Nieuwjaarscongres. Vrijdag 8 januari 2016 Technische Universiteit Delft

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwjaarscongres. Vrijdag 8 januari 2016 Technische Universiteit Delft"

Transcriptie

1 68 e vakantiecursus Nieuwjaarscongres Vrijdag 8 januari 2016 Technische Universiteit Delft

2 68: Water in de Stad Ontvangstbalie op eerste verdieping Welkomstwoord Drs. Anka Mulder, CvB zaal A zaal B Inleiding Prof. dr. ir. Jules van Lier (TU Delft) Inleiding Prof. dr. ir. Huub Savenije (TU Delft) Op de toekomst voorbereid Ir. Annette Ottolini (Evides) Wolken pakken zich samen Prof. Harm Jonker (TU Delft) Water in huis Prof. dr. ir. Han Meyer (TU Delft) Houdt het hoofd koel Prof. dr. ir. Ramon Hanssen (TU Delft) Koffiepauze op eerste verdieping Ingenieurs op pad Niels van Linden en Eva Nieuwenhuis Prikken in de Ondergrond Dr.ir. Mark Bakker (TU Delft) Ingenieurs op pad Abel Heinsbroek en Petra Hulsman Polderen op het dak Dr. ir. Olivier Hoes (TU Delft) Flash presentaties Alexander Hendriks, Thom Bogaard, Franca Kramer en Jink Gude Flash presentaties Remko Nijzink, Marloes van Ginkel, Simon Felz en Tim van Emmerik Lunchpauze op eerste verdieping Flash presentaties Alex Duijnmeijer, Astrid Fischer, Tanja Euser en Johan Post prijsuitreikingen In de koffer mee naar New York? Drs. Henk Ovink (water gezant) SLot Nieuwjaarsborrel op eerste verdieping

3 Inhoudelijke presentaties Prof.dr.ir. Huub Savenije Wij gebruiken ruw water om drinkwater van te maken. Als we te veel water binnenkrijgen voeren we het af, of we pompen het water weg. Als er hoogwater is, beschermen we ons land achter dijken. Maar waar komt al dat water vandaan? Uit de lucht? Uit de rivier? Uit zee? Uit de grond? Vaak zien we het urbane water als de kleine hydrologische cyclus. Maar hoe wij het ook bekijken, ons stedelijk water is evenzeer onderdeel van de grote hydrologische cyclus: de cyclus die beschrijft hoeveel water we tot onze beschikking hebben, maar die ook beschrijft hoeveel water we kwijt moeten zien te raken, of waartegen wij ons moeten beschermen. Tijdens dit deel van de VakantieCursus 68 kijken wij naar de hydrologische randvoorwaarden van de stad: De atmosfeer, het grondwater, de stroomgebieden waaruit wij het water betrekken, en manieren waarop wij water kunnen vasthouden. Het is een verbreding van het aandachtsveld van de VakantieCursus, maar op verzoek van deelnemers in voorgaande jaren kijken we vanaf dit jaar ook naar processen die de kleine cyclus van buitenaf beïnvloeden. Ir. Annette Ottolini Op de toekomst voorbereid Evides Waterbedrijf is in 2014 begonnen met een onderzoeksprogramma met als doel de uitdagingen voor de komende decennia te adresseren en om richting te geven aan hoe deze uitdagingen te onderzoeken om een toekomstvaste productie- en distributie infrastructuur zeker ter stellen. Het programma draait nu bijna twee jaar en mooie resultaten zijn geboekt. In de presentatie worden verschillende resultaten op een pakkende wijze toegelicht. Dr.ir. Mark Bakker Prikken in de grond Voor duurzame en klimaat-adaptieve oplossingen is het belangrijk de rol van grondwater als transportmiddel van water en verontreinigingen (de grondwaterstroming) goed in beeld te krijgen. De TU Delft, samen met partners Artesia en Wiertsema, heeft recentelijk een nieuwe nauwkeurige en relatief goedkope methode ontwikkeld om de grondwatersnelheid te bepalen. Bij deze methode wordt de temperatuur met behulp van een laser en een DTS apparaat op willekeurige dieptes en momenten gemeten langs een glasvezelkabel die met een sondeerinstallatie in de grond gedrukt (geprikt) wordt. De grondwaterstroming kan bepaald worden uit de temperatuurmetingen, bijvoorbeeld door de kabel op te warmen en te meten hoe snel deze weer afkoelt. Dr.ir. Olivier Hoes Waterbergen met een polderdak Van groene daken wordt vaak beweerd dat zij de afvoer van neerslag kunnen vertragen. Voor de extreme buien, die je zou willen vertragen, leveren ze echter weinig op. Bij een polderdak is het groene dak voorzien van een klep die de afvoer regelt; dicht als het nodig is en open als het weer kan. In zijn presentatie gaat Olivier in op wat de klep allemaal moet kunnen en wat hij oplevert.

4 Prof. Harm Jonker Wolken pakken zich samen Door de sterk toegenomen computerkracht wordt het mogelijk korte termijn weersvoorspellingen te doen op zeer fijne schaal. Hierbij worden atmosferische processen zoals turbulentie, wolken- en regenvorming met groot detail gerepresenteerd. In de presentatie laten we voorbeelden zien van weersimulaties boven heel Nederland met een resolutie van 100m, en van simulaties van stroming door een complexe stedelijke omgeving. Deze ontwikkelingen brengen een nauwkeurige weersvoorspellingen voor de stad (wind, zon en regen) een stap dichterbij. We laten zien hoe informatie van gedetailleerde observaties, zoals van een hoge resolutie regenradar, hierbij ingezet kan worden. Prof.dr.ir. Han Meyer Water in huis De waterbouwkundige structuur en de ruimtelijke en stedelijke structuur van Nederland zijn door de eeuwen heen nauw met elkaar verweven geraakt. Met het Deltaprogramma èn met de actuele trend van metropoolvorming is een nieuwe uitdaging ontstaan. Deze uitdaging betreft een nieuwe aanpak in ontwerp en technologie, die kan resulteren in de Adaptieve Deltametropool van de 21e eeuw. Alex Duijnmeijer Rioolwatergemalen: drijfvuiltransport met draaikolken Ontvangstbassins van rioolgemalen kunnen significant vervuilen met drijflagen van bijv. vet. Dit onderzoek analyseert de toepassing van vortexen als mechanisme voor verticaal transport van drijfvuil naar de zuigmond van de rioolwaterpomp. Dit moet leiden tot meer onderhoudsvriendelijke rioolgemalen. Alexander Hendriks Oei, ik groei! Wat mesofielen en thermofielen daarbij nodig hebben. De achterliggende gedachte voor de samenstelling van een nutriëntenmedium en het opmerkelijke verschil tussen mesofiele en thermofiele systemen. Thom Bogaard WaterTagging DNA-microparticles for tracing and modelling water flows and travel times in natural systems Societal demand for water safety is continuously increasing, being it resilient against flood/ droughts, clean water for ecosystems, recreation or safe drinking water. Robust methods to measure temporal and spatial patterns of water and contaminant pathways are still lacking. This STW granted-research aims to develop and apply (1) inert, robust, environmental friendly DNA-tracer widely applicable in water resources practice and (2) an innovative coupled model approach to capture dynamics in hydrological pathways and their effects on water quality. Together, DNA-tracers and travel time-based modelling will improve protection of water resources and drinking water production sites and help safely closing water and substance cycles and use of alternative water sources.

5 Franca Kramer Sewer Mining Een nieuw concept gericht op het terugwinnen van hoge kwaliteit water, energie en nutriënten uit huishoudelijk afvalwater. Keramische nanofiltratie is het hart van dit nieuwe concept. Jink Gude Arseen onder de één Complete arseenverwijdering door het verhogen van de natuurlijke verwijderingscapaciteit van bestaande zuiveringen. Duurzaam, kostenbesparend en een onberispelijke waterkwaliteit. Astrid Fischer Besluit ondersteuning voor belanghebbenden in een stroomgebied; hoe om te gaan met nieuwe stoffen. Milieuvreemde stoffen worden steeds vaker gedetecteerd in oppervlaktewater, met mogelijke toxische bijverschijnselen in het aquatische milieu, en potentieel gevaar voor de drinkwatervoorziening. De centrale vraag: Hoe gaat men zo effectief en efficiënt mogelijk om met de bedreiging van nieuwe stoffen die voorkomen in de gehele watercyclus? moet daarom worden beantwoord. Binnen het Europese Interreg project TAPES (Transnational Action Programme on Emerging Substances) is een beslissingsondersteunend systeem ontwikkeld om deze vraag te beantwoorden. Dit webgebaseerde kennis platform verschaft informatie over milieuvreemde stoffen en maatregelen die genomen kunnen worden. Remko Nijzink Regen-afvoer modellen voor het Europees landschap Een bepalende factor voor regen-afvoer processen is het landschap. Gebieden hoog boven het water zullen anders reageren dan natte gebieden direct naast een rivier. Daarnaast is de vegetatie in het landschap erg belangrijk. In dit onderzoek worden deze principes toegepast op het Europees landschap m.b.v open data. Het uiteindelijke doel is om betere hydrologische modellen te creëren met een realistische weerspiegeling van de processen. Hierdoor zal de algemene toepasbaarheid van de modellen moeten toenemen, ook in stroomgebieden met weinig data. Marloes van Ginkel Nieuwe eilanden: maakbare omgeving voor waterberging. Kunstmatige eilanden zoals in Dubai, Rotterdam, Lagos, Jakarta, Hongkong en Singapore bieden de mogelijkheid om de ondergrond zo te maken als we willen. Maar hoe ziet de ideale ondergrond van een eiland er eigenlijk uit als we er zoet water in willen bergen? Tanja Euser Is uw kelder nog droog? gebruik van ruimtelijk variabele data voor afvoer voorspellingen Om betrouwbare afvoervoorspellingen te kunnen maken, is het essentieel om goed te begrijpen wat de dominante afvoer processen zijn in een stroomgebied en hoe deze geconceptualiseerd kunnen worden. Met behulp van gedistribueerde informatie uit het stroomgebied kunnen we beter begrijpen wat er in stroomgebieden gebeurd en hiermee onze modellen aanscherpen.

6 Simon Felz Using wastewater treatment plants to produce valuable polymers During the biological cleaning step in wastewater treatment plants microorganisms degrade organic compounds in the water and form slimy substances. These substances can be extracted and used to form gels. Wastewater treatment plants could therefore be used not only to clean water, but also as production plants. Tim van Emmerik Hoeveel regen onderscheppen bomen? Het gewicht van bomen wordt beïnvloed door processen (zoals transpiratie en wateropname door de wortels), alsmede externe factoren (onderschept regenwater op de bladeren). Met versnellingsmeters meten wij de dagelijkse gewichtsverdamping van bomen, wat we hopen te kunnen scheiden in verdamping en interceptie. Zowel verdamping en interceptie zijn belangrijke variabelen in de hydrologische cycles, zeker in een stedelijke omgeving, en met onze methode hopen wij dezen beter in kaart te kunnen brengen. Johan Post Huisaansluitingen in de waterketen: functioneren en beheer Samenvatting: Huisaansluitingen zijn een belangrijk onderdeel van de infrastructuur die verantwoordelijk is voor de afvoer van (afval)water. Beheer strategieën zijn vaak reactief, waarbij actie ondernomen wordt nadat een calamiteit zich voordoet. Hoe functioneren deze componenten in vergelijking met de rest van het systeem en is proactief beheer realistisch? Niels van Linden Terugwinning van natrium chloride uit brijn in Zero Liquid Discharge Bij het Zero Liquid Discharge principe verlaat geen druppel water de waterzuiveringsfaciliteit. In het terugwinningsproces ligt de focus op water met een hoge kwaliteit, waardoor er een mix van vaste stoffen overblijft. In dit onderzoek worden onder andere nanofiltratie, ionwisseling en electrodialyse experimenteel getest op hun potentie om opgeloste stoffen in brijn te scheiden, zodat natrium chloride uiteindelijk teruggewonnen kan worden. Eva Nieuwenhuis Sanitatie in India: noodzaak of een kans? Hoe kan het afvalwater probleem opgelost worden in snelgroeiende steden in India? Is lokaal zuiveren en hergebruik een optie? Wat betekent dit voor een Geberit..? Een onderzoeksstage uitgevoerd voor Geberit; een groot internationaal sanitair en piping systems bedrijf. Petra Hulsman Hydrologische eigenschappen van HydroRock infiltratie/ drainage systemen HydroRock producten zijn steenwollen blokken omhult met een membraan van filterdoek. Ze hebben een hoge porositeit (94%), waardoor de opslagcapaciteit en de doorlaatbaarheid groot zijn. Door deze eigenschappen wordt verwacht dat HydroRock geschikt is voor het afvoeren van overtollig water en het voorkomen van lokale wateroverlast. Om dit materiaal optimaal te kunnen gebruiken, zijn de hydrologische eigenschappen onderzocht.

