Prinses Aiko. Auteurs: Josephine Schreibers & Dirk Moelants

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Prinses Aiko. Auteurs: Josephine Schreibers & Dirk Moelants"

Transcriptie

1 1 Prinses Aiko Auteurs: Josephine Schreibers & Dirk Moelants

2 2 Wat is opera eigenlijk? Een opera is een gezongen verhaal. Dit verhaal wordt live begeleid door muzikanten. Soms vertelt de opera het verhaal van een bekend sprookje zoals Assepoester of Hans en Grietje. Of van een bekend toneelstuk zoals Romeo en Julia of Macbeth. Soms is er voor een opera speciaal een verhaal geschreven. Het verhaal van een opera noemen we een libretto. Het libretto wordt op muziek gezet door een componist. Hij schrijft muziek die de gevoelens en de handelingen ondersteunt. Hij schrijft de muziek voor de zangers en ook voor de muzikanten. Toneelstukken bestaan al heel lang. Bij de oude Grieken speelde men al toneel. Sommige stukken waren grappig (komedies), andere stukken waren triestig (tragedies). Tussendoor speelde men muziek en werd er gezongen. Op een gegeven ogenblik heeft iemand besloten om alle teksten van het toneelstuk de hele tijd te zingen en muziek te maken. Vanaf dat moment werd de opera geboren! Men zegt dat de opera geboren is op het einde van de 16 de eeuw. Een mooi voorbeeld van zo n vroege opera is Orfeo van Claudio Monteverdi uit Dat is een erg triestig verhaal. Zoals bij toneelstukken kunnen opera s erg grappig zijn (opera buffa) of triestig (opera seria). Wat zien we tijdens een operavoorstelling? Op het podium zien we verschillende mensen die het verhaal gaan uitbeelden of acteren. Sommige mensen zullen zingen en bewegen. Dat zijn de operazangers. Andere mensen zingen niet maar zie je alleen bewegen. Dat zijn de figuranten en dansers. Soms zingt iemand helemaal alleen. Dan zingt die persoon solo. Soms zingen ze met twee. Dan zingen ze een duet. Soms zingen ze met drie: dat is een trio. Vier: kwartet. Vijf: kwintet. Soms staat er een hele groep mensen te zingen. Dan spreekt men van een koor. Bij de menselijke stem hoor je verschillen. De een heeft een fijne, hoge stem. Een beetje zoals een muisje. Een ander heeft een zware, lage stem. Een beetje zoals een beer. We spreken bij de vrouw over sopraan (zeer hoog), mezzo-sopraan (hoog), alt (laag). We spreken bij de man over tenor (zeer hoog), bariton (hoog) en bas (laag). Tijdens een opera spelen de zangers een bepaalde rol. Ze spelen de rol van heks of oude opa. Of ze spelen een koning of prinses. Of een trol of een reus. Ze spelen soms iets helemaal anders dan ze zelf zijn. Zo speelt een vrouw de rol van Hans (in Hans en Grietje van Engelbert Humperdinck) of een man de rol van een kikkerprinses (in Platée van Jean-Philippe Rameau). De mensen die naar de opera kijken, moeten ook geloven dat ze naar een klein jongetje kijken of naar een kikkerprinses. Dus zal de zanger héél goed moeten acteren.

3 3 De muzikanten zitten meestal in een orkestbak. Dat is een plaats voor of onder het podium. Zij kunnen niet goed zien wat er op het podium gebeurt. Toch moeten zij samenspelen met de zangers. Daarom is het belangrijk goed te kijken naar de dirigent. De dirigent zorgt ervoor dat de muziek goed wordt uitgevoerd. Hij staat voor het orkest en heeft meestal een wit stokje in zijn hand. Daarmee slaat hij de maat, toont hij of ze luider of zachter moeten spelen of zegt hij wanneer iemand moet beginnen. Wat zien we niet tijdens een operavoorstelling? Achter het podium werken zeer veel mensen. Deze mensen zijn al heel lang bezig om de opera voor te bereiden. Soms beginnen ze al 2 jaar op voorhand aan een opera. Dan zoekt de intendant van een operahuis (dat is de baas) iemand om een opera uit te werken. Hij geeft de opdracht aan een regisseur om bijvoorbeeld het verhaal van Hans en Grietje uit te werken. Deze regisseur gaat dan nadenken over hoe hij dit verhaal gaat vormgeven. Hij doet dit samen met mensen die nadenken over de kostuums, het decor, de belichting, de dans, Ondertussen zoekt de intendant zangers die in deze opera kunnen meespelen. Als de regisseur klaar is met nadenken, zal hij de intendant vertellen wat zijn plan is. Hij toont schetsen of bouwt met karton een model of maquette. Aan de hand van deze voorbeelden laat hij zien op welke manier hij het verhaal gaat vertellen. Hij zal schetsen tonen van kostuums, van het decor, kortom alles wat er op het podium te zien zal zijn. De intendant kijkt samen met de techniek of het mogelijk is om alles te laten maken. Van zodra er een akkoord is, worden de schetsen en plannen bezorgd aan de verschillende technische afdelingen. Het kostuumatelier begint de kostuums te maken, het decoratelier begint het decor te bouwen, de rekwisieten worden gemaakt, de pruiken, etc. Twee maanden voor de eerste voorstelling is alles ongeveer klaar. Soms gebeuren er nog wel kleine aanpassingen. Maar nu wordt het hoog tijd om te gaan repeteren. De zangers kennen hun noten wel, maar ze weten nog niet hoe ze moeten bewegen. Of wat ze precies op het podium moeten doen of hoe ze zich moeten inleven. Ze zullen dit eerst afzonderlijk oefenen met de regisseur in een repetitiezaal. Zo leren ze op welke noten ze iets moeten doen. Ook het orkest zal eerst afzonderlijk repeteren. Want de dirigent weet ondertussen wat er op het podium zal gebeuren. Hij kan dan de muzikanten wat sneller of trager laten spelen, als dat nodig zou zijn voor het verhaal. Ondertussen werkt men aan de vormgeving van het podium. De podiumtechniekers of machinisten hangen de decorstukken in. Ze binden die vast aan buizen die dwars over het podium hangen. Deze buizen of trekken kunnen ze omhoog of omlaag laten gaan. In sommige operahuizen gebeurt dit met de hand (zoals in Gent), in andere operahuizen gebeurt dit met de computer (zoals in Antwerpen).

4 4 De belichters of electro s hangen spots in, zoeken kleurenfilters uit en maken met de computer verschillende lichtstanden. Met één druk op de knop kunnen ze alle spots bedienen. Ook op de andere afdelingen zijn ze nog volop bezig met het afwerken van de kostuums, rekwisieten en pruiken. Er zijn nog andere afdelingen die aan deze opera werken. De PR en marketing afdeling laat affiches maken. Ze moeten de opera bekend maken bij de mensen. De dramaturgie zorgt ervoor dat de mensen de opera kunnen begrijpen. Via een inleiding of studiedag kom je meer te weten over de componist, de librettist, de regisseur en zangers. Je kan dit ook terugvinden in een programmaboek. Twee weken voor de eerste uitvoering komen de muzikanten en zangers samen in de grote theaterzaal. Ze gaan eerst samen de muziek oefenen. Dit gebeurt door iedereen zittend. Ook de zangers zitten gewoon op een stoel op het podium. We noemen dit een Italienne. Daarna repeteren de zangers terwijl ze zingen de bewegingen met het orkest. Ze zijn nog niet in kostuum. We noemen dit een BO (bühne orkest repetitie). De regisseur en de dirigent onderbreken soms de repetitie. Ze zeggen dan hoe het beter kan. En dan oefenen ze dat stukje opnieuw. En opnieuw. En opnieuw Op een voorgenerale repetitie wordt er voor het eerst publiek toegelaten in de zaal. De zangers trekken nu wel een kostuum aan en zijn ook geschminkt. Ze proberen ook door te spelen zonder te stoppen. Maar de dirigent of regisseur mag wel nog steeds een opmerking maken. Soms gebeurt het ook dat een zanger zijn stem spaart en nog niet doorzingt. De dag erna is de generale repetitie. Nu mag er niet meer gestopt worden en moeten de zangers ook met volle stem zingen. De eerste voorstelling met publiek is de première. In de zaal zitten veel belangrijke mensen. Journalisten die voor de krant schrijven, de burgemeester of ministers, Het is een spannende voorstelling. Niemand weet of deze opera succes zal hebben of niet. Je merkt dat onmiddellijk na de laatste noot tijdens het applaus.

5 5 Prinses Aiko Is dit wel een echte opera. Ja en nee. Je krijgt geen afgebakend verhaaltje te zien met een duidelijk begin, midden en einde. Het is een collage van verschillende verhaaltjes door elkaar. Je krijgt geen koor of orkest te zien. De muziekstukken zijn bewerkt voor 1 zangeres, 1 danseres en 2 muzikanten. Jullie krijgen dus fragmenten te zien uit echte opera s. En die worden gezongen door een operazangeres zoals ze die ook in de echte opera zou zingen. De reden van deze bewerking is dat een opera soms leuke maar ook soms saaie stukken heeft. Bovendien duurt een echte opera vaak erg lang (ca 3u). Dus hebben we gezocht naar leuke fragmenten uit honderden operaverhaaltjes. Een andere reden is dat we met deze voorstelling willen reizen naar scholen een CC s. En dan is het nogal moeilijk (en ook duur) om telkens een symfonisch orkest mee te nemen. Ondanks dat er maar 1 zangeres op scène staat, zul je haar niet steeds solo horen zingen. Af en toe zal ze een duet zingen. Dat klinkt misschien vreemd maar het zal duidelijk worden als we vertellen hoe we deze voorstelling gemaakt hebben.

6 6 Synopsis Prinses Aiko wordt gevangen gehouden door twee akelige bewakers. Samen met haar hofdame probeert ze al dansend en zingend de tijd te verdrijven. Maar wanneer de deur van haar kamer op een kiertje staat, waagt ze een ontsnappingspoging, waarbij ze hulp krijgt van verschillende dieren. Alleen zijn de bewakers er altijd snel bij en weten ze haar telkens weer tegen te houden. Tot ze onverwachts de hulp krijgt van een mythisch wezen... In deze voorstelling nemen we je mee op een muzikale reis die leidt van Japan tot India en van Perzië tot China. De klassieke aria s uit opera s van Händel, Puccini, Ravel en andere stercomponisten zijn bewerkt voor gamba, klavecimbel, fluit en oosterse instrumenten. Een productie van Opera.Explorer ism Jeugd en Muziek Gent, Jeugd en Muziek Vlaanderen en IPEM. Het programma JIZUKI UTA (traditioneel Japans) UN BEL DI VEDREMO (Madama Butterfly, Puccini) DUETTO BUFFO DI DUE GATTI (Rossini) SLANGENDANS (traditioneel Indisch) AUGELLETTI, CHE CANTATE (Rinaldo, Händel) OU VA LA JEUNE HINDOUE (Lakmé, Delibes) CREDETE AL MIO DOLOR (Alcina, Händel) ELLE AMÈNE DES HOLLANDAISES (La Caravane de Caire, Grétry) ALLE PIU CARE IMMAGINI (Semiramide, Rossini) WER HAT DIE LIEBE UNS INS HERZ GESENKT (das Land des Lächelns, Lehàr) KENG-CA-FOU MAH-JONG (L enfant et les sortilèges, Ravel) PASSEPIED (Zemir ed Azor, Grétry) NON DISPERAR, CHI SA (Giulio Cesare, Händel) TRIOMFMARS (Aida, Verdi)

7 7 Het verhaal Prinses Aiko is gevangen genomen. Twee bewakers brengen haar naar een kamer in het paleis. De zware, krakende deur valt met een luide dreun dicht in het slot. De prinses voelt zich eenzaam en zingt een verdrietig lied (jizuki uta). scène 1 un bel di vedremo (op een mooie dag zie ik je weer) Ondanks haar verdriet wil prinses Aiko de moed niet opgeven. Vol heimwee droomt ze over haar land en de mensen die haar liefhebben. Ze hoopt dat ze snel de Japanse zon weer zal zien. scène 2 duetto buffo di due gatti (grappig duet van twee poezen) Een onbekende figuur komt op een boot aangevaren. Voorzichtig zet het een voet op de kade. Met langzame bewegingen en gebaren zingt de figuur een betoverend lied. Het is een poesje dat Prinses Aiko komt redden. De twee slangen die de prinses bewaken weten niet goed wat er gebeurt. Ze zijn betoverd door het lied. Maar op het einde gaat het mis. De ontsnappingspoging mislukt en de deur gaat weer dicht. scène 3 - slangendans Een hofdame komt Prinses Aiko troosten. Via een dans toont ze de prinses dat ze niet bang moet zijn voor slangen. Prinses Aiko is nog steeds erg bang. Ze weet niet of ze zal kunnen ontsnappen.

8 8 Scène 4 augelletti, che cantate (vogeltje, wat zing je mooi) Het is de hofdame niet gelukt om de prinses te troosten. Dus zoekt ze een andere manier om haar te verstrooien. Ze brengt de prinses een vogeltje in een kooi. Dit vogeltje kan zeer mooi zingen. Terwijl de prinses samen met het diertje zingt, vergeet ze een beetje haar zorgen. Scène 5 où va la jeune hindou (waar gaat dat Indisch meisje heen?) De hofdame heeft ook een eigen verhaal. Via een dans vertelt ze aan de prinses dat ze uit India komt. Prinses Aiko begrijpt hoe de hofdame zich voelt. Ook zij leeft gevangen in een ander land. Samen dansen ze en hopen ze op een snelle bevrijding. Scène 6 credete al mio dolor (voel je mijn verdriet?) Plots gaat de deur krakend open. Een hondje steekt zijn neus door het kiertje. De prinses springt op van blijdschap en wil ontsnappen. Maar dan ziet ze hoe de slang het hondje tegenhoudt. De deur valt weer dicht. De prinses is nu ongelooflijk triestig.

9 9 Ze weet niet of het hondje nog leeft of misschien wel dood is. Scène 7 elle amène des hollandaises (hij brengt lekkere snoepjes) Een van de bewakers komt de prinses lastigvallen. Ze vindt dat niet leuk. Haar hofdame probeert hem af te leiden. Gelukkig is het een lekkerbekje en laat hij zich met snoepjes afleiden. Hij lust alle soorten lekkernijen: zoete, zure, pittige, zoute Scène 8 alle piu care immagini (aan mijn dierbaarste verbeelding) Een wervelende wind waait door het paleis. De storm is zo hevig dat de prinses uit haar kamer waait. Ze belandt midden in de woestijn. Daar staat een volgend dier op haar te wachten om haar te redden. Het is een gekke kameel die haar helpt ontsnappen. Maar helaas zijn de twee slangen sneller dan de kameel. Alweer een mislukte de poging. Scène 9 wer hat die Liebe uns ins Herz gesenkt (wat een liefde voel ik in mijn hart) Door een luide ontploffing vliegt de prinses door de lucht. Ze belandt in een bos van bambou. Daar woont een lieve pandabeer die graag thee drinkt. Hij geeft een kopje thee aan de prinses en vertelt hoe mooi ze is. Prinses Aiko wordt blij van dit liedje.

10 10 Scène 10 Keng-ça-fou mah-jong (laten we een spelletje spelen) Prinses Aiko is helemaal al blij geworden van de pandabeer. Ze spelen samen een spelletje. Ondertussen zingt ze ook een Chinees klinkend liedje. Maar is het wel echt Chinees? Of is het een grapje Scène 11 - non disperar, chi sa (niet wanhopen, wie weet) Prinses Aiko weet het nu zeker : de redding is nabij. De vertelt aan haar hofdame dat ze zeker weet dat iemand hen zal komen redden. Samen dansen ze op de vrolijke tonen van het liedje. De wanhoop is voorbij. Scène 12 triomfmars Een mythisch wezen opent de deur. De slangen proberen hem tegen te houden. Maar het dier is veel sterker.

11 Al lachend zorgt hij ervoor dat de poort nu wagenwijd openstaat. De prinses en haar hofdame kunnen ontsnappen! 11

12 12 De Componisten Léo Delibes ( ) begon toen hij 17 jaar was te werken als kerkorganist in Parijs. Maar eigenlijk voelde hij zich meer aangetrokken tot komisch theater. Hij begon dan ook operettes te componeren, dat zijn eenvoudige opera s waarin gesproken tekst voorkomt en ook gedanst wordt. Zijn dansmuziek was heel populair en hij begon dan ook balletmuziek te schrijven. Zijn balletten behoren nog altijd tot de klassiekers van het klassieke ballet en worden nog vaak opgevoerd. Maar balletmuziek bestaat enkel uit instrumentale stukken. Toen hij ouder werd verlangde Delibes terug naar vocale muziek, maar in plaats van de lichte operette, ging hij zich in de echte opera verdiepen. Zijn bekendste opera is Lakme. Daarin beschrijft hij de onmogelijke liefde tussen een Brits officier en de dochter van een Indische hindoepriester. De Belgische componist André-Ernest-Modeste Grétry ( ) werd geboren in Luik in een muzikale familie. Hij werd dan ook van thuis uit verplicht om muziek te studeren, hoewel hij er eigenlijk niet veel zin in had. tot hij op zijn 17 de bij een rondreizend Italiaans operagezelschap terecht kwam! Hij was er helemaal weg van en begon meteen geld te verzamelen om in Italië te gaan studeren. Na zijn studies in Rome trok hij naar Parijs waar hij zich ging toeleggen op Franse komische opera s. Hij heeft veel succes en werd een graag geziene gast aan het koninklijke hof. Koningin Marie-Antoinette werd zelfs meter van zijn dochter! Maar dan brak in 1789 de Franse revolutie uit, en werd alles wat met het hof te maken had vernietigd of verboden. Grétry wist echter op het juiste moment de kant van de revolutioneren te kiezen en zou snel goede maatjes worden met Napoleon. En als je een afbeelding van Grétry wil zien moet je eens vragen of er nog iemand een oud briefje van 1000 Belgische frank heeft! Gioacchino Rossini ( ) wordt weleens de Italiaanse Mozart genoemd, en dat niet alleen om dat zijn muziek in Italië nog altijd heel populair is, maar ook omdat hij erg van Mozart s muziek hield en hij ook vroeg is beginnen componeren. Op zijn 12 de schreef hij een reeks kwartetten en op zijn 16 de won hij al een prijs voor een cantate (dat is muziek voor zangers en orkest). Het bleek dan ook dat hij talent had om voor zang te componeren en hij stortte zich op de opera. In een sneltempo schreef hij de ene succesopera na de andere. Tussen 1815 en 1823 schreef hij niet minder dan 20 volledige opera s! Zijn grootste succes De Barbier van Sevilla zou hij in slechts 12 dagen gecomponeerd hebben! De successen brengen hem naar Wenen, Londen en Parijs. Hij zal 5 jaar in Paris blijven wonen en het is daar dat hij zijn naam geeft aan een beroemd gerecht uit de Franse keuken: Tournedos Rossini. Dat is een steak die wordt opgediend op een toast met een stuk ganzenlever, truffel en Madeirasaus.

13 13 Franz Lehar ( ) is een Oostenrijks-Hongaars componist die in Slovakije geboren werd en in Tsjechië studeerde. Dat is niet zo vreemd als je weet dat heel die streek tot aan de Eerste Wereldoorlog één groot land was. Hij wordt de koning van de Weense operette genoemd. Zijn operettes waren heel erg populair en werden honderden keren opgevoerd, niet alleen in Wenen, maar ook in Londen en New York. Ook Hollywood volgde, en verschillende van zijn werken werden verfilmd. Van zijn meest populaire operette De Lustige Weduwe werden zelfs drie films gemaakt! Lehar werd dan ook heel rijk en kocht een mooi kasteel in Wenen. Een kasteel dat trouwens vroeger bewoond werd werd door Emmanuel Schikaneder, en dat is de man die tekst van de laatste opera van Mozart De Toverfluit schreef. De positie van Lehar tijdens de tweede wereldoorlog was erg moeilijk. Hij was getrouwd met een joodse vrouw en werkte altijd samen met joodse librettisten en musici. Dat was in die periode voldoende om het land uitgegooid te worden of erger. Toch is hij tijdens de oorlog in Wenen kunnen blijven, weet je waarom? Wel, zijn operette De lustige weduwe was het lievelingswerk van Hitler! Toen Giacomo Puccini ( ) 17 jaar was, wandelde hij 30 km van bij hem thuis naar de stad Pisa om een opera van Giuseppe Verdi te zien. Vanaf die dag wist hij het zeker: hij zou operacomponist worden! En dat deed hij ook! Hij zou zelfs één van de belangrijkste operacomponisten van zijn periode worden. En gaat ook opera s maken in een nieuwe stijl: het verismo of de realistische stijl. Deze beweging zet zich af tegen de romantische opera waarin de hoofdfiguren meestal goden of koningen zijn en het verhaal opgebouwd is als een reeks apart taferelen. In het verismo staat het harde leven van de gewone man centraal en de opera s worden als één doorlopend verhaal opgebouwd, zonder die aparte nummertjes. In het echte leven had Puccini trouwens ook zo zijn slechte gewoontes Hij was een kettingroker en zou dan ook sterven aan longkanker. (Hij stierf trouwens na een behandeling in het hospitaal van doctor Sluys in Brussel.) En hij hield ook van snelle auto s en raakte zwaargewond in een auto-ongeval niet echt gebruikelijk in Giuseppe Verdi ( ) is één van de belangrijkste Italiaanse operacomponisten. Hij is één van de weinige klassieke componisten die alleen muziek met zang schreef. Daarbij 28 opera's waarvan de meeste heel bekend zijn geworden. Ook in zijn eigen tijd was Verdi al heel populair en de mensen zongen zijn melodieën op straat. Zo werd hij ook een symbool voor de éénmaking van Italië in Italië bestond daarvoor uit allemaal onafhankelijke landjes. Vele mensen, waaronder Giuseppe Verdi, wilden dat het land één geheel werd onder de leiding van de koning van Sardinië Vittorio Emanuele. Als slogan gebruikten ze dan Viva Verdi! Dat leek naar de componist te verwijzen maar stond tegelijk ook voor Vittorio Emanuele Re d Italia (Leve Vittorio Emanuele, koning van Italië). Eén van zijn bekendste opera s is Aida (1871). Het is het verhaal van een Egyptische officier die verliefd wordt op een Ethiopische prinses die door de Egyptenaren gevangengenomen was... misschien is haar verhaal wel vergelijkbaar met dat van prinses Aiko? Met de Franse componist Maurice Ravel ( ) komen we heel wat dichter bij onze tijd. Zijn muziek wordt wel eens impressionistisch genoemd, net zoals de schilderijen uit

14 14 die tijd. Dat komt omdat het voor hem belangrijk was om een bepaalde sfeer over te brengen, eerder dan duidelijk herkenbare melodieën te schrijven. Zijn bekendste werk is ongetwijfeld de Bolero, een orkestwerk met een steeds herhalend ritme en een melodie die door verschillende groepen instrumenten herhaald wordt. Ravel schreef ook twee opera s. L enfant et les sortilèges (Het kind en de tovenarij; 1925) is het verhaal van een stout kind dat thuis van alles kapot maakt. Maar de dingen die hij stuk maakte komen tot leven en maken zich boos. Zo komen allerlei voorwerpen aan het woord: een klok, een theepot, een zetel, zelfs zijn huiswerk, de figuren die op het behangpapier stonden dat hij scheurde en het brandende haardvuur. Georg Friedrich Händel ( ) werd in hetzelfde jaar geboren als zijn collega Johan Sebastian Bach. De muziek van die twee componisten wordt ook vaak gezien als het hoogtepunt van de barokmuziek. Dat is de muziek die gemaakt werd tussen 1600 en Händel schreef, net als Bach, ontzettend veel muziek: 42 opera s, 29 oratoria, 120 cantates, trio s en duetten. Bijna zo n aria s en zo n 610 muzikale werken!!! Eigenlijk vond zijn vader het niet zo leuk dat hij muziek deed. Dus oefende hij stiekem. Maar toen een hertog hem als jongetje van 8 hoorde spelen veranderde alles. Deze hertog betaalde voor hem een muziekopleiding. Eerst werkte Händel veel in Duitsland, daarna verhuisde hij naar Engeland. Daar werd hij zeer bekend. Hij schreef er muziek voor de Engelse koning George I. De meeste opera s van Händel gaan over goden en helden die allerlei avonturen meemaken. Deze voorkeur voor mysterie en avontuur brengt hem vaak naar het Oosten: naar Jerusalem (Rinaldo), Egypte (Giulio Cesare), Turkije (Tamerlano), Perzië (Serse) en zelfs tot in China (Orlando).

15 15 Orientalisme Euh, wat is dat voor een raar woord!? Wel, oriens was het Latijnse woord voor oost, en het komt eigenlijk van het werkwoord orior. Dat betekent opstaan of opkomen. Wat heeft dat nu met het oosten te maken, denk je misschien? Wel, de zon komt op in het oosten, en ook bij de Romeinen was dat al zo! Orientalisme is dan ook het nabootsen van allerlei zaken uit het Oosten, en dat kan zowel op schilderijen, in muziek en in gebouwen gebeuren. Waarom deed men dat? Wel, toen deze mode begon, ergens in de 18 de eeuw, was het nog niet zo makkelijk om te reizen. Er waren nog geen auto s of treinen en al zeker geen vliegtuigen. Je kon enkel maar met de boot of met paarden reizen, en het kostte veel tijd en geld om buiten Europa te geraken. Toch gingen er meer en meer mensen uit Europa in Azië en het Midden-Oosten wonen, veel landen werden immers kolonies van belangrijke Europese landen als Frankrijk en Engeland. En zo kwamen er allerlei verhalen over de schoonheid en de bijzondere gebouwen die er te vinden waren. Maar daarnaast werd er ook heel wat gefantaseerd en ontstonden er allerlei sprookjesachtige verhalen die zich ergens in het Oosten zouden hebben afgespeeld. Foto s waren er ook nog niet en dus begonnen schilders Oosterse taferelen uit te beelden. Architecten gingen gebouwen in Oosterse stijl ontwerpen en ook componisten gingen de klank van Oosterse muziek imiteren. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn de talrijke imitaties van Turkse militaire muziek, die we onder andere bij bekende componisten als Mozart en Beethoven vinden. Het meest opvallend zijn misschien wel een aantal gebouwen die in de 19 de eeuw gebouwd werden in orientaalse stijl. Waar denk je dat bv. dit gebouw staat? Ergens in India misschien? Nee hoor! Het staat in het zuiden van Engeland, in de stad Brighton! En deze toren komt je misschien wel bekend voor, ook al ben je nog nooit in Japan geweest? Wel ja, deze foto in gewoon in Brussel getrokken, vlak bij het Koninklijk Paleis van Laken!

16 En zitten er giraffen in Egypte? Nee hoor, dat is in de zoo van Antwerpen waar in 1856 een gebouw in de vorm van een Egyptische tempel werd gebouwd als verblijf voor olifanten en giraffen. 16

17 17 Klassieke muziek in Azië en het Midden-Oosten Als wij spreken over klassieke muziek dan bedoelen we meestal onze eigen Europese klassieke muziek. Muziek van beroemde componisten als Bach, Mozart en Beethoven. Muziek voor orkest of voor piano, of opera natuurlijk. Maar ook in sommige andere culturen zijn er vormen van klassieke muziek. Eigenlijk betekent klassiek hier dat de muziek gemaakt wordt door professionele muzikanten voor de elite van het land (de koning, de kerk of heel rijke mensen). Alle culturen die in Prinses Aiko aan bod komen hebben zo n klassieke traditie. We beginnen in Japan. De Italiaanse componist Puccini verwerkte in zijn opera Madama Butterfly een aantal Japanse melodieën. De voorstelling begint met zo n Japans lied, en wie goed luistert zal dezelfde melodie even later opnieuw horen in de muziek van Puccini. In heel Azië staat de melodie centraal. Zij hebben bijna geen harmonie, dus geen combinaties van verschillende stemmen, geen aparte baslijn of akkoorden. Daarnaast is ook het denken over ritme anders. Zij hebben eigenlijk twee manieren om het ritme te organiseren. Ofwel is het ritme heel vrij, mogen de muzikanten hun zin doen en naar hun gevoel de schoonheid van de melodie en de klankkleur weergeven. Daarnaast werkt men met vaste ritmische patronen: reeksen van lange en korte, luide en zachte tikken die steeds herhaald worden. Deze patronen kunnen soms heel lang en ingewikkeld zijn, maar ook soms heel eenvoudig. Voorbeelden van zo n patronen kan je horen in de ritmische begeleiding van het Kattenduet. In dat stuk wordt ook een erhu gespeeld. De erhu wordt wel eens de Chinese viool genoemd. Het is ook een snaarinstrument dat met een strijkstok bespeeld wordt, maar verder zijn er heel wat verschillen met onze viool: de erhu heeft maar twee snaren ( er betekend trouwens twee in het Chinees), de klankkast is heel klein en heeft bovenaan een stuk slangenvel in plaats van hout, de strijkstok zit tussen de twee snaren en je houdt de erhu ook niet onder je kin vast, maar zet hem op je bovenbeen.

18 In het stuk uit Lakme van Delibes komen we in India terecht. Ook daar is de muziek gericht op de melodie en wordt die vaak gecombineerd met ingewikkelde ritmes, maar heel typisch voor de muziek uit India is wat we een bourdon noemen. Dat is een toon (of een combinatie van tonen) die heel de tijd blijft doorklinken. Veel Indische instrumenten hebben een systeem waarmee de speler die bourdon de hele tijd kan laten klinken, maar er is zelfs een instrument dat enkel dient om die bourdon te spelen, de tempura. Het is een snaarinstrument waarvan enkel de losse snaren bespeeld worden, en de linkerhand dus niet gebruikt word om melodieën of akkoorden te spelen, zoals op de gitaar of de viool. 18

19 We hebben al gezien dat de ritmes soms ingewikkeld kunnen zijn, maar wat is dat juist een ingewikkeld ritme? Wel, één ding dat ritmes voor ons soms moeilijk maakt is dat ze onregelmatig zijn. Er is dus geen doorgaande beat zoals in onze muziek, maar de tijd tussen de verschillende beats kan verschillen. Westerse ritmes hebben steeds een vaste reeks van twee of drie tellen. Zo is een mars typisch in twee tellen en een wals in drie. In muziek uit het Midden-Oosten vind je vaak onpare maatsoorten, die hebben dan bv. vijf of zeven tellen. Een voorbeeld daarvan hoor je in de aria uit Semiramide van Rossini. Die heeft hier een ritme van zeven tellen gekregen, een ritme dat wel eens vergeleken wordt met de tred van een kameel Probeer maar eens mee te tellen, je zal zien dat het best lastig is. 19

20 20 De uitvoerders Chia-Fen Wu Maya Sapera Dimos De Beun Dirk Moelants Lieven Baert Ine Ramakers Anouk Van der Laan Krisje Biegel Lotte Payer Inge Bruylandt Sanne Houbrechts Peter Vanassche Barbara Vackier Nico Lammens Peter Le Loup Marc Maes Muriël Derden Lino De Backer Ronald Declopper Sopraan Dans, bourdon Klavecimbel, fluit Gamba, erhu, arrangementen Regie Kap & Grime Kostuumontwerp Kostuumatelier Kostuumatelier Kostuumatelier Technisch tekenaar Decoratelier Decoratelier Decoratelier Decoratelier Decoratelier Lichtontwerp Belichter Productieleider Medewerkers video Chia-Fen Wu Dick Vandaele Dimos De Beun Dirk Moelants Nejib Farjallah Yu Hsiang Hsieh Josephine Schreibers Lieven Baert Luiz Naveda Maarten Mylemans Glen D Haenens Fernand Buyls Hans Spilliaert Josephine Schreibers Aurélie Debaene Kameel, Poes Panda Fluit Liuqin, percussie Percussie Draak Hond Choreografie poes Motion capture Camera Licht Geluid 3d animatie Video, montage Storyboard

21 21 Lieven Baert (regisseur) is een autoriteit op gebied van Historische dans. Hij startte zijn opleiding in d'oude kapel te Gent in 1981 en studeerde met prominente leraars zoals Elizabeth Aldrich, Ingrid Brainard, Angene Feves, Andrea Francalanci, Francine Lancelot, Prof. Taubert en Barbara Sparti. In 1985 stichtte hij de dansgroep Chierlycke Danseryen, een groep die aanvankelijk in 15de en 16de eeuwse dans specialiseerde. Met het programma "de kunst van het dansen in de 15de eeuw" oogstte hij in binnen- en buitenland enorm veel succes. Datzelfde jaar, 1987, werkte hij samen met Mevr. Jeanne Brabants, als danser en choreograaf, voor het gezelschap "Danza Antiqua". In 1992 richtte Lieven Baert dan het Instituut voor Historiche DansPraktijk (IHDP) op. Onderzoek naar oude, estethisch waardevolle West-Europese dansen en de uitvoering ervan vormen de voornaamste activiteiten van het instituut. Hij is docent historische dans aan de Fundazion Alicia Alonso - Universidad Rey Juan Carlos in Madrid. Als choreograaf werkt hij voor de Landshuter Hochzeit, het grootste laatmiddeleeuwse spektakel in Europa. Voor het Brussels Operettetheater ensceneerde hij ondertussen 9 operettes waaronder La Périchole van Offenbach, Bocaccio van Franz von Suppé en Der Bettelstudent van Millöcker. Hij wordt over heel Europa gevraagd voor historische bals te begeleiden als dansmeester. Maya Sapera (choreografie) was 5 toen ze met orientaalse dans begon en 6 toen ze voor de eerste maal op podium stond met Indische tempeldans. Op haar 16de begon ze te doceren. Hetzelfde jaar werd ze laureate van de wedstrijd beste Belgische danssolo en deed ze haar arangetram (soort eindexamen in de Indische Tempeldans of Bharatanatyam). Sindsdien veroverde ze als danseres, choreografe en lerares binnen- en buitenland. Ze had zelfs de eer in het landen van herkomst (als India, Marokko en Egypte) met succes onthaald te worden. In Egypte had ze de eer gevraagd te zijn door een van de choreografen van het national ballet van Cairo (Hassan Ibrahim) om in hun groep te werken ( ). Ze heeft het geluk gehad om sinds 2002 met Indische muziekanten (als Mahabub Khan) samen te werken. In Belgiê danste ze reeds voor Alain Platel. Maya Sapera heeft als hoofddoel heeft het niveau van de etnische dansen in Vlaanderen op te krikken. Ze is gespecialiseerd in Indische dansen (Sapera of Indische Zigeunerdans, Bharata Natyam en Bollywood) en dansen uit Noord Afrika en het Midden

Cantabile en cabaletta

Cantabile en cabaletta Inleiding Giuseppe Verdi is populair, nog altijd na ruim 170 jaar. Hij staat op nummer 1 van de lijst met operacomponisten wier werken wereldwijd het vaakst geprogrammeerd worden. Mozart, Puccini en Wagner

Nadere informatie

ODEON. Written on Skin George Benjamin. Ringetje Richard Wagner. Das Rheingold Richard Wagner. 8 Der Schatzgräber Franz Schreker

ODEON. Written on Skin George Benjamin. Ringetje Richard Wagner. Das Rheingold Richard Wagner. 8 Der Schatzgräber Franz Schreker ODEON Magazine van De Nederlandse Opera 23ste jaargang / nr. 86 sep/okt/nov 2012 86 18 24 8 Der Schatzgräber Franz Schreker 26 Written on Skin George Benjamin Ringetje Richard Wagner Das Rheingold Richard

Nadere informatie

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e Inhoud Voorwoord 2 Verhalen niveau A2 5 Mijn levensverhaal 6 Van waar ik kom en over mijn leven 7 Ik ben R. Habibullah 8 Ik ben blij!

