15 daagse reis Montenegro

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "15 daagse reis Montenegro"

Transcriptie

1 15 daagse reis Montenegro Een culturele rondreis door Montenegro - op basis van HP in tweepersoonskamers; 15 dagen en 14 overnachtingen Er valt veel over Montenegro te vertellen. Over de vele bergen waarvan de bekendste Lovcen en Durmitor zijn. De natuurparken zoals die van Biogradska Gora. Vele natuurlijke en vaak ziektegenezende waterbronnen en badplaatsen. Mogelijkheden voor sportvisserij in een van de snelle visrijke bergrivieren of wandelingen op de meest schitterende plekken in de natuur. Daarom heeft Eurocult - LIto voor U een boeiend programma samengesteld, waarin voor iedereen wat te vinden is. Montenegro is eveneens als de rest van de Balkan bezaaid met prachtige Oost-Orthodoxe kloosters en kerken die een schat aan cultuur en geschiedenis bezitten. Sommige ervan, met hun ouderdom en een zeer eigen stijl van fresco's, staan in de kunstgeschiedenisboeken en op de werelderfgoedlijsten van UNESCO. Er zijn er zo veel van, die de moeite van het zien waard zijn, dat wij er op toe moeten zien ons programma er niet te veel mee te overladen. Deze reis begint in Belgrado, waar u uitgebreid kennismaakt met de cultuur van de stad. Daarna reist u naar het uiterste zuidoosten van Montenegro. Een adembenemende dagtocht met de trein Belgrado-Bar, langs de imposante Ibar (rivier) - magistraal. Tijdens de rit kunt U genieten van de romantische en idyllische dorpjes van de streek. In de rest van het programma ontdekt u Montenegro en delen van Kroatië en Herzegovina. Minimum aantal deelnemers: 10 Maximum aantal deelnemers: 20 Inbegrepen: Begeleider, treinkosten, bustransfer, administratiekosten, verblijf op basis van HP en overige maaltijden die in het programma vermeld staan. De door ons gekozen hotels zijn van goede kwaliteit, voorzien van alle gemakken en uitgerust met douche, telefoon en TV. Niet inbegrepen: Eventuele verzekeringen, toegangsgelden en vlucht. Uiteraard kunnen wij een voordelig vliegticket voor u regelen (prijs op aanvraag). Dag 1: Aankomst in Belgrado, transfer naar het hotel en inchecken. Vrije middag uur traditionele avondmaaltijd verrijkt met Servische specialiteiten uit de regio. Overnachting.

2 Dag 2: Georganiseerde kennismaking met Belgrado en haar verleden. Na het ontbijt wandeling door de Kalemegdan, een oude stadsvesting die ergens in de derde eeuw v. Chr. door Kelten als Singidunum gebouwd is en door de eeuwen heen, laag voor laag bijgebouwd of gereconstrueerd is. In Kalemegdan komen we de oude stadsmuren, torens, bruggen, diepe loopgraven, Romeinse waterput, graftombes, 2 Oost-Orthodoxe kerken, verschillende musea, een paar terrasjes en een dierentuin tegen. In de loop van de dag maken we een tramrit langs de belangrijkste gebouwen van Belgrado. De oudste gebouwen zijn gebouwd rond 1830, omdat Belgrado door verschillende oorlogen verwoest is geweest. Middagbezoek aan de rustplaats van ex Joegoslavische president Tito. Georganiseerd avondeten met de locale tamboerijnen in één van de mooiste restaurants van Belgrado, Skadarlija. Dag 3: Ontbijt en vertrek naar Montenegro. Een adembenemende dagtocht met de trein Belgrado-Bar, langs de imposante Ibar (rivier) - magistraal. Tijdens de rit kunt U genieten van de romantische en idyllische dorpjes en van de natuurlijke schoonheden van de Balkan. Aankomst in Bar. Transfer naar Ulcinj. Aankomst in het hotel en kennismaking met cocktail van locale drankjes, diner en overnachting. Dag 4: Ochtendbezoek aan de historische en culturele bezienswaardigheden van de stad Ulcinj. Korte pauze in de stad. Bezoek aan Stari Bar (oude Bar). Stari Bar, gelegen nabij (Novi) Bar, is een oud historisch stadje dat 30 jaar geleden zwaar getroffen werd door een aardbeving. De inwoners werd aangeraden om te verhuizen, en zich te vestigen in andere steden. Zo is vandaag Stari Bar een uniek openlucht museum. Een spookstad met talrijke prachtige culturele overblijfselen. In de omgeving van Stari Bar bevinden zich talrijke olijfbomen, waardoor deze streek in heel Montenegro bekend staat om zijn "echte" olijfolie.

