Cursus KeyCreator. Oefening 3D: éénvleugelraam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cursus KeyCreator. Oefening 3D: éénvleugelraam"

Transcriptie

1 Cursus KeyCreator Oefening 3D: éénvleugelraam

2 Tekenen van een éénvleugel raam. Een eenvleugel raam tekenen kan via meerdere methodes. Een eerste methode is een constructie met de vleugel als een geheel, hetzelfde voor het kozijn. Een andere methode is die waarbij men alle delen afzonderlijk tekent, de verbindingen maakt zodanig dat men het raam volledig uit elkaar kan nemen. Volgende afmetingen worden gebruikt in het voorbeeld: Totale kader hoogte 120, totale kader breedte 60, houtsectie 8 x 5.8 gemaakt met zuani 3000 systeem. Geen alu waterprofiel. Methode 1: Zet het aanzicht op bovenaanzicht, constructievlak speelt nog geen rol (2D tekening) Teken een rechthoek met als afmetingen de houtsectie en plaats die op 0, 0, 0 Maak van deze rechthoek de juiste doorsnede van het vleugelprofiel. Verander het aanzicht naar isometrisch perspectief en stel het constructievlak op voor C- vlak. Wijzig eveneens de kleur.

3 Teken een rechthoek met de buitenmaten van de vleugel en zet die vast gelijk met de buitenhoek van de doorsnede. (maten vleugel= buitenmaat kader 7.8). Dit kan door het ankerpunt te plaatsen met snijpnt bovenaan en de voorste en linker zijlijn van de doorsnede te selecteren.

4 Teken nu een rechthoek die de buitenmaat van het kozijn weergeeft en doe dit met teken/ketting offset geef als maat 3.9 in, selecteer de kader en als richting naar buiten. Er staan nu twee kaders. De buitenste kader moet de dikte van de opdek achteruit geschoven worden. Doe dit met transformeer/verschilwaarde/verplaats met als maat 1.7, de kader staat nu achteruit. Plaats nu een tijdelijk constructievlak in het midden van een buitenlijn, maak hiervan het constructievlak en teken de doorsnede van het kozijn.

5 Nu moeten de beide doorsneden geextrudeerd worden via een pad, zijnde de bijhorende rechthoek, voor de vleugel de binnenste, voor de kader de buitenste. Nu is het raam klaar. Men kan nu verdere details aanbrengen zoals een waterneus, tabletsponning, Beslaggroef, scharnieren, handvat enz. Kozijn of kader: Aanbrengen van details: Voor het aanbrengen van sommige details is het nodig om de vleugel of het kozijn onzichtbaar te maken, dit kan gemakkelijk door de delen op een andere laag te plaatsen en ze daar uit te schakelen.

6 Open de lagentabel, maak nieuwe lagen aan of gebruik bestaande lagen. Verplaats het kozijn naar de laag kozijn en de vleugel naar de laag vleugel door wijzig attributen

7 en daarna kiest men lagen ramen en deuren/kozijn selecteer het kozijn en druk op ok. Men doet hetzelfde voor de vleugel. Indien nu in de lagentabel het vinkje bij zichtbaar wegnemen wordt het betreffende deel onzichtbaar. Op die manier kan men gemakkelijker werken. Tabletsponning. Een tabletsponning kan men op verschillende manieren aan brengen. Men kan een eenvoudiger manier toepassen via 3D /wijzig/trimmen/trimmen via een lijn Neem rechter aanzicht en rechter C- vlak teken aan de juiste hoek de lijnen die de sponning vormen via teken/evenwijdige trim de lijnen naar elkaar en verleng ze tot buiten de houtsectie.

8 Dan past men 3D/wijzig/trimmen solid/trim met curvenreeks toe, selecteer de solid, daarna de beide lijnen en drukt dan ok. De solid wordt voorzien van een sponning Bekledingsgroef.

9 De bekledingsgroef wordt aan twee of drie zijden aangebracht. De groeven maakt men met behulp van bovenstaande methode of door gebruik te maken van een tijdelijk constructievlak. Teken dit vlak ergens aan een zijkant, maak hiervan het constructievlak en teken hierop de vorm van de groef op de juiste plaats. Extrudeer deze volgens het pad, zijnde de zijkanten van het kozijn. Tekenen van het afwateringsgat.

10 Het afwateringgat (een of meerdere) in de onderregel van het kozijn wordt op volgende manier gemaakt. Veronderstel dat het gat gemaakt wordt met een lang gatboor van 8 en een lengte heeft van 25, de hoek tegenover de regel is 15, de afstand tussen de buitenkant en de groef binnenin is 17 plus speling, nemen we dus 20. Het gat heeft volgende vorm en kan getekend worden op verschillende manieren. Aan U de keuze. Stel aanzicht in op achterzijde en het constructievlak op achter C- vlak. Kleur naar keuze, maar liefst een niet gebruikte. We plaatsen deze tekening op zijn plaats volgens de breedte en op 55 van de onderkant van de regel. (teken aan de juiste zijde). Stel het aanzicht constructievlak op rechter C- vlak. Extrudeer naar binnen met de bovengegeven maat van 20 ( 3D/teken/extrudeer/vlak profiel) dus selecteer de tekening verander het aanzicht in isometrisch perspectief en geef als richting naar binnen. Extrudeer eveneens het voorvlak met 2 om gemakkelijker te werken.

11 3D/wijzig/wijzig solid zijden. Geef de maat in en selecteer de kopkant van de solid. Deze wordt nu verlengt. Volgende tekening geeft het resultaat weer. Het gat dat hier nog plat staat moet schuin komen te staan. Controleer of het constructievlak op rechter C- vlak, en het aanzicht op rechterzijde staat. Om het gat te roteren gebruiken we transformeer/roteer/verplaats, selecteer de voorstelling van het gat, druk ok, selecteer het punt aan de onderzijde van het gat en het kozijn, druk

12 oversln en geef als draaihoek -15 in en druk ok, het gat wordt nu 15 schuin gezet. Nu moet het gat nog in de regel komen. We doen dit door de voorstelling van het gat af te trekken van de regel met 3D/Booleaans/Booleaanse aftrek, selecteer eerst de regel en dan de voorstelling van het gat en druk ok Opmerkingen: Indien er meerder afvoergaten in de regel komen kan men best een tekenen zonder de Booleaanse bewerking,

13 deze kopiëren naar de andere plaatsen en pas daarna de Booleaanse bewerking uitvoeren. Vleugel : Aanbrengen van details: Bij de vleugel kunnen volgende details aangebracht worden, Beslaggroef, waterlijst en glaslatten Beslaggroef: Afhankelijk van de draairichting komt de beslaggroef aan een of meerder zijden. Het principe is hetzelfde. Belangrijk is zoals steeds het juiste aanzicht en het juiste constructievlak te gebruiken. De beslaggroef die men aanbrengt is voor een gewone raampomp, links of recht speelt geen rol. De groef is de standaardgroef.

14 Begin met het terug zichtbaar maken van de vleugel en onzichtbaar maken van het kozijn of kader met lagentabel/ zichtbaar of onzichtbaar (zie begin artikel.) Stel aanzicht op vooraanzicht en constructievlak op uit Druk icoon constructievlak, maar niet op de pijl en kies bovenaan CV uit Schakel eveneens het renderen uit zodanig dat de constructielijnen zichtbaar worden, dit om het kiezen van de juiste lijnen mogelijk te maken. Selecteer bovenaanzicht en boven C- vlak en teken ergens op het scherm de doorsnede van de beslaggroef. Langs de buitenzijde tekenen we de voorplaat 1.8 dikker en maken dat de vorm gesloten is. Plaats eveneens een punt op op gelijke hoogte van de voorlijn, dit punt dient om de doorsnede te plaatsen, het punt ligt midden op de dikte van de opdek. De plaats onder of is bepaald door de ligging van de opdek.

15 Plaats nu de doorsnede op de tekening van de vleugel zodanig dat het punt gelijk ligt met het midden van de buitenzijde van de opdek. Extrudeer nu de doorsnede via pad over de hoogte van de vleugel, pad is een lijn die de volledig hoogte aangeeft. Het gaat het best wanneer we het aanzicht op het passende zijaanzicht plaatsen.

16 Nu moet er weer de Booleaanse aftrek uitgevoerd worden om het profiel in de vleugel te krijgen. De buitenomtrek van de vleugel is nu klaar. De glaslatten tekenen in de vleugel doen men weer met een tijdelijk constructievlak. Kies voor isometrisch perspectief, plaats een tijdelijk constructievlak aan de binnenkant van de vleugelstijl, selecteer dit als constructievlak en teken hierop de doorsnede van de glaslat. Daarna extruderen met pad en als pad de binnenkant van de glassponning. Maak nu het kozijn terug zichtbaar via de lagentabel en het raam is klaar.

17 Het aanbrengen van het beslag wordt in een ander hoofdstuk behandeld.

Cursus KeyCreator. Oefening: tekenen van een dakkapel

Cursus KeyCreator. Oefening: tekenen van een dakkapel Cursus KeyCreator Oefening: tekenen van een dakkapel Tekenen van een dakkapel. Op een dak komen regelmatig dakkapellen voor die verschillende vormen kunnen hebben. In deze cursus ziet men hoe men een rechte

Nadere informatie

Basisbegrippen 3D-tekenen.

Basisbegrippen 3D-tekenen. Basisbegrippen 3D-tekenen. Vroeger was het begrip 3D-tekenen onbestaande en tekende men gewoon in perspectief wanneer er een dieptezicht nodig was. Normaal werd er enkel in 2D getekend, dus enkel de aanzichten.

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening: briefstaander

Cursus KeyCreator. Oefening: briefstaander Cursus KeyCreator Oefening: briefstaander Tekenen van een briefstaander in 3D. Hier gebruikt men functies uit 2D en ander uit 3D. Volgorde: Gebruik volgende instellingen: Aanzicht : bovenaanzicht Kleur:

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening 3D: klemspanner Deel 1: onderdelen tekenen

Cursus KeyCreator. Oefening 3D: klemspanner Deel 1: onderdelen tekenen Cursus KeyCreator Oefening 3D: klemspanner Deel 1: onderdelen tekenen Tekenen van een klemspanner. Het tekenen van de klemspanner is een oefening die in 3D gemaakt wordt met hulplijnen enz. in 2D De volledige

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening: tekenen van een Gebint

Cursus KeyCreator. Oefening: tekenen van een Gebint Cursus KeyCreator Oefening: tekenen van een Gebint Tekenen van een dakgebint. Om een dakgebint te tekenen gaat men weer uit van het reeds getekende dak. Men tekent een kort stuk van de vloer, de muren

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening: plat dak op koepel

Cursus KeyCreator. Oefening: plat dak op koepel Cursus KeyCreator Oefening: plat dak op koepel Tekenen van een plat dak op een koepel. In de voorgaande oefening heeft men gezien hoe men een rechte koepel tekent. Op deze koepel wordt nu een plat dak

Nadere informatie

Tekenen van geprofileerde uitsparingen.

Tekenen van geprofileerde uitsparingen. Tekenen van geprofileerde uitsparingen. Bij constructietekeningen komt het regelmatig voor dat er uitsparingen dienen gemaakt te worden die een bepaald profiel moeten volgen. Denken we maar aan de pen

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Tekenen van een ratel

Cursus KeyCreator. Tekenen van een ratel Cursus KeyCreator Tekenen van een ratel Maken van een ratel. Bij deze oefening gaat men gebruik maken van verschillende onderdelen van KeyCreator. Der tekening bestaat uit volgende onderdelen: Een blok

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening: reuzenrad in 3D

Cursus KeyCreator. Oefening: reuzenrad in 3D Cursus KeyCreator Oefening: reuzenrad in 3D Tekenen van een reuzenrad in 3D. Voorbereidende werken. Open de lagentabel en maak een hoofdlaag met naam reuzenrad en hierin vijf onderlagen met als namen steunen,

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening 3D: Spiltrap

Cursus KeyCreator. Oefening 3D: Spiltrap Cursus KeyCreator Oefening 3D: Spiltrap Tekenen van een spiltrap. Het tekenen van een spiltrap bestaat uit verschillende delen en bewerkingen. In het kort kan men zeggen dat volgende bewerkingen uitgevoerd

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening: rond dak op koepel

Cursus KeyCreator. Oefening: rond dak op koepel Cursus KeyCreator Oefening: rond dak op koepel Tekenen van een afgeronde koepel. Volgend op de tekening van de rechte koepel gebruik men dezelfde basistekening om een koepel te maken met een rond bovendeel.

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Tekenen van een binnendeur Met Panelen en profieltegenprofiel. GTI Beveren Cursus KeyCreator profieldeur blz 1 GKG

Cursus KeyCreator. Tekenen van een binnendeur Met Panelen en profieltegenprofiel. GTI Beveren Cursus KeyCreator profieldeur blz 1 GKG Cursus KeyCreator Tekenen van een binnendeur Met Panelen en profieltegenprofiel GTI Beveren Cursus KeyCreator profieldeur blz 1 GKG Maken van een binnendeur met profiel en tegenprofiel. Deze oefening delen

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Tekenen Brooddoos

Cursus KeyCreator. Tekenen Brooddoos Cursus KeyCreator Tekenen Brooddoos Afmetingen brooddoos. Tekenen van een brooddoos. Stel aanzicht in op bovenaanzicht en constructievlak op boven C- vlak kleur naar keuze met uitzondering van zwart 16

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening 16: briefstaander

Cursus KeyCreator. Oefening 16: briefstaander Cursus KeyCreator Oefening 16: briefstaander Tekenen van een briefstaander. Deel 1: Tekenen van de aanzichten in 2D Het is de bedoeling van deze tekening met de verschillende aanzichten te maken als een

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening: Zaagblad in 3D

Cursus KeyCreator. Oefening: Zaagblad in 3D Cursus KeyCreator Oefening: Zaagblad in 3D Afmetingen zaagblad Uitwerken zaagblad in 3D. Het uitwerken in 3D doet men in verschillende delen. Eerst het lichaam Dan de spaanholte Dan de tand. Als laatste

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening 3D: Keukenkast

Cursus KeyCreator. Oefening 3D: Keukenkast Cursus KeyCreator Oefening 3D: Keukenkast Tekenen van een keukenkast deel: corpus Oefening op verlengen, spiegelen, inpassen van entiteiten, verdikken enz. Deze oefening kan op verschillende manieren gemaakt

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Maken van pen en gatverbindingen in 3d. Deel 1 eenvoudige verbinding

Cursus KeyCreator. Maken van pen en gatverbindingen in 3d. Deel 1 eenvoudige verbinding Cursus KeyCreator Maken van pen en gatverbindingen in 3d. Deel 1 eenvoudige verbinding Maken van pen en gatverbindingen in 3D. Bij de volgende oefeningen worden de basis pen en gat verbindingen in 3D getekend.

Nadere informatie

Afmetingen Aanzicht zie basistekening 3 van 2D tekenen. Afmetingen van gleuf voor V- riem

Afmetingen Aanzicht zie basistekening 3 van 2D tekenen. Afmetingen van gleuf voor V- riem 2D naar Solid Afmetingen Aanzicht zie basistekening 3 van 2D tekenen Afmetingen van gleuf voor V- riem Veranderen van een 2D tekening naar een solid. Teken een 3D tekening van een aandrijfwiel vertrekkende

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Tekenen van een verdreven trap. GTI Beveren Houtafdeling Cursus KeyCreator Blz. 1 GKG

Cursus KeyCreator. Tekenen van een verdreven trap. GTI Beveren Houtafdeling Cursus KeyCreator Blz. 1 GKG Cursus KeyCreator Tekenen van een verdreven trap GTI Beveren Houtafdeling Cursus KeyCreator Blz. 1 GKG Tekenen van een verdreven trap. Gegevens: Totale hoogte = 1440 Totale lengte lange wang = 1620 Totale

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening 12: Perspectief in 2D

Cursus KeyCreator. Oefening 12: Perspectief in 2D Cursus KeyCreator Oefening 12: Perspectief in 2D Maken van een 2Dtekening in isometrisch perspectief. Methode 1: Belangrijk: teken zoveel mogelijk op de verschillende lagen. Zie onderaan. Bij deze oefening

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening 19: reuzenwiel

Cursus KeyCreator. Oefening 19: reuzenwiel Cursus KeyCreator Oefening 19: reuzenwiel Tekenen van een reuzenwiel. Het reuzenwiel bestaat uit drie delen: 1- het wiel 2- de spaken en regels 3- de steun 4- de zetels Het tekenen van deze op het eerste

Nadere informatie

Gebruik van constructievlakken.

Gebruik van constructievlakken. Gebruik van constructievlakken. 1- Standaard constructievlakken. Bij normaal gebruik heeft KeyCreator 8 verschillende constructievlakken die overeenkomen met de aanzichtvlakken. 1- Boven aanzicht = boven

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Basisoefening 8: veiligheidsbril

Cursus KeyCreator. Basisoefening 8: veiligheidsbril Cursus KeyCreator Basisoefening 8: veiligheidsbril Basisoefening 8. Afmetingen Tekenen van een veiligheidsbril. Controleer of het aanzicht op vooraanzicht staat. Begin met het tekenen van een rechthoek

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening 3D: Verdreven trap

Cursus KeyCreator. Oefening 3D: Verdreven trap Cursus KeyCreator Oefening 3D: Verdreven trap Tekenen van een verdreven trap. De methode voor het tekenen van een verdreven trap kan zowel gebruikt worden voor een scheluwe als voor een kwartdraaitrap.

Nadere informatie

Maken van een schroeflijn of helix.

Maken van een schroeflijn of helix. Maken van een schroeflijn of helix. Waar vroeger er slechts een methode bestond om een schroeflijn te tekenen, namelijk het een nurbs helix bezit KeyCreator nu de mogelijkheid om een schroeflijn of helix

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening 18: Regelplaat

Cursus KeyCreator. Oefening 18: Regelplaat Cursus KeyCreator Oefening 18: Regelplaat Afmetingen regelplaat Tekenen van een regelplaat. Deze oefening is een toepassing op bogen, cirkels, hoeken en voornamelijk trimmen. Om het overzichtelijk te houden

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening 13: Audiocassette

Cursus KeyCreator. Oefening 13: Audiocassette Cursus KeyCreator Oefening 13: Audiocassette Tekenen van een audiocassette Men dient hiervoor verschillende functies te gebruiken: - Tekenen van rechthoeken, lijnen en cirkels. - Trimmen, dubbeltrimmen

Nadere informatie

Gebruik van het programmadeel LAY- OUT.

Gebruik van het programmadeel LAY- OUT. Gebruik van het programmadeel LAY- OUT. Het programma lay-out wordt gebruikt om van onze tekening de verschillende aanzichten op een blad te tekenen zonder dat deze moeten hertekenen worden. Begin met

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening: tekenen van een zadeldak

Cursus KeyCreator. Oefening: tekenen van een zadeldak Cursus KeyCreator Oefening: tekenen van een zadeldak Tekenen van zadeldak in 3D. Het tekenen van een dak in 3D vereist vaardigheden die nieuw zijn. Werken met voorlopige tekeningen in 2D Werken met meerder

Nadere informatie

Werken met lagen en attributen.

Werken met lagen en attributen. Werken met lagen en attributen. 1- Instellen van de lagentabel. Roep de lagentabel op door te klikken het lagen icoon Bij de eerste keer zal de lagentabel in verkleinde vorm verschijnen. Vergroot deze

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Basisoefening 1:

Cursus KeyCreator. Basisoefening 1: Cursus KeyCreator Basisoefening 1: Tekening basisoefening 1 Tekenen Basisoefening 1. Om een inzicht te krijgen in het tekenen met KeyCreator 30 gaan we enkele basisoefeningen maken. Oefening 1A is een

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening 11: Zaagblad

Cursus KeyCreator. Oefening 11: Zaagblad Cursus KeyCreator Oefening 11: Zaagblad Afmetingen zaagblad Tekenen van een zaagblad. Alhoewel een zaagblad een eenvoudige tekening lijkt moet men op veel punten letten. Begin met het instellen van het

Nadere informatie

Tips en tricks nr. 50: teken een hoofd van een dier (monster).

Tips en tricks nr. 50: teken een hoofd van een dier (monster). Tips en tricks nr. 50: teken een hoofd van een dier (monster). Deze maand gaan we plezier maken als tegenpool voor de serieuze tekeningen die we normaal maken. We vergeten gemakkelijk dat we in KeyCreator

Nadere informatie

Tekenen van bogen. Cirkel- of rondboog. Segmentboog met gekende pijl. Korfboog met gekende overspanning. Korfboog met gekende overspanning en pijl

Tekenen van bogen. Cirkel- of rondboog. Segmentboog met gekende pijl. Korfboog met gekende overspanning. Korfboog met gekende overspanning en pijl Tekenen van bogen. Cirkel- of rondboog Segmentboog met gekende pijl Korfboog met gekende overspanning Korfboog met gekende overspanning en pijl Normale spitsboog Verhoogde of verlaagde spitsboog Tudorboog.

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening 3D: klemspanner Deel 2: montage van de onderdelen.

Cursus KeyCreator. Oefening 3D: klemspanner Deel 2: montage van de onderdelen. Cursus KeyCreator Oefening 3D: klemspanner Deel 2: montage van de onderdelen. Montage van een klemspanner. In deze gaat men de verschillende delen die in deel getekend zijn monteren zodanig dat een geheel

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening 14: Hekken

Cursus KeyCreator. Oefening 14: Hekken Cursus KeyCreator Oefening 14: Hekken Tekenen van een afsluithek. Hiervoor gebruikt men ook weer verschillende functies : - Tekenen van rechthoeken, lijnen en cirkels. - Trimmen, dubbeltrimmen van lijnen

Nadere informatie

Creëer oppervlakken.

Creëer oppervlakken. Creëer oppervlakken. Hiernaast het iconenblok dat de mogelijkheden tot het creëren van oppervlakte weergeeft. Bovenste rij iconen. Het eerste links bovengeeft de mogelijkheid weer op een oppervlak te maken

Nadere informatie

SolidWorks van 2D naar 3D

SolidWorks van 2D naar 3D SolidWorks van D naar D D D Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO) en Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) Voor gebruik met SolidWorks Educational Release 009-00 Initiatief: Jack van den Broek en

Nadere informatie

Bewaren, exporteren en importeren van bestanden.

Bewaren, exporteren en importeren van bestanden. Bewaren, exporteren en importeren van bestanden. Tekeningen bewaren Bestanden, zijn de tekeningen kan men in mappen bewaren zoals normaal in Window-toepassingen. Dit kan via: Het icoon bewaren, (het disketje)

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Basisoefening 4:

Cursus KeyCreator. Basisoefening 4: Cursus KeyCreator Basisoefening 4: Tekening basisoefening 4 Tekenen basisoefening 4. Te gebruiken functies: Teken: Rechthoek Evenwijdige lijnen Evenwijdige lijnen rekenfunctie van het programma Cirkels

Nadere informatie

Voorbeeld parameters voor hout Bekijken we onderstaand dubbel opendraaiend raam.

Voorbeeld parameters voor hout Bekijken we onderstaand dubbel opendraaiend raam. Voorbeeld parameters voor hout Bekijken we onderstaand dubbel opendraaiend raam. Technische kenmerken Afgewerkte breedte van het onderste kaderprofiel: 120 Afgewerkte breedte overige kaderprofielen 80

Nadere informatie

1. INLEIDING... 3 2. PERSPECTIEVEN... 4 3. PROJECTIEMETHODEN... 8 4. AANZICHTEN TEKENEN... 10 5. PERSPECTIEF TEKENEN... 14 6. BRONVERMELDING...

1. INLEIDING... 3 2. PERSPECTIEVEN... 4 3. PROJECTIEMETHODEN... 8 4. AANZICHTEN TEKENEN... 10 5. PERSPECTIEF TEKENEN... 14 6. BRONVERMELDING... 1. INLEIDING... 3 2. PERSPECTIEVEN... 4 3. PROJECTIEMETHODEN... 8 4. AANZICHTEN TEKENEN... 10 5. PERSPECTIEF TEKENEN... 14 6. BRONVERMELDING... 22 Leerplandoelstellingen Perspectieftekenen 9. De afgewerkte

Nadere informatie

Werken met primitieven deel 1.

Werken met primitieven deel 1. Werken met primitieven deel 1. Onder primitieven verstaat men lichamen met een elementaire vorm. Dit zijn bv. Kubussen, balken, cilinders, kegels, prima s, bollen, piramides en ringen. Deze lichamen kan

Nadere informatie

SOLID EDGE BASIS TRAINING

SOLID EDGE BASIS TRAINING 1.1 Revolved Protrusion commando 1. Revolved Protrusion. Revolved Protrusion werkt hetzelfde als een Protrusion, heeft alleen een omwentelingsas nodig om de hoekverdraaiing aan te geven. Maak de bewerking

Nadere informatie

SolidWorks tutorial 13-4 Opwindend

SolidWorks tutorial 13-4 Opwindend SolidWorks tutorial 13-4 Opwindend Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO) en Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) Voor gebruik met SolidWorks Educational Release 2010-2011 Initiatief: Jack van den

Nadere informatie

Gemodelleerde vorm omzetten tot BIM opening

Gemodelleerde vorm omzetten tot BIM opening Gemodelleerde vorm omzetten tot BIM opening In deze uitleg gaan we er vanuit dat u een kozijn vrij heeft gemodelleerd in 3D met lichamen/opgedikte polygonen. U kunt deze vorm slimmer maken zodat die automatisch

Nadere informatie

I Voor kunststof en houten draaikiepramen

I Voor kunststof en houten draaikiepramen Inzethor I Voor kunststof en houten draaikiepramen Eigenschappen: > Plaatsen zonder boren of schroeven > In verstek gezaagde hoeken > Flensdikte slechts 0,8 mm > Op maat gemaakt > Afwijkende vormen mogelijk

Nadere informatie

Ontwerp je eigen krant

Ontwerp je eigen krant Ontwerp je eigen krant 1. Maak een nieuw document van 800 px op 1200px met een resolutie van 72 ppi transparant 2. Voeg een nieuwe laag toe, vul deze met wit en noem deze laag kleur. Pagina 1 3. Geef je

Nadere informatie

WETENSCHAPPEN oefeningen perspectief LES 2. Tobias Labarque Rinus Roelofs Andrea Sollazzo

WETENSCHAPPEN oefeningen perspectief LES 2. Tobias Labarque Rinus Roelofs Andrea Sollazzo WETENSCHAPPEN oefeningen perspectief LES 2 Tobias Labarque Rinus Roelofs Andrea Sollazzo LES 2 Deel 1 - teken kikvorsperspectief van een eenvoudig volume in 2D Deel 2 - plaats de verschillende projectievlakken

Nadere informatie

OBJECTEN BEMATEN IN ISOMETRISCH ZICHT

OBJECTEN BEMATEN IN ISOMETRISCH ZICHT Aan de slag met Vectorworks - aanvulling maten in isometrie 1 OBJECTEN BEMATEN IN ISOMETRISCH ZICHT Vanaf Vectorworks 2009 plaats je zichtvensters op ontwerplagen. Die heb je nodig om maatlijnen in isometrische

Nadere informatie

http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/tron-grid/all-pages.html

http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/tron-grid/all-pages.html http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/tron-grid/all-pages.html Rooster Deze foto werd gebruikt in de hoogste resolutie. En dit is het einderesultaat: Het is heel belangrijk van

Nadere informatie

Inmeten. Kies uw type

Inmeten. Kies uw type Inmeten Opmerkingen: Houd bij het opmeten van de maten altijd rekening dat u dat doet vanuit het oogpunt dat u buiten staat en naar de veranda toekijkt. Dit is erg belangrijk in verband met of u links

Nadere informatie

Eenvoudige sneeuwman.

Eenvoudige sneeuwman. http://www.tutorial9.net/photoshop/design-a-simple-snowman-in-photoshop/ Eenvoudige sneeuwman Stap 1: Nieuw Document Grootte = 1000 x 1000 pixels, witte achtergrond. Stap 2: Hulplijnen plaatsen Linialen

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Deel 3: Tekeningen in 3D. Opgemaakt door Grard KG

Cursus KeyCreator. Deel 3: Tekeningen in 3D. Opgemaakt door Grard KG Cursus KeyCreator Deel 3: Tekeningen in 3D Opgemaakt door Grard KG December 2005 Cursus KeyCreator 3.0 en 4.5 Inhoudstafel: Deel 3 Basisoefeningen Koord- spanblokje 4 Drinkbeker 12 Briefstaander 25 Pen

Nadere informatie

Projectietekenen is een hulpmiddel om een beter en sneller inzicht te krijgen in een product.

Projectietekenen is een hulpmiddel om een beter en sneller inzicht te krijgen in een product. 1 Projectietekenen 1.1 Inleiding Projectietekenen is een hulpmiddel om een beter en sneller inzicht te krijgen in een product. Gebouwen, gevelelementen, kozijnen en betimmeringen zijn voorwerpen met een

Nadere informatie

Sketch-Up: Vogelhuisje (6)PACK versie 2.0

Sketch-Up: Vogelhuisje (6)PACK versie 2.0 PAGINA: 1 Opdracht 1 Sketch-Up VOGELHUISJE Vogelsoort Bodemmaat Hoogte invlieggat Doorsnede invlieggat t.o.v. bodem Huismus 150 x 150 mm 200 mm 32 mm Kauw 200 x 200 mm 400 mm 150 mm Boomkever 150 x 150

Nadere informatie

Paasachtergrond tekenen

Paasachtergrond tekenen http://psd.tutsplus.com/tutorials/drawing/super-cute-easter-wallpaper-illustration-tutorial/ Paasachtergrond tekenen Stap 1 Nieuw Photoshop document (Ctrl + N). De grootte is niet zo belangrijk, witte

Nadere informatie

Handleiding. HMB 4-seizoenen pui Samenstelling & montage

Handleiding. HMB 4-seizoenen pui Samenstelling & montage Handleiding HMB 4-seizoenen pui Samenstelling & montage Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 2. Opties 4-seizoenen pui 3 3. Rekenformule 5 4. Bewerking aan kozijn 8 5. Bewerking aan de twee buitenste deuren 11

Nadere informatie

Vensterraam met sneeuw - PP 2007 (+/- hetzelfde voor 2010)

Vensterraam met sneeuw - PP 2007 (+/- hetzelfde voor 2010) Vensterraam met sneeuw - PP 2007 (+/- hetzelfde voor 2010) Om dit kaartje te maken heb ik gebruik gemaakt van hulplijnen. Het kan ook zonder deze hulplijnen maar zorg er dan voor dat de ruitjes (rechthoekjes)

Nadere informatie

Uw eigen broedhok bouwt u zo

Uw eigen broedhok bouwt u zo 1 Zelf aan de slag Uw eigen broedhok bouwt u zo Dit hebt u nodig: spijkertjes schroeven 3,5 x 30 mm schroeven 3,5 x 10 mm 2 scharnieren 7 x 7 cm 2 eierkist-sluitingen 1 drukschakelaar met maakcontact elektriciteitsdraad

Nadere informatie

Russisch huis. Materiaal: (vliegtuig)triplex en MDF

Russisch huis. Materiaal: (vliegtuig)triplex en MDF ussisch huis ateriaal: (vliegtuig)triplex en ast 2 x bak bodem/bovenkant 450 x 350 x 6 mm () 2 x bak zijwand 350 x 150 x 12 mm () 1 x bak achterwand 426 x 150 x 12 mm () 1 x lade bodem 420 x 326 x 5 mm

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en een digitaal bestand.

Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en een digitaal bestand. Examen VMBO-BB 2010 gedurende 850 minuten bouwtechniek-timmeren CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en een digitaal bestand. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 2 woensdag 23 juni 09:00-10:30 uur BOUWTECHNIEK-TIMMEREN CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 52

Nadere informatie

Het huis van vertrouwen

Het huis van vertrouwen Het huis van vertrouwen Handleiding bij het kartonnen MODEL van IDGP. A. Het huis bestaat uit volgende onderdelen: 1. Grondvlak 2. Fundamenten: hoop liefde roeping 3. De bodem: lichaam 4. De binnenmuren:

Nadere informatie

inkijkexemplaar Ontwerp van de lamp Ontwerp

inkijkexemplaar Ontwerp van de lamp Ontwerp van de lamp. Communicatie via tekens. De Technische tekentaal.. Genormaliseerd papierformaat.. Letters en cijfers.. Tekengerei.. Stroomdiagram. De perspectieftekening 6.. Natuurlijk perspectief 6.. Isometrisch

Nadere informatie

NEW. METRIC standard(mm).ipt. Dit staat bij PART

NEW. METRIC standard(mm).ipt. Dit staat bij PART Sleutelhanger tekenen met Inventor Inventor is een professioneel 3D tekenprogramma. Hiermee kun je dus allerlei voorwerpen tekenen van een eenvoudige tafel tot de motoronderdelen van een vliegtuig. Vandaag

Nadere informatie

Inmeten van een woning Aan de hand van deze handleiding geven we een omschrijving hoe je een duidelijke schets kunt maken en uploaden.

Inmeten van een woning Aan de hand van deze handleiding geven we een omschrijving hoe je een duidelijke schets kunt maken en uploaden. Inmeten van een woning Aan de hand van deze handleiding geven we een omschrijving hoe je een duidelijke schets kunt maken en uploaden. Algemeen Teken de schets schaal 1:100 op een schetsformulier. Gebruik

Nadere informatie

Handleiding. Door: Jos Reuling. Project: Tandwielen. Datum: 10 maart 2010 (bewerking Henk Reuling, 04-02-2011)

Handleiding. Door: Jos Reuling. Project: Tandwielen. Datum: 10 maart 2010 (bewerking Henk Reuling, 04-02-2011) Handleiding Datum: 10 maart 2010 (bewerking Henk Reuling, 04-02-2011) Plaats: HAN, Ruitenberglaan 26, Arnhem, Lokaal B2.68 1 Open WolidWorks. Je krijgt het onderstaande scherm te zien. Open een nieuw document.

Nadere informatie

Zelf uw woning aanpassen

Zelf uw woning aanpassen Zelf uw woning aanpassen DAKRAAM Wilt u een dakraam aanbrengen op uw zolder, voor meer licht, ventilatie of uitzicht? Hier vindt u meer informatie over hoe u dat kunt aanpakken. Vraag eerst wel om toestemming

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde vmbo gl/tl I

Eindexamen wiskunde vmbo gl/tl I BEOORDELINGSMODEL Vraag Antwoord Scores BOSLOO maximumscore Rienk heeft ( 300 =) 605,6 (seconden) gelopen 3,8 Dit zijn 605 (seconden) maximumscore 4 Sibren loopt 3500 m 4 minuten en 5 seconden zijn 855

Nadere informatie

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! MATERIALEN 1 2 3 4 Kies een object waarvoor je een doosje wilt maken en bedenk van welk materiaal je het doosje wilt maken. Zorg dat je beide bij de hand hebt. (1) Om het

Nadere informatie

bouwtechniek-timmeren CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 4 A B X C D

bouwtechniek-timmeren CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 4 A B X C D bouwtechniek-timmeren SPE KB 2009 minitoets bij opdracht 4 variant c Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld

Nadere informatie

Schaakstukken les 3: Loper

Schaakstukken les 3: Loper Schaakstukken les 3: Loper In deze les We gaan nu de Loper voor het schaakspel maken. Ook hier is al weer het een en ander voorbereid. Het gaat erom enkele nieuwe technieken te leren. technieken Gebruik

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 V gedurende 890 minuten bouwtechniek-timmeren CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 11 opdrachten. Voor dit examen

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://psdtuts.com/tutorials/drawing/how-to-create-a-classic-guitar-from-scratch-in-photoshop/ Gitaar tekenen In deze les leer je een Klassieke Gitaar tekenen. Iedere vorm en effect wordt in Photoshop

Nadere informatie

Ontwerpen in extrusieprofielen

Ontwerpen in extrusieprofielen Ontwerpen in extrusieprofielen Infoblad Inleiding Veelal maakt een constructeur tijdens het ontwerpproces gebruik van profielen. Aluminium kent ten opzichte van veel andere materialen de mogelijkheid om

Nadere informatie

Meetinstructie Rolluik

Meetinstructie Rolluik Een goede voorbereiding! oud rekening met onderstaande punten voordat u een rolluik gaat bestellen. 1. oe wordt het rolluik geplaatst? U kunt kiezen voor: A Montage op de muur: kast en geleiders (TF) worden

Nadere informatie

Gelukkig zonnetje - bz 1

Gelukkig zonnetje - bz 1 http://vectips.com/tutorials/create-a-happy-sun-character/ Gelukkig zonnetje Deze oefening werd gemaakt en uitgelegd voor Adobe Illustrator CS4. Ik heb geprobeerd de oefening volledig te maken in Photoshop,

Nadere informatie

Start Word en sluit (of vink uit) zonodig het taakvenster Aan de slag

Start Word en sluit (of vink uit) zonodig het taakvenster Aan de slag 1. Algemeen Dit dictaat legt uit hoe een molentje in PowerPoint gemaakt wordt Gebruikt zijn Word 2003 en PowerPoint 2003, voor de versie 2000 is dit dictaat ook geschikt Handig Nederlandstalig boekje:

Nadere informatie

Extra opgaven Aanzichten, oppervlakte en inhoud

Extra opgaven Aanzichten, oppervlakte en inhoud Piramide (bewerking van opgave uit CE vmbo-gtl wis 2009-II) Hierboven is een piramide getekend. Het grondvlak ABC is een gelijkzijdige driehoek met zijden van 6,5 cm. De top T van de piramide ligt recht

Nadere informatie

Les: Egggplant (Ei-plant)

Les: Egggplant (Ei-plant) Anim8or lessen: Ei-plant (egg-plant) Blz 1 Les: Egggplant (Ei-plant) Een Ei-plant bouwen Deze les beschrijft hoe je een ei-plant maakt. Het gebruikt de techniek van blok-bouw, maar start met een vijfhoek,

Nadere informatie

SketchUp: 3D voor iedereen (/)

SketchUp: 3D voor iedereen (/) 1 DE CURSUS (/) SKETCHUP? (/SKETCHUP.HTML) INSTALLATIE (/INSTALLATIE.HTML) DE BASIS (/DE-BASIS.HTML) GEREEDSCHAPPEN (/GEREEDSCHAPPEN.HTML) GEAVANCEERD (/GEAVANCEERD.HTML) SketchUp: 3D voor iedereen (/)

Nadere informatie

Repoussé in Photoshop CS5

Repoussé in Photoshop CS5 http://abduzeedo.com/3d-type-repouss%c3%a9-photoshop-cs5-extended Repoussé in Photoshop CS5 Stap 1 Open Photoshop CS 5 Extended, nieuw bestand (1920 x 1200 px, 72dpi), typ je tekst met het horizontaal

Nadere informatie

3D-DIEREN MAAK DIEREN MET DE LASERSNIJDER. Ontwikkeld door

3D-DIEREN MAAK DIEREN MET DE LASERSNIJDER. Ontwikkeld door 3D-DIEREN MAAK DIEREN MET DE LASERSNIJDER TEKENING MAKEN 1 De kinderen gaan een tekening maken met een dikke donkere stift. Met dikke stiften vermijd je dunne lijnen die later in het proces lastig kunnen

Nadere informatie

Bouw je droomhuis met Sketchup. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/45673

Bouw je droomhuis met Sketchup. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/45673 Auteur Het Hooghuis Laatst gewijzigd Licentie Webadres 24 July 2013 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/45673 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

SketchUp L. 2.1 2D tekenen

SketchUp L. 2.1 2D tekenen 2.1 2D tekenen Inmiddels kunnen we ons zelf bewegen in SketchUp. De volgende stap is dat we wel iets in SketchUp moeten hebben om ons rond te bewegen. We moeten dus iets gaan tekenen. Voordat je ook maar

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Het printen van tov elkaar bewegende voorwerpen. Filmpje:

Het printen van tov elkaar bewegende voorwerpen. Filmpje: Het printen van tov elkaar bewegende voorwerpen. Filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=vumry2ucuok&feature=em-lbcastemail Hier de aangepaste verzie van het originele verhaal, te veel PLA verloren bij

Nadere informatie

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien...

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien... Inhoud werken met paden... 3 deel van een pad kopiëren... 3 pad aan beide kanten versmallen... 3 hoek van een ankerpunt aanpassen... 4 een gesloten pad maken... 5 inzoomen/uitzoomen... 6 groeperen... 7

Nadere informatie

Alu ceder tuinschuurtjes

Alu ceder tuinschuurtjes Alu ceder tuinschuurtjes OPBOUW INSTRUCTIE CEDER TUINHUISJE VOORWOORD Uw keuze voor dit tuinhuisje uit de ceder collectie is de juiste geweest. Een onderscheidend, onderhoudsvrij en eenvoudig op te bouwen

Nadere informatie

tekentaken [ TO ] technisch tekenen [ A ] BA VA RZA graa klas 1

tekentaken [ TO ] technisch tekenen [ A ] BA VA RZA graa klas 1 tekentaken [ TO ] technisch tekenen [ A ] BA VA RZA graa klas 1 Waaraan moet een technische tekening voldoen? Ontwerpers werken hun ideeën eerst uit in de vorm van schetsen. Schetsen is snel tekenen uit

Nadere informatie

Technieken Box Name and Color Editable Poly Edge Slice Plane Extrude. Klik op File - Reset. Klik op Create - Geometry - Standard Primitives - Box.

Technieken Box Name and Color Editable Poly Edge Slice Plane Extrude. Klik op File - Reset. Klik op Create - Geometry - Standard Primitives - Box. In deze les We gaan een boekenkast maken. Ook weer uit één stuk. Omdat hier de maten en de diktes van de wanden en de planken van belang zijn, doen we dat weer op een iets andere manier als het modelleren

Nadere informatie

Workshop 11. Geef in als Naam: Cdhoes Breedte: 12 cm Hoogte: 12 cm. Klik op OK

Workshop 11. Geef in als Naam: Cdhoes Breedte: 12 cm Hoogte: 12 cm. Klik op OK Workshop 11 MicDigital Werken met tekst. In deze workshop gaan we werken met tekst. Tekst kan gebruikt worden in Photoshop om een affiche te maken, een wenskaart, menu enz. Wij gaan een CD hoes maken met

Nadere informatie

ThermaSkirt gebruiksaanwijzing

ThermaSkirt gebruiksaanwijzing ThermaSkirt gebruiksaanwijzing Stap 1 Teken de buitenste lijnen van de gehele kamer Klik op Start of ga naar Bestand en klik vervolgens op Nieuw of Openen om het programma te starten. Door op Start of

Nadere informatie

Een vierkante appel. Om straks makkelijker de vorm te kunnen bepalen, ga je hiervoor eerst een hulpje maken.

Een vierkante appel. Om straks makkelijker de vorm te kunnen bepalen, ga je hiervoor eerst een hulpje maken. Een vierkante appel Open het document Appel. Zoals je ziet is deze foto al vrijstaand gemaakt. We gaan de appel vierkant maken met behulp van het filter Uitvloeien. Om straks makkelijker de vorm te kunnen

Nadere informatie

HET PLAATSEN VAN DUBBELE BEGLAZING :

HET PLAATSEN VAN DUBBELE BEGLAZING : HET PLAATSEN VAN DUBBELE BEGLAZING : Het plaatsen van dubbele beglazing moet voldoen aan bepaalde normen, zoals NEN3576 en NPR3577. Dit zijn normen ( eisen ) waarin precies omschreven wordt hoe dubbele

Nadere informatie

Werkblad Cabri Jr. Translaties

Werkblad Cabri Jr. Translaties Werkblad Cabri Jr. Translaties Doel Kennismaken met het begrip vector en het begrip translatie (verschuiving) en de eigenschappen van een figuur en het beeld daarvan bij een translatie. De vragen vooraf

Nadere informatie

Ruimtelijke projectie. Cirkels tekenen. Aanwijzingen bij het gebruik van dit PDF-bestand.

Ruimtelijke projectie. Cirkels tekenen. Aanwijzingen bij het gebruik van dit PDF-bestand. Inhoudsopgave Ruimtelijke projectie Blz. 1 Blz. 2 Blz. 3 Blz. 4 Wiskundige manier Axonometrie Isometrie Cirkels tekenen Ronde vormen Aanwijzingen bij het gebruik van dit PDF-bestand. Dit bestand bevat

Nadere informatie

Inhoudsopgave Element (0,5m x 0,8m)

Inhoudsopgave Element (0,5m x 0,8m) Pakketten: 18 / 20 / 100s Inhoudsopgave Element (0,5m x 0,8m) Inhoud van pakket:... 2 Voordat u begint:... 2 Stap 1. De staanders:... 3 Stap 1a. De linker staander samenstellen:... 3 Stap 1b. De rechter

Nadere informatie

1 e een anker op het onderbeen fig 5 2e anker op de voet

1 e een anker op het onderbeen fig 5 2e anker op de voet Anatomie Het enkelgewricht is een gecompliceerd geheel, vooral omdat het een aaneenschakeling van diverse gewrichten is, die op hun beurt weer noodzakelijk zijn om aan de voet zowel stabiliteit alsook

Nadere informatie