standaardopleidingen september 2013 februari 2014 persoonlijke pc-vaardigheden schrijfvaardigheid management en communicatiemanagement Bestuurskunde

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "standaardopleidingen september 2013 februari 2014 persoonlijke pc-vaardigheden schrijfvaardigheid management en communicatiemanagement Bestuurskunde"

Transcriptie

1 standaardopleidingen september 2013 februari 2014 Inleiding Praktisch Waar bevindt het OFO zich? pc-vaardigheden TALEN en schrijfvaardigheid persoonlijke effectiviteit Het OFO partner in leren en ontwikkelen Opleidingscontacten Contacteer OFO management en communicatiemanagement HRM, ONTWIKKELCIRKELS, STATUUT EN REGELGEVING Bestuurskunde EUROPESE MATERIES OPLEIDINGS- METHODOLOGIE EN KENNISMANAGEMENT DUURZAME ONTWIKKELING en WELZIJN

2 Het opleidingsaanbod en de competenties Het competentiemodel dat specifiek is voor de federale overheid, laat toe om te beschrijven hoe een functie moet worden uitgeoefend, welke competenties voor die functie vereist zijn en wat de mogelijkheden zijn om ze te meten en te ontwikkelen. Het gebruik van deze competenties gebeurt zowel tijdens de selectie en de aanwerving als tijdens de loopbaan meer bepaald via de opleiding en de evaluatie. In dat opzicht helpen de competenties bij het bepalen van opleidingsbehoeften voor een specifieke functie of voor een functiegroepering en om een specifieke medewerker of een groep van medewerkers te identificeren. Het is duidelijk dat elke medewerker zowel over kerncompetenties moet beschikken, zoals in team werken, servicegericht handelen, betrouwbaarheid tonen, zichzelf ontwikkelen en objectieven behalen als over specifieke competenties die verband houden met zijn functie, en zelfs zijn loopbaan. Het competentiemodel van de federale overheid bestaat uit generieke competenties en uit technische competenties.

3 Het opleidingsaanbod en de competenties (vervolg) Voor meer info over het competentiemanagement of over de Crescendo toepassing van de FOD P&O De generieke competenties zijn gedragsmatige competenties, ze zijn onderverdeeld in 5 competentieclusters, die elk 8 competenties omvatten: Omgaan met informatie (informatie begrijpen, informatie behandelen, informatie analyseren, informatie integreren, vernieuwen, conceptualiseren, inzicht in de organisatie en visie ontwikkelen) Omgaan met taken (taken uitvoeren, werk structureren, problemen oplossen, beslissen, organiseren, beheren van de dienst, beheren van de organisatie en besturen van de organisatie) Omgaan met medewerkers (kennis en informatie delen, ondersteunen, medewerkers aansturen, medewerkers motiveren, medewerkers ontwikkelen, bouwen van teams, teams aansturen, inspireren) Omgaan met relaties (communiceren, actief luisteren, in team werken, servicegericht handelen, adviseren, beïnvloeden, relaties leggen, netwerken) Omgaan met het eigen functioneren (respect tonen, zich aanpassen, betrouwbaarheid tonen, inzet tonen, stress beheren, zichzelf ontwikkelen, objectieven behalen, organisatiebetrokkenheid tonen). Omgaan met taken Omgaan met relaties Omgaan met het eigen functioneren Omgaan met medewerkers Technische competenties Omgaan met informatie De technische competenties groeperen de kennis en de know-how die enerzijds bestaan uit de technische kennis en expertise, en anderzijds uit de kunst om kennis en leerprocessen in een gegeven situatie aan te wenden. De FOD P&O stelt een toepassing Crescendo genoemd - ter beschikking van de federale organisaties voor het aanmaken en het beheer van de generieke en technische competentieprofielen evenals het beheer van de functiebeschrijvingen. Deze tool laat eveneens het beheer van de ontwikkelcirkels toe.

4 Competenties Ontwikkeling van de generieke en technische competenties In zijn aanbod heeft het OFO voor zijn standaardopleidingen de oefening gedaan om een band te leggen met de generieke en technischecompetenties van het model van de federale overheid. De concordantietabel maakt het mogelijk om de opleiding beter in te schatten in functie van de te ontwikkelen / te verbeteren competentie. Zo wordt de geschiktheid tussen de competentieontwikkeling en de vereiste competenties voor de huidige of toekomstige functie verhoogd. De competenties zijn immers nuttig zowel voor de medewerker zelf, bij het oefenen van zijn huidige functie of in kader van zijn loopbaan, als voor de organisatie die hem tewerkstelt. Voor de organisatie betekent het concreet een betere werking van haar personeel en dus, een verhoging van de kwaliteit van haar dienstverlening. De medewerker, langs zijn kant, voelt zich op zijn gemak bij het uitoefenen van zijn dagelijkse taken of het verbeteren van, bijvoorbeeld, de samenwerking met zijn collega s, zijn kennis op het gebied van de reglementering rond overheidsopdrachten of bij de voorbereiding voor een overgangsexamen.

5 pc-vaardigheden Opleiding competenties niveau s Inhoudstabel Inleiding Online uw voorkennis testen Inleiding PC-vaardigheden INFORMATICAOPLEIDINGEN VOOR GEBRUIKERS Kennismaking PC Word basis 2010 in klas Word basis 2010 in blended learning Word basis 2007 in blended learning Migratie Word 2010 in blended learning Lange documenten in Word 2010 Afdruk samenvoegen in Word 2010 Excel basis 2010 in klas Excel basis 2010 in blended learning Excel basis 2007 in blended learning Migratie Excel 2010 in blended learning Grafieken in Excel 2010 Database in Excel 2010 omgaan met informatie omgaan met taken omgaan met medewerkers omgaan met relaties omgaan met het eigen functioneren technische competenties A B C D Formules en functies in Excel 2010 Access basis 2010 in klas Vervolmaking in Access 2010 PowerPoint basis 2010 in klas PowerPoint basis 2010 in blended learning PowerPoint basis 2007 in blended learning Migratie PowerPoint 2010 in blended learning Gevorderde technieken in PowerPoint 2010 Outlook basis 2010 in klas Om de opleidingsfiche te raadplegen, klik op de titel van de opleiding. Outlook basis 2010 in blended learning Outlook basis 2007 in blended learning

6 pc-vaardigheden Inhoudstabel Inleiding Migratie Outlook 2010 in blended learning Gevorderde technieken in Outlook 2010 INFORMATICA-OPLEIDINGEN VOOR PROFESSIONALS Creëren van een website in Dreamweaver Leren programmeren in VBA Programmeren in VBA Excel Programmeren in VBA Access Online uw voorkennis testen Inleiding PC-vaardigheden Om de opleidingsfiche te raadplegen, klik op de titel van de opleiding.

7 Opleidingen PC-vaardigheden Opleidingen U wil op een correcte manier een computermuis leren gebruiken om zo gemakkelijk om te kunnen gaan met vensters en bestanden binnen Windows. U bent reeds vertrouwd met Windows maar u moet voor het werk nog grondiger leren werken met softwarepakketten zoals Word, Excel, Access en andere. U wil uw PowerPoint presentaties nog aantrekkelijker maken of u wil vlugger informatie leren vinden op het internet. U bent een meer gevorderde gebruiker en moet voor het werk een eenvoudige website kunnen ontwerpen of u wil leren programmeren. Of u nu beginner of gevorderd bent, in een modern computerlokaal en onder begeleiding van ervaren opleiders kunt u bij ons terecht voor een opleiding informatica op uw kennisniveau. U kan ook op uw eigen tempo de opleidingen informatica onder de knie krijgen via blended learning. Onze opleidingen informatica zijn er voor alle federale ambtenaren van niveau A tot D.

8 Opleidingen PC-vaardigheden Opleidingen Online uw voorkennis testen Het OFO heeft een systeem ontwikkeld waarmee u zichzelf online kunt evalueren en oriënteren naar een informaticaopleiding die aangepast is aan uw kennisniveau. Waarom werd dit systeem gecreëerd? Om u de kans te bieden een opleiding te volgen die aangepast is aan uw kennisniveau, in een groep met deelnemers met dezelfde behoeften als uzelf. Maar ook om het de opleiders van het OFO mogelijk te maken les te geven aan homogenere groepen. Hierdoor kunnen ze meer aandacht besteden aan uw verwachtingen en kunnen ze uitvoeriger uitleg verstrekken. Wie kan gebruik maken van dit systeem? Elk federaal personeelslid zal dit systeem moeten gebruiken voordat hij/zij zich kan inschrijven voor een informaticaopleiding (dus voordat hij/ zij het inschrijvingsformulier uit de brochure standaardopleidingen van het OFO invult). Welke voordelen biedt het systeem u als personeelslid? Dankzij dit systeem kunt u de evolutie van uw kennis in de verschillende informaticaonderwerpen opvolgen en kunt u zich zo goed mogelijk oriënteren volgens het voorgestelde leertraject: zult opgenomen worden in een homogene deelnemersgroep waarin u op optimale wijze zult leren en uw kennis zult kunnen delen. U bent er zeker van dat u ingeschreven bent voor de gepaste opleiding op uw kennisniveau. U volgt zonder problemen het ideale leertraject, wat betekent dat u optimaal begeleid wordt bij uw leerinspanningen en dus ook bij uw loopbaanontwikkeling. Het leertraject dat u doorlopen hebt, zal up-to-date gehouden worden in de OFO-database, zodat u steeds op de hoogte blijft wanneer u op het systeem inlogt (bijvoorbeeld bij een nieuwe inschrijving).