7 COMMISSIE VAN VOORBEREIDING Prof.dr.ir. J.B. van Lier Prof.dr.ir. L.C. Rietveld Drs. M.M. Bekkenutte Mr. R.M. Bergkamp Ir. J.F.M. Versteegh Prof.dr. W. van Vierssen Drs. H.J. Gastkemper Ir. J.J. Buntsma TU Delft/UNESCO-IHE TU Delft Waternetwerk Vewin RIVM KWR/TU Delft RIONED STOWA Gijs Oskam Prijs Voor deze prijs komen jonge en/of aankomende academici in aanmerking die in 2014 of 2015 zijn afgestudeerd op het gebied van de Stedelijke Watercyclus. De aanmoedigingsprijs van 2500 euro moet jonge onderzoekers/ingenieurs een extra stimulans geven. De belangrijkste criteria voor het winnen van de prijs zijn belang, originaliteit en kwaliteit van het onderzoek in de Stedelijke Watercyclus. Jaap van der Graaf Prijs Op 8 januari 2016 zal voor de zesde keer de Jaap van der Graaf-prijs worden uitgereikt, die ter ere van het afscheid van Prof. Jaap van der Graaf als hoogleraar Afvalwaterbehandeling aan de TU Delft in 2009 door Witteveen+Bos is ingesteld. De prijs wordt toegekend aan een student of onderzoeker die in 2015 het beste Engelstalige artikel over de stedelijke watercyclus heeft geschreven. De prijs is vanaf dit jaar naast artikelen over de behandeling van afvalwater ook opengesteld voor publicaties van drinkwater- en rioleringsonderzoek. De onderscheiding bestaat uit een geldbedrag van euro en een glasobject en zal jaarlijks worden toegekend. De doelstelling van deze prijs is om de Nederlandse expertise op het gebied van de watertechnologie in de stedelijke watercyclus verder internationaal te profileren. Het geldbedrag dient in het kader hiervan te worden aangewend. Dit kan zijn in de vorm van een studiereis of promotionele activiteiten. Artikelen dienen te voldoen aan de volgende voorwaarden: 1. Het onderwerp heeft betrekking op de toegepaste watertechnologie in de stedelijke watercyclus: waterinname, -behandeling, -distributie, -inzameling of de zuivering van afvalwater. 2. De auteur dient universitair student te zijn of werkzaam te zijn binnen de Nederlandse beroepspraktijk. 3. Het Engelstalige artikel moet gepubliceerd zijn in een vaktijdschrift uit Het onderwerp moet in de praktijk toepasbaar zijn. De deelname staat open voor auteurs van alle nationaliteiten. Een onafhankelijke jury zal bepalen aan wie de prijs wordt toegekend.

8 CURSUSINHOUD APP De cursus is bedoeld als postacademische scholing voor een ieder die bij de stedelijke watercyclus betrokken is. Hoewel het niveau van de cursus aansluit op een academische opleiding kunnen ook andere belangstellenden de cursus bijwonen. KOSTEN De App is beschikbaar in de Windows Phone, Google en Play Stores. Hier vind u een overzicht van het programma, sprekers en andere informatie. Gebruik de trefwoorden TUD Vakantiecursus om de App te downloaden. INFORMATIE Deelname per persoon 195,- het bedrag dient van te voren betaald te worden. Inbegrepen: deelname aan de cursus, de lunch en de Nieuwjaarsborrel. Studenten en gepensioneerden betalen een gereduceerd tarief van 25,- REGISTRATIE Het secretariaat van de Vakantiecursus Faculteit Civiele Techniek & Geowetenschappen, Afdeling Watermanagement kamer 4.55 Postbus GA Delft info@tud-vakantiecursus.nl U kunt zich online registreren op de website Na de registratie ontvangt u een factuur die binnen 14 dagen voldaan dient te zijn. Voor aanvang van de cursus dient de inschrijving betaald te zijn. ANNULERING Volledige restitutie is alleen mogelijk tot 10 december Na deze datum kunt u iemand anders in uw plaats laten deelnemen. Het secretariaat dient te allen tijde op de hoogte gebracht te worden van deze veranderingen.

69e vakantiecursus Nieuwjaarscongres

69e vakantiecursus Nieuwjaarscongres 69e vakantiecursus Nieuwjaarscongres 69: OVER WATER LUST EN OVERLAST 09.30 10.00 ONTVANGST WELKOMSTWOORD Tim van der Hagen, CvB Zaal A Voorzitter: Luuk Rietveld 10.20 FACING THE CHALLENGE: ARE SLUMS FOREVER?

Nadere informatie

Samen naar een robuuste zoetwatervoorziening

Samen naar een robuuste zoetwatervoorziening Ruud Bartholomeus, 21 maart 2019, Utrecht 1 Samen naar een robuuste zoetwatervoorziening Balans tussen watervraag en wateraanbod Ruud Bartholomeus, namens collega s 2 Balans tussen watervraag en wateraanbod

Nadere informatie

Landelijke dag Burkina Faso Platform 2010 Workshop Water

Landelijke dag Burkina Faso Platform 2010 Workshop Water Landelijke dag Burkina Faso Platform 2010 Workshop Water 6 november 2010 Sander de Haas Piet Keijzer Introductie Sander de Haas, (geo)hydroloog werkzaam bij PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland. Mede-oprichter

Nadere informatie

Civiele Gezondheidstechniek

Civiele Gezondheidstechniek Civiele Gezondheidstechniek Prof. Hans van Dijk 28 september 2007 1 Afdeling Vermelding Watermanagement onderdeel organisatie Sectie Gezondheidstechniek Overzicht 3011, deel Gezondheidstechniek Boek Drinkwater-principes

Nadere informatie

Een academisch perspectief op de droogte van de zomer 2018

Een academisch perspectief op de droogte van de zomer 2018 Een academisch perspectief op de droogte van de zomer 2018 Imme Benedict Bron: Jannes Wiersema Meteorologie en Luchtkwaliteit Vakgroep Wie ben ik? 2010 2013 BSc Bodem, water en atmosfeer 2013 2015 MSc

Nadere informatie

WOFOG (War On Oil Fat & Grease)

WOFOG (War On Oil Fat & Grease) WOFOG (War On Oil Fat & Grease) Alex Duinmeijer, François Clemens & Eva Nieuwehuis TU Delft / Deltares / Gemeente Rotterdam 1 Inhoud van de presentatie 1. Inleiding / doel van experimenteel en statistisch

Nadere informatie

STUDIEREIS Heading 2 Africa 2012 INFORMATIE FOLDER

STUDIEREIS Heading 2 Africa 2012 INFORMATIE FOLDER STUDIEREIS Heading 2 Africa 2012 INFORMATIE FOLDER Inhoudsopgave Studiereis 2012 Dispuut Watermanagement Master Watermanagement Het Team Contactgegevens De Reis De Bestemming Sponsormogelijkheden Comité

Nadere informatie

Energie en water de circulaire economie

Energie en water de circulaire economie Energie en water de circulaire economie Prof. Dr. Ad van Wijk 4-6-2014 28-5-2014 Delft University of Technology Challenge the future Circular Economy (EMF) 2 Six principles of the Circle Economy All materials

Nadere informatie

Afval en afvalwater: wat kunnen we leren van het verleden? Jeroen Langeveld, TU Delft

Afval en afvalwater: wat kunnen we leren van het verleden? Jeroen Langeveld, TU Delft Afval en afvalwater: wat kunnen we leren van het verleden? Jeroen Langeveld, TU Delft Afvalverwerking in NL: een succesnummer! Vast vuil problematiek opgelost Verwaarding al lang op agenda! Bron- versus

Nadere informatie

De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte.

De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte. De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte. NATUURBEHEER & LANDBOUW www.hydrorock.com Natuurbeheer en watermanagement Droogte, hittegolven, hevige regenval en overstromingen. Ze komen

Nadere informatie

DSI regenwater infiltratie.

DSI regenwater infiltratie. DSI regenwater infiltratie. De adequate oplossing van een actueel probleem. Klimaatverandering. Het klimaat verandert. Met als gevolg een toename van de duur en frequentie van wateroverlast, verkeersonveiligheid

Nadere informatie

Invloed van klimaatverandering op hydrologische extremen (hoog- en laagwater langs rivieren in het Vlaamse binnenland)

Invloed van klimaatverandering op hydrologische extremen (hoog- en laagwater langs rivieren in het Vlaamse binnenland) 1 Invloed van klimaatverandering op hydrologische extremen (hoog- en laagwater langs rivieren in het Vlaamse binnenland) Op 26 augustus 2008 heeft Omar Boukhris een doctoraatsstudie verdedigd aan de K.U.Leuven

Nadere informatie

Klimaatverandering, waterhuishouding en adaptatienoden in Vlaanderen

Klimaatverandering, waterhuishouding en adaptatienoden in Vlaanderen Klimaatverandering, waterhuishouding en adaptatienoden in Vlaanderen enkele aanvullende beschouwingen prof. dr. ir. Patrick Willems K.U.Leuven Afdeling Hydraulica Toekomstig klimaat? huidig klimaat: gematigd

Nadere informatie

Samenvatting 203 Klimaatverandering leidt volgens de voorspellingen tot een toename van de mondiale temperatuur en tot veranderingen in de mondiale waterkringloop. Deze veranderingen in de waterkringloop

Nadere informatie

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc.

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc. WATERTOETSPROCES Globale checklist waterbelangen in de ruimtelijke ordening Bij het watertoetsproces let het waterschap op alle wateraspecten. Doorgaans krijgen het voorkomen van wateroverlast en de zorg

Nadere informatie

Studie naar de huidige en toekomstige waterbehoefte van stedelijke gebieden

Studie naar de huidige en toekomstige waterbehoefte van stedelijke gebieden Studie naar de huidige en toekomstige waterbehoefte van stedelijke gebieden extra aanvoer passieve infiltratie gronciwatervoorraad E,5 w 1,5.,/..,//1 4 4 4 5 4-- 2 E 1 4- ru 2,5 ir.lu -2-3 1 16 oktober

Nadere informatie

Roelof J. Stuurman. 11 juli 2011

Roelof J. Stuurman. 11 juli 2011 Roelof J. Stuurman Een Proeftuin waarin toegepast innovatief onderzoek wordt gedaan om een gezonde energie- en waterneutrale Uithof te bereiken die geen nadelige invloed heeft op zijn omgeving en waar

Nadere informatie

69e vakantiecursus Nieuwjaarscongres

69e vakantiecursus Nieuwjaarscongres 69e vakantiecursus Nieuwjaarscongres 69: OVER WATER LUST EN OVERLAST 09.30 10.00 ONTVANGST WELKOMSTWOORD Prof.dr.ir. Tim van der Hagen, CvB Zaal A Voorzitter: Prof.dr.ir. Jules van Lier 10.20 FACING THE

Nadere informatie

Geachte mevrouw Franke,

Geachte mevrouw Franke, Retouradres:, Aan de griffier van de vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw & Innovatie T.a.v. mevrouw drs. M.C.T.M. Franke Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 2500EA Onderwerp Rondetafelgesprek inzake

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Waarom aan de slag in de Agniesebuurt? Oude stadswijken zoals de Agniesebuurt, die dichtbebouwd zijn met veel verharding en weinig open water en groen, zijn kwetsbaar

Nadere informatie

Beslissingsondersteuning: Wat te doen met milieuvreemde stoffen in water?

Beslissingsondersteuning: Wat te doen met milieuvreemde stoffen in water? Beslissingsondersteuning: Wat te doen met milieuvreemde stoffen in water? Astrid Fischer (TU Delft),Floris van den Hurk (TU Delft, Waternet, HZ-University of Applied Sciences), Annemarie van Wezel (KWR

Nadere informatie

Green infrastructure. Reinder Brolsma Robbert Snep

Green infrastructure. Reinder Brolsma Robbert Snep Green infrastructure Reinder Brolsma Robbert Snep Waarom Green infrastructure Waterberging overlast Water beschikbaarheid (?) Uitstraling, beleving Beperking van Urban Heat Island effect (?) Andere co-benefits

Nadere informatie

De werking van groene daken in de waterketen Hydrologische effecten nader beschouwd

De werking van groene daken in de waterketen Hydrologische effecten nader beschouwd De werking van groene daken in de waterketen Hydrologische effecten nader beschouwd Kees Broks Groene daken Water op groene daken tot nu toe vooral functioneel voor groen Aanleiding Aanleiding Aanleiding

Nadere informatie

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor?

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water, gezuiverd afvalwater en stevige dijken. De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water,

Nadere informatie

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater Van regenton naar tuinbeek naar vijver of poel 11

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater Van regenton naar tuinbeek naar vijver of poel 11 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Bergen van water in de buurt 3 1.2 Schoon oppervlaktewater in de wijk 4 1.3 Wat u kunt doen 5 2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater 7 2.1 Van regenton 8 2.2 naar tuinbeek

Nadere informatie

Onderzoek naar transport van drijfvuil in ontvangstkelders met vortexen

Onderzoek naar transport van drijfvuil in ontvangstkelders met vortexen Onderzoek naar transport van drijfvuil in ontvangstkelders met vortexen CAPWAT Community of Practice - 16 maart 2016 Rioolgemaal t drijfvuiltje Drijfvuil 1 Inhoud presentatie 1. Introductie onderzoek 2.

Nadere informatie

Ir. Annette Ottolini OP DE TOEKOMST VOORBEREID. WATER IN DE STAD 68 e vakantiecursus TU Delft 8 januari 2016

Ir. Annette Ottolini OP DE TOEKOMST VOORBEREID. WATER IN DE STAD 68 e vakantiecursus TU Delft 8 januari 2016 Ir. Annette Ottolini OP DE TOEKOMST VOORBEREID WATER IN DE STAD 68 e vakantiecursus TU Delft 8 januari 2016 AFVALWATER ZUIVERING INDUSTRIEWATER geïnfiltreerd DUINWATER OPPERVLAKTEWATER SPAARBEKKENS BIESBOSCH

Nadere informatie

Doel: voorkom regenwateroverlast!

Doel: voorkom regenwateroverlast! http://bit.ly/2pjgadl Wereldtemperatuur 188-216 Ontwikkeling extreme neerslag Doel: voorkom regenwateroverlast! Masterclass klimaatadaptatie Kennemerland, 18 mei 217. Harry van Luijtelaar, Stichting RIONED

Nadere informatie

Top Cursus Verontreinigde Bodems

Top Cursus Verontreinigde Bodems Verder kijken dan je werkveld breed is... cursusfolder Top Cursus Verontreinigde Bodems Actuele Beleidsontwikkelingen & Innovatieve Technologieën (MSc Level) Introductie Bodembeleid vormt een belangrijk

Nadere informatie

Gebruik van de kostenstandaard in R&D. Jan Post, Emile Cornelissen en Hans Huiting 9 september 2010

Gebruik van de kostenstandaard in R&D. Jan Post, Emile Cornelissen en Hans Huiting 9 september 2010 Gebruik van de kostenstandaard in R&D Jan Post, Emile Cornelissen en Hans Huiting 9 september 2010 Inhoud 1. Plaats van kostenstandaard in R&D 2. Voorbeeldprojecten AiRO Sewer Mining High Recovery SWRO

Nadere informatie

Ondergrondse zoetwateropslag in de NLse polders

Ondergrondse zoetwateropslag in de NLse polders Ondergrondse zoetwateropslag in de NLse polders Duurzaam watermanagement in de polders 9 oktober 2017 Brugge Dr. Koen Zuurbier (KWR) Watertekorten agrarische sector Vandaag o Mismatch zoetwateraanbod en

Nadere informatie

CT3011: Inleiding watermanagement

CT3011: Inleiding watermanagement CT3011: Inleiding watermanagement 3: Polders College 3: Waterbeheer 10 september 2007 Nick van de Giesen Ronald van Nooyen Olivier Hoes CT3011: Inleiding watermanagement Colleges: 1. Water in de wereld

Nadere informatie

Opleiding integraal denkende professionals: MSc Urban Environmental Management and Technology SIKB congres 6 Oktober 2010 Tim Grotenhuis

Opleiding integraal denkende professionals: MSc Urban Environmental Management and Technology SIKB congres 6 Oktober 2010 Tim Grotenhuis Opleiding integraal denkende professionals: MSc Urban Environmental Management and Technology SIKB congres 6 Oktober 2010 Tim Grotenhuis Contact opleiding: Marc Spiller (marc.spiller@wur.nl) Integrale

Nadere informatie

Steden. Toekomst. van de. BOUWLOKALEN Steden van de Toekomst WATERBASED URBAN DEVELOPMENT

Steden. Toekomst. van de. BOUWLOKALEN Steden van de Toekomst WATERBASED URBAN DEVELOPMENT Steden van de Toekomst DeltaSync Bouwen op het water - Multidisciplinair Architectuur/Stedenbouw Constructief ontwerp Waterbeheer - Advies (marktverkenning, gebiedsanalyse, toekomstvisies) -Ontwerp (Constructie,

Nadere informatie

Lesdag 1: woensdag 4 september 2019

Lesdag 1: woensdag 4 september 2019 Zalencentrum Aristo, Brennerbaan 150, 3524 BN Utrecht, (030) 289 9400 Ingrid Hilwerda, (030) 60 69 411, ingrid.hilwerda@wateropleidingen.nl Claudia van den Bogaard, (030) 60 69 410, claudia.vandenbogaard@wateropleidingen.nl

Nadere informatie

70e vakantiecursus Nieuwjaarscongres

70e vakantiecursus Nieuwjaarscongres 70e vakantiecursus Nieuwjaarscongres 09:00 10:00 Zaal A PROGRAMMA 12 JANUARI REGISTRATIE WELKOMSTWOORD Prof. dr. ir. Jules van Lier, Prof. dr. ir. Luuk Rietveld Zaal B PROGRAMMA 12 JANUARI 10:20 10:45

Nadere informatie

Waterbewustzijn Molenhoek. Rogér Derksen

Waterbewustzijn Molenhoek. Rogér Derksen Waterbewustzijn Molenhoek Rogér Derksen 1 AGENDA MOLENHOEK KLIMAATBEWUSTZIJN 1. Voorstelrondje 2. Presentatie en achtergrond 3. Vragen 2 Voorstellen Rogér Derksen Projectleider civiele techniek, adviseur

Nadere informatie

De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte.

De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte. De slimme ecologische oplossing tegen wateroverlast én droogte. HUIS & TUIN www.hydrorock.com Particuliere markt en watermanagement De klimaatverandering zorgt voor meer en heviger regenbuien waardoor

Nadere informatie

tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015

tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015 tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015 Voorstellen multifunctionele landbouw functieverandering landschappelijke inpassing gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Drainage. Horizontaal en Verticaal. www.infiltratie.com. Ontdek de mogelijkheden van regenwater. Regenwater. Woningbouw. Regenwater.

Drainage. Horizontaal en Verticaal. www.infiltratie.com. Ontdek de mogelijkheden van regenwater. Regenwater. Woningbouw. Regenwater. Drainage Horizontaal en Verticaal Woningbouw Drinkwater utiliteitsbouw Grijswater Afkoppelen & infiltratie Afvalwater Breaktanks DEHOUST Tanks www.infiltratie.com Ontdek de mogelijkheden van regenwater

Nadere informatie

Sustainable solutions from a multidisciplinary approach

Sustainable solutions from a multidisciplinary approach Sustainable solutions from a multidisciplinary approach Infrastructures & Mobility Delft Research Initiatives Delft Research Initiatives Energie, Gezondheid, Infrastructuren & Mobiliteit, en Leefomgeving

Nadere informatie

MASTERCLASS MEDICAL DEVICES Opleidingen Een overzicht over de werking van de medische hulpmiddelen sector

MASTERCLASS MEDICAL DEVICES Opleidingen Een overzicht over de werking van de medische hulpmiddelen sector MASTERCLASS MEDICAL DEVICES Opleidingen 2015 Een overzicht over de werking van de medische hulpmiddelen sector MASTERCLASS MEDICAL DEVICES 2015 UNAMEC nodigt u uit om in te schrijven op het concept van

Nadere informatie

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015

Afkoppelen hemelwater. Oude Pastoriebuurt. Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Afkoppelen hemelwater Oude Pastoriebuurt Auteur(s): Dhr. T. van den Kerkhof Dhr. R. Thijssen 04-09 - 2015 Opening - welkom Ton van den Kerkhof Projectleider Roy Thijssen Adviseur riolering en water Luuk

Nadere informatie

Waterkwaliteit 2: Natuur/chemie

Waterkwaliteit 2: Natuur/chemie Waterkwaliteit 2: Natuur/chemie Prof. ir. Hans van Dijk 1 Afdeling Watermanagement Sectie Gezondheidstechniek Inhoud hydrologische kringloop kwalitatief 1. regenwater 2. afstromend/oppervlaktewater. infiltratie

Nadere informatie

Droogte in de stad Geohydrologie, civiele techniek en bouwkunde verbonden

Droogte in de stad Geohydrologie, civiele techniek en bouwkunde verbonden Droogte in de stad Geohydrologie, civiele techniek en bouwkunde verbonden drs. ing. Maarten Kuiper Wareco ingenieurs ing. Arjen van Maanen Wat gaan we doen? Geohydrologische effecten van droogte (we meten,

Nadere informatie

Actueel Waterbericht Week 3 Jaar 2015

Actueel Waterbericht Week 3 Jaar 2015 Samenvatting: De gevallen neerslag van afgelopen week en met name van donderdag 8 januari heeft geleid tot verhoogde afvoeren en waterpeilen in het beheergebied van Waterschap Aa en Maas. De neerslag is

Nadere informatie

PROJECT SMARTROOF 2.0

PROJECT SMARTROOF 2.0 1 Dr. ir. Gijsbert Cirkel Amsterdam, 8 sept. 2017 PROJECT SMARTROOF 2.0 VOOR EEN KOEL HOOFD EN DROGE VOETEN 2 Marineterrein Amsterdam GRONDLEGGERS Project SMARTROOF 2.0 3 Klimaatverandering: meer extreme

Nadere informatie

VOV symposium. Lkol Paul van der Heul -C-Geniewerken -Infra adviseur DOPS pm.vd.heul.01@mindef.nl

VOV symposium. Lkol Paul van der Heul -C-Geniewerken -Infra adviseur DOPS pm.vd.heul.01@mindef.nl VOV symposium Lkol Paul van der Heul -C-Geniewerken -Infra adviseur DOPS pm.vd.heul.01@mindef.nl Inhoud Inleiding Compound concept Ontwikkelrichtingen Integratie Knelpunten Samenvatting en vragen 2 Inleiding

Nadere informatie

Modelleren van turbulente warmte en vocht stromingen in de atmosfeer met behulp van warmtebeelden van het aardoppervlak.

Modelleren van turbulente warmte en vocht stromingen in de atmosfeer met behulp van warmtebeelden van het aardoppervlak. Modelleren van turbulente warmte en vocht stromingen in de atmosfeer met behulp van warmtebeelden van het aardoppervlak Wim Timmermans Modelleren van stroming in de lucht: wat Dit gaat over: Het vinden

Nadere informatie

STUREN MET WATER. over draagvlak en draagkracht in de westelijke veenweiden

STUREN MET WATER. over draagvlak en draagkracht in de westelijke veenweiden STUREN MET WATER over draagvlak en draagkracht in de westelijke veenweiden STUREN MET WATER Het ontwerp Sturen met water van het Veenweide Innovatiecentrum Zegveld (VIC) zet in op actief, dynamisch grondwaterbeheer

Nadere informatie

Duurzame watersystemen

Duurzame watersystemen TITEL VAN PRESENTATIE SUBTITEL VAN PRESENTATIE Maar water kost toch niets? Waterverbruik en klimaatverandering Infrastructuur Drinkwater Afvalwater Hemelwater Waterverbruik en klimaatverandering Drinkwater

Nadere informatie

EEN SIMULATIESTUDIE VAN DE SCHEDULE CONTROL INDEX

EEN SIMULATIESTUDIE VAN DE SCHEDULE CONTROL INDEX EEN SIMULATIESTUDIE VAN DE SCHEDULE CONTROL INDEX Universiteit Gent Faculteit economie en bedrijfskunde Student X Tussentijds Rapport Promotor: prof. dr. M. Vanhoucke Begeleider: Y Academiejaar 20XX-20XX

Nadere informatie

Integrale planning van water, ruimte en resilience

Integrale planning van water, ruimte en resilience 1 Integrale van water, ruimte en resilience Dr Margo van den Brink Afdeling Planologie Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen Rijksuniversiteit Groningen 2 God schiep de wereld, behalve Nederland. Dat liet

Nadere informatie

Live data, 24/7/365. Pharma & Healthcare

Live data, 24/7/365. Pharma & Healthcare 1 Live data, 24/7/365 Pharma & Healthcare 2 Dyzle Pharma & Healthcare Index 04 06 Vision Control Met behulp van DyzleLiveWare krijgt u meer inzicht in kritische processen die bepalend zijn voor de kwaliteit

Nadere informatie

Invloed van bodemgebruiksgegevens op de neerslag-afvoervoorspelling in stedelijk gebied

Invloed van bodemgebruiksgegevens op de neerslag-afvoervoorspelling in stedelijk gebied Invloed van bodemgebruiksgegevens op de neerslag-afvoervoorspelling in stedelijk gebied Okke Batelaan en Jarek Chormanski Vakgroep Hydrologie en Waterbouwkunde Vrije Universiteit Brussel 28/7/26 pag. 1

Nadere informatie

Van de regen in de drup

Van de regen in de drup Doelen Kerndoel 43: De leerlingen leren hoe je weer en klimaat kunt beschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind. De leerlingen leren de waterkringloop. Kerndoel 47: De leerlingen leren de

Nadere informatie

De effecten van verdroging als gevolg van de klimaatwijziging en urbanisatie op oppervlaktewater

De effecten van verdroging als gevolg van de klimaatwijziging en urbanisatie op oppervlaktewater De effecten van verdroging als gevolg van de klimaatwijziging en urbanisatie op oppervlaktewater Prof. dr. ir. Patrick Willems KU Leuven Dept. Burgerlijke Bouwkunde Afdeling Hydraulica Vroegere klimaatscenario

Nadere informatie

WATER VERSUS WATER Effective flood barrier to prevent damage

WATER VERSUS WATER Effective flood barrier to prevent damage WATER VERSUS WATER Effective flood barrier to prevent damage Wereldwijde toename wateroverlast Natuurrampen nemen toe in aantal en in omvang. Het gaat hierbij vooral om weergerelateerde rampen, zoals stormen

Nadere informatie

De effecten van verdroging als gevolg van de klimaatwijziging en urbanisatie op oppervlaktewater

De effecten van verdroging als gevolg van de klimaatwijziging en urbanisatie op oppervlaktewater De effecten van verdroging als gevolg van de klimaatwijziging en urbanisatie op oppervlaktewater Prof. dr. ir. Patrick Willems KU Leuven Dept. Burgerlijke Bouwkunde Afdeling Hydraulica Vroegere klimaatscenario

Nadere informatie

ļll II ii l i.»j 'i! l ľ l! l ľlľ l lľ l!ih»ll Deltacommissaris

ļll II ii l i.»j 'i! l ľ l! l ľlľ l lľ l!ih»ll Deltacommissaris Deltacommissaris > Retouradres Postbus 9Ũ653 2509 LR Den Haag Waterschap Peel en Maasvallei De weledelgestrenge heer mr. A.M.G. Gresel Postbus 3390 5902 RJ Venlo ii l i.»j 'i! l ľ l! l ľlľ l lľ l!ih»ll

Nadere informatie

een wadi voor de opvang van regenwater meer extreem natte periodes

een wadi voor de opvang van regenwater meer extreem natte periodes In gewone woonwijken verzamelt het regenwater zich vanaf daken en straten in de riolering, waarna het naar het oppervlaktewater of samen met het huishoudelijke afvalwater naar een rwzi stroomt. In het

Nadere informatie

ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR 2015

ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR 2015 ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR 2015 Titel van het project: Onderzoek waterkwaliteit en ecologie met drones Onderzoek waterkwaliteit of toestand bouwwerken met (aquatic) drones Korte omschrijving van de onderzoeksopdracht

Nadere informatie

Het regent, het regent

Het regent, het regent Het regent, het regent Wat te doen bij een veranderend klimaat? Naam: Stefan Meijer (gemeente Heiloo) en Hartger Griffioen (LNH) Datum: donderdag 15 januari 2015 Even voorstellen Stefan Meijer 37 jaar

Nadere informatie

Verdeling van al het water op aarde

Verdeling van al het water op aarde Water op Aarde Verdeling van al het water op aarde Gemiddeld genomen verdampt uit de oceanen meer water dan via neerslag terugkomt. Boven land is meer neerslag van verdamping. Het verschil stroomt via

Nadere informatie

EEN BODEM VOOR WATER

EEN BODEM VOOR WATER EEN BODEM VOOR WATER Hemel en grondwaterbeleid Breda 2011 RWZI De gemeente is verantwoordelijk voor de afvoer van afvalwater naar de rioolwaterzuivering (RWZI: een soort wasmachine voor water). RWZI De

Nadere informatie

Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe-

Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe- Vallei & Eem Veluwe Oost Veluwe Noord WELL DRA Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe- februari 2015 concept De aanpak handelingsperspectieven Ontwikkelingen maatschappij

Nadere informatie

DaVinc 3 i Masterclasses

DaVinc 3 i Masterclasses 1 DaVinc 3 i Masterclasses Virtualisering en internationalisering veranderen de sierteeltsector. Wat kunt u doen om succesvol te blijven? logistiek samenwerken ICT 2 Waarom inschrijven? Met een student

Nadere informatie

Beste wensen en een inspirerend 2018!

