Kunst draagt bij aan de bewustwording van Cradle to Cradle (C2C). Vraag aandacht voor C2C door kunstwerken van afval.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kunst draagt bij aan de bewustwording van Cradle to Cradle (C2C). Vraag aandacht voor C2C door kunstwerken van afval."

Transcriptie

1 3. De groene gemeente Bij de eerste stedenbouwkundige plannen van is rekening gehouden met veel groen en blauw in de stad, de leefkwaliteit en de verkeersstructuur. Met de bouw van is steeds voldaan aan de toen geldende bouw- en milieuvoorschriften. Het resultaat is dat de basis in op orde is met: een schone en gezonde leefomgeving; veel openbaar groen in en rond de stad; goede en veilige verkeersstromen inclusief openbaar vervoer; woningen die voldoen aan de tijdens de bouw geldende milieu- en energievoorschriften. Maar het kan altijd beter. houdt de vinger aan de pols waar het de groene gemeente aangaat. 3.1 Schone en gezonde leefomgeving volgens Schone gemeente. als groene gemeente is vanzelfsprekend een gemeente met schone lucht, schoon water en schone grond. Wie iets vervuilt, ruimt het zelf op ( de vervuiler betaalt ). Gifvrije stad. Schaliegasvrije stad. Elektrisch rijden houdt de lucht schoon. Kunst als drager van Principles. Geen Vliegveld Lelystad. Gif hoort niet thuis in de openbare ruimte waar onze kinderen spelen en planten en dieren leven. Schaliegas zit mogelijk in de diepe bodem van. De effecten van de winning zijn niet duidelijk en dus mogen de bewoners van niet bloot gesteld worden aan de mogelijke milieueffecten. Veel fijnstof komt uit de uitlaat van auto s. wil elektrisch rijden stimuleren. Daarvoor komen er meer oplaadpunten in de openbare ruimte. Kunst draagt bij aan de bewustwording van Cradle to Cradle (C2C). Vraag aandacht voor C2C door kunstwerken van afval. Een vliegtuig is een milieubelastend vervoermiddel. Aan- en uitvliegroutes die over gaan veroorzaken geluidshinder. In zijn al enkele openbare oplaadpunten. Kunstproject NeverendingArt : van afval naar kunst.

2 3.2 Natuur Natuur blijft voor de natuur. volgens is en blijft rijk aan natuur. Maar liefst 25% van het areaal is groen. Het loopt van ieders achtertuin via de groenstroken en parken naar de natuurgebieden. Behoud groene parels in de stad. Het IJmeer is natuurgebied. De groene parels blijven behouden en daar zorgt goed voor. Het IJmeer/Markermeer krijgt een ecologische impuls. Het IJmeer blijft ook open. Geen brug maar een tunnel met openbaar vervoer als IJmeerverbinding. Park Uithof, Laterna Magicapark. In de Rijksstructuurvisie is gekozen te investeren in de versterking van de natuur van het IJmeer/Markermeer. 3.3 Openbaar groen volgens Groenbeheer. De kwaliteit en identiteit van het groen wordt versterkt, op natuurlijke leest en met de bewoners. Bewoners gaan zelf aan de slag. Ondersteunen van burgers en ondernemers bij groenbeheer. Natuurvriendelijk beheer in openbaar groen. Buurtbewoners die hun straat/buurt willen vergroenen komen in aanmerking voor ondersteuning. Initiatieven worden gesteund, die ervoor zorgen dat ondernemende burgers die hun rol nemen. Parken, bermen en oevers worden ecologisch beheerd. Beplanting wordt zoveel mogelijk met inheemse soorten uitgevoerd, omdat daar inheemse insecten en vogels op afkomen. Nestvoorzieningen worden gemaakt, zoals nestkastjes voor vogels. - zelfbeheercontracten; - groenonderhoud en eigen activiteiten zoals bij: - Hoekwierde; - Bosrandgroep; - Beatrixpark; - Rosarium; - Kronkelveld; - Vlindertuin. Landschapsbeheer Flevoland begeleidt bewoners en beheergroepen. - Inzet van Landschapsbeheer Flevoland en IVN; - Bijenlint.

3 3.4 Floriade De Floriade is de kans om onze kernwaarden in de praktijk uit te proberen. volgens grijpt de Floriade in de bestaande stad aan om een beweging in gang te zetten waarbij burgers, ondernemers en overheid het stedelijk groen van duurzaam beheren, ontwikkelen, gebruiken en ervan genieten. De Floriade is het experimentenkader voor de kernwaarden van. Het is de start op weg naar de groene economie van met een nieuwe, duurzame en sociale samenleving. Kennis opdoen, uitwisselen en benutten. Duurzaam samenwerken. Zet de experimenten van de Floriade in de etalage en zorg ervoor dat kennis opgebouwd, uitgewisseld en benut kan worden. Dit zorgt niet alleen voor een versterking van de kwaliteit ten tijde van de Floriade in 2022, maar legt ook een basis voor daarna. Verschillende organisaties hebben hun eigen agenda. Zorg voor afgestemde agenda s. Stel de gebruiker centraal en versterk samenwerking onderling. Kenniskring buurtmoestuinen van Ontwikkelmaatschappij Stadslandbouw. - Vereniging Buitenstad; - Natuur en Milieufederatie Flevoland; - Duurzaam.nl. volgens De eetbare stad (Feeding the City). Ontwikkel de Stadslandbouw. Een Almeerse voedselstrategie legt de basis onder de gezamenlijke ambities en doelen voor stadslandbouw. Een Almeerse voedselstrategie. Stadslandbouw is geen doel maar een middel om bij te dragen aan de voedselproductie, sociale cohesie in een buurt, educatie en bewustzijn waar voedsel vandaan komt, et cetera. In is fysieke ruimte voor ontwikkeling van stadslandbouw in diverse vormen en van verschillende grootte. - Stadsboerderij met biologische markt; - Warmoezerij; - Stadsakker Den Uijlpark; - diverse initiatieven voor school- en buurtmoestuinen.

4 De biodiverse stad (Greening the city). volgens De groene buitenruimte is de kwaliteit van. Dit concept is blijvend en moet versterkt worden. Groen en blauw in de openbare ruimte als impuls voor de leefbare stad. Vergroot het gebruik van het groen met duurzame functies (bijvoorbeeld recreatie, horeca, zorg, kinderopvang, natuureducatie en stadslandbouw). Dit versterkt de kwaliteit van de plek, de sociale cohesie en geeft een impuls aan de werkgelegenheid. Er is ruimte voor nieuwe verdienmodellen in de groenblauwe ruimte. De gemeente schrijft de nota Kleur aan Groen gebaseerd op de bestaande beleidsplannen Parkennota en Levend in het Groen. volgens De productieve stad (Energizing the city). Duurzaam produceren is de motor achter de nieuwe economische ontwikkeling van. Duurzame energie de motor voor een nieuwe economie. Met de Floriade ontstaat een experimenteerkader voor bedrijven die met andere vormen duurzame energieopwekking dicht bij de woning verwezenlijken. - De Groene Reus. - energieneutraal in 2022 bij start Floriade. volgens De gezonde stad (Healthying the city). Een groene woonomgeving draagt bij aan de gezondheid en het welbevinden van de bewoners. Zorgaanbieders investeren in groen. Mensen die veel de natuur ingaan zijn gemiddeld gezonder. Investeren in groen werkt preventief voor de gezondheidszorg. Daar wil de zorgverzekeraars op aanspreken. Diverse klinieken in Nederland staan juist in de bossen.

5 3.5 Dierenwelzijn Ook voor dieren een leefbare stad. Dierenwelzijn volgens Dat de mens dieren houdt en dat dieren in de nabijheid van mensen leven, dat staat vast. Maar hoe we met dieren om gaan en wat voor ruimte we ze bieden, daar zijn wij als mensen voor verantwoordelijk. Geen wilde dieren in het circus. Een veilige leefomgeving voor dieren. Voorkom overlast door dieren. Steun dierenwelzijn. Dieren kiezen er niet voor allerhande onnatuurlijke kunstjes te moeten doen. Deze vorm van dierenmisbruik willen wij niet. Instanties die het dierenwelzijn bewaken krijgen alle noodzakelijke ruimte in. Voorkom overlast, door gericht voorzieningen te treffen waarmee elk dier zijn eigen (geaccepteerde) plek krijgt. De gemeente ondersteunt instanties voor dierenwelzijn, hetzij financieel, hetzij door facilitering. (nu gevestigd in ). - Dierenbescherming; - Dierenopvang. - Hondenuitlaatplaatsen; - Samenwerking met diereneigenaren. - Dierenopvangcentra; - Dierenambulances. 3.6 Duurzaamheid volgens Principles. Elk besluit van de Raad is gespiegeld aan de Principles. De Principles dragen bij aan een groen en duurzaam. Door te investeren in duurzame ontwikkelingen ontstaat werkgelegenheid. Collegevoorstellen zullen door de gemeenteraad worden getoetst aan de Principles.

6 3.7 Energie besparen Energie besparen brengt de woonlasten substantieel omlaag. volgens Naast huur of hypotheek zijn de energiekosten de grootste woonlasten. Het omlaag brengen van het energieverbruik geeft de bewoner direct lagere woonlasten. Energie besparen in de praktijk. Bewonersverenigingen actief mee laten denken over energie besparen. Promotie en informatie stimuleren en uitbreiden. De gemeente geeft vergunningen die nodig zijn voor besparingsmaatregelen snel en zonder obstakel af. Besparingsmaatregelen worden door de gemeente bevorderd het organiseren van gemeentelijke leningen en subsidies. Warmte-koude opslag wordt optimaal benut (restwarmte van bijvoorbeeld airco, andere koelsystemen en ICT). Door matching, speeddates, coaching te organiseren en te faciliteren maakt de gemeente het mogelijk dat voor start van de bouw mensen elkaar leren kennen en initiatieven kunnen ontplooien. De gemeente - promoot energiebesparing; - inspireert bewoners; - stimuleert initiatieven als de Groene Reus en Duurzame wijken; - stimuleert van innovatie bij nieuwbouw. Het provinciehuis van Flevoland heeft een warmtekoude opslag. Nobelhorst (IJmere en gemeente ). - Duurzaamalmere.nl; - Zonne-atlas; - Google-applicatie van de provincie die geschiktheid van huizen voor zonnepanelen weergeeft.

7 3.8 Verkeer en Vervoer De fiets Op de fiets. volgens Fietsen is, met uitzondering voor de laagste en hoogste leeftijdsgroepen, het standaardvervoermiddel voor de korte afstand. Fietsen is goed voor het milieu, de gezondheid en de veiligheid op straat. Stimuleer het gebruik van de fiets voor de korte afstand. Fietspaden milieuvriendelijk begaanbaar houden. Gratis fietsenstalling. Veilig naar school. In is alles voor de fietser op en top geregeld. Stimuleer vooral de jeugd. Bij het vegen en strooien in de winter krijgen de hoofdfietsroutes in, net als de buslijnen, prioriteit. Er zijn in altijd voldoende gratis (bewaakte) stallingmogelijkheden voor de fiets. Naast fietsenrekken komen er ook fietsparkeervakken, waar scooters en bakfietsen ook passen. De gemeente maakt samen met de scholen plannen voor het verbeteren van de verkeersveiligheid rond de school; met verkeerstechnische maatregelen voor veilige schoolroutes en gedragsregels voor de ouders. - Fietsprogramma s op basisscholen. Bewaakte fietsenstallingen in het centrum. Diverse basisscholen in hebben een verkeersveiligheid rond de school programma Het OV volgens De bus in ; voorbeeld voor de wereld. De bus in is goed geregeld dankzij de vrije busbanen en de goede dienstregeling. Ook in nieuwe stadsdelen blijft dit systeem bestaan. Hot spots beter bereikbaar. Milieuvriendelijke bussen. Publiekstrekkers, zoals Stadslandgoed De Kemphaan, of Libelle Zomerweek, moeten met de bus goed bereikbaar zijn, ook in het weekend. Aardgas- of trolleybussen stoten geen roetdeeltjes uit. Het Almeerse busnetwerk is zeer geschikt voor omvorming naar trolleybussen. In Arnhem rijdt een groot deel van de bussen al jarenlang op elektriciteit.

8 Twee intercitystations in. De gemeente strijdt voor een stop van de intercity in Buiten.

Programma Gemeenteraadsverkiezingen 2014-2018

Programma Gemeenteraadsverkiezingen 2014-2018 Programma Gemeenteraadsverkiezingen 2014-2018 Groene politiek in een tijd van crisis december 2013 1 Inhoud 1 Het verkiezingsprogramma... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Veranderende samenleving... 3 1.3 De actualiteit...

Nadere informatie

DuurzaamAlmere.nl. Actief Groen. Landgoed Almere. Combineer stad en natuur. Verbind plaats en context. Themanummer februari 2011

DuurzaamAlmere.nl. Actief Groen. Landgoed Almere. Combineer stad en natuur. Verbind plaats en context. Themanummer februari 2011 Actief Groen Landgoed Almere Landgoed Almere Themanummer 02 What s in a name? Hoe je de stad ook wilt noemen, het is duidelijk dat Almere een stad is, waarin Themanummer februari 2011 zowel het groen als

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

Ontwerp Gezonde Systemen

Ontwerp Gezonde Systemen Ontwerp Gezonde Systemen Het huidige zonne-inkomen gebruiken De cycli van de natuur worden aangedreven door de energie van de zon. Bomen en planten vervaardigen voedsel op zonlicht. De wind kan worden

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Overijssel kleurt groen in 2020

Overijssel kleurt groen in 2020 Overijssel kleurt groen in 2020 Natuur en Milieu Overijssel Circulaire economie Vitale leefomgeving Kracht van de samenleving Waarom een groen Overijssel? Winst voor iedereen: Vitale leefomgeving voor

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

Vragenlijst met scores in procenten

Vragenlijst met scores in procenten Vragenlijst met scores in procenten Het percentage tussen haakjes is het aandeel respondenten dat de vraag heeft beantwoord. De gemeente Amersfoort wil als stad in 2030 CO2-neutraal te zijn. Dit betekent

Nadere informatie

G EMEENTE. Samenleven. in de buitenruimte

G EMEENTE. Samenleven. in de buitenruimte G EMEENTE Samenleven in de buitenruimte Wethouder Jan Overweg De openbare ruimte is van ons allemaal. Dus hoe mooi zou het zijn als iedereen in Leusden zich verantwoordelijk voelt voor zijn of haar woonomgeving.

Nadere informatie

Een leefbare, goed bereikbare en duurzaam onderhouden stad Daar zorgen wij voor

Een leefbare, goed bereikbare en duurzaam onderhouden stad Daar zorgen wij voor Een leefbare, goed bereikbare en duurzaam onderhouden stad Daar zorgen wij voor Trots Een prettig leefbare, goed bereikbare en duurzaam onderhouden stad. Dat is waar Spaarnelanden voor staat. En met dat

Nadere informatie

SAMEN VOOR EEN MOOI EN DUURZAAM FLEVOLAND

SAMEN VOOR EEN MOOI EN DUURZAAM FLEVOLAND SAMEN VOOR EEN MOOI EN DUURZAAM FLEVOLAND SAMEN MET BIJNA 60 LIDORGANISATIES STERK VOOR EEN DUURZAAM FLEVOLAND Energie Duurzame steden en dorpen Natuur 1 De Agrarische Vereniging Akkerwaard 2 Streekvereniging

Nadere informatie

Duurzaamheid als drager voor gebiedsontwikkeling. Drs. ing. Bert Krikke Projectdirecteur

Duurzaamheid als drager voor gebiedsontwikkeling. Drs. ing. Bert Krikke Projectdirecteur Duurzaamheid als drager voor gebiedsontwikkeling Drs. ing. Bert Krikke Projectdirecteur Inhoud presentatie 0. Hoe omgaan met ambities 1. Wat is het Ecomunitypark 2. Voor wie is het park 3. Van samenwerking

Nadere informatie

Respons Van de panelleden die zijn benaderd, hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit levert een respons op van 66%.

Respons Van de panelleden die zijn benaderd, hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit levert een respons op van 66%. Samenvatting Milieu 2013 Het Delft Internet Panel (DIP) is in april 2013 benaderd voor een onderzoek naar het gebruik en de waardering van diverse voorzieningen op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Zuid-Holland

Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Zuid-Holland Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Zuid-Holland 2019-2023 Onzeker zijn over je baan, je huis, de buurt, de zorg. Er is veel dat beter kan en beter moet in onze provincie. Woningnood aanpakken bijvoorbeeld.

Nadere informatie

Beleidsplan stichting Duurzaam Heino

Beleidsplan stichting Duurzaam Heino Beleidsplan stichting Duurzaam Heino Inhoudsopgave 1. Doelstelling... 3 2. Inleiding... 4 3. Wat is duurzaamheid?... 5 4. Lange termijn perspectief (..2030)... 6 5. Actieprogramma... 7 6. Financiële paragraaf...

Nadere informatie

Een gezonde aarde. Energie, klimaat en milieu

Een gezonde aarde. Energie, klimaat en milieu Een gezonde aarde Energie, klimaat en milieu 7 Een gezonde aarde Wij hebben de taak om zorgvuldig om te gaan met de aarde. Vervuiling van de lucht, verspilling van materialen en uitputting van hulpbronnen

Nadere informatie

Stadslandbouw in Beverwijk

Stadslandbouw in Beverwijk Stadslandbouw in Beverwijk handreiking voorgestelde manier van aanpak Juni 2013 Stadslandbouw in Beverwijk Handreiking voorgestelde manier van aanpak Juni 2013 Inhoud Inleiding 1. Wat is Stadslandbouw

Nadere informatie

De Leefplekmeter Wat vind je van je leefplek?

De Leefplekmeter Wat vind je van je leefplek? De Leefplekmeter Wat vind je van je leefplek? Waarom een Leefplekmeter? We brengen een groot deel van onze tijd door op de plek waar we wonen of werken. Dit heeft belangrijke gevolgen voor ons leven en

Nadere informatie

Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe-

Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe- Vallei & Eem Veluwe Oost Veluwe Noord WELL DRA Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe- februari 2015 concept De aanpak handelingsperspectieven Ontwikkelingen maatschappij

Nadere informatie

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Een aantrekkelijk gebied, met een uitgebreid aanbod aan werkgelegenheid Onder de noemer Arnhem Centraal ondergaan station Arnhem en zijn directe omgeving

Nadere informatie

Duurzame wijk van en voor de toekomst. Doe mee!

Duurzame wijk van en voor de toekomst. Doe mee! Duurzame wijk van en voor de toekomst. Doe mee! Een bijzondere wijk In het zuidoosten van Hoofddorp wil gemeente Haarlemmermeer samen met marktpartijen, ketenpartners en bewoners een bijzondere wijk ontwikkelen.

Nadere informatie

Stadspanel-onderzoek naar mobiliteit en City Line

Stadspanel-onderzoek naar mobiliteit en City Line Stadspanel-onderzoek naar mobiliteit en City Line Wat is het Stadspanel? De gemeente Assen heeft een digitaal stadspanel. Iedere inwoner kan meedoen. Momenteel telt het stadspanel ruim 1 leden. Elk lid

Nadere informatie

Duurzame wijk van èn voor de toekomst. Doe mee!

Duurzame wijk van èn voor de toekomst. Doe mee! Duurzame wijk van èn voor de toekomst. Doe mee! Lincolnpark in vogelvlucht Een bijzondere wijk Lincolnpark biedt ruimte aan circa 850 woningen en voorzieningen zoals winkels, horeca, een school, kleinschalige

Nadere informatie

De Energiezuinige Wijk - De opdracht

De Energiezuinige Wijk - De opdracht De Energiezuinige Wijk De Energiezuinige Wijk De opdracht In deze opdracht ga je van alles leren over energie en energiegebruik in de wijk. Je gaat nadenken over hoe jouw wijk of een wijk er uit kan zien

Nadere informatie

Beleving van milieu 2012

Beleving van milieu 2012 Beleving van milieu 2012 Gemeente Amersfoort Zwaantina van der Veen Oktober 2012 Milieubewust handelen is gewoner geworden. Er zit groei in de mate waarin Amersfoorters een bijdrage leveren om de stad

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Almere klaar voor een Groene Toekomst

Almere klaar voor een Groene Toekomst D66 Almere - actieplan Goed Stadsklimaat Almere klaar voor een Groene Toekomst D66 krijgt het voor elkaar 20180123101152_743.adpro.indd 1 1/23/2018 10:12:10 AM 20180123101152_743.adpro.indd 2 1/23/2018

Nadere informatie

Wat kunt u doen... Biodiversiteit in de Stad

Wat kunt u doen... Biodiversiteit in de Stad Kansen voor Biodiversiteit in de Stad Klik op de stadskaart voor meer info per onderdeel van de stad Biodiversiteit in de Stad Biodiversiteit gaat wereldwijd achteruit. Steden kunnen een bijdrage leveren

Nadere informatie

STADSLANDBOUW VANUIT STEDENBOUWKUNDIG PERSPECTIEF debatavond 06.11.13

STADSLANDBOUW VANUIT STEDENBOUWKUNDIG PERSPECTIEF debatavond 06.11.13 STADSLANDBOUW VANUIT STEDENBOUWKUNDIG PERSPECTIEF debatavond 06.11.13 BELANG VAN LANDBOUW IN VERSTEDELIJKTE RUIMTE BEDREIGINGEN KANSEN VORMEN STADSLANDBOUW AANBEVELINGEN VOORBEELD EETBAAR ROTTERDAM VOORBEELD

Nadere informatie

Bijlage 3 Duurzame gebiedssjablonen verder uitgewerkt

Bijlage 3 Duurzame gebiedssjablonen verder uitgewerkt Bijlage 3 Duurzame gebiedssjablonen verder uitgewerkt De volgende sjablonen voor duurzame gebiedsontwikkeling zijn te onderscheiden: gezonde wijk Klimaatvriendelijke wijk / gebied Prachtig compacte wijk

Nadere informatie

Grafiek 12.1a Soorten vervoermiddelen waar Leidenaren over beschikken, in procenten van alle Leidenaren 0% 25% 50% 75% 100%

Grafiek 12.1a Soorten vervoermiddelen waar Leidenaren over beschikken, in procenten van alle Leidenaren 0% 25% 50% 75% 100% 12 VERVOERMIDDELENKEUZE De afdeling Ruimte- en Milieubeleid wil graag weten over welke vervoermiddelen de Leidenaren beschikken en welke zij voor verschillende doeleinden gebruiken. Daarnaast is de gemeente

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Grafiek 19.1 Percentage Leidenaren dat zich zorgen maakt over luchtkwaliteit, naar stadsdeel en leeftijdsgroep* 0% 25% 50% 75% 100%

Grafiek 19.1 Percentage Leidenaren dat zich zorgen maakt over luchtkwaliteit, naar stadsdeel en leeftijdsgroep* 0% 25% 50% 75% 100% 19 LUCHTKWALITEIT In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de luchtkwaliteit in Leiden. Gevraagd is in hoeverre men zich hier zorgen over maakt. De gemeente heeft diverse maatregelen genomen om de luchtkwaliteit

Nadere informatie

Iedereen kan Vergroenen

Iedereen kan Vergroenen Iedereen kan Vergroenen Voorop in de Vergroening Prijsvraag 2013 Aanleiding Lentiz LIFE College is een school voor VMBO en MBO (AOC), in een sterk geürbaniseerde omgeving (Schiedam). Met een AOC midden

Nadere informatie

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011 Visie op voedsel WAT KAN IK IK DOEN? Cursus Permacultuur organiseren in Castricum en zelf meedoen Seizoenbewuster kopen Zinvolle planten in de tuin en beter

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Concept Gebiedsagenda Zuid

Concept Gebiedsagenda Zuid Concept 2015 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Gebiedsagenda Museumkwartier, Apollo- en Willemsparkbuurt... 4... 4... 6 2. Gebiedsagenda Schinkel-, Stadion- en Hoofddorppleinbuurt... 10... 10... 12 3.

Nadere informatie

zeer ontevreden NVT weet niet

zeer ontevreden NVT weet niet Bijlage 1 Tabellen Tabel 1a Tevredenheid over aspecten (Basis = alle respondenten waar betreffende voorziening in de woonomgeving aanwezig is) zeer tevreden tevreden neutraal ontevreden zeer ontevreden

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL 2018-2022 SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM COLOFON Programmacommissie Isabelle van Woerkom (voorzitter) Arjen de Groot (secretaris) Judith

Nadere informatie

Duurzaam Dorp Overdinkel. Presentatie bij Rapport Duurzaam Dorp Overdinkel 31 mei 2010 Otto Willemsen

Duurzaam Dorp Overdinkel. Presentatie bij Rapport Duurzaam Dorp Overdinkel 31 mei 2010 Otto Willemsen Duurzaam Dorp Overdinkel Presentatie bij Rapport Duurzaam Dorp Overdinkel 31 mei 2010 Otto Willemsen Waar komt Overdinkel vandaan? Agrarische achtergrond, textieldorp in 20 e eeuw. Mensen uit alle windstreken

Nadere informatie

Optimalisering openbaar vervoer Krimpen aan den IJssel

Optimalisering openbaar vervoer Krimpen aan den IJssel Optimalisering openbaar vervoer Krimpen aan den IJssel Juni 2017 Pagina 1 Voorwoord Voor u ligt de zienswijze van Leefbaar Krimpen ten aanzien van de in onze ogen optimalisering van het openbaar vervoer

Nadere informatie

Bussen. Herinrichting Voorstraat-Wittevrouwenstraat. Straks

Bussen. Herinrichting Voorstraat-Wittevrouwenstraat. Straks Bussen Nu Drie buslijnen stad in via Wittevrouwenstraat - Voorstraat: Lijn 7 (Voordorp-Kanaleneiland) Lijn 55 (Maartensdijk-Utrecht CS) Lijn 14/16 (Transwijk-Centrum) (elektrisch) Straks Lijn 7 en 55 via

Nadere informatie

Van circulair gebied naar circulair gebouw

Van circulair gebied naar circulair gebouw Circulair gebouwd is het beste verkoopargument Van circulair gebied naar circulair gebouw Deel 1-14.00 uur 14.30 uur Introductie in duurzame gebiedsontwikkeling: Ecomunitypark * Bert Krikke Deel 2-14.30

Nadere informatie

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Verkiezingen in de provincie Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen in de provincie Utrecht. Iedereen die in Utrecht

Nadere informatie

Hoofdstuk 13 Luchtkwaliteit

Hoofdstuk 13 Luchtkwaliteit Hoofdstuk 13 Luchtkwaliteit Samenvatting Ruim één op de drie Leidenaren maakt zich wel eens zorgen over de luchtkwaliteit. Dit aandeel is vergelijkbaar met vorig jaar, maar is lager dan in 2008. Bewoners

Nadere informatie

SAMENVATTING VERKIEZINGS- PROGRAMMA

SAMENVATTING VERKIEZINGS- PROGRAMMA SAMENVATTING VERKIEZINGS- PROGRAMMA 2018-2022 WAAR STAAT GROENLINKS ALMERE VOOR? Onze politiek is waarden-gedreven: we kiezen voor een samenleving die mensen verbindt, we willen eerlijke kansen en mogelijkheden

Nadere informatie

Hoe groen zijn de partijprogramma s

Hoe groen zijn de partijprogramma s Hoe groen zijn de partijprogramma s Een onderzoek over wat er door de verschillende partijen is opgeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 Werkwijze Alle 8 partijprogramma s zijn

Nadere informatie

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid Factsheet Verkeer 1. Inleiding In deze factsheet Verkeer staan de voertuigen en personen centraal die de openbare weg gebruiken. Het gaat hier dus niet om de fysiek aanwezige infrastructuur (die komt aan

Nadere informatie

De Leemvallei, ga je mee op onderzoek?

De Leemvallei, ga je mee op onderzoek? De Leemvallei, ga je mee op onderzoek? Hallo allemaal, welkom in dit waanzinnige park voor jong en oud! Vandaag krijgen jullie de kans om dit park in het echt te openen met elkaar. Dit gaan we doen op

Nadere informatie

Vergroenen van het groenonderwijs. Opleidingen helpen bij groei stadsnatuur. Drs. Yvon D. Schuler

Vergroenen van het groenonderwijs. Opleidingen helpen bij groei stadsnatuur. Drs. Yvon D. Schuler Vergroenen van het groenonderwijs Opleidingen helpen bij groei stadsnatuur Drs. Yvon D. Schuler Stadsnatuur? Natuur in de stad is op te splitsen in vier hoofdtypen: bebouwing, parken, water en verbindingen.

Nadere informatie

NATUUR EN MENSEN SAMEN VERDER

NATUUR EN MENSEN SAMEN VERDER NATUUR EN MENSEN SAMEN VERDER LANDGRAAF Grenzeloos samenwerken Bosbeheer Landgraaf wil samenwerken en een belangrijke bijdrage leveren aan de samenleving door maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Nadere informatie

GEM EENTE LANGEDÍ NR. 7 1 ' ĶV"

GEM EENTE LANGEDÍ NR. 7 1 ' ĶV GEM EENTE LANGEDÍ NR. ; \ 16SC002224* ING. 0 1 APR 2016 hvt 7) i CLnr 7 1 ' ĶV" v h g Aan het College van Burgemeester S Wethouders van de Gemeente Langedijk Postbus 15 1723ZG NOORD-SCHARWOUDE 3* Datum

Nadere informatie

Slecht Voldoende Goed Weet niet Wat vindt u van de gezondheid- en zorgvoorzieningen 4% 36% 56% 4% Wat vindt u van het aanbod aan gezondheid- en

Slecht Voldoende Goed Weet niet Wat vindt u van de gezondheid- en zorgvoorzieningen 4% 36% 56% 4% Wat vindt u van het aanbod aan gezondheid- en Enquête Schuytgraaf Bewoners van Schuytgraaf hebben de enquête ingevuld. In totaal waren er 144 respondenten. Hieronder vind je de belangrijkste conclusies en opmerkingen die uit de enquête naar voren

Nadere informatie

Alternatieve begroting 2014

Alternatieve begroting 2014 Alternatieve begroting 2014 GroenLinks Rotterdam kiest ervoor om in economisch lastige tijden te blijven investeren in de stad. Dat doen we door meer geld uit te trekken voor bijvoorbeeld onderwijs, het

Nadere informatie

Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg

Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg 2018-2022 Inleiding Doesburg is een prachtige stad, die we als Stadspartij Doesburg onafhankelijk willen houden. Samenwerken doen

Nadere informatie

Samen bomen planten!

Samen bomen planten! Samen bomen planten! vergroenen Elk jaar worden er 10 miljard bomen meer gekapt dan er worden aangeplant. Dit proces willen we omkeren. Via onze projecten in Nederland en in het buitenland hebben we al

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie Hoe ziet Diepenveen er straks uit?

De Deventer Omgevingsvisie Hoe ziet Diepenveen er straks uit? De Deventer Omgevingsvisie Hoe ziet Diepenveen er straks uit? 28 mei 2019 Waarom de Omgevingswet? Een nieuwe wet in 2021: de Omgevingswet Bundelt 26 wetten en regels op het gebied van wonen, mobiliteit,

Nadere informatie

Verkeer en vervoer. Omnibus 2011

Verkeer en vervoer. Omnibus 2011 Verkeer en vervoer Omnibus Afdeling Onderzoek & Statistiek Januari 2012 2 Samenvatting In het najaar van is door de afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente s-hertogenbosch een omnibusonderzoek

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad van de Gemeente Gemeente Elburg Postbus AB ELBURG

Aan de Gemeenteraad van de Gemeente Gemeente Elburg Postbus AB ELBURG vn Aan de Gemeenteraad van de Gemeente Gemeente Elburg Postbus 70 8080 AB ELBURG Datum : 31 maart 2016 Kenmerk :1136-16/EMR Onderwerp : Laten we samen Nederland groener maken! Behandeld door : Egbert Roozen

Nadere informatie

In 2050 woont ongeveer 2/3 van de wereldbevolking in steden. Nu: ± 55%

In 2050 woont ongeveer 2/3 van de wereldbevolking in steden. Nu: ± 55% In 2050 woont ongeveer 2/3 van de wereldbevolking in steden Nu: ± 55% Extra: 2,5 miljard mensen in stedelijke omgeving (Infokaart Unicef verstedelijking: http://www.unicef.org/sowc2012/urbanmap/) De ontwikkeling

Nadere informatie

Buurtonderzoek in Hellevoetsluis, Sportbuurt van 26 tot 31 januari 2015

Buurtonderzoek in Hellevoetsluis, Sportbuurt van 26 tot 31 januari 2015 BUURTONDERZOEK Sportbuurt Buurtonderzoek in Hellevoetsluis, Sportbuurt van 26 tot 31 januari 2015 Hierbij gaven 68 bewoners hun mening over hun buurt en over de voorgenomen bouw van een scholencluster

Nadere informatie

Mobiliteitsplan Gouda

Mobiliteitsplan Gouda Mobiliteitsplan Gouda 25 november 2015 Bijeenkomst gemeenteraad 1 Agenda 1. Opening 2. Proces en werkwijze 3. Inventarisatie, ambities en opgaven (eerste opzet) 4. Vervolg 2 Proces en werkwijze Projectfases

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel Verkiezingsprogramma 2019 2023 Water Natuurlijk Rijn en IJssel Inleiding Voor u ligt het conceptverkiezingsprogramma van Water Natuurlijk Rijn en IJssel In de komende periode gaan we in gesprek met inwoners

Nadere informatie

Duurzaam Almere door de bril van bewoners. Almeerders aan het woord

Duurzaam Almere door de bril van bewoners. Almeerders aan het woord Duurzaam Almere door de bril van bewoners Almeerders aan het woord Inleiding Almere twee keer zo groot en daarbij ook duurzamer? Met deze vraag ging de Milieufederatie Flevoland (MFF) op zoek onder jongeren

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Nummer: wethouder openbare ruimte en wijkvernieuwing. Programma onderdeel:

Voorstel aan de raad. Nummer: wethouder openbare ruimte en wijkvernieuwing. Programma onderdeel: Voorstel aan de raad Nummer: 131026465 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: Afdeling: Telefoon: E-mail: wethouder openbare ruimte en wijkvernieuwing 2.3 Leefbare stad W.J. Stinissen /

Nadere informatie

Food & the City stadslandbouw in en rond Rotterdam Kees van Oorschot 1 april 2014 Initiatieven van burgers, boeren en ondernemers Nu hier, Zomerhofstraat stadsboerderij het Lansingerland schapen in de

Nadere informatie

Thuis in Enkhuizen! Enkhuizen O stadje aan het IJsselmeer, Ik vind jou wonderschoon. Jij bent op aarde toch de plek, waar ik het liefste woon.

Thuis in Enkhuizen! Enkhuizen O stadje aan het IJsselmeer, Ik vind jou wonderschoon. Jij bent op aarde toch de plek, waar ik het liefste woon. Thuis in Enkhuizen! Enkhuizen O stadje aan het IJsselmeer, Ik vind jou wonderschoon. Jij bent op aarde toch de plek, waar ik het liefste woon. Uit: Het Enkhuizer Lied (J. Sikkink/R. Lippe) Deze tekst geeft

Nadere informatie

Almere. Uitkomsten van de zoektocht naar dé klimaatneutrale gemeente in Flevoland 2015

Almere. Uitkomsten van de zoektocht naar dé klimaatneutrale gemeente in Flevoland 2015 Uitkomsten van de zoektocht naar dé klimaatneutrale gemeente in Flevoland 2015 Natuur en Milieufederatie Flevoland heeft ook dit jaar weer een verkenning gedaan naar het klimaatneutrale gehalte van de

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF BURGERPANEL OVERSCHIE

NIEUWSBRIEF BURGERPANEL OVERSCHIE NIEUWSBRIEF BURGERPANEL OVERSCHIE Resultaten zevende peiling Februari 2016 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 7 e peiling van het burgerpanel van Overschie 1. Het onderwerp van

Nadere informatie

Doelstellingen: Wat willen we met het Project Gent Sint-Pieters bereiken?

Doelstellingen: Wat willen we met het Project Gent Sint-Pieters bereiken? Doelstellingen: Wat willen we met het Project Gent Sint-Pieters bereiken? 1. Knooppunt van duurzame mobiliteit vernieuwd treinstation met een geïntegreerd tram- en busstation voldoende en comfortabele

Nadere informatie

Wijken voor de Fiets: PRACHTwijken: PRACHTplekken en PRACHTverbindingen als Parels

Wijken voor de Fiets: PRACHTwijken: PRACHTplekken en PRACHTverbindingen als Parels Wijken voor de Fiets: PRACHTwijken: PRACHTplekken en PRACHTverbindingen als Parels Klapstoelconcert Koekoeksplein, Utrecht Ineke Spapé, SOAB adviseurs Lector NHTV/CROW Verkeer en Stedenbouw 1. Waarom aandacht

Nadere informatie

VOEDSELVISIE VOOR HAARLEM

VOEDSELVISIE VOOR HAARLEM VOEDSELVISIE VOOR HAARLEM Inleiding Duurzaam en gezond voedsel raakt aan alles wat voor de Haarlemse burger van belang is: een groene leefomgeving, gezondheid, een sociale stad en een duurzame toekomst.

Nadere informatie

Het ov van de toekomst: schoner slimmer sneller

Het ov van de toekomst: schoner slimmer sneller Het ov van de toekomst: schoner slimmer sneller Onze vier ambities voor het openbaar vervoer van de toekomst: 1 2 3 4 snelle verbinding met de Randstad: een super-intercity waarmee je in 1,5 uur reist

Nadere informatie

L e n n a r t N o u t B a b e t H e n d r i k s

L e n n a r t N o u t B a b e t H e n d r i k s MOBILITEITSPLAN RIDDERKERK L e n n a r t N o u t B a b e t H e n d r i k s 20-06- 2 0 1 9 INTROD UC TIE WAAROM NIEUW M OBILITEITSBELEID? VIGEREND BELEID Verkeersplan Ridderkerk Module Openbaar Vervoer

Nadere informatie

Gezonde Gemeente 2020 Grimbergen

Gezonde Gemeente 2020 Grimbergen Gezonde Gemeente 2020 Grimbergen 30 11 2017 1 boodschap vanuit de voltallige Vlaamse preventiesector: Zet in op preventieve gezondheidszorg! DE GEZONDHEIDS KLOOF Voorbeelden van hoe een gemeente zichzelf

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit Casestudy Stadsregio Utrecht Jan Korff de Gidts Projectleider Kracht van Utrecht-initiatief

Duurzame mobiliteit Casestudy Stadsregio Utrecht Jan Korff de Gidts Projectleider Kracht van Utrecht-initiatief Duurzame mobiliteit Casestudy Stadsregio Utrecht Jan Korff de Gidts Projectleider Kracht van Utrecht-initiatief Samen zorgen voor minder CO 2 6 maart 2012 Opbouw van mijn bijdrage Ambitie en concept van

Nadere informatie

Elektrisch rijden is de toekomst

Elektrisch rijden is de toekomst Elektrisch rijden is de toekomst Duurzaam onderweg in Rotterdam www.rotterdam.nl/elektrischrijden Elektrisch rijden neemt een vlucht. Er rijden steeds meer elektrische voertuigen rond. Een positieve ontwikkeling

Nadere informatie

Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt Projectvoorstellen die niet worden opgenomen

Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt Projectvoorstellen die niet worden opgenomen Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt Projectvoorstellen die niet worden opgenomen Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt In deze bijlage vindt u de voorstellen die niet

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen!

De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen! De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen! D66 zet in op Den Haag als 'Fietsstad van de toekomst'. En daar moet Den Haag snel mee aan de slag! D66 gaat daarom ook voor Den Haag als Fietsstad van het

Nadere informatie

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Groenbeheer Westeinde Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Programma De waarde van Groen Nieuwe groenbeleidsplan Ontwikkelingen Leeuwarden Beheer Leeuwarden Het groen in Westeinde Tips voor de

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel DE EETBARE STAD Stadslandbouw in s-hertogenbosch

Initiatiefvoorstel DE EETBARE STAD Stadslandbouw in s-hertogenbosch Agenda nr. : Reg. Nr. : 11.0147 Commissie : FES Cie. Verg. : 18 april 2011 Raadsver g. : 17 mei 2011 Initiatiefvoorstel DE EETBARE STAD Stadslandbouw in s-hertogenbosch Burgers willen graag een bijdrage

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

Vooruit naar de oorsprong

Vooruit naar de oorsprong Vooruit naar de oorsprong strategisch kader 2014-2016 1 Strategisch kader in 12 puntjes 1 We zien goed en plezierig wonen als basis van bestaan 2 We bieden mensen met lagere inkomens goede, passende woonruimte

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

Bestemmingsplan Wateringse Veld Noord, 1e herziening (Haags Buiten) Vastgesteld

Bestemmingsplan Wateringse Veld Noord, 1e herziening (Haags Buiten) Vastgesteld Bestemmingsplan Wateringse Veld Noord, 1e herziening (Haags Buiten) Vastgesteld Vastgesteld, d.d 24 januari 2019 Wateringse Veld Noord, 1e herziening (Haags Buiten) bestemmingsplan Wateringse Veld Noord,

Nadere informatie

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Openbaar vervoer is de verzamelnaam voor alle bussen, trams en metro s. Mijn naam is STIMI Ik ben 7 jaar en een grote fan van

Nadere informatie

Peiling energie en milieu in het dagelijks leven 2017

Peiling energie en milieu in het dagelijks leven 2017 Peiling energie en milieu in het dagelijks leven 2017 In de Nijmeegse stadsmonitor laten we trends zien rond thema s als grondstoffen, energie, mobiliteit, klimaat(bestendigheid), leefomgeving en economie.

Nadere informatie

Digipanel Duurzaamheid en Gebruik openbaar groen in de stad

Digipanel Duurzaamheid en Gebruik openbaar groen in de stad Digipanel Duurzaamheid en Gebruik openbaar groen in de stad November 2014 Eind oktober 2014 is er een enquête afgenomen onder het Digipanel Breda over het Uitvoeringsprogramma Klimaat en het vervolg hierop.

Nadere informatie

s-gravenland van het gas af? Wat, waar, wanneer en hoe?

s-gravenland van het gas af? Wat, waar, wanneer en hoe? s-gravenland van het gas af? Wat, waar, wanneer en hoe? Waarom deze presentatie? Veel media aandacht voor energietransitie Tot 2019 weinig informatie van de gemeente Bewoners vragen zich af wat, waar,

Nadere informatie

Beter worden in wat we samen zijn!

Beter worden in wat we samen zijn! Beter worden in wat we samen zijn! Wie zijn we? Wat doen we? De gemeenten in de regio Stedendriehoek werken samen. Samen staan we sterk en maken we ons sterk voor het nog verder verbeteren van het VESTIGINGSKLIMAAT.

Nadere informatie

Bewonerspanel Verkeersveiligheid

Bewonerspanel Verkeersveiligheid Interne Bedrijven, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Verkeersveiligheid Februaripeiling 2015: Verkeersveiligheid De gemeente Utrecht wil graag

Nadere informatie