Het maken van een valkeniershandschoen als eindwerk voor de cursus Valkenier Voor Syntra SintNiklaas. Door Johan Van Dijck

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het maken van een valkeniershandschoen als eindwerk voor de cursus Valkenier Voor Syntra SintNiklaas. Door Johan Van Dijck"

Transcriptie

1 Het maken van een valkeniershandschoen als eindwerk voor de cursus Valkenier Voor Syntra SintNiklaas Door Johan Van Dijck

2 Voorwoord Bij het volgen van de cursus Valkenier op Syntra, campus Sint-Niklaas, werden we ingewijd in het werken met leder. Als onderdeel van de C-proef kregen we de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende werkstukken om te vervaardigen. Omdat tussen deze werkstukken ook een passende handschoen stond, heb ik besloten deze te proberen te vervaardigen. Het was een hele opgave om de nodige kennis te vergaren. Op het internet en in de boeken stond er niet zoveel te vinden om een goede handschoen te vervaardigen. Niettegenstaande de beperkte informatie ben ik dan begonnen met het bekijken van mijn eigen aangekochte Martin Jones- handschoen. Omdat deze handschoen mij het beste bevalt, ben ik dan ook zo vrij geweest om deze trachten te kopiëren. Ik zeg wel trachten want de gebruikte materialen van deze handschoen zijn niet zo vlot te vinden. Maar omdat leder niet onmiddellijk het goedkoopste product is, ben ik eerst begonnen met het vervaardigen van een proef-handschoen uit leder van een lasbroek. Het vinden van het juiste patroon en de maten van de handschoen bleken een even grote uitdaging te zijn, dan het naaien en het inpassen van de duim. Toen deze uitdaging toch een redelijk resultaat opleverde, ben ik dan met de opgedane kennis gestart met het maken van de echte handschoen. Het uittekenen van het juiste patroon met de juiste maten was een opgave, dewelke ik dan ook tot een goed einde kon brengen doordat ik de proef-handschoen kon gebruiken en de fouten van deze handschoen kon verbeteren. Het vinden van het juiste leder was ook een opgave en bracht me in contact met een zeer bereidwillige handelaar, die een vol uur uittrok om mijn twee stukjes leder te verkopen. Ik ben ook mijn vrouw en zoon dankbaar voor de nodige steun en begrip dat ze getoond hebben tijdens de uren dat ik gezwoegd heb aan deze handschoen. Zij hebben ook regelmatig de foto s genomen die opgenomen zijn in dit werkstuk. Verder ook mijn medecursisten die me steunden en aanmoedigden als ik mijn werkstuk eens meebracht naar de cursus. Johan Van Dijck

3 Gereedschappen en materialen. Om deze handschoen te maken heb ik volgende gereedschappen gebruikt. Gereedschappen - Lederschaar - Els ( in verschillende diktes) - Scalpels - Ledernaalden - Gewone schaar ( voor het karton van het patroon) - Potlood en alcoholpen - Metalen meetlat - Hamer - Prikroller om de gaatjes af te tekenen. - Snijplank Materialen - Twee soepele lederen lappen ( rundsleer) - 1 zwarte strip leder 60 * 3 cm - Sterk garen wit en zwart - Was ( ik gebruik hiervoor een theelichtje, werkt ook maar men moet meer waxen) - Een D-ring, om de langveter aan vast te maken. - Twee drukknopen, om de tassel aan de handschoen te bevestigen. - Contactlijm ( lederlijm) - Karton

4 Teken het patroon uit op een karton. Hou eventueel rekening met de breedte van de hand en de lengte van de vingers. Volgende stukken hebben we nodig : - volledig handgedeelte - overlapping van de bovenste vingers - duimstuk - 3 stukken voor tussen de vingers - 1 overlapping voor de pols. Als we het patroon getekend hebben op karton, volgens de dikte en de lengte van de hand, Knippen we de stukken uit. Of gebruiken we een scalpel. Gebruik NOOIT uw lederschaar voor karton of papier, uw schaar is dan zeer snel bot.

5 Dan leggen we het patroon op het leder van de kleur die we willen gebruiken. En snijden het leder uit.

6 We snijden alle stukken uit : Het duimstuk snijden we tweemaal uit :

7 We kleven beide duimstukken met de gladde zijde aan elkaar: We verdelen de lijm gelijkmatig over de twee oppervlakten, strijken het goed uit over de ganse oppervlakte. Laten dit drogen tot de lijm droog aanvoelt en kleven beide delen dan aan elkaar en oefenen druk uit. Na het aandrukken van beide delen kunnen we nu het teveel aan leder rond het juiste deel weg snijden. Dit is gemakkelijker dan twee identieke stukken uit te snijden en te kleven. Want eens de lijm kleeft, kan je de stukken niet meer uit elkaar halen. Op deze manier zijn beide stukken identiek.

8 Dan kleven we het polsstuk over het handstuk, het polsstuk is het donkere stuk leder. Ook hier lijmen we beide aan elkaar maken stukken in en lijmen het goed vast. Let hierbij wel op : beide delen moeten van de eerste keer goed tegen elkaar gedrukt worden. Om het gladde gedeelte van het leder te lijmen kan men 1 maal lijm aanbrengen, het daim ( of harige gedeelte) zelfs tweemaal omdat de lijm hier sneller intrekt. Doe dus het gladde gedeelte pas als je de tweede maal lijm hebt aangebracht op het harige gedeelte. Anders is de lijm daarop veel te droog. Goed aandrukken. Hierbij gebruik ik de het handvat van een els, om een grotere druk te kunnen uitoefenen.

9 Dan gaan we dit gedeelte aan elkaar naaien. Eerst gaan we de steekafstand aangeven met een prikroller. Deze laten we naast de lat lopen om een rechte lijn te krijgen. We drukken goed op de rol zodat we een mooi indruk achterlaten in het leder.

10 Als de gaten afgetekend zijn, gaan we de gaten in het leder prikken. Omdat de snijplank te hard is, leggen we een karton of een kurkplaat onder het leder. Dan kunnen we helemaal door het leder prikken zonder te hoeven kloppen met een hamer. De els hoeden we onder een schuine hoek tot we in het afgetekend puntje staan en brengen dan de els verticaal en drukken dan een gaatje door beide lederlagen. Dit doen we voor elk afgetekend gat, we gaan er nog veel meer moeten prikken. Je zal redelijk wat druk moeten uitoefenen om er helemaal doorheen te prikken, maar dat is natuurlijk de bedoeling, de roofvogel mag er ook niet doorprikken.

11 Dan komen we aan het gedeelte, dat voor menig man, ook ik, een werkje is dat we nog nooit hebben uitgevoerd of zelfs maar ooit geleerd hebben. Het naaien met naald en draad. Het inbrengen van de draad in de naald is al een eerste beproeving, zeker voor iemand met zulke dikke vingers als ik. Maak de draad een beetje nat met wat speeksel en draai hem een beetje op. Trek hem tussen duim en wijsvinger en zorg dat nog 1 a max twee mm zichtbaar is. Breng dan de oog van de naald naar de draad toe en mik naar het gaatje. Er bestaan in de handel ook handige hulpstukjes om de draad door het oog te krijgen. Zeker als de draad iets dikker is zoals hier en het oog van de naald wat aan de kleine kant is. Gebruik een gewone naald en geen ledernaald, ik heb gemerkt dat een ledernaald de draad soms doorsnijd als men terug door het gat gaat. Omdat we de gaatjes hebben voorgeprikt is dit ook niet nodig. We naaien van boven naar onder, en dan in het volgende gaatje terug naar boven, enz., enz. Hebben we de hele lijn genaaid keren we om en gaan dan omgekeerd terug. Zodat de lege plaatsen worden opgevuld met draad. Ik heb gemerkt dat als we de draad steeds naar dezelfde zijde aantrekken, loodrecht op de te naaien lijn, telkens naar rechts, er een plaatsje ontstaat links van de draad. Hier gaan we dan telkens ook onze naald steken als we terugkeren. Hierdoor ontstaat er een rechter stiksel. Let op : deze truuk heb ik al doende geleerd, de stiksels worden steeds beter naar het einde toe. Ik geef hem nu al mee, zodat je er je voordeel mee kan doen. Trek de draad strak maar niet zo dat je werkstuk op elkaar frommelt..

12 Nu keren we terug en ziet ons werkstuk er zo uit. Op het handgedeelte gaan we nu het dubbele wvingergedeelte aanbrengen, ook dit gedeelte wordt op het handgedeelte en deels op het polsgedeelte gelijmd. Maar vergeet niet zoals ik om de D-Ring reeds op zijn plek vast te zetten. Teken eventueel de juiste plek af en gebruik en stuk leder om deze goed vast te naaien. Een stuk leder dubbel gevouwen met daartussen de D-ring. Maak deze goed vast met eventueel een diagonaal over het dubbelgevouwen leder. Hier heb ik spijtig genoeg geen foto van, zoals ik al zij, dit was ik vergeten en heb ik na het kleven moeten verbeteren. Maar hierbij een foto zoals het moet worden. Eens dit is vast gemaakt kan je het dubbel vingergedeelte lijmen en vastzetten met naald en draad. Het is hetzelfde principe als hierboven beschreven, maar dan voor het voorprikken moet je nu trachten evenwijdig met de buitenkant van het vingergedeelte te blijven, dit is ongeveer een 3 mm. Naai enkel de buitenkant vast tot aan de vinger, dit komt later. Op het polsgedeelte ga je dan ook door 3 lagen leder, dus voorprikken is hier dus belangrijk. Leder heeft de neiging om de gaatjes terug dicht te maken, dus kan het zijn dat je een aantal maal dient te heropenen. Doe dit dus voor een tiental gaatjes en ga dan verder met je naaiwerk. Ook hier op en neer naar 1 kant en dan terug.

13 Hier komt uw D-ring : Naaien langs de rechterkant van de pijlen, de rest doen we met het vingerstukken.

14 Nu gaan we de rand aan het polsstuk afwerken. Hiervoor gebruiken we de smalle lederen zwarte reep van 60 x 3 cm. Deze rand brengen we aan zodat de buitenste rand om de rand van de handschoen geslagen word en de handschoen aan de pols wordt afgewerkt. We lijmen beide stukken aan elkaar met enkel een smalle rand van 1 a 2 mm. De lijm mag niet over de rand uitkomen. Dit doen we enkel om de reep niet te doen verschuiven ten opzichte van ons werkstuk. NIET DOEN We tekenen weer de gaten af met onze prikroller en zorgen weer dat we een gelijke afstand bewaren met de rand van het werkstuk. Let op: doe niet zoals ik rechts op de foto, als men een oversteek maakt, heb je geen mooie rand en gaat deze kartelen.

15 Dan gaan we de reep omplooien en gaan we even af tekenen aan de binnenzijde van de handschoen tot waar we moeten lijmen. We lijmen beide vlakken in en brengen ze dan samen. Let er vooral goed op dat je dit zorgvuldig doet en dat je als je de vlakken op elkaar breng dat ze strak om de rand van het polsgedeelte zitten. Als je dan je prikroller neemt en vlak naast het omgeslagen gedeelte rolt, kan je dit gedeelte afwerken. Vooraanzicht Achteraanzicht

16 We hebben nu hetzelfde als onderstaande foto: Het platte werk is gedaan en we hebben het naaien redelijk onder de knie. Dit moet ook wel wan nu komt er een moeilijker gedeelte: Dit gedeelte had grotendeels met een goede naaimachine gekund. Maar dan hadden we de techniek van het met-de-hand-naaien nu moeten leren. We gaan nu de tussenstukken aan de vingers aannaaien. Dit zijn de V-vormige lederen reepjes, deze zijn V-vormig omdat tussen onze vingers een verschil in lengte bestaat tussen de voor en achterkant van de hand. Daarom is er een verschil in uitsnijding tussen voor en achterkant van de lengte van de vingers. Dus hier komt eventjes puzzelen aan te pas. Eventueel even passen en handschoen provisorisch over de hand draperen, zodat je de tussenstukken goed kan aanbrengen. Doordat ik een testhandschoen gemaakt heb is me dit opgevallen en dit is één van de verbeteringen die ik aangebracht heb ten opzichte van mijn oorspronkelijk patroon.

17 Zoals je ziet probeer ik zo lang mogelijk plat te werken. Let ook op de plaatsing van de V-vorm. Let erop dat als je gaat lijmen, en dit moet je hier zeker doen!!! Dat je meer max. 1 a 2 mm lijm aan de rand aanbrengt. Lijm aan elkaar. Gebruik de prikroller en naai aan elkaar van vooraan de vinger tot aan de hand. Zoals je ziet gebruik ik op het donkere gedeelte van de handschoen zwart garen. Dit is wel een eigen keuze, maar let ook hier op de kleuren.

18 Vervolgens gaan we over tot het naaien van het tussenstuk aan de andere vinger, zorg ervoor dat de lijm weer niet te ver word uitgespreid. Uw vingers worden daardoor dunner. Besteed zorg aan de hoek met de hand, je wil daar niet met een gat in je naaiwerk zitten., er moest maar eens een nagel van een roofvogel ingaan. Indien je toch iets te veel lijm hebt gebruikt kan je in deze fase, de twee lederstukken nog van elkaar krijgen. Als je dit alles hebt vastgenaaid, kan je met een els de lederhelften tot op het naaiwerk uit elkaar halen. Ik zou dit zelfs aanraden., zie wel dat je de draad niet beschadigd. Gebruik dus geen mes.

19 We zijn nu al heel wat uurtjes bezig geweest, en hebben misschien het hele werkstuk al door de kamer gekeild. Wel dan komt er nu eindelijk zicht op een echte handschoen. Maar let op: we zijn er nog lang niet. Het moeilijkste stuk moet nog komen. Maar onze handschoen krijgt meer en meer vorm, dit is dan weer prettiger. Vooruit met volle moed ertegenaan! We gaan nu de vingers maaien. Dit vergt weer wat puzzelwerk om de stukken op de juiste plaats te krijgen. Maar als je het niet weet, drapeer de handschoen over je hand en zoek dan uit hoe je het beste werkt. Dit heb ik ook meerdere keren gedaan. Maar we gaan verder. Neem de bovenste vinger, plooi deze dubbel en lijm en naai het tussenstuk en vingerrand aan elkaar. Laat de top van de vinger nog open. Zoals je kan zien heb ik de overige lapjes leder weggebogen en vastgezet zodat ze niet inmijn weg zitten bij het lijmen en naaien. Let ook alweer op de hoek tussen vinger en hand. Dan gaan we telkens de handschoen dichter vouwen en naaien we elk tussenstuk vast aan de bijbehorende stukken. Nogmaals drapeer de handschoen over je hand en steek je wijsvinger in de afgewerkte vinger. De duim steken we door het duimgat. Hiervan heb ik geen foto s, dit ben ik vergeten.

20 Als alle vingerstukken aan elkaar gemaakt zijn laten we de onderkant van de handschoen met de onderkant van de pink nog open. We kunnen nu drie vinger volledig in de handschoen steken en nu kunne we het duimstuk gaan plaatsen. We lijmen en naaien de bocht van de top van de duim aan elkaar. Daarna gaan we de handschoen aandoen met drie vingers in de vingerstukken. De pink is nog los. We schuiven het duimstuk over onze duim en gaan dan aanpassen tot de duim passend op de handschoen zit. We tekenen nu op het duimstuk af waar we de snede moeten maken om de driehoek in te passen voor het vrijelijker bewegen van de duim te verkrijgen. Zie hieronder op het platte stuk.

21 Dit is moeilijk uit te leggen, maar er dient maar een snee gemaakt te worden in de onderkant van het duimstuk. Met wat passen en meten zie je zelf wel wat ik bedoel. Lijm en naai nu dit stuk aan het duimstuk vast, hiervoor zal je wel een hamer dienen te gebruiken om door de 4 lagen leder te geraken. Eens dit gedeelte op zijn plaats kan je de duim verder afwerken, en vast naaien aan het grote stuk, het kan zijn dat je de beide stukken een beetje moet plooien om ze mooi te doen aansluiten, maar doe dit en ga niet onmiddellijk lijmen. Laat eerst alles met wat geplooi op de juiste plaats vallen, ga dan pas lijmen. Na het lijmen kan je verder met gaten prikken en naaien. Dit alles is natuurlijk vlugger gezegd dan gedaan. Neem je tijd en pas en meet zorgvuldig. Pas als je duim goed aanvoelt kan je alles assembleren.

22 Nu zit de duim erop en kunnen we de vingers verder afwerken. Elke hand is anders en niet alle vingers zijn even lang. Doe de handschoen aan en voel tot waar je je vingers voelt. Neem de uiteinden van de vinger samen en knijp tot je het leder nog kan samen brengen. Maak de vinger 2 mm langer en teken dan het uiteinde af. Knip dan de vinger op de goede lengte. Laat wel plek om de naad te vormen. De wijsvinger: Lijm en vorm de vingers door een 3 hoekige ster te vormen. Lijm en naai samen. De middelvinger en de ringvinger vormen elk een 4 hoekige ster. Maar we naaien dit helemaal dicht.

23 De pink. De pink maken we ook van grote en hier vormen we weer een driehoekige ster. We kunnen nu ook de breedte van de hand eventueel aanpassen en lijmen en naaien alles dicht tot aan het polsstuk. Hier gaan we een klein driehoekje in naaien om de hand makkelijker in en uit de handschoen te krijgen en niet alle druk op deze naad te zetten. Onze handschoen is zo goed als klaar. Proficiat. Nog een tassel maken en klaar is Kees.

24 Nawoord: Ik heb deze uitleg geschreven als een handleiding voor het maken van een valkeniershandschoen, niet om belerend te doen. Maar omdat ik het zo het beste kan uitleggen. Als ik tegen iemand anders het kan uitleggen gaat het me beter af. Ik heb in totaal meer dan 30 uur gewerkt aan deze handschoen. Van het uitzoeken van het patroon tot en met het schrijven van deze handleiding. Ik heb er veel plezier aan beleefd en ben ook zeer trots op het resultaat, zeker gezien het de eerste keer is dat ik zulk een complex werkstuk gemaakt heb met materiaal en gereedschappen waarmee ik tot op heden nooit gewerkt had. In de totale handschoen is er een zekere progressie te zien in het naaiwerk, het wordt steeds beter. Misschien had ik beter gekozen voor een simpeler werkstuk, maar ik heb er toch plezier aan beleefd. Mijn vrouw begrijpt nu beter waarom valkeniershandschoenen, en zeker de goede, zoveel geld kosten. Rekening houdend met de kostprijs van een goed stuk leder en de werkuren is het zeer begrijpelijk dat een goede handschoen zijn kostprijs waard is. Ik ben niet zeker dat ik in de toekomst nog ooit een handschoen zal maken, maar ik zal zeker een goede handschoen herkennen als ze in de handel worden aangeboden. Na het maken van deze handschoen is mijn volgende uitdaging om een Hollandse huif te maken. De moeilijkheidsgraad van dat werkstuk ligt nog een stuk hoger. Maar zal me ook de nodige kennis geven ivm huiven. Allemaal bedankt Johan Van Dijck

Telefoonhoesje. Patroon 1 Patroon 2 Patroon voor zelfhechtende voering

Telefoonhoesje. Patroon 1 Patroon 2 Patroon voor zelfhechtende voering Instructies Dit heb je nodig: Totally Me!- naaimachine 2 stukjes stof (11,4 cm x 33 cm) 1 stukje zelfhechtende voering 6,4 cm dun elastiek 1 gekleurde knoop Schaar Spelden De patronen staan op de laatste

Nadere informatie

HOE IK EEN BALG MAAK

HOE IK EEN BALG MAAK HOE IK EEN BALG MAAK Gespreid over verschillende jaren, bouwde ik houten camera s. De grootste uitdaging was het zelf maken van een balg. Om het geheim hiervan te achterhalen, ontlede ik enkele oude balgen.

Nadere informatie

Patroon Een bijzonder mooie tas

Patroon Een bijzonder mooie tas Patroon Een bijzonder mooie tas Ik heb deze tas gemaakt met een combinatie van Kimara van Adriafil en Catania. Van de Kimara had ik 5 bollen nodig, van de Catania 4 bollen. Verder gebruikte ik 4 ringen

Nadere informatie

Owl. Uil. www.kitepassion.nl

Owl. Uil. www.kitepassion.nl of Uil MATERIAAL ± 1,5 m 1 32 grams spinnakerdoek restjes witte en zwarte stof voor ogen en snavel 1 stuks RCF Ø 4 mm voor de spanner 1,50 m lang 1 stuks RCF Ø 4 mm voor de staander 1 m lang 1 stuks

Nadere informatie

Basisgids quilten Een quilt maken 1 Materialen en apparatuur voorbereiden

Basisgids quilten Een quilt maken 1 Materialen en apparatuur voorbereiden Basisgids quilten Een quilt maken Materialen en apparatuur voorbereiden Stof... We adviseren 00% katoen, niet te dik. Quiltvulling... Normaliter wordt middelzwaar 00% polyester gebruikt als vulling. Er

Nadere informatie

versie 23-10-2004 01. Ik ga een standaard 4 inch ophangrand verkleinen. Een grotere ophangrand is eenvoudiger te verkleinen.

versie 23-10-2004 01. Ik ga een standaard 4 inch ophangrand verkleinen. Een grotere ophangrand is eenvoudiger te verkleinen. Beschrijving verkleining ophangrand: Benodigdheden: 1. Scherp Stanley mes. 2. Metalen liniaal op rechte metalen lat om langs te snijden. 3. Ondergrond om op te snijden. 4. standaard plakband. 5. schaar.

Nadere informatie

PADDY. Alternatief. www.kitepassion.nl Jan van Leeuwen

PADDY. Alternatief. www.kitepassion.nl Jan van Leeuwen PADDY Alternatief PADDY Deze markante vlieger is ontworpen door Willy Koch. Deze Duitse kunstenaar heeft al menige mooie vlieger ontworpen. In zijn ontwerpen gebruikt hij vaak het zo bekende vlechtwerk.

Nadere informatie

Handleiding voor BAKKERA notitie boekje productie- voor Makom desycle werkplaats - Latin Sisters Design Productions (LSDP), november 2009 2

Handleiding voor BAKKERA notitie boekje productie- voor Makom desycle werkplaats - Latin Sisters Design Productions (LSDP), november 2009 2 HANDLEIDINGBAKKERA 1 Benodigdegereedschappen: Benodigdematerialen: BakkeraMal Bouwtekening FotohouderMal Holpijp2mm Hamer Potlood Liniaal StanleyMes Naaimachine Schaar EyeletTang StevigKarton StevigPapier

Nadere informatie

Lees eerst de hele beschrijving door zodat je geen verrassingen tegenkomt en daardoor teleurstellingen.

Lees eerst de hele beschrijving door zodat je geen verrassingen tegenkomt en daardoor teleurstellingen. Speldenkussentjes in reverse applicatie Wat heb je hier voor nodig: Restjes rode stof en achtergrond stof (voor hartjes kussentje) Restjes witte en rode stof (voor het zeilbootje.) Blaadje papier Liniaaltje

Nadere informatie

Handleiding Viggi tablet- en laptophoes maken

Handleiding Viggi tablet- en laptophoes maken Handleiding Viggi tablet- en laptophoes maken Beste Viggi-bezoeker, Ten eerste: Leuk dat je deze handleiding hebt geopend. Ten tweede: Voor de creatievelingen onder ons heb ik, Irene, deze tutorial gemaakt

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

Happy Easter. Happy Easter Ca. 28 x 35 cm. Ellie s Quiltplace

Happy Easter. Happy Easter Ca. 28 x 35 cm. Ellie s Quiltplace Happy Easter Ca. 28 x 35 cm Benodigdheden: - 27 x 22 cm witte stof1 voor de achtergrond - 12 x 27 cm witte stof2 voor de achtergrond - 10 x 110 cm roze voor de tussenbiezen en de afwerkbiezen - 20 x 15

Nadere informatie

Paper Piecing met freezerpaper

Paper Piecing met freezerpaper Paper Piecing met freezerpaper 1. Print eerst het patroon van de kerstboom uit, dat u onder "Paper Piecing" kunt vinden. Houd er bij paper piecing rekening mee dat het patroon ALTIJD in spiegelbeeld staat.

Nadere informatie

Hoe kan je het beste behangen?

Hoe kan je het beste behangen? Hoe kan je het beste behangen? Hoe kan je het beste behangen? Materialen Gereedschap Behanglijm Behang Potlood Stanleymes Schaar Rolmaat Spons Emmer Liniaal Behangspatel Behangtafel Lijmkwast Huishoudtrap

Nadere informatie

Wat heb je nodig voor een Jukai ceremonie?

Wat heb je nodig voor een Jukai ceremonie? Wat heb je nodig voor een Jukai ceremonie? - Een rakusu - Een ketchimyaku - Een enveloppe om deze in te doen - Een papier waarop je dharmanaam wordt geschreven - Een enveloppe om deze in te doen Donatie

Nadere informatie

Pasen. Vrolijke paaskaart Leuke kaart om te kleuren die je met Pasen aan iemand kan geven. Bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma.

Pasen. Vrolijke paaskaart Leuke kaart om te kleuren die je met Pasen aan iemand kan geven. Bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma. Pasen Hallo, Ik heb me alweer bezig gehouden met pasen en ben voor jullie op zoek gegaan naar leuke knutselwerkjes om thuis te gaan maken.ik hoop dat jullie er veel plezier mee zullen hebben. Zo vind je

Nadere informatie

TUTORIAL ROEZELROKJE

TUTORIAL ROEZELROKJE TUTORIAL ROEZELROKJE Deze tutorial is geschreven uit liefde voor mijn hobby en derhalve alleen te gebruiken voor persoonlijk gebruik. Niet voor commerciële doeleinden. All Copyrights reserved @ Mama Mizzy's

Nadere informatie

Freebook kleurrijke lapjesdeken Gigi

Freebook kleurrijke lapjesdeken Gigi 2014 Freebook kleurrijke lapjesdeken Gigi Nicole Claudia Blok Collie-Collie.com 13-6-2014 De lapjesdeken wordt gemaakt van diverse stofjes en je kan zelf bepalen hoeveel soorten stofjes je gaat gebruiken.

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

Plantin Moretus boekbinden

Plantin Moretus boekbinden Plantin Moretus boekbinden Het doel van deze cursus is het uitvoeren en begrijpen van alle stappen die worden uitgevoerd bij het maken van een genaaid boek. Het boek dat we gemaakt hebben bestaat uit een

Nadere informatie

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE Vooraf Het onderstaande is een bewerking van een artikel dat verschenen is in De Modelbouwer nr.1, 2013. In de beschrijving hebben we de jonge bouwer voor ogen gehad.

Nadere informatie

Kleine Katrijne. De liefste pop maak je zelf. Werkbeschrijving van het knuffelpopje

Kleine Katrijne. De liefste pop maak je zelf. Werkbeschrijving van het knuffelpopje Kleine Katrijne De liefste pop maak je zelf Werkbeschrijving van het knuffelpopje Leuk dat je geïnteresseerd bent en veel plezier met het maken van dit lieve knuffelpopje! Copyright 2013 - Inge Schuurmans

Nadere informatie

Workshop Verpakkingen NWD 18 februari 2012 hm/rvo. Bijlage berekeningen inpakpapier kubus. 1. Geef de helling van lijn OD.

Workshop Verpakkingen NWD 18 februari 2012 hm/rvo. Bijlage berekeningen inpakpapier kubus. 1. Geef de helling van lijn OD. Workshop Verpakkingen NWD 18 februari 2012 hm/rvo Bijlage berekeningen inpakpapier kubus 1. Geef de helling van lijn OD. O E D O 2. Geef de helling van lijn OE. 3. Staan de lijnen OD en OE loodrecht op

Nadere informatie

Hoe maakt u het handsieraad Elf

Hoe maakt u het handsieraad Elf P a g i n a 1 Hoe maakt u het handsieraad Elf Voor het overzicht hierboven een foto van het handsieraad in zijn geheel. Eigenlijk maak je eerst alles aan elkaar en dan begin je met het versieren. Lees

Nadere informatie

Patroon en werkbeschrijving grote en kleine tas

Patroon en werkbeschrijving grote en kleine tas Patroon en werkbeschrijving grote en kleine tas onworpen in opdracht van Veritas Ontwerp: Nele van OOYAmade 1. Benodigdheden Benodigdheden om beide tassen te maken (kan verschillen afhankelijk van de stofkeuzes

Nadere informatie

Kirsten (maar wij zeggen Kir) plant een feestje. In de tuin, met de zon op bestelling. Kir houdt van lijstjes en systemen. Van creatief en consequent

Kirsten (maar wij zeggen Kir) plant een feestje. In de tuin, met de zon op bestelling. Kir houdt van lijstjes en systemen. Van creatief en consequent Handleidingen Kirsten (maar wij zeggen Kir) plant een feestje. In de tuin, met de zon op bestelling. Kir houdt van lijstjes en systemen. Van creatief en consequent opvoeden. Van haar held (maar niet van

Nadere informatie

Een muur behangen. Materialen Gereedschap. Afplaktape. Emmer. Lijm. Schaar. Rolmaat. stanleymes. Potlood. paslood. trap. Afdekfolie.

Een muur behangen. Materialen Gereedschap. Afplaktape. Emmer. Lijm. Schaar. Rolmaat. stanleymes. Potlood. paslood. trap. Afdekfolie. Een muur behangen Een muur behangen Materialen Gereedschap Afplaktape Lijm Rolmaat Potlood Afdekfolie behangspatel behang aandrukrol nadenroller Emmer Schaar stanleymes paslood trap lijmkwast Liniaal behangtafel

Nadere informatie

Naaibeschrijving ananas

Naaibeschrijving ananas Naaibeschrijving ananas Wij raden je aan om eerst het voorbeeldpak te bekijken bij De Musketier. Het voorbeeldpak hangt vanaf 11-01-2019 klaar in de vergaderzaal beneden. De Musketier is geopend op dinsdag

Nadere informatie

Square Kite.

Square Kite. Kite MATERIAAL ± 3,7 m 36 grams spinnakerdoek 2 stuks Ramin Ø 8 mm (spanners) 90 cm lang 2 stuks Ramin Ø 6 mm (staartspreiders) 60 + 20 cm lang 4 m toomlijn 2 toomringen dacron voor versterkingen ZEIL

Nadere informatie

Mac s Machine by Ms.mcb

Mac s Machine by Ms.mcb boodschappen tas MATERIALEN Stof A* (buitenkant): ca. 0,5 meter Stof B* (binnenkant): ca. 0,5 meter Biaisband totaal: 60 cm, dubbelgevouwen en gestikt. Koordjes: ca. 2x 30 cm 2 Koorddopjes Afmetingen boodschappentas

Nadere informatie

Handleiding bij de constructie van de Hydraulische machines uitgereikt ter gelegenheid van techniek toernooi 2009

Handleiding bij de constructie van de Hydraulische machines uitgereikt ter gelegenheid van techniek toernooi 2009 Handleiding bij de constructie van de Hydraulische machines uitgereikt ter gelegenheid van techniek toernooi 2009 Vertaling en bewerking Ad van den Brand, Veghel Weet je wat hydraulisch betekent? Dat betekent

Nadere informatie

unicorn stokpaard DIY NAAIPATROON

unicorn stokpaard DIY NAAIPATROON unicorn stokpaard DIY NAAIPATROON EENHOORN STOKPAARD DIY NAAIPATROON Wat leuk dat je je eigen eenhoorn stokpaard gaat maken! Lees voordat je begint eerst de uitleg door en leg de benodigdheden klaar. Alle

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HET DUIZELT VOOR JE OGEN Maar je hersenen maken er een mooie film van. Met een speciale ronddraaiende trommel met spleetjes: een zoötroop, kunnen jullie je eigen bioscoop maken. Maak allebei een aantal

Nadere informatie

DE TOENEMENDE LAGENSNIT MET PROJECTIE (vanaf 120 )

DE TOENEMENDE LAGENSNIT MET PROJECTIE (vanaf 120 ) DE TOENEMENDE LAGENSNIT MET PROJECTIE (vanaf 120 ) Algemeen Als klanten met lang haar geen massieve snit hebben, is het meer dan waarschijnlijk dat zij lagen in het haar hebben en meestal toenemende lagen.

Nadere informatie

Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu

Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Vertaling Uitgave maart 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Les 3: De basis methodes om jonge planten te vormen door bedrading(deel 2) Door Isamu Enomoto (officieel lector van de Japanse Satsuki Vereniging)

Nadere informatie

De Haagse. Fotokarton snijden met de Speed Mat. Door. Johan van den Broek

De Haagse. Fotokarton snijden met de Speed Mat. Door. Johan van den Broek De Haagse Fotokarton snijden met de Speed Mat Door Johan van den Broek Foto karton snijden met de Speed Mat Voordat je gaat beginnen zijn de volgende dingen noodzakelijk om te weten. 1 de maat van je passe

Nadere informatie

Werkbeschrijving Bibieke s luierpatroon

Werkbeschrijving Bibieke s luierpatroon Werkbeschrijving Bibieke s luierpatroon Algemeen: bij naaien steeds bij begin en einde even over en weer naaien, om draad goed te hechten! Knippen voor maatjes S/M/L/XL: Patroon: Knip de patroondelen uit

Nadere informatie

Pijlenkokers voor op de rug en op de heup.

Pijlenkokers voor op de rug en op de heup. Pijlenkokers voor op de rug en op de heup. Tekst en foto s: Marc Wilborts. Opmaak en redactie: Jan van der Veen. Hieronder volgt een beschrijving van het maakproces van deze fraaie quivers voor op de rug

Nadere informatie

De boom. De boom is ontworpen voor het Septemberspring ontwerp: Adventskalender. Maar natuurlijk kan de boom ook met iets anders versierd worden!

De boom. De boom is ontworpen voor het Septemberspring ontwerp: Adventskalender. Maar natuurlijk kan de boom ook met iets anders versierd worden! De boom De boom is ontworpen voor het Septemberspring ontwerp: Adventskalender. Maar natuurlijk kan de boom ook met iets anders versierd worden! Benodigdheden: 70 x 73 cm patroontekenpapier (of bv. een

Nadere informatie

HANDLEIDING MAGISCHE HARTJES MAKEN

HANDLEIDING MAGISCHE HARTJES MAKEN HANDLEIDING MAGISCHE HARTJES MAKEN Een magisch hartje maken is niet zo eenvoudig. Kijk goed naar de prentjes en volg de instructies heel precies, dan lukt het je zeker. Om de tekeningen goed te begrijpen

Nadere informatie

SUPPLIES foto 1. Vooraf: HG Waterdicht voor textiel

SUPPLIES foto 1. Vooraf: HG Waterdicht voor textiel Handleiding paraplu SUPPLIES foto 1 Paraplu Stof (niet-rekbaar) Stikzijde Product voor het waterdicht maken van je stof Je standaard naaigerief GOOD TO KNOW Vooraf: HG Waterdicht voor textiel Nadien: HG

Nadere informatie

Masker met Edo-toom. Het idee

Masker met Edo-toom. Het idee Masker met Edo-toom Het idee Enige jaren geleden had ik een Centipede van 200 cellen aangeschaft. Deze is maar een paar keer opgelaten, want meestal is er geen ruimte om de 120 meter lange draak op te

Nadere informatie

Het huis van vertrouwen

Het huis van vertrouwen Het huis van vertrouwen Handleiding bij het kartonnen MODEL van IDGP. A. Het huis bestaat uit volgende onderdelen: 1. Grondvlak 2. Fundamenten: hoop liefde roeping 3. De bodem: lichaam 4. De binnenmuren:

Nadere informatie

Basisinstructies Temari

Basisinstructies Temari Voorbereiding: Papieren liniaal uitknippen, die je van te voren uit een Temari boek of iets dergelijks nagetekend hebt. Bal omwikkelen: Voor het borduren omwikkel je de tempex bal met naaigaren - houd

Nadere informatie

Beschrijving pak Mario(rood)/Luigi(groen)

Beschrijving pak Mario(rood)/Luigi(groen) Beschrijving pak Mario(rood)/Luigi(groen) Waar moet je zelf voor zorgen: - Blauwe garen - Groen/rode garen, afhankelijk van een Mario of Luigi pak - Gele garen - Dun elastiek - Klittenband Wij willen u

Nadere informatie

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een mobieltjeshouder maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school.

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een mobieltjeshouder maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een mobieltjeshouder maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Daar ga ik jou bij helpen. Als je klaar bent kun je hierdoor in het

Nadere informatie

Free-book recykleer-rokje Doortje

Free-book recykleer-rokje Doortje Free-book recykleer-rokje Doortje 1 Het recykleer-rokje is een rokje dat je maakt samen met een al bestaand overslagrokje, dat te klein is geworden. Het maakt niet uit wat voor één: met plooitjes of zonder,

Nadere informatie

Opvouwbare kubus (180 o )

Opvouwbare kubus (180 o ) Workshop Verpakkingen NWD 18 februari 2012 hm / rvo Opvouwbare kubus (180 o ) - Een bouwplaat van de kubus en een voorbeeldfoto - Als je een mooi wilt maken: een A4-tje 160 g wit papier en een schutblad,

Nadere informatie

Hoe een LED mooi inbouwen Auteur: Geert Juchtmans (Reddevil) [0909-001]

Hoe een LED mooi inbouwen Auteur: Geert Juchtmans (Reddevil) [0909-001] Handige knutsel tips door Reddevil In dit nieuw onderdeel van het magazine geeft Reddevil een aantal handige knutseltips die handig van pas komen bij het bouwen van behuizingen etc. In de eerste editie

Nadere informatie

Het maken van traditionele pijlen - Hans V. http://home.planet.nl/~nieuwefletcher

Het maken van traditionele pijlen - Hans V. http://home.planet.nl/~nieuwefletcher Het maken van traditionele pijlen - Hans V. Het maken van traditionele pijlen - Hans V. Het maken van traditionele pijlen begint met de aanschaf van de benodigde materialen. Natuurlijk zijn er ook wat

Nadere informatie

Bouwbeschrijving speed

Bouwbeschrijving speed Bouwbeschrijving speed Hier volgt een bouwbeschrijving van onze Speed. Het is aanbevolen om heel wat ervaring te hebben in het bouwen van vliegers. Ervaring van het maken van matrassen is een pré. Wanneer

Nadere informatie

Tutorial jongensblazer

Tutorial jongensblazer Tutorial jongensblazer Ik vertrok van een basispatroon dat ik online kocht en uitprintte op de website van Knipmode. Hier vind je de link: http://www.knippie.nl/shop/jongen/jas/kek-blazertje-grotemaat-pdf-patroon

Nadere informatie

Technologische opvoeding

Technologische opvoeding fotoalbum fotokader fotokader digitale sleutelhanger digitaal fotokader fotobos Naam: Technologische opvoeding 1 Werkvolgorde Start Uitleg 1. We hebben een probleem! Ik heb enkele mooie foto s van de vakantie

Nadere informatie

Benodigdheden: 1.0 AFWERKEN VAN DE ZOOM. Stof. Voering.

Benodigdheden: 1.0 AFWERKEN VAN DE ZOOM. Stof. Voering. Inhoudsopgave 1.0 VOORWOORD... 2.0 BENODIGDHEDEN.... 3.0 STRIJKEN:... 4.0 SCHUINE BIEZEN, LUS KEREN.... 5.0 AFWERKEN VAN DE ZOOM.... 6.0 ZAK MET AANGEKNIPT HEUPDEEL.... 7.0 ZAK IN DE ZIJNAAD.... 8.0 PASPELZAK....

Nadere informatie

Creatief aftellen tot kerst De Vier Windstreken

Creatief aftellen tot kerst De Vier Windstreken Ho ho ho! Maak een knikkende kerstman van 8 cm om samen met jou Kerstmis te vieren. Tel op een heel bijzondere manier de dagen af tot Kerstmis! Creatief aftellen tot kerst is een adventskalender en activiteitenboek

Nadere informatie

Modelvliegtuigbouw. Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II. Auteur; Wout Heijne. Lay out Jeroen van den Brand

Modelvliegtuigbouw. Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II. Auteur; Wout Heijne. Lay out Jeroen van den Brand Modelvliegtuigbouw Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II Auteur; Wout Heijne Lay out Jeroen van den Brand De Romp De romp Stap 1 - Mal - Figuurzaag - Potlood - Plaatje triplex 1. Teken met behulp van

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

Het overtrekken van een stoel, stap voor stap.

Het overtrekken van een stoel, stap voor stap. Het overtrekken van een stoel, stap voor stap. Deze handleiding is bedoeld voor de mensen die over willen gaan tot het zelf herstofferen van een stoel, uit het oogpunt van bijvoorbeeld hobby of kostenbesparing.

Nadere informatie

Handleiding 'maken verlengde doos'

Handleiding 'maken verlengde doos' Handleiding 'maken verlengde doos' Benodigdheden: - 2 zuurvrije kartonnen dozen (in deze handleiding gebruiken we de Museumdoos 554 van de firma Jansen-Wijsmuller en Beuns, bodem 844x564x200mm deksel 854x582x70mm)

Nadere informatie

Inhoud. Paper Piecing Pleasure Copyright 2007 by Maaike Bakker Alle rechten voorbehouden 1

Inhoud. Paper Piecing Pleasure Copyright 2007 by Maaike Bakker Alle rechten voorbehouden 1 Inhoud Paper piecing Benodigdheden Voorbereiding Asymmetrische blokken Knippen van de stof Naadtoeslag Naaien van de blokken Gebruik van een add-a-quarter liniaal Het in elkaar zetten, quilten en afwerken

Nadere informatie

Lelievlet. Een Elfrink Bouwplaat, Wageningen. Aangeboden door: Elfrink-Bouwplaten.

Lelievlet. Een Elfrink Bouwplaat, Wageningen. Aangeboden door: Elfrink-Bouwplaten. Lelievlet Aangeboden door: Elfrink-Bouwplaten http://www.elfrink-bouwplaten.nl Een Elfrink Bouwplaat, Wageningen, SCHAAL ± 1:38, 52 onderdelen. Afmetingen model: lengte 145mm, breedte 47mm, hoogte 170mm

Nadere informatie

Benodigd gereedschap: potlood en liniaal papierlijm of alleslijm schaar of hobbymes. Hoe TechCard te gebruiken:

Benodigd gereedschap: potlood en liniaal papierlijm of alleslijm schaar of hobbymes. Hoe TechCard te gebruiken: 204.758 Tech Card - TechBot 2 De TechBot 2 is ontworpen om door het ruwste terrein te gaan. Kijk of hij over je hand kan rijden, maar pas op: hij kietelt! Stuklijst: 3 x U-strip 2 x wiel, ø 30 mm 2 x excentrisch

Nadere informatie

Dikte hangt af van wat je machine aankan Maar zo tussen 20 en 40 dn

Dikte hangt af van wat je machine aankan Maar zo tussen 20 en 40 dn Kussens maken hoeft niet moeilijk te zijn. Echter één instructie voor alle soorten kussens is niet mogelijk. In deze handleiding zal ik zo uitgebreid mogelijk te zijn. Wat heb je nodig: Dikte hangt af

Nadere informatie

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE!

DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! 1B DAT VERDIENT EEN BLOEMETJE! - Tuinbouw - "ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, maar ik doe en ik begrijp" Naam:... Klas:... 1 Probleem Binnen enkele weken is het weer infodag en de directie

Nadere informatie

A Christmas Carol. Hallo allemaal,

A Christmas Carol. Hallo allemaal, A Christmas Carol Hallo allemaal, Vandaag alweer het een na laatste deel van The Christmas Carrousel. We gaan aan de slag met het boekje dat in de Carrousel past en wat je zelf kunt vullen met foto's over

Nadere informatie

Werkbeschrijving tekenmap met elastiek

Werkbeschrijving tekenmap met elastiek Werkbeschrijving tekenmap met elastiek Materiaal 2 stukken grijs karton 35 x 50 cm, 2,5 mm dik Stevige katoenen stof 80 x 60 cm 2 stroken boekbinderslinnen: 1 van 10 x 59 cm (buitenrugstrook) en 1 van

Nadere informatie

Vlinder maken met een koffiefilter

Vlinder maken met een koffiefilter Kinderactiemodel klimaatcampagne 2011 Knutseltips vlinders maken Maak een vlinder-knutselhoek waar kinderen allerlei vlinders kunnen knutselen. Hierna geven we een overzicht van enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal

RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal RECYCLE ART 7 leuke dingen om zelf te maken van afvalmateriaal Dit E-book is in stand gekomen met input van Wilt u een workshop organiseren in omgeving Groningen? Kijk dan op www.artak.nl Werkbeschrijving

Nadere informatie

Montage. handleiding. Maak de verpakking(en) per meubel open en sorteer de onderdelen. In de verpakking vindt u:

Montage. handleiding. Maak de verpakking(en) per meubel open en sorteer de onderdelen. In de verpakking vindt u: Montage handleiding Verpakking Naast de referentie van het meubel staat soms nog een getal op het verpakkingslabel. Dit betekent dat het gaat om één meubel wat is verpakt in meerdere pakketten, tezamen

Nadere informatie

Kangoeroe Mvr. Florijn

Kangoeroe Mvr. Florijn Kangoeroe Mvr. Florijn A D Ik ben het wapendier van de minister van financiën. Met een lege buidel maak in ook nog grote sprongen!!! E Werkblad E Werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.nl Naam:

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGEN WERKBLAD LESBRIEF 3: VLIEGEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 3) Vliegen Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Ontwerp een vliegmachine Proefvliegen: drijven op

Nadere informatie

een eigen lamp op veel manieren*

een eigen lamp op veel manieren* let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! Klooikoffer voor ouders & kinderen die samen aan de slag willen een eigen lamp op veel manieren* klooikoffer #1: de striptang! * bijvoorbeeld

Nadere informatie

MEISJESBLOES MET KNOOPSLUITING EN CLAUDINEKRAAG

MEISJESBLOES MET KNOOPSLUITING EN CLAUDINEKRAAG FICHE MEISJESBLOES MET KNOOPSLUITING EN CLAUDINEKRAAG 1 2 MEISJESBLOES MET KNOOPSLUITING EN CLAUDINEKRAAG Schattig toch deze meisjesbloes met afgeronde kraag. De felblauwe knoopjes en de felrode kraag

Nadere informatie

Nodig: 1 bol Zpagetti van ten minste 850 gram Haaknaald maat 10 Breinaalden maat 10 Schaar

Nodig: 1 bol Zpagetti van ten minste 850 gram Haaknaald maat 10 Breinaalden maat 10 Schaar Nodig: 1 bol Zpagetti van ten minste 850 gram Haaknaald maat 10 Breinaalden maat 10 Schaar Eventueel: Stof voor de binnenvoering Stof voor de binnenkant van de schouderband Rits Naaimachine Kralen om de

Nadere informatie

Sinterklaas knutselen

Sinterklaas knutselen Sinterklaas knutselen Stoomboot Materiaal: een melkpak, gekleurd karton en papier, evt. watten, keukenrol en verf. Leg het melkpak op z'n kant en pak twee stroken en niet die aan beide kanten aan elkaar.

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer U ontvangt onderdelen voor rompen dekdetails en voor de tuigage. Houten latten 1 houten lat van 2 x 3mm, 0 mm lang Beslag 0 mm messingdraad van 1 mm dik Bruin garen van

Nadere informatie

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART De kinderen met een handicap die door het Liliane Fonds geholpen worden komen uit arme landen. Zij hebben meestal geen geld om een muziekinstrument te

Nadere informatie

Het bouwen van je eigen Rotsachterwand en zijwanden. Door: Niels de Smit

Het bouwen van je eigen Rotsachterwand en zijwanden. Door: Niels de Smit Het bouwen van je eigen Rotsachterwand en zijwanden Door: Niels de Smit Ik heb dit artikel geschreven omdat ik andere hobbyisten mijn ervaringen wil laten zien, en lezen over het zelf maken van een rotsachterwand

Nadere informatie

Bouw zelf een windmolen

Bouw zelf een windmolen Bouw zelf een windmolen Met dit bouwplan is een windmolen maken niet moeilijk! Bouw thuis of op school een echte windmolen die een klein lampje (LED) laat branden. Aan het einde van de beschrijving vind

Nadere informatie

Hoe maak je de bandjes voor een e-nable hand of arm

Hoe maak je de bandjes voor een e-nable hand of arm Hoe maak je de bandjes voor een e-nable hand of arm In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je zelf de bandjes voor de e-nable handen en armen maakt. Wat heb je allemaal nodig? Klittenband * Velcro-loops

Nadere informatie

*~* Afwerking *~* 1x diagonaal doorsnijden (= driehoek A) 2x diagonaal doorsnijden (= driehoek B)

*~* Afwerking *~* 1x diagonaal doorsnijden (= driehoek A) 2x diagonaal doorsnijden (= driehoek B) *~* Afwerking *~* De blokken worden in rijen on point (op de punt) aan elkaar genaaid. Het is het makkelijkst om de tussenblokken elk apart op een stapeltje te leggen (of met een speld en een briefje te

Nadere informatie

Tutorial 4-kant-etui kant etui. Patroon/Nodig:

Tutorial 4-kant-etui kant etui. Patroon/Nodig: 4-kant etui Patroon/Nodig: Rechthoek van 25 x 15 cm (2 x van buitenstof en 2x van binnenstof) Rechthoek 4 x 6 cm (2x voor zijkanten rits) Rits van 22 cm Vlieseline 2x rechthoek van 25 x 15 cm (om buitenstof

Nadere informatie

Montage Handleiding van SignWorld

Montage Handleiding van SignWorld Montage Handleiding van SignWorld 1. De ondergrond reinigen Ook al lijkt de ondergrond schoon, u moet de ondergrond altijd reinigen op de hierna beschreven wijze: Maak de ondergrond schoon met zeepwater

Nadere informatie

S T A P P E N P L A N - K A T O E N E N R O K Benodigdheden: 1. Opmeten. Rokrand: cm : 2 = cm. Heupwijdte: cm : 2 = cm

S T A P P E N P L A N - K A T O E N E N R O K Benodigdheden: 1. Opmeten. Rokrand: cm : 2 = cm. Heupwijdte: cm : 2 = cm S T A P P E N P L A N - K A T O E N E N R O K Benodigdheden: - patroonpapier - naald - papierschaar - spelden - stofschaar - rijgdraad - centimeterband - 1 meter stof FOTO 1 1. Opmeten Rokrand: cm : 2

Nadere informatie

FARBENMIX FEESTJURK farbenmix. farbenmix Sabine Pollehn Seite 1 von 35 Feestjurk Gerkostr. 4, Wilhelmshaven, Germany

FARBENMIX FEESTJURK farbenmix. farbenmix Sabine Pollehn Seite 1 von 35 Feestjurk Gerkostr. 4, Wilhelmshaven, Germany FARBENMIX FEESTJURK 2009 farbenmix Sabine Pollehn Seite 1 von 35 Feestjurk Werkbeschrijving feestjurkje Farbenmix 2009: De jurk bestaat uit 2 lagen stof. De buitenkant van de jurk heeft een bloemetje (buitenlaag)

Nadere informatie

MEISJESBLOES MET KNOOPSLUITING EN CLAUDINEKRAAG

MEISJESBLOES MET KNOOPSLUITING EN CLAUDINEKRAAG FICHE MEISJESBLOES MET KNOOPSLUITING EN CLAUDINEKRAAG 1 2 MEISJESBLOES MET KNOOPSLUITING EN CLAUDINEKRAAG Schattig toch deze meisjesbloes met afgeronde kraag. De felblauwe knoopjes en de felrode kraag

Nadere informatie

1) Tipitent. Naai een plekje voor kattenkwaad & gezelligheid

1) Tipitent. Naai een plekje voor kattenkwaad & gezelligheid 3 1 5 4 6 2 INSTRUCTIES 85112 Naai een plekje voor kattenkwaad & gezelligheid Een eigen hoekje staat hoog op het verlanglijstje van veel kinderen. Dit is dé oplossing: naai een tipitent voor de speelkamer!

Nadere informatie

Meisjessweater. Knip. Benodigdheden. Naaien. De manchet decoreren. Husqvarna Viking naaimachines en accessoires

Meisjessweater. Knip. Benodigdheden. Naaien. De manchet decoreren. Husqvarna Viking naaimachines en accessoires Kindersweaters Meisjessweater Benodigdheden Burda-patroon 9614 deel A Groene sweatshirtstof voor voor- en achterkantdeel, roze voor 1 mouw en donkergeel voor de andere mouw (raadpleeg de patroondelen voor

Nadere informatie

De plant is een Miki no mai van 52cm hoog en is vijf jaar oud. De stam heeft goede bewegingen naar rechts en links en veel scheuten.

De plant is een Miki no mai van 52cm hoog en is vijf jaar oud. De stam heeft goede bewegingen naar rechts en links en veel scheuten. Vertaling Uitgave Juni 2014 Bonsaiblad Satsuki Kenkyu Geschreven door Isamu Enomoto (officieel lector van de Japanse Satsuki vereniging). Handleiding om Satsuki azalea s te kweken en te vormen in alle

Nadere informatie

Inhoud. Gierzwaluwbescherming Nederland 1

Inhoud. Gierzwaluwbescherming Nederland 1 Inhoud Inhoudsopgave blz 1 Dakpannen blz 2 Aandachtspunten blz 2 Inregenen blz 2 Uitkruipen blz 3 Bevestiging blz 3 Op maat maken blz 3 Benodigdheden blz 3 Gereedschap blz 4 Werkwijze blz 4 Aftekenen en

Nadere informatie

En dan nu aan de slag: Ik heb voor Catania katoen gekozen, maar de materiaalleuze bepaal je natuurlijk zelf!

En dan nu aan de slag: Ik heb voor Catania katoen gekozen, maar de materiaalleuze bepaal je natuurlijk zelf! Baby Sneakers Er staan op het www veel patroontjes van babysneakers, maar iedere keer was ik niet tevreden. Dan was het zooltje niet mooi, dan vond ik de hiel uitgezakt of de neus te bol. Tja, dan kan

Nadere informatie

It's Dreamtime! Goedemorgen allemaal!

It's Dreamtime! Goedemorgen allemaal! It's Dreamtime Goedemorgen allemaal Vandaag start de workshop "Dreamtime". De eerste online workshop die iedereen via dit weblog kan volgen. We gaan in 6 weken tijd een schattig kastje maken met alles

Nadere informatie

Hoe Maak je zelf een 3D aquarium-achterwand

Hoe Maak je zelf een 3D aquarium-achterwand Hoe Maak je zelf een 3D aquarium-achterwand 1/10 DIY Aquarium achtergrond. Ik heb een tijdje geleden een aquarium gekregen van mijn vrouw d'r overleden opa. Het is een Juwel Panorama LxBxH 80x 40 x 50.

Nadere informatie

het overnemen en kopiëren van a Uitgegeven door: Tartu Media B.V. - Onderdeel van Uitgeverij De Bruijn Media

het overnemen en kopiëren van a Uitgegeven door: Tartu Media B.V. - Onderdeel van Uitgeverij De Bruijn Media HZG 168 Stropdassentas ontwerp en realisatie: Bea Demmers foto s: John Demmers/Bea Demmers Niets van onderstaand ontwerp mag, op welke wijze dan ook, worden gereproduceerd zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Patroon Sterren steek tas Groot

Patroon Sterren steek tas Groot Patroon Sterren steek tas Groot Het patroon beschrijft hoe: 1. U de twee patronen kunt combineren en hoe u de bodem haakt in dubbele vaste voordat u aan de Sterren steek begint 2. U de Sterren steek haakt

Nadere informatie

Tablethouder Praktijkopdracht

Tablethouder Praktijkopdracht Tablethouder c n o C t p e In deze praktijkopdracht ga je een houder maken voor een tablet of ipad. Misschien voor je eigen tablet, of voor iemand die je kent. De houder maak je van hardhout. In overleg

Nadere informatie

Hoe Plak je een band?

Hoe Plak je een band? 14-06-06 Hoe Plak je een band? Door: Janneke Jansen & Michelle Gelderman, B2D Inhoudsopgave Bladzijde 1 - Voorkant Bladzijde 2 - Inhoudsopgave Bladzijde 3 - Inleiding Bladzijde 4 - Hoe ontstaat een lekke

Nadere informatie

werkbeschrijving voor jouw eigen * werkbeschrijving * 'Onder-je-Boompje'

werkbeschrijving voor jouw eigen * werkbeschrijving * 'Onder-je-Boompje' werkbeschrijving voor jouw eigen * werkbeschrijving * 'Onder-je-Boompje' 'Onder-je-Boompje' 1 Afmetingen: 27 (breedste deel) x 34 cm x 6 cm Hoi! Wat leuk dat je dit Onder-je-Boompje wilt maken. Hieronder

Nadere informatie

Een Belgisch - Frans seinhuis in H0 van meerlangs papier.

Een Belgisch - Frans seinhuis in H0 van meerlangs papier. Een Belgisch - Frans seinhuis in H0 van meerlangs papier. Sinds enige tijd vertegenwoordigen wij de producten van MKB Modelle uit Duitsland. Alle modellen zijn gemaakt van meerlaags papier en hebben hun

Nadere informatie

www.zonweringbenelux.nl

www.zonweringbenelux.nl www.zonweringbenelux.nl Model : Met Flap Wij maken hier een vouwgordijn van 1 meter breed x 1 meter hoog gemaakt van een kamerhoge stof die recht van draad is. Benodigdheden: Schaar Naaimachine Strijkplank

Nadere informatie