NIET-DRAGENDE BINNENMUREN EN TUSSENWANDEN: GEZONDE MATERIALEN MET EEN GUNSTIGE MILIEUBALANS KIEZEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIET-DRAGENDE BINNENMUREN EN TUSSENWANDEN: GEZONDE MATERIALEN MET EEN GUNSTIGE MILIEUBALANS KIEZEN"

Transcriptie

1 PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR DE DUURZAME BOUW EN RENOVATIE VAN KLEINE GEBOUWEN NIET-DRAGENDE BINNENMUREN EN TUSSENWANDEN: GEZONDE MATERIALEN MET EEN GUNSTIGE MILIEUBALANS KIEZEN Ver eclgische binnenwanden uit die bijdragen aan het thermisch, hygrmetrisch en akestisch cmfrt van de wning. PRINCIPES BENADERING De binnenwanden van een gebuw, zwel de zware als de lichte, meten aan een aantal eisen vlden: Technische eisen: Zrgen vr akestisch cmfrt. De drgangen vr de speciale technieken (verwarming, water, elektriciteit) integreren en vlt tegankelijk huden. Aan de nrmen vr brandbeveiliging vlden. Temperatuurregulatie dr een thermische inertie aan de binnenkant van de verwarmde zne. Het gebuw met kunnen evlueren p het vlak van de ruimten, de technlgieën en de aanblik. Milieueisen: Keuze van afwerkingsmaterialen die bijdragen tt het behud van een geznd binnenklimaat. Recyclage van de materialen aan het einde van hun levensduur. Ontwerp van scheidingswanden die bijdragen aan de regulatie van het binnenklimaat. Gebruik van materialen waarvan de prductie en de uitvering het milieu weinig f niet belasten. Deze fiche biedt de ndige elementen m bij de keuze van de buwtechnieken van de binnenwanden, de vrmelde eisen in aanmerking te nemen. De fiche wrdt p veel punten dr de fiches MAT02 en MAT06 aangevuld. Zij handelen respectievelijk ver de keuzes inzake ruwbuw (nder meer de mntagebuw en de demntage) en binnenbekledingsmaterialen (gezndheids- en milieueffecten). Overigens bieden de fiches CSS05 en MAT11 meer specifieke aanbevelingen vr de vlledige uitwerking van het akestische ntwerp van de binnenwanden. Ten sltte legt de fiche MAT13 uit he men, dr de integratie van verwegingen ver de levenscyclus van het gebuw en van zijn cmpnenten, de evlutie van het gebuw in aanmerking kan nemen. In deze fiche hier geven wij een synthese van de klimatische, technische, akestische en milieuverwegingen met betrekking tt de binnenwanden. De benadering mvat twee stappen: BLZ. 1 VAN 16 NIET-DRAGENDE MUREN EN TUSSENWANDEN: GEZONDE MATERIALEN MET EEN GUNSTIGE MILIEUBALANS KIEZEN DEC EMBER. 2007

2 1. Keuze van de buwwijze (massiefbuw f skeletbuw) 2. Ndige milieumaatregelen verbnden aan de buwwijze (maatregelen ter bevrdering van de thermische inertie, de hygrmetrieregulatie, de akestische islatie en de recyclage). DOELSTELLINGEN Minimaal: Gebruik vr lichte scheidingswanden z mgelijk huten eerder dan metalen geraamten en verkies Eurpees hut met het FSC- f PEFC-keurmerk. Benut vr massieve wanden de reeds aanwezige massa ter verbetering van de thermische inertie van het binnenklimaat, dr de tepassing van afwerkingsmaterialen die de warmtetegankelijkheid tt de massa behuden. Aangeraden: Bevrder, dr de materiaalkeuze, de bijdrage van de binnenwanden aan het thermisch, hygrmetrisch en akestische cmfrt van de wning. Gebruik materialen en technieken die tijdens de hele levenscyclus van het gebuw een duurzaam beheer van de binnenwanden telaten (verplaatsbare scheidingswanden, demnteerbare verbindingen, bilgisch afbreekbare f vlledig recycleerbare materialen). Optimaal: Ontwerp binnenwanden met vcht- en temperatuurregulerende werking en die aan de eisen van akestisch cmfrt vlden. Ontwerp assemblages die het mgelijk maken m znder nndige afbraak materialen te vervangen en die een vltte tegang tt de speciale technieken en leidingen bieden. Breng de mgelijke evlutie van de binnenwanden in rekening, anticipeer p veranderingen en denk aan de recyclagemgelijkheden. ELEMENTEN VOOR EEN DUURZAME KEUZE TECHNISCHE ASPECTEN > Keuze van de buwwijze (massiefbuw f skeletbuw) Die keuze is afhankelijk van de technische eisen waaraan de wand met vlden: Technische eisen Massieve wand Wand p geraamte Lichtheid (draagvermgen van de vleren) Brandbeveiliging Thermische inertie Buigbaarheid Inbuwmgelijkheden van technieken Uitveringskst Akestische islatie BLZ. 2 VAN 16 NIET-DRAGENDE MUREN EN TUSSENWANDEN:

3 > Massieve buwmaterialen Zware betnblkken Gipsblkken Traditineel betn is een massief materiaal, samengesteld uit zand, water en een reagens, het cement (7% tt 15%). De milieubelasting van betn is hfdzakelijk te wijten aan het prductieprcédé van het cementpeder, dat schadelijke vervuilende stffen afgeeft (zwaveldixide, stikstfdixide en een aanzienlijke uitstt van CO2). Die vervuiling vermindert dr het Prtlandcement gedeeltelijk te vervangen dr hgvenslak f vliegas. Bij een eventuele afbraak is gebrken betnpuin k recycleerbaar. Afbeelding: De prductie van gipspeder is energievretend. Gipsblkken hebben een hge brandweerstand maar zijn niet watervast. Ze bieden het vrdeel van een snelle verwerking dr tand- en grefverbinding van grte elementen. Vrbeelden: Prmnta, Knauf, enz. Afbeelding: Hlle baksteen Cellenbetnblkken De baksteen heeft een grte massa en een uitstekende levensduur. De hlten dragen bij tt zijn lichtheid en thermische eigenschappen. Dr zijn grtere massa echter biedt de vlle baksteen een betere geluidsislatie dan de hlle baksteen van gelijke dikte. De milieubelasting van baksteen is hfdzakelijk te wijten aan het feit dat de stenen p hge temperatuur wrden gebakken. Bvendien gebruiken smmige fabrikanten vr een hgere prsiteit micrblletjes van plystyreen, wat een brn van luchtvervuiling is. In dit pzicht richt men zich bij vrkeur tt fabrikanten die cellulsestffen tepassen. Vrbeelden: Prtherm Afbeelding: Cellenbetn is samengesteld uit zandcement, water en lucht, die samen tt een sterk mineraal prduct met islerende eigenschappen wrden verwerkt. Het prductieprcédé verbruikt bij het bakken van de blkken veel energie. Dr hun lichtheid, gemakkelijke zaagbaarheid en hun tand - en grefverbinding, kunnen cellenbetnblkken heel gemakkelijk wrden verwerkt. Vrbeeld: Ytng-blk Afbeelding: Kalkzandsteenblkken Kalkzandsteenblkken zijn samengesteld uit zand, water en kalk. Dr hun prductie de blkken wrden niet gebakken maar gesmrd behren kalkzandsteenblkken tt de meest energiezuinige buwblkken. De blkken zijn zeer sterk en zwaar. Ze wrden dr verlijming verwerkt. Vrbeeld: Silka-blk Afbeelding: BLZ. 3 VAN 16 NIET-DRAGENDE MUREN EN TUSSENWANDEN:

4 Blkken van geëxpandeerde kleikrrels De blkken zijn samengesteld uit geëxpandeerde kleikrrels en/f geëxpandeerde glaskrrels znder enige chemische teslagstffen. Dr hun minerale samenstelling zijn ze zeer sterk, watervast, vrstbestendig en brandwerend. Bvendien kunnen ze gemakkelijk wrden verwerkt en verzaagd. De hlten hebben een grtere thermische dan akestische invled, immers de wet van de massa verweegt. Vrbeeld: Argex Afbeelding: Ongebakken geperste leemstenen Deze drge leemstenen zijn uit kleihudende aarde geperst en ngebakken, sms met teslag van hennep f kurk en gemengd met een bindmiddel, vaak kalk. De verwerking van deze stenen is eenvudig en hun verzaging gebeurt met een traditinele zaag. Ongebakken geperste leemstenen kunnen autnm wrden verwerkt, als metselwerk bijvrbeeld vr een niet-dragende muur. Massieve materialen Druksterkte ( N / mm 2 ) Brandweerstand (Rf in uur) Grijze energie* ( kwh / m 2 ) Materiaalbeheer aan het einde van de levensduur Zware betnblkken (9 cm) 4 tt Gipsblkken (10 cm) Bakstenen (9 cm) 10 tt 15 Cellenbetnblkken (9 cm) 2 tt 5 1,5 53 Kalkzandsteenblkken (9 cm) Blkken van geëxpandeerde kleikrrels (9 cm) Geperste leemstenen (10 cm) 10 tt 15 Gerecycleerd in de vrm van gebrken betnpuin. Recycleerbaar, maar er is geen afname p de Belgische markt vr buwafval Gerecycleerd in de vrm van steenslag Recycleerbaar dr de fabrikant, maar wrdt p de markt vr buwafval niet gerecycleerd. Recycleerbaar in de vrm van steenslag maar wrdt p de Belgische markt vr buwafval weinig gerecycleerd. 2 tt Gerecycleerd in de vrm van steenslag. zwak nb 7 Cmpsteerbaar * Geschatte heveelheid ndige energie vanaf de winning van de grndstf tt de verwijdering van het eindprduct. Richtwaarde. Brn: NIBE BLZ. 4 VAN 16 NIET-DRAGENDE MUREN EN TUSSENWANDEN:

