4.7 Elleboogletsel. Specifiek lichamelijk onderzoek. Specifieke anamnese. Probleemlijst. Aanvullende diagnostiek. W.L.M. Kramer.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "4.7 Elleboogletsel. Specifiek lichamelijk onderzoek. Specifieke anamnese. Probleemlijst. Aanvullende diagnostiek. W.L.M. Kramer."

Transcriptie

1 12-Chirurgie :41 Pagina Elleboogletsel W.L.M. Kramer Casus 1 Een 7-jarige jongen komt met zijn moeder op de polikliniek kindertraumatologie. Hij kan zijn linkerarm niet meer volledig buigen. Deze functiebeperking is ontstaan na een val uit een klimrek, ongeveer twee jaar geleden, waarvoor hij destijds behandeld is met gips. Wat zou u nog meer willen weten? Specifieke anamnese De moeder vertelt dat twee jaar geleden een elleboogbreuk is ontstaan na een val uit een klimrek, waarbij haar zoontje op zijn uitgestrekte arm viel. Daags na de val is een gesloten repositie uitgevoerd en is de arm geïmmobiliseerd met behulp van gips. Zes weken na de totale immobilisatie is het gips verwijderd. In verband met een verstijving van zijn elleboog werd de jongen verwezen naar een fysiotherapeut voor mobilisatie en actieve oefeningen. Na een behandeling van enkele maanden is er geen verdere verbetering van de functies opgetreden. Volgens de moeder is het patiëntje niet gehinderd in de activiteiten van zijn dagelijks leven sinds hij van zijn fractuur genezen is. Bij maximale buiging bestaat echter een functiebeperking. Zij maakt zich ongerust en vraagt zich af of deze functiebeperking altijd zal blijven. Uit de aanvullende anamnese komen geen bijzonderheden naar voren; het kind is niet bekend met gewrichts- of skeletafwijkingen of -ziekten. Welk specifiek lichamelijk onderzoek zou u als eerste willen verrichten? Specifiek lichamelijk onderzoek Het patiëntje is een actieve jongen, die onmiddellijk gaat spelen in de speelhoek. Zijn gewicht en lengte zijn normaal, in de leeftijdscurve uitkomend op P50. Zijn arm wordt normaal bewogen en gebruikt bij spelactiviteiten. Status localis van de linker elleboog bij inspectie: valgushoek van 12º bij gestrekte arm (cubitus valgus). Bij het functieonderzoek is de hyperextensie 20º, de flexie is beperkt tot 80º, de endo-exorotatie en de pro-supinatie zijn respectievelijk 65º-0º-75º. Bij passieve flexie is in de eindfase een zeer geringe verende weerstand aanwezig en vervolgens blokkeert de onderarm. Er is geen asdrukpijn of lokale drukpijn. Probleemlijst Actuele problemen: twee jaar geleden elleboogletsel opgelopen, behandeld met gips; functieverlies en standsafwijkingen. Welke aanvullende diagnostiek acht u in dit geval aangewezen? Aanvullende diagnostiek Röntgenonderzoek elleboog AP en zijdelings. Status na oude supracondylaire humerusfractuur van het extensietype met een restverplaatsing naar dorsaal van het distale humerusfragment. Bij maximale extensie wordt de arm overstrekt, bij flexie treedt blokkade op door de vooruitstekende humeruspunt (figuur 4.7.1).

2 12-Chirurgie :42 Pagina ELLEBOOGLETSEL Elleboogletsel Aanvullende diagnostiek röntgenfoto elleboog, AP en zijdelings röntgenfoto elleboog bij flexie/extensie CT-scan Probleemlijst Actuele problemen: cubitus valgus; flexiebeperking van de elleboog. Diagnose Figuur Voor-achterwaartse en laterale opname van de elleboog: status na supracondylaire humerusfractuur met malunion. Laterale opname bij maximale extensie en flexie. Rechtsonder: beperkte flexie door benige weerstand. CT-scan elleboog. De groeischijven van het capitulum en de radiuskop zijn nog open. Het condylusblok toont ten opzichte van de distale schacht een endorotatiepositie van ongeveer 10º. Op basis van de CT-scan kunt u een nauwkeurige inschatting maken van de juiste mate van malunion in vergelijking met de elleboog aan de gezonde zijde. Het huidige beeld is een gevolg van de oorspronkelijke supracondylaire humerusfractuur van het hyperextensietype, die ossaal geconsolideerd is in lichte rotatie en dorsale angulatiestand waardoor een flexiebeperking door botblokkade, hyperextensie en cubitus valgus zijn ontstaan. Welke behandeling stelt u voor? Behandeling Een spontane verdere correctie is nu, ongeveer twee jaar na het oorspronkelijke letsel, nauwelijks meer te verwachten. Voortzetting van fysiotherapie, tractie en redressie-oefeningen zal geen verbetering meer geven. De behandeling bestaat uit een correctieosteotomie van de distale humerus. De prognose van deze ingreep is gunstig.

3 12-Chirurgie :42 Pagina ELLEBOOGLETSEL 85 Casus 2 Supracondylaire humerusfractuur Een kind wordt door zijn ouders op de afdeling spoedeisende hulp gebracht nadat hij uit een klimrek is gevallen. Waarschijnlijk heeft hij de val opgevangen met zijn rechterarm. De arm wordt angstvallig met de andere hand ondersteund en tegen de romp gehouden. Er is sprake van een forse zwelling van de elleboog, waar het kind ook extreme pijn ervaart. Wat zou u nog meer willen weten en welk specifiek lichamelijk onderzoek zou u als eerste willen verrichten? Symptomen en specifiek lichamelijk onderzoek Er is sprake van een forse zwelling van de elleboog, met volledig onvermogen de arm te gebruiken. Bij bewegingsonderzoek is de actieve beweging bij flexie/extensie zeer pijnlijk en is er een deels behouden functie bij pro- en supinatie. Er is een normale radialispols palpabel, met een goede capillaire refill van de hand. Bij onderzoek van de hand zijn er geen tekenen van letsel van de n. radialis, de n. medianus of de n. ulnaris. Beschouwing lichamelijk onderzoek Door de verplaatsing van het condylusblok kunnen vaat- of zenuwletsels ontstaan. Een vaatletsel komt voor bij ongeveer 1% van de supracondylaire fracturen. Een a. brachialis-afsluiting bij de elleboog leidt door de goede collaterale circulatie meestal niet tot een complete distale ischemie. De a. radialis-pols is vaak wel weggevallen. Het niet herkennen van een dergelijk letsel leidt later tot de ischemische contractuur van Volkmann. Zenuwletsels treden vaker op, namelijk bij 7% van de supracondylaire facturen. Het betreft vooral de n. radialis (40%) of de n. medianus (35%). Van de zenuwletsels komt een beschadiging van de n. ulnaris het minst frequent voor (20%). Minder bekend, maar een letsel dat bij verplaatsing naar voren wel vaak voorkomt, is een beschadiging van de n. interosseus anterior (een aftakking van de n. medianus). De uitval van deze motorische zenuw is slechts herkenbaar door specifiek de flexie van de wijsvinger en de duim te testen. Overigens is iedere neurologische test bij een kind met een fractuur, hoe wenselijk ook, door pijn of angst vaak moeizaam uit te voeren en minder betrouwbaar. Dit geldt vooral bij sensibiliteits- en in mindere mate bij totale motorische uitval. Zenuwletsels herstellen vrijwel altijd spontaan. Supracondylaire humerusfractuur Symptomen pijn, ondersteunende fixatiehouding zwelling onvermogen de arm te gebruiken, met name flexie/extensie Supracondylaire humerusfractuur Lichamelijk onderzoek zwelling abnormale stand actief en passief bewegingsonderzoek beperkt soms neurovasculair letsel Welke aanvullende diagnostiek acht u in dit geval aangewezen? Aanvullende diagnostiek U laat goede voor-achterwaartse en zijdelingse röntgenfoto s van de humerus en de onderarm vervaardigen, met ter vergelijking opnamen van de andere arm. Dit laatste is vooral bij jongere kinderen van belang ter herkenning van de been-

4 12-Chirurgie :42 Pagina ELLEBOOGLETSEL kernen. Normaliter heeft het capitulum humeri op de zijdelingse röntgenfoto een voorwaartse hoekstand van ongeveer 30º ten opzichte van de as van de humerus. Bij weinig gedislokeerde fracturen kan de zogenaamde hulplijn van Rogers bruikbaar zijn bij de herkenning. Wordt deze lijn op de zijdelingse foto aangebracht langs de voorrand van de humerus, dan kruist hij normaal het capitulum in het midden tot middenachter. Bij licht gedislokeerde hyperextensiefracturen snijdt deze lijn het capitulum aan de voorzijde. Bij een fractuur van het flexietype snijdt de lijn het capitulum aan de achterzijde of zelfs buiten het capitulum. Er zijn verschillende indelingen voor de fracturen van het extensietype beschreven, namelijk die van Baumann, Gartland, Wilkins en Abraham. In het algemeen komen deze indelingen met elkaar overeen (figuur 4.7.2). In dit geval is er sprake van een fractuur type 2B extensietype. Beschouwing fractuurtypen Elleboogfracturen en onderarmfracturen komen bij kinderen vaak voor. De oorzaak is in het algemeen een val waarbij het kind direct op de arm terechtkomt, of waarbij het zich heeft proberen op te vangen om de val te breken. Een aanwijzing voor het mogelijke fractuurtype krijgt u door bij het afnemen van de anamnese te vragen naar de manier waarop het kind is gevallen. Val op de uitgestrekte arm: supracondylaire humerusfractuur, hyperextensietype; fractuur van de epicondylus medialis humeri; elleboogluxatie. Val op de gebogen elleboog: olecranonfractuur; supracondylaire humerusfractuur, flexietype; luxatiefractuur van het radiuskopje; Monteggia-fractuur. Val op de hand met gebogen elleboog: fractuur van het capitulum radii; fractuur van de epicondylus medialis humeri; fractuur van de epicondylus lateralis humeri; fractuur van het capitulum humeri; elleboogluxatie. Elk letsel heeft zijn speciale kenmerken en daarbijbehorende behandeling! Bij de behandeling van kinderen is het essentieel dat u inzicht heeft in de groei van het kind en in de skeletrijping naar leeftijd. Op een röntgenfoto zijn de verschillende beenkernen op wisselende leeftijd pas zichtbaar. Als hulpmiddel kan altijd een röntgenfoto van de andere extremiteit worden gebruikt om te vermijden dat een ossificerende beenkern voor een fractuur wordt aangezien. De verschillende beenkernen worden op verschillende leeftijden zichtbaar; bij meisjes vaak wat vroeger dan bij jongens (figuur 4.7.3). Welke behandeling stelt u voor? Behandeling De behandeling van supracondylaire fracturen is typegerelateerd en derhalve afhankelijk van de initiële dislocatie. De behandeling varieert van een eenvoudige gipsimmobilisatie tot een operatieve interventie, waarbij de volgende richtlijnen gehanteerd moeten worden. Supracondylaire humerusfracturen hyperextensietype. Type-1-fracturen: bovenarmgips met de elleboog in 90º flexie. Type-2-fracturen: gesloten repositie onder algemene anesthesie. Deze aanpak is bij een dwarse fractuur met posterieure dislocatie en retentie in een bovenarmgips, goed mogelijk. Type-2-fracturen met blijvende dislocatie. Meestal blijkt een rotatie van het condylusblok in combinatie met de posterieure dislocatie te blijven bestaan. Ofschoon het achterste periost bij dit type fractuur intact is, is dit onvoldoende om met gips, ook met de onderarm in pronatie, een rotatoire redislocatie van het

5 12-Chirurgie :42 Pagina ELLEBOOGLETSEL 87 A C B Figuur Verschillende typen extensiefracturen. A Type 1: supracondylaire humerusfractuur zonder dislocatie. B Type 2: supracondylaire humerusfractuur met verschuiving tot schachtbreedte en posterieure angulatie (type 2A), eventueel in combinatie met een rotatieafwijking van het condylusblok (type 2B). C Type 3: supracondylaire humerusfractuur met totale dorsale dislocatie zonder botcontact van de fragmenten.

6 12-Chirurgie :42 Pagina ELLEBOOGLETSEL ;; ;; ; ;; ; Figuur Botkernen van de elleboog. Deze kernen ; zijn radiologisch zichtbaar bij de onderstaande leeftijden. 1 Condylaire beenkern: 1 maand-2 jaar; 2 beenkern van de proximale radiusbeenkern: 4-5 jaar; 3 beenkern van de epicondylus medialis: 6-7 jaar; 4 beenkern van de trochleabeenkern: 8-9 jaar; 5 beenkern van de epicondylus lateralis: jaar. condylusblok te voorkomen. Dit zal leiden tot een varus- of valgusangulatie die later in de groeiperiode niet meer gecorrigeerd wordt. In het algemeen worden type-2-fracturen daarom geïmmobiliseerd met een aanvullende fixatie in de vorm van percutane gekruiste Kirschnerdraden (figuur 4.7.4). Dit geeft een stabiele fixatie en de arm kan in de elleboog in 90º worden ingegipst. Type-3-fracturen: gesloten repositie onder algemene anesthesie met gekruiste percutane Kirschner-draadfixatie van het condylusblok. Indien onvoldoende repositie bereikt kan worden: open repositie waarbij de fractuur bij voorkeur ventraal of dorsaal wordt benaderd. Supracondylaire fracturen hyperflexietype. In tegenstelling tot de fracturen van het hyperextensietype blijft het voorste periost meestal intact. Er wordt een gesloten repositie onder algemene anesthesie uitgevoerd en gipsimmobilisatie, maar nu met de elleboog in extensie. Figuur Röntgenopname van de elleboog na onbloedige repositie en fixatie met gekruiste K-draden van een type-2-fractuur: anatomische stand (dezelfde patiënt als in figuur 4.7.2B). Bij gedislokeerde fracturen: gesloten repositie en percutane Kirschner-draadfixatie. Alleen bij open fracturen, onvolledige repositie of a. brachialis- en/of n. medianus-laesie: open repositie. Supracondylaire humerusfractuur Behandeling gips repositie en gips repositie en operatieve fixatie en gips herstel van de circulatie Nabehandeling. De gipsbehandeling duurt drie tot vier weken en wordt gevolgd door het verwijderen van de gekruiste Kirschner-draden onder algemene anesthesie. Vervolgens moet de patiënt actief oefenen, eventueel onder begeleiding van een (kinder)fysiotherapeut. Het bereiken van volledige flexie en extensie kan ongeveer drie maanden duren. Bij een uitval van de pols is herbeoordeling na repositie van de fractuur essentieel. Bij een blijvende doorbloedingsstoornis is exploratie van de a. brachialis in de fossa cubiti gewenst. De laesie zal zich altijd ter hoogte van de fractuur bevinden. Eventueel kan dan peroperatief een arteriogram worden gemaakt bij het vermoeden van spasmen of een intimalaesie.

7 12-Chirurgie :42 Pagina ELLEBOOGLETSEL 89 Beloop Het is essentieel dat neurovasculaire complicaties ten gevolge van de dislocatie van de fractuur preoperatief worden vastgesteld. Onderzoek van het kind direct na een trauma kan zeer moeilijk zijn vanwege pijn en angst, en is daarom vaak niet goed uitvoerbaar. Een n. ulnaris-laesie komt minder vaak voor bij supracondylaire humerusfracturen dan een laesie van de n. medianus of van de n. radialis. Als postoperatieve complicatie van de percutane gekruiste Kirschner-draadtechniek komt een n. ulnaris-laesie echter het meest frequent voor. Het is belangrijk bij de percutane gekruiste Kirschnerdraadosteosynthese de n. ulnaris te vermijden. Deze laesies herstellen vrijwel altijd spontaan. Een ischemische Volkmann-contractuur (vijf P s: pain, pallor, pulselessness, paralysis (median), paresthesia) kan een gevolg zijn van het niet herkennen van een a. brachialis-laesie; maar ook van een te sterke flexiestand van de ingegipste elleboog en/of in samenhang met een groot hematoom of door een postoperatief compartimentsyndroom van de onderarm. De behandeling bestaat uit een directe fasciotomie met logedecompressie, een correctie van het gips met 80º-90º flexie in de elleboog of directe exploratie van de a. brachialis. Een gevreesde late complicatie van een supracondylaire humerusfractuur is een cubitus varus of cubitus valgus door onvoldoende repositie of redislocatie. Opvallend is dat vooral een cubitus varus in functioneel opzicht nauwelijks functieverlies veroorzaakt. Meestal leidt de ontsierende stand tot het verzoek een correctieosteotomie uit te voeren. Een cubitus valgus leidt vaker tot functieverlies in het ellebooggewricht, en is eveneens ontsierend. Later kan een cubitus valgus bovendien leiden tot een (compressie)neuropathie van de n. ulnaris. Zowel een cubitus varus als een cubitus valgus leiden tot vervroegde osteoartrose. Literatuur Aronson DC, Meeuwis JD. Anterior exposure for open reduction of supracondylar humeral fractures in children: a forgotten approach? Eur J Surg 1994; 160: Blakemore LC, Cooperman DR, Thompson GH, Wathey C, Ballock T. Compartment syndrome in ipsilateral humerus and forearm fractures in children. Clin Orthop 2000; 376: Bongers KJ, Ponsen RJ. Use of Kirschner wires for percutaneous stabilisation of supracondylar fractures of the humerus in children. Arch Chir Neerl 1979; 31(4): Cramer KE, Devito DP, Green NE. Comparison of closed reduction and percutaneous pinning versus open reduction and percutaneous pinning in displaced supracondylar fractures of the humerus in children. J Orthop Trauma 1992; 6(4): Furrer M, Mark G, Ruedi T. Management of displaced supracondylar fractures of the humerus in children. Injury 1991; 22(4): Kallio PE, Foster BK, Paterson DC. Difficult supracondylar elbow fractures in children: analysis of percutaneous pinning technique. J Pediatr Orthop 1992; 12(1): Laer LR von, Hasler CC. Mechanical dynamics in supracondylar fractures of the humerus in children. Technique Orthop 2000; 15: Laer LR von, Brunner R, Lampert C. Fehlverheilte suprakondyläre und kondyläre Humerusfrakturen. Orthopäde 1991; 20: Magerl F, Zimmerman H. Supracondylar fractures of the humerus. In: Weber BG, et al. Treatment of fractures in children and adolescents. Berlin/Heidelberg/New York: Springer Verlag; p Moehring HD. Irreducible supracondylar fracture of the humerus complicated by anterior interosseous nerve palsy. Clin Orthop 1986; 206:

8 12-Chirurgie :42 Pagina ELLEBOOGLETSEL Reitman RD, Waters P, Millis M. Open reduction and internal fixation for supracondylar humerus fractures in children. J Pediatr Orthop 2001; 21(2): Shaw BA, Kasser JR, Emans JB. Management of vascular injuries in displaced supracondylar humerus fractures without arteriography. J Orthop Trauma 1990; 4(1): Sibly TF, Briggs PJ, Gibson MJ. Supracondylar fractures of the humerus in childhood: range of movement following the posterior approach to open reduction. Injury 1991; 22(6): Sweeney JG. Osteotomy of the humerus for malunion of supracondylar fractures. J Bone Joint Surg 1975; 57: Voss FR, Kasser JR, Trepman E. Uniplanar supracondylar humeral osteotomy with preset Kirschner wires for posttraumatic cubitus varus. J Pediatr Orthop 1994; 14(4): Vugt AB van, Severijnen RVSM, Festen C. Neurovascular complications in supracondylar humeral fractures in children. Arch Orthop Trauma Surg 1988; 107: Weise K, Schwab E, Scheufele TM. Ellenbogenverletzungen im Kindesalter. Unfallchirurg 1997; 100:

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 12L Fase A Titel Tak op de weg. Onderwerp Radiuskopfractuur Inhoudsdeskundige Dr. P.A. van Luijt, traumatoloog Technisch verantwoordelijke E. Beekhuizen, COO ontwikkelaar Opleidingsniveau studenten

Nadere informatie

Repositie van supracondylaire humerusfracturen middels een tijdelijke Kirschner-draad

Repositie van supracondylaire humerusfracturen middels een tijdelijke Kirschner-draad Repositie van supracondylaire humerusfracturen middels een tijdelijke Kirschner-draad S. Moerman1, F.E. Buisman2, P.R. Schütte3, B.J. Punt4 1 aios orthopedie, afdeling Orthopedie, Erasmus Medisch Centrum,

Nadere informatie

Fracturen en luxaties hand

Fracturen en luxaties hand Fracturen en luxaties hand phalanx fracturen hand veel voorkomende fracturen op EHBO indien verkeerde behandeling: aanzienlijk functieverlies kans op arbeidsongeschiktheid goede behandeling: anatomische

Nadere informatie

Inleiding. Anatomie. Humerus

Inleiding. Anatomie. Humerus Inleiding Koos van Nugteren De elleboog verbindt de bovenarm met de onderarm. Buiging van de arm zorgt ervoor dat we de hand in de richting van het hoofd en de schouder kunnen bewegen. Activiteiten als

Nadere informatie

Luxaties van schouder elleboog en vingers. Compagnonscursus 2012

Luxaties van schouder elleboog en vingers. Compagnonscursus 2012 Luxaties van schouder elleboog en vingers Compagnonscursus 2012 De schouder - Epidemiologie Meest gedisloceerde gewricht: NL 2000/jaar op SEH 45% van alle luxaties betreffen schouder 44% in de leeftijdsgroep

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch Extensorpeesletsel zone 3 & 4 Boutonnière v.1-01/2013 Een boutonnière deformiteit (knoopsgatdeformiteit) beschrijft een 'zigzag'-collaps van een vinger of duim waarbij het PIP gewricht in flexie

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Europees erkend Hand Trauma Centrum Medisch Protocol PIP hyperextensie (volaire plaat) letsel v.2-07/2013 Het hyperextensie letsel van het PIP gewricht is de meest voorkomende luxatie in de hand. - Instabiliteit

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Europees erkend Hand Trauma Centrum Medisch Protocol MC1 Bennett- en Rolandofracturen v.1-05/2014 Een Bennettfractuur is een intra-articulaire luxatiefractuur van de ulnaire basis van het os metacarpale

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 03L Fase A Titel Gevallen bij het schaatsen. Onderwerp Claviculafraktuur Inhoudsdeskundige Dr. P.A. van Luijt, traumatoloog Technisch verantwoordelijke E. Beekhuizen, ontwikkelaar DPS Opleidingsniveau

Nadere informatie

Een 40 jarige man met hevige pijn ter hoogte van het distale deel van de bovenarm bij een worp tijdens honkbal

Een 40 jarige man met hevige pijn ter hoogte van het distale deel van de bovenarm bij een worp tijdens honkbal 3 Een 40 jarige man met hevige pijn ter hoogte van het distale deel van de bovenarm bij een worp tijdens honkbal Dos Winkel Introductie Sporten waarbij men met maximale kracht een bal moet werpen of slaan,

Nadere informatie

POST-OPERATIEVE BEHANDELING VAN COURANTE FRACTUREN BOVENSTE LIDMAAT GROEP ORTHOPEDIE OLV JENS FRANÇOIS

POST-OPERATIEVE BEHANDELING VAN COURANTE FRACTUREN BOVENSTE LIDMAAT GROEP ORTHOPEDIE OLV JENS FRANÇOIS POST-OPERATIEVE BEHANDELING VAN COURANTE FRACTUREN BOVENSTE LIDMAAT GROEP ORTHOPEDIE OLV JENS FRANÇOIS ALAN APLEY (1914-1996) FRACTURE HEALING IS LIKE SEX: It s natural Needs 2 parts and a bit of movement

Nadere informatie

Verdiepingsmodule. Vaardigheid schouderonderzoek. Schoudersklachten: Vaardigheid schouderonderzoek. 1. Toelichting. 2. Doel, doelgroep en tijdsduur

Verdiepingsmodule. Vaardigheid schouderonderzoek. Schoudersklachten: Vaardigheid schouderonderzoek. 1. Toelichting. 2. Doel, doelgroep en tijdsduur Schoudersklachten: 1. Toelichting Deze verdiepingsmodule is gebaseerd op de NHG Standaard van oktober 2008 (tweede herziening). De anatomie van de schouder is globaal wel bekend bij de huisarts. Veelal

Nadere informatie

PROEVE VAN BEKWAAMHEID ORTHOPAEDISCHE STANDAARD BEHANDELING (OSB) Metacarpale fractuur

PROEVE VAN BEKWAAMHEID ORTHOPAEDISCHE STANDAARD BEHANDELING (OSB) Metacarpale fractuur PROEVE VAN BEKWAAMHEID ORTHOPAEDISCHE STANDAARD BEHANDELING (OSB) Metacarpale fractuur Naam supervisor C. Oliver / A. Wymenga Naam assistent W.A. van der Wal Datum Januari 2013 Assistent heeft in competentiegebied

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch Proximale phalanx schacht fracturen v.2-07/2013 Dit protocol betreft de nabehandeling van fracturen van de schacht van de proximale phalanx. Bij fracturen van de schacht in combinatie met een

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Europees erkend Hand Trauma Centrum Medisch Protocol Proximale phalanx schacht fracturen v.2-07/2013 Fracturen van de proximale phalangen van de hand komen veel voor. Deze fracturen zijn berucht om hun

Nadere informatie

4.3 Schouderletsel. Specifiek lichamelijk onderzoek. Specifieke anamnese

4.3 Schouderletsel. Specifiek lichamelijk onderzoek. Specifieke anamnese 08-Chirurgie 4.3 01-06-2005 09:50 Pagina 55 55 4.3 Schouderletsel K.W. Wendt Een 40-jarige man wordt door de ambulance het ziekenhuis binnengebracht. Hij is met zijn motor, met een snelheid van 60 km/uur

Nadere informatie

Fracturen van de hand. Mark de Vries Kim Wilhelm

Fracturen van de hand. Mark de Vries Kim Wilhelm Fracturen van de hand Mark de Vries Kim Wilhelm Epidemiologie: waar hebben we t over? 15-20 % van alle fracturen: Fracturen van carpalia, metacarpalia & phalangen Hand fracturen: 59 % phalanx fracturen

Nadere informatie

Hand en Polscentrum Delft

Hand en Polscentrum Delft Hand en Polscentrum Delft Michiel Schuringa, plastisch chirurg Mark de Vries, traumachirurg Gerald Kraan, orthopedisch chirurg Uit de kom, aan het werk? Vingerluxaties IP / DIP PIP MCP CMC Handletsels

Nadere informatie

De hand en pols Sport en peesletsels Gertjan Schmitz

De hand en pols Sport en peesletsels Gertjan Schmitz De hand en pols Sport en peesletsels 02.06.2018 Gertjan Schmitz Inhoud Voetbal Volleybal/korfbal/basketbal Wielrennen en mountainbiken Tennis en badminton Golf Skiën Boxen 2 Voetbal Letsels ontstaan door

Nadere informatie

Behandeling van osteoporotische polsfracturen

Behandeling van osteoporotische polsfracturen Behandeling van osteoporotische polsfracturen Fragility Fracture Care Gerald Kraan Orthopedisch Chirurg Lindenhof 2014 Definitie Osteoporose systemische aandoening skelet lage botmassa toegenomen risico

Nadere informatie

Nascholing Traumachirurgie 2015 Workshop Onderzoek van de pols en hand. Donderdag 22 januari 2015

Nascholing Traumachirurgie 2015 Workshop Onderzoek van de pols en hand. Donderdag 22 januari 2015 Nascholing Traumachirurgie 2015 Workshop Onderzoek van de pols en hand Donderdag 22 januari 2015 Introductie Onderzoek van pols en hand Inspectie Bewegingsonderzoek Palpatie Neurologisch onderzoek Specifieke

Nadere informatie

Post MDO IC praatje. Schoenmaker blijf bij je leest Hugo den Boogert, AIOS Neurochirurgie

Post MDO IC praatje. Schoenmaker blijf bij je leest Hugo den Boogert, AIOS Neurochirurgie Post MDO IC praatje Schoenmaker blijf bij je leest 18-09-2017 Hugo den Boogert, AIOS Neurochirurgie Of toch niet.. Plexus brachialis chirurgie de aanleiding Man 18 jaar, blanco VG Crossmotor ongeval, motor

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/19021 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/19021 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/19021 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Rhemrev, Stephanus Jacobus Title: The non-displaced scaphoid fracture : evaluation

Nadere informatie

Hand. Polsbreuken. Carpel tunnel syndroom. Revalidatie polsbreuken. Revalidatie carpaal kanaal. Artrose duim

Hand. Polsbreuken. Carpel tunnel syndroom. Revalidatie polsbreuken. Revalidatie carpaal kanaal. Artrose duim Hand Polsbreuken Carpel tunnel syndroom Revalidatie polsbreuken Revalidatie carpaal kanaal Artrose duim Pagina 1 van 10 Polsbreuken 80% van de polsbreuken zijn van het type Pouteau-Colles. De Pouteau-Colles

Nadere informatie

Perifere zenuw blokkade bij een patiënt at risk voor compartiment syndroom? Lucie van Genugten 3 e jaars AIOS Anesthesiologie 7 November 2014

Perifere zenuw blokkade bij een patiënt at risk voor compartiment syndroom? Lucie van Genugten 3 e jaars AIOS Anesthesiologie 7 November 2014 Perifere zenuw blokkade bij een patiënt at risk voor compartiment syndroom? Lucie van Genugten 3 e jaars AIOS Anesthesiologie 7 November 2014 Vraag Maskeert een perifere zenuwblokkade het optreden van

Nadere informatie

17 Letsels van de extremiteiten

17 Letsels van de extremiteiten 17 Letsels van de extremiteiten N.W.L. Schep, I.B. Schipper Inleiding Bij een gesloten verwonding van een extremiteit zijn er vier mogelijkheden: Contusie (kneuzing) Distorsie (verstuiking) Luxatie (ontwrichting)

Nadere informatie

Skillslab handleiding

Skillslab handleiding Skillslab handleiding Faculteit Geneeskunde & Gezondheidswetenschappen Inleiding tot het orthopedisch onderzoek Academiejaar 2012-2013 Dr. Francis Hugelier - Dr. Jan Reniers Dr. Hans Van den Abbeele Met

Nadere informatie

Tabel van de perifere zenuwen [terminale takken]: bovenste extremiteit

Tabel van de perifere zenuwen [terminale takken]: bovenste extremiteit Tabel van de perifere zenuwen [terminale takken]: bovenste extremiteit n. radialis n. axillaris C5-Th1 C5,C6 ALLE dorsale boven- en onderarmspieren Extensoren van de schouder, elleboog, pols, Abductie,

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 08L Fase A Titel Hand op schouder Onderwerp Habituele schouderluxatie Inhoudsdeskundige Drs. P.A. van Luijt, chirurg LUMC Technisch verantwoordelijke S. Eggermont Opleidingsniveau studenten De casus

Nadere informatie

Protocol Letsels van het steun- en bewegingsapparaat. April 2006

Protocol Letsels van het steun- en bewegingsapparaat. April 2006 Protocol Letsels van het steun- en bewegingsapparaat April 2006 1 Inhoudsopgave Voorwoord.. 3 Protocol steun- en bewegingsapparaat bij volwassenen Bovenste extremiteit.. 4 Onderste extremiteit.. 68 Protocol

Nadere informatie

M. supraspinatus. Origo: Insertio: Innervatie: Functie: Fossa supraspinata. Tuberculum maius. N. suprascapularis. Abductie arm

M. supraspinatus. Origo: Insertio: Innervatie: Functie: Fossa supraspinata. Tuberculum maius. N. suprascapularis. Abductie arm M. supraspinatus Fossa supraspinata Tuberculum maius N. suprascapularis Abductie arm M. infraspinatus Fossa infraspinata Tuberculum maius N. suprascapularis Exorotatie arm M. teres maior Dorsale zijde

Nadere informatie

Onderarmgips bij distale fracturen van radius én ulna*

Onderarmgips bij distale fracturen van radius én ulna* Onderzoek Onderarmgips bij distale fracturen van radius én ulna* Een multicentrisch gerandomiseerd onderzoek bij kinderen Joost W. Colaris, L. Ulas Biter, Jan Hein Allema, Rolf M. Bloem, Cees P. van de

Nadere informatie

Posterolaterale hoek letsels

Posterolaterale hoek letsels Posterolaterale hoek letsels Dr. Peter Van Eygen 04-11-2014 CAMPUS HENRI SERRUYS Inleiding Vaak niet herkend J. Hughston: You may not have seen posterolateral corner injuries, I can assure you that they

Nadere informatie

Maatschap Orthopedie Zaans Medisch Centrum

Maatschap Orthopedie Zaans Medisch Centrum mini symposium voor verwijzers Maatschap Orthopedie Zaans Medisch Centrum Miguel Sewnath Even voorstellen Miguel Sewnath 5 jaar orthopedisch chirurg Opleiding OLVG/ UMCU Fellowship Trauma Engeland Vlietland

Nadere informatie

Fracturen/Traumatologie

Fracturen/Traumatologie Klinisch redeneren Fracturen/Traumatologie Yolanda Vis 16 november 2015 Leerdoelen: Aan het eind van dit college weet je Wat een fractuur is Ben je op de hoogte van een aantal frequent voorkomende fracturen

Nadere informatie

ROM wrist joint & ROM elbow joint

ROM wrist joint & ROM elbow joint -Oa1- ROM wrist joint & ROM elbow joint Post-operatieve indicaties, fracture bracing en behandeling na gipsafname wrist joint Altijd geleverd per paar Gemaakt van 3,2 mm dik geanodiseerd aluminium 2 armen

Nadere informatie

Lijst van auteurs 1. Inleiding 5 Koos van Nugteren

Lijst van auteurs 1. Inleiding 5 Koos van Nugteren Inhoud Lijst van auteurs 1 Verwijzingen naar eerder verschenen Orthopedische casuïstiek 3 Inleiding 5 Anatomie 5 Articulatio cubiti 9 Kapsel en ligamenten 10 Stabiliteit 13 Instabiliteit 13 De stijve elleboog

Nadere informatie

Bovenarm breuk subcapitale humerus fractuur Spoedeisende Hulp

Bovenarm breuk subcapitale humerus fractuur Spoedeisende Hulp Bovenarm breuk subcapitale humerus fractuur Spoedeisende Hulp Beter voor elkaar 2 Inleiding De arts of verpleegkundig specialist op de Spoedeisende Hulp (SEH) heeft u verteld dat uw bovenarm gebroken is

Nadere informatie

ERASMUS MC MODIFICATIE VAN DE (REVISED) NOTTINGHAM SENSORY ASSESSMENT Handleiding

ERASMUS MC MODIFICATIE VAN DE (REVISED) NOTTINGHAM SENSORY ASSESSMENT Handleiding De Erasmus MC Modificatie van de (revised) Nottingham Sensory Assessment (EmNSA) 1 is een meetinstrument om bij patiënten met intracraniële aandoeningen de tastzin, de scherp-dof discriminatie en de propriocepsis

Nadere informatie

HAND EN POLS. CFM Welters Regiomaatschap Plastische Reconstructieve en Handchirugie

HAND EN POLS. CFM Welters Regiomaatschap Plastische Reconstructieve en Handchirugie HAND EN POLS CFM Welters Regiomaatschap Plastische Reconstructieve en Handchirugie Maatschap plastische chirurgie Hand- en Polsklachten - Voorkomen - 125 per 1000 personen - Huisarts ziet gemiddeld 8 op

Nadere informatie

Spoedeisende Hulp. Bovenarm breuk subcapitale humerus fractuur

Spoedeisende Hulp. Bovenarm breuk subcapitale humerus fractuur Afdeling: Onderwerp: Spoedeisende Hulp Bovenarm breuk subcapitale humerus fractuur 1 Inleiding De arts of verpleegkundig specialist op de Spoedeisende Hulp (SEH) heeft u verteld dat uw bovenarm gebroken

Nadere informatie

Het Steindler-effect bij het obstetrisch plexus brachialis letsel : Elleboog flexie ondanks paralytische m.biceps.

Het Steindler-effect bij het obstetrisch plexus brachialis letsel : Elleboog flexie ondanks paralytische m.biceps. Het Steindler-effect bij het obstetrisch plexus brachialis letsel : Elleboog flexie ondanks paralytische m.biceps. S.M.Hofstede-Buitenhuis*,.M.J.A.Malessy, W.Pondaag, M.S.van Wijlen-Hempel, K. de Boer,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,19e jrg 2001, no.6 (pp. 315 322)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,19e jrg 2001, no.6 (pp. 315 322) Auteur(s): Titel: A. Lagerberg De beperkte schouder. Functie-analyse van het art. humeri met behulp van een röntgenfoto Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 315-322 Deze

Nadere informatie

Bijlage 2 Meetinstrumenten

Bijlage 2 Meetinstrumenten Bijlage 2 Meetinstrumenten Bijlage 2.1 Functiescore De Bie et al. De Bie et al. (1997) gebruikten de functiescore als prognostisch instrument om lichte van ernstige letsels te onderscheiden. De functiescore

Nadere informatie

VGN immobilisatieprotocollen

VGN immobilisatieprotocollen VGN immobilisatieprotocollen VGN immobilisatieprotocollen INLEIDING De VGN immobilisatieprotocollen bevatten de richtlijnen die bepalen waar een correct aangelegd gipsverband aan hoort te voldoen. De immobilisatieprotocollen

Nadere informatie

Is direct belasten mogelijk?

Is direct belasten mogelijk? Fracturen van de onderste extremiteit Is direct belasten mogelijk? Bas Frietman, Arts-onderzoeker Disclosure Potentiële belangen verstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven

Nadere informatie

De bedrijfs- verzekerings arts en de HAGA Handen Kliniek

De bedrijfs- verzekerings arts en de HAGA Handen Kliniek De bedrijfs- verzekerings arts en de HAGA Handen Kliniek A.R.Koch, plastisch en handchirurg Haga Ziekenhuis, Den Haag In samenwerking met Monica Kop, revalidatie arts Berber Weitenberg, hand therapeute

Nadere informatie

** Flexie van de pols wordt ook wel palmairflexie genoemd, extensie van de pols wordt ook dorsaal flexie of dorsaal extensie genoemd.

** Flexie van de pols wordt ook wel palmairflexie genoemd, extensie van de pols wordt ook dorsaal flexie of dorsaal extensie genoemd. Checklist LO: Onderzoek van de pols en hand Algemene instructies Stelt u zich voor aan patiënt. Vertel welk onderzoek u gaat verrichten en instrueer de proefpersoon in begrijpelijk Nederlands. Zorg ervoor

Nadere informatie

Aanpak van acute knieletsels in de eerste lijn. Dr. Bex Steven Huisarts/sportarts KSTVV Lotto-Belisol

Aanpak van acute knieletsels in de eerste lijn. Dr. Bex Steven Huisarts/sportarts KSTVV Lotto-Belisol Aanpak van acute knieletsels in de eerste lijn Dr. Bex Steven Huisarts/sportarts KSTVV Lotto-Belisol Anatomie Anatomie Anatomie Anatomie Algemeen Goede anamnese! ontstaansmechanisme van het letsel begrijpen

Nadere informatie

De polsfractuur. Fysiotherapie. Beter voor elkaar

De polsfractuur. Fysiotherapie. Beter voor elkaar De polsfractuur Fysiotherapie Beter voor elkaar 2 Wat is een polsfractuur? Bij een polsfractuur, of wel een gebroken pols, is er een breuk van het spaakbeen of de ellepijp. Een spaakbeen breuk wordt ook

Nadere informatie

Sport Specifieke Blessure Begeleiding

Sport Specifieke Blessure Begeleiding Sport Specifieke Blessure Begeleiding Week 8. Knierevalidatie Acute knie 300.000 knie letsels per jaar Aandoeningen contusie / distorsie hydrops heamartros meniscus kruisbanden / collaterale banden Acute

Nadere informatie

4-4-2012. traumatology. M.Holla orthopaedisch chirurg. doel van het onderwijs: - kennis van veelvoorkomende termen bij traumatologie

4-4-2012. traumatology. M.Holla orthopaedisch chirurg. doel van het onderwijs: - kennis van veelvoorkomende termen bij traumatologie orthopaedisch chirurg traumatology UMC St Radboud doel van het onderwijs: - kennis van veelvoorkomende termen bij traumatologie - inzicht in de behandeling van fracturen en luxaties: - van de bovenste

Nadere informatie

Afdeling: Spoedeisende Hulp. Onderwerp: Gebroken sleutelbeen / Clavicula fractuur

Afdeling: Spoedeisende Hulp. Onderwerp: Gebroken sleutelbeen / Clavicula fractuur Afdeling: Spoedeisende Hulp Onderwerp: Gebroken sleutelbeen / Clavicula fractuur 1 Inleiding De arts of verpleegkundig specialist op de Spoedeisende Hulp (SEH) heeft u verteld dat u een gebroken sleutelbeen

Nadere informatie

Handchirurgische technieken

Handchirurgische technieken Handchirurgische technieken bij patiënten met spastische CP Johan Vehof Plastisch chirurg, European board certified handchirurg Vrijdag 6 oktober 2017 Inventarisatie Stap 1: Inventarisatie Stap 2: Doel

Nadere informatie

Schouderprothese. Orthopedie. Operatieve ingreep. Inleiding

Schouderprothese. Orthopedie. Operatieve ingreep. Inleiding Orthopedie Schouderprothese Operatieve ingreep Inleiding U heeft in overleg met uw behandelend arts besloten dat er bij u een schouderoperatie gaat plaatsvinden. Tijdens deze ingreep wordt uw beschadigde

Nadere informatie

Gebroken pols bij volwassenen

Gebroken pols bij volwassenen Gebroken pols bij volwassenen Uw behandelend arts heeft met u besproken dat uw klachten veroorzaakt worden door een gebroken pols. Deze folder geeft u informatie over wat de chirurg in het CWZ met u bespreekt.

Nadere informatie

Handleiding: Inclusiecriteria 1 Preoperatieve handelingen 1 Peroperatieve handelingen 2 Postoperatieve handelingen 3 Follow up 3 Appendix 4

Handleiding: Inclusiecriteria 1 Preoperatieve handelingen 1 Peroperatieve handelingen 2 Postoperatieve handelingen 3 Follow up 3 Appendix 4 Handleiding: Inhoud: blz Inclusiecriteria 1 Preoperatieve handelingen 1 Peroperatieve handelingen 2 Postoperatieve handelingen 3 Follow up 3 Appendix 4 Fractuurklassificatie.4 Gustillo-Anderson klassificatie

Nadere informatie

Cornelis Visser. Locatie Leiderdorp & Alphen a.d. Rijn.

Cornelis Visser. Locatie Leiderdorp & Alphen a.d. Rijn. Cornelis Visser Locatie Leiderdorp & Alphen a.d. Rijn www.alrijneorthopedie.nl Wat kunt u verwachten? Inleiding, anatomie Plexus brachialis letsel, oorzaken Indeling, diagnostiek Welke perifere zenuwletsels

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Breuk in de elleboog

PATIËNTEN INFORMATIE. Breuk in de elleboog PATIËNTEN INFORMATIE Breuk in de elleboog 2 PATIËNTENINFORMATIE De elleboog wordt gevormd door de bovenarm (humerus) en in de onderarm door twee botten het spaakbeen (radius) en ellepijp (ulna). In deze

Nadere informatie

De Knie. diagnostische testen. Mark Vongehr Fysiotherapeut/manueeltherapeut. presentatie knie 20-09-07 medisch centrum aarveld

De Knie. diagnostische testen. Mark Vongehr Fysiotherapeut/manueeltherapeut. presentatie knie 20-09-07 medisch centrum aarveld De Knie diagnostische testen Mark Vongehr Fysiotherapeut/manueeltherapeut Het blijkt, dat met de anamnese, lichamelijk onderzoek en röntgenfoto de diagnose van knieklachten in 83% van de gevallen correct

Nadere informatie

ECU tendinitis & luxatie

ECU tendinitis & luxatie RKZ Afdeling Handchirurgie ECU tendinitis & luxatie informatie voor patiënten T: 0251-265355 plstsec@rkz.nl www.afdelinghandchirurgie.nl Informatiefolder De informatie in deze folder is een aanvulling

Nadere informatie

POLS- EN VINGEROEFENINGEN NA VERWIJDERING VAN GIPS

POLS- EN VINGEROEFENINGEN NA VERWIJDERING VAN GIPS POLS- EN VINGEROEFENINGEN NA VERWIJDERING VAN GIPS Inleiding Nadat uw gips is verwijderd, mag u van uw behandelend arts uw pols en/of vingers weer bewegen. De gewrichten van de pols en vingers kunnen nog

Nadere informatie

HANDTHERAPEUTISCHE NABEHANDELING R.J.WINS FYSIO/HANDTHERAPEUT

HANDTHERAPEUTISCHE NABEHANDELING R.J.WINS FYSIO/HANDTHERAPEUT HANDTHERAPEUTISCHE NABEHANDELING R.J.WINS FYSIO/HANDTHERAPEUT MCP PIP (meest voorkomende ligamentaire i handletsel) DIP (zelden) Meest voorkomende ligamentaire letsel van de hand Meestal lluxatie van de

Nadere informatie

De biceps en elleboogfunctie. Functie. Functie: flexie. Functie: flexie. Functie: flexie 15/11/ elleboog buigers?

De biceps en elleboogfunctie. Functie. Functie: flexie. Functie: flexie. Functie: flexie 15/11/ elleboog buigers? Dr. Frédéric De Schrijver Dr. Frédéric De Schrijver Hand & elbow surgeon Orthopedie Herentals Belgium Hand & elbow surgeon Orthopedie Herentals Belgium HERENTALS 27 OKTOBER 2012 De biceps en elleboogfunctie

Nadere informatie

Fractuur van een os hamatum en een os metacarpale

Fractuur van een os hamatum en een os metacarpale Casuïstiek Fractuur van een os hamatum en een os metacarpale Een zeldzame combinatie Remko J.A. Sonnega, Christian B.L. Zonnenberg, Bernard G. Schutte Achtergrond Casus Conclusie Fracturen van het os hamatum

Nadere informatie

* short head: eind van coracoid van scapula * long head: supraglenoid deel scapula. * Ulna. * halverwege voorkant humerus.

* short head: eind van coracoid van scapula * long head: supraglenoid deel scapula. * Ulna. * halverwege voorkant humerus. BOVENSTE EXTREMITEITEN Spiergroep Spiernaam Aanhechtingsplaats proximaal Aanhechtingsplaats distaal Innervatie Functie Extensoren bovenarm * m. biceps brachii * short head: eind van coracoid van scapula

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch protocol MCP resectie artroplastiek v.2-09/2013 Dit protocol is bedoeld voor de postoperatieve nabehandeling van een MCP resectie artroplastiek met een prothese. In dit protocol wordt als voorbeeld

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Instabiliteit van de schouder

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Instabiliteit van de schouder Instabiliteit van de schouder INSTABILITEIT VAN DE SCHOUDER Inleiding De schouder is een zeer beweeglijk gewricht. De kom is klein en vlak en de kop relatief groot, zodat grote bewegingsuitslagen mogelijk

Nadere informatie

Fracturen bij kinderen

Fracturen bij kinderen De z e richtlijn is tot stand ge kome n op initiatie f van Ne de rlandse Ve re niging voor He e lkunde 20 12-20 19 Richtlijne ndatabase is e e n product onde rste und door he t Ke nnisinstituut van de

Nadere informatie

Hevige pijn ter hoogte van de schoudertop als gevolg van een forse schouderduw, bij een 23-jarige topvoetballer

Hevige pijn ter hoogte van de schoudertop als gevolg van een forse schouderduw, bij een 23-jarige topvoetballer 9 2 Hevige pijn ter hoogte van de schoudertop als gevolg van een forse schouderduw, bij een 23-jarige topvoetballer Dos Winkel en Koos van Nugteren Introductie Het verhaal van een topvoetballer met acute

Nadere informatie

Reconstructie van de voorste kruisband

Reconstructie van de voorste kruisband Reconstructie van de voorste kruisband RECONSTRUCTIE VAN DE VOORSTE KRUISBAND INLEIDING Uw knie is niet stabiel. De orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van de knie te vervangen

Nadere informatie

Handtherapeutische behandelrichtlijn bij replantatie hand, vinger(s) en/of duim UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN

Handtherapeutische behandelrichtlijn bij replantatie hand, vinger(s) en/of duim UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Handtherapeutische behandelrichtlijn bij replantatie hand, vinger(s) en/of duim UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Verwijzers: Postoperatief: starten handtherapie afhankelijk van doorbloeding binnen

Nadere informatie

Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 299-307 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor

Nadere informatie

Sleutelbeenbreuk afdeling Chirurgie

Sleutelbeenbreuk afdeling Chirurgie Sleutelbeenbreuk afdeling Chirurgie Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0326 Een sleutelbeenbreuk In deze folder leest u meer over een sleutelbeenbreuk. De medische term hiervoor is clavicula

Nadere informatie

ANATOMIE EN FYSIOLOGIE

ANATOMIE EN FYSIOLOGIE FUTURO DE POLS In een notendop De pols is wellicht het belangrijkste gewricht in het alledaagse en beroepsleven. De pols wordt niet alleen belast bij vele vormen van handarbeid maar ook bij het sporten

Nadere informatie

KNGF-richtlijn Beroerte Verantwoording en Toelichting Map K

KNGF-richtlijn Beroerte Verantwoording en Toelichting Map K KNGF-richtlijn Beroerte Verantwoording en Toelichting Map K K.3.5 Brunnstrom Fugl-Meyer assessment (Aanbevolen generiek meetinstrument) Het Brunnstrom Fugl-Meyer assessment (BFM) is een test, waarmee de

Nadere informatie

Gebroken sleutelbeen / Clavicula fractuur

Gebroken sleutelbeen / Clavicula fractuur Gebroken sleutelbeen / Clavicula fractuur Spoedeisende Hulp Beter voor elkaar 2 Inleiding De arts of verpleegkundig specialist op de Spoedeisende Hulp (SEH) heeft u verteld dat u een gebroken sleutelbeen

Nadere informatie

RKZ Afdeling Handchirurgie. Hypothenar Hammer. informatie voor patiënten. plstsec@rkz.nl www.afdelinghandchirurgie.nl

RKZ Afdeling Handchirurgie. Hypothenar Hammer. informatie voor patiënten. plstsec@rkz.nl www.afdelinghandchirurgie.nl RKZ Afdeling Handchirurgie Hypothenar Hammer informatie voor patiënten T: 0251-265355 plstsec@rkz.nl www.afdelinghandchirurgie.nl Informatiefolder De informatie in deze folder is een aanvulling op het

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie

Voorste kruisband reconstructie Voorste kruisband reconstructie Orthopedie Inleiding De orthopedisch chirurg heeft bij u een "voorste kruisband letsel" vastgesteld. Hij heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen

Nadere informatie

Carpaal tunnel syndroom

Carpaal tunnel syndroom Carpaal tunnel syndroom Afdeling Chirurgie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder vindt u informatie over het carpaal tunnel syndroom en de operatieve

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Europees erkend Hand Trauma Centrum Medisch Protocol SL ligamentletsel v.1-04/2013 Het scapholunaire ligament (SL) kan geheel of gedeeltelijke scheuren bij een val op de uitgestrekte hand. Het kan een

Nadere informatie

(1) Naam en Geb. datum (2) Type trauma scherp crush - avulsie - moderate crush - severe crush

(1) Naam en Geb. datum (2) Type trauma scherp crush - avulsie - moderate crush - severe crush w Riichttlliijjnen Handttherapiie na periiffeer zenuwllettsell Versie 0.3 dec 2005 Verwijzing van operateur met volgende gegevens: (1) Naam en Geb. datum (2) Type trauma scherp crush - avulsie - moderate

Nadere informatie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie Maatschap Orthopedie Voorste kruisband reconstructie Algemeen Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen om daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren.

Nadere informatie

Carpaal tunnel syndroom Afdeling Chirurgie

Carpaal tunnel syndroom Afdeling Chirurgie Carpaal tunnel syndroom Afdeling Chirurgie Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Chirurgie februari 2012 pavo 0314 Inleiding In deze folder vindt u informatie over het carpaal tunnel syndroom en de operatieve

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom Carpaal tunnelsyndroom Uw arts heeft bij u het carpale tunnelsyndroom geconstateerd. In deze folder kunt u lezen wat dit is, hoe de diagnose wordt gesteld en wat de eventuele behandeling inhoudt. Voor

Nadere informatie

Behandeladvies Epicondylitis Lateralis in de sub-acute fase

Behandeladvies Epicondylitis Lateralis in de sub-acute fase Behandeladvies Epicondylitis Lateralis in de sub-acute fase B.V.O. Health Fysion Door: Tjalling Bruinsma Gijs Ooms Erik Voetman 1 Inhoudsopgave Voorblad 1 Inhoudsopgave 2 Behandeling 3 Advies 3 De Mobilisatie

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom Carpaal tunnelsyndroom Uw arts heeft bij u het carpaal tunnelsyndroom geconstateerd. In deze folder kunt u lezen wat dit is, hoe de diagnose wordt gesteld en wat de eventuele behandeling inhoudt. Neem

Nadere informatie

radiologie achtergronden casusschetsen voor begeleider/presentator

radiologie achtergronden casusschetsen voor begeleider/presentator radiologie achtergronden casusschetsen voor begeleider/presentator Voorstel wijzigingen bij herziening werkafspraak kunnen op de laatste pagina worden genoteerd 1 CASUSSCHETSEN RADIOLOGIE Casus 1: 40 jr

Nadere informatie

Posttraumatische pijn pols. Maatschap plastische chirurgie JBZ Pascal Brouha Ewald Dumont Ralph Franken Roland Hermens Brigitte van der Heijden

Posttraumatische pijn pols. Maatschap plastische chirurgie JBZ Pascal Brouha Ewald Dumont Ralph Franken Roland Hermens Brigitte van der Heijden Posttraumatische pijn pols Maatschap plastische chirurgie JBZ Pascal Brouha Ewald Dumont Ralph Franken Roland Hermens Brigitte van der Heijden Primair Differentiaal diagnosen distale radius fractuur Scaphoid

Nadere informatie

CRITICAL APPRAISED TOPIC Schouderluxatie. Merel Trijzelaar Onderwijsdag 6 mei 2014

CRITICAL APPRAISED TOPIC Schouderluxatie. Merel Trijzelaar Onderwijsdag 6 mei 2014 CRITICAL APPRAISED TOPIC Schouderluxatie Merel Trijzelaar Onderwijsdag 6 mei 2014 INLEIDING 50% van alle gewrichtsluxaties op de SEH 95-97% anterieure luxatie 65% van de ziekenhuizen hebben een protocol

Nadere informatie

Tennis en elleboog. Babette Pluim, sportarts Samen de elleboog omarmen

Tennis en elleboog. Babette Pluim, sportarts Samen de elleboog omarmen Tennis en elleboog Babette Pluim, sportarts Samen de elleboog omarmen Tennisblessures 3,5 blessure/1000 uur tennis C&V, 2010 Elleboog: 2 tot 10% van alle tennisblessures Pluim & Staal, 2009 Casus # 1 13-jarige

Nadere informatie

Schouder instabiliteit

Schouder instabiliteit Schouder instabiliteit 16 maart 2011 SchouderWerkgroep Groene Hart Ron Onstenk Shoulder stabilizers 1. Statisch 2. Dynamisch Shoulder stabilizers 1. Statisch: - ossaal - capsulair --Labrum --GH ligamenten

Nadere informatie

Sulcus nervi ulnaris syndroom

Sulcus nervi ulnaris syndroom Sulcus nervi ulnaris syndroom In deze folder vindt u informatie over het Sulcus nervi ulnaris syndroom, de oorzaken, behandelingsmogelijkheden en het herstel na de operatie. Heeft u na het lezen van deze

Nadere informatie

Flexafix: The development of a new dynamic external fixation device for the treatment of distal radial fractures Goslings, J.C.

Flexafix: The development of a new dynamic external fixation device for the treatment of distal radial fractures Goslings, J.C. UvA-DARE (Digital Academic Repository) Flexafix: The development of a new dynamic external fixation device for the treatment of distal radial fractures Goslings, J.C. Link to publication Citation for published

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom Carpaal tunnelsyndroom Uw arts heeft bij u het carpaal tunnelsyndroom geconstateerd. In deze folder kunt u lezen wat dit is, hoe de diagnose wordt gesteld en wat de eventuele behandeling inhoudt. Neem

Nadere informatie

Samenvatting Humerusschachtfracturen betreffen 1-3% van alle fracturen. Dit type fractuur kan conservatief of operatief worden behandeld.

Samenvatting Humerusschachtfracturen betreffen 1-3% van alle fracturen. Dit type fractuur kan conservatief of operatief worden behandeld. Kiran C. Mahabier 1, René P.T. van der Lugt 2, Michiel H.J. Verhofstad 1, Dennis den Hartog 1 1 Trauma Research Unit, Afdeling Heelkunde, Erasmus MC, Rotterdam 2 Gipsverbandmeester, Erasmus MC, Rotterdam

Nadere informatie

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: De onderarm als kinematische keten Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 298-319

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: De onderarm als kinematische keten Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 298-319 Auteur(s): A. Lagerberg Titel: De onderarm als kinematische keten Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 298-319 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Het carpale tunnelsyndroom

Het carpale tunnelsyndroom Het carpale tunnelsyndroom Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de oorzaak van het carpale tunnelsyndroom en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren

Nadere informatie

Gesloten vragen Functionele Anatomie II

Gesloten vragen Functionele Anatomie II Gesloten vragen Functionele Anatomie II 2013-2014 1. Ab- en adductie vindt plaats om een longitudinale as 2. In de anatomische houding is, in het sagittale vlak van de wervelkolom, lumbaal een lordose

Nadere informatie