Aanwezige raadsleden: de heer K.P. Berghuis. mevrouw E.P. van den Broek. de heer H.W. van Gelder. de heer M.H.J. Halsema. de heer H.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanwezige raadsleden: de heer K.P. Berghuis. mevrouw E.P. van den Broek. de heer H.W. van Gelder. de heer M.H.J. Halsema. de heer H."

Transcriptie

1 Notulen van de vergadering van de raad van de gemeente De Marne gehouden op dinsdag, 27 januari 2009 om uur in het gemeentehuis, R. Ritzemastraat 2 in Leens. Aanwezige raadsleden: de heer K.P. Berghuis mevrouw E.P. van den Broek de heer H.W. van Gelder de heer M.H.J. Halsema de heer H. van der Heide de heer W.G.J. Limberger de heer J. Roffel de heer J.P. van der Vis mevrouw J.H. Vogel de heer T.M. de Vries de heer B.S.H. Wiertsema de heer F.P. van der Zee Afwezige raadsleden: de heer H. Gesink de heer J.B. Schouten van Schagen de heer L. Smook Voorzitter: de heer M.H.J. Halsema - tevens raadslid Wnd.griffier: mevrouw M. Hegeman-van Eisden Aanwezige overige leden burgemeester en wethouders:

2 de heer N. Bakker de heer M. van Dijk de heer J.L. Hiemstra mevrouw A. Imminga - wethouder - wethouder - wethouder - wnd. gemeentesecretaris 1. Opening, vaststelling agenda en mededelingen. De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom. Spreker deelt mee dat de voorzitter, mevrouw Stam deze vergadering niet kan voorzitten. Hij constateert dat de agenda wordt vastgesteld met dien verstande dat wegens het ontbreken van stukken, punt 10 (Begrotingswijzigingen) wordt afgevoerd. 2. Spreekrecht voor het publiek. Geen van de aanwezigen maakt gebruik van het spreekrecht. 3. Aanwijzen primus bij hoofdelijke stemming. Overeenkomstig het bepaalde in artikel 16 van het reglement van orde voor de vergaderingen van de raad wordt overgegaan tot aanwijzing van de primus. Daartoe wordt getrokken nummer 8 de heer Roffel. 4. Vaststelling notulen alsmede de lijst van toezeggingen. notulen 25 november 2008 Mevrouw Van den Broek stelt voor om onder punt 7 op blz. 8, de 3 e regel van boven als volgt te wijzigen: Momenteel zijn er 17 gebruikers van de Voedselbank in deze gemeente en het ziet er naar uit dat dit aantal toeneemt. De notulen worden met inachtneming van de voorgestelde wijziging vastgesteld. notulen 16 december 2008 De notulen worden ongewijzigd vastgesteld. lijst van toezeggingen: De heer Roffel lijkt het gewenst dat bij de toezeggingen data worden toegevoegd want op de eerste pagina is dat alleen bij de eerste gebeurd. In het geval dit gewijzigd moet worden dan

3 kan dat door de raad worden gedaan. De nummers 24, 25 en 26 zijn inmiddels afgewikkeld. Toezeggingen waaraan binnen een erg beperkte tijd gereageerd kan worden hoeven wat hem betreft niet op deze lijst te komen De heer Wiertsema is het ten aanzien van het laatste niet eens met de heer Roffel. Toezeggingen waaraan nog niet is voldaan moeten volgens hem gehandhaafd blijven op de lijst. De heer Roffel meent dat de raad in voorkomende gevallen altijd in staat is om zaken weer op te voeren. De heer Wiertsema wijst er op dat van de nummers 25 en 26 nog bepaalde onderdelen moeten worden gepresenteerd aan de raad waardoor ze niet afgevoerd moeten worden. De heer Berghuis is het met de heer Roffel eens want deze lijst beschouwt hij niet als serieus. Er horen data bij te worden gezet. Het is ook gewenst om kritisch te bekijken wat al dan niet op de lijst moet komen. De voorzitter constateert dat het presidium de lijst nog aan een kritische beschouwing moet onderwerpen. Punt 23 V.V. Eenrum De heer Limberger constateert dat volgens de memo het contact met deze vereniging positief is verlopen. Het is een positieve ontwikkeling als met problemen van burgers serieus wordt omgegaan. Dit laatste geldt ook bij de bewoners van de Hoofdstraat in Pieterburen. De voorzitter neemt hiervan kennis. 5. Ingekomen stukken. opiniërende bespreking: Punt A6 Lauwersoog. Jaarrekening en begroting Exploitatiemaatschappij Havencomplex De heer Wiertsema vindt dat de presentatie van de jaarrekening 2007 te laat is en dat dit eerder moet. De voorzitter zegt toe dat dit voortaan gaat gebeuren. Punt A7 Schrijven J. van der Laan en A. Klont te Pieterburen De heer Van der Vis constateert dat na de realisatie van het Masterplan Pieterburen het een en ander is misgegaan en zou graag zien dat dit nog eens serieus worden bekeken.

4 De heer Roffel heeft al kennisgenomen van de principe-uitspraak van het college terwijl nu wordt voorgesteld om deze zaak in handen te stellen van haar en dat is erg vlug. Het lijkt hem wenselijk om de hele problematiek rond de parkeerplaats met daarbij de handhaving van de verleende vergunningen nog eens aan de orde komt. De heer Berghuis vraagt aan het college om op erg korte termijn (vóór de aanvang van het seizoen) de verzoeken van briefschrijvers te bekijken en dan met name de doorgang naar het parkeerterrein. De heer Van Gelder constateert dat de raad het Masterplan heeft vastgesteld en vindt dat niet te nadrukkelijk op individuele verlangens van burgers moet worden ingegaan. Met het voorstel om dit schrijven in handen te stellen van het college is hij het eens. De heer Roffel merkt op dat de vorige keer de voorzitter een aantal keren heeft gezegd dat de raad op de stoel van het college ging zitten want daar verzet hij zich tegen. Het is bezwaarlijk dat het advies van het college al in de krant stond nog voordat de raad daarover was geïnformeerd. Het gaat hem om de wijze waarop het college omgaat met de raad. De heer Van Gelder vindt dat het college deze zaak in een breed perspectief tegen het licht moet houden en in die zin moet nadenken over dit verzoek. Doordat er in de krant commotie is ontstaan omdat dit wordt voorgelegd aan de raad en de wethouder wordt gevraagd daarop te reageren; gaat zich buiten de raad om een heel spel afspelen. De raad bepaalt welke kant het opgaat met Pieterburen en het college bekijkt hoe dat wordt ingevuld en informeert de raad daarover. Aan alle krantenartikelen over deze zaak stoort hij zich. De heer Roffel merkt op dat kranten de ontwikkelingen scherp volgen. Daarom is het raadzaam om niet te snel de publiciteit te zoeken. De heer Wiertsema wacht het advies van het college af. Het verzoek moet serieus worden bekeken en zou graag zien dat vóór half maart het advies wordt gepresenteerd. De heer Hiemstra vindt dat bij het maken van een advies het van belang is om daar ook de visie van de raad te betrekken. Bij de aanleg van het multifunctioneel plein is duidelijk en ook met verschillende partijen afgesproken dat geen verbindingen naar de Hoofdstraat zouden worden aangelegd. In die zin heeft hij gereageerd op gestelde vragen. Het is mogelijk dat die visie wijzigt nadat een en ander is onderzocht. De heer Wiertsema vraagt of dit onderzoek vóór half maart kan plaatsvinden. De heer Hiemstra kan dit nu niet toezeggen omdat hij dit eerst wil bespreken met de betrokken ambtenaren. Punt A8 Schrijven Jeugdsoos Happy Station over Oud en Nieuw De heer Wiertsema kon de reactie van de burgemeester op de Jeugdsoos in Wehe-den Hoorn waarderen. Is inmiddels een gesprek gevoerd met het bestuur en hoe gaat dit nu verder. De heer Van der Vis sluit zich hierbij aan.

5 De heer Van Dijk antwoordt dat het gesprek staat gepland voor begin februari zodat er niets naders over gezegd kan worden. Punt B3 Splitsing Essent: gevolgen gemeentelijke aandelen De heer Wiertsema heeft kennisgenomen van de stukken en vindt dat de raad over alle opties moet worden geïnformeerd over de voor- en nadelen. Het is beter om dit niet te betrekken bij de Berap of de Kadernota want het gaat hier om aanzienlijke bedragen waarover door de raad een besluit moet worden genomen. De heer Roffel verwacht dat zowel de splitsing alsook de gevolgen uitgebreid en afzonderlijk ter besluitvorming zullen worden voorgelegd aan de raad. De heer Van Dijk merkt op dat inmiddels een bod is gedaan op de aandelen van Essent waarover door de raad een besluit moet worden genomen. Met de provincie en de vereniging van noordelijke aandeelhouders zit deze gemeente op het spoor om te besluiten tot verkoop van de aandelen. Het is echter aan de raad om dienaangaande een besluit te nemen. De invloed van deze gemeente is erg gering. We hoeven ons ook niet rijk te rekenen want momenteel staat als inkomenspost het dividend van Essent in begroting opgenomen en daar zal dan een eind aan komen. Midden 2009 zal in de vergadering van aandeelhouders van Essent over de verkoop een besluit worden genomen. Over deze verkoop worden vergaderingen gehouden en hij roept alle raadsleden op om deze te bezoeken. Bij het maken van voorstellen denkt hij zich te laten leiden door dit gezamenlijk ter hand te nemen en zich daar door te laten leiden. De raad moet beseffen dat haar invloed gering is maar zij moet dienaangaande wel zelfstandig een besluit nemen. De splitsing van Essent is opgedragen door de Kamer en de afstand tot dit nutsbedrijf is dusdanig groot dat hij op zichzelf genomen niet ongelukkig is met deze verkoop. De heer Roffel neemt met genoegen kennis van de reactie van de wethouder. De heer Van Gelder merkt op dat de splitsing nog niet een feit is en er wordt gewag gemaakt van verstrekkende consequenties. Het begint er op te lijken dat de landelijke overheid bepaalde ontwikkelingen ongewenst vindt om daarover lagere overheden als eigenaar een besluit over te laten nemen maar eigenlijk zegt de wethouder dat onze inbreng zo gering is dat wij niet in staat zijn om hierover een besluit te nemen. De heer Berghuis vindt deze discussie te ver voeren. In het gepresenteerde stuk wordt alleen kennisgegeven van de splitsing. De verkoop staat nu niet op de agenda. De kennis die wij nu hebben is gebaseerd op krantenberichten en dat is gevaarlijk. De heer Wiertsema heeft gevraagd om eventuele verkoop voor te leggen aan de raad en dat is toegezegd. Punt B4 Decembercirculaire gemeentefonds De heer Van der Vis merkt op dat in de bijdrage uit het gemeentefonds een tegemoetkoming mogelijk is voor een vrijwilligersverzekering. Hoe is dit hier geregeld en kan bekeken worden of daaraan behoefte is.

6 De heer Wiertsema krijgt de indruk dat de baten twee keer worden uitgegeven. Enerzijds om als dekking te dienen voor de OZB en anderzijds voor de invoering van de WABO en het Elektronisch Kinddossier. Er is besloten om het geld te bestemmen voor de OZB zodat voor andere doeleinden het geld elders vandaan moet komen. De heer Van Dijk antwoordt dat de heer Wiertsema gelijk heeft. Het geld voor de WABO en het Elektronisch Kinddossier wordt geput uit de algemene reserve. Alle zaken waarvoor geen voorstel was, zijn niet meegenomen in de begroting. Als de gemeente wordt verplicht om dat op te pakken dan zal daartoe een voorstel worden gedaan aan de raad. De gemeente heeft geen vrijwilligersverzekering. Iedere organisatie heeft dat voor zichzelf gedaan. Het college heeft dit nog niet besproken maar het lijkt hem wenselijk dat de gemeente hiertoe overgaat en meeneemt in de Kadernota. besluitvorming: Zonder hoofdelijke stemming wordt overeenkomstig de voorstellen besloten. 6. Rapportage vermindering administratieve lasten. opiniërende bespreking: De heer Van der Vis is voorstander van vermindering van de administratieve lasten. In het verleden heeft de VVD daartoe voorstellen gedaan. Het blijkt dat veel zaken kunnen worden vereenvoudigd en het frappeert hem dat Lex Nova voor kapvergunningen dezelfde procedure bepleit als eerder door zijn fractie gedaan. Het college wil de huidige kapverordening handhaven en hij is het daar niet mee eens. Er is een lijst met monumentale bomen die hooguit moet worden aangepast zodat er weinig kosten behoeven te worden gemaakt. Burgers verkrijgen na aanpassing meer vrijheid en daar is men bij gebaat. Het zal altijd zo zijn dat er burgers blijven die zich niet aan de gestelde regels houden. Daarom blijft controle noodzakelijk en moet er strenger gehandhaafd worden. Meer vrijheid moet niet tot gevolg hebben dat het gevoel ontstaat dat men vrij is om meer kan doen wat men zelf wil. De heer Van der Heide stemt in met het rapport van Lex Nova. Het is duidelijk dat met burgers, ondernemers en ambtenaren is gesproken maar er staat niet bij hoe er door hen is gereageerd. Toevalligerwijze is hem bekend dat ondernemers ingenomen zijn met het rapport. Hij is benieuwd hoe ondernemers aankijken tegen de exploitatievergunningen. Op het punt van de kapvergunningen vraagt hij zich af of het nodig is om een lijst op te stellen. Volgens hem is het eenvoudiger dat wordt uitgegaan van het criterium van een diameter van 40 centimeter. Er wordt gesteld dat bij kleine woningaanpassingen uitgegaan kan worden van goede afspraken met Wierden en Borgen maar op voorhand vertrouwt hij hier niet op. Hoe denkt de gemeente de kwaliteit te garanderen als zij indiceringen gaat doen. Het aspect van de welstandsvrije gebieden zou verruimd kunnen worden. De suggesties voor de WMO-winkel, het accountmanagement en integrale handhavingsplannen lijken hem goed toe en daar kan op korte termijn mee worden begonnen. De heer Wiertsema merkt op dat het verzoek hiertoe al dateert van 2005 maar desalniettemin is hij ingenomen met het rapport. Er zou opiniërend over worden gesproken maar inmiddels heeft het college al een standpunt ingenomen. Met de aangedragen voorstellen in het rapport stemt hij volledig in. Als uitgangspunt bij vergunningen kan worden genomen een groter wederzijds vertrouwen en het vervangen van algemene beleidsregels bij vergunningen wordt

7 door hem onderschreven. Het is mogelijk om nog verder te gaan dan nu wordt geopperd. Gedacht kan worden aan verkorten van wacht- en doorlooptijden, verruiming openingstijden, inzet van de elektronische overheid, vereenvoudiging van aanvraagformulieren, begrijpelijk taalgebruik, het gebruikmaken van een luisterend oor en mediation. Als discussiepunten resteren dan nog de opvattingen die het college heeft. Het werken met een lijst bij kapvergunningen gaat het meest ver omdat de rest dan wordt vrijgegeven. Wat hem betreft kan het vragen van evenementen-vergunningen bij minder dan 500 bezoekers worden afgeschaft als daartoe in de verordeningen wordt voorzien. Het aanvragen van vergoeding voor leerlingenvervoer en van standplaatsvergunningen kan worden gereduceerd als wordt bepaald dat men bij wijziging van de situatie wordt verplicht om dit door te geven. Het instellen van welstandsvrije gebieden kan veel ruimer want hierin wordt voorzien door de aanwezigheid van het welstandsplan en bestemmingsplannen. Wat hem betreft wordt dit en ook het beeldkwaliteitsplan afgeschaft. Mensen besluiten op een bepaald moment om een woning te gaan bouwen en dan is het aannemelijk dat men er ook iets fraais van wil maken. Met vergaande detailleringen in beeldkwaliteitsplannen over maten en kleurstelling op ondergeschikte punten heeft hij het gehad. Het is gewenst om in de lange termijnagenda en ook bij de Berap rekening te houden met de verdere uitwerking. In het rapport wordt gerept over bestuurlijke boete. Hiervan is hij geen voorstander omdat dit volgens hem veel kost en weinig oplevert. De heer Berghuis vindt dat dit rapport gezien kan worden als een aanzet om administratieve lasten te verminderen. Het is zijn inzet om daarvoor maximaal te gaan. Hij is het niet eens met al die keren dat het college stelt dat zij het daarmee niet eens is tenzij dit uitvoerig gemotiveerd. Met het rapport wordt ingestemd maar niet met het gestelde door het college. De heer Van Gelder merkt in algemene zin op dat GroenLinks er mee instemt om zaken zo elegant en eenvoudig mogelijk te regelen. Begin vorig jaar is met dit rapport begonnen en vervolgens is dat jaar veel gebeurd. In het rapport staat dat de rol van de overheid is de afgelopen 10 jaar erg gewijzigd. De laatste jaren ontstaat het besef dat gewijzigde verhoudingen tussen overheid en burgers gevolgen moeten hebben voor de wijze waarop collectieve belangen door de overheid worden behartigd. Vervolgens wordt gesteld dat deze benadering veronderstelt dat de politiek zowel landelijk als locaal er voor moet uitkijken dat zij direct haar verantwoordelijkheid weer tot zich te trekt als zich incidenten voordoen. In de financiële wereld bleek dat men zelfregulering niet aankon. Je kunt alleen van de enorme regeldruk afkomen als de politiek de moed heeft om de samenleving zelf haar problemen te laten oplossen. Daar kunnen vraagtekens bij worden geplaatst en het lijkt hem goed om daar nog eens over na te denken. Het verbaast hem dat wordt gesteld dat het acceptabel is dat door het zelf regelen van zaken er rechtsongelijkheid ontstaat. Wil je werkelijk wat doen aan inperking van de regeldruk dan moet worden nagedacht over de relatie overheid en samenleving. Het is jammer dat de andere fracties dit niet hebben aangestipt en ook in de stukken van het college ontbreekt dit aspect. In de stukken kan worden geconcludeerd dat de overheid een monster is dat alleen maar regels produceert. Dat is een negatieve benadering van de overheid en als er geen uitspraak wordt gedaan hoe we dat veranderen dan komen de regels heel snel weer terug. Het is zinvol om de verbinding tussen overheid en burger tegen het licht te houden en te bekijken hoe zaken elegant en eenvoudig kunnen worden geregeld en niet uitsluitend bezig gaan met het snoeien van regels. De heer Wiertsema stelt dat hij heeft aangegeven dat in de relatie overheid-burger moet worden uitgegaan van vertrouwen. Daarmee wordt het beeld geschetst hoe zijn fractie

8 aankijkt tegen die relatie. De heer Roffel merkt op dat gebruik is gemaakt van het aanbod van het MKB en de Kamer van Koophandel om dit ter hand te nemen. Achteraf moet geen nieuwe voorwaarden worden geschapen en niet worden verklaard dat dit anders had moeten worden aangepakt. De basis van dit project was zoals ChristenUnie stelt: wederzijds vertrouwen. Over standpunten moet goed worden nagedacht. De heer Van Gelder merkt op dat de door hem gemaakte opmerkingen niet inhouden dat hij negatief staat tegenover dit rapport. Het is niet zo dat de aanwezige regels een bron zijn van wantrouwen. De overheid is ingesteld om met elkaar dingen te regelen en dat gaat uit van vertrouwen. De heer Wiertsema lijkt het niet toe dat het maandelijks invullen van formulieren door bijstandscliënten getuigt van vertrouwen en dat geldt ook voor het leerlingenvervoer. Daarom heeft hij niet de indruk dat de overheid veel vertrouwen in haar burgers heeft. Daarom is het beter om mensen te verplichten om bij wijziging van de situatie hiervan melding te maken. De heer Hiemstra vindt dat bij een beslissing over het afschaffen van regelingen, de voorwaarden die dat met zich meebrengt, direct en volledig moet worden gepresenteerd. Dat kan niet in een opiniërende bespreking. Dit punt was eerst geagendeerd voor de vergadering van december. Toen lag de lijst met opmerkingen van het college er niet bij. Het college acht dit punt dermate belangrijk dat zij er over heeft gesproken. Het college vindt het niet correct om de raad haar visie op bepaalde suggesties te onthouden. De heer Wiertsema wijst er op dat één collegestuk is gedateerd op 4 november De meerderheid van de raad vindt dat aanbevelingen van Lex Nova moeten worden overgenomen en dat heeft tot gevolg dat in de lijst van het college zes wijzigingen zullen ontstaan. De heer Hiemstra is het hiermee eens en dat zal een rol gaan spelen bij het verdere verloop. Het is een goed idee om nog eens nader van gedachten te wisselen over het ontstaan van de regelgeving en de taak van de overheid. Het lijkt hem een terecht toe dat wordt nagedacht over de opmerking dat de overheid geneigd is om bij een ontsporing weer regels te gaan vaststellen. Het college zal uitvoerig motiveren waarom zij vindt dat bepaalde regels moeten blijven gehandhaafd. De heer Van Dijk vult aan dat alle ondernemers positief stonden tegenover alle aanbevelingen maar dat ze een voorbehoud maakten ten aanzien van de daadwerkelijke uitwerking. Er is een ontwikkeling gaande naar steeds minder regels maar men is er voor beducht dat afschaffing leidt tot nieuwe regelgeving. Men neemt daarom een afwachtende houding in. De heer Van der Heide hoopt dat met de inbreng wat gebeurt en hij is er benieuwd hoe daar gestalte aan wordt gegeven. Het is goed om bij een andere setting over dit onderwerp nader van gedachten te wisselen. Men is voor het verminderen van regels en dat uitgegaan moet worden van wederzijds vertrouwen. Men moet zich realiseren dat de vele regelgeving is ontstaan door hen die dat vertrouwen hebben beschaamd en er misbruik van hebben gemaakt. Mevrouw Van den Broek merkt nog op dat de geest van de wet iets anders is als de letter van de wet.

9 De heer Wiertsema stelt dat het eigenlijk zo is dat vakidioten gedetailleerd regels opstellen en hen die dit moeten uitvoeren er vervolgens niet mee uit de voeten kunnen. Hij heeft gevraagd de zaak op de lange temijnagenda zetten zodat de zaak dan op gefaseerde wijze weer aan bod kan komen. De heer Hiemstra zegt toe dat dit onderwerp op de lange termijnagenda zal worden geplaatst. Het is beslist niet de bedoeling om de raad te confronteren met visies van het college op bepaalde zaken. Om de reductie van regels goed te laten plaatsvinden is hulp van de raad beslist nodig en alle gemaakte opmerkingen worden in de beschouwingen betrokken. conclusie: De voorzitter constateert dat de notitie voorlopig in voldoende mate is besproken. 7. Bezwaarschriften mevrouw D. Hoorweg-Troost, Warfhuizen. opiniërende bespreking: De heer Roffel stemt in met het collegevoorstel. Het is een goede zaak dat er gelegenheid wordt geschapen om besluiten door de rechter te laten toetsen. In de toelichting staat dat mevrouw Hoorweg via haar raadsman moet worden geïnformeerd op de nog openstaande rechtsmiddelen. In het conceptbesluit staat dat zij daarop wordt gewezen. Volgens hem dient dit op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht aan mevrouw Hoorweg zelf te worden gedaan tenzij hiertoe een machtiging is verstrekt aan haar advocaat. Het gaat hem er om dat de tekst goed is zodat wordt voorkomen dat er door slordigheden nog allerlei procedures ontstaan. De heer Van Gelder sluit zich hierbij aan want het conceptbesluit is erg ingewikkeld geformuleerd. De heer Van der Vis was in de vergadering van 25 maart 2008 tegen het besluit om geen voorbereidingsbesluit te nemen. De VVD blijft bij zijn toen geformuleerde standpunt en is dus ook tegen dit voorstel. De heer De Vries is tegen het ontwerp besluit omdat hij meent dat de bezwaren gegrond zijn. ChristenUnie vindt dat vorig jaar wel een voorbereidingsbesluit had moeten worden genomen. Toen ging het er om of een windturbine al of niet moet worden beschouwd als een gebouw of een ander gebouw. Men baseerde zich op een uitspraak van de voorzitter van de afdeling bestuursrecht van de Raad van State waarmee hij het nog steeds niet eens is. Heeft dit besluit consequenties voor de vervanging van bestaande windturbines. De heer Hiemstra antwoordt dat dit besluit geen consequenties heeft voor bestaande windturbines. Er is geprobeerd om het besluit zo te formuleren dat zoveel mogelijk recht wordt gedaan aan de ingewikkelde procesgang. Hij kan niet beoordelen of de formulering van het besluit hierdoor moeilijker is geworden dan strikt noodzakelijk. Als een en ander anders moet worden geformuleerd dan vraagt hij de raad om in dit geval met tekstvoorstellen te komen. Spreker haalt artikel 6.17 van de AWB aan waarin staat dat indien iemand zich laat vertegenwoordigen het orgaan bevoegd is om op het bezwaar of beroep te beslissen de op de zaak betrekking hebbende stukken in ieder geval toezendt aan de gemachtigde. Volgens een uitspraak van de Raad van State geldt de toezending van de stukken aan de gemachtigde als bekendmaking aan de belanghebbende. Dat laatste is hier aan de orde. De heer Roffel stemt in met het voorstel als het college zeker weet dat een en ander juridisch

10 gezien klopt. De heer De Vries meent dat op het moment dat een bestaande windmolen moet worden vervangen dat dan opnieuw vergunning moet worden gevraagd. Als een windturbine wordt aangemerkt als een gebouw dan zal dat volgens hem gevolgen hebben vanwege het nieuwe bestemmingsplan. De heer Hiemstra merkt op dat de heer De Vries gelijk heeft maar in het nieuwe bestemmingsplan hebben bestaande windmolens een aparte status gekregen als vergunde windmolens. In dit geval moest de wind-molen nog worden gebouwd en dat is een ander verhaal. Het bestemmingsplan is conserverend van aard en dat betekent dat objecten die aanwezig waren als vergund kunnen worden beschouwd. Voor de nu bestaande windmolens staat dit nadrukkelijk aangegeven in het bestemmingsplan. De heer Wiertsema merkt op dat volgens hem in het bestemmingsplan windturbines niet worden aangeduid met gebouw of ander gemaakt maar dat ze als zodanig worden genoemd. De heer Hiemstra merkt op dat we over het bestemmingsplan spreken dat ten tijde van de aanvrage gold en niet het huidige. besluitvorming: De voorzitter constateert dat het voorstel met 7 stemmen voor (fracties PvdA, CDA en GroenLinks) en 5 stemmen tegen (fracties VVD en ChristenUnie) wordt aanvaard. 8. Aanstelling raadsgriffier. opiniërende bespreking: Hierover worden geen op- of aanmerkingen gemaakt. besluitvorming: Zonder hoofdelijke stemming wordt overeenkomstig het voorstel besloten. 9. Eervol ontslag mevr. A.J.T.C. Amsing. opiniërende bespreking: Hierover worden geen op- of aanmerkingen gemaakt. besluitvorming: Zonder hoofdelijke stemming wordt overeenkomstig het voorstel besloten. 10. Verordening op het alleenrecht inkoop ICT. opiniërende bespreking: De heer Van der Vis vindt dat bij gemeentelijke samenwerking de spelregels van tevoren moeten worden vastgesteld en niet achteraf maar steunt het collegevoorstel wel. De heer Roffel vindt de tekst van voorstel te moeilijk om het goed te kunnen begrijpen. Waar is het vertrouwen op gebaseerd om dit over te laten aan de gemeente Bedum, die tot op heden kon in dezen geen verordening maken en na alle gemaakte opmerkingen van zijn fractie ten aanzien van ELO Grunn. De hele teneur van het voorstel is dat burgers worden gezien als overheidsinstellingen en hij zou graag zien dat het college dit wat verduidelijkt.

11 De heer Van Gelder constateert dat er problemen zijn op het punt van de inkoop in BMWverband. Er blijkt geen duidelijke rechtspersoon te zijn en er zit verschil in het inkoopbeleid van de verschillende gemeenten. Welk inkoopbeleid gaat er nu worden gevoerd en wordt dit nog aan de raad voorgelegd. De heer Berghuis concludeert dat gaande het proces rond inkoop en aanbesteding men er achter kwam dat de zaken niet goed waren geregeld. Het is een goede zaak dat dit op deze wijze wordt rechtgezet. Volgens hem is dit voorstel voldoende duidelijk. De heer Wiertsema steunt het voorstel en wacht af hoe een en ander verder wordt ingevuld. De heer Hiemstra is het eens met het gestelde inzake burgers en andere overheidsinstellingen. Het ging hier om de rechtmatigheid dat namens jou iemand anders een handtekening zet onder een aankoop als jouw instemming daar niet bij ligt. Dit had beter vooraf gedaan kunnen worden en hij hoopt dat hieruit lering wordt getrokken. Het vertrouwen dat een en ander goed gebeurt is gebaseerd op het feit dat is afgesproken dat het volgens de inkoopregels van de gemeente De Marne zal verlopen. Ook is afgesproken dat het inkoopbureau van De Marne het proces zal begeleiden omdat er bij de gemeente Bedum op dit punt een gebrek aan deskundigheid is. De heer Van Gelder vraagt zich af waarom dit dan wordt gedelegeerd aan de gemeente Bedum en De Marne dit niet doet terwijl ze het proces wel moet begeleiden. De heer Hiemstra antwoordt dat wordt geregeld dat de inkoop plaatsvindt volgens onze regels en als laatste is bepaald dat de gemeente Bedum daarvoor een handtekening mag zetten. Bij de aanvang is de afspraak gemaakt dat de gemeente Bedum dit mocht doen en het zou best zo kunnen worden dat onze regels de basis gaan vormen voor het inkoopbeleid van Bedum. besluitvorming: Zonder hoofdelijke stemming wordt overeenkomstig het voorstel besloten. 11. Begrotingswijzigingen. Van de agenda afgevoerd. 11. Verslaggeving vertegenwoordigers in organen van gemeenschappelijke regelingen enzovoorts. Geen van de leden heeft een vergadering bijgewoond. 12. Rondvraag. (Opmerking notulist: Eerst wordt de schriftelijk gestelde vraag aangehaald en daarna wordt de beantwoording weergegeven). Vraag van de fractie van ChristenUnie (de heer Wiertsema)

12 De Stichting Windmolencluster Kollumerland (SWK) wil een cluster van 9 windmolens met een ashoogte van 85 m oprichten in het noordoostelijke gedeelte van de gemeente Kollumerland CA Dit gebied grenst aan het Nationaal Park Lauwersmeer en de gemeenten De Marne en Zuidhorn. Het Lauwersmeergebied is als speerpunt aangewezen in het toerismebeleid, als de grote trekker van toerisme en recreatie in Groningen. Een cluster van dergelijke molens zal te zien zijn in het gehele Lauwersmeergebied en in een groot deel van de onze gemeente: het zijn gezichtsbepalende elementen in het landschap. Wij hebben zorgen over de verstoring die deze molens in het gebied hebben (horizonvervuiling, lawaaioverlast) en ook op de ontwikkeling van het Lauwersmeergebied. De vraag is in hoeverre alle belangen (dus ook de belangen van onze gemeente) zijn of worden afgewogen bij de besluitvorming over de door die stichting ingediende plannen. ChristenUnie heeft hierover vragen: kent het college deze plannen en wat zijn de opvattingen van het college daarover? is, en zo ja, hoe is het bestuur van de gemeente De Marne (en andere besturen m.b.t. het Lauwersmeergebied) betrokken in dit proces? welke stappen wil het college nemen om te voorkomen dat het plan van de SWK schade toebrengt aan de ontwikkeling en realisatie van de plannen m.b.t. het Lauwersmeergebied? is het college bereid de raad op korte termijn uitgebreid te informeren over de plannen m.b.t. plaatsing van die windmolens en de wijze waarop het college daarop anticipeert? Kortom, de fractie van de ChristenUnie wil graag geïnformeerd worden over de plannen van de SWK, de wijze waarop de gemeente Kollumerland CA deze beoordeelt en de bestuurlijke reactie daarop van collegiale besturen. Antwoord: De heer Hiemstra antwoordt dat het college sinds vorige week op de hoogte is van de plannen en zij heeft daarover nog geen oordeel gevormd. Als door de plannen schade mocht ontstaan dan zal eerst overleg worden gevoerd en als laatste kan een zienswijze worden ingediend. Of het zo ver komt kan nu nog niet worden gezegd omdat de omliggende gemeenten pas sinds vorige week op hoogte zijn van de plannen. Morgenavond is er een informatieavond in het gemeentehuis in Kollum waarbij hij aanwezig zal zijn. Spreker zegt toe dat de raad bij een eventuele reactie zal worden betrokken. De heer Wiertsema vraagt wat het college ervan vindt dat de plaatsing van 29 windturbines met een ashoogte van 55 meter deze in het hele Lauwersmeergebied zichtbaar zullen zijn. Als het college vindt dat deze horizonvervuiling niet acceptabel is dan kan zij dit morgenavond al kenbaar maken. De heer Hiemstra stelt dat indien hij iets naar voren brengt dat hij dit dan graag op persoonlijke titel wil doen. Hij veronderstelt dat de heer Wiertsema de aan hem gestelde vraag niet zou willen beantwoorden. De heer Wiertsema zegt dat hij geen behoefte heeft aan windturbines aan de rand van een

