Deloitte &Touche. Provincie Limbug Commissie voor Onderzoek Postbus 5700 ó202 MA MAASTRIC}IT. Geachte commissie,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deloitte &Touche. Provincie Limbug Commissie voor Onderzoek Postbus 5700 ó202 MA MAASTRIC}IT. Geachte commissie,"

Transcriptie

1 Tel; (043) Provincie Limbug Commissie voor Onderzoek Postbus 5700 ó202 MA MAASTRIC}IT OàNm 1l januari 2002 Behandeld Ons kênmêíl L.M.M.H. Bamer RA RC I-B/YS-131 Ondeftê.p Reactie op de brieven van de heer dls. L.W. Verhoef RA UskenmeÍk Geachte commissie, U heeft ons veízocht een Eactie te schdjven op de brieven die de heer dís. L.W. Verhoef RA (d-d. 1 l oktober 2001 en 3l oktober 2ml) he ft ingezonden naar aar eiding van zijn beoordeling van uw jaarstukken over het boekjaar Deze reactie treft u aan in deze notitie, waarbij wij onderscheid Ínaked tussen de algemeoe aspecten en specifieke aspecten. Volledigheidshalve vermelden wii dat deze notitie niet bedo ld is om afbrcuk te doen aaír de zaken die de heer dls- L.W. Verhoef RA in zijn brieven aan de orde stelt, doch er op is gericht aan te geven welke keuzes de provincie Limburg in haarjaarstukken over 2000 heeft gemaakt en of dit binnen het huidig comptabel bestel mogelijk is. Vanwege de publiciteit omtrent dit thema, hebben wij onze colleg4 de heer S. van der Schaaf RA, hoofd van onze landelijke vaktechnische en juridische afdeling "Assurance & Advisory Services Centet''verzocht ons in dezen te ondenteunen. Hij heeft de zogenaamde tweede lezing van deze reactie voor zijn rekening genomen- Bij uw verzoek tot het schrijven van deze reactie, ontvingen wij van uw commissie de volgende stukken omtíent dit vraasstuk: E! brieven van drs- L.W. Verhoef RA (d.d. 1l oktober 20Ol en 3l oktober 20Ol), O brief van de Fmctie Gro nlinlc (d.d. l7 oktober 20Ol); O brief (reactie) van Gedeputeerde Staten (d.d. 23 oktober 20Ol ); El brief (reactie) van de Commissie vooí Onderzoek (d.d. 25 oktober 20Ol). Touche Íohmatsu Op allecónva.tuele Íelariesvàn Dêloitle&rouchezín dealqêmen voonaàrdên vàn,wêtke zin gedeponêeíd bideg frevandeàíondir*mentsíe.htbankrerótrêídamond Íàkrenummer 5/97vàn oeloitte&td.hêáccountantsiseen Maatschap vzn bênot n (beíoeptvênnoobchàppen.

2 l1 januari LB/YS-l3l 1. Algemeen Alvotens inhoudelijk in te gaan op de vaktechnische aspecten van de brieven van de heer drs. L.W. Verho f RA, merken wij op dat de jaarekening 20OO van de provincie Limburg b trouwbaar is. DÍ wordt ook bevestigd door accountartsverklaring die wij hierbij hebben verstrekt, welke goedkeurend van aard is. In deze verklaring is expliciet vermeld dat de jaarrekening een getrouw beeld geeft van de grootíe en samenstelling van het vermogen op 3l december 20OO en van het rcsultaat oveí 20OO in overe nsteínming met de gíondslageí voor financiële verslaggeving volgens het besluit Comptabiliteitsvoorschdften 1995 ed ook overigens voldoet aan de bepalingea inzake de jaarrekenitrg zoals opgenomen in dit besluit. 2. Specifiek De brieyen die drs. L.W. Verhoef RA heeft geschrcven bevatten een aantal opmerkingen teeake vakte{hnische aspecten betreffende de jaarrekening 2000 van de pmvincie Limburg. Hiema zullen wij deze opmerkingen det individueel becommentaderen, doch ons dchten op de vaktecbnische aq)ecten die aall deze opmertingen ten gíordslag liggen. GÍosso modo betr ft dit de volgende zaken: B Saldobepaling venus -bestemming. O Onttrekkingen aan reserves. O Rentetoevoeging aan res rves. El Toelichting van reserves en vooízieningen. 2.1, Comptabiliteitsvoorschriften De Staat deí Nederlanden hanteert tot op heden een kameralistische (kas)boeklouding met geheel igen voo$chdften. Voor geítreenten en middenbestuur werd een dergelijk stelsel tot 1985 gehante rd. In 1985 is het kameraal (kas)stelsel verlaten. Hiervoor is het zogenaamde stelsel van baten en lasten in de plaats getreden. Daamaast dienden gemeenten en het middenbestuur vanaf dat jaar zich in hun jaaraerslaggeving te confomreren aan de op een meer bedríjfseconomisch georiênteerd stelsel gebaseerde ComptabiliteitsvooÍscfuiften (hierna CV). Deze comptabiliteitsvoorschriften veíoonden tot 1995 echter Íog vele kenmerken van de kameraalstijl. Zo werd de balans uitsluitend als restenstaat beschouwd, waardoor er nauwelijks aaírdacht was voor de prcsentatie van bijvoorbeeld het eigen vennogen.

3 I I januari IJ/YS- 131 Met ingang van 1995 zijn de CV gewijzigd. De regelgeving, neeígelegd in BW2 Titel 9 diende als referentiekader voor de doorgevoerde wijzigingel. Het zou wellicht eenvoudiger zijn geweest de regelgeving vall BW2 Titel 9 onverkoít vatr toepassing te verklaíen voor gem@nten en middenbestuur, maar volgens de wetgever verzette de "eigenheid" van deze publieke orgaíisaties zich daaí tegeír. Met andere woordeo de wetgever heeft bewust gekozen voor e n aantal venchillen tussen de CV en BW2 Titel 9. Tot op heden bestaan er op belangrdke onderdelen van de verslaggeving zoals waardering, Íesultaatbepaling en vermogenspí s ltatie gemotiveerde afwijkhgen tuss n de regelgeving volgens BW2 Titel 9 \, en volgens de CV. De ge st die de herziening van CV in 1995 ademt N: "bedriifseconomisch waaí het kan, êig nh id waar het moet". In de toelichting op de CV is opgenomen dat de regelgeving minimum eisen bevat voor de inrichting van de financiële verslaggeving. Dat wil zeggeí dat een prcvincie minimaal de voo$cbriften moet volgen, rnaar niet belemmerd wordt om -als dal voor een beterc oordeelsvomring zilvol wordt geacht- aanvullerde iofoímaíe te prese er n. 22. Saldobepalingversus-b stemmitrg De provincie Iimburg veraítwoordt mutahes (toevoegidgen en onttrekkingen) in rcserves teo laste c.q. letr gunste vaí de Íekening van baten en lasten. Zonder de intentie te hebbetr limitatief te willen zijn, kunnen hiervan in de jaarrekedng 20m onder andeí als vooèeelden woíden genoemd: de opheffing van de voorziening RW-73 Zuid, de soningen in de bestemmingsres rve Grcte tnftastnjctu le Werken en de besteírming$eserve coímittedngen aisook d onthekkingen aan de r serves ten behoeve van het Masterplan aóeidsmarktbeleid, Musea en de bestemmingsreserve commineriogen. Artikel49 lid 2 sub c en fl van de vigeí nde Cv staan deze handelwijze expliciet toe. Volledigheidshalve hebben wij de letterlijke tekst van dit wetsartikel opgenomen in bijlage I bij deze notitie. Overigens is in de CV verder bepaald dat deze verantwoordingswijze alleen gevolgd mag worden onder de voorwaarde dat in de toelichting op de jaaíekening tevens het zogenaaínd gezuivend rekeningsaldo wordt gepresenteerd. Wij meíken op dat de toelichting op de balans in de jaaíekening 2mO irzicht geeft in het rekeningsaldo van de provincie Limburg, waarbij de reahtsíeekse vemogensmutaries zijn geëlimineerd.

4 1l januari 20O2 LB/YS- t 3l De mutaties in de res rves maken in de jaarekening van de provincie Limburg derhalve deel uit van de saldobepaling en niet van de saldobesteínming. Op dit punt wijken de CV af van de verslaggevingsvooíschriften van BW2 Titel 9. Deze afwijking van de regelgeving van BW2 is gebaseerd op de "eigenheid" vaír de gemeenten en het middenbestuur. Door deze wijze van verslaggeving bestaat namelijk de mogelijkheid om de realisatie in de jaarrekening te vergelijken met de bij begroting of wijziging daarop genomen besluiten van Provinciale StateÍ. Voor de duidelijkieid in de discussie introduceren wij voor deze handelswijze de term "be-stuitvormingsnrodel". Dit model zet de b drijfseconomische principes - uitsluitend voorzover het de prcs ntatie van het jaarresultaat b treft - opzij voor het bieden van inzicht in de realisatie van de besluitvorming van Prcvincíale Staten. Hiertegenover staat dan het "bedriifsêconodische model" dat beschouwd kan worden als het vertrekpunt van de opmerkingen geínaukt in de brieven van drs L.W Verhoef RA- Dit model volgend, is het van belang dat het bedrijfseconomisch juiste resultaat en vermogen van een proviície in de jaaríekening woídt gepr senteerd. In dit model beoogt men de presentatie vaír de iwerkelijke" - óp bedrijfseconomische grondslagen vastgestelde - jaaruitkomsten door alle mutaties in de res Íves via de saldobesteríríning laten zien en det zoals nu is toegestaan - op basis van de begroting - deels via de saldobepalilg en deels rechtstíeeks te veíantwoorden- Dit model implice rt door de grote nadruk op de juiste saldopresentatieen op winstmaximalisatie gerichte huishouding. Een píovincie is echter een bestedingshuishouding die zo doelmatig en zo doeltreifend mogetijk gelden aanwendt na autorisatie door Provinciale Staten- 23. Onttrekkingen 5an reseryes De provincie Limburg wendt in haar veíslaggeving reserves rechtstreeks aan voor de finan-ciering vatr investeringen. Voorbeelden in de jaarrekening 2000 hiervan zijn de bijdragen aan investedngen uit de Í serve GÍote Infiastructurele werken (Í ,00) en de algemerc reserve ff '1,N). Bij deze verantwoordingswijze worden investeringe niet of niet geheel geactiveerd, maar deels ten laste van het eigen vermogen gebracht. Deze methode staat ook wel bekend als de netto-methoden heeft in tegenstelling tot de bruto-methode tot gevolg dat tijdens de levensduur van de investering (actief) geen of minder kapitaallastetr ten laste van de rekening van baten en lasten worden gebmcht. Artikel 49 tid 2 sub 3 van de vigerende CV staat de hiervoor beschrever handelwijze expliciet toe (zie bulage I ). Volledigheidshalve vermelden wij dat ook op dit punt er voor is gekozen om in de CV de 'eigenheid" van gemeenten en het middenbestuur te laten prevaleren, boven de verslaggevingsvoorcchriften van BW2 Titel 9.

5 I I januari LBIYS.I3l 2.4. Rentetoevoeging aatr reserves De vigeíêtrde CV staaq toe dat, zoals de provincie Limburg in haarjaaíekening 2000 ook doet, rente wordt toegerekend aan rcserves. Deze mogelijkheid is opgenomen in artikel49 lid 2 sub b (zie bijlage l). Ook op dit punt wijker de CV af van Bw2 Titel 9-25' Toelióting reserves en voorzieningen De toelichting van de reserves en voorzieningen, zoals opgenomen in de jaaíekening 2000 van de proviucie Limburg voldoet aan de vigercnde cv. Deze toelichting beperkt zich niet alleêl tot de toelichting op de batan. Bijlage 4, "Staat van reserves en voorzieningen" van de rekening met píestatiegpgevens bevat tevens een gedetailleerd mutatie-overzicht vaíl de reserves en voorzieningen. Uit deze toelichting is weliswaar het doel, doch niet de hardheid van de reserves en voorzienitrgen af te leiden. Het is overigens ook niet eenvoudig om louter aan de hand van de jaaíekening vast te stellen dat de omvang van de reseryes en voorzieningen getouw is. Hiervoor is, mast de wijze waarop toevoegingeu en onttrekkingen plaatsvinden en de beoogde aanwendingsdoelen, rneer gedetailleede informatie nodig. Deze onderleggels hoeven niet integraal in de jaaíekening te worden opgenomen. Als onderdeel van onze controle víur de jaaíekening beoordelen wij de aaovaardbaaíheid van deze onderleggers. In dit verband merken wij op dat wij in het accountantsverslag bij de jaarrekeífng 20OO hebben gerappor-teer dat de voorzieningen terzake van het grcot onderhoud van het gouvemement en de prcvinciale musea, met uitzondedng yan de voorziening groot onderhoud Buggenum, nog niet zijn gebaseerd op een formele meerjarenonderhoudsplanning. Voorts hebben wij de wenselijkheid uitgesproken dat hier in 20Ol in,ulling aan wordt gegeven. 3. Afsluiting Zoals uit het vooígaaírde blijkt is dejaarrekening 2000 van de provincie Limburg samengesteld met inachtneming van de thans vigerende comptabiliteitsvoorschriften. Andere voorschriften, zoals BW2 Titel 9, zulletr bepaalde aspecten op een andere wijze presenteren. Echter, zolang er nog geen nieuwe wetgeving is aanvaard die een samedhalgend geheel van verslaggevingsregels voor provincies van toepassing verklaaít, is verslaggeving volgens de vigerende voorscbdften adequaat en formeel juist te achten. Wij zij van mening dat de huidige jaarrekening van de provincie Limburg voldoet aan de eisen neergelegd in de comotabiliteitsvoorschrift en.

6 tt iok edruotrt 1l ilauíi Am 6 LErYS_l3l lei_af!,l.i lei_af!,1.1 zrne:-.n írël gn i*ff.*}o::,!títrl,è-l Wij vcrturro crq o d è@ uitr.ozdfing vao diaort tc zijn',r9ob roo 006 gtiftelrtu$i. ]53Íl oi grr.anij ii3íri,rfiq si,lr{,:.rêb ê('}! nsst? f:} cb{ël!gr? 5C d &dlëllrlifis Íri nennegqc zi l:;:,.liiilsr.fn :,ss{1.r:rrrr.:r nris ii!.jerexr, r!b^e *r! -C latit lyvli ffï l. Yi):!r:tiiw;r*1 rib!ií] j?(:}.{i3 iid às,l Ddcitb&Trubê Amffiets!11:tfiic r r rs 'arrcem g*ildr&lot,::"i vocb: trev ffi Ssiod+nr*i sb r:l oírxxtegqo e!r:,\,at lllelb s{ê Ík$i r@ $lidaileoi récíi. grinalrr oó lry 'Fà*6irilislorr'. qe a* ili írr,á\nr?9i!b osj Jd'riÍlt?rts il$llj,r. ' LM"tllLBclr*lRC S. v.n dor Schrrf RA *$! Xtlrtl,iii"r J 1. gill!.jr a.:::. ; i t:o íj ':tí. :;.)n t,,.t,.:, J,:r,.1...r/{!q::í,I]q. fagrêêr Jll téíreir.r-t 9t Í4tv lrigrj6*:i1 ::; 'ir. :lr"i.,,,..!i.,r!,,,;{r:rl9e kl gettrl:rrfg-é *rèfji..j *S bagd tb o r lnk oj tnc Ëibl(tY&.$ lr;$ )Neó rírs:irr',í, * JrIt.l ó{é$i r* }$ q&t!èrfq" #àl${;dfrggrs qlir*rtoy Ír9 isrè r *} írè. gsd'rrílc sá {ttr rr3lbè * a*tí t&ap*t$r$i *r.i-nit!d 9t ítl fi{tfvsrcslq no1a:,i! *"11i: tsq-q' r,'ri-:r.*1r3,1!rx!- *E!É ri:*ao r ÊÁrr.s:gl rlgip,r '.rí!:f + - r ', -. *.lr *rmo$r ov bo&r!$o ela.rursrnnqqr) í!*xrw * gnia.rlsaai* q.i hiq8# qs*tsè Mity {6 ril.àsgertlrhrn 5;sb crur iii$tr&á!ftas6v:ïn6 ó ;j* '3& ndt f*i{rl?txei 3b rsà!lr*'.tdqgrg$.rgddàl 00OS 8ítt3-Jc::$si. ": ' ; ic {fli.'rvrj{4jí.{!1r r:,r1j ir: rj,r }sb qr ii,a.r.,rarn :{eixévw:q aó íre Itlntnsylq txd rsï *r/rrii:,irnlr t,\.nl {,.{ xrr,'.::ii\aij n!btti}ilft!]..,, rrss qo lruatcrfug eiis,tia 8on..nrír tc{l Lr]^ilr:!ji., ::!re, l]iírii!-tc!:.'.l:.r;:v }&*!*Êo!iir i.-.'ir la$ fcidtqïqris bigdriilt'ne'i, 31, aiv,.,]:\jdirl atii.: v...,,.r;noq!fêi., r:! j$nr,r, rr.ri.rín{r,-{ :,ir3t.í:,':,.t3:j ll',ijd rt6 9r.urjlrfl iii{;.. ti- trii; gcirhrklí..{ btgr?:'e r,r{qëa:rí*íli eirqiv{,rq.rl. r!6y l,'!,,!ir, i,iler:jri,l..b ri Jrilk! 3bÍs$gr.}.}7 i?{! tir i!,,s ttíiltannotêji3ltildàiql;: -.: '-1bÍ1)"...rv a8êri1 :rb l!n; g!ír3'ïd9aí:i jj'n ós[i'v àrsbrrs í! qo Él:4qài Ê!LÈc{-..r,isjri!,t lili] :. Jll! zl$or,''tiiial}!ïrrv fiebna brennsda*rar nso :ib brnavt$6 ai gdivi:tt5t 3rJlr:ir i,r;'j ;.}ir i5 gnaiox.x5jd).i.r:)tsrns?st{i Sniv?83lttlv?i,r'Á$Lfisv BÍriiiasaf$1.:sÍ r.rirrirín'; r,r.rr ale9l't,"$nivegínlfisv q!;- l$orljg rsb Srifiiítr ssy tis iiw -ostíf.c a1,?irt lë!trl{)'! n!.q1irpeii' 'r3i1i1.ij2!1or 1lÍtïr-1iv ib er3bl.rv :b li bgslsgr:r* rsrir ei nr.iir t?obl:rv "iijdtri.i 5j1ni/urq.ri nr! Êrrim*:ïru..di 38ibiod "b... niti itr1.j{ëyrv:ri$i li<lttqoto!

