Een antwoord van 4 juni 2012 van de Juridische Afdeling van het Duitse LBA op een vraag van mij inzake EU recht op luchtvaart gebied.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een antwoord van 4 juni 2012 van de Juridische Afdeling van het Duitse LBA op een vraag van mij inzake EU recht op luchtvaart gebied."

Transcriptie

1 1 Inleiding Toen ik in 2008 mijn Great Lakes na restauratie luchtwaardig had, kwam ik vreemde zaken tegen bij mijn vluchtvoorbereiding. Mijn Great Lakes is in 1968 gebouw naar tekeningen uit 1929 en is een Experimental/ een Homebuilt luchtvaartuig. Naar EU verordening 216/2008, een Annex II luchtvaartuig. Ik moest voor de thuishaven van mijn Great Lakes, EDWN, een invliegvergunning aan vragen, en mijn verzekering was niet dekkend omdat de Great Lakes buiten de FIR Amsterdam geen geldig Bewijs van Luchtwaardigheid had. Althans stond dat zo op mijn S-Bvl. Een ander Competente Luchtvaart Autoriteit, anders dan de Nederlandse Rijks Luchtvaart Dienst, kan en mag een Nederlands geregistreerd luchtvaartuig buiten de FIR Amsterdam niet luchtwaardig verklaren ( ook niet door een invliegvergunning ). De vraag waarom er invliegvergunningen voor Homebuilt vliegtuigen nodig waren binnen de Europese Unie, waar toch geen binnen grenzen behoren te zijn heb ik eerst bij de EASA in Keulen en daarna bij de Europese Commissie voor Transport en Verkeer in Brussel neergelegd. Omdat deze instelling naar mijn mening de Verdragen en Verordeningen die hebben geleidt tot het oprichten van de Europese Unie met voeten traden heb ik de Europese Ombudsman om een oordeel gevraagd naar het begrenzende handelen van deze instellingen. Deze Ombudsman heeft een onderzoek verricht bij de Commissaris voor Transport en Verkeer en kwam tot de conclusie dat er een voor mij frustrerende situatie was ontstaan binnen de EU als het ging om de aangevochten grensbeperking. Gezien de omstandigheid rade mij de Ombudsman aan dit probleem eerst voor te leggen bij de rechter in Nederland. Als de rechter in Nederland een negatieve uitspraak zou plegen in de materie rond de grensbeperking voor Annex II luchtvaartuigen binnen de EU met de daar aan verbonden rechtsgang van Beroep, was de weg open voor een procedure bij het Europese Hof. Dit omdat deze weg bewandeld diende te worden, eerst de procedure in de EU lidstaat afwerken en daarna procederen voor het Europese Hof. Om deze reden heb ik in december 2009 een procedure gestart tegen de RLD om de grensbeperking van mijn S-Bvl te krijgen, en het probleem van niet verzekerd te zijn elimineren. Dit heeft na 3 zittingen op 14 maart 2012 geresulteerd in de uitspraak van de rechter te Almelo dat: Met de tekst bedoelt de rechtbank de normatieve tekst die de grensbeperking op het S-Bvl en in het vlieghandboek weer geeft. Volgens de rechter is er in de Wet of Regelgeving van de Europese Unie geen steun te vinden een grensbeperking op te leggen aan een Annex II luchtvaartuig. Volgens het Verdrag van Rome geldt deze uitspraak van de rechter in heel de Europese Unie, daar het Nationale recht getoetst is door de rechter aan de verdragen en de verordeningen van de Europese Unie.

2 2 Een antwoord van 4 juni 2012 van de Juridische Afdeling van het Duitse LBA op een vraag van mij inzake EU recht op luchtvaart gebied. Een implementatie van een EU verordening in het nationale recht van een EU lidstaat is niet nodig. Deze implementatie is alleen nodig als het om een richtlijn van de EU gaat, waarbij er een tijdspad wordt aangegeven wanneer deze richtlijn in een EU lidstaat geïmplementeerd dient te zijn. Van belang bij een EU verordening is dat een tegenstrijdig nationaal recht, als het al aanwezig zou zijn, niet meer aangewend mag worden. Het EU-recht heeft hier de voorrang. Op nationaal recht. Het EU gerechtshof heeft op 15 juli 1964 in de rechtszaak Costa tegen Enel deze grondslag bevestigd. Het Hof stelde dat de nationalisatiewet niet in strijd was met het EEG-verdrag. De invloed van deze uitspraak zit echter in een ander element. Zeer bepalend was de uitspraak van het Hof, waar het, tegen de Italiaanse regering in, stelde dat het Europees recht voorrang heeft boven het nationaal recht van de lidstaten, omdat het Europees recht vereist dat regels in alle lidstaten op dezelfde wijze moeten worden toegepast. De uitspraak impliceerde dat deze suprematie niet alleen in landen met een monistische, maar tevens met een dualistische traditie ten opzichte van internationaal recht geldt. Het Verdrag van Rome heeft dus een eigen autonome rechtsorde in het leven geroepen. Staat een nationaal recht haaks op het EU recht moeten de overheden van de EU lidstaat het EU recht uitvoeren. Het nationale recht wordt niet als ongeldig verklaard of buiten werking gezet, het is slechts niet verbindend. Dit verklaart ook waarom de uitspraak van de rechter in Almelo, geldend is voor elke andere EU lidstaat. De Rechter heeft de grensbeperking die de RLD had opgelegd aan de S-Bvl s in Nederland getoetst aan door mij aangegeven Verdragen en Verordeningen van de Europese Unie, waarbij de vereiste dat de regels binnen de EU op dezelfde wijze moeten worden toegepast worden eerbiedigt. Om mijn de vrijheid van verkeer in de Europese tijdens een controle door een luchtvaart autoriteit of de politie aan te tonen heb ik een envelop met de betreffende EU verordeningen in mijn Great Lakes liggen. Ik vraag nergens in de EU een invliegvergunning aan, en val de ATC zo min mogelijk lastig met het indienen van onnodige vliegplannen. Ik houd mij aan de wet en regelgeving die in de EU en het in te vliegen land van toepassing zijn.

