Woordje van de voorzitter

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Woordje van de voorzitter"

Transcriptie

1 Subscribe Share Past Issues Translate Nieuwsbrief EHBO Garderen Winter 2015/2016 View this in your browser Woordje van de voorzitter Het eind van het jaar kruipt dichterbij, de Kerstdagen en oud en nieuw staan voor de deur. Zo zit ook de eerste helft van het EHBO seizoen 2015/2016 er alweer op. We zijn gestart met een beginnersgroep van 6 personen en hebben we een cursus kinder EHBO met 13 personen afgerond. Gert van de Poll is een nieuwe kader bij onze vereniging en geeft nu de beginnerscursus en zal het seizoen van 2016/2017 van Marlies van Duijn overnemen. Marlies van Duijn heeft besloten te stoppen per 2016 omdat haar man een studie op HBO niveau gaan volgen en Marlies wil daarom 's avonds wat meer thuis zijn zodat haar man kan studeren. Marlies bedankt voor je inzet de afgelopen jaren en we hopen je weer eens terug te zien bij onze vereniging! Ook heeft zich een nieuw lid aangemeld en dat is Annelies de Koning. Annelies van harte welkom op de vereniging. Namens het bestuur wens ik iedereen hele fijne Kerstdagen en een gezond 2016! Ditty Koetsier Beste EHBO'ers, Ik heb twee aanvragen voor posten.

2 De eerste is het Binnentoernooi van UDEO Uddel op 15 januari Het is voor uur - ong uur. Locatie: Sporthal De Schier in Uddel. Hiervoor zijn 2 EHBO'ers nodig. Het tweede is de Molenloop op 16 januari De loop begint om uur en duurt tot +/ uur. De start is vanaf het voetbalveld van de Veluwse Boys. Hiervoor zijn 3 EHBO'ers nodig. Graag hoor ik van jullie! Groetjes, Gretha Opgeven via ehboboekje@gmail.com Geboortenieuws!!! Tips voor veilige feestdagen Tijdens de feestdagen gebeuren er veel ongelukken, onder andere door verbranding tijdens het gourmetten of fonduen. Uiteraard vind tijdens de jaarwisseling veel letsel plaats door verkeerd gebruik van vuurwerk Hieronder volgen enkele tips om de feestdagen veilig door te komen! *Komt er een echte kerstboom en gaat u versiering ophangen? Echt dennengroen is brandgevaarlijk, zeker wanneer het droog is. Gebruik geïmpregneerd kerstmateriaal. Een echte dennenboom kan in een pot met nat zand geplaatst worden. Een boom

3 zonder kluit water geven kan natuurlijk. Natuurlijk zorgt u ervoor dat de kerstboom op een brandveilige plek staat en niemand tegen de versieringen aanloopt. Gebruik een veilige verlengsnoer en rol deze helemaal af. Wanneer u het huis verlaat; kerstverlichting uit doen en stekker uit het stopcontact halen. Echte kaarsjes in de boom kan echt niet meer! *Laat u kaarsen of open haard branden? Zet kaarsen in een stevige onbrandbare houder op een vlakke, veilige plek. Kerststukjes zijn mooi, maar zonder kaarsen! Gebruik een vonkenscherm voor de open haard en zorg ervoor dat binnen 50 cm geen brandbare materialen zijn. Brand geen afvalhout Uiteraard is de schoorsteen dit jaar nog geveegd en is er voldoende ventilatie in uw woning. *Gaat u fonduen of gourmetten? Zorg dat het fondue- of gourmetstel niet op een brandbaar onderblad staat. Vul de afgekoelde brander nooit in de nabijheid van vuur. Zorg ervoor dat niemand over het snoer kan struikelen; Reik nooit over een fondue- of gourmetstel heen; Gebruik geen aardewerk pannen. Wanneer er toch brand uitbreekt en zelf blussen niet meer lukt! Blijf kalm. Waarschuw de overige bewoners. Vlucht volgens uw eigen vluchtplan. Houd ramen gesloten en sluit deuren achter u. Blijf dicht bij de grond. Bel na ontvluchting direct 112! Alle tips nog even op een rijtje!!! 1 Zet kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Gebruik geen kaarsenhouders die gemaakt zijn van plastic of ander makkelijk brandbare materialen. 2 Houd brandende kaarsen buiten bereik van kleine kinderen en huisdieren. 3 Houd brandende kaarsen weg van gordijnen en brandbare materialen zoals (papieren) versieringen. 4 Steek kaarsen in kerststukjes niet aan. Kerststukjes zijn over het algemeen zeer droog. 5 Zet brandende kaarsen nooit op lage tafeltjes. 6 Laat kinderen nooit alleen met kaarsen, ook niet even!

4 7 Plaats kaarsen niet in de buurt van de verwarming. Kaarsen worden week, buigen en vallen om. 8 Vul nooit warme spiritusbranders bij! Ook niet als u in plaats van spiritus, bioethanol, brandpasta of brandgel gebruikt. Deze vluchtige brandbare vloeistoffen ontvlammen gevaarlijk snel. 9 Gebruik geen spiritus / brandgel / bio-ethanol voor fonduestellen etc. Het gebruik kan levensgevaarlijke steekvlammen veroorzaken. Alternatief? Waxinelichtjes of denk aan steengrillen of gourmetten. Agressie training Donderdag 19 november hebben we veel geleerd op de thema avond die in het teken stond van agressie. De training werd gegeven door Dhr. Joep Dorren, die normaliter aan allerlei instanties agressietraining geeft maar nog nooit voor EHBO-ers had gestaan. Je zou je kunnen afvragen wat heeft een EHBO-er nou te maken met agressie. Evenals hupverleners zoals bijvoorbeeld de brandweer en ambulance broeders, kan een EHBOer ook te maken krijgen met agressie. Deze agressie ligt vaak ten grondslag aan overmatig gebruik van alcohol, al dan niet in combinatie met drugs e.d. Met een behoorlijke opkomst hebben we met veel belangstelling een zeer korte cursus omgang met agressie gevolgd. Dhr. Joep Dorren zei bij aanvang van de avond al dat een echte cursus normaliter veel langer duurt. Toch hebben we binnen twee uur heel wat kennis op kunnen doen, kennis die we tijdens de praktijk als EHBO-er of in het gewone dagelijks werk goed kunnen gebruiken. De meeste agressie, zo vertelde dhr. Joep Dorren, komt dikwijls na de tweede zin. Iemand zegt iets en er wordt meteen(2 e zin) agressief op gereageerd. Met andere

5 woorden, om erger te voorkomen, kies zorgvuldig je woorden als iemand je agressief benaderd. Vertel dat je wilt helpen als EHBO-er, tel tot tien, blijf rustig maar geef wel duidelijk aan wat je wel/ niet toelaat om iemand te helpen. Als degene je bijvoorbeeld blijft uitschelden geef dan aan dat je pas wilt helpen als er niet meer gescholden wordt. Loopt het toch uit de hand, trek je terug en bel eventueel de politie. Zoals gezegd hebben we in een notendop onderstaand vormen van agressie behandeld; Er bestaan verschillende vormen van agressie. Het helpt om deze te leren kennen en zodoende de juiste manier te vinden in de goede aanpak. Van de verschillende soorten agressie zijn de drie meest voorkomende: frustratie, instrumentele, en impulsieve agressie. Frustratie agressie Bij deze vorm gaat het vaak om opgestapelde frustratie en emoties die er plotseling uit kunnen komen. Frustratie agressie is vaak goed invoelbaar. Instrumentele agressie Hier gaat het vooral om manipulerend, eisend gedrag. Er is vaak sprake van het omdraaien van de rollen en het gaat onderhuids doorgaans over de vraag wie het voor het zeggen heeft. Over allerlei kwesties wordt een discussie aangegaan. Deze vorm van agressie heeft meestal veel impact op medewerkers en is ook niet goed invoelbaar. Impulsieve agressie Deze vorm zie je vaak in combinatie met middelengebruik (drank/drugs/medicatie) of als gevolg van neurologische of psychiatrische aandoeningen. Bij deze vorm is de onvoorspelbaarheid in handelen groot, doordat je niet goed kunt weten wat er precies in iemands hoofd omgaat. Ook hebben we met veel plezier genoten van het rollenspel van dhr. Joep Dorren waarbij Aart en Willem een mooie rol hebben vervuld. Omdat deze thema avond zo interessant was en de avond eigenlijk te kort was, is de kans groot dat we volgend seizoen deel 2 kunnen verwachten. Dhr. Joep Dorren had het erg leuk gevonden om voor een zo enthousiaste groep te staan en is graag bereid volgend jaar terug te komen. Barend van der Veen.

6 Traditionele erwtensoep van 24 Kitchen 500 g spliterwten 200 g ontbijtspek 2 varkenspoten of krabbetjes 1 prei 2 uien 3 aardappels 1 teentje knoflook 2 winterwortels 0.5 knolselderij 1 magere rookworst 0.25 bosje bladpeterselie roggebrood 100 g katenspek zout versgemalen peper Wel de spliterwten een nacht in ruim water. Erwtensoep Spoel de spliterwten en breng ze samen met 2 liter water, ontbijtspek en varkenspoten aan de kook. Eventueel schuim dat boven komt drijven verwijderen met een schuimspaan. Laat op laag vuur circa 10 minuten trekken. Halveer de prei in de lengte, spoel schoon onder de kraan en snijd de prei in halve ringen. Pel en snijd de uien in grove stukken. Schil en snijd de aardappels in blokjes. Pel en snijd de knoflook grof. Schil en snijd de wortels en knolselderij in blokjes Voeg de groente toe aan de soep. Laat de soep circa 1,5 uur rustig koken en roer af en toe goed door. Eventueel aanvullen met water.

7 Soep serveren Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing. Schep de varkenspoten en het spek uit de soep. Gooi de varkenspoten weg, snijd het spek fijn en roer door de soep. Breng op smaak met zout en peper. Pluk en hak de peterselie en roer de peterselie door de soep. Beleg de plakjes roggebrood met katenspek Snijd de rookworst in plakjes. Serveer de soep met de rookworst erin en het roggebrood ernaast. TIP: wil je knalgroene gladde soep, wacht dan met toevoegen van spek en rookworst. Gebruik een staafmixer om de soep te pureren nadat je de peterselie hebt toegevoegd. Een brandwond is een gedeeltelijke of een volledige beschadiging van de huid die wordt veroorzaakt door inwerking van warmte, een chemische stof of elektriciteit, gedurende een bepaalde tijd, boven een bepaalde kritische temperatuur. Acute hulp: Onthoud: blijf kalm en breng eerst uzelf in veiligheid. Stel het slachtoffer gerust. Handel volgens de eerste hulpregels. Bij twijfel over de behandeling neem altijd contact op met uw huisarts of bel 112. Eerste hulpregels 1. Koel de wond ± 10 minuten. (Bij voorkeur: lauw zacht stromend leidingwater). 2. Voorkom onderkoeling Koel alleen de wond!

8 3. Verwijder alleen de kleding die niet aan de wond kleeft. 4. Waarschuw een arts bij blaren, een aangetaste huid of elektrische en chemische verbrandingen. 5. Smeer niets op een brandwond. 6. Bedek de wond met steriel verband of een schone doek. 7. Geef het slachtoffer geen eten of drinken. 8. Vervoer het slachtoffer, indien mogelijk, zittend. Is er sprake van verbranding door vuur? 1. Niet rennen. Zuurstof wakkert de vlammen aan. 2. Doof de vlammen door over de grond te rollen. 3. Gebruik een (blus)deken of een ander stuk stevig, zwaar textiel. Doof de vlammen vanaf het gezicht richting de voeten, zodat de vlammen het gezicht niet bereiken. We hebben een mooie Facebookpagina voor iedereen die op de hoogte gehouden wil worden over het wel en wee van onze EHBO vereniging. Like dus snel onze Facebookpagina en houd deze goed in de gaten. Ik wil hier het een en ander op gaan publiceren en ook weer nieuwe cursussen op aan kondigen. Je mag je vrienden uiteraard ook uitnodigen om onze pagina leuk te vinden. Heb je iets voor de Facebookpagina stuur dit dan op naar Brandveilig Oud & Nieuw, zó bereidt u zich voor

9 Wat kun je zelf doen om het brandgevaar zoveel mogelijk te beperken? Als je zelf vuurwerk afsteekt moet je in ieder geval aan het volgende denken: Berg het vuurwerk op een veilige plaats op. Bij voorkeur niet in de woning, maar bewaar het bijvoorbeeld in de berging, garage of schuur. Vuurwerk bewaar je het best in een droge ruimte. Vochtigheid tast het ontstekingsmechanisme aan, met onvoorspelbare reacties bij het afsteken tot gevolg. Gebruik bijvoorbeeld een emmer of bak met deksel om vuurwerk in op te bergen. Zorg bij het afsteken dat vuurpijlen onbelemmerd de lucht in kunnen schieten. Zorg dat de lanceervoorziening stabiel in/op de grond staat. Ga bijvoorbeeld niet onder een boom of afdak staan. Zorg dat je voldoende afstand houdt tot brandbare materialen. Probeer ten minste 5 meter afstand hiervan te houden. Gooi geen vuurwerk in afvalbakken, (ondergrondse-)containers of kledingbollen en dergelijke. Verder kun je, ook als je zelf geen vuurwerk afsteekt, in ieder geval de volgende maatregelen nemen om brand te voorkomen of te beperken: Houd (dak-)ramen, deuren en bovenlichten gesloten. Probeer brandbare spullen op balkons zoveel mogelijk te verwijderen. Zorg dat er zo min mogelijk brandbare spullen achter de voordeur/brievenbus liggen. Plak zo nodig de brievenbussen dicht. Zet huisvuil- en papiercontainers binnen de erfafscheiding of indien mogelijk binnen in de berging of schuur.

10 Aan het bouwen/verbouwen: zet brandbare materialen binnen of dek ze goed af. Laat containers met brandbaar afval tijdig afvoeren. Zet auto, motor of scooter (indien mogelijk) in de garage. Zet een emmer water klaar voor noodgevallen (vorstvrij). Een brandblusser is natuurlijk ook goed. Wanneer je onveilige situaties ziet spreek daar dan de personen op aan. Misschien realiseren zij zich niet wat voor gevaar zij veroorzaken. Vandalisme kunt u uiteraard direct bij de politie melden door middel van de reguliere (nood)nummers. Aan het voorkomen van brand door vuurwerk kunnen wij allemaal meehelpen. Waardoor we niet alleen schade maar ook ernstig letsel kunnen voorkomen. Wild konijn in bruin bier Bereidingstijd: meer dan 1 uur Menugang: hoofdgerecht Ingrediënten 1 wild konijn panklaar en in stukken verdeeld, 100 g fijngesneden sjalotjes, 50 g fijngesneden knolselderij, 2 flesjes oud bruin bier, 2 blaadjes laurier, 4 jeneverbessen, 2 takjes tijm, 3 tenen knoflook ontveld, 3 dl wildfond, 4 el grove mosterd bij voorkeur Moutarde de Meaux, 50 g boter, zout, peper, aardappelzetmeel.

11 Voor de hutspot: 500 g wortel in blokjes van ± 1 cm³ gesneden, 500 g aardappel, in blokjes van ± 1 cm³ gesneden, 2 fijngesneden uien, 50 g boter, 700 ml gevogeltebouillon, 2 blaadjes laurier, 1 takje rozemarijn, zout en peper. Voor de gebakken peertjes: 3 stevige handperen, 50 g boter, 50 g suiker, 30 ml whisky. Bereiding Bestrooi de stukken konijn met peper en zout en stuif er wat bloem overheen. Verhit de boter in een afsluitbare braadpan en bak de stukken konijn hier goudbruin in. Neem het vlees uit de pan en houd het even apart. Laat vervolgens in dezelfde pan de sjalotjes, knolselderij, knoflook en kruiden aanzweten. Afblussen met het bier en de wildfond. Voeg de mosterd toe. Leg de stukken konijn in het kookvocht. Breng langzaam tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur, doe het deksel er op en plaats de pan in een voorverwarmde oven van 165ºC. Minstens 1½ uur laten doorgaren. Controleer het vlees op gaarheid door er met een mespunt in te prikken. Het moet gemakkelijk loslaten van het bot. Kook het stoofvocht in tot een kwart en zeef het. Doe er wat aardappelzetmeel bij totdat de saus licht gebonden is. Verwarm voor het opdienen de stukken konijn nog even in de saus. Voor de hutspot zweet u eerst de stukjes ui aan in de boter. Doe dan de andere ingrediënten erbij en kook het geheel op een zacht vuur gaar in de gevogeltebouillon. Controleer op smaak en doe er eventueel zout en peper bij. Schil de peren, snijd ze in kwarten, haal het klokhuis weg en snijd de parten dan nog eens overlangs in tweeën. Laat de boter lichtbruin bruisen in een steelpan met dikke bodem. Bak hier de stukjes peer in aan. Voeg de suiker toe en laat dit licht karameliseren. Blus het geheel af met de whisky. Nog even laten doorkoken totdat de peertjes met een stroperig en glanzend laagje zijn omhuld. Serveertip Schep midden op voorverwarmde borden een bergje hutspot. Rangschik de stukken konijn er op en omheen. Leg de stukjes peren er als een waaier omheen. Schep de saus over de borden. Bekroon het geheel met een uitgebakken stukje ontbijtspek. Dien op en zet de rest van de saus in een kom op tafel.

12 Wat stel je vast bij onderkoeling? Bij een beginnende onderkoeling Rillen Koude, bleke en droge huid De ademhaling gaat van hyperventilatie naar langzaam en oppervlakkig Vaak verwardheid, vermoeidheid en suffigheid Dalend bewustzijn Bij een diepe onderkoeling Slachtoffer stopt met rillen Dalend bewustzijn Verminderd reflexen Hartslag neemt af Spieren worden stijf Mogelijk blauwe lippen, oren, vingers en tenen Wat doe je bij onderkoeling? Bij een beginnende onderkoeling Breng het slachtoffer in een warmere omgeving Wikkel het slachtoffer in een (isolatie)deken inclusief het hoofd Voorkom verdere afkoeling, je mag iets warms (koffie, thee, enz) te drinken geven

13 Vraag zo nodig om professionele hulp Bij een diepe onderkoeling Direct (laten) bellen, volg instructies van de meldkamercentralist Voorkom verdere afkoeling, knip evt. natte kleding weg Voorkom onnodige bewegingen of verplaatsing van het slachtoffer: elke verdere beweging is schadelijk voor het slachtoffer Wikkel het slachtoffer in een voorverwarmde deken of (isolatie)deken inclusief het hoofd Geef niets te eten of te drinken Wat heb je nodig? Een (isolatie)deken Van het secretariaat Website en Facebookpagina We hebben een vernieuwde website gemaakt door Gretha van Essen. Alle wijzigingen komen op de site te staan, kijk daarom regelmatig even op Uiteraard krijgt iedereen persoonlijk bericht per mail of post bij wijzigingen. Ga naar onze Facebookpagina en klik op vind ik leuk! Opzeggen lidmaatschap Het lidmaatschap kan alleen schriftelijk per post of per opgezegd worden via het secretariaat. Het lidmaatschap loopt van 1 januari tot en met 31 december. Het adres is: secretariaat@ehbogarderen.nl Wijzigingen van gegevens Als er iets in de situatie verandert, zoals verhuizing, wijziging telefoonnummer/ adres geef dit dan door aan het secretariaat zodat dit verwerkt kan worden in de adresgegevens van de vereniging. Bijhouden van de gevolgde lessen Bij de koffie tafel ligt de presentielijst. Het is de bedoeling dat je zelf achter je naam een paraaf zet, dus geen kruisje meer.

14 Doe je dit niet dan wordt de les niet meegeteld, het is dus je eigen verantwoording. TIP Schrijf in je agenda of op een kalender de lessen op die je hebt gevolgd, zo kun je een misverstand voorkomen. Het geldig houden van je diploma Zorg dat je in twee jaar 12 lessen hebt gevolg waarvan 2 verbandleerlessen. Ook moet er per seizoen 1 reanimatieles gevolgd worden. Bij aanvang nieuw seizoen ontvangt iedereen een brief per mail met daarin vemeld hoeveel lessen je moet volgen/ gevolgd hebt en wanneer je diploma verlengd moet worden. Volg je via je werkgever een BHV en of een AED cursus, of werk je in de verpleging, dan kun je na inlevering van bewijs van deelname, die ondertekend is door de BHV/AED instructeur/hoofdverpleegkundige, ook 2 extra aantekeningen krijgen. Als je post dan krijg je per 2 keer posten 1 aantekening met een maxium van 2 aantekeningen per seizoen. Vergoeding EHBO door de verzekeraar Er zijn verzekeraars die een EHBO cursus vergoeden, je moet dan wel een aanvullende verzekering hebben. Dit kun je nalezen in de polis van je verzekeraar, tevens staat hierin wat de maximale vergoeding is per kalenderjaar. Kom je er niet uit dan kun je natuurlijk altijd je contactpersoon van je verzekering bellen om zo de informatie te verkrijgen die je hebben wilt. Vergoeding wordt verleend na overleg van een kopie van een bewijs van deelname (certificaat) evenals een kopie van de nota van de cursus of een kopie van giroof bankafschrift waarop het cursusbedrag vermeldt staat. Als men een nota wil hebben dan kun je die aanvragen bij de penningmeester Barend van der Veen: barend@harskamperdennen.nl Vragen en/of opmerkingen Hebben jullie vragen en/of opmerkingen over het bovenstaande of over andere gang van zaken dan hoor ik die graag. Je kunt contact opnemen met het secretariaat: secretariaat@ehbogarderen.nl

15 Vergoeding posten Voor het posten voor de vereniging kun je een vergoeding krijgen, dit is 2, - per uur en boven de 10 km mag je de reiskosten declareren, dit is 0,19 per kilometer. Hiervoor heb je een declaratie formulier nodig die je via het secretariaat kan krijgen. Facebook Website EHBO Garderen Secretariaat@ehbogarderen.nl Copyright 2014, EHBO Garderen. Alle rechten voorbehouden. De tekst uit deze mag niet gekopieerd, herschreven, gedistribueerd, opnieuw verspreid, overgedragen, weergegeven, gepubliceerd of uitgezonden, direct of indirect, in welk medium dan ook, zonder de schriftelijke toestemming van EHBO Garderen. unsubscribe from this list update subscription preferences

Brandveilig feestvieren. Tips voor een brandveilig feest

Brandveilig feestvieren. Tips voor een brandveilig feest Brandveilig feestvieren Tips voor een brandveilig feest Sta stil bij risico s op brand Elektrische verlichting Gebruik alleen goedgekeurde verlichting, bijvoorbeeld met KEMA-keur Controleer voor gebruik

Nadere informatie

Brandveilig feestvieren. Tips voor een brandveilig feest

Brandveilig feestvieren. Tips voor een brandveilig feest Brandveilig feestvieren Tips voor een brandveilig feest Sta stil bij risico s op brand Viert u binnenkort een feestje? Staat u dan eens stil bij de risico s op brand. Jaarlijks krijgt de brandweer duizenden

Nadere informatie

Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes

Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes 1 Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd (min): 15 Bereidingstijd (min): 55 4 kippenbouten 4.5 eetlepels Vloeibare boter 750 g voorgekookte krielaardappeltjes

Nadere informatie

Brandveilig feestvieren. Tips voor een brandveilig feest

Brandveilig feestvieren. Tips voor een brandveilig feest Brandveilig feestvieren Tips voor een brandveilig feest Sta stil bij risico s op brand Viert u binnenkort een feestje? Staat u dan eens stil bij de risico s op brand. Jaarlijks krijgt de brandweer duizenden

Nadere informatie

17 brandveiligheids. Brandveiligheid, ook tijdens feestelijke dagen! INFO

17 brandveiligheids. Brandveiligheid, ook tijdens feestelijke dagen! INFO 17 brandveiligheids INFO Brandveiligheid, ook tijdens feestelijke dagen! Meer informatie of andere folders uit deze serie? Ga naar de brandweer kazerne bij u in de buurt of kijk op www.brandweer.nl Ook

Nadere informatie

Eerste hulp hulp bij brandwonden

Eerste hulp hulp bij brandwonden Eerst water, water, de rest de komt rest later! ko Klik hier voor tips! Eerste hulp hulp bij brandwonden 1 Koel met met lauw water lauw water 5 Smeer niets op de 5 wond Smeer niets op 2 Koel alleen alleen

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zelfstandig wonen met zorg Maak de zorg brandveilig TIPS OM Brandveiligheid is een belangrijk

Nadere informatie

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Eerst water, de rest komt later! Voorkom brandwonden Er is maar één juist antwoord op de vraag hoe brandwonden kunnen worden voorkomen: wees alert en

Nadere informatie

Bruine bonen soep met Hollandse keukenstroop

Bruine bonen soep met Hollandse keukenstroop Bruine bonen soep met Hollandse keukenstroop 1 liter kippenbouillon 1 ui 1 prei 150 gram spekblokjes 1 el tomatenpuree ½ kilo bruine bonen Bereidingswijze: Snijd de ui en prei fijn. Bak de ui en prei in

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 12: december 2013

Nieuwsbrief nr. 12: december 2013 Nieuwsbrief nr. 12: december 2013 Geachte relatie, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van december 2013. Ik heb een aantal onderwerpen er voor u uitgelicht die nu actueel zijn: Eerste hulp bij verslikken

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zelfstandig wonen met zorg Brochure-IkMaakDeZorgBrandveilig_AB3-v3.indd 1 20-06-17 09:33 Maak

Nadere informatie

bospaddenstoelensoep

bospaddenstoelensoep bospaddenstoelensoep * VOORBEREIDEN (dag voor het kerstdiner): * Week de gedroogde paddenstoelen 15 minuten in water. * Snipper de ui en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in kleine

Nadere informatie

Gebakken snoekbaars met een crème van trompet de la mort. Snoekbaars schoonmaken en verdelen in gelijke stukken met de huid.

Gebakken snoekbaars met een crème van trompet de la mort. Snoekbaars schoonmaken en verdelen in gelijke stukken met de huid. Gebakken snoekbaars met een crème van trompet de la mort. Snoekbaars schoonmaken en verdelen in gelijke stukken met de huid. Ingrediënten voor de trompet saus. 3 dl vis fond 250 gram trompet de la mort

Nadere informatie

BGN Kerstmenu 2014. Voorgerecht Geroosterde witlof met peer en hazelnoten. Hoofdgerecht Varkenshaas met Ardennerham en rucola

BGN Kerstmenu 2014. Voorgerecht Geroosterde witlof met peer en hazelnoten. Hoofdgerecht Varkenshaas met Ardennerham en rucola BGN Kerstmenu 2014 Voorgerecht Geroosterde witlof met peer en hazelnoten Hoofdgerecht Varkenshaas met Ardennerham en rucola Bijgerecht Sperziebonen met tomaat Dessert Homemade bosvruchtenijs Met dank aan

Nadere informatie

Boursin-hapje met zalm

Boursin-hapje met zalm Boursin-hapje met zalm Ingrediënten (10 stuks): 2 plakjes gerookte zalm Verse Dille ¼ doosjes Boursin (kruidenkaas) plasticfolie : 1. Beleg de plakjes gerookte zalm heel dik met Boursin en verse dille.

Nadere informatie

Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes

Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes 1 Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd (min): 15 Bereidingstijd (min): 55 4 enkele kipfilets zout peper 1 ui Boter - Vloeibaar 1 glas witte wijn 0.5 blokje

Nadere informatie

Groene asperges met roodloof en cantharellen

Groene asperges met roodloof en cantharellen Groene asperges met roodloof en cantharellen o 3 stronkjes roodloof o 2 el. olijfolie o 200 gr. cantharellen of shii-take in stukken o ½ el. honing o 500 gr. heel kleine groene asperges (korenaren) of

Nadere informatie

8 personen. Het menu. Op de huid gebakken zeebaars met gemarineerde rodekool, knapperige walnoten en notenmayonaise ***

8 personen. Het menu. Op de huid gebakken zeebaars met gemarineerde rodekool, knapperige walnoten en notenmayonaise *** 8 personen Het menu Op de huid gebakken zeebaars met gemarineerde rodekool, knapperige walnoten en notenmayonaise *** Gebakken hertenbiefstuk gemarineerd in kaneel en mosterd met peer in honing, gebakken

Nadere informatie

Weekmenu 1. Maandag Toscaanse kapucijnerschotel* Kropsla Magere yoghurt met appel en kaneel

Weekmenu 1. Maandag Toscaanse kapucijnerschotel* Kropsla Magere yoghurt met appel en kaneel Weekmenu 1 Maandag Toscaanse kapucijnerschotel* Kropsla Magere yoghurt met appel en kaneel Dinsdag Vlaamse stooflappen* Gekookte aardappelen Sperziebonen Magere vanillevla Woensdag Heldere groentesoep

Nadere informatie

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel.

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Er staan recepten in die ik lekker vind, kijk maar eens! Deze recepten kunnen jullie zelf bakken/maken. Als je deze recepten wil maken duurt het minimaal 10

Nadere informatie

1. Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken.

1. Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken. Aardappelpuree : Ingrediënten 1 kg kruimige aardappels 150 ml melk 25 g boter nootmuskaat Aardappelpuree : Bereidingswijze 1. Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken. 2.

Nadere informatie

Koken; Geert Gerritsma

Koken; Geert Gerritsma Koken; Geert Gerritsma Menu Oktober 2017 Romige mosterdsoep met pittige chiabatta 1 ½ liter bouillon 2 stronken witlof 2 dunne prei 2 uien 25 gram margarine 4 aardappels 2 eetlepels bloem 25 gram margarine

Nadere informatie

Terrine van asperges met boeren ham.

Terrine van asperges met boeren ham. Terrine van asperges met boeren ham. Nodig; Gekookte asperges Asperge gelei(1 ltr. asperge vocht op smaak met 30 gram gelatine) Dunne plakjes boerenham Bereiden van de terrine - kook de geschilde asperges

Nadere informatie

Vijgen met gorgonzola en dadels met serranoham en Parmezaanse kaas

Vijgen met gorgonzola en dadels met serranoham en Parmezaanse kaas Vijgen met gorgonzola en dadels met serranoham en Parmezaanse kaas 5 vijgen 200 gram gorgonzola 10 dadels 5 dunne plakjes serannoham 100 gram parmezaan Zout & peper Bereidingswijze vijgen: Verwarm de oven

Nadere informatie

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2 Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011 Aardappelgerecht(februari)... 1 Natte preipot(april)... 2 Courgettesoep(mei)... 3 Rabarber met een variatie(juli-augustus)... 4 Meloensalade(september)...

Nadere informatie

KOOK mee. Voorgerecht, 4 personen / 15 min

KOOK mee. Voorgerecht, 4 personen / 15 min Pompoensoep met geroosterde pompoenpitten en pompoenpitolie Voorgerecht, 4 personen / 15 min - 1 ui - ½ cm gember - 1 dl olijfolie - 2 laurier blaadjes - 1 teen knoflook - 1 kilo pompoen - 2 l groentebouillon

Nadere informatie

Carnavalsmenu Februari **** Carnavalssoep. **** Dreumelvlees Steppegras Vastelaovend-wok. **** Alaaftoetje

Carnavalsmenu Februari **** Carnavalssoep. **** Dreumelvlees Steppegras Vastelaovend-wok. **** Alaaftoetje Carnavalsmenu Februari 2019 Carnavalssoep Dreumelvlees Steppegras Vastelaovend-wok Alaaftoetje Carnavalssoep 125 gr. Spekblokjes 500 gr. Gehakt 1 gele paprika 1 groene paprika 1 rode paprika 1 klein blikje

Nadere informatie

Zet je eigen kerstkalkoen op tafel

Zet je eigen kerstkalkoen op tafel # 2 EXTRA KE INSPIRA RSTTIE Stap voor stap: Zet je eigen kerstkalkoen op tafel Kies je favoriete kerstcover! H Volgende keer: 5x feestelijke kerstdesserts Stap voor stap kerstkalkoen Bij een traditioneel

Nadere informatie

Menu 49. Salade van gemarineerde paddestoelen. Kerrie-appelsoep. Appel met pittige kip. Kaas-bananenkoek

Menu 49. Salade van gemarineerde paddestoelen. Kerrie-appelsoep. Appel met pittige kip. Kaas-bananenkoek Menu 49 Salade van gemarineerde paddestoelen Kerrie-appelsoep Appel met pittige kip Kaas-bananenkoek 500 gr gemengde bospaddestoelen ijsbergsla 1 eetlepel balsamicoazijn 2 eetlepels notenolie verse peterselie,

Nadere informatie

10 verse eieren 250 gram oesterzwammen 1 el citroensap 1 ui 200 gram risottorijst 1 l groentebouillon (warm) 1 dl witte wijn

10 verse eieren 250 gram oesterzwammen 1 el citroensap 1 ui 200 gram risottorijst 1 l groentebouillon (warm) 1 dl witte wijn Risotto Voeg de saffraan toe aan de witte wijn en laat deze even marineren. Maak de paddenstoelen schoon (niet wassen, zo nodig schoonborstelen), scheur ze in grove stukken en bedruppel ze met citroensap.

Nadere informatie

Gemarineerde makreel met tomaten mousse. Ingrediënten;(tomaten mousse)

Gemarineerde makreel met tomaten mousse. Ingrediënten;(tomaten mousse) Gemarineerde makreel met tomaten mousse. Ingrediënten;(tomaten mousse) 5 dl tomaten sap geconsenteerd. 3 dl half geslagen slagroom. Peper en zout Fijn gesneden bieslook Tabasco Wodka 6 blaadjes gelatine.

Nadere informatie

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees Pörkölt Marhapörkölt pörkölt van rundvlees 800 gr. rundvlees zonder been 3 grote uien 4 teentjes knoflook 2 el. reuzel of olie 1½ el. zoet paprikapoeder 1 tomaat, tomaten uit blik 1 paprika 1 dl. rode

Nadere informatie

Veilige voorbereiding

Veilige voorbereiding Veilige voorbereiding Plaats de barbecue op een stevige, stabiele, vlakke ondergrond. Zorg dat de barbecue niet omver gelopen kan worden door spelende kinderen of huisdieren. Zet de barbecue nooit op een

Nadere informatie

FEESTMENU. Pompoensoep met scampi en tomaat. Sint-Jakobsvrucht met een brunoise van groenten en currysaus

FEESTMENU. Pompoensoep met scampi en tomaat. Sint-Jakobsvrucht met een brunoise van groenten en currysaus FEESTMENU Pompoensoep met scampi en tomaat Sint-Jakobsvrucht met een brunoise van groenten en currysaus Hindefilet met gestoofde groenten, appel en poivradesaus Pompoensoep met tomaat en scampi DUUR: 45

Nadere informatie

MENU MEI 2015. Bouillabaisse van gepocheerde tong met knoflookcrème en makreelsabayon. Zeebaars met geprakte aardappels en wijndressing

MENU MEI 2015. Bouillabaisse van gepocheerde tong met knoflookcrème en makreelsabayon. Zeebaars met geprakte aardappels en wijndressing Lid Cuisine Culinaire Nederland (CCN), Afd. Amsterdam MENU MEI 2015 Bouillabaisse van gepocheerde tong met knoflookcrème en makreelsabayon Zeebaars met geprakte aardappels en wijndressing Gebraden speenvarken

Nadere informatie

Vegetarische gerechten van Gery Mulder

Vegetarische gerechten van Gery Mulder Vegetarische gerechten van Gery Mulder Tomaten preisoep... 1 Zuuurkoolschotel, een echt wintergerecht... 2 Aardappelgerecht... 3 Rabarber met een variatie... 5 Natte preipot... 6 Tomaten preisoep Benodigd:

Nadere informatie

Piemonte. Antipasti Paprika s met bagna caoda Pollo Tonnato. Primo: Risotto met pompoen en kaassaus. Secondo: Gestoofde kip met paddestoelen

Piemonte. Antipasti Paprika s met bagna caoda Pollo Tonnato. Primo: Risotto met pompoen en kaassaus. Secondo: Gestoofde kip met paddestoelen Piemonte Antipasti Paprika s met bagna caoda Pollo Tonnato Primo: Risotto met pompoen en kaassaus Secondo: Gestoofde kip met paddestoelen Dolci: Panna cotta met vruchtensaus Baci di dama www.martijnpostma.nl

Nadere informatie

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Eerst water, de rest komt later! Wat is een brandwond? De huid is opgebouwd uit een aantal lagen en bevat haren, klieren, zenuwen en bloed vaten. Bij

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zorginstellingen voor langdurende zorg Maak de zorg brandveilig TIPS OM Brandveiligheid is

Nadere informatie

Bereidingstijd: 13 uur; Oventijd: 15 minuten

Bereidingstijd: 13 uur; Oventijd: 15 minuten Wildbouillon Ingrediënten voor 3 liter 1,5 kg vlees afval en beenderen van wild 100 gram dobbelsteentjes spek 1 stengels bleekselderij 1 klein blikje tomatenpuree 3 liter bruine fond (zie kookschool) 3

Nadere informatie

LOGUS Proefmenu mei 2012

LOGUS Proefmenu mei 2012 LOGUS Proefmenu mei 2012 Tuinbonensoepje met ansjovis croutons Klassieke asperges met ei, gerookte zalm en krieltjes Victoriacake met aardbeien Vanille koekjes Tuinbonensoepje met ansjovis croutons Voorgerecht:

Nadere informatie

Vergeten recepten. Ideeën en inspiratie. www.weekvandesmaak.be

Vergeten recepten. Ideeën en inspiratie. www.weekvandesmaak.be Vergeten recepten Ideeën en inspiratie www.weekvandesmaak.be SOEP VAN PASTINAAK EN WORTEL MET GEKRUIDE YOGHURT Benodigdheden (voor 6 personen) 1 ui 625 g pastinaak 500 g wortelen kippenbouillon 90 g gewone

Nadere informatie

Italiaans torentje. ½ komkommer 2 tomaten 2 bollen mozzarella in 8 plakjes 4 plakjes geroosterde paprika 4 sneetjes brood ½ eetlepel basilicumpesto

Italiaans torentje. ½ komkommer 2 tomaten 2 bollen mozzarella in 8 plakjes 4 plakjes geroosterde paprika 4 sneetjes brood ½ eetlepel basilicumpesto Italiaans torentje. ½ komkommer 2 tomaten 2 bollen mozzarella in 8 plakjes 4 plakjes geroosterde paprika 4 sneetjes brood ½ eetlepel basilicumpesto 2 eetlepels olijfolie 4-8 blaadjes verse basilicum 4

Nadere informatie

Weekmenu 3. Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes*

Weekmenu 3. Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes* Weekmenu 3 Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes* Dinsdag Koolvispakketjes* Rijst Snijbonen Halfvolle biogardeyoghurt Woensdag Witlofschuitjes*

Nadere informatie

Pikante kip gemarineerd in yoghurt. Kikkererwtensoepje met kurkuma en yoghurt. Coq au vin Gesauteerde aardappelen. Moelleux van chocolade

Pikante kip gemarineerd in yoghurt. Kikkererwtensoepje met kurkuma en yoghurt. Coq au vin Gesauteerde aardappelen. Moelleux van chocolade Pikante kip gemarineerd in yoghurt Kikkererwtensoepje met kurkuma en yoghurt Coq au vin Gesauteerde aardappelen Moelleux van chocolade Smakelijk Voorgerecht Pikante kip gemarineerd in yoghurt: Benodigdheden:

Nadere informatie

Kookboek. Gemaakt door: Anouk, Wiet, Dylan, Lisan, Mats en Demi

Kookboek. Gemaakt door: Anouk, Wiet, Dylan, Lisan, Mats en Demi Kookboek Gemaakt door: Anouk, Wiet, Dylan, Lisan, Mats en Demi Hoe hebben we onderzoek gedaan???? We zijn langs bijna alle klassen gegaan en gevraagd wat ze het lekkerst vonden. Toen kwam er een top 6

Nadere informatie

Vluchtplan van Gastouder:..

Vluchtplan van Gastouder:.. Vluchtplan van Gastouder:.. Stap 1 Bespreek samen de mogelijke vluchtroutes als er brand uitbreekt en schrijf op hoe u dan vlucht (via het raam, de dakgoot, het balkon, etc.). BRAND OP DE:.. IK VLUCHT

Nadere informatie

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 27+28

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 27+28 SUGARCHALLENGE! LARGE programma Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s Dag 27+28 Dag 27 Ontbijt: broodje geitenkaas 1 portie roggebrood, crackers of zuurdesembrood (of glutenvrij; kastanjecrackers

Nadere informatie

Pasen maart 2018 **** Amuse: americain **** Preisoep met Limburgse mosterd ****

Pasen maart 2018 **** Amuse: americain **** Preisoep met Limburgse mosterd **** Pasen maart 2018 Amuse: americain Preisoep met Limburgse mosterd Rode krielaardappelen met schil uit de oven Erwten en worteltjes Kalfs cordon blue Citroen ijs met blauwe bessen saus Preisoep met Limburgse

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zorginstellingen voor langdurende zorg Brochure-IkMaakDeZorgBrandveilig_AB2-v3.indd 1 20-06-17

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant!

Beste KOOK-OOK klant! Beste KOOK-OOK klant! Je bent wat je eet. Een gezegde wat veel wordt gebruikt in de volksmond. Maar waar komt dit eigenlijk vandaan? Het menselijk lichaam werkt op een fascinerende manier. Zonder dat je

Nadere informatie

Hertenstoof met Pommes Amandes

Hertenstoof met Pommes Amandes Hertenstoof met Pommes Amandes Ingrediënten 4 personen ca 40 minuten + 3 uur wachttijd Wild Hertenstoof 1 kleine winterwortel 2 uien 0.25 knolselderij 750 g poulet of hertsukade 2 el bloem 100 g roomboter

Nadere informatie

Braziliaanse avacado s

Braziliaanse avacado s Braziliaanse avacado s 2 grote rijpe avocado's citroensap zout, peper 50 gr fijngehakte paranoten 50 gr geraspte cheddarkaas 2 eetlepels Parmezaanse kaas 2 afgestreken eetlepels fijngesneden verse peterselie

Nadere informatie

PIEPSHOW DE GROTE. receptuur YOLANDA VAN DER JAGT styling EDDY FRINGS AARDAPPEL AARDAPPELSALADE MET VINAIGRETTE EN BLEEKSELDERIJ PAG 1 1 4

PIEPSHOW DE GROTE. receptuur YOLANDA VAN DER JAGT styling EDDY FRINGS AARDAPPEL AARDAPPELSALADE MET VINAIGRETTE EN BLEEKSELDERIJ PAG 1 1 4 DE GROTE PIEPSHOW Aardappels niet sexy? Kijk even mee. Naar een beauty van een soep. Naar een verleidelijke taart. En wat te denken van deze licht ordinaire, maar héél erg lekkere piepersalade? receptuur

Nadere informatie

Gratin de moules (gegratineerde mosselen).

Gratin de moules (gegratineerde mosselen). Gratin de moules (gegratineerde mosselen). 150g spinazie 1 kg kleine mosselen 125 ml droge witte wijn 1 sjalotje, gesnipperd 250 ml slagroom 1 el olijfolie 2 eierdooiers kruidenboter stokbrood Was de spinazie

Nadere informatie

The Taste of Cooking: Hert

The Taste of Cooking: Hert The Taste of Cooking: Hert Ingrediënten 4 personen ca 3 uur Vlees Paté van hert met specerijen, paddenstoelen en trompette moussaise Paté van hert 250 g gemalen hertenpoulet 200 g gemalen vers vet spek

Nadere informatie

Taartje van Hollandse garnalen met avocado en tomaten dressing.

Taartje van Hollandse garnalen met avocado en tomaten dressing. Taartje van Hollandse garnalen met avocado en tomaten dressing. Nodig voor dressing; ½ in blokjes gesneden tomaat pp. zonder vel. ½ eetlepel dragon azijn 3 eetlepels olijf olie. 1 eetlepel Fijn gesneden

Nadere informatie

Heerlijke pompoensoep met gebakken brood

Heerlijke pompoensoep met gebakken brood SOEPEN INHOUD SOEPEN Heerlijke pompoensoep met gebakken brood... 3 Heerlijke rundvlees of tomaten soep met croutons... 4 Kippige tomaten soep... 5 Maaltijd soep op z n Spaans... 6 Oud Hollandse erwtensoep...

Nadere informatie

JIJ. Daar moet je nu over nadenken!

JIJ. Daar moet je nu over nadenken! WAT DOE JIJ BIJ BRAND? Daar moet je nu over nadenken! Stel, er breekt bij u thuis brand uit. Door de zwarte rook ziet u niets meer en kunt u nauwelijks ademhalen. Binnen enkele minuten ontstaat een niet

Nadere informatie

The Taste of Cooking: Bonte bentheimer

The Taste of Cooking: Bonte bentheimer The Taste of Cooking: Bonte bentheimer Ingrediënten 4 personen ca 2 uur Vlees Ribstuk 1 Varkens ribstuk van 1 à 1.5 kg zonder zwoerd 5 kruidnagels 5 jeneverbessen 5 blaadjes salie 1 kaneelstokje 2 teentjes

Nadere informatie

profielvak horeca, bakkerij en recreatie CSPE GL 2017 onderdeel A

profielvak horeca, bakkerij en recreatie CSPE GL 2017 onderdeel A profielvak horeca, bakkerij en recreatie CSPE GL 2017 onderdeel A bijlage De Soepterrine receptenboekje Aspergesoep met beenham ½ ui 1 l aspergebouillon 10 g zout 200 g asperges in kleine stukjes gesneden

Nadere informatie

Eerste hulp bij brandwonden

Eerste hulp bij brandwonden Eerste hulp bij brandwonden 1. Koel de brandwond 10 minuten met lauw zacht stromend leidingwater en verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en de luier! 2. Voorkom dat het lichaam teveel afkoelt.

Nadere informatie

4 personen 500 g droge groene erwten, 1 nacht geweekt in 2 l water / 4 runderbouillonblokjes / 2 uien, in stukken /

4 personen 500 g droge groene erwten, 1 nacht geweekt in 2 l water / 4 runderbouillonblokjes / 2 uien, in stukken / 1 JANUARI 4 personen 500 g droge groene erwten, 1 nacht geweekt in 2 l water / 4 runderbouillonblokjes / 2 uien, in stukken / 3 wortels, in stukken / ca. 250 g zuurkoolspek, in grove stukken Kook in een

Nadere informatie

Focaccia met groente

Focaccia met groente Focaccia met groente Voor 4 focaccia s heb je nodig: 450 gram bloem 250 ml water 75 ml extra vergine olijfolie 15 gram verse gist 10 gram grof zeezout 50 ml water een paar handjes vol gegrilde groente

Nadere informatie

Symfonie van Domy. 4 seizoenen in de keuken

Symfonie van Domy. 4 seizoenen in de keuken Symfonie van Domy 4 seizoenen in de keuken Symfonie van Domy 4 seizoenen in de keuken Dominique Lucquedey Schrijver:Dominique Lucquedey Coverontwerp: Recepten van Domy ISBN: 9789402141313 www.receptenvandomy.nl

Nadere informatie

Menu 98. Brickdeegje met Grieks gehakt. Knolseldersoep met roggebrood met ham en paté. Wildzwijnmedaillons met gepofte appel

Menu 98. Brickdeegje met Grieks gehakt. Knolseldersoep met roggebrood met ham en paté. Wildzwijnmedaillons met gepofte appel Menu 98. Brickdeegje met Grieks gehakt Knolseldersoep met roggebrood met ham en paté Wildzwijnmedaillons met gepofte appel Salade van peren met crème van mascarpone met groene peper en pastis : 30 minuten

Nadere informatie

Koekjes met zongedroogde tomaten en rozemarijn. 6 plakken bladerdeeg 140 gr zongedroogde tomaatjes verse rozemarijn 1 ei

Koekjes met zongedroogde tomaten en rozemarijn. 6 plakken bladerdeeg 140 gr zongedroogde tomaatjes verse rozemarijn 1 ei Koekjes met zongedroogde tomaten en rozemarijn. 6 plakken bladerdeeg 140 gr zongedroogde tomaatjes Bloem verse rozemarijn 1 ei Voorbereiding 1. Haalde blaadjes van de rozemarijn en hak deze heel fijn.

Nadere informatie

Menu 89. Italiaanse gegratineerde mosselen. Bouillabaise. Reekotelet met spruitjespuree. Platte Kaas-wijncrème

Menu 89. Italiaanse gegratineerde mosselen. Bouillabaise. Reekotelet met spruitjespuree. Platte Kaas-wijncrème Menu 89. Italiaanse gegratineerde mosselen Bouillabaise Reekotelet met spruitjespuree Platte Kaas-wijncrème Ingrediënten (4 pers) 1 kg mosselen 150 gr brood zonder korst 50 gr parmezaan 1 dl witte wijn

Nadere informatie

- Vermeng alle ingrediënten met elkaar en breng het geheel op smaak met citroensap en zout en peper

- Vermeng alle ingrediënten met elkaar en breng het geheel op smaak met citroensap en zout en peper Gebakken varkens lende met tonijn saus en een crostini. Ingrediënten tonijn mayonaise ½ potje mayonaise 2 eetlepels gehakte platte peterselie (laatste moment toevoegen!) Eetlepel gehakte kappertjes Citroensap

Nadere informatie

Aardappelsoepje met gerookte paling

Aardappelsoepje met gerookte paling Aardappelsoepje met gerookte paling de aardappelsoep 4 1 2 l kippen- of groentebouillon 12 aardappelen 3 stammen preien 6 uien 1 1 2 teentjes look (naar smaak) 1 1 2 bouquet garni (laurier, tijm, peterseliestengels)

Nadere informatie

The Taste of Cooking: Knoflook

The Taste of Cooking: Knoflook The Taste of Cooking: Knoflook Ingrediënten 4 personen ca 1 uur Groente Puree gepofte knoflook 2 verse bollen knoflook 100 ml slagroom 2 takjes tijm 2 blaadjes laurier Korstdeeg 4 plakjes korstdeeg 1 el

Nadere informatie

Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden

Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden Nou en??? Richtlijnen van de vereniging, preventie, zie de website Eerste Hulp, onderkoeling en oververhitting, in deze presentatie. Presentatie door: Jeannette

Nadere informatie

Menu 14 maart plattelands menu. Duo van toastjes Krabsla & kipcurry. Erwtensoep. Sheperd s Pie. Rijstpap

Menu 14 maart plattelands menu. Duo van toastjes Krabsla & kipcurry. Erwtensoep. Sheperd s Pie. Rijstpap Duo van toastjes Krabsla & kipcurry Erwtensoep Sheperd s Pie Rijstpap Smakelijk Toastje met kipcurry Ingrediënten: Aperitief 1 kipfilet ½ fijngehakt teentje look currykruiden mayonaise kurkuma mosterd

Nadere informatie

Met limoen gemarineerde zalm en gemarineerde asperges. Ingredienten voor gemarineerde asperges;

Met limoen gemarineerde zalm en gemarineerde asperges. Ingredienten voor gemarineerde asperges; Met limoen gemarineerde zalm en gemarineerde asperges. Ingredienten voor gemarineerde asperges; Beet gaar gekookte asperges(1pp) 3 eetlepel Olijf olie 2 eetlepel Gehakte kruiden Citroen sap van ½ citroen

Nadere informatie

Menu december Slaatje met gerookte eend - Pastinaaksoep - Wild ragout met bier - Ananas verrassing. Pagina 1

Menu december Slaatje met gerookte eend - Pastinaaksoep - Wild ragout met bier - Ananas verrassing. Pagina 1 Menu december 2017 Slaatje met gerookte eend Pastinaaksoep Wild ragout met bier Ananas verrassing Pagina 1 Slaatje met gerookte eendenborst De eendenborst pekelen: Pareer de eendenborst en laat ze 1 nacht

Nadere informatie

Soep van geroosterde pompoen

Soep van geroosterde pompoen Soep van geroosterde pompoen JEROEN MEUS Smakelijk! 3 l groentebouillon 1 (kleine) pompoen 3 dikke uien 3 teentjes look 3 takjes salie 2 takjes rozemarijn 40 g gedroogde pompoenpitten een snuifje garam

Nadere informatie

Let op: De gebruikte recepten waren afgestemd op ca 24 personen

Let op: De gebruikte recepten waren afgestemd op ca 24 personen Let op: De gebruikte recepten waren afgestemd op ca 24 personen Lichtgebonden Ganzensoep Prepareer een basis bouillon met gebruik van het karkas van de gans, en eventuele andere overgebleven delen. Het

Nadere informatie

Menu. Crostini met chorizo *** Steak tartaar met gebakken spek, mosterddressing en ei *** Pompoensoep met gefrituurde groentereepjes ***

Menu. Crostini met chorizo *** Steak tartaar met gebakken spek, mosterddressing en ei *** Pompoensoep met gefrituurde groentereepjes *** Menu Crostini met chorizo Steak tartaar met gebakken spek, mosterddressing en ei Pompoensoep met gefrituurde groentereepjes Papillot van zeebaars met seizoen groenten en krieltjes Profiteroles met vanille-ijs

Nadere informatie

Kerstmenu RECEPTEN. borrel & brunch

Kerstmenu RECEPTEN. borrel & brunch Kerstmenu borrel & brunch Ingrediënten (10 personen): Wortelsoepje Italiaans in een glaasje borrelhapje 1 ui 1 teentje knoflook 1 stengel bleekselderij 400 g winterwortels 1 el olijfolie 500 ml bouillon

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor ziekenhuizen, revalidatiecentra, umc s en tijdelijk verblijf in de ggz Maak de zorg brandveilig

Nadere informatie

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger Italiaanse tomtatensoep Per 4 personen 1 liter 1 ui 2 teentjes knoflook 1 wortel 2 blikken gepelde tomaten Olijfolie Suiker Chilipoeder 50 ml slagroom Potje pesto Snij de uit en wortel heel klein Doe een

Nadere informatie

Salade met gebakken lams haas met Mediterrane dressing. Ingrediënten voor de dressing;

Salade met gebakken lams haas met Mediterrane dressing. Ingrediënten voor de dressing; Salade met gebakken lams haas met Mediterrane dressing. Ingrediënten voor de dressing; 2,5 dl olijf olie. 1 fijn gesnipperde rode ui. 2 fijn gesneden teentjes knoflook. 1/2 blikje maïs korrels. lepel gehakte

Nadere informatie

Menu 20 November 2014. Voorgerecht. Soep. Hoofdschotel. Dessert

Menu 20 November 2014. Voorgerecht. Soep. Hoofdschotel. Dessert Voorgerecht Torentje van ananas en gerookte eendenborst Soep Uienvelouté met spekjes en geitenkaas Hoofdschotel Paddenstoelenrisotto, pastinaakcrème en hazelnoten Dessert Crêpes Suzette Smakelijk Voorgerecht

Nadere informatie

Gemarineerde eendeborst met noodle salade. Nodig voor de eend;

Gemarineerde eendeborst met noodle salade. Nodig voor de eend; Gemarineerde eendeborst met noodle salade. Nodig voor de eend; In kleine ruitjes ingesneden eende borst Teriyaki saus Iets gember siroop Citroenblad Iets soya saus Chili saus Bereiden van de eende borst;

Nadere informatie

3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi.

3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi. GROENTESOEP Bouillon Wortelen Selderij Prei Gehakt Soepvlees Maggi Vermicelli GROENTESOEP 1. Breng de bouillon aan de kook. 2. Snij het soepvlees klein. 3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij

Nadere informatie

Week van de Smaak 2013

Week van de Smaak 2013 Week van de Smaak 2013 Op zoek naar een aantal geweldig lekkere ecologische of verrassende soepen? Zoek niet langer, want de Week van de Smaak verzamelde voor u 7 recepten ter inspiratie. Smakelijk! ECOLOGISCHE

Nadere informatie

Kerstrecept 500 kcal, vlees Biefstuk met pittige mierikswortelsaus 4 personen, 232 kcal per persoon

Kerstrecept 500 kcal, vlees Biefstuk met pittige mierikswortelsaus 4 personen, 232 kcal per persoon Kerstrecept 500 kcal, vlees Biefstuk met pittige mierikswortelsaus 4 personen, 232 kcal per persoon 500 gram biefstuk in 4 porties 4 eetlepel Griekse yoghurt volvet 4 eetlepel geraspte mierikswortel (potje)

Nadere informatie

Menu 50. Geroosterd brood met wilde paddestoelen. Velouté Florida. Reefilet in deegkorst met gevulde peertjes. Peren in de oven

Menu 50. Geroosterd brood met wilde paddestoelen. Velouté Florida. Reefilet in deegkorst met gevulde peertjes. Peren in de oven Menu 50. Geroosterd brood met wilde paddestoelen Velouté Florida Reefilet in deegkorst met gevulde peertjes Peren in de oven Ingrediënten (4 pers) mix van bospaddestoelen 1 teentje knoflook 4 sneden brood

Nadere informatie

Weekmenu 10. Maandag Lasagne met tonijn* Gemengde salade Magere yoghurt met ananas

Weekmenu 10. Maandag Lasagne met tonijn* Gemengde salade Magere yoghurt met ananas Weekmenu 10 Maandag Lasagne met tonijn* Gemengde salade Magere yoghurt met ananas Dinsdag Ribkarbonade Prei met kaassaus* Gekookte aardappelen Banaan Woensdag Krab in artisjokbodem* Groente-rijstschotel

Nadere informatie

Deze fruitige carpaccio is ideaal als licht voorgerecht en ook makkelijk vegetarisch te maken door de kip niet toe te voegen. De sinaasappel en de

Deze fruitige carpaccio is ideaal als licht voorgerecht en ook makkelijk vegetarisch te maken door de kip niet toe te voegen. De sinaasappel en de Deze fruitige carpaccio is ideaal als licht voorgerecht en ook makkelijk vegetarisch te maken door de kip niet toe te voegen. De sinaasappel en de komkommer maakt het gerecht kleurrijk en met de garnering

Nadere informatie

Een uitgave van Nh1816 Verzekeringen. Winter preventietips. Bereid je goed voor op de winter en voorkom schade!

Een uitgave van Nh1816 Verzekeringen. Winter preventietips. Bereid je goed voor op de winter en voorkom schade! Een uitgave van Nh1816 Verzekeringen Winter preventietips 1 Veilig autorijden in de winter In de winter krijgt je auto te maken met barre omstandigheden en is autorijden soms een stuk lastiger. Bladeren,

Nadere informatie

Gestoomde scholrolletjes

Gestoomde scholrolletjes Gestoomde scholrolletjes 5 stuks scholfilet Garnalen gepeld 3 lente uitjes alleen het groene deel 2 tl maïzena 1 tl sake Snijd de filets in de lengte doormidden. Bak de garnalen en snijd ze heel klein,

Nadere informatie

10 personen. Het menu. Witte port met tonic *** Hammousse met een twist ***

10 personen. Het menu. Witte port met tonic *** Hammousse met een twist *** 10 personen Het menu Witte port met tonic Hammousse met een twist Kalfslende besprenkeld met een lauwwarme vinaigrette van kappertjes en limoen en pompoensaus Hertenrug filet met zoete aardappel, gesmoorde

Nadere informatie

Lasagne met licht gerookte konijn filet, met gebakken kwee-peer. Nodig;

Lasagne met licht gerookte konijn filet, met gebakken kwee-peer. Nodig; Lasagne met licht gerookte konijn filet, met gebakken kwee-peer Nodig; ½ konijnen filet pp. Kwee-peren. Rook oven met rookmot Riet suiker (carameliseren van de kwee-peer) Nodig voor de tuille. 150 gr Bloem

Nadere informatie

Lekker Vlaams... Preisoep met vermicelli van pastinaak Gehaktballetjes in suprèmesaus met wortelen en pastinaak

Lekker Vlaams... Preisoep met vermicelli van pastinaak Gehaktballetjes in suprèmesaus met wortelen en pastinaak Lekker Vlaams... Preisoep met vermicelli van pastinaak Gehaktballetjes in suprèmesaus met wortelen en pastinaak Greet Lybaert Kinderkooklessen Polenstraat 169a 9940 Evergem tel.: 09 357 60 86 fax: 09 357

Nadere informatie

Lekker-eten-menu Januari 2019

Lekker-eten-menu Januari 2019 Lekker-eten-menu Januari 2019 Londonderry soep Nasi Goreng Kipsaté met pindasaus Gevulde appel uit de oven Londonderry soep (4 pers.) Ingrediënten 40 gr. boter 1 ui 1 tl. kerrie 40 gr. bloem 1 l. water

Nadere informatie

WIJS Receptenboek. Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen

WIJS Receptenboek. Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen WIJS Receptenboek Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen 1-11-2017 Hanzehogeschool in samenwerking met WIJS Femke Postma en Anouk Martini Rob Vogel Recept 1 : Aardbeien gember limonade met

Nadere informatie

De lekkerste. eigen (moes)tuin! lekkernijen uit. intratuin. kleurt je leven

De lekkerste. eigen (moes)tuin! lekkernijen uit. intratuin. kleurt je leven De lekkerste lekkernijen uit eigen (moes)tuin! RABARBERJAM met appel & munt Voor twee potten: 250 gram rabarber, gewassen en in kleine stukjes gesneden 250 gram geleisuiker 0,5 theelepel sinaasappelrasp

Nadere informatie

Groente die door de. Vlees wat door de. spaghetti kan. Kruiden Zout Pastasaus voor door de spaghetti. Braadboter. Boter voor op brood

Groente die door de. Vlees wat door de. spaghetti kan. Kruiden Zout Pastasaus voor door de spaghetti. Braadboter. Boter voor op brood Spaghetti koken Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl Stap 1. Wat heb je nodig van etenswaren Zet het volgende klaar: Ik gebruik: (vul merk en hoeveelheid in) Spaghetti Groente

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor ziekenhuizen, revalidatiecentra, umc s en tijdelijk verblijf in de ggz Brochure-IkMaakDeZorgBrandveilig_AB1-v4.indd

Nadere informatie