La 14ème Escapade des Gourmets à Rasteau Verslag van een avontuurlijke wijnwandeling op 19 mei Door Paul Op ten Berg.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "La 14ème Escapade des Gourmets à Rasteau Verslag van een avontuurlijke wijnwandeling op 19 mei 2013. Door Paul Op ten Berg."

Transcriptie

1 La 14ème Escapade des Gourmets à Rasteau Verslag van een avontuurlijke wijnwandeling op 19 mei Door Paul Op ten Berg. De weergoden waren de deelnemers aan de 14 e editie van de Escapade des Gourmets in Rasteau goed gezind. Hoewel het drie dagen ervoor pijpenstelen had geregend, knapte het weer ineens op en was het gedurende de 6 kilometer lange wandeling door de heuvelachtige wijngaarden vrijwel voortdurend droog. Ligging en klimaat Het middeleeuwse dorp Rasteau ligt in het noorden van het departement Vaucluse. Er heerst een middellandse zee klimaat met hete, droge zomers en zachte winters. De wijngaarden liggen op vaak steile hellingen in een soort amfitheater, merendeels op het zuiden, waardoor ze enige beschutting genieten tegen de mistral. Terroir Vanaf het einde van het Tertiair, 23 miljoen jaar geleden, vormde zich het terroir van Rasteau, dat de volgende soorten omvat: Mergel en steengruis uit het Mioceen. Dit terroir bevindt zich op de hellingen, houdt het water goed vast en bevat voor de wijnstok onmisbare elementen als kalium, magnesium, ijzer en mangaan. Mergel met fijn zand uit het Plioceen. Dit terroir levert frisse wijnen met finesse. Terrassen met alluviale afzettingen uit het Quartair. Stenige terroir, zand of klei. Op berghellingen afgezette dunne lagen leemgrond. Hier rijpt de wijnstok goed. AOC Rasteau In 2010 kreeg Rasteau eindelijk en eigen AOC. Deze omvat ha aan wijngaarden met 887 ha in productie, waarvan 98% is beplant voor de productie van rode wijnen. Het voornaamste druivenras is grenache noir, met ruim 50% van de aanplant en 40 tot 100 jaar oude stokken. De assemblage van AOC wijn moet minimaal 50% grenache bevatten. Op de 2 e en 3 e plaats komen syrah en mourvèdre, samen minimaal 20% van de blend. Verder zijn toegestaan cinsault en carignan (samen maximaal 15% van de blend). Oude stokken van cinsault worden behouden, maar oude carignan wordt helaas steeds meer gerooid. Helaas, want carignan geeft complexiteit en een goede kleur aan een blend, hoewel de tannines wat rustiek zijn. Er is een kans dat counoise binnenkort ook wordt toegestaan. Witte druiven mogen ook worden gebruikt, tot 5%. Het rendement mag maximaal 38 hl/ha bedragen. In 2012 bedroeg de productie hl.

2 AOC Vin Doux Naturel Rasteau Deze AOC dateert uit 1944 en omvat Rouge (14%), Blanc (2%) en Rosé (84%). De 41 ha productiegebied liggen behalve in Rasteau ook in Cairanne en Sablet (20 percelen). De toegestane druivenrassen zijn grenache noir, grenache gris en/of grenache blanc (minimaal 90%). Dit mag voor maximaal 10% worden aangevuld met cinsault en/of carignan. Het maximaal toegestane rendement bedraagt 30 hl/ha. Deze krachtige zoete wijnen worden in Frankrijk gedronken als aperitief, bij kaas of bij dessert. In 2012 bedroeg de productie hl. Droge Rasteau Rosé, dezelfde wijn met 3 verschillende etiketten Rosé en wit In Rasteau wordt ook rosé en wit gemaakt, beide met de AOC Côtes du Rhône. Voor wit worden voornamelijk gebruikt viognier, grenache blanc, clairette, roussanne, marsanne en bourboulenc. Het maximaal toegestane rendement bedraagt 46 hl/ha. Oude stokken grenache noir

3 Wijnbouw Van 70 tot 80% van de wijnstokken is de snoeiwijze Gobelet, maar er is ook nieuwe aanplant met Cordon. De oogst gebeurt voor 90% met de hand, met selectie in de wijngaard. Er wordt nog weinig machinaal geplukt. Van de recente oogstjaren wordt 2010 het best beoordeeld, gevolgd door 2009 en was met enkele uitzonderingen een matig jaar was een lastig jaar, met problematische rijping van de grenache. Rasteau uit de beste jaren en van de beste producenten heeft een levensduur van circa 10 jaar. De wijngaarden van Rasteau met op de achtergrond de meter hoge Mont Ventoux Ligging en klimaat Rasteau ligt in het noorden van het departement Vaucluse. Er heerst een middellandse zee klimaat met hete, droge zomers en zachte winters. Regens in voorjaar en herfst zorgen ervoor dat de ondergrondse watervoorraad op peil blijft. De wijngaarden liggen op vaak steile hellingen in een soort amfitheater, merendeels op het zuiden, waardoor ze enige beschutting genieten tegen de mistral. Deze fameuze wind zorgt er overigens wel voor dat er minder gespoten hoeft te worden tegen rot. Langs de heuvels tot 360 meter hoog - slingert de rivier Ouvèze die uitmondt in de Rhône. De vele stenen in de wijngaarden slaan overdag de zonnewarmte op en geven deze s nachts langzaam af.

4 Diverse terroirs Vanaf het einde van het Tertiair, 23 miljoen jaar geleden, vormde zich het terroir van Rasteau, dat de volgende soorten omvat: Mergel en steengruis uit het Mioceen. Dit terroir bevindt zich op de hellingen, houdt het water goed vast en bevat voor de wijnstok onmisbare elementen als kalium, magnesium, ijzer en mangaan. Mergel met fijn zand uit het Plioceen. Dit terroir levert frisse wijnen met finesse. Terrassen met alluviale afzettingen uit het Quartair. Stenige terroir, zand of klei. Op berghellingen afgezette dunne lagen leemgrond. Hier rijpt de wijnstok goed. Ortas Cave de Rasteau Op zaterdag, de dag van aankomst, werden de uitgenodigde journalisten (voornamelijk Fransen, een Belg en twee Nederlanders) door Algemeen Directeur Antoine Müller ontvangen in het gloednieuwe, moderne gebouw van de Cave de Rasteau, een coöperatie die werd opgericht in 1925 en zich presenteert onder de naam Ortas. Er is sprake van een opvallend goede samenwerking tussen Ortas en de 50 zelfstandige producenten. Ortas verwerkt de druiven van 720 hectare wijngaarden, waarvan circa de helft AOC Rasteau. De principes van milieuvriendelijke wijnbouw worden gevolgd.

5 de shop van Ortas Cave de Rasteau Proeverij Didier Charavin Na een uitgebreid aperitief van diverse Rasteau Blanc en Rosé wijnen met verschillende amuses volgde een uiteenzetting over het terroir van Rasteau door Didier Charavin, voorzitter van de vereniging Terre de Lumière en een proeverij van 24 rode wijnen uit 2011, die elk werden gepresenteerd door hun producent. De volgende wijnen hadden mijn voorkeur:

6 ****- Rasteau Cuvée Tradition 2011, Domaine Combe Julière 70% grenache noir, 20% mourvèdre, 10% carignan, kalkhoudende kleibodem, rendement 35 hl/ha, milieuvriendelijke wijnbouw, geen houtopvoeding. Geen importeur. Gemiddeld geconcentreerde kleur. Levendige geur van karaktervol fruit met specerijen. Volle, sappige smaak met zeer mooie tannines. In de lange finale specerijen en drop. Lobbige, spirituele wijn met veel schakeringen. Zeer geslaagd. ****- Rasteau 2011, Domaine Wilfried 60% grenache noir, 20% carignan, 10% syrah, 10% mourvèdre, biologische wijnbouw. Bruine kalkhoudende skeletbodem op mergel en rode bodem op zandsteen. Rendement 32 hl/ha. Handmatige oogst. Traditionele vinificatie gedurende 2-3 weken met natuurlijke gisten, opvoeding op betonnen cuve. Geen importeur. Tamelijk diepe kleur. Reductiegeur (natte doeken) in het begin, maar

7 dat verdwijnt al snel. Vlezige smaak met compact fruit, sappigheid en opvallend veel lengte. Met beluchting opent de wijn zich steeds meer. ****+Rasteau 2011, Domaine des Banquettes 50% grenache noir, 20% syrah, 20% mourvèdre, 10% carignan. De wijnstokken zijn minimaal 35 jaar oud, die van de carignan 50 jaar. Kalkhoudende kleibodem. Rendement hl/ha. Handmatige oogst met strenge selectie. Traditionele vinificatie met natuurlijke gisten (15-20 dagen), regelmatig oversteken en batonnage van de fijne lie aan het eind. Importeur: Wijnimport Saladin en Hocras Behoorlijk diepe kleur. Zeer expressieve en karaktervolle geur met fijne schakeringen. Evenwichtige, complexe smaak van kersen en bessen met bijzonder goede tannines. Zeer lang. Prachtwijn. Van Domaine des Banquettes proefde ik tijdens de Escapade de volgende dag bij een stuk chocoladetaart ook een fraaie rode Vin Doux Naturel van 100% grenache noir, afkomstig van de oudste stokken en overrijp geplukt. Rendement max. 30 hl/ha. Koude inweking vooraf, traditionele vinificatie met regelmatig overpompen. Halverwege de gisting wordt wijnalcohol toegevoegd. Na enkele dagen wordt geperst. 12 maanden opvoeding. Donkere roodbruine kleur. In de geur kersen en kirsch, gedroogde pruimen en specerijen. Levendige smaak, vlezig en zacht, van kersen op sap, chocolade, leer en hazelnoten. Lange finale met evenwicht en veel schakeringen.

8 ****- Rasteau Cuvée Paul Emile 2011, Domaine Bressy Masson 60% grenache noir, 30% syrah, 10% mourvèdre, kalkhoudende kleibodem met rolkeien aan de oppervlakte. Lange cuvaison. Opvoeding 12 maanden op eiken fusten. Importeur: Noordman Wijnimport. Nogal diepe kleur. Zeer stevige geur met behoorlijk veel hout, maar niet overdreven. Ook de vlezige, karaktervolle smaak is evenwichtig en het fruit krijgt alle kansen. Behoorlijke lengte met o.a. zwarte kersen, drop en garrigue (kreupelhout). Het hout is hier functioneel en rondt de smaak af. ****- Rasteau Cuvée Vieilles Vignes 2011, Domaine Grand Nicolet Nog niet gebotteld, 60% grenache noir, 40% syrah, wijnstokken van 60 jaar oud op hellingen met rode en gele kleibodem, dooraderd met blauwe mergel. In de wijngaard wordt de bodem bewerkt. Handmatige oogst met selectie. Opvoeding op betonnen cuves, het direct weggelopen sap en de perswijn gescheiden. Importeur: Wijn van Joop De kleur is vrij diep. Geur met complexe fruittonen. De smaak overtuigt direct en de complexiteit gaat samen met net niet storende vluchtige zuren. Prachtige lengte, vlezig en verfijnd. Elegante wijn met veel concentraat. Prijs op het wijngoed 8,50. **** Rasteau Cuvée La Collière 2011, Domaine La Collière 80% grenache noir, 10% syrah, 10% mourvèdre. Kalkhoudende kleibodem. Handmatige oogst. 2 jaar opvoeding op betonnen cuves. Niet geklaard, niet gefilterd. Importeur: Robbers en van der Hoogen.Tamelijk diepe kleur. De geur is zeer stuivend en aromatisch. De smaak vertoont direct klasse, waarbij zachte, fluwelen tannines een schitterend mondgevoel geven. Balans, karakter, alles is er. Prachtige, zeer minerale wijn.

9 **** Rasteau Cuvée Prestige 2011, Domaine des Coteaux des Travers Importeur: WijnDijck bv Eigenaar Robert Charavin is voorzitter van het Syndicat de Vignerons. De wijnbouw is hier biodynamisch sinds 2010, met certificering. Robert werkt samen met de bekendste consultant van de Côtes-du-Rhône, Philippe Cambie. Deze wijn is afkomstig van 50% grenache noir, 30% syrah en 20% mourvèdre. De stokken zijn jaar oud. Rendement 30 hl/ha. De kleibodem bevat veel kalk. Vergist op conische eiken foeders met pigeage en délestage. Een kwart van de druiven werd na assemblage 12 maanden opgevoed op eiken vaten. Importeur: WijnDijck Gemiddeld tot goed geconcentreerde kleur. Fruitige, zeer expressieve geur met rood fruit, munt en angelique. Fraai geconcentreerd fruit van aardbeien en bessen met anijs. Zeer lange finale. Complexe wijn met veel finesse en rijpe materie. ****(*)Rasteau Cuvée Confiance 2011, Domaine La Soumade 70% grenache noir, 20% syrah, 10% mourvèdre, stokken van jaar op kalkhoudende kleibodem. Milieuvriendelijke wijnbouw met organische bemesting. Handmatige oogst met sorteertafel bij aankomst dagen vergisting op de schillen bij C in open conische foeders van eikenhout (65 hl) met dagelijkse pigeage en remontage. Rendement hl/ha. Opvoeding 18 maanden op de fijne lie in foeders van 40 hl. Niet geklaard, licht gefilterd. Eigenaar is Frédéric Romero, consultant is Stéphane Derenoncourt. Importeur: Van Broekhuizen / De Logie. Diepe kleur. Zeer geconcentreerde geur van viooltjes en zwart fruit met veel complexiteit. Rijke smaak met voorbeeldig fruit van cassis, kirsch en gestoofde pruimen, met veel complexe tonen. Zeer lange finale. Zonder meer de beste wijn van de proeverij.

10 Wijnproducenten van Rasteau, voorste rij v.l.n.r. Karine Biscarrat van Domaine Grange Blanche, Elodie Balme van Domaine Elodie Balme, Jean-Pierre Bertrand van Domaine Grand Nicolet, Paul-Emile Masson van Domaine Bressy Masson, Olivier Tropet van Domaine Pique Basse en Alexis Cornu, oenoloog van Ortas, Cave de Rasteau. Achterste rij v.l.n.r. ThierryEsseyric, CEO van Ortas, Cave de Rasteau, Vasco Perdigao van Domaine Chamfort, Robert Charavin, voorzitter van het Syndicat de Rasteau en Mickael Boutin van Domaine Mickael Boutin. Vaison La Romaine Zondagochtend stond een rondwandeling in Vaison La Romaine op het programma. Deze omvatte wegens tijdgebrek slechts een wandeling naar de hoog op de rotsen gebouwde middeleeuwse stadswijk. Vanaf de top van de heuvel, waar een oude kerk staat, is er een spectaculair uitzicht op de rivier Ouvèze. Tijdens de Franse revolutie werd de voorkant van de kerk voorzien van het opschrift Liberté, Egalité, Fraternité. Na de wandeling werd met de auto een rondje gemaakt om het uitgebreide complex met Romeinse

11 opgravingen, met o.a. een groot amfitheater. De omvangrijke restauraties zijn afhankelijk van geldstromen en staan dan ook geregeld stil. Vaison La Romaine met de rivier Ouvèze Escapade Deze wandeling van 6 kilometer door de met wijngaarden beplante heuvels was een avontuur op zich. De deelnemers kochten een kaartje waarop de 6 etappes een voor een afgestempeld werden. Bij elke etappe was een culinaire pauze. Achtereenvolgens:

12 Mise en bouche Hier kon worden geproefd van drie verschillende AOC Côtes-du-Rhône blanc, begeleid door enkele amuses. Mijn voorkeur ging uit naar die van Domaine Beau Mistral van Jean-Marc Brun. Een blend van viognier, marsanne en roussanne, waarvan een kwart op hout werd opgevoed met batonnage. Elegante geur en smaak, kruidig en evenwichtig, geen dominantie van hout. Geen importeur. Foie gras Een kilometer verder stond een uitstekende terrine de foie gras klaar, en dat terwijl een ganzenhoeder met twintig ganzen rondliep! Ook hier weer drie wijnen, nu AOC Vin Doux

13 Naturel Rasteau. Ik vond die van Domaine Combe Julière, eigenaar Laurent Robert, het beste. Van 100% grenache (noir/gris/blanc), oranje van kleur, veel fruit, kruidig accent. Feuilleté - Diverse hapjes van bladerdeeg waren te proeven bij de volgende etappe-stop. Ditmaal drie AOC Côtes-du-Rhône rosé. Die van Domaine des Escaravailles van de familie Ferran beviel mij het meest. Licht van kleur zoals bij vele rosé wijnen uit de Provence. Prima stijl, fris, lichtvoetig en sappig. Aangenaam bitter na. Importeurs: Okhuysen en Les Vinamies (Marga Van Winsen), Herenweg 41, 2361 EE Warmond. Gâteau chocolat Bij de chocoladetaart van de volgende halte was er een keuze uit twee AOC Vin Doux Naturel Rasteau grenat. De Grenat versie is de rode, gemaakt van grenache noir. Met afstand de beste van de twee was de wijn van Domaine des Banquettes, eigenaars Christelle en Patricia André. Uitnemende balans, krachtig, fruitig en met duidelijke chocolade aroma s.

14 Jambon braisé De op een na laatste stop bevond zich op het meest uitgestrekte terrein. Behalve de uitgifte van de warme ham met gratin dauphinois waren maar liefst 10 wijnproducenten aanwezig, die allen hun rode AOC Rasteau presenteerden. Deze tien wijnen waren een selectie van de 24 wijnen die de avond ervoor werden geproefd. Voor mijn keuze zie De beste wijnen hierboven. Lange tafels met klapstoeltjes stonden opgesteld, zodat de meesten zittend konden eten en drinken. Fromages Bij de kaasselectie stonden 5 andere rode AOC Rasteau wijnen, eveneens deel uitmakend van de serie van 24 van de vorige dag. Vertier en vermaak Langs de hele route van de wijnwandeling werden de deelnemers vermaakt met zang, toneel, cabaret en muziek. Naarmate het traject vorderde deed de wijn zijn werk en werd het steeds meer een vrolijke boel. Een regenbui aan het einde kon dan ook geen kwaad meer aanrichten. Onder de inspirerende muziek van een luidkeels spelende New Orleans dixieland band kwam het zelfs tot crowd surfing. Maar aan alles kwam een eind en de menigte daalde af naar het dorp Rasteau, waar in het centrum nog de mogelijkheid was om de geproefde wijnen aan te schaffen. Doedelzak spelen met assistentie Jazzband Le Comptoir des Fous

15 Dweilorkest Peña du Gres Zo zagen mijn schoenen eruit na de Escapade.

Château Léoville Poyferré, 2ème Grand Cru Classé St. Julien

Château Léoville Poyferré, 2ème Grand Cru Classé St. Julien De verscheidenheid van de Médoc deel 3 Door Paul op ten Berg Château Léoville Poyferré, 2ème Grand Cru Classé St. Julien Op dit familiebedrijf van de Cuveliers werden wij ontvangen door oenologe Isabelle

Nadere informatie

Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen

Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen Naturalys Chardonnay Deze frisse sappige biologisch chardonnay heeft mooie tonen van tropisch fruit. Naturalys Rosé Deze frisse biologische wijn

Nadere informatie

Zuidelijke Rhône. Jos Duin, 11 december

Zuidelijke Rhône. Jos Duin, 11 december Zuidelijke Rhône Jos Duin, 11 december Zuidelijke Rhône - Jos Duin - 11 december 2012 Ten zuiden van Montélimar Ca. 95% van de Rhône productie Veel coöperaties Relatief vlak landschap Mediterraans klimaat

Nadere informatie

Cave de l Ormarine is opgericht in 1922, het is een samensmelting van 3 domeinen. Namelijk de domeinen van Cave de Cournonterral, Cave de Pinet et

Cave de l Ormarine is opgericht in 1922, het is een samensmelting van 3 domeinen. Namelijk de domeinen van Cave de Cournonterral, Cave de Pinet et Cave de l Ormarine is opgericht in 1922, het is een samensmelting van 3 domeinen. Namelijk de domeinen van Cave de Cournonterral, Cave de Pinet et Cave de Villeveyrac. Totale oppervlakte wijngaarden bedraagt

Nadere informatie

Huiswijn Wit en Rood

Huiswijn Wit en Rood Huiswijn Wit en Rood (Italie) Een heerlijke huiswijn, in de mond proef je een lichte aroma van klein rood en zwart fruit, specerijen en tijm. De aanzet is vol, gevolgd door een lange, zwoele afdronk. Lekker

Nadere informatie

Proefdoos: Toscaanse top wijnen

Proefdoos: Toscaanse top wijnen Proefdoos: Toscaanse top wijnen 2009 Pianirossi Sidus DOC De CEO van Tod's & Hogan is de eigenaar van dit domein. Een middelzware fruitige wijn is de beste typering. Veel fruit, sap met mooie tonen van

Nadere informatie

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento Santa Caterina Chardonnay Igt Salento De wijnstreek Puglia in Zuid- Italië is gespecialiseerd in de productie van rode wijnen. De hoge temperaturen lijken minder geschikt voor de verbouw van witte druivensoorten.

Nadere informatie

Save the date(s)!! - Masterclass AOC Lirac (Baronie Costes du Rhône Gent) - Kapittelbanket Baronie Costes du Rhône Gent ism AOC Lirac

Save the date(s)!! - Masterclass AOC Lirac (Baronie Costes du Rhône Gent) - Kapittelbanket Baronie Costes du Rhône Gent ism AOC Lirac OSIRIS stelt voor: Save the date(s)!! q11 mei 2019 : - Masterclass AOC Lirac (Baronie Costes du Rhône Gent) - Kapittelbanket Baronie Costes du Rhône Gent ism AOC Lirac q25 mei 2019 : Kapittelbanket OSIRIS

Nadere informatie

Commanderij Osiris stelt voor: AOC CHATEAUNEUF-DU-PAPE in WIT *****

Commanderij Osiris stelt voor: AOC CHATEAUNEUF-DU-PAPE in WIT ***** Commanderij Osiris stelt voor: AOC CHATEAUNEUF-DU-PAPE in WIT ***** De regio: de zuidelijke Rhône Hiërarchie in de Zuidelijke Rhône: 4 niveaus! AOC (Gemeente - Cru) (vb. Châteauneuf- du- Pape, Gigondas,

Nadere informatie

Les Futailles. Bespreking : AOC Châteauneuf du Pape. Code : 6.3. Spreker : Philippe Devaux. Datum : 8/11/

Les Futailles. Bespreking : AOC Châteauneuf du Pape. Code : 6.3. Spreker : Philippe Devaux. Datum : 8/11/ Bespreking : AOC Châteauneuf du Pape Code : 6.3 Spreker : Philippe Devaux Datum : 8/11/2016 1. Ligging en streek Het is weeral 16 jaar geleden dat we halt hielden aan een van de gekendste appelaties van

Nadere informatie

De Zorro s & Osiris. Johnny Erwin (Henk) Rudi Frederic Philippe. stellen voor: AOP Lirac

De Zorro s & Osiris. Johnny Erwin (Henk) Rudi Frederic Philippe. stellen voor: AOP Lirac De Zorro s & Osiris Johnny Erwin (Henk) Rudi Frederic Philippe stellen voor: AOP Lirac Lirac? Lirac (1) kleine regio (715 hect), rechteroever Zuidelijke Rhone, omvat 4 gemeentes. mediterraan: zon + garrique

Nadere informatie

Valentijn bij Ambrosius

Valentijn bij Ambrosius Valentijn bij Ambrosius 60% Tibouren - 40% Cinsault Dit is één van de mooiste domeinen in de Provence en we hebben twee heerlijke rosés uit hun kelders in huis. La Vie en Rosé is de tweede wijn van dit

Nadere informatie

Wijnpakket Chili. Soort: Rode wijn Druivensoorten: syrah Land: Chili Alcoholpercentage: 14% Inhoud: 0.75l

Wijnpakket Chili. Soort: Rode wijn Druivensoorten: syrah Land: Chili Alcoholpercentage: 14% Inhoud: 0.75l Wijnpakket Chili Castillo de Molina Syrah Reserva Druivensoorten: syrah Alcoholpercentage: 14% De Syrah komt uit de Pencahue regio in de Maule Valley. Hier is de Syrah in zijn element. Door de verkoelende

Nadere informatie

WITTE WIJNEN Vignobles Mourat (biologische wijn) Les Amourettes Brisa Brisa Tamaral

WITTE WIJNEN Vignobles Mourat (biologische wijn) Les Amourettes Brisa Brisa Tamaral WITTE WIJNEN Val de Loire, Collection Blanc - Chenin Blanc, Chardonnay Stuivende geur met een heerlijk smaakpallet van jong tropisch wit en groen fruit, in de afdronk zacht en licht mineralig. Côtes de

Nadere informatie

Wijngaarden Het landgoed omvat 130 ha, waarvan 38 ha beplant is met wijnstokken, inclusief 15 ha met sagrantino en 6 ha nieuwe aanplant met

Wijngaarden Het landgoed omvat 130 ha, waarvan 38 ha beplant is met wijnstokken, inclusief 15 ha met sagrantino en 6 ha nieuwe aanplant met Scacciadiavoli Dit historische bedrijf wordt geleid door Liù Pambuffetti (34 jaar) en haar neef Iacopo (36 jaar) is gevestigd in de omgeving van de plaats Bastardo en dateert uit 1884. Het is een van de

Nadere informatie

Domaine Pehu-Simonet Verzenay Champagne Grand Cru

Domaine Pehu-Simonet Verzenay Champagne Grand Cru Domaine Pehu-Simonet Verzenay Champagne Grand Cru Champagne Pehu-Simonet is een klein familiaal huis waar David Pehu na 3 generaties het roer heeft overgenomen. Zij zijn al die tijd trouw gebleven aan

Nadere informatie

Welkom bij Rhône Value Wines

Welkom bij Rhône Value Wines Welkom bij Rhône Value Wines gespecialiseerd importeur van Rhônewijnen met een breed assortiment uit letterlijk de hele vallei: van de oorsprong van de rivier in de bergen tot aan haar uitmonding in de

Nadere informatie

Franse wijnen op de proeftafel Door Paul Op ten Berg

Franse wijnen op de proeftafel Door Paul Op ten Berg Franse wijnen op de proeftafel Door Paul Op ten Berg Ik ontving van enkele Franse wijnproducenten een viertal flessen wijn ter recensie. Hier volgen mijn bevindingen. Het familiebedrijf Domaine Brusset

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE DOMAINE GRAND VENEUR DOOR WIJNHUIS VANDEN BULCKE.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE DOMAINE GRAND VENEUR DOOR WIJNHUIS VANDEN BULCKE. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE DOMAINE GRAND VENEUR DOOR WIJNHUIS VANDEN BULCKE. Vanavond was het Wijnhuis Vanden Bulcke onze gastheer en wilde ons de wijnen van het Domaine Grand Veneur uit de Rhone streek, in

Nadere informatie

BIO! DAT IS LOGISCH. L Hirondelle Organic

BIO! DAT IS LOGISCH. L Hirondelle Organic BIO! DAT IS LOGISCH Bewust kiezen voor mens, dier en milieu. Dat is voor de nieuwe generatie producenten een belangrijk argument om over te gaan op biologische wijnbouw. Ook bij onze klanten worden biologische

Nadere informatie

WIN EEN UNIEK WEEKEND BIJ CHÂTEAU PESQUIÉ. (zie bijlage)

WIN EEN UNIEK WEEKEND BIJ CHÂTEAU PESQUIÉ. (zie bijlage) WIN EEN UNIEK WEEKEND BIJ CHÂTEAU PESQUIÉ (zie bijlage) 91 PARKER PUNTEN! 2014 Terrasses Rouge Grenache Noir, Syrah Internationaal zeer gewaardeerd en een fantastische presentatie van de hoge kwaliteit

Nadere informatie

LAURUS - de vernieuwde serie gastronomische wijnen van Gabriel Meffre Door Paul Op ten Berg

LAURUS - de vernieuwde serie gastronomische wijnen van Gabriel Meffre Door Paul Op ten Berg LAURUS - de vernieuwde serie gastronomische wijnen van Gabriel Meffre Door Paul Op ten Berg Bij de naam Gabriel Meffre denkt iedere wijnliefhebber aan de Rhône. En terecht, het in 1936 door de gelijknamige

Nadere informatie

Domaine Brusset. Côtes-du-rhône-villages. Cairanne Gigondas

Domaine Brusset. Côtes-du-rhône-villages. Cairanne Gigondas 1 Domaine Brusset Côtes-du-rhône-villages Cairanne Gigondas Met Laurent Brusset Eigenaar wijnmaker pas de levurage Met deze vermelding op het rugetiket van de rode wijn Brusset, is onze nieuwsgierigheid

Nadere informatie

Vinificatie Productie en export

Vinificatie Productie en export Bouza do Rei Bij dit in 1983 opgerichte bedrijf worden wij ontvangen door bedrijfsleider Isidoro Serantes Serantes. Het is een van de grootste privébedrijven van Rías Baixas. Bouza do Rei is pionier voor

Nadere informatie

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn:

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn: Produktblad 1 van 61 Viña Ventisquero De wijngaard Ventisquero is het resultaat van een nieuwe uitdaging van Agrosuper, de grootste producent van verse voedingsmiddelen in Chili. Enthousiast over het idee

Nadere informatie

Benny Aerens Luc David. September 2014

Benny Aerens Luc David. September 2014 Benny Aerens Luc David September 2014 Geschiedenis Wijnproductie en bodem 71000 ha Over de 2 Mhl 20% van de productie is biologisch côtes-du-rhône-villages is gezakt met 10% Export is 22,5% van de totale

Nadere informatie

Kleur Licht strogeel. Smaak Zuivere smaak met frisse citrustoetsen en lichte kruidigheid, afgerond met amandelbitter.