3 3 De Europese Unie Het verdrag van Maastricht C224 van 31 augustus 1992 geeft aan dat er één gemeenschappelijk gebied is binnen de Europese Unie (hierna EU) zonder binnengrenzen, waarbij de vier vrijheden van verkeer, die bestaan uit de vrijheid van verkeer voor goederen, dienste, kapitaal en personen, de hoeksteen is van de EU. De piloot is de persoon en het luchtvaartuig het goed of het kapitaal. Waarbij het verboden is voor een lidstaat van de EU geld te vragen voor het betreden van het grondgebied van die lidstaat aan een ingezetene van een andere EU lidstaat. Vanuit het Verdrag van Maastricht en het voorgaande Verdrag van Rome zijn alle EU verordeningen ontstaan die ons heden ten dage vrij verkeer garanderen binnen het gemeenschappelijke gebied van de EU. Ook voor de luchtvaart! Verordeningen in de Europese Unie voor Annex II Luchtvaartuigen. De onderstaande verordeningen en verdragen van de Europese Unie zorgen ervoor dat er met een in de Europese Unie geregistreerd Annex II luchtvaartuig vrij in het Gemeenschappelijk Luchtruim van de Europese Unie gevlogen kan en mag worden. Ook al proberen verschillende LBA s, RLD s, CAA s een ander organisaties ons anders te laten geloven, er bestaat de volledige vrijheid van verkeer in de Europese Unie, ook voor Annex II luchtvaartuigen. De verordeningen en verdragen zijn via Google te vinden op eur-lex europa. Deze EU verordeningen en Verdragen staan boven het nationale recht van een EU lidstaat en zijn per de datum die aangegeven staat onder aan de Verordening of Verdrag per direct van kracht voor alle EU lidstaten. Waarbij de vertaling van de verordeningen vanuit de Engelse taal naar de Nederlandse taal zo slecht is dat een piloot zijn engelse LPE examen niet zou halen met een dergelijke vertaling. De engelse tekst is maatgevend voor de discussie! Op de onderstaande gronden is op 14 maart 2012 door de rechter te Almelo in uitspraak 10/1014 WET V1 A bepaald dat er geen grensbeperking mag worden opgelegd aan luchtvaartuigen en er geen grensbeperking mag worden weergegeven op het S-Bvl. Om snel enig inzicht te bieden in deze materie zijn de belangrijkste punten hieronder kort samengevat, dit om de taaiheid van de materie enigszins te versoepelen.

4 4 ECAC (European Civil Aviation Conference) In 1980 is er tijdens de ECAC conferentie besloten aanbeveling INT.S/11-1 aan te nemen die aangeeft dat er vrij verkeer bestaat met Homebuilt luchtvaartuigen tussen de bij de ECAC aangesloten landen. Dit zijn de Europese landen, hierbij moet opgemerkt worden dat er een verschil bestaat tussen de Europese landen en de Lidstaten van de Europese Unie. Een Europees land hoeft geen lid te zijn van de EU. Zwitserland is een Europees land, maar geen lidstaat van de EU. Turkije is een ECAC land, maar geen lidstaat van de Europese Unie. Landen die binnen de grenzen van de Europese Unie vallen worden aangeduid met eerste of tweede land. Het eerste land is dat land waar je ingezetene bent. Het tweede land is een lidstaat van de EU waar je te gast bent. Voor mij is Nederland het eerste land en Duitsland of België waar ik op bezoek ben het tweede land. Turkije is in dit geval een derde land dat buiten de EU ligt. Dit geldt ook voor Zwitserland, Zwitserland is een derde land. In 2004 is er in de EU een verplichting voor luchtvaartuigen ontstaan door middel van EU verordening 785/2004 om alle in de EU verkerende luchtvaartuigen te verzekeren. In overweging 2 van de EU verordening 785/2004 wordt aangegeven dat er geen verschil meer bestaat tussen nationaal en internationaal luchtverkeer binnen het luchtruim van de Europese Unie. In de EU bestaat er alleen nog maar luchtverkeer tussen de eerste en tweede landen, en er is geen sprake van internationaal luchtverkeer zoals dat plaats vindt tussen de eerste of tweede landen van de EU naar een derde land zoals Turkije. De ECAC regeling INT.S/11-1 van 1980 heeft niets te maken met het gemeenschappelijke luchtruim van de EU zoals dat beschreven is in EU verordening 551/2004 of in het verdrag van Maastricht C224. De ECAC INT.S/11-1 regeling geldt alleen voor Homebuilt luchtvaartuigen, en de EU verordeningen gelden voor elk luchtvaartuig dat in de Europese Unie is geregistreerd en door een in de Europese Unie erkende Competente Luchtvaart Autoriteit luchtwaardig is verklaard.

5 5 EU verordening 551/2004 EU verordening 551/2004 die geldend is voor elk bij de EU aangesloten lidstaat verklaard in overweging 6 dat het luchtruim in de EU een gemeenschappelijke hulpbron voor alle categorieën gebruikers waarvan op flexibele wijze gebruik moet worden gemaakt door alle gebruikers, met zekerstelling van billijkheid en transparantie, waarbij rekening wordt gehouden met de behoeften van de lidstaten inzake beveiliging en defensie en met hun verplichtingen binnen internationale organisaties. Annex II luchtvaartuigen zijn expliciet niet van deze EU verordening uitgesloten. (Hier kan de vraag ontstaan: wat is een Annex II luchtvaartuig? Annex II luchtvaartuigen zijn uitgesloten van de EU verordening 216/2008, de zogenaamde EASA verordening. Homebuilt Luchtvaartuigen vallen onder de Annex II luchtvaartuigen. Later meer hierover.) Er is een groot verschil tussen het Gemeenschappelijke luchtruim van de EU en de Single European Sky. Bij de Single European Sky zijn ook landen aangesloten, of nemen deel aan de Single European Sky die geen lid zijn van de EU. Dit zijn landen die met hun luchtruim aan het Gemeenschappelijke Luchtruim van de EU aansluiten, zoals Turkije, Zwitserland, Wit Rusland dat doen. EU verordening 551/2004 geeft ook aan dat er alleen in de luchtlagen waar luchtverkeersleiding wordt gegeven de soevereiniteit van een land wordt uitgeoefend zoals dat bedoeld is in het ICAO verdrag. EU verordening 785/2004 EU verordening 785/2004 (verzekeringen) geeft aan dat er binnen de EU geen internationaal, nog nationaal luchtvaartverkeer meer is, er bestaat echter alleen luchtvaartverkeer binnen het gemeenschappelijke luchtruim van de EU voor luchtvaartuigen die in de EU zijn geregistreerd en voor luchtwaardig zijn verklaard.

