UITNODIGING. Het thema: Reik elkaar de hand!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "UITNODIGING. Het thema: Reik elkaar de hand!"

Transcriptie

1 UITNODIGING Hierbij willen we je van harte uitnodigen voor het VSD-congres op ZATERDAG 2 APRIL 2016 Dit jaar reiken we elkaar de hand en maken gebruik van de deskundigheid en kwaliteiten die er binnen onze vakgroep aanwezig zijn. Het thema: Reik elkaar de hand! Alle workshops worden dit jaar gegeven door onze eigen VSD leden! Lees het onderstaande programma door en schrijf je snel in, want voor enkele workshops zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar! Het wordt vast een gezellige, leerzame en inspirerende dag! Toegangsprijs: Locatie: t Veerhuis 70,00 VSD leden Nijemonde AZ Nieuwegein Bereikbaar Anneke: Deze dag mag je niet missen! Graag tot ziens!

2 Programma : Deuren zijn geopend en er is een mogelijkheid tot het bezoeken van ledenstands 10.00: Opening van het congres Gezamenlijke workshop : Handmassage, Reik elkaar de hand! Lianne Zuidgeest en Ans Peters DE WORKSHOPS: Adoptie- en pleegkinderen; aanraken bevordert hechting Els van Wissen Klankbeleving en massage met klankschalen Harmke Blijenberg Communicatiestijlen van baby s Mariska Jonker Voetreflexologie voor Speciale zorg Sonja van Tilburg Roterend oppakken, dragen, hanteren, en neerleggen bij baby s Thérèse Hermans i.s.m. Ineke Ouwehand Shantala massage SSZ en Ayurveda; een ontmoeting Gode Roos Casus vanuit de Speciale zorg Ria Bartels en Alexandra de Savornin Draagdoeken Dianne Sissing De kracht van het afstrijken, Aan- en uitkleden op Shantala wijze in de speciale zorg Ineke Ouwehand i.s.m. Thérèse Hermans Shantala Babymassage en Ayurveda; een ontmoeting Gode Roos Shantala Speciale Zorg bij mensen met dementie Alida Verhaaf Casus over premature baby Anneke Littooij en Annette Hurkens Afsluiting met alcoholvrije borrel tot uiterlijk uur.

3 Je kunt op het aanmeldformulier aangeven welke workshops jouw voorkeur hebben. Je kunt elke ronde één workshop meebeleven! Meld je snel aan, want VOL=VOL! Inschrijven: Uiterlijk 7 maart 2016 door middel van het aanmeldformulier sturen/mailen naar vsdcongres@shantala.nl én overmaking van de toegangsprijs. De bevestigingsbrief en routebeschrijving volgen na de sluitingsdatum. Zie hieronder voor de uitgebreide informatie over de sprekers en workshops! Gezamenlijke handmassage, Reik elkaar de hand door Ans Peters en Lianne Zuidgeest Ans Peters: In 2003 volgde ik met mijn schoondochter de Shantala Basisopleiding bij Nance de Lange. Daarna lid geworden van deze prachtige vakgroep. In 2015 heb ik tijd gevonden om Shantala Speciale Zorg module 1 te volgen. Dit is een mooie aanvulling op mijn werk als voetverzorgster van mensen met dementie. Bij het oefenen op proefpersonen, merkte ik dat handmassage weinig drempels kent. De eenvoudige Shantala-methode uitgeoefend op de handen kan iemand heel prettig laten ontspannen, het zorgt ook voor verbinding. Toen ik uitgenodigd werd om deze congres dag samen met Lianne te openen, heb ik dat met beide handen aangegrepen, omdat ik jullie ook deze verbinding wil laten voelen. Zo gaan we gezamenlijk deze dag verder beleven. Lianne Zuidgeest: In 2005 ben ik in aanraking gekomen met Shantala bij mijn toenmalige werk in Ipse de Bruggen bij MCG bewoners en zag daar hoe helend massage kan zijn. Voorbeeld voor mij was Jan, een bewoner die dagelijks onrustig was, reageerde op mensen die langsliepen met boosheid. Na een tijd Shantala kon hij periodes op de dag rustig in zijn stoel zitten en een soort geamuseerd naar zijn omgeving kijken en reageren. Eerst reagerend vanuit prikkels die direct binnenkwamen, naar het reageren met een beschermlaagje. Wij bieden de handmassage vanuit de Shantala traditie, omdat dat heel goed past binnen het thema van de dag. Goed om te ervaren als je het niet kent, leuk om te geven aan elkaar. Op het Congres is het een opwarmer voor de rest van de dag. Mogelijkheid om elkaar direct al te ontmoeten. Wij kijken ernaar uit om dit met elkaar te gaan doen. Hopelijk jullie ook.

4 Workshop: Adoptie en pleegkinderen; aanraken bevordert hechting door Els van Wissen Ik ben Els van Wissen; 62 jaar, getrouwd en ouder van 2 dochters, 26 en 23 jaar. In mijn opleiding tot Natuurgeneeskundig Therapeut kwam ik tijdens mijn stage voor het vak Massage in aanraking met de Shantala babymassage. Sinds 1988 geef ik zelf de cursus. Na de aankomst van onze adoptiedochters uit India in 1990 en 1993 heb ik de Shantalamassage direct toegepast om de hechting te bevorderen. Eind jaren 90 kwam ik in aanraking met de VSD en nam deel aan de oprichting van de sectie Adoptie en Hechting. Hier vanuit hebben we de cursus Shantala babymassage geschikt gemaakt voor adoptie en pleegkinderen. Tijdens de workshop zal ik meer over dit proces uitleggen. Afgelopen 10 jaar heb ik Joy Ek geassisteerd bij de docentenopleiding in Amersfoort en zijn we een paar keer naar Polen gereisd om daar les te geven aan werkenden in kindertehuizen. In de workshop sta ik stil bij de achtergrond van de adoptie- en pleegouders en hun kinderen en doe ik voorstellen om de Shantala massagecursus concreet vorm te geven. Met een stappenplan om op de situatie in te spelen. Tevens is er ruimte om je ervaringen te delen of vragen te stellen. Workshop: Klankbeleving en massage met klankschalen door Harmke Blijenberg Stel je eens voor... Je bent weer even terug. Terug bij jezelf; bij jouw oorsprong. Waar je leven begint. Warm, tijdloos en geborgen. Je golft mee op het ritme - jouw veilige plek. Cel voor cel wordt je geweven. Je hart klopt. Je speelt. Een wonder ben je. Laat je meevoeren op de dromerige klanken van klankschalen en het betoverend heldere geluid van de Shanti. Klankschalen hebben een bijzondere werking. De klanken zijn niet alleen hoorbaar, de fijne klanktrillingen resoneren door je heen. Het is letterlijk en figuurlijk een zachte aanraking door klank. Van binnen en van buiten. Geestelijk en lichamelijk. Tijdens de klankschalenmassage lig je ontspannen op een matje op de grond. De massage vindt plaats over de kleding. Alleen je schoenen doe je uit. Je wordt behandeld met prachtige klankschalen uit India en Nepal. Je krijgt schalen op je lichaam die met hulp van kloppers in werking worden gezet. Zo ontstaat een innerlijke massage die diep doordringt in alle lichaamscellen. Het resultaat is een diepe ontspanning.

5 Ik nodig je van harte uit om kennis te komen maken met deze bijzondere instrumenten. Tijdens het komende VSD congres verzorg ik een workshop klankschalen, die je zowel in de zorg als in je eigen praktijk kan toepassen. Na afloop is er ruimte om ervaringen te verwoorden en vragen te stellen. Graag tot ziens op 2 april 2016! Harmke Blijenberg Workshop: Communicatiestijlen van baby s door Mariska Jonker Ik ben Mariska Jonker; moeder, baby/peutermassage docent, coach en kindertolk. Ik heb een aantal workshops ontwikkeld en 1 daarvan gaat over de communicatiestijlen van baby s. Wist je dat we allemaal een bepaald type communicatiestijl hebben en dit heel gemakkelijk te herkennen is? Dat je dit zelf al bij baby s kunt herkennen en bijvoorbeeld een Regisseur baby anders op een massage reageert dan een Zorger baby? En wist je dat wanneer je dit herkent je de baby kunt benaderen zoals hij/zij benadert wil worden? En dat dit ervoor zorgt dat je gemakkelijk verbinding houdt, de baby zich gehoord en gezien voelt in zijn behoeftes. Nieuwsgierig? Meld je dan aan voor deze workshop op het aanmeldformulier! Meer informatie: Workhop: Voetreflexologie voor Speciale zorg door Sonja van Tilburg Mijn naam is Sonja van Tilburg-Huizer. In mijn praktijk Mirre geef ik voetreflextherapie en sinds 2001 ook cursus babymassage. Bij een kraamzorg instelling in s Hertogenbosch en in Oss geef ik ook lessen babymassage. Ik heb verschillende opleidingen voetreflexologie gevolgd (Henk Goossens, Sonneveld opleidingen), jaren les gegeven in voetreflextherapie en aanvullend cursussen gevolgd in o.a. Chinese voetreflex, stoelmassage, orthomoleculaire voedingsmiddelen, kleipakkingen op de voet, etc.

6 Naast de babymassage geef ik regelmatig introductie workshops voetreflex, om mensen hiermee kennis te laten maken. Het blijft fascinerend hoeveel je kunt doen met het behandelen van de voeten. Ieder mens is uniek en heeft een unieke behandeling nodig. Juist de aanraking van de voeten kan veel in beweging zetten! Workshop: Roterend oppakken, dragen, hanteren, en neerleggen bij baby s door Thésèse Hermans i.s.m. Ineke Ouwehand Mijn naam is Therese Hermans, kinderfysio- en sensorisch informatieverwerkingstherapeut; tevens Shantalamassage docent bij baby s en in de speciale zorg. Samen met Ineke Ouwehand heb ik een aantal jaren de bijscholingsdagen verzorgd voor Shantalamassage docenten over de Sensomotorische ontwikkeling bij de zuigeling, deel 1 en deel 2. Aandachtspunten op deze dagen waren: Hoe is de sensomotorische ontwikkeling te stimuleren tijdens de babymassage lessen? En wat is het belang hiervan? Met name door naast het (masserend) aanraken tevens aandacht te besteden aan manieren van roterend oppakken, hanteren én het rollend verkleden werden deze technieken op de bijscholingsdagen ingeoefend. Voor de workshop op het congres willen we aan bod laten komen: Waarom is rollen tegenwoordig belangrijk? En hoe is dat o.a. te stimuleren tijdens de massagelessen? We gaan dit oefenen middels een paar technieken, te weten het roterend oppakken én het aan/uitdoen van het broekje. Workshop: Shantalamassage Speciale zorg en de Ayurveda massage; een ontmoeting door Gode Roos Ik ben Gode Roos-Neunherz, Yogadocente, Shantaladocente en Bones For Life Teacher/Trainer. Al 41 jaar lang geef ik de Shantala babymassage en tientallen jaren de ayurvedische massage voor alle leeftijden. Maar waar raken zij elkaar aan? Wat verbindt ze met elkaar? Beide noem ik liefdevolle aanraking - het raakt me iedere keer opnieuw en schept vreugde en geluk die je van de mensen terug ontvangt. Alles stroomt ineens in het grote geheel - en wat stroomt leeft. De Ayurveda ( ayur = leven; veda = kennis, kunst ) behelst alles: voeding, yoga-oefeningen, ademtechniek, ayurvedische massage en een innerlijke houding tot leven vanuit je hart. Ervaar het in deze workshop, die speciaal gericht zal zijn op de SSZ. De workshop is om breder te denken en oefeningen mee te nemen in de massage. Niemand is te oud om iets nieuws te leren, dat houdt je levendig."

7 Workshop: Casus vanuit de Speciale zorg door Ria Bartels en Alexandra de Savornin Even voorstellen: Ik ben Ria Bartels en werk al vele jaren (sinds 1979) in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Tijdens het werken met deze doelgroep heb ik mij vaak afgevraagd: Waarom reageert die cliënt op deze manier, begrijpt die cliënt mij wel, waarom slaat die cliënt zichzelf, waarom verzet die cliënt zich als ik zijn jas aan wil doen. Sinds ik in contact ben gekomen met Shantala Speciale Zorg heb ik op vele vragen antwoord gekregen. En weet ik door het inzetten van SSZ, situaties voor de cliënt en mijzelf beter te laten verlopen. Iedereen die afhankelijk is van zorg heeft naar mijn mening het recht om op Shantalawijze bejegend en verzorgd te worden. Daarom wil ik graag meehelpen met het uitdragen van SSZ. Even voorstellen: mijn naam is Alexandra de Savornin Lohman. Ik ben moeder van 2 kinderen. Samen met mijn partner hebben we de goede balans gevonden tussen ons gezinsleven en ons eigen werk. Ik werk nu 5 jaar als ZZP-er. Vanuit praktijk Heliandra ben ik begonnen met het geven van Shantala Speciale Zorg behandelingen, en ook Reiki behandelingen, aan mensen met een verstandelijke beperking. Niet veel later zijn daar de Shantala Speciale Zorg basistrainingen bij gekomen. En sinds een jaar organiseer ik regionale intervisie bijeenkomsten (regio Noord- en Zuid- Holland) voor SSZ behandelaars en docenten. Toen ik voor het eerst over SSZ las, begon mijn hart te bonzen: dit zijn de woorden voor wat ik altijd al voelde bij contact maken en hebben, en eigenlijk ook altijd al in de praktijk deed. Het ging hierbij met name om de bejegening. Ik heb een massage achtergrond en voelde mij ook al snel thuis met de Shantala aanraking. De bejegening mét de Shantala uitgangspunten blijven mij boeien, omdat dit de eerste stappen zijn in het contact. Voor mijzelf is het een levenshouding, voor de cliënt is het erkenning van zijn bestaan! In de workshop laten we de uitgangspunten van Shantala Speciale Zorg tot leven komen aan de hand van een casus. Workshop: Babydraagdoeken/systemen door Dianne Sissing- van der Meer Ik ben Dianne Sissing- van der Meer. Getrouwd, trotse moeder van 6 kinderen en oma van 2 kleinzoontjes! Bevoegd fysiotherapeute/ NVFB- ZwangerFit docent en Shantala Babymassage docent.

8 Al meer dan 25 jaar geef ik met veel plezier o.a. Cursussen Babymassage en de Babymassage een-op-een. En vanwege de terugloop qua animo voor een Cursus Babymassage organiseer ik voor mijn zwangerschapscursisten een Baby- Meeting + Workshops Babymassage. Ik ben al heel wat jaartjes lid van de VSD. Eén van de thema s tijdens een cursus Babymassage is Het dragen van een Baby met een babydraagdoek/babydrager. Ik heb al mijn kinderen veel gedragen; mijn kinderwagen staat zo goed als nieuw op zolder... Met het thema Dragen ben ik ook los van een Cursus Babymassage actief. Ik verzorg Workshops Babydraagdoeken en Draagconsulten. Deelneemsters kunnen ook bij mij terecht voor de koop van een Babydraagsysteem/doek. Ik het kader van Reik elkaar de hand wil ik jullie graag wegwijs maken in de wereld van het dragen. Wanneer adviseer je nu welke draagdoek/babydrager? Waar moeten je cursisten op letten als ze een draagdoek/systeem kiezen? Wanneer draag je nu eigenlijk ergonomisch? Ik ben in het bezit van diverse draagdoeksystemen en een de Soft Structured Carrier, een groot aantal babypoppen waarvan 4 verzwaard zijn. En ik heb een heuse Babydraagdoek-pop! Hiermee kan ik demonstraties geven en jullie zelf ook aan het werk zetten. Ik wil iedereen die kiest voor het volgen van mijn workshop, vragen ook een eigen Babypop en je draagdoeken/systemen mee te nemen. Ik wil ook ruimte maken voor draagervaringen, adviezen en knooptechnieken uitwisselen. We kunnen zoveel van elkaar leren! Graag tot ziens op mijn Workshop. Workshop: aan- en uitkleden op Shantala-wijze Voor volwassenen en kinderen met of zonder beperking. door Ineke Ouwehand i.s.m. Thérèse Hermans De kracht van het afstrijken. Tijdens de 20 jaar dat ik zowel babymassage als Shantala bij de Speciale Zorg beoefen, ben ik steeds weer onder de indruk van de kracht van het afstrijken. In de workshop zal ik weinig theorie behandelen. De nadruk ligt op het elkaar laten voelen hoe weldadig het afstrijken is tijdens het aan- en uitkleden. Dit helemaal volgens de Shantala methode: Contact maken, vertragen, met de volle hand aanraken. Maar ook rekening houdend met pijn, laten meehelpen, meebewegen. Iedereen die de workshop volgt moet een matje en makkelijke kleding, die over de kleding aan en uit kan worden getrokken (bv een ruim trainingspak en dikke sokken) meenemen.

9 We gaan dus werkelijk in de praktijk oefenen de kleding bij elkaar aan en weer uit te doen. Dit volgens een vaste methode, die je op papier meekrijgt. Na afloop kan je dit papier ook gebruiken om zelf een training te geven, bv aan groepsleiding. Workshop: Shantala babymassage en de Ayurveda massage; een ontmoeting door Gode Roos Ik ben Gode Roos-Neunherz, Yogadocente, Shantaladocente en Bones For Life Teacher/Trainer. Al 41 jaar lang geef ik de Shantala babymassage en tientallen jaren de ayurvedische massage voor alle leeftijden. Maar waar raken zij elkaar aan? Wat verbindt ze met elkaar? Beide noem ik liefdevolle aanraking - het raakt me iedere keer opnieuw en schept vreugde en geluk die je van de mensen terug ontvangt. Alles stroomt ineens in het grote geheel - en wat stroomt leeft. De Ayurveda ( ayur = leven; veda = kennis, kunst ) behelst alles: voeding, yoga-oefeningen, ademtechniek, ayurvedische massage en een innerlijke houding tot leven vanuit je hart. Ervaar het in deze workshop, die speciaal gericht zal zijn op de Babymassage. En om te leren, dat Shantala niet alleen voor baby s is, maar door mag blijven lopen in je verdere leven. Workshop: Shantala Speciale Zorg bij mensen met dementie door Alida Verhaaf Ik ben Alida Verhaaf en ben werkzaam in een zorginstelling in het midden van het land. Dit is een verpleeghuis met verschillende doelgroepen: somatiek, psychogeriatrie, gerontopsychiatrie, revalidatie en hospice. Sinds 2006 pas ik Shantala Speciale Zorg toe bij mensen binnen deze instelling. In eerste instantie bij mensen met dementie en in de loop van de jaren is dit uitgegroeid tot alle doelgroepen van de organisatie. Met z n drieën werken we inmiddels 40 uur per week en behandelen we gemiddeld 70 cliënten wekelijks. Daarnaast werk ik nog als docent Shantala SZ in een instelling met mensen met een verstandelijke beperking en een visuele handicap. Nieuw opgedane kennis door studiedagen SSZ en het bezoeken van congressen over dementie integreer ik zo veel mogelijk in de werkzaamheden. Zo is er steeds vernieuwing en ontwikkeling. Tijdens deze workshop gaan we ons voornamelijk richten op SSZ bij de dementerende mens. We gaan veel ervaren op gebied van bejegening en welke aanraking daar bij past. Ook is het leuk om veel praktijksituaties te bespreken. Wie naar deze workshop komt kan zelf bespreekpunten inbrengen. Wat kom je tegen en waar loop je tegenaan in de praktijk?

10 Het gebruik van aanpassingen als dat nodig is. Hoe en waarom. Gezamenlijk zoeken naar oplossingen zorgt weer voor andere ingangen en mogelijkheden. Ook het opzetten binnen een zorgorganisatie kunnen we bespreken en daarover wil ik graag mijn ervaringen delen als je denkt daar wat mee te kunnen. Kortom een veelzijdige interactieve workshop. Ben je nieuwsgierig geworden? Wellicht ontmoet ik je tijdens deze workshop. Workshop: Casus over babymassage bij de premature baby Baby veilig thuis, wat kunnen we bieden? door Anneke Littooij en Anneke Hurkens Te vroeg geboren kindjes hebben een heel andere start gehad dan op tijd geboren baby s. Veel couveusekinderen vertonen kort of langere tijd als ze thuis gekomen zijn prikkelbaar gedrag. Ze kunnen veel huilen, vallen moeilijk in slaap of doen alleen maar hazenslaapjes. Ze zijn vaak schrikachtig. Voor ouders is het ook enorm wennen als het kindje thuis komt en ze niet meer terug kunnen vallen op de constante zorg van het ziekenhuis. Babymassage zal zowel de band tussen ouder en kindje versterken als ook het kindje een gevoel van veiligheid en geborgenheid geven. De workshop wordt gegeven door Anneke Littooij en Annette Hurkens beide ervaren Shantala babymassage docenten. In de praktijk blijkt dat er best nog wel wat vragen zijn over het geven van babymassage aan prematuren; op welke manier geef je dit? Wat kan wel en wat kan niet? Welke grepen zijn prettig voor de kleine? Waar moet je extra rekening mee houden? Net als vele andere ervaren docenten hebben Anneke en Annette nog steeds vragen en eigen ideeën over prematurenmassage. Zij willen dit onderwerp graag met jullie uitdiepen en ervaringen bespreken. In deze workshop willen we ervaringen uitwisselen, een casus bespreken en vooral van en elkaar leren om deze kwetsbare groep kindjes en ouders nog beter te kunnen gaan begeleiden.

CONGRES ZATERDAG 14 MAART 2015. Het thema van dit jaar is: Het raakt je!

CONGRES ZATERDAG 14 MAART 2015. Het thema van dit jaar is: Het raakt je! CONGRES ZATERDAG 14 MAART 2015 Hierbij willen we je van harte uitnodigen voor het jaarlijkse VSD congres. Ook dit jaar hebben we weer erg ons best gedaan om een aantal inspirerende sprekers te vinden en

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

Zwanger, bevallen en je baby. Cursusaanbod

Zwanger, bevallen en je baby. Cursusaanbod Zwanger, bevallen en je baby Cursusaanbod Zwanger, bevallen en je baby Gefeliciteerd met je zwangerschap. Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam, maar ook in je leven. Het is een leuke en

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief 1 9 januari 2015 Lieve mensen, Een mooi en bijzonder nieuw jaar. Ik wens jullie allen een liefdevol, gezond,

Nadere informatie

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt Ben jij zo iemand die actief is en veel interesses heeft en daardoor ook veel bezigheden en spullen heeft?

Nadere informatie

Babymassage 800394 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis

Babymassage 800394 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis 1 Ieder mens wordt geboren met behoefte aan lichamelijk contact. Het is dan ook heel normaal dat een baby graag in de armen genomen wordt. Warmte, aanraking, lichamelijk contact en streling zijn voor een

Nadere informatie

Trainingen Coaching Intervisie Supervisie. Voor de zorg

Trainingen Coaching Intervisie Supervisie. Voor de zorg Trainingen Coaching Intervisie Supervisie Voor de zorg Professioneel communiceren met 2013 Training Professioneel communiceren met Voor wie? De training is bedoeld voor mensen in de zorg die hun communicatie

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief nr. 6 23 augustus 2015 De lessen gaan weer beginnen! De zomervakantie is voorbij, wat gaat de tijd toch snel.

Nadere informatie

Natuur doet je goed. Natuurbeleving met cliënten. Training voor begeleiders van: ouderen, mensen met dementie, mensen met een (meervoudige) beperking

Natuur doet je goed. Natuurbeleving met cliënten. Training voor begeleiders van: ouderen, mensen met dementie, mensen met een (meervoudige) beperking Natuur doet je goed Natuurbeleving met cliënten Training voor begeleiders van: ouderen, mensen met dementie, mensen met een (meervoudige) beperking Op naar buiten Frisse buitenlucht en beweging is gezond

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

Nieuwsbrief praktijk de groene vlinder

Nieuwsbrief praktijk de groene vlinder Nieuwsbrief praktijk de groene vlinder De kerstdagen en het nieuwe jaar zijn bijna aangebroken. In deze vaak drukke periode hebben wij niet stil gezeten. We hebben voor het komende jaar weer een aantal

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief 2 20 februari 2015 VOORJAARSVAKANTIE Van maandag 23 februari 2015 t/m zondag 1 maart 2015 zijn er geen yogalessen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Ellen van den Ende in samenwerking met Mariëtte Verschure JONG EN HOOGGEVOELIG HOEZO ANDERS?! Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Uitgeverij Akasha Inhoud Hooggevoelig, hoezo anders?!

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor:

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Terugblik Kinderyoga Rots & Water De Sterrenplukmachine Theaterweek Thema avond (hoog)gevoeligheid

Nadere informatie

Ouderen en seksualiteit:

Ouderen en seksualiteit: Ouderen en seksualiteit: een oud taboe of een sexy verhaal? Vaak denken jongeren dat mensen van boven de 60 geen seks meer hebben, of daar toch zeker niet van genieten. Niets is minder waar. Maar ook in

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

WORKSHOP BABYMASSAGE PRAKTIJK WOORDELOOS EEN

WORKSHOP BABYMASSAGE PRAKTIJK WOORDELOOS EEN WORKSHOP BABYMASSAGE PRAKTIJK WOORDELOOS EEN COBY REDEKER 57 JAAR BABYMASSEUR LENTE 4 MAANDEN BABY MASSAGE IN OUDE CULTUREN BABYMASSAGE Bewust en gericht aanraken Liefdevol en aandachgg contact met elkaar

Nadere informatie

Hallo Meditatie en Dans Liefhebber!

Hallo Meditatie en Dans Liefhebber! 19 juli 11 Deze nieuwsbrief verschijnt per kwartaal. Je ontvangt deze omdat je een keer mee hebt gedaan aan een workshop of klant bent of omdat je opgaf als abonnee. Opzeggen/wijzigen of aanmelden voor

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

Doorbraak Dagen Dagboek Dag 2

Doorbraak Dagen Dagboek Dag 2 Doorbraak Dagen Dagboek Dag 2 Doe de challenge 8 dagen lang en doorbreek je blokkades: Op naar meer flow, geluk en energie! Welkom! Heel erg leuk dat je meedoet aan de Doorbraak Dagen Challenge! Dit is

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Speel het spel. stimulansen

Speel het spel. stimulansen Speel het spel In een mix van hints, pictionary, ganzenbord en spijker slaan staan we stil bij belevingsgericht werken. In twee teams strijden we om de eer: wie is het meest belevingsgericht? Hierbij moeten

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN EXCLUSIEF PROGRAMMA OVERZICHT 2016 LEF IN ACTIE Ontdek waarom het zo moeilijk is je hart te volgen en heb het lef dit toch te doen! De achtergrond van het programma Jij weet dat

Nadere informatie

Zondag 7 oktober Verbindingsmiddag voor jongeren (Roby Schaap) 14.00u 15.30u

Zondag 7 oktober Verbindingsmiddag voor jongeren (Roby Schaap) 14.00u 15.30u NIEUWSBRIEF nr.9 5 oktober 2018 AGENDA OKTOBER 2018 Zondag 7 oktober Verbindingsmiddag voor jongeren (Roby Schaap) 14.00u 15.30u Donderdag 11 oktober Informatie avond cursus Ayurveda & Yoga 19.30u 21.00

Nadere informatie

Maandblad van het Religieus Genootschap der Vrienden (Quakers) www.quakers.nu 85e jaargang nr. 7 Juli/Augustus 2014

Maandblad van het Religieus Genootschap der Vrienden (Quakers) www.quakers.nu 85e jaargang nr. 7 Juli/Augustus 2014 Maandblad van het Religieus Genootschap der Vrienden (Quakers) www.quakers.nu 85e jaargang nr. 7 Juli/Augustus 2014 Groepsfoto van de Nederlandse Jaarvergadering op zondag 18 mei 14 Kees Nieuwerth vertelt

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS

NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS Dag allemaal, Eindelijk is het zover!!! De eerste nieuwsbrief van Centrum KINDERKRIEBELS is er!! Vele van jullie zullen zich afvragen Centrum KINDERKRIEBELS wat is dat???? Hieronder

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni uit de Praktijk van Marja Tames

Nieuwsbrief Juni uit de Praktijk van Marja Tames Nieuwsbrief Juni uit de Praktijk van Marja Tames Lieve allemaal, Nog een laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie. Misschien maak je plannen voor je vakantie of heb je die al gemaakt. Sommige van jullie

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

SHANTALA. Basishouding en basisaanraking via voelende en invoelende handen. Terug naar de zintuigelijke waarneming

SHANTALA. Basishouding en basisaanraking via voelende en invoelende handen. Terug naar de zintuigelijke waarneming SHANTALA Basishouding en basisaanraking via voelende en invoelende handen Terug naar de zintuigelijke waarneming Voor ouders en verzorgers van een pasgeboren kind 1 INLEIDING Worden gedragen, gewiegd,

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

Programma groepsbijeenkomst Weg van Leven thema: Genade

Programma groepsbijeenkomst Weg van Leven thema: Genade Programma groepsbijeenkomst Weg van Leven thema: Genade Welkom en opening (10 min.) Deel 1: gesprek rond het thema (45 min.) gezamenlijk lezen van de inleidende tekst bij het thema uit het werkschrift

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Baby-lichaamstaal Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Inleiding Via deze folder vertellen we u wat over de lichaamssignalen die uw baby geeft: baby-lichaamstaal is méér

Nadere informatie

Doorbraak Dagen Dagboek Dag 5

Doorbraak Dagen Dagboek Dag 5 Doorbraak Dagen Dagboek Dag 5 Doe de challenge 8 dagen lang en doorbreek je blokkades: Op naar meer flow, geluk en energie! Welkom! Heel erg leuk dat je meedoet aan de Doorbraak Dagen Challenge! Dit is

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 7)

Luisteren: muziek (A2 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

Massage verwendag 25 mei 2014

Massage verwendag 25 mei 2014 Massage verwendag 25 mei 2014 met van 10.00 tot 17.00 doorlopend massages Ancient Thai massage Ayurvedische gezichtsmassage Warmwaterkussenmassage Breuss wervelmassage Ayurvedische voetmassage Chakra balans

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

Januari. Voor wie: Kinderen van 4 t/m 9 jaar en 10 t/m 13 jaar

Januari. Voor wie: Kinderen van 4 t/m 9 jaar en 10 t/m 13 jaar Januari Woe 7 KinderYoga Wat: Kinderyoga is een combinatie tussen yoga en spel, waarbij plezier voorop staat. De kinderen zijn op een leuke manier bezig met hun lichaam tijdens Zo 11 Babysnoezelen Ma 12

Nadere informatie

Januari. Voor wie: Ouders, verzorgers en/of grootouders

Januari. Voor wie: Ouders, verzorgers en/of grootouders Januari Woe 7 KinderYoga Wat: Kinderyoga is een combinatie tussen yoga en spel, waarbij plezier voorop staat. De kinderen zijn op een leuke manier bezig met hun lichaam tijdens een kinderyoga les. Voor

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

StratEgiSch ZElf management SpEcial Zuid-afrika 2012

StratEgiSch ZElf management SpEcial Zuid-afrika 2012 StratEgiSch ZElf management SpEcial Zuid-afrika 2012 Ont-Wikkel je effectiviteit op een adembenemende locatie StratEgiSch ZElf management SpEcial Zuid-afrika 2012 Je bent nooit te oud om te worden wie

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Stilzitten als een kikker. Lieve mensen,

NIEUWSBRIEF. Stilzitten als een kikker. Lieve mensen, NIEUWSBRIEF Lieve mensen, Nieuwsbrief 1, 21 januari 2014 We zijn alweer een aantal weken in het nieuwe jaar en alle yogalessen zijn weer volop bezig. Heerlijk om weer aan de slag te zijn. Een nieuw jaar

Nadere informatie

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus Augustus PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus De Noordster EHBO Maandag 18-08 & 25-08 19.30u-21.30u Dinsdag 19-08 13.00u-14.30u Landsmeerstraat

Nadere informatie

Inleiding Polariteitsmassage

Inleiding Polariteitsmassage Polariteitsmassage Inleiding Een pasgeboren baby heeft niet alleen melk nodig. Iedere baby wordt geboren met behoefte aan lichamelijk contact. Het is dan ook heel normaal dat uw baby graag in de armen

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken!

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! Dé expert in praktische apotheektrainingen E-PAPER Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! 1 Inhoudsopgave De cliënt en ik 3 Weet jij nog waarom je in de apotheek wilde

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren Bouwen aan zelfvertrouwen Jeugd 1. Weerbaarheidstrainingen voor kinderen Heeft uw kind moeite met voor zichzelf op te komen? Of is uw kind wellicht te weerbaar?

Nadere informatie

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten Tot een geloofsgesprek komen I Ontmoeten Het geloofsgesprek vindt plaats in een ontmoeting. Allerlei soorten ontmoetingen. Soms kort en eenmalig, soms met mensen met wie je meer omgaat. Bij de ontmoeting

Nadere informatie

Trainingen/Workshops baby- en kindergebaren

Trainingen/Workshops baby- en kindergebaren Trainingen/Workshops baby- en kindergebaren 1 Trainingen/Workshops baby- en kindergebaren Wat is baby- en kindgebaren Babygebaren* is het ondersteunen van de gesproken taal met gebaren. Een baby kan gemiddeld

Nadere informatie

Kijken, luisteren, zorgen (ontwikkelingsgerichte zorg)

Kijken, luisteren, zorgen (ontwikkelingsgerichte zorg) Kijken, luisteren, zorgen (ontwikkelingsgerichte zorg) LUISTEREN Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij begint mij adviezen te geven, dan doe je niet wat ik je vraag. Als ik je vraag naar mij te

Nadere informatie

5 manieren om je eigen pad te bewandelen

5 manieren om je eigen pad te bewandelen 5 manieren om je eigen pad te bewandelen Hierbij het nieuwe artikel met als onderwerp: 5 manieren om je eigen pad te bewandelen. Het is geschreven door wandelcoach Tineke Franssen. Tineke wandelt al een

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Masters hangen aan Eelco's lippen...

Masters hangen aan Eelco's lippen... Masters hangen aan Eelco's lippen... De spanning voor het WK-Masters in Lyon loopt bij de deelnemers aan Project 2015 al danig op. Daarom hebben we Eelco gevraagd of hij een keer met ons wilde praten over

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

Onrustige baby. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar

Onrustige baby. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar Onrustige baby Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar Inleiding Baby s huilen. Dit is normaal voor een baby. Maar úw kind blijft huilen en niets lijkt daarbij te helpen om uw baby te troosten. Klinkt

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT Gwen Bergers G&I1A 3009429 19.11.15 Project docenten: Saskia Freeke, Sonja van Vuuren, Martin Lacet & John Hennequin Art/Media & Me Autobiotic Selfie Voor de lessen

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben.

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben. Het meditatieprogramma duurt veertig dagen en bestaat uit tien affirmaties. Het is fijn om gedurende dit programma een dagboek bij te houden om je bewustwordingen en ervaring op schrijven. Elke dag spreek

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl Door: Jan van den Brand Inleiding Ik krijg veel vragen van hondeneigenaren. Veel van die vragen gaan over de omgang met en de training van de hond. Deze vragen spitsen zich dan vooral toe op: Watt is belangrijk

Nadere informatie

BIJ WIJZE VAN START ZORG VOOR STAGE FEEDBACK GEVEN AAN STAGIAIRS EEN TOEPASSING. Feedback geven aan stagiairs december 13 CIRCULAIR KIJKEN

BIJ WIJZE VAN START ZORG VOOR STAGE FEEDBACK GEVEN AAN STAGIAIRS EEN TOEPASSING. Feedback geven aan stagiairs december 13 CIRCULAIR KIJKEN ZORG VOOR STAGE FEEDBACK GEVEN AAN STAGIAIRS BIJ WIJZE VAN START EEN TOEPASSING Lies loopt stage in een Woonzorgcentrum. Ze is nu al enkele weken aan de slag, ze beheerst de meeste taken en ze is heel

