Schoon en Mooi Water, Natuurlijk! Schieland en de Krimpenerwaard. Stem 18 maart Water Natuurlijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schoon en Mooi Water, Natuurlijk! Schieland en de Krimpenerwaard. Stem 18 maart Water Natuurlijk"

Transcriptie

1 Schoon en Mooi Water, Natuurlijk! Schieland en de Krimpenerwaard Stem 18 maart Water Natuurlijk Verkiezingsprogramma Rotterdam, december 2014

2 Op 18 Maart 2015 naar de stembus voor het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard Waarom is het belangrijk om op Water Natuurlijk te stemmen? Water Natuurlijk is de groene waterschapspartij met hart voor blauw. Wij zijn een onafhankelijke organisatie, die met steun van de Provinciale Milieufederaties, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland en vele andere organisaties opkomt voor veilig, schoon en natuurlijk ingericht water en dat de basis vormt voor een gezonde natuur en leefomgeving. Water Natuurlijk staat voor duurzaam integraal waterbeheer, zowel van het zichtbare oppervlaktewater als van het grondwater. Dit is essentieel voor het in stand houden van het polderlandschap van Schieland en de Krimpenerwaard. De noodzaak daartoe zal verder toenemen door de klimaatverandering. Ons polderlandschap, maar ook onze steden moeten klimaatbestendig worden nu en in de toekomst. Wij steunen groene (burger)initiatieven die bijdragen aan goed water beheer, zoals dakakkers, stadslandbouw,, aanleg van natuurlijke oevers en waterpleinen. Deze initiatieven willen wij stimuleren en ook belonen. Water Natuurlijk wil een waterschap dat er voor zorgt dat Schieland en de Krimpenerwaard voor toekomstige generaties een aantrekkelijke plaats blijft om te wonen, te werken en te recreëren en dat er in ruime mate natuurwaarden aanwezig zijn. Dit betekent dat wij de belangen van economie, natuur, milieu, landschap, recreatie, cultuurhistorisch erfgoed, landbouw, wonen en werken met elkaar in verband en in evenwicht brengen. Water Natuurlijk staat ook voor een kostenbewust waterschap. Uitvoering van taken dient plaats te vinden tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten met een goede verdeling van die kosten over de gebruikers en vervuilers van waterdiensten.

3 Wat kunt u van Water Natuurlijk verwachten? Water Natuurlijk voor Klimaatactieve Stad Door klimaatverandering zullen regenbuien niet alleen frequenter voorkomen, maar zullen vooral in hevigheid toenemen. Hiervoor moet de stad klimaatbestendig worden ingericht, zodat wateroverlast voorkomen wordt. Daar gaat Water Natuurlijk hard aan werken. Water Natuurlijk wil, dat het waterschap samen met de gemeenten en de provincie werkt aan een klimaatbestendige ruimtelijke ordening. Het Waterschap moet daartoe al vanaf het begin bij de planvorming betrokken worden. De waterpleinen, natuurvriendelijk oevers die in de afgelopen periode in Rotterdam zijn aangelegd zijn daar goede voorbeelden van. Water Natuurlijk zal zich er voor inzetten, dat maatregelen worden genomen om wateroverlast tegen te gaan door vergroting van de berging van extreme neerslag en door het beperken van het verharde oppervlak. Verder kunnen er in het buitengebied natuurlijke klimaatbuffers worden gevormd, voor opvangen van water in natuurgebieden. Water Natuurlijk wil burgers en het bedrijfsleven door financiële prikkels stimuleren om het verhard oppervlak van hun terreinen en tuinen te beperken. De actie "Tegel eruit, Plantje erin" is een goed voorbeeld van het betrekken van de burgers bij het oplossen van minder verharding van het oppervlak, zodat regenwater in de grond kan worden opgevangen. Deze aanpak zal breder vervolg moeten krijgen. Regenwater moet zo weinig mogelijk via het vuilwaterriool afgevoerd worden. Ook het aanleggen van groene daken, dakakkers en stadslandbouw zijn maatregel waar wij voor staan, groen houdt het water (langer) vast waardoor er minder snel overstroming optreedt. Vergroenen van de bebouwde omgeving draagt niet alleen bij aan de oplossing van de wateroverlast, maar geeft ook voeding aan het grondwater en zorgt voor een gezonder en aantrekkelijker stad. Het helpt ook om hittestress in de zomer te voorkomen.

4 Water Natuurlijk voor Gezond Water Ecologisch gezond en helder water daar staat Water Natuurlijk voor. Oppervlaktewater waar de natuur profijt van heeft en waar we nu en in de toekomst zorgeloos in kunnen spelen, zwemmen, vissen en verblijven, grondwater waar we zonder problemen drinkwater van kunnen maken. De waterkwaliteit in Schieland en de Krimpenerwaard laat vaak te wensen over. Overmaat aan voedingsstoffen, alsmede bestrijdingsmiddelen, weekmakers, hormoonverstorende stoffen en ongezuiverd rioolwater horen er niet in het oppervlakte water thuis. Zwemmen is niet altijd zonder risico. Veel water is ecologisch ongezond: troebel vanwege de algengroei of bedekt door kroosdeken. Door overbemesting tieren ondergedoken waterplanten welig. Daar waar de overgang tussen water en land kunstmatig en abrupt is, is oeverbegroeiing slechts spaarzaam aanwezig en hebben dieren weinig kans aan land te komen. De biodiversiteit is hierdoor vaak laag. Verbeteringen vragen de komende jaren om veel inspanningen zowel van de inwoners en gebruikers zelf als van het waterschap. Daarom wil Water Natuurlijk: de water kwaliteit verbeteren in veel bezochte recreatiewateren zoals de Rotte en de Bleiswijkse zoom en zwemwater locaties, de Kralingseplas in Rotterdam en Krimpenerhout in Krimpen aan den IJssel moeten in de zomer geen last hebben van blauwalgen een verbod van bestrijdingsmiddelen die zeer schadelijk zijn voor een natuurlijk functionerend watersysteem, zoals neo-nicotino den. overbemesting in de nabijheid van kwetsbare wateren terugdringen. behandeling en zuivering van medicijnresten en hormonen bij de bron aanpakken. Tevens moet worden ingezet op voorlichting en op innovatieve zuiveringsmethoden aan de bron. de aanleg van natuurvriendelijke oevers en een maaibeheer, dat de biodiversiteit verhoogt. Burgers kunnen hierbij direct betrokken worden, zoals is gebeurd bij de aanleg van een natuurvriendelijke oever in de Essenburgsingel in Rotterdam. Waar mogelijk flexibel peilbeheer in natuurgebieden. Variatie in de waterstand en plas-drasgebieden zijn goed voor de biodiversiteit en hiermee kan zo veel mogelijk gebiedseigen water binnen gehouden worden. Recyclen van afvalwater glastuinbouwbedrijven. In de afgelopen periode is de bouw gestart van een zuiveringsinstallatie voor het afvalwater van glastuinbouwbedrijven tot nieuw gietwater voor deze bedrijven.