6 6 EU verordening 3922/91 De belangrijkste EU verordening voor de luchtvaart is verordening 3922/91. Dit is de moeder van de luchtvaart verordeningen in de EU met in deze tijd vele amendementen op deze verordening, maar ze is nog steeds geldend. Deze verordening koppelt en implementeert alle ander aanbevelingen, verordeningen en verdragen van de EU uit die tijd aan elkaar zodat de vier vrijheden van verkeer zoals we die nu kennen binnen de EU mogelijk gemaakt is. Verordening 3922/91 verwijst rechtstreeks naar het verdrag van Maastricht met de artikelen 8a en 84 lid 2 uit dit verdrag. Waarbij opgemerkt moet worden dat EU verordening 3922/91 (1991) eerder van kracht is geworden dan het verdrag van Maastricht (1992). De vraag van de kip of het ei, of een uiting van politieke en ambtelijke stroperigheid. Verordening 3922/91 verwijst ook direct naar de aanbevelingen die gedaan zijn door de ECAC. Verordening 3922/91 zegt dat deze verordening voor alle civiele luchtvaart en civiele luchtvaartuigen geldt. Daar in de verordening 3922/91 Homebuilt vliegtuigen niet expliciet worden uitgesloten zoals in amendement verordening 216/2008 dat wel het geval is, is de aanbeveling INT.S/11-1 van de ECAC geen aanbeveling meer, maar is de aanbeveling INT.S/11-1 van de ECAC geïmplementeerd in de verordening 3922/91. Hetgeen recht doet aan artikel 8a van het verdrag van Maastricht C224. Verordening 3922/91 is de aanzet en de verplichting tot het op één noemer brengen van de technische eisen en standaarden in de luchtvaart, ook voor Homebuilt luchtvaartuigen die expliciet niet zijn uitgesloten van deze verordening. Dit geheel waarborgt het vrije verkeer van Personen, Goederen, Diensten en kapitaal, de vier vrijheden, zoals afgesproken. Uit de verplichting die neer is gelegd in verordening 3922/91 zijn andere verdragen en verordeningen ontstaan. Zo heeft het verdrag van Amsterdam C325 enige aanvullingen doen plaatsvinden op het verdrag van Maastricht. Het verdrag van Maastricht C224 heeft oog voor de vrijheid van verkeer van de persoon, de EU burger. Verordening 39221/91 koppelt artikel 8a en 84 lid 2 van het Verdrag van Maastricht hiervoor aan elkaar. Echter heeft het verdrag van Amsterdam C325 in artikel 80 alleen oog voor de vervoersondernemer en de transporteur, in commerciële zin. De EU burger wordt in het verdrag van Amsterdam uitgesloten van de vrijheid van verkeer binnen de lidstaten. Hier ontstaat dan ook een knelpunt met de verordening 216/2008, de 4 vrijheden worden daar door artikel 80 van het verdrag van Amsterdam geregeld voor het transportwezen en niet voor

7 de burger persoonlijk. Het oogpunt is commercieel en niet gericht op de vrijheid van verkeer van de persoon. In EU verordening 216/2008 is in bijlage 2 ( Annex II ) een lijst met luchtvaartuigen opgenomen die zijn uitgesloten van de verordening 216/2008. Daar de moeder verordening 3922/91 nog steeds geldend is vallen alle Annex II luchtvaartuigen uit verordening 216/2008 volgens artikel 4 lid 2 van de verordening 3922/91 terug naar de Nationale Competente Luchtvaart Autoriteit, waarbij de toekenning van luchtwaardigheid door deze Nationale Competente Luchtvaart Autoriteit door elke EU lidstaat dient te worden erkent als ware het zijn eigen toekenning. Binnen heel de Europese Unie heeft geen enkel luchtvaartuig dat door de verordening 216/2008 terug gegeven is aan de verordening 3922/91 iets te maken met de EASA, op geen enkele wijze of mannier. Dit zou veranderen als de EASA of de EU een verordening voor Annex II luchtvaartuigen zou opstellen, hetgeen in 2014 naar alle waarschijnlijkheid zal gebeuren. Dat elke Nationale Competente Luchtvaart Autoriteit van een EU lidstaat zich houden moet aan het gestelde in verordening 3922/91 is duidelijk, het is een verordening en vandaar uit een plicht voor elke EU lidstaat. Artikel 1 en artikel 2 van verordening 3922/91 geeft duidelijk aan wat er bedoeld wordt met luchtvaartuig en certificering in welke vorm dan ook. Artikel 2 en 7 van verordening 3922/91 geeft aan dat elk document dat wordt uitgegeven door een erkende competente EU luchtvaart autoriteit in welke vorm dan ook erkent dient te worden door de andere lidstaten van de EU. Dat het IVW zich houdt aan de technische norm die wordt gesteld in verordening 3922/91 is te zien aan artikel 2 van de Regeling Amateur Bouw Luchtvaartuigen. ( hierna RABL) Artikel 2 verwijst naar de gelijkwaardigheid van het veiligheidsniveau en de luchtwaardigheidseisen naar de CS 22, CS23, CS27, CS VLA en CS VLR standaarden voor Homebuilt luchtvaartuigen. Verder geeft het IVW in artikel 9 van de RABL aan zich aan artikel 6 en 7 te houden van verordening 3922/91 die lidstaten verplicht documenten zonder enige verder vorm van controle te accepteren die zijn uitgegeven door een competente luchtvaart autoriteit van een EU lidstaat. Hier gaat het niet om de controle door luchtvaart politie of de documenten geldig zijn en bij het luchtvaartuig horen. Het gaat hier om de verantwoording die een lidstaat neemt een luchtvaartuig luchtwaardig te verklaren, deze verantwoordelijkheid dient gerespecteerd te worden door de tweede lidstaat. De in verordening 3922/91 geïmplementeerde ECAC aanbeveling INT.S/11-1 wordt door het IVW na geleefd. EU verordening 3922/91 verklaard: dat zolang er geen regels door de EU zijn ontworpen voor een bepaalde categorie luchtvaartuig, deze luchtvaartuigen nationaal gehouden dienen te worden, waarbij de certificering van luchtwaardigheid door elke EU lidstaat dient te worden erkent als ware het zijn eigen certificering. Op deze wijze wordt het verdrag van Maastricht mogelijke gemaakt waarbij er geen binnen grenzen bestaan tussen de lidstaten van de EU en er een Gemeenschappelijk Luchtruim kan ontstaan zoals EU verordeningen 551/2004 en 785/2004 dat aangeven. Voor Annex II luchtvaartuigen zijn op dit moment door de EU of de EASA geen regels of verordeningen ontworpen, verwacht wordt dat dit zal gebeuren in

8 8 EU verordening 1033/2006 EU verordening 1033/2006 regelt binnen het gemeenschappelijke EU luchtruim, zoals dat is aangegeven in EU verordening 551/2004, het indienen van vluchtplannen. Waarbij het indienen van vluchtplannen alleen verplicht is voor IFR vluchten binnen het gemeenschappelijke EU luchtruim. Daarbij is de vraag of het indien van vluchtplannen verstandig is of niet een andere discussie. Waar het om gaat is dat volgens deze EU verordening men geen vluchtplan hoeft in te dienen als je van een ongecontroleerd veld via luchtruim G naar een ander ongecontroleerd veld binnen het Gemeenschappelijke Luchtruim van de EU vliegt. Als je in Duitsland van Flensburg naar Freiburg vliegt dien je ook geen vliegplan in, de vraag is waarom je indien je in het Gemeenschappelijke Luchtruim van de EU van Nordhorn/Lingen naar Lelystad vliegt wel een vliegplan in zou dienen? Volgens EU verordening 1033/2006 is dat niet verplicht. Nogmaals: de vraag of het indienen van een vluchtplan verstandig of veilig is, is een totaal andere en hier niet van belang. EU verordening 562/2006 EU verdrag 562/2006 is beter bekend als het Schengen Akkoord, en geeft ons elke vrijheid een zogenaamde binnengrens in de EU te passeren zonder enig beletsel. In deze verordening die ook geld voor de luchtvaart wordt gesproken over intern verkeer en ander verkeer. Waarbij het interne verkeer, het verkeer is tussen de EU lidstaten. En het andere verkeer, het verkeer is tussen de EU lidstaten en de derde landen. Waarbij het Verenigd Koninkrijk en Ierland een andere positie innemen, daar zij alleen buitengrenzen hebben omdat het eilanden zijn. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland maken wel deel uit van het Gemeenschappelijke luchtruim van de EU zoals dat beschreven is in EU verordening 551/2004.

ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet. 23.06.2017 16 MAART 2009 Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden voor de toelating tot het luchtverkeer aan bepaalde luchtvaartuigen die niet beschikken over een bewijs van luchtwaardigheid

Nadere informatie

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 27 juli 2012 (30.07) (OR. en) 12972/12 AVIATIO 119

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 27 juli 2012 (30.07) (OR. en) 12972/12 AVIATIO 119 RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 27 juli 2012 (30.07) (OR. en) 12972/12 AVIATIO 119 I GEKOME DOCUME T van: de Europese Commissie ingekomen: 25 juli 2012 aan: het secretariaat-generaal van de Raad van

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Ministerie van Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den

Nadere informatie

Voorstel voor een. VERORDENING (EG) nr. /.. VAN DE COMMISSIE van [ ]

Voorstel voor een. VERORDENING (EG) nr. /.. VAN DE COMMISSIE van [ ] Voorstel voor een VERORDENING (EG) nr. /.. VAN DE COMMISSIE van [ ] tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1702/2003 van de Commissie tot vaststelling van uitvoeringsvoorschriften inzake de luchtwaardigheid

Nadere informatie

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank GROEP / KLAS.. Naam: Ga www.schooltv.ntr.nl Zoek op trefwoord: EU Bekijk de clip Het ontstaan van de EU en maak de volgende vragen. Gebruik de pauzeknop

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ EASA-ADVIES NR. 06/2012. VERORDENING (EU) nr.../.. VAN DE COMMISSIE. van XXX

BIJLAGE BIJ EASA-ADVIES NR. 06/2012. VERORDENING (EU) nr.../.. VAN DE COMMISSIE. van XXX EUROPESE COMMISSIE Brussel, XXX [...](2012) XXX draft BIJLAGE BIJ EASA-ADVIES NR. 06/2012 VERORDENING (EU) nr..../.. VAN DE COMMISSIE van XXX houdende wijziging van Verordening (EU) nr. / tot vaststelling

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/133 VAN DE COMMISSIE

UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/133 VAN DE COMMISSIE L 25/14 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2019/133 VAN DE COMMISSIE van 28 januari 2019 tot wijziging van Verordening (EU) 2015/640 in verband met de invoering van nieuwe aanvullende luchtwaardigheidsspecificaties

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Ontwerp. VERORDENING (EU) nr.../2010 VAN DE COMMISSIE

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Ontwerp. VERORDENING (EU) nr.../2010 VAN DE COMMISSIE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Ontwerp Brussel, XXX C VERORDENING (EU) nr..../2010 VAN DE COMMISSIE van [ ] tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1702/2003 tot vaststelling van uitvoeringsvoorschriften

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Ontwerp. VERORDENING (EU) nr. /2010 VAN DE COMMISSIE

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Ontwerp. VERORDENING (EU) nr. /2010 VAN DE COMMISSIE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, XXX Ontwerp VERORDENING (EU) nr. /2010 VAN DE COMMISSIE van [ ] tot vaststelling van gemeenschappelijke gebruiksvereisten en werkprocedures voor het luchtruim

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL MOBILITEIT EN VERVOER Brussel, 18 januari 2019 REV1 - vervangt de kennisgeving aan belanghebbenden van 13 april 2018 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING

Nadere informatie

SPACE 53 Workshop RPAS Luchtvaartregelgeving

SPACE 53 Workshop RPAS Luchtvaartregelgeving SPACE 53 Workshop RPAS Luchtvaartregelgeving Inleiding Internationale structuur Nationale structuur Luchtvaartregels RPAS/Drones 24/11/2017 RPAS Airlaw 2 Internationale structuur International Civil Aviation

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Ontwerp. VERORDENING (EU) nr. / VAN DE COMMISSIE

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Ontwerp. VERORDENING (EU) nr. / VAN DE COMMISSIE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Ontwerp Brussel, C VERORDENING (EU) nr. / VAN DE COMMISSIE van [ ] tot vaststelling van technische voorschriften en administratieve procedures met betrekking tot

Nadere informatie

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Ministerie van Infrastructuur en Milieu Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus

Nadere informatie

Concept ten behoeve van internetconsultatie juli-augustus 2017

Concept ten behoeve van internetconsultatie juli-augustus 2017 Concept ten behoeve van internetconsultatie juli-augustus 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van..., nr. IENM/BSK tot wijziging van de Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen

Nadere informatie

13585/17 WST/sht/bb DGD 2

13585/17 WST/sht/bb DGD 2 Raad van de Europese Unie Brussel, 29 november 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0149 (E) 13585/17 JUSTCIV 249 SM 7 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE RAAD

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 232 Wijziging van de Wet luchtvaart en de Luchtvaartwet ter implementatie van verordening (EG) nr. 2111/2005 inzake de vaststelling van een

Nadere informatie

SAMENVATTING SYLLABUS

SAMENVATTING SYLLABUS SAMENVATTING SYLLABUS Julie Kerckaert Inleiding tot het Europees en internationaal recht Academiejaar 2014-2015 Inhoudsopgave Deel 2: Inleiding tot het Europees recht... 2 1. Het juridisch kader van het

Nadere informatie

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Ministerie van Verkeer en Waterstaat 1. EASA staat voor: A. European Aviation Safety Authority; B. European Aviation Safety Agency; C. European Aviation Safety Administration. 2. Een nationaliteitsvlag op een Nederlands luchtvaartuig is:

Nadere informatie

Informatie over regelgeving en verzekeringen. Oktober 2014. Zicht op drones

Informatie over regelgeving en verzekeringen. Oktober 2014. Zicht op drones Informatie over regelgeving en verzekeringen Oktober 2014 Zicht op drones Waarom deze brochure? Het gebruik van drones neemt snel toe. Brandweer en politie zetten drones bijvoorbeeld in voor inspectie

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 juli 2006 (27.07) (OR. en) 12036/06 Interinstitutioneel dossier: 2006/0121 (AVC)

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 juli 2006 (27.07) (OR. en) 12036/06 Interinstitutioneel dossier: 2006/0121 (AVC) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 26 juli 2006 (27.07) (OR. en) 12036/06 Interinstitutioneel dossier: 2006/0121 (AVC) CH 39 SOC 374 MI 157 ETS 16 SERVICES 35 ELARG 86 VOORSTEL van: de Europese Commissie

Nadere informatie

13581/17 WST/sht/bb DGD 2

13581/17 WST/sht/bb DGD 2 Raad van de Europese Unie Brussel, 29 november 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0148 (E) 13581/17 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: JUSTCIV 248 ACP 116 ESE 5 BESLUIT VAN

Nadere informatie

REGELGEVING CERTIFYING STAFF

REGELGEVING CERTIFYING STAFF REGELGEVING CERTIFYING STAFF Doel: Structuur regelgeving verduidelijken, Overlopen regelgeving Niet: regelgeving zelf Deze powerpoint vind je op www.lbs.be/cs Cursusmateriaal 3L Wetgeving Alles in deze

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 11 oktober 2016 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 11 oktober 2016 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 11 oktober 2016 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2016/0169 (E) 12326/16 JUSTCIV 237 COEST 226 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 24 november 2004 (26.11) (OR. en) 15130/04 JAI 490 ASIM 47

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 24 november 2004 (26.11) (OR. en) 15130/04 JAI 490 ASIM 47 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 24 november 2004 (26.11) (OR. en) 15130/04 JAI 490 ASIM 47 BEGELEIDENDE NOTA van: het voorzitterschap aan: het Coreper (2e deel) nr. vorig doc.: 14497/04 JAI 441 ASIM

Nadere informatie

(3) De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Comité douanewetboek, Artikel 1

(3) De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Comité douanewetboek, Artikel 1 L 256/58 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2018/1517 VAN DE COMMISSIE van 11 oktober 2018 tot vaststelling van gedetailleerde regels voor de tenuitvoerlegging van sommige bepalingen van Verordening (EU) 2018/581

Nadere informatie

PUBLIC RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 29 april 2003 (12.05) (OR. el) 8696/03 LIMITE VISA 70 COMIX 260

PUBLIC RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 29 april 2003 (12.05) (OR. el) 8696/03 LIMITE VISA 70 COMIX 260 Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 29 april 2003 (12.05) (OR. el) PUBLIC 8696/03 LIMITE VISA 70 COMIX 260 NOTA van: aan: Betreft: de Griekse delegatie de Groep visa Ontwerp-beschikking van de

Nadere informatie

L 96/20 NL Publicatieblad van de Europese Unie. VERORDENING (EG) Nr. 551/2004 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD.

L 96/20 NL Publicatieblad van de Europese Unie. VERORDENING (EG) Nr. 551/2004 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. L 96/20 NL Publicatieblad van de Europese Unie VERORDENING (EG) Nr. 551/2004 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 10 maart 2004 betreffende de organisatie en het gebruik van het gemeenschappelijk

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 25/08/2014

Datum van inontvangstneming : 25/08/2014 Datum van inontvangstneming : 25/08/2014 Vertaling C-359/14 1 Datum van indiening: 23 juli 2014 Verwijzende rechter: Zaak C-359/14 Verzoek om een prejudiciële beslissing Vilniaus miesto apylinkės teismas

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 11 oktober 2016 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 11 oktober 2016 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 11 oktober 2016 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2016/0173 (E) 12328/16 JUSTCIV 239 COREE 8 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE RAAD

Nadere informatie

Gelet op artikel 5.7 van de Wet luchtvaart en artikel 56 van het Luchtverkeersreglement;

Gelet op artikel 5.7 van de Wet luchtvaart en artikel 56 van het Luchtverkeersreglement; Datum Nummer HDJZ/LUV HOOFDDIRECTIE JURIDISCHE ZAKEN Onderwerp Regeling van de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, houdende nadere regels voor vluchten met een modelvliegtuig (Regeling modelvliegen)

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 11 oktober 2016 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 11 oktober 2016 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 11 oktober 2016 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2016/0168 (E) 12327/16 JUSTCIV 238 COLAC 69 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE RAAD

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 6 oktober 2015 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 6 oktober 2015 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 6 oktober 2015 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2011/0444 (E) 12103/15 JUSTCIV 202 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE RAAD waarbij

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 29 november 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 29 november 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 29 november 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0153 (E) 13587/17 JUSTCIV 251 COLAC 111 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 29 november 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 29 november 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 29 november 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0150 (E) 13586/17 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: JUSTCIV 250 COLAC 110 ACP 118 ISL 39

Nadere informatie

VEILIGHEIDS REGLEMENT

VEILIGHEIDS REGLEMENT versie 8 VEILIGHEIDS REGLEMENT Algemeen: Modelvliegers vallen onder het Basis Veiligheidsreglement Modelvliegsport en de Regeling Modelvliegen van de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat van 2 december

Nadere informatie

DRONES Ontwikkelingen regelgeving in Nederland. Hanneke van Traa-Engelman Journée Schadee 13 april 2017

DRONES Ontwikkelingen regelgeving in Nederland. Hanneke van Traa-Engelman Journée Schadee 13 april 2017 DRONES Ontwikkelingen regelgeving in Nederland Hanneke van Traa-Engelman Journée Schadee 13 april 2017 Door de voortschrijdende technologie blijft het aantal toepassingen waarvoor drones kunnen worden

Nadere informatie

BIJLAGE. bij het. Voorstel voor een besluit van de Raad

BIJLAGE. bij het. Voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 5.3.2015 COM(2015) 103 final ANNEX 1 BIJLAGE bij het Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting van de overeenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 7 februari 207 (OR. en) 206/0075 (COD) PE-CONS 64/6 VISA 44 COEST 344 COMIX 852 CODEC 93 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: VERORDENING

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij. Voorstel voor een besluit van de Raad

ANNEX BIJLAGE. bij. Voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.4.2018 COM(2018) 176 final ANNEX BIJLAGE bij Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, van de Overeenkomst tussen de Europese

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 7 februari 2014 (OR. en) 6211/14 ADD 1 AVIATION 37

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 7 februari 2014 (OR. en) 6211/14 ADD 1 AVIATION 37 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 7 februari 2014 (OR. en) 6211/14 ADD 1 AVIATION 37 BEGELEIDENDE NOTA van: de Europese Commissie ingekomen: 4 februari 2014 aan: Betreft: secretariaat-generaal van de

Nadere informatie

vanstate /1 /V1. Datum uitspraak: 26 november 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

vanstate /1 /V1. Datum uitspraak: 26 november 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Raad vanstate 201110052/1 /V1. Datum uitspraak: 26 november 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb) op

Nadere informatie

Wijziging van de Wet luchtvaart en enkele andere wetten (Verzamelwet luchtvaart)

Wijziging van de Wet luchtvaart en enkele andere wetten (Verzamelwet luchtvaart) Nota naar aanleiding van het verslag Wijziging van de Wet luchtvaart en enkele andere wetten (Verzamelwet luchtvaart) Met belangstelling heb ik kennisgenomen van het verslag van de vaste commissie voor

Nadere informatie

Naar aanleiding van de vele vragen die we krijgen, heeft het ILT onderstaand voor u de meest voorkomende vragen incl. antwoord op een rij gezet.

Naar aanleiding van de vele vragen die we krijgen, heeft het ILT onderstaand voor u de meest voorkomende vragen incl. antwoord op een rij gezet. Naar aanleiding van de vele vragen die we krijgen, heeft het ILT onderstaand voor u de meest voorkomende vragen incl. antwoord op een rij gezet. Wat is de aanleiding voor het nietig verklaren van de medisch

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 9 april 207 (OR. en) 206/025 (COD) PE-CONS 3/7 VISA 8 COEST 55 COMIX 62 CODEC 295 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: VERORDENING VAN

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ EASA-ADVIES NR. 07/2013. VERORDENING (EU) nr.../.. VAN DE COMMISSIE. van XXX

BIJLAGE BIJ EASA-ADVIES NR. 07/2013. VERORDENING (EU) nr.../.. VAN DE COMMISSIE. van XXX EUROPESE COMMISSIE Brussel, XXX [...](2013) XXX draft BIJLAGE BIJ EASA-ADVIES NR. 07/2013 VERORDENING (EU) nr..../.. VAN DE COMMISSIE van XXX tot wijziging van Verordening (EG) nr. 748/20012 van de Commissie

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2006 359 Wet van 5 juli 2006 tot wijziging van de Wet luchtvaart ter uitvoering van een viertal verordeningen van de Europese Unie op het terrein

Nadere informatie

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMENE TOELICHTING 1. Samenvatting Bilaterale luchtvaartakkoorden omvatten de beginselen van de opsomming van de uitgewisselde vrijheden, de aanwijzing van de luchtvervoerders,

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 3.7.2017 COM(2017) 357 final 2017/0148 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD waarbij Luxemburg en Roemenië worden gemachtigd om, in het belang van de Europese Unie, de

Nadere informatie

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Korte omschrijving: Leerlingen gaan aan de slag met actuele Europese dilemma s. Er zijn vijf dilemma s. U kunt zelf kiezen welke dilemma s u aan de orde stelt.

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij. Voorstel voor een besluit van de Raad

ANNEX BIJLAGE. bij. Voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.4.2018 COM(2018) 174 final ANNEX BIJLAGE bij Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, van de Overeenkomst tussen de Europese

Nadere informatie

PUBLIC. Brussel, 29 oktober 2003 (05.11) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE 13967/03 LIMITE JUSTCIV 208 TRANS 275

PUBLIC. Brussel, 29 oktober 2003 (05.11) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE 13967/03 LIMITE JUSTCIV 208 TRANS 275 Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 29 oktober 2003 (05.11) 13967/03 LIMITE PUBLIC JUSTCIV 208 TRANS 275 NOTA van: het voorzitterschap aan: het Comité burgerlijk recht (algemene vraagstukken)

Nadere informatie

7107/15 JVS/jvc DGD 1. Raad van de Europese Unie. Brussel, 28 april 2015 (OR. en) 7107/15. Interinstitutioneel dossier: 2015/0049 (NLE)

7107/15 JVS/jvc DGD 1. Raad van de Europese Unie. Brussel, 28 april 2015 (OR. en) 7107/15. Interinstitutioneel dossier: 2015/0049 (NLE) Raad van de Europese Unie Brussel, 28 april 2015 (OR. en) 7107/15 Interinstitutioneel dossier: 2015/0049 (NLE) VISA 85 COLAC 20 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Overeenkomst tussen de

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 17.6.2003 COM(2003) 348 definitief 2003/0127 (CNS) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD waarbij de lidstaten worden gemachtigd in het belang van de Europese

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie 25 juli 2001 WERKDOCUMENT over het voorstel voor een verordening van de Raad betreffende het Gemeenschapsoctrooi (COM(2000)

Nadere informatie

EU Commissie: CE markering van drainagesystemen in groene daken wel verplicht! Bouwproducten zijn geen speelgoed

EU Commissie: CE markering van drainagesystemen in groene daken wel verplicht! Bouwproducten zijn geen speelgoed EU Commissie: CE markering van drainagesystemen in groene daken wel verplicht! Bouwproducten zijn geen speelgoed Christian Brensing spreekt met Vicente Leoz Argüelles, hoofd van unit I 5 European Commission

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de Europese Unie; (met Protocollen) Maastricht, 7 februari 1992

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de Europese Unie; (met Protocollen) Maastricht, 7 februari 1992 10 (1992) Nr. 13 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2012 Nr. 182 A. TITEL Verdrag betreffende de Europese Unie; (met Protocollen) Maastricht, 7 februari 1992 B. TEKST De Nederlandse

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 7 juni 2017 (OR. en) 2015/0134 (COD) PE-CONS 20/17 VISA 154 COMIX 316 CODEC 719 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: VERORDENING VAN

Nadere informatie

Bekende afzenders. Nieuwe Europese regelgeving voor luchtvracht.

Bekende afzenders. Nieuwe Europese regelgeving voor luchtvracht. Bekende afzenders Nieuwe Europese regelgeving voor luchtvracht. NCTb taken en bevoegdheden Defensie KMar AIVD NCCB RNV Financiën CBB VDB BZ OM LOCC BZK NCC Douane OvJ MIVD RID KLPD IND ECD Justitie AZ

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17.2.2014 COM(2014) 70 final 2014/0036 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de ondertekening, namens de Unie, van de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Samenvatting Europees Recht

Samenvatting Europees Recht Samenvatting Europees Recht Week 1 Export en Europees recht Leerdoelen H4 (Nadruk of EU verdrag en EU werkingsverdrag) - De juridische vormen van export beschrijven - De basisstructuur van de Europese

Nadere informatie

2. kennelijk ook van mening is dat verzoeker geen recht had op schadevergoeding.