Nadere informatie

xynix opera Jaarverslag 2009 xynix opera jaarverslag 2009 1 maart 2010 Xynix Opera Groenekanseweg 104 A 3737 AJ Groenekan

xynix opera Jaarverslag 2009 xynix opera jaarverslag 2009 1 maart 2010 Xynix Opera Groenekanseweg 104 A 3737 AJ Groenekan xynix opera Jaarverslag 2009 Xynix Opera Groenekanseweg 104 A 3737 AJ Groenekan 1 maart 2010 T 0346 212231 F 0346 213973 info@xynixopera.nl www.xynixopera.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Wat bracht 2009?

Nadere informatie

hollandopera jaarverslag 2013

hollandopera jaarverslag 2013 hollandopera jaarverslag 2013 21 maart 2014 Holland Opera (Xpress) Soesterweg 330 3812 BH Amersfoort T 033 2020920 www.hollandopera.nl info@hollandopera.nl Inhoudsopgave Dankwoord 3 Publieksbereik 4 Financiën

Nadere informatie

LEIENAARS. www.pieterswijk.nl IN DIT NUMMER O.M.:

LEIENAARS. www.pieterswijk.nl IN DIT NUMMER O.M.: IN DIT NUMMER O.M.: IN GESPREK MET FELIX QUARTERO, DE MUZIEKLIEFDE VAN BAREND KRAAL, OMNIA FAUSTA, DE TOEKOMST VAN DE BREESTRAAT EN ROGER BUSCCHOT Zwem- en Badinrichting Rhijnzicht aan de Morsweg rond

Nadere informatie

Jij en het Coornhert: een succesformule!

Jij en het Coornhert: een succesformule! Jij en het Coornhert: een succesformule! Informatie over 1 atheneum en 1 gymnasium 2015-2016 Inhoudsopgave Beste achtste-groeper,... 3 Sterk vwo... 5 Verbreding voor alle vwo ers... 7 Effectieve regie...

Nadere informatie

KUNSTstof-magazine Jaargang 1 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief. KUNSTstof-special

KUNSTstof-magazine Jaargang 1 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief. KUNSTstof-special KUNSTstof-magazine Jaargang 1 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief KUNSTstof-special KUNSTstof-magazine 5 Beste kunstliefhebber, Wij hopen dat u een goede vakantie heeft gehad en dat

Nadere informatie

inhoudsopgave Voorwoord 3

inhoudsopgave Voorwoord 3 inhoudsopgave Voorwoord 3 Voorwoord 3 1 Inleiding 4 2 Jongeren & cultuur 6 3 Het Cultureel Jongeren Profiel 12 De vier culturele types in het kort 16 4 De types uit het Cultureel Jongeren Profiel 19 Geïnteresseerde

Nadere informatie

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh zorgt Wie er straks voor mij? Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh Wie zorgt er straks voor mij? 2008 Kavanah, Dwingeloo Niets uit deze uitgave mag worden gefotokopieerd, noch in

Nadere informatie

Muziek telt! Over muziekeducatie in het basisonderwijs

Muziek telt! Over muziekeducatie in het basisonderwijs Muziek telt! Over muziekeducatie in het basisonderwijs Inhoudsopgave VOORWOORD Jan Jaap Knol, directeur Fonds voor Cultuurparticipatie 3 PORTRET VAN EEN SCHOOL Basisschool Samenspel in Amsterdam-Zuidoost

Nadere informatie

Op de. weg. The Glory of Christmas. Studie Bobby Schuller: Bent u op de goede weg? Mijn kruispunt. Persoonlijke verhalen

Op de. weg. The Glory of Christmas. Studie Bobby Schuller: Bent u op de goede weg? Mijn kruispunt. Persoonlijke verhalen hoop magazine is een uitgave van hour of power nederland en verschijnt zes keer per jaar nummer 70 - november 2014 losse verkoopprijs 2,95 via hourofpower.nl/winkel gratis uitgave voor donateurs i n d

Nadere informatie

SABAM MAGAZINE// LIESA VAN DER AA VERTAALT LIEFDE VOOR VIDEOKUNST IN VISUEEL MUZIEKVERHAAL //APRIL>MEI>JUNI/JAAR 2012//

SABAM MAGAZINE// LIESA VAN DER AA VERTAALT LIEFDE VOOR VIDEOKUNST IN VISUEEL MUZIEKVERHAAL //APRIL>MEI>JUNI/JAAR 2012// SABAM MAGAZINE// 69 //APRIL>MEI>JUNI/JAAR 2012// DRIEMAANDELIJKS 2/4 TIJDSCHRIFT //18 DE JAARGANG //AFGIFTEKANTOOR BRUSSEL X WWW.SABAM.BE LIESA VAN DER AA VERTAALT LIEFDE VOOR VIDEOKUNST IN VISUEEL MUZIEKVERHAAL

Nadere informatie

DIGITALE NIEUWSBRIEF. Beste koorleden,

DIGITALE NIEUWSBRIEF. Beste koorleden, DIGITALE NIEUWSBRIEF 28 maart 2014 Beste koorleden, Dit is de eerste digitale Nieuwsbrief van Becadans. En vast niet de laatste. Want een aantal van jullie heeft vlot zijn medewerking toegezegd aan het

Nadere informatie

Op Toonhoogte nummer 18 november 2010. Jubileumnummer JAAR

Op Toonhoogte nummer 18 november 2010. Jubileumnummer JAAR Op Toonhoogte nummer 18 november 2010 Jubileumnummer 14 0 JAAR 1870-2010 honderdveertig jaar MDCCCLXX - MMX Allround vertaal- en tekstbureau Beëdigd vertaalwerk Copywriting Tekstcorrectie Tolkenservice

Nadere informatie

MAGAZINE DE CARRIÈRE VAN CEES RONDKOMEN HOE DOE JE DAT? LORAN WITTEVEEN PAKT UIT MUZIEK BIJ DE BARBIER

MAGAZINE DE CARRIÈRE VAN CEES RONDKOMEN HOE DOE JE DAT? LORAN WITTEVEEN PAKT UIT MUZIEK BIJ DE BARBIER MAGAZINE MAGAZINE VOOR UITVOERENDE KUNSTENAARS AUGUSTUS 2014 NR.3 JAARGANG 14 DE CARRIÈRE VAN CEES RONDKOMEN HOE DOE JE DAT? LORAN WITTEVEEN PAKT UIT MUZIEK BIJ DE BARBIER 2 3 VAN DE REDACTIE HOE DOEN