9 Naar de interface gaan Nagaan of uw niveau gekend is Zo neen, de test afleggen Zich inschrijven voor de cursus Uitgenodigd worden Deelnemen aan de opleiding Verbeterd kennisniveau Opleidingen Hoe werkt het systeem? 1. U gaat naar de interface via de link op de OFO-website (www.ofoifa.belgium.be > standaardopleidingen > PC-Vaardigheden > klik op online-zelfevaluatiesysteem) en u registreert zich via uw familienaam en geboortedatum. 2. U krijgt vervolgens een overzicht van de kwalificaties. Deze kwalificaties hebt u behaald tijdens de informaticaopleidingen (klassikaal of via afstandsleren) die u hebt gevolgd sinds 01/09/2005 en waarop u minstens 80% aanwezig was. 3. Indien het systeem uw kennisniveau niet kent, moet u een zelfevaluatietest afleggen. 4. Indien het bereikte resultaat van de zelfevaluatietest toereikend is, kunt u zich inschrijven voor de gekozen opleiding door het inschrijvingsformulier uit de brochure standaardopleidingen van het OFO in te vullen en op te sturen naar uw opleidingsverantwoordelijke. Indien uit de zelfevaluatietest blijkt dat u niet over voldoende kennis beschikt om u in te schrijven voor de gevraagde opleiding, zult u eerst een opleiding moeten kiezen waarvoor u wel het vereiste niveau hebt. 5. Uw opleidingsverantwoordelijke schrijft u rechtstreeks in via het opleidingsbeheersysteem van het OFO. Zodra het OFO uw inschrijving ontvangen heeft, krijgt u thuis een bevestiging. 6. Wanneer het OFO sessies van uw opleiding organiseert, ontvangt u een voorstel voor een sessie. Als u het voorstel terugstuurt, is uw plaats voor die sessie definitief. 7. U neemt deel aan de opleiding waarvoor u uitgenodigd werd. 8. Indien u 80% van de opleiding aanwezig bent geweest, krijgt u een kwalificatie waarmee u zich kunt inschrijven voor een opleiding waarvoor een hoger kennisniveau vereist is.

10 Opleidingen PC-vaardigheden Opleidingen Schematisch overzicht van alle PC-opleidingen Inleiding PC-vaardigheden Je kan de basisopleidingen zowel in de klas als via blended learning volgen. De gevorderde modules daarentegen, kan je enkel in de klas volgen. Wat het MS-Office pakket betreft, biedt het OFO momenteel zowel versie 2007 als versie 2010 aan. Wanneer je de vereiste voorkennis niet hebt om de basisopleidingen te volgen, kan je je inschrijven voor de opleidingen Kennismaking PC. een opleiding die ze in het verleden al gevolgd hebben, schrijven zich in voor de opleiding met voorkennis. Via deze link kan je elke opleiding aanklikken om naar de gepaste opleidingsfiche met de juiste code te gaan. Om de groepen zo homogeen mogelijk te maken, bieden we je de keuze tussen basisopleidingen zonder voorkennis (voor de echte beginner die nog nooit met het programma gewerkt heeft) en opleidingen met voorkennis (voor de gebruiker die al een beetje met het programma gewerkt heeft). Aangezien de inhoud van deze twee types opleidingen identiek is, hoef je je enkel voor één van beide in te schrijven. Deelnemers die zich opnieuw willen inschrijven voor

11 IN DE KLAS kennismaking 2010 KENNISMAKING PC Blended learning KENNISMAKING Oriëntatiesessie op afstand Opleidingen BASIS WORD Basis EXCEL Basis OUTLOOK Basis POWERPOINT Basis ACCESS Basis 2010 sessie éénmalig te volgen bij de eerste inschrijving voor een Blended opleiding BASIS M migratie WORD BASIS EXCEL BASIS OUTLOOK BASIS POWERPOINT BASIS GEVORDERD Lange documenten WORD M mailing formules en Functies EXCEL D database G grafieken OUTLOOK GEVORDERD POWERPOINT GEVORDERD ACCESS Vervolmaking DREAMWeaver 2010 n.v.t. LEREN PROGRAMMEREN VBA in Excel n.v.t. MET VBA vba in Access n.v.t. n.v.t. = niet van toepassing

12 pc-vaardigheden Informaticaopleidingen voor gebruikers Kennismaking PC Code STICTKBW1XNT Tel Alle federale ambtenaren die geen elementaire basiskennis hebben van het gebruik van een computer voorzien van Windows 7 en Office Geen enkele De basishandelingen op een PC voorzien van Windows 7 en Office 2010 zullen kunnen uitgevoerd worden. met een computer te werken één van de andere opleidingen PC-vaardigheden te volgen de computer op te starten en af te sluiten de muis te gebruiken het toetsenbord te gebruiken programma s te openen en af te sluiten te werken met vensters en taakbalken bestanden te maken, te openen, te sluiten en op te slaan werkbalken, menu s en submenu s te gebruiken te knippen, te kopiëren en te plakken het bureaublad aan te passen bestanden af te drukken het configuratiescherm te veranderen Internet te openen en een webadres in te typen een blended learning opleiding van de OFO Campus te gebruiken Methodologie Om uw leerproces te ondersteunen, stellen we u volgende methode voor de vaardigheden verwerven door de verschillende programma s op de PC te gebruiken praktische oefeningen Duur 4 halve dagen in de klas, zelfstudie en coaching gedurende 3 maanden Data Meerdere opleidingssessies worden georganiseerd tussen september 2013 en augustus 2014.

13 pc-vaardigheden Informaticaopleidingen voor gebruikers Word basis 2010 in klas Code STICTWB10XNT Tel Alle federale ambtenaren die in het kader van hun functie Word 2010 gebruiken. In staat zijn om te werken met het toetsenbord, de muis, scroll-menu s, werkbalken, vensters, bestanden en mappen en de kwalificatie bereikt hebben via het online zelfevaluatiesysteem van deze opleiding of de opleiding Kennismaking PC gevolgd hebben. de teksten zullen op een efficiënte manier gemaakt en verbeterd worden. de documenten zullen op een kwaliteitsvolle manier gepresenteerd worden. efficiënter met Word te werken de opmaakmogelijkheden binnen Word te gebruiken teksten te typen en te verbeteren woorden op te maken (vet, cursief, hoofdletters, kleur, ) alinea s te maken en te laten inspringen of uit te lijnen pagina-einden aan te brengen, pagina s te nummeren, marges te wijzigen en eenvoudige kopteksten te maken tekst te voorzien van randen en arceringen tekstgedeelten te knippen, te kopiëren en te plakken, tekstopmaak te kopiëren en te plakken opsommingen en genummerde lijsten te maken eenvoudige tabellen te maken, kolommen in te voegen, randen en arceringen toe te passen binnen de tabel Methodologie Om uw leerproces te ondersteunen, stellen we u volgende methode voor praktische oefeningen Duur 5 halve dagen, waarvan 4 halve dagen in de klas en ongeveer 1 halve dag om oefeningen op zelfstandige basis te maken Data Meerdere opleidingssessies worden georganiseerd tussen september 2013 en augustus 2014.

14 pc-vaardigheden Informaticaopleidingen voor gebruikers Word Basis 2010 in blended learning Code STICTWB1EXNW Tel Alle federale ambtenaren die in het kader van hun functie Word 2010 gebruiken en die Word 2010 op hun PC geïnstalleerd hebben. In staat zijn om te werken met het toetsenbord, de muis, scroll-menu s, werkbalken, vensters, bestanden en mappen en de kwalificatie bereikt hebben via het online zelfevaluatiesysteem van deze opleiding of de opleiding Kennismaking PC gevolgd hebben. de teksten zullen op een efficiënte manier gemaakt en verbeterd worden. de documenten zullen op een kwaliteitsvolle manier gepresenteerd worden. efficiënter met Word te werken de opmaakmogelijkheden binnen Word te gebruiken teksten te typen en te verbeteren woorden op te maken (vet, cursief, hoofdletters, kleur, ) alinea s te maken en te laten inspringen of uit te lijnen pagina-einden aan te brengen, pagina s te nummeren, marges te wijzigen en eenvoudige kopteksten te maken tekst te voorzien van randen en arceringen tekstgedeelten te knippen, te kopiëren en te plakken, tekstopmaak te kopiëren en te plakken opsommingen en genummerde lijsten te maken eenvoudige tabellen te maken, kolommen in te voegen, randen en arceringen toe te passen binnen de tabel Methodologie Het blended learning traject omvat: 1) Individuele zelfstudie U krijgt gedurende 3 maanden toegang tot de gekozen opleiding. Voor de zelfstudieregeling gaat het OFO ervan uit dat de deelnemer een dienstvrijstelling krijgt van zijn directe chef en zijn opleidingsverantwoordelijke. De gemiddelde tijdsduur voor zelfstudie bedraagt 8 uur. (vervolg op volgende pagina)

15 pc-vaardigheden Informaticaopleidingen voor gebruikers Word Basis 2010 in blended learning Code STICTWB1EXNW Tel ) Individuele e-coaching U krijgt ondersteuning van een gespecialiseerde trainer (e-coach). U kan via met hem contact opnemen voor inhoudelijke vragen. Technische vereisten Toegang hebben tot het vereiste softwarepakket, installatie van plug-ins noodzakelijk voor de werking van de online opleiding. Duur Individuele zelfstudie en coaching - 3 maanden Data Elke maand zal er een oriëntatiesessie op afstand worden georganiseerd. Deze opleiding bevat een online zelfstudie module (e-learning). Maak je graag op voorhand afspraken met je leidinggevende over deze zelfstudie? Dan kan je daarvoor onze zelfstudieovereenkomst gebruiken. (vervolg)

16 pc-vaardigheden Informaticaopleidingen voor gebruikers Word Basis 2007 in blended learning Code STICTWB7EXNW Tel Alle federale ambtenaren die in het kader van hun functie Word 2007 gebruiken en die Word 2007 op hun PC geïnstalleerd hebben. In staat zijn om te werken met het toetsenbord, de muis, scroll-menu s, werkbalken, vensters, bestanden en mappen en de kwalificatie bereikt hebben via het online zelfevaluatiesysteem van deze opleiding of de opleiding Kennismaking PC gevolgd hebben. de teksten zullen op een efficiënte manier gemaakt en verbeterd worden. de documenten zullen op een kwaliteitsvolle manier gepresenteerd worden. efficiënter met Word te werken de opmaakmogelijkheden binnen Word te gebruiken teksten te typen en te verbeteren woorden op te maken (vet, cursief, hoofdletters, kleur, ) alinea s te maken en te laten inspringen of uit te lijnen pagina-einden aan te brengen, pagina s te nummeren, marges te wijzigen en eenvoudige kopteksten te maken tekst te voorzien van randen en arceringen tekstgedeelten te knippen, te kopiëren en te plakken, tekstopmaak te kopiëren en te plakken opsommingen en genummerde lijsten te maken eenvoudige tabellen te maken, kolommen in te voegen, randen en arceringen toe te passen binnen de tabel Methodologie Het blended learning traject omvat: 1) Individuele zelfstudie U krijgt gedurende 3 maanden toegang tot de gekozen opleiding. Voor de zelfstudieregeling gaat het OFO ervan uit dat de deelnemer een dienstvrijstelling krijgt van zijn directe chef en zijn opleidingsverantwoordelijke. De gemiddelde tijdsduur voor zelfstudie bedraagt 8 uur. (vervolg op volgende pagina)

17 pc-vaardigheden Informaticaopleidingen voor gebruikers Word Basis 2007 in blended learning Code STADMANCAXNT Tel ) Individuele e-coaching U krijgt ondersteuning van een gespecialiseerde trainer (e-coach). U kan via met hem contact opnemen voor inhoudelijke vragen. Technische vereisten Toegang hebben tot het vereiste softwarepakket, installatie van plug-ins noodzakelijk voor de werking van de online opleiding. Duur Individuele zelfstudie en coaching - 3 maanden Data Elke maand zal er een oriëntatiesessie op afstand worden georganiseerd. Deze opleiding bevat een online zelfstudie module (e-learning). Maak je graag op voorhand afspraken met je leidinggevende over deze zelfstudie? Dan kan je daarvoor onze zelfstudieovereenkomst gebruiken. (vervolg)

18 pc-vaardigheden Informaticaopleidingen voor gebruikers Migratie Word 2010 in blended learning Code STICTWMI1XNW Tel Alle federale ambtenaren die in het kader van hun functie overstappen naar Word 2010 en die Word 2010 op hun PC geïnstalleerd hebben. In staat zijn om te werken met het toetsenbord, de muis, scroll-menu s, werkbalken, vensters, bestanden en mappen en de kwalificatie bereikt hebben via het online zelfevaluatiesysteem van deze opleiding of de opleiding Kennismaking PC gevolgd hebben. de teksten zullen op een efficiënte manier gemaakt en verbeterd worden. de documenten zullen op een kwaliteitsvolle manier gepresenteerd worden. efficiënter met Word 2010 te werken de opmaakmogelijkheden binnen Word te gebruiken teksten te typen en te verbeteren woorden op te maken (vet, cursief, hoofdletters, kleur, ) alinea s te maken en te laten inspringen of uit te lijnen pagina-einden aan te brengen, pagina s te nummeren, marges te wijzigen en eenvoudige kopteksten te maken tekst te voorzien van randen en arceringen tekstgedeelten te knippen, te kopiëren en te plakken, tekstopmaak te kopiëren en te plakken opsommingen en genummerde lijsten te maken eenvoudige tabellen te maken, kolommen in te voegen, randen en arceringen toe te passen binnen de tabel Methodologie Het blended learning traject omvat: 1) Individuele zelfstudie U krijgt gedurende 3 maanden toegang tot de gekozen opleiding. Voor de zelfstudieregeling gaat het OFO ervan uit dat de deelnemer een dienstvrijstelling krijgt van zijn directe chef en zijn opleidingsverantwoordelijke. De gemiddelde tijdsduur voor zelfstudie bedraagt 8 uur. (vervolg op volgende pagina)

19 pc-vaardigheden Informaticaopleidingen voor gebruikers Migratie Word 2010 in blended learning Code STICTWMI1XNW Tel ) Individuele e-coaching U krijgt ondersteuning van een gespecialiseerde trainer (e-coach). U kan via met hem contact opnemen voor inhoudelijke vragen. Technische vereisten Toegang hebben tot het vereiste softwarepakket, installatie van plug-ins noodzakelijk voor de werking van de online opleiding. Duur Individuele zelfstudie en coaching - 3 maanden Data Elke maand zal er een oriëntatiesessie op afstand worden georganiseerd. Deze opleiding bevat een online zelfstudie module (e-learning). Maak je graag op voorhand afspraken met je leidinggevende over deze zelfstudie? Dan kan je daarvoor onze zelfstudieovereenkomst gebruiken. (vervolg)

20 pc-vaardigheden Informaticaopleidingen voor gebruikers Lange documenten in Word 2010 Code STICTWLD1XNT Tel Alle federale ambtenaren die vaak met lange documenten in Word 2010 moeten werken. De basisfuncties van Word beheersen en de kwalifi catie bereikt hebben via het online zelfevaluatiesysteem van deze opleiding of de opleiding Word Basis 2010 gevolgd hebben. Lange documenten zullen op een efficiënte en kwaliteitsvolle manier gemaakt, opgemaakt en verbeterd worden. lange documenten op te maken en inhoudstabellen te genereren. alinea s te voorzien van opmaakprofielen aan de hand van de aangeduide koppen een inhoudsopgave te laten genereren verschillende soorten paginaopmaak te gebruiken binnen één document en te werken met secties kop- en voetteksten aan te maken en te verbeteren voet- en eindnoten te gebruiken Methodologie Om uw leerproces te ondersteunen, stellen we u volgende methode voor praktische oefeningen Duur Een halve dag Data Meerdere opleidingssesies worden georganiseerd tussen september 2013 en augustus 2014.