13 natuurgebied die horizonvervuiling opleveren. De heer Hiemstra is bereid om aan het eind van het afwegingsproces duidelijk zijn visie kenbaar te maken. Vragen van de fractie van de VVD (de heer Van der Zee) Het afgelopen jaar is op verzoek van de WD fractie aan inwoners die in het buitengebied en op grotere afstand van de brandweerkazerne wonen, de mogelijkheid geboden, via de gemeente gratis een rookmelder te verkrijgen. Ondanks het grote succes, 700 rookmelders zijn afgehaald, liggen er thans nog 800 bij de brandweer in Wehe-den Hoorn op zolder. De VVD fractie wil van het college weten wat het college van plan is met deze rookmelders. Wij zouden het college willen voorstellen een voorlichtingsmiddag te organiseren bij de brandweerkazerne en alle burgers die deze middag bezoeken een rookmelder mee te geven. (Daarbij nadrukkelijk aangeven: op=op!) Antwoord: De heer Van Dijk zegt dat de aanwezigheid van 800 rookmelders ook het college verraste. Het is beslist niet de bedoeling dat de rookmelders blijven liggen maar dat ze bij een daartoe passende gelegenheid worden uitgedeeld. In het geval er nog meer aanvullende informatie hierop is dan wordt dat zo snel mogelijk meegedeeld. In de pers zijn berichten verschenen waarin gesteld word dat stichting Philadelphia in financiële problemen zou verkeren. De stichting zou voornemens zijn Oldeheem en Asingahof, beiden gevestigd in onze gemeente, te verkopen. De VVD fractie wil van het college weten of dit klopt en wat de gevolgen hiervan zijn voor de beide verzorgingstehuizen. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de in onze gemeente lopende projecten, zoals de nieuwbouw van Asingahof in Ulrum en het project St. Jan in Kloosterburen. Antwoord: De heer Van Dijk heeft nergens gelezen dat er sprake van is dat t Olde Heem en Asingahof zouden worden verkocht. In gesprekken met Philadelphia is dit nooit aan de orde geweest. Hij zou graag kennis willen nemen van het betreffende krantenartikel want volgens hem klopt dit niet. De heer Van der Zee heeft zelf dit artikel ook niet gelezen maar van horen zeggen heeft hij vernomen dat dit ergens gepubliceerd stond. De heer Van Dijk antwoordt dat als zoiets door een raadslid zo wordt gesteld dat dit betekent dat een en ander dan juist is. De heer Van der Zee zegt nu zelf ook dat hij niet zeker is van dit bericht. De heer Van der Zee vertrouwt er op dat degenen die hem dit hebben gemeld het bij het

14 rechte eind hebben. De heer Van Dijk herhaalt dat een en ander nooit aan de orde is geweest. Het is juist dat de Stichting Philadelphia financieel problemen heeft en hun reserves drastisch zijn teruggelopen. Men overlegt nu met verschillende partijen over ingrijpende maatregelen over de verdere ontwikkelingen. Het bestuur heeft besloten terug te keren naar haar kerntaak: de zorg voor gehandicapten. Ze beraden zich over de wijze hoe met de ouderenzorg moet worden omgegaan en dan komen Asingahof en t Olde Heem wel in beeld. De plannen met Asingahof die vorig jaar zijn gepresenteerd, zijn nog volledig van kracht. Spreker houdt er wel rekening mee dat deze door de financiële perikelen vertraging kunnen oplopen. Het project St. Jan behoort tot de kerntaken van Philadelphia (gehandicaptenzorg) en dit kan normaal doorgaan. 13. Sluiting. De voorzitter sluit de vergadering om uur. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 24 februari 2009.

VERSLAG VERGADERING RAADSCOMMISSIE op donderdag 30 september 2010, in het gemeentehuis.

VERSLAG VERGADERING RAADSCOMMISSIE op donderdag 30 september 2010, in het gemeentehuis. VERSLAG VERGADERING RAADSCOMMISSIE op donderdag 30 september 2010, in het gemeentehuis. AANWEZIG: mevr. T. Bosgraaf-De Jong de heer B. Bosma mevr. A. Dijkstra-Wijbenga de heer G. Dijkstra de heer C.C.

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 26 maart 2015 om 20.40 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de gemeente Wierden. Datum: 22 januari 2014. Rapportnummer: 2014/004

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de gemeente Wierden. Datum: 22 januari 2014. Rapportnummer: 2014/004 Rapport Rapport betreffende een klacht over de gemeente Wierden. Datum: 22 januari 2014 Rapportnummer: 2014/004 2 De klacht Verzoekers klagen over de manier waarop de gemeente Wierden is omgegaan met hun

Nadere informatie

Aanwezige raadsleden: de heer K.P. Berghuis. de heer H.W. van Gelder. de heer H. Gesink. de heer M.H.J. Halsema. de heer H.

Aanwezige raadsleden: de heer K.P. Berghuis. de heer H.W. van Gelder. de heer H. Gesink. de heer M.H.J. Halsema. de heer H. Notulen van de vergadering van de raad van de gemeente De Marne gehouden op dinsdag, 27 mei 2008 om 20.00 uur in het gemeentehuis, R. Ritzemastraat 2 in Leens. Aanwezige raadsleden: de heer K.P. Berghuis

Nadere informatie

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5).

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5). Vergadering Gemeenteraad 24-05-2007 Plaats: Raadshuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 18:30 Voorzitter: De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 maart 2017. De heer G. Polinder, raadslid namens de SGP-fractie, is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Notulen van de vergadering van de raad van de gemeente De Marne gehouden op dinsdag, 16 december 2008 om 20.00 uur in het gemeentehuis, R. Ritzemastraat 2 in Leens. Aanwezige raadsleden: de heer K.P. Berghuis

Nadere informatie

Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente? 1 Wanneer kunt u bezwaar maken? 3 Hoe maakt u bezwaar?

Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente? 1 Wanneer kunt u bezwaar maken? 3 Hoe maakt u bezwaar? Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente? De gemeente neemt vele beslissingen. Het kan gebeuren dat u het niet eens bent met een besluit. U kunt dan bezwaar

Nadere informatie

Den Haag, 3 mei Openbaar gedeelte. 1. Verslag van de vergadering van 15 februari 2017 Voorstel: vaststellen

Den Haag, 3 mei Openbaar gedeelte. 1. Verslag van de vergadering van 15 februari 2017 Voorstel: vaststellen Den Haag, 3 mei 2017 Hierbij nodig ik u uit voor een vergadering van uw commissie op woensdag 10 mei 2017 van 09.30 uur tot uiterlijk 10.15 uur in de Aletta Jacobszaal met de volgende agenda Openbaar gedeelte

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Samenvatting

Raadsvoorstel. Samenvatting Raadsvoorstel Onderwerp: Lijst Verklaring van Geen Bedenkingen Omgevingsrecht Indiener agendapunt: College van Burgemeester en wethouders Roerdalen Portefeuillehouder: C.T.G. Wolfhagen Gevraagd besluit:

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE REGLEMENT VAN ORDE 2 HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN... 2 artikel 1: Toepassing van dit reglement 2 artikel 2: Definitiebepalingen 2 artikel 3: Handhaving van de orde 2 artikel 4: Amendementen

Nadere informatie

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda.

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 5 juli 2018 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD Datum vergadering: woensdag 17 januari 2018 Locatie vergadering: Tijdstip: Voorzitter: Secretaris: Raadzaal, Stadhuis Vianen 19.30 uur A.F. Bonthuis, wnd. burgemeester

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk :

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : Afsprakenlijst opinieraad GEMEENTE REIMERSWAAL Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : 16.028114 Onderwerp Overzicht van conclusies en handelingen in de vergadering van de opinieraad van

Nadere informatie

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 1 Nr. 5.16 Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 Aanwezig: De heer J.B. Wassink, voorzitter raad Mevrouw J. Hofman, griffier Mevrouw C. Oosterbaan, PvdA De heer

Nadere informatie

Bezwaarschriftenprocedure

Bezwaarschriftenprocedure Informatie over de bezwaarschriftprocedure Als u een bezwaarschrift heeft ingediend, overweegt een bezwaarschrift in te dienen of tegen een aan u verleende vergunning bezwaar is gemaakt dan kunnen wij

Nadere informatie

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde In de gemeente Zeewolde worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor uw omgeving. Daarom is het

Nadere informatie

gelet op artikel 84 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 7 november 2005, nr. 57;

gelet op artikel 84 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 7 november 2005, nr. 57; CVDR Officiële uitgave van Deurne. Nr. CVDR385492_1 31 juli 2018 Verordening op de Rekeningcommissie 2005 Nr. 1.7 DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE gelet op artikel 84 van de Gemeentewet; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Rapport. Verzoeker De X. te Almelo, verder te noemen verzoeker. Het verzoek is ingediend door de gemachtigde, de heer Y.

Rapport. Verzoeker De X. te Almelo, verder te noemen verzoeker. Het verzoek is ingediend door de gemachtigde, de heer Y. Dossiernummer 2015 014 Rapport Verzoeker De X. te Almelo, verder te noemen verzoeker. Het verzoek is ingediend door de gemachtigde, de heer Y. Datum verzoekschrift Op 27 januari 2015 heeft de Overijsselse

Nadere informatie

CONCEPT-NOTULEN COMMISSIE SENIORENCONVENT. Datum vergadering : 10 juni 2004

CONCEPT-NOTULEN COMMISSIE SENIORENCONVENT. Datum vergadering : 10 juni 2004 CONCEPT-NOTULEN COMMISSIE SENIORENCONVENT Datum vergadering : 10 juni 2004 Tijdstip : 19.00 uur Aanwezig voorzitter : mevr. J.A. Ie/de heer J.M. Janssen notulist : mevr. W. van de Laar leden : de heer

Nadere informatie

besluit van de gemeenteraad

besluit van de gemeenteraad besluit van de gemeenteraad voorstelnummer iz-nummer 3 onderwerp Verordening op de rekenkamer Gouda De raad van de gemeente Gouda; gelezen het voorstel van het presidium van 2 januari 2007 nr 3; gehoord

Nadere informatie

REACTIE. van de Raad van de gemeente Montferland, bijgestaan door mr B.S. ten Kate, advocaat te Arnhem, op het bezwaarschrift van

REACTIE. van de Raad van de gemeente Montferland, bijgestaan door mr B.S. ten Kate, advocaat te Arnhem, op het bezwaarschrift van REACTIE van de Raad van de gemeente Montferland, bijgestaan door mr B.S. ten Kate, advocaat te Arnhem, op het bezwaarschrift van de stichting Stichting Burgers Eerst, tegen het besluit van de Raad van

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Reglement behandeling bezwaarschriften RvR

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Reglement behandeling bezwaarschriften RvR STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 12269 11 juli 2011 Reglement behandeling bezwaarschriften RvR Het bestuur van de Raad voor Rechtsbijstand, verder te noemen

Nadere informatie

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2009 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2009 onder nummer

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2009 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2009 onder nummer Dossiernummer 32-2009 OORDEEL Verzoeker de heer E. namens mevrouw O. te Almelo. Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2009 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2009 onder nummer

Nadere informatie

Een onderzoek naar de handelwijze van het college van burgemeester en wethouders van Zeist bij de verkoop van een groenstrook.

Een onderzoek naar de handelwijze van het college van burgemeester en wethouders van Zeist bij de verkoop van een groenstrook. Rapport Een onderzoek naar de handelwijze van het college van burgemeester en wethouders van Zeist bij de verkoop van een groenstrook. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over het college

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 mei 2015 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Agenda commissie. Aan de leden van de commissie Algemene Bestuurlijke Aangelegenheden van de gemeente S t r i j e n. Geachte commissieleden,

Agenda commissie. Aan de leden van de commissie Algemene Bestuurlijke Aangelegenheden van de gemeente S t r i j e n. Geachte commissieleden, Agenda commissie Aan de leden van de commissie Algemene Bestuurlijke Aangelegenheden van de gemeente S t r i j e n Kenmerk : MB/ Onderwerp : Agenda vergadering Strijen, 26 augustus 2010 Geachte commissieleden,

Nadere informatie

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven.

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven. Griffie Torenhove kamer 7.19 Martinus Nijhofflaan 2 Delft Behandeld door Anja van den Berg Telefoon 015 260 2416 Fax - afmvdberg@delft.nl Aan Werkgroep enquêteverzoek Telefoon 14015 Fax 015 260 24 29 Internet

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Halderberge. Datum: 24 mei 2013. Rapportnummer: 2013/057

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Halderberge. Datum: 24 mei 2013. Rapportnummer: 2013/057 Rapport Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Halderberge Datum: 24 mei 2013 Rapportnummer: 2013/057 2 Klacht Verzoeker, een advocaat, klaagt erover dat het

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 februari 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 februari 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 februari 2015 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: G.A. Stavenga-Joling Aanwezig: Gemeentebelangen: G.

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel klankbordgroepen

Initiatiefvoorstel klankbordgroepen Initiatiefvoorstel klankbordgroepen Inleiding In Langedijk lopen momenteel een aantal grote, ingrijpende projecten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van door de gemeente ingestelde klankbordgroepen. Daarnaast

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014 Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014 Aanwezig: Dhr. S.H. Koenen Dhr. H. Vrieze Mw. N. Swart-Kolenberg Mw. I. Koen-Paap Mw. E. Singer Mw. F. Fikry Mw. H. Sijm-Wissink

Nadere informatie

DATUM BEHANDELING IN D&H 23 apfil 2013. commissie 0 MBH (8 mei 2013)

DATUM BEHANDELING IN D&H 23 apfil 2013. commissie 0 MBH (8 mei 2013) 3ATUM VERGADERING 23 IT)eİ 2013 BULAGE(N) 2 DATUM BEHANDELING IN D&H 23 apfil 2013 \GENDAPUNTNUMMER I I commissie 0 MBH (8 mei 2013) AAN DE VERENIGDE VERGADERING B1300195 waterschap Hollandse Delta VERORDENING

Nadere informatie

mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig

mevrouw R. Leeuwenburgh notulistenbureau Leeuwenburgh Vendrig VERSLAG RAADSVERGADERING 16 november 2010 Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de gemeenteraad van de gemeente Wijk bij Duurstede Voorzitter Griffier Leden VVD CDA SP GroenLinks PvdA PCG

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars.

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 29 mei 2019 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

Besluitenlijst Not

Besluitenlijst Not Besluitenlijst Not14-0161 Onderwerp: Aanwezigen: Afwezigen: Bestuurlijk: Raadscommissie Middelen/Stadsbeheer d.d. 12 mei 2014, 20.00 uur De heer A. Harren (voorzitter), mevrouw E.A.Schreiner raadsgriffier

Nadere informatie

D66 INITIATIEFVOORSTEL HAAGSE REFERENDUMVERORDENING

D66 INITIATIEFVOORSTEL HAAGSE REFERENDUMVERORDENING rv 307 RIS 91131_011108 D66 INITIATIEFVOORSTEL HAAGSE REFERENDUMVERORDENING 8 november 2001 Robert van Lente Albert van der Zalm Arthur van Buitenen 1 Inleiding Op vrijdag 28 september 2001 heeft de commissie

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 2 november 2017 Mw. G. Boelhouwers-Stigter, Ing R.M.M.J. Duijm, A.C. Fase, H. Geluk,

Nadere informatie

Notitie raadsvragen in soorten en maten

Notitie raadsvragen in soorten en maten Notitie raadsvragen in soorten en maten Aanleiding Het komt regelmatig voor dat raadsleden een vraag willen stellen aan het college. Over een voorstel dat het college aan de raad doet. Over een artikel

Nadere informatie

Wanneer kunt u geen bezwaar maken?

Wanneer kunt u geen bezwaar maken? Informatie van uw gemeente Bezwaar Capelle aan den IJssel Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente Gemeente Capelle aan den IJssel Bezoekadres: Rivierweg

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van het presidium op dinsdag 19 maart 2002.

Verslag van de vergadering van het presidium op dinsdag 19 maart 2002. Verslag van de vergadering van het presidium op dinsdag 19 maart 2002. Aanwezig: De heren De Hart, Van Helvoort, Van den Hoven, Kamps, Van Mierlo, Nieuwkerk, Van Spaandonk en Verboven. Verder aanwezig:

Nadere informatie

Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de gemeenteraad van de gemeente Wijk bij Duurstede

Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de gemeenteraad van de gemeente Wijk bij Duurstede VERSLAG RAADSVERGADERING 23 oktober 2012 Samenvattend verslag van de openbare vergadering van de gemeenteraad van de gemeente Wijk bij Duurstede Voorzitter Griffier de heer G.K. Swillens mevrouw M.A.C.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Datum: 8 december 2011 Aanvang: 20:00 uur Einde: 23:30 uur Vergaderlocatie: Raadzaal, raadhuis Voorzitter: Carlo van Esch

Nadere informatie

gelet op artikel 36 van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad ;

gelet op artikel 36 van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad ; De raad van de gemeente Waalwijk; gezien het bij brief d.d 16 oktober 2003 door het CDA en de overige coalitiepartijen ingediende initiatiefvoorstel inzake de vaststelling van een "Verordening burgerinitiatief

Nadere informatie

Verslag vergadering presidium d.d. 15 mei 2017

Verslag vergadering presidium d.d. 15 mei 2017 Verslag vergadering presidium d.d. 15 mei 2017 Zaaknummer: 128030 Locatie: vergaderruimte Willinks Notulist: J. Eppinga Aanwezig: De heer B.J.J. Bengevoord (voorzitter) De heer H.J. Tannemaat (WB) De heer

Nadere informatie

ECLI:NL:RBARN:2009:BJ1550

ECLI:NL:RBARN:2009:BJ1550 ECLI:NL:RBARN:2009:BJ1550 Instantie Rechtbank Arnhem Datum uitspraak 15-06-2009 Datum publicatie 06-07-2009 Zaaknummer AWB 08/5874 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Zaaknummer: 1894/2014/483107 Besluitnummer: 38 6.3 Onderwerp: Verzoek in het kader van het veegbestemmingsplan buitengebied Venweg 10 Grashoek

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders gedateerd 25 april 2007;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders gedateerd 25 april 2007; Onderwerp: Verordening burgerinitiatief gemeente Stede Broec De raad der gemeente Stede Broec; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders gedateerd 25 april 2007; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

Nadere informatie

Notitie Beoordeling zienswijzen aanvraag omgevingsvergunning Hupselse dwarsweg nabij voormalig nummer 2 in Eibergen

Notitie Beoordeling zienswijzen aanvraag omgevingsvergunning Hupselse dwarsweg nabij voormalig nummer 2 in Eibergen Notitie Beoordeling zienswijzen aanvraag omgevingsvergunning Hupselse dwarsweg nabij voormalig nummer 2 in Eibergen De zienswijzen zijn gericht tegen het ontwerpbesluit weigering omgevingsvergunning en

Nadere informatie

Resumé van de openbare commissievergadering Sociaal Domein

Resumé van de openbare commissievergadering Sociaal Domein Resumé van de openbare commissievergadering Sociaal Domein Datum: dinsdag 19 juni 2018 Aanvangstijd: 20:00 uur Eindtijd: 21.48 uur Locatie: Raadszaal gemeentehuis van Huizen Aanwezig: Voorzitter en commissiegriffier

Nadere informatie

RAPPORT. Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2013 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2013 onder nummer

RAPPORT. Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2013 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2013 onder nummer Dossiernummer 2013 036 RAPPORT Verzoekster Mevrouw Y.K. te Hengelo. Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2013 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2013 onder nummer 2013 036.

Nadere informatie

De raad van de gemeente Moerdijk, in zijn vergadering van 21 augustus 2007, VERORDENING VOOR DE REKENINGCOMMISSIE VAN DE GEMEENTE MOERDIJK

De raad van de gemeente Moerdijk, in zijn vergadering van 21 augustus 2007, VERORDENING VOOR DE REKENINGCOMMISSIE VAN DE GEMEENTE MOERDIJK De raad van de gemeente Moerdijk, in zijn vergadering van 21 augustus 2007, gelet op artikel 84 van de Gemeentewet, BESLUIT vast te stellen de volgende verordening: VERORDENING VOOR DE REKENINGCOMMISSIE

Nadere informatie

Artikel 4 Eed/gelofte Ten aanzien van de leden is artikel 81 g van de Gemeentewet van overeenkomstige toepassing.

Artikel 4 Eed/gelofte Ten aanzien van de leden is artikel 81 g van de Gemeentewet van overeenkomstige toepassing. CONCEPT VERORDENING OP DE REKENKAMERCOMMISSIE TIEL De raad van de gemeente Tiel; gelezen het voorstel van het presidium van.. 2016; gelet op het bepaalde in artikel 81oa van de Gemeentewet; besluit: 1.

Nadere informatie

IIIIIIIIIIIDIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII. Adviezenlijst raadscommissie van 28 mei Opening

IIIIIIIIIIIDIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII. Adviezenlijst raadscommissie van 28 mei Opening G E M E E N T E N O O R D E N V E L D Adviezenlijst raadscommissie van 28 mei 2014 1. Opening 2. Vaststellen agenda» De voorzitter stelt voor om agendapunt 7 als eerste behandelen wegens de spreekrechtbijdrage

Nadere informatie

Reglement inzake de behandeling van bezwaarschriften

Reglement inzake de behandeling van bezwaarschriften Reglement inzake de behandeling van bezwaarschriften Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot

Nadere informatie

De gemeente heeft hoger beroep ingesteld. Zo nodig kan bij de Raad van State meteen worden gezegd wat u zelf precies van de aanvraag vindt.

De gemeente heeft hoger beroep ingesteld. Zo nodig kan bij de Raad van State meteen worden gezegd wat u zelf precies van de aanvraag vindt. Raadsvoorstel Inleiding:Ons college heeft op 15 december 2006 op bezwaar besloten een besluit tot bouwvergunning- en vrijstellingverlening te handhaven, voor een carport en veranda op het perceel Laagstraat

Nadere informatie

Verordening behandeling bezwaarschriften VKB

Verordening behandeling bezwaarschriften VKB Verordening behandeling bezwaarschriften VKB WETSTECHNISCHE INFORMATIE Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie : Samenwerkingsorgaan Volkskredietbank Noord-Oost Groningen Officiële naam regeling

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van ; gehoord de Commissie Burgerzaken van 18 juni 2003;

gelezen het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van ; gehoord de Commissie Burgerzaken van 18 juni 2003; De Raad van de gemeente Sint Anthonis; gelezen het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van 29-4- 2003; gehoord de Commissie Burgerzaken van 18 juni 2003; BESLUIT: Vast te stellen de

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Algemene bepalingen behandeling bezwaarschriften

Hoofdstuk 2. Algemene bepalingen behandeling bezwaarschriften Besluit van het algemeen bestuur van Aqualysis houdende de vaststelling van regels inzake het behandelen van bezwaarschriften(regeling behandeling bezwaarschriften Aqualysis 2014) Het algemeen bestuur

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend overeenkomstig de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte documenten.

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend overeenkomstig de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte documenten. Omgevingsvergunning Poststuknummer: DA00107087 Burgemeester en wethouders hebben op 17 juli 2018 een aanvraag omgevingsvergunning ontvangen en in behandeling genomen voor het bouwen van 2 vrijstaande schuurwoningen

Nadere informatie

Datum uitwerkingtreding Betreft nieuwe regeling

Datum uitwerkingtreding Betreft nieuwe regeling Gemeente Tiel Verordening op de ambtelijke bijstand 2003 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door Onderwerp Eigen onderwerp

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft,

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft, Tekst van de verordening: De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

10-02 DE RAAD VAN TOEZICHT GRONINGEN VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM

10-02 DE RAAD VAN TOEZICHT GRONINGEN VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM 10-02 DE RAAD VAN TOEZICHT GRONINGEN VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM Risicodragende projectontwikkeling via echtgenote. Verantwoordelijkheid als leidinggevende. De

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders onderscheidenlijk de burgemeester van Hoogeveen;

Burgemeester en wethouders onderscheidenlijk de burgemeester van Hoogeveen; Burgemeester en wethouders onderscheidenlijk de burgemeester van Hoogeveen; Gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht; BESLUITEN: vast te stellen Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging

Nadere informatie

Onduidelijkheid over uiterste ontvangstdatum aanvraag collectieve zorgverzekering Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen

Onduidelijkheid over uiterste ontvangstdatum aanvraag collectieve zorgverzekering Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Rapport Gemeentelijke Ombudsman Onduidelijkheid over uiterste ontvangstdatum aanvraag collectieve zorgverzekering Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Samenvatting 28 november 2013 RA132039 Op het

Nadere informatie

Format verordening raad

Format verordening raad Format verordening raad Organisatie: Gemeente Westerkwartier Organisatietype Officiële naam regeling: Citeertitel: Vastgesteld door: Beleidsonderwerp: Gemeente Gemeenteraad Maak een keuze (meerdere mogelijk):

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 898 Vragen van het lid

Nadere informatie

Voorzitter: de heer M.H.J. Halsema - tevens raadslid

Voorzitter: de heer M.H.J. Halsema - tevens raadslid Notulen van de vergadering van de raad van de gemeente De Marne gehouden op dinsdag, 15 december 2009 om 20.00 uur in het gemeentehuis, R. Ritzemastraat 2 in Leens. Aanwezige raadsleden: de heer K.P. Berghuis

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. Besluitenlijst RAADSAVOND 29 september 2011

GEMEENTE HOOGEVEEN. Besluitenlijst RAADSAVOND 29 september 2011 GEMEENTE HOOGEVEEN Besluitenlijst RAADSAVOND 29 september 2011 Besluiten Raadzaal Aanwezig: K.B. Loohuis (voorzitter), J. Alting, M. Bakker-Maat, J. Ballast, B.M. Behr, J. Slottje, A.A. Steenbergen, J.H.

Nadere informatie

Om dit te kunnen doen, is een aantal besluiten door de gemeenteraad vereist.

Om dit te kunnen doen, is een aantal besluiten door de gemeenteraad vereist. Aan de bewoners van Datum: 26 februari 2015 Zaaknummer: Afdeling: Contactpersoon: Uw brief van: Onderwerp: Datum Tuincentrum De Wilgen verzending: Geachte heer, mevrouw, Door middel van deze brief wil

Nadere informatie

Verordening commissie bezwaarschriften Het Hogeland 2019

Verordening commissie bezwaarschriften Het Hogeland 2019 Verordening commissie bezwaarschriften Het Hogeland 2019 De raad, het college van Burgemeester en Wethouders en de burgemeester van de gemeente Het Hogeland; Ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft;

Nadere informatie

Mogelijke publicatiemedia na 1 januari 2014. art. 139 Gemeentewet Het elektronisch gemeenteblad dat aan technische eisen voldoet.

Mogelijke publicatiemedia na 1 januari 2014. art. 139 Gemeentewet Het elektronisch gemeenteblad dat aan technische eisen voldoet. Bijlage overzicht publicatieverplichtingen (niet limitatief). Hieronder treft u een schema van de wettelijke publicatieverplichtingen aan van de verschillende soorten berichten na 1 januari 2014 en na

Nadere informatie

VERORDENING bezwaarschriften 2011

VERORDENING bezwaarschriften 2011 VERORDENING bezwaarschriften 2011 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling VERORDENING bezwaarschriften 2011 Citeertitel Verordening

Nadere informatie

Geen duidelijkheid over handhavingsverzoek Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum

Geen duidelijkheid over handhavingsverzoek Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen duidelijkheid over handhavingsverzoek Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum 4 maart 2010 RA1048585 Samenvatting Een bewoner van een appartement dient in augustus 2008

Nadere informatie

Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 15

Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 15 Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 15 Voorstelnr. : R 6948 Onderwerp : scheiding bestuur en toezicht Stichting Scholengroep OPRON Stadskanaal, 5 april 2013 Beslispunten 1. Instemmen met de gewijzigde

Nadere informatie

Besluitenlijst. Raadsavond 24 mei 2012

Besluitenlijst. Raadsavond 24 mei 2012 Besluitenlijst Raadsavond 24 mei 2012 Griffie 30 mei 2012 PAGINA 2 VAN 6 Besluitenlijst Raadsavond 24 mei 2012 Besluiten raadzaal Aanwezig: K.B. Loohuis (voorzitter), M. Bakker-Maat, J. Ballast, B.M. Behr,

Nadere informatie

rechtmatigheid POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Prins Clauslaan 20

rechtmatigheid POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Prins Clauslaan 20 POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Prins Clauslaan 20 TEL 070-381 13 00 FAX 070-381 13 01 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN Koninklijk Horeca Nederland DATUM 5 februari

Nadere informatie

De voorzitter bepaalt door het lot welk lid van de gemeenteraad als eerste stemt ingeval van hoofdelijke stemming.

De voorzitter bepaalt door het lot welk lid van de gemeenteraad als eerste stemt ingeval van hoofdelijke stemming. gemeenteraad Agenda Aanvang Datum 20:00 22-09-2016 Opening en vaststellen agenda 2 Bepalen volgorde bij hoofdelijke stemming en benoeming stembureau De voorzitter bepaalt door het lot welk lid van de gemeenteraad

Nadere informatie

Foech ried/kolleezje De raad stelt bestemmingsplannen vast. Het college is verantwoordelijk voor de voorbereiding.

Foech ried/kolleezje De raad stelt bestemmingsplannen vast. Het college is verantwoordelijk voor de voorbereiding. Riedsútstel Informatiecarrousel : 18 oktober 2012 Status : Informerend Agindapunt : 5 Portefúljehâlder : J. Lammers Amtner : mw. M. Streefkerk Taheakke : Bijlage 1 Procedurevarianten bestemmingsplannen

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2004 RA04.0108 A 11 04/696 Onderwerp: Bezwaarschrift Sluyter Advocaten tegen besluit raad m.b.t.

categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2004 RA04.0108 A 11 04/696 Onderwerp: Bezwaarschrift Sluyter Advocaten tegen besluit raad m.b.t. Raadsvoorstel jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2004 RA04.0108 A 11 04/696 Onderwerp: Bezwaarschrift Sluyter Advocaten tegen besluit raad m.b.t. gebied Zijtak Portefeuillehouder: J.

Nadere informatie

b e z w a a r m a k e n

b e z w a a r m a k e n bezwaar maken In de gemeente Westland worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben voor uw woon- en leefsituatie. Daarom is het in de wet geregeld dat u bezwaar kunt maken

Nadere informatie

Verlate dienstverlening tegen vol tarief Gemeente Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer

Verlate dienstverlening tegen vol tarief Gemeente Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer Rapport Gemeentelijke Ombudsman Verlate dienstverlening tegen vol tarief Gemeente Amsterdam Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer 4 december 2008 RA0832196 Samenvatting Een man moet de woning van zijn overleden

Nadere informatie

De bezwaarprocedure van de gemeente Helmond

De bezwaarprocedure van de gemeente Helmond U bent het niet eens met ons besluit! De bezwaarprocedure van de gemeente Helmond juli 2013 Als u het niet eens bent met ons besluit... Wij nemen regelmatig besluiten die betrekking hebben op u. Dat kan

Nadere informatie

Reglement Commissie Bezwaarschriften Woonruimteverdeling Noord-Veluwe 2015

Reglement Commissie Bezwaarschriften Woonruimteverdeling Noord-Veluwe 2015 Reglement Commissie Bezwaarschriften Woonruimteverdeling Noord-Veluwe 2015 Artikel 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a. commissie: de commissie inzake de woonruimteverdeling als bedoeld

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 15 oktober 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 15 oktober 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 15 oktober 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Raadadviescommissie Bestuur BESLUITENLIJST

Raadadviescommissie Bestuur BESLUITENLIJST (17550\...) BESLUITENLIJST Datum : woensdag 10 september 2014 Tijd : 19.30 uur Plaats : raadzaal gemeentehuis Neerijnen Aanwezig : de heer J.G. van Maanen (commissievoorzitter), de heer H. Mulder (raadslid

Nadere informatie

Voorstel van de Commissie voor bezwaarschriften 148/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455

Voorstel van de Commissie voor bezwaarschriften 148/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455 148/2003 Registratienummer 3.37804 Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455 Programma Kunst en cultuur (media); bestuur Portefeuillehouder A.J.F.M. Hirdes; mevr. dr. G. ter Horst Onderwerp van

Nadere informatie

Besluit mandaat, volmacht en machtiging van de Veiligheidsregio Twente

Besluit mandaat, volmacht en machtiging van de Veiligheidsregio Twente Besluit mandaat, volmacht en machtiging van de Veiligheidsregio Twente Het dagelijks bestuur en de voorzitter van de Veiligheidsregio Twente, ieder voor zover het de eigen bevoegdheden betreft; Overwegende

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om uur in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om uur in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 11 mei 2010 om 19.30 uur in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels griffier: J. van der Meer Aanwezig: PvdA: J.W. Nanninga,

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 28 april 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 28 april 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 28 april 2015 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014

Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014 Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014 Aanwezig: M. Sahinturk (CDA), A. van Zeeland (CDA), J. Hendriks (CDA), M. Thijssen (CDA), C. Angevaren (VVD), L. van Heeswijk (VVD), R. Gertsen

Nadere informatie

Resumé van de openbare commissievergadering ABM

Resumé van de openbare commissievergadering ABM Resumé van de openbare commissievergadering ABM Datum: donderdag 18 april 2019 Aanvangstijd: 20.00 uur Eindtijd: 22.22 uur Locatie: Raadszaal gemeentehuis van Huizen Aanwezig: Voorzitter en commissiegriffier

Nadere informatie

De voorzitter van de raad van de gemeente Terschelling roept de leden van de raad op tot het houden van een openbare vergadering op:

De voorzitter van de raad van de gemeente Terschelling roept de leden van de raad op tot het houden van een openbare vergadering op: Agenda Raad De voorzitter van de raad van de gemeente Terschelling roept de leden van de raad op tot het houden van een openbare vergadering op: Dinsdag 24 november 2015, aanvang 19.30 uur in de raadzaal

Nadere informatie

ECLI:NL:OGEAM:2016:86

ECLI:NL:OGEAM:2016:86 ECLI:NL:OGEAM:2016:86 Instantie Datum uitspraak 19-12-2016 Datum publicatie 12-01-2017 Zaaknummer Lar 78/2016 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Gerecht in eerste aanleg van Sint Maarten

Nadere informatie

Regeling ambtelijke bijstand aan raadsleden

Regeling ambtelijke bijstand aan raadsleden Gemeente Haarlem Regeling ambtelijke bijstand aan raadsleden Verordening nr. Datum in werking 15 Paragraaf 1 Begripsomschrijvingen Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan onder: a. bijstand: het ambtelijke

Nadere informatie