2. kennelijk ook van mening is dat verzoeker geen recht had op schadevergoeding. Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat de Inspectie Verkeer en Waterstaat in de reactie op zijn klacht over Martinair heeft geconcludeerd dat er geen sprake is van een vermeende overtreding van

Nadere informatie

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 77, lid 2, onder a),

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 77, lid 2, onder a), L 198/24 VERORDENING (EU) 2017/1370 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 4 juli 2017 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1683/95 van de Raad betreffende de invoering van een uniform visummodel

Nadere informatie

ECLI:NL:RBBRE:2011:5319

ECLI:NL:RBBRE:2011:5319 ECLI:NL:RBBRE:2011:5319 Instantie Rechtbank Breda Datum uitspraak 06-12-2011 Datum publicatie 22-05-2017 Zaaknummer AWB- 11_1954 Formele relaties Hoger beroep: ECLI:NL:CRVB:2013:BZ2178, Bekrachtiging/bevestiging

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 28 945 (R 1737) Goedkeuring van het op 28 mei 1999 te Montreal tot stand gekomen Verdrag tot het brengen van eenheid in enige bepalingen inzake

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 23 september 2014 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 23 september 2014 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 23 september 2014 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2014/0021 (E) 12052/14 JUSTCIV 206 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE RAAD betreffende

Nadere informatie

MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG!

MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG! MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG! I.I De geboorte van de Europese Unie Zoals jullie waarschijnlijk wel weten zijn er de vorige eeuwen veel oorlogen in Europa geweest. Vooral de Eerste en de Tweede Wereldoorlog

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie verzoekschriften 29.11.2013 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift 0570/2012, ingediend door Maria Teresa Magnifico (Italiaanse nationaliteit), over erkenning

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 17 december 2015 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2015/0314 (NLE) 15405/15 ASIM 176 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 16 december 2015 aan: Nr. Comdoc.: Betreft:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 32 467 Oprichting van het College voor de rechten van de mens (Wet College voor de rechten van de mens) Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID HEIJNEN Ontvangen

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1994 Nr. 266

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1994 Nr. 266 15 (1965) Nr. 5 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1994 Nr. 266 A. TITEL Verdrag tot instelling van één Raad en één Commissie welke de Europese Gemeenschappen gemeen hebben, met

Nadere informatie

5. Protocol tot vaststelling van het statuut van de. Europese Investeringsbank

5. Protocol tot vaststelling van het statuut van de. Europese Investeringsbank De Slotakte vermeldt de verbindende protocollen en de niet-verbindende verklaringen Slotakte De CONFERENTIE VAN DE VERTEGENWOORDIGERS VAN DE REGERINGEN VAN DE LIDSTATEN, bijeen te Brussel op 30 september

Nadere informatie

MODULE II. Wat heb jij aan de Europese Unie?

MODULE II. Wat heb jij aan de Europese Unie? MODULE II Wat heb jij aan de Europese Unie? In de Europese Unie ben je als consument goed beschermd. Producten moeten aan allerlei veiligheidsvoorschriften voldoen, reclame mag niet misleidend zijn en

Nadere informatie

7111/15 JVS/mg DGD 1. Raad van de Europese Unie. Brussel, 28 april 2015 (OR. en) 7111/15. Interinstitutioneel dossier: 2015/0048 (NLE)

7111/15 JVS/mg DGD 1. Raad van de Europese Unie. Brussel, 28 april 2015 (OR. en) 7111/15. Interinstitutioneel dossier: 2015/0048 (NLE) Raad van de Europese Unie Brussel, 28 april 2015 (OR. en) 7111/15 Interinstitutioneel dossier: 2015/0048 (NLE) VISA 87 COLAC 22 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Overeenkomst tussen de

Nadere informatie

9317/17 pro/gra/sl 1 D 2A

9317/17 pro/gra/sl 1 D 2A Raad van de Europese Unie Brussel, 19 mei 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2016/0190 (CNS) 9317/17 JUSTCIV 113 NOTA van: aan: het voorzitterschap nr. vorig doc.: WK 5263/17 Nr. Comdoc.: 10767/16

Nadere informatie

15414/14 van/mak/sv 1 DG D 2A

15414/14 van/mak/sv 1 DG D 2A Raad van de Europese Unie Brussel, 20 november 2014 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2012/0360 (COD) 15414/14 JUSTCIV 285 EJUSTICE 109 CODEC 2225 NOTA van: aan: het voorzitterschap het Comité van

Nadere informatie

Integratie van afstandbestuurde luchtvaartuigen in niet-afgescheiden luchtruim

Integratie van afstandbestuurde luchtvaartuigen in niet-afgescheiden luchtruim Belgische Luchtvaartautoriteit Directoraat Generaal Luchtvaart Integratie van afstandbestuurde luchtvaartuigen in niet-afgescheiden luchtruim VVSG Mechelen, 22 september, 2015 Hoofdstuk 1: internationaal

Nadere informatie

is een domme zet 1 Inleiding in het recht 1.1 Inleiding

is een domme zet 1 Inleiding in het recht 1.1 Inleiding 1 Inleiding in het recht 1.1 Inleiding Om de samenleving rechtvaardig te ordenen zijn er regels nodig die door de overheid zijn gemaakt. Al die (gedrags)regels bij elkaar noemen we recht. Het is de taak

Nadere informatie

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep.

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep. Meander Samenvatting groep 7 Thema 2 Om ons heen Samenvatting Landschappen Landschappen in Europa zijn heel verschillend. Nederland is een heel vlak land. Frankrijk is een land met heuvels en bergen. Zweden

Nadere informatie

*** ONTWERPAANBEVELING

*** ONTWERPAANBEVELING EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie juridische zaken 26.9.2014 2013/0184(E) *** ONTWERPAANBEVELING over het ontwerp van besluit van de Raad inzake de goedkeuring namens de Europese Unie van het Protocol

Nadere informatie

(" ZIEKTEVERZEKERING VOOR BEJAARDEN "). (VERZOEK OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING, INGEDIEND DOOR DE NATIONAL INSURANCE COMMISSIONER TE LONDEN).

