Marletta (E20B.4541) Teeltrichtlijnen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Marletta (E20B.4541) Teeltrichtlijnen"

Transcriptie

1 Teeltrichtlijnen Marletta (E20B.4541) Plantmateriaal uniform plantmateriaal niet gevoelig voor koploosheid geschikt voor alle gangbare zaaidata en teelt-/stengelsystemen resistentie: HR: Tm:0-3 open en slank gewas zeer eenvoudige zetting zeer eenvoudig in balans te houden normale gewaslengte Vruchtkwaliteit en productie zeer hoge productiviteit gr vruchtgewicht zeer snel kleurend uniforme doorkleuring kwalitatief sterk de kracht van onze paprika s de kracht van Enza Zaden

2 Algemene informatie: het ras Marletta Marletta is in het seizoen voor het tweede jaar met positief resultaat getest op kleine schaal bij diverse paprikatelers in Nederland. Het ras viel op door zijn stabiliteit in productie, vruchtformaat en kwaliteit onder diverse teeltregimes. Onder alle omstandigheden is Marletta voldoende krachtig om door te groeien. Tegelijkertijd is het ras ook voldoende generatief om vrucht te zetten. Deze twee eigenschappen houden elkaar perfect in balans. Zo ontstaat er een gewas met voldoende, maar geen overdadige groei. De bloemen zijn altijd fijn en vlot. Zeer belangrijk voor de kwaliteit van de vruchten. Deze automatische balans maakt Marletta een eenvoudig te telen ras dat naast dit alles ook Tm:0-3 resistent is. Marletta is een rood paprikaras voor het zogenaamde middensegment. De vruchten zijn met gemiddeld gram (>90% 85mm) bij uitstek geschikt voor mixverpakking en zelfs voor markten als Japan of het Verenigd Koninkrijk kan het product gebruikt worden. Het product is bijzonder uniform in vorm, formaat en kleur. In het jaar van commerciële introductie wordt het ras op ca. 25ha geteeld. Plantmateriaal: zaai tot afleveren plant De plantleeftijd is sterk afhankelijk van de keuze van de teler en kan variëren van niet uitgezet tot volledig afgekweekt. Het ras is niet gevoelig voor koploosheid en kan daarom belicht worden volgens het standaardregime van de plantenkweker. Marletta is van nature blond van kleur en geeft aanvankelijk vrij grof en iets hangend blad. Er hoeft niet op strekking gewerkt te worden na het verspenen. Plant op tijd of zet de plant voldoende ruim uit bij de plantenkweker om rek in de plant te voorkomen. Start van de teelt: planten tot eerste zetting Het doel in deze fase is een vlotte inworteling in het substraat, het opbouwen van een plant met omvang en stevigheid, en het werken naar een goede bloem voor het eerste zetsel. Enkele dagen voor het planten, dient de kas op temperatuur gebracht te worden, zodanig dat het substraat ten minste 19 C, maar bij voorkeur 20 C is. Stem de EC in de mat af op de te verwachten EC in de pot in overleg met de plantenkweker. Werk in de periode na het planten aan een EC van 3 zonder vast folie of 4 met vast folie. Geef regelmatig water tot de wortels goed in de mat zijn gegroeid (4-6 maal 60-80cc verdeeld over het etmaal, afhankelijk van het type substraat). Stook de eerste week na het planten vlak (22 C dag en nacht). Verlaag een week na het planten, nadat ze goed zijn ingeworteld, geleidelijk de nachttemperatuur. Vervolgens kan ook de dagtemperatuur langzaam worden afgebouwd naar minimaal 20-20,5 C ingestelde stooktemperatuur. Tussen inwortelen en zetting wordt de etmaaltemperatuur dus geleidelijk afgebouwd, startend met de nachttemperatuur.

3 Marletta maakt eenvoudig lengte, dus het is in deze periode niet noodzakelijk om voor zonop op dagtemperatuur te zijn. Vooral op dagen met minder dan 150J/cm2 is het verstandig om ook de dagtemperatuur laag te houden (bijvoorbeeld 18 C nacht 20 C dag, 18,5-19 C etmaal). Voor voldoende activiteit dient er een minimum buistemperatuur van 50 C ingesteld te worden. Tijdens de eerste weken van de teelt is het goed om een beetje CO2 te doseren, maar verzeker u van een goede zuiverheid om schade aan de plant te voorkomen. Streef naar 600 ppm op een donkere dag en 800 ppm op een lichte dag. Zetting Het doel van deze fase is het op het juiste moment belasten van de plant met een vlot en kwalitatief goed eerste zetsel, met als uitkomst een gebalanceerde plant die in staat is een topproductie en topkwaliteit te leveren. Marletta zet t.o.v. sommige andere rassen in de markt vrij eenvoudig onder lage lichtomstandigheden. Extreem lage temperaturen om zetting af te dwingen zijn niet noodzakelijk en ook niet aan te raden. Het kan leiden tot onnodige vertraging en staartjes aan de vruchten. Als het bovenstaande advies is opgevolgd, staat er een slanke, maar voldoende ontwikkelde plant met eveneens slanke en spontane bloemen. Voldoende activiteit gedurende het etmaal is zeer belangrijk voor zetting bij dit ras. Stook met name in de ochtend stevig op naar de dag en probeer de buis zo lang mogelijk mee te laten lopen (ten minste tot het scherm opent). Probeer iedere dag open te gaan met het scherm en schuif (indien aanwezig) het vaste folie tegen de spant als winterse omstandigheden uitblijven. Uitgaande van 3 stengels per plant kan in de meeste gevallen zetting op het 4e blad na de splitsing worden aangehouden. Wanneer dit moment zich aandient in de eerste helft van januari is 18 18,5 C etmaaltemperatuur het streven. Met de te verwachten lichtniveaus van de tweede helft van januari zal Marletta zelfs uniform zetten bij 18,5-19,5 C. Op zonnige dagen mag de temperatuur in de middag oplopen tot 23 C. Stel de dag op ten minste 20-20,5 C in. Deze temperatuur hoeft niet per se voor zon-op gehaald te worden. Stel de voornacht in op 18-18,5 C. Onder folie en/of met teelt op lage goten mag dit 0,5-1 C lager zijn. Stuur naar een klein eerste zetsel bij 3 en 4-stengel systemen. Dit bevordert de balans van de plant en de snelheid van het eerste zetsel.

4 Teeltmaatregelen na de eerste zetting Houdt deze instellingen vast tot de vruchten een diameter hebben van ca. 1,5cm, of langer als de instraling meerdere dagen lager is dan 200J/cm2. Blijf ook onder die omstandigheden wel zorgen voor verdamping van vocht door de plant. Dit is essentieel voor het transport van voedingstoffen in de plant naar de jonge vrucht. Onder zonnige omstandigheden wordt het gewas sterker. Trek de dag dan door zodat de plant donker de avond in gaat en ga pas na zonsondergang naar de voornachttemperatuur. Ook de lichtinvloed op de kastemperatuur van ca +2 C blijft erin staan. Als de buistemperatuur onder 50 C zakt, kan het raadzaam zijn het scherm te openen of te luchten boven het vaste AC-folie. We streven dan naar een temperatuur van ong. 20 C op de dag en 19 C in de nacht met een korte voornacht van 18 C. Zo behouden we snelheid en groei in de plant, maar blijven ook de bloemkwaliteit en de koppen behouden. Vanwege het generatieve karakter van Marletta in de eerste maanden van de teelt, zal het werken op groei in deze periode erg belangrijk zijn. We zullen daarom in deze fase van de teelt moeten streven naar een groeizaam gewas met voldoende snelheid. Water geven dient spaarzaam te gebeuren met grote beurten ( cc). Desalniettemin geen tekorten geven. Met licht moet er ook drain zijn. Let in deze periode vooral op het element kalium. Deze speelt een belangrijke rol bij de afrijping van de vrucht. Bij voorkeur loopt de waarde van dit element al op in het substraat, al enkele weken voor de vrucht daadwerkelijk begint te kleuren. Ook de dosering CO2 mag in deze periode wat meer gegeven worden, bij voorbeeld 600 ppm op een donkere en 800 ppm op een lichte dag. In het geval van een te zware plantbelasting is het noodzakelijk tijdig te dunnen. Het streven is een hoge productie op een moment dat het zonlicht dat ondersteunt. Een te groot eerste zetsel belemmert de plant in zijn ontwikkeling. Met 1 vrucht per stengel op het 4e blad gaat het gewas richting het 2e zetsel dat op het 7e blad na de splitsing mag zetten. Indien gewenst kan het eerste zetsel groen gesneden worden. Later in de teelt is dat niet meer aan te raden i.v.m. de snelheid waarmee Marletta afrijpt. Zomer Afhankelijk van het moment van eerste zetting en omstandigheden tijdens de uitgroei zal de eerste oogst van rode paprika s rond week 12 plaatsvinden. In Nederland neemt in die periode de hoeveelheid licht hard toe en meet men op dat moment vaak tussen en J/cm2/week. Dat betekent dat licht geen beperkende factor meer is. De plantbelasting mag daarom oplopen tot het niveau dat de plant zelf aanneemt. In de praktijk zal dit voor Marletta maximaal rond 45 stuks per m2 zijn. Loopt het aantal verder op, dan gaat dit mogelijk ten koste van het vruchtgewicht. Deze zal variëren van 200gr in het begin tot rond de 170gr op het zwaartepunt. De snelheid van zetting tot oogstrijp ligt in de zomerperiode tussen de 35 en 38 dagen.

5 Het planttype van Marletta is in de zomerperiode prettig open en gebalanceerd. Het doel in deze periode is het behouden van voldoende gewasvolume. Dit om de generatieve werking van licht en temperatuur tegen te gaan voor behoud van kwaliteit en grofheid. Hier hoort dus ook een normaal teeltregime bij. Standaard blijft de stooktemperatuur 17,5/18 C voornacht die ingaat bij zon-onder. Hier mag naartoe gelucht worden. Met zon-op is de temperatuur 21 C. Op dagen of perioden met matige weersomstandigheden, wordt er kort op de stooktemperatuur gelucht (0-0,5 C) en blijft de temperatuur overdag gematigd. Bij periodes met veel instraling wordt s ochtends op of onder de stooktemperatuur gelucht. Marletta is relatief sterk tegen neusrot en zonnebrand. Evengoed kan het raadzaam zijn om het gewas op scherpe momenten te beschermen tegen zonnestraling met behulp van een scherm of indien gewenst een coating/krijt. Let op! Bij gebruik van een coating of krijt zal de plant in de ochtend later opwarmen/actief worden. Pas daarom de maximum buistemperatuur met ca. 3 C omhoog aan en stel de eerste watergift ca. 20J/cm2 later in. Naar het najaar In deze periode neemt het vocht in de kas steeds verder toe, terwijl het licht steeds verder afneemt. Er zit veel snelheid in de vruchten. Het doel is in deze periode het behouden van een gezond gewas, het behouden van goede vruchtkwaliteit en het verkrijgen van een goed eindschot. Voor het behoud van een gezond gewas (en daarmee vruchtkwaliteit) is activiteit het belangrijkste. Licht is daarvoor belangrijk, dus zorg na half augustus voor een schoon glasdek om zoveel mogelijk lichtdoorlatendheid te hebben. De buizen liggen in deze periode ver van de vruchten en de kop, dus stook op om een uur voor zon-op op dagtemperatuur te zijn. Doe dit bij voorkeur met een hoog ingestelde maximum buis (>60 C) en maak het opstooktraject desnoods korter als het niet meer energie mag kosten. Wees terughoudend met het gebruik van het scherm voor energiebesparing. Het vochtdeficit zakt bij voorkeur niet onder 2,5gr/kg. Zeer belangrijk in deze periode is aandacht voor irrigatie. Er wordt soms makkelijk te veel water gegeven in deze periode. Zorg voor een inteerpercentage van ten minste 8% in de nacht en begin pas met watergift wanneer de grafiek aangeeft dat de plant begonnen is met opnemen. Door de lager staande zon penetreert het licht minder eenvoudig tot in de kas. Stel daarom de eerste beurt in bij een hoger gemeten instraling (ca. 100J/cm2). Vergroot overdag de beurten van cc per beurt in de zomer naar cc in het najaar. Vraag uw substraatleverancier voor details die betrekking hebben op hun product. Het gewaswerk is ook belangrijk voor de kwaliteit van de vruchten in deze periode. Ga met toppen terug naar het 1e blad. De plant heeft, gezien het afnemende licht, vaak voldoende aan het vrucht aan de stam. Vrucht op de zijtak wordt daarom vaak te licht van gewicht.

6 enzazaden.nl Postbus AA Enkhuizen Nederland Haling 1E 1602 DB Enkhuizen Nederland tel +31 (0) fax +31 (0) info@enzazaden.nl Uw contactpersonen in Nederland Frank Duijndam tel +31 (0) Edwin van Antwerpen tel +31 (0) Cees van Dorst tel +31 (0) Frank van der Spek tel +31 (0) Luc Trines tel +31 (0) Edwin Bornkamp tel +31 (0) Uw contactpersoon in België Kris Smits tel +32 (0) Deze richtlijnen zijn met de grootste zorgvuldigheid door Enza Zaden Benelux B.V. samengesteld en is onder voorbehoud van type- en/of drukfouten. De gegevens dienen in overeenstemming met de eigen kennis en ervaring van de gebruiker in samenhang met de lokale omstandigheden gehanteerd te worden. Enza Zaden Benelux B.V. kan derhalve geen aansprakelijkheid aanvaarden met betrekking tot de inhoud van dit schrijven. De meest recente informatie betreffende resistenties is beschikbaar op Enza Zaden Benelux B.V. Enkhuizen Nederland maart 2014

Gialte (E20B.0132) Teeltrichtlijnen. enzazaden.nl. Raseigenschappen

Gialte (E20B.0132) Teeltrichtlijnen. enzazaden.nl. Raseigenschappen Teeltrichtlijnen Gialte (E20B.0132) Raseigenschappen Lichtgeel geblokte paprika Tm:0-3 resistent Niet gevoelig voor gedegenereerde planten Vrij open, maar relatief compact gewas Eenvoudige zetting Uniforme

Nadere informatie

Kaite. Teeltrichtlijnen. Raseigenschappen. de kracht van onze paprika s de kracht van Enza Zaden

Kaite. Teeltrichtlijnen. Raseigenschappen. de kracht van onze paprika s de kracht van Enza Zaden Teeltrichtlijnen Raseigenschappen Geel Snel kleurend Geblokt Gemiddeld vruchtgewicht ca. 190 gr Stabiel vruchtgewicht door het seizoen heen Zeer goede stevigheid Tm:0-3 resistent Niet gevoelig voor koploosheid

Nadere informatie

Gialte (E20B.0132) enzazaden.nl. Teeltrichtlijnen. Raseigenschappen

Gialte (E20B.0132) enzazaden.nl. Teeltrichtlijnen. Raseigenschappen Gialte (E20B.0132) Teeltrichtlijnen Raseigenschappen Lichtgeel geblokte paprika Tm:0-3 resistent Niet gevoelig voor gedegenereerde planten Vrij open, maar relatief compact gewas Eenvoudige zetting Uniforme

Nadere informatie

Kanavaro. Teeltrichtlijnen. de kracht van Kanavaro de kracht van Enza Zaden

Kanavaro. Teeltrichtlijnen. de kracht van Kanavaro de kracht van Enza Zaden Teeltrichtlijnen Kanavaro Resistenties: HR: ToMV/Ff:A-E/Va:0/Vd:0/Fol:0,1/For IR: On/Ma/Mi/Mj Plantlengte: Normaal Kracht: Vrij sterk Planttype: Half open makkelijk bewerkbaar gewas Bladstand: Licht afhangend

Nadere informatie

Maxeza. Teeltrichtlijnen. enzazaden.nl. Raseigenschappen

Maxeza. Teeltrichtlijnen. enzazaden.nl. Raseigenschappen Teeltrichtlijnen Maxeza Raseigenschappen Resistenties: HR: ToMV:0-2/Ff:A-E/Fol:0,1/For IR: On T: Si Vruchtvorm: vrij rond, alleen in begin iets platter. Kleur: egale kleuring naar donkerrood. Smaak: goed

Nadere informatie

Milaneza. Teeltrichtlijnen. enzazaden.nl. Raseigenschappen

Milaneza. Teeltrichtlijnen. enzazaden.nl. Raseigenschappen Teeltrichtlijnen Milaneza Raseigenschappen Resistenties: HR: ToMV/Ff:A-E/Va:0/Vd:0/Fol:0,1/For IR: On T:Si Vruchtvorm: rond, alleen in begin meer platrond Smaak: goed smaakniveau uit smaaktest PPO Grofheid

Nadere informatie

peppernews Met de productiviteit van Gialte zit het wel goed

peppernews Met de productiviteit van Gialte zit het wel goed peppernews News from the Enza Zaden pepper crop team 15 juni 2017 Met de productiviteit van Gialte zit het wel goed Arthur Zwinkels en Frank van der Spek In Bleiswijk staat kwekerij De Hooge Woert. Daar

Nadere informatie

Bloemkool. Voorjaar Najaar. enzazaden.nl

Bloemkool. Voorjaar Najaar. enzazaden.nl Bloemkool Voorjaar Najaar enzazaden.nl Bloemkool Voorjaar Viviane Viviane is een bedrijfszeker ras voor de primeurteelt. De kolen zijn wit, vast en mooi gevormd. Dit ras is alleen geschikt voor de weeuwenteelt

Nadere informatie

Uniek in ROOD. HR : Tm 0-3 IR : Lt Krachtig gewas. Stabiel vruchtgewicht door het jaar heen Dikwandig

Uniek in ROOD. HR : Tm 0-3 IR : Lt Krachtig gewas. Stabiel vruchtgewicht door het jaar heen Dikwandig GINA Uniek in ROOD Uniek in ROOD Belangrijkste raskenmerken HR : Tm 0-3 IR : Lt Krachtig gewas GEWAS Horizontale bladstand, open gewas Opvallende zettingscapaciteit in alle omstandigheden weinig licht/hoge

Nadere informatie

Ton Berkers, Kees de Jong, Rudy van den Berg. Introducties Keessie RZ, Hein RZ en RZ

Ton Berkers, Kees de Jong, Rudy van den Berg. Introducties Keessie RZ, Hein RZ en RZ Ton Berkers, Kees de Jong, Rudy van den Berg Introducties Keessie RZ, Hein RZ en 35-1086 RZ 35-1086 RZ nieuwe introductie geel kwaliteitsras voor geel geblokt segment resistentie HR Tm:0-3 GVG ca. 5 gram

Nadere informatie

Voorjaar. Erika HR: Bl: 1-13,17,18,22,24,25 Snelgroeiende, blonde botersla Opvallend betrouwbaar Een onbetwiste topper in het voorjaar.

Voorjaar. Erika HR: Bl: 1-13,17,18,22,24,25 Snelgroeiende, blonde botersla Opvallend betrouwbaar Een onbetwiste topper in het voorjaar. Glassla Herfst winter Fenston HR: Bl: 1-25 Sterk op rand Breedste Bremiaresistentie Betrouwbare, oogstzekere sla E 11.7437 p HR: Bl: 1-25 Snelle hartvulling Fijne nervatuur Hoog eindgewicht Brigade HR:

Nadere informatie

Uniek in ROOD. HR : Tm 0-3 IR : Lt Krachtig gewas. Stabiel vruchtgewicht door het jaar heen Dikwandig

Uniek in ROOD. HR : Tm 0-3 IR : Lt Krachtig gewas. Stabiel vruchtgewicht door het jaar heen Dikwandig GINA Uniek in ROOD Uniek in ROOD Belangrijkste raskenmerken HR : Tm 0-3 IR : Lt Krachtig gewas GEWAS Horizontale bladstand, open gewas Opvallende zettingscapaciteit in alle omstandigheden weinig licht/hoge

Nadere informatie

Paprika. Maranello Mavera Gialte Kaite Frazier E20B.0263 Orbit E20B.0261

Paprika. Maranello Mavera Gialte Kaite Frazier E20B.0263 Orbit E20B.0261 2018 2019 Maranello Mavera Gialte Kaite Frazier E20B.0263 Orbit E20B.0261 Beste relatie, Na een pittige zomerperiode naderen we het einde van het teeltseizoen. Al diverse maanden is Enza Zaden bezig met

Nadere informatie

Het Nieuwe Telen bij tomaat. Marcel Raaphorst, Wageningen UR Glastuinbouw

Het Nieuwe Telen bij tomaat. Marcel Raaphorst, Wageningen UR Glastuinbouw Het Nieuwe Telen bij tomaat Marcel Raaphorst, Wageningen UR Glastuinbouw Onderwerpen Gevolgen HNT op temperatuur en gewas Plantbelasting Assimilatenbalans Generatief en vegetatief gewas Bladrandjes en

Nadere informatie

Bijeenkomst CO 2 en Venlow Energy Kas. Venlow Energy kas 2 juli 2012 Frank Kempkes, Jan Janse

Bijeenkomst CO 2 en Venlow Energy Kas. Venlow Energy kas 2 juli 2012 Frank Kempkes, Jan Janse Bijeenkomst CO 2 en Venlow Energy Kas Venlow Energy kas 2 juli 2012 Frank Kempkes, Jan Janse Ons energiegebruik (warmte) Redenen om warmte in de kas te brengen 1. Setpoint verwarmen handhaven 2. Gewas

Nadere informatie

Maldonado biedt continue groei

Maldonado biedt continue groei peppernews News from the Enza Zaden pepper crop team 1 juli 2016 Maldonado biedt continue groei In Velden staat een van de drie locaties van paprikakwekerij Litjens B.V. Op 5,5ha teelt Marc Litjens hier

Nadere informatie

Praktijkproef Super FK in Paprika 2010 bij de start van de teelt.