5 > Materialen vr het geraamte Timmerhut Dr zijn talrijke milieukwaliteiten wrdt hut in duurzaam buwen veel tegepast. Hut, een prduct van zn en water, en van nature bilgisch afbreekbaar, is een geznd materiaal vr het binnenklimaat. Tch meten drie aspecten, die zijn milieubalans kunnen schaden, in aanmerking wrden genmen: zijn rsprng, zijn behandeling en het bsbeheer. Rekening hudend met de energiekst van het langeafstandsverver, met inheems hut (uit België en mringende landen) bven geïmprteerd extisch hut wrden verkzen. Wat de behandeling betreft, vr timmerhut van het type naaldhut dat drgaans vr geraamten van binnenwanden wrdt tegepast, is eenvudigweg geen behandeling vereist. Schimmelrisic s in dit geval zijn te wijten aan de bltstelling aan vcht vóór de afwerking f aan niet-gerepareerde waterinfiltraties. Het is belangrijk dat het hut p de buwplaats p een beschutte plaats wrdt pgeslagen, want timmerhut met bij zijn uitvering een vchtgehalte hebben van minder dan 20%. Indien deze vrwaarde wrdt vervuld, zullen de binnenwanden een nbeperkte levensduur hebben. Metaalprfielen Om zeker te zijn dat het hut p milieuethische wijze werd gewnnen, kan men hut kiezen met een milieukeurmerk. De belangrijkste zijn het FSC-keurmerk (Frest Stewardship Cuncil) en het PEFC-keurmerk (Prgramme fr the Endrsement f Frest Certificatin), die garant staan vr een duurzaam bsbeheer (eclgisch en sciaal aspect). Zie fiche MAT08 "Een hutsrt kiezen vlgens de aard en de tepassing". Het metalen geraamte is uit lichte staalprfielen samengesteld. De metalen stijlen zelf zijn zuinig in materiaal dr hun prfilering, maar staal is qua prductie ng steeds een van de meest energievretende materialen. Staal is p het einde van zijn levensduur wel recycleerbaar, maar de nuttige tepassing van het afval en de resten is niet z eenvudig als vr hut. Materialen vr de geraamten (stijlen van 75 mm) Vchtregulatie Brandweerstand Akestische islatie* Grijze energie kwh / m 2 ) Materiaalbeheer aan het einde van de levensduur Plaatselijk timmerhut Ja Nee 1 tt 15 Metaalprfielen Nee Ja 220 Hergebruikbaar als grndstf f als brandstf Gerecycleerd, pnieuw smelten van het staal *Brn: WTCB Nrmen Antennes. Vergelijking van twee identieke scheidingswanden met verschillende materiaalkeuze vr het geraamte. De scheidingswand met metaalprfielen biedt een veel betere geluidsislatie. BLZ. 5 VAN 16 NIET-DRAGENDE MUREN EN TUSSENWANDEN:

6 > Afwerkingsmaterialen Gipskartnplaten Dit materiaal, drgaans gipsplaat genemd, wrdt vral in binnenafwerking tegepast. Het betreft platen met een gipskern, aan beide kanten met kartn bekleed. Dr de teslagstffen en zijn samenstelling, ademt dit materiaal weinig en is het niet vchtbestendig, uitgeznderd speciale plaattypes p cement- en zandbasis. Daarentegen heeft gips een gede brandweerstand. Vrbeeld: Gyprc Afbeelding: Gipsvezelplaten Het betreft gipsplaat (80 %) versterkt met cellulsevezels (20%) gewnnen uit gerecycleerd papier. Deze platen hebben een grte stijfheid en bieden een betere akestische islatie dan de traditinele gipsplaten. De prductie van beide plaattypes is echter energievretend. Vrbeeld: Fermacell Afbeelding: Spaanplaat (hdf) Spaanplaten met een hge vlumieke massa, met bindmiddelen p basis van natuurlijke en/f kunstharsen (latex). Vr hun prductie wrdt afval van de hutindustrie gebruikt. Deze platen zijn zeer stijf maar niet vchtbestendig. Bij dit type materiaal met vanuit milieuverwegingen wrden gelet p de samenstelling van het bindmiddel. Verkies bindmiddelen p basis van natuurlijke harsen (lignine, zetmeel, paraffine) f van magnesia, vrij van frmaldehyde, dat schadelijk is vr de gezndheid. Vrbeeld: Celit 3D 4D, Gutex, Steic, PXD Afbeelding: Kleiplaten Platen van juteweefsel met een kern van aarde en drge klei versterkt met plantaardige vezels. Dit materiaal is brandwerend en heeft een regulerende werking p de luchtvchtigheid. Het wrdt gebruikt met kalkf leempleisters en kan p elke drager mechanisch wrden bevestigd. Vrbeeld: Claytec-platen Afbeelding: Afwerkingsmaterialen Vchtregulatie Brandweerstand Milieubalans (NIBEclassificatie) Materiaalbeheer aan het einde van de levensduur Gipsplaten Nee Ja Gipsvezelplaten Nee Ja Recycleerbaar, maar wrdt p de Belgische markt vr buwafval niet gerecycleerd. Recycleerbaar dr de fabrikant, maar wrdt heel weinig gerecycleerd. BLZ. 6 VAN 16 NIET-DRAGENDE MUREN EN TUSSENWANDEN:

7 Afwerkingsmaterialen Vchtregulatie Brandweerstand Milieubalans (NIBEclassificatie) Materiaalbeheer aan het einde van de levensduur Spaanplaten Ja Nee Hergebruikbaar als grndstf f als brandstf Kleiplaten Ja Ja Cmpsteerbaar > Akestische islatiematerialen (zie fiche MAT11 Akestische islatie) > Afwerkingsmaterialen (zie fiche MAT06 Bekleding van binnenmuren en plafnds) MILIEUASPECTEN > Principes van hygrmetrische regulatie Vr een grtere bijdrage van de binnenwanden aan de vchtregulatie van de binnenlucht, let men p de vlgende punten: Het gebruik van materialen met een wisselend vchtgehalte Organische materialen zals hut, kurk en wl absrberen de luchtvchtigheid en bevrderen het hygrmetrisch evenwicht. Ok klei heeft een uitstekende vchtregulerende werking, in tegenstelling tt inerte (steen, baksteen) f synthetische (vinyl, latex) materialen. De prsiteit van de ppervlakken Om de uitwisseling tussen de lucht en het materiaal mgelijk te maken, met de vchtigheid in het materiaal kunnen dringen. Het ppervlak met preus zijn en niet met een waterdicht synthetisch materiaal bekleed. > Principes van thermische inertie De binnenwanden kunnen de rl van thermische inertie vervullen, dr het teveel aan warmte in de lucht p te slaan en vervlgens vrij te geven wanneer de temperatuur daalt. Dit nivelleren van temperatuurpieken draagt aanzienlijk bij aan het cmfrt van de wning, zwel in de zmer als in de winter. Zie desgewenst de fiches "ENE08 Zrgen vr thermische inertie" en "ENE03 Een kudestrategie ntwikkelen". Aanwezigheid van massa Zware materialen met een hge vlumieke massa zals betn, baksteen f klei, hebben een grte thermische inertie. Betnnen dekvleren, draagstructuren en massieve muren zrgen vr een grte massaheveelheid. Tegankelijkkheid van de massa De bltstelling van de massa is een vereiste vr de warmte-uitwisseling tussen de massa en de lucht. Z meten de bekledings- en afwerkingsmaterialen het cntact en de geleidbaarheid van de warmte tussen deze massa en de bewnde ruimte bevrderen. De plaats Een grte inertie is niet in elk type van lkaal aangewezen, nder meer in lkalen die weinig f enkel s nachts wrden gebruikt, zals een slaapkamer van vlwassenen. Integendeel zrgt een grte inertie vr een beter cmfrt in druk bezette lkalen f in ruimtes met een grte interne warmtetever en die veel znlicht pvangen. BLZ. 7 VAN 16 NIET-DRAGENDE MUREN EN TUSSENWANDEN:

8 > Principes van akestische islatie Vier strategieën kunnen de akestische eigenschappen van de wanden bevrderen: zie desgewenst de fiche "CSS05 Akestisch cmfrt". Massa scheppen Dit principe is bekend als de "wet van de massa". He grter de vlumieke massa van een materiaal, he meer het geluid wrdt gedempt, drdat de geluidsglven het materiaal minder kunnen den trillen. Faseverschuiving van de glven Dr zijn fysische eigenschappen en zijn massa, kan elk materiaal een selectief gedeelte van de geluidsglven absrberen. Dr de dikte en de vlumieke massa van de tegepaste materialen te variëren, wrdt het geluid veel minder vrtgeplant. Dit nemt men het massa-veer-massaprincipe. Luchtdichting Dit is ngetwijfeld de allerbelangrijkste strategie. Een slechte luchtdichting kan de hele akestische uitvering van een wand teniet den. Een grte aandacht met wrden besteed m parasitaire geluidsvrtplanting te beperken, dr barsten, kkerdrveren, vegen en raamwerk te dichten. Er is maar weinig ndig. Krtm, daar waar de lucht drgaat, gaat k het geluid dr. Een gede akestische islatie vereist ndzakelijkerwijs een gede luchtdichting, maar die dichting mag niet ten kste gaan van een geznde ventilatie van de vertrekken. Onderling gescheiden Om geluidsvrtplanting dr de trilling van een structuur te vrkmen, meten de elementen nderling van elkaar gescheiden zijn. Deze scheiding kan bijvrbeeld dr elastische banden aan de mtrek van de wanden, uitzetvegen en trilvaste hangsystemen wrden uitgeverd. Stijve mechanische verbindingen planten het geluid vrt. > Aanpasbaarheidprincipes Ter bevrdering van een gemakkelijk en duurzaam aanpassingsvermgen van de binnenwanden, meten de vlgende principes wrden tegepast: Zie desgewenst de fiche "MAT13 Levensduur van bestaande en tekmstige gebuwen en hun cmpnenten". Anticipeer p verandering Bied p de meest waarschijnlijke scenari s van gebruiksverandering een antwrd en stel efficiënte renvatiemgelijkheden vr. Ontwerp demnteerbare assemblages Ontwerp demnteerbare assemblages die, znder nndige afbraak, het mgelijk maken materialen te vervangen en een vltte tegang tt de technieken bieden. Kies materialen die aan het einde van hun levensduur p eclgische wijze kunnen wrden verwijderd Gebruik ik de demnteerbare assemblages recycleerbare f bilgisch afbreekbare materialen. > Zuinig mspringen met materiaal Kies een buwwijze met een licht geraamte Recupereer materiaalresten BLZ. 8 VAN 16 NIET-DRAGENDE MUREN EN TUSSENWANDEN:

9 ECONOMISCHE ASPECTEN > Het vrdeel van lichte wanden vr de uitvering Lichte wanden zrgen vr aanzienlijke tijdsbesparing bij de uivering. Die tijdsbesparing kan vr een wnprject tt enkele weken plpen en qua arbeidsln en andere ksten verbnden aan de pleveringstermijn, een aanzienlijke kstenbesparing met zich brengen. Overigens is er geen grt prijsverschil tussen wanden met een huten f een metalen geraamte. > Kst van massieve materialen en hun uitvering Wat de massieve wanden betreft is hun kst afhankelijk van de uitveringstijd en -techniek van het gekzen materiaal. Massieve materialen Kst ( /m2) Excl. BTW, plaatsing inbegrepen Plaatsingswijze Zware betnblkken Cementmrtel Gipsblkken Bakstenen Cellenbetnblkken Kalkzandsteenblkken Blkken van geëxpandeerde kleikrrels Tand/grefverbinding en lijmmrtel Tand/grefverbinding en lijmmrtel Tand/grefverbinding en lijmmrtel Tand/grefverbinding en lijmmrtel Cementmrtel Geperste leemstenen Klei- f kalkmrtel SOCIALE EN CULTURELE ASPECTEN > Gebrek aan ervaren vaklui vr alternatieve technieken De buwindustrie reageert bijznder traag p verandering. De uitvering van plssingen zals kleiwanden, luchtkalkpleisters f tadelakt, stten vaak p het gebrek aan bevegde arbeidskrachten. In dit pzicht kan de leverancier f fabrikant vr de uitvering van zijn prduct de gegevens van ervaren vaklui meedelen. Telkens minder gebruikelijke plssingen wrden uitgeverd, is het ndzakelijk dat men, vr een adequaat tezicht p de werken, vraf kennis neemt van de gebruiksinstructies van de fabrikant. BLZ. 9 VAN 16 NIET-DRAGENDE MUREN EN TUSSENWANDEN:

10 DE JUISTE KEUZE MAKEN Gewenste eigenschap Ideaal Uitgeslten Hygrmetrische regulatie Thermische inertie Geluidsislatie Bevrdering van recyclage Vchtdrlatende materialen Cnstructie van massieve materialen Cnstructie van massieve materialen Luchtdichte afwerking Vulling met islatiemateriaal Demnteerbare assemblages Vchtwerende materialen Afwerking met islerende materialen Luchtdrlatendheid Niet-recycleerbare materialen BLZ. 10 VAN 16 NIET-DRAGENDE MUREN EN TUSSENWANDEN:

11 IN DE PRAKTIJK In de verschillende ntwikkelingsfasen van het prject meten maatregelen wrden genmen: BIJ HET ONTWERP > Milieumaatregelen vr massieve wanden: Maatregelen ter bevrdering van de hygrmetrische regulatie Waterdampdrlatende afwerking. Vb.: tadelakt, klei- f kalkpleisters en -verven. Zie fiche MAT06: Bekleding van binnenmuren en plafnds. Kleicnstructie met ngebakken geperste leemstenen. Maatregelen ter bevrdering van de thermische inertie Minerale afwerking. Vb.: tegels, tadelakt, kalkpleisters. Vlumieke massa van het massief materiaal. Vb.: vr hetzelfde vlume hpt een baksteen meer warmte p dan een cellenbetnblk. Dikte van de muur. Maatregelen ter bevrdering van de akestische islatie Elastische band aan de mtrek vr de scheiding tussen de wand en de rest van het gebuw. Plafnnering (bevrdert de dichtheid). Vlumieke massa van het massief materiaal. Dubbele wand wanneer een ptimale akestische islatie is gewenst. Dikte van de muur. Dikte van de spuw tussen de dubbele muur. BLZ. 11 VAN 16 NIET-DRAGENDE MUREN EN TUSSENWANDEN:

12 Maatregelen ter bevrdering van de demnteerbaarheid met het g p recyclage Kies blkken met een grter recyclageptentieel (hlle baksteen, zware betnblkken, geperste leemstenen). > Milieumaatregelen vr wanden uitgeverd p een geraamte: Maatregelen ter bevrdering van de hygrmetrische regulatie Preuze, waterdampdrlatende platen. Vb.: natuurlijk behandelde spaanplaten, kleiplaten. Waterdampdrlatende afwerking. Vb.: natuurlijk behandeld hut, tadelakt, kalk/henneppleisters. Zie fiche MAT06: Bekleding van binnenmuren en plafnds. Gebruik een huten geraamte. Kies vr de eventuele akestische islatie een materiaal van rganische rsprng. Vb.: Cellulse, hut-, hennep-, schapen- en pluimwl. Zie fiche MAT11 - Akestische islatie. Maatregelen ter bevrdering van de thermische inertie Opvulling met metselwerk van ngebakken geperste leemstenen en afwerking van klei. BLZ. 12 VAN 16 NIET-DRAGENDE MUREN EN TUSSENWANDEN:

13 Maatregelen ter bevrdering van de akestische islatie Elastische band aan de mtrek vr de scheiding tussen de wand en de rest van het gebuw. Vlumieke massa en dikte van de platen. Vb.: dubbele spaanplaten zrgen vr een grtere massa en een betere akestische islatie. Isleer schakelaars en stpcntacten en de ze verspringen. Metaalprfielen en sepele speciale hutprfielen bieden betere akestische prestaties. Teveging van een islatiemateriaal in bulk f wlislatie. Vb.: Cellulse in bulk, hennepwl, schapenwl, enz. Dubbele wand indien een ptimale akestische islatie is gewenst. Afdichtingsveg aan de mtrek. Maatregelen ter bevrdering van de demnteerbaarheid m te wrden gerecycleerd Uitvering met geschrefde eerder dan genagelde f verlijmde elementen. BLZ. 13 VAN 16 NIET-DRAGENDE MUREN EN TUSSENWANDEN:

14 > He buwt men binnenwanden van klei? Techniek vr niet-dragende wanden Massieve kleiwand pgebuwd uit ngebakken geperste leemstenen. Deze techniek biedt het vrdeel van een grte eenvudigheid. Ongebakken geperste leemstenen met een grte vlumieke massa, met klei gemetseld. Het is belangrijk het dynamisme van de kleiwand te behuden dr een afwerking uit te veren die eveneens ademt. Gebruik hiervr een kalkpleister f leemverf. Techniek vr dragende wanden Een eenvudige methde m een dragende kleiwand te buwen bestaat in de uitvering van een dragend huten geraamte dat men vervlgens met ngebakken geperste leemstenen pvult en met klei afwerkt. Huten geraamte Lichte, ngebakken geperste leemstenen, met klei gemetseld. 1. Kalkpleister f leemverf (pleisters die ademen), in verschillende lagen direct p de stenen en het hut aangebracht. Een wapening zrgt vr de samenhang van de vegen. OF 2. Kleiplaat (klei + vezels), geschrefd p het hut en bedekt met een klei- f kalkpleister. Technieken van natte uitvering Er bestaan andere meer ambachtelijke technieken (adbe, stampaarde f pisé, strleem) waarbij de aarde nat wrdt bewerkt en vervlgens in gietvrmen ter plaatse wrdt gedrgd f vrgedrgd. Deze technieken vergen tijd en zijn vrbehuden vr persnen die bereid zijn het materiaal uit te prberen. De grtste meilijkheden: De crrecte samenstelling van het mengsel De vrbereiding van het mengsel vóór de plaatsing De uitveringstijd en de drgtijd BLZ. 14 VAN 16 NIET-DRAGENDE MUREN EN TUSSENWANDEN:

15 TOEZICHT OP DE WERKEN > Gebruik timmerhut p geznde en duurzame wijze Cntrleer de certificatie van het hut met FSC- f PEFC-keurmerk. Zrg ervr dat het timmerhut p de buwplaats p een beschutte plaats wrdt pgeslagen. Eis en cntrleer p de buwplaats f het hut een vchtgehalte heeft van minder dan 20% m zwamaantasting te vermijden. > Bevrder mechanische bevestigingen (scheiding van de elementen) Geef ngmaals de vrkeur aan afwerkingen met mechanische bevestiging (lambrisering, platen). Verlijmd f gevegd metselwerk is meilijk te demnteren, terwijl een geraamte in principe de recuperatie van elk nderdeel telaat. AANVULLENDE INFORMATIE ANDERE AANDACHTSPUNTEN Andere inffiches die met de keuze van de binnenwanden verband huden: MAT02 - Ruwbuw: ratinele en spaarzame technieken en buwmaterialen kiezen, rekening hudend met hun milieubalans MAT06 - Bekleding van binnenmuren en plafnds: geznde en eclgische materialen kiezen MAT08 - Een hutsrt kiezen vlgend de aard en de tepassing MAT11 - Akestische islatie: kies geznde materialen met een gunstige milieubalans. MAT13 - Levensduur van bestaande en tekmstige gebuwen en hun cmpnenten CSS05 - Akestisch cmfrt CSS09 - Lijm en verf: aandacht schenken aan hun invled p gezndheid en milieu ENE03 - Een kudestrategie ntwikkelen ENE08 - Zrgen vr thermische inertie BESCHIKBAARHEID VAN DUURZAME MATERIALEN In Brussel: Ecbuild, de Brusselse cluster vr duurzaam buwen, die vaklui, bedrijven en kleinhandelaars van de sectr van duurzaam buwen grepeert ( In Vlaanderen: De verkppunten van duurzame materialen zijn lid van het VIBE ( In Wallnië: De belangrijkste verkppunten zijn lid van de Cluster Éc-Cnstructin ( BRONVERMELDINGEN Algemene literatuur ver de materialen: Jutta Schwarz, L éclgie dans le bâtiment Guides cmparatifs pur le chix des matériaux de cnstructin, 1998 Friedrich Kur, L'Habitat éclgique, quels matériaux chisir?, Terres vivantes, 2000 Michiel Haas, Milieuclassificatie Buwmaterialen, Nederlands Instituut vr Buwbilgie en Eclgie te Naarden (NIBE) BLZ. 15 VAN 16 NIET-DRAGENDE MUREN EN TUSSENWANDEN:

16 Suzanne et Pierre Déux, Le guide de l habitat sain, Uitg. Mediec Vr meer infrmatie ver hutstructuren: Vr een lijst van leveranciers van FSC-hut in België: Een gids van het hut, de leveranciers en de prducten met het PEFC-keurmerk: Vr meer infrmatie ver alternatieve buwwijzen: Buwen met aarde: het nderzekscentrum CRAterre ( Leveranciers vr leembuw: Akterre ( f Claytec ( Hennepbetn: vzw vr de prmtie van hennep in de buw ( BLZ. 16 VAN 16 NIET-DRAGENDE MUREN EN TUSSENWANDEN:

ZORGEN VOOR THERMISCHE INERTIE

ZORGEN VOOR THERMISCHE INERTIE ZORGEN VOOR THERMISCHE INERTIE Zware materialen kiezen en ze in rechtstreeks cntact laten met de mgeving van het lkaal, m te beschikken ver een gede thermische buffer PRINCIPES BENADERING Om tijdens de

Nadere informatie

AKOESTISCHE ISOLATIE: GEZONDE MATERIALEN MET EEN GUNSTIGE MILIEUBALANS

AKOESTISCHE ISOLATIE: GEZONDE MATERIALEN MET EEN GUNSTIGE MILIEUBALANS - - PRINCIPES BENADERING AKOESTISCHE ISOLATIE: GEZONDE MATERIALEN MET EEN GUNSTIGE MILIEUBALANS Beperk de milieueffecten van akestische islatiematerialen Akestisch cmfrt is een element van de binnenruimten

Nadere informatie

EEN WARMTESTRATEGIE ONTWIKKELEN

EEN WARMTESTRATEGIE ONTWIKKELEN EEN WARMTESTRATEGIE ONTWIKKELEN PRINCIPES BENADERING Wintercmfrt gegarandeerd tegen een z laag mgelijk energieverbruik Als je een gebuw buwt f renveert, wil je cmfrt bieden, zwel tijdens de winter als

Nadere informatie

KOUDEBRUGGEN BEPERKEN

KOUDEBRUGGEN BEPERKEN KOUDEBRUGGEN BEPERKEN Details ntwerpen die de cntinuïteit van de thermische islatie garanderen, een crrecte tepassing p de werf garanderen en de bestaande kudebruggen pheffen PRINCIPES BENADERING Kudebruggen

Nadere informatie

TECHNISCHE HANDLEIDING DELTA -THENE Toepassing als dampscherm in zwembaden.

TECHNISCHE HANDLEIDING DELTA -THENE Toepassing als dampscherm in zwembaden. TECHNISCHE HANDLEIDING DELTA -THENE Tepassing als dampscherm in zwembaden. Inleiding De luchtdichtheid van een hutskeletbuwwand f een geïsleerd hellend dak is van fundamenteel belang m de gede werking

Nadere informatie

MATERIALEN IN BOUW EN RENOVATIE

MATERIALEN IN BOUW EN RENOVATIE - ALGEMENE PROBLEMATIEK MAT00 - MATERIALEN IN BOUW EN RENOVATIE Het belang van de keuze van materialen en buwtechnieken in het Brussels Hfdstedelijk Gewest BENADERING De keuze van materialen en buwtechnieken

Nadere informatie

THERMISCHE ISOLATIE: KIES GEZONDE EN ECOLOGISCHE MATERIALEN

THERMISCHE ISOLATIE: KIES GEZONDE EN ECOLOGISCHE MATERIALEN PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR DE DUURZAME BOUW EN RENOVATIE VAN KLEINE GEBOUWEN THERMISCHE ISOLATIE: KIES GEZONDE EN ECOLOGISCHE MATERIALEN Kies hernieuwbare, recycleerbare en gerecycleerde materialen f

Nadere informatie

EEN ADEQUAAT VERWARMINGSLICHAAM KIEZEN

EEN ADEQUAAT VERWARMINGSLICHAAM KIEZEN - - EEN ADEQUAAT VERWARMINGSLICHAAM KIEZEN PRINCIPES BENADERING Een efficiënt en vrdelig systeem kiezen m warmte uit te stralen Naast de prductiewijze, een kwaliteitsvlle verdeling en een efficiënte regeling,

Nadere informatie

DE VLOERBEKLEDING: GEZONDE MATERIALEN MET EEN GUNSTIGE MILIEUBALANS KIEZEN

DE VLOERBEKLEDING: GEZONDE MATERIALEN MET EEN GUNSTIGE MILIEUBALANS KIEZEN - - DE VLOERBEKLEDING: GEZONDE MATERIALEN MET EEN GUNSTIGE MILIEUBALANS KIEZEN Kiezen vr een geschikte eclgische plssing die zwel het gebruik als de ruimte in aanmerking neemt PRINCIPES CONTEXT Het is

Nadere informatie

HET VERDEELNETWERK VOOR DE VERWARMING OPTIMALISEREN

HET VERDEELNETWERK VOOR DE VERWARMING OPTIMALISEREN - - HET VERDEELNETWERK VOOR DE VERWARMING OPTIMALISEREN Het algemeen rendement van de verwarmingsinstallatie verbeteren dr te zrgen vr een efficiënte verdeling van de energie PRINCIPES BENADERING Naast

Nadere informatie

THERMISCHE ISOLATIE: KIES GEZONDE EN ECOLOGISCHE MATERIALEN

THERMISCHE ISOLATIE: KIES GEZONDE EN ECOLOGISCHE MATERIALEN THERMISCHE ISOLATIE: KIES GEZONDE EN ECOLOGISCHE MATERIALEN Kies hernieuwbare, recycleerbare en gerecycleerde materialen f materialen die in vervled in de natuur aanwezig zijn, rekening hudend met hun

Nadere informatie

Les Hernieuwbare energie

Les Hernieuwbare energie LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les Hernieuwbare energie Werkblad Les Hernieuwbare energie Werkblad "100% duurzaam", "Hllandse wind", "Kies bigas!": wie de reclames van energiebedrijven bekijkt zu bijna denken

Nadere informatie

PROJECT : IN DER OSTERBACH

PROJECT : IN DER OSTERBACH Brusselsesteenweg 6-2800 Mechelen tel 0475/478.477 - fax 015/340.310 www.vac-nline.be e-mail: inf@vac-nline.be U kan ns van maandag tem zaterdag bereiken van 8u tt 22u PROJECT : IN DER OSTERBACH ROUTE

Nadere informatie

AKOESTIEK IN HET VOORONTWERP

AKOESTIEK IN HET VOORONTWERP AKOESTIEK IN HET VOORONTWERP Inleiding PS-Acustics BVBA Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden vermenigvuldigd en/f penbaar gemaakt wrden dr middel van druk, ftkpie, micrfilm, elektrnisch

Nadere informatie

Bouwbedrijf Beneens. Stadsestraat 43 2250 Olen

Bouwbedrijf Beneens. Stadsestraat 43 2250 Olen Buwbedrijf Beneens Stadsestraat 43 2250 Olen 1 Alles heeft een levensduur. Alles dient vervangen te wrden. Bill McDnnuch C2C Livespan f Materials 2 3 Renvatie in de Praktijk 4 Renvatie in de Praktijk 5

Nadere informatie

Veiligheidsinstructie voor opslag van gevaarlijke producten in recipiënten

Veiligheidsinstructie voor opslag van gevaarlijke producten in recipiënten Interne Dienst vr Preventie en Bescherming p het Werk Afdeling Risicbeheer Veiligheidsinstructie vr pslag van gevaarlijke prducten in recipiënten Datum 20 januari 2011 Inleiding Opslag wrdt gedefinieerd

Nadere informatie

BIJ RENOVATIE: DE WANDEN ISOLEREN

BIJ RENOVATIE: DE WANDEN ISOLEREN - - BIJ RENOVATIE: DE WANDEN ISOLEREN Bij renvatie de beste manier zeken m de islatie van de wanden te versterken PRINCIPES BENADERING Bij renvatie bieden islatie, luchtdichte wanden en efficiëntere verwarmings-

Nadere informatie

AKOESTIEK IN HET VOORONTWERP

AKOESTIEK IN HET VOORONTWERP AKOESTIEK IN HET VOORONTWERP Inleiding PS-Acustics BVBA Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden vermenigvuldigd en/f penbaar gemaakt wrden dr middel van druk, ftkpie, micrfilm, elektrnisch

Nadere informatie

prijsaanvraag prairietuin - inlichtingenformulier -

prijsaanvraag prairietuin - inlichtingenformulier - prijsaanvraag prairietuin - inlichtingenfrmulier - Datum: Gegevens Klant Naam :... Adres :......... Tel /GSM:... Fax:... @:... Particulier Prfessineel Berep:... ON nr:... Handelaar Eigenschappen tuin in

Nadere informatie

HET IDEALE MATERIAAL KIEZEN VOOR BUITENSCHRIJNWERK

HET IDEALE MATERIAAL KIEZEN VOOR BUITENSCHRIJNWERK PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR DE DUURZAME BOUW EN RENOVATIE VAN KLEINE GEBOUWEN - - HET IDEALE MATERIAAL KIEZEN VOOR BUITENSCHRIJNWERK Hernieuwbare materialen gebruiken f materialen die vldende aanwezig

Nadere informatie

EEN GOEDE LUCHTKWALITEIT VERZEKEREN

EEN GOEDE LUCHTKWALITEIT VERZEKEREN EEN GOEDE LUCHTKWALITEIT VERZEKEREN Verntreinigende stffen vermijden en zrgen vr vldende luchtverversing m de luchtkwaliteit te garanderen PRINCIPES BENADERING De luchtkwaliteit in gebuwen is vaak slechter

Nadere informatie

Handleiding verwerking Beton Ciré Originale

Handleiding verwerking Beton Ciré Originale Handleiding verwerking Betn Ciré Originale Pagina 1 - Versie 09 Inhud: - Wat is Betn Ciré Originale - Vrbereiding Ondergrnd Wanden Vleren Meubels en aanrechtbladen - Aanbrengen en afwerken Pagina 2 - Versie

Nadere informatie

FYSISCHE EN CHEMISCHE VERONTREINIGING BINNENSHUIS BEPERKEN

FYSISCHE EN CHEMISCHE VERONTREINIGING BINNENSHUIS BEPERKEN PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR DE DUURZAME BOUW EN RENOVATIE VAN KLEINE GEBOUWEN - - FYSISCHE EN CHEMISCHE VERONTREINIGING BINNENSHUIS BEPERKEN Kies materialen die weinig f geen chemische en fysische verntreinigende

Nadere informatie

Fabels in isolatieland Wat waar is of niet waar

Fabels in isolatieland Wat waar is of niet waar Fabels in islatieland Wat waar is f niet waar Fabels verleven de tijden. Sms is dat ged. Maar het kan k verkeerd uitpakken. Eind jaren '70 bracht Sven (Stichting vrlichting energiebesparing nederland)

Nadere informatie

5-IN-1-PROFIEL. Ordercode Foto Afmetingen Hoeveelheid per verpakking

5-IN-1-PROFIEL. Ordercode Foto Afmetingen Hoeveelheid per verpakking Ordercde Ft Afmetingen Heveelheid per verpakking PGWINCP(-)MD215 2150 x 16 x 54 mm 1 (mes + rail inbegrepen) Prductbeschrijving Het prfiel met Inciz -technlgie is een eenvudige plssing m uw Perg -vler

Nadere informatie

EEN MATERIAAL KIEZEN VOOR DE DAKBEDEKKING, REKENING HOUDEND MET ZIJN MILIEUBALANS

EEN MATERIAAL KIEZEN VOOR DE DAKBEDEKKING, REKENING HOUDEND MET ZIJN MILIEUBALANS - ALGEMENE PROBLEMATIEK MAT03 - EEN MATERIAAL KIEZEN VOOR DE DAKBEDEKKING, REKENING HOUDEND MET ZIJN MILIEUBALANS Gebruik kwaliteitsmaterialen die bestand zijn tegen aantasting,, die vernieuwbaar f vervledig

Nadere informatie

Asbestbeleidsplan. Beleid en beheer asbest

Asbestbeleidsplan. Beleid en beheer asbest Asbestbeleidsplan Beleid en beheer asbest Dcumenttitel. Asbestbeleidsplan Status. Cncept Definitief Versie. 1.1 Datum. 22-03-2014 Organisatie. Wningcrpratie Rentree Opstellers. Wningcrpratie Rentree i.s.m.

Nadere informatie

EFFICIENTE REGELING VAN DE VERWARMINGSINSTALLATIE

EFFICIENTE REGELING VAN DE VERWARMINGSINSTALLATIE - - EFFICIENTE REGELING VAN DE VERWARMINGSINSTALLATIE Een ged geregeld verwarmingssysteem zrgt vr een ideaal evenwicht tussen de behefte aan energie en de werkelijk geprduceerde heveelheid warmte PRINCIPES

Nadere informatie

DE "MANUELE VENTILATIE" OPTIMAAL ORGANISEREN

DE MANUELE VENTILATIE OPTIMAAL ORGANISEREN - - DE "MANUELE VENTILATIE" OPTIMAAL ORGANISEREN Wanneer en he lang meten kamers verlucht wrden wanneer er geen installatie vr hygiënische ventilatie aanwezig is? PRINCIPES CONTEXT De luchtkwaliteit hangt

Nadere informatie

Niet meer manueel hanteren van lasten

Niet meer manueel hanteren van lasten Niet meer manueel hanteren van lasten Vrbeeld van een Gede Pratij Jeren van de Giessen Lelystad, 23-10-2008 Prgramma: Intrductie Het rbleem Nadere RI&E Fysiee belasting De lssing Onze winst Jury rdeel

Nadere informatie

EEN NIEUWE DEFINITIE GEVEN AAN HET THERMISCH COMFORT

EEN NIEUWE DEFINITIE GEVEN AAN HET THERMISCH COMFORT - PRAKTISCHE AANBEVELING CSS13 - EEN NIEUWE DEFINITIE GEVEN AAN HET THERMISCH COMFORT Ons gedrag ten pzichte van verwarmings- en kelingsinstallaties in vraag stellen PRINCIPES Het thermisch cmfrt is waarschijnlijk

Nadere informatie

DE BINNENHUISVERONTREINIGING BEPERKEN: DE ELEKTROMAGNETISCHE VERONTREINIGING

DE BINNENHUISVERONTREINIGING BEPERKEN: DE ELEKTROMAGNETISCHE VERONTREINIGING PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR DE DUURZAME BOUW EN RENOVATIE VAN KLEINE GEBOUWEN - - DE BINNENHUISVERONTREINIGING BEPERKEN: DE ELEKTROMAGNETISCHE VERONTREINIGING PRINCIPES CONTEXT Externe en interne brnnen

Nadere informatie

Presentatie eisen reisweek

Presentatie eisen reisweek Presentatie eisen reisweek Beste reisadviseurs, De aftrap is genmen. We zijn begnnen aan een spannende strijd m te bepalen he nze werkweek er in juni 2013 uit zal zien. Natuurlijk lijkt het een beetje

Nadere informatie

HOUTBEHANDELINGEN: AANDACHT SCHENKEN AAN DE GEVOLGEN VOOR DE GEZONDHEID

HOUTBEHANDELINGEN: AANDACHT SCHENKEN AAN DE GEVOLGEN VOOR DE GEZONDHEID PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR DE DUURZAME BOUW EN RENOVATIE VAN KLEINE GEBOUWEN - - HOUTBEHANDELINGEN: AANDACHT SCHENKEN AAN DE GEVOLGEN VOOR DE GEZONDHEID PRINCIPES CONTEXT Vermijd hutverduurzamingsprducten

Nadere informatie

Ids Veiligheidscoördinatie

Ids Veiligheidscoördinatie Ids Veiligheidscördinatie 1 / 5 IDS-1119 - AG Vespa - Viletstraat 39-2060 Antwerpen - Ontwerpanalyse 01 COÖRDINATIEDAGBOEK Datum: 19-7-2005 Aanwezige partijen: COO: Jhan De Kninck Inf vr: BH AR Karlien.Vanmerhaeghe@vespa.antwerpen.

Nadere informatie

Nieuwe Vlaamse renovatiepremie vanaf 1 november 2015!

Nieuwe Vlaamse renovatiepremie vanaf 1 november 2015! Nieuwe Vlaamse renvatiepremie vanaf 1 nvember 2015! Hebt u plannen m uw wning te renveren? Dan kunt u misschien rekenen p de steun van de vernieuwde Vlaamse renvatiepremie. Vanaf 1 nvember 2015 kunt u

Nadere informatie

- PRAKTISCHE AANBEVELING CSS05 - AKOESTISCH COMFORT

- PRAKTISCHE AANBEVELING CSS05 - AKOESTISCH COMFORT - - AKOESTISCH COMFORT Diverse vrzieningen vr akestische crrectie en islatie in de gebuwen verhgen het welzijn van de bewners. PRINCIPES BENADERING Akestisch cmfrt is een element van de binnenruimten dat

Nadere informatie

Wat 'cross-linking' betekent voor Rolling Stock

Wat 'cross-linking' betekent voor Rolling Stock Wat 'crss-linking' betekent vr Rlling Stck Crss-linking: het vernetten van kabels dr bestraling, kan veel betekenen vr Rlling Stck. Een paar pluspunten & klantvrdelen van dr bestraling vernette elektrische

Nadere informatie

VEILIGHEIDSVOORSCHRIFT. Gebruik en opslag gevaarlijke stoffen

VEILIGHEIDSVOORSCHRIFT. Gebruik en opslag gevaarlijke stoffen 1 DOEL... 2 2 TOEPASSINGSGEBIED... 2 3 DEFINITIES... 2 4 VOORSCHRIFT... 2 4.1 Eisen bij het gebruik van gevaarlijke stffen... 2 4.2 (Tijdelijke) Opslag van gevaarlijke stffen... 6 4.2.1 Definitie van pslag/pslagplaats...

Nadere informatie

Project Claes Luc - BPC

Project Claes Luc - BPC X-ECO Ing. Gert Vanden Ber Lenard Meesstraat 16 3970 Lepldsburg 0472-32.20.98 www.x-ec.net Prject Claes Luc - BPC EPB ENERGIE PRESTATIE EN BINNENKLIMAAT Nieuwbuwwning Ligging: Steenweg 273, 3570 Alken

Nadere informatie

LIJM EN VERF: HUN INVLOED OP GEZONDHEID EN MILIEU

LIJM EN VERF: HUN INVLOED OP GEZONDHEID EN MILIEU PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR DE DUURZAME BOUW EN RENOVATIE VAN KLEINE GEBOUWEN - LIJM EN VERF: HUN INVLOED OP GEZONDHEID EN MILIEU Vermijd het gebruik van lijmen en verven f kies vr de minst schadelijke.

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt.

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt. Techniek & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen ntdekken de leerlingen dat er techniek in en m de Schelde, dus in nze regi, een erg belangrijke rl speelt. Gerelateerde kerndelen Vlaanderen, Primair

Nadere informatie

BLADERDEEG/KORSTDEEG

BLADERDEEG/KORSTDEEG BLADERDEEG/KORSTDEEG Brn: www.passie.hreca.nl - 2009 DE GRONDSTOFFEN Om de werking en de mgelijke afwijkingen van bladerdeeg te kunnen begrijpen, is het ndzakelijk iets te weten ver de rl die de verschillende

Nadere informatie

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone Schade prtcl Zuiderpark Stadswalzne Gemeente s-hertgenbsch december 2012 Schadeprtcl Zuiderpark - Stadswalzne In dit dcument staat he de gemeente s-hertgenbsch mgaat met schadeclaims. Het is er p gericht

Nadere informatie

prijsaanvraag 'Kruidlaag in Woodland' - inlichtingenformulier -

prijsaanvraag 'Kruidlaag in Woodland' - inlichtingenformulier - prijsaanvraag 'Kruidlaag in Wdland' - inlichtingenfrmulier - Datum: Termijn: Beste klant Wij helpen u graag bij de creatie van uw schaduwtuin f schaduwbrder nder bestaande bmen f en heesters. Vul dit frmulier

Nadere informatie

Onderwerp Wijziging van de Verordening tot het kunnen verlenen van een alleenrecht voor Concern voor Werk. Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Onderwerp Wijziging van de Verordening tot het kunnen verlenen van een alleenrecht voor Concern voor Werk. Aan de raad. Status: ter besluitvorming N. 218419-1 Emmelrd, 14 januari 2014. Onderwerp Wijziging van de Verrdening tt het kunnen verlenen van een alleenrecht vr Cncern vr Werk. Advies raadscmmissie [ ] Aan de raad. Status: ter besluitvrming

Nadere informatie

de warmtepomp Het verwarming systeem van de toekomst

de warmtepomp Het verwarming systeem van de toekomst de warmtepmp Het verwarming systeem van de tekmst Del van deze avnd inzicht geven in: rl warmtepmpen in de duurzame energietransitie he warmtepmpen werken islatie eisen van de wning welke type warmtepmp

Nadere informatie

Reglement Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs Onderzoeksbeurs & Uitwisseling 2016

Reglement Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs Onderzoeksbeurs & Uitwisseling 2016 Reglement Vlaams-Nederlandse Jurnalistenbeurs Onderzeksbeurs & Uitwisseling 2016 In 2016 kennen de Vlaamse en Nederlandse verheid pnieuw de Vlaams-Nederlandse Jurnalistenbeur(zen) (VNJB) te aan Nederlandse

Nadere informatie

KOUDEBRUGGEN BEPERKEN

KOUDEBRUGGEN BEPERKEN KOUDEBRUGGEN BEPERKEN Details ntwerpen die de cntinuïteit van de thermische islatie garanderen, een crrecte tepassing p de werf garanderen en de bestaande kudebruggen pheffen PRINCIPES BENADERING Kudebruggen

Nadere informatie

ALLE DIENSTEN DIE U NODIG HEBT, WAAR U OOK BENT

ALLE DIENSTEN DIE U NODIG HEBT, WAAR U OOK BENT ALLE DIENSTEN DIE U NODIG HEBT, WAAR U OOK BENT De Dienstenrichtlijn met de cnsument een ruimere keuze bieden, meer waar vr zijn geld geven en een vlttere tegang tt diensten in de hele EU verzekeren WAAROM

Nadere informatie

Arbo Rapport. Darren Arendse M2a1 66753

Arbo Rapport. Darren Arendse M2a1 66753 Arb Rapprt Darren Arendse M2a1 66753 Inhudspgave Inleiding blz 3 Hfdstuk 1 Arb- wet blz 4 Hfdstuk 2 Nrmen en Richtlijnen vr beeldschermwerkplekken blz 5 Hfdstuk 3 Verbeterpunten werkplaats blz 6 Hfdstuk

Nadere informatie

Aanpassingen voorwaarden BREEAM Materialen in RVO Milieulijst t.b.v. MIA/VAMIL-regeling

Aanpassingen voorwaarden BREEAM Materialen in RVO Milieulijst t.b.v. MIA/VAMIL-regeling Aanpassingen vrwaarden BREEAM Materialen in RVO Milieulijst t.b.v. MIA/VAMIL-regeling Op 4 januari 2017 is de Milieulijst 2017 van de Rijksdienst vr Ondernemend Nederland gepubliceerd. Net zals in vrige

Nadere informatie

Prijsaanvraag Concepten Inlichtingenformulier

Prijsaanvraag Concepten Inlichtingenformulier Pagina 1 van 5 Prijsaanvraag Cncepten Inlichtingenfrmulier Datum: Beste klant Wij helpen graag bij het ntwerp van juw brder met een keuze uit ns ruime assrtiment. Dr dit frmulier ingevuld aan ns terug

Nadere informatie

OPTIMAAL ONTWERPEN VAN VENSTERS

OPTIMAAL ONTWERPEN VAN VENSTERS OPTIMAAL ONTWERPEN VAN VENSTERS De ptimale glasppervlakte vinden vereenkmstig de riëntaties en het srt lkaal, en de adequate srt beglazing kiezen vr een ptimaal lichtcmfrt en akestisch cmfrt PRINCIPES

Nadere informatie

EEN KOUDESTRATEGIE ONTWIKKELEN

EEN KOUDESTRATEGIE ONTWIKKELEN PRINCIPES BENADERING EEN KOUDESTRATEGIE ONTWIKKELEN Gegarandeerd zmercmfrt met een z laag mgelijk energieverbruik De terugkerende hitteglven van de afgelpen jaren heeft ervr gezrgd dat het zmercmfrt een

Nadere informatie

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost Bijlage 4 Tetsingskader ntwerp levenslpbestendig Zeist-Ost 1. Opzet Het tetsingskader Levenslpbestendig Zeist-Ost bestaat uit een aantel nderdelen. Een algemeen deel gaat ver de levenslpbestendige wijk:

Nadere informatie

Kwaliteit van de arbeid van kamermeisjes

Kwaliteit van de arbeid van kamermeisjes HIER FOTO INVOEGEN BREEDTE 210mm x HOOGTE 99mm Kwaliteit van de arbeid van kamermeisjes Samengevat 2011 Guidea - Kenniscentrum vr Terisme en Hreca vzw Deze infrmatie werd met de grtste zrg samengesteld.

Nadere informatie

Grand Prix Technology Save Weight, Gain Speed

Grand Prix Technology Save Weight, Gain Speed Grand Prix Technlgy Save Weight, Gain Speed Vlledig systeem: Het PwerLite systeem is de eerste vlledige staand want plssing. Alle cmpnenten van het staand want kunnen nu gemakkelijk mgezet wrden naar PBO

Nadere informatie

Hergebruikinitiatieven

Hergebruikinitiatieven Hergebruikinitiatieven Principe: materialen en verpakkingen hergebruiken vr ze afval wrden Hergebruik betekent de terugwinning en het hergebruik van prducten f nderdelen ervan: hergebruik van de verschillende

Nadere informatie

Kantines tegen voedselverspilling

Kantines tegen voedselverspilling Kantines tegen vedselverspilling Principe: zwel klanten als kantinepersneel aanspren m vedselverspilling te verminderen Kantines van administraties, ng's, schlen f bedrijven zijn plekken waar grte heveelheden

Nadere informatie

Beheerplan voor bouwhistorische objecten

Beheerplan voor bouwhistorische objecten Beheerplan vr buwhistrische bjecten 2.7.1 Inleiding Met een beschermd stadsgezicht, ngeveer 1500 mnumenten en een uniek laatmiddeleeuws bdemarchief heeft Drdrecht een mvangrijke bven- en ndergrndse cultuurhistrische

Nadere informatie

AGE Algemene Vergadering 2013 Declaratie 17 May 2013

AGE Algemene Vergadering 2013 Declaratie 17 May 2013 AGE Algemene Vergadering 2013 Declaratie 17 May 2013 De Eurpese Unie is p een cruciaal mment gekmen en nderzekt de hervrming van haar visie en haar bij vrrang belangrijkste dmeinen, in het licht van de

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hera? De rl van de OR bij de invering van Het Nieuwe Werken De kans is grt dat er in uw rganisatie al wrdt gesprken ver de invering van Het Nieuwe Werken. En z niet, dan

Nadere informatie

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen NTA 8009:2007 Veiligheidsmanagementsysteem vr ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszrg verlenen Unifrm en inzichtelijk veiligheidsmanagementsysteem Openheid ver patiëntveiligheid Basis vr interne

Nadere informatie

De voorraad fossiele brandstoffen is eindig. Op termijn zullen we andere bronnen voor onze energievoorziening moeten gebruiken.

De voorraad fossiele brandstoffen is eindig. Op termijn zullen we andere bronnen voor onze energievoorziening moeten gebruiken. 5.2.7 Energie Wat is het thema en waarm is het belangrijk? Het thema energie gaat ver het gebruik van energie in de gebuwde mgeving vr verwarming, keling, verlichting en industriële en agrarische prcessen.

Nadere informatie

Elektrische warmhoudplaat

Elektrische warmhoudplaat Elektrische warmhudplaat 114.360 114.361 114.362 V1/1209 NL/B 1. Algemeen 74 1.1 Infrmatie ver de gebruiksaanwijzing 74 1.2 Symblverklaring 74 1.3 Aansprakelijkheid en vrijwaring 75 1.4 Auteursrecht 75

Nadere informatie

DE LEVENSCYCLUS VAN GEBOUWEN EN HUN COMPONENTEN

DE LEVENSCYCLUS VAN GEBOUWEN EN HUN COMPONENTEN PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR DE DUURZAME BOUW EN RENOVATIE VAN KLEINE GEBOUWEN - - DE LEVENSCYCLUS VAN GEBOUWEN EN HUN COMPONENTEN Zie het gebuw als een element dat in de tijd evlueert, met verschillende

Nadere informatie

De Belgische cementindustrie. Standpunt

De Belgische cementindustrie. Standpunt De Belgische cementindustrie Standpunt 1. Eén van de pijlers van het Waalse ecnmische landschap. De cementindustrie is één van de "pijlers" van het Belgische industriële landschap en van het Waalse in

Nadere informatie

De opbouw van de Machinerichtlijn

De opbouw van de Machinerichtlijn De pbuw van de Machinerichtlijn Vrafgaand aan de fficiële tekst van de richtlijn zijn de verwegingen van de Raad van de Eurpese Gemeenschappen pgenmen. Deze verwegingen geven aan welke uitgangspunten hebben

Nadere informatie

TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND

TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND STICHTING COLLECTIEF AGRARISCH NATUURBEHEER SCAN TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND BESCHRIJVING De ksten mzaïekbeheer zijn een vergeding vr de ksten die p bedrijfsniveau gemaakt wrden vr het

Nadere informatie

Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming

Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming Algemeen Reglement vr de arbeidsbescherming Titel II - Algemene bepalingen betreffende de arbeidshygiëne alsmede de veiligheid en de gezndheid van de arbeiders Hfdstuk I: Bepalingen betreffende de veiligheid

Nadere informatie

Transportbedrijf J. Wessels & Z.N. B.V. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Transportbedrijf J. Wessels & Z.N. B.V. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Transprtbedrijf J. Wessels & Z.N. B.V. Maatschappelijk Verantwrd Ondernemen 2014 2015 1 MVO Maatschappelijk Verantwrd Ondernemen is de laatste jaren meer een vanzelfsprekendheid dan uitzndering gewrden.

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Adviezen voor de bouw. Voor plaatstalen binnendeurkozijnen

Adviezen voor de bouw. Voor plaatstalen binnendeurkozijnen Adviezen vr de buw Vr plaatstalen binnendeurkzijnen Versie december 2014 Inhudspgave 1. Mntage-methden kzijnen.. 3 1.1. Mnteren van een kzijn tussen betnwanden.... 3 1.2. Mnteren van een kzijn in gipswanden

Nadere informatie

Technische en bouwkundige voorschriften voor meterlokalen

Technische en bouwkundige voorschriften voor meterlokalen Technische en buwkundige vrschriften vr meterlkalen Referentie: SIB10 CCLB 110 Datum:22/10/2010 Pagina 1/9 Inhudstafel 1 INLEIDING... 3 2 AFKORTINGEN... 3 3 TOEGANKELIJKHEID INSTALLATIES... 3 4 LOKAAL...

Nadere informatie

Subsidieverordening isolatiemaatregelen bestaande eigen woningen

Subsidieverordening isolatiemaatregelen bestaande eigen woningen Raadsvrstel AGENDAPUNT: 6 VERGADERDATUM: 16 FEBRUARI 2012 Onderwerp Datum cllegebesluit Subsidieverrdening islatiemaatregelen bestaande eigen wningen Cmmissie Vlkshuisvesting, Datum vergadering 08-02-2012

Nadere informatie

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord.

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord. Tips Digiduif 1. U lgt in p digiduif met uw e-mail adres en wachtwrd. 2. U kiest de knp instellingen. Op de vlgende pagina s kunt u allerlei zaken invullen en aanpassen die bij uw accunt hren. Tevens zit

Nadere informatie

Bureau-ergonomie. Werkhouding: een ergonomische werkomgeving

Bureau-ergonomie. Werkhouding: een ergonomische werkomgeving Bart Van Keymlen & Sfie Lagrin Bureau-ergnmie Werkhuding: een ergnmische werkmgeving Langdurig zitten is een belangrijke rzaak van rugklachten. We ntwaken, we zitten aan de ntbijttafel, p de trein f in

Nadere informatie

Voorbeeldvragen Methodiek NEN 2767

Voorbeeldvragen Methodiek NEN 2767 Nb. Per vraag kunnen er meerdere gede antwrden zijn 1. Welke van de nderstaande bewering is juist? NEN 2767 is een: methdiek vr de bepaling van achterstallig nderhud bjectieve methdiek vr de bepaling van

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 72095942000 VZW Psych. Centrum Caritas Caritasstraat 76 9090 MELLE Telichting bij het dcument pnameverklaring bij pname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes in verband met

Nadere informatie

U heeft ons verzocht, om gezamenlijk, een gedegen voorstel ten aanzien van uw hypotheek uit te brengen.

U heeft ons verzocht, om gezamenlijk, een gedegen voorstel ten aanzien van uw hypotheek uit te brengen. Vragenfrmulier Klant Beeld U heeft ns verzcht, m gezamenlijk, een gedegen vrstel ten aanzien van uw hyptheek uit te brengen. Onze bedrijfsfilsfie is, m samen met nze relaties, een inventarisatie te maken

Nadere informatie

Openwerf Scheldehoek 10A

Openwerf Scheldehoek 10A Openwerf Scheldehek 10A Het gebuw Deze halfpen bel etage BEN-wning bestaat uit 3 verdiepingen, met de leefruimte en keuken p de eerste verdieping. Grte glaspartijen p Westen en Nrden geven een practig

Nadere informatie

ack-aquaconcept.com, concept GmbH en Microdyn-Nadir Nadir,, Slotgrachtstraat 25, 9940 Telephone: +32 (0)9 3445176, Fax: +32 (0)9 3445176

ack-aquaconcept.com, concept GmbH en Microdyn-Nadir Nadir,, Slotgrachtstraat 25, 9940 Telephone: +32 (0)9 3445176, Fax: +32 (0)9 3445176 Kwaliteitsverbetering in prductieprcessen dr tepassing van aangepaste UV desinfectiemethdes en geavanceerde UV xidatie. Van Daele Drine. 1, www.dvd-technlgy.be www.ack-aquacncept.cm aquacncept.cm. 1 a.c.k.

Nadere informatie

Preventie tegen chemische risico s in carrosseriebedrijven

Preventie tegen chemische risico s in carrosseriebedrijven Preventie tegen chemische risic s in carrsseriebedrijven Eind 2010 werd k een inspectiecampagne gehuden bij de carrsseriebedrijven. De campagne kaderde in een Eurpese SLIC-campagne Chemische agentia p

Nadere informatie

HANDLEIDING: AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE IN HET ZUIDEN INVULFORMULIER

HANDLEIDING: AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE IN HET ZUIDEN INVULFORMULIER 1 JUNI 2015 HANDLEIDING: AANVRAAG VOOR EEN SUBSIDIE IN HET ZUIDEN INVULFORMULIER SEYS VEERLE PROVINCIEBESTUUR WEST-VLAANDEREN Hug Verriesstraat 22 8800 ROESELARE Vrwrd Sinds 1971 ndersteunt de prvincie

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Zon-Privé gemeente Utrecht

Veelgestelde vragen Zon-Privé gemeente Utrecht Veelgestelde vragen Zn-Privé gemeente Utrecht In dit dcument beantwrden we een aantal veel gestelde vragen. Deze zijn als vlgt gecategriseerd: Zn-Privé actie Utrecht Het plaatsen van znnepanelen p een

Nadere informatie

Project Be Home 3 woningen

Project Be Home 3 woningen X-ECO Ing. Gert Vanden Ber Lenard Meesstraat 16 3970 Lepldsburg 0472-32.20.98 www.x-ec.net Prject Be Hme 3 wningen EPB ENERGIE PRESTATIE EN BINNENKLIMAAT Ligging: Pater Asteerstraat 45 47 49 3970 Lepldsburg

Nadere informatie

OPTIMALISATIE VAN HET NATUURLIJK LICHT

OPTIMALISATIE VAN HET NATUURLIJK LICHT - OPTIMALISATIE VAN HET NATUURLIJK LICHT De vrm en de ppervlakte van de peningen bepalen, evenals de binnenhuisinrichting, vr ptimaal lichtcmfrt en gebruik van natuurlijk licht PRINCIPES BENADERING Het

Nadere informatie

Huisbereiding in de kijker

Huisbereiding in de kijker NIEUWSBRIEF NUMMER 5 JANUARI 2010 P1 In dit nummer 1 Inleiding 2 Huisbereiding in de kijker 2 Stppen met rken 4 Zelftest 5 Vrdelen van stppen met rken Inleiding Beste nieuwslezer, 2009 det zijn uittrede,

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

CONDAIR ME. Adiabatische luchtbevochtiger/koeler voor kanaalmontage Zeer energiezuinig. Luchtbevochtiging en adiabatische koeling

CONDAIR ME. Adiabatische luchtbevochtiger/koeler voor kanaalmontage Zeer energiezuinig. Luchtbevochtiging en adiabatische koeling CONDAIR ME Adiabatische luchtbevchtiger/keler vr kanaalmntage Zeer energiezuinig Luchtbevchtiging en adiabatische keling Verdampingsmdule Leidingwater f mgekeerd smsewater wrdt naar de bvenkant van de

Nadere informatie

E-pupillen. Leeftijdskenmerken

E-pupillen. Leeftijdskenmerken E-pupillen Leeftijdskenmerken De kinderen hebben een grte speldrang. Ze den dingen vanwege het plezier van-hetden. De kinderen meten de kans krijgen allerlei vaardigheden en plssingen in spelsituaties

Nadere informatie

n Keukeninformatie...

n Keukeninformatie... n Keukeninfrmatie... De Rietkraag 2e fase Type Kievit Eigenhuis Keukens is geselecteerd als prjectleverancier vr dit prject. Deze brchure geeft u infrmatie ver de afspraken welke zijn gemaakt met betrekking

Nadere informatie

Scènefotografie. Tips en trucs. Datum: Versie: 1.1

Scènefotografie. Tips en trucs. Datum: Versie: 1.1 Scèneftgrafie Tips en trucs Datum: 14-10-2016 Versie: 1.1 Picari scèneftgrafie tips en trucs Vereisten vr het maken van een gede ft, vr het visualiseren en genereren van ftrealistische afbeeldingen van

Nadere informatie

M200403. Het MKB en de BV. Achtergronden van de keuze van ondernemers. Ro Braaksma. Klaas Bangma

M200403. Het MKB en de BV. Achtergronden van de keuze van ondernemers. Ro Braaksma. Klaas Bangma M200403 Het MKB en de BV Achtergrnden van de keuze van ndernemers R Braaksma Klaas Bangma Zetermeer, 24 maart 2004 Het MKB en de BV Waarm kiezen ndernemers vr een bepaalde rechtsvrm? En in het bijznder:

Nadere informatie

Opgave 4 Hout is een isolator. Aan een isolator kan je je niet branden. Wel aan een geleider!

Opgave 4 Hout is een isolator. Aan een isolator kan je je niet branden. Wel aan een geleider! Uitwerkingen 1 Opgave 1 Geleiding, strming en straling. Opgave 2 Metalen Kper, zilver, ld, ijzer, gud, nikkel, platin Hut, rubber, kurk, glas en zand. Opgave 3 Geleiding Strming Geleiding Opgave 4 Hut

Nadere informatie

1 Opzoeken van een grond in de toepassing

1 Opzoeken van een grond in de toepassing He pas ik de gegevens in de gemeentelijke inventaris aan? //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

n Keukeninformatie...

n Keukeninformatie... n Keukeninfrmatie... Eigenhuis Keukens is geselecteerd als prjectleverancier vr dit prject. Deze brchure geeft u infrmatie ver de afspraken welke zijn gemaakt met betrekking tt de keuken. Het aankpen van

Nadere informatie

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen:

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen: Graaf Jan van Mntfrtschl Beleid ter vrkming en/f regulering van pestgedrag 1. 1 Inleiding: Iedere schl heeft een veilig schlklimaat ndig. Op de Graaf Jan van Mntfrtschl zijn wij ns ervan bewust dat veiligheid

Nadere informatie