Nadere informatie

KUNSTstof-magazine. KUNSTstof-magazine Jaargang 4 nummer 5. Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief

KUNSTstof-magazine. KUNSTstof-magazine Jaargang 4 nummer 5. Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief KUNSTstof-magazine KUNSTstof-magazine Jaargang 4 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief Van de redactie 5 e Leerdamse Kunst vierdaagse door Sylvia Bosch Tip van Kunststof Behoud van Leerdams

Nadere informatie

Ooievaars weer terug op het nest heemstede - Beter kan de lentemaand

Ooievaars weer terug op het nest heemstede - Beter kan de lentemaand Gemeentenieuws zie achterpagina 2 maart 2011 tel. 0297-368671 www.heemsteder.nl 5 maart Bij besteding van 15,- aan kantoorartikelen een... STOMERIJ EN WASSERIJ depot SIGAREN SPECIAALZAAK PAUL MANS Zandvoortselaan

Nadere informatie

Educatief basisdossier Sylvain De Bleeckere

Educatief basisdossier Sylvain De Bleeckere Educatief basisdossier Sylvain De Bleeckere 1 KDF, Brussel en Sylvain De Bleeckere, Hasselt, 2013 Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of

Nadere informatie

Liegbeesten en apekoppen

Liegbeesten en apekoppen Liegbeesten en apekoppen Of de vroege jaren van de tv-illustratie Grietje Hoogland Bachelorscriptie Algemene Cultuurwetenschappen Vrije Universiteit, Juni 2010 Docenten: Prof. Dr. Bert Hogenkamp, bijzonder

Nadere informatie

ANIMATIE SEMINAR 2014 VERSLAG SEMINAR EN WORKSHOP ANIMATIESCENARIO OP ZATERDAG 27 EN ZONDAG 28 SEPTEMBER 2014 BIJ HET NEDERLANDS FILMFESTIVAL

ANIMATIE SEMINAR 2014 VERSLAG SEMINAR EN WORKSHOP ANIMATIESCENARIO OP ZATERDAG 27 EN ZONDAG 28 SEPTEMBER 2014 BIJ HET NEDERLANDS FILMFESTIVAL ANIMATIE SEMINAR 2014 VERSLAG SEMINAR EN WORKSHOP ANIMATIESCENARIO OP ZATERDAG 27 EN ZONDAG 28 SEPTEMBER 2014 BIJ HET NEDERLANDS FILMFESTIVAL INHOUD INLEIDING Inleiding 3 Seminar Animatiescenario 4 Presentatie

Nadere informatie

...over psychische problemen

...over psychische problemen OPEN...over psychische problemen LEEF! spreekuur met de stemmen in JE hoofd Mama of mantelzorger? Komt een psycholoog bij de dokter de Omgekeerde Wereld 2011 / nummer 01 (advertentie) Niet lekker in je

Nadere informatie

Danstheater als ritueel voor het mens-zijn

Danstheater als ritueel voor het mens-zijn DANSTHEATER AYA Danstheater als ritueel voor het mens-zijn Een onderzoek naar de methode - Wies Bloemen Door Marieke van Delft Dance Theatre as a Ritualistic Exploration of Our Humanity An Inquiry into

Nadere informatie

BEVEREN HAMME LOKEREN SINT-NIKLAAS WAASMUNSTER ZWIJNDRECHT Magazine van de cultuur- en gemeenschapscentra van het Waasland

BEVEREN HAMME LOKEREN SINT-NIKLAAS WAASMUNSTER ZWIJNDRECHT Magazine van de cultuur- en gemeenschapscentra van het Waasland accenten BEVEREN HAMME LOKEREN SINT-NIKLAAS WAASMUNSTER ZWIJNDRECHT Magazine van de cultuur- en gemeenschapscentra van het Waasland PB- PP B-00000 BELGIE(N) - BELGIQUE AFGIFTEKANTOOR SINT-NIKLAAS MAIL

Nadere informatie

Je zult eerst moeten ontdekken hoe leerlingen denken

Je zult eerst moeten ontdekken hoe leerlingen denken 1 54 NAW 5/13 nr. 1 maart 2012 Je zult eerst moeten ontdekken hoe leerlingen denken Nellie Verhoef Nellie Verhoef Faculteit Gedragswetenschappen, instituut ELAN Universiteit Twente Postbus 217 7500 AE

Nadere informatie

waar je goed in bent

waar je goed in bent Extra dik MAGAZINE OKTOBER 2012 Zarayda Groenhart vertelt over haar angsten, haar lef en nieuwsgierigheid Kim Lammers over Olympisch goud Doe vooral de dingen waar je goed in bent Schrijf je in voor dit

Nadere informatie

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag Voorwoord Toen vorig jaar het boekje Cliënten in beeld - Portretten

Nadere informatie

mini-glossy voor ouders

mini-glossy voor ouders mini-glossy voor ouders Gouden leestips 3 e editie! Voorlees Tips & Tricks Zo houd je (voor)lezen leuk! INTERVIEW met ronald giphart Voorlezen is een voorbeeld geven De wereld via een beeldscherm Media-opvoeding

Nadere informatie

Cursusaanbod 2009/2010. www.hetwildewesten.nl

Cursusaanbod 2009/2010. www.hetwildewesten.nl Cursusaanbod 2009/2010 www.hetwildewesten.nl Inhoud Jaaragenda... 3 Welkom... 4 Wat doet Het Wilde Westen?... 5» Kunsteducatie op scholen in Utrecht West... 5» Projecten in de wijk...6 Straatgewijs...................................

Nadere informatie

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.).

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.). Voor de diepte-interviews is de volgende topiclijst gebruikt: 1. Persoongegevens. 2. Social media. 3. Behoefte. 4. Zoekgedrag. 5. Beleving vooraf. 6. Beleving achteraf. Formulier persoonsgegevens Naam

Nadere informatie