3 Indien U op zoek bent naar mediterrane sfeer, dan moet u in Stari Bar zijn. Avondeten in een Balkan restaurant met lamsvlees specialiteiten. Dag 5: De reis zet zich voort richting Skadar Meer via Zoganj en Ostros. Varend met een bootje vanuit Vir Pazar genieten we van de natuur, welke door Unesco als het grootste reservaat van flora en fauna beschermd is. Bezoek aan het plaatsje Rijeka Crnojevica. Hier vinden we de typische Montenegrijnse plattelands architectuur, bovendien kunnen we genieten van de pracht der natuur van de streek. Diner en overnachting in Ulcinj. Dag 6: Vertrek naar Budva. Onderweg bezoek aan Petrovac na Moru (Petrovac aan Zee) korte wandeling langs de kade en bezoek aan het klooster Praskavica. Aankomst in Budva, vrije tijd en wandeling langs het oude gedeelte van de stad. Doorreizen naar Pobare en inchecken in ons hotelkasteel, een echt traditioneel hotel met zeer authentieke ambiance en uitstekend comfort gelegen op 10 km afstand van Budva op de weg naar Cetinje. Georganiseerd diner verijkt met de liederen uit de streek gezongen door een klein mannenkoor. Dag 7: Boottocht langs de Riviera van Budva. Bezoek aan het eiland Sveti Nikola, strand van Becici, Milocer en Sveti Stefan schiereiland, een met het vasteland door een strekdam verbonden rots in de zee. Vrije tijd in Budva. (Vandaag is geen georganiseerd avondeten. Wij vonden het juist leuk om de keuze aan u te laten om in één van de vele restaurantjes volop te genieten van de specialiteiten van de lokale keuken. Let op; Vandaag is jullie avondeten niet inbegrepen in de prijs). Overnachting in Pobare.

4 Dag 8: Bezoek aan het klooster Ostrog. Het klooster Ostrog is eigenlijk een samenstel van twee kloosters waarvan het bovenste op 900 m, in de bergwand ingelijfd ligt. We kunnen het bovenste klooster bereiken per bus of te voet met een klim van een half uur vanaf het onderste klooster. Geniet van het prachtige uitzicht en ontdek de mystiek van het orthodoxe kerkklooster. Zo zijn er o.a. prachtige iconen te bewonderen, en de gemummificeerde hand in de kapel zou volgens de legendes de hand van Johannes de Doper zijn. In het oude gedeelte van Budva een diner met zeeverse producten. Dag 9: Onze reis zet zich voort in de richting van Boka Kotorska (de baai van Kotor), welke baai geplaatst staat op de Unesco lijst voor natuurschoon. De weg leidt ons via de heuvel Svetog Trojca, met een adembenemend uitzicht over de baai, tot aan de stad Kotor. Aankomst in Kotor en inchecken in het hotel. Bezoek aan de oude stad, met haar muren met een lengte van 5 km, de kathedraal Sv. Tripuna uit de 12-de eeuw, het wapens plein met het paleis, theater van Napoleon, Klokketoren en de kleine markt. Optioneel bezoek aan het maritiem museum en het fort dat eeuwenlang deze stad heeft bewaakt. Vrije tijd. Avondeten in een restaurant in de stad. Dag 10: Kennismaking met de baai van Kotor. Onze eerste stop is in het kuststadje Peraste met goed bewaarde Barok stijl en de vele huizen van de marineofficieren uit de tijd van de beroemde marineschool. In deze school werden zelfs de officieren van de Russische tsaar Peter de Grote opgeleid. Bezoek aan de kerk Sv. Nikola en de Romeinse mozaïeken uit de II eeuw met de enige bewaarde afbeelding van de god van de dromen (Hipnos). Aankomst in Herceg Novi en we wandelen over de langste promenade van Montenegro. Deze promenade reikt tot wel 5 km achter het oude stadscentrum van Herceg Novi (in totaal 7 km). Gedurende de dag is het een ideale plaats om souvenirs te kopen, de lokale visspecialiteiten te proberen of een drankje te nemen op een terras met een prachtig uitzicht op de baai van Kotor. 's Nachts verandert deze promenade in een levendige uitgaansbuurt, die omwille van de aantrekkelijke en goed geklede meisjes ook wel "de langste catwalk" aan de Adriatische Zee genoemd wordt. De stad Herceg Novi is een stad met een eeuwenoude geschiedenis. Al tijdens de middeleeuwen speelde deze stad een belangrijke rol. Voornamelijk omwille van haar strategische ligging aan de ingang van de baai van Kotor, vestigden o.a. de Venetianen, Spanjaarden, Russen, Oostenrijkers, Turken en Fransen zich hier. Al deze heersers lieten hun sporen na in de architectuur, waardoor Herceg Novi een zeer rijk cultureel patroon bezit. Diner en overnachting in Kotor.

