Opdracht 1 Integrated Circuit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opdracht 1 Integrated Circuit"

Transcriptie

1 Opdracht 1 Leg uit: IC. IC is de afkorting van Integrated Circuit, ook wel chip genoemd. Een IC bestaat uit duizenden of miljoenen uiterst kleine elektronische componenten zoals weerstanden, condensators en transistors die aanwezig zijn op één enkel kristal van een halfgeleidend materiaal (vb. silicium). De verschillende componenten worden tegelijkertijd geproduceerd en geïntegreerd, dit in tegenstelling met discrete circuits, waarvan de componenten afzonderlijk en uit verschillende materialen geproduceerd worden en pas nadien geassembleerd worden tot één geheel. De complexiteit van een IC kan variëren van eenvoudige logische modules tot volledige microcomputers, met miljoenen componenten. IC s kunnen gebruikt worden als versterkers, oscillators, timers, tellers, geheugen, afhankelijk van de geïntegreerde componenten. IC s kunnen gebruik maken van digitale of analoge technologie: Digitale IC s gebruiken logische poorten die enkel de waarden 0 of 1 kunnen hebben. Een laag elektrisch signaal (vb. 0 volt) resulteert in de waarde 0, een hoog elektrisch signaal (vb. 5 volt) in de waarde 1. Digitale IC s worden meestal gebruikt in computers, netwerk apparatuur en gebruikerselektronica. Analoge (of lineaire) IC s werken met signalen die verschillende waarden kunnen hebben. Het uitgangssignaal is een lineaire functie van het ingangssignaal (vb. vermenigvuldigd met 2.5). Analoge IC s worden voornamelijk gebruikt voor audio en radio frequentie versterking.

2 Opdracht 2 Classificatie volgens hiërarchie: Leg het verschil uit tussen Mainframes Servers Workstations Thin clients Personal computers De classificatie volgens hiërarchie gebeurt op basis van een aantal criteria zoals CPU, processorsnelheid, beschikbare geheugen, de mogelijkheid om externe opslagmedia te gebruiken, de ondersteunde functionaliteit, het al dan niet opgenomen zijn in een netwerk, het al dan niet zelfstandig kunnen uitvoeren van applicaties, Al deze criteria bepalen uiteindelijk ook de fysische grootte van de computer. Mainframes Een mainframe is een heel grote computer. De naam is afgeleid van de manier waarop de mainframe is opgebouwd: alle units hangen namelijk in een frame. De computer is dus ingebouwd in een frame. Alle instructies zijn gecentraliseerd in en worden fysisch uitgevoerd op de mainframe. De volgende lijst bevat een aantal mogelijke criteria die bepalen of een computer al dan niet gecatalogeerd wordt als een mainframe: 1 tot 16 CPU's (of zelfs meer) RAM geheugen: 128 Mb 8 Gigabyte Processor snelheid: Mips (millions of instructions per second) Eventueel verschillende behuizingen voor het opslaan van data, I/O en RAM Afzonderlijke processen voor o Task management o Program management o Job management o Communicatie o Servers De term server kan verwijzen naar hardware (computer of machine) in een netwerk dat de netwerk resources beheert, of naar software (computer programma s of processen) die specifieke taken uitvoert op een server. Een server kan meerdere functies ondersteunen, maar voert dikwijls enkel die taken (programma s of processen) uit die relevant zijn voor het type server. De volgende types servers kunnen onderscheiden worden: Een file server bestaat uit een computer en opslagmedia en wordt gebruikt voor het opslaan van files. Iedere gebruiker in het netwerk kan de file server gebruiken voor het opslaan en raadplegen van files.

3 Een print server is een computer die één of meerders printers beheert. Een netwerk server is een computer die het netwerkverkeer beheert. Een database server beheert de database en behandelt alle aanvragen voor data informatie. Een webserver behandelt het opvragen van HTML pagina s en files. Zoals reeds vermeld, wordt de term server ook gebruikt om computer programma s of processen aan te duiden die specifieke taken uitvoeren op een server. In dit geval werkt de computer in client / server mode: de server programma s of processen behandelen de aanvragen van één of meerdere clients. De client is een applicatie die uitgevoerd wordt op dezelfde of een andere computer en die gebruik maakt van de services van de servers. Client en server communiceren met elkaar en kunnen niet functioneren zonder elkaar. Workstations Workstations zijn toestellen die aangesloten worden op een lokaal netwerk (= LAN: Local Area Network) dat op zijn beurt de resources van één of meerdere grote computers (vb. een mainframe) deelt. Een workstation kan een doodgewone PC zijn of een terminal. Een PC heeft een eigen processor, opslagmedia en applicaties, en kan ook als stand-alone machine gebruikt worden, onafhankelijk van de andere computer(s). Een terminal heeft weinig of geen eigen software, en is volledig afhankelijk van andere computers (vb. mainframe) voor het uitvoeren van programma s. Een terminal bestaat meestal uit een beeldscherm en een toetsenbord, en kan niet als stand-alone machine (= als PC) gebruikt worden. Thin clients Een client is een toestel, computer of programma dat gebruik maakt van de services van dezelfde of een andere computer (= server, zie boven). Een thin client kan beschouwd worden als een afgeslankte versie van een client. De functionaliteit van een thin client is meestal beperkt tot de essentiële applicaties waardoor een thin client sterk afhankelijk is van de server voor het verwerken van data. Een thin client heeft zelf geen externe opslagmedia. De hardware eisen voor een thin client zijn dus ook beperkt. Het tegengestelde van een thin client is een fat client. Een fat client kan wel gebruik maken van externe opslagmedia, heeft een relatief krachtigere processor en is daardoor minder afhankelijk van de server.

4 Personal computers Een PC (Personal Computer) is in eerste instantie bedoeld voor een individuele eindgebruiker, en wordt zowel in de werkomgeving, op school als thuis gebruikt. Een PC wordt gebruikt voor tekstverwerking, boekhouding, het uitvoeren van applicatie zoals spreadsheets, database management, spelletjes, video weergave, Afhankelijk van de toepassingen die de gebruiker voor ogen heeft, is er een nood aan een krachtige of minder krachtige PC. Een PC die bijvoorbeeld voornamelijk gebruikt wordt voor video spelletjes zal krachtiger moeten zijn dan een PC die enkel gebruikt worden voor bijvoorbeeld tekstverwerking. PC s kunnen ook gebruikt worden als workstation door ze in een netwerk te plaatsen. Een workstation is echter niet noodzakelijk een PC (zie boven).

5 Opdracht 3 Classificatie volgens de uitvoering: Leg het verschil uit tussen Desktop Tower Notebook Palmtop Tablet PC De classificatie gebeurt op basis van de gebruikte behuizing en de afmetingen. Desktop (Figuur 1) De hardware wordt geleverd in een horizontaal georiënteerde behuizing, waarop het scherm kan geplaatst worden. Op die manier wordt er ruimte bespaard op de werkplek. Dit type behuizing werd vooral in de jaren 90 gebruikt. Figuur 1: Desktop Tower (Figuur 2) De hardware wordt geleverd in een verticaal georiënteerde behuizing die eventueel ook onder de werkplek kan geplaatst worden. Naargelang de compactheid van de behuizing spreekt men van een tower, miditower of minitower.

6 Figuur 2: Tower Notebook (Figuur 3) Een notebook is een draagbare computer die zowel op wisselstroom als batterijen werkt, en dus op gelijk welke plaats kan gebruikt worden. Notebooks kunnen eventueel in een docking station geplaatst worden, en op die manier verbonden worden met externe apparatuur zoals een scherm, een toetsenbord en een printer, of een netwerk. Hierdoor kan er comfortabeler gewerkt worden.. Notebooks zijn duurder dan desktops of towers, en de prijs wordt vooral bepaald door de grootte van het scherm. De begrippen notebook en laptop worden heel dikwijls door elkaar gebruikt. Ze hebben in principe dezelfde mogelijkheden, maar de afmetingen zijn verschillend. Een notebook is kleiner en dunner dan een laptop.

7 Figuur 3: Notebook Palmtop (Figuur 4) Een palmtop is een kleine computer die past in een hand, ook wel handheld -PC genoemd. Andere synoniemen zijn Personal Digital Assistent (PDA) en zakcomputer. De basisfunctie van een palmtop is agendabeheer (adresboek, kladblok, agenda en telefoonlijst). Sommige toestellen hebben ook functies zoals spreadsheets, tekstverwerking, databasemanagement, software voor het beheer van financiële zaken, uurwerk, rekenmachine, spelletjes,, en / of ondersteunen en een webbrowser via een draadloze verbinding naar internet. Moderne varianten combineren bovendien de reeds vermelde toepassingen met telefoniefuncties, en kunnen dus gebruikt worden als GSM. Deze toestellen worden ook wel smartphones genoemd. Sommige palmtops zijn uitgerust met een minitoetsenbord, terwijl anderen gebruik maken van een aanraakscherm (touchscreen). Nog anderen laten toe om met een digitale pen (stylus) te schrijven op het beeldscherm. Deze toestellen zetten het handschrift om in letters met behulp van technologie die aan handschriftherkenning doet. De gegevens van een palmtop kunnen uitgewisseld en gesynchroniseerd worden met een PC. Dit gebeurt door gebruik te maken van een docking station of via een draadloze verbinding (bluetooth).

8 Figuur 4: Palmtops Tablet PC Een tablet PC is vergelijkbaar met een laptop of notebook, maar is op een andere manier geconstrueerd. Het scherm kan in dit geval 180 graden gedraaid worden over het toetsenbord heen, of kan zelfs losgekoppeld worden van het toetsenbord. De bediening gebeurt via het beeldscherm door te schrijven op het beeldscherm met behulp van een speciale digitale pen, waarna de handgeschreven tekst via handschriftherkenning omgezet wordt in standaard tekst, of door gebruik te maken van software toetsenbord op het aanraakscherm. Figuur 5: Tablet-PC

9 Opdracht 4 Leg het verschil uit tussen bit en byte. Een bit (= binary digit) is de kleinste informatie eenheid in een computer. Een bit kan slechts twee waarden aannemen, namelijk 0 of 1. De waarde 0 komt overeen met een laag elektrisch signaal (vb. 0 volt) en de waarde 1 met een hoog elektrisch signaal (vb. 5 volt). Een bit wordt heel dikwijls voorgesteld met de afkorting b. Een computer beschikt meestal over instructies om individuele bits te testen en te manipuleren, maar is in feite ontworpen om te werken met combinaties van meerdere bits voor het opslaan van data en het uitvoeren van instructies. Deze combinaties van bits worden bytes genoemd. Eén byte =( By eight) bestaat uit 8 bits. Eén bepaalde combinatie van 8 bits komt overeen met één bepaald karakter (letter, cijfer of leesteken). Een byte wordt heel dikwijls voorgesteld met de afkorting B. Er bestaat een internationaal erkende standaard om karakters steeds op dezelfde manier in een 8 bit code weer te geven, namelijk ASCII (American Standard Code for Information Interchange). Voorbeelden van ASCII codes zijn te vinden in onderstaande tabel. Bitcombinatie Karakter A a & , Bytes worden nog verder gegroepeerd, in kilobytes, megabytes,. Een volledig overzicht is te vinden in onderstaande tabel. Eenheid Notatie aantal Bytes Byte B 1 Kilobyte KB Megabyte MB Gigabyte GB Terabyte TB

10 Opdracht 5 Benoem de 5 nummers. 1. Voeding 2. Harde schijf 3. Moederbord met processor, geheugen en aansluitingen voor voeding, uitbreidingskaarten en randapparatuur. 4. Uitbreidingskaarten (netwerkkaarten, grafische kaarten, video capture kaarten, geluidskaarten, ) 5. USB poorten

11 Opdracht 6 Leg het verschil uit tussen CD-R en CD-WR. CR-R (= Compact Disc-Recordable) is een type CD dat het schrijven van data exact één maal toelaat. Het is niet mogelijk om data te verwijderen en de vrijgekomen ruimte opnieuw te gebruiken. CD-RW (= Compact Disc-Rewritable) is een ander type CD dat toelaat om data te schrijven in meerdere sessies, data te verwijderen en de vrijgekomen ruimte opnieuw te gebruiken. Dit type CD biedt dus dezelfde mogelijkheden als een harde schijf of andere opslagmedia zoals een diskette of USB-stick. Het schrijven van data op CR-R en CD-RW gebeurt met behulp van een CD schrijver, ook wel CD-brander genoemd, en een software pakket dat het schrijven van CD-R en CD-RW ondersteunt (bv. Nero).

Basisbegrippen Informatietechnologie. Module 1 ECDL

Basisbegrippen Informatietechnologie. Module 1 ECDL Basisbegrippen Informatietechnologie Module 1 ECDL Informatietechnologie Inhoud Inhoud Inleiding 1 1 Het Begin 3 1.1 Onderdelen van een computer 3 1.2 Historie van de computer 5 1.3 Soorten computers 6

Nadere informatie

Naam: Mohamed Markouch Naam: Faizal Lartey Naam: Zumer Cankaya Klas: M44 ITTL. Docent: Meneer De Lange.

Naam: Mohamed Markouch Naam: Faizal Lartey Naam: Zumer Cankaya Klas: M44 ITTL. Docent: Meneer De Lange. Naam: Mohamed Markouch Naam: Faizal Lartey Naam: Zumer Cankaya Klas: M44 ITTL. Docent: Meneer De Lange. - inleiding -wanneer is de pc uitgevonden? - Wat hadden, of hebben, de volgende bedrijven met pc

Nadere informatie

WOORDENLIJST Android Apps Blu-ray Bluetooth Bluetooth 4.0

WOORDENLIJST Android Apps Blu-ray Bluetooth Bluetooth 4.0 A WOORDENLIJST Android Android is een besturingssysteem voor mobiele apparaten, zoals smartphones of tablet-pc s, waarvan de gebruikersinterface wordt bestuurd via een touchscreen. Android werd ontwikkeld

Nadere informatie

ALGEMENE COMPUTERKENNIS INHOUDSOPGAVE

ALGEMENE COMPUTERKENNIS INHOUDSOPGAVE ALGEMENE COMPUTERKENNIS INHOUDSOPGAVE 1. AFKORTINGEN EN BEGRIPPEN... 2 a) computer... 2 b) scherm... 3 c) data... 4 d) internet... 8 e) telecommunicatie... 9 f) Diverse begrippen... 10 2. SNELTOETSCOMBINATIES

Nadere informatie

3 Hardware 1 BASISSCHEMA VAN DE COMPUTER

3 Hardware 1 BASISSCHEMA VAN DE COMPUTER Hoofdstuk 3 Hardware 3.1 3 Hardware 1 BASISSCHEMA VAN DE COMPUTER Het binnenste van een computer is op het eerste gezicht een wirwar van onderdelen en kabels: een printplaat met daarop een aantal chips

Nadere informatie

Een introductie voor netwerken en video over TCP/IP door Edwin Schriel.

Een introductie voor netwerken en video over TCP/IP door Edwin Schriel. Een introductie voor netwerken en video over TCP/IP door Edwin Schriel. Pagina ( s) Inhoudsopgave. 1 Inleiding. 2 Wat is een netwerk. 3 IP adres. 3 IP netwerken. 3 Ethernet. 4 Hub(s) en switches. 5 Bruggen.

Nadere informatie

Technische randvoorwaarden dg DIALOG BGT versie 7.0

Technische randvoorwaarden dg DIALOG BGT versie 7.0 Technische randvoorwaarden dg DIALOG BGT versie 7.0 Een beschrijving van de technische randvoorwaarden voor de installatie en het gebruik van dg DIALOG BGT versie 7.0 Definitief Grontmij GIS & ICT Grontmij

Nadere informatie

Informatiesysteem = Geheel van samenwerkende componenten dat gegevens verwerkt tot bruikbare informatie.

Informatiesysteem = Geheel van samenwerkende componenten dat gegevens verwerkt tot bruikbare informatie. TEW1, SEM2: SV BELEIDSINFORMATICA (LEMAHIEU) EXAMEN: 15+5 meerkeuzevragen voor 10 punten en 6 punten voor invuloefeningen Eiffel. INTRODUCTIE ICT = informatie- en Communicatie Technologie. IT = informatietechnologie

Nadere informatie

THUISNETWERKEN. Peer-to-Peer netwerken tot 10 PC s

THUISNETWERKEN. Peer-to-Peer netwerken tot 10 PC s THUISNETWERKEN Peer-to-Peer netwerken tot 10 PC s Hardware- en softwarematig opzetten van een Peer-to-Peer netwerk Beheer van gebruikers en hun machtigingen Carl Maegerman www.lesgever.be INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

SBC 100% SERVER BASED COMPUTING SPECIAL NL. 6,80 / BE. 7,40. juli/augustus 2002. www.winnetmag.nl

SBC 100% SERVER BASED COMPUTING SPECIAL NL. 6,80 / BE. 7,40. juli/augustus 2002. www.winnetmag.nl SERVER BASED COMPUTING SPECIAL NL. 6,80 / BE. 7,40 www.winnetmag.nl juli/augustus 2002 100% SBC 18 24 30 46 58 72 74 FEATURES Protocollen ICA en RDP Installatie en implementatie Windows Based Terminals

Nadere informatie

Technische aspecten van datacommunicatie

Technische aspecten van datacommunicatie HOOFDSTUK 2 2.1 Meer over netwerken 2.1.1 Geschiedenis Vóór 1970 was er alleen sprake van computersystemen waaraan terminals waren gekoppeld. Elke handeling op al die toetsenborden werd in dat ene systeem

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2. 2.1 Systeembeheerprogramma s. 2.1.1 Werking en functies van besturingssystemen. Module 3 Software. Informatie

HOOFDSTUK 2. 2.1 Systeembeheerprogramma s. 2.1.1 Werking en functies van besturingssystemen. Module 3 Software. Informatie HOOFDSTUK 2 Module 3 Software 2.1 Systeembeheerprogramma s Het besturingssysteem zorgt ervoor dat de software met de hardware kan communiceren. Er zijn verschillende soorten besturingssystemen voor de

Nadere informatie

1. ICT. Hardware. Hoofdstuk 1 Computer Essentials Pagina 1

1. ICT. Hardware. Hoofdstuk 1 Computer Essentials Pagina 1 1. ICT ICT is de afkorting voor informatie- en communicatietechnologie. De informatietechnologie beslaat de kennis over hard- en softwareproducten en diensten. Met communicatietechnologie wordt, in algemene

Nadere informatie

Virtualisatie en de IT-auditor

Virtualisatie en de IT-auditor 39 Virtualisatie en de IT-auditor Bert Rechter Virtualisatie is het gebruik van software om hardware of een gehele computeromgeving anders dan die waar de software feitelijk op draait, te emuleren 1. In

Nadere informatie

Software > 2. Hans van Rheenen

Software > 2. Hans van Rheenen Software > 2 Hans van Rheenen Software 2 Hans van Rheenen Meer informatie over deze en andere uitgaven kunt u verkrijgen bij: Sdu Klantenservice Postbus 20014 2500 EA Den Haag tel.: (070) 378 98 80 www.sdu.nl/service

Nadere informatie

KENNISMAKING MET BECKHOFF PLC EN TWINCAT

KENNISMAKING MET BECKHOFF PLC EN TWINCAT KENNISMAKING MET BECKHOFF PLC EN TWINCAT OPLEIDING TAS/PLC TECHNICUS AANDRIJFSYSTEMEN PROGRAMMEERBARE LOGISCHE CONTROLLERS CENTRUM VOOR VOLWASSENENONDERWIJS SINTE ANNALAAN 99 B BE-9300 9300-AALST M. BONNER

Nadere informatie

A X S GUARD À LA CARTE

A X S GUARD À LA CARTE A X S GUARD À LA CARTE 1 Inhoud 1 Inhoud...2 2 3 Copyrights en gebruiksvoorwaarden...3 Over dit document...3 4 Wat is axs GUARD?...4 5 Wat is de à la Carte Configurator?...4 6 7 Wat zijn axs GUARD performance

Nadere informatie

Tijdschrift van PCG Nr. 73/12 Jaargang 18 December 2009

Tijdschrift van PCG Nr. 73/12 Jaargang 18 December 2009 Tijdschrift van PCG Nr. 73/12 Jaargang 18 December 2009 V.U.: Wim Verbruggen Raketstraat 9000 GENT Afgiftekantoor Oudenaarde Verschijnt driemaandelijks Dag beste vrienden en vriendinnetjes van de PCG club.

Nadere informatie

I T - i n t e g r a t i e v a n W e b e a s y p r o d u c t e n

I T - i n t e g r a t i e v a n W e b e a s y p r o d u c t e n Sportlaan 53 3364DK Sliedrecht Postbus 125 3360AC Sliedrecht Tel. : +31184-433939 Fax : +31184-433999 Internet : www.webeasy.nl I T - i n t e g r a t i e v a n W e b e a s y p r o d u c t e n Datum : 12-Jan-2011

Nadere informatie

MINIMALE SYSTEEMEISEN. Vakware 6

MINIMALE SYSTEEMEISEN. Vakware 6 MINIMALE SYSTEEMEISEN Vakware 6 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 1. BESTURINGSSYSTEMEN... 4 2. WEBAPPLICATIES... 5 2.1 Vakware Digitale Werkbon... 5 3. HARDWARE-EISEN... 6 3.1 Database server(s)... 6 3.2 Werkstation(s)/client(s)...

Nadere informatie

Woordenlijst 4GL Aanpasbaarheid Analytische database Analytische modellering Aanraakscherm Aanwijsapparatuur Applet Applicatiearchitectuur

Woordenlijst 4GL Aanpasbaarheid Analytische database Analytische modellering Aanraakscherm Aanwijsapparatuur Applet Applicatiearchitectuur Woordenlijst 4GL Afkorting van Fourth Generation Language. Zie Vierde-generatietaal. Aanpasbaarheid Het vermogen van hardware of software om zich aan te passen aan de capaciteitseisen van uiteenlopende

Nadere informatie

Computersystemen deel 2. door Auteur: Theo De Paepe. woensdag 7 september 2011. Versie:

Computersystemen deel 2. door Auteur: Theo De Paepe. woensdag 7 september 2011. Versie: Computersystemen deel 2 door Auteur: Theo De Paepe woensdag 7 september 2011 Versie: U gaat akkoord met... Deze cursus wordt u aangeboden door de Vrienden van de SNT, vzw, in samenwerking met de auteur(s).

Nadere informatie

WOORD VOORAF. Ook dank ik mijn stagebegeleider Frank De Schutter voor de begeleiding van mijn eindwerk.

WOORD VOORAF. Ook dank ik mijn stagebegeleider Frank De Schutter voor de begeleiding van mijn eindwerk. WOORD VOORAF Deze scriptie is het resultaat van mijn stage bij het bedrijf Acros Organics n.v. te Geel. Langs deze weg wil ik de mensen bedanken die hebben bijgedragen bij de verwezenlijking van mijn eindwerk.

Nadere informatie

1 Klassiek lagenmodel vs. TCP/IP

1 Klassiek lagenmodel vs. TCP/IP 1 Klassiek lagenmodel vs. TCP/IP 1.1 Inleiding Om alle netwerkhardware met elkaar te laten communiceren zijn er communicatieprotocollen nodig. Deze verzameling afspraken zorgt ervoor dat we samen met de

Nadere informatie

Beknopte samenvatting op de meest prangende vragen bij de aanschaf van een computer.

Beknopte samenvatting op de meest prangende vragen bij de aanschaf van een computer. Ben je 55 + en wens je nog meer te vernemen, dan kan je steeds terecht bij de computerclub voor senioren, een dienstverlening van OKRA Midden Vlaanderen, Peperstraat 6 te Gent. Wij zijn elke maandagnamiddag

Nadere informatie

Netwerken & Internetten Inhoud

Netwerken & Internetten Inhoud Forensische informatica Netwerken & Internetten 1-59 Netwerken & Internetten Inhoud Netwerken & Internetten... 1 Inhoud...1 1. Netwerken...3 1.1. Inleiding...3 1.2. Wat is een netwerk?...3 1.3. Soorten

Nadere informatie

WORKSHOP 1: DE COMPUTER VANBINNEN EN VANBUITEN

WORKSHOP 1: DE COMPUTER VANBINNEN EN VANBUITEN WORKSHOP 1: DE COMPUTER VANBINNEN EN VANBUITEN INHOUD Een computer aansluiten.... 3 USB-apparaten... 3 De muis en het toetsenbord... 3 Het beeldscherm... 3 Het geluid... 4 Het netwerk... 4 Stroom... 4

Nadere informatie

De computer. Michel Gielens Cursus PC voor beginners 1

De computer. Michel Gielens Cursus PC voor beginners 1 De computer Wat kun je met een computer doen? internetten communiceren met familie / vrienden via email conversaties houden via een chatbox reizen plannen, dagtrips uitstippelen gewoon informatie zoeken

Nadere informatie

Werkboek Arduino Duemilanove

Werkboek Arduino Duemilanove Werkboek Arduino Duemilanove A. Kompanje V1.11 oktober 2009 Werkboek Arduino Duemilanove De informatie is onder andere verkregen door: http://www.arduino.nu http://nl.wikipedia.org Meer informatie kun

Nadere informatie

4 Servers 77 4 SERVERS. Waarin de koningen van een computernetwerk eigenlijk eerder dienaars van hun netwerkvolk blijken te zijn.

4 Servers 77 4 SERVERS. Waarin de koningen van een computernetwerk eigenlijk eerder dienaars van hun netwerkvolk blijken te zijn. 4 Servers 77 4 SERVERS Waarin de koningen van een computernetwerk eigenlijk eerder dienaars van hun netwerkvolk blijken te zijn. 78 www.sleutelboek.eu 4.1 Client/server-verwerking Het begrip client/server

Nadere informatie