7 I I jaruari 2002 Bijlrye 1 LB/YS-131 Deloltte WeftdÍsa.Éitd 49 comptrbfitcttsyoorsdriften 1995 Àíild 49 l. In è toelichting op de balans worder elke reserve en de wijze van aaíwending v8n de in v Íband Í ct die Íes Ívc ontvangen Í rl rfzonderlijk verneld en toegclicht. 2. P.r Í crl,c wqdt hci bruto vedoop geduíeíde het begrotingsjasí in c ll sluit Íd overricht n4leígcgeven. Daaruit blijken: a) hct sddo 8an het b gin vatr lletjaari b) d rutcbijscbdjving ÍechtstÍeêks aàn de ÍÊs rve in hetjaa.; c) roeyo.gtu8cn vtn lët s.ldo vrl dê begotitrg/rekedlg of var biischrijvingcn ten laste van (b Í tening voí. botan en httcn oftrn last vstr atrd re rescrves ií hctjear; \' d) v rmrlíingcn in l ct j.ardoor ortvángen subsidi6; c) verècíderirgèí in hct jaar door overigp ontvangstên vm deíden; f) veíniddcíitr8ën io h tjaáí, al d n niet door víijvel, lcn gunstê van: 1'. dc t têni[g van baten en laslen; 2o. atrdeíe reserveb; 3". de bolsrspogten v.st activai g) amu,cdding in létjarr; h) sáldo aar h.t eide van het jaar.

Sien gevestigd te Gorinchem. Verkorte Jaarrekening 2014

Sien gevestigd te Gorinchem. Verkorte Jaarrekening 2014 Sien gevestigd te Gorinchem Verkorte Jaarrekening 2014 Inhoudsopgave Pagina Accountantsverslag Samenstellingsverklaring 3 Jaarrekening Balans per 31 december 2014 4 Staat van baten en lasten over 2014

Nadere informatie

Stichting St. Pieters en Bloklands Gasthuis - Beleid te Amersfoort. Rapport inzake jaarstukken 2013

Stichting St. Pieters en Bloklands Gasthuis - Beleid te Amersfoort. Rapport inzake jaarstukken 2013 aren DICHTBIJ MAAKT DOELEN BEREIKBAAR Stichting St. Pieters en Bloklands Gasthuis - Beleid te Amersfoort Rapport inzake jaarstukken 2013 Auren Accounting Products Amersfoort B.V. Amsterdamseweg 3, Postbus

Nadere informatie

Datum: 4 juli 2014 Agendapunt: 4 Betreft: Jaarstukken 2013

Datum: 4 juli 2014 Agendapunt: 4 Betreft: Jaarstukken 2013 VERGADERING ALGEMEEN BESTUUR OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT Datum: 4 juli 2014 Agendapunt: 4 Betreft: Jaarstukken 2013 Aanleiding Ter uitvoering van de artikelen 197 en 198 van de Gemeentewet

Nadere informatie

L i mb u r g s e L a n d m a r k s

L i mb u r g s e L a n d m a r k s L i mb u r g s e L a n d m a r k s P r o g r a m m a I n v e s t e r e n i n S t ed e n e n D o r p e n, l i j n 2 ; D e L i m b u r g s e I d e n t i t e i t v e r s i e 1. 0 D o c u m e n t h i s t o

Nadere informatie

Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9. Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008

Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9. Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008 RAADSVOORSTEL Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9 Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008 Portefeuillehouder: College datum: 6 mei 2009 Samengevat voorstel 1. Het jaarverslag 2008

Nadere informatie

Ministerie van Binnen andse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnen andse Zaken en Koninkrijksrelaties R. Anderson Contactpersoon Uw kenmerk Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden 2016-0000754155 Kenmerk www.facebook.com/minbzk Provincie Fryslâ www.rijksoverheid.ni Provinciale Staten www.twitter.com/minbzk programmabegroting.

Nadere informatie

Bepaling toezichtvorm gemeente Stein

Bepaling toezichtvorm gemeente Stein Bepaling toezichtvorm 2008-2011 gemeente Stein F i n a n c i e e l v e r d i e p i n g s o n d e r z o e k P r o v i n c i e L i m b u r g, juni 2 0 0 8 V e r d i e p i n g s o n d e r z o e k S t e i

Nadere informatie

E-mail: m.koen@mth.nl Kenmerk: 283i93-1035627 Datum; 9 april 2014 Betreft: Samenstellingsverklaring

E-mail: m.koen@mth.nl Kenmerk: 283i93-1035627 Datum; 9 april 2014 Betreft: Samenstellingsverklaring / YT MTH ACCOUNTANTS & ADVISEURS MTH Accountants B.V. Lindehof 12 Postbus 34 8330 AA Steenwijk T: +31 (0)521 512 938 F: +31 (0)521 515 586 Er steenwijk@mth.nl I: www.mth.nl KvK: 39095983 Aan het bestuur

Nadere informatie

STICHTING TENNIS4LIFE ROTTERDAM JAARVERSLAG 2013

STICHTING TENNIS4LIFE ROTTERDAM JAARVERSLAG 2013 STICHTING TENNIS4LIFE ROTTERDAM JAARVERSLAG 2013 Stichting Tennis4Life, 4 november 2014 Rotterdam INHOUD RAPPORT BLZ. Samenstellingsverklaring 1 JAARREKENING 2013 Balans per 31 oktober 3 Staat van baten

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam t.a.v. de gemeenteraad Postbus AE Amsterdam. Geachte leden van de raad,

Gemeente Amsterdam t.a.v. de gemeenteraad Postbus AE Amsterdam. Geachte leden van de raad, Gemeente Amsterdam t.a.v. de gemeenteraad Postbus 202 1000 AE Amsterdam datum 2 juni 2006 ons kenmerk RA/06/46 uw kenmerk behandeld door onderwerp VE Reactie op de brief van dhr. Verhoef d.d. 16 mei 2006

Nadere informatie

H O E D U U R I S L I M B U R G?

H O E D U U R I S L I M B U R G? H O E D U U R I S L I M B U R G? N AD E R E I N F O R M A T I E S T A T E N C O M M I S S I E S OV E R O N D E R AN D E R E A F V A L S T O F F E N H E F F I N G E N I N L I M B U R G 1 6 a u g u s t u

Nadere informatie

Stichting JA Foundation Vlinderlaan ZL Oosterhout

Stichting JA Foundation Vlinderlaan ZL Oosterhout Stichting JA Foundation Vlinderlaan 13 4904ZL Oosterhout 2014 Stichting JA Foundation Oosterhout INHOUDSOPGAVE ACCOUNTANTSRAPPORT I. ACCOUNTANTSVERSLAG PAGINA 1. Samenstellingsverklaring 3 2. Analyse van

Nadere informatie

Jaarrekening 2014 Stichting lmpuls Foundation

Jaarrekening 2014 Stichting lmpuls Foundation Jaarrekening 2014 Stichting lmpuls Foundation Amsterdam Jaarrappoft 2014 INHOUDSOPGAVE ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Opdracht Pagina 3 JAARREKENING 1 2 3 4 5 Balans per 31 december 2014 Staat van baten en lasten

Nadere informatie

Stichting JA Foundation Brigidastraat CR BAVEL

Stichting JA Foundation Brigidastraat CR BAVEL Brigidastraat 11 4854 CR BAVEL 2015 INHOUDSOPGAVE ACCOUNTANTSRAPPORT I. ACCOUNTANTSVERSLAG PAGINA 1. Samenstellingsverklaring 3 2. Analyse van baten en lasten 5 3. Fiscale positie 6 II. JAARREKENING 2015

Nadere informatie

Stichting Sociaal/Medische Hulpverlening aan Oost-Europa. Jaarrekening 2012

Stichting Sociaal/Medische Hulpverlening aan Oost-Europa. Jaarrekening 2012 Stichting Sociaal/Medische Hulpverlening aan Oost-Europa Jaarrekening 2012 INHOUDSOPGAVE JAARREKENING Pagina 1. Balans per 31 december 2012 1 2. Staat van baten en lasten over 2012 2 3. Grondslagen voor

Nadere informatie

RAPPORT. uitgebracht aan: het bestuur van Stichting van Leek tezuidhom. Inzake: jaarrekening 2016

RAPPORT. uitgebracht aan: het bestuur van Stichting van Leek tezuidhom. Inzake: jaarrekening 2016 RAPPORT uitgebracht aan: het bestuur van Stichting van Leek tezuidhom Inzake: jaarrekening 2016 INHOUDSOPGA VE PAGINA ACCOUNTANTSVERSLAG 1 2 3 4 Opdracht Samenstellingsverklaring Algemeen Samenstelling

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen Gemeente Bergen (N-H)

Nota Reserves en Voorzieningen Gemeente Bergen (N-H) Nota Reserves en Voorzieningen Gemeente Bergen (N-H) INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 1 1. INLEIDING... 2 1.1 Waarom een nota reserves en voorzieningen?... 2 1.2 Inhoud van de nota... 2 2 Regelgeving en

Nadere informatie

R e g i o M i d d e n -L i m b u r g O o s t. G r e n z e l o o s w o n e n i n M i d d e n -L i m b u r g R e g i o n a l e W o o n v i s i e

R e g i o M i d d e n -L i m b u r g O o s t. G r e n z e l o o s w o n e n i n M i d d e n -L i m b u r g R e g i o n a l e W o o n v i s i e R e g i o M i d d e n -L i m b u r g O o s t G r e n z e l o o s w o n e n i n M i d d e n -L i m b u r g R e g i o n a l e W o o n v i s i e 4 o k t o b e r 2 0 0 6 P r o j e c t n r. 2 9 5 7. 7 2 B o

Nadere informatie

PATIENTENVERENIGING CRPS NIJMEGEN JAARREKENING 2018

PATIENTENVERENIGING CRPS NIJMEGEN JAARREKENING 2018 PATIENTENVERENIGING CRPS NIJMEGEN JAARREKENING 2018 INHOUD Samenstellingsverklaring 1 Algemene toelichting bij de jaarrekening 2 Balans per 31 december 3 Staat van baten en lasten 4 Grondslagen van waardering

Nadere informatie

RAPPORT. inzake de jaarrekening 2015 van. Stichting Bijbel, Media & Samenleving. te Amerongen

RAPPORT. inzake de jaarrekening 2015 van. Stichting Bijbel, Media & Samenleving. te Amerongen RAPPORT inzake de jaarrekening 2015 van Stichting Bijbel, Media & Samenleving te Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 1.1 Samenstellingsverklaring 2 1.2 Algemeen 3 2. Jaarrekening 2.1 Balans per 31 december

Nadere informatie

IPA-ACON ASSURANCE B.V.

IPA-ACON ASSURANCE B.V. m IPA-ACON ASSURANCE B.V. Wilhelmlnapark 8-9 Telefoon 03-5319539 Aan het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regeling Milieu en Afval Kop van Noord-Holland Postbus 8 1740 AA SCHAGEN Reg.nr. : 1003473/15/336/83

Nadere informatie

STICHTING MIDWIVES4MOTHERS TE UTRECHT. Rapport inzake jaarstukken 2014

STICHTING MIDWIVES4MOTHERS TE UTRECHT. Rapport inzake jaarstukken 2014 STICHTING MIDWIVES4MOTHERS TE UTRECHT Rapport inzake jaarstukken 2014 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Samenstellingsverklaring 2 2 Algemeen 3 JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2014 5 2 Staat

Nadere informatie

STICHTING SPRINT SCHIEDAM TE SCHIEDAM. Rapport inzake jaarstukken 2012

STICHTING SPRINT SCHIEDAM TE SCHIEDAM. Rapport inzake jaarstukken 2012 STICHTING SPRINT SCHIEDAM TE SCHIEDAM Rapport inzake jaarstukken 2012 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Algemeen 2 2 Samenstellingsverklaring 5 FINANCIEEL VERSLAG 1 Bestuursverslag over 2012 7

Nadere informatie

Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland. Jaarrekening 2014

Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland. Jaarrekening 2014 Jaarrekening 2014 Alfa Accountants en Adviseurs B.V. Postbus 80 9285 ZW Buitenpost Telefoon: 088 2532400 E-mail: buitenpost@alfa.nl Inhoudsopgave Pagina Accountantsverslag Samenstellingsverklaring 2 Resultaten

Nadere informatie

Stichting Bijbel en Opvoeding gevestigd te Woudrichem. Rapport inzake de jaarrekening Samenstellingsverklaring afgegeven

Stichting Bijbel en Opvoeding gevestigd te Woudrichem. Rapport inzake de jaarrekening Samenstellingsverklaring afgegeven Stichting Bijbel en Opvoeding gevestigd te Woudrichem Rapport inzake de jaarrekening 2016 Samenstellingsverklaring afgegeven Inhoudsopgave Pagina Administratieverslag Opdracht 2 Samenstellingsverklaring

Nadere informatie

Drukkerij Van de Sande Ambachtshof 1, 2632 BB Nootdorp

Drukkerij Van de Sande Ambachtshof 1, 2632 BB Nootdorp Dij V S Amcf, 2632 BB N Dij V S - SD - S Pi - Bc.l Hii - Iiw - H Cll - D Ec - Fmiliijf - Mw 200 Amcf - T mi - Omij - Gmlij cii Dllli Aciii - P P: w,, wii - P: iil,, i, l - Af P: ij, ill, w, c, zi Oz l

Nadere informatie

Jaarrekening 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012 Stichting Hospice Dronten

Jaarrekening 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012 Stichting Hospice Dronten Jaarrekening 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012 Stichting Hospice Dronten Accountants Belastingadviseurs Jaarrekening 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012 14 februari 2013 Stichting Hospice

Nadere informatie

c c ci) Cj) a ) a ) s_ s_ (CI ra fl3 o 0 o o o 0 r r c o a l Boomkwekerij, handel in (laan)bomen (u ) (u ) zj- u -) ,92 (\ 1 N r rjr.

c c ci) Cj) a ) a ) s_ s_ (CI ra fl3 o 0 o o o 0 r r c o a l Boomkwekerij, handel in (laan)bomen (u ) (u ) zj- u -) ,92 (\ 1 N r rjr. VRSLAG X ARTIKL 73a FAILLISSMTST PBAAR 5 LU Lu LIJ D. Ie. a U %.4 3 rj 5 (.9 sizi Q.),_, z LL, z (9.$) 4 < (f ), (13 z 77) a ) a < a u 1 : 1 : a ) 1.1.' m :3 2 i In he fllissemen van: Fliissemensnummer:.i;

