Wandelzoektocht door het Roosbeek van

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wandelzoektocht door het Roosbeek van 1914-1918"

Transcriptie

1 Wandelzoektocht door het Roosbeek van Welkom op onze wandelzoektocht die helemaal in het teken staat van de Eerste Wereldoorlog! De Eerste Wereldoorlog kwam, door de start van de 100-jarige herdenking vorig jaar, weer volop in de belangstelling te staan. De commerciële belangstelling zal mettertijd weer afnemen, maar ze leert ons wel dat de gebeurtenissen van toen tot op de dag van vandaag aangrijpende verhalen blijven opleveren. Verhalen die we nooit mogen vergeten. Want ooit was die oorlog zeer dichtbij. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd België tegen wil en dank onder de voet gelopen door het Duitse leger. Ook Roosbeek werd bezet gebied, zij het niet zonder slag of stoot. Op 18 en 19 augustus 1914 vonden er aan de Oude Vijvers te Boutersem gevechten plaats met een jammerlijke afloop voor tientallen Belgische soldaten.

2 Wat er precies gebeurd is, blijft tot op de dag van vandaag onbekend. Over het feitelijke verloop van de gevechten is niets teruggevonden. Maar aan de hand van officiële documenten uit het legerarchief heeft men een beeld kunnen schetsen van de achtergrond van de gebeurtenissen op die noodlottige 19 de augustus. Het was het 3 de Linieregiment, onder bevel van kolonel Decour, gekazerneerd te Oostende en Ieper, dat onmiddellijk na het uitbreken van de oorlog per trein werd overgebracht naar Tienen om er post te vatten op de Getelinie, een frontlijn langs de Gete. Terwijl het gros van de Belgische troepen zich op bevel van koning Albert I via Leuven en Mechelen terugtrekt in Antwerpen, leveren de achterhoeden van dit 3 de Linieregiment herhaaldelijk verbitterde en bloedige gevechten met de oprukkende Duitse troepen. Zo in Grimde en Sint-Margriet-Houtem nabij Tienen op 17 augustus 1914, en een dag later ook in Boutersem. Toen de Duitse overmacht in Grimde en Sint-Margriet- Houtem te groot bleek het eveneens daar gestationeerde 22 ste Linieregiment werd gehalveerd - kregen de nog overgebleven compagnieën Belgische soldaten rond de stad Tienen in de nacht van 18 op 19 augustus het bevel zich terug te trekken tot Leuven. Twee compagnieën van het 3 de Linieregiment ontvingen dit terugtrekkingsbevel niet (of te laat dit kan men niet meer achterhalen) en konden die noodlottige 19 de augustus Leuven niet meer bereiken. Ze strandden in Boutersem waar 21 onder hen, omsingeld door de Duitsers, aan de Oude Vijvers sneuvelden voor het vaderland. De Duitsers, geërgerd door het oponthoud, reageerden zich af op de burgerbevolking. Veel huizen en gebouwen in Roosbeek gingen in de vlammen op. Ook in de jaren van bezetting nadien, bleef Roosbeek niet gespaard van oorlogsellende. Tijdens onze wandelzoektocht zullen we je langs enkele bekende plekken leiden, evenwel met minder bekende verhalen uit Zo hopen we die afgrijselijke oorlog toch weer een beetje dichter bij uw en ons bed te brengen.

3 Bij het opstellen van deze zoektocht zijn we schatplichtig aan Freddy Stillaert, oud-voorzitter van het schoolbestuur van onze school, maar ook oprichter en bezieler van het gemeentelijk museum. Zijn gepassioneerde speurwerk naar wat er zich tijdens beide wereldoorlogen in onze gemeente heeft afgespeeld, heeft deze wandelzoektocht mogelijk gemaakt. Ook de heemkundige kring van Velpeleven Boutersem, die vele artikels over dit onderwerp heeft gepubliceerd op willen we bedanken. Last but not least, de Lubbeekse Legervrienden (LLV) die hier vandaag aanwezig zijn in onze school. Meer info over hen vind je op Dank jullie wel! Je bevindt je nu op de speelplaats van de Mozaïek. Vroeger was dit de meisjesschool. Tijdens WO I werd deze school ingericht als hospitaal. Op 5 augustus 1914, net na het uitbreken van de oorlog komen Belgische officieren de klassen schouwen. In geval van botsing met de vijand zou men er de gekwetsten onderbrengen. Vraag 1: Hoeveel klassen waren er op 5 augustus 1914 in de meisjesschool? Antwoord: a. 2 klassen b. 4 klassen c. 6 klassen Een dag later komen 150 aalmoezeniers en ziekenverplegers aan, vooral priesters en kloosterlingen. Zij zijn op zoek naar logies. De klassen worden ingericht als slaapplaats. Alle banken en lessenaars worden naar buiten gesleurd. De vier zusters moeten dag en nacht zorgen voor verse soep, koffie en boterhammen. Ze verzorgen ook de pijnlijke voeten van de soldaten en naaien honderden Rode Kruisbanden voor de ambulanciers. Vraag 2: Op welke bedden kon men in de klassen gewonde soldaten leggen? Antwoord: a. een inderhaast aangevoerd aantal ziekenhuisbedden b. veldbedden van het leger c. stro, de klassen werden tot in de kleinste hoek gevuld met stro

4 Op 15 augustus 1914 vluchten de zusters weg uit Roosbeek naar hun klooster in Deinze. Wanneer ze in november 1914 terugkeren is de school leeggeplunderd: huisraad, etenswaren en zelfs de kleding van de zusters is weg. Ruiten en deuren zijn stuk geslagen, landkaarten zijn gescheurd en hangen in de Lubbeeksestraat aan de muren van vernielde huizen. Ook alle schoolmeubelen zijn door de Duitsers in brand gestoken. Vergeet niet een kijkje te nemen in de turnzaal. Je vindt er de Lubbeekse Legervrienden met hun tentoonstelling. We verlaten de school langs de uitgang Valkenberg en begeven ons naar de Oude Baan. Rechts zien we het O.C.M.W. gebouw. Dit gebouw was vroeger ook een school. Vraag 3: Welke leerlingen gingen hier naar school? Deze school bestond uit twee klassen op het gelijkvloers. Rechts was de gevangenis en links van het gebouw stond een klein dodenhuis. Op de eerste verdieping van dit gebouw was het gemeentehuis gevestigd met daarin een lokaal voor de burgemeester, een lokaal voor de secretaris, de trouwzaal en een lokaal voor de politie. Wanneer de Duitsers op 18 augustus 1914 aankomen, steken ze het hele gebouw in brand. Alle boeken en meubelen van de school en van het gemeentehuis gaan in de vlammen op. Om die reden zijn er over het Roosbeek van voor 1914 weinig of geen documenten bewaard gebleven. Het zou nog tot in 1925 duren eer alles terug werd opgebouwd. In tussentijd kregen de leerlingen les in de kleuterklas van de meisjesschool en de kleuters verhuisden naar het klooster van de zusters (waar nu het Berenhuisje gevestigd is).

5 In dit gebouw bevindt zich nu het gemeentelijk museum, met heel wat artefacten en documentatie uit de beide wereldoorlogen. Het museum kan worden bezichtigd op afspraak, neem daarvoor contact op met Freddy Stillaert, maar speciaal voor deze gelegenheid is het ook vandaag open. Ga gerust binnen een kijkje nemen. Vraag 4: Welke graad heeft de soldaat aan de ingang van het museum? Vraag 5: René Havet was een inwoner van Kerkom en was tijdens WO 1 een politiek gevangene in Duitsland. Welk nummer kreeg hij in het concentratiekamp? Vraag 6: Deze drie voorwerpen vind je terug in het museum. Kan je van elk voorwerp zeggen wat het is?

6 We vervolgen onze weg richting steenweg. Een beetje verderop in de Oude Baan werd aan het begin van de oorlog een Belgisch soldatenkamp ingericht. Op de foto hieronder kan je dit zien. Vraag 7: Welke vervoersmiddelen werden tijdens WO 1 voor het eerst gebruikt voor oorlogsvoering? Antwoord: a. tanks b. paarden c. fietsen Steek de steenweg en de spoorweg over. Hier zie je een sober kapelletje op de splitsing van twee veldwegen in het Roosbeekse Kolemveld. Het is een monument voor de gefusilleerden van de gerechtelijke politie en weerstanders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn hier drie inspecteurs van de gerechtelijke politie brutaal terechtgesteld door de Duitsers (gefusilleerd). Vraag 8: Welke zijn de voornamen van de drie inspecteurs?

7 Hier is een zijsprong voor wie van een kleine uitdaging houdt! Opgepast deze route is niet toegankelijk voor buggy s en hoge hakken! Links van de kapel loopt een betonbaantje langs de spoorlijn. Volg dit baantje... Op 12 september 1914, tijdens de bezetting, probeert een Belgische compagnie wielrijders oftewel carabiniers cyclistes de spoorlijn te saboteren. De spoorlijn werd immers veelvuldig door de Duitsers gebruikt. De wielrijders komen uit de Zavelstraat en begeven zich, aan de overkant van de steenweg, naar het station van Roosbeek. De Wielrijders hebben zes ladingen van 18 kg springstof bij om een kleine brug op te blazen. Ze splitsen zich in twee groepen. Een eerste groep gaat naar het door vier Duitsers bewaakte station. Er ontstaat een vuurgevecht. De Belgen doden één Duitse soldaat. De andere drie Duitsers, totaal verrast, verdedigen zich nog even, maar vluchten dan weg over de spoorweg het bietenveld in. Intussen gaat de tweede groep wielrijders naar de brug onder de spoorweg. Even later ontploft de brug. Er wordt een bres van 8 meter geslagen en de spoorlijn is over een twintigtal meter onbruikbaar. Later die dag vinden burgers in het bietenveld achter het station nog een Duitse soldaat, gevaarlijk verwond tijdens zijn vluchtpoging. Ga op zoek naar de brug onder de spoorlijn. Vraag 9: Wat loopt er nu (en toen) door de brug onder de spoorlijn? Keer op je stappen terug, langs het kapelletje, over de spoorweg tot op de steenweg. Sla rechts af. Sla rechts de spoorwegstraat in en wandel tot aan de sporen. Destijds stond hier links een fabriek en rechts het station van Roosbeek.

8 Vraag 10: Op de foto hierboven zie je het oude station van Roosbeek. In welke richting kijkt de fotograaf? Tussen 6 en 18 augustus 1914 stond er op een zijspoor aan het station, links achter de fabriek (die je nu nog ziet staan), een hospitaaltrein gestationeerd. Wanneer er op 17 augustus zwaar gevochten wordt in Grimde bij Tienen en Sint-Margriet-Houtem, worden zwaargewonde soldaten met paard en kar, of per wagen, overgebracht om hier verzorgd te worden of te sterven. Zo worden er in die dagen ontelbare gewonde soldaten in deze trein verzorgd en voorzien van eten en drank. Later tijdens de bezetting wordt de spoorlijn tussen Tienen en Leuven zwaar bewaakt door de Duitsers. Deze lijn was zeer belangrijk voor de aanvoer van Duitse soldaten en hun munitie. Om de paar honderd meter stond er een Duitse wachtpost. Iets verder, richting Tienen, loopt de Kleinbeek onder de spoorweg door. Hier zie je ook de oude gebouwen van de fabriek van de familie Bruwier. Tijdens de oorlogsjaren was er veel schaarste. De Duitsers eisten alles op, van huizen en paarden tot werkkrachten en voedingsmiddelen. Kinderen kregen per dag maar één kom soep, soms met een stuk brood. In de fabriek van de familie Bruwier had men voorzichtigheidshalve - voor de oorlog 400 vaten van 100 liter in de grond gestopt zodat de Duitsers ze niet zouden vinden. Tijdens de bezetting werden de vaten opgegraven en op de zwarte markt verkocht. Van heinde en verre kwam men om zijn potje...? Vraag 11: Wat maakte men in deze fabriek? Antwoord: a. confituur b. honing c. stroop

9 We keren terug naar de steenweg en steken over aan de verkeerslichten ter hoogte van bakkerij Vandenbeck. We lopen de Lubbeeksestraat in. Rechts van ons zien we een kasteel. Dit is het kasteel van Peten. Vroeger kon je de voordeur vinden op het kerkplein. Het kasteel van Peten waarvan je hieronder de verwoeste voorgevel kan zien - werd tijdens de eerste wereldoorlog bewoond door de eigenaar. Aan de overkant (waar nu Kapsalon New Look is) stond de stoeterij van Peten. Hier kweekte men Brabantse trekpaarden. Achteraan (richting Pastorietuin) was er een bierbrouwerij. Toen de Duitsers op 18 augustus 1914 Roosbeek binnenvielen, staken ze het kasteel van Peten en al de bijgebouwen in brand. Pas in 1919 werd het opnieuw opgebouwd. De stoeterij werd dan aangebouwd aan het kasteel. Vraag 12: Aan de poort in het smeedijzeren hek kan je nu nog zien waar vroeger de voordeur was. Hoeveel ramen telde de voorgevel voor WO 1? Dakramen tellen we NIET mee. Wandel nu verder naar de kerk. Vraag 13: Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de kerktoren van de Sint-Annakerk in Roosbeek beschoten. Wat werd er vernield? Antwoord: a. de kerkklokken werden vernield b. de windhaan vloog met kanonskogels naar andere oorden c. het uurwerk werd van de toren geschoten

10 Achteraan in de kerk bevindt zich een bronzen plaat met de namen van de gesneuvelde soldaten van Roosbeek. Vraag 14a: Hoe heten de 2 soldaten en de kapitein die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog? Ook twee burgers, een vader en zoon, werden door de Duitsers doodgeschoten. Vraag 14b: Hoe heten deze twee burgers? We verlaten de kerk en maken een ommetje langs het kerkhof. Er liggen geen oud-strijders uit de Eerste Wereldoorlog. Maar, en dit is vraag 15: Hoeveel oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog liggen hier begraven? Verlaat het kerkhof langs het smalle paadje achter de apotheek, sla af naar rechts en wandel de Oude Baan in. Sla vervolgens links de Kasteelstraat in en wandel tot voorbij het kasteel van Roosbeek. Je kan nu het kasteel en de vijvers goed zien. Hieronder zie je hoe het er uitzag in 1914.

11 Ten tijde van WO 1 werd het kasteel van Roosbeek bewoond door Ridder Philip de Wouters de Bouchout en zijn gezin. Ridder Philip was ook de burgemeester van Roosbeek. Toen hij hoorde welke ravage de Duitsers uitrichtten, vluchtte hij met zijn gezin naar veiliger oorden. De Duitsers hielden hem nog net tegen. Ze plunderden het kasteel, verwoestten de wijnkelder en wierpen alle jachtwapens in de vijver. Ze schoten er ook twee Belgische soldaten dood. Deze soldaten werden eerst begraven in de tuin van het kasteel, maar later terug opgegraven en opnieuw begraven op een militair kerkhof. Vanuit de tuin van dit kasteel schoten de Duitsers ook een toren stuk. Vraag 16: Welke kerktoren schoten de Duitsers stuk vanuit dit kasteel? Antwoord: a. de kerktoren van de Sint-Annakerk in Roosbeek b. de toren van de Sint-Corneliuskapel in Breisem c. de toren van de Sint-Michielskerk in Butsel Wandel nu terug en sla rechtsaf de Moffelstraat in. Vervolg je weg links de Lubbeeksestraat in en keer terug naar de school. Hier eindigt onze wandelzoektocht. We hopen dat je ervan genoten hebt. Op de speelplaats van de school mag je je antwoordformulier afgeven aan het infostandje en kan je je volgestampte rantsoenkaart inruilen voor een kom soep met een stuk brood.

12

13 ANTWOORDFORMULIER Naam:. Vraag 1: a. 2 klassen b. 4 klassen c. 6 klassen Vraag 2: a. een inderhaast aangevoerd aantal ziekenhuisbedden b. veldbedden van het leger c. stro, de klassen werden tot in de kleinste hoek gevuld met stro Vraag 3: Vraag 4: Vraag 5: _ Vraag 6: Vraag 7: a. tanks b. paarden c. fietsen Vraag 8: Vraag 9: Vraag 10: a. Leuven b. Tienen Vraag 11: a. confituur b. Honing c. Stroop

14 Vraag 12: Vraag 13: a. de kerkklokken werden vernield b. de windhaan vloog met kanonskogels naar andere oorden c. het uurwerk werd van de toren geschoten Vraag 14a: Vraag 14b: Vraag 15: Vraag 16: a. de kerktoren van de Sint-Annakerk in Roosbeek b. de toren van de Sint-Corneliuskapel in Breisem c. de toren van de Sint-Michielskerk in Butsel Schiftingsvraag 1: Hoeveel huizen werden er in Roosbeek door de Duitsers afgebrand tijdens WO 1? Schiftingsvraag 2: De penningmeester van de ouderraad trok zijn legerbotinnen aan en liep het parcours van de wandeling in één ruk uit. Hoe lang deed hij hierover? uren, minuten en seconden Laat je adres hier achter. Drop het formulier in onze bus aan het infostandje en maak kans op een originele prijs.

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog DAD_02 Dadizele, voor de oorlog. De kinderen wachten op de tram. Overal in de streek liepen tramlijnen. Maar de tram maakte plaats voor de auto. Ook

Nadere informatie

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de stad in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat, de mensen staan allemaal op straat. De volgende

Nadere informatie

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog De kerk van Kachtem, toen alles nog rustig was. 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG GITS TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op vrijdag 31 juli 1914 staat Gits in rep en roer: de algemene mobilisatie wordt afgekondigd. Alle jongemannen die in aanmerking komen voor

Nadere informatie

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Het is oorlog! Het brandweerkorps wordt snel samengeroepen voor het gemeentehuis. De brandweermannen moeten de jongens gaan waarschuwen

Nadere informatie

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG STADEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Staden voor de oorlog STA_07 De Speyhoek in Staden, voor de oorlog. Iedereen komt naar buiten voor de fotograaf. Moeders met lange rokken en grote schorten, vaders

Nadere informatie

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OEKENE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog de kerk van Oekene voor de Eerste Wereldoorlog 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto

Nadere informatie

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG RUMBEKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog RUM_02 Koetsen en karren over de kasseien van de vooroorlogse Rumbeeksesteenweg. De straat loopt recht op de mooie, fiere kerktoren. 31 juli 1914:

Nadere informatie

Rotemstraat 14, 3545 Halen

Rotemstraat 14, 3545 Halen Rotemstraat 14, 3545 Halen Slag der Zilveren Helmen, 12 augustus 1914 Stel je een groot, sterk leger voor van duizenden Duitsers die optrokken vanuit Sint- Truiden, Borgloon en Hasselt richting Diest en

Nadere informatie

OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG OOSTNIEUWKERKE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog OOS_02 Oostnieuwkerke, zo n 100 jaar geleden. De mensen komen uit hun huizen om te kijken naar de fotograaf. 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31

Nadere informatie

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto s...

Nadere informatie

EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG EMELGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Iedereen komt op straat en praat erover. De jonge mannen worden opgeroepen

Nadere informatie

ROESELARE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

ROESELARE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG ROESELARE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Kort voor de oorlog RO_03 Zo zag de Grote Markt er uit, kort voor de oorlog. - Wat zie je links vooraan in beeld? *Tip: als je de foto van de website haalt, dan

Nadere informatie

INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de gemeente in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat. De volgende dag al moeten de dienstplichtigen

Nadere informatie

WERELDOORLOG I IN LONDERZEEL EN OMGEVING

WERELDOORLOG I IN LONDERZEEL EN OMGEVING WERELDOORLOG I IN LONDERZEEL EN OMGEVING Wandeltocht van 10 km langs 7 markante plaatsen in Londerzeel Wie het heeft over Wereldoorlog I (WO I), denkt automatisch aan de loopgraven in de Westhoek. Daar

Nadere informatie

LEMELERVELD TIJDENS WO2

LEMELERVELD TIJDENS WO2 LEMELERVELD TIJDENS WO2 ROUTE 4,5 km Ontdek tijdens deze route hoe Lemelerveld de tweede wereldoorlog beleefde. Werkgroep Doc. '39-'45 van de Historische Kring Dalfsen. 20 17 Lemelerveld tijdens WO2 4

Nadere informatie

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog LI_07 Er is veel volk op de dorpsplaats samengekomen en overal hangen vlaggen. Niemand is aan het werken. Het is waarschijnlijk zondag, en mooi

Nadere informatie

Mysterie De vluchtende keizer

Mysterie De vluchtende keizer Mysterie De vluchtende keizer De les in een oogopslag Onderwerp: Activiteit: Tijdsduur: Doelen: Beginsituatie: Voorbereiding: Vlucht Keizer Wilhelm naar Nederland Deze mysterie- activiteit is een goede

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

Wat een vreemde bromfiets!

Wat een vreemde bromfiets! Wat een vreemde bromfiets! Waarom rijden er nu geen paarden meer met karren? Reed er vroeger een tram in ons dorp?! Met die bus zou ik ook wel eens willen rijden! 1. Voetgangers baas! Opdracht Lees het

Nadere informatie

1914. 2014. Vertrekplaatsen: kerk Korbeek-Lo parking buurthuis (lees vanaf blz.2) kerk Lovenjoel parking (lees vanaf blz.6)

1914. 2014. Vertrekplaatsen: kerk Korbeek-Lo parking buurthuis (lees vanaf blz.2) kerk Lovenjoel parking (lees vanaf blz.6) F i et s ro u t e ko rb e e k. lo lov e n j o e l 1914. 2014 Vertrekplaatsen: kerk Korbeek-Lo parking buurthuis (lees vanaf blz.2) kerk Lovenjoel parking (lees vanaf blz.6) Een uitgave van de gemeente

Nadere informatie

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg

2 maart 1945. 2 maart 2016. Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg 2 maart 1945 2 maart 2016 Leerlingen groep 7 en 8 De Meeander Heelweg Er kwamen 4 Duitsers bij de Bark. Ze slaan piketten, voor het plaatsen van batterijen veldartillerie. Maar op die dag gingen de verzetsgroepen

Nadere informatie

Lesbrieven WOI. 100 jaar Groote Oorlog

Lesbrieven WOI. 100 jaar Groote Oorlog Lesbrieven WOI 100 jaar Groote Oorlog De Ginter gemeenten 1 Gistel 2 Oudenburg 3 Ichtegem 4 Torhout 5 Zedelgem 6 Koekelare 7 Kortemark 2 Kortemark tijdens de Eerste Wereldoorlog Kortemark vóór de oorlog

Nadere informatie

LANG LEVE RO DE LINIE? ME Opdrachtbladen VERBODEN KRINGEN

LANG LEVE RO DE LINIE? ME Opdrachtbladen VERBODEN KRINGEN LNG LEVE RO DE LINIE? ME Opdrachtbladen W Naam Groep Datum LNG LEVE Opdrachtblad Land onder water Opdracht 1 Lees het artikel Toen zou het hier onder water komen op bladzijde 2 van de krant en beantwoord

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

De gemeente/stad met het hoogst aantal gemiddelde stappen per dag wint. Ook de gemeenten op de tweede en derde plaats ontvangen een mooie prijs.

De gemeente/stad met het hoogst aantal gemiddelde stappen per dag wint. Ook de gemeenten op de tweede en derde plaats ontvangen een mooie prijs. Lichtervelde clasht! Het staat zwart op wit: we bewegen veel te weinig! Lichtervelde wil hier als Gezonde Gemeente iets aan doen. Ze gaat de strijd aan tegen Kortemark, Ledegem, Lendelede, Ieper, Poperinge

Nadere informatie

Fototentoonstelling WO I

Fototentoonstelling WO I Fototentoonstelling WO I gewone dieren, bijzondere situaties Ook op de kinderboerderij zijn we de herdenking van WO I niet vergeten. Hoe kan het ook anders, bij ons staat deze in het teken van de dieren.

Nadere informatie

Dorpswandeling Barneveld

Dorpswandeling Barneveld Dorpswandeling Barneveld Deze wandeling door het dorp Barneveld is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 12 jaar en hun begeleiders. U maakt kennis met de mooiste plekjes in en rond het

Nadere informatie

TOESPRAAK DOOR ANDY VANDEVELDE EERSTE SCHEPEN. Boekvoorstelling Weerklank van Bruno Buteneers. 7 maart 2014

TOESPRAAK DOOR ANDY VANDEVELDE EERSTE SCHEPEN. Boekvoorstelling Weerklank van Bruno Buteneers. 7 maart 2014 Andy Vandevelde Schepen van Openbare Werken, Begroting, Financiën, Ruimtelijke Ordening KABINET VAN DE SCHEPEN Gemeentehuis Linter Helen-Bosstraat 43 3350 Linter GSM: 0478 21 72 28 andy.vandevelde@skynet.be

Nadere informatie

HET DROOMMUSEUM VAN DRE

HET DROOMMUSEUM VAN DRE HET DROOMMUSEUM VAN DRE Beste leerling, Dit werkblad wil je iets langer bij bepaalde zaken in het museum laten stil staan. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet mag rondneuzen naar andere objecten,

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade

Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade WETENSWAARDIGHEDEN Startpunt: Museumplein. Hier kunt u uw auto parkeren. Duur: 45 tot 70 minuten. Heuvelachtig Niet geschikt voor mensen die moeilijk

Nadere informatie

Mariekerke tijdens de eerste wereldoorlog

Mariekerke tijdens de eerste wereldoorlog Mariekerke tijdens de eerste wereldoorlog Voor de oorlog Mariekerke is vooral een vissersdorp waar de inwoners hun brood verdienen door op de Schelde te gaan vissen. 4 augustus 1914 : ten oorlog! Mariekerke

Nadere informatie

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Kastelen De eerste kastelen De eerste kastelen werden tussen 800 en 1000 na Christus gebouwd. In die tijd maakten de Noormannen de kusten van Europa onveilig: ze plunderden dorpen en boerderijen. De mensen

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ DE TENTOONSTELLING TEGEN-STRIJD: DE GROOTE OORLOG IN HET LAND VAN DENDERMONDE

OPDRACHTEN BIJ DE TENTOONSTELLING TEGEN-STRIJD: DE GROOTE OORLOG IN HET LAND VAN DENDERMONDE OPDRACHTEN BIJ DE TENTOONSTELLING TEGEN-STRIJD: DE GROOTE OORLOG IN HET LAND VAN DENDERMONDE INLEIDING Op 17 augustus opende de tentoonstelling Tegen-Strijd, de beleving van de Groote Oorlog in het land

Nadere informatie

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk.

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk. Werkblad 7 Ω Oorlog en crisis Ω Les : De Eerste Wereldoorlog Het begin van de Eerste Wereldoorlog Rond 900 zijn er twee kampen in Europa. Rusland, Frankrijk en Groot- Brittannië aan de ene kant. Oostenrijk-

Nadere informatie

Naam: KASTELEN. Vraag 1a. Waarvoor moeten we onze huizen tegenwoordig beschermen? ... pagina 1 van 6

Naam: KASTELEN. Vraag 1a. Waarvoor moeten we onze huizen tegenwoordig beschermen? ... pagina 1 van 6 Naam: KASTELEN Heb jij je wel eens afgevraagd hoe je jouw huis zou verdedigen als anderen het probeerden te veroveren? Nou, vroeger dachten de mensen daarr dus echt wel over na. Ze bouwden hun huis zelfs

Nadere informatie

Princelijke Vierschaar

Princelijke Vierschaar Het huis beneden aan de trap aan de linkerkant was vroeger de herberg t Schaeck, het schepenhuis van de Princelijke Vierschaar. Deze Princelijke Vierschaar groepeerde enkele lenen in de omgeving en ressorteerde

Nadere informatie

Fotopresentatie bij lesmateriaal Herdenking 2019 Operatie Market Garden in Oss voor groep 6, 7 en 8

Fotopresentatie bij lesmateriaal Herdenking 2019 Operatie Market Garden in Oss voor groep 6, 7 en 8 Fotopresentatie bij lesmateriaal Herdenking 2019 Operatie Market Garden in Oss voor groep 6, 7 en 8 FOTO 1. 17 SEPTEMBER 1944: OPERATIE MARKET GARDEN IS BEGONNEN. ER KOMEN VEEL VLIEGTUIGEN OVER OSS, DIE

Nadere informatie

2 de graad lager onderwijs

2 de graad lager onderwijs 2 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

Fotozoektocht dorp. Jeugdkampen * Groepsverblijven * Sportkampen * Bezinningsdagen * Bos-, plattelands-,sport- en natuurklassen

Fotozoektocht dorp. Jeugdkampen * Groepsverblijven * Sportkampen * Bezinningsdagen * Bos-, plattelands-,sport- en natuurklassen Fotozoektocht dorp Jeugdkampen * Groepsverblijven * Sportkampen * Bezinningsdagen * Bos-, plattelands-,sport- en natuurklassen dit alles kan in zelfkook tot volpension De Bosgeus vzw Dranouterstraat 24

Nadere informatie

Waarom, is dan de vraag, is het dat wel waard???? Het is 9 mei 1940, de oostflank van Europa staat in brand.

Waarom, is dan de vraag, is het dat wel waard???? Het is 9 mei 1940, de oostflank van Europa staat in brand. St Jozefkapel, 19 maart 2017 Beste mensen, Ik vind het heel erg fijn dat ik vandaag samen met jullie naar deze bijzondere plek mocht lopen. Als 3 jarige nam mijn vader me mee als hij hielp om deze plaats

Nadere informatie

DIE VIJF DAGEN IN MEI

DIE VIJF DAGEN IN MEI DIE VIJF DAGEN IN MEI 1940 Op initiatief van Martin Lagestee maakte Lagestee Film BV in samenwerking met acht regionale omroepen en in coproductie met NTR en VPRO vijf documentaires met als onderwerp de

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

ROMMY S MONUMENTALE ZOEK- EN DOETOCHT

ROMMY S MONUMENTALE ZOEK- EN DOETOCHT ROMMY S MONUMENTALE ZOEK- EN DOETOCHT Hallo lieve bezoekers, Dienst Monumentenzorg en de kinderraad van Mechelen hebben de handen in elkaar geslagen en dagen jullie uit. Ontdek op vijf (meer mag uiteraard

Nadere informatie

3 de graad lager onderwijs

3 de graad lager onderwijs 3 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

Wandelzoektocht. Basisschool De Schommel georganiseerd door het oudercomité

Wandelzoektocht. Basisschool De Schommel georganiseerd door het oudercomité Wandelzoektocht Basisschool De Schommel georganiseerd door het oudercomité We willen jullie graag de omgeving van onze school laten verkennen. Daarom hebben we een wandel-zoektocht in elkaar gestoken over

Nadere informatie

LEVEN IN DE OORLOG LES 1. Het begin van de oorlog

LEVEN IN DE OORLOG LES 1. Het begin van de oorlog Wereldoorlogen en Holocaust LES 1 LEVEN IN DE OORLOG JE LEERT wat er in het begin van de Tweede Wereldoorlog gebeurt; wat er verandert in het dagelijks leven van de mensen; wat de mensen doen bij een luchtalarm.

Nadere informatie

Opdrachten bij Architectuurroute Uden

Opdrachten bij Architectuurroute Uden Op de vouwfolder staat de route aangegeven. Je loopt route A, die begint bij het Museum voor Religieuze Kunst. Bij enkele gebouwen op de route worden vragen gesteld. Deze vragen maak je in klad in dit

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

Voorleesverhaal. Het leven in een kasteel. Voorleesverhaal voor groep 1 t/m 4 van het basisonderwijs

Voorleesverhaal. Het leven in een kasteel. Voorleesverhaal voor groep 1 t/m 4 van het basisonderwijs Voorleesverhaal Het leven in een kasteel Voorleesverhaal voor groep 1 t/m 4 van het basisonderwijs Beste leerkracht, Kinderen vinden kastelen vaak heel spannend. En terecht, want een kasteel is meestal

Nadere informatie

1914 Duitse mariniers in Londerzeel

1914 Duitse mariniers in Londerzeel 1914 Duitse mariniers in Londerzeel door Louis De Bondt, Francis Hallemans en Louis De Boeck Op 20 augustus 1914 werd het niet verdedigde Brussel door de Duitsers bezet en nog dezelfde dag werden er door

Nadere informatie

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen Vuurstenen werktuigen steentijd [Stadsmuseum] L ang geleden zag de Achterhoek er heel anders uit dan tegenwoordig. Er waren uitgestrekte heidevelden, moerassen en veel bossen. Kortom, een ruig en onherbergzaam

Nadere informatie

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1 Achtergrond informatie voor docenten. D- Day betekend de eerste dag van een grote militaire operatie. In de Tweede Wereldoorlog viel dat op 6 juni 1944. Maar de inval van de Amerikanen in Afghanistan was

Nadere informatie

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart Muurtorens. Muurtorens

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart Muurtorens. Muurtorens Informatiekaart Muurtorens Muurtorens Zutphen is een bijzondere stad omdat er nog grote delen van de middeleeuwse stadsmuur overeind staan. In deze muur waren zware verdedigingstorens opgenomen. De torens

Nadere informatie

En dan gingen wij met de bus verder naar het kamp II bezoeken, gelukkig is dat maar korte duur, wij waren al moe van veel rondlopen.

En dan gingen wij met de bus verder naar het kamp II bezoeken, gelukkig is dat maar korte duur, wij waren al moe van veel rondlopen. En dan gingen wij met de bus verder naar het kamp II bezoeken, gelukkig is dat maar korte duur, wij waren al moe van veel rondlopen. Geschiedenis In het stadje Auschwitz (Pools: Oswiecim) ligt stille getuige

Nadere informatie

De Beeldbankquiz WESTHOEK verbeeldt - receptie

De Beeldbankquiz WESTHOEK verbeeldt - receptie De Beeldbankquiz Donderdag 13 maart 2014 - WESTHOEK verbeeldt - receptie Enkele afspraken 14 vragen Telkens 1 mogelijk antwoord 1 schiftingsvraag 'WESTHOEK verbeeldt'- receptie - 13 maart 2014 2 De Beeldbankquiz

Nadere informatie

Datum: Ons koningshuis. 1. Hoe heet onze huidige koning? 3. Hij volgde zijn broer na diens dood op. Hoe heette hij?

Datum: Ons koningshuis. 1. Hoe heet onze huidige koning? 3. Hij volgde zijn broer na diens dood op. Hoe heette hij? Ga naar deze website: www.monarchie.be Klik op de koninklijke familie. 1. Hoe heet onze huidige koning? 2. Hoe oud was hij toen zijn moeder, koningin Astrid, omkwam bij een auto-ongeluk? 3. Hij volgde

Nadere informatie

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot,

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot, 23g2.. passeerden vanmiddag veel bommenwerpers en jagers in oostelijke richting. Vanavond naar Simonse geweest. Toen ik terug naar huis ging en nog maar juist de poort uit was, hoorde ik opeens iets, alsof

Nadere informatie

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Inleiding We beginnen in de Zuidplaspolder op de kruising van de Ringvaartlaan en het fietspad dat omhooggaat naar de Gele Brug en het Oude Dorp. Bij het

Nadere informatie

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen Voor Fritz - 1 - - 2 - Over de Maas Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen Harrie Bloemen - 3 - - 4 - Harrie bij de resten van een ontplofte nevelwerper raket, lente 1946 in de achtertuin -

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Voorbeelden van draaiboeken

Voorbeelden van draaiboeken Praktische tips 2 Voorbeelden van draaiboeken 3 Voorbeeld uitnodiging herdenking 4 Voorbeeld uitnodiging overdracht 5 Voorbeeld welkomstwoord 5 Voorbeeld slotwoord 6 Gedichten Voorbeelden van draaiboeken

Nadere informatie

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Secretariaat/Documentatiecentrum: Bezoekerscentrum Rufferdinge Molenberg 4 3400 Landen Tel. 011 88 34 68 Fax 011 83 27 62 info@ghklanden.be www.ghklanden.be

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Vrijdag 13 april om 15.00 uur wordt op de begraafplaats aan de Kerkstraat in Waarland het graf van Piet Pater officieel bevestigd als oorlogsgraf.

Vrijdag 13 april om 15.00 uur wordt op de begraafplaats aan de Kerkstraat in Waarland het graf van Piet Pater officieel bevestigd als oorlogsgraf. Bevestiging oorlogsgraf Piet Pater Vrijdag 13 april om 15.00 uur wordt op de begraafplaats aan de Kerkstraat in Waarland het graf van Piet Pater officieel bevestigd als oorlogsgraf. Bij de ingang van de

Nadere informatie

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die bij dat hoofdstuk

Nadere informatie

LANG LEVE RO DE LINIE? ME. Docentenhandleiding VERBODEN KRINGEN

LANG LEVE RO DE LINIE? ME. Docentenhandleiding VERBODEN KRINGEN LNG LEVE RO DE LINIE? ME Docentenhandleiding W Lesdoelen LNG LEVE - Leerlingen kunnen beschrijven hoe de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de praktijk werkte vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. -

Nadere informatie

Registratie Mondelinge Geschiedenis Het leven van de bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog

Registratie Mondelinge Geschiedenis Het leven van de bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog Registratie Mondelinge Geschiedenis Het leven van de bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog IDENTIFICATIE GEÏNTERVIEWDE PERSOON Algemeen Naam: Adres: Telefoonnummer: E-mail: Bovenstaande gegevens niet

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

HERDENKING JOODS MONUMENT

HERDENKING JOODS MONUMENT HERDENKING JOODS MONUMENT Op vrijdag 9 maart zullen de leerlingen aanwezig zijn bij de herdenking van het Joods monument op het terrein van voormalig Groot Bronswijk. Tijdens deze herdenking zullen de

Nadere informatie

Autozoektocht n.a.v.jubileum Kring KBC Brugge 2017

Autozoektocht n.a.v.jubileum Kring KBC Brugge 2017 Autozoektocht n.a.v.jubileum Kring KBC Brugge 2017 Het parcours: De zoektocht staat niet alleen in het teken van 50 jaar Kring KBC Brugge maar ook in het teken van de 100-jarige herdenking van den Grooten

Nadere informatie

Daarachter bevindt zich het monument met het opschrift: Ter nagedachtenis van de in 1940-1945 voor het vaderland gevallenen.

Daarachter bevindt zich het monument met het opschrift: Ter nagedachtenis van de in 1940-1945 voor het vaderland gevallenen. ENKELE BESPIEGELINGEN BIJ HET OORLOGSMONUMENT TE WASSENAAR Op 4 mei vindt in ons land de nationale dodenherdenking plaats: Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen burgers en militairen

Nadere informatie

Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug

Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug Welkom Lied: Dank je voor dit warme licht (kaarsen worden aangestoken door Youri) 1. Eerste kaars, wat wil jij zeggen als je branden gaat? Zie jij in je mooiste

Nadere informatie

Veel leesplezier met deze brugklapper. DOOR DE DIRECTIE 1. BOSDAG VOOR A,B,C,D en K 2 PASSCHENDAELE MUSEUM 4. DRAMALES IN A en B 6

Veel leesplezier met deze brugklapper. DOOR DE DIRECTIE 1. BOSDAG VOOR A,B,C,D en K 2 PASSCHENDAELE MUSEUM 4. DRAMALES IN A en B 6 S C H O O L K R A N T B. O. D E B R U G BRUGKLAPPER DOOR DE DIRECTIE november 2014 Hallo, Grote werken in de Brug! De gang wordt in een frisse kleur geschilderd en ook de poorten schitteren in het groen.

Nadere informatie

KUNST IN DE aanklacht tegen de oorlog

KUNST IN DE aanklacht tegen de oorlog KUNST IN DE OORLOG Een aanklacht tegen de oorlog BEELD: TREUREND OUDERPAAR v Käthe Kollwitz v Eigen zoon: Peter v Begraafplaats: Vladslo (Duits kerkhof) v Oorlogsverdriet treft iedereen (vriend en vijand)

Nadere informatie

Geocache Jeugdraad Oudenaarde: locaties!

Geocache Jeugdraad Oudenaarde: locaties! Geocache Jeugdraad Oudenaarde: locaties 1. Kortrijkstraat (50 50.957', 3 35.373'). In de Kortrijkstraat was een Duitse schietstand gevestigd wat valt af te leiden uit luchtfoto s van het Britse leger.

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

In samenwerking met Het Spoorwegmuseum blij om jullie te mogen verwelkomen bij de Auti-Doe- Dag waar alles om de treinen draait.

In samenwerking met Het Spoorwegmuseum blij om jullie te mogen verwelkomen bij de Auti-Doe- Dag waar alles om de treinen draait. Voorbereidingskit Auti-Doe-Dag 2014 In samenwerking met Het Spoorwegmuseum blij om jullie te mogen verwelkomen bij de Auti-Doe- Dag waar alles om de treinen draait. Voor je ligt de voorbereidingskit voor

Nadere informatie

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 Opdrachten bij de film Naam Groep.. BEZETTING duur: ca. 15 minuten In de film zie je beelden van Hitler. Wie was hij? In welk jaar kwam Hitler aan de macht en welke plannen had

Nadere informatie

Stiekem over de grens

Stiekem over de grens Stiekem over de grens Kinderpuzzeltocht door Baarle De kinderpuzzeltocht Stiekem over de grens is gepubliceerd door VVV Baarle-Nassau-Hertog. Alle rechten zijn voorbehouden aan VVV Baarle-Nassau-Hertog.

Nadere informatie

Door welke oorzaak voelde Saul zich alleen en onbeschermd? En wat had hij vernomen?

Door welke oorzaak voelde Saul zich alleen en onbeschermd? En wat had hij vernomen? Dood van Saul en zijn zonen. Door welke oorzaak voelde Saul zich alleen en onbeschermd? En wat had hij vernomen? Zie 1 Samuel 30 en 31 Saul echter voelde zich alleen en onbeschermd, omdat God hem verlaten

Nadere informatie

stadsmagazine Harelbeke editie november 2014 Wereldoorlog I Poëziewedstrijd Storm op komst

stadsmagazine Harelbeke editie november 2014 Wereldoorlog I Poëziewedstrijd Storm op komst blad stadsmagazine Harelbeke editie november 2014 Wereldoorlog I Poëziewedstrijd Storm op komst Ook Harelbeke pakt in 2015 uit met een programma dat de Eerste Wereldoorlog herdenkt. Wat heeft Harelbeke

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET GRAVENSTEEN

MIJN BEZOEK AAN HET GRAVENSTEEN MIJN BEZOEK AAN HET GRAVENSTEEN WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het Gravensteen. Dit is een echte burcht in Gent. Veel kinderen vinden een bezoek aan het Gravensteen leuk. Deze bundel

Nadere informatie

mirjam prinsen Door de ogen van mijn moeder Oorlogsherinneringen van een Rotterdams meisje

mirjam prinsen Door de ogen van mijn moeder Oorlogsherinneringen van een Rotterdams meisje mirjam prinsen Door de ogen van Oorlogsherinneringen van een Rotterdams meisje mijn moeder Kom vanavond met verhalen hoe de oorlog is verdwenen en herhaal ze honderd malen, alle malen zal ik wenen Uit

Nadere informatie

Op de vlucht. Oorlogsverhalen uit Geluwe en Gooik. Frans Peetermans. Een uitgave van de Heemkundige Kring van Gooik

Op de vlucht. Oorlogsverhalen uit Geluwe en Gooik. Frans Peetermans. Een uitgave van de Heemkundige Kring van Gooik Op de vlucht Oorlogsverhalen uit Geluwe en Gooik Frans Peetermans Een uitgave van de Heemkundige Kring van Gooik Op de vlucht - Oorlogsverhalen uit Geluwe en Gooik Frans Peetermans Uitgave van de Heemkundige

Nadere informatie

PINKSTEREN DRIE: Bokkie kopen!

PINKSTEREN DRIE: Bokkie kopen! PINKSTEREN DRIE: Bokkie kopen! Met PINKSTEREN hebben we in Nederland altijd vrij! Er is een 1 e Pinksterdag, een 2 e Pinksterdag. En in Purmerend (en omgeving) hebben we zelfs een 3 e Pinksterdag. Op deze

Nadere informatie

Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts'

Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts' Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts' In de conflicten voor de Eerste Wereldoorlog speelden paarden een belangrijke rol. De cavalerie was tot dan het speerpunt van de legers. Maar vanaf 1914

Nadere informatie

In de voetsporen van Clara en Suzanne tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog! Kinderzoektocht doorheen Ruiselede

In de voetsporen van Clara en Suzanne tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog! Kinderzoektocht doorheen Ruiselede In de voetsporen van Clara en Suzanne tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog! Kinderzoektocht doorheen Ruiselede Tips voor volwassenen: Deze wandeling en zoektocht is gebaseerd op de informatie die terug

Nadere informatie

DORST IN DE OORLOGSJAREN.

DORST IN DE OORLOGSJAREN. DORST IN DE OORLOGSJAREN. De aanwezigheid van vliegveld Gilze-Rijen heeft voor de bewoners van Dorst de hele oorlog door steeds grote ongemakken en vele gevaren opgeleverd. Praktisch de hele oorlog waren

Nadere informatie

CNS basisschool Prins Floris, Catharinadaal 70, 6715 KD Ede 0318-621450

CNS basisschool Prins Floris, Catharinadaal 70, 6715 KD Ede 0318-621450 CNS basisschool Prins Floris, Catharinadaal 70, 6715 KD Ede 0318-621450 30 ste jaargang, nummer 13, 21 april 2016 Publicatie eveneens op onze website www.prinsfloris.cnsede.nl PRIKBORD Vooruitblik 22 april

Nadere informatie

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Secretariaat/Documentatiecentrum: Bezoekerscentrum Rufferdinge Molenberg 4 3400 Landen Tel. 011 88 34 68 Fax 011 83 27 62 info@ghklanden.be www.ghklanden.be

Nadere informatie

Spreekbeurt en werkstuk over. Ridders. Door: Oscar Zuethoff

Spreekbeurt en werkstuk over. Ridders. Door: Oscar Zuethoff Spreekbeurt en werkstuk over Ridders Door: Oscar Zuethoff Mei 2007 Inleiding Waarom houd ik een spreekbeurt over de ridders en de riddertijd? Toen ik klein was wilde ik altijd al een ridder zijn. Ik vind

Nadere informatie

Bevrijding van onze dorpen 1945

Bevrijding van onze dorpen 1945 Bevrijding van onze dorpen 1945 In een brief (mail) wisseling met Wessel Vochteloo, oud-inwoner van Oldeholtwolde (Ottersweg 9) kwam een heel bijzonder verhaal naar voren. Bij de bevrijding van Oldeholtpade,

Nadere informatie

Extra: Waarom hebben mensen paarden

Extra: Waarom hebben mensen paarden Extra: Waarom hebben mensen paarden In dit extra hoofdstuk leer je: Dat mensen paarden houden met een bepaald doel. Met welk doel mensen vroeger paarden hielden. Waarom mensen nu paarden hebben. Inleiding

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT

SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT Hey speurneus, leuk dat je meegaat op deze verrassende tocht door de stad. Met de vragen en opdrachtjes die je onderweg krijgt ontdek je allerlei dingen die je vast nog niet

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie