MRI-geleid prostaatbiopt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MRI-geleid prostaatbiopt"

Transcriptie

1 MRI-geleid prostaatbiopt U heeft een afspraak voor een MRI-geleid prostaatbiopt. MRI is een methode om informatie te krijgen over het menselijk lichaam. Met behulp van radiogolven en een magneetveld worden bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen worden door een antenne ontvangen en door een computer in beelden vertaald. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen. De prostaat is een klier dat normaal ongeveer de grootte heeft van een kastanje. Deze klier dient voor de productie van zaadvloeistof. De prostaat bevindt zich aan de onderzijde van de blaas, ongeveer ter hoogte van waar de blaas overgaat in de plasbuis. Prostaatvergroting kan leiden tot plasproblemen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking, maar het kan kwaadaardig weefsel zijn. Met behulp van MRI en eventueel een biopsie kan de uroloog/radioloog tot de juiste diagnose komen. Bij een prostaatbiopt neemt de arts met een punctienaald een stukje weefsel uit de prostaat voor weefselonderzoek. Belangrijk Het is belangrijk dat u voor het onderzoek de instructies hieronder goed opvolgt. De afspraak kan alleen doorgaan als u zich aan de instructies houdt. mt u het ingevulde Vragenformulier MRI mee. Heeft u deze vragenlijst niet gekregen, belt u dan met de afdeling Radiologie: Meldt u zich 15 minuten voor het onderzoek bij de afdeling Radiologie. U vindt de afdeling Radiologie door vanaf de hoofdingang de borden Radiologie te volgen. Vervolgens gaat u met de trap aan het einde van de Lichtstraat of neemt u de lift naar de eerste etage. Voorbereiding Als voorbereiding heeft de arts u een antibioticum voorgeschreven om zo de kans op een infectie te verkleinen. Dit medicijn zit bijgesloten bij deze brief. U neemt 2 uur voor de behandeling 1 tablet in. Houd er rekening mee dat u de tablet niet met melkproducten inneemt. Gebruikt u bloedverdunnende middelen, zoals Aspirine, Ascal, Acetylsalicylzuur, Acenocoumarol, Marcoumar of Sintromitis? Overleg dan voor de behandeling met uw arts. Het is meestal nodig tijdelijk te stoppen met dit medicijn.

2 Op de dag van de behandeling is het van belang dat u een strakke onderbroek draagt (geen boxershort). Een strakke onderbroek is belangrijk, omdat u na het onderzoek een maandverband krijgt voor eventueel bloedverlies. Verdere voorbereiding Bij het MRI-onderzoek wordt gebruik gemaakt van een zeer sterk magneetveld. Houd daarom rekening met onderstaande punten: Bent u drager van magnetische of elektronische hulpmiddelen, dan moet u vooraf overleggen met uw behandelend arts of u een MRI-onderzoek kan ondergaan. Heeft u een pacemaker of ICD (inwendige Cardio Defibrillator dan mag u alleen onder bepaalde voorwaarden in het MRI apparaat. Bespreek dit met uw behandelend arts. Heeft u een REVEAL / CONFIRM / BIOMONITOR / HOLTER, dan adviseren wij om binnen twee weken na het onderzoek uw REVEAL / CONFIRM / BIOMONITOR / HOLTER uit te laten lezen bij de polikliniek Cardiologie. Bespreek dit met uw behandelend arts. Heeft u een elektronische insulinepomp, inwendige gehoorprothese of vaatclips in de hals of de schedel dan komt u mogelijk niet in aanmerking voor een MRI scan. Bespreek dit met uw behandelend arts. Persoonlijke voorwerpen laat u achter in een afsluitbare kleedkamer. Deze voorwerpen kunnen schade oplopen in de MRI of schade veroorzaken. Denk hierbij aan: bankpasjes, horloge, sleutels, munten, aanstekers, sieraden, gehoorapparaten, gebitsprotheses, telefoons en andere metalen voorwerpen, waardevolle bezittingen kunt u beter thuislaten. Heeft u vragen over bovenstaande, dan kunt u altijd contact opnemen met uw behandelend arts of met de afdeling Radiologie. Kleding U mag de MRI-ruimte alleen binnengaan in T-shirt, onderbroek en sokken, kleding zonder opdruk of metalen drukknopen of ritsen. Een legging of pyjamabroek zonder ritsen of knopen is toegestaan.

3 Het onderzoek De MRI-laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedhokje. Voor dit onderzoek doet u uw onderkleding (broek en onderbroek) uit. De MRI-laborant geeft u een speciale korte broek om te dragen tijdens het onderzoek. Na het omkleden, legt de MRIlaborant het onderzoek uit. In de MRI-ruimte ligt u op een beweegbare onderzoekstafel. Als u goed in positie ligt, wordt door de radioloog een naaldhouder via de anus naar binnen gebracht. Het inbrengen van de naaldhouder kan gevoelig zijn. Daarom krijgt u een pijnstillende gel. Op de beweegbare tafel schuift u het MRI-apparaat in. Het MRI-apparaat is een tunnel met een lengte van ongeveer een meter en een breedte van ongeveer zeventig centimeter. De tunnel is aan beide uiteinden open en blijft open tijdens het onderzoek. Door de MRI-laborant wordt een serie beelden van de prostaat gemaakt. Met behulp van deze beelden wordt de positie van de naaldhouder naar het afwijkende gebied in uw prostaat gericht. Soms zijn meerdere series nodig om de juiste positie te verkrijgen. Als de naaldhouder in de juiste positie zit, neemt de arts 1 of 2 zeer kleine stukjes weefsel (biopten) uit de prostaat. De arts doet dat met een speciale biopsienaald. Bij het weghalen van de stukjes weefsel hoort u een klikkend geluid. De biopsie kan onaangenaam en kortdurend pijnlijk zijn in de anus of onderbuik. Lokaal verdoven is echter niet nodig. De patholooganatoom onderzoekt het afgenomen materiaal later in het laboratorium. Het MRI-apparaat maakt lawaai. U hoort tijdens het maken van de series kloppende of ratelende geluiden. Daarom krijgt u een koptelefoon op voor het geluid. Via de koptelefoon hoort u ademhalingsinstructies, maar u mag ook naar de radio of naar eigen meegenomen cd luisteren. Tijdens het onderzoek is de MRI-laborant buiten de MRI-kamer. U heeft het hele onderzoek contact met de MRI-laborant via een draadloze verbinding, ook wel intercom genoemd. U krijgt een balletje in uw hand aan het begin van het onderzoek. Als u vragen heeft tijdens het onderzoek, kunt u in het balletje knijpen. U krijgt dan contact met de MRI-laborant. Het onderzoek duurt minuten.

4 Na het onderzoek Na het onderzoek kunt u zelfstandig naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is geen probleem. Fietsen na het onderzoek kan onaangenaam zijn. Heeft u voor het onderzoek een kalmerend medicijn gekregen, bijvoorbeeld een medicijn voor claustrofobie dan is het niet verantwoord zelf naar huis te rijden. m dan iemand mee die u naar huis kan rijden. Enkele dagen tot enkele weken na de biopsie kan er bloed in uw urine, ontlasting of sperma zichtbaar zijn. Bij de meeste mannen duurt dit langer dan 1 week. Na het onderzoek krijgt u een maandverband om eventueel bloedverlies via de anus op te vangen, tijdens de reis naar huis. Daarom is een strakke onderbroek belangrijk om aan te hebben. Ook kan het plassen tijdelijk wat moeilijker gaan. Let op het volgende: mt u contact op met polikliniek Urologie (of in noodgevallen Spoedeisende Hulp) als u na het onderzoek onderstaande klachten krijgt: koorts krijgt boven de 38,5 C niet goed kan plassen of moeilijker plast. De uitslag Om de resultaten van het weefselonderzoek te bespreken, krijgt u ongeveer een week na de biopsie een afspraak bij uw behandelend arts. Angst voor kleine ruimtes (claustrofobie) Als u in meer of mindere mate last van angst voor kleine ruimtes (claustrofobie) heeft, bespreek uw angst dan ruim vóór uw onderzoek met uw behandelend arts. De arts kan dan maatregelen nemen zodat het onderzoek voor u zo prettig mogelijk verloopt. Ook bestaat de mogelijkheid om een naaste mee te nemen in de MRI-ruimte. Daarnaast kunt u de MRIruimte van te voren bekijken. m dan contact op met de afdeling Radiologie. Vragen Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de afdeling Radiologie. Deze is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot uur via telefoonnummer U kunt ook een sturen naar: radiologieoosterpark@olvg.nl of de website raadplegen.

5 Vragenformulier MRI Wij verzoeken u onderstaande vragen in te vullen en het formulier vervolgens te ondertekenen. Het formulier dient u mee te nemen op de dag van het MRI-onderzoek en geeft u af bij de MRI-laborant. Graag omcirkelen welke situatie bij u van toepassing is. Heeft u last van claustrofobie? Heeft u een pacemaker of een ICD? Heeft u een reveal / confirm / holter? Heeft u een medicijnpomp? Heeft u een neurostimulator? Heeft u een gehoorbeenprothese? Bent u (mogelijk) zwanger? Bent u in het verleden geopereerd waarbij metalen of kunststof materialen zijn ingebracht? Heeft u één van bovenstaande vragen met beantwoord, neem dan voor het onderzoek contact op met uw behandelend specialist. Uw behandeld arts geeft dan aan of dit gevolgen heeft voor het onderzoek of voor uzelf. Als u niet overlegt, kan het zijn dat wij het MRIonderzoek naar een andere datum moeten verzetten. Bent u moeilijk te prikken voor een infuus? (Zo ja, dan wordt u door de anesthesie geprikt) Bent u (oud)metaalbewerker en/of bestaat er een kans op metaalsplinters in het oog? Heeft u één van bovenstaande vragen met beantwoord, neem dan voor het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie via telefoonnummer Wat is uw gewicht in kilogram? Wat is uw lengte in centimeters (cm)?. kilogram. cm Belangrijk! Het onderzoek kan doorgaan als u vullingen, kronen of een beugel in de mond heeft. Dit geldt ook voor gewrichtsprotheses. Als u onder behandeling bent bij een arts voor een slechte nierfunctie, neem dan contact op met uw behandeld specialist en meld dit ook voor het onderzoek aan de MRI-laborant. Naam Datum Handtekening....

MRI galwegen en pancreas (alvleesklier)

MRI galwegen en pancreas (alvleesklier) MRI galwegen en pancreas (alvleesklier) U heeft een afspraak voor een MRI-onderzoek van galwegen en pancreas (alvleesklier). MRI is een methode om informatie te krijgen over het menselijk lichaam. Met

Nadere informatie

MRI onderbuik met endocoil

MRI onderbuik met endocoil MRI onderbuik met endocoil MRI is een methode om informatie te krijgen over het menselijk lichaam. Met behulp van radiogolven en een magneetveld worden bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen

Nadere informatie

Voorbereiding Voor goede beelden is het nodig dat u twee uur lang voor het onderzoek niets meer eet of drinkt.

Voorbereiding Voor goede beelden is het nodig dat u twee uur lang voor het onderzoek niets meer eet of drinkt. MRI lever U heeft een afspraak gemaakt voor een MRI-onderzoek van uw buik, met name uw lever. MRI is een methode om informatie te krijgen over het menselijk lichaam. Met behulp van radiogolven en een magneetveld

Nadere informatie

Let op: na afloop van het onderzoek mag u vier uur niet auto-, motorrijden of (brom)fietsen.

Let op: na afloop van het onderzoek mag u vier uur niet auto-, motorrijden of (brom)fietsen. MRI arthrografie U heeft een afspraak gemaakt voor een MRI-onderzoek. MRI is een methode om informatie te krijgen over het menselijk lichaam. Met behulp van radiogolven en een magneetveld worden signalen

Nadere informatie

MRI hart dobutamine. o o

MRI hart dobutamine. o o MRI hart dobutamine U heeft een afspraak gemaakt voor een MRI-onderzoek van uw hart. MRI is een methode om informatie te krijgen over het menselijk lichaam. Met behulp van radiogolven en een magneetveld

Nadere informatie

Medicijngebruik Verdere voorbereiding

Medicijngebruik Verdere voorbereiding MRI hart adenosine U heeft een afspraak gemaakt voor een MRI-onderzoek van uw hart. MRI is een methode om informatie te krijgen over het menselijk lichaam. Met behulp van radiogolven en een magneetveld

Nadere informatie

Dunne darm zonder sonde MRI

Dunne darm zonder sonde MRI In overleg met uw arts krijgt u een onderzoek. Deze informatie gaat over de gang van zaken voor, tijdens en na het onderzoek Uw afspraak Dit onderzoek vindt plaats in (Oosterpark). In verband met het afspraken

Nadere informatie

In overleg met uw arts krijgt u een MRI onderzoek. Deze informatie gaat over de gang van zaken voor, tijdens en na het onderzoek

In overleg met uw arts krijgt u een MRI onderzoek. Deze informatie gaat over de gang van zaken voor, tijdens en na het onderzoek In overleg met uw arts krijgt u een onderzoek. Deze informatie gaat over de gang van zaken voor, tijdens en na het onderzoek Uw afspraak Dit onderzoek vindt plaats in (Oosterpark). In verband met het afspraken

Nadere informatie

In overleg met uw arts krijgt u een MRI onderzoek. Deze informatie gaat over de gang van zaken voor, tijdens en na het onderzoek

In overleg met uw arts krijgt u een MRI onderzoek. Deze informatie gaat over de gang van zaken voor, tijdens en na het onderzoek In overleg met uw arts krijgt u een onderzoek. Deze informatie gaat over de gang van zaken voor, tijdens en na het onderzoek Uw afspraak Dit onderzoek vindt plaats in (Oosterpark). In verband met het afspraken

Nadere informatie

MRI dunne darm zonder duodenumsone

MRI dunne darm zonder duodenumsone MRI dunne darm zonder duodenumsone U heeft een afspraak gemaakt voor een MRI-onderzoek. MRI is een methode om informatie te krijgen over het menselijk lichaam. Met behulp van radiogolven en een magneetveld

Nadere informatie

echografie prostaat en prostaatbiopsie

echografie prostaat en prostaatbiopsie patiënteninformatie echografie prostaat en prostaatbiopsie U heeft een afspraak voor een prostaatonderzoek. Met dit onderzoek kan de arts de grootte van de prostaat bepalen en zien of er afwijkingen zijn

Nadere informatie

echografie prostaat en prostaatbiopsie

echografie prostaat en prostaatbiopsie patiënteninformatie echografie prostaat en prostaatbiopsie U heeft in overleg met uw arts besloten één of meerdere prostaatonderzoeken uit te laten voeren. Met behulp van deze onderzoeken kan de arts de

Nadere informatie

MRI dunne darm met duodenumsonde

MRI dunne darm met duodenumsonde MRI dunne darm met duodenumsonde U heeft een afspraak gemaakt voor een MRI-onderzoek. MRI is een methode om informatie te krijgen over het menselijk lichaam. Met behulp van radiogolven en een magneetveld

Nadere informatie

MRI onderzoek van een gewricht met inbrengen van contrast (arthrogram)

MRI onderzoek van een gewricht met inbrengen van contrast (arthrogram) MRI onderzoek van een gewricht met inbrengen van contrast (arthrogram) 2 In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een arthrogram met aansluitend een MRI op de afdeling radiologie van het

Nadere informatie

Afdeling: polikliniek Urologie. Onderwerp: Echo prostaat / biopsie

Afdeling: polikliniek Urologie. Onderwerp: Echo prostaat / biopsie Afdeling: polikliniek Urologie Onderwerp: Echo prostaat / biopsie Echo prostaat / biopsie Inleiding Binnenkort wordt u verwacht voor een echografisch onderzoek van de prostaat. Met behulp van dit inwendige

Nadere informatie

Echografie van de prostaat met het afnemen van biopten Informatie voor patiënten over een weefselonderzoek van de prostaat

Echografie van de prostaat met het afnemen van biopten Informatie voor patiënten over een weefselonderzoek van de prostaat Echografie van de prostaat met het afnemen van biopten Informatie voor patiënten over een weefselonderzoek van de prostaat U heeft een afspraak bij het Radboudumc te Nijmegen voor prostaatbiopten. Door

Nadere informatie

Echo prostaat / biopsie

Echo prostaat / biopsie Echo prostaat / biopsie Polikliniek Urologie Beter voor elkaar 2 Inleiding Binnenkort wordt u verwacht voor een echografisch onderzoek van de prostaat. Met behulp van dit inwendige onderzoek kan via de

Nadere informatie

MRI-onderzoek van het hart. Cardiac MRI

MRI-onderzoek van het hart. Cardiac MRI MRI-onderzoek van het hart Cardiac MRI 2 In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een MRI (magnetic resonance imaging) onderzoek van het hart op de afdeling radiologie van het CWZ. Deze

Nadere informatie

MRI-onderzoek (magnetic resonance imaging)

MRI-onderzoek (magnetic resonance imaging) MRI-onderzoek (magnetic resonance imaging) 2 In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een MRI onderzoek op de afdeling radiologie van het CWZ. Deze folder beschrijft de gang van zaken bij

Nadere informatie

Echografie van de prostaat

Echografie van de prostaat Echografie van de prostaat Urologie alle aandacht Inleiding Binnenkort wordt u verwacht voor een echografisch onderzoek van de prostaat. Met behulp van dit inwendige onderzoek (via de anus) kan de prostaat

Nadere informatie

Echoscopische biopsie van de prostaat. Weefselonderzoek van de prostaat

Echoscopische biopsie van de prostaat. Weefselonderzoek van de prostaat Echoscopische biopsie van de prostaat Weefselonderzoek van de prostaat 2 U heeft een afspraak op de polikliniek urologie voor een prostaatbiopsie. Met dit weefselonderzoek wil de (assisitent) uroloog de

Nadere informatie

MRI-onderzoek van het hart Cardiac MRI met Adenosine

MRI-onderzoek van het hart Cardiac MRI met Adenosine MRI-onderzoek van het hart Cardiac MRI met Adenosine 2 In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een MRI (magnetic resonance imaging) onderzoek van het hart met adenosine op de afdeling radiologie

Nadere informatie

Echografie van de prostaat

Echografie van de prostaat Urologie Echografie van de prostaat www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl URO015 / Echografie van de prostaat / 22-05-2015 2 Echografie van de

Nadere informatie

Echografie van de prostaat en/of prostaatpunctie. Urologie

Echografie van de prostaat en/of prostaatpunctie. Urologie Echografie van de prostaat en/of prostaatpunctie Urologie Inleiding Binnenkort zal uw uroloog een echografie van uw prostaat maken. Met behulp van dit inwendig onderzoek (via de anus) kan de prostaat en

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r echo prostaat

I N F O R M A T I E. o v e r echo prostaat I N F O R M A T I E o v e r echo prostaat Binnenkort wordt u verwacht voor een echografisch onderzoek van de prostaat. Met behulp van dit inwendig (via de anus) onderzoek kan de prostaat en de omgeving

Nadere informatie

MRI-hart. onderzoek van het hart met magneetgolven

MRI-hart. onderzoek van het hart met magneetgolven MRI-hart onderzoek van het hart met magneetgolven Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is een MRI?... 1 3 Speciale aandachtspunten vóór het onderzoek... 2 4 Voorbereiding... 3 5 Voor het onderzoek... 4

Nadere informatie

Echografie van de prostaat; met of zonder biopsie

Echografie van de prostaat; met of zonder biopsie Echografie van de prostaat; met of zonder biopsie Waarom echografie? De prostaat is een klier die normaal gesproken zo groot is als een kastanje. De klier dient voor de productie van zaadvloeistof en bevindt

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Radiologie MRI onderzoek

Patiënteninformatie. Radiologie MRI onderzoek Patiënteninformatie Radiologie MRI onderzoek Inleiding U bent door uw behandelend arts doorverwezen voor een MRIonderzoek. In deze folder willen wij u in het kort uitleggen hoe het onderzoek zal verlopen,

Nadere informatie

MRI-onderzoek met arthrografie

MRI-onderzoek met arthrografie MRI-onderzoek met arthrografie Achterin deze folder vindt u een vragenlijst. We vragen u deze thuis in te vullen en mee te nemen naar het onderzoek. Heeft u bij de vragen 1 t/ 13 één of meerdere keren

Nadere informatie

Echografie van de prostaat en/of prostaatpunctie. Urologie

Echografie van de prostaat en/of prostaatpunctie. Urologie Echografie van de prostaat en/of prostaatpunctie Urologie Inleiding Binnenkort zal uw uroloog een echografie van uw prostaat maken. Met behulp van dit inwendig onderzoek (via de anus) kan de prostaat en

Nadere informatie

Mammapunctie (borstpunctie) onder MRI-geleide

Mammapunctie (borstpunctie) onder MRI-geleide Mammapunctie (borstpunctie) onder MRI-geleide Afspraak Datum: Tijd: Tilburg Waalwijk U wordt voor dit onderzoek verwacht op de afdeling radiologie van het TweeSteden ziekenhuis vestiging Tilburg. U volgt

Nadere informatie

MRI. Magnetic Resonance Imaging

MRI. Magnetic Resonance Imaging MRI Magnetic Resonance Imaging Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is een MRI?... 1 3 Speciale aandachtspunten vóór het onderzoek... 2 4 Voorbereiding... 3 5 Voor het onderzoek... 4 6 Tijdens het onderzoek...

Nadere informatie

MRI-onderzoek enteroclyse

MRI-onderzoek enteroclyse MRI-onderzoek enteroclyse Afspraak Datum: Tijd: U wordt voor dit onderzoek verwacht op de afdeling radiologie van het TweeSteden ziekenhuis vestiging Tilburg. U volgt de borden richting nr. 77. U meldt

Nadere informatie

Echografie van de prostaat met een punctie

Echografie van de prostaat met een punctie Echografie van de prostaat met een punctie Informatie voor patiënten F0938-3415 november 2010 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

MRI-onderzoek van de borsten (mammae) Afdeling Radiologie

MRI-onderzoek van de borsten (mammae) Afdeling Radiologie MRI-onderzoek van de borsten (mammae) Afdeling Radiologie U bent door de arts naar de afdeling Radiologie verwezen om een MRIonderzoek van de borsten te laten maken. Het onderzoek wordt door een radioloog

Nadere informatie

MRI-onderzoek (magnetic resonance imaging)

MRI-onderzoek (magnetic resonance imaging) MRI-onderzoek (magnetic resonance imaging) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een MRI onderzoek op de afdeling radiologie van CWZ. Deze folder beschrijft de gang van zaken bij het

Nadere informatie

Echografie en biopsie van de prostaat

Echografie en biopsie van de prostaat Urologie Echografie en biopsie van de prostaat i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De uroloog verricht binnenkort bij u een echografisch onderzoek en biopsie van de prostaat. Bij dit inwendig

Nadere informatie

MRI-onderzoek in combinatie met een artrogram

MRI-onderzoek in combinatie met een artrogram MRI-onderzoek in combinatie met een artrogram Inhoudsopgave 3 Inleiding 3 Wat is een MRI-onderzoek in combinatie 3 met een artrogram? Wanneer neemt u contact op met uw arts? 3 Voorbereiding 3 Melden 4

Nadere informatie

MRI onderzoek schouder-/ heupgewricht na arthrogram

MRI onderzoek schouder-/ heupgewricht na arthrogram MRI onderzoek schouder-/ heupgewricht na arthrogram Afdeling radiologie U krijgt een MRI onderzoek van: O O Heup Schouder Datum: dag Tijd:... U meldt zich bij de afdeling radiologie op locatie O Eindhoven,

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Echografie van de prostaat. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Echografie van de prostaat. rkz.nl Patiënteninformatie Echografie van de prostaat rkz.nl Binnenkort wordt u verwacht voor een echografisch onderzoek van de prostaat. Met behulp van dit inwendig onderzoek via de anus kan de prostaat en de

Nadere informatie

MRI ONDERZOEK VAN DE BUIK FRANCISCUS VLIETLAND

MRI ONDERZOEK VAN DE BUIK FRANCISCUS VLIETLAND MRI ONDERZOEK VAN DE BUIK FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding MRI is een afkorting van Magnetic Resonance Imaging en is een methode om beelden te maken van het menselijk lichaam. Het onderzoek vindt plaats

Nadere informatie

Echografie van de prostaat

Echografie van de prostaat Echografie van de prostaat Urologie alle aandacht Inleiding Binnenkort wordt u verwacht voor een echografisch onderzoek van de prostaat. Door middel van dit inwendige (via de anus) onderzoek kan de prostaat

Nadere informatie

MRI-onderzoek van de prostaat

MRI-onderzoek van de prostaat OLVG, locatie West MRI-onderzoek van de prostaat Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een methode om beelden van het lichaam te verkrijgen met behulp van een grote sterke magneet, radiogolven en een computer.

Nadere informatie

Achterin deze folder vindt u een vragenlijst. We vragen u deze thuis in te vullen en mee te nemen naar het onderzoek.

Achterin deze folder vindt u een vragenlijst. We vragen u deze thuis in te vullen en mee te nemen naar het onderzoek. MRI-onderzoek Achterin deze folder vindt u een vragenlijst. We vragen u deze thuis in te vullen en mee te nemen naar het onderzoek. Heeft u bij de vragen 1 t/m 13 één of meerdere keren met ja geantwoord?

Nadere informatie

Prostaatecho of prostaatbiopsie

Prostaatecho of prostaatbiopsie Prostaatecho of prostaatbiopsie Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een prostaatecho of prostaatbiopsie te laten doen. In deze folder kunt u nalezen wat het onderzoek inhoud. Wij adviseren u

Nadere informatie

Wat is een MRI-onderzoek. Wat te doen in geval van ziekte of verhindering. Waar vindt het onderzoek plaats

Wat is een MRI-onderzoek. Wat te doen in geval van ziekte of verhindering. Waar vindt het onderzoek plaats MRI-onderzoek In deze folder kunt u lezen wat het MRI-onderzoek inhoudt en welke voorbereidingen u moet treffen, o.a. omdat u in een sterke magneet komt te liggen. Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig

Nadere informatie

Echografie van de prostaat

Echografie van de prostaat Echografie van de prostaat Inhoudsopgave Inleiding... 1 Voorbereiding... 1 Uitvoering van het onderzoek... 2 Prostaatbiopten... 2 Na het onderzoek... 3 Uitslag... 3 Wat te doen in geval van ziekte of verhindering...

Nadere informatie

Echografie en biopsie van de prostaat

Echografie en biopsie van de prostaat Echografie en biopsie van de prostaat Inleiding Binnenkort wordt u verwacht voor een echografisch onderzoek van de prostaat. Met behulp van dit inwendig onderzoek dat via de anus gaat, kunnen de prostaat

Nadere informatie

Deze brochure bevat informatie die u moet weten vóór het onderzoek. Tevens vindt u informatie over het verloop van het onderzoek.

Deze brochure bevat informatie die u moet weten vóór het onderzoek. Tevens vindt u informatie over het verloop van het onderzoek. MRI-onderzoek Inhoudsopgave klik op het onderwerp om verder te lezen. Waar vindt het onderzoek plaats? 1 Wat is belangrijk om te weten voor het onderzoek? 1 Melden 1 Gebitsprothese(s) 2 Medicijnen 2 Kleding

Nadere informatie

MRI-onderzoek Indirecte arthrografie van de heupen

MRI-onderzoek Indirecte arthrografie van de heupen MRI-onderzoek Indirecte arthrografie van de heupen Ziekenhuis Gelderse Vallei Binnenkort heeft u een afspraak voor een MRI-onderzoek. MRI is een onderzoeksmethode en staat voor Magnetic Resonance Imaging.

Nadere informatie

Prostaatecho met punctie

Prostaatecho met punctie Prostaatecho met punctie Prostaatecho met punctie Afdeling: Polikliniek Urologie (route D, locatie D.01) Telefoon: 0596-644 574 Datum: Tijd:.. U hoeft zich niet te melden, u kunt plaatsnemen in de wachtruimte.

Nadere informatie

MRI van de dunne darm

MRI van de dunne darm H.0000 H.334281.0416 MRI van de dunne darm 2 Inleiding Binnenkort krijgt u een MRI-onderzoek van de dunne darm. Dit onderzoek vindt plaats in Open MRI Nederland in het Röpcke- Zweers ziekenhuis in Hardenberg.

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. MRI mammografie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. MRI mammografie. rkz.nl Patiënteninformatie MRI mammografie rkz.nl In overleg met uw behandelend arts is besloten tot het verrichten van een MRI onderzoek van uw borsten. Dit voor aanvullende beeldvorming na mammografie en echografie

Nadere informatie

MRI van de dunne darm

MRI van de dunne darm MRI van de dunne darm Uw behandelend arts heeft voor u een MRI-onderzoek aangevraagd. In deze folder leest u wat u moet doen om het onderzoek te laten slagen. Verder vindt u hier informatie over hoe het

Nadere informatie

MRI algemeen. Radiologie

MRI algemeen. Radiologie MRI algemeen Radiologie Algemene informatie over onderzoeken op de afdeling radiologie: U bent door uw arts voor dit onderzoek verwezen naar de afdeling radiologie. Algemene informatie over MRI Tijdens

Nadere informatie

Echografie van de prostaat en prostaatbiopsie

Echografie van de prostaat en prostaatbiopsie Echografie van de prostaat en prostaatbiopsie Inleiding In overleg met uw uroloog heeft u een echografie van de prostaat of een prostaatbiopsie afgesproken. Deze folder geeft u informatie hierover. De

Nadere informatie

MRI-onderzoek. Borsten (mamma)

MRI-onderzoek. Borsten (mamma) MRI-onderzoek Borsten (mamma) Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Achterin deze folder vindt u een vragenlijst. We vragen u deze thuis in te vullen en mee te nemen naar het

Nadere informatie

MRI-onderzoek dunne darm

MRI-onderzoek dunne darm MRI-onderzoek dunne darm Achterin deze folder vindt u een vragenlijst. We vragen u deze thuisin te vullen en mee te nemen naar het onderzoek. Heeft u bij de vragen 1 t/m 13 één of meerdere keren met ja

Nadere informatie

MRI-arthro Radiologisch onderzoek van een gewricht na contrastinjectie (arthrografie) gevolgd door een MRI-onderzoek

MRI-arthro Radiologisch onderzoek van een gewricht na contrastinjectie (arthrografie) gevolgd door een MRI-onderzoek MRI-arthro Radiologisch onderzoek van een gewricht na contrastinjectie (arthrografie) gevolgd door een MRI-onderzoek Afspraak Datum: Tijd: U wordt voor dit onderzoek verwacht op de afdeling radiologie

Nadere informatie

MRI ONDERZOEK VAN DE BLOEDVATEN (MRA)

MRI ONDERZOEK VAN DE BLOEDVATEN (MRA) MRI ONDERZOEK VAN DE BLOEDVATEN (MRA) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding MRI is een afkorting van Magnetic Resonance Imaging en is een methode om beelden te maken van het menselijk lichaam. Het onderzoek vindt

Nadere informatie

MRI-onderzoek van het schoudergewricht met contrast

MRI-onderzoek van het schoudergewricht met contrast RADIOLOGIE MRI-onderzoek van het schoudergewricht met contrast Het MRI onderzoek vindt plaats op: dag tijdstip aanwezig zijn aanvang onderzoek U meldt zich 10 minuten voor aanvang van het onderzoek bij

Nadere informatie

MRI-onderzoek enterografie

MRI-onderzoek enterografie MRI-onderzoek enterografie Afspraak Datum: Tijd : U wordt voor dit onderzoek verwacht op de afdeling radiologie van het ETZ TweeSteden. U volgt de borden richting nr. 77. U meldt zich bij de balie van

Nadere informatie

MRI onderzoek van het rectum

MRI onderzoek van het rectum MRI onderzoek van het rectum U bent door uw huisarts of specialist verwezen naar de afdeling radiologie voor een MRI onderzoek. Er is voor u een afspraak gemaakt op: dag om uur. U dient zich tien minuten

Nadere informatie

MRI algemeen. Medische beeldvorming. alle aandacht

MRI algemeen. Medische beeldvorming. alle aandacht MRI algemeen Medische beeldvorming alle aandacht Algemene informatie over onderzoeken op de afdeling radiologie: U bent door uw arts voor dit onderzoek verwezen naar de afdeling radiologie. Algemene informatie

Nadere informatie

Het MRI-onderzoek. Afdeling Radiologie

Het MRI-onderzoek. Afdeling Radiologie Het MRI-onderzoek Afdeling Radiologie U bent door de arts naar de afdeling Radiologie verwezen om een MRI-onderzoek te laten maken. Het onderzoek wordt door een radioloog en/of radiodiagnostisch laborant(e)

Nadere informatie

MRI-onderzoek Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

MRI-onderzoek Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op MRI-onderzoek Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Achterin deze folder vindt u een vragenlijst. We vragen u deze thuis in te vullen en mee te nemen naar het onderzoek. Heeft

Nadere informatie

MRI-onderzoek bij kinderen

MRI-onderzoek bij kinderen Radiologie MRI-onderzoek bij kinderen Afspraak Dag en datum:... dag... Tijd: Waar:... uur afdeling Radiologie afdeling Kinderdagverpleging Inleiding Binnenkort wordt uw kind verwacht op de afdeling Radiologie

Nadere informatie

MRI-onderzoek van het hart (MRCardiac)

MRI-onderzoek van het hart (MRCardiac) MRI-onderzoek van het hart (MRCardiac) Afspraak Datum: Tijd: U wordt verwacht voor dit onderzoek op de radiologieafdeling van het TweeSteden ziekenhuis vestiging Tilburg. U meldt zich bij de balie van

Nadere informatie

Achterin deze folder vindt u een vragenlijst. We vragen u deze thuis in te vullen en mee te nemen naar het onderzoek.

Achterin deze folder vindt u een vragenlijst. We vragen u deze thuis in te vullen en mee te nemen naar het onderzoek. MRI van het hart Achterin deze folder vindt u een vragenlijst. We vragen u deze thuis in te vullen en mee te nemen naar het onderzoek. Heeft u bij de vragen 1 t/m 13 één of meerdere keren met ja geantwoord?

Nadere informatie

Echografie en biopsie van de prostaat

Echografie en biopsie van de prostaat Echografie en biopsie van de prostaat Binnenkort wordt u verwacht voor een echografisch onderzoek van de prostaat. Met behulp van dit inwendig onderzoek dat via de anus gaat, kunnen de prostaat en de omgeving

Nadere informatie

MRI-onderzoek van de bloedvaten. Afdeling Radiologie

MRI-onderzoek van de bloedvaten. Afdeling Radiologie MRI-onderzoek van de bloedvaten Afdeling Radiologie Inleiding U bent door de arts naar de afdeling Radiologie verwezen om een MRIonderzoek te laten maken van de bloedvaten. Het onderzoek wordt door een

Nadere informatie

MRI Biopsie van de borst

MRI Biopsie van de borst MRI Biopsie van de borst Afdeling radiologie Locatie Eindhoven De MRI geleide biopsie van de borsten vindt plaats op: Datum: Tijdstip aanwezig:.. :.. Aanvang onderzoek: :.. Melden: afdeling radiologie,

Nadere informatie

Afspraakbevestiging MRI-onderzoek van de prostaat

Afspraakbevestiging MRI-onderzoek van de prostaat RADIOLOGIE Afspraakbevestiging MRI-onderzoek van de prostaat Het MRI onderzoek vindt plaats op: dag tijdstip aanwezig zijn aanvang onderzoek U hoeft zich NIET te melden. U kunt 10 minuten voor aanvang

Nadere informatie

s Avonds of in het weekend MCH Antoniushove Informatie voor patiënten Medisch Centrum Haaglanden

s Avonds of in het weekend MCH Antoniushove Informatie voor patiënten Medisch Centrum Haaglanden MRI s Avonds of in het weekend MCH Antoniushove Informatie voor patiënten Let op: In deze folder zit een vragenlijst die u thuis moet invullen. F0827-4410 maart 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Nadere informatie

MRI-onderzoek van de bloedvaten van de onderarm en/of hand. Afdeling Radiologie

MRI-onderzoek van de bloedvaten van de onderarm en/of hand. Afdeling Radiologie MRI-onderzoek van de bloedvaten van de onderarm en/of hand Afdeling Radiologie U bent door de arts naar de afdeling Radiologie verwezen om een MRI-onderzoek van de bloedvaten van de onderarm en/of hand

Nadere informatie

MRI / MRA onderzoek. Afdeling Radiologie IJsselland Ziekenhuis

MRI / MRA onderzoek. Afdeling Radiologie IJsselland Ziekenhuis MRI / MRA onderzoek Afdeling Radiologie IJsselland Ziekenhuis Inleiding Binnenkort zult u een MRI- of een MRA-onderzoek ondergaan. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie. In deze folder leggen

Nadere informatie

MRI ONDERZOEK FRANCISCUS VLIETLAND

MRI ONDERZOEK FRANCISCUS VLIETLAND MRI ONDERZOEK FRANCISCUS VLIETLAND De heer/mevrouw:. U wordt verwacht op: Wilt u zich melden om:.. uur Uw onderzoek is afgesproken om:..uur MRI is een afkorting van Magnetic Resonance Imaging en is een

Nadere informatie

MRI (Magnetic Resonance Imaging) onderzoek

MRI (Magnetic Resonance Imaging) onderzoek MRI (Magnetic Resonance Imaging) onderzoek Wat is MRI? MRI is een afkorting van Magnetic Resonance Imaging. Dit is een moderne techniek, waarbij met een krachtig magneetveld in het lichaam kleine radiogolven

Nadere informatie

Patiënteninformatie. MRI-scan. MRI-scan 1

Patiënteninformatie. MRI-scan. MRI-scan 1 Patiënteninformatie MRI-scan MRI-scan 1 MRI-scan Afdeling Radiologie, route 1.4 Telefoon (050) 524 7393 Algemeen Neemt u bij ieder bezoek aan het ziekenhuis uw ziekenhuispasje en een geldig legitimatiebewijs

Nadere informatie

Bent u verhinderd, of kunt u niet komen? Neem dan zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op. Uw afspraak is op - - om. uur

Bent u verhinderd, of kunt u niet komen? Neem dan zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op. Uw afspraak is op - - om. uur OLVG, locatie West MRI Enteroclyse Bent u verhinderd, of kunt u niet komen? Neem dan zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op. Uw afspraak is op - - om. uur Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een

Nadere informatie

Afdeling Radiologie MRI

Afdeling Radiologie MRI Afdeling Radiologie Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich bij de balie van de afdeling Radiologie (route 36, 2 e etage). U heeft de afsprakenkaart van het ziekenhuis

Nadere informatie

MRI ONDERZOEK VAN DE BORST(EN) FRANCISCUS VLIETLAND

MRI ONDERZOEK VAN DE BORST(EN) FRANCISCUS VLIETLAND MRI ONDERZOEK VAN DE BORST(EN) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding MRI is een afkorting van Magnetic Resonance Imaging en is een methode om beelden te maken van het menselijk lichaam. Het onderzoek vindt plaats

Nadere informatie

MRI onderzoek bij een kind. Sophia Kinderziekenhuis

MRI onderzoek bij een kind. Sophia Kinderziekenhuis MRI onderzoek bij een kind Sophia Kinderziekenhuis Binnenkort krijgt uw kind een MRI-onderzoek. In deze folder leest u meer over het onderzoek en hoe u en uw kind zich hierop kunnen voorbereiden. Wat is

Nadere informatie

Patiënteninformatie. MRI-scan/MRCP. Informatie over een onderzoek waarbij we gebruik maken van radiogolven en een sterk magnetisch veld

Patiënteninformatie. MRI-scan/MRCP. Informatie over een onderzoek waarbij we gebruik maken van radiogolven en een sterk magnetisch veld Patiënteninformatie MRI-scan/MRCP Informatie over een onderzoek waarbij we gebruik maken van radiogolven en een sterk magnetisch veld MRI-scan/MRCP Informatie over een onderzoek waarbij we gebruik maken

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MRI Informatie voor patiënten Let op: In deze folder zit een vragenlijst die u thuis moet invullen. F0825-4410 februari 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester

Nadere informatie

MRI-onderzoek bij kinderen

MRI-onderzoek bij kinderen Radiologie MRI-onderzoek bij kinderen Afspraak Dag en datum:... dag... Tijd: Waar:... uur afdeling Radiologie afdeling Kinderdagbehandeling Inleiding Binnenkort wordt uw kind verwacht op de afdeling Radiologie

Nadere informatie

MRI-onderzoek. Met biopsie bij afwijking aan de borst

MRI-onderzoek. Met biopsie bij afwijking aan de borst MRI-onderzoek Met biopsie bij afwijking aan de borst Achterin deze folder vindt u een vragenlijst. We vragen u deze thuis in te vullen en mee te nemen naar het onderzoek. Heeft u bij de vragen 1 t/m13

Nadere informatie

Radiologie MRCP.

Radiologie MRCP. Radiologie MRCP www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl RAD024 / MRCP / 01-03-2013 2 MRCP U bent door uw behandelend arts doorverwezen voor een MRI-onderzoek.De

Nadere informatie

MRI van de prostaat. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

MRI van de prostaat. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MRI van de prostaat Informatie voor patiënten Let op: In deze folder zit een vragenlijst die u thuis moet invullen. F1112-4410 maart 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove,

Nadere informatie

MRI-onderzoek van de lever en/of galwegen. Afdeling Radiologie

MRI-onderzoek van de lever en/of galwegen. Afdeling Radiologie MRI-onderzoek van de lever en/of galwegen Afdeling Radiologie Inleiding U bent door de arts naar de afdeling Radiologie verwezen om een MRI-onderzoek van de lever en/of de galwegen te laten maken. Het

Nadere informatie

MRI-onderzoek van de dunne darm

MRI-onderzoek van de dunne darm MRI-onderzoek van de dunne darm Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waar vindt het onderzoek plaats? 1 Wat is belangrijk om te weten voor het onderzoek? 1 Melden 1 Gebitsprothese(s)

Nadere informatie

PROSTAATECHOGRAFIE/BIOPSIE FRANCISCUS VLIETLAND

PROSTAATECHOGRAFIE/BIOPSIE FRANCISCUS VLIETLAND PROSTAATECHOGRAFIE/BIOPSIE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Er is een afspraak gemaakt voor een prostaatechografie met vaak tegelijkertijd een prostaatbiopsie. Met behulp van dit inwendig onderzoek, via

Nadere informatie

U bent door uw behandelend specialist verwezen naar de afdeling Radiologie voor een MRI-Enteroclyse, oftewel een MRI scan van uw dunne darm.

U bent door uw behandelend specialist verwezen naar de afdeling Radiologie voor een MRI-Enteroclyse, oftewel een MRI scan van uw dunne darm. MRI-Enteroclyse U bent door uw behandelend specialist verwezen naar de afdeling Radiologie voor een MRI-Enteroclyse, oftewel een MRI scan van uw dunne darm. MRI, ook wel MR genoemd, is een techniek om

Nadere informatie

Het MRI-onderzoek. Afdeling Radiologie

Het MRI-onderzoek. Afdeling Radiologie Het MRI-onderzoek Afdeling Radiologie Inleiding U bent door de arts naar de afdeling radiologie verwezen om een MRI-onderzoek te laten maken. Het onderzoek wordt door een radiodiagnostisch laborant(e)

Nadere informatie

MRI-onderzoek van het hart

MRI-onderzoek van het hart MRI-onderzoek van het hart MRI-onderzoek hart U wordt verwacht op: Op. dag, datum..... om. uur Wij vragen u zich, 10 minuten vóór het onderzoek, te melden bij de balie bij de afdeling radiologie, route

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiologie. MRI-onderzoek

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiologie. MRI-onderzoek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiologie MRI-onderzoek 1 MRI-onderzoek Binnenkort wordt u verwacht op de röntgenafdeling voor een MRI-onderzoek. In deze brochure

Nadere informatie

Biopsie van de borst

Biopsie van de borst Biopsie van de borst 2 U heeft een afspraak op de afdeling radiologie van CWZ. Hier wordt een biopsie van een mogelijke aandoening in uw borst genomen. Dit houdt in dat er met behulp van een speciale naald

Nadere informatie

op: dag om uur. Dit onderzoek duurt ongeveer tien tot vijftien minuten en vindt plaats op de polikliniek Urologie van:

op: dag om uur. Dit onderzoek duurt ongeveer tien tot vijftien minuten en vindt plaats op de polikliniek Urologie van: Prostaatbiopsie Inleiding U heeft een afspraak voor een prostaatbiopsie op: dag om uur. Dit onderzoek duurt ongeveer tien tot vijftien minuten en vindt plaats op de polikliniek Urologie van: Locatie Dordwijk

Nadere informatie

Prostaatecho met punctie

Prostaatecho met punctie Prostaatecho met punctie 2 Prostaatecho met punctie Afdeling: Polikliniek Urologie (route D, locatie D.01) Telefoon: 088 066 1000 Datum: Tijd:.. U kunt na het aanmelden bij de zuil, plaatsnemen in de wachtruimte.

Nadere informatie

MRI - onderzoek. Afdeling radiologie

MRI - onderzoek. Afdeling radiologie MRI - onderzoek Afdeling radiologie Het MRI onderzoek vindt plaats op: dag.. tijdstip aanwezig: :.. aanvang onderzoek::.. U kunt zich melden bij de afdeling radiologie op locatie O Eindhoven, 1e etage,

Nadere informatie