Nadere informatie

Leiderschap is van iedereen

Leiderschap is van iedereen Leiderschap is van iedereen Eddy Karrenbelt Als u het wenkend perspectief leest in het boekje mensenzorg voor de transitie in de Langdurige Zorg. Dan vindt u het streefbeeld gedreven professionals. In

Nadere informatie

Ondernemen als. Deel 1. Marktonderzoek: Naam: Telefoon:

Ondernemen als. Deel 1. Marktonderzoek: Naam: Telefoon: Ondernemen als Deel 1 Marktonderzoek: Naam: Telefoon: 2 Over Rose Drs. Rose Jansen Marketingpsycholoog Spiritueel Businesscoach Journeytherapeut In 2006 studeerde ik af als Journeytherapeut bij Brandon

Nadere informatie

Vacature. Wat is jouw kijk? Ik ben aan het dementeren en zoek een begeleider die: Bij deze kaart hoort opdrachtkaart 86.

Vacature. Wat is jouw kijk? Ik ben aan het dementeren en zoek een begeleider die: Bij deze kaart hoort opdrachtkaart 86. Wat is jouw kijk? 86 Bij deze kaart hoort opdrachtkaart 86. Vacature Ik ben aan het dementeren en zoek een begeleider die: - Het leuk vindt om mij als mens met een verstandelijke beperking en dementie

Nadere informatie

Deze week is bedoeld om die vraagtekens vanuit een ander perspectief te ervaren.

Deze week is bedoeld om die vraagtekens vanuit een ander perspectief te ervaren. Deze 6 daagse retreat, midden in de prachtige bergen van Transsylvanië, heeft als thema de integratie van jouw Goddelijke talenten hier op aarde. Je wilt een (door)start maken met iets nieuws, meer duidelijkheid

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

Hooggevoeligheid & Energie. Zomerweekend op de Veluwe door Henk Janssen, Selma Weideman en Alex Ruijter

Hooggevoeligheid & Energie. Zomerweekend op de Veluwe door Henk Janssen, Selma Weideman en Alex Ruijter Hooggevoeligheid & Energie Zomerweekend op de Veluwe door Henk Janssen, Selma Weideman en Alex Ruijter Thema s: Herkennen van & omgaan met (Hoog)gevoeligheid en spiritualiteit. Energetisch reinigen en

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Babymassage. www.catharinaziekenhuis.nl

Kindergeneeskunde. Babymassage. www.catharinaziekenhuis.nl Kindergeneeskunde Babymassage www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KIN003 / Babymassage / 05-07-2013 2 Babymassage In het Catharina Ziekenhuis

Nadere informatie

Kijken achter het masker

Kijken achter het masker Kijken achter het masker Driedaagse bijscholing Karakterstructuren voor therapeuten en coaches Zoek je een bijscholing die jouw manier van werken als therapeut of coach verdiept? Zou je meer (praktisch)

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Dolfijnen boodschappen vol licht

Dolfijnen boodschappen vol licht Jeanne Ruland Anne-Mareike Schultz Dolfijnen boodschappen vol licht Uitgeverij Akasha Inhoud Opdracht 8 Voorwoord 9 Hoe gebruik je deze kaarten? 11 De dolfijnenkaarten 1 11:11 14 2 Aangename kennisosmose

Nadere informatie

worden. Het gaat immers in dit leven niet om wat je hebt, het gaat om wat je doet.

worden. Het gaat immers in dit leven niet om wat je hebt, het gaat om wat je doet. Voor oma. Het gaat in dit leven niet om wat je hebt. Het gaat in dit leven om wat je doet. Het gaat om de keuzes die je maakt. Open je hart voor de ander, want je bent, omdat wij samen zijn. In de winter

Nadere informatie

Achtergrondinformatie opdracht 1, module 1, les 1

Achtergrondinformatie opdracht 1, module 1, les 1 Achtergrondinformatie opdracht 1, module 1, les 1 Er zijn leuke en fijne momenten in de opvoeding, maar ook moeilijke en zware momenten. Deze moeilijke momenten hebben soms te maken met een bepaalde fase

Nadere informatie

Evaluatie Rots & Water

Evaluatie Rots & Water Evaluatie Rots & Water Training Weerbaarheid Groep 8 St. Jozefschool Locatie Tarcisius Schooljaar 2003/2004 Door: Linda Geraeds Sociaal Cultureel Werker Docente Weerbaarheid Rots en Water Trainer CMWW

Nadere informatie

Vragenlijst Ervaren regie in de zorg

Vragenlijst Ervaren regie in de zorg Vragenlijst Ervaren regie in de zorg versie voor mondelinge afname Introductie Zwart = tekst interviewer Schuingedrukt = ter ondersteuning interviewer (niet hardop lezen) De vragen uit deze vragenlijst

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens Trainen en coachen Psycholoog Mirella Brok Skype Tilburg Made Den Bosch psycholoog@psycholoogmirellabrok.nl 06 1771 2728 KvK 51743256 Lid Nederlandse Beroepvereniging voor Toegepaste Psychologie Opwarmoefening

Nadere informatie