( ZIEKTEVERZEKERING VOOR BEJAARDEN ). (VERZOEK OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING, INGEDIEND DOOR DE NATIONAL INSURANCE COMMISSIONER TE LONDEN). ARREST VAN HET HOF (DERDE KAMER) VAN 24 APRIL 1980. UNA COONAN TEGEN INSURANCE OFFICER. (" ZIEKTEVERZEKERING VOOR BEJAARDEN "). (VERZOEK OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING, INGEDIEND DOOR DE NATIONAL INSURANCE

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Ontwerp. VERORDENING (EU) nr. / VAN DE COMMISSIE

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Ontwerp. VERORDENING (EU) nr. / VAN DE COMMISSIE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, C Ontwerp VERORDENING (EU) nr. / VAN DE COMMISSIE van [ ] tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1178/2011 van de Commissie tot vaststelling van technische

Nadere informatie

Luchtruim. (H) Special VFR Helikopters. Tot 3500 ft AMSL is er vrije hoogtekeuze (ICAO 3000 ft AGL) daarboven moet volgens het kruishoogtesysteem

Luchtruim. (H) Special VFR Helikopters. Tot 3500 ft AMSL is er vrije hoogtekeuze (ICAO 3000 ft AGL) daarboven moet volgens het kruishoogtesysteem Inhoud 1 Bewijzen van Bevoegdheid en Ratings... 7 1.1 Brevetten... 7 1.2 Ratings en Endorsements... 10 1.3 Vliegerlogboek... 13 1.4 Medische verklaring... 14 2 Luchtvaartuigen... 16 2.1 Definitie... 16

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 47829 28 december 2015 Vergunning burgermedegebruik exploitant militaire luchthaven Eindhoven ten behoeve van Eindhoven

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2006R1412 NL 01.07.2013 003.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EG) Nr. 1412/2006 VAN DE RAAD van 25

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord / 9. Inleiding / 11

Inhoudsopgave. Voorwoord / 9. Inleiding / 11 Inhoudsopgave Voorwoord / 9 Inleiding / 11 1 Het toepasselijke recht op de internationale arbeidsovereenkomst / 13 1.1 Inleiding / 13 1.2 Rome I-Verordening en het EVO-Verdrag / 13 1.3 Arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

BIJLAGE. bij. Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD

BIJLAGE. bij. Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.12.2017 COM(2017) 830 final ANNEX 1 BIJLAGE bij Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot aanvulling van het Besluit van de Raad van 22 mei 2017 waarbij machtiging wordt

Nadere informatie

Krachtenveld Europese Unie

Krachtenveld Europese Unie Krachtenveld Europese Unie Korte omschrijving De leerlingen plaatsen de begrippen op de juiste plek in de puzzel, waardoor ze een overzicht krijgen van de belangrijkste instellingen binnen de Europese

Nadere informatie

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Ministerie van Verkeer en Waterstaat 1. Wat zijn de verschillen tussen een wet en een AMvB? A. een AMvB komt sneller tot stand en is makkelijker te wijzigen en regelt zaken meer in detail; B. een AMvB komt sneller tot stand en is makkelijker

Nadere informatie

Krachtenveld Europese Unie

Krachtenveld Europese Unie Krachtenveld Europese Unie Korte omschrijving De leerlingen plaatsen de begrippen op de juiste plek in de puzzel, waardoor ze een overzicht krijgen van de belangrijkste instellingen binnen de Europese

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 13 februari 2015 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 13 februari 2015 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 13 februari 2015 (OR. en) 6126/15 AVIATION 18 BEGELEIDENDE NOTA van: de Europese Commissie ingekomen: 9 februari 2015 aan: Nr. Comdoc.: D034510/03 Betreft: het secretariaat-generaal

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 5.3.2015 COM(2015) 103 final 2015/0062 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting van de overeenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Arabische

Nadere informatie

Regeling historische luchtvaart Geldend van t/m heden

Regeling historische luchtvaart Geldend van t/m heden Regeling historische luchtvaart Geldend van 01-07-2016 t/m heden Regeling houdende regels inzake historische luchtvaart De Minister van Verkeer en Waterstaat, Gelet op artikel 3.13, vijfde lid, van de

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 4 november 2003 (OR. en) 13915/03 ENFOPOL 92 COMIX 642

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 4 november 2003 (OR. en) 13915/03 ENFOPOL 92 COMIX 642 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 4 november 2003 (OR. en) 13915/03 ENFOPOL 92 COMIX 642 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Resolutie van de Raad betreffende de beveiliging van de bijeenkomsten

Nadere informatie

VERTALING LUCHTVERVOERSOVEREENKOMST. EU/US/IS/NO/nl 1

VERTALING LUCHTVERVOERSOVEREENKOMST. EU/US/IS/NO/nl 1 VERTALING LUCHTVERVOERSOVEREENKOMST EU/US/IS/NO/nl 1 Ten eerste, DE VERENIGDE STATEN VAN AMERIKA (hierna "de Verenigde Staten" genoemd), HET KONINKRIJK BELGIË, DE REPUBLIEK BULGARIJE, DE TSJECHISCHE REPUBLIEK,

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 28.10.2016 COM(2016) 694 final 2016/0343 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD inzake de sluiting, namens de Europese Unie, van een overeenkomst tot wijziging van de Overeenkomst

Nadere informatie

Krachtenveld Europese Unie

Krachtenveld Europese Unie Krachtenveld Europese Unie Korte omschrijving De leerlingen plaatsen de begrippen op de juiste plek in de puzzel, waardoor ze een overzicht krijgen van de belangrijkste instellingen binnen de Europese

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1995 Nr. 176

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1995 Nr. 176 42 (1995) Nr. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1995 Nr. 176 A. TITEL Protocol betreffende de toetreding van de Republiek Oostenrijk tot het Akkoord tussen het Koninkrijk der

Nadere informatie

De Verordening EG nr. 2201/2003 en de erkenning en de tenuitvoerlegging van beslissingen inzake huwelijkszaken en ouderlijke verantwoordelijkheid

De Verordening EG nr. 2201/2003 en de erkenning en de tenuitvoerlegging van beslissingen inzake huwelijkszaken en ouderlijke verantwoordelijkheid INTERNATIONAAL ADVOCATENKANTOOR ADVOCAAT DR. ALFONSO MARRA JURIST VERTALER BEVOEGDHEID VOOR DE TWEETALIGHEID DUITS ITALIAANS VAN DE ZELFSTANDIGE PROVINCIE BOLZANO GESLAAGD VOOR HET STAATSEXAMEN VAN DUITSE

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.12.2011 COM(2011) 911 definitief 2011/0447 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD inzake de verklaring van aanvaarding door de lidstaten, in het belang van de Europese

Nadere informatie

Organisaties. 3 Nationale en Internationale organisaties. 3.1 Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Toezicht. Schorsing.

Organisaties. 3 Nationale en Internationale organisaties. 3.1 Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Toezicht. Schorsing. Inhoud 1 Bewijzen van Bevoegdheid en Ratings... 7 1.1 Brevetten... 7 1.2 Ratings en Endorsements... 10 1.3 Vliegerlogboek... 13 1.4 Medische verklaring... 14 2 Luchtvaartuigen... 16 2.1 Definitie... 16

Nadere informatie