Beste wensen en een inspirerend 2018! Beste wensen en een inspirerend 2018! Wat heb ik te maken met de SDG s? Beste wensen en een inspirerend 2018! Januari is de tijd van goede voornemens en het uitspreken van positieve gedachten om er een

Nadere informatie

Optimaal presteren op people, planet en profit dmv waterhergebruik en kwaliteitsmanagement TNO Waterbehandeling, René Jurgens (rene.jurgens@tno.

Optimaal presteren op people, planet en profit dmv waterhergebruik en kwaliteitsmanagement TNO Waterbehandeling, René Jurgens (rene.jurgens@tno. Optimaal presteren op people, planet en profit dmv waterhergebruik en kwaliteitsmanagement TNO Waterbehandeling, René Jurgens (rene.jurgens@tno.nl) Bron: www.ecodrive.eu/nl TNO Waterbehandeling Ontwikkeling

Nadere informatie

De eerste resultaten. dr. ir. Vincent Wolfs prof. dr. ir. Patrick Willems KU Leuven

De eerste resultaten. dr. ir. Vincent Wolfs prof. dr. ir. Patrick Willems KU Leuven De eerste resultaten dr. ir. Vincent Wolfs prof. dr. ir. Patrick Willems KU Leuven Nood aan innovatieve oplossingen om klimaatverandering op te vangen 3 HYDROACTIV Intelligent groendak 1 NEERSLAGAFVOER

Nadere informatie

1 Inleiding 3 1.1 Verantwoording 3 1.2 Opsteller en begeleidingscommissie 4 1.3 Leeswijzer 4

1 Inleiding 3 1.1 Verantwoording 3 1.2 Opsteller en begeleidingscommissie 4 1.3 Leeswijzer 4 Module C2200 Hydraulisch functioneren van regenwatervoorzieningen Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Verantwoording 3 1.2 Opsteller en begeleidingscommissie 4 1.3 Leeswijzer 4 2 Kader en uitgangspunten 6 2.1 Systematiek

Nadere informatie

Afvalwater: een bron van mogelijkheden. 12 april 2016 Sigrid Scherrenberg

Afvalwater: een bron van mogelijkheden. 12 april 2016 Sigrid Scherrenberg Afvalwater: een bron van mogelijkheden 12 april 2016 Sigrid Scherrenberg 1 Jouw poep is goud waard! 2 Rotterdam Innovative Nutrients, Energy & Watermanagement (RINEW) Doel: Het realiseren van een innovatieve

Nadere informatie

Thema 3: Klimaat en water

Thema 3: Klimaat en water Thema 3: Klimaat en water Opwarming van de steden en de mogelijkheden van gras Karen Huijsmans Sweco Praktijk van waterberging op sportparken Jan Coppens Smits 25 september 2018 ConGRAS 1 inhoud Karen

Nadere informatie

GROUNDWATER IS OUR BUSINESS

GROUNDWATER IS OUR BUSINESS GRUNDWATER IS UR BUSINESS Mini-Diver Kostenefficiënt De Mini-Diver is gebaseerd op een ingenieus en bewezen concept en geldt als een zeer betrouwbaar instrument voor autonome metingen en registratie van

Nadere informatie

Het ITIL Servicewaardesysteem (50) 35 Samenvatting en vragen (60) 40

Het ITIL Servicewaardesysteem (50) 35 Samenvatting en vragen (60) 40 Inhoudsopgave Reflection 7 Agenda 9 Introductie (1) 11 Key Concepts van Service Management (9) 15 Producten en services (12) 16 Waardecreatie (14) 17 Belangrijke stakeholders (15) 18 Servicerelaties (18)

Nadere informatie

WATERSTAND DATALOGGERS

WATERSTAND DATALOGGERS WATERSTAND DATALGGERS TD-Diver Hoogwaardige lange-termijn prestatie De TD-Diver is gebaseerd op een ingenieus en bewezen concept en geldt als een zeer betrouwbaar instrument voor autonome metingen en registratie

Nadere informatie

Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement.

Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement. Een slimme oplossing voor ecologisch watermanagement. OVERHEID & PUBLIEKE DIENSTEN www.hydrorock.com Overheden en watermanagement Watermanagement in stedelijke gebieden is zeer actueel. Klimaatverandering

Nadere informatie

Wat is de cloud? Cloud computing Cloud

Wat is de cloud? Cloud computing Cloud The Cloud Agenda Wat is de cloud? Ontwikkelingen en trends in de markt Bedrijfsstrategie Voordelen en vraagtekens Werken in de cloud: Hoe? Veiligheid & privacy Toepasbaarheid in breder verband Demo Borrel

Nadere informatie

Projectorganisatie Marc Martojo Esther krijnen Rodger Buyvoets Danilo Meulens

Projectorganisatie Marc Martojo Esther krijnen Rodger Buyvoets Danilo Meulens Concrete projectbeschrijving De afstudeeropdracht is om een informatief, innovatief en interactief boek te ontwikkelen dat als presentatie materiaal gebruikt kan worden om weer te geven hoe bijzonder en

Nadere informatie

Model Predictive Control

Model Predictive Control Model Predictive Control R.R.P. van Nooijen Afdeling Water management Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen Technische Universiteit Delft Slimmer Waterbeheer met Real-Time Control, 11-12 oktober

Nadere informatie

Naar een duurzame industriewatervoorziening in de Eemshaven

Naar een duurzame industriewatervoorziening in de Eemshaven Naar een duurzame industriewatervoorziening in de Eemshaven Verwachte groei vraagt In totaal nemen de bedrijven in de Eemshaven nu 300.000 m 3 drinkwater af voor industriële activiteiten. Waterbedrijf

Nadere informatie

bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C381 van 16/12/97

bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C381 van 16/12/97 bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C381 van 16/12/97 Uitnodiging tot het indienen van voorstellen voor OTO-werkzaamheden (geavanceerde opleidingscursussen) in het kader van het specifieke

Nadere informatie

Van Waterplan naar Watervisie

Van Waterplan naar Watervisie 22 oktober, Studiedag VVSG Van Waterplan naar Watervisie integraal waterbeleid in Nijmegen Jos van der Lint Waterservicepunt (WSP) www.waterbewust.nl Waalsprong 1996-2020 Dukenburg / Lindenholt 1965-1985

Nadere informatie

DEMONSTRATIEPROJECT D ECENTRALE AFVALWATERZUIVERING

DEMONSTRATIEPROJECT D ECENTRALE AFVALWATERZUIVERING DEMONSTRATIEPROJECT D ECENTRALE AFVALWATERZUIVERING D ECENTRALE AFVALWATERZUIVERING INLEIDING Landustrie Sneek BV bezit een ruime hoeveelheid kennis en ervaring in het transporteren en behandelen van riool-

Nadere informatie

Assen, Referentie Onderwerp: 11 maart 2015 NBEL263 Zienswijze NRD Structuurvisie Ondergrond

Assen, Referentie Onderwerp: 11 maart 2015 NBEL263 Zienswijze NRD Structuurvisie Ondergrond Ministerie van Infrastructuur en Milieu Directie Participatie NRD Structuurvisie Ondergrond Postbus 30316 2500 GH DEN HAAG Assen, Referentie Onderwerp: 11 maart 2015 NBEL263 Zienswijze NRD Structuurvisie

Nadere informatie

neerslag: regen, hagel en sneeuw ringen in het weer waarnemen regen meten

neerslag: regen, hagel en sneeuw ringen in het weer waarnemen regen meten Het weer GROEP 3-4 26 45 minuten (dag 1) & 5 minuten (dag 2 t/m 4) & 20 minuten (dag 5) 1, 23, 43, 44 en 45 De leerling: neerslag: regen, hagel en sneeuw ringen in het weer waarnemen regen meten van 10

Nadere informatie

Dakbedekking en waterhuishouding - Hoe blauw zijn groene daken?

Dakbedekking en waterhuishouding - Hoe blauw zijn groene daken? Dakbedekking en waterhuishouding - Hoe blauw zijn groene daken? Kees Broks (STOWA), Harry van Luijtelaar (Stichting RIONED) Groene daken zijn hot, ook vanuit het oogpunt van stedelijk waterbeheer. Ze vangen

Nadere informatie

Urbanisatie en klimaatverandering: zowel meer droogte als meer overstromingen in Vlaanderen

Urbanisatie en klimaatverandering: zowel meer droogte als meer overstromingen in Vlaanderen Urbanisatie en klimaatverandering: zowel meer droogte als meer overstromingen in Vlaanderen prof. dr. ir. Patrick Willems KU Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde Afdeling Hydraulica Kasteelpark Arenberg

Nadere informatie

Programma Water en klimaatveranderingen

Programma Water en klimaatveranderingen Programma Water en klimaatveranderingen Ger Renkens / Luuk Postmes 7 juni 2016 Doel Beschermen van de volksgezondheid en het milieu en het leveren van een bijdrage aan het in stand houden en verbeteren

Nadere informatie

grondwater doorgrond wat kunt u doen tegen grondwateroverlast?

grondwater doorgrond wat kunt u doen tegen grondwateroverlast? grondwater doorgrond wat kunt u doen tegen grondwateroverlast? grondwater doorgrond Grondwater bestaat uit regenwater en oppervlaktewater dat in de bodem is weg gezakt en kwelwater dat onder druk uit lager

Nadere informatie

Digitalisering & Studiesucces E-merge 2011-2014 Anka Mulder Secretaris TU Delft Directeur Onderwijs TU Delft. Challenge the future

Digitalisering & Studiesucces E-merge 2011-2014 Anka Mulder Secretaris TU Delft Directeur Onderwijs TU Delft. Challenge the future Digitalisering & Studiesucces E-merge 2011-2014 Anka Mulder Secretaris TU Delft Directeur Onderwijs TU Delft 1 Digitalisering 1. Waar staan we? 2. Waarom digitaliseren? De vraagkant 3. Studiesucces 4.

Nadere informatie

Congres Richtlijn Niet-aangeboren Hersenletsel en Arbeidsparticipatie

Congres Richtlijn Niet-aangeboren Hersenletsel en Arbeidsparticipatie Congres Richtlijn Niet-aangeboren Hersenletsel en Arbeidsparticipatie Academisch Medisch Centrum, Amsterdam 16 februari 2012 Ieder jaar weer wordt een grote groep werknemers getroffen door niet aangeboren

Nadere informatie

OM MEER TE WETEN OVER DE INRICHTINGEN

OM MEER TE WETEN OVER DE INRICHTINGEN OM MEER TE WETEN OVER DE INRICHTINGEN De meest voorkomende inrichtingen worden hieronder vermeld. Voor meer details, raadpleeg www.nwrm.eu (NWRM: Natural Water Retention Measures), Europese nomenclatuur

Nadere informatie

Energie uit drinkwater en afvalwater

Energie uit drinkwater en afvalwater Energie uit drinkwater en afvalwater Inhoud 1. De cyclus van de stedelijke drinkwatervoorziening en afvalwater 2. Installeren van een turbine in het drinkwaternet 2.1. De druk in drinkwaternetten 2.2.

Nadere informatie

WERKGEHEUGEN. Cogmed Braingame Brian Jungle Memory. Trainingsprogramma s en interventies voor kinderen met werkgeheugenproblemen.

WERKGEHEUGEN. Cogmed Braingame Brian Jungle Memory. Trainingsprogramma s en interventies voor kinderen met werkgeheugenproblemen. WERKGEHEUGEN Cogmed Braingame Brian Jungle Memory Trainingsprogramma s en interventies voor kinderen met werkgeheugenproblemen Congres Dinsdag 1 april 2014 Jaarbeurs Utrecht WERKGEHEUGEN Training en ondersteuning

Nadere informatie

Impact van rwzi s op geneesmiddelconcentra5es in kwetsbaar oppervlaktewater

Impact van rwzi s op geneesmiddelconcentra5es in kwetsbaar oppervlaktewater Impact van rwzi s op geneesmiddelconcentra5es in kwetsbaar oppervlaktewater Lieke Coppens (KWR; Copernicus Ins4tuut Universiteit Utrecht), Jos van Gils (Deltares), Thomas ter Laak (KWR; Wageningen Universiteit),

Nadere informatie

KENNISSESSIE. How Shared Service Centers (SSC) can use Big Data

KENNISSESSIE. How Shared Service Centers (SSC) can use Big Data KENNISSESSIE How Shared Service Centers (SSC) can use Big Data 27 September 2018 How Shared Service Centers (SSC) can use Big Data Traditioneel wordt een SSC gezien als een afdeling die zich hoofdzakelijk

Nadere informatie

Uw uitdaging, ons doel. All it takes for environmental research

Uw uitdaging, ons doel. All it takes for environmental research Uw uitdaging, ons doel All it takes for environmental research Water levensader en bedreiging Hoeveel beschikbaar? Hoeveel afvoeren? Welke snelheden? Welke knelpunten? 2 Niet volledig gevulde leiding of

Nadere informatie