Praktijkproef Super FK in Paprika 2010 bij de start van de teelt. Praktijkproef Super FK in Paprika 20 bij de start van de teelt. Inleiding: Het doseren van Super FK zorgt primair voor een actiever/vegetatiever gewas, een betere en vollere gewasstand, met een betere

Nadere informatie

peppernews Paprika s Gialte en Frazier gedijen goed op 4-stengels

peppernews Paprika s Gialte en Frazier gedijen goed op 4-stengels peppernews News from the Enza Zaden pepper crop team 10 september 2017 Paprika s Gialte en Frazier gedijen goed op 4-stengels Bedrijfsleider en teeltman Sander Berkers Op het bedrijf van Kwekerij Moors

Nadere informatie

Andijvie. Vollegrond Gladbladig en krul. enzazaden.nl

Andijvie. Vollegrond Gladbladig en krul. enzazaden.nl Andijvie Vollegrond Gladbladig en krul enzazaden.nl Andijvie vollegrond Gladbladig Performance Performance heeft zich inmiddels bewezen voor de herfstteelt. Kenmerkend is de donkere kleur en de iets opgerichte

Nadere informatie

IJsbergsla

IJsbergsla 2018 2019 Canavo Canavo is het nieuwe primeurras. Het ras kent een goede groeisnelheid, ook onder koudere omstandigheden en maakt daarbij voldoende bolomvang. Het ras is specifiek bedoeld voor de primeurteelt.

Nadere informatie

Zaadhandel Hollandia nv Westkaai Merksem, België Telefoon +32 (0) Fax +32 (0)

Zaadhandel Hollandia nv Westkaai Merksem, België Telefoon +32 (0) Fax +32 (0) Rijk Zwaan Nederland B.V. Burgemeester Crezeelaan 40 Postbus 40, 2678 ZG De Lier, Holland Telefoon +31 (0) 174 53 23 00 Fax +31 (0) 174 53 21 63 sales@rijkzwaan.nl www.rijkzwaan.nl Zaadhandel Hollandia

Nadere informatie

Energiezuinig telen in de glastuinbouw. Cursus Klimaat 8/02/2012 Kris Goen

Energiezuinig telen in de glastuinbouw. Cursus Klimaat 8/02/2012 Kris Goen Energiezuinig telen in de glastuinbouw Cursus Klimaat 8/02/2012 Kris Goen Toelichting project Overzicht Invloed van verschillend E-besparende maatregelen: Schermen Variëren met plantdatum Zomerstookstop

Nadere informatie

Dubai. Krachtige prestaties, meer zekerheid. - Krachtig ras, ook voor getopte planten - Hoge potentiële opbrengst - Goede vruchtkwaliteit

Dubai. Krachtige prestaties, meer zekerheid. - Krachtig ras, ook voor getopte planten - Hoge potentiële opbrengst - Goede vruchtkwaliteit Dubai Krachtige prestaties, meer zekerheid - Krachtig ras, ook voor getopte planten - Hoge potentiële opbrengst - Goede vruchtkwaliteit www.deruiterseeds.nl Dubai Krachtpatser in opbrengst Dubai is een

Nadere informatie

CO 2 bij paprika: wanneer kan ik het beste doseren? Anja Dieleman, Wageningen UR Glastuinbouw

CO 2 bij paprika: wanneer kan ik het beste doseren? Anja Dieleman, Wageningen UR Glastuinbouw CO 2 bij paprika: wanneer kan ik het beste doseren? Anja Dieleman, Wageningen UR Glastuinbouw Wat komt er aan de orde? Resultaten enquêtes Fotosynthese Relaties CO 2, licht en temperatuur Effecten CO 2

Nadere informatie

Praktijkonderzoek mobiele belichting bij paprika

Praktijkonderzoek mobiele belichting bij paprika Praktijkonderzoek mobiele belichting bij paprika Ruud Maaswinkel Marcel Raaphorst Leo van der Valk Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Glastuinbouw December 23 Projectnummer 4174621 23 Wageningen,

Nadere informatie

IJsbergsla

IJsbergsla 2017 2018 Canavo (E01E.10627) Canavo is het e primeurras. Het ras kent een goede groeisnelheid, ook onder koudere omstandigheden en maakt daarbij voldoende bolomvang. Het ras is specifiek bedoeld voor

Nadere informatie

Workshop: Telen op plantbalans

Workshop: Telen op plantbalans Energiek Event Licht op besparing. 7 april 2016. Plant Dynamics, Sander Pot Workshop: Telen op plantbalans DE BASISPRINCIPES VAN HET NIEUWE TELEN ir. P.A.M. Geelen Ir. J.O. Voogt ing. P.A. van Weel Ook

Nadere informatie

Luchtbevochtiging in de zomerperiode: Wat wil de plant?

Luchtbevochtiging in de zomerperiode: Wat wil de plant? Luchtbevochtiging in de zomerperiode: Wat wil de plant? Leo Marcelis & Ep Heuvelink Wageningen UR: WUR Glastuinbouw Leerstoel Tuinbouwproductieketens Met medewerking van: Peter van Weel, Hendrik Jan van

Nadere informatie

Graziano. Teeltrichtlijnen. enzazaden.nl. Raseigenschappen

Graziano. Teeltrichtlijnen. enzazaden.nl. Raseigenschappen Teeltrichtlijnen Graziano Raseigenschappen Resistenties: HR: ToMV:0-2/Ff:A-E/Va:0/Vd:0/Fol:0,1/For IR: TSWV/On T: Si Gemiddeld vruchtgewicht van circa 100-110 gram. Intermediaire Oidium-resistentie. Hoge

Nadere informatie

Komkommer 2015. Topspin (E23L.2215) E23L.2245 Kostas E23L.2221 Dee Lite (E23L.2246) Kurios

Komkommer 2015. Topspin (E23L.2215) E23L.2245 Kostas E23L.2221 Dee Lite (E23L.2246) Kurios Komkommer 2015 Topspin (E23L.2215) E23L.2245 Kostas E23L.2221 Dee Lite (E23L.2246) Kurios De kracht van kwaliteit Seizoen 2015 is voor komkommertelend Nederland een seizoen vol hoopvolle verwachtingen.

Nadere informatie

Assortiment seizoen Paprika

Assortiment seizoen Paprika Assortiment seizoen 2013-2014 Paprika Geachte relatie, Het nieuwe paprikaboekje voor teeltseizoen 2013-2014 is weer uit. In dit handzame overzicht vindt u alle rassen die ontwikkeld zijn voor de Nederlandse

Nadere informatie

Visie kleinfruit Actie is Reactie Door: Hans Puijk 15 februari 2017

Visie kleinfruit Actie is Reactie Door: Hans Puijk 15 februari 2017 Inhoud Visie kleinfruit Actie is Reactie Door: Hans Puijk 15 februari 2017 Framboos Zomerteeltvan Kwanza Opkweek herfstframbozen Rodebes Teelt van Rode bes Rovada en de bewaring daarvan, wat doe ik eigenlijk?