5 Dag 11: Ontbijt en vertrek naar het Nationale Park Lovcen. Vanuit Kotor loopt een prachtige bergweg naar een plek met veel natuurschoon en het indrukwekkende mausoleum (gelegen op 1750m) van Petar Njegos-Petrovic, dichter, prins, krijgsman en bisschop van Montenegro tijdens de 19e eeuw. Zijn poëzie die in verscheidene talen vertaald is, heeft een grote invloed gehad op het culturele denken in ex - Joegoslavië. Het mausoleum is ontworpen door Ivan Mestrovic, de veelzijdige ex - Joegoslavische beeldhouwer. Twee van zijn opvallende kariatiden, reusachtige Montenegrijnse vrouwenfiguren, bewaken de ingang. Binnen is een door Mestrovic gemaakt standbeeld van Prins Peter, in groen graniet en bijna vier meter hoog. De gebaarde figuur is uitgebeeld met een boek op zijn schoot terwijl de adelaar achter hem de vrijheid symboliseert. Bezoek aan het geboortedorpje "Njegusi" van Petar Njegos- Petrovic. Diner en overnachting in Kotor. Dag 12: Vertrek naar Dubrovnik; slechts op 45 kilometer van Herceg Novi bevindt zich Dubrovnik. Omwille van zijn prachtige, door 5 km omwalde, oude stad is Dubrovnik de grootste toeristische magneet van de Zuid-Dalmatische kust (Kroatië). Door haar cultuurhistorische waarde, staat de oude stad geplaatst op de Unesco-lijst van wereld cultuurerfgoed. Bezichtiging van de meest belangrijke cultuur historische bezienswaardigheden van de stad. Vrije tijd. De reis zet zich voort via een slingerende bergachtige weg richting Trebinje. Trebinje is een stadje in het uiterste zuiden van de Herzegovina aan de rivier Trebišnjica, de grootste onderaardse rivier van ex-joegoslavië. Overnachting in Trebinje. Dag 13: Dag Trebinje. Bezienswaardig zijn er de 2 moskeeën, het Orthodoxe klooster en het Beg-huis, een Turks patriciërshuis waarin de Pasja met zijn harem leefde. Vrije middag. In Trebinje kunnen we de sfeer van de Nabije Oriënt opsnuiven en kennis maken met de tradities en het lokale eten van de plaatselijke bevolking. Overnachting Trebinje.

