Ronald Drs. P. de Clown. Cris Budgetschutter. Truus Confuus (Marjan)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ronald Drs. P. de Clown. Cris Budgetschutter. Truus Confuus (Marjan)"

Transcriptie

1 Editie nr. 6 Juli 2011 De zesde editie van Nieuwsbrief HV de Vrijheid is inmiddels weer een feit en aangezien dit de laatste is voor de vakantie wil het bestuur en de MR het volgende kwijt; Het is wederom weer gelukt om een leuke nieuwsbrief te publiceren met allerlei artikelen. De grote diversiteit van de ingezonden stukken, de positiviteit en het enthousiasme waarmee door iedereen gewerkt wordt aan de nieuwsbrief is geweldig. Ga zo door en een geweldige zomer toegewenst. Ronald Drs. P. de Clown Cris Budgetschutter Truus Confuus (Marjan)

2 Inhoudsopgave Arrowhead Open Friese Outdoor Kampioenschappen Boreas Verslag HKS Zoetermeer D Olle gruunhorn Vakantie Sudokupuzzel In de roos Kinderdorp Tips & Tricks Verslag Lelystad Verjaardagskalender Zomerboekenlijst

3 Allereerst willen we zeggen dat Nathalie een pracht van een verslag heeft geschreven over het weekend van 4 en 5 juni 2011, de jaarlijkse wedstrijd van de Vrijheid. Maar eerlijk, dat verslag is de aanleiding van deze uitleg over de Arrowhead. Wij hebben gemerkt dat de huidige ledenlijst van de Vrijheid eigenlijk niet weet waar het organisatieteam zich mee bezig houdt in de eerste helft van het jaar. Dit is geen verwijt, maar een logisch gevolg van het verloop in de leden. Maar misschien wel een mooie en goede reden om eens uit te leggen wat een Arrowhead nou eigenlijk is en waarom de Vrijheid er één organiseert. Waarom een Arrowhead Handboogvereniging de Vrijheid is ontstaan door een groepje schutters uit andere verenigingen die het goed met elkaar konden vinden en samen veel wedstrijden schoten, kijk voor het hele verhaal op Een Arrowhead schieten was er eerder dan de Vrijheid. Een logisch gevolg is dan ook dat je, als je de mogelijkheid hebt, om dan ook zelf eens een Arrowhead op te zetten. Als je hieruit op wilt maken dat de Vrijheid van oorsprong een vereniging was dat heel veel Arrowheads schoot dan klopt dat. Echt fanatiek waren de schutters alleen maar op dit soort wedstrijden. Andere wedstrijdvormen werden geschoten om allround te worden en te trainen op meerdere afstanden. Later is het allround worden en zijn, bovenaan komen te staan als verenigingsmotto. Vandaar ook de naam van de vereniging, de Vrijheid, staat voor de vrijheid hebben van welke boog je graag schiet en welke wedstrijden, als je wedstrijden wilt schieten. Maar om de oorsprong nog in ere te houden en omdat het erg leuk is om te organiseren, is er elk jaar een Arrowhead bij de Vrijheid.

4 2005 de eerste Veld In 2005 organiseerde de Vrijheid haar eerste Veldronde. Eerder na de oprichting was niet haalbaar. En het bestuur toen ter tijd vond het een mooi moment, mede omdat de Vrijheid toen ook vierde dat het één jaar geleden wat dat het clubgebouw officieel haar deuren opende. Uiteraard was dit nog een kleine ronde. Rondom het clubhuis in het bos van het gemeentehuis Een jaar later de tweede ronde, met hier het bos rondom de ijsbaan er bij Het derde jaar hebben we ook het industrieterrein Bolwerk in het parcours verwerkt. Dit maakt dat het parcours drie totaalverschillende lussen had. Maar ook dat de mogelijkheden op waren. Het Rayon was erg gesteld op het idee dat er Veldrondes worden georganiseerd in het noorden van het land. Het organisatieteam was van mening dat een A-status krijgen op je wedstrijd een mooie bekroning en waardering zal zijn op het werk en besloot deze aan te vragen in het daarop volgende jaar Deze try-out vond plaats in 2008 in een bos in Eext. Aan het eind van die wedstrijddag waar het nog een veldronde was kreeg het team de A-status. Dit betekende voor de toekomst een Arrowhead Deze was dan ook in 2009, wederom in Eext. Door de reacties van de gastschutters van de afgelopen jaren wilde het team een stapje verder en een grote gok nemen door een tweedaagse op te zetten. Het huidige bestuur zag deze plannen ook wel zitten En zo gezegd zo gedaan in 2010 een dubbele Arrowhead. De locatie, weer bij het clubhuis. Dit was om het onszelf niet te moeilijk te maken. Er is gekeken of er in het parcours van 2008 nog wat te versleutelen viel. Een wedstrijd moet wel een uitdaging hebben en dat geldt ook voor Arrowheads. Er is toen gekozen om molenmuseum de Wachter te gebruiken, het bruggetje over de vaart, die van de thuishaven van Berend Botje de rondvaartboot van Sprookjeshof naar het Zuidlaardermeer is ook gebruikt, de vijver in het Laarwoud bos, het bos van het gemeentehuis, en een donkere hal van de Prins Bernhard Hoeve.

5 We hadden dat jaar ook het geluk dat er op de parkeerplaats van de PBH grote bulten met zand waren neergelegd. Hierdoor kon er ook hoog een laag geschoten worden. Volgens zeggen wederom een zeer uitdagend en bovenal een gevarieerd parcours met veel instinkers. Dit was ook het jaar van de extras in de organisatie, de schutters konden zich opgeven voor een ontbijt en een diner. Het Rayon had dit jaar een locatie nodig voor de Rayonkampioenschappen en klopte aan bij de Vrijheid. De Bondscoach voor Field van de NHB had ook besloten dat onze Arrowhead een selectieronde was voor de WK. Dit alles zorgde er voor dat we ook een record aantal deelnemers kregen, ruim 80 schutters voor twee dagen. Het was een erg leuk weekend om te organiseren Daarom ook in 2011 een dubbele ronde, maar nu in Anloo. Ook een RK. Dit jaar was met een heel klein groepje mensen alles opgezet en draaiend gehouden. Maar heeft er niet voor gezorgd dat het in de soep liep. Sterker nog het was organisatorisch het beste jaar ooit, terwijl er op woensdag nog niet erg veel vertrouwen was in het goed laten verlopen van het weekend. Wat is een Arrowhead Een Arrowhead heeft twee rondes van 12 doelen, met een totaal aantal doelen van 24. De doelen moeten voorzien zijn van een veldblazoen.deze blazoenen zijn uitgevoerd in vier maten, 20, 40, 60 en 80 cm in doorsnede en dienen allemaal te worden gebruikt in een parcours. (zie afbeeldingen 2 en 3) De 20 cm worden in vier rijtjes van drie blazoenen gebruikt (de bunny). (zie afbeelding 4) En de 40 cm wordt in een vierkant opgehangen (de kookplaat). (zie afbeelding 5) Elk heeft zijn eigen maten en afstanden waarop ze gebruikt moeten worden. De puntentelling van deze blazoenen zijn anders dan de blazoenen met vijf kleuren. (zie afbeelding 6) Dit kunnen bekende- als wel onbekende afstanden zijn. Of je de afstanden bekend maakt is aan de organisatie. Schutters kunnen de onbekende afstanden vaak meer waarderen dan de bekende afstanden. Een parcours kan uitgezet worden met drie lussen van 8 doelen of vier lussen van 6 doelen. Een Arrowhead word uitsluitend georganiseerd door een vereniging aangesloten bij de NHB (Nederlandse Handboog Bond) met scheidsrechters van de NHB. Een Veld is een B- status en kan ook door andere verenigingen worden georganiseerd, maar komt heel weinig voor. Op een B-status kunnen geen prestatiespelden behaald worden.

6 De term Veld- en Jacht wordt officieel al tientallen jaren niet meer gehanteerd binnen de NHB. Binnen de IFAA de Engelstalige tegenhanger van de FITA, de IFAA houdt zich alleen maar bezig met outdoor. De Noord Nederlandse Handboog Federatie (NNHF) weten niet zo heel erg veel van outdoor wedstrijden in het algemeen en als er dan een Veld wordt uitgezet noemen ze die wel Veld- en Jacht. Onder het mom als het maar een naam heeft. Materiaalcontrole In Nederland kom je alleen materiaalcontroles tegen op wedstrijden met een A-status. Bij Indoor-, Fita-, Teamwedstrijden dus ook bij de Arrowhead. Bij een Veld is dit niet het geval. Tijdens deze controles wordt er gekeken of je materiaal, boog, pijlen, tab enz. voldoet aan het reglement. Dit om er voor te zorgen dat iedereen evenveel kansen heeft om in zijn/haar klasse de beste te worden op die wedstrijd. Maar ook dat je op een eerlijke manier je prestatiespeld of -record schiet. Bij deze controle is de aanwezigheid van je bondspas een belangrijk deel. Op deze pas staat alles wat een wedstrijdleider of scheidsrechter van de schutter moet weten. Tevens getuigt dit van een geldig lidmaatschap bij een vereniging die is aangesloten bij de NHB. FITA spelden Op Veldrondes met een A-status, dus een Arrowhead, kunnen de FITA prestatiespelden gehaald worden. Net als met alle andere wedstrijden geldt voor de Arrowhead hetzelfde, je enige tegenstander ben jezelf. Mede hierom en om je niveau weer te geven heeft de FITA spelden in het leven geroepen en zo ook voor de Arrowhead. Er zijn in totaal 7 spelden te verdienen. (zie afbeelding 1) Deze spelden kunnen alleen behaald worden op een Arrowhead en niet op een Veld. De FITA spelden zijn ook te verdienen op andere door FITA erkende wedstrijden. Hier gelden andere scores voor de spelden. Afbeelding 1 FITA staat voor Fédération Internationale de Tir à l'arc. Ja een Franse organisatie.

7 Fieldcup Het DCV (Discipline Commissie Veld) heeft de Fieldcup in het leven geroepen. Hier vallen alle Nederlandse A-status Veldrondes onder, dus alle Arrowheads. Zo dus ook dit jaar die van ons. Wat is de Fieldcup? Dit is een organisatie die alle scores bijhoudt van de wedstrijden die onder de Fieldcup vallen. Ze maken hier een ranglijst van en aan het eind van het seizoen komen hier winnaars uit. Als je maar één Arrowhead schiet doe je al mee. Je hebt hierin geen keus. Maar hoe meer je schiet, hoe meer kans je maakt op het winnen van deze Fieldcup. Het doel van de DCV is dat meer schutters meer Arrowheads schieten. Dat er meer Arrowheads georganiseerd worden in Nederland. Schutters door het hele land laten reizen om te schieten en daardoor ook verenigingen als wij meer kans maken op deelnemers. Een mooi initiatief waar wij als vereniging helemaal in het hoge noorden van het land, baat bij kunnen hebben. Maar het is het eerste jaar van de Fieldcup, kans op kinderziektes, beginnersfouten en ander opstartproblemen, maar in de toekomst zal het ongetwijfeld gesmeerd gaan lopen. De mensen die zich ermee bezig houden hebben genoeg ervaring om er iets van te maken. Wij hopen je hiermee een kijkje te hebben gegeven in het organisatieteam van de Arrowhead van de Vrijheid. Heb je vragen na het lezen deze uitleg dan kun en mag je natuurlijk altijd iemand van het team aanspreken. Petra en Bert Namens het organisatieteam Bert, Cristiaan, Petra en Lammert Afbeelding 6 Afbeelding 4 Afbeelding 5 Afbeelding 3 Afbeelding 2

8 Open Friese Outdoor Kampioenschappen Boreas 29 mei 2001 Na een aantal leuke reacties die ik kreeg van de foto in de vorige nieuwsbrief, schrijf ik nu en stukje over dit toernooi. Zondag 29 mei s`morgens om 10 uur begon de Fita hier gingen een behoorlijk aantal schutters van start voor de heren was het 90 mtr. en voor de dames was het 70 mtr. Daarna 70/60 toen deze beide heulen gereed waren konden de Shortmetric schutters samen met de Fita schutter ook starten. Daar deed ik aan mee.

9 Conclusie. Het was een leuke en gezellige dag en ik ben hierbij eerste geworden. Groetjes Nathalie We stonden maar net te schieten op de 50mtr en de scheids had net op het fluitje gefloten toe begon het te waaien en iedereen begon te lachen. En evcen later begon het te regenen en te hagelen. Iedere keer als de wind kwam moest je weer af zetten maar goed. Er werd door de Fita schutters nog flink gemopperd. Ik dacht bij mijzelf je hebt tijdens een 3d het weer ook niet voor het kiezen. Op een gegeven moment werd de wind constant. Dus was het kiezen voor het verstelen van het vizier of gaan steken en naast het pak richten voor mij was het ongeveer 10cm naast het pak. Dit was wel wennen maar wel een leuke ervaring.

10 Verslag HKS Zoetermeer Op zondag 25 juni 2011 was er in Zoetermeer een Arrowhead genaamd de Lakota Trophy. Aangezien Zoetermeer niet om de hoek ligt is er vroeg vertrokken. De afspraak was om in Hoogeveen elkaar te ontmoeten rond de klok van 5:45 uur. Uiteraard is er natuurlijk al eerder van huis gegaan. Maar om er voor te zorgen dat de wekkers van iedereen ongeveer gelijktijdig af konden gaan is er een redelijk neutrale samenkomst georganiseerd. In Winschoten ging de wekker zeer waarschijnlijk wel wat vroeger. Het vriendinnetje van Flo (Chiara) was in het noorden in dit weekend en schoot de wedstrijd in Zoetermeer ook. In overleg is afgesproken dat ze met de Vrijheid schutters mee kon rijden naar de wedstrijd. Flo heeft haar naar Stefan en Jetta gebracht. Waarna hij vervolgens weer in zijn bedje kon duiken en de Opel richting Hoogeveen is gegaan. Vanuit Zuidlaren vertrokken Bert en Lammert in de zwarte Golf en vanuit Nieuw-Amsterdam de Primera met Petra en Cristiaan. Bij de McDonald zijn we van drie, twee auto s gegaan. Waarom duur rijden als het goedkoper kan. Bert is met zijn spullen bij Stefan, Jetta en Chiara in gestapt en Lammert met zijn spullen bij Petra en Cristiaan.

11 Zoals gebruikelijk moet er ook even een stop gepland worden voor de WC, koffie en een peukie. Het tankstation was nog niet lang open, de kachel deed het niet en het personeel (drie vrouwen sterk) was met het verkeerde been uit bed gestapt. Aangezien het voor iedereen vroeg was waren wij met elkaar al wel wakker en goed gemutst. De pauze was wat langer dan gebruikelijk aangezien er tijd over was, kon dit ook. Met twee 2.0 gas auto s rijdt je al snel wat van de tijd af. Aangekomen in Zoetermeer waren daar ook de ouders van Chiara. Later bleek dat hiermee de groep compleet was. Bogen opbouwen, rugtassen volproppen, schoenen dicht en op naar het clubgebouw van HKS Zoetermeer. Hier kwamen we nog meer bekenden tegen en werd het alleen maar gezelliger. Bij het bekijken van de baanindeling bleek dat Lammert alleen op de baan stond, Bert en Chiara samen de dag door mochten brengen en Cristiaan, Stefan en Marco (de vader van Chiara) ook bij elkaar op de baan stonden. Deze laatste groep werd achtervolgd door een tweetal supporters die luisteren naar de namen Jetta en Petra. Zoals je in de uitleg van Arrowhead hebt kunnen lezen, ook deze wedstrijd 24 doelen. De organisatie had de doelen opgedeeld in drie lussen van elk acht doelen. De lussen waren rond de accommodatie had in aanbouw van HKS. De accommodatie staat op de rand van een sportpark en een wandelpark. Een hele mooie omgeving om een wedstrijd in te houden. Niet alleen voor een Arrowhead maar ook voor een 3D. Ook die organiseert HKS binnenkort.

12 Het weer was niet geschikt om in te schieten, warm +/- een graad of 23, bewolkt en benauw. Na het laatste doel begon de zon te schijnen en werd het nog warmer. Enkelen wisten zelfs nog te verbranden in de tijd dat er gewacht moest worden op de prijsuitreiking. Maar het wachten werd beloont. Cristiaan werd 4 de en Stefan 5 de Lammert 9 de. Bert en Chiara werden eerste. Er zijn geen Arrowhead prestatiespelden behaald door schutters van ons. Het gebeurd vaker dat na een wedstrijd en zeker als er nog een eindje gereden moet worden, dat er even ergens wat gegeten word. Ja ja het werd de McDonalds. We zijn er met tien personen naar toe gegaan. Bert, Cristiaan, Chiara, Jetta, Lammert, Marco, Pauline (ouders van Chiara) Petra, Roy (?) en Stefan. Om niet in details te treden en er een erg lang verslag van te maken, houd ik het er op dat het erg gezellig was. Wel wil ik verwijzen naar het verslag van Marleen van het Appeltjestoernooi en het eten bij de KFC. Dit was een klein voorproefje op het eten van afgelopen zondag in Zoetermeer. Uiteindelijk afscheid genomen van de Massaros en terug naar het noorden. Dit mocht ook wel aangezien het al bijna half acht was. Met nog een hoop lol in twee auto s terug naar Hoogeveen om daar de derde auto weer op te halen. Vandaar uit zijn de auto s weer hun eigen weg gegaan op weg naar huis. Tegen die tijd was het al laat, maar ik denk dat ik voor de hele groep mag spreken als ik ze dat het weer een zeer geslaagde en gezellige dag is geweest.

13 D Olle gruunhorn

14 Woonplaats en woonsituatie: in Zuidlaren samen met mijn echtgenoot, twee zonen, een hond, een kat, een hamster en drie kikkers in de vijver. Wanneer ben je geboren en waar: Ik ben geboren op 1 augustus 1970 te Amsterdam. Werk/studie: Ik werk als documentalist/archivaris bij Feederlines BV, een Groningse rederij alwaar ik verantwoordelijk ben voor het contractenregister. En daarnaast vervul ik een kleine rol in het te vormen HRM-beleid. Lid/vrijwilliger sinds: mijn oudste zoon is gaan schieten bij de vereniging en ik in een onbezonnen bui de taak als editor op me heb genomen om de nieuwsbrief in elkaar te zetten. Waar schiet je mee: met propjes papier, als ik me verveel. Waarom met dit materiaal: het is altijd bij de hand en het blijft plakken aan de muur, zelfs als het uitgedroogd is. Wat vind je het leukst aan boogschieten: de gezelligheid op de vereniging, de mensen die de sport beoefenen, de humor en niet te vergeten de koffie van Lammert. Welke wedstrijden schiet je het liefst: er zijn geen wedstrijden papieren propjes schieten dus ik behelp me met het thuis onderhouden van mijn techniek. Welke podiumplaatsen heb je al behaald: mijn eerste podiumplaats was in het platformtheater met het bandje too much girls, vervolgens kwam ik in het theater van Hoogeveen terecht met Bluezz daarna heb ik een aantal jaren opgetreden met de meidenband Fixed en een cdproject gedaan met Ger Strootker. Ondertussen was ik beland in de bluesrockband Blueprint waar ik enkele weken geleden afscheid van heb genomen om mij te storten op meer akoestische muziek met het duo Intermezzo en B-Motif. Of ik ooit nog terugkeer in de blues ligt aan de besprekingen die dit najaar gaan plaatsvinden met de Nederlandse lineup van de Amerikaanse zangeres Jean French.

15 Welke sporten beoefen je nog meer of heb je beoefend: In een ver verleden heb ik judo gedaan, kanovaren, paardrijden, turnen en jazzballet. Tegenwoordig doe ik Zumba, Pilates, Cardiofitness en Bodyrock. Heb je verder nog hobbies of interesses: Als ik tijd over heb hou ik me bezig met schilderen, dat wil zeggen in olieverf, figuratief zoals dat mooi heet. Momenteel is er een expositie van mijn werk, op mijn werk. Check Wat is je lievelings eten: als ontbijt sushi, als middageten sushi en als avondeten sushi. Wat drink je het liefst: Koffie, groene thee, rosé, droge witte wijn, cactus-lemon frisdrank, spa rood. Welke film heeft de meeste indruk op je gemaakt en waarom: Ik kijk niet zo heel veel films maar als ik zou moeten kiezen voor een film die indruk op mij heeft gemaakt dan is dat Cry Freedom over het levensverhaal van Steve Biko. Toen de film was afgelopen bleef de hele zaal in stilte zitten tot de lichten weer aangingen. Welke activiteit zou je graag zien binnen de vereniging:. Als moeder van vind ik dat het niet aan mij is om daar uitgebreid een mening over te hebben. Ik denk dat we met de nieuwsbrief een leuke aanwinst hebben en hoop dat we in het najaar een gezellige barbecue hebben met, als het aan mij ligt, muzikale begeleiding.

16 Zoals al eerder aangegeven bestaat de kans dat wij een periode niet op de ijsbaan kunnen trainen omdat er een andere activiteit gehouden wordt op de ijsbaan. Hier hebben wij niets tegen in te brengen. Wel hebben wij kunnen afspreken dat wij niet langer dan nodig is van de ijsbaan afgaan. Het stuk dat wij gebruiken zal volgens de afspraken ook minimaal beschadigen. Het kinderdorp is onder andere zo n activiteit, waardoor wij even niet op de ijsbaan kunnen trainen. In het krantenartikel hier links kun je lezen wat de organisatie heeft gepubliceerd. Wat houdt dit voor ons in? Dat er donderdagavond 18 augustus nog getraind kan worden. Maar aansluitend daarvan moet de ijsbaan helemaal leeg gehaald worden. Gezien de trend van de afgelopen weken zou het wel heel prettig zijn dat er die donderdagavond geen afzeggingen zijn en gezellig de hele groep komt trainen. Op woensdagavond 31 augustus zal de ijsbaan voorafgaand aan de training weer ingericht moeten worden. Ook hier zijn een paar extra handjes wel prettig. Hoe sneller de ijsbaan weer klaar staat, hoe eerder er weer getraind kan worden. Of er die week getraind word is even afwachten. Eerst word er gekeken hoeveel leden willen en kunnen trainen of dat ze op vakantie zijn. Dit is wat we tot nu toe kunnen vertellen. We houden jullie op de hoogte. Houdt je mailbox in de gaten en je blijft op de hoogte.

17 TIP VAN BERT Eigenmateriaalkennis Waarom is het belangrijk om te weten met wat voor materiaal je schiet? Allereerst is het basiskennis die je dient te hebben. Maar wat als je eens iets wilt bestellen. Een winkel kan het niet raden met wat voor materiaal de schutter schiet. Maar ook als je materiaalpech hebt. Dan is het handig om te weten wat er vervangen moet worden en of dat het goede is voor jou en jouw boog. Reparatietijd is vaak maar erg weinig, tijd om uit te zoeken waar je mee schiet heb je dan niet. Hieronder vindt je een basisboog. Alle type bogen hebben deze onderdelen, behalve een traditionele boog. Een boog bestaat uit 5 belangrijke onderdelen: 1 Middenstuk 2 Latten 1 Pees 1 Pijlsteun Wat zou je kunnen en moeten weten van deze onderdelen: Middenstuk: Links- of Rechtshandig Welk merk het is Welk type het is Lengte van het middenstuk in inch(#) Latten: Welk merk het is Welk type het is lengte in inch(#) Hoeveel pond(lbs) Pees: Lengte in inch(#) Aantal draden Materiaal type Peeshoogte (tussen pees en handvat) Nokpunt hoogte

18 Pijlsteun: Links- of Rechtshandig Merk Type Materiaal Hieronder wordt een voorbeeld genoemd: Middenstuk: Linkshandige Hoyt Formula RX, 25 inch(#) Latten: Kaya Archery K7, 68# (inch) en 36 lbs (pond) Pees: 14 draads B50, 66# (inch), peeshoogte 22.8 cm, nokpunt 3 mm onder en 8 mm boven Pijlsteun: Rechthandig Spigarelli Magnetic, aluminium met stalen pen Een pijl bestaat uit 6 belangrijke onderdelen: 1 Schacht 1 Punt 1 Nok 3 Veren Wat zou je kunnen en moeten weten van deze onderdelen: Schacht: Merk Type Materiaal Maat Lengte in inch(#) Punt: Merk Type Gewicht in grains Nok: Merk Type Kleur

19 Veren: Merk Model Maat in inch(#) Kleur Hieronder wordt een voorbeeld genoemd met de belangrijkste gegevens om te weten: Schacht: Carbon: Easton Vector 480, 28# (inch) Aluminium: Easton Jazz, 1616, 28# (inch) Nok: Insteek- of plaknok, wit Veren: Paars-Oranje-Groen Voor veel kleinere onderdelen geldt: Zorg dat je er wat van op reserve hebt. Er past een hoop in een pijlentas Bijvoorbeeld: Pees, Pijlsteun, Button, Veren, Nokken, Tab, Vingersling oid, Veter, D-loop, Tube lijm Weet je niet met welk materiaal jij schiet, dan kun je dat altijd even vragen aan iemand die het vast wel weet. BV, Bert of Cristiaan Niet te vergeten, telefoonnummer van Bert

20 Lelystad Van onze correspondent ter plaatse, Daan Bulthuis. Lelystad, zondag 19 juni. Als we in de auto stappen richting Lelystad is het voor ons allemaal nog maar de vraag of het droog gaat blijven. Op de heenweg veel buien tegen gekomen en hopen dat het in Lelystad beter is. Aan het begin van de dag spant het erom en uiteindelijk gaat het toch regenen Maar na regen komt zonneschijn en dat geld in Lelystad ook. Langzaam klaart het op en het beloofd verder nog een hele mooie dag te worden, dit gebeurd ook en het weer zit dus redelijk mee. Verder naar de dag zelf. We krijgen aan het begin zoals gewoonlijk een kleine toespraak en moeten daarna ook nog zingen omdat iemand die mee helpt met de parcours vandaag jarig is. Na het zingen worden we weggebracht. Wij lopen gewoon achter de groep aan alleen de rest van onze baan was waarschijnlijk binnendoor gegaan. Bij het doel aangekomen was dan ook niemand, ze hadden al geschoten! Ook bij het volgende doel was geen spoor van onze groep te bekennen. Toen zijn we dus maar terug gelopen naar ons begin doel en hebben we daar de groep achter ons maar opgewacht. Met deze gezellige groep hebben we dan ook alle doelen van die dag geschoten. Bij de catering aan gekomen was het wel even schrikken, ze hadden geen soep! Verder was de catering ook top, de doelen waren top, de route was top al moest je wel oppassen om niet uit te glijden over de natte klei grond. Kortom de hele dag was top! Weer een geslaagde wedstrijd zoals we van Lelystad gewend zijn. Ik heb maar één van de twee dagen geschoten maar heb toch een 3 plaats behaald, met mijn 323 punten. Een geweldige prestatie! (red.)

21 Juli Juli Juli Juli Viktor Viktor Viktor Viktor Florin. Florin. Florin. Florin Mario. Mario. Mario. Mario Ber Ber Ber Bertil til til til Fenno Fenno Fenno Fenno

22 Het schrijversechtpaar Nicci French besloot dat het tijd was voor een nieuwe serie en creeerde Frieda Klein, een psychoanalist met merkwaardige trekjes. Het eerste boek van deze serie heet Blauwe Maandag Het is 1967 en de student Adam Walker mag van zijn vriend Rudolph zijn eigen tijdschrift beginnen. Dan gebeurt er iets dat hun vriendschap verbreekt. Een prachtige roman van Paul Auster. Fotograaf Jeroen Swolfs vertrekt om alle hoofdsteden te fotograferen. Mensen blijken niet zoveel van elkaar te verschillen. Lees over de bijzondere plekken en Jeroens avonturen. Rosalie droomt dat het vliegtuig waarmee ze terug naar huis vliegt neerstort en stapt niet in. Haar man Jeroen vindt het maar onzin en gaat toch. Het vliegtuig verongelukt inderdaad Een spannend boek van Simone van der Vlugt. De heerlijke Italiaanse vakantie van Petra en Hans verandert in een nachtmerrie als hun zoon Niels niet terugkomt van het spelen. Ze vinden hem naast een vermoord jongetje. De reislustige Adriaan van Dis heeft Zuid-Afrika als decor voor zijn boek gebruikt. Na veertig jaar radiostilte nodigt Donald zijn vriend Mulder uit in Zuid-Afrika. Tijdens hun studententijd streden ze samen tegen de Apartheid. Er is een hoop bij- en uit te praten. Koningin van de spannende verhalen is toch wel Karin Slaughter. In haar nieuwe boek Gevallen wordt de moeder van Faith thuis beroofd. Ze zet alles op alles om de overvallers op te sporen, maar ontdekt tijdens de jacht een aantal geheimen over haar moeder.

23 De Libris Literatuur Prijs 2011 won De omweg helaas niet, maar het blijft een prachtig verhaal. Het is een boek met een verrassend einde. De Amerikaanse schrijver David Sedaris weet dagelijkse gebeurtenissen om te toveren tot de grappigste verhalen. En zijn knotsgekke familie speelt de hoofdrol. Een heerlijk boek voor op het strand of in de tuin. Een man kindnapt een vrouw, sluit haar op in een kamer en verwekt een kind bij haar. Toch ben je niet in een gruwelijk verhaal beland, maar lees je de aandoenlijke gebeurtenissen van de vrolijke vijfjarige Jack. Hij woont samen met zijn moeder in een kamer en weet niets van de echte wereld. Becky heeft met haar koopverslaving en hilarische capriolen al de harten van miljoenen vrouwen gestolen. Ze doet alles voor een perfecte outfit, maar vergeet dat haar banksaldo een limiet heeft. Dankzij de Dwarsliggers kun je gewoon je hele boekenkast mee op reis nemen. Het verhaal van Bruidsvlucht gaat over drie jonge vrouwen die hun geluk in Nieuw-Zeeland hopen te vinden. 1939, de nazi s bezetten Praag. Voor de rijke joodse familie Bauer zit er maar één ding op: vluchten. Ze zetten hun zoontje op een kindertransport naar Engeland. Hij ziet zijn familie nooit meer terug. Liefhebbers van Haar naam was Sarah en Familieportret lezen Donderdagskind vast ook in één ruk uit. Dit geschiedenisboek leest als een spannend verhaal, niet voor niets won het de Ako Literatuurprijs. Het is schokkend om te beseffen dat de verhalen uit Congo waargebeurd zijn.

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Masters hangen aan Eelco's lippen...

Masters hangen aan Eelco's lippen... Masters hangen aan Eelco's lippen... De spanning voor het WK-Masters in Lyon loopt bij de deelnemers aan Project 2015 al danig op. Daarom hebben we Eelco gevraagd of hij een keer met ons wilde praten over

Nadere informatie

Ronald Drs. P. de Clown. Cris Budgetschutter. Truus Confuus (Marjan)

Ronald Drs. P. de Clown. Cris Budgetschutter. Truus Confuus (Marjan) Editie nr. 5 Juni 2011 Nog even en dat is het weer zo ver. Zomervakantie! Menig caravan staat op het punt uit de stalling te worden gehaald, tenten worden gelucht en vakantiebestemmingen gepland maar niet

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C Pagina 3 Inleiding. Pagina 4-5-6 De voorbereiding. Pagina 7 De motorische demodagen. Pagina 8 na de demodagen. Pagina 9 Wat heb ik er van geleerd Pagina 10-11-12 logboekkaarten Voor school moeten we een

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Inleiding Om onderzoek te doen naar rituelen is het in eerste plaats belangrijk om te definiëren wat een ritueel is.

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken!

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! Dé expert in praktische apotheektrainingen E-PAPER Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! 1 Inhoudsopgave De cliënt en ik 3 Weet jij nog waarom je in de apotheek wilde

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 5 Juni/Juli 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

Workshop BSO Rakker-Pret.

Workshop BSO Rakker-Pret. Workshop BSO Rakker-Pret. Workshop-programma Toneel Vissen Boskunstwerk Kerstmobiel Experimenten uitvoeren Kleien Overzicht workshops Kalender 2013 Weerkalender Poppenkastpop sint of Piet Bootjes wedstrijd

Nadere informatie

Schrijver Trent Stewart

Schrijver Trent Stewart Schrijver Trent Stewart Door : Thomas Pereira School : het Baken Klas : 7A Datum : 2010-02-15 Pagina: 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Biografie... 4 3. Boeken die geschreven staan....

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken?

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken? Carpe Diem! Afgelopen december vertrokken vijf Nederlandse dames naar het prachtige Zuid-Afrika om hier mee te werken aan een summerschool in een township in Hermanus. Dit is een project van People4Change,

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur.

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Tornado Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Geschreven in januari 2012 (Geïllustreerd t.b.v. het

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober Lieve broer! 12-19 oktober Je bent nog maar 1 week weg, en ik mis je al! Hopelijk zie ik je nog terug! Ik heb gehoord dat er al heel wat mannen zijn gestorven! Jij nog niet,gelukkig! En,papa, alles goed

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Plannen... 4 Hoofdstuk 2 Meubels enzo... 6 Hoofdstuk 3 Geld... 8 Hoofdstuk 4 Winkelen... 10 Hoofdstuk 5 Adreswijziging... 12 Hoofdstuk 6 De sleutel!... 14 Hoofdstuk 7 Voorbereiden...

Nadere informatie

Ontmoeting. gezondnu.nl

Ontmoeting. gezondnu.nl Ger van der Gaast (64) weet sinds 2010 dat hij de ziekte van Alzheimer heeft. Inmiddels woont hij in een verpleeghuis in Utrecht. Als voormalig docent verpleegkunde volgt Ger zijn eigen zorg kritisch.

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

BSO De Dolfijn De Tuimelaars en De Zeesterren

BSO De Dolfijn De Tuimelaars en De Zeesterren Vakantie Activiteiten Thema: Dromen Datum: maandag 7 t/m vrijdag 11 juli Dromen dat we winnen! Maandag: 7 juli Dinsdag: 8 juli Woensdag: 9 juli Donderdag: 10 juli Vrijdag: 11 juli Week 1 De droom is natuurlijk

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar?

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Inleiding Traditioneel staat de decembermaand in het teken van jaaroverzichten en top 100 of top 2000 lijstjes. Allemaal bedoeld om terug te kijken op het afgelopen jaar.

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB december 2013

Nieuwsbrief SHIB december 2013 Nieuwsbrief SHIB december 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB Terug- en vooruitblik Als maakster van deze nieuwsbrief sta ik verbaasd, het

Nadere informatie

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant!

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! We zijn aangekomen in het jaar 2016 en willen graag terugkijken naar wat de kinderen de afgelopen periode gedaan hebben. Ook deze

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong Twee blauwe vinkjes Door: Lenneke Sprong Nog steeds maar een vinkje. Buiten begon de zon te schijnen, waardoor er schaduwen op de lichtblauwe muur ontstonden. Waarom ontvangt hij niet mijn berichtje vroeg

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Het koninkrijk van God vlakbij

Het koninkrijk van God vlakbij Het koninkrijk van God vlakbij Dit werkboek is van : Cellessen voor kinderen van 8-12 jaar Serie lessen voor kleine groepen; leeftijd 8-12 jaar Lessen zijn geschreven op basis van het boek Natuurlijk BOVENnatuurlijk

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen?

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen? Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vorige week zijn we begonnen met voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het

Nadere informatie

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Bron: http://ninabrackman.blogspot.nl/p/de-alchemist-paulo-coelho.html Dit is een deel van een blog over De Alchemist van Paulo Coelho door Nina Brackman.

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Augustus 2013. Even voorstellen: Marianne Groenink, Reborn Feet, pedicure.

Augustus 2013. Even voorstellen: Marianne Groenink, Reborn Feet, pedicure. Augustus 2013 Even voorstellen: Marianne Groenink, Reborn Feet, pedicure. Ik ben Marianne Groenink, geboren in Steenwijk Na 10 jaar in de zorg te hebben gewerkt was ik aan iets nieuws toe... Ik kwam op

Nadere informatie

Une Belle Histoire Nou, daar sta je dan. Met je goede gedrag, langs de snelweg in Belgie met een lekke achterband. Maar wacht, ik ga veel te snel. Vrijdagochtend zouden we met 14 Goodfellas vertrekken

Nadere informatie

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart Kerstkaart Refrein: Ik stuur een kerstkaart naar oom Rob en één naar tante Fee. Zeg postbezorger, breng je ook voor mij een

Nadere informatie

1. Wat doe jij het liefst om je te ontspannen? (meerdere antwoorden mogelijk) 46%

1. Wat doe jij het liefst om je te ontspannen? (meerdere antwoorden mogelijk) 46% Relaxmomenten Een moment voor jezelf inplannen schiet er wel eens bij in. 50% 4 40% 3 30% 2 20% 1 10% 0% Toelichting: 17% 1. Dagje naar de spa 1. Wat doe jij het liefst om je te ontspannen? (meerdere antwoorden

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Deze les hoort bij het boek Wil jij... met mij? geschreven door Rian Visser met tekeningen van Annet Schaap en gepubliceerd door uitgeverij Moon. Doel: leerlingen zelf gedichten laten schrijven Leeftijd:

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Draaiboek jeugdwedstrijden regio 101

Draaiboek jeugdwedstrijden regio 101 Draaiboek jeugdwedstrijden regio 101 Draaiboek jeugdwedstrijd van Regio I0I In Regio I0I worden jeugdwedstrijden, de zogenaamde jeugdcompetitie, geschoten. De Nederlandse HandboogBond financiert deze wedstrijden.

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS LANDTRAINING VERSCHUIFT NAAR EEN ANDERE DAG

NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS LANDTRAINING VERSCHUIFT NAAR EEN ANDERE DAG NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS Hallo allemaal, Voor sommigen is de vakantie al begonnen en voor anderen is het bijna vakantie. Afgelopen vrijdagavond was de officiële laatste training van NOVA en was er een

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

Interview stagiaires van Bijsterveldt en Daamen B.V., april 2013

Interview stagiaires van Bijsterveldt en Daamen B.V., april 2013 In de periode januari 2013 tot en met april 2013 zijn er 5 stagiaires bij vanbijsterveldt&daamen geweest. Zij hebben hierover interviews afgenomen bij elkaar. Vlnr: Tjeerd Donker, Harm Aaldering, Roy Meister,

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Vanavond extra avondprogramma! Niet vergeten! 19.00 tot 21.00 uur. VANAVOND EEN UITGAVE VAN VAKANTIESPELEN KRIEBELDAM DE KRIEBELDAMMER

Vanavond extra avondprogramma! Niet vergeten! 19.00 tot 21.00 uur. VANAVOND EEN UITGAVE VAN VAKANTIESPELEN KRIEBELDAM DE KRIEBELDAMMER Iedereen die volgende week niet terug komt een hele fijne vakantie toegewenst! VAKANTIE Vanavond extra avondprogramma! Niet vergeten! 19.00 tot 21.00 uur. VANAVOND Vandaag extra veel tekeningen van de

Nadere informatie

plastraining voor kinderen adviezen voor ouders

plastraining voor kinderen adviezen voor ouders plastraining voor kinderen adviezen voor ouders Uw kind start met een plastraining op de polikliniek Kindergeneeskunde van het OLVG. Uw kind volgt de training omdat hij problemen heeft met zijn blaas.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor:

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 4: Nieuwsbrief 1 (januari 2015) In deze nieuwsbrief aandacht voor: Terugblik Kinderyoga Rots & Water De Sterrenplukmachine Theaterweek Thema avond (hoog)gevoeligheid

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb

Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb 15-12-2010-24-02-2011 Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb ik de tijd van mijn leven gehad! Ik heb de kans gekregen om in Finland

Nadere informatie

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is?

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is? 100 Col 's beklimmen in 40 dagen met een totale afstand van 4100 kilometer. Eddy Driessen uit Arnhem wil die tocht gaan afleggen en dat doet hij voor zijn plezier maar ook voor het goede doel. Namelijk

Nadere informatie