21 pc-vaardigheden Informaticaopleidingen voor gebruikers Afdruk samenvoegen in Word 2010 Code STICTWPB1XNT Tel Alle federale ambtenaren die vaak met Afdruk samenvoegen in Word 2010 moeten werken. De basisfuncties van Word beheersen en de kwalificatie bereikt hebben via het online zelfevaluatiesysteem van deze opleiding of de opleiding Word Basis 2010 gevolgd hebben. Het maken en afdrukken van grote aantallen brieven (etiketten) zal herleid worden tot het samenvoegen van één brief (etiket) met een gegevenslijst. een standaardbrief(etiket) samen te voegen met een lijst (van gegevens) om veel brieven en etiketten af te drukken. een standaardbrief op de juiste manier te maken en samen te voegen met een gegevenslijst de brieven automatisch te laten sorteren de brieven te laten afdrukken voor een selectie uit de gegevenslijst een standaardetiket te maken en dit etiket samen te voegen met een gegevenslijst Methodologie Om uw leerproces te ondersteunen, stellen we u volgende methode voor praktische oefeningen Duur Een halve dag Data Meerdere opleidingssessies worden georganiseerd tussen september 2013 en augustus 2014.

22 pc-vaardigheden Informaticaopleidingen voor gebruikers Excel basis 2010 in klas Code STICTEB10XNT Tel Alle federale ambtenaren die in het kader van hun functie met Excel 2010 moeten werken. In staat zijn om te werken met het toetsenbord, de muis, scroll-menu s, werkbalken, vensters, bestanden en mappen en de kwalificatie bereikt hebben via het online zelfevaluatiesysteem van deze opleiding of de opleiding Kennismaking PC gevolgd hebben. rekenbladen zullen op een aantrekkelijke en overzichtelijke manier gemaakt worden. berekeningen zullen op een georganiseerde en snellere manier uitgevoerd worden. gegevenslijsten zullen gemakkelijk gesorteerd of geconsulteerd kunnen worden. met Excel-rekenbladen te werken de lay-out van rekenbladen aantrekkelijker te maken berekeningen snel te laten uitvoeren gegevens en reeksen in te brengen en te verbeteren gegevens te knippen, te kopiëren en te plakken cellen, kolommen en rijen op te maken pagina-instellingen (kop- en voetteksten, marges, pagina-einde) toe te passen formules in te brengen formules te kopiëren (absoluut en relatief) met eenvoudige functies te werken een afdrukvoorbeeld te bekijken en een rekenblad af te drukken met meerdere werkbladen te werken eenvoudige grafieken te maken gegevenslijsten te sorteren en te raadplegen Methodologie Om uw leerproces te ondersteunen, stellen we u volgende methode voor praktische oefeningen Duur 5 halve dagen, waarvan 4 halve dagen in de klas en ongeveer 1 halve dag om oefeningen op zelfstandige basis te maken. (vervolg op volgende pagina)

23 pc-vaardigheden Code STICTEB10XNT Tel Informaticaopleidingen voor gebruikers Excel basis 2010 in klas Data Meerdere opleidingssessies worden georganiseerd tussen september 2013 en augustus (vervolg)

24 pc-vaardigheden Informaticaopleidingen voor gebruikers Excel basis 2010 in blended learning Code STICTEB1EXNW Tel Alle federale ambtenaren die in het kader van hun functie met Excel 2010 moeten werken en die Excel 2010 op hun PC geïnstalleerd hebben. In staat zijn om te werken met het toetsenbord, de muis, scroll-menu s, werkbalken, vensters, bestanden en mappen en de kwalifi catie bereikt hebben via het online zelfevaluatiesysteem van deze opleiding of de opleiding Kennismaking PC gevolgd hebben. rekenbladen zullen op een aantrekkelijke en overzichtelijke manier gemaakt worden. berekeningen zullen op een georganiseerde en snellere manier uitgevoerd worden. gegevenslijsten zullen gemakkelijk gesorteerd of geconsulteerd kunnen worden. met Excel-rekenbladen te werken de lay-out van rekenbladen aantrekkelijker te maken berekeningen snel te laten uitvoeren gegevens en reeksen in te brengen en te verbeteren gegevens te knippen, te kopiëren en te plakken cellen, kolommen en rijen op te maken pagina-instellingen (kop- en voetteksten, marges, pagina-einde) toe te passen formules in te brengen formules te kopiëren (absoluut en relatief) met eenvoudige functies te werken een afdrukvoorbeeld te bekijken en een rekenblad af te drukken met meerdere werkbladen te werken eenvoudige grafi eken te maken gegevenslijsten te sorteren en te raadplegen Methodologie Het blended learning traject omvat 1) Individuele zelfstudie U krijgt gedurende 3 maanden toegang tot de gekozen opleiding. Voor de zelfstudieregeling gaat het OFO ervan uit dat de deelnemer een dienstvrijstelling krijgt van zijn directe chef en zijn opleidingsverantwoordelijke. De gemiddelde tijdsduur voor zelfstudie bedraagt 8 uur. (vervolg op volgende pagina)

25 pc-vaardigheden Informaticaopleidingen voor gebruikers Excel basis 2010 in blended learning Code STICTEB1EXNW Tel ) Individuele e-coaching U krijgt ondersteuning van een gespecialiseerde trainer (e-coach). U kan via met hem contact opnemen voor inhoudelijke vragen. Technische vereisten Toegang hebben tot het vereiste softwarepakket, installatie van plug-ins noodzakelijk voor de werking van de online opleiding. Duur Individuele zelfstudie en coaching - 3 maanden Data Elke maand zal er een oriëntatiesessie op afstand worden georganiseerd. Deze opleiding bevat een online zelfstudie module (e-learning). Maak je graag op voorhand afspraken met je leidinggevende over deze zelfstudie? Dan kan je daarvoor onze zelfstudieovereenkomst gebruiken. (vervolg)

26 pc-vaardigheden Informaticaopleidingen voor gebruikers Excel Basis 2007 in blended learning Code STICTEB7EXNW Tel Alle federale ambtenaren die in het kader van hun functie met Excel 2007 moeten werken en die Excel 2007 op hun PC geïnstalleerd hebben. In staat zijn om te werken met het toetsenbord, de muis, scroll-menu s, werkbalken, vensters, bestanden en mappen en de kwalificatie bereikt hebben via het online zelfevaluatiesysteem van deze opleiding of de opleiding Kennismaking PC gevolgd hebben. rekenbladen zullen op een aantrekkelijke en overzichtelijke manier gemaakt worden. berekeningen zullen op een georganiseerde en snellere manier uitgevoerd worden. gegevenslijsten zullen gemakkelijk gesorteerd of geconsulteerd kunnen worden. met Excel-rekenbladen te werken de lay-out van rekenbladen aantrekkelijker te maken berekeningen snel te laten uitvoeren gegevens en reeksen in te brengen en te verbeteren gegevens te knippen, te kopiëren en te plakken cellen, kolommen en rijen op te maken pagina-instellingen (kop- en voetteksten, marges, pagina-einde) toe te passen formules in te brengen formules te kopiëren (absoluut en relatief) met eenvoudige functies te werken een afdrukvoorbeeld te bekijken en een rekenblad af te drukken met meerdere werkbladen te werken eenvoudige grafieken te maken gegevenslijsten te sorteren en te raadplegen Methodologie Het blended learning traject omvat: 1) Individuele zelfstudie U krijgt gedurende 3 maanden toegang tot de gekozen opleiding. Voor de zelfstudieregeling gaat het OFO ervan uit dat de deelnemer een dienstvrijstelling krijgt van zijn directe chef en zijn opleidingsverantwoordelijke. De gemiddelde tijdsduur voor zelfstudie bedraagt 8 uur. (vervolg op volgende pagina)

Inventarisatie Microsoft Office

Inventarisatie Microsoft Office Om te bepalen welke modules voor u wenselijk zijn verzoeken wij u onderstaande vragenlijst zo volledig mogelijk in te vullen. Voornaam + achternaam: E-mail: Telefoon (Optioneel): Werkgever: Wat is de aard

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 - Word 15

Inhoudsopgave. Deel 1 - Word 15 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 Uw voorkennis... 11 De volgorde van lezen... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Website... 13 Toets

Nadere informatie

Opleidingscatalogus: Automatisering

Opleidingscatalogus: Automatisering Opleidingscatalogus: Automatisering t WEB Opleidingen, Adviezen & Hoofdvestiging: Zeppelinstraat 7 7903 BR Hoogeveen Tel: 0528-280888 Fax: 0528-280889 Website: www.tweb.nl E-mail: info@tweb.nl Opleidingen

Nadere informatie

Kalenderaanbod Light-versie 2015

Kalenderaanbod Light-versie 2015 Kalenderaanbod Light-versie 2015 1. BUREAUTICA Word Intro 2007/2010 De deelnemers leren van bij het begin op een correcte manier te werken met tekstverwerking, zodat ze kwaliteitsvolle documenten kunnen

Nadere informatie

3. Afbeeldingen en vormen 77 3.1 Afbeeldingen invoegen... 78

3. Afbeeldingen en vormen 77 3.1 Afbeeldingen invoegen... 78 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 Uw voorkennis... 11 De volgorde van lezen... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Website... 13 Toets

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Word 2010

Inhoudsopgave. Deel 1 Word 2010 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 Verschillende versies... 11 Uw voorkennis... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 De volgorde van lezen...

