Per Petterson. Leesclubdossier. Twee wegen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Per Petterson. Leesclubdossier. Twee wegen"

Transcriptie

1 Per Petterson 1 Leesclubdossier Twee wegen

2 Biografie Per Petterson (Oslo, 1952) wordt in eigen land beschouwd als een van de grootste hedendaagse schrijvers. Behalve als auteur is Petterson bekend als vertaler (van onder anderen John Fante) en literatuurcriticus. Bij De Geus verschenen van hem eerder Kielzog, Heimwee naar Siberië, Ik vervloek de rivier des tijds en de internationale bestseller Paarden stelen. Bibliografie Kielzog Arvid Jansen heeft bij een brand op een veerboot zijn ouders en twee broers verloren. Nooit heeft hij willen inzien welke invloed deze ramp heeft gehad op zijn leven en tot welke mislukkingen dat heeft geleid. Maar nu beseft Arvid dat het verlies definitief is en dat hij met het verleden in het reine zal moeten komen. Paarden stelen De 67-jarige Trond trekt zich terug in een huisje aan een meer in het oosten van Noorwegen. Na de dood van zijn vrouw heeft hij zijn bedrijf en zijn huis verkocht. Nu woont hij alleen met zijn bastaardhond. Hij brengt de tijd door met praktisch werk. Een ontmoeting met een leeftijdgenoot maakt herinneringen los aan de zomer van Het was een zomer vol hooi, warmte, regen en mannen die hard hun best deden om het werk af te krijgen. Een perfecte zomer, totdat Trond voor het eerst in zijn leven de dood tegenkwam. Ik vervloek de rivier des tijds Het is 1989, de Muur valt en de wereld is voorgoed veranderd. Arvid probeert in zijn bestaan krampachtig een nieuw houvast te vinden, een gevoel van geborgenheid. Hij beseft echter dat hij de tijd door zijn vingers heeft laten glippen en dat het misschien wel te laat is Heimwee naar Siberië Jytte en haar rebelse broer Jesper weten dat er meer in het leven moet zijn dan de schrale wind, het onvruchtbare zand en de koude zee van Noord-Jutland. Jesper voelt zich aangetrokken tot het socialisme en wil naar Marokko om tegen Franco te vechten. Jytte is nieuwsgierig naar andere werelden en droomt van Siberië.

3 Leesfragment JIM. SEPTEMBER Donker. Het was half vijf s nachts. Ik reed van Hauketo naar de Herregårdsveien. Vlak voor het station van Ljan sloeg ik links af de brug op over het spoor, het licht stond op rood, maar er was niemand te zien, dus reed ik gewoon door. Toen ik aan de andere kant een stukje naar beneden was gereden, voorbij de winkel daar, Karusellen heet die, kwam er plotseling een man vanuit het donker het licht van de koplampen in struikelen, alsof hij werd gelanceerd. Op het moment dat ik hem zag, viel hij bijna. Ik trapte vol op de rem, de wielen blokkeerden en de auto slipte met een afschuwelijk gierend geluid zijdelings een paar meter door en stopte vlak bij de man. De motor sloeg in één klap af. Ik was ervan overtuigd dat ik hem met de bumper had geraakt. Maar hij viel toch niet. Hij steunde op de motorkap, deed drie stappen naar achteren en bleef staan, zwaaiend op zijn benen, ik zag hoe het licht zijn ogen overspoelde. Hij staarde naar de voorruit, maar hij kon me niet zien, hij kon niets zien. Zijn haar was lang, en zijn baard was lang, en hij hield een grijze zak stevig onder zijn arm geklemd. Eén moment dacht ik dat het mijn vader was. Maar het was mijn vader niet. Ik had mijn vader nog nooit gezien. Toen verdween hij in het donker aan de andere kant van de weg waar het pad steil naar beneden liep naar Ljansdalen. Ik bleef met stijve armen zitten, mijn handen stevig tegen het stuur gedrukt en de auto dwars op de Herregårdsveien, deels op de andere weghelft. Het was nog steeds donker, ja, nog donkerder. Twee koplampen kwamen dichterbij, op weg naar boven. Ik draaide het contactsleuteltje om, en toen wilde de motor niet starten, ik probeerde het nog een keer, en toen sloeg hij aan. Ik voelde mijn adem snel gaan, boven in mijn keel, zoals een hond ademt. Ik reed achteruit terug naar mijn eigen weghelft voordat de andere auto boven was, draaide voorzichtig, en reed langzaam naar beneden naar de Mosseveien en sloeg onder aan de weg af naar rechts, richting Oslo.

4 TOMMY LENTE In mijn werkkamer ging de telefoon. Ik kwam net uit de garage en had de lift naar de negende verdieping van de nieuwe hoogbouw in Oslo vlak bij de kades genomen. Jim zat nog steeds in mijn hoofd. De aftandse tas. De schippersjas. De donkere gebreide muts. Ooit droeg hij van die mooie kleren, waar wij woonden was hij de eerste met lang haar, de eerste met een heupbroek met wijde pijpen, schippersjas en een halsdoek. Een langharige zeeman aan land. Hij zag er fantastisch uit. Het was het politiedistrict Øvre Romerike. Ik zei: Met Tommy. Ik was een beetje buiten adem, ik had geen meter gerend. Ik dronk te veel, vandaar. Kun je je vader komen ophalen. Ik geloof niet dat mijn vader nog leeft, zei ik, en toen zei de politieman: Op het moment is hij niet echt topfit, maar dood is hij niet. Weten jullie zeker dat het mijn vader is, zei ik, hoe kunnen jullie dat weten, en de politieman zei: Wie zou het anders moeten zijn. Ik was ervan overtuigd geweest dat hij dood was. Ik probeerde uit te rekenen hoe oud hij moest zijn. Misschien vijfenzeventig. Misschien ouder. Dus hij leefde. Dat was moeilijk voor te stellen.

5 Over Twee wegen Twee wegen is een krachtige roman over vriendschap, familie en de onontkoombaarheid van het lot, geschreven door een van de grootste auteurs van Noorwegen. Een roman zoals het leven zelf: wondermooi, kwetsbaar en pijnlijk. Uitgeroepen tot Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door Een literaire fjord, magnifiek en fenomenaal indrukwekkend, nog nooit is zo mooi verteld wat het is om vriendschap te hebben. Ongepolijst en van een ruwe schoonheid. Gerda Aukes Fenomenaal. Wim Krings Petterson voert je direct mee naar een diepte, een onderstroom van beleven en voelen, waar zichtbaar wordt hoe gebeurtenissen van vroeger een leven voor altijd kleuren. de Volkskrant Een donkere, extreem aangrijpende roman, die niets uitlegt, maar toont hoe broos vriendschappen zijn. Trouw Letter & Geest We lezen een roman als Twee wegen misschien wel zo graag omdat Petterson voor niets terugdeinst. Hij schroeft en boort diep in de gevoelens van de personages. In een mozaïekachtige opbouw komt het tragische verleden van Tom en Jim aan bod. NRC Handelsblad Ook Petterson houdt van uitweidingen. Hij verbindt op verbluffend soepele wijze heden met verleden en maakt duidelijk dat niemand aan zijn levenslot ontkomt, dat ooit in vroegere tijden is voorbestemd. NRC Handelsblad en NRC Next Met die rauwheid creëert Petterson intimiteit. Je moet als lezer veel invullen, dat is er mooi aan. NRCV gids Niet vaak worden totale verwarring, depressie en vervreemding zo invoelbaar gemaakt. Het Parool

6 Brief van Per Petterson

7 Discussievragen 1. Per Petterson begint Twee wegen met een motto: Oh sister am I not a brother to you and one deserving of affection. Waarom zou Petterson zijn roman met deze quote van Bob Dylan beginnen? 2. Petterson schrijft afwisselend vanuit Jim, Tommy, Siri en een enkele keer vanuit mevrouw Berggren. Ook wisselt hij het heden af met het verleden. Wat vindt u van deze manier van vertellen? 3. Jim heeft geen vader die aanwezig is, en Tommy geen moeder. Later verliest Tommy als het ware ook zijn vader. Denkt u dat het gemis van een ouder een rol speelt in de vriendschap van Jim en Tommy? 4. Wat zijn de belangrijkste thema s in Twee wegen? Voor welke personages gaan ze op en zijn er parallellen aan te wijzen in hun verhalen? 5. Twee wegen bewijst als geen ander boek dat vriendschappen broos kunnen zijn, misschien wel zonder aanwijsbare reden: Jezus, hoelang is het geleden. Vijfentwintig jaar. Dertig. En ik zei: Zoiets. Iets meer. Hij glimlachte. We gingen ieder onze eigen weg, nietwaar. Hij zei het niet op een bepaalde manier. Inderdaad, zei ik. (p.17) Waarom denkt u dat Jim en Tommy elkaar al vijfendertig jaar niet hebben gezien? Is het toeval, iets dat gewoon zo loopt, of schuilt er meer achter? Hoe denken de hoofdpersonages erover? 6. Dat was het punt met Mørk, dat het overal had kunnen zijn. (p. 62) Vindt u zo n uitspraak een typische illustratie van de plaatsen in Twee wegen of denkt u daar anders over? 7. Tommy is extreem bezorgd over Siri vanaf het moment dat ze bij de familie Lydersen gaat wonen. Toch komt hij steeds minder vaak opdagen. Waarom groeien ze uit elkaar? 8. En het dreigde fout te gaan, dat voelden ze allebei, of in elk geval voelde Jim dat, dus sloeg hij met opzet of per ongeluk zijn rechterarm uit en zijn handpalm in de want trof Tommy vlak boven zijn borst en gaf hem een harde zet naar achteren terwijl Jim zelf naar voren schoot, en Tommy zeilde achteruit het meertje op, viel op zijn knieën en gleed nog een paar meter door en bleef ten slotte met zijn ellebogen op het ijs en zijn handen omhoog zitten kijken hoe Jim en zijn rug de kant bereikten. (p. 164) Deze gebeurtenis lijkt voor Jim erg belangrijk te zijn. Op welke manier? 9. Maar ik kon me niet herinneren waarom ik had geprobeerd me te verhangen. Eigenlijk herinnerde ik me ook niet dat ik gek was. Of ziek, dan. (p. 189) Wat leidde tot Jims opname in de Bunker, volgens u? 10. ( ) en hij dacht, verdomme, Jim, je kunt niet wegblijven. Dat kun je gewoon niet maken. (p. 285) Denkt u dat Tommy en Jim elkaar nog eens zullen zien?

8 11. Op de ene foto stond een jongen, hij was misschien dertien, niet ouder, en op een andere stond een meisje, ongeveer twee jaar jonger, en op de laatste stonden twee kleinere meisjes, duidelijk een tweeling, ze hadden allebei vlechtjes met dezelfde strikken erin, en ik nam de foto s een voor een in mijn hand, bestudeerde ze aandachtig en dacht: dat zijn wij niet. (p. 314) Wat brengt Siri tot de gedachte dat zij het niet zijn op die foto s? En hoe verhoudt zich dat tot de thema s in het boek? 12. Volgens NRC Handelsblad maakt Petterson duidelijk dat niemand aan zijn levenslot, dat ooit in vroegere tijden is voorbestemd, ontkomt. Blijkt dat voor u ook uit het boek en hoe denkt u daar zelf over? 13. Mocht u meer werk van Petterson hebben gelezen: hoe verhoudt Twee wegen zich tot zijn overige boeken?

9 Meer van Per Petterson Ik vind het best: de nieuwe roman ligt van Per Petterson ligt vanaf 17 november 2014 in de boekhandel. Per Petterson cadeau doen? Geef een Colibri! De luxeeditie van Paarden stelen is reeds verkrijgbaar, Ik vervloek de rivier des tijds verschijnt op 23 september 2014.

Inspirerende verhalen

Inspirerende verhalen Inspirerende verhalen LEVENSPOTLOOD Er was eens een jongetje die naar zijn oma keek terwijl zij een brief aan het schrijven was. Op een bepaald moment vroeg hij: "Oma, schrijf je een verhaaltje over wat

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

Wanneer één van je ouders ALS heeft

Wanneer één van je ouders ALS heeft Wanneer één van je ouders ALS heeft Introductie ALS komt niet zo vaak voor en het is onwaarschijnlijk dat je nog iemand kent die een ouder of stiefouder heeft met deze ziekte. Het is gemakkelijk te begrijpen

Nadere informatie

DUS JIJ GAAT NIET MEER NAAR DE KERK?

DUS JIJ GAAT NIET MEER NAAR DE KERK? DUS JIJ GAAT NIET MEER NAAR DE KERK? Door: Jake Colsen Vertaling: Coen Groos Inhoud Over de schrijvers 1. Een vreemde vreemdeling 2. Een wandeling in het park 3. En dit is christelijk onderwijs? 4. Waarom

Nadere informatie

De Moordenaar van de Nar

De Moordenaar van de Nar De Moordenaar van de Nar Proloog Lieve vrouwe Fennis, We zijn al heel lang vriendinnen, dus ik zal er niet omheen draaien. Ja, zoals je al zo subtiel liet doorschemeren, ik heb wereldschokkend nieuws ontvangen.

Nadere informatie

Hoe kan ik je ooit bedanken? Brieven van getransplanteerden aan de nabestaanden van hun donor

Hoe kan ik je ooit bedanken? Brieven van getransplanteerden aan de nabestaanden van hun donor Hoe kan ik je ooit bedanken? Brieven van getransplanteerden aan de nabestaanden van hun donor U kent mij niet. Toch richt ik mij tot u om mijn grote dankbaarheid te uiten voor de beslissing die u hebt

Nadere informatie

Copyright 2004 - Stichting Ars Floreat. www.arsfloreat.nl. info@arsfloreat.nl

Copyright 2004 - Stichting Ars Floreat. www.arsfloreat.nl. info@arsfloreat.nl Goed Gezelschap Deze tekst is uitsluitend voor persoonlijk gebruik. Commercieel gebruik is niet toegestaan. Evenmin is het toegestaan de tekst te wijzigen, bewerken, geheel of gedeeltelijk te publiceren,

Nadere informatie

Preek n.a.v. Gen 11:27-12:9

Preek n.a.v. Gen 11:27-12:9 Preek n.a.v. Gen 11:27-12:9 [meteen dia 1] Wie zou hier voor geen goud weg willen? Dalfsen: mooie plek om te wonen. Wil je niet weg. Voor velen geldt: geboren, getogen, al diverse generaties wonen hier.

Nadere informatie

Kanker is een cadeau?

Kanker is een cadeau? DAGBOEK Kanker is een cadeau? JIP KEIJZER Voorwoord Per jaar horen in Nederland ongeveer 2200 jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar dat zij kanker hebben. 2200 x een mens, 2200 x een gezin of partner. Een

Nadere informatie

3.1. 'het zien' 3.2. 'dragen' 3.3. 'goede wensen'

3.1. 'het zien' 3.2. 'dragen' 3.3. 'goede wensen' 1. Thema januarimaand 2013 GYMZAAL - WEL IN JE VEL 2. Gebeden van de week januari 2013 De vier weken van de maand januari staan in het teken van: Nieuwjaar, 'geluk en voorspoed', sporten, lichaam, fair-play.

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen...

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen... Informatie voor werkstukken en spreekbeurten In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Waarom is er oorlog? Oorlogen kunnen

Nadere informatie

Verhalen voor onder je kussen

Verhalen voor onder je kussen Verhalen voor onder je kussen Tweede druk 2014 isbn 978 90 216 7448 3 / nur 285 Tekst: Khadija Arib, Caja Cazemier, Daniëlle Bakhuis, Khalid Boudou, Joost Heyink en Manon Sikkel 2014 Strips: Gerrit de

Nadere informatie

De eerste 100 weken na je scheiding

De eerste 100 weken na je scheiding Yolande de Best De eerste 100 weken na je scheiding Openhartig, aangrijpend & herkenbaar: 21 vrouwen vertellen Inhoud Voorwoord 7 1 Nienke: Ik heb altijd gedacht dat hij wel gek op me was 11 2 Liesbeth:

Nadere informatie

EEN NA TWAALF DOOR DAVE NIEUWENBURG

EEN NA TWAALF DOOR DAVE NIEUWENBURG EEN NA TWAALF DOOR DAVE NIEUWENBURG 2 e editie Omslagontwerp: Dave Nieuwenburg ISBN 978-1-4716-1842-0 2009-2012 Dave Nieuwenburg, Voorschoten 2 INHOUD De kerk van je hart... 7 Hel en gevolgen... 13 De

Nadere informatie

Lopen over water (Geloven met Petrus 2)

Lopen over water (Geloven met Petrus 2) Lopen over water (Geloven met Petrus 2) Preek over Matteüs 14:22-33 (ds. Jos Douma) Meteen daarna gelastte hij de leerlingen in de boot te stappen en alvast vooruit te gaan naar de overkant, hij zou ook

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Annejet van der Zijl. Ik wil een tuin in de wildernis maken

Annejet van der Zijl. Ik wil een tuin in de wildernis maken Annejet van der Zijl Ik wil een tuin in de wildernis maken 11 12 mei/juni 2010 BOEK INTERVIEW Tekst Marty Langeler Fotografie Tessa Posthuma de Boer Annejet van der Zijl Ze houdt van schrijven, puzzelen

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Gemeente van Christus,

p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Gemeente van Christus, p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Liturgie Votum en groet Gezang 140 : 1,2,3 GK Gebed Schriftlezing door Eric Roose 2 Korintiërs 5,11-21 Psalm 116 : 1,2,10 Preek

Nadere informatie

REDDEN WAT VERLOREN WAS

REDDEN WAT VERLOREN WAS NELLY ASTELLI HIDALGO ALEXIS SMETS, S.J. REDDEN WAT VERLOREN WAS Een weg naar innerlijke genezing UITGEVERIJ TABOR - BRUGGE 1 INLEIDING Jezus zou zo graag komen "bij ons wonen", zoals Hij bij Zacheüs gewoond

Nadere informatie

ZO WORD JE EEN AANSTEKELIJK CHRISTEN

ZO WORD JE EEN AANSTEKELIJK CHRISTEN ZO WORD JE EEN AANSTEKELIJK CHRISTEN Inhoud Deel 1 De wereld heeft aanstekelijke christenen nodig 9 1. Voor God is ieder mens belangrijk 11 2. Een aanstekelijk geloof is ook goed voor jezelf 28 3. Een

Nadere informatie

Als kanker meer is dan je aankunt

Als kanker meer is dan je aankunt Als kanker meer is dan je aankunt Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Als kanker meer is dan je aankunt 5 Momenten waar je kracht uithaalt 13 De balans vinden 15 Bewuster, intenser en spiritueler 17 Verlies

Nadere informatie

Els Florijn, Het meisje dat verdween

Els Florijn, Het meisje dat verdween Els Florijn, Het meisje dat verdween Zoetermeer, 2010 De derde roman van Els Florijn slaat aan in de Nederlandse (christelijke) samenleving. In een half jaar zijn er al vier drukken verschenen. Het is

Nadere informatie

Een kind er Waldenzen B. Florijn

Een kind er Waldenzen B. Florijn Een kind er Waldenzen B. Florijn DEEL 1 VERJAAGD, VERDREVEN HOOFDSTUK 1 Kom maar, mijn kind, kom maar. Nog even dan zijn we er, dan kun je uitrusten, Jean. Nu is het niet ver meer. Over het met een dikke

Nadere informatie

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige Wat betekent het om dyscalculie te hebben? Hoe uit zich dat in de praktijk? Waar loop je zoal tegenaan? Welke dingen zijn voor jou moeilijk waar andere mensen niet eens bij stil staan? Laura Schermer,

Nadere informatie

Nabestaan na zelfdoding

Nabestaan na zelfdoding Nabestaan na zelfdoding over verliesverwerking en de waarde van lotgenotencontact Werkgroep Nabestaan na Zelfdoding Friesland 1 Leeuwarden, najaar 2001 eigen uitgave ter gelegenheid van het tienjarig bestaan

Nadere informatie

Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs)

Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs) Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs) COLOFON Auteurs Titel Het is beter zo... Ren voor je leven Als kippen zonder

Nadere informatie

Het bi!ere kruid. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 3GTL1 Inlever datum : 29-10-2010 Titel: Het bittere kruid Schrijver: Margo Minco. Blz.

Het bi!ere kruid. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 3GTL1 Inlever datum : 29-10-2010 Titel: Het bittere kruid Schrijver: Margo Minco. Blz. Het bi!ere kruid. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 3GTL1 Inlever datum : 29-10-2010 Titel: Het bittere kruid Schrijver: Margo Minco Blz. 1 Vra"n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een oorlogsroman.

Nadere informatie

Schaduwen van de Neanderthaler

Schaduwen van de Neanderthaler 1 Schaduwen van de Neanderthaler David Hutchens Pegasus, 1999 Waar de grotmannen over hun bestaan spreken Er waren eens vijf grotmannen Ze heetten Unga, Bunga, Oogie, Boogie en Trevor. En ze leefden samen

Nadere informatie