Understanding Urban Screens

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Understanding Urban Screens"

Transcriptie

1 Understanding Urban Screens Naam student Bas Botman Studentnummer Klas Docent CiM1 Bart Hoeve Datum 9 maart 2012 Inleiding Dit onderzoek is een deelopdracht voor het vak Understanding Public Spaces behorende bij de minor Content in Motion 2012 aan de Hogeschool van Amsterdam. Aan de hand van een aantal deelonderwerpen onderzoek ik de inzet van urban screens in publieke ruimtes. Met de bevindingen die ik hieruit haal beantwoord ik mijn hoofdvraag. Daarnaast zal ik de theorie rechtstreeks koppelen aan ons praktijkdeel, namelijk het inzetten van schermen op de Gependam in Enkhuizen om het toerisme in de oude binnenstad te stimuleren. De onderzoeksresultaten leiden direct tot aanpassingen aan onze maquette. Hoofdvraag Op welke manier beïnvloeden urban screens het sociale aspect van de samenleving?

2 Welke veranderingen vinden er in de media plaats? Rond 1908 verscheen het eerste filmjournaal in Parijs, dit was een filmzaal waarin wekelijks een actualiteitenoverzicht werd uitgezonden. Men ging naar het filmjournaal om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen over de hele wereld. Over de hele wereld waren filmjournaals te vinden (bron 1). Het beeldscherm is daarna de huiskamers in gegaan, praktisch ieder huishouden heeft een TV staan. Mediaconsumptie is aan de orde van de dag, gemiddeld kijkt een inwoner van Europa of Amerika 3 uur en 12 minuten TV per dag (bron 2). De informatie die hierop getoond wordt is (nog) niet persoonlijk en de reclames alleen gericht op de zender. Langzamerhand is het beeldscherm weer aan het opduiken in de publieke ruimte in de vorm van urban screens. Dit zijn schermen in de openbare ruimte die tal van soorten informatie vertonen. De informatie is vrijwel altijd gericht op de context van het scherm, en trekt de aandacht van voorbijgangers. De inhoud is niet persé gericht op informatieconsumptie. Ook educatie, beweging en reclameboodschappen vormen een groot deel van de inhoud van urban screens. Langzamerhand wordt de informatie ook steeds meer gericht op individuen en groepen omdat er steeds meer informatie voorhanden is (via social media) en via andere vormen van interactie (Microsoft Kinect). Wat is de invloed van schermen op de samenleving? In China's Olympische Park waar in 2008 de Olympische Spelen zijn gehouden zeven grote schermen met een totaal oppervlakte van meer dan 3400 m 2. Deze schermen zijn door stad Peking opgehangen om de lokale bewoners de sfeer van de Spelen binnen de stadions te laten proeven. Daarnaast werden de schermen ook gebruikt voor het tonen van kunst, architectuur en voor commerciële doeleinden. De schermen waren volledig contextgericht, en waren ook daadwerkelijk onderdeel van de architectuur en vormgeving van de publieke ruimte. Deze schermen hebben gezorgd voor een nieuw sociaal-cultureel aspect voor de samenleving op die plaats. De informatie die op de schermen getoond wordt zorgt voor maatschappelijke veranderingen. Het toerisme stijgt, de lokale inwoners gaan de straat meer op en het uiterlijk van de publieke ruimte verbetert waardoor de leefbaarheid en welvaart in dat gebied stijgt.

3 Dit fenomeen is niet alleen op Peking te betrekken, ook Las Vegas en Melbourne hebben hier profijt van gehad. Een ander sprekend voorbeeld is Times Square in New York. Hier is van architectuur, stijl of klasse geen sprake meer maar de commercialisering van deze straat is wereldwijd bekend en eenieder die voor het eerst in New York is schroomt niet om Times Square te bezoeken (bron 3). In Melbourne staat het scherm op een plein waar ruimte is voor mensen. Het grote scherm is het middelpunt van de moderne bebouwing van de stad. In 2008 waren er meer dan 1855 evenementen op het plein, van groot tot klein. Het scherm is de tweede attractie van Melbourne geworden (bron 3). Tijdens verbouwingen van publieke gebouwen (paleis op de Dam) kunnen er live beelden worden getoond van de verbouwingen, hierdoor wordt het leed voor omwonenden en toeristen iets verzacht. Men ziet wat er allemaal gebeurt aan het gebouw, en wordt vermaakt. De beleving van het bezoek aan de stad wordt verhoogd, en de teleurstelling vanwege de verbouwing wordt iets verzacht. Wat is het commerciële belang van urban screens? Er hangen al decennia lang billboards langs snelwegen, aan gevels van gebouwen en op tal van andere openbare plekken. Billboards waren hét middel om grote groepen mensen te bereiken, en zeker voor specifieke doelgroepen (bijv. forensen en zakenmannen) was het heel makkelijk om deze groep direct te bereiken. Het is heel lang een utopie geweest om reclame dynamisch aan te kunnen bieden. Billboards kunnen bijvoorbeeld niet per dagdeel (alleen 's ochtends) getoond worden, en er kan al helemaal geen interactie plaatsvinden. De urban screens verbreken deze tendens. omdat de getoonde informatie digitaal is, is het zeer eenvoudig om voorwaarden op te stellen. Informatie kan alleen getoond worden in het weekend, alleen 's ochtends of alleen tijdens bepaalde evenementen. Daarnaast kan er interactie plaatsvinden. Een scherm met reclame voor een goed doel kan bijvoorbeeld direct reageren op een sponsor-sms'je. Tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Johannesburg hing er een gigantisch scherm van Nike waarop berichten van gebruikers van de Nike website werden getoond. Het publiek ontdekte dit waardoor er enorm veel traffic gegenereerd werd naar de Nike website. Daarnaast was het scherm erg in trek omdat er naast de berichten ook veel entertainende inhoud werd getoond (bron 4).

4 Er zitten echter meer voordelen aan urban screens met een commercieel doeleinde. De schermen kunnen in de omgeving opgenomen worden, waardoor onbewust reclame gemaakt kan worden. Of dit ethisch verantwoord is kan betwijfeld worden. Publieke informatie In Londen hangt een groot scherm bij Piccadilly Circus. Dit scherm wordt gebruikt voor tal van doeleinden. Van het laatste nieuws tot het weerbericht en van livebeelden van het EK tot een toespraak van de Koningin. Deze informatie is breed, maar ook algemeen nuttig (zoals het weerbericht). Het scherm heeft op zichzelf een toeristische waarde gekregen, het is een trekpleister geworden. De informatie is vaak interactief, afhankelijk van de uitbater die op dat moment informatie voor het scherm verzorgd. Het is mogelijk om reclametijd te kopen, en om te betalen voor een bepaald thema. De standaardinformatie moet echter altijd getoond worden. Een dergelijk concept is ook gebruikt in Las Vegas (bron 3). Er hangt een aantal schermen met inhoud die is aangepast op de locatie van het bord. Er is informatie over vliegtijden, scores van wedstrijden, winnaars in casino's en kamers in hotels. Na onderzoek is gebleken dat velen de schermen nu als onderdeel van het dagelijks leven beschouwen, en even naar het scherm lopen voor het laatste nieuws. Kunstprojecten Een spraakmakend kunstproject met urban screens was 'Hole in the earth' (bron 6) in Rotterdam en Shanghai. Op deze twee plekken stond een grote stalen pin met daarin een beeldscherm, microfoons, webcams en speakers. Het principe was simpel, er werd gesimuleerd dat je via een gat in de aarde met mensen aan de andere kant van de wereld praat. Ondanks dat het principe enorm simpel was, werd dit project enorm gewaardeerd door de gebruikers (bron 7). Andere toepassingen Er zijn tal van andere mogelijkheden te bedenken waarbij urban screens ingezet kunnen worden. Een dergelijk scherm zou als informatiekanaal kunnen dienen bij publieke evenementen (zoals Koninginnedag) of in geval van nood, denk daarbij aan Amber Alerts of opsporingsbevelen.

5 Hoofdvraag: Op welke manier beïnvloeden urban screens het sociale aspect van de samenleving? In dit tijdperk begint met langzamerhand gewend te raken aan het feit dat er razendsnel veranderingen optreden in het medialandschap. Het plaatsen van urban screens is daar onderdeel van, het beeldscherm verplaatst weer van de huiskamer naar buiten en langzamerhand is het steeds beter mogelijk om hier interactie aan te knopen. Het plaatsen van urban screens in de publieke ruimte heeft direct invloed op heel veel aspecten. Allereerst verbetert de leefbaarheid van de omgeving. Enerzijds omdat de toeschouwers vermaakt kunnen worden, anderzijds omdat men geïnformeerd kan worden over bepaalde gebeurtenissen waardoor frustraties weggewerkt kunnen worden. Ook voor commerciële partijen zijn de schermen interessant, er kan reclame getoond worden maar men kan ook sponsor of eigenaar zijn van het scherm zelf. Door de juiste mix van interessante inhoud en reclame te vinden kan een dergelijk scherm een enorm marketingtechnisch succes zijn voor een bedrijf. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat complete pleinen, buurten en zelfs steden grote transformaties ondergaan hebben nadat er schermen geplaatst zijn. Opeens veranderde de leefbaarheid van de buurt of werd een plein een toeristische trekpleister met alle positieve gevolgen van dien. De informatie op de schermen kan in het belang van het publiek zijn, maar kan ook worden gericht op kleinere groepen. Dit is uiteraard afhankelijk van de plaatsing van het scherm. Eventueel kan er heel concreet gericht worden, bijvoorbeeld op datum, tijd en dagdeel. De informatie kan ontzettend dynamisch getoond worden, waarbij eventueel gebruik wordt gemaakt van social media. Relatie met praktijkdeel Het plein op de Gepemdam in Enkhuizen was oorspronkelijk bedoeld voor een winkelcomplex. Vanwege diverse redenen is dat plan niet doorgegaan en is de bouwgrond jarenlang braakliggend terrein geweest. Op dit moment is het een bestraat parkeerterrein met diverse doeleinden. Zo zijn er jaarlijks vele evenementen, waaronder een botenbeurs, de Enkhuizer kermis en de jaarlijkse Waterweek. De meeste evenementen vinden in de zomer plaats en vinden buiten

6 plaats. Het plein staat dan vol toeristen, lokale bewoners en ondernemers. De drie doelgroepen die eerder in dit onderzoek besproken zijn komen hier met z'n allen samen. De Enkhuizers kunnen herkenbare dingen terugzien, de toeristen kunnen verrast worden en de ondernemers kunnen hun sponsorgeld daadwerkelijk terugzien op het scherm. Hierbij kan gedacht worden aan een bedankwoord en een logo. Dit is echter niet het hoofddoel van het scherm. Het daadwerkelijke probleem is het gebrek aan informatievoorziening voor toeristen die met schepen in Enkhuizen aanmeren. Vanaf de Gependam is er geen uizicht op de binnenstad, en de eerste kroegen die men tegenkomt zijn niet representatief voor wat Enkhuizen nog meer te bieden heeft. Flyeren is verboden, net zoals het opplakken van posters. Een uitzondering wordt gemaakt wanneer er sprake is van een samenwerking tussen meerdere kroegen, hiervoor moet een vergunning worden aangevraagd. De oplossing en mogelijkheden Het plaatsen van twee schermen op de Gependam waarop talloze soorten informatie getoond kunnen worden. De informatie kan worden gericht op de doelgroep. De doelgroep staat echter niet vast. Aan boord van de schepen zitten de meest uiteenlopende soorten mensen. De leeftijdsgroep van de mensen is echter wel bekend bij hét boekingskantoor voor alle charterschepen, dat ook in Enkhuizen gevestigd is. Aan boord van de schepen zal aan de opvarenden gevraagd worden waar de interesses liggen. Men kan dan vervolgens zelf op een PC aan boord aangeven in welke informatie men geïnteresseerd is. Binnenkomende schepen worden al aangemeld bij de Havendienst, het is dus ook mogelijk om gepersonaliseerde informatie te weergeven op de schermen zodra er een schip de haven binnenkomt. Door het scherm op de juiste manier in te zetten kan het kale plein omgetoverd worden tot een nieuwe toeristische trekpleister van Enkhuizen. Er zijn veel wandelaars in Enkhuizen die de Gependam nu vermijden. Door hier slim op in te spelen kunnen deze wandelaars naar de Gependam toe getrokken worden. Tijdens evenementen kunnen de schermen ingezet worden voor kunstprojecten, maar ook voor interactieve gebeurtenissen.

7 Bronnen 1. Artikel op Wikipedia, zie 2. 'Gemiddeld meer dan 3 uur TV per dag' (2010) 3. Urban Screens reader, 'The embodied interaction of cultural participation' door Audrey Yue. Zie intranet Interactieve Media. 4. 'Media Architectures and Urban Screens as New Media: forms, places and spectatorship' (2008) door Simone Arcagni. Pagina 'The impact of the digital future on the design of public urban spaces' (2010) door Kirralie Houghton. Pagina

8180.nl/scnr. Alkmaar Smart City.

8180.nl/scnr. Alkmaar Smart City. 8180.nl/scnr Alkmaar Smart City. Alkmaar online aanwezig? In de tweede helft van dit jaar is het aantal bezitters van apparaten, zoals tablets, smartphones en Smart TV's, gelijk gebleven ten opzichte van

Nadere informatie

CMDIAD2Q4 INTERACTION DESIGN. Corine Vuijk 0800337 CMD4b

CMDIAD2Q4 INTERACTION DESIGN. Corine Vuijk 0800337 CMD4b CMDIAD2Q4 INTERACTION DESIGN Corine Vuijk 0800337 CMD4b DEELOPDRACHT 1: CONCEPTONTWIKKELING Beschrijf het concept van jouw WBJ app op basis van bovenstaande opdrachtomschrijving.maak duidelijk waarom reizigers,

Nadere informatie

OPDRACHT "CITYMARKETING"

OPDRACHT CITYMARKETING OPDRACHT "CITYMARKETING" Ting Yuen 0777483 DE OPDRACHT "CITY MARKETING" Achtergrondinformatie Rotterdam is een multiculturele stad en er valt veel te doen. Je kunt er behalve veel winkelen ook aan sightseeing

Nadere informatie

Eindverslag. Ivan de Kok Rianne Jongebloed Bart van den Heiligenweg Stefan van der Voort. Document Eindverslag Versie 1.0

Eindverslag. Ivan de Kok Rianne Jongebloed Bart van den Heiligenweg Stefan van der Voort. Document Eindverslag Versie 1.0 Eindverslag Ivan de Kok Rianne Jongebloed Bart van den Heiligenweg Stefan van der Voort Document Eindverslag Versie 1.0 Inleiding De Wibautstraat bestempeld als lelijkste straat van Amsterdam, maar waarom

Nadere informatie

Museumbezoek onder Studenten

Museumbezoek onder Studenten Museumbezoek onder Studenten Ontwerprapport CMD-Project Jelle Clignet CMD2B 1108174 Inhoudsopgave Inleiding 2 Concept 3 Beschrijving van het concept 3 Applicatie 3 Ondersteunende middelen 3 Middelen 4

Nadere informatie

RESPORTER TV ALTIJD, OVERAL, #AMATEURVOETBAL NIEUW IN NEDERLAND RESPORTER TV

RESPORTER TV ALTIJD, OVERAL, #AMATEURVOETBAL NIEUW IN NEDERLAND RESPORTER TV RESPORTER TV ALTIJD, OVERAL, #AMATEURVOETBAL NIEUW IN NEDERLAND RESPORTER TV interactief concept mobiel tv online social NIEUW resporter Resporter Opgericht augustus 2012 RESPORTER: ALTIJD, OVERAL, #AMATEURVOETBAL

Nadere informatie

Understanding Public Spaces

Understanding Public Spaces Understanding Public Spaces Onderzoek 1 Wat is het nut van uitingen in de publieke ruimte? Bonita Schrama 500602087 CIM Groep 1 V2TDI2 14-03- 12 Inhoud Inleiding 3 Onderzoeksvraag en deelvragen 3 Afbakening

Nadere informatie

Het product voorstel Wat is het is? Een mobiele applicatie die meer informatie over pubs in Rotterdam geeft waar er sport gekeken kan worden.

Het product voorstel Wat is het is? Een mobiele applicatie die meer informatie over pubs in Rotterdam geeft waar er sport gekeken kan worden. Titel van het concept Sportfans United applicatie Beschrijving doelgroep - Sportvolgers - 20 tot 49 jaar - Wonen/verblijven in Rotterdam - Volgen sport wekelijks en kijken /luisteren er wekelijks na -

Nadere informatie

10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN

10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN 10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN Introductie Social media wordt steeds vaker door bedrijven gebruikt om beter contact met hun klanten te krijgen en uiteindelijk meer inkomsten te realiseren. Facebook is

Nadere informatie

Media & het Medium Lessenserie Mag ik even uw aandacht?

Media & het Medium Lessenserie Mag ik even uw aandacht? Media & het Medium Lessenserie Mag ik even uw aandacht? Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, vwo 7-8 klokuren Inleiding Reclameposters en billboards schreeuwen om de aandacht op straat. Op de tv

Nadere informatie

CONCEPTVERSLAG. Amber van Blitterswijk Rob den Breems Mike Broere Sanne de Jager Nikita Veenhuizen

CONCEPTVERSLAG. Amber van Blitterswijk Rob den Breems Mike Broere Sanne de Jager Nikita Veenhuizen CONCEPTVERSLAG Amber van Blitterswijk Rob den Breems Mike Broere Sanne de Jager Nikita Veenhuizen Inhoudsopgave Inleiding Onderzoek terugblik NOS on spot Wat is het? Storyboard Keyfeatures Prototype Debattle

Nadere informatie

1- meting imago onderzoek Stichting Marketing Zaanstreek

1- meting imago onderzoek Stichting Marketing Zaanstreek 1- meting imago onderzoek Stichting Marketing Zaanstreek Imago onderzoek 2013 Stichting Marketing Zaanstreek 1 Definitie onderzoeksdoelgroep A. Inwoners Zaanstreek (Zaankanters) (n=249): Inwoners van de

Nadere informatie

Pedl. Campagne Plan. Arnoud Ching Wai Hirad Luc

Pedl. Campagne Plan. Arnoud Ching Wai Hirad Luc Pedl Campagne Plan Arnoud Ching Wai Hirad Luc Ivo INHOUDSOPGAVE inleiding 1 2 ons concept wie we zijn 3 4 kanalen analyse 5 6 strategieën doelstellingen 7 1 INLEIDING Onvoldoende beweging Onvoldoende lichamelijke

Nadere informatie

Verschil tussen A- en B-merk kleding

Verschil tussen A- en B-merk kleding Verschil tussen A- en B-merk kleding Naam: Manon van de Kraats Studentnummer: 1620476 Specialisatie: UXD Format: Essay Docent: Hans Kemp Blok: D Datum : 27-05-2015 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdvraag

Nadere informatie

Hedwig Klamer. Games & Interaction Klas 1C Inspiratie in Ontwerp Art, Media & me Saskia Freeke & Sonja van Vuure

Hedwig Klamer. Games & Interaction Klas 1C Inspiratie in Ontwerp Art, Media & me Saskia Freeke & Sonja van Vuure Hedwig Klamer Games & Interaction Klas 1C Inspiratie in Ontwerp Art, Media & me Saskia Freeke & Sonja van Vuure Inhoudsopgave Introductie 2 Computermuis 3 Oculus Rift 4 Gameconsole 5 Conclusie 6 1 Leap

Nadere informatie

Inhoud. Ontwerpdocument 18 juni 2007

Inhoud. Ontwerpdocument 18 juni 2007 Inhoud Inleiding... 2 Concept... 3 Doelstelling... 3 Concept beschrijving... 3 Visualisatie... 4 Doelgroep... 5 Usercase scenario... 5 Storyboard... 7 Bekijken van de informatie... 7 Praten (Met hetzelfde

Nadere informatie

make things ETA by Boudewijn Naaijkens

make things ETA by Boudewijn Naaijkens ET S make things ETA by Boudewijn Naaijkens VISUAL IDENTITY Student Boudewijn Naaijkens 2060969 Avans Hogeschool 42CM04 (O) Vakcoördinator Brenda Renssen Avans Hogeschool Overige betrokken docent(en) Marcel

Nadere informatie

Wegwijzer: Een geschikt medium kiezen

Wegwijzer: Een geschikt medium kiezen Wegwijzer: Een geschikt medium kiezen Vandaag de dag heb je verschillende media ter beschikking om je doelgroep te bereiken. Maar welk medium kies je? Dat hangt af van je doel, doelgroep en de context

Nadere informatie

Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS. Waarde voor ondernemers POWERED BY

Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS. Waarde voor ondernemers POWERED BY Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS Waarde voor ondernemers POWERED BY Stop met adverteren met events bereik je meer! Hoe bereik ik nieuwe klanten voor mijn

Nadere informatie

Omargym Presents: www.omargym.nl. Www.omargym.nl

Omargym Presents: www.omargym.nl. Www.omargym.nl Omargym Presents: www.omargym.nl Www.omargym.nl Inhoud: Informatie over ons Informatie over Sponsorpakket 1 Informatie over Sponsorpakket 2 Informatie over Sponsorpakket Bronze Informatie over Sponsorpakket

Nadere informatie

Geen tapas maar shapas het is Sherryweek

Geen tapas maar shapas het is Sherryweek Geen tapas maar shapas het is Sherryweek Inderdaad geen tapas, maar shapas het is Internationale sherryweek, zoals je in mijn oktober dagboek al kon lezen ben ik in oktober aangeschoven bij een taps lunch,

Nadere informatie

WAT DOEN MENSEN OP FACEBOOK?

WAT DOEN MENSEN OP FACEBOOK? IN DIT WEBINAR Slim inhaken op typisch Facebook-gedrag Kenmerken van goede content Hoe je binnen 30 min. per week blijft Interessante functies binnen Facebook Mijn aanbod voor jou Adverteren op Facebook

Nadere informatie

Project Het Parool. Media, Informatie en Communicatie. Propedeuse. Ontwerpdocument Beeld

Project Het Parool. Media, Informatie en Communicatie. Propedeuse. Ontwerpdocument Beeld Media, Informatie en Communicatie Ontwerpdocument Beeld Project Het Parool Jerry Leigh Henkes, Demy Verhoogt, Bastiaan Verbeek, Sterre van den Berge, Lucas de Vries, Kathy Gabriel en Hanna Loos. P125 Tutor

Nadere informatie

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats

Onderzoeksdocument. Creatieve Bloeiplaats Onderzoeksdocument Creatieve Bloeiplaats HVA Instituut voor Interactieve Media Amsterdam oktober 2008 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Doelstellingen...4 Doelgroep...5 De vragen...6 De resultaten...7

Nadere informatie

REPRESENT YOUR CULTURE

REPRESENT YOUR CULTURE REPRESENT YOUR CULTURE Team: 16043, De studenten van tegenwoordig Anwar, Bas, Danielle, Jasser, Noor en Yara Inleiding In de laatste jaren is er een sterke groei van toerisme in de stad Amsterdam. Het

Nadere informatie

Training Social Media optimaal gebruiken

Training Social Media optimaal gebruiken Training Social Media optimaal gebruiken Wat levert deze training voor u op? U heeft de zaak al aardig voor elkaar en als ondernemer bent u op zoek naar een manier om meer omzet te genereren. Door social

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Concept MuziekTafel. Belevingsontwerp. Omschrijving concept

Concept MuziekTafel. Belevingsontwerp. Omschrijving concept Concept MuziekTafel Belevingsontwerp De beleving in dit concept heeft als speerpunt creativiteit en fantasie. Muziek vormt daarbij de sleutel. Ik wil met dit concept kinderen laten ervaren hoe zij muziek

Nadere informatie

1 Debriefing NOS op 3 MediaLAB Project

1 Debriefing NOS op 3 MediaLAB Project 1 Debriefing NOS op 3 MediaLAB Project Beschrijving van de organisatie Volgens de website van de NOSop3 (nos.nl 2011) doet NOSop3 24 uur per dag, 7 dagen per week, as it happens verslag van het laatste

Nadere informatie

Ontwerp rapport Digitaal Instellingsplan Hogeschool van Amsterdam

Ontwerp rapport Digitaal Instellingsplan Hogeschool van Amsterdam Ontwerp rapport Digitaal Instellingsplan Hogeschool van Amsterdam Team Fristeractief: Annet Heitman Jasper Mijdam Charlotte Cozijn Puck Holshuijsen Marieke Zeegers 17 november 2010 Digitaal instellinsplan,

Nadere informatie

Zuid As Kiosk Amsterdam. Presentatie. na-ma architecture. meubels op straat 22.10.2009

Zuid As Kiosk Amsterdam. Presentatie. na-ma architecture. meubels op straat 22.10.2009 Zuid As Kiosk Amsterdam meubels op straat 22.10.2009 Presentatie Introductie Selectie Projecten: 2009- vervolgstudie uitbreiding Olympisch Stadion i.o.v. DMO Amsterdam 2007-2008 huisvesting Openbaar Ministerie

Nadere informatie

Amsterdam als pretpark

Amsterdam als pretpark Digitale Media en Creatieve Industrie Student in Motions Amsterdam als pretpark Nadine Haggag, Merel Blom, David Springer, Kadir Basturk, Amber Engelse Tutor : Valery Verhulst MIC ICT AMFI 01-02-16 [Students

Nadere informatie

Afstudeer Opdracht. Document: Project Voorstel Versie: 2.0. Student: Studentnummer: Projectnaam: Begeleidster: Tweede lezer:

Afstudeer Opdracht. Document: Project Voorstel Versie: 2.0. Student: Studentnummer: Projectnaam: Begeleidster: Tweede lezer: Afstudeer Opdracht Document: Project Voorstel Versie: 2.0 Student: Studentnummer: Projectnaam: Begeleidster: Tweede lezer: Michael Schouman 500501248 www.liveartz.nl - #LiveArtz Shirley Niemans Koop Reynders

Nadere informatie

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) VVV, kansen voor Valkenswaard Door Peter Moezelaar (voorzitter VVV Valkenswaard) De LTA en haar doelstellingen door Henk Wessels (voorzitter LTA) Stijlgids Veelzijdig

Nadere informatie

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen!

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Introductie In een wereld die op alle vlakken steeds meer digitaal verbonden raakt,

Nadere informatie

Research context: van venster naar poort Onderdeel: context

Research context: van venster naar poort Onderdeel: context Research context: van venster naar poort Onderdeel: context Naam: Zoë Tabak Klas: GAR1D Vak: Research Leraar: Harald Warmelink Datum: 15-3-2015 Inleiding Naar aanleiding van de eerste discussies binnen

Nadere informatie

g r o o t b e e l d p r o j e c t i e

g r o o t b e e l d p r o j e c t i e grootbeeldprojectie verenigingen scholen clubs congressen en seminars tehuizen festivals cafés en grand cafés goede doelen stichtingen vakantieparken Mobiloscoop is gespecialiseerd in het digitaal projecteren

Nadere informatie

First of second screen?

First of second screen? First of second screen? EEN ONDERZOEK NAAR DE INVLOED VAN SECOND SCREEN OP TV KIJKGEDRAG Stroom Mediacommunicatie B.V. Auteurs: Titus Eikelboom, Rutger Mackenbach, Remco de Stigter & Miranda Euser 17 APRIL

Nadere informatie

Even kijken waar wij staan?

Even kijken waar wij staan? Even kijken waar wij staan? Het is nieuw omarmen of verwerpen? Het is wel een beetje eng! Ik heb geen zin om via Facebook te vernemen dat iemand een moeilijke stoelgang heeft. Privé is Privé en dat blijft

Nadere informatie

Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur

Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur Televisiekijken is een sociale activiteit.. Uit het kijkonderzoek blijkt dat heel vaak samen met het eigen gezin en gasten naar de televisie wordt gekeken.

Nadere informatie

World soundtrack AwArds REPUTATIESCAN

World soundtrack AwArds REPUTATIESCAN World soundtrack AwArds REPUTATIESCAN STAPPENPLAN REPUTATIESCAN EN WEBCARE SENTIMENTANALYSE Sentiment positief Sentiment neutraal Sentiment negatief Zowel bij sentiment positief, neutraal als negatief

Nadere informatie

Meer Lauwe on Light?

Meer Lauwe on Light? Onderzoeksrapport studenten ; Meer? Rapport gemaakt door : Marvin van Dinteren Erik de Veer Jelle Schenkels Freek Hogenkamp 4 september 2008 Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 Werkwijze blz. 3 Verwerking blz.

Nadere informatie

Multi-Screen Consument

Multi-Screen Consument Multi-Screen Consument Multiscreen: wat weten we al? What s on their Screens, what s on their minds? Multiscreen consumer research Microsoft Advertising USA EIAA Multi-Screeners Report Pan europees onderzoek

Nadere informatie

KUNST ONDERZOEK EDUCATIE VISIE VERNIEUWING OMGEVING PUBLIEK WERK BEELD TEKST FASCINATIE

KUNST ONDERZOEK EDUCATIE VISIE VERNIEUWING OMGEVING PUBLIEK WERK BEELD TEKST FASCINATIE ARTISTIEK ONDERZOEK MASTER KUNSTEDUCATIE Willem de Kooning Academie Piet Zwart Instituut te Rotterdam april 2012 Marieke van der Hoek-Vijfvinkel begeleiding: Annette Krauss - MaikoTanaka ? KUNST ONDERZOEK

Nadere informatie

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat.

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat. Stappenplan Een interface is in principe alles wat de communicatie tussen de gebruiker en de computer bepaalt of vorm geeft. Het is het deel van de website of webapplicatie dat de interactie met de gebruiker

Nadere informatie

Eindopdrachten Copywriting

Eindopdrachten Copywriting Eindopdrachten Copywriting Charlotte Voorn 0847183 CDM1A 1 Inhoud Advertentie 2 Verantwoording advertentie 4 Artikel 6 Verantwoording artikel 7 Reportage 8 Verantwoording Reportage 10 Handleiding 11 Verantwoording

Nadere informatie

Inhoud. Experience branding, summer Lesopdracht 4: Experience Matrix (making meaning)

Inhoud. Experience branding, summer Lesopdracht 4: Experience Matrix (making meaning) Experience branding, summer 2008. Lesopdracht 4: Experience Matrix (making meaning) Inhoud 1. Het project blz. 2 2. Experience Matrix blz. 3 3. Experience brander blz. 4 4. Visueel beeld blz. 5 1 1.Het

Nadere informatie

First of second screen? EEN ONDERZOEK NAAR DE INVLOED VAN SECOND SCREEN OP TV KIJKGEDRAG. Stroom Mediacommunicatie B.V.

First of second screen? EEN ONDERZOEK NAAR DE INVLOED VAN SECOND SCREEN OP TV KIJKGEDRAG. Stroom Mediacommunicatie B.V. First of second screen? EEN ONDERZOEK NAAR DE INVLOED VAN SECOND SCREEN OP TV KIJKGEDRAG Stroom Mediacommunicatie B.V. 17 APRIL 2012 First of second screen? Digitale schermen zoals de laptop, tablet en

Nadere informatie

Wat is social media nou eigenlijk?

Wat is social media nou eigenlijk? Social media Wat is social media nou eigenlijk? Social media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud

Nadere informatie

Inspire. Eindborrel. Presentaties

Inspire. Eindborrel. Presentaties 1 Inspire Inspire is een interactieve fysieke ruimte. In het concept inspire is het belangrijk om mensen te inspireren en te enthousiasmeren. per kwartaal komen er experts, passiedragers en ideedragers

Nadere informatie

SPOORZONE DELFT, NIEUWE RUIMTE IN EEN HISTORISCHE BINNENSTAD

SPOORZONE DELFT, NIEUWE RUIMTE IN EEN HISTORISCHE BINNENSTAD SPOORZONE DELFT, NIEUWE RUIMTE IN EEN HISTORISCHE BINNENSTAD Van een bovengrondse fietsenzee naar een ondergrondse stalling 98 Gebiedsontwikkeling Tot 2015 doorkliefde de spoorlijn het oude Delft en konden

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 Binnenstad Den Haag Wonen boven winkels Nederland 26 maart 2015 Ad Dekkers directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 1 De sterke punten Visie Consequente uitvoering

Nadere informatie

December 2013. Vriendelijke groet, betasteunpunt@org.hanze.nl d.j.schorren@pl.hanze.nl 050-595 7821 06-13 222 700/ 050-595 5552.

December 2013. Vriendelijke groet, betasteunpunt@org.hanze.nl d.j.schorren@pl.hanze.nl 050-595 7821 06-13 222 700/ 050-595 5552. December 2013 Het Betasteunpunt van de Hanzehogeschool is het eerste aanspreekpunt voor scholieren en docenten uit het voortgezet onderwijs (VO) met interesse voor techniek en ict. In het schooljaar 2013-2014

Nadere informatie

!!! !!!!!!! Beleven we beelden als materie, of is het juist andersom? Lennart de Neef - CTS Essay - Imara Felkers - 16 juni 2014

!!! !!!!!!! Beleven we beelden als materie, of is het juist andersom? Lennart de Neef - CTS Essay - Imara Felkers - 16 juni 2014 PLAATJESKUNST Beleven we beelden als materie, of is het juist andersom? Lennart de Neef - CTS Essay - Imara Felkers - 16 juni 2014 1 Het internet, nog nooit is er in mijn beleving zo n bijzondere uitvinding

Nadere informatie

mediapakket Jaarbeurs Willem Fenengastraat 16 The Netherlands Telf. + 31 20 4620880 info@faircom.nl www.faircom.nl

mediapakket Jaarbeurs Willem Fenengastraat 16 The Netherlands Telf. + 31 20 4620880 info@faircom.nl www.faircom.nl mediapakket Jaarbeurs Willem Fenengastraat 16 The Netherlands Telf. + 31 20 4620880 info@faircom.nl www.faircom.nl Banieren Een mooie, opvallende entree creeëren met uw bedrijfsnaam? Op de wandelpromenade

Nadere informatie

Jonge startende ondernemer. en wat nu?

Jonge startende ondernemer. en wat nu? Jonge startende ondernemer en wat nu? Inleiding We zijn op onderzoek uitgegaan op zoek naar jonge startende ondernemers dit hebben we op verschillende manieren gedaan: - we zijn bij bedrijven langs geweest

Nadere informatie

welkom SOCIAL MEDIA WORKSHOP

welkom SOCIAL MEDIA WORKSHOP welkom SOCIAL MEDIA WORKSHOP EVEN VOORSTELLEN. WIE? NICOLE ADRIAENS EVENTORGANISATOR SOLOPRENEUR SOCIAL MEDIA FREAK BEDRIJF? BIZZIBEE EVENTS BIZZIBEE SOCIAL MEDIA BIZZIBEE BUSINESS SUPPORT WAT DOE IK?

Nadere informatie

Samenvatting. Doel. Uitvoering. Achtergrond. Vraag. Belofte

Samenvatting. Doel. Uitvoering. Achtergrond. Vraag. Belofte Samenvatting De Stichting Lokale Omroep Hoorn en de Stichting Lokale Omroep Oostelijk West-Friesland, in samenwerking met een initiatiefgroep uit de gemeente Medemblik zijn een nieuwe omroep gestart: Stichting

Nadere informatie

A.P.A. Martens 2011513 Waalwijk 2011

A.P.A. Martens 2011513 Waalwijk 2011 [AFSTUDEREN BIJ BEDRIJF] Afstudeerrapportage Avans Communicatie Multimedia Design A.P.A. Martens Waalwijk 2011 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Inleiding 4 Beschrijving organisatie Gevolgde werkwijze Samenvatting

Nadere informatie

Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout

Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout Digitaal burgerpanel gemeente Noordwijkerhout 0-meting burgerparticipatie en communicatie De gemeente Noordwijkerhout heeft een nieuw communicatiebeleidsplan dat uitgaat van meer omgevingsbewust werken

Nadere informatie

Evaluatie PvKO Mastersessie 10 april 2014

Evaluatie PvKO Mastersessie 10 april 2014 Verwachting en aanbeveling Evaluatie PvKO Mastersessie 10 april 2014 Heeft de PvKO Mastersessie aan jouw verwachting voldaan? Toelichting: De link met Big Data was me niet echt duidelijk, titel dekte de

Nadere informatie

DFI Models & Processes Herkansingsklas 1 (V207) Nienke Griffioen 500621715 [REDESIGN RTL GEMIST.NL DFI OPDRACHT]

DFI Models & Processes Herkansingsklas 1 (V207) Nienke Griffioen 500621715 [REDESIGN RTL GEMIST.NL DFI OPDRACHT] 2013 DFI Models & Processes Herkansingsklas 1 (V207) Nienke Griffioen 500621715 [REDESIGN RTL GEMIST.NL DFI OPDRACHT] Inhoudsopgave DFI opdracht 1: redesign RTL Gemist pag. 3 Opdracht omschrijving Pag.

Nadere informatie

Unicomedia biedt een totaal oplossing voor narrowcasting en adviseert over hardware, implementatie en beheer van deze netwerken.

Unicomedia biedt een totaal oplossing voor narrowcasting en adviseert over hardware, implementatie en beheer van deze netwerken. Retail Digital Signage heeft zich in verschillende vormen effectief bewezen om doelgericht met consumenten te communiceren. Digitale media wordt ingezet om merkenherkenning te ondersteunen, winkel promoties

Nadere informatie

Hoi, ik ben Bart Snoek, grafisch- en webdesigner. Dit is mijn portfolio.

Hoi, ik ben Bart Snoek, grafisch- en webdesigner. Dit is mijn portfolio. Hoi, ik ben Bart Snoek, grafisch- en webdesigner. Dit is mijn portfolio. portfolio / Blader eens door mijn werk. Een verzameling van web en print. Gemaakt tijdens mijn studie, werk of uit mezelf. p. simon

Nadere informatie

Pim Broekhof. Art Media en Me. Autobiotic Selfie Verslag G&I1A 19-11-2015. Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin

Pim Broekhof. Art Media en Me. Autobiotic Selfie Verslag G&I1A 19-11-2015. Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin Pim Broekhof G&I1A 19-11-2015 Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin Art Media en Me Autobiotic Selfie Verslag WHAT THE **** IS FLAT DESIGN? THE FALLOUT SHELTER APP PRESENTED BY VAULT

Nadere informatie

13/6/2012 TRANSCRIPT RIET INTERVIEW. Sanni

13/6/2012 TRANSCRIPT RIET INTERVIEW. Sanni 13/6/2012 INTERVIEW TRANSCRIPT RIET Naam interviewer Naam respondent Pseudoniem respondent Datum interview 30-05-2012 Plaats interview Alkmaar Begintijd interview 12.00 Eindtijd interview 13.20 Leeftijd

Nadere informatie

Billy s Playground - waar het spelen tot leven komt!

Billy s Playground - waar het spelen tot leven komt! Billy s Playground - waar het spelen tot leven komt! Billy s Playground Altijd een feest voor kinderen en ouders Een ongelofelijk gevarieerd programma, vol muziek, dans, spel, sport, mode, kunst, ontspanning

Nadere informatie

VOORWAARDEN EN BEOORDELING JONGERENBIJDRAGEREGELING 2012 THUIS OP STRAAT

VOORWAARDEN EN BEOORDELING JONGERENBIJDRAGEREGELING 2012 THUIS OP STRAAT VOORWAARDEN EN BEOORDELING JONGERENBIJDRAGEREGELING 2012 THUIS OP STRAAT LET OP: lees de voorwaarden goed. Als je je niet aan een van de voorwaarde houdt is TOS gemachtigd de bijdrage weer in te trekken.

Nadere informatie

VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA

VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA Social media zijn leuk en boeiend. Maar er zitten ook zeker andere kanten aan. Niet voor niets volg je nu deze lessen. Het is belangrijk

Nadere informatie

Pieter Jonkers Studentnummer: 695247 22 06 2011

Pieter Jonkers Studentnummer: 695247 22 06 2011 MONTESSORI LYCEUM AMSTERDAM Smartboard De mening van de Leerlingen Pieter Jonkers Studentnummer: 695247 22 06 2011 Inhoud 1. Inleiding... 3 Aanleiding... 3 Doel van het onderzoek... 3 2. Onderzoeksvraag...

Nadere informatie

CLE 3: BRAINSTORM. Door: Rodney van den Berg, Damien Abbema, Roy Sijnesael en Levi Laaper (MT1B/D) Datum:

CLE 3: BRAINSTORM. Door: Rodney van den Berg, Damien Abbema, Roy Sijnesael en Levi Laaper (MT1B/D) Datum: CLE 3: BRAINSTORM Door: Rodney van den Berg, Damien Abbema, Roy Sijnesael en Levi Laaper (MT1B/D) Datum: 15-02-2016 1 Inleiding Wij gaan komende periode een interactieve muziek game maken die in principe

Nadere informatie

Hoe social media integreren in een JCI-omgeving. Overzicht. Wie ben ik? Zaterdag 31 Augustus 2013 Dag van de Verantwoordelijken JCI. Wie ben ik?

Hoe social media integreren in een JCI-omgeving. Overzicht. Wie ben ik? Zaterdag 31 Augustus 2013 Dag van de Verantwoordelijken JCI. Wie ben ik? Hoe social media integreren in een JCI-omgeving Zaterdag 31 Augustus 2013 Dag van de Verantwoordelijken JCI 1 Overzicht Wie ben ik? Social media? Social media binnen JCI? Let s get loud(er) 2 Wie ben ik?

Nadere informatie

MSN Messenger als marketing instrument

MSN Messenger als marketing instrument MSN Messenger als marketing instrument In dit artikel wil ik u meenemen over de mogelijkheden die instant messaging (met name msn messenger) u bieden voor het bereiken van uw doelgroep of het creëren van

Nadere informatie

Cultuur & Media Werkgroep 1 Introductie

Cultuur & Media Werkgroep 1 Introductie Cultuur & Media Werkgroep 1 Introductie 1 Wat gaan er doen? Opbouw en inhoud van Cultuur & Media Opdracht: nieuwe versus oude media Opdracht: terug naar 1996 bloggroepjes maken Huiswerk voor volgende week

Nadere informatie

10 geboden voor je facebookpagina

10 geboden voor je facebookpagina 10 geboden voor je facebookpagina 1. Gebruik een pagina in plaats van een profieltje Veel scholen maken een facebookprofieltje aan van het type Onze Live Vrouw (=voornaam) en 'Instituut' (=familienaam).

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Straatkeuze 3. De 15 geselecteerde conceptfoto s 4. Conceptideeën 5. Nieuw concept: Naam geeft Faam 8. Bijlage: de 30 beste foto s 9

Inhoudsopgave. Straatkeuze 3. De 15 geselecteerde conceptfoto s 4. Conceptideeën 5. Nieuw concept: Naam geeft Faam 8. Bijlage: de 30 beste foto s 9 Inhoudsopgave Straatkeuze 3 De 15 geselecteerde conceptfoto s 4 Conceptideeën 5 Nieuw concept: Naam geeft Faam 8 Bijlage: de 30 beste foto s 9 2 Straatkeuze De straat die ik gekozen heb is de Nieuwe Binnenweg

Nadere informatie

Future Studio Jasper Vandegaer - S CMD - 2010.2011 KHLim, Media & Design Academie

Future Studio Jasper Vandegaer - S CMD - 2010.2011 KHLim, Media & Design Academie - S CMD - 2010.2011 KHLim, Media & Design Academie Inhoudstafel Concept 1 Probleemstelling & relevantie 1 Het concept 2 Naam 3 Plan van aanpak 4 Samenwerking 4 Campagne 5 Affiches en brochures 6 Demonstratie

Nadere informatie

INFORMATIE ROTTERDAM CULTUURDAG CKV1 donderdag 18 april 2013

INFORMATIE ROTTERDAM CULTUURDAG CKV1 donderdag 18 april 2013 INFORMATIE ROTTERDAM CULTUURDAG CKV1 donderdag 18 april 2013 SCAPINO BALLET EN HET WERELDMUSEUM Het Scapino Ballet is een Nederlands ballet- en dansgezelschap uit Rotterdam. Het Scapino Ballet was de eerste

Nadere informatie

1.0 - Inleiding 3. 2.0- Onderzoek 4. 2.1 Resultaten 4. 2.2 Probleemstelling 4. 2.3 Bronnen 5. 3.0 - Doelgroep 6. 3.1 Persona 7

1.0 - Inleiding 3. 2.0- Onderzoek 4. 2.1 Resultaten 4. 2.2 Probleemstelling 4. 2.3 Bronnen 5. 3.0 - Doelgroep 6. 3.1 Persona 7 Inhoudsopgave 1.0 - Inleiding 3 2.0- Onderzoek 4 2.1 Resultaten 4 2.2 Probleemstelling 4 2.3 Bronnen 5 3.0 - Doelgroep 6 3.1 Persona 7 4.0 - User requirements en functies van het product 8 4.1 De functies

Nadere informatie

Versie 2. Opdracht deel B 07-12-2014. Inhoud. Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675

Versie 2. Opdracht deel B 07-12-2014. Inhoud. Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675 Versie 2 07-12-2014 Opdracht deel B Inhoud Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675 Inhoudsopgave: Inleiding:... 3 Opdracht deel A Analyse... 3 Opdracht deel B Inhoud... 3 Opdracht deel C Website...

Nadere informatie

Ik en Geld en 200% Economie

Ik en Geld en 200% Economie Ik en Geld en 200% Economie Codename Future verbindt het open domein met de methode. Kernpunten: actualisatie, regionalisatie, variatie We vertalen de maatschappelijke boodschap naar het onderwijs. Thema

Nadere informatie

Aan de slag. Onze werkmethode in 4 fases:

Aan de slag. Onze werkmethode in 4 fases: UCast UCast is een jong en innovatