Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad"

Transcriptie

1 Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 13 maart 2012 Agendanummer : 5 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Publiekszaken : L. Hoksbergen Voorstel aan de raad Onderwerp Programma : Invoering LangedijkerPas (69) : Sociale Voorzieningen Gevraagde beslissing : Instemmen met voorliggend voorstel voor invoering van een LangedijkerPas Aanleiding/vraagstelling: In ons collegeprogramma staat de invoering van een LangedijkerPas. De LangedijkerPas stimuleert sociale participatie en het gebruik van lokale voorzieningen. In dit voorstel wordt inzichtelijk gemaakt wat het betekent om een dergelijke pas op te zetten en hoe wij invulling willen gaan geven aan een LangedijkerPas. Dit voorstel is opgesteld op basis van inzichten uit de onderzoeksfase voor de LangedijkerPas. De inzichten zijn verwoord in een adviesrapport dat ter inzage klaar ligt. Mogelijke oplossingen/ alternatieven: LangedijkerPas. Bij de LangedijkerPas hebben wij een participatiepas voor ogen waarmee inwoners van Langedijk gratis of met korting gebruik kunnen maken van sociaal-cultureel, sportief en waar mogelijk winkelaanbod in (tenminste) hun eigen gemeente. De Pas is er voor verschillende doelgroepen. Er wordt een Pas voorgesteld met een uitsplitsing in: voordeel voor iedereen en extra voordeel voor inwoners met een laag inkomen. De LangedijkerPas is vooral bedoeld als stimulans voor de sociaalmaatschappelijke participatie van mensen met een laag inkomen in Langedijk. De Pas verlaagt de financiële drempel om te participeren. Daarnaast stimuleert de Pas het gebruik van onze voorzieningen voor alle inwoners. De Pas geeft namelijk bekendheid aan het gevarieerde voorzieningenaanbod zodat mensen goed weten welke mogelijkheden Langedijk te bieden heeft.

2 - 2 - Voor ondernemers en verenigingen is de Pas een manier om maatschappelijke betrokkenheid te tonen, naamsbekendheid te genereren en voor een klein deel om klanten/ leden te werven. Vertrekpunt voor introductie van een LangedijkerPas Een LangedijkerPas kan bijdragen aan het realiseren van onze ambities. In onze missie staat immers iedereen doet mee en niemand leeft in een sociaal isolement. Beleid dat gericht is op sociaal-maatschappelijke participatie zorgt voor behoud en versterking van het sociale gezicht van Langedijk, een van de speerpunten van het Collegeprogramma Een LangedijkerPas betekent ook een samenwerkingsproduct van de hele Langedijker gemeenschap, iedereen doet mee: burgers, verenigingen, ondernemers, gemeente, en geeft daarmee uiting aan het begrip ondernemend samenleven. Dit vergroot de onderlinge verbondenheid en betrokkenheid. Uit het onderzoek blijkt dat er bij belanghebbenden draagvlak is voor de introductie van een LangedijkerPas. Inwoners zouden de Pas willen aanschaffen en gebruiken. Een aantal verenigingen, instellingen en ondernemers toont al bereidheid om mee te doen met de LangedijkerPas. Ter voorbereiding op de komst van een LangedijkerPas is bestudeerd welke pragmatische en financieel zo gunstig mogelijke opties er zijn voor invoering van een Pas; een Pas passend bij de omvang en samenstelling van Langedijk, en de behoeften van belanghebbenden. Er is gekeken wat dit betekent voor het huidige minimabeleid, en welke mogelijkheden er in Langedijk zijn voor het kortingsaanbod, de doelgroepen, type pas, de aanschafprijs en een haalbaar samenwerkingsmodel. Voorstel LangedijkerPas: het visitekaartje van Langedijk A. Type pas en doelgroepen Met de LangedijkerPas willen wij actief sturen op ons minimabeleid. We wijzen doelgroepen aan die we extra voordeel geven. Als het daarnaast voor alle geïnteresseerden - ongeacht inkomen - mogelijk is om de Pas aan te schaffen, dan maakt dit de Pas aantrekkelijker. De kortingspas kan dan worden geadopteerd door een breder publiek. We verkleinen dan het risico van stigmatiserende werking voor mensen met een laag inkomen. - A.1. We starten met een pas die iedereen kan aanschaffen, maar die meer voordeel geeft aan mensen met een laag inkomen in Langedijk. Dit is geënt op onze wens om de sociale participatie van mensen met een laag inkomen te bevorderen. - A.2. We hanteren een inkomensgrens voor de doelgroep mensen met een laag inkomen tot 110% van de bijstandsnorm, anticiperend op de nieuwe landelijke vereisten.1 1 Vooralsnog wordt uitgegaan van een verplichting om het gemeentelijke minimabeleid per te normeren op 110% van het WSM. Zie behandeling in de Tweede Kamer op 11 oktober jl. Er is nog geen exacte informatie over het aantal personen met een gemeentelijke uitkering of minimaregeling in Langedijk dat binnen deze inkomensnorm valt.

3 - 3 - B. Aanschafprijs Voor de keuze van de aanschafprijs van de LangedijkerPas is rekening gehouden met de prijs van kortingspassen in andere gemeenten (waaronder de AlkmaarPas), met uitvoeringstechnische aspecten, de wens om stigmatisatie tegen te gaan en de opinie van de Langedijker gemeenschap. - B.1. We verstrekken de Pas gratis aan mensen met een laag inkomen. Hierdoor kunnen we kortingsaanbieders garanderen dat er bij aanvang een relatief grote groep mensen beschikt over een Pas. Daarnaast sluit dit aan bij de wens van onder andere de Cliëntenraad. Bovendien is gratis uitgifte gemakkelijker en goedkoper te realiseren dan het innen van een klein bedrag per minimum huishouden. - B.2. We bieden de LangedijkerPas te koop aan voor 10,-- per Pas voor alle andere geïnteresseerden. We hanteren dezelfde aanschafprijs als de AlkmaarPas. Hoe duurder de Pas, hoe minder passen er verkocht worden. Als er vooral gratis passen in omloop zijn krijgt de Pas sneller het stempel inkomenssteun voor mensen met een laag inkomen. C. Aanbieders De gemeente Langedijk heeft een divers aanbod van voorzieningen op het gebied van sport, cultuur en recreatie. De LangedijkerPas kan het gebruik van deze voorzieningen toegankelijker maken voor een grotere groep mensen. Inwoners van Langedijk hebben vooral behoefte aan kortingen bij musea/ theater /film en sport. De ondervraagde mensen met een laag inkomen delen deze interesses en zien ook graag korting op recreatie/uitjes en winkelaanbod. Dit komt grotendeels overeen met onze wens om deelname aan sportief en cultureel aanbod te stimuleren. - C.1. We werven eerst voornamelijk aanbieders in de categorieën musea, theater, cultuur, zwembaden en sportactiviteiten. Met gemeentelijk gesubsidieerde verenigingen en instellingen maken we in de subsidiebeschikkingen afspraken over hun deelname aan de LangedijkerPas als kortingsaanbieder en acceptant van voordeeltickets. - We zorgen er daarnaast ook voor dat er een aantal ondernemers/ winkeliers zijn die kortingen verstrekken. Dit maakt de LangedijkerPas aantrekkelijker voor een breed publiek. - C.2. We stellen een aanbod samen van bij aanvang bij voorkeur minimaal 40 tot 70 aanbieders. Aanbieders krijgen de mogelijkheid om hun eigen kortingsacties te integreren in het kortingsaanbod van de Pas. We stimuleren vernieuwende samenwerkingsverbanden tussen aanbieders onderling. Na invoering van de LangedijkerPas willen we het pasaanbod steeds verder toesnijden op kortingsbehoeften (o.a. ouderen of vluchtelingen). - C.3. Op basis van oriënterende samenwerkingsgesprekken is er een kortingsaanbod mogelijk dat zich primair richt op Langedijker aanbieders, en daarnaast voor een klein deel bestaat uit aanbieders uit Alkmaar. Een (deels) gemeenteoverstijgend aanbod komt tegemoet aan wensen van belanghebbende partijen in Langedijk.

4 - 4 - D. Organisatie en samenwerking Samenwerking is gebruikelijk bij een gemeentelijke kortingspas. Gezien het nut en het draagvlak dat er is om samen te werken, wordt voorgesteld om de LangedijkerPas niet in eigen beheer uit te voeren maar samen te werken met een andere partij. Hierdoor kunnen (in elk geval) de uitvoeringskosten worden gedeeld en kunnen wij een aantrekkelijkere Pas ontwikkelen. - D.1. Samenwerking met de AlkmaarPas, waarbij de uitvoering van de Pas wordt belegd bij de Stichting Promotie Alkmaar (SPA), is een wenselijke en haalbare samenwerkingsoptie. In 2012 willen we deze samenwerking voorbereiden. De doelstellingen van de passen komen vrijwel overeen, de AlkmaarPas heeft een positief imago en de uitvoering staat los van de gemeenteorganisatie. Uitvoering door SPA is daarnaast structureel goedkoper. - D.2. Invoeringsdatum: We willen de Pas invoeren per Deze invoeringdatum wijkt om financiële redenen af van de eerder gecommuniceerde datum Invoering in 2013 sluit tevens goed aan bij de uitgiftecyclus van de Alkmaarpassen, wat een efficiency voordeel oplevert in de uitvoering. Voor de introductie van voordeeltickets als vervanging van het budget voor maatschappelijke participatie, is invoering per januari een geschikter moment. Daarnaast geeft deze datum ons de gelegenheid in de nieuwe subsidiebeschikkingen sport en cultuur afspraken te maken over de LangedijkerPas. - D.3. Naast samenwerking met Alkmaar blijven wij in gesprek met Heerhugowaard, om op termijn te komen tot een gezamenlijke HAL Pas of KennemerlandPas. E. LangedijkerPas in relatie tot minimaregelingen De huidige bezuinigingstaakstelling verlangt weloverwogen uitgaven. De komst van de LangedijkerPas geeft een nieuwe impuls aan meedoen en maakt dit bovendien beter meetbaar. Met de LangedijkerPas is geborgd dat het gemeentelijke budget voor maatschappelijke participatie daadwerkelijk voor dit doel wordt gebruikt. Met informatie over het gebruik van de Pas en de voordeeltickets wordt inzichtelijk in hoeverre mensen met een laag inkomen participeren en wordt niet-gebruik van voorzieningen tegen gegaan. - E.1. We nemen de huidige regelingen voor maatschappelijke participatie op in de LangedijkerPas. De doelstellingen komen overeen. Door de overheveling van regelingen ontstaat er een Meedoen-budget voor de LangedijkerPas. Het Meedoenbudget wordt aan mensen met een laag inkomen beschikbaar gesteld in de vorm van voordeeltickets, die mensen naar eigen keuze kunnen inzetten bij sport, cultuur en recreatie in Langedijk. De Pas focust zich zo primair op participatie van mensen met een laag inkomen en stimuleert voorzieningengebruik. We geven uitvoerig en op verschillende manieren aandacht aan communicatie over de LangedijkerPas & voordeeltickets, daarbij is er extra aandacht voor tijdige en duidelijke communicatie gericht op mensen met een laag inkomen. - E.2. Ons uitgangspunt is dat mensen met een laag inkomen er financieel niet op achteruit gaan. Dit doen we door het totale bedrag aan voordeeltickets per persoon gelijk te stellen aan het totale bedrag dat iemand nu ontvangt bij de huidige participatieregelingen. Daarnaast handhaven we het JeugdSportFonds. - E.3. Voor mensen met een laag inkomen is het van belang dat zij dezelfde vergoedingen kunnen krijgen als nu bij de huidige regelingen. Daar waar mogelijk maken wij afspraken met aanbieders over vergoedingen van internet, krant, Museumkaart en openbaar vervoer.

5 - 5 - Bereik LangedijkerPas Uit de onderzoeksfase blijkt dat wij kunnen uitgaan van een reële schatting van 900 personen die een LangedijkerPas aanschaffen, in het tweede jaar na invoering. Daarnaast gaan wij op basis van onze bestandsgegevens uit van minimaal circa 1100 gratis te verstrekken passen. Een eerste jaar wordt doorgaans als aanloopjaar beschouwd bij invoering van een participatiepas. Wij streven ernaar om het totale aantal passen dat in omloop is (gekochte passen en gratis passen), uit te bouwen naar stuks (10% van onze bevolking). In dat geval is het nodig om stevig in te zetten op bekendheid en imago van de Pas, en om te zorgen voor een breed, gevarieerd en aantrekkelijk pasaanbod voor de verschillende groepen burgers. Het is van belang om uitvoering te geven aan de aanbevelingen uit hoofdstuk 11 van het adviesrapport LangedijkerPas. Een deel van de verkoop zal tevens uit bulk verkoop moeten bestaan, in navolging van de AlkmaarPas. Hierover gaan wij in gesprek met SPA.. Financiële aspecten: De geraamde uitvoeringskosten voor de LangedijkerPas bedragen vanaf ,- per jaar. Dit bedrag omvat alle kosten van uitvoering in Alkmaar (SPA), waaronder drukkosten van passen en tickets, communicatie- en publiciteitsmateriaal, contractbeheer met aanbieders, uitgifte passen, personeelslasten en overhead. Dit bedrag geldt als plafond dat slechts na besluitvorming overschreden kan worden. Bij het beschikbaar stellen van voordeeltickets voor mensen met een laag inkomen, ter vervanging van de huidige regelingen voor maatschappelijke participatie, zijn de kosten van de tickets volledig te dekken uit de vrijval van middelen van huidige regelingen. Hier is geen extra budget voor nodig. Na uw instemming met de Pas, is er in 2012 eenmalig nog circa ,-- nodig voor verdere implementatie van de LangedijkerPas. De verwachte inkomsten uit verkoop van de LangedijkerPas zijn geraamd op in 2013 en ,-- in volgende pasjaren. De inkomsten en uitgaven zijn opgenomen in de begroting van Het totale geraamde structurele bedrag voor de LangedijkerPas (uitgaven minus inkomsten) bedraagt zodoende ,- in 2013 en ,-- in volgende jaren (excl. inflatiecorrectie). Overleg/inspraak/zienswijzen: Wij hebben in april/mei 2011in het college en het raadsforum met behulp van een memo en stellingen keuzes verkend voor de LangedijkerPas. Hiermee is richting gegeven aan dit voorstel. Daarnaast zijn verschillende belanghebbenden in de voorbereidende fase geconsulteerd, zoals de Cliëntenraad, het Participatienetwerk, de ondernemersverenigingen AOL en BKL, de werkgroep Cultuur en Sociaal voor de Cultuurnota en bezoekers van wijkcontactavonden. Er is een eerste globale meting gedaan naar het draagvlak voor een Pas bij vier subgroepen: burgers, cliënten Werk Inkomen Zorg, ondernemers en verenigingen in Langedijk. Na de onderzoeksfase bent u geïnformeerd over de voortgang van het ontwikkeltraject van de LangedijkerPas. We hebben met behulp van een klankbordgroep - waaraan de belanghebbende groepen deelnemen meer in detail nagedacht over de LangedijkerPas en onze ideeën getoetst.

6 - 6 - Rapportage/verantwoording/evaluatie: Aan de hand van prestatie indicatoren wordt een evaluatie van de Pas voorgesteld in juli Tijdens de evaluatie willen wij in elk geval behandelen in welke mate de Pas heeft bijgedragen aan meer participatie en hoe de samenwerking met SPA verloopt. Dit resulteert in een evaluatierapport voor de Raad in september Bijlagen die onderdeel uitmaken van het besluit: Geen Stukken die voor de raad ter inzage liggen: - Rapport onderzoeksfase LangedijkerPas half maart half juni 2011; - Verslagen bijeenkomsten klankbordgroep LangedijkerPas; - Bijlage: resultaten metingen LangedijkerPas draagvlakonderzoek. Zuid-Scharwoude, 20 september 2011 Burgemeester en wethouders van Langedijk, De secretaris, De burgemeester, E. Annaert drs. J.F.N. Cornelisse

7 Gemeente Langedijk De raad van de gemeente Langedijk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 september 2011, nummer 69; b e s l u i t : in te stemmen met voorliggend voorstel voor invoering van een LangedijkerPas. Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Langedijk in zijn openbare vergadering van 13 maart De voorzitter, drs. J.F.N. Cornelisse De griffier, J. van den Bogaerde

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 14 december 2010 Agendanummer : 11 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Publiekszaken : M.A. Wong Chung Voorstel aan de raad Onderwerp :

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Beleid en Projecten : E.J. (Eric) van Tatenhove Voorstel aan de raad Onderwerp : Gefaseerde

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : Bert Fintelman : Beleid en Projecten : M. Poel Voorstel aan de raad Onderwerp : Subsidiebeleidskader Sociaal

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Publiekszaken : M. Borst Voorstel aan de raad Onderwerp : Vaststellen tarieven Hulp bij het

Nadere informatie

Raadsvoorstel. : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017

Raadsvoorstel. : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017 *Z022867205E* documentnr.: ADV/RC/17/00341 zaaknr.: Z/C/17/43987 Raadsvoorstel Onderwerp : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 25 juni 2013 Agendanummer : 16 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Veiligheid, Vergunningen en Handhaving : E. Plomp Voorstel aan

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 22 januari 2013 Agendanummer : 15 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Beleid en Projecten : Schutten Voorstel aan de raad Onderwerp : Nota Langedijk

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7

Registratienummer: GF Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF10.20105 Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7 Portefeuillehouder: L. Buwalda Behandelend ambtenaar: Wike Swart Onderwerp: Kostenbeheersing open einde regelingen

Nadere informatie

Memo. Aan : Kopie : : Trudy Vlaar : Tel : Ref : Datum : juni : Evaluatie LangedijkerPas

Memo. Aan : Kopie : : Trudy Vlaar : Tel : Ref : Datum : juni : Evaluatie LangedijkerPas Memo Aan : Kopie : Van : Trudy Vlaar E-mail : t.vlaar@haltewerk.nl Tel : 072 5488631 Ref : Datum : juni 2015 Betreft : Evaluatie LangedijkerPas Opdracht De opdracht van de gemeente Langedijk is om te toetsen

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Datum Zaaknummer : 98220 Programma : Economie, werk en inkomen Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van den Berg Informatie

Nadere informatie

Onderdeel raadsprogramma: Programma 6, zorg, welzijn en onderwijs Portefeuillehouder: Jan Burger

Onderdeel raadsprogramma: Programma 6, zorg, welzijn en onderwijs Portefeuillehouder: Jan Burger Raadsvergadering, 28 oktober 2014 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten Nr.: - Agendapunt: Voorbespreking Datum: 20 augustus 2014 Onderdeel raadsprogramma: Programma

Nadere informatie

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Kenmerk 14.405692

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : B.J.N. Fintelman : Beleid en Projecten : G. (Gerhard) Schutten Voorstel aan de raad Onderwerp : Oprichting en

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Publiekszaken : C.H.M. (Kiek) van Groningen Voorstel aan de raad Onderwerp : Voornemen samenwerking

Nadere informatie

Raadsvergadering : 17 mei 2010 Agendanr. 15

Raadsvergadering : 17 mei 2010 Agendanr. 15 Raadsvergadering : 17 mei 2010 Agendanr. 15 Voorstelnr. : R 6769 Onderwerp : subsidie Stichting Leergeld Stadskanaal, Veendam, Winschoten (SLS) Stadskanaal, 29 april 2010 Beslispunten De SLS vanaf het

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD. Behandelend ambtenaar: B. de Looff Afdeling/cluster: MO/SEM Telefoonnr.: Portefeuillehouder: J.F.A.

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD. Behandelend ambtenaar: B. de Looff Afdeling/cluster: MO/SEM Telefoonnr.: Portefeuillehouder: J.F.A. *15.23236* VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Behandelend ambtenaar: B. de Looff Afdeling/cluster: MO/SEM Telefoonnr.: 35218 Portefeuillehouder: J.F.A. Alberts Onderwerp: Hervorming minimabeleid 2016-2020 Registratienummer:

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 17 december 2013 Agendanummer : 14 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Publiekszaken : C.H.M. (Kiek) van Groningen Voorstel aan de raad Onderwerp

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Publiekszaken : M.A. Wong Chung Voorstel aan de raad Onderwerp Programma : Verordening

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Financiën : F. Ooyevaar Voorstel aan de raad Onderwerp : Jaarrekening 2012 (concept),

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Minimabeleidsplan Portefeuillehouder: H.G.Jumelet

Raadsvoorstel. Minimabeleidsplan Portefeuillehouder: H.G.Jumelet svoorstel Onderwerp: Minimabeleidsplan 2013-2014 Portefeuillehouder: H.G.Jumelet Participatie Kwaliteit Werk & Participatie A. Kiewiet, telefoon ((0591)68 56 21) Aan de gemeenteraad Voorgesteld besluit

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 98220 Datum: 18 november 2014 Programma : Economie, werk en inkomen Blad: 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 31 mei 2016 Agendanummer : 9 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : B.J.N. Fintelman : Beleid en Projecten : E.J. (Eric) van Tatenhove Voorstel aan de raad Onderwerp

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. Agenda nr. 6

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. Agenda nr. 6 Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Harmoniseren bijzondere bijstand Peel 6.1 betreffende regels draagkracht bijzondere bijstand Soort: Besluitvormend Opsteller: M.J.A. Lammers Portefeuillehouder: T.C.W.

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 17 december 2013 Agendanummer : 16 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Beleid en Projecten : J.R.A. (Nelly) Wijnker Voorstel aan de raad Onderwerp

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 18 november 2014 Agendanummer : 8 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Veiligheid, Vergunningen en Handhaving : Eveline Plomp Voorstel

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 02-05-2017 Agendapunt: Onderwerp: Aan de raad van

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : B.J.N Fintelman : Beleid en Projecten : J.R.A. (Nelly) Wijnker Voorstel aan de raad Onderwerp : Beleidsplan

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Openbaar Onderwerp Subsidie voor Stichting Leergeld ten behoeve van verstrekken bijdrage schoolkosten uit Kinderfonds Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Publiekszaken : M.A. (Monique) Wong Chung Voorstel aan de raad Onderwerp : Vaststellen geredigeerd

Nadere informatie

Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Aan de raad. Status: ter besluitvorming No. 18bij00136-l gemeente NOORDOOSTPOLDER Emmeloord, 1 oktober 2018. Onderwerpen Meedoenpakket 2018 en inzet extra rijksmiddelen armoedebestrijding onder kinderen Advies raadscommissie Debatstuk Aan de

Nadere informatie

Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Uitvoering onderzoek invoering Stadspas. BW-nummer N.v.t. Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061

Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Uitvoering onderzoek invoering Stadspas. BW-nummer N.v.t. Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Uitvoering onderzoek invoering Stadspas Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer N.v.t. Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting In het coalitieakkoord

Nadere informatie

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 14 april 2014 : 12 mei 2014 : dhr. G.H.J. Weierink : Zaaknummer :

Nadere informatie

Subsidie Kinderfonds 2015

Subsidie Kinderfonds 2015 Openbaar Onderwerp Subsidie Kinderfonds 2015 Programma Inkomen & Armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Stichting Leergeld en Stichting Jeugdsportfonds hebben in 2014 een subsidieaanvraag

Nadere informatie

Voorgesteld wordt aan Stichting Leergeld een eenmalig subsidie te verlenen voor het jaar 2013 ter grootte van maximaal 61.000,-.

Voorgesteld wordt aan Stichting Leergeld een eenmalig subsidie te verlenen voor het jaar 2013 ter grootte van maximaal 61.000,-. Collegevoorstel Sector : MO Reg.nr. : 4472358 Opsteller : M.I.M. van Berkum Telefoon : (033) 469 44 97 User-id : BERZ Onderwerp Subsidie voor Stichting Leergeld 2013 Voorstel: Voorgesteld wordt aan Stichting

Nadere informatie

Openbaar (verderop aangeven waarom) Onderwerp: Wijziging doelgroep en gemeentelijke bijdrage collectieve zorgverzekering.

Openbaar (verderop aangeven waarom) Onderwerp: Wijziging doelgroep en gemeentelijke bijdrage collectieve zorgverzekering. Openbaar (verderop aangeven waarom) Onderwerp: Wijziging doelgroep en gemeentelijke bijdrage collectieve zorgverzekering. Rapport aan B&W d.d. 2 december 2014 Secretaris Pauline van Gelder & Arnold den

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : P.J. Beers : Beleid en Projecten : M. Klazema Voorstel aan de raad Onderwerp Programma : Vaststelling bestemmingsplan

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. (Irma) Schrijver : Publiekszaken : A.A.M. (Aafje) Meijering Voorstel aan de raad Onderwerp : Oprichting

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : E.M. Overzier : Financiën : Nico Spaans Voorstel aan de raad Onderwerp Programma : Toetreding gemeenschappelijke

Nadere informatie

Economie en Werk A 12 onderwerp

Economie en Werk A 12 onderwerp Raadsvoorstel jaar bijlagenr. commissie(s) categorie/agendanr. 2003 130 Economie en Werk A 12 onderwerp Extra middelen minima Aan de raad Wijzigingen in het minimabeleid in 2004 Met ingang van 1 januari

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 28 juni 2011 Nummer voorstel: 2011/58

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 28 juni 2011 Nummer voorstel: 2011/58 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 28 juni 2011 Nummer voorstel: 2011/58 Voor raadsvergadering d.d.: 12-07-2011 Agendapunt: 06 Onderwerp:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. H.P. Mittendorff 28 november oktober De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Raadsvoorstel. H.P. Mittendorff 28 november oktober De raad wordt voorgesteld te besluiten: Portefeuillehouder Datum raadsvergadering H.P. Mittendorff 28 november 2013 Datum voorstel 15 oktober 2013 Agendapunt Onderwerp Organisatie gemeenschappelijke gezondheidsdienst De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Y.M.E. Boesten / februari 2017

Y.M.E. Boesten / februari 2017 Agendapunt commissie: 4.2 Steller Telefoonnummer Email Y.M.E. Boesten 3528 Yvonne.Boesten@valkenswaard.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 29273/54159 23 februari 2017 Portefeuillehouder Hetty

Nadere informatie

Samengevat worden, met instemming van de WMO raad, de volgende beleidsaanpassingen voorgesteld:

Samengevat worden, met instemming van de WMO raad, de volgende beleidsaanpassingen voorgesteld: Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 14 december 2009 Agenda nr: 13 Onderwerp: Vaststellen de Verordening maatschappelijke ondersteuning 2010 gemeente valkenburg aan de Geul en het Besluit nadere regels voorzieningen

Nadere informatie

3. Effect a) Meetbaar effect: Door wijziging van de verordening is het college in staat rechtsgeldige besluiten te nemen.

3. Effect a) Meetbaar effect: Door wijziging van de verordening is het college in staat rechtsgeldige besluiten te nemen. Agendapunt: VII-4, rubriek F-2 Barneveld, 3 juni 2013 Voorstel nr: 568775 Portefeuillehouder: G.J. van den Hengel Afdeling: Werk, Zorg en Inkomen Onderwerp: Wijziging Verordening maatschappelijke participatie

Nadere informatie

Het Meedoenarrangement. Armoede mag niemand uitsluiten

Het Meedoenarrangement. Armoede mag niemand uitsluiten Het Meedoenarrangement Armoede mag niemand uitsluiten 1. Inleiding Niemand mag door armoede buiten de boot vallen of sociaal uitgesloten worden. Inwoners moeten zich kunnen ontplooien, hun eigen mogelijkheden

Nadere informatie

brede welzijnsinstelling. MA 2. Projectplan/subsidieaanvraag Steller:

brede welzijnsinstelling. MA 2. Projectplan/subsidieaanvraag Steller: Aan de Raad Made, 30 augustus 2012 Agendapuntnummer: 7 Raadsvergadering: 30 augustus 2012 Onderwerp: Onderzoek naar 1 brede welzijnsinstelling Registratienummer: 12int02383 Casenr: 12.00919 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Maatschappelijke participatie door kinderen (Kansen voor de jeugd II) Reg.nummer: 2009/235363

Raadsstuk. Onderwerp: Maatschappelijke participatie door kinderen (Kansen voor de jeugd II) Reg.nummer: 2009/235363 Raadsstuk Onderwerp: Maatschappelijke participatie door kinderen (Kansen voor de jeugd II) Reg.nummer: 2009/235363 1. Inleiding Kinderen die in armoede opgroeien krijgen vaak minder kansen om mee te doen

Nadere informatie

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-049 Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Aan de raad, Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Voorstel 1. Het Transformatieplan

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 81014 Datum : 30 september 2014 Programma : Economie, werk en inkomen Blad : 1 van 8 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : P.J. Beers : Beleid en Projecten : S. Meinsma Voorstel aan de raad Onderwerp : Detailhandel Structuurvisie

Nadere informatie

LangedijkerPas. Rapport onderzoeksfase half maart half juni 2011 Gemeente Langedijk, juni 2011

LangedijkerPas. Rapport onderzoeksfase half maart half juni 2011 Gemeente Langedijk, juni 2011 LangedijkerPas Rapport onderzoeksfase half maart half juni 2011 Gemeente Langedijk, juni 2011 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Uitgangspunten LangedijkerPas 6 3. LangedijkerPas en het Minimabeleid/ Bijzondere

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Arrangementen zwemvaardigheid.

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Arrangementen zwemvaardigheid. Openbaar Onderwerp Arrangementen zwemvaardigheid Programma / Programmanummer Sport / 1052 BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Vanuit bezuinigingsoverwegingen én omdat het schoolzwemmen

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : P.J. Beers : Beleid en Projecten : G. Schutten Voorstel aan de raad Onderwerp Programma : Duurzame Energiepakket

Nadere informatie

w gemeenu, ( ) o s t e r h o u t

w gemeenu, ( ) o s t e r h o u t WW w gemeenu, ( ) o s t e r h o u t NOTA VOOR DE RAAD Datum: 26 februari 2016 Onderwerp: Minimabeleid 2016 en verder Nummer raadsnota: Bl.0150661 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Vissers 1. Minimabeleid

Nadere informatie

voorstel aan de gemeenteraad

voorstel aan de gemeenteraad voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente gouda dienst / proj. directie DAI afdeling Interne Ondersteuning steller R.G.H. Mensink onderwerp Verordening langdurigheidstoeslag 2009 telefoon

Nadere informatie

AANGEPAST. Raadsvoorstel. A.E. Brommersma 27 november 2014. 30 september 2014. De raad wordt voorgesteld te besluiten:

AANGEPAST. Raadsvoorstel. A.E. Brommersma 27 november 2014. 30 september 2014. De raad wordt voorgesteld te besluiten: Portefeuillehouder Datum raadsvergadering A.E. Brommersma 27 november 2014 Datum voorstel 30 september 2014 Agendapunt Onderwerp Tegemoetkoming bij chronische ziekte en handicap De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Raadsvoorstel Agendapunt: 04 Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 23 september 2014 28 oktober 2014 Nota 'Triple

Nadere informatie

Y.M.E. Boesten / februari 2017

Y.M.E. Boesten / februari 2017 Agendapunt commissie: Steller Telefoonnummer Email Y.M.E. Boesten 3528 Yvonne.Boesten@valkenswaard.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 29273/54159 23 februari 2017 Portefeuillehouder Hetty Tindemans

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 57187 Datum : 3 juni 2014 Programma : Blad : 1 van 7 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M. van Beukering-Huijbregts

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : P.J. Beers : Vergunning Verlening en Handhaving : Olof Stom Voorstel aan de raad Onderwerp : Verordening winkeltijden

Nadere informatie

10 september n.v.t.

10 september n.v.t. Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 september 2018 9 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 7184-2018 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING:

2. GEVRAAGDE BESLISSING: *Z01184D8A3B* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer Voorstellen Raad Directeur : dhr. Huberts Zaakgericht\441 Behandelend ambtenaar A.A. van der Wouden Zaaknummer Z.17-20404 Datum: 1 mei 2017 Afdeling

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF14.20056 Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3 Portefeuillehouder: De heer J.C.F. Broekhuizen Behandelend ambtenaar: Mevrouw M. Mulder Onderwerp: Integrale

Nadere informatie

Beoogd effect Actuele en toepasbare gemeentelijke regelgeving op het vlak van de voorzieningen voor onderwijshuisvesting.

Beoogd effect Actuele en toepasbare gemeentelijke regelgeving op het vlak van de voorzieningen voor onderwijshuisvesting. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering M.C.T. Bakker-Smit 18 december 2014 Datum voorstel 04 november 2014 Agendapunt Onderwerp Regelgeving voorzieningen onderwijshuisvesting De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

raadsvoorstel Aan de raad,

raadsvoorstel Aan de raad, raadsvoorstel Agendapunt 2015, nr IX-5 Te behandelen door mevrouw drs. I.G. Saris onderwerp Blad 1/5 Aan de raad, Inleiding Sinds 2007 is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Verordening Declaratieregeling maatschappelijke. participatie voor minima 2015 GR FW

Verordening Declaratieregeling maatschappelijke. participatie voor minima 2015 GR FW Verordening Declaratieregeling maatschappelijke participatie voor minima 2015 GR Ferm Werk Het algemeen bestuur van Ferm Werk, - gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van 11 december 2014; - gelet

Nadere informatie

Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 13

Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 13 Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 13 Voorstelnr. : R 6947 Onderwerp : Verordening maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen Stadskanaal 2013 Stadskanaal, 5 april 2013 Beslispunt De "Verordening

Nadere informatie

gemeente Eindhoven 13R5385 Raadsvoorstel Gratis openbaar vervoer Inleiding

gemeente Eindhoven 13R5385 Raadsvoorstel Gratis openbaar vervoer Inleiding gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 13R5385 13BST00934 Beslisdatum B&W 28 mei 2013 Dossiernummer 13.22.351 Raadsvoorstel Gratis openbaar vervoer Inleiding Op 20 november 2012 is door uw raad besloten

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 18 IBR 10 april 2012 Verordening maatschappelijke participatie Wwb Kompas 131

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 18 IBR 10 april 2012 Verordening maatschappelijke participatie Wwb Kompas 131 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII 18 IBR 10 april 2012 onderwerp Verordening maatschappelijke participatie Wwb Kompas 131 zaakkenmerk Inleiding Vooruitlopend op de in ontwikkeling zijnde

Nadere informatie

Verordening Stimuleringsfonds. voor de minima

Verordening Stimuleringsfonds. voor de minima Verordening Stimuleringsfonds voor de minima De raad van de gemeente Bedum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 23 november 2004; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; overwegende

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de Raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de Raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 31 mei 2016 Agendanummer : 14 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : J. (Jasper) Nieuwenhuizen : Bestuurs- en managementondersteuning : M. (Mark) Prijs Voorstel

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad. ng/vraagstelli ng: Agendanummer. Programma. Gevraagde beslissing: Afdeling. Aan leid i.

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad. ng/vraagstelli ng: Agendanummer. Programma. Gevraagde beslissing: Afdeling. Aan leid i. Gemeente Langedijk Raadsvergadering Agendanummer Portefeuillehouder Afdeling Opsteller J. Nieuwenhuizen Openbare Werken A. (Abe) Bonnema Voorstel aan de raad Onderwerp Programma Uitwerkingsplan accommodatiebeleid

Nadere informatie

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar L. TopL.W. Top, 0595 447737737 gemeente@winsum.nl (t.a.v. L. Top L.W. Top)

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar L. TopL.W. Top, 0595 447737737 gemeente@winsum.nl (t.a.v. L. Top L.W. Top) Vergadering: 7 juni 2012 Agendanummer: 4 Status: Informerend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar L. TopL.W. Top, 0595 447737737 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. L. Top L.W. Top) Aan de

Nadere informatie

: Evaluatie starterslening met extra kredietaanvraag

: Evaluatie starterslening met extra kredietaanvraag Zaaknummer : 197715 Raadsvergadering : 19 september 2017 Onderwerp : Evaluatie starterslening met extra kredietaanvraag Collegevergadering : 15 augustus 2017 Portefeuillehouder : R.P. Hoytink-Roubos Steller

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 15 oktober 2013 Agendanummer : 7 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : F. Westerkamp : Beleid en Projecten : J. (José) Tesselaar Voorstel aan de raad Onderwerp :

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 116279 Datum : 3 februari 2015 Programma : Economie, werk en inkomen Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

J.A.E. Landwehr 27 september 2018

J.A.E. Landwehr 27 september 2018 Portefeuillehouder Datum raadsvergadering J.A.E. Landwehr 27 september 2018 Datum voorstel 29 mei 2018 Agendapunt Onderwerp Toekomstperspectief Noorderpark-Ruigenhoek De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26. Gemeenteraad. Vergadering 2 maart 2010

Raadsvoorstel 26. Gemeenteraad. Vergadering 2 maart 2010 Vergadering 2 maart 2010 Gemeenteraad Onderwerp : Nota Categoriale compensatieregeling eigen bijdrage voor chronisch zieken en gehandicapten met een laag inkomen B&W vergadering : 5 januari 2010 Dienst

Nadere informatie

dhr. J. Ophoff - Financiën 1. Bestuur

dhr. J. Ophoff - Financiën 1. Bestuur RAADSVOORSTEL status: B Agendapunt: 14 Onderwerp: Wavin-gelden Commissie: 30-1-, nr. 5 Raadsvoorstel: 7-2-, nr. 132 Portefeuillehouder : Beleidsterrein: Programma: dhr. J. Ophoff - Financiën 1. Bestuur

Nadere informatie

"Verordening voor de bevordering van jeugdparticipatie aan sportieve activiteiten Aalten.

Verordening voor de bevordering van jeugdparticipatie aan sportieve activiteiten Aalten. "Verordening voor de bevordering van jeugdparticipatie aan sportieve activiteiten Aalten. Artikel 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. Het jeugd participatiefonds: -een door de raad ingesteld

Nadere informatie

de hierna volgende Verordening cliëntenparticipatie Halte Werk gemeente Langedijk 2015 vast te stellen.

de hierna volgende Verordening cliëntenparticipatie Halte Werk gemeente Langedijk 2015 vast te stellen. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Langedijk. Nr. 58371 30 juni 2015 Verordening cliëntenparticipatie Halte Werk gemeente Langedijk 2015 De raad van de gemeente Langedijk gelezen het voorstel

Nadere informatie

24 september september 2018

24 september september 2018 Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 24 september 2018 10 10 september 2018 wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 7184-2018

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Beleid en Projecten : N. (Nathalie) de Niet - Risa Voorstel aan de raad Onderwerp :

Nadere informatie

Verordening Participatie schoolgaande kinderen Wet werk en bijstand gemeente Bergen 2012

Verordening Participatie schoolgaande kinderen Wet werk en bijstand gemeente Bergen 2012 1 Verordening Participatie schoolgaande kinderen Wet werk en bijstand gemeente Bergen 2012 De raad van de gemeente Bergen (L.), gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 29 mei 2012, nr...,

Nadere informatie

! Brandligt.^/r, digitaai akkoord. Jd.d. Onderwerp Maatschappelijke Participatie van Kinderen

! Brandligt.^/r, digitaai akkoord. Jd.d. Onderwerp Maatschappelijke Participatie van Kinderen Samenleving Gescand archief datum 2 2-05-20V» Stad Doorkiesnummers: Telefoon 0622467943 Aan Het college van burgemeester en wethouders Afschrift aan A. Hoekman s i n :: paraaf ' --V;. ' "thouder! Brandligt.^/r,

Nadere informatie

Bijlagen: 1. Verordening. Voorstel: 1. Besluiten de Verordening Langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand Gemeente Oosterhout 2009 vast te stellen.

Bijlagen: 1. Verordening. Voorstel: 1. Besluiten de Verordening Langdurigheidstoeslag Wet werk en bijstand Gemeente Oosterhout 2009 vast te stellen. NOTA VOOR DE RAAD Datum: 23 januari 2009 Nummer raadsnota: Onderwerp: Verordening langdurigheidstoeslag Portefeuillehouder: Bode Bijlagen: 1. Verordening Ter inzage: 1. Voorstel: 1. Besluiten de Verordening

Nadere informatie

Plan van aanpak huishoudelijke hulp toelage gemeente Oisterwijk

Plan van aanpak huishoudelijke hulp toelage gemeente Oisterwijk Plan van aanpak huishoudelijke hulp toelage gemeente Oisterwijk Betreft : Aanvraag huishoudelijke hulp toelage (HHT) Voor : Ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport Van : Gemeente Oisterwijk Contactpersoon:

Nadere informatie

Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand

Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 19 december 2012 Registratienummer: TB 12.3407403 Agendapunt: 8 Onderwerp: Voorstel: Toelichting: Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand

Nadere informatie

: 23 en 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden

: 23 en 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 23 en 24 juni 2014 : 7 juli 2014 : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden

Nadere informatie

Onderwerp : Evaluatie kadernota minimabeleid en kadernota minimabeleid

Onderwerp : Evaluatie kadernota minimabeleid en kadernota minimabeleid Raadsvoorstel *Z0298FEAD10* Aan de raad Documentnummer : INT-16-25262 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Evaluatie kadernota minimabeleid 2012- en kadernota minimabeleid 2016-2019 Inleiding Het minimabeleid

Nadere informatie

Koen van der Aa raad00202 Juni 2012

Koen van der Aa raad00202 Juni 2012 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Koen van der Aa 0402083524 kda@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Opheffing inkomensgrens CVV Medisch. 12raad00202 Juni

Nadere informatie

Uit ervaring blijkt ook dat met energieverbeterende maatregelen gemiddeld 30% energiebesparing gerealiseerd

Uit ervaring blijkt ook dat met energieverbeterende maatregelen gemiddeld 30% energiebesparing gerealiseerd RAADSVOORSTEL Onderwerp : Pilot energieaanpak woningen Raadsvergadering : 2 december 2009 Politieke markt d.d.: - Agendapunt : 6 Portef.houder : wethouder Berkelder Voorstelnummer : 236649 BenW-besluit

Nadere informatie

Portefeuillehouder: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie samenleving d.d. 12 juni 2017 de Raad --

Portefeuillehouder: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie samenleving d.d. 12 juni 2017 de Raad -- Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: SLZ/Beleid Wethouder Borgonjen Ter behandeling in de vergadering van: de commissie samenleving d.d. 12 juni 2017 de Raad -- Onderwerp: Besteding extra middelen

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de heer A. Aboutaleb, handelend als bestuursorgaan, hierna te noemen: de Staatssecretaris,

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de heer A. Aboutaleb, handelend als bestuursorgaan, hierna te noemen: de Staatssecretaris, Kinderen doen mee! Partijen, De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de heer A. Aboutaleb, handelend als bestuursorgaan, hierna te noemen: de Staatssecretaris, Het College van burgemeester

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009 Aan de Raad Made, 20 mei 2008 Raadsvergadering: 26 juni 2008 Nummer raadsnota: 19 Onderwerp: Ontwerp begroting GROGZ 2009 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Drs. J. Krook Ambtelijke coördinatie:

Nadere informatie

Startnotitie Interactieve Beleidsvorming

Startnotitie Interactieve Beleidsvorming Startnotitie Interactieve Beleidsvorming Status: concept Bestuurlijk opdrachtgever: Drs J.F.N. Cornelisse Ambtelijk opdrachtgever: Drs H.J. Beumer Ambtelijk opdrachtnemer: Drs M.M.H. de Boer Datum 17-03-2010

Nadere informatie

GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE

GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE NOTULEN / VOLGNR.: ONDERWERP : Minimabeleid Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2015 Voorgesteld besluit: 1. Met ingang van 1 januari 2015 de Beleidsregels minimabeleid

Nadere informatie

Onderwerp : Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk

Onderwerp : Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk Raadsvoorstel *Z0552777F2F* Aan de raad Documentnummer : INT-19-47486 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Meedoen, visie op participatie en ondersteuning in Beverwijk Inleiding Méédoen. Dat is de doelstelling

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt commissie: 5.1. Joyce.van.Doremalen- J. van Doremalen-Olde Agterhuis /591716

Raadsvoorstel. Agendapunt commissie: 5.1. Joyce.van.Doremalen- J. van Doremalen-Olde Agterhuis /591716 Agendapunt commissie: 5.1 steller telefoonnummer email J. van Doremalen-Olde Agterhuis 3417 Joyce.van.Doremalen- Olde.Agterhuis@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 591708/591716 Portefeuillehouder

Nadere informatie