Deze winter zijn we vlot door gekomen. Weinig kou en geen sneeuw gezien hier!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deze winter zijn we vlot door gekomen. Weinig kou en geen sneeuw gezien hier!"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief voorjaar 2014 Hondenschool Pet Nanny & Gedragsbegeleiding voor honden In deze nieuwsbrief Lente Klein nieuws met (tijdelijke) grote veranderingen Honden bed te koop Verslag Balance weekend Cynthia verteld over haar werk als natuurgeneeskundige voor dieren Deze winter zijn we vlot door gekomen. Weinig kou en geen sneeuw gezien hier! De lente heeft zich al vol zonneschijn ingeluid. Wij hebben dan ook heel bijpassend lente nieuws! Er zal bij Pet Nanny het één en ander gaan veranderen gezien ik (Agnes) zwanger bent van ons eerste kindje. Voor nu loopt alles nog door zo het nu gaat tot medio Juli. Vanaf Juli ga ik met zwangerschapsverlof tot medio Januari Eind Juli zullen wij nog precies laten weten wanneer en met welke onderdelen wij weer van start gaan in Het nieuwe jaar zal in ieder geval van start gaan met een leuk geschenk voor onze trouwe klanten! Pet Nanny blijft dus gewoon bestaan al zal het in een iets ander jasje zijn. Ook te vinden in deze nieuwsbrief: Cursus en activiteiten agenda 2014 Spel tip met de hond Fabels uit de hondenwereld Laatste honden nieuws Foto wedstrijd Honden bed Over slapen bij honden hebben wij het al eens eerder gehad. Als een hond niet goed en/of voldoende kan slapen heeft dit grote gevolgen voor zijn welzijn. Belangrijkste punten om over na te denken zijn: Verschillende slaapplaatsen en soorten, dus keuze in waar te kunnen slapen en hoe. Juiste afmetingen zodat er ook uitgerekt kan geslapen worden Honden zijn sociale slapers. Ze hebben dan ook de voorkeur om in een straal van 2 meter samen te slapen. Dat hoeft dus niet in bed te zijn. Gezien bij ons het slapen op bed wat lastig werd, hebben wij voor Juultje onze bulldog een op maat gemaakt bed laten maten. Haar bed staat nu naast ons bed. Een mooi alternatief om toch hoog en samen te slapen, maar met meer ruimte voor iedereen. Het is ons en Juul erg bevallen en vanaf nu is er dan ook de mogelijkheid om via ons een op maat gemaakt bed te bestellen.

2 Nieuws uit de dierenwereld Honden voor ons laten werken Military Dogs Suffer From PTSD : Daarom begrijpt uw hond u zo goed: sommige delen van zijn brein lijken op die van u Hond in huis gezond voor Baby: Spel tips voor de hond Balletje Balletje Nosework: de leukste activiteit met de hond! Deze keer weer een leuke tip om met de honden samen mee aan de slag te gaan. Samen bezig gaan aan het instinctief gedrag, samenwerken, zelfverzekerdheid laten groeien en plezier hebben. Balletje balletje Zoek drie of later zelfs meer dezelfde bakjes bij elkaar. Dit kunnen bekertjes zijn of pionnen. Kijk een beetje wat voor jouw hond geschikt is. Het doel is dat de hond gaat uitzoeken onder welk van de bakjes het voertje verstopt is. Dit mag hij dan met neus of poot daarna omkiepen om het er onder uit te halen. Start Start met één bekertje. Stop onder dit bekertje een voertje terwijl de hond dit ziet. Daarna mag de hond het voertje onder het bakje vandaan gaan halen. Als de hond rustig kan wachten vraag dit van hem, lukt dit niet vraag dan iemand de hond vast te houden aan de riem zodat hij op die manier rustig kan wachten. Zodra de hond het voertje heeft gepakt neem het bakje ook weer weg. Als de hond door heeft dat er onder het bakje een voertje zit, kun je steeds een bakje meer erbij gaan zetten, waar dan niks onder zit. Soms is één keer al voldoende om dat door te hebben, maar oefen gerust 3-4 keer voor je een volgende stap neemt. Valkuilen De hond gooit alles om of maakt bakjes kapot. Het spel is nog te ingewikkeld, ga een stapje terug. Soms kan te lang door gaan ook frustratie geven, dus op tijd stoppen als de hond nog relaxed en geconcentreerd zoekt. Wissel steeds van plaats en onder welk bakje een voertje zit. Als de hond gaat blaffen of piepen bij de voorbereiding, dan is spel vreugde helaas gekoppeld aan opwinding. Een stukje impulscontrole zal goed zijn om te oefenen, maar ga voor nu het spel voorbereiden als de hond het niet ziet en laat hem uit ruststand het spel doen. Over spel en impulscontrole volgende keer meer.

3 Balance weekend Afgelopen Februari is het eerste Balance weekend geweest in Laag Soeren. In dit volledig verzorgde weekend zijn wij met de cursisten gaan kijken naar de mentale balans van de hond. Dit in allerlei vormen: van lezing tot het gezamenlijk ondernemen van leuke activiteiten. De reactie tijdens en achter af waren zeer positief! Er zal dan ook zeker een vervolg komen van deze weekenden.

4 Rooster tot juli 2014 Op maandag, woensdag, vrijdag en in het weekend is er ruimte in de agenda voor allerlei begeleidingen. Zit er een leuke cursus of activiteit voor je bij, schrijf je snel in door een mail te sturen waar je aan wilt deelnemen. Op onze website bij de agenda worden de cursussen data en les dagen steeds up to date gehouden. Wij houden de groepen klein dus wees op tijd. Gun jezelf en jouw hond meer diepgang en vakantie! Kom naar het Summercamp 2014 Een leuk en leerzaam weekend. Sociale wandelingen cursus pups Instroom cursus zaterdag 10:30 Les is wekelijks m.u.v., 19 april, 7 juni Sociale wandelingen cursus jonge hond/volwassen hond Instroom cursus vrijdag 09:30 Les is wekelijks m.u.v. 21 februari, 18 april Instroom cursus zaterdag 10:30 Les is wekelijks m.u.v., 19 april, 7 juni Sociale wandelingen opfris wandelingen De oefeningen opfrissen, ideeën op doen, evalueren en vragen stellen Zondag 11:00 data: 16 februari, 16 maart, 27 april, 25 mei, 22 juni Deze wandelingen zijn per keer af te spreken, instroom na sociale wandelingen cursus Sociale wandelingen special (pups) Met o.a. paardenmeeting, stadbezoek, restaurantbezoek, kinderboerderijbezoek. Woensdag 13:30 datum i.o. Sociale wandelingen special hond/hond contact (30 min. wandelen met minder sociale honden) Zondagen 09:00 datum in overleg Woensdag 09:00 wekelijks Deze variant met het parallel lopen is ook per afspraak te volgen Thema les help mijn hond trekt aan de lijn Zondag 11:00 datum i.o. Thema les help mijn hond loopt weg Zondag 11:00 datum i.o. Workshop: kalmerende signalen in de praktijk Zondag 23 maart 2014 Workshop: Nosework Zondag 13 april 2014 Nosework lessen Zoek, Sorteer & Speurwerk Zaterdag 11:45 wekelijks m.u.v. 22 februari 19 april, 7 juni Nosework lessen mantrailing Deze cursus die in duo wordt gegeven starten het gehele jaar door direct na aanmelding Hou de agenda in de gaten voor tussentijdse veranderingen en activiteiten!

5 Fabel uit de honden wereld Regelmatig kom ik ze nog tegen: fabels uit de oude hondenwereld doos Graag deel ik er weer eentje met jullie om ze zo voor altijd uit de wereld te helpen. De jaarlijkse enting is niet nodig: Nee en Ja! Voor de hond zijn er een aantal basis entingen voor verschillende ziektes. Dit zijn virale ziektes zoals Parvo, Hondenziekte en Leverziekte. Daarnaast is ook gangbaar om te enten tegen de bacteriële ziekte Weil. De eerste 3 ziektes werden nog niet heel lang geleden gewoon jaarlijks geënt. De fabrikant geeft nu aan dat deze enting nu langer werkt: namelijk 3 jaar. Voor de ziekte Weil geldt nog steeds dat er jaarlijks moet worden geënt. Voor de virale enting is het ook mogelijk om vooraf een titer bepaling te doen. Dit houd in dat er door een kleine bloed test wordt gekeken hoeveel antistoffen er nog zijn in het lichaam. De kans is goed aanwezig dat er zelfs na 3 jaar nog genoeg antistoffen zijn en dat er voor de gezondheid van de hond niet opnieuw geënt hoeft te worden. Echter, gaat de hond bv. naar een kennel of show, dan is vaak een enting verplicht zoals geadviseerd door de fabrikant/instantie. Voor de ziekte van Weil is helaas geen test mogelijk om te bepalen of de antistoffen nog aanwezig zijn. De fabrikant adviseert deze jaarlijks te herhalen. Wat gebeurt er tijdens een enting Een enting is helaas niet zo onschuldig als het lijkt. Een hond kan zeker ziek worden door verschillenden bijwerkingen. Zodra de entstof wordt ingebracht gaat deze aan het werk om antistoffen aan te maken. Is de hond gezond dan heeft dit waarschijnlijk geen effect op de gezondheid. Heeft de hond een zwakker immuunsysteem dan kunnen allerlei reacties naar boven komen. Enten moet dus gebeuren op een gezonde hond! Niet alleen op de kans van negatieve reacties, maar ook zal de enting minder of minimaal aanslaan als de hond een slecht immuunsysteem heeft. Enten is belangrijk om je hond te beschermen tegen nare en zelfs dodelijke ziektes. Op maat enten is nog belangrijker. Zorg voor een goed overwogen en persoonlijk advies voor je de enting laat zetten! Zo houden we onze honden gezond! Wedstrijd Op zoek naar lente kiekjes! De prijs is deze keer een uur individuele begeleiding van ons in het gooi. De inhoud van de les mag je zelf invullen! Blijf de foto s sturen!! Stuur je foto op naar info@petnanny.nl voor 22 mei Die dag maken wij de winnaar bekend via de website/facebook. De foto en de winnaar zal later ook te zien zijn in de nieuwsbrief van Juli!!

6 Cynthia Musters, natuurgeneeskundige voor dieren Heeft uw hond een traumatische ervaring opgedaan of andere angsten? Bent u uitgedokterd bij de dierenarts of wilt u gewoon eens een andere visie op de gezondheid en gedrag van uw dier? Hiermee kunt u terecht bij een natuurgeneeskundige. Tevens kan een natuurgeneeskundige de reguliere behandeling van de dierenarts ondersteunen om het dier zo snel mogelijk te genezen. Wat is natuurgeneeskunde? Natuurgeneeskunde is een verzamelnaam voor verschillende therapieën die in relatie staan met de natuur. Dit betekent dat er natuurlijke middelen worden gegeven aan het dier, die voor genezing of ondersteuning zorgen. Daarnaast geeft een natuurgeneeskundige ook adviezen met betrekking tot verzorging, gedrag en voeding. Er wordt altijd gekeken naar de natuurlijke wensen van een diersoort, want als in die behoefte niet wordt voorzien, kan het dier mentaal niet in balans zijn. Zo moet een hond zijn neus kunnen gebruiken door middel van speuren en zijn jachtgedrag kunnen nabootsen door middel van spelletjes. Daarnaast is contact met soortgenoten van groot belang. Er zijn veel natuurlijke therapieën, voorbeelden zijn homeopathie, aromatherapie, Bach bloesem therapie en celzout therapie. De denkwijze is voor deze therapieën grotendeels hetzelfde. Er wordt naar de patiënt gekeken in zijn geheel en niet alleen naar de lokale klacht. Er wordt gekeken waar de klachten vandaan komen en zo kan de oorzaak behandeld worden. Hiermee kunnen terugkerende klachten verholpen worden en komt het dier terug in balans. Hoe werkt een natuurgeneeskundig therapeut? Dit is afhankelijk van de therapeut en van de therapie die de natuurgeneeskundige gebruikt. Het kan zijn dat de therapeut vanuit een praktijk werkt, maar veel therapeuten komen ook bij u thuis. Dit is vaak voor de hond prettiger, vaak levert een bezoek aan een praktijk stress op. Daarnaast is het voor de therapeut prettig om de hond in zijn eigen leefomgeving te observeren, omdat hij dan zijn normale gedrag kan laten zien. Een consult duurt één tot anderhalf uur, hierbij hoort een vraaggesprek, onderzoek en adviezen. Een aantal weken later heeft u weer contact met de therapeut over de gang van zaken en de vervolg adviezen. Voorbeeld casus Otto is een Hollandse schapendoes reu van 7 jaar. Hij woont in een gezin, tot voor kort met zijn maatje Duuk. Duuk, ook een Hollandse schapendoes, was twee maanden voor mijn bezoek overleden. Otto kon dit niet zelf verwerken en daarom hebben de eigenaars mij laten komen. Sinds Duuks overlijden wilde Otto niet meer wandelen, eten of spelen. Hij leek ineens een oude hond, zijn levenslust was weg. Otto is een wat onzekere hond en volgde Duuk overal. Hij kan moeilijk dingen alleen, heeft weinig vertrouwen in zichzelf en in mensen. Ik heb Otto een combinatie van Bach bloesems gegeven om hem te helpen zijn verdriet te verwerken en tevens zijn vertrouwen en zelfvertrouwen te vergroten. Ook heb ik aanbevolen om Otto sinaasappel olie aan te bieden, om hem vrolijker te maken en zijn eetlust op te wekken. Daarnaast heb ik de eigenaar geadviseerd om Otto te stimuleren leuke dingen te doen: spelen met zijn favoriete speeltje, wandelen in zijn favoriete bos etc. Ook heb ik de eigenaar hersengymnastiek spelletjes laten doen, het succes dat hij had vergrootte automatisch zijn zelfvertrouwen. Na 3 weken was Otto weer helemaal de oude! Dit artikel is geschreven door Cynthia Musters, natuurgeneeskundige voor dieren en aangesloten bij de beroepsvereniging BCND. U kunt bij mij terecht voor consulten aan huis en telefonische consulten cynthia@animalfit.nl

7

8 Zijn er vragen wil je ergens op reageren of aan een activiteit deelnemen neem contact met ons op. Ik hoor graag van jullie Agnes Degen Volg ons ook op Facebook en Twitter