Beetje Anders een kunsteducatief project van K&C

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beetje Anders een kunsteducatief project van K&C"

Transcriptie

1 Werkvorm: Gemengde technieken Titel: Een Appelfant of een Pompoendaris groep 1, 2 en 3-1vel A4 wit papier - Schaar - Lijm - O.I. inkt + pen/ wattenstaafjes - evt. fineliners of zwarte viltstift - Filmkokertjes of kleine plastic bekertjes in een eierdoos - Zwart papier, formaat (½) A4 - Tekenen met pen - Zwart wit - Compositie - 1 x 45 minuten - 1 x 30 minuten (afwerking) - Leerlingen krijgen opdracht om een plaatje van een vrucht, bloem of groente mee te nemen. - Of leerkracht verzamelt zelf tijdschriften/folders waarin kleurenfoto s van vruchten - Leerkracht zorgt voor strookjes met beestennamen.

2 Lesbeschrijving Inleiding U bekijkt met de leerlingen de plaat van de 16e eeuwse Italiaanse schilder Arcimboldo. Op de plaat is een portretschilderij afgebeeld. Het portret is in zijn geheel opgebouwd uit vruchten, groentes en bloemen. U laat de leerlingen een aantal vruchten opnoemen die zij kennen. Wat voor vrucht heeft de schilder als neus gebruikt? Met welk onderdeel zou de schilder begonnen zijn? Of zou hij eerst allerlei vruchten bij elkaar hebben gelegd? Zijn alle vruchten net zo groot afgebeeld als ze in werkelijkheid zijn? Aan het werk (les 1) De leerlingen gaan in deze les ook een schilderij met een vrucht, een bloem of een groente als uitgangspunt maken. Daartoe hebben ze een kleurenfoto uit een tijdschrift meegenomen. De vrucht enz. wordt zo nauwkeurig mogelijk uitgeknipt en op het A4 papier geplakt. Dit vormt het lichaam van een vreemd fantasiebeest. Maar op welk bestaand beest lijkt jouw fantasiebeest? De leerlingen kiezen een bestaand beest bijv. een olifant, een dromedaris, een pissebed, een potvis of een roodborstje als uitgangspunt. Wat zijn de kenmerken van dit beest? (Vorm van poten, kop, snuit, staart, aantal poten enz.) Vervolgens bedenken zij een nieuwe naam voor hun beest. Deze naam is samengesteld uit de naam van de vrucht/ groente en het bestaande beest. Met O.I. inkt en pen of wattenstaafje geven de leerlingen hun fantasiebeest vorm. De naam van het nieuwe beest wordt met een potlood achterop genoteerd, net als de naam van de maker. Afwerking (les 2) Leerlingen knippen hun beest ruim uit (ongeveer op een 0,5-1 centimeter afstand van de omtreklijnen). Voordat het beest wordt vastgeplakt, schuiven de leerlingen het beest over het vel gekleurde papier. Hebben ze een goede plek voor het beest gevonden, dan wordt het daar vastgeplakt. Op een apart strookje schrijven of typen ze de naam van hun beest. Dit wordt aan de onderzijde van het papier geplakt. Evt. kan de omgeving van het beest erbij getekend worden.

3 Werkvorm: bestemd voor Titel: Schaap koopt zich een nieuwe jas groep 1, 2 en 3 Benodigdheden *A4 met daarop een contour-afbeelding van een schaap, paard, hond, poes of kip (enz.) *Allerlei materialen zoals crêpepapier, stukjes stof, kurkschijfjes, schuurpapier, resten leer, fiberfill, kleine plastic kralen, glitter, pailletten, veertjes, garen etc. *Lijm en kwastje *Evt. een schaar (oudste leerlingen) * Scheuren, knippen en plakken * Verschillende texturen * Andere kleuren en materialen dan normaal * U zet van tevoren bakjes met verschillende materialen klaar (snippers of reepjes) * Kinderen knippen en scheuren zoveel mogelijk zelf. * De nieuwe jas wordt met lijm op het lijf van het beest geplakt. Kop, staart en poten blijven vrij. * U dient van tevoren een beslissing te nemen hoeveel verschillende materialen de leerlingen mogen gebruiken bij het samenstellen van de jas. Lesbeschrijving Als inleiding vertelt u een verhaaltje over een schaap dat ontevreden is met haar wollen jas. Zij vindt haar jas maar saai van kleur en ook op het krulletjeshaar is ze uitgekeken. Het schaap vindt het hoog tijd voor een andere, nieuwe jas. En dus besluit ze om op jassenjacht te gaan. Het schaap stapt de volgende dag in de bus en rijdt naar de stad. Winkel in, winkel uit gaat het schaap. Maar een mooie jas kan ze niet vinden. En dan,op het moment dat ze de moed al eigenlijk heeft opgegeven, vindt het schaap, de jas van haar dromen. De jas wordt ingepakt en gaat mee naar huis, of juister gezegd naar de wei. De volgende dag trekt het schaap haar nieuwe jas aan. Alle andere beesten in de wei zijn stom verbaasd. Schaap heeft een nieuwe jas, fluisteren ze tegen elkaar. Wat ziet ze er mooi uit in haar nieuwe jas. Zo eentje zouden wij ook wel willen. De week erop is de bus naar de stad overvol en op de terugweg nog voller. Alle beesten komen bepakt en bezakt terug. Ze hebben allemaal een nieuwe jas gekocht. De dag erop, is het bij de wei een drukte van belang. Er staan allemaal auto s geparkeerd. En overal zijn mensen die naar de beesten in hun nieuwe jassen komen kijken. De ene jas is nog vreemder en mooier dan de andere. Hoe zou dat eruit zien? U laat de kinderen fantaseren over hoe de jassen eruit zullen zien. De jassen zijn van een ander materiaal gemaakt dan de huid van het beest. De kip krijgt dus geen nieuwe jas van veren, maar van leer of glitter. Zie verder:. Met behulp van de klaarstaande materialen plakken zij op elk beest een nieuwe jas.

4 Werkvorm: Constructie met allerlei materialen in 1 kleur Titel: Groenpoter en zijn vriendjes groep 1, 2 en 3 - ½ aardappel - 4 satéstokjes en 4 gekleurde rietjes - Verf in de kleuren van de rietjes - Kwast - Schotel - Verschillende materialen in de kleuren van de rietjes, zoals papier, textiel, pailletten, sponsjes, kralen, plastic draagtasjes, garens, paperclips, kopspelden, pushpins, chenilledraad - Lijm - Evt. prikpen of cocktailprikker - Verschillende kleurnuances van 1 kleur combineren in een ruimtelijk werkstuk - Constructie 1 e les inleiding (10 min.) rietjes kiezen en beschilderen van satéstokjes en ½ aardappel. Kinderen met zelfde kleur rietjes bij elkaar zetten. (30-40 min.) 2 e les stokjes in ½ aardappel monteren. Rietjes vastplakken om stokjes. Beest aankleden en versieren Leerlingen werken individueel ( min.) Lesbeschrijving Groenpoter en zijn vriendjes Deze les heeft te maken met het beeld Beestentoren. Vooraf: - U vraagt de leerlingen een aardappel mee te nemen naar school. U snijdt de aardappelen doormidden en zet ze met het snijvlak op een krant. Het vocht trekt nu in de krant. Na enkele uren zijn de aardappels klaar voor gebruik in de les. - U verzamelt met de leerlingen zoveel mogelijk verschillende materialen in 1 kleur. Hierbij houdt u de kleuren van de rietjes aan. - U hebt het beeld Beestentoren met de leerlingen besproken. In het beeld zijn 4 verschillende dieren op elkaar gestapeld en knalrood gespoten. De kleur werkt vervreemdend. Maar bestaan er ook beesten die alleen maar rood zijn? In de fantasie van de kunstenaar blijkbaar wel. De leerlingen gaan ook een beest in één kleur maken. Maar gelukkig kent één kleur een hele hoop kleurnuances. Laat de leerlingen ontdekken dat er bijv heel veel verschillende kleuren rood of blauw zijn. De leerlingen kiezen vervolgens 4 rietjes in dezelfde kleur. De kleur van de rietjes is bepalend voor de rest van het werkstuk. Voorbeeld: een leerling kiest blauwe rietjes. Daarbij hoort blauwe verf, blauw papier, blauwe folie, blauw garen etc. Kortom; de leerling mag alleen blauwe materialen gebruiken om het beest aan te kleden en te versieren. Vervolgens zet u de verf klaar. U wijst de leerlingen erop dat ze de juiste kleur (zie rietjes) moeten pakken. De leerlingen beginnen met het beschilderen van de satéstokjes. Daarna wordt de halve aardappel geschilderd. Terwijl de verf droogt, pakken de leerlingen de benodigde materialen om het beest aan te kleden. Eenmaal droog, steken ze de satéstokjes schuin in de onderzijde van de aardappel. De leerlingen steken en plakken vervolgens de andere materialen in en op de ½ aardappels. U plaatst de gekleurde beesten in groepjes bij elkaar. Zet bijv. de rode beesten eens tegen een groene achtergrond.

5 Werkvorm: gemengde technieken Titel: de Blauwe Boom groepen 1, 2 en 3 - Tekenpapier A3 formaat - Blauw kleurpotlood - Vetkrijt, wasco, verf, ecoline (blauwen) - Kwast - Allerlei materialen in dezelfde kleur, zoals garens, papier, kleurenfoto s, zijdevloei, glitter, pailletten, kraaltje, metaalfolie, cellofaan etc. - Lijm N.B. natuurlijk kunnen er ook andere kleuren gekozen worden - Ontdekken van kleurnuances - Organische vormen - Vormvervreemding 1 e les boom tekenen en schilderen (45 min.) 2 e les boom aankleden (45 min.) Kinderen in groepjes. Geef bijv. elk groepje een eigen kleur Als u met verschillende kleuren werkt, richt dan op verschillende plaatsen in de klas een hoekje in, waar alle materialen bij elkaar staan. De leerlingen kiezen zelf hun materialen. Lesbeschrijving Deze les heeft te maken met de afbeelding Blauwe paarden van Franz Marc. U bespreekt met de leerlingen het bovengenoemde schilderij van Marc. Het meest opvallende aan het schilderij is de blauwe kleur van de paarden. Nadat dit schilderij gemaakt en getoond was aan het publiek, vonden kunstenaars het niet langer nodig om alle voorwerpen in natuurlijke kleuren te schilderen. Daardoor zijn er nu op schilderijen groene huizen, paars gras en blauwe of rode bomen te zien. De leerlingen maken in deze les een vreemde boom. De boom, en het landschap er om heen, moeten worden ingevuld met nuances van 1 kleur. Om duidelijk te maken wat verschillende nuances van één kleur zijn, kunt u bijv. alle leerlingen met bijv. een blauw kledingstuk voor het bord laten komen. De andere leerlingen mogen ze van licht naar donker schikken. Het uitgangspunt voor de boom is de eigen hand en onderarm. Deze wordt plat op het papier, de vingers licht gespreid. Met de andere hand en het kleurpotlood trekt de leerling zijn onderarm en de vingers om. Vervolgens verlengen de leerlingen de vingers tot takken. Dit zijn de hoofdtakken. Zij lopen van breed naar smal. Evt. mag er een 6 e of 7 e tak aan toegevoegd worden. Daarna krijgen de hoofdtakken allerlei zijtakken. De stam van de boom wordt vervolgens ingekleurd met verschillende soorten krijt. Nadat de boom kleur heeft gekregen, wordt de omgeving geschilderd. De boom staat op een blauw stuk land en ook de lucht is blauw. U geeft de leerlingen instructie hoe ze kunnen schilderen en hoe ze met water de verf (ecoline) kunnen verdunnen, waardoor hij veel lichter wordt. De schilderijen moeten nu drogen. In de 2 e les worden de boom en het landschap aangekleed. Het gaat hier om het aanbrengen van blaadjes, beestjes, schorsstructuren, in de boom gekerfde letters etc. Voordat de leerlingen beginnen aan hun opdracht, herinnert u ze nogmaals aan het feit dat alle onderdelen in de gekozen kleur gehouden moeten worden. Uiteraard mogen de leerlingen wel verschillende kleurnuances gebruiken. In de periode tussen de beide lessen kunnen de kinderen allerlei materialen voor deze les verzamelen. U zorgt zelf voor de wat meer luxe materialen zoals glitter, metaalfolie, gekleurde katoen en pailletten en/of kleine kralen.

6 Werkvorm: Anders van materiaal en kleur Titel: Superlolly groep 1, 2 en 3 - Gele, rode, felrose, paarse, helderblauwe en witte verf -- Verfbakjes of eierdozen - Plastic bordje om op te mengen - Kwasten - Kranten - Papieren handdoekjes - Ronde vorm uit piepschuim plaat 3 cm - IJscostokje - Mengen vanuit lichtste kleur - Mengen met een beperkt aantal kleuren - Heldere snoepkleuren - Klassikale les. Leerlingen in groepjes plaatsen - Emmer water neerzetten waarin de gebruikte kwasten kunnen worden gereinigd. - Na gebruik kwasten met haren naar boven weg zetten. - Lesduur ± 45 minuten Lesbeschrijving Deze les heeft te maken met de afbeelding Knife Ship II. U bekijkt met de leerlingen de foto van het Mes-schip. U gebruikt voor het bespreken van het beeld de informatie op de achterzijde van de afbeelding. De kunstenaar, Claes Oldenburg, maakte zijn vroege beelden veelal n.a.v. etenswaren. IJsjes, sorbets, taarten en hamburgers waren daarbij favoriet. De leerlingen gaan ook een beeld om op te eten maken. De basis van de lolly wordt gevormd door een ronde vorm, gesneden uit een plaat piepschuim. Iedere leerling krijgt van u een rond stuk piepschuim en een ijscostokje. Per groep zet u de verf en de kwasten klaar. Een pot met water is niet strikt nodig. De leerlingen kunnen ook hun kwast schoonvegen aan een doekje of op een krant. U wijst erop dat als je alle kleuren door elkaar zou mengen er een vieze, bruine kleur ontstaat. Bij het mengen van kleuren is het handig (en verstandig) om altijd uit te gaan van de lichtste kleur en daar de donkerder kleur aan toe te voegen. Dit voorkomt dat het mengbakje overstroomt. En je hebt minder verf nodig. U nodigt vervolgens twee leerlingen uit om mee te helpen met een mengexperiment. Beide leerlingen krijgen twee doorzichtige bekertjes. Eén van de bekertjes is voor een kwart gevuld met gele verf, de andere voor een kwart met rode verf. Beide leerlingen krijgen de opdracht om een oranje kleur te maken. De ene leerling voegt steeds wat rode verf aan het geel toe. De andere leerling voegt steeds wat gele verf toe aan het rood. Wie heeft het eerst een oranje kleur? U herhaalt zonodig de mengproef met twee andere leerlingen. Zij krijgen de opdracht om bijv. lila te maken uit witte en paarse verf. Ook nu zal de leerling die paarse verf toevoegt aan het bekertje met witte verf het eerste een goed resultaat hebben. De leerlingen prikken het ijscostokje in de ronde vorm. Vervolgens beginnen ze te mengen en verven ze hun lolly in feestelijke kleuren. Stal de lolly s uit of zet ze bij elkaar in een grote glazen pot.

Knutselen thema herfst

Knutselen thema herfst Knutselen thema herfst Herfst-Schimmenspel Benodigdheden: Groen papier met bos, zwarte viltstift, kopieerapparaat, zwart potlood Teken met zwarte stift twee bomen op een tekenpapier. Kopieer dit voor de

Nadere informatie

De lente in met foam!

De lente in met foam! De lente in met foam! VOORJAARSONTWERPEN FOAM 2012 Thea van Mierlo - Uil - Sneeuwklokjes - Narcis - Knutsel-zwaan - Haai-schilderij Handig om te weten over het werken met Foam Paint Verven met de foam

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Lesbrief met enkele suggesties voor creatieve verwerkings- lessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling Le Peintre de

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering:

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering: Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2 Over de lessuggesties Bij het werken binnen het thema vissen in de zee is het leuk om van de klas een kleurrijke zee te maken. U organiseert uw creatieve lessen

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING Kerndoel 1: De leerlingen leren ideeën, ervaringen en gevoelens uitdrukken in een beeldend werkstuk.

Nadere informatie

DOCENT. Thema: Water BEESTJES IN DE SLOOT. groep 1 en 2. Stadshagen

DOCENT. Thema: Water BEESTJES IN DE SLOOT. groep 1 en 2. Stadshagen In en rondom is veel water te vinden, zoals slootjes, weteringen maar ook het Zwarte Water en de Millingerplas. In het thema water gaan de kleuters onderzoeken welke dieren er in en rondom het water bij

Nadere informatie

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham Bron: www.lesidee.nl FANTASIEDIER Opdracht voor groep 3 tot 5 Benodigdheden: - Wit papier op A4 formaat - Kleurpotloden

Nadere informatie

Sinterklaas knutselen

Sinterklaas knutselen Sinterklaas knutselen Stoomboot Materiaal: een melkpak, gekleurd karton en papier, evt. watten, keukenrol en verf. Leg het melkpak op z'n kant en pak twee stroken en niet die aan beide kanten aan elkaar.

Nadere informatie

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Lesbrief/informatie Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Organisatie Cultuurmenu: Cultuurwijzer Nieuwstraat 379 7311 BR Apeldoorn 055-5213967 www.cultuurwijzerapeldoorn.nl De projecten zijn ontwikkeld

Nadere informatie

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar 1. Het feest van de koning Slingers maken gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar Op onderstaande site staan verschillende mogelijkheden om een feestelijke

Nadere informatie

KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING TEKENEN

KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING TEKENEN KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING TEKENEN Kerndoel 1: De leerlingen leren ideeën, ervaringen en gevoelens uitdrukken in een beeldend werkstuk. 1.1. Expressie met materialen Kerndoel 2: De leerlingen

Nadere informatie

www.knutselkrant.nl Jaargang 1, nummer 4 december 2009 Benodigdheden: BioColorverf, plastic ballen, harten, kerstbomen e.d., lint

www.knutselkrant.nl Jaargang 1, nummer 4 december 2009 Benodigdheden: BioColorverf, plastic ballen, harten, kerstbomen e.d., lint www.knutselkrant.nl Jaargang 1, nummer 4 december 2009 Te gebruiken materialen: Tekenen verven met BioColor tekeninkt Vormen met kaarsen boetseer Techniek speciaal Kerstkarton: folieprint Nieuw Mica kerstklokken

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Datum: 26 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: tot Groep: 4

Lesvoorbereiding. Datum: 26 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: tot Groep: 4 Zakelijke gegevens Naam student: Jessica Gotink Lesvoorbereiding Stageschool: Daltonbasisschool de Vlier Winterswijk Iselinge klas: VR3C mentor/mentrix: Natascha Hulzink Datum: 26 februari 2013 aantal

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING Kerndoel 1: De leerlingen leren ideeën, ervaringen en gevoelens uitdrukken in een beeldend werkstuk.

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen binnen dit thema geleerd dat er in de natuur verschillende kleuren, vormen en texturen te vinden zijn. De leerlingen in groep 3 en 4 richten zich in dit thema op bomen.

Nadere informatie

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken:

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken: Me, myself and I Wat ga je doen? Je gaat een heel bijzonder boekje maken. Het wordt een vouwboekje (=leporello) zoals je op het plaatje hierboven duidelijk kunt zien. Dat boekje zal een heel persoonlijk

Nadere informatie

De sloot BSO bovenbouw

De sloot BSO bovenbouw De sloot BSO bovenbouw Inhoud Opening thema:... 3 Aankleding lokaal... 4 Knutselideeën... 5 1. Visballon... 5 2. Vis op ijsstokje... 6 3. Onderwatertekening... 7 4. Vissen van bordjes... 8 5. Aquarium...

Nadere informatie

Michiel de Ruyter. Succes! Zee van Geschiedenis

Michiel de Ruyter. Succes! Zee van Geschiedenis grijs potlood (voor iedereen één) zwarte fineliner (voor iedereen één) kleurpotloden wit vel A4- tekenpapier (voor iedereen één) stripboeken (zoals bijvoorbeeld de stripboeken van Van 0 tot nu ) Een historiestuk

Nadere informatie

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood K aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham Bron: www.lesidee.nl FANTASIEDIER Opdracht voor groep 3 tot 5 Benodigdheden: - Wit papier op A4 formaat - Kleurpotloden

Nadere informatie

Doorzichtige kleurlagen

Doorzichtige kleurlagen Doorzichtige kleurlagen Opdracht bij het fluweel Nodig Schaar Lijm Rollen gekleurd doorzichtig plastic Witte kartonnen vellen Potlood Gum Kunstwerk: Descent into Limbo van Anish Kapoor Stap 1 We gaan een

Nadere informatie

lesformulier en -planning

lesformulier en -planning lesformulier en -planning opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving student(e) :.Danique Voorthuijzen stagecoach : meneer Arends studiejaar: : 1 2 3 4 (LiO) school : van Heemskerkschool RENN 4 VSO

Nadere informatie

Vlinder maken met een koffiefilter

Vlinder maken met een koffiefilter Kinderactiemodel klimaatcampagne 2011 Knutseltips vlinders maken Maak een vlinder-knutselhoek waar kinderen allerlei vlinders kunnen knutselen. Hierna geven we een overzicht van enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

Cultuurmenu schooljaar AV Groep 1-7 Markant

Cultuurmenu schooljaar AV Groep 1-7 Markant Cultuurmenu schooljaar 2011 2012 AV Groep 1-7 Markant KIJKEN NAAR GEZICHTEN Groep 1 en 2 Keuze uit twee workshops Keuze 1: Een bijzonder gezicht Inhoud project Uit welke onderdelen is een gezicht opgebouwd?

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dagproject: Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dagproject: Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 5 en 6. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles-beest met bewegende delen (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dagproject: Een beestenboel op school.

Nadere informatie

seizoenskleuren Kijk eens naar buiten! Hoe kun je zien welk seizoen het is? Aan de bomen, aan de

seizoenskleuren Kijk eens naar buiten! Hoe kun je zien welk seizoen het is? Aan de bomen, aan de Marlies Huijzer seizoenskleuren elk seizoen zijn kleur Kijk eens naar buiten! Hoe kun je zien welk seizoen het is? Aan de bomen, aan de bloemen, aan het weer, aan de kleren van de kinderen, én aan de kleuren

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) week 1 t/m week 2 8 verschillende tekenopdrachten In deze introductieopdracht laat je zien wat voor vaardigheden en technieken je beheerst op het gebied van tekenen. 8 kleine tekeningen maken naar eigen

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Werkbeschrijvingen Vakantiebijbelweek 2011 Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Dag 2: Kleuters: gezichtspel boterbakje Middengroep: gezichtspel melkfles Dag 3: Kleuters: Zacheus spaarpot Middengroep:

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

54 beeldaspecten kleur. 55 beeldende kunst, architectuur, en vormgeving directe omgeving. 54 beeldaspecten compositie

54 beeldaspecten kleur. 55 beeldende kunst, architectuur, en vormgeving directe omgeving. 54 beeldaspecten compositie techniek materiaal te gebruiken bij kerndoel: voorbeeld / afbeelding scheuren in vorm en tijdschriften 54 beeldaspecten kleur papier voor ondergrond kleur glutofix (papierlijm) 3B knippen op thema tijdschriften

Nadere informatie

De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij.

De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij. RONDNEUZEN De paarse kist met daarin 8 speurneuzen, 4 lege potjes en 1 blinddoek. De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij. De neuzen worden opgedaan (het

Nadere informatie

WERKBLAD mijn landschap

WERKBLAD mijn landschap WERKBLAD mijn landschap Hoe zie jij het landschap? Wat vind je mooi of belangrijk? Ga alleen of in groepjes aan de slag en maak - een presentatie op papier of digitaal - een gedicht, een verhaal of een

Nadere informatie

Lesbrief Kijken door het venster van de tijd Een beeldend project Beeldend

Lesbrief Kijken door het venster van de tijd Een beeldend project Beeldend Lesbrief Kijken door het venster van de tijd Een beeldend project Beeldend bovenbouw primair onderwijs Colofon Ontwikkeling en tekst: Vormgeving en Lay-out: i.o.v. Cultuurkust Marjo Potma & Alinde Hoeksma

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November Dit is alweer onze derde editie van iknutsel magazine. In deze november editie een mix van de volgende thema s. Sinterklaas, Sint Maarten en herfst. De maand november, waar zullen we beginnen! Er zijn

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) 20152016 week 1 t/m week 2 8 verschillende tekenopdrachten In deze introductieopdracht laat je zien wat voor vaardigheden en technieken je beheerst op het gebied van tekenen. 8 kleine tekeningen maken

Nadere informatie

het grote bijbelse knutsel boek Fiona Hayes

het grote bijbelse knutsel boek Fiona Hayes het grote bijbelse knutsel Fiona Hayes boek Inhoud Basismaterialen Voor de meeste projecten heb je de volgende Dit heb je nodig, of een deel ervan: hobbylijm schaar potloden liniaal viltstiften kwasten

Nadere informatie

Workshop Schilderen. Succes! Beste docent,

Workshop Schilderen. Succes! Beste docent, Workshop Schilderen Beste docent, Samen met uw klas gaat u schilderen op doeken met als thema: Vol vuur voor Afrika! Hiervoor heeft u materiaal en een stappenplan nodig. Na het stappenplan vindt u een

Nadere informatie

Verwerkende les Het geheim van kapitein Jan May

Verwerkende les Het geheim van kapitein Jan May Verwerkende les Het geheim van kapitein Jan May Lesactiviteit: Een rariteitenkabinet van vlinders maken of een eigen fantasiedier maken Groep: 7 en 8 Lesdoel: De leerlingen halen hun kennis op over het

Nadere informatie

hele dieren met dierennaam eronder, op karton 2 1 geplakt of gelamineerd (bijlage 4) werkbladen met halve dieren met lege vakjes (bijlage

hele dieren met dierennaam eronder, op karton 2 1 geplakt of gelamineerd (bijlage 4) werkbladen met halve dieren met lege vakjes (bijlage materialen In dit hoofdstuk vindt u een inventarisatie van alle materialen die u nodig heeft voor de Grote Rekendag. Wij merken dat de Grote Rekendag op scholen vaak wordt georganiseerd door een voorbereidingscommissie

Nadere informatie

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen 1) Voor de kleinste kinderen In de winter kunnen vogels wel wat extra s gebruiken. Met kinderen van alle leeftijden kun je hiermee aan de slag. Dennenappels

Nadere informatie

MENU. Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! 1. Help de boom - groep 1 t/m 4 (hoofdopdracht)

MENU. Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! 1. Help de boom - groep 1 t/m 4 (hoofdopdracht) MENU Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! In deze bijlage wordt het menu voor het tekenevenement beknopt weergegeven. Per opdracht leest u: - het idee van de opdracht - de duur hiervan - de daarbij

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Verdiepingsopdracht diepte. Schets een landschap en schilder die in met atmospherishperspectief. Schilderen plakkaatverf Papier A3 Kantlijn 3cm. Diepte ontstaat niet alleen door verkleining maar ook door

Nadere informatie

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Landschapsschildering Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten China Pagina 1 Colofon Chinese landschapsschildering Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen - Landschapsschildering - Leerkracht

Nadere informatie

KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING. Kerndoel 1: De leerlingen leren ideeën, ervaringen en gevoelens uitdrukken in een beeldend werkstuk.

KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING. Kerndoel 1: De leerlingen leren ideeën, ervaringen en gevoelens uitdrukken in een beeldend werkstuk. KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING Kerndoel 1: De leerlingen leren ideeën, ervaringen en gevoelens uitdrukken in een beeldend werkstuk. 1.1. Expressie met materialen Kerndoel 2: De leerlingen leren

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2012. Dag 1: Kleuters: Trommel Middengroep: Rainpipe

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2012. Dag 1: Kleuters: Trommel Middengroep: Rainpipe Werkbeschrijvingen Vakantiebijbelweek 2012 Dag 1: Kleuters: Trommel Middengroep: Rainpipe Dag 2: Kleuters: Cake versieren Middengroep: Versierde Koekjes Dag 3: Kleuters: Kijk-eiderdoos Middengroep: Spel

Nadere informatie

Maken van iglo's. Sneeuwpop van papier maché!

Maken van iglo's. Sneeuwpop van papier maché! Maken van iglo's Geef de kinderen een cirkel en laat hen op de randjes suikerklontjes plakken. Dit is voor kinderen een handige houvast om mee te beginnen. De rest volgt van zelf. De iglo's staan leuk

Nadere informatie

Thema school. Deze werkbundel is van:

Thema school. Deze werkbundel is van: Deze werkbundel is van: VOORWERPEN TELLEN Tel hoeveel je er ziet van elk voorwerp. Noteer het aantal achter de juiste benaming. de boekentas: de lijm: de klok: de lat: VOORWERPEN TELLEN Correctiesleutel

Nadere informatie

Kerndoel 4: De leerlingen leren kijken naar -, en praten over werkstukken van zichzelf en anderen. (medeleerlingen, kunstenaars, vormgevers).

Kerndoel 4: De leerlingen leren kijken naar -, en praten over werkstukken van zichzelf en anderen. (medeleerlingen, kunstenaars, vormgevers). KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING Kerndoel 1: De leerlingen leren ideeën, ervaringen en gevoelens uitdrukken in een beeldend werkstuk. 1.1. Expressie met materialen Kerndoel 2: De leerlingen leren

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Chinese karakters Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten Pagina 1 Colofon Chinese karakters Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen China - Chinese karakters - Leerkracht - handreiking Inleiding

Nadere informatie

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed.

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. D S T R K C N T Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. 1. Welk grafmonument staat op welke foto? Schrijf de goede

Nadere informatie

Lessenoverzicht Winkel om de hoek

Lessenoverzicht Winkel om de hoek Les 1 Winkels op foto's Winkels die meedoen Les 2a De groenteman Les 2b De bakker Inhoud U leest het verhaaltje over meneer Schrokop voor. U bekijkt met de leerlingen foto s van winkels in de buurt. Wat

Nadere informatie

DIT BEN IK. Thema: Verhalen

DIT BEN IK. Thema: Verhalen Het thema verhalen begint bij de kleuters heel dichtbij: ze kijken aan de hand van een foto naar zichzelf en naar het gezin waaruit ze komen. Wie staan er op de foto? Waar is deze foto gemaakt? En wat

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) week 1 t/m week 2 8 verschillende tekenopdrachten In deze introductieopdracht laat je zien wat voor vaardigheden en technieken je beheerst op het gebied van tekenen. 8 kleine tekeningen maken naar eigen

Nadere informatie

Traktatieboek. Peuterspeelzalen Stichting Netwerk

Traktatieboek. Peuterspeelzalen Stichting Netwerk Traktatieboek Peuterspeelzalen Stichting Netwerk Dames peren peren gekleurd papier, eventueel ribbel papier gekleurde stiften Teken op een papier een rondje ter grootte van het middelstuk van de peer en

Nadere informatie

Begrippen binnen en buiten de vorm Repeterende beweging maken met kwast. Kleine motoriek. Kleine motoriek. Kleine motoriek

Begrippen binnen en buiten de vorm Repeterende beweging maken met kwast. Kleine motoriek. Kleine motoriek. Kleine motoriek 1 Tamponneren in mal Met verf Tamponneerkwast Standaard verf Mal Papier Begrippen binnen en buiten de Repeterende beweging maken met kwast 2 Stempelen Ecoline Kosteloos materiaal of 3 Stempelen Ecoline

Nadere informatie

9.5 Ontwikkelen leerlijn Beeldende vorming VSO locatie Zeist / Rintveld

9.5 Ontwikkelen leerlijn Beeldende vorming VSO locatie Zeist / Rintveld 9.5 Ontwikkelen leerlijn Beeldende vorming VSO locatie Zeist / Rintveld Bijlage 9.5.4 Verantwoording: Bij de beeldende vorming lessen ligt de nadruk op het creatief bezig zijn in groepsverband. Er wordt

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 1: MASKERS VOOR DE BEESTENBENDE AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE Copyright De Uitvinders Uitgave 2016 Versie 1.0 LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF

Nadere informatie

Drukte bij de molen groep 5/6

Drukte bij de molen groep 5/6 Verhalend ontwerp over Olie- en Koren Woldzigt in Roderwolde Drukte bij de groep 5/6 Episode 1: Mensen rond 1900 De leerkracht laat een oud kistje of blikje zien. Daarin zitten allemaal kaartjes. Op die

Nadere informatie

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 3: De ontdekking Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart Opdracht 1: Horizonverfraaiing Verhaal deel 2: De ontdekking Opdracht 2: Laat maar draaien Opdracht 3: Steentjes

Nadere informatie

BSO programma Meivakantie

BSO programma Meivakantie BSO programma Meivakantie Maandag 24 april Pompoenhangers maken. Garen en karton. Eieren zakloop tour. Waar: gymzaal of buiten. Hoe: er staan 2 mandjes tegenover elkaar op een afstand van ongeveer 7 meter.

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-03-7 Eerste druk, derde oplage

ISBN 978-90-78688-03-7 Eerste druk, derde oplage 2008 Leskist.nl, Noordhorn Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige

Nadere informatie

Opdracht 1 Werkblad Tekenen met Tape. Opdracht 2 Werkblad Make your own Mondriaan. Opdracht 3 Werkblad Hands in tape

Opdracht 1 Werkblad Tekenen met Tape. Opdracht 2 Werkblad Make your own Mondriaan. Opdracht 3 Werkblad Hands in tape Opdracht 1 Werkblad Tekenen met Tape Opdracht 2 Werkblad Make your own Mondriaan Opdracht 3 Werkblad Hands in tape Opdracht 4 Werkblad Duct tape portmo TAPE UR DAY Werkblad Tape Wall Painting Werkblad

Nadere informatie

Inleiding van het project: Benodigdheden: - handpop - kist - versje

Inleiding van het project: Benodigdheden: - handpop - kist - versje Egeltje Kwast Inleiding van het project: - handpop - kist - versje In de klas is een egeltje gekomen. Genaamd egeltje kwast. Dit egeltje heeft een kist bij zich. Deze heeft hij gevonden in het grote kleurenbos.

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

LESBRIEF. Er ligt een krokodil onder mijn bed

LESBRIEF. Er ligt een krokodil onder mijn bed LESBRIEF Er ligt een krokodil onder mijn bed Beste Leerkracht, U gaat met uw leerlingen naar de voorstelling Er ligt een krokodil onder mijn bed Van Theatergroep De Jonge Honden. Deze lesbrief is gemaakt

Nadere informatie

Wat is een cardboard-animatie? Hoe kun je met verschillende cardboards een beweging laten zien? Hoe ziet een beweging eruit?

Wat is een cardboard-animatie? Hoe kun je met verschillende cardboards een beweging laten zien? Hoe ziet een beweging eruit? TITEL Cardboardles - drie versies beest (lesformat) Leerjaar Groep 7 en 8. Type les Een les cardboards maken in aansluiting op het dagproject: Een beestenboel op school. Lesduur 90 Minuten. Omschrijving

Nadere informatie

De paashaas is de kleurenkluts kwijt

De paashaas is de kleurenkluts kwijt ... Pasen... kleuren groep 1-2 De paashaas is de kleurenkluts kwijt In dit project is de paashaas de kleurenkluts kwijt. Hierdoor haalt hij alle kleuren door elkaar. Dit is voor een paashaas natuurlijk

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: WATER VERZAMELEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Maakt grovere beweging uit de pols. Maakt grovere beweging uit de pols. Maakt grovere beweging uit de pols Verschillende texturen ontdekken.

Maakt grovere beweging uit de pols. Maakt grovere beweging uit de pols. Maakt grovere beweging uit de pols Verschillende texturen ontdekken. 1 Mono-druk Standaard verf Papier om op te verven om op te drukken Maakt grovere beweging uit de pols 2 Stempelen Ecoline of verf Voorgesneden aardappel, kurk of... Maakt grovere beweging uit de pols 3

Nadere informatie

De sloot BSO onderbouw

De sloot BSO onderbouw De sloot BSO onderbouw Inhoud Opening thema:... 3 Aankleding lokaal... 4 Knutselideeën... 5 1. Visballon... 5 2. Vis op ijsstokje... 6 3. Eend van klei... 7 4. Vissen door elkaar... 7 5. Magneetvis/eend...

Nadere informatie

Samenwerkingsopdracht

Samenwerkingsopdracht Samenwerkingsopdracht Omschrijving opdracht Bij deze opdracht gaan de kinderen aan de slag met een kleurplaat. Dit is geen gewone kleurplaat, maar een héle grote kleurplaat die in stukjes is geknipt! Elk

Nadere informatie

Maak eerst een aantal schetsen van het bord over welk verbod voor welk soort afval. Kies binnen de groep er één uit en werk deze in het groot uit

Maak eerst een aantal schetsen van het bord over welk verbod voor welk soort afval. Kies binnen de groep er één uit en werk deze in het groot uit 2 Maak verbods borden Maak ter grote van het karton een soort verkeersbod tegen het dumpen van afval. Aantal regels waar dit aan moet beantwoorden: Groot met signaal kleuren (Rood) Geen tekst Eenvoudige

Nadere informatie

Lesbrief Schilderen bij onderdeel Restaurateur-Decorateur

Lesbrief Schilderen bij onderdeel Restaurateur-Decorateur Lesbrief Schilderen bij onderdeel Restaurateur-Decorateur Enkele kunstlessen die je kunt uitproberen Verbonden hartjes 1. wit tekenpapier A5 formaat 2. stukje karton 3. oliepastel 4. kleurpotlood 5. waterverf

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013 Dag 1: Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Dag 3: Dag 4: Kleuters: Tien gebodenzuil Midden: Tien geboden in klei

Nadere informatie

Lesbrief. beeldende opdracht. Voor groep 5/6

Lesbrief. beeldende opdracht. Voor groep 5/6 Lesbrief beeldende opdracht Voor groep 5/6 De leerlingen gaan een drieluik maken, geïnspireerd op De Hooiwagen van Jeroen Bosch. Hun versie van het drieluik draait om de tijd waarin we nu leven: waar maken

Nadere informatie

KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING HANDENARBEID / TEXTIELE WERKVORMEN

KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING HANDENARBEID / TEXTIELE WERKVORMEN KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING HANDENARBEID / TEXTIELE WERKVORMEN Kerndoel 1: De leerlingen leren ideeën, ervaringen en gevoelens uitdrukken in een beeldend werkstuk. 1.1. Expressie met materialen

Nadere informatie

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1 veilig leren lezen Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Auteur: Josée Warnaar Zinnen maken met woorden én beeldtaal Regio noord en midden hebben kern 2 behandeld als de Kinderboekenweek begint. Regio

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Beeldend -

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Beeldend - Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Beeldend - In de vaardigheidslijn Beeldend worden de verschillende technieken, materialen en beeldende aspecten voor de groepen 1 t/m 8 in een

Nadere informatie

in elk seizoen anders uitzien uit de seizoenen geknutselde seizoenshoek

in elk seizoen anders uitzien uit de seizoenen geknutselde seizoenshoek Seizoenen GROEP 3-4 31 80 minuten 1, 51, 54 en 55 De leerling: in elk seizoen anders uitzien uit de seizoenen geknutselde seizoenshoek seizoenen (bijlage) (verschillende kleuren) gekleurd papier bruine

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) 20152016 week 1 t/m week 2 8 verschillende tekenopdrachten In deze introductieopdracht laat je zien wat voor vaardigheden en technieken je beheerst op het gebied van tekenen. 8 kleine tekeningen maken

Nadere informatie

TAFEL 1: BROODDEEGFIGUREN

TAFEL 1: BROODDEEGFIGUREN TAFEL 1: BROODDEEGFIGUREN NODIG: meel, zout, water, teil voor deeg, bakpapier voor eindproduct, placemats, plastic vorken voor snijden en figuurtjes, kwastjes en water HANDIG: voorbeeldjes van vlechtbrood,

Nadere informatie

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop:

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop: Pak de jas! Spel Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes De leerkracht gooit met de dobbelsteen. De leerlingen nemen om ter snelste dezelfde kleur jas als de kleur van de dobbelsteen. De leerlingen verwoorden

Nadere informatie

Inleiding. Les kalligrafie of sierschrijven met wasknijpers. doel. duur van de les. materialen. groep 5 t/m 8

Inleiding. Les kalligrafie of sierschrijven met wasknijpers. doel. duur van de les. materialen. groep 5 t/m 8 Les kalligrafie of sierschrijven met wasknijpers groep 5 t/m 8 Inleiding Deze werkwijze is grafo-cognitief. Dit houdt in dat de vaardigheid van de kinderen wordt geoefend, in samenhang met hun letterkennis.

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

Doe- pad Watertorenweg

Doe- pad Watertorenweg Doe- pad Watertorenweg Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 1-2 Colofon Deze lesbrief in opgesteld door De Hortus, Centrum voor Natuur en Milieu in opdracht van gemeente Harderwijk. Wij hebben

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Datum: 5 maart 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: Groep: 4

Lesvoorbereiding. Datum: 5 maart 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: Groep: 4 Zakelijke gegevens Naam student: Jessica Gotink Lesvoorbereiding Stageschool: Daltonbasisschool de Vlier Winterswijk Iselinge klas: VR3C mentor/mentrix: Natascha Hulzink Datum: 5 maart 2013 aantal leerlingen:

Nadere informatie

MANDARIJNEN VISJES. Benodigdheden: mandarijnen oranje papier plakband viltstift

MANDARIJNEN VISJES. Benodigdheden: mandarijnen oranje papier plakband viltstift MANDARIJNEN VISJES mandarijnen oranje papier plakband viltstift Knip uit het papier voor elke vis een staart en twee vinnen. Plak dit met plakband op de mandarijntjes zodat je een visje krijgt. Teken of

Nadere informatie

Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6

Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6 Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6 Na het Museum in de Klas en de drukwerkplaats van KUVO weten jullie alles over druktechnieken: Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan! In deze leskist

Nadere informatie

ZIE MIJ LEREN. Groep 1. Spelend leren met Onderbouwd. Naam:

ZIE MIJ LEREN. Groep 1. Spelend leren met Onderbouwd. Naam: pelend leren met Onderbouwd pelend leren met Onderbouwd Voor je ligt het Zie mij leren-boekje van Onderbouwd. Voor ieder thema is er een nieuwe bladzijde. Elk thema begint met een taaldoel, gevolgd door

Nadere informatie

Teken en leesles nummer 1 (groep 3 en 4) groot en klein. Inleiding

Teken en leesles nummer 1 (groep 3 en 4) groot en klein. Inleiding Teken en leesles nummer 1, Illy Lips productions 2013 Teken en leesles nummer 1 (groep 3 en 4) groot en klein Inleiding Groot en klein gaat over een kleine vogel en een grote man. De grote man zou graag

Nadere informatie

Begrippen: Bekende begrippen: Kleur rood- blauw geel groen oranje paars vorm rond hoek bol kubus cilinder balk tent

Begrippen: Bekende begrippen: Kleur rood- blauw geel groen oranje paars vorm rond hoek bol kubus cilinder balk tent Thema: Kleur en Vorm Naar het circus. Begrippen: Bekende begrippen: Kleur rood- blauw geel groen oranje paars vorm rond hoek bol kubus cilinder balk tent Basisbegrippen: donker licht cirkel vierkant driehoek

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2015 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Grote en kleine planeten Reis door het zonnestelsel

Grote en kleine planeten Reis door het zonnestelsel Grote en kleine planeten Reis door het zonnestelsel Cgroep 5-6 41 tijdsduur 50 minuten kerndoelen 1, 23 en 32 Voorbereiding lesdoelen De leerling: weet dat de acht planeten verschillend in grootte zijn

Nadere informatie

Natuurtentoonstelling

Natuurtentoonstelling Natuurtentoonstelling We gaan schilderijlijstjes maken. Knip elk een rechthoekige lijst uit een vel A4-papier. Daarna mag je jouw lijst versieren met kleurpotloden, verf, wascokrijt of ander materiaal.

Nadere informatie

Leshandleiding Workshop ACBE (Activiteiten Beeldend)

Leshandleiding Workshop ACBE (Activiteiten Beeldend) Leshandleiding Workshop ACBE (Activiteiten Beeldend) Project 1: Ik en de ander 2015 Periode 1 Basisjaar BOL, MBO College Hilversum Leshandleiding ACBE, Project 1: Ik.. en de ander, Feb. Instroom 2015 1

Nadere informatie