Nadere informatie

INHOUD 1 INLEIDING... 2 2 WORD... 3 2.1 WORD BASISVAARDIGHEDEN... 3 2.2 WERKEN MET GROTE DOCUMENTEN... 3 2.3 VERZENDLIJSTEN... 3

INHOUD 1 INLEIDING... 2 2 WORD... 3 2.1 WORD BASISVAARDIGHEDEN... 3 2.2 WERKEN MET GROTE DOCUMENTEN... 3 2.3 VERZENDLIJSTEN... 3 Office Modules MS OFFICE MODULES Haarweg 20 3953 BH Maarsbergen Tel: 0343-444919 E-mail: info@bakkercomputeropleidingen.nl Website: www.bakkercomputeropleidingen.nl INHOUD 1 INLEIDING... 2 2 WORD... 3

Nadere informatie

MS Office 2010 cursussen

MS Office 2010 cursussen MS Office 2010 cursussen Inleiding Versie 18/11/2011 Dit document is bedoeld om inzicht te geven in de onderwerpen van MS Office cursussen die door CME Consultancy verzorgd kunnen worden. Tenzij anders

Nadere informatie

Trainingsomschrijving Excel 97 / 2000 / 2003 NL

Trainingsomschrijving Excel 97 / 2000 / 2003 NL Module 1 Basisvaardigheden Module 2 Spreadsheets opzetten Module 3 Layout en afdrukken Module 4 Grafieken Module 5 Functies Module 6 Geautomatiseerde oplossingsmethoden Module 7 Werken met databases Module

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Word 2010

Inhoudsopgave. Deel 1 Word 2010 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 Verschillende versies... 11 Uw voorkennis... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 De volgorde van lezen...

Nadere informatie

Onze Microsoft gecertificeerde unieke Excel e-learning cursussen zijn incl.:

Onze Microsoft gecertificeerde unieke Excel e-learning cursussen zijn incl.: Cursus Inhoud 15 Modules - 15 Vragen Onze Microsoft gecertificeerde unieke Excel e-learning cursussen zijn incl.: * Praktijkopdrachten met real-time feedback bij gemaakte fouten * Rijke interactieve multimedia

Nadere informatie

Verschillende zelftest Zelf test: Waar liggen jouw grenzen? Zelf test: Hoe ga jij om met agressie? Zelf test: Welke vrijwilligersklus past bij jou?

Verschillende zelftest Zelf test: Waar liggen jouw grenzen? Zelf test: Hoe ga jij om met agressie? Zelf test: Welke vrijwilligersklus past bij jou? Verschillende zelftest Zelf test: Waar liggen jouw grenzen? Zelf test: Hoe ga jij om met agressie? Zelf test: Welke vrijwilligersklus past bij jou? Microsoft office 2003 Office 2003 Word: Office 2003 Excel:

Nadere informatie

INHOUD 1 INLEIDING WORD... 3

INHOUD 1 INLEIDING WORD... 3 Office Modules MS OFFICE MODULES Haarweg 20 3953 BH Maarsbergen Tel: 0343-444919 E-mail: info@bakkercomputeropleidingen.nl Website: www.bakkercomputeropleidingen.nl INHOUD 1 INLEIDING... 2 2 WORD... 3

Nadere informatie

Excel 2010 in 17 stappen

Excel 2010 in 17 stappen Omschrijving Volledige progressieve training Excel 2010 in 17 stappen (17 modules, 153 rubrieken) Duur 12:45 Inhoud 1. Ontdek Excel, vul een tabel in De basisfuncties van Excel: voer uw eerste handelingen

Nadere informatie

INHOUD 1 INLEIDING WORD... 3

INHOUD 1 INLEIDING WORD... 3 Office Modules MS OFFICE MODULES Haarweg 20 3953 BH Maarsbergen aug-2017 Tel: 0343-444919 E-mail: info@bakkercomputeropleidingen.nl Website: www.bakkercomputeropleidingen.nl INHOUD 1 INLEIDING... 2 2 WORD...

Nadere informatie

1. OpenOffice.org downloaden en installeren 13 1.1 Downloaden en installeren... 14 1.2 Achtergrondinformatie... 20 1.3 Tips... 21

1. OpenOffice.org downloaden en installeren 13 1.1 Downloaden en installeren... 14 1.2 Achtergrondinformatie... 20 1.3 Tips... 21 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 Website... 11 Toets uw

Nadere informatie

1. KORTE BIJSCHOLINGEN

1. KORTE BIJSCHOLINGEN 1. KORTE BIJSCHOLINGEN 1.1 TRANSVERSAAL AANBOD FE-BI 1.1.1 Bureautica Gezien het succes van de vorige edities, behoort het thema bureautica met 9 subthema s - opnieuw tot het transversaal kalenderaanbod

Nadere informatie

Jaarplan Softwarepakketten

Jaarplan Softwarepakketten Schooljaar 2012-2013 Leerkracht(en): Jan Sleebus Vak: Softwarepakketten Klassen: 5NI Schooljaar: 2012-2013 Algemene gegevens Leerjaar en studierichting: Vak: Leerplannummer: Handboek: Varia: Network &

Nadere informatie

Microsoft Office 2003

Microsoft Office 2003 Computer Basis boek Microsoft Office 2003 Word, Excel en PowerPoint Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 15 Deel 1 Werken in Office 2003 17 Deel 2 Word 2003 43 Deel 3 Excel 2003 117 Deel 4 PowerPoint

Nadere informatie

Factsheet Office Trainingen

Factsheet Office Trainingen Factsheet Office Trainingen Vanuit het werkveld is veel vraag naar klassikale Office trainingen. Vaak gaat het om enkele medewerkers van één locatie. Om klassikale Office trainingen toch mogelijk te maken

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Word 13

Inhoudsopgave. Deel 1 Word 13 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 De volgorde van lezen... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Website... 11 Toets uw

Nadere informatie

2012-2013. MS Office. Excel vervolmaking 2. Excel vervolmaking 1. Excel: basis. Word: vervolmaking. Word: basis. PowerPoint: basis

2012-2013. MS Office. Excel vervolmaking 2. Excel vervolmaking 1. Excel: basis. Word: vervolmaking. Word: basis. PowerPoint: basis MS Office 2012-2013 Excel: basis Excel vervolmaking 1 Excel vervolmaking 2 Word: basis Word: vervolmaking PowerPoint: basis PowerPoint: vervolmaking Office à la carte Excel: basis Excel is méér dan een

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 De website bij het boek 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 De website bij het boek 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De website bij het boek... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 Uw voorkennis... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Computeropleidingen mét een persoonlijke aanpak COMPUTEROPLEIDINGEN VOOR SENIOREN BEGINNERS GEVORDERDEN

Computeropleidingen mét een persoonlijke aanpak COMPUTEROPLEIDINGEN VOOR SENIOREN BEGINNERS GEVORDERDEN Computeropleidingen mét een persoonlijke aanpak COMPUTEROPLEIDINGEN VOOR SENIOREN BEGINNERS GEVORDERDEN Affligem Computeropleidingen 2011 2012 http://www.tvds.be Hoe inschrijven? Inschrijven kan ten laatste

Nadere informatie

Uitleg met tekst Onderwerpen lezen kennen

Uitleg met tekst Onderwerpen lezen kennen Uitleg met tekst Onderwerpen lezen kennen Les 1 Kennismaken met Ecel 2013 (1) - Wat is Ecel? - Het Startscherm - Het Startscherm uitschakelen - De gebruikersinterface - Backstage weergave (1) Les 2 Kennismaken

Nadere informatie

Welkom bij VU Westland

Welkom bij VU Westland Welkom bij VU Westland VU = volksuniversiteit Een instantie die 100 jaar geleden werd opgericht. Er zijn tientallen vestigingen in Nederland. 1 Inhoudsopgave Microsoft Office Social Media Internet & bestandsbeheer

Nadere informatie

De werking van de computer begrijpen en leren werken met de verschillende functies van Windows.

De werking van de computer begrijpen en leren werken met de verschillende functies van Windows. Kalenderaanbod 2015 1. BUREAUTICA Windows 2007 Basis PC-vaardigheden De werking van de computer begrijpen en leren werken met de verschillende functies van Windows. De pc starten en afsluiten Kennismaking

Nadere informatie

Europees Computer Rijbewijs. module 4. Excel Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2004 ISBN:

Europees Computer Rijbewijs. module 4. Excel Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2004 ISBN: Europees Computer Rijbewijs module 4 Excel 2003 2004 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2004 ISBN: 90 460 0102 4 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

INHOUD. Ten geleide 13. 1 Inleiding 15

INHOUD. Ten geleide 13. 1 Inleiding 15 INHOUD Ten geleide 13 1 Inleiding 15 1.1 Inleiding 15 1.2 Webbased 15 1.3 Alle voordelen op een rij 15 1.4 En nu? 16 1.5 Een Google Apps-account aanmaken 16 1.6 Inloggen 19 1.7 Test jezelf 21 2 Chrome-browser

Nadere informatie

PowerPoint 2010 in 12 stappen

PowerPoint 2010 in 12 stappen Omschrijving Volledige progressieve training PowerPoint 2010 in 12 stappen (12 modules, 123 rubrieken) Duur 14:21 Inhoud 1. Leer PowerPoint kennen en maak uw eerste dia's Ontdek PowerPoint en voer uw eerste

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 De website bij het boek 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 De website bij het boek 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De website bij het boek... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 Uw voorkennis... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

2.12 Een document opslaan als... 48 2.13 Oefeningen... 50 2.14 Achtergrondinformatie... 51 2.15 Tips... 54

2.12 Een document opslaan als... 48 2.13 Oefeningen... 50 2.14 Achtergrondinformatie... 51 2.15 Tips... 54 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 De website bij het boek... 11 Uw voorkennis... 11 Bonushoofdstukken... 12 Hoe werkt u met dit boek?...

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Ms Word 2007

INHOUDSOPGAVE Ms Word 2007 INHOUDSOPGAVE Ms Word 2007 Inleiding... 11 Overzicht van de functietoetsen... 12 DEEL 1 Eenvoudige tekstverwerking... 13 1 Ms Word starten... 13 2 De schermonderdelen... 14 3 Opdrachten geven... 16 3.1

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Ms Word 2010

INHOUDSOPGAVE Ms Word 2010 Inhoudsopgave Ms Word 2010-1 INHOUDSOPGAVE Ms Word 2010 Inleiding... 11 Overzicht van de functietoetsen... 12 DEEL 1 Eenvoudige tekstverwerking... 13 1 Ms Word starten... 13 2 De schermonderdelen... 14

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Module 2 Documenten standaardiseren

Inhoudsopgave. Module 2 Documenten standaardiseren Module 2 Documenten standaardiseren Hoofdstuk 1 Stijlen... 2-3 Stijl maken... 2-3 Stijl baseren op bestaande opmaak... 2-4 Nieuwe stijl... 2-5 Stijlen wijzigen... 2-8 Stijl baseren op een andere stijl...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 De website bij het boek 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 De website bij het boek 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De website bij het boek... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 Uw voorkennis... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 De website bij het boek 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 De website bij het boek 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De website bij het boek... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 Uw voorkennis... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Europees Computer Rijbewijs. Module 3. Word 2010. 2010 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: november 2010 ISBN: 978 90 460 0609 2

Europees Computer Rijbewijs. Module 3. Word 2010. 2010 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: november 2010 ISBN: 978 90 460 0609 2 Europees Computer Rijbewijs Module 3 Word 2010 2010 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: november 2010 ISBN: 978 90 460 0609 2 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Starten met Word 13 1.1 Word starten 14 1.2 Het lint 15 1.3 Het lint aanpassen 16 1.4 Werkbalk Snelle toegang aanpassen 18 1.5 De liniaal 20 1.6 Miniwerkbalk 20 1.7 Livevoorbeeld

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Ms Word 2013

INHOUDSOPGAVE Ms Word 2013 Inhoudsopgave Ms Word 2013-1 INHOUDSOPGAVE Ms Word 2013 Inleiding... 11 Overzicht van de functietoetsen... 12 DEEL 1 Eenvoudige tekstverwerking... 13 1 Ms Word starten... 13 2 De schermonderdelen... 14

Nadere informatie

INHOUD. Ten geleide Starten met Excel 13

INHOUD. Ten geleide Starten met Excel 13 INHOUD Ten geleide 11 1 Starten met Excel 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Microsoft Excel starten 13 1.3 Het toepassingsvenster van Excel 14 1.3.1 De titelbalk 14 1.3.1.1 De werkbalk Snelle toegang 15 1.3.1.2

Nadere informatie

Inhoud Expertcursus. Word 2010 NL-NL

Inhoud Expertcursus. Word 2010 NL-NL Inhoud Expertcursus Word 2010 NL-NL Hoofdstuk 1 Inhoudsopgave en lijsten... 6-45 Inhoudsopgave genereren... 6-45 Inhoudsopgave bijwerken... 6-48 Inhoudsopgave opmaken... 6-49 Lijst van figuren en autorisaties...

Nadere informatie

(591N) PowerPoint 2010 Modulair

(591N) PowerPoint 2010 Modulair (591N) PowerPoint 2010 Modulair Naast het standaard aanbod, biedt Cevora ook modulaire incompany-opleidingen van halve dagen aan. Binnen een incompany-opleiding zijn de inhouden van de verschillende standaardopleidingen

Nadere informatie

Uitgeverij cd/id multimedia

Uitgeverij cd/id multimedia Computer Basis boek Office 2010 Word, Excel & PowerPoint Korte inhoud Inhoudsopgave 5 Voorwoord 13 Deel 1 Werken in Office 2010 15 Deel 2 Aan de slag met Word 2010 47 Deel 3 Aan de slag met Excel 2010

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 De website bij het boek 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 De website bij het boek 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De website bij het boek... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 Uw voorkennis... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 De website bij het boek 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 15 De website bij het boek 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De website bij het boek... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 Uw voorkennis... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Europees Computer Rijbewijs. Module 3. Word 2007. 2008 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2008 ISBN: 978 90 460 0491 3

Europees Computer Rijbewijs. Module 3. Word 2007. 2008 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2008 ISBN: 978 90 460 0491 3 Europees Computer Rijbewijs Module 3 Word 2007 2008 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2008 ISBN: 978 90 460 0491 3 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Deel 1 Werken in Office 2007 15. Deel 2 Aan de slag met Word 2007 45. Deel 3 Aan de slag met Excel 2007 131

Deel 1 Werken in Office 2007 15. Deel 2 Aan de slag met Word 2007 45. Deel 3 Aan de slag met Excel 2007 131 Computer Basis boek Office 2007 Word, Excel & PowerPoint Korte inhoud Inhoudsopgave 5 Voorwoord 13 Deel 1 Werken in Office 2007 15 Deel 2 Aan de slag met Word 2007 45 Deel 3 Aan de slag met Excel 2007

Nadere informatie

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Cursusboek MOS Word 2016 en 2013 Basis

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Cursusboek MOS Word 2016 en 2013 Basis Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Blijf op de hoogte... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heb je nodig?... 10 Voorkennis... 11 Hoe werk je met dit boek?... 11 De schermafbeeldingen... 12 De website en aanvullende

Nadere informatie

SG ANKER CONCRETE INVULLING LEERLIJNEN ICT

SG ANKER CONCRETE INVULLING LEERLIJNEN ICT SG ANKER CONCRETE INVULLING LEERLIJNEN ICT Computervaardigheden Gebruik muis K1 K2 K3 L1 L2 L3 L4 L5 L6 bewegen met de muis slepen met de muis (L-muisknop ingedrukt houden) enkel klikken met L-muisknop

Nadere informatie

Eindtermen. Opleiding Grensbewaking (OGB)

Eindtermen. Opleiding Grensbewaking (OGB) Eindtermen Opleiding Grensbewaking (OGB) Deelkwalificatie 5 Digitale middelen Onderwijseenheden Deelkwalificatie 5 28. ICT - Windows...02 ICT - Word ICT - Excel ICT - Power Point 03 04 05 29. ACTPOL 08

Nadere informatie

2.14 Achtergrondinformatie... 51 2.15 Tips... 54

2.14 Achtergrondinformatie... 51 2.15 Tips... 54 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 De website bij het boek... 11 Uw voorkennis... 11 Bonushoofdstukken... 12 Hoe werkt u met dit boek?...

Nadere informatie

Cursus Excel 2010 Expert

Cursus Excel 2010 Expert Cursus Excel 2010 Expert Lesvormen: Individueel, In-company maatwerk, Open inschrijving (klassikale cursus), Kosten: 700,- excl. BTW per deelnemer Duur: 2 dagen, Taal: Nederlands, Engels, Planning: Bekijk

Nadere informatie

MS Excel. Module 0. MS Excel, versie 2000 (NL) Nummer: 252 (26082002) The Courseware Company

MS Excel. Module 0. MS Excel, versie 2000 (NL) Nummer: 252 (26082002) The Courseware Company MS Excel Module 0 MS Excel, versie 2000 (NL) Nummer: 252 (26082002) The Courseware Company Niets van deze uitgave mag verveelvoudigd worden en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Hoofdstuk 16: Grafieken en diagrammen: hoe

Hoofdstuk 16: Grafieken en diagrammen: hoe Hoofdstuk 16: Grafieken en diagrammen: hoe 16.0 Inleiding Wanneer je de betekenis van een serie nummers in een presentatie wilt weergeven, zal je ondervinden dat een diagram de meest effectieve manier

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. Starten met Excel 11 1.1 Excel starten 12 1.2 Het lint 13 1.3 Het lint aanpassen 14 1.4 Werkbalk Snelle toegang aanpassen 16 1.5 Miniwerkbalk 18 1.6 Livevoorbeeld bekijken

Nadere informatie

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Excel Beginners 2013. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: mei 2013

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Excel Beginners 2013. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: mei 2013 Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Excel Beginners 2013 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: mei 2013 ISBN: 978-90-817910-8-3 Dit boek is gedrukt op een papiersoort

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE: EXCEL 2010 / 2013 ADVANCED

INHOUDSOPGAVE: EXCEL 2010 / 2013 ADVANCED INHOUDSOPGAVE: EXCEL 2010 / 2013 ADVANCED 1 Sjablonen 11 1.1 Een sjabloon maken 11 1.2 Een sjabloon gebruiken om een nieuwe werkmap te maken 12 1.3 Een geïnstalleerde sjabloon gebruiken 12 1.4 Een sjabloon

Nadere informatie

INHOUD POWERPOINT 2007

INHOUD POWERPOINT 2007 INHOUD POWERPOINT 2007 1 Introductie...1 1.1 Programma starten...1 1.1.1 Manier 1...1 1.1.2 Manier 2...1 1.2 Schermopbouw...1 1.3 Het lint...2 1.3.1 Het tabblad Start...2 1.3.2 Het tabblad Invoegen...2

Nadere informatie

INHOUD. Ten geleide 13. 1 Het venster van PowerPoint 15

INHOUD. Ten geleide 13. 1 Het venster van PowerPoint 15 INHOUD Ten geleide 13 1 Het venster van PowerPoint 15 1.1 Inleiding 15 1.2 Het venster 15 1.2.1 De Officeknop/menutab Bestand 15 1.2.2 Werkbalk Snelle toegang 18 1.2.3 De titelbalk 19 1.2.4 Het lint 20

Nadere informatie

Word 2013 Snelstartgids

Word 2013 Snelstartgids Microsoft Word 2013 ziet er anders uit dan de vorige versies. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Pagina 1 van 6 Wanneer u Word 2013 voor het eerst

Nadere informatie

Microsoft Excel Trainingsprogramma s

Microsoft Excel Trainingsprogramma s Microsoft Excel Trainingsprogramma s Microsoft Excel basis Microsoft Excel gevorderd 1 Microsoft Excel gevorderd 2 Microsoft Excel expert Microsoft Excel voor Human Resources 3 4 5 6 7 Microsoft Excel

Nadere informatie

Een korte handleiding door Frederic Rayen

Een korte handleiding door Frederic Rayen Een korte handleiding door Frederic Rayen Van installeren tot het gebruik P a g i n a 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe AbiWord version 2.8.6 installeren?... 4 Schermonderdelen... 5 Uitleg bij elke werkbalk...

Nadere informatie

MS Publisher. Module 0. tccbk00228. MS Publisher, versie 2000 (NL) Nummer: 228 (11062002) The Courseware Company

MS Publisher. Module 0. tccbk00228. MS Publisher, versie 2000 (NL) Nummer: 228 (11062002) The Courseware Company MS Publisher Module 0 tccbk00228 MS Publisher, versie 2000 (NL) Nummer: 228 (11062002) The Courseware Company Niets van deze uitgave mag verveelvoudigd worden en/of openbaar worden gemaakt door middel

Nadere informatie

INHOUD. Ten geleide 13. 1 Excel 2007-2010 Basis 15

INHOUD. Ten geleide 13. 1 Excel 2007-2010 Basis 15 INHOUD Ten geleide 13 1 Excel 2007-2010 Basis 15 1.1 Inleiding 15 1.2 Excel 2007-2010 samengevat 15 1.2.1 Configuratie instellen en de werkomgeving aanpassen 15 1.2.1.1 Een knop toevoegen aan de werkbalk

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen bij Basisboek Office 2010

Herhalingsoefeningen bij Basisboek Office 2010 Herhalingsoefeningen bij Basisboek Office 2010 2 Basisboek Office 2010 Herhalingsoefeningen Hoofdstuk 1 Oefening 1: Teksten maken Open Word 2010. 4 Typ de volgende tekst: Borsjt Als u in Oost-Europa op

Nadere informatie

De week van Excel. 24 tot en met 27 augustus 2015

De week van Excel. 24 tot en met 27 augustus 2015 De week van Excel 24 tot en met 27 augustus 2015 DE WEEK VAN EXCEL Haarweg 20 3953 BH Maarsbergen Tel: 0343-444919 E-mail: info@bakkercomputeropleidingen.nl Website: www.bakkercomputeropleidingen.nl INHOUD

Nadere informatie

Overstappen naar office 2010

Overstappen naar office 2010 Overstappen naar office 2010 Als je tot nu toe gewend was te werken met Office 2003 of lager (het oude vertrouwde Word, Excel, Outlook, enz.) en je krijgt opeens Office 2007 of 2010 voor je neus is het

Nadere informatie

Microsoft Excel Trainingsprogramma s

Microsoft Excel Trainingsprogramma s Microsoft Excel Trainingsprogramma s Microsoft Excel basis Microsoft Excel gevorderd 1 Microsoft Excel gevorderd 2 Microsoft Excel expert Microsoft Excel voor Human Resources Microsoft Excel voor Managers

Nadere informatie

Beknopte handleiding. Uw bestanden beheren Klik op Bestand om uw Word-bestanden te openen, op te slaan, af te drukken en te beheren.

Beknopte handleiding. Uw bestanden beheren Klik op Bestand om uw Word-bestanden te openen, op te slaan, af te drukken en te beheren. Beknopte handleiding Microsoft Word 2013 ziet er anders uit dan de vorige versies. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Werkbalk Snelle toegang

Nadere informatie

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS MULTIMEDIATECHNIEKEN. Derde graad TSO Eerste en tweede leerjaar

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS MULTIMEDIATECHNIEKEN. Derde graad TSO Eerste en tweede leerjaar VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS MULTIMEDIATECHNIEKEN Derde graad TSO Eerste en tweede leerjaar Licap - Brussel september 1998 MULTIMEDIATECHNIEKEN Derde

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave - 3

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave - 3 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Stations, mappen en bestanden 9 1.1 Naar de verkenner 9 1.1.1 Beeld 9 1.1.2 Het actieve station 10 1.2 Structuur van een station 11 1.2.1 Mappen en bestanden 11 1.2.2 Bestanden

Nadere informatie

HOOFDSTUK 17 LINT START II 347 17.1. Inleiding 347 17.2. Groep tekenen 347 17.3. Groep bewerken 353 17.4. Samenvatting 353 17.5.

HOOFDSTUK 17 LINT START II 347 17.1. Inleiding 347 17.2. Groep tekenen 347 17.3. Groep bewerken 353 17.4. Samenvatting 353 17.5. HOOFDSTUK 1 BESTANDSBEHEER 15 1.1. Inleiding 15 1.2. Bestandextensies 15 1.3. Stations & mappen 16 1.4. Bestanden 18 1.5. Bibliotheken 19 1.6. Zoeken naar bestanden 22 1.7. Taakbeheer 23 1.8. Samenvatting

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Module 2 Geavanceerde formulieren

Inhoudsopgave. Module 2 Geavanceerde formulieren Inhoudsopgave Module 2 Geavanceerde formulieren Hoofdstuk 1 Hoofd en subformulieren... 2-3 1.1 Hoofd-Subformulieren maken... 2-3 1.2 Navigatieformulier maken... 2-7 1.3 Subformulier aanpassen... 2-11 1.5

Nadere informatie

INHOUD EXCEL GEVORDERDEN DEEL 1: ENKELE OEFENINGEN

INHOUD EXCEL GEVORDERDEN DEEL 1: ENKELE OEFENINGEN INHOUD EXCEL GEVORDERDEN DEEL 1: ENKELE OEFENINGEN 1 AUTOMATISCH BEREKENEN IN DE STATUSBALK 2 FUNCTIES 3 RELATIEVE ADRESSERING 4 ABSOLUTE ADRESSERING 5 GEMENGDE ADRESSERING 6 KOLOMMEN GROEPEREN 7 OPTIES

Nadere informatie

INHOUDSTABEL PRESENTATIES OP MAC. geen specifieke voorkennis

INHOUDSTABEL PRESENTATIES OP MAC. geen specifieke voorkennis INHOUDSTABEL PRESENTATIES OP MAC TOELATINGSVOORWAARDEN Vereist: Aanbevolen: geen specifieke voorkennis kunnen werken met Mac OS Een presentatie beginnen Thema kiezen Formaat kiezen Het keynote-venster

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Blijf op de hoogte 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heb je nodig? 10 Voorkennis 11 Hoe werk je met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Blijf op de hoogte 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heb je nodig? 10 Voorkennis 11 Hoe werk je met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Blijf op de hoogte... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heb je nodig?... 10 Voorkennis... 11 Hoe werk je met dit boek?... 11 De schermafbeeldingen... 12 De website en aanvullende

Nadere informatie

Ergonomisch Advies: Sneltoetsen

Ergonomisch Advies: Sneltoetsen Ergonomisch Advies: Sneltoetsen Departement Bestuurszaken Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming (GDPB) Boudewijnlaan 30 bus 44 1000 Brussel Tel. 02 553 01 22 - Fax 02 553 49 55 gdpb@bz.vlaanderen.be

Nadere informatie

Cursus Excel 2016 Basis

Cursus Excel 2016 Basis Cursus Excel 2016 Basis Lesvormen: In-company maatwerk, Open inschrijving (klassikale cursus), Individueel, Werkplekbegeleiding, Kosten: 299,- excl. BTW per deelnemer Duur: 1 dag, Taal: Nederlands, Engels,

Nadere informatie

Sneltoetsen bij Microsoft

Sneltoetsen bij Microsoft Sneltoetsen bij Microsoft Inhoud: 1. Sneltoets-combinaties bij MS Windows...1 2. Sneltoets-combinaties bij MS Word...1 3. Sneltoets-combinaties bij MS Excel...3 4. Sneltoets-combinaties bij MS Outlook...4

Nadere informatie

Cursus toegepaste informatica 6 TSO

Cursus toegepaste informatica 6 TSO Cursus toegepaste informatica 6 TSO T. Willekens Leerkracht Technisch Atheneum Mol 2010 WOORD VOORAF Deze bundel is samengesteld voor leerlingen van de 3 graad 2 leerjaar (TSO-niveau). Het vak Toegepaste

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 8 Introductie Visual Steps 8 Meer over andere Office 2010 -programma s

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 8 Introductie Visual Steps 8 Meer over andere Office 2010 -programma s Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 8 Introductie Visual Steps... 8 Meer over andere Office 2010-programma s... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Bonushoofdstuk... 9 Toets

Nadere informatie

4.5 Pagina eindevoorbeeld... 22

4.5 Pagina eindevoorbeeld... 22 INHOUD EXCEL 2002 1 Het begin... 1 1.1 Programma starten... 1 1.1.1 Manier 1... 1 1.1.2 Manier 2... 1 1.2 Goede versie... 1 1.3 Standaardinstellingen wijzigen 1... 2 1.3.1 Uitleg... 2 1.4 Standaardinstellingen

Nadere informatie

MS Excel. Module 0. MS Excel, versie 2000 (UK) Nummer: 187 (11062002) The Courseware Company

MS Excel. Module 0. MS Excel, versie 2000 (UK) Nummer: 187 (11062002) The Courseware Company MS Excel Module 0 MS Excel, versie 2000 (UK) Nummer: 187 (11062002) The Courseware Company Niets van deze uitgave mag verveelvoudigd worden en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 3: Dialoogvensters en rechtermuisknop 22 Werken met dialoogvensters 23 Onderdelen van dialoogvensters 24 Het snelmenu 28

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 3: Dialoogvensters en rechtermuisknop 22 Werken met dialoogvensters 23 Onderdelen van dialoogvensters 24 Het snelmenu 28 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Kennismaken met Office 2010 2 Een programma starten 3 Het menu Start 3 Beginscherm en het lint 4 Meer elementen van het programmavenster 6 Een programma sluiten 6 Hoofdstuk 2:

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Ms Excel 2007

INHOUDSOPGAVE Ms Excel 2007 INHOUDSOPGAVE Ms Excel 2007 Inleiding... 11 Overzicht van de functietoetsen... 12 DEEL 1 Basisbewerkingen Ms Excel 2007... 13 1 Ms Excel starten... 13 2 De schermonderdelen... 14 3 Opdrachten geven...

Nadere informatie

MS Word. Module 0. MS Word, versie 2000 (NL) Nummer: 265 (11062002) The Courseware Company

MS Word. Module 0. MS Word, versie 2000 (NL) Nummer: 265 (11062002) The Courseware Company MS Word Module 0 MS Word, versie 2000 (NL) Nummer: 265 (11062002) The Courseware Company Niets van deze uitgave mag verveelvoudigd worden en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Word 2007, deel Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: januari 2008 ISBN:

Word 2007, deel Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: januari 2008 ISBN: Word 2007, deel 1 2008 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: januari 2008 ISBN: 978 90 460 0433 3 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Ms Access 2007

INHOUDSOPGAVE Ms Access 2007 INHOUDSOPGAVE Ms Access 2007 Woord vooraf... 11 Inleiding... 12 1 Een inleiding tot databanken... 12 2 Een databank ontwerpen... 13 3 Wat is Microsoft Access?... 16 DEEL 1 Een relationele databank opstellen...

Nadere informatie

Excel. Module 0. Excel voor Windows, versie 97 (UK) Nummer: 43 (31102002) The Courseware Company

Excel. Module 0. Excel voor Windows, versie 97 (UK) Nummer: 43 (31102002) The Courseware Company Excel Module 0 Excel voor Windows, versie 97 (UK) Nummer: 43 (31102002) The Courseware Company Niets van deze uitgave mag verveelvoudigd worden en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Powerpoint 2013 Snelstartgids

Powerpoint 2013 Snelstartgids Aan de slag Microsoft Powerpoint 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies. Daarom hebben we deze handleiding samengesteld om de leercurve zo kort mogelijk te maken. Pagina 1 van 9 Aan de slag Wanneer

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen bij Basisboek Office 2013 en 2010

Herhalingsoefeningen bij Basisboek Office 2013 en 2010 Herhalingsoefeningen bij Basisboek Office 2013 en 2010 Herhalingsoefeningen bij Basisboek Office 2013 en 2010 2 Herhalingsoefeningen Hoofdstuk 1 Weet u niet meer hoe u een handeling uitvoert? Dan zoekt

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Starten met Word 13 1.1 Word starten 14 1.2 Het lint 15 1.3 Het lint aanpassen 16 1.4 Werkbalk Snelle toegang aanpassen 18 1.5 De liniaal 20 1.6 Miniwerkbalk 20 1.7 Livevoorbeeld

Nadere informatie

Europees Computer Rijbewijs. Module 6

Europees Computer Rijbewijs. Module 6 Europees Computer Rijbewijs Module 6 met PowerPoint 2010 (UK) Presentaties 2011 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2011 ISBN: 978 90 460 0667 2 9 7 8 9 0 4 6 0 0 6 6 7 2 Alle

Nadere informatie

Migreren naar Access 2010

Migreren naar Access 2010 In deze handleiding Het uiterlijk van Microsoft Access 2010 verschilt aanzienlijk van Access 2003. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u niet te veel tijd hoeft te besteden aan het leren werken

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Winkelmanagement modulenaam Logistiek beheer opleidingsonderdeel ICT 2 (Rekenblad) code module C1 Geldig vanaf 01/02/2016 aantal lestijden 36 studiepunten 3 structuurschema / volgtijdelijkheid

Nadere informatie

module 5 2008 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: november 2008

module 5 2008 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: november 2008 Europees Computer Rijbewijs module 5 ACCESS 2007 2008 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: november 2008 ISBN: 978 90 460 0493 7 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Trainingsomschrijving ACCESS 97 / 2000 / 2003NL

Trainingsomschrijving ACCESS 97 / 2000 / 2003NL Module 1 Inleiding Module 2 Ontwerpen van tabellen Module 3 Relationele databases en queries Module 4 Formulieren en rapporten Module 5 Geav. formulieren en rapporten Module 6 Macro s en menu s Module

Nadere informatie

WORD LESSCHEMA DIEPGAANDE OPLEIDING IN HET OFFICE-PAKKET

WORD LESSCHEMA DIEPGAANDE OPLEIDING IN HET OFFICE-PAKKET WORD LESSCHEMA 2271 - DIEPGAANDE OPLEIDING IN HET OFFICE-PAKKET (Basis Excel en Gevorderd Word) Onderdeel Word geldig voor MS Office 2010-13-16 Doelstellingen PLOT Wat betreft het geavanceerd gebruik van

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Meertalig secretariaat modulenaam Rekenprogramma 1 code module C4 Geldig vanaf 01/09/2015 aantal lestijden 60 studiepunten structuurschema / volgtijdelijkheid link: structuurschema

Nadere informatie