6 Dag 14: Ontbijt en vertrek naar Cetinje. Onderweg bezoeken we het klooster Nova Gracanica en het graf van de beroemde Servische schrijver Jovan Ducic. In de stad Niksic brengen we een bezoek aan de Orthodoxe Domkerk en nemen we vrije tijd voor de lunch in het centrum van Niksic. Doorreizen naar Cetinje. Panorama bezichtiging van de stad en bezoek aan enkele belangrijke culturele en historische bezienswaardigheden. Cetinje was in de 19e eeuw, de hoofdstad van het onafhankelijke Montenegro. Vandaag de dag vinden we hier nog het paleis waar eens koning Nikola verbleef. Dit paleis is omgebouwd tot het nationale museum. Hierin bevinden zich de fraaie traditionele Montenegrijnse klederdrachten en wapens. We krijgen er ook een overzicht van de relaties tussen Montenegro en andere staten. Zo zijn er talrijke Russische schilderwerken, Turkse vaandels, etc. s Avonds is er een afsluitend diner in een restaurant in de stad. Dag 15: Ontbijt, transfer naar het vliegveld en vertrek naar Belgrado, overstappen en doorvliegen naar Nederland. (Tot ziens Montenegro). VLUCHT Retourvlucht Amsterdam Belgrado / Podgorica Amsterdam Luchthavenbelasting HOTELS Hotel Rex Belgrado Hotel Balsica - Ulcinj Hotel Zamak - Pobare Hotel Marija - Kotor Hotel Platani - Trebinje Hotel Grand - Cetinje GIDSEN Gids Belgrado, dag 2 Gids Ulcinj - Bar, dag 4 Gids Kotor, dag 9 Gids Baai van Kotor, dag 10 Gids Dubrovnik, dag 12 Gids Trebinje, dag 13 Gids Cetinje, dag 14 Engelssprekende Begeleider Niet in de prijs inbegrepen Niet in de prijs inbegrepen 2 x BB 2 x HB 1 x BB 1 x HB 2 x BB 2 x HB 1 x BB 1 x HB 1 x BB 1 x BB

7 RESTAURANTS Diner Belgrado, dag 1 Diner Skadarlija, dag 2 Diner Oude Bar, dag 4 Diner zeeverse Budva, dag 8 Diner Kotor, dag 9 Diner Trebinje, dag 13 Afscheidsdiner Cetinje, dag 14 TRANSFERS Comfortabele bus gedurende de reis EXTRA S Tramrit, dag 2 Treinkosten Belgrado Bar, dag 3 Cocktail Ulcinj, dag 3 Boottocht met lunch, dag 5 Mannenkoor, dag 6 Boottocht langs de Riviera van Budva, dag 7 Entree Lovcen, dag 11 Niet in de prijs inbegrepen Prijs: 2-persoonskamer: 1.198,- p.p. 1-persoonskamer: toeslag 239,- p.p. Vertrekdata: Groep 1: Groep 2: Hotels: Dag 1. Rex (Belgrado) Dag 2. Rex (Belgrado) Dag 3. Balsica (Ulcinj) Dag 4. Balsica (Ulcinj) Dag 5. Balsica (Ulcinj) Dag 6. Zamak (Pobare) Dag 7. Zamak (Pobare) Dag 8. Zamak (Pobare) Dag 9. Marija (Kotor) Dag 10. Marija (Kotor) Dag 11. Marija (Kotor) Dag 12. Platani (Trebinje) Dag 13. Platani (Trebinje) Dag 14. Grand (Cetinje) Dag 15. Vertrek Hotel Rex - Belgrado I 23/06 t/m 24/06 BB II 18/08 t/m 19/08 BB

8 Hotel Balsica- Ulcinj I 25/06 t/m 27/06 HB / BB / HB II 20/08 t/m 22/08 HB / BB / HB Hotel Zamak - Pobare I 28/06 t/m 30/06 HB / BB / BB II 23/08 t/m 25/08 HB / BB / BB Hotel Marija - Kotor I 01/07 t/m 03/07 BB / HB / HB II 26/08 t/m 28/08 BB / HB / HB Hotel Platani - Trebinje I 04/07 t/m 05/07 HB / BB II 29/08 t/m 30/08 HB / BB Hotel Grand - Cetinje I 06/07 BB II 31/08 BB