Nadere informatie

Behandeld door W.P. de Vries RA 088 288 1225

Behandeld door W.P. de Vries RA 088 288 1225 Gustav Mahlerlaan 2970 1 081 LA Amsterdam Postbus 5811 0 1 040 HC Amsterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9737 www.deloitte.nl VERTROUWELIJK Aan het algemeen bestuur gemeenschappelijke regeling

Nadere informatie

Stichting Steunfonds De Lichtenberg/ Nijenstede te Amersfoort. Rapport inzake jaarstukken 2014

Stichting Steunfonds De Lichtenberg/ Nijenstede te Amersfoort. Rapport inzake jaarstukken 2014 iren Stichting Steunfonds De Lichtenberg/ Nijenstede te Amersfoort Rapport inzake jaarstukken 2014 Auren Accounting Products Amersfoort B.V. Amsterdamseweg 3, Postbus 693, 3800 AR Amersfoort, Telefoon

Nadere informatie

Q u i c k -s c a n W M O i n L i m b u r g De e e r s t e e r v a r i n g e n v a n g e m e e n t e n e n c l i ë n t e n

Q u i c k -s c a n W M O i n L i m b u r g De e e r s t e e r v a r i n g e n v a n g e m e e n t e n e n c l i ë n t e n Q u i c k -s c a n W M O i n L i m b u r g De e e r s t e e r v a r i n g e n v a n g e m e e n t e n e n c l i ë n t e n M w. d r s. E. L. J. E n g e l s ( P r o v i n c i e L i m b u r g ) M w. d r s.

Nadere informatie

Controleverklaring van de onafhankelijke acco'imtaï'it

Controleverklaring van de onafhankelijke acco'imtaï'it JL Controleverklaring van de onafhankelijke acco'imtaï'it Aan: het bestuur en toezichthoudend orgaan van Stichting SWV Passend Primair OndeÏwijs Hoeksche Waard Verklaring over de jaarrekening :zoí4 Ons

Nadere informatie

Deloitte. Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland. Rapport van bevindingen voor het boekjaar eindigend op 31 december 2014.

Deloitte. Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland. Rapport van bevindingen voor het boekjaar eindigend op 31 december 2014. Deloitte Accountants B.V. Park Veidzigt 25 4336 DR Middelburg Postbus 7056 4330 GB Middelburg Nederland Tel: 088 288 2888 Fax 088 288 9895 www.deloitte.n1 Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland

Nadere informatie

a b Voorstel: Type voorstel: Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Vaststellen jaarrekening 2004

a b Voorstel: Type voorstel: Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Vaststellen jaarrekening 2004 RAADSVERGADERING Gemeente eente ^ ij n Bergen op Zoom Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Programmanaam en nummer Vaststellen jaarrekening 2004 SM/05/07 Sector 27 juni 2005 Afdeling Middelen Middelen

Nadere informatie

Bepaling toezichtvorm gemeente Simpelveld

Bepaling toezichtvorm gemeente Simpelveld Bepaling toezichtvorm 2008-2011 gemeente Simpelveld F i n a n c i e e l v e r d i e p i n g s o n d e r z o e k P r o v i n c i e L i m b u r g, j u n i 2 0 0 8 V e r d i e p i n g s o n d e r z o e k

Nadere informatie

Nota Reserves en. Voorzieningen. Gemeente Ferwerderadiel

Nota Reserves en. Voorzieningen. Gemeente Ferwerderadiel Nota Reserves en Voorzieningen 2004 Gemeente Ferwerderadiel Inhoudsopgave Blz. 0. Inleiding 1. Doelstelling van deze nota 2. Functies reserves en voorzieningen. Onderscheid reserves en voorzieningen 4.

Nadere informatie

ONAFHANKELIJKE OUDEREN EN KINDEREN UNIE 5OPLUSJ HILVERSUM JAARREKENING 2013

ONAFHANKELIJKE OUDEREN EN KINDEREN UNIE 5OPLUSJ HILVERSUM JAARREKENING 2013 ONAFHANKELIJKE OUDEREN EN KINDEREN UNIE 5OPLUSJ HILVERSUM JAARREKENING 2013 7 ONAFHANKELIJKE OUDEREN EN KINDEREN UNIE 50PLUS, HILVERSUM 3.1 Balans per 31 december 2013 ACTIVA 31 december 2013 31 december

Nadere informatie

650819 Bevestiging bij de jaarrekening 2014

650819 Bevestiging bij de jaarrekening 2014 tal Heemstede Ernst & Young Nederland LLP t.a.v. de heer R. Ellermeijer RA Postbus 7883 1008 AB AMSTERDAM Verzenddatum Bijlage Ons kenmerk Betreft 14 april 2015 650819 Bevestiging bij de jaarrekening 2014

Nadere informatie

STICHTING TIME TO HELP NEDERLAND TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2015

STICHTING TIME TO HELP NEDERLAND TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2015 STICHTING TIME TO HELP NEDERLAND TE ROTTERDAM Rapport inzake jaarstukken 2015 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Algemeen 3 FINANCIEEL VERSLAG 1 Bestuursverslag over 2015 6 JAARREKENING 1 Balans

Nadere informatie

Gi ijjiljüi Gemeente Daft 25 MEI Doc./bijlage Productnr. Behandeld door M.J. van Gestel

Gi ijjiljüi Gemeente Daft 25 MEI Doc./bijlage Productnr. Behandeld door M.J. van Gestel . Aan de gemeenteraad van de gemeente Delft Postbus 78 2600 ME DELFT Afd. Kopie Gi ijjiljüi Gemeente Daft 25 MEI 2009 Doc./bijlage Productnr. Wilgenbos 4 3311 JX Dordrecht Postbus 1165 3300 BD Dordrecht

Nadere informatie

VAN GASTEL EN NEIJNENS ACCOUNTANTS EN BELASTINGADVISEURS

VAN GASTEL EN NEIJNENS ACCOUNTANTS EN BELASTINGADVISEURS VAN GASTEL EN NEIJNENS ACCOUNTANTS EN BELASTINGADVISEURS STICHTING ICONE RESEARCH EN ONTWIKKELING te Nuenen Rapport inzake de jaarrekening 2012 Vaktechnisch verantwoordelijken: M.J.W.M. van Gastel, Federatie

Nadere informatie

Rosarium Strevelsweg AT Rotterdam. Jaarrekening 2018

Rosarium Strevelsweg AT Rotterdam. Jaarrekening 2018 Strevelsweg 738 3083 AT Rotterdam INHOUDSOPGAVE Pagina Accountantsrapportage 3 Samenstellingsverklaring 4 Jaarstukken 2018 Jaarrekening 5 Balans per 31 december 2018 6 Staat van baten en lasten over 2018

Nadere informatie

STICHTING PRESENT WOERDEN TE WOERDEN. Jaarrekening 2013

STICHTING PRESENT WOERDEN TE WOERDEN. Jaarrekening 2013 STICHTING PRESENT WOERDEN TE WOERDEN Jaarrekening 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Opdracht 2 2 Samenstellingsverklaring 2 3 Algemeen 4 4 Resultaat 4 JAARREKENING 1 Balans per 31 december

Nadere informatie

JAARRAPPORT 21 oktober 2011 tot en met 31 december 2012 Stichting Social Network Foundation Gradenboog 28 5141 MC WAALWIJK INHOUDSOPGAVE Pagina Accountantsverslag Samenstellingsverklaring 3 Algemeen 4

Nadere informatie

Stichting The New Business School Charity Foundation. statutaire zetel Amsterdam. Jaarrekening 2014

Stichting The New Business School Charity Foundation. statutaire zetel Amsterdam. Jaarrekening 2014 statutaire zetel Amsterdam Jaarrekening 2014 Nr KvK: 34332799 Datum: 28 juni 2015 Inhoudsopgave pagina Jaarverslag 3 Opdracht 4 Samenstellingsverklaring 5 Jaarstukken 2014 6 Jaarrekening 2014 Balans per

Nadere informatie

STICHTING SHARE WORLD te DEN HAAG. Jaarrekening 2013

STICHTING SHARE WORLD te DEN HAAG. Jaarrekening 2013 STICHTING SHARE WORLD te DEN HAAG Jaarrekening 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Opdracht 2 2 Deskundigenonderzoek 2 3 Algemeen 3 JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2013 5 2 Grondslagen

Nadere informatie

Stichting The New Business School Charity Foundation. statutaire zetel Amsterdam. Jaarrekening 2013

Stichting The New Business School Charity Foundation. statutaire zetel Amsterdam. Jaarrekening 2013 statutaire zetel Amsterdam Jaarrekening 2013 Nr KvK: 34332799 Datum: 27 juni 2014 Inhoudsopgave pagina Jaarverslag 3 Opdracht 4 Samenstellingsverklaring 5 Jaarstukken 2013 6 Jaarrekening 2013 Balans per

Nadere informatie

NOTITIE GEBEURTENISSEN NA BALANSDATUM

NOTITIE GEBEURTENISSEN NA BALANSDATUM NOTITIE GEBEURTENISSEN NA BALANSDATUM maart 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding en leeswijzer... 3 1.1. Inleiding... 3 1.2. Leeswijzer... 4 2. Gebeurtenissen na balansdatum... 5 2.1. Soorten

Nadere informatie

De Beer A(XOUNlAN7 Ik klastingauviseurs

De Beer A(XOUNlAN7 Ik klastingauviseurs De Beer A(XOUNlAN7 Ik klastingauviseurs PATIENTENVERENIGING CRPS NIJMEGEN JAARREKENING 2015 De Beer Al:COLIN TAN I 5. t. LikLASIINGADVI5EUX3 Patiëntenvereniging CRPS INHOUD Samenstellingsverklaring 1 Algemene

Nadere informatie

.-, JAARREKENING RAPPORT. Inhoudsopgave. Blz. Samenstellingsverklaring Algemeen. Grondslagen voor de financiële verslaggeving

.-, JAARREKENING RAPPORT. Inhoudsopgave. Blz. Samenstellingsverklaring Algemeen. Grondslagen voor de financiële verslaggeving ïl.- Inhoudsopgave RAPPORT Blz. Samenstellingsverklaring Algemeen 2 J JAARREKENING Grondslagen voor de financiële verslaggeving Balans per 3 1 december 214 Staat van baten en lasten over 214 Toelichting

Nadere informatie

Controleprotocol subsidies Purmerend

Controleprotocol subsidies Purmerend Controleprotocol subsidies Purmerend B&W d.d. 10-2-2015 Pagina 1 van 5 Controleprotocol voor de verantwoording en de controle van subsidies die zijn verleend door de gemeente Purmerend op grond van de

Nadere informatie

C2.ľ3b bö DIV.STAN Bv// FPc

C2.ľ3b bö DIV.STAN Bv// FPc Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties C2.ľ3b bö Provincie Noord-Brabant Gedeputeerde Staten Postbus 90151 5200 MC Den Bosch Ingekomen -6 DEC 2016 Provincie Nnnrd-Brabanţ 4120019 DIV.STAN

Nadere informatie

GEMEENTE VA EKENS W AARD

GEMEENTE VA EKENS W AARD V GEMEENTE VA EKENS W AARD de Hofnar 15 Postbus 11 555 GA Valkenswaard T (4) 28 4 44 F (4) 24 58 9 gemeente@valkenswaard.nl www.valkenswaard.nl Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard Kenmerk

Nadere informatie

Stichting Warmte voor de Kinderen T.a.v. de heer R. Schellekens Lorentzkade 37 2313 GD Leiden. Pag.

Stichting Warmte voor de Kinderen T.a.v. de heer R. Schellekens Lorentzkade 37 2313 GD Leiden. Pag. JJJJ JJJJ JJJJ JJJJ ADMINISTRATIEKANTOOR Jacob Mosselstraat 35 2595 RE Den Haag Tel 070-3156050 Fax 070-3819554 E-mail in(o@administratiekanfooraro.nl K.v.K. 27107255 BTW nr. NL00686 1 2 1 080 1 Rabo NL69RAB0

Nadere informatie

STICHTING WITBOEK TE AMSTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2012

STICHTING WITBOEK TE AMSTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2012 STICHTING WITBOEK TE AMSTERDAM Rapport inzake jaarstukken 2012 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Algemeen 2 2 Samenstellingsverklaring 4 FINANCIEEL VERSLAG JAARREKENING 1 Balans per 31 december

Nadere informatie

Nieuwint & Van Beek STICHTING NABESTAANDEN SLACHTOFFERS TENERIFE TE HEEMSTEDE. Rapport inzake jaarstukken Amsterdam, 31 december 2013

Nieuwint & Van Beek STICHTING NABESTAANDEN SLACHTOFFERS TENERIFE TE HEEMSTEDE. Rapport inzake jaarstukken Amsterdam, 31 december 2013 Nieuwint & Van Beek Accountants en Adviseurs Transvaalkade 13 1092 JK Amsterdam Telefoon 020 560 89 89 mail@nevb.nl www.nevb.nl Kvk A dam34341068 STICHTING NABESTAANDEN SLACHTOFFERS TENERIFE TE HEEMSTEDE

Nadere informatie

Stichting Sint Pieters en Bloklands Gasthuis Beleid te Amersfoort

Stichting Sint Pieters en Bloklands Gasthuis Beleid te Amersfoort Stichting Sint Pieters en Bloklands Gasthuis Beleid te Amersfoort Rapport inzake jaarstukken 2015 INHOUDSOPGAVE 1. SAMENSTELVERKLARING... 4 2. ALGEMEEN... 4 3. BALANS PER 31 DECEMBER 2015... 6 4. STAAT

Nadere informatie

STICHTING LUCIE BURGERS TE ARNHEM FINANCIEEL VERSLAG 2014

STICHTING LUCIE BURGERS TE ARNHEM FINANCIEEL VERSLAG 2014 TE FINANCIEEL VERSLAG 2014 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG Samenstellingsverklaring 2 BESTUURSVERSLAG Bestuursverslag 5 JAARREKENING Balans per 31 december 2014 7 Staat van baten en lasten over

Nadere informatie

Rapport inzake jaarstukken 2014

Rapport inzake jaarstukken 2014 Stichting Fonds voor het Dove en Slechthorende Kind te Amsterdam Rapport inzake jaarstukken 2014 Auren Accounting Products Amersfoort B.V. Amsterdamseweg 3, Postbus 693, 3800 AR Amersfoort, Telefoon 033-4225888,

Nadere informatie

T I P S I N V U L L I N G E N H O O G T E T E G E N P R E S T A T I E S B O M +

T I P S I N V U L L I N G E N H O O G T E T E G E N P R E S T A T I E S B O M + T I P S I N V U L L I N G E N H O O G T E T E G E N P R E S T A T I E S B O M + A a n l e i d i n g I n d e St a t e nc o m m i s si e v o or R ui m t e e n G r o e n ( n u g e n o em d d e St at e n c

Nadere informatie

VERHOEF. IJEONÀRD IIILLEM 27 februari 1947 t'e UTRECET

VERHOEF. IJEONÀRD IIILLEM 27 februari 1947 t'e UTRECET PROCES - VERBÀÀI VÀN ÀÀNGIFTE Politiê Rêgio Utrêcht, district Hêuvelmg/t ijk bij Mutatiênr: PL0950/ 03-093519 Best.emd voor: Duurstedeln beh. bij : Dossiêrpagina: Door onderget.ekendê vêrbalisant (en)

Nadere informatie

Stichting Viore Centrum voor nazorg Hilversum. Jaarrapport 2011. An independent member firm of MOORE STEPHENS INTERNATIONAL LIMITED

Stichting Viore Centrum voor nazorg Hilversum. Jaarrapport 2011. An independent member firm of MOORE STEPHENS INTERNATIONAL LIMITED Hilversum Jaarrapport 2011 An independent member firm of INTERNATIONAL LIMITED INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Opdracht 3 2 Samenstellingsverklaring 3 3 Algemeen 5 FINANCIEEL VERSLAG JAARREKENING

Nadere informatie

Jaarrekening Regio Hart van Brabant

Jaarrekening Regio Hart van Brabant Jaarrekening Regio Hart van Brabant 2015 CONCEPT TBV CIJFERS Jeugdhulp (exclusief de overige programma's) 1 3. Financiële rapportage BALANS PER 31 DECEMBER 2015 2014 ACTIVA VLOTTENDE ACTIVA Overige vorderingen

Nadere informatie

RAPPORT. inzake de jaarrekening 2014 van. Stichting Tsjernobyl-Gehandicapten Hattem. te Hattem

RAPPORT. inzake de jaarrekening 2014 van. Stichting Tsjernobyl-Gehandicapten Hattem. te Hattem RAPPORT inzake de jaarrekening 2014 van Stichting Tsjernobyl-Gehandicapten te Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 1.1 Samenstellingsverklaring 2 1.2 Algemeen 3 2. Jaarrekening 2.1 Balans per 31 december

Nadere informatie

Stichting Contactgroep GIST Postbus RD Utrecht

Stichting Contactgroep GIST Postbus RD Utrecht Postbus 8152 3503 RD Utrecht Rapport inzake de jaarrekening 2015 Op al onze diensten zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing die u op verzoek kosteloos worden toegezonden NonProfit Support is een

Nadere informatie

Gemeente Ei"c-:c,en ontvangen - 6 JOu, le

Gemeente Eic-:c,en ontvangen - 6 JOu, le registeraccountant Kersengaard 13 3962JR Wijk bij Duurstede De gemeenteraad van gemeente Eindhoven Postbus 90150 5600 RB Eindhoven Gemeente Ei"c-:c,en ontvangen - 6 JOu, le telefoon: 0343-572055/06-20815670

Nadere informatie

Notitie software Mei 2007

Notitie software Mei 2007 Notitie software Mei 2007 2 1 Inleiding 1.1 Algemeen De taak van de commissie Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (hierna: BBV) is om een eenduidige toepassing van het BBV te bevorderen.

Nadere informatie

Jaarrekening 2014. Stichting Noah's Ark Children Ministry Uganda. Sliedrecht

Jaarrekening 2014. Stichting Noah's Ark Children Ministry Uganda. Sliedrecht Jaarrekening 2014 Inhoudsopgave Pagina 1. Accountantsverslag 1.1 Samenstellingsverklaring 2 1.2 Resultaten 3 1.3 Financiële positie 5 1.4 Kengetallen 7 2. Jaarrekening 2.1 Balans per 31 december 2014 9

Nadere informatie

RAPPORT. Accountantskantoor B ergm an. "Stichting Schone Golf' te Burdaard. inzake de jaanekening 2009. B. Bergman, AA.

RAPPORT. Accountantskantoor B ergm an. Stichting Schone Golf' te Burdaard. inzake de jaanekening 2009. B. Bergman, AA. Accountantskantoor B ergm an B. Bergman, AA RAPPORT uitgebracht aan te Burdaard inzake de jaanekening 2009 / u,'eecl sestt';r at ír7 -,4 3Ul8"l Nf il.ottertiimt l'clc lbtrtt: t) I 0-26?-39 l I l]nx: t)

Nadere informatie

PROVINCIE. Mededeling FLEVOLAND

PROVINCIE. Mededeling FLEVOLAND PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Brief financieel toezicht 2017 van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Kern mededeling: Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt

Nadere informatie

1. Onderwerp Jaarstukken 2014 van Holland Rijnland

1. Onderwerp Jaarstukken 2014 van Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Stichting Geert Groote Huis Statutair gevestigd te Deventer

Stichting Geert Groote Huis Statutair gevestigd te Deventer Stichting Geert Groote Huis Statutair gevestigd te Deventer Rapport inzake de jaarrekening boekjaar 2013 Inhoudsopgave Pagina ACCOUNTANTSRAPPORT Samenstellingsverklaring 2 Algemeen 3 Resultaten 3 Financiële

Nadere informatie

Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015. Kopie aan:

Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015. Kopie aan: 0^=> \d ju^va.' lot's OLJ&rje^oeUi naarcs 150014156 Gemeente Lelystad Ingekomen 16 JUN 2015 Kopie aan: Orteliuslaan 982 3528 BD Utrecht Postbus 3180 3502 GD Utrecht Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088

Nadere informatie

Bepaling toezichtvorm gemeente Venray

Bepaling toezichtvorm gemeente Venray Bepaling toezichtvorm 2007-2010 gemeente Venray F i n a n c i e e l v e r d i e p i n g s o n d e r z o e k P r o v i n c i e L i m b u r g, april 2 0 0 7 V e r d i e p i n g s o n d e r z o e k V e n

Nadere informatie

RAPPORT 2014/2015 STICHTING SAMEN RKC WAALWIJK

RAPPORT 2014/2015 STICHTING SAMEN RKC WAALWIJK RAPPORT 2014/2015 STICHTING SAMEN RKC WAALWIJK INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Opdracht 1 2 Samenstellingsverklaring 1 3 Algemeen 2 4 Resultaat 3 JAARREKENING 1 Balans per 30 juni 4 2 Winst-en-verliesrekening

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 24 juni 2014 NUMMER : WM/MFI/NKu/8247 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

De Bruijn & Co STICHTING VRIENDEN INGEBORG DOUWES CENTRUM TE AMSTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2016

De Bruijn & Co STICHTING VRIENDEN INGEBORG DOUWES CENTRUM TE AMSTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2016 DB &c De Bruijn & Co STICHTING VRIENDEN INGEBORG DOUWES CENTRUM TE AMSTERDAM Rapport inzake jaarstukken 2016 DB &C De Bruijn & Co INHOUDSOPGAVE Pagina A C C OUNTANT SRAPP ORT 1 Samenstellingsverklaring

Nadere informatie

JAARREKENING 2014 STICHTING ZICHT OP TOEKOMST TE AMSTERDAM

JAARREKENING 2014 STICHTING ZICHT OP TOEKOMST TE AMSTERDAM 2014 STICHTING ZICHT OP TOEKOMST TE AMSTERDAM RAPPORT BETREFFENDE DE 2014 INHOUDSOPGAVE INLEIDING 1. Samenstellingsverklaring 2014 Grondslagen voor de financiële verslaggeving Balans per 31 december 2014

Nadere informatie

Concept. Vertrouwelijk Stichting SDB T.a.v. Dhr. A. Streefkerk Purmerland 67 1451 ME Purmerland. Jaarrekening 2014

Concept. Vertrouwelijk Stichting SDB T.a.v. Dhr. A. Streefkerk Purmerland 67 1451 ME Purmerland. Jaarrekening 2014 Ron Segers Accountants & Adviseurs Signaal 50 1446 XA Purmerend T + 31 299 75 25 38 F + 31 299 75 24 17 E info@ronsegers.nl Vertrouwelijk Stichting SDB T.a.v. Dhr. A. Streefkerk Purmerland 67 1451 ME Purmerland

Nadere informatie

Stichting Leergeld Westland. Rapport inzake de Jaarrekening 28 oktober 2013 tot en met 31 december 2014

Stichting Leergeld Westland. Rapport inzake de Jaarrekening 28 oktober 2013 tot en met 31 december 2014 () Stichting Leergeld Westland Rapport inzake de Jaarrekening 28 oktober 2013 tot en met 31 december 2014 Alfa Accountants en Adviseurs B.V. Postbus 34 2670 AA Naaidwijk Telefoon: 088 2532450 E-mail: naaldwijk@alfa.nl

Nadere informatie

Stichting HGD-alias Het Goede Doel. Tilburg. Jaarrekening 2012. Stichting HGD-alias Het Goede Doel, Tilburg 1. Jaarrekening 2012

Stichting HGD-alias Het Goede Doel. Tilburg. Jaarrekening 2012. Stichting HGD-alias Het Goede Doel, Tilburg 1. Jaarrekening 2012 Stichting HGD-alias Het Goede Doel Tilburg Stichting HGD-alias Het Goede Doel, Tilburg 1 Samenstellingsverklaring afgegeven d.d. 28 mei 213 Inhoud Jaarrekening 3 Balans per 31 december 212 4 Staat van

Nadere informatie

STICHTING CHALLENGES TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2014

STICHTING CHALLENGES TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2014 STICHTING CHALLENGES TE ROTTERDAM Rapport inzake jaarstukken 2014 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Opdracht 2 2 Deskundigenonderzoek 2 FINANCIEEL VERSLAG 1 Bestuursverslag over 2014 4 JAARREKENING

Nadere informatie

Zoogdiervereniging. Jaarrekening 2012. Vestigingsadres Natuurplaza, Toernooiveld 1, 6525 ED Nijmegen. Postadres Postbus 6531, 6503 GA Nijmegen

Zoogdiervereniging. Jaarrekening 2012. Vestigingsadres Natuurplaza, Toernooiveld 1, 6525 ED Nijmegen. Postadres Postbus 6531, 6503 GA Nijmegen Jaarrekening 2012 Zoogdiervereniging Vestigingsadres Natuurplaza, Toernooiveld 1, 6525 ED Nijmegen Postadres Postbus 6531, 6503 GA Nijmegen Jaarrekening Zoogdiervereniging 2012 1 van 8 Inhoudsopgave Jaarrekening

Nadere informatie

Grondslagen voor de financiële verslaggeving 4

Grondslagen voor de financiële verslaggeving 4 Inhoudsopgave RAPPORT Blz. Samenstellingsverklaring 2 Algemeen 3 JAARREKENING Grondslagen voor de financiële verslaggeving 4 Balans per 31 december 2013 5 Staat van baten en lasten over 2013 6 Toelichting

Nadere informatie

Bepaling toezichtvorm gemeente Meerlo-Wanssum

Bepaling toezichtvorm gemeente Meerlo-Wanssum Bepaling toezichtvorm 2007-2010 gemeente Meerlo-Wanssum F i n a n c i e e l v e r d i e p i n g s o n d e r z o e k Provincie L i m b u r g, april 2 0 0 7 V e r d i e p i n g s o n d e r z o e k M e e

Nadere informatie

607 ARGENTINIË ROOD ARGENTINIË ROOD AUSTRALIË ROOD

607 ARGENTINIË ROOD ARGENTINIË ROOD AUSTRALIË ROOD 607 ARGENTINIË ROOD ARGENTINIË ROOD AUSTRALIË ROOD F M (NIEUW) M B S 2016 P : : 14% : 10,75 F ( G R). U M. P Pë, -- Aë. H,,. F M (NIEUW) M G R 2015 M : : 14,5% : 14,75 F. F? W. D Hé F, B,, I V. I 1992,.

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Meijer, Jacco FIN S3 RAD: RAD150701 woensdag 1 juli 2015 BW: BW150526 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 1 juli 2015 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar : Jacco

Nadere informatie

Provinciale Normenkader Rechtmatigheid 2015(aangepast)

Provinciale Normenkader Rechtmatigheid 2015(aangepast) Provinciale Normenkader Rechtmatigheid 2015(aangepast) Inleiding Met ingang van 2004 moeten alle provinciale jaarrekeningen worden voorzien van een accountantsverklaring met betrekking tot de financiële

Nadere informatie

STICHTING SPIRITUEEL INNOVATIE FONDS te Arnhem. Rapport inzake de jaarrekening 2012

STICHTING SPIRITUEEL INNOVATIE FONDS te Arnhem. Rapport inzake de jaarrekening 2012 STICHTING SPIRITUEEL INNOVATIE FONDS te Arnhem Rapport inzake de jaarrekening 2012 Inhoudsopgave Blz. RAPPORT Opdracht 2 Algemeen 2 Resultaat 3 JAARREKENING Grondslagen voor de financiële verslaggeving

Nadere informatie

STICHTING ROSARIUM VAN VROUWEN VOOR VROUWEN TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2012

STICHTING ROSARIUM VAN VROUWEN VOOR VROUWEN TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2012 STICHTING ROSARIUM VAN VROUWEN VOOR VROUWEN TE ROTTERDAM Rapport inzake jaarstukken 2012 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Algemeen 2 2 Samenstellingsverklaring 5 FINANCIEEL VERSLAG 1 Bestuursverslag

Nadere informatie

WALDO STICHTING TE ODIJK. Jaarrekening 2013. 9 januari 2015

WALDO STICHTING TE ODIJK. Jaarrekening 2013. 9 januari 2015 WALDO STICHTING TE ODIJK Jaarrekening 2013 9 januari 2015 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Opdracht 2 2 Ontbreken van de verklaring 2 3 Resultaat 3 4 Financiële positie 4 JAARREKENING 1 Balans

Nadere informatie

Financieel verslag over de jaren 2017 en 2018 van Vromen-Gravelijn Stichting te Doetinchem

Financieel verslag over de jaren 2017 en 2018 van Vromen-Gravelijn Stichting te Doetinchem Financieel verslag over de jaren 2017 en 2018 van Vromen-Gravelijn Stichting te Doetinchem Financieel verslag over de jaren 2017 en 2018 van Vromen-Gravelijn Stichting te Doetinchem INHOUDSOPGAVE Pagina

Nadere informatie

B e l e i d s k a d e r K e r k e n, K l o o s t e r s e n a n d e r e r e l i g i e u z e g e b o u w e n

B e l e i d s k a d e r K e r k e n, K l o o s t e r s e n a n d e r e r e l i g i e u z e g e b o u w e n B e l e i d s k a d e r K e r k e n, K l o o s t e r s e n a n d e r e r e l i g i e u z e g e b o u w e n I n é é n d a g k a n r e l i g i e u s e r f g o e d v a n m e e r d e r e g e n e r a t i e

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer SPV/ /C FTZ hvdb drs. H. van den Berg (035)

Uw kenmerk Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer SPV/ /C FTZ hvdb drs. H. van den Berg (035) Provincie Flevoland t.a.v. het College van Gedeputeerde Staten Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Onderwerp 19 september 2002 Jaarrekening 2000 Stichting Regionale Omroep Flevoland Uw kenmerk Ons kenmerk Contactpersoon

Nadere informatie

ONAFHANKELIJKE OUDEREN EN KINDEREN UNIE (OOKU) 5OPLUS, HILVERSUM JAARREKENING 2014

ONAFHANKELIJKE OUDEREN EN KINDEREN UNIE (OOKU) 5OPLUS, HILVERSUM JAARREKENING 2014 ONAFHANKELIJKE OUDEREN EN KINDEREN UNIE (OOKU) 5OPLUS, HILVERSUM JAARREKENING 2014 7 ACTIVA 31 december 31 december 3.1. Balans per 31. december 2014 8 279.514 243.414 Kortiopende schulden 31.022 Algemene

Nadere informatie

Jaarcijfers 2014. Stichting Reis van de Razzia te Amsterdam

Jaarcijfers 2014. Stichting Reis van de Razzia te Amsterdam Jaarcijfers 2014 Stichting Reis van de Razzia te Amsterdam Inhoudsopgave Pagina Samenstellingsverklaring Financieel verslag algemeen 4 resultatenvergelijking 4 financiële positie 5 staat van herkomst en

Nadere informatie

FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE CENTRA TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2013

FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE CENTRA TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2013 FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE CENTRA TE ROTTERDAM Rapport inzake jaarstukken 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Opdracht 2 2 Deskundigenonderzoek 2 3 Algemeen 3 FINANCIEEL VERSLAG 1

Nadere informatie

Stichting "Hulp aan Roemenië" Touwslagersbaan 30j 6602 AL WIJCHEN

Stichting Hulp aan Roemenië Touwslagersbaan 30j 6602 AL WIJCHEN Stichting "Hulp aan Roemenië" Touwslagersbaan 30j 6602 AL WIJCHEN JAARREKENING 2014 Wijchen, 19 mei 2015 Geacht bestuur, Ingevolge de door u verstrekte opdracht tot het samenstellen van de jaarstukken

Nadere informatie

Regionale Omroep Vereniging de Golfbreker te Amersfoort. Rapport inzake jaarstukken 2013

Regionale Omroep Vereniging de Golfbreker te Amersfoort. Rapport inzake jaarstukken 2013 auren DICHTBIJ MAAKT DOELEN BEREIKBAAR Regionale Omroep Vereniging de Golfbreker te Amersfoort Rapport inzake jaarstukken 2013 Auren Accounting Products Amersfoort B.V. Amsterdamseweg 3, Postbus 693, 3800

Nadere informatie

k Lekx Kok &Geerlofs accountants Jaarrapport 2013 Stichting Woerdense Techniek Talent Woerden

k Lekx Kok &Geerlofs accountants Jaarrapport 2013 Stichting Woerdense Techniek Talent Woerden Lekx Kok &Geerlofs Jaarrapport 2013 Stichting Woerdense Techniek Talent te Woerden 302300 2013 Lekx Kok &Geerlofs INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSRAPPORT Samenstellingsverklaring Algemeen 2 JAARREKENING

Nadere informatie