Kleur Licht strogeel. Smaak Zuivere smaak met frisse citrustoetsen en lichte kruidigheid, afgerond met amandelbitter. Fratelli Pardi Montefalco Umbria Colli Martani Grechetto familiebedrijf uit Montefalco, een gemeente in de provincie Perugia in het hartje van Umbrië. De Colli Martani, de productiezone rond Todi waar

Nadere informatie

Noordelijke Rhône. NWG proeverij 13 april. Door Jan Vegter

Noordelijke Rhône. NWG proeverij 13 april. Door Jan Vegter Noordelijke Rhône NWG proeverij 13 april Door Jan Vegter Rhône Meridionale Rhône Septentrionale Rhône Septentrionale Totale productie 123.000 hl (2013) 5% van totale Rhône productie waarvan 13% wit Gematigd

Nadere informatie

Binnengekomen proefflessen Door Paul Op ten Berg

Binnengekomen proefflessen Door Paul Op ten Berg Binnengekomen proefflessen Door Paul Op ten Berg De laatste 2 maanden heb ik ter recensie diverse proefflessen ontvangen. Onderstaand zijn mijn proefnotities te lezen. De vermelde prijzen zijn horecaprijzen

Nadere informatie

Château Maucaillou, Moulis

Château Maucaillou, Moulis De verscheidenheid van de Médoc deel 4 Door Paul op ten Berg Château Maucaillou, Moulis Château Maucaillou dateert uit 1875. In 1932 werd Maucaillou opgenomen in de list van Crus Bourgeois, maar met de

Nadere informatie

Ontdek deze selectie van ons uitgebreid gamma uit Languedoc en Roussillon.

Ontdek deze selectie van ons uitgebreid gamma uit Languedoc en Roussillon. SELECTIE ZOMER 2019 Kleine appellaties, familiale domeinen, respect voor omgeving en druif. Ontdek deze selectie van ons uitgebreid gamma uit Languedoc en Roussillon. en andere Franse regio s. Saint-Chinian

Nadere informatie

Wijnproeverij van de wijnen van Michel Gassier, Costières de Nîmes

Wijnproeverij van de wijnen van Michel Gassier, Costières de Nîmes 8 JUNI 2013 Wijnproeverij van de wijnen van Michel Gassier, Costières de Nîmes Zaterdag 8 juni van 13.00 tot 17.00 uur, Scharlo 2 (winkel) 2011: Winnaar Proefschrift rosé concours 2012, beste rosé in de

Nadere informatie

Voor u geproefd Door Paul Op ten Berg

Voor u geproefd Door Paul Op ten Berg Voor u geproefd Door Paul Op ten Berg De laatste weken ontving ik diverse proefflessen ter recensie. Dit zijn mijn bevindingen. De prijzen zijn bruto horecaprijzen ex BTW, tenzij anders vermeld. Witte

Nadere informatie

Compagnie Rhodanienne

Compagnie Rhodanienne Compagnie Rhodanienne Vignobles & Compagnie voorheen La Compagnie Rhodanienne, bouwt al 25 jaar aan een lange - termijn samenwerking met een 20 tal wijnbouwers uit de Rhônevallei. Elk domein blijft onafhankelijk,

Nadere informatie

Onze huiswijnen komen overwegend uit Central Valley, Chili. Een gebied dat zich

Onze huiswijnen komen overwegend uit Central Valley, Chili. Een gebied dat zich Onze huiswijnen komen overwegend uit Central Valley, Chili. Een gebied dat zich mag verheugen in duidelijke seizoenswisselingen: in de zomer warm en droog, in de winter koud en regenachtig. Het lijkt onbelangrijk,

Nadere informatie

Bric Cenciurio ontleent zijn naam aan een deel van een heuvel in de gemeente Castellinaldo.

Bric Cenciurio ontleent zijn naam aan een deel van een heuvel in de gemeente Castellinaldo. Een familiebedrijf ontstaan aan het eind van de jaren 80 en op dit moment nog steeds geleid door Fiorella, haar broer en haar twee zonen Alessandro en Alberto. Bric Cenciurio ontleent zijn naam aan een

Nadere informatie

Huiswijnen (ook per glas te bestellen)

Huiswijnen (ook per glas te bestellen) Wijnkaart Huiswijnen (ook per glas te bestellen) Opta Wit Dão Vinho Branco 2015 20,50 Sappige, droge witte wijn uit de Dão regio. Deze wijn is gemaakt van de Encruzado, Malvasia Fina en Cerceal Branco.

Nadere informatie

VINTAE DE BARDOS Romántica Verdejo :

VINTAE DE BARDOS Romántica Verdejo : Romántica Verdejo : Romántica Verdejo wordt gemaakt in het hart van Rueda. Dit is een wijn met een intens aroma van fruit met kruidige notities, zijn frisheid en elegantie munten uit. Prijs/st : 75cl.:

Nadere informatie

Clos des Frèr[es] Vacqueyras. Presentatie Commanderij Molenberg 20 april 2017

Clos des Frèr[es] Vacqueyras. Presentatie Commanderij Molenberg 20 april 2017 Clos des Frèr[es] Vacqueyras Presentatie Commanderij Molenberg 20 april 2017 Terroir in AOC Vacqueyras: AOP VACQUEYRAS Geschiedenis - 1930 : Vacqueyras wordt opgenomen in de «Côtes du Rhône». - 1955 :

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Löwengang Chardonnay. Jaartal medium-vol, krachtig, droog

ARTIKELFICHE. Löwengang Chardonnay. Jaartal medium-vol, krachtig, droog Löwengang Chardonnay Jaartal 2014 medium-vol, krachtig, droog 100% chardonnay De Chardonnay Löwengang heeft een briljante, goudkleurige kleur. Complexe aroma's van rijp tropisch fruit, vanille, geroosterde

Nadere informatie

Dinsdag 6 november 2012: Libanese wijn Chateau Musar

Dinsdag 6 november 2012: Libanese wijn Chateau Musar Dinsdag 6 november 2012: Libanese wijn Chateau Musar PROEFNOTITIES Deze degustatie wordt gegeven door onze voorzitter die ons een mooi overzicht zal geven van dit Libanees wijnhuis. Er waren slechts 9

Nadere informatie

THAI. wijn wine. card. kaart A THAI FOOD EXPERIENCE

THAI. wijn wine. card. kaart A THAI FOOD EXPERIENCE A THAI A THAI FOOD EXPERIENCE wijn wine kaart card witte wijnen white wines 2008 Belle Epine 3,9 euro (glas) 12 euro (0,5 l) 17,5 euro (0,75 l) Chardonnay/Viognier, Les Vignerons de Schistes Onze huiswijn.

Nadere informatie

Bedrijfsleider Karsten Peter

Bedrijfsleider Karsten Peter Gut Hermannsberg met prachtige wijnen van 2010 Door Paul Op ten Berg De wijnstreek Nahe is met 4.000 ha wijngaarden een van de kleinere wijngebieden van Duitsland. Maar door een veelheid aan bodemtypes

Nadere informatie

Wijnpromoties gelden tot 31 mei 2012 (zolang de voorraad strekt).

Wijnpromoties gelden tot 31 mei 2012 (zolang de voorraad strekt). Wijnpromoties gelden tot 31 mei 2012 (zolang de voorraad strekt). Herckenrodestraat 51 3550 Heusden-Zolder Telefoon: 011-42 25 21 Fax: 011-42 99 43 Al onze wijnen bewaren en rijpen in donkere en koele

Nadere informatie

Domaine Saint Pierre Sancerre Loire

Domaine Saint Pierre Sancerre Loire Domaine Saint Pierre Sancerre Loire Na vele generaties beheren Bruno en Thierry Prieur het 42 hectare grote landgoed. De familie Prieur bezit de meest prestigieuze terroirs van Sancerre zoals Monts-Damnes,

Nadere informatie

6.6. Boekverslag door I woorden 4 april keer beoordeeld. Onderwerp: wijn

6.6. Boekverslag door I woorden 4 april keer beoordeeld. Onderwerp: wijn Boekverslag door I. 1820 woorden 4 april 2005 6.6 455 keer beoordeeld Vak Frans Onderwerp: wijn Inleiding: Ik houd mijn spreekbeurt over wijn. Over deze onderwerpen ga ik vertellen: 1. wijnsoorten 2. de

Nadere informatie

CIABOT BERTON La Morra Piemonte. Langhe Favorita Alissa DOC

CIABOT BERTON La Morra Piemonte. Langhe Favorita Alissa DOC CIABOT BERTON La Morra Piemonte Langhe Favorita Alissa DOC De wijngaarden in Canale, Roero, een heuvelachtig gebied (250 m boven de zeespiegel), naar het oosten gepositioneerd. 100 % Favorita 2000 flessen/jaar

Nadere informatie

VERSLAG DEGUSTATIE CHATEAUNEUF-DU-PAPE OP 11 APRIL 2017 DOOR ONZE VOORZITTER.

VERSLAG DEGUSTATIE CHATEAUNEUF-DU-PAPE OP 11 APRIL 2017 DOOR ONZE VOORZITTER. VERSLAG DEGUSTATIE CHATEAUNEUF-DU-PAPE OP 11 APRIL 2017 DOOR ONZE VOORZITTER. Jaarlijks geeft onze voorzitter een degustatie met als thema : Bordeaux 10 jaar oud! Daar 2007 in de Bordeaux een moeilijk

Nadere informatie

Château Saint Nabor. à Cornillon Côtes du Rhône. Geschiedenis

Château Saint Nabor. à Cornillon Côtes du Rhône. Geschiedenis Château Saint Nabor Geschiedenis à Cornillon Côtes du Rhône Vignobles Saint Nabor is gelegen in de Rhônevallei in Frankrijk. Namelijk in het dorpje Cornillon. Het domein is al 6 generaties lang eigendom

Nadere informatie

Presentatie PAUL HOUBEN

Presentatie PAUL HOUBEN LOIRE PROEVERIJ Presentatie PAUL HOUBEN De Loire Vallée de la Loire De Loire is met duizend kilometer de langste rivier van Frankrijk Pas halverwege begint bij het dorpje Pouilly-sur- Loire het wijngebied

Nadere informatie

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel.

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel. Azienda Agricola COFFELE Soave Veneto Soave Spumante Brut DOC Droge wijn, met een frisse structuur, volhardend, evenwichtig, met een aangename amandel nasmaak. Een voluptueuze en sierlijke interpretatie

Nadere informatie

A B. A Wijngaard aan De Molen B Wijngaard aan de Boshoek. C Wijngaard aan de Eekstraat D Wijngaard aan de Mussenhoevelaan

A B. A Wijngaard aan De Molen B Wijngaard aan de Boshoek. C Wijngaard aan de Eekstraat D Wijngaard aan de Mussenhoevelaan Situering wijngaarden D C A B A Wijngaard aan De Molen B Wijngaard aan de Boshoek C Wijngaard aan de Eekstraat D Wijngaard aan de Mussenhoevelaan Fietstocht langs onze wijngaarden A B C D Vertrek bij den

Nadere informatie

Le Versant Sauvignon Blanc Vin de Pays d Oc, Frankrijk

Le Versant Sauvignon Blanc Vin de Pays d Oc, Frankrijk Witte wijnen Huiswijn: La Qroix d Argent Gascogne, Frankrijk Expressieve witte wijn met bloemen, wit fruit en citrus in het aroma. De smaak is levendig met een lekkere melange van citrusvruchten en tropisch

Nadere informatie

ASSEMBLAGE LES TROIS COULEURS 2013

ASSEMBLAGE LES TROIS COULEURS 2013 ASSEMBLAGE LES TROIS COULEURS 2013 LA BLONDE 2013 (7 december 2013) Daar de definitieve assemblage van ROCHAUBRY en de cuvée DOMAINE DE GOURNIER nog niet achter de rug was, wachtte ons een hele taak om

Nadere informatie

BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina

BODEGAS FABRE SA  Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina BODEGAS FABRE SA www.bodegasfabre.com Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina De in Bordeaux geboren Fransman Hervé J. Fabre arriveerde begin jaren 90 in Argentinië;

Nadere informatie

SANCERRE WIJNEN VAN HET HUIS ALPHONSE MELLOT IN DE LOIRE 6 MEI 2014.

SANCERRE WIJNEN VAN HET HUIS ALPHONSE MELLOT IN DE LOIRE 6 MEI 2014. SANCERRE WIJNEN VAN HET HUIS ALPHONSE MELLOT IN DE LOIRE 6 MEI 2014. Vandaag zal onze voorzitter deze wijnen voorstellen. Het huis Mellot bestaat al sinds 1513, en het is de 19 de generatie die nu het

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE COTES DE CASTILLON DOOR TOPWIJNEN LESAGE 9/2/2016

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE COTES DE CASTILLON DOOR TOPWIJNEN LESAGE 9/2/2016 VERSLAG WIJNDEGUSTATIE COTES DE CASTILLON DOOR TOPWIJNEN LESAGE 9/2/2016 Vandaag zal Peter ons nieuw wijnjaar inzetten met een degustatie van Castillon wijnen, een voor velen minder geproefde wijnstreek.

Nadere informatie

Wijnpakket Rood, vol en krachtig

Wijnpakket Rood, vol en krachtig Wijnpakket Rood, vol en krachtig Luigi Bosca La Linda, Malbec Druivensoorten: malbec Land: Argentinië Alcoholpercentage: 13.5% De familie Arizu brengt onder de naam Luigi Bosca Finca La Linda deze toegankelijke

Nadere informatie

Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen

Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen 2011 Damilano Barbera d'asti DOCG 100% Barbera uit wijngaarden in Casorzo, gelegen in de heuvels van Monferrato in de provincie Asti. Uit dit specifieke gebied komen

Nadere informatie

Herckenrodestraat 51 3550 Heusden-Zolder (Viversel) Telefoon 011/42 25 21 Fax 011/42 99 43 info@sabmar.be www.ramaekers-wijnimport.

Herckenrodestraat 51 3550 Heusden-Zolder (Viversel) Telefoon 011/42 25 21 Fax 011/42 99 43 info@sabmar.be www.ramaekers-wijnimport. Herckenrodestraat 51 3550 Heusden-Zolder Beste wijnliefhebber, Voor de komende maanden hebben wij een aantrekkelijke selectie wijnen uit de Vallée du Rhône samengesteld. Wijnen in elke prijsklasse met

Nadere informatie

CÔTES DU RHÔNE NOORD EN ZUID. 6 oktober 2017

CÔTES DU RHÔNE NOORD EN ZUID. 6 oktober 2017 CÔTES DU RHÔNE NOORD EN ZUID 6 oktober 2017 2 De belangrijkste wijnstreken van Frankrijk. 3 De Rhône vallei. 4 De Rhône vallei. 5 Noord RHONE Zuid Klimaat: continentaal - mediterraan Ligging: smal en langwerpig

Nadere informatie

Lunch na jaarvergadering 2012 Verslag van de lunch, gehouden na de Algemene Leden Vergadering die plaats had op 6 februari 2012 in The Manhattan

Lunch na jaarvergadering 2012 Verslag van de lunch, gehouden na de Algemene Leden Vergadering die plaats had op 6 februari 2012 in The Manhattan Lunch na jaarvergadering 2012 Verslag van de lunch, gehouden na de Algemene Leden Vergadering die plaats had op 6 februari 2012 in The Manhattan Hotel te Rotterdam. Door Paul Op ten Berg. Aperitief Champagne

Nadere informatie

Barón de Ley. Barón de Ley Blanco. Rioja, Spanje. Vinificatie. Druiven. Geur & Smaak. Serveersuggestie. Weetje

Barón de Ley. Barón de Ley Blanco. Rioja, Spanje. Vinificatie. Druiven. Geur & Smaak. Serveersuggestie. Weetje Barón de Ley Rioja, Spanje Drie succesvolle wijnproducenten in Rioja besloten in 1985 een nieuw wijnhuis op te richten. Een zogenaamde singleestate bodega met druiven van eigen wijngaarden, een uniek concept

Nadere informatie

GROOTSTE WIJNGEBIED VAN EUROPA ANGUEDOC

GROOTSTE WIJNGEBIED VAN EUROPA ANGUEDOC GROOTSTE WIJNGEBIED VAN EUROPA ANGUEDOC PEYRES NOBLES Peyres Nobles is afkomstig uit het grootste wijngebied van de Languedoc; de Corbières. Uit het enorme wijnaanbod is onze keuze gevallen op deze heerlijke

Nadere informatie

wijnhuis L e s c ô t e S

wijnhuis L e s c ô t e S wijnhuis L e s c ô t e S R o o d M e r l o t - C a b e r n e t 2 0 0 6 Vi n d e P a y s d O c, D o m a i n e M a r c e l A n d r é ( N a r b o n n e ) L e s C a t h a r e s 2 0 0 3 Vi n d e P a y s d O

Nadere informatie

Wijnkaart. Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30. Chardonnay Principato Per glas 3.30. Pinot Blanc Dopff en irion Per glas 4,25

Wijnkaart. Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30. Chardonnay Principato Per glas 3.30. Pinot Blanc Dopff en irion Per glas 4,25 Wijnkaart Witte wijnen per glas of per fles: Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30 Per fles 16.25 : Wine of origin Robertson : Robertson (Zuid-Afrika) : Colombard 80% en sauvignon 20% : Lichte witte wijn

Nadere informatie

OSIRIS stelt voor: AOC Beaumes-de-Venise Rode cru uit de zuidelijke Rhône

OSIRIS stelt voor: AOC Beaumes-de-Venise Rode cru uit de zuidelijke Rhône OSIRIS stelt voor: AOC Beaumes-de-Venise Rode cru uit de zuidelijke Rhône Waar? Beaumes de Venise is een gemeente ten noorden in de Vaucluse (departement in de regio PACA). De wijnen met een cru-status

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DUBL Brut fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DOP Sannio 100% falanghina bevindt zich in het hart van Campanië, op zo n tiental De Dubl Falaghina heeft een briljante lichtgele kleur en een fijne

Nadere informatie

CARTA VIEJA. : Sauvignon Blanc

CARTA VIEJA. : Sauvignon Blanc Sauvignon Blanc Heldergele kleur met groene reflecties. Frisse, schone en intense neus. Witte bessen, verse kruiden en limoenaroma's worden benadrukt, met asperges en minerale tonen. Grote balans en textuur

Nadere informatie

De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van

De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van Anjou, Yves Matignon en zijn zus Hélène zijn de derde

Nadere informatie

Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50

Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50 Huiswijnen wit Urmeneta, Sauvignon Blanc Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50 Een typisch Chileense Sauvignon. Hij is milddroog, makkelijk en zit vol exotische aroma s van onder andere passievrucht.

Nadere informatie

Wijnpakket rood oude nieuwe wereld

Wijnpakket rood oude nieuwe wereld Wijnpakket rood oude nieuwe wereld G.D. Vajra Dolcetto d Alba DOC Druivensoorten: dolcetto Land: Italië Alcoholpercentage: 13% Oude wijnstokken in Vergne en Dolcetto die staan in de Ravera wijnhaard in

Nadere informatie

Veneto Italië 0612277605 Licht bruisend met vlierbessenbloesem siroop, weinig alcohol een verassende prosecco. Aantal flessen

Veneto Italië 0612277605 Licht bruisend met vlierbessenbloesem siroop, weinig alcohol een verassende prosecco. Aantal flessen 1. Scavi&Ray Hugo 9.50 wereld-wijnen.com Veneto Italië 0612277605 Licht bruisend met vlierbessenbloesem siroop, weinig alcohol een verassende prosecco. 2. Domaine Saint Bénézet 5.50 druiven: Sauvignon

Nadere informatie

In opmars Niet zo goed gekend door ons. 27/06/2017 MVS - Rosé 1

In opmars Niet zo goed gekend door ons. 27/06/2017 MVS - Rosé 1 In opmars Niet zo goed gekend door ons 27/06/2017 MVS - Rosé 1 IN OPMARS Consumptie steeg wereldwijd met 20% in de laatste 5 jaar Frankrijk consumeert meer rosé dan witte wijn België: 9% van de wijnen

Nadere informatie

BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina

BODEGAS FABRE SA  Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina BODEGAS FABRE SA www.bodegasfabre.com Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina Best Argentinian Wine Producer of the year IWSC, 2010 De in Bordeaux geboren Fransman Hervé

Nadere informatie

Blindproeverij Rood de wereld rond...

Blindproeverij Rood de wereld rond... Blind 2007 Blindproeverij 2007 Blindproeverij 2007 Rood de wereld rond... Blindproeverij 2007 Rood de wereld rond... 3 Franse wijnen: Blindproeverij 2007 Rood de wereld rond... 3 Franse wijnen: Bordeaux

Nadere informatie

MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Spanje, Cava Brut Conde de Caralt 32,50 ROSÉ

MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Spanje, Cava Brut Conde de Caralt 32,50 ROSÉ WIJNKAART MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Deze licht mousserende wijn is gemaakt van de Prosecco druif. GEUR Fruitige met wat tonen van witte bloemen. SMAAK Fruitig, lichte

Nadere informatie

BODEGAS FABRE SA www.bodegasfabre.com. Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina

BODEGAS FABRE SA www.bodegasfabre.com. Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina BODEGAS FABRE SA www.bodegasfabre.com Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina De in Bordeaux geboren Fransman Hervé J. Fabre arriveerde begin jaren 90 in Argentinië;

Nadere informatie

De presentatie werd verzorgd door de Voorzitter van het Conseil Jean-François Quenin. Jean-François Quenin

De presentatie werd verzorgd door de Voorzitter van het Conseil Jean-François Quenin. Jean-François Quenin Verslag van de NGS proeverij van Saint-Emilion Grand Cru Classé wijnen, gehouden op 24 november 2014 in Restaurant Noble te Den Bosch. Door Paul Op ten Berg. Deze proeverij werd gerealiseerd in samenwerking

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE POMEROL WIJNEN OP 4 FEBRAURI 2014 DOOR PETER LESAGE.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE POMEROL WIJNEN OP 4 FEBRAURI 2014 DOOR PETER LESAGE. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE POMEROL WIJNEN OP 4 FEBRAURI 2014 DOOR PETER LESAGE. Peter, die voor de derde maal bij onze wijnacademie komt, zal ons vanavond laten kennis maken met Pomerol van 2010. De klimatologische

Nadere informatie

Châteauneuf-du-Pape - 25 februari Commanderij Brussel, Vlaamse Wijngilde

Châteauneuf-du-Pape - 25 februari Commanderij Brussel, Vlaamse Wijngilde Châteauneuf-du-Pape - 25 februari 2011 Commanderij Brussel, Vlaamse Wijngilde De Rhônevallei Zuid Sinds 1979 ook een jaarlijkse proeftest Châteauneuf De geschiedenis (1) Verschillende theorieën over herkomst

Nadere informatie

Crozes-Hermitage - verrassingen in de schaduw van een grote broer Door Paul Op ten Berg

Crozes-Hermitage - verrassingen in de schaduw van een grote broer Door Paul Op ten Berg Crozes-Hermitage - verrassingen in de schaduw van een grote broer Door Paul Op ten Berg Van de vele underdogs die de wijnwereld rijk is, verdient Crozes-Hermitage zeker een betere plaats. Proefschrift

Nadere informatie

Presentatie PAUL HOUBEN

Presentatie PAUL HOUBEN AMARONE PROEVERIJ Presentatie PAUL HOUBEN AMARONE GEBIED ITALIË WIJNGEBIEDEN VALPOLICELLA Valpolicella wijnen worden gemaakt volgens de gebruikelijke methode van wijn maken. Alle rode wijnen worden gemaakt

Nadere informatie

Azienda Agricola Poggio

Azienda Agricola Poggio Azienda Agricola Poggio Azienda Agricola Poggio is een familiaal domein opgestart in 1899. De winery is gelegen op een hoogte van 350m, op de heuvels tussen de regio Langhe en Monferrato. De regio is Colina

Nadere informatie

De proeverijen van Marcel April 2013 Elzas

De proeverijen van Marcel April 2013 Elzas Marcel-les-Vignes Coopérative d achat à finalité sociale de vins naturels et bios De proeverijen van Marcel April 2013 Elzas Om van de zuurkool naar de asperges over te gaan en daarmee de lente in te glijden,

Nadere informatie

San Bastian Barbera d Asti Podori San Giovanni Piemonte

San Bastian Barbera d Asti Podori San Giovanni Piemonte Het domein Het domein is eigendom van Lionello Rosso en omvat 12ha wijngaard, volledig beplant met de Barbera druif. De wijngaarden liggen in en rond Agliano Terme. In Agliano liggen de wijngaarden van

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DUBL Brut fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DOP Sannio 100% falanghina bevindt zich in het hart van Campanië, op zo n tiental De Dubl Falaghina heeft een briljante lichtgele kleur en een fijne

Nadere informatie

Proeven. Druivenras. Vier witte en vier rode wijnen. Wijn 1. Wijn 1. Wijn & 26 september Uiterlijk. Geur.

Proeven. Druivenras. Vier witte en vier rode wijnen. Wijn 1. Wijn 1. Wijn & 26 september Uiterlijk. Geur. Druivenras Proeven 19 & 26 september 2016 Wijn wordt gemaakt van druiven Elk druivenras heeft zijn specifieke kenmerken, die vaak ook in de wijn tot uitdrukking komen, zoals: Schildikte Pigment Zuren Suikergehalte

Nadere informatie

2015 kreeg biodiversiteit veel aandacht. Steeds meer kleine dieren en insecten bevolken de wijngaarden. De oogst gebeurt met de hand.

2015 kreeg biodiversiteit veel aandacht. Steeds meer kleine dieren en insecten bevolken de wijngaarden. De oogst gebeurt met de hand. Tenuta Castelbuono Dit bedrijf is onderdeel van het imperium van de familie Lunelli. Ik ontmoette dit jaar eigenaresse Camilla Lunelli tijdens het bezoek aan Ferrari in Trentino (zie mijn verslag). De

Nadere informatie

Dinsdag 2 februari 2010: Chateauneuf-du-Pape 2007

Dinsdag 2 februari 2010: Chateauneuf-du-Pape 2007 Dinsdag 2 februari 2010: Chateauneuf-du-Pape 2007 PROEFNOTITIES Onze voorzitter zorgt voor de eerste degustatie van het nieuwe jaar. Hij wil ons laten genieten van mooie chateauneufs in het wonderjaar

Nadere informatie

Wijnregio : Elzas 3/8/99

Wijnregio : Elzas 3/8/99 Les Futailles Wijnregio : Elzas 3/8/99 1. Situering Ten Noordoosten in Frankrijk. Een lange smalle strook van ca. 125 km, voor de kenners van Straatsburg tot Mulhouse. Ten oosten van het Elzasgebied loopt

Nadere informatie

Wijnpakket Noord-Frankrijk

Wijnpakket Noord-Frankrijk Wijnpakket Noord-Frankrijk Bouchard Père & Fils Bourgogne, La Vignée blanc Druivensoorten: chardonnay Een aromatische, ronde, niet te zware wijn met een fris en delicaat bouquet van bloemen, geel fruit

Nadere informatie

Zuid-West Frankrijk?

Zuid-West Frankrijk? Gaillac? Zuid-West Frankrijk? Gaillac = 3 regio s (linkeroever, rechteroever & plateau Cordes) 3 regio s, 3 terroirs Linkeroever: laagland, alluviale grond waarin zand, klei, keien...(graves): goed voor

Nadere informatie

WIJNKAART. Molenstraat GA Oss Tel. (0412)656830

WIJNKAART. Molenstraat GA Oss Tel. (0412)656830 WIJNKAART Molenstraat 17 5341 GA Oss Tel. (0412)656830 witte wijnen per glas Cogmans Kloof Kristal KB de Kuentz-bas : Wine of origin Robertson : Robertson : Zuid-Afrika : Colombard 80% en sauvignon 20%

Nadere informatie

Wat hebben we te bieden vandaag

Wat hebben we te bieden vandaag Wat hebben we te bieden vandaag Inleiding met smaak/reuktest Tour de Vin de France Bubbelwijn Champagne Alsace (Elzas) Loire Bourgogne Beaujolais Côtes du Rhône Languedoc-Roussillon Bordeaux Le Tour de

Nadere informatie

Presentatie PETER SPRONCK

Presentatie PETER SPRONCK Nederland nieuw wijnland Presentatie PETER SPRONCK Nederland nieuw wijnland Presentatie PETER SPRONCK Wijngaarden in Nederland 1997 2017 De nieuwe druivenrassen Johanniter Muscaris Riesel Solaris Lijkt

Nadere informatie

Château Reverdi. De merlot is paarser, met minder concentratie. De smaak is lenig en soepel. Elegant en minder stevig. Wat eenvoudiger ook.

Château Reverdi. De merlot is paarser, met minder concentratie. De smaak is lenig en soepel. Elegant en minder stevig. Wat eenvoudiger ook. Château Reverdi Dit Château ligt in het noorden van de AOC. Het is onderdeel van Vignobles Thomas. De familie Thomas kocht het Château in 1953 en sindsdien is hier de 3 e generatie actief: Audrey en Mathieu

Nadere informatie

dwarsdoorsnede terroir Châteauneuf-du-Pape

dwarsdoorsnede terroir Châteauneuf-du-Pape Bodemstructuren de terroir van Toro versus die van Châteauneuf-du-Pape Verslag van de NGS proeverij, gehouden op 20 oktober 2014 in Librije s Zusje te Zwolle. Door Paul Op ten Berg. Deze proeverij werd

Nadere informatie

Chileense huis wijnen

Chileense huis wijnen Wijnkaart Chileense huis wijnen Pionero Viña Morande Chardonnay In deze droge witte wijn proeft u aroma's van fris fruit zoals perzik, peer, citrus en meloen. Smaaktype: soepel, aromatisch met houtrijping.

Nadere informatie

An estate born from passion for the search for quality, the love of nature and respect for traditions.

An estate born from passion for the search for quality, the love of nature and respect for traditions. An estate born from passion for the search for quality, the love of nature and respect for traditions. Het wijndomein I Fabbri Chianti Classico is gelegen op de hoogste plateau van Toscane, in het dorp

Nadere informatie