5 afkoppelen van de regenwaterafvoer van het riool. Hierdoor kunnen de zuiveringsvoorzieningen rendabeler werken. Water Natuurlijk wil daarom een directe impuls geven aan het afkoppelen in bebouwd gebied. Water Natuurlijk streeft naar concrete verbeteringen door samen te werken met de agrarische sector, bedrijven, gemeenten en burgers en inzet van innovatieve maatregelen en gemeentelijke waterplannen. De landbouw zal zelf ook op zoek moeten naar een bedrijfsvoering die minder afhankelijk zijn van kunstmatig lage waterpeilen en die minder vervuilend zijn. Landbouw zal de negatieve invloed op water en ecologie moeten verminderen. Water Natuurlijk wil meewerken aan een gezonde toekomstbestendige landbouw zonder milieubelastende stoffen en afgestemd op ecologisch gewenste flexibele peilen. Water Natuurlijk Duurzamer Voor Water Natuurlijk is duurzaam en maatschappelijk verantwoord handelen vanzelfsprekend. Waterschappen kunnen vanuit verschillende rollen een voorbeeldfunctie vervullen: als overheid, bedrijf, werkgever en gebiedspartner. Water Natuurlijk maakt zich sterk om de duurzaamheidsdoelen in concrete maatregelen om te zetten en uit te voeren. Water Natuurlijk wil oplossingen waarbij de kringloop van water, energie en grondstoffen zo veel mogelijk gesloten wordt. Het Waterschap moet een voorbeeldfunctie vervullen op het gebied van duurzaam energieverbruik. Water Natuurlijk streeft naar energie-neutrale waterschappen. Concreet zet Water Natuurlijk in op: circulaire economie: terugwinnen van energie (biogas) en grondstoffen (fosfaat, cellulose, etc.) uit afvalwater. geen gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen op eigen terrein. energie besparen door efficiënte bemaling in het watersysteem Windenergie op eigen terrein waar dat mogelijk is Waar mogelijk zonne-energie toe passen 100% duurzaam inkopen,. Door energiereductie en eigen energieproductie draagt het waterschap bij aan de klimaatdoelstellingen.

6 Water Natuurlijk Huis van de Vis Water Natuurlijk wil vispassages en natuurvriendelijke oevers aanleggen zodat vissen ongehinderd weer in gebieden kunnen komen om te paaien en voor nakomelingen zorgen. Wij willen dat bedreigde soorten zoals paling en stekelbaars weer een toekomst hebben. In de afgelopen periode is al een goede start gemaakt met de vispasseerbaarheid van gemalen. Water Natuurlijk Veilig! Water Natuurlijk staat voor waterschappen die onze veiligheid garanderen en zowel wateroverlast als droogte weten te voorkomen. Onze dijken en kades moeten betrouwbaar zijn en goed worden onderhouden. Veiligheid gaat volgens ons heel goed samen met een mooi landschap en met natuur. Door water de ruimte te geven op plaatsen waar dat kan en het zo lang mogelijk bovenstrooms vast te houden, nemen we de toenemende druk op lager gelegen gebieden weg. Minder met steen en beton, meer met groen. Veiligheid behoort tot de primaire taken van het waterschap. In navolging van de Deltacommissie gaan wij ook uit van de noodzaak van doorgaande dijkversterking in de toekomst. Daarbij gelden voor ons de volgende accenten: wij streven naar een goede landschappelijke inpassing van de dijkversterkingsprojecten; wij willen zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke processen: zoals het aanleggen van vooroevers met rietlanden en het gebruik van natuurlijke erosiebestendige vegetatie; wij willen waar mogelijk geleidelijk evolueren naar inherent stabiele dijken; wij willen bijdragen aan een goede afstemming van dijken, infrastructuur, hoogwaterroutes en kwetsbare functies, zodat in geval van calamiteiten de polders fysiek en communicatief toegankelijk blijven; Daarnaast streven we naar een optimalisatie van enerzijds de natuurlijke waarden en anderzijds het recreatieve gebruik van de dijken met de volgende insteek: een natuur- en recreatievriendelijk afwerking van de buitentaluds van de dijken mogelijk maken van doorgaande recreatieve routes langs de dijken.

7 Water Natuurlijk Mooier Water De waterschappen spelen een grote rol bij de inrichting van onze ruimte. Water is al eeuwen de dominante factor in de vorming van het Nederlandse landschap. De belangen van een mooi en beleefbaar landschap spelen vaak een ondergeschikte rol. De klimaatverandering dwingt de waterschappen tot flexibeler waterbeheer en hiermee flinke ingrepen in het landschap. Dijkverzwaringen, ingrepen in oude landschappen en het onder water zetten van land kunnen bedreigend zijn voor kwetsbare zaken als natuur en cultuurhistorisch erfgoed. Landschapelijke waarde! Wanneer het landschap nadrukkelijker in de besluitvorming wordt meegenomen, kunnen we ons landschap mooier maken, met meer natuur en behoud van cultuurhistorische waarden en elementen als oude dijken en waterlopen en verkavelingspatronen. Het landschap kan hierbij op een verantwoorde manier worden ontsloten voor verschillende vormen van recreatie. Met bijvoorbeeld doorgaande fietspaden en wandelroutes, het toegankelijk maken van water en oevers voor wandelen, vissen, spelen en varen en het tegengaan van de verrommeling van ons landschap. Water Natuurlijk wil dat het waterschap zich inzet voor natuurlijk waterbeheer en de beleefbaarheid van het landschap. Water Natuurlijk staat hierbij voor schoon en natuurlijk ingericht water voor iedereen. We willen kunnen genieten van fraaie watersystemen, natuurrijke oevers en van goed in stand gehouden cultuurhistorische elementen in een mooi landschap. We willen ruimte en rust en sport- en recreatiemogelijkheden vinden op of rond het water. Aandachtsgebieden voor Schieland en de Krimpenerwaard voor de landschappelijke waarden zijn: De Krimpenerwaard. Dit gebied is zeer waardevol, omdat het een van de laatste restveengebieden in Nederland is. Behoud van dit unieke veengebied heeft hoge prioriteit en moet met de sector samen worden opgepakt. De Rotte: de rivier die Rotterdam zijn naam geeft verdient het om meer aandacht te krijgen. Zowel in als buiten de stad moet deze rivier het waard zijn om ervan te genieten. Door de Rotte te betrekken met de omgeving eromheen kunnen de waarden elkaar versterken. Concreet zetten wij in op: slim combineren van functies:vergroting van natuurgebieden voor waterberging draagt bij aan recreatie mogelijkheden.

8 aantrekkelijk maken van waterkeringen en natuurlijke oevers waarbij we proactieve opstelling van het waterschap in het overleg met provincies, gemeenten en andere betrokkenen. Vroegtijdig aan tafel schuiven schept mogelijkheden om water in te passen in de planvorming en behoud van landschappelijke waarde drijvend vuil, blauwalgen, kroos moeten direct worden aangepakt. betrekken van burgers zodat inwoners zich zelf verantwoordelijk gaan voelen voor hun leefomgeving. Water Natuurlijk biedt meer waar(de) voor je geld Rechtvaardig en betaalbaar natuur- en recreatievriendelijk waterbeheer, daar staat Water Natuurlijk voor. Kosten en baten voor mens, milieu en natuur, duurzaam in balans is verstandig voor nu en later. Dat levert veel op, zoals een mooi, toegankelijk waterlandschap dichtbij huis. Dit heeft naast belevingswaarde ook een economische meerwaarde. Water Natuurlijk staat voor betaalbaar water voor iedereen, maar ook voor zinvol investeren in de toekomst. Daar betalen we immers (waterschaps)belasting voor. Door een efficiënte aanpak bij het verzamelen van afvalwater (riolering) en de zuivering (rioolwaterzuiveringsinstallaties) kunnen we kosten besparen. Water Natuurlijk wil daarom het waterschap, gemeenten en drinkwaterbedrijven stimuleren om nog verdergaand samen te werken. Belangrijk is het uitgangspunt dat de vervuiler betaalt. Daar waar kosten voor gemaakt worden, moet er ook voor betaald worden. De waterschappen hebben de laatste jaren extra taken opgelegd gekregen. Stijging van de waterschapslasten was hiervan het onvermijdelijke gevolg. Water Natuurlijk wil zich inzetten voor het beperken van de lastenstijging en de kosten plaatsen daar waar ze thuis horen. Herijking van het belastingstelsel van de waterschapslasten om vervuiling aan de bron te voorkomen en een eerlijker verdeling van lasten te verkrijgen. Kwijtscheldingsbeleid waterschapsbelasting. Water Natuurlijk is voor kwijtschelding van waterschapsbelasting voor minima die hiervoor in aanmerking komen.

9 Water Natuurlijk Samenwerken aan Waterbeheer Resultaten bereik je alleen als er voldoende draagvlak is. Bekendheid van het waterschap en wat het doet en waarom, is onontbeerlijk. Plannen in een vroeg stadium bij de burgers brengen zodat ze kunnen meedenken en meebeslissen, vergroot de kans van slagen. Gebruik als waterschap de kennis die er onder de mensen leeft en nodig ze uit om, waar mogelijk, actief mee te doen. De bewoners van het waterschap kunnen zelf een steentje bijdragen aan de problemen van wateroverlast en waterkwaliteit, maar ze realiseren zich dit vaak niet of weten simpelweg niet hoe. Schoon regenwater hoeft niet altijd naar het riool. Verharding van tuinen, parkeervakken en achterpaden vergroot de kans op wateroverlast en kan leiden tot riooloverstort. Beter is om klinkers in halfopen verband, grastegels, grind of schelpen toe te passen. Zink en koper bij daken, goten en regenpijpen zou zoveel mogelijk beperkt moeten worden. Water moet zo lang mogelijk vastgehouden worden. Uit het voorgaand blijkt dat voorlichting naar de burger noodzakelijk is. Voorlichting op gemeentelijk niveau is ook noodzakelijk: Vroeg aanwezig zijn in een bouwproject geeft mogelijkheden om te sturen. Niet alleen via de watertoets, maar ook op het gebied van materiaalgebruik, afwatering van percelen, bestrating, aanleg van groene daken, aanleg en inrichting van waterpartijen, opvangen van water als buffer etc. liggen veel keuzes die kunnen bijdragen aan een betere waterhuishouding. Projectontwikkelaars, architecten, aannemers, kortom de bouwers moeten meer bewust gemaakt worden om watervriendelijk te gaan bouwen. Communicatie met burgers en belangengroepen moet meer in de vorm van een dialoog plaatsvinden, het waterschap moet beter in contact komen met burgers en belangengroepen. Het verhogen van waterbewustzijn bij de burgers is belangrijk. Wij zijn allemaal waterbeheerders. Onderwijs - Water Natuurlijk wil in de komende planperiode bereiken dat jongeren de basale begrippen al op de lagere school aangereikt krijgen. Waterbeheer moet onderdeel van het lespakket zijn. Zolang dit niet het geval is ligt er een taak voor het waterschap om te proberen dit met lesbrieven te compenseren. In het voortgezet onderwijs moet dit verder uitgebouwd worden en moet ook het bestuurlijke aspect aan bod komen. Bewoners die nieuw ons land binnen komen, moeten ook bekend worden gemaakt met de waterschappen. Bij gemeenten speelt de beleving van water in de woon- en werkomgeving een belangrijke rol. Bij waterschappen ligt de nadruk meer op de functionaliteit van water. Wij streven naar goede samenwerking tussen gemeente en waterschap waardoor de aspecten van belevingen functionaliteit beter kunnen worden geïntegreerd in de planvorming.

oprichtings manifest

oprichtings manifest oprichtings manifest 23 januari 2008 Water is een onafhankelijke organisatie, die staat voor schoon en natuurlijk ingericht water waaraan en waarop het goed en veilig wonen, werken en recreëren is. Zo

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel Verkiezingsprogramma 2019 2023 Water Natuurlijk Rijn en IJssel Inleiding Voor u ligt het conceptverkiezingsprogramma van Water Natuurlijk Rijn en IJssel In de komende periode gaan we in gesprek met inwoners

Nadere informatie

Schoon en Helder Water? Natuurlijk! Water Natuurlijk. Stem 18 maart 2015 Water Natuurlijk

Schoon en Helder Water? Natuurlijk! Water Natuurlijk. Stem 18 maart 2015 Water Natuurlijk Schoon en Helder Water? Natuurlijk! Water Natuurlijk Stem 18 maart 2015 Water Natuurlijk Waarom u stemt voor de waterschappen op 18 maart 2015 Veiligheid tegen overstromingen en gezond en schoon water

Nadere informatie

Verkiezings- manifest Water Natuurlijk

Verkiezings- manifest Water Natuurlijk Verkiezings- manifest Water Natuurlijk Groot Salland nd pagina 1 van 4 Dit verkiezingsmanifest maakt met vijf hoofdthema s duidelijk waar Water Natuurlijk in Groot Salland voor staat. Water Natuurlijk

Nadere informatie

Schoon en Helder Water, Natuurlijk! Scheldestromen

Schoon en Helder Water, Natuurlijk! Scheldestromen Schoon en Helder Water, Natuurlijk! Scheldestromen Stem 18 maart Water Natuurlijk! 1 Op 18 maart 2015 gaan we weer stemmen voor het Waterschap Scheldestromen. Waarom is het belangrijk om aan de verkiezingen

Nadere informatie

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc.

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc. WATERTOETSPROCES Globale checklist waterbelangen in de ruimtelijke ordening Bij het watertoetsproces let het waterschap op alle wateraspecten. Doorgaans krijgen het voorkomen van wateroverlast en de zorg

Nadere informatie

WAT WIJ WILLEN MET WATER

WAT WIJ WILLEN MET WATER WAT WIJ WILLEN MET WATER Programma 2015-2019 voor de waterschapsverkiezingen Waterschap Amstel Gooi en Vecht Wij willen droge voeten houden als het heeft gestortregend. Maar wij willen ook, dat in droge

Nadere informatie

WATER? NATUURLIJK! Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk. Hollands Noorderkwartier

WATER? NATUURLIJK! Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk. Hollands Noorderkwartier WATER? NATUURLIJK! Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk Hollands Noorderkwartier 2015-2019 Even voorstellen Water Natuurlijk is een NIET-politieke vereniging, die in 2008 speciaal is opgericht om de belangen

Nadere informatie

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg.

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg. Verkiezingsprogramma 2019 2023 AWP Aa en Maas De Algemene Waterschapspartij (AWP) is een landelijke vereniging met een gekozen bestuur. In elk waterschap heeft de AWP een afdeling. De landelijke vereniging

Nadere informatie

2. Water Natuurlijk wil dat bij noodzakelijke dijkversterking ook wordt ingezet op versterking en behoud van kwaliteit van natuur en landschap.

2. Water Natuurlijk wil dat bij noodzakelijke dijkversterking ook wordt ingezet op versterking en behoud van kwaliteit van natuur en landschap. Verkiezingsprogramma De kandidaten: 1. Obe Brandsma, Wanneperveen 2. Paul van Eijk, Ruinen 3. Geertje Veenstra, Kalenberg 4. Albert Kerssies, Beilen 5. Henk Wiebe van der Meulen, Havelte 6. Cees Slottje,

Nadere informatie

Water in Tiel. 1 Naast regionale wateren die in beheer zijn bij de waterschappen, zijn er rijkswateren (de hoofdwateren

Water in Tiel. 1 Naast regionale wateren die in beheer zijn bij de waterschappen, zijn er rijkswateren (de hoofdwateren Water in Tiel Waterbeleid Tiel en Waterschap Rivierenland Water en Nederland zijn onafscheidelijk. Eigenlijk geldt hetzelfde voor water en Tiel, met de ligging langs de Waal, het Amsterdam Rijnkanaal en

Nadere informatie

Water in gemeentelijke verkiezingsprogramma s

Water in gemeentelijke verkiezingsprogramma s Water in gemeentelijke verkiezingsprogramma s Inspiratie voor schrijvers van verkiezingsprogramma s voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Schoon, gezond, aantrekkelijk water. Dat willen we allemaal: niet

Nadere informatie

Zeker in Hollandse Delta.

Zeker in Hollandse Delta. Zeker in Hollandse Delta. Verkiezingsprogramma PvdA waterschap Hollandse Delta 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende delta. Al eeuwenlang is water

Nadere informatie

Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit

Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit We leven in een land vol water. Daar genieten we van. We zwemmen, vissen, besproeien de tuin, varen in bootjes en waarderen

Nadere informatie

LEVEN MET WATER STRATEGIE WATERVEILIGHEID EN KLIMAATBESTENDIGHEID IN DE IJSSEL-VECHTDELTA

LEVEN MET WATER STRATEGIE WATERVEILIGHEID EN KLIMAATBESTENDIGHEID IN DE IJSSEL-VECHTDELTA LEVEN MET WATER STRATEGIE WATERVEILIGHEID EN KLIMAATBESTENDIGHEID IN DE IJSSEL-VECHTDELTA STRATEGIE KLIMAATBESTENDIGHEID & MEERLAAGSVEILIGHEID IJSSEL-VECHTDELTA De IJssel-Vechtdelta is een gebied dat onderdeel

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

Waterbeheer voor de Toekomst

Waterbeheer voor de Toekomst Water Natuurlijk Noorderzijlvest Verkiezingsprogramma 2015 Waterbeheer voor de Toekomst Inleiding Water Natuurlijk is in 2008 opgericht door de grote landelijke natuur- en recreatieorganisaties om de groene

Nadere informatie

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor?

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water, gezuiverd afvalwater en stevige dijken. De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water,

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt

Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Vragen en antwoorden Aanpak Agniesebuurt Waarom aan de slag in de Agniesebuurt? Oude stadswijken zoals de Agniesebuurt, die dichtbebouwd zijn met veel verharding en weinig open water en groen, zijn kwetsbaar

Nadere informatie

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN INLEIDING Foto: Timo Tijhof, Creative Commons OP PEIL BRENGEN Voor iedereen is het belangrijk dat er genoeg schoon water

Nadere informatie

Water Natuurlijk: Voor toekomstgericht waterbeheer in Vallei en Veluwe

Water Natuurlijk: Voor toekomstgericht waterbeheer in Vallei en Veluwe Water Natuurlijk: Voor toekomstgericht waterbeheer in Vallei en Veluwe Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk voor Waterschap Vallei en Veluwe Water Natuurlijk is een bijzondere waterschapspartij. We hebben

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA WATER NATUURLIJK ZEELAND 2019

VERKIEZINGSPROGRAMMA WATER NATUURLIJK ZEELAND 2019 VERKIEZINGSPROGRAMMA WATER NATUURLIJK ZEELAND 2019 Een woord vooraf In maart 2019 kunt u weer stemmen voor het Algemeen Bestuur van het Waterschap Scheldestromen. Eén van de partijen die meedoet aan de

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Schieland en de Krimpenerwaard

Verkiezingsprogramma CDA Schieland en de Krimpenerwaard Verkiezingsprogramma CDA Schieland en de Krimpenerwaard 2015-2019 Inleiding Samen leven met water, want zonder water geen samenleving. Water is essentieel voor leven. Voor inwoners en ondernemers, maar

Nadere informatie

Programma Water en klimaatveranderingen

Programma Water en klimaatveranderingen Programma Water en klimaatveranderingen Ger Renkens / Luuk Postmes 7 juni 2016 Doel Beschermen van de volksgezondheid en het milieu en het leveren van een bijdrage aan het in stand houden en verbeteren

Nadere informatie

Zeker in Schieland en de Krimpenerwaard.

Zeker in Schieland en de Krimpenerwaard. Zeker in Schieland en de Krimpenerwaard. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende

Nadere informatie

: Schoon en gezond water in Noord Nederland. Adviesnota 2007 Kaderrichtlijn Water/Water Beheer 21 e eeuw.

: Schoon en gezond water in Noord Nederland. Adviesnota 2007 Kaderrichtlijn Water/Water Beheer 21 e eeuw. Nummer Onderwerp : B-3.01.2008 : Schoon en gezond water in Noord Nederland. Adviesnota 2007 Kaderrichtlijn Water/Water Beheer 21 e eeuw. Korte inhoud : Voorgesteld wordt: 1. In te stemmen met de verwoorde

Nadere informatie

De lokale maat in waterbeheer

De lokale maat in waterbeheer De lokale maat in waterbeheer met lokale kennis en betrokkenheid Een praktisch waterschap voor iedereen! Tegen maatschappelijk zo laag mogelijke kosten Met een rechtvaardige waterschapsbelasting Duurzaam

Nadere informatie

HOOFDLIJNENPROGRAMMA WATER NATUURLIJK Op hoofdlijnen vastgesteld tijdens de ALV van 12 april 2014, Nederweert

HOOFDLIJNENPROGRAMMA WATER NATUURLIJK Op hoofdlijnen vastgesteld tijdens de ALV van 12 april 2014, Nederweert HOOFDLIJNENPROGRAMMA WATER NATUURLIJK Op hoofdlijnen vastgesteld tijdens de ALV van 12 april 2014, Nederweert Dit programma op hoofdlijnen is opgesteld voor leden en bestuurders van Water Natuurlijk. Het

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA

VERKIEZINGS PROGRAMMA VERKIEZINGS PROGRAMMA 5 WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2019-2022 1 VERKIEZINGSPROGRAMMA 2019-2022 Partijleden Samen werken aan water 1 Bert Philipsen Rutten 2 M.C. Slootman Espel 3 Ton Kempenaar Dronten 4 Martinus

Nadere informatie

Een sterk democratisch bestuur meer nodig dan ooit.

Een sterk democratisch bestuur meer nodig dan ooit. WATER IS VAN IEDEREEN Het programma van de PvdA voor de verkiezingen van het bestuur van Waterschap Noorderzijlvest 2015-2019 Een sterk democratisch bestuur meer nodig dan ooit. Binnen de PvdA is er altijd

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA WATER NATUURLIJK WATERSCHAP RIVIERENLAND

VERKIEZINGSPROGRAMMA WATER NATUURLIJK WATERSCHAP RIVIERENLAND VERKIEZINGSPROGRAMMA WATER NATUURLIJK WATERSCHAP RIVIERENLAND Water Natuurlijk werkt in het waterschapsbestuur van waterschap Rivierenland aan veilig, gezond en schoon water met aandacht voor de natuur,

Nadere informatie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Voorstellen Waterschap Hollandse Delta John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Waterschap Hollandse Delta Dynamiek in de Delta [2] Inhoud De taken van het waterschap De dynamiek in de tijd Een dynamische

Nadere informatie

PvdA VERKIEZINGSPROGRAMMA RIVIERENLAND

PvdA VERKIEZINGSPROGRAMMA RIVIERENLAND EEN SOCIAAL EN VEILIG RIVIERENLAND PvdA VERKIEZINGSPROGRAMMA RIVIERENLAND 2019-2023 Voorwoord We hebben een programma opgesteld Een sociaal en veilig rivierenland, waarbij wordt ingegaan op de specifieke

Nadere informatie

Antwoorden bij de casus wateroverlast

Antwoorden bij de casus wateroverlast Antwoorden bij de casus wateroverlast Antwoorden bij vraag 1: Nee, om het lokale probleem (6 bedrijven die lozen) op te lossen hoeft gemeente A niet iets op te nemen in haar omgevingsvisie. Door aanpassing

Nadere informatie

Water in gemeentelijke verkiezingsprogramma s

Water in gemeentelijke verkiezingsprogramma s Water inspiratiedocument in Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden Water in gemeentelijke verkiezingsprogramma s Schoon, gezond, aantrekkelijk water. Dat willen we allemaal: niet te veel en niet te weinig

Nadere informatie

Water in gemeentelijke verkiezingsprogramma s

Water in gemeentelijke verkiezingsprogramma s Water in gemeentelijke verkiezingsprogramma s Schoon, gezond, aantrekkelijk water. Dat willen we allemaal: niet te veel en niet te weinig én van goede kwaliteit. Water is bepalend voor de kwaliteit van

Nadere informatie

HOOFDLIJNENPROGRAMMA WATER NATUURLIJK 2014 / 2015

HOOFDLIJNENPROGRAMMA WATER NATUURLIJK 2014 / 2015 Inleiding HOOFDLIJNENPROGRAMMA WATER NATUURLIJK 2014 / 2015 Dit programma op hoofdlijnen is opgesteld voor leden en bestuurders van Water Natuurlijk. Het betreft de algemene landelijke uitgangspunten waar

Nadere informatie

Wat de waterschappen voor je doen.

Wat de waterschappen voor je doen. Niet bang voor water? Wat de waterschappen voor je doen. Katrina, New Orleans 1 Hoofdstuk 1 - Wat het waterschap voor je doet 1.1 Waterschap is functionele democratie met vier kerntaken Positie van de

Nadere informatie

EEN SOCIAAL EN VEILIG RIVIERENLAND

EEN SOCIAAL EN VEILIG RIVIERENLAND EEN SOCIAAL EN VEILIG RIVIERENLAND Voorwoord We hebben een programma opgesteld Een sociaal en veilig rivierenland, waarbij wordt ingegaan op de specifieke situatie voor het waterschap Rivierenland. Samen

Nadere informatie

Waterbeheer voor de toekomst Onderzoek naar positie van Rijnland en wensen van inwoners

Waterbeheer voor de toekomst Onderzoek naar positie van Rijnland en wensen van inwoners Onderzoek naar positie van Rijnland en wensen van inwoners Contents 1 Management Summary wat vinden de inwoners belangrijk? 2 4 3 Inhoudelijke taakinvulling 14 4 Bijlagen 24 Rol van Rijnland in de maatschappij

Nadere informatie

OP PEIL BRENGEN. Aan de slag!

OP PEIL BRENGEN. Aan de slag! OP PEIL BRENGEN De kwaliteit van het beheer van water en de bescherming tegen water, ze zijn vitaal voor ons land. Zeker in een waterrijke provincie als Fryslân, met een lange kustlijn, Waddeneilanden,

Nadere informatie

STUREN MET WATER. over draagvlak en draagkracht in de westelijke veenweiden

STUREN MET WATER. over draagvlak en draagkracht in de westelijke veenweiden STUREN MET WATER over draagvlak en draagkracht in de westelijke veenweiden STUREN MET WATER Het ontwerp Sturen met water van het Veenweide Innovatiecentrum Zegveld (VIC) zet in op actief, dynamisch grondwaterbeheer

Nadere informatie

Waterhuishouding bouwkavel Merwededijk, sectie F 4137, Gorinchem

Waterhuishouding bouwkavel Merwededijk, sectie F 4137, Gorinchem Waterhuishouding bouwkavel Merwededijk, sectie F 4137, Gorinchem Status: definitief Datum: 23 februari 2012 INHOUDSOPGAVE 1. Waterhuishouding... 3 1.1 Beleid Waterschap Rivierenland... 3 1.2 Veiligheid...

Nadere informatie

Duurzaam. Betaalbaar. Hou Van Natuur. Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk WATERSCHAP RIVIERENLAND

Duurzaam. Betaalbaar. Hou Van Natuur. Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk WATERSCHAP RIVIERENLAND Duurzaam Betaalbaar Hou Van Natuur Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk WATERSCHAP RIVIERENLAND 2019-2023 Plastic Soup surfer Merijn Tinga: Mijn stem gaat 20 maart naar Water Natuurlijk, omdat Water Natuurlijk

Nadere informatie

E u r o p e e s w a t e r b e l e i d N a t i o n a a l W a t e r b e l e i d

E u r o p e e s w a t e r b e l e i d N a t i o n a a l W a t e r b e l e i d B i j l a g e 1 : Beleidskader water Europees waterbeleid Kaderrichtlijn Water (KRW) De kaderrichtlijn Water richt zich op de bescherming van landoppervlaktewater, overgangswater, kustwater en grondwater.

Nadere informatie

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water Natuurvriendelijke oevers Droge voeten, schoon water VOOR WIE IS DEZE FOLDER BESTEMD? Deze folder is bestemd voor eigenaren van oevers die in aanmerking komen om hun oever natuurvriendelijk in te richten.

Nadere informatie

Inleiding. Belangrijke themas zijn voor ons : Duurzaamheid, samenwerking en betaalbaarheid. Het CDA HHSK wil:

Inleiding. Belangrijke themas zijn voor ons : Duurzaamheid, samenwerking en betaalbaarheid. Het CDA HHSK wil: Waterschapsverkiezing 2015. Waar staat het CDA voor? (Concept HHSK 12 september 2014.Bijdragen zijn hierin verwerkt) Inleiding Samen leven met water, want zonder water geen samenleving. Water is essentieel

Nadere informatie

ONDERZOEK DUURZAME WATERHUISHOUDING DE BOSRUITER SPRUNDEL

ONDERZOEK DUURZAME WATERHUISHOUDING DE BOSRUITER SPRUNDEL ONDERZOEK DUURZAME WATERHUISHOUDING DE BOSRUITER SPRUNDEL Inleiding Sinds 1 november 2003 is het wettelijk verplicht, in het kader van het Besluit Ruimtelijke Ordening, een watertoets te verrichten. In

Nadere informatie

leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren

leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren Schijndel leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren Schijndel leeft met water Door veranderende weersomstandigheden en toekomstige ontwikkelingen in de waterwetgeving, moet iedere gemeente een

Nadere informatie

Zeker in Rijnland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Rijnland

Zeker in Rijnland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Rijnland Zeker in Rijnland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Rijnland 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende delta. Al eeuwenlang is water onze

Nadere informatie

Groenblauwe netwerken voor duurzame en dynamische steden

Groenblauwe netwerken voor duurzame en dynamische steden Groenblauwe netwerken voor duurzame en dynamische steden 5 maart 2013 Hiltrud Pötz Toenemende Verstedelijking Uitdaging Klimaatverandering Vaker heftige neerslag Meer dagen met tropische temperaturen Langere

Nadere informatie

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3)

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3) Bouwlokalen INFRA Innovatie onder het maaiveld / renovatie van rioolstelsels Het riool in Veghel Jos Bongers Beleidsmedewerker water- en riolering Gemeente Veghel 21 juni 2006 Veghel in cijfers en beeld

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus 2014

Nieuwsbrief augustus 2014 Nieuwsbrief augustus 2014 Reeuwijkse Plassen schoner en mooier Het hoogheemraadschap van Rijnland neemt tot 2015 verschillende maatregelen die samen zorgen voor de verbetering van de waterkwaliteit en

Nadere informatie

Notitie. 1. Beleidskader Water

Notitie. 1. Beleidskader Water Notitie Ingenieursbureau Bezoekadres: Galvanistraat 15 Postadres: Postbus 6633 3002 AP Rotterdam Website: www.gw.rotterdam.nl Van: ir. A.H. Markus Kamer: 06.40 Europoint III Telefoon: (010) 4893361 Fax:

Nadere informatie

In de beslisnota wordt aan u gevraagd in te stemmen met de vastgestelde doelen en maatregelen.

In de beslisnota wordt aan u gevraagd in te stemmen met de vastgestelde doelen en maatregelen. Nummer Onderwerp : B-3.11.2008 : Beslisnota Kaderrichtlijn Water Korte inhoud : Water Beheer 21 e eeuw, 2008, Schoon en gezond water in Noord-Nederland 1. Implementatie Europese Kaderrichtlijn Water in

Nadere informatie

.boekeltuinen.nl www

.boekeltuinen.nl www www.boekeltuinen.nl TEGEL ERUIT, PLANTJE ERIN TIP Houd de tuin zo groen Barbara Bekhof mogelijk en minimaliseer de verharding. Arjen Grent 3 REGENTON Als je de regenpijp hebt afgekoppeld, kun je het regenwater

Nadere informatie

Beter omgaan met hemelwater

Beter omgaan met hemelwater Beter omgaan met hemelwater Informatie over het afkoppelen van het dakoppervlak Wat kunt u doen? Van alles eigenlijk. Een van de gemakkelijkste dingen die u gewoon thuis kunt doen, is de regenpijp doorzagen.

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk De Dommel

Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk De Dommel Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk De Dommel 2019-2023 Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk De Dommel 2019-2023 INHOUD 3 Water? Natuurlijk! 3 1 Waar het om gaat 4 2 Duurzaamheid 5 3 Wat is Water Natuurlijk?

Nadere informatie

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater Van regenton naar tuinbeek naar vijver of poel 11

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater Van regenton naar tuinbeek naar vijver of poel 11 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Bergen van water in de buurt 3 1.2 Schoon oppervlaktewater in de wijk 4 1.3 Wat u kunt doen 5 2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater 7 2.1 Van regenton 8 2.2 naar tuinbeek

Nadere informatie

WATER IS VAN IEDEREEN

WATER IS VAN IEDEREEN WATER IS VAN IEDEREEN Het programma van de PvdA voor de verkiezingen van het bestuur van Waterschap Hunze & Aa s 2015-2019 Vooraf Binnen de PvdA is er altijd verdeeld gereageerd op het voortbestaan van

Nadere informatie

10.1 10.0. Naar een nieuw 9.90. Schoonebeekerdiep 9.80 9.70. Denk mee, schets mee 9.60 9.50 9.40 9.30 9.20 9.10 9.00

10.1 10.0. Naar een nieuw 9.90. Schoonebeekerdiep 9.80 9.70. Denk mee, schets mee 9.60 9.50 9.40 9.30 9.20 9.10 9.00 Naar een nieuw Schoonebeekerdiep Denk mee, schets mee Waterschap Velt en Vecht wil graag een natuurlijker Schoonebeekerdiep dat meer water kan opvangen. Langs de beek blijft landbouw de belangrijkste bestemming.

Nadere informatie

TOPSURFLAND. 1. Waterschappen

TOPSURFLAND. 1. Waterschappen TOPSURFLAND Hieronder wordt beschreven wat de toegevoegde waarde is van Topsurf voor de samenleving en wat de effecten zijn van het gebruik van Topsurfland voor alle belanghebbenden. 1. Waterschappen De

Nadere informatie

Integraal Waterplan Haarlem. Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014

Integraal Waterplan Haarlem. Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014 Integraal Waterplan Haarlem Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014 Inhoud presentatie 1. Enkele begrippen 2. Waterplan Haarlem Aanleiding en doel Gerealiseerde maatregelen Actualisatie Geplande maatregelen

Nadere informatie

tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015

tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015 tuinweek 2015 Water(overlast) in de tuin Lara de Graaf Landschapsarchitect Groei & Bloei Houten 16 juni 2015 Voorstellen multifunctionele landbouw functieverandering landschappelijke inpassing gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

Een klimaatactieve wijk

Een klimaatactieve wijk Een klimaatactieve wijk 7 februari 2018 Hiltrud Pötz Totaal verhard Thema: Water Uitdaging Klimaatverandering: - meer neerslag in korte tijd, wateroverlast - langere periodes van droogte Oplossing Wijk

Nadere informatie

Zeker in Delfland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Delfland

Zeker in Delfland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Delfland Zeker in Delfland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Delfland 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende delta. Al eeuwenlang is water onze

Nadere informatie

Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen

Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen B i j l a g e 2 : G e l d e n d w a t e r b e l e i d Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen Inhoudsopgave Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen 1 Inhoudsopgave 1 1 Europees Waterbeleid

Nadere informatie

ANDERS. Waterschap Drents Overijsselse Delta WDODELTA VERKIEZINGSPROGRAMMA

ANDERS. Waterschap Drents Overijsselse Delta WDODELTA VERKIEZINGSPROGRAMMA ANDERS Waterschap Drents Overijsselse Delta 2019 2023 WDODELTA VERKIEZINGSPROGRAMMA ANDERS Waterschap Drents Overijsselse Delta WDODELTA 2019-2023 VERKIEZINGSPROGRAMMA Waterschap Drents Overijsselse Delta

Nadere informatie

Waterschap Groot Salland. In balans met water

Waterschap Groot Salland. In balans met water Waterschap Groot Salland In balans met water Verkiezingsprogramma 2015-2019 1. Inleiding Samen leven met water, want zonder water geen samenleving. Water is essentieel voor leven. Voor inwoners, ondernemers,

Nadere informatie

GEZONDHEID EN NIEUWE SANITATIE

GEZONDHEID EN NIEUWE SANITATIE GEZONDHEID EN NIEUWE SANITATIE Gezondheid meenemen in ontwerp en plannen Imke Leenen WAAROM AANDACHT HIERVOOR? Maatschappij is in beweging: Recreatie dichtbij/ water terug in de stad veranderend klimaat

Nadere informatie

Werken aan veilig en gezond water

Werken aan veilig en gezond water Werken aan veilig en gezond water Verkiezingsprogramma voor de Brabantse waterschappen 2015 1 1. Waardevol water in Brabant Veiligheid en gezond water zijn essentieel voor de kwaliteit van wonen, werken

Nadere informatie

Deltabeslissing Ruimtelijke adaptatie

Deltabeslissing Ruimtelijke adaptatie Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie Deltabeslissing Ruimtelijke adaptatie Het Deltaprogramma: een nieuwe aanpak Een goede kwaliteit van de leefomgeving is een basisvoorwaarde voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat

Nadere informatie

Ruimte voor water. in het rivierengebied

Ruimte voor water. in het rivierengebied Ruimte voor water in het rivierengebied Het rivierengebied bestaat bij de gratie van de grote rivieren met daarlangs de zich eindeloos voortslingerende dijken. Daartussen vruchtbare klei, groene weilanden

Nadere informatie

Opbouw. Het belang van natuurvriendelijke oevers. EU Kaderrichtlijn Water (KRW) Waterbeleid. Doel KRW voor oevers. EU Kaderrichtlijn Water Maatregelen

Opbouw. Het belang van natuurvriendelijke oevers. EU Kaderrichtlijn Water (KRW) Waterbeleid. Doel KRW voor oevers. EU Kaderrichtlijn Water Maatregelen Het belang van natuurvriendelijke oevers Christa Groshart Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard Opbouw Beleid en Maatregelen Verwachtingen Knelpunten KRW innovatie-onderzoek Waterbeleid Europese

Nadere informatie

Inrichtingsproject en proeftuin peilbeheer

Inrichtingsproject en proeftuin peilbeheer Inrichtingsproject en proeftuin peilbeheer Wat zijn effecten van een ander peil op: - veiligheid van de dijk en achterland - waterkwantiteit, waterkwaliteit, kwel en leefomgeving Hoe In- en uitlaat middels

Nadere informatie

UITGANGSPUNTEN NOTITIE. Plan: Algemene projectgegevens:

UITGANGSPUNTEN NOTITIE. Plan: Algemene projectgegevens: UITGANGSPUNTEN NOTITIE Plan: Algemene projectgegevens: Projectomschrijving: 8 woningen Holtenweg Vries Oppervlakte plangebied: 2185 m2 Toename verharding in plangebied: 400 m2 Kaartlagen geraakt: Ja Aanvrager

Nadere informatie

Waterbewuste gemeenschappen: van bereidheid naar daadwerkelijk handelen om eigen erf waterbestendig te maken.

Waterbewuste gemeenschappen: van bereidheid naar daadwerkelijk handelen om eigen erf waterbestendig te maken. Waterbewuste gemeenschappen: van bereidheid naar daadwerkelijk handelen om eigen erf waterbestendig te maken. Een klimaatbestendige stad vraagt inspanningen van iedereen, van waterschap tot particuliere

Nadere informatie

Klimaatverandering. Een brede maatschappelijke opgave. Kasper Spaan

Klimaatverandering. Een brede maatschappelijke opgave. Kasper Spaan Klimaatverandering Een brede maatschappelijke opgave Kasper Spaan Water governance 2015 1 Nationale overheid 10 Drinkwaterbedrijven 12 Provincieën 24 Waterschappen 393 Gemeenten Ruimtelijke adaptatie Gemeente

Nadere informatie

1. INLEIDING 1.1 ALGEMEEN. 1.2 DE WATERTOETS. NOTITIE

1. INLEIDING 1.1 ALGEMEEN. 1.2 DE WATERTOETS. NOTITIE NOTITIE Onderwerp : Waterparagraaf Opdrachtgever : Gemeente Nederweert Projectnummer : NDW-041-01 Projectomschrijving : Carpoolplaats Nederweert Opgesteld door : ing. R. Peeters Paraaf: Datum : 13 juli

Nadere informatie

ONTWERPEN MET AANDACHT VOOR GROENBLAUWE NETWERKEN

ONTWERPEN MET AANDACHT VOOR GROENBLAUWE NETWERKEN ONTWERPEN MET AANDACHT VOOR GROENBLAUWE NETWERKEN 28 oktober 2014 Hiltrud Pötz Toenemende verstedelijking en bevolkingskrimp Uitdaging Maatregel Klimaatverandering Sponswerking vergroten - Vaker heftige

Nadere informatie

Waterschap Hollandse Delta. dynamiek in de delta

Waterschap Hollandse Delta. dynamiek in de delta Waterschap Hollandse Delta dynamiek in de delta Inhoud De dynamiek in de tijd Een dynamische ruimte De opgaven nu en voor de toekomst Water besturen Functionele overheid Algemeen belang en specifiek belang

Nadere informatie

Het nieuw te realiseren plan Aan de Kasteeltuinen is ongeveer 1,75 hectare groot en biedt plek aan 34 woningen.

Het nieuw te realiseren plan Aan de Kasteeltuinen is ongeveer 1,75 hectare groot en biedt plek aan 34 woningen. NOTITIE Onderwerp : Waterparagraaf Opdrachtgever : Dibema Montfort B.V. Projectnummer : RDL-007-01 Projectomschrijving : Wonen Aan de Kasteeltuinen Opgesteld door : ing. R. Peeters Paraaf: Datum

Nadere informatie

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem Memo DM 1013497 Aan: Marktpartijen uitwerking plannen het Burgje, gemeente Bunnik Van: Beke Romp, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Datum: 13 januari 2016 Onderwerp: Notitie gebiedskenmerken (waterthema

Nadere informatie

CDA Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Verkiezingsprogramma

CDA Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Verkiezingsprogramma Om ons klimaat kun je niet heen! CDA Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Verkiezingsprogramma 2019-2023 Inleiding Verkiezingsprogramma CDA Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Nadere informatie

Duurzame watersystemen

Duurzame watersystemen TITEL VAN PRESENTATIE SUBTITEL VAN PRESENTATIE Maar water kost toch niets? Waterverbruik en klimaatverandering Infrastructuur Drinkwater Afvalwater Hemelwater Waterverbruik en klimaatverandering Drinkwater

Nadere informatie

Water (groep) Water algemeen (45)

Water (groep) Water algemeen (45) Water (groep) Water algemeen (45) Samen voor ons eigen ; er is onvoldoende samenwerking en interactie tussen gemeente, landeigenaren, bewoners en ondernemers om de kwaliteit van het drinkwater hoog te

Nadere informatie

Les 3 - Het waterschap

Les 3 - Het waterschap Les 3 - Het waterschap Inleiding Weet jij wat een waterschap is? Het is eigenlijk best een vreemd woord. Dat het over water gaat is wel duidelijk, maar wat is dan een schap Denk eens aan het woord maatschappij.

Nadere informatie

MEMO. Sweerts de Landasstraat 50 6814 DG Arnhem 026 35 23 125 arnhem@buro-sro.nl www.buro-sro.nl. - Gemeente Gemert-Bakel

MEMO. Sweerts de Landasstraat 50 6814 DG Arnhem 026 35 23 125 arnhem@buro-sro.nl www.buro-sro.nl. - Gemeente Gemert-Bakel MEMO Aan: - Gemeente Gemert-Bakel Van: - Buro SRO Datum: - 20-11-2012 Onderwerp: - Watermemo De Hoef 16 Gemert Sweerts de Landasstraat 50 6814 DG Arnhem 026 35 23 125 arnhem@buro-sro.nl www.buro-sro.nl

Nadere informatie

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nieuwe Hollandse Waterlinie Nota Ruimte budget 35 miljoen euro Planoppervlak 300 hectare Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Nieuwe Hollandse Waterlinie Stevige nieuwe ruggengraat voor de Linie De Nieuwe Hollandse

Nadere informatie

EEN SOCIAAL EN TOEKOMSTBESTENDIG WATERSCHAP. PvdA VERKIEZINGSPROGRAMMA WATERSCHAP RIJN EN IJSSEL

EEN SOCIAAL EN TOEKOMSTBESTENDIG WATERSCHAP. PvdA VERKIEZINGSPROGRAMMA WATERSCHAP RIJN EN IJSSEL EEN SOCIAAL EN TOEKOMSTBESTENDIG WATERSCHAP PvdA VERKIEZINGSPROGRAMMA WATERSCHAP RIJN EN IJSSEL 2019-2023 INHOUD Het Rijn en IJssel zorgt voor droge voeten, schoon water en voldoende water voor ruim 650.000

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA 2015 2019 SGP-ChristenUnie

VERKIEZINGSPROGRAMMA 2015 2019 SGP-ChristenUnie VERKIEZINGSPROGRAMMA 2015 2019 SGP-ChristenUnie Woord vooraf Water is onze vriend maar kan ook onze vijand zijn. Onze vriend als er voldoende van is, als het schoon en gezond is en voor verschillende doeleinden

Nadere informatie

Kees Steur Waterschap Zeeuwse Eilanden coördinator Waterkwaliteit en Milieu

Kees Steur Waterschap Zeeuwse Eilanden coördinator Waterkwaliteit en Milieu Implementatie Kaderrichtlijn Water (KRW) Kees Steur Waterschap Zeeuwse Eilanden coördinator Waterkwaliteit en Milieu 1 februari 2008 Inhoud Waterkwaliteit probleemstoffen bronnen Uitgangspunten en taakverdeling

Nadere informatie

5.2.2 Watersysteem. Handreiking duurzame ruimtelijke ontwikkeling versie 28102011 www.handreikingdro.nl 61. aan de orde.

5.2.2 Watersysteem. Handreiking duurzame ruimtelijke ontwikkeling versie 28102011 www.handreikingdro.nl 61. aan de orde. 5.2.2 Watersysteem Wat en waarom Duurzaam omgaan met het watersysteem is het zodanig beheren van dit systeem dat de ecologische en chemische kwaliteit van het water wordt beschermd en verbeterd en het

Nadere informatie

Samen veranderen Verkiezingsprogramma Lijst 5. Vrienden van de Berkel Verkiezingen Waterschap Rijn en IJssel

Samen veranderen Verkiezingsprogramma Lijst 5. Vrienden van de Berkel Verkiezingen Waterschap Rijn en IJssel Verkiezingsprogramma Lijst 5. Vrienden van de Berkel Verkiezingen Waterschap Rijn en IJssel 20 maart 2019 Water raakt ons allemaal Water raakt ons allemaal. U en wij zijn WRIJ.... 2 Bestuur en organisatie...

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) Nummer Onderwerp Hoogheemraadschap van Delfland.

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) Nummer Onderwerp Hoogheemraadschap van Delfland. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d.) 3 april 2012) Nummer 2644 Onderwerp Hoogheemraadschap van Delfland. Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller De

Nadere informatie

Bestuursrapportage 2014 waterschap Vechtstromen Versie 24 november 2015

Bestuursrapportage 2014 waterschap Vechtstromen Versie 24 november 2015 Bestuursrapportage 204 Vechtstromen Versie 24 november 205 Deze rapportage bevat een overzicht op hoofdlijnen van de voortgang van de uitvoering van het waterbeleid en dient als basis voor jaarlijks bestuurlijk

Nadere informatie

Mijn koeien moeten zo vroeg mogelijk in het voorjaar de wei in

Mijn koeien moeten zo vroeg mogelijk in het voorjaar de wei in 4 Mijn koeien moeten zo vroeg mogelijk in het voorjaar de wei in Het land mag niet te droog of te nat zijn Het hoogheemraadschap van Rijnland zorgt voor het juiste waterpeil 5 De taak Het hoogheemraadschap

Nadere informatie

Sterke dijken. veilig wonen en werken

Sterke dijken. veilig wonen en werken Sterke dijken veilig wonen en werken Bij mijn vaste rondje op de dijk viel mij weer op hoe bijzonder het eigenlijk is. Aan de ene kant de rivier, aan de andere kant ons dorp. Bij hoogwater is dat extra

Nadere informatie