Nadere informatie

ERVARINGEN MET HET NIEUWE TELEN

ERVARINGEN MET HET NIEUWE TELEN ERVARINGEN MET HET NIEUWE TELEN Lezing door Barend Löbker VORTUS bv Programma: Klimaat Praktijkervaringen nieuwe telen Vragen/discussie Introductie Vortus BV: 2007 25 jaar geleden door Simon Voogt opgericht

Nadere informatie

Paprikabrochure

Paprikabrochure Paprikabrochure 2018-2019 Inhoudsopgave Inleiding 3 Assortimentstabel 4 Rode paprika s 5 Groene paprika s 8 Gele paprika s 11 Onderstam 14 Contact 16 Paprika van de toekomst Met trots stellen we u onze

Nadere informatie

Mogelijkheden van belichting door teeltsturing in jaarrondteelten paprika

Mogelijkheden van belichting door teeltsturing in jaarrondteelten paprika Mogelijkheden van belichting door teeltsturing in jaarrondteelten paprika R. Maaswinkel B. Berkhout M. Raaphorst Praktijkonderzoek Plant & Omgeving Sector Glastuinbouw December 2003 Projectnummer 41704606

Nadere informatie

Introductie temperatuur

Introductie temperatuur Introductie temperatuur Met temperatuur kan de balans in de plant worden gehouden. De temperatuur bepaalt de snelheid van de processen die in de plant spelen. Onder een bepaalde temperatuur staan de processen

Nadere informatie

Transporteren en plaatsen van de matten

Transporteren en plaatsen van de matten Transporteren en plaatsen van de matten Voorbereiden voor de nieuwe teelt 3-3 Levering 1 Het wordt afgeraden de matten buiten op te slaan. Sla ze op een schone en droge plek op, gescheiden van het productiegebied.

Nadere informatie

Gerbera: maximale isolatie & lichtonderschepping

Gerbera: maximale isolatie & lichtonderschepping Gerbera: maximale isolatie & lichtonderschepping Eindstand, BCO, 26-09-2017 Nieves García, Frank Kempkes, Arie de Gelder, Eugenie Dings Proef doel en looptijd Doel Het energie- en CO 2 gebruik bij gerbera

Nadere informatie

Technisch en teelttechnisch verslag van het project Lucht in de kas bij Themato (opgesteld door Martien Duijndam)

Technisch en teelttechnisch verslag van het project Lucht in de kas bij Themato (opgesteld door Martien Duijndam) Technisch en teelttechnisch verslag van het project Lucht in de kas bij Themato (opgesteld door Martien Duijndam) Inleiding: Het project Lucht in de kas is uitgevoerd om de toepassing van de Climate Optimizer

Nadere informatie

Verbranding bladranden Hortensia

Verbranding bladranden Hortensia Verbranding bladranden Hortensia Project 417.17033 Rapport fase 1 F. van Noort Praktijkonderzoek Plant en Omgeving H. Verberkt DLV-Facet Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector glastuinbouw december

Nadere informatie

1. Voorkomen 2. Signaleren 3. Ketenbescherming

1. Voorkomen 2. Signaleren 3. Ketenbescherming Inwendige vruchtkwaliteit paprika Plan van aanpak Voorlopige resultaten fase 2 15 mei 2013, Frank van der Helm (WUR), Jantineke Hofland-Zijlstra (WUR), Jeroen Zwinkels (DLV-plant), Jaap Bijdevaate (DLV

Nadere informatie

Minimale temperatuurgrenzen courgette

Minimale temperatuurgrenzen courgette Minimale temperatuurgrenzen courgette Onderzoek 2002 Jan Janse & Marcel Raaphorst Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Glastuinbouw Projectnummer 415143 Januari 2003 Intern Rapportnummer GT 13058

Nadere informatie

SNIJBOON ONDER GLAS 2015

SNIJBOON ONDER GLAS 2015 SNIJBOON ONDER GLAS 215 1. Snijboon - vergelijking stengelheid en frequentie TOAGLA15SJB_TT1 Doel van de proef Bepalen wat de invloed is van de stengelheid en de frequentie van ken op de arbeidsduur en

Nadere informatie

Assortiment seizoen 2015-2016. Paprika

Assortiment seizoen 2015-2016. Paprika Assortiment seizoen 2015-2016 Paprika Geachte relatie, Het nieuwe paprikaboekje voor teeltseizoen 2015-2016 is weer uit. In dit handige overzicht vindt u alle rassen die ontwikkeld zijn voor de Nederlandse

Nadere informatie

Prei assortiment Seizoen 2015

Prei assortiment Seizoen 2015 Prei assortiment Seizoen 2015 ZOMER HERFST Volta De standaard voor de industrie - Lange oogstperiode: vanaf september tot december - Zeer productief: hoog rendement door de hoge opbrengst en het gemakkelijke

Nadere informatie

Eindrapport rassenonderzoek paprika 2011

Eindrapport rassenonderzoek paprika 2011 Eindrapport rassenonderzoek paprika 2011 1 2 Eindrapport rassenonderzoek paprika 2011 PT Projectnummer 14220.01 Sjaak van Kester Dick Oosthoek Herma Enthoven (LTO Groeiservice) Januari 2012 3 4 Inleiding

Nadere informatie

Energiemanagement Alstroemeria

Energiemanagement Alstroemeria Energiemanagement Alstroemeria Energie-efficiënte temperatuurstrategie in relatie tot belichting voor de teelt van Alstroemeria Monica Kersten, Edwin Rijpsma en Gerrit Heij Wageningen UR Glastuinbouw november

Nadere informatie

PROEFSTATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS TE NAALDWIJK.

PROEFSTATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS TE NAALDWIJK. PROEFSTATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS TE NAALDWIJK. Belichting en suikerbespuiting op aardbeien,1950-1951 door: Me j.g.van Antwerpen Naaldwijk,I96I. BELICHTING EM SUIKERBESPÏÏITIBG OP

Nadere informatie

Het Nieuwe Telen toegepast in aardbeien onderglas!

Het Nieuwe Telen toegepast in aardbeien onderglas! Het Nieuwe Telen toegepast in aardbeien onderglas! 10-1-2018 Lisanne Helmus (Met dank aan: Klaas Walraven en Peter Geelen) Defenitie Het Nieuwe Telen Optimaal telen in balans met toepassing van kennis

Nadere informatie

Winterlichtkas: spectaculaire resultaten

Winterlichtkas: spectaculaire resultaten Winterlichtkas: spectaculaire resultaten dankzij of ondanks het nieuwe telen? Studiemiddag HNT Den Bosch 12 december 2018, Frank Kempkes en Jan Janse Teelt 2018 2 Gewas: ras Hi-Power, plantdatum 28 dec

Nadere informatie

Emissieloos Telen 2017 Update 31/08/2017 nummer 4

Emissieloos Telen 2017 Update 31/08/2017 nummer 4 Emissieloos Telen 17 Update 31/8/17 nummer 4 De overheid en de sector hebben afspraken gemaakt over het verminderen van de lozingen van drainwater, met als eindpunt een (nagenoeg) emissieloze glastuinbouw

Nadere informatie

1.1 Wat bepaalt de bladhoeveelheid aan een tomatenplant.

1.1 Wat bepaalt de bladhoeveelheid aan een tomatenplant. 1.1 Wat bepaalt de bladhoeveelheid aan een tomatenplant. Niets zo moeilijk als de hoeveelheid blad aan een tomatenplant omschrijven. Het gaat ook niet altijd om de bladhoeveelheid, maar ook over de afstand

Nadere informatie

Tomaten boven 100 gram

Tomaten boven 100 gram Tomaten boven 100 gram www.deruiterseeds.nl Tomaat Prunus De meest productieve pruimtomaat met IR meeldauwresistentie. Segment: Pruim tros Gewicht: 85-115 gram en belicht HR ToMV:0-2/Fol:0,1/For/Va:0/Vd:0

Nadere informatie

Effectiviteit en toepasbaarheid van Pentakeep Super in een vollegrondsteelt aardbeien

Effectiviteit en toepasbaarheid van Pentakeep Super in een vollegrondsteelt aardbeien Effectiviteit en toepasbaarheid van Pentakeep Super in een vollegrondsteelt aardbeien Aardbeiendemodag 2014 DLV Plant Postbus 6207 5960 AE Horst Expeditiestraat 16 a 5961 PX Horst T 077 398 75 00 F 077

Nadere informatie

Evaluatie, Leerpunten en Plannen Perfecte Roos Energiezuinig geteeld. 31-10-2014, Arie de Gelder

Evaluatie, Leerpunten en Plannen Perfecte Roos Energiezuinig geteeld. 31-10-2014, Arie de Gelder Evaluatie, Leerpunten en Plannen Perfecte Roos Energiezuinig geteeld 31-10-2014, Arie de Gelder Opmerkingen vooraf De genoemde punten staan open voor discussie Er is geen prioriteit in de volgorde Als

Nadere informatie

Zuiniger met CO 2 bij gelijkblijvende of hogere productie?

Zuiniger met CO 2 bij gelijkblijvende of hogere productie? Zuiniger met CO 2 bij gelijkblijvende of hogere productie? Sander Pot (Plant Dynamics BV) i.s.m. Govert Trouwborst (Plant Lighting BV) Sander Hogewoning (Plant Lighting BV) Stefan Persoon (Inno Agro BV)

Nadere informatie

3 Arbeid Functies binnen het bedrijf Arbeidsbehoefte Registratie Afsluiting 69

3 Arbeid Functies binnen het bedrijf Arbeidsbehoefte Registratie Afsluiting 69 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Oogsten 9 1.1 Oogstmoment 9 1.2 Oogstwerkzaamheden 12 1.3 Oogstmethoden 14 1.4 Kwaliteitseisen voor het product 25 1.5 Apparatuur voor oogstverwerking 30 1.6 Afsluiting

Nadere informatie

Teelt en energie van VenlowEnergy naar ID

Teelt en energie van VenlowEnergy naar ID Teelt en energie van VenlowEnergy naar ID Ervaringen en resultaten van de VenlowEnergy kas t/m 2014 en de eerste ervaringen van de ID kas 23 oktober 2014, Frank Kempkes Aanleiding van de VenlowEnergy HNT

Nadere informatie

Zomer- en herfsttomaten

Zomer- en herfsttomaten Zomer- en herfsttomaten Speedella www.deruiterseeds.nl Tomaat Prunus (los en tros) Gewicht: - gram Resistentie: HR ToMV:-/Fol:,/For/Va:/Vd: IR On - Hoog productie potentieel - Geschikt voor alle teelten:

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF COURZET* Resultaten uit het onderzoek vertaald naar de praktijk

NIEUWSBRIEF COURZET* Resultaten uit het onderzoek vertaald naar de praktijk NIEUWSBRIEF COURZET* Resultaten uit het onderzoek vertaald naar de praktijk * project uitgevoerd door Inagro, PSKW & UGent met financiering van VLAIO In het COURZET-project wordt gezocht naar oplossingen

Nadere informatie

Vitamientje op zoek naar het Witte Goud

Vitamientje op zoek naar het Witte Goud Vitamientje op zoek naar het Witte Goud Het begin van de maand april is elk jaar weer een bijzonder moment We kunnen dan namelijk steeds meer van het mooie en zonnige weer genieten En met het stijgen van

Nadere informatie

6 Nieuw: Plantvoice / gewasactiviteit en watergift

6 Nieuw: Plantvoice / gewasactiviteit en watergift 6 Nieuw: Plantvoice / gewasactiviteit en watergift De plant centraal stellen Het Nieuwe Telen heeft opnieuw aangetoond dat het voor een efficiënte klimaatregeling essentieel is om de plant centraal te

Nadere informatie

Invloed van CO 2 -doseren op de productie en kwaliteit bij Alstroemeria

Invloed van CO 2 -doseren op de productie en kwaliteit bij Alstroemeria Invloed van CO 2 -doseren op de productie en kwaliteit bij Alstroemeria F. van Noort Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector glastuinbouw januari 2004 PPO 411724 2003 Wageningen, Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Assortimentsbrochure High-tech tomaten. a World of Knowledge in every seed

Assortimentsbrochure High-tech tomaten. a World of Knowledge in every seed Assortimentsbrochure High-tech tomaten a World of Knowledge in every seed The Global Specialist Bayer is een betrouwbare partner voor het optimaliseren van de productie en marketing van onze veredelde

Nadere informatie

E 38 GRONDBEDEKKINGSPROEF BIJ IJSSLA (VOORJAAR 1976) door : H.G.A. veen Esch. Naaldwijk, oktober 1976 No. 743/11/ J2-1 no?

E 38 GRONDBEDEKKINGSPROEF BIJ IJSSLA (VOORJAAR 1976) door : H.G.A. veen Esch. Naaldwijk, oktober 1976 No. 743/11/ J2-1 no? $ 36 1 Bibliotheek Proefstation Naaldwijk A 1 ->efstation voor de Groenten- en Fruitteelt onder Glas te Naaldwijk E 38 GRONDBEDEKKINGSPROEF BIJ IJSSLA (VOORJAAR 1976) door : H.G.A. veen Esch Naaldwijk,

Nadere informatie

De minimale lichtbehoefte van Zantedeschia. P.J. van Leeuwen en J.P.T. Trompert

De minimale lichtbehoefte van Zantedeschia. P.J. van Leeuwen en J.P.T. Trompert De minimale lichtbehoefte van Zantedeschia P.J. van Leeuwen en J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit 085 PPO 32 360851 00 PT 13637 Juni 2011 2011 Wageningen,

Nadere informatie

Resultaten proeven 2017/2018. Sonsation bijeenkomst 29 augustus 2018

Resultaten proeven 2017/2018. Sonsation bijeenkomst 29 augustus 2018 Resultaten proeven 2017/2018 Sonsation bijeenkomst 29 augustus 2018 Inhoud Monitoring: Trayplantopkweek 2017 Productie verse teelt 2018 Monitoring trayplantopkweek 2017 Monitoring Sonsation & Sonata Drie

Nadere informatie

1 Gewassen en hun afwijkingen Kennismaking met de plant Afwijkingen in de teelt Afsluiting 24

1 Gewassen en hun afwijkingen Kennismaking met de plant Afwijkingen in de teelt Afsluiting 24 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Gewassen en hun afwijkingen 9 1.1 Kennismaking met de plant 10 1.2 Afwijkingen in de teelt 17 1.3 Afsluiting 24 2 Afwijkingen voorkomen en bestrijdingsmethoden 25 2.1 Niet-parasitaire

Nadere informatie

Effect van daksproeier of hoge druknevel op kasklimaat en waterhuishouding bij komkommer

Effect van daksproeier of hoge druknevel op kasklimaat en waterhuishouding bij komkommer Effect van daksproeier of hoge druknevel op kasklimaat en waterhuishouding bij komkommer A. de Gelder en R. de Graaf Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Business Unit Glastuinbouw Februari 25 PPO nr.

Nadere informatie

Verse markt. Milos. Hoge opbrengst

Verse markt. Milos. Hoge opbrengst Courgette 2017 Verse markt Milos Geschikt voor zomer en herfstteelt Sterk tegen virus Resistenties: IR: CMV / ZYMV / WMV / Gc-Px Open en overzichtelijk gewas, komt oogstsnelheid ten goede Mooie donkere,

Nadere informatie

Optimaal gebruik van CO 2

Optimaal gebruik van CO 2 Optimaal gebruik van CO 2 Energiek2020 Event, 17 maart 2011 Anja Dieleman Wageningen UR Glastuinbouw Onderwerpen Trends CO 2 balans van de kas Effecten van CO 2 op groei Fysiologisch effect van CO 2 :

Nadere informatie

Proefstation voor de Groenteteelt v.z.w. Mycosphaerella. Dit onderzoek is gerealiseerd i.s.m. Lava, ADLO, GMO & KBC

Proefstation voor de Groenteteelt v.z.w. Mycosphaerella. Dit onderzoek is gerealiseerd i.s.m. Lava, ADLO, GMO & KBC Mycosphaerella 1 e teelt 2014 Dit onderzoek is gerealiseerd i.s.m. Lava, ADLO, GMO & KBC Proefopzet : Hogedraadteelt Opkweekmethode Ras Plantafstand Substraat steenwolpot 10 cm Kurios 2,4 planten/m² Steenwol

Nadere informatie

Krijtmiddelen en diffuus coatings Hoe kies ik het juiste product?

Krijtmiddelen en diffuus coatings Hoe kies ik het juiste product? Krijtmiddelen en diffuus coatings Hoe kies ik het juiste product? 0 Inhoudsopgave Gebruik van krijtmiddel en diffuus coating p. 2 Wat is een krijtmiddel? p. 3 Soorten krijtmiddelen p. 4 Wat is een diffuus

Nadere informatie

Vochtbeheersing onder een scherm. Peter van Weel

Vochtbeheersing onder een scherm. Peter van Weel Vochtbeheersing onder een scherm Peter van Weel Aircobreeze: luchtbeweging en menging Diverse proeven 1. Biologische tomaat/paprika met dubbel energiescherm en Aircobreeze 2. Gerbera met verduisteringsdoek,

Nadere informatie

STICHTING PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS TE NAALDWIJK. Proef met verschillende ammoniumtrappen bij paprika op voedingsoplossing

STICHTING PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS TE NAALDWIJK. Proef met verschillende ammoniumtrappen bij paprika op voedingsoplossing STICHTING PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS TE NAALDWIJK èq Bibliotheek Proefstation Naaldwijk A 2 M 61 ^ 5 0 0. Proef met verschillende ammoniumtrappen bij paprika op voedingsoplossing M.Q. van der

Nadere informatie

19/01/2017. H o e h a a l j e m e e r u i t b e l i c h t e t o m a t e n? V a n t h e o r i e n a a r p r a k t i j k. Meer productie door:

19/01/2017. H o e h a a l j e m e e r u i t b e l i c h t e t o m a t e n? V a n t h e o r i e n a a r p r a k t i j k. Meer productie door: H o e h a a l j e m e e r u i t b e l i c h t e t o m a t e n? Stefaan Fabri 17/01/2017 V a n t h e o r i e n a a r p r a k t i j k Meer productie door: Stengeldichtheid Verhogen lichtniveau Lichtverdeling

Nadere informatie

De Meerwaarde van Diffuus Licht voor Gewas & Tuinder

De Meerwaarde van Diffuus Licht voor Gewas & Tuinder De Meerwaarde van Diffuus Licht voor Gewas & Tuinder Zicht op Licht, 29 oktober 2013, Wageningen Tom Dueck, Wageningen UR Glastuinbouw Inleiding Natuurlijk zonlicht is gratis! Gratis licht voor groei,

Nadere informatie

SNIJBOON ONDER GLAS 2015

SNIJBOON ONDER GLAS 2015 SNIJBOON ONDER GLAS 215 1. Snijboon - vergelijking stengeldichtheid en bladplukfrequentie TOAGLA15SJB_TT1 Doel van de proef Bepalen wat de invloed is van de stengeldichtheid en de frequentie van bladplukken

Nadere informatie

Spinazie assortiment 2018 VERSE MARKT

Spinazie assortiment 2018 VERSE MARKT Spinazie assortiment 2018 VERSE MARKT Normale varianten Solomon Voor de start van het seizoen Resistentie: HR Pfs:1-9,11-16 Zeer uniform Zeer snelle groei, zelfs in een koud voorjaar Brede meeldauwresistentie

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Examen VMBO-BB 2015 gedurende 225 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een digitaal bestand. Dit examen bestaat

Nadere informatie

Studieverantwoordelijke Dr. B. Gobin. Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw

Studieverantwoordelijke Dr. B. Gobin. Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw BIESLOOK RASSENPROEF Proefcode: OL12 HERS02 Uitgevoerd in opdracht van: Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw Technisch Comité Karreweg 6 9770 Kruishoutem Tel ++ 32 (0)9 381

Nadere informatie

Rassenonderzoek paprika. Onderzoeksresultaten groen rood geel 2007

Rassenonderzoek paprika. Onderzoeksresultaten groen rood geel 2007 Rassenonderzoek paprika Onderzoeksresultaten groen rood geel 2007 Gezamenlijk rassenonderzoek bij paprika In 2007 is gezamenlijk rassenonderzoek gedaan door paprikatelers (vanuit excursiegroepen van LTO

Nadere informatie

Globaryll 100 Ieder jaar sterkere bloembotten en dikkere appels en peren

Globaryll 100 Ieder jaar sterkere bloembotten en dikkere appels en peren Globaryll 100 Ieder jaar sterkere bloembotten en dikkere appels en peren Samenstelling Globaryll 100 SL-Formulering Verpakking: 1 liter Actieve stof: 100 g/l 6-benzyladenine Gebruik Globaryll 100 Globaryll

Nadere informatie

Paprika. Rijk Zwaan Nederland B.V. Burgemeester Crezéelaan KX De Lier Nederland T E I

Paprika. Rijk Zwaan Nederland B.V. Burgemeester Crezéelaan KX De Lier Nederland T E I Rijk Zwaan Nederland B.V. Burgemeester Crezéelaan 40 2678 KX De Lier Nederland T +31 174 532 300 E sales@rijkzwaan.nl I www.rijkzwaan.nl Rijk Zwaan Belgium nv Westkaai 8 2170 MERKSEM België T +32 (0)3

Nadere informatie

A. Teeltjaar : Inleiding:

A. Teeltjaar : Inleiding: Technisch en teelttechnisch verslag van het project Lucht in de kas bij Themato voor de teeltjaren 2008-2009 respectievelijk 2009-2010. (Martien Duijndam) A. Teeltjaar 2008-2009: Inleiding: Het project

Nadere informatie

Tomatenteelt met een beperkte gasaansluitwaarde. Auteur M.H.Esmeijer

Tomatenteelt met een beperkte gasaansluitwaarde. Auteur M.H.Esmeijer Tomatenteelt met een beperkte gasaansluitwaarde Auteur M.H.Esmeijer Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Business Unit Glastuinbouw PPO nr. 41600011 Oktober 2004 2004 Wageningen, Praktijkonderzoek Plant

Nadere informatie

Luchtvochtigheid. maximale luchtvochtigheid; relatieve luchtvochtigheid; vochtdeficit. Absolute luchtvochtigheid (AV)

Luchtvochtigheid. maximale luchtvochtigheid; relatieve luchtvochtigheid; vochtdeficit. Absolute luchtvochtigheid (AV) Luchtvochtigheid Luchtvochtigheid is belangrijk voor de groei. Een te hoge luchtvochtigheid betekent geringe verdampingsmogelijkheden voor de plant. De plant neemt dan niet zoveel water op en dus ook minder

Nadere informatie

Bloem en vruchtvorming

Bloem en vruchtvorming //9 Bloem en vruchtvorming Leo Marcelis & Ep Heuvelink Wageningen UR: Leerstoel Plantenteelt in energiezuinige kassen & WUR Glastuinbouw (Leo.Marcelis@wur.nl) Leerstoelgroep Tuinbouwketens (Ep.Heuvelink@wur.nl)

Nadere informatie

Van licht naar gewicht - België 17/01/2017

Van licht naar gewicht - België 17/01/2017 G e n e r a t i e f p a p r i k a s t e l e n o n d e r b e l i c h t i n g : e e n u i t d a g i n g Liesbet Van Herck 17 januari 2017 W a a r o m b e l i c h t i n g Belichting neemt toe in glastuinbouw

Nadere informatie

RASSENPROEF PETERSELIE

RASSENPROEF PETERSELIE RASSENPROEF PETERSELIE Proefcode: OL12 HERS03 Uitgevoerd in opdracht van: Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw Technisch Comité Karreweg 6 9770 Kruishoutem Tel ++ 32 (0)9 381

Nadere informatie

Reken af met duist in stappen

Reken af met duist in stappen Reken af met duist in stappen Zo blijft resistente duist beheersbaar Duist is een lastig onkruid in wintertarwe. Dat komt met name doordat het een directe concurrent is voor het gewas. Het ontneemt voedsel

Nadere informatie

G e l e i d b e z o e k b e l i c h t e t e e l t t o m a a t

G e l e i d b e z o e k b e l i c h t e t e e l t t o m a a t G e l e i d b e z o e k b e l i c h t e t e e l t t o m a a t Lieve Wittemans 02/02/2015 1. Installatie en proefopzet 2. Verloop teelt 3. Sturing 4. Rassenproef trostomaten 5. Planttypes bij trostomaat

Nadere informatie

Pieken zonder Pieken. Project binnen topsector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal Onderdeel van PPS Energie & CO 2

Pieken zonder Pieken. Project binnen topsector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal Onderdeel van PPS Energie & CO 2 Pieken zonder Pieken paprika teelt in de 2saveEnergy kas Project binnen topsector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal Onderdeel van PPS Energie & CO 2 24 januari 2018, Frank Kempkes & Arie de Gelder De aanleiding

Nadere informatie

Snoei altijd op stompen van circa 3-5 cm. Bij Jonagold moet dit langer zijn; hier mag het gerust 10 cm zijn.

Snoei altijd op stompen van circa 3-5 cm. Bij Jonagold moet dit langer zijn; hier mag het gerust 10 cm zijn. Snoei appels Enige tijd geleden hebben we al kort een bericht gemaakt over de snoei van appels. Hierbij is het belang aangegeven van een tijdige rond om de grote knippen te zetten. Probeer dit in de maand

Nadere informatie

Nieuwe simulatietool voor optimaal CO 2 -doseren Gebruik elke kilogram alsof het de laatste is!

Nieuwe simulatietool voor optimaal CO 2 -doseren Gebruik elke kilogram alsof het de laatste is! Nieuwe simulatietool voor optimaal CO 2 -doseren Gebruik elke kilogram alsof het de laatste is! Op lichtrijke dagen moet in de kas zoveel mogelijk van het fotosynthesepotentieel geprofiteerd worden. De

Nadere informatie

Nieuwe teeltsysytemen in de boomkwekerij Irrigatiesystemen en sensoren

Nieuwe teeltsysytemen in de boomkwekerij Irrigatiesystemen en sensoren Nieuwe teeltsysytemen in de boomkwekerij Irrigatiesystemen en sensoren BOGO project Nieuwe teeltsystemen December, 2013 Henk van Reuler Inhoud Teelt uit de grond U systeem (teelt in goten) Laanbomen in

Nadere informatie

Projekt onderzoek CAMBRIA Verbeteren van het groei & bloei proces

Projekt onderzoek CAMBRIA Verbeteren van het groei & bloei proces Projekt onderzoek CAMBRIA Verbeteren van het groei & bloei proces Mijdrecht 1 december 2006 In opdracht van: LTO groeiservice potorchidee De nederlandse telers van Cambria. Gefinancieërd door: Productschap

Nadere informatie

Aardbeien Nicole Gallace

Aardbeien Nicole Gallace Aardbeien 2016 Nicole Gallace Rassen junidragers Gewicht(g) Kleur vers Brix Stev vers (g/mm) StevNB (g/mm) Elsanta 25,9 5,6 7,0 345 225 Malling Centenary 27,36 (+5%) 5,3 6,8 386 242 Magnum 25,0 5,8 8,4

Nadere informatie

Tomaat. Maxeza Marvelleza (E15M.41172) Caroleza (E15M.4100) Annaïsa Tomagino

Tomaat. Maxeza Marvelleza (E15M.41172) Caroleza (E15M.4100) Annaïsa Tomagino 2018 2019 Maxeza Marvelleza (E15M.41172) Caroleza (E15M.4100) Annaïsa Tomagino Beste relatie, Het nieuwe teeltseizoen staat weer voor de deur. Tijd om de juiste rassenkeuze te maken. Zoals elk seizoen

Nadere informatie

Status Groeimodel Gerbera

Status Groeimodel Gerbera Status Groeimodel Gerbera 20 november 2013 Pieter de Visser, Frank van der Helm, Fokke Buwalda (Wageningen UR Glastuinbouw) i.s.m. Floriconsult, DLV Plant, telers, LTO Groeiservice Opbouw presentatie Aanleiding

Nadere informatie