang die onderling op tal van terreinen verbonden zijn; zoals de Randstad.

Stedelijk netwerk = een groep steden in een lang die onderling op tal van terreinen verbonden zijn; zoals de Randstad. Samenvatting door Jonna 1751 woorden 20 april 2018 6,7 5 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Ak Samenvatting 3.2 Een stad heeft vier kenmerken: een bepaalde, per land verschillende omvang

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Boom

Uw gemeente in cijfers: Boom Inleiding Boom : Boom is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Niel, Puurs, Rumst en Willebroek. Boom heeft een oppervlakte van 7,4 km 2 en

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Eeklo

Uw gemeente in cijfers: Eeklo Inleiding Eeklo : Eeklo is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Kaprijke, Maldegem, Sint-Laureins, Waarschoot en Zomergem. Eeklo heeft

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Puurs

Uw gemeente in cijfers: Puurs Inleiding Puurs : Puurs is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Boom, Bornem, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Niel, Sint-Amands en Willebroek.

Nadere informatie

Hallo eerstejaar, Ik ben Tijs, en ik zal je steun zijn om je te helpen studeren in je nieuwe school.

Hallo eerstejaar, Ik ben Tijs, en ik zal je steun zijn om je te helpen studeren in je nieuwe school. Deel 1 Inleiding 1. Hallo eerstejaars ~ 2 ~ Hallo eerstejaar, Ik ben Tijs, en ik zal je steun zijn om je te helpen studeren in je nieuwe school. Je zal wel al gemerkt hebben dat het hier helemaal anders

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Rumst

Uw gemeente in cijfers: Rumst Inleiding Rumst : Rumst is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Aartselaar, Boom, Duffel, Kontich, Mechelen, Niel, Sint-Katelijne-Waver en

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Tessenderlo

Uw gemeente in cijfers: Tessenderlo Inleiding Tessenderlo : Tessenderlo is een gemeente in de provincie Limburg en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Beringen, Diest, Ham, Laakdal en Scherpenheuvel-Zichem. Tessenderlo

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Antwerpen

Uw gemeente in cijfers: Antwerpen Inleiding Antwerpen : Antwerpen is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Aartselaar, Beveren (Sint-Niklaas), Borsbeek, Brasschaat, Edegem, Hemiksem,

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Niel

Uw gemeente in cijfers: Niel Inleiding Niel : Niel is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Aartselaar, Boom, Bornem, Puurs, Rumst en Schelle. Niel heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Kruishoutem

Uw gemeente in cijfers: Kruishoutem Inleiding Kruishoutem : Kruishoutem is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Deinze, Nazareth, Oudenaarde, Waregem, Wortegem-Petegem,

Nadere informatie

Ruimte SAMENVATTING. 352 inwoners per km², dunbevolkt

Ruimte SAMENVATTING. 352 inwoners per km², dunbevolkt Ruimte SAMENVATTING 352 inwoners per km², dunbevolkt 27.770 ha bebouwde opp. (18,7%) Sterk groeiend +1.831 ha t.a.v. 2010, vooral huizen en bijgebouwen 111.295 ha onbebouwde opp. (75,1%) Daling met 2.011

Nadere informatie

Algemeen rapport: vergelijk Postzones: Antwerpen Noord (2060), Antwerpen Kiel (2020), Antwerpen Linkeroever (2050), Borgerhout (2140)

Algemeen rapport: vergelijk Postzones: Antwerpen Noord (2060), Antwerpen Kiel (2020), Antwerpen Linkeroever (2050), Borgerhout (2140) Inhoud Algemeen rapport: vergelijk Postzones: Antwerpen Noord (2060), Antwerpen Kiel (2020), Antwerpen Linkeroever (2050), Borgerhout (2140) Dit rapport brengt de Postzones: Antwerpen Noord (2060), Antwerpen

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 3

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 3 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 3 Samenvatting door L. 382 woorden 27 juni 206 0 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde H3 Par 2 Een stad heeft 4 kenmerken: - een bepaalde, per land verschillende omvang;

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: De Panne

Uw gemeente in cijfers: De Panne Inleiding De Panne : De Panne is een gemeente in de provincie West-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Koksijde en Veurne. De Panne heeft een oppervlakte van 23,9 km

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Zingem

Uw gemeente in cijfers: Zingem Inleiding Zingem : Zingem is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Gavere, Kruishoutem, Nazareth, Oudenaarde en Zwalm. Zingem heeft een

Nadere informatie

Werkbladen landschapsstudie

Werkbladen landschapsstudie Werkbladen landschapsstudie Naam: Start aan Noteer en duid aan op je kaart: Bos plantage - weide akker bebouwing Op welke hoogte ligt?. Op welke hoogte ligt het kruispunt?. Welk is het verschil tussen

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Gent

Uw gemeente in cijfers: Gent Inleiding Gent : Gent is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn De Pinte, Deinze, Destelbergen, Evergem, Lochristi, Lovendegem, Melle,

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Zwalm

Uw gemeente in cijfers: Zwalm Inleiding Zwalm : Zwalm is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Brakel, Gavere, Horebeke, Oudenaarde, Zingem en Zottegem. Zwalm heeft

Nadere informatie

SAMENVATTING SAMENVATTING

SAMENVATTING SAMENVATTING SAMENVATTING Hoe waardeert en beleeft de Nederlandse bevolking de ruimtelijke kwaliteit van haar leefomgeving? Deze nulmeting van de Belevingswaardenmonitor Nota Ruimte beschrijft hoe aantrekkelijk Nederlanders

Nadere informatie

De landbouwer als landschapsbouwer. 5. De landbouwer als landschapsbouwer: ICT-thuisopdracht

De landbouwer als landschapsbouwer. 5. De landbouwer als landschapsbouwer: ICT-thuisopdracht 5. De landbouwer als : ICT-thuisopdracht Bedrijf: Steven Vanhecke Oude Burkelslag 10 9990 Maldegem Inleiding Een belangrijk doel in de derde graad van het secundair onderwijs is ongetwijfeld jullie laten

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Koksijde

Uw gemeente in cijfers: Koksijde Inleiding Koksijde : Koksijde is een gemeente in de provincie West-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn De Panne, Nieuwpoort en Veurne. Koksijde heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Kalmthout

Uw gemeente in cijfers: Kalmthout Inleiding Kalmthout : Kalmthout is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Essen, Kapellen (Antwerpen) en Wuustwezel. Kalmthout heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Bredene

Uw gemeente in cijfers: Bredene Inleiding Bredene : Bredene is een gemeente in de provincie West-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn De Haan, Oostende en Oudenburg. Bredene heeft een oppervlakte van

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Oudenaarde

Uw gemeente in cijfers: Oudenaarde Inleiding Oudenaarde : Oudenaarde is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Horebeke, Kluisbergen, Kruishoutem, Maarkedal, Wortegem-Petegem,

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Maarkedal

Uw gemeente in cijfers: Maarkedal Inleiding Maarkedal : Maarkedal is een gemeente in de provincie Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Brakel, Elzele, Horebeke, Kluisbergen, Oudenaarde, Ronse en Vloesberg.

Nadere informatie

Situeer de grote miljoenensteden op de wereldkaart (zie p. 2) aan de hand van bron 1 bladzijde 102.

Situeer de grote miljoenensteden op de wereldkaart (zie p. 2) aan de hand van bron 1 bladzijde 102. Verstedelijking Geogenie p.102-103 Atlas p.... 1.. Een miilljjoenenstad iin Latiijjns-Ameriika Miljoenensteden wereldwijd Situeer de grote miljoenensteden op de wereldkaart (zie p. 2) aan de hand van bron

Nadere informatie

Examen HAVO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl)

Examen HAVO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl) Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl) Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Maandag 27 mei 1.0 16.0 uur 20 02 Voor dit examen zijn maximaal 88 punten te behalen; het examen bestaat uit 19 vragen.

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen actieve en passieve bevolking?...

Wat is het verschil tussen actieve en passieve bevolking?... Activiteit III. De beroepssectoren We zoeken een antwoord op deze vragen: - Wat is het verschil tussen actieve en passieve bevolking? - In welke beroepssectoren werken onze ouders? - Hoe pak je een onderzoeksopdracht

Nadere informatie

Wonen palmt ruimte in

Wonen palmt ruimte in Wonen palmt ruimte in Groei van stad tot stadsgewest Stedelijke kiem Alle steden hebben een of meer sites Tot het begin van de negentiende eeuw werd de grote meerderheid van onze huidige steden gekenmerkt

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Stabroek

Uw gemeente in cijfers: Stabroek Inleiding Stabroek : Stabroek is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Antwerpen en Kapellen (Antwerpen). Stabroek heeft een oppervlakte van

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Wijnegem

Uw gemeente in cijfers: Wijnegem Inleiding Wijnegem : Wijnegem is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Antwerpen, Schilde, Schoten en Wommelgem. Wijnegem heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Schoten

Uw gemeente in cijfers: Schoten Inleiding Schoten : Schoten is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Antwerpen, Brasschaat, Brecht, Schilde en Wijnegem. Schoten heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Herk-de-Stad

Uw gemeente in cijfers: Herk-de-Stad Inleiding Herk-de-Stad : Herk-de-Stad is een gemeente in de provincie Limburg en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Geetbets, Halen, Hasselt, Lummen en Nieuwerkerken (Hasselt). Herk-de-Stad

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Borgloon

Uw gemeente in cijfers: Borgloon Inleiding Borgloon : Borgloon is een gemeente in de provincie Limburg en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Heers, Kortessem, Sint-Truiden, Tongeren en Wellen. Borgloon heeft een

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Borsbeek

Uw gemeente in cijfers: Borsbeek Inleiding Borsbeek : Borsbeek is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Antwerpen, Boechout, Mortsel en Wommelgem. Borsbeek heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Zuienkerke

Uw gemeente in cijfers: Zuienkerke Inleiding Zuienkerke : Zuienkerke is een gemeente in de provincie West-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Blankenberge, Brugge, De Haan en Jabbeke. Zuienkerke heeft

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Mortsel

Uw gemeente in cijfers: Mortsel Inleiding Mortsel : Mortsel is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Antwerpen, Boechout, Borsbeek, Edegem en Hove (Antwerpen). Mortsel heeft

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Hove (Antwerpen)

Uw gemeente in cijfers: Hove (Antwerpen) Inleiding Hove (Antwerpen) : Hove (Antwerpen) is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Boechout, Edegem, Kontich, Lint en Mortsel. Hove (Antwerpen)

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Schelle

Uw gemeente in cijfers: Schelle Inleiding Schelle : Schelle is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Aartselaar, Bornem, Hemiksem, Kruibeke en Niel. Schelle heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Schilde

Uw gemeente in cijfers: Schilde Inleiding Schilde : Schilde is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Brecht, Ranst, Schoten, Wijnegem, Wommelgem en Zoersel. Schilde heeft een

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: De Haan

Uw gemeente in cijfers: De Haan Inleiding De Haan : De Haan is een gemeente in de provincie West-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Blankenberge, Bredene, Jabbeke, Oudenburg en Zuienkerke. De Haan

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Bever

Uw gemeente in cijfers: Bever Inleiding Bever : Bever is een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Galmaarden, Geraardsbergen, Herne, Lessen en Opzullik. Bever heeft een

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Kapellen (Antwerpen)

Uw gemeente in cijfers: Kapellen (Antwerpen) Inleiding Kapellen (Antwerpen) : Kapellen (Antwerpen) is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Antwerpen, Brasschaat, Kalmthout, Stabroek en

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Rijkevorsel

Uw gemeente in cijfers: Rijkevorsel Inleiding Rijkevorsel : Rijkevorsel is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Beerse, Brecht, Hoogstraten, Malle en Merksplas. Rijkevorsel heeft

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Kuurne

Uw gemeente in cijfers: Kuurne Inleiding Kuurne : Kuurne is een gemeente in de provincie West-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Harelbeke, Kortrijk en Lendelede. Kuurne heeft een oppervlakte van

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Boutersem

Uw gemeente in cijfers: Boutersem Inleiding Boutersem : Boutersem is een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Bevekom, Bierbeek, Hoegaarden, Lubbeek en Tienen. Boutersem heeft

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Baarle-Hertog

Uw gemeente in cijfers: Baarle-Hertog Inleiding Baarle-Hertog : Baarle-Hertog is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Turnhout. Baarle-Hertog heeft

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Menen

Uw gemeente in cijfers: Menen Inleiding Menen : Menen is een gemeente in de provincie West-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Kortrijk, Moeskroen, Wervik en Wevelgem. Menen heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Aartselaar

Uw gemeente in cijfers: Aartselaar Inleiding Aartselaar : Aartselaar is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Antwerpen, Edegem, Hemiksem, Kontich, Niel, Rumst en Schelle. Aartselaar

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Vosselaar

Uw gemeente in cijfers: Vosselaar Inleiding Vosselaar : Vosselaar is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Beerse, Kasterlee, Lille en Turnhout. Vosselaar heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Hoegaarden

Uw gemeente in cijfers: Hoegaarden Inleiding Hoegaarden : Hoegaarden is een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Bevekom, Boutersem, Geldenaken, Hélécine en Tienen. Hoegaarden

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Lint

Uw gemeente in cijfers: Lint Inleiding Lint : Lint is een gemeente in de provincie Antwerpen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Boechout, Duffel, Hove (Antwerpen), Kontich en Lier. Lint heeft een oppervlakte

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Hooglede

Uw gemeente in cijfers: Hooglede Inleiding Hooglede : Hooglede is een gemeente in de provincie West-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Kortemark, Lichtervelde, Roeselare, Staden en Torhout. Hooglede

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Wevelgem

Uw gemeente in cijfers: Wevelgem Inleiding Wevelgem : Wevelgem is een gemeente in de provincie West-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Kortrijk, Ledegem, Menen, Moorslede en Wervik. Wevelgem heeft een

Nadere informatie