Kinderraad 1 oktober Aanwezig: Jongste kleuters: Lucie, Ella M Oudste kleuters: Maxim, Amber

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kinderraad 1 oktober 2013. Aanwezig: Jongste kleuters: Lucie, Ella M Oudste kleuters: Maxim, Amber"

Transcriptie

1 Kinderraad 1 oktober 2013 Aanwezig: Jongste kleuters: Lucie, Ella M Oudste kleuters: Maxim, Amber Eerste graad: Ilios, Yna Mae Derde graad: David, Maya Tweede graad: Ferree, Marie (vervanging Jona) Nele De eerste kinderraad zit er op. Van elke klas zijn er twee afgevaardigden gestuurd die de punten van hun klas gedurende het eerste trimester zullen bespreken. Nele heette de leden van harte welkom, legde de werking van de kinderraad uit en de raad ging van start. Besproken punten Jongste kleuters mededeling Nele vraagt aan de jongste kleuters of ze wat te melden hebben in de kinderraad (ze hadden nl. geen papiertje bij waar iets op stond). Lucie= JA, ik! Ik ben grote zus geworden van een broer en die heet Martin! De andere kinderen van de kinderraad riepen spontaan: Lief! Schattig! Gefeliciteerd! en ze begonnen allemaal spontaan te applaudisseren voor Lucie! Lucie bloosde er van en was terecht supertrots! De toon voor een gezellige kinderraad was meteen gezet! Oudste kleuters Er hangen heel veel spinnenwebben in het doolhof en soms op het klimrek. Er volgt een gesprek in de kinderraad dat het de tijd van de spinnen is en dat de spinnen hun web maken. Het is niet de bedoeling dat we de spinnen hun web gaan stuk maken of spinnen gaan doden! Natuurlijk is het niet leuk als we recht in een web lopen! voorstel vanuit kinderraad: aan ingangen van doolhof waarschuwingsbord hangen dat het spinnentijd is en dat je moet uitkijken voor spinnenwebben in het doolhof. - Ilios en David gaan aantal uitgangen van doolhof tellen na afloop van kinderraad - Marie en Maya maken waarschuwingsborden (vrolijke spinnentekeningen die niet afschrikken) en gaan nadien met Nele in klassen vertellen wat deze borden willen zeggen. Sommige kleuters botsen met de fietsen tegen elkaar Blijkbaar zou dit zijn omdat de kleuters de rijrichting niet respecteren of fietsen op het fietspad laten liggen. Dit mag niet! voorstel vanuit kinderraad: Kleuters gaan volgende week samen met hun leerkracht tijdens lesmoment met Marlou, Stella/Kiri nog eens fietsen buiten om afspraken beter te leren kennen en houden zich hier aan.

2 - Nele vraagt aan Giel om de lijnen nog eens te overschilderen. vraag Sommige kinderen lopen heel snel naar een fiets en dan hebben we geen fietsen meer. Er wordt voorgesteld om fietsen aan te kopen. Nele zegt dat dit niet kan en dat dit ook niet altijd de beste oplossing is. voorstel vanuit kinderraad: - Misschien een wisselmoment inlassen? - Er zijn wel vele fietsen en steps stuk, deze zijn tijdens de klusdag niet hersteld geraakt. Nele zal een oproep plaatsen of er een (groot)ouder is die fietsen thuis wil herstellen. - Enkele kinderen van de kinderraad stelden voor om hun oude fiets te doneren. Nele zal een oproep doen naar de ouders toe naar degelijke fietsen, vooral ook voor tweede en derde graad. Eerste graad Komt er een geitje om het gras te maaien? Ilios: Ik denk dat dat een grapje was van Mateo!? We vinden het niet leuk dat sommige kinderen duwen en trekken op de bergen. Grote kinderen gaan soms op de tunnels staan tijdens de speeltijd als zij niet op de bergen mogen. Ook zouden niet alle klassen van hun leerkracht op de bergen mogen. voorstel vanuit kinderraad: Alle kinderen houden zich aan de schoolafspraken. Diegene die iemand duwt of trekt op de berg moet van de toezichter even op de bank gaan zitten. Is je klas niet aan de beurt van de bergen= wil ook zeggen niet op de tunnels staan of in de tunnels lopen! Ook niet even op de berg lopen! Bergen zijn enkel om op te lopen, niet om op te rollen/glijden/ Nele bespreekt in de leerkrachtenvergadering hoe het zit met de klas die niet op de bergen mag. Sommige kleuters staan stil met hun fiets op het fietspad. Dit werd al besproken in een punt eerder. Wij willen graag meer muziekinstrumenten hebben om met het muziekproject tiereliere mee te werken. Nele geeft aan dat dit wel een leuke vraag is, maar dat dit misschien wel een leuk idee is voor de HELE school. Rond muziek hebben we nog niet zo heel veel extra materiaal op school en in de klassen en misschien is het wel leuk om daar dit jaar wel wat meer dingen rond te doen. We

3 hebben van onze kunstveiling van vorig jaar nog geld gespaard waar de kinderraad over mag beslissen waar ze het geld aan mag besteden. voorstel vanuit kinderraad: de leden van de kinderraad vragen in alle klassen of ze er mee akkoord gaan of het grootste deel van de opbrengst van de kinderveiling besteed wordt aan de aankoop van muziekinstrumenten. Tweede graad De voetbalregels zijn niet altijd even duidelijk. Deze regels zijn door Goele en enkele leerlingen van de derde graad (werkgroep voetbal ) opgesteld. voorstel vanuit kinderraad: werkgroep voetbal derde graad gaat in eerste en tweede graad de regels duidelijk uitleggen: eventueel tijdens een middagpauze/ klassenraadmoment aan alle voetballers. Er wordt soms nog veel speelgoed zo maar in de speelgoedwinkel gegooid i.p.v. het netjes binnen te leveren. voorstel vanuit kinderraad: - 1 van de 2 kinderen die de speelgoedwinkel uitbaten gaan bij het trommelen voor de tafel staan en laten de kinderen een rij vormen om het speelgoed netjes en vlot in te dienen. - Aan de leerkrachten wordt gevraagd om 5 minuten voor 1 uur te laten trommelen zodat er voldoende tijd is om het speelgoed op te ruimen en de bouwhoek op te ruimen. Je mag wel nog verder spelen zonder speelgoed! Pas bij het belsignaal moet je onmiddellijk bij je klas gaan staan! - Aan één van de twee leerkrachten wordt gevraagd in de buurt van de speelgoedwinkel te staan om een oogje in het zeil te houden, de andere staat aan de bouwhoek. Pluim We geven een pluim aan Danny omdat hij goed les geeft en aan Daisy omdat ze helpt op school. Derde graad Kunnen er grotere goals komen? Nele geeft aan dat dit al eens in het verleden aangekaart werd. Deze moeten verankerd worden in de grond owv de veiligheid en kosten veel geld. We bekijken of dit nog kan van het budget van de veiling en anders vraagt Nele of er nog budget is binnen de vzw. We vinden het niet leuk dat er een leerling van de tweede graad is die na schooltijd foto s en filmpjes maakte op de iphone van haar mama. Dit mag toch niet.

4 Nele: Dit mag inderdaad niet. Je mag deze soort mediatoestellen volgens het schoolreglement ook niet meenemen naar school (en die van ouders dus ook niet gebruiken). Ook tijdens projectuitstappen ed. wordt gevraagd deze niet te gebruiken. Zie je toch dat iemand zonder goedkeuring van de leerkracht een filmpje/foto s maakt en voel je je daar niet lekker bij, MELD DIT DAN ONMIDDELLIJK AAN JE LEERKRACHT OF AAN JE OUDER! We vinden het niet leuk dat er onbekenden parkeren op onze parking. voorstel vanuit kinderraad: Nele vraagt aan daisy contact op te nemen met de politie betreffende privéparking. vraag We willen een chillplek maken voor de derde graad en willen een cakejesverkoop doen om geld in te zamelen. Mag dit? Nele: Tuurlijk!!! Denk goed na over reclame maken (affiches), wanneer je dit doet, waar, geraamde kostprijs, tijd, aan wie je het gaat verkopen Veel succes! Mededeling We willen even laten weten dat we drie werkgroepen hebben opgericht in onze klas: voetbalregels, chillplek en speleotheek. Nele: goe bezig mannen! En vrouwen! Nele Er komt nog eens de vraag vanuit het team VOORAL NAAR OUDERS EN KINDEREN VAN DE 1 STE, 2 DE EN 3 DE GRAAD OM DE NIEUWE AFSPRAKEN BETREFFENDE VERJAARDSTRAKTATIES OOK NA TE LEVEN in het lager. Enkel zo is dit voor iedereen leuk en wordt de lijn van het kleuteronderwijs naar het lager onderwijs doorgetrokken! Graag op voorhand de leerkracht verwittigen wat de traktatie zal zijn. Schoolafspraken: Traktatie in de voormiddag: fruit Traktatie in de namiddag: gezonde koek/wafels/cakes Drank: sappen/water/choco/melk We willen nog even benadrukken dat het niet om de traktaties gaat. Ook een verhaal komen vertellen, een boek voorlezen,. vinden we leuk! Pluim Nele geeft een pluim aan iedereen van de kinderraad voor deze uitgebreide eerste editie van dit nieuwe schooljaar! Nele geeft een pluim aan zichzelf voor een verslag van 4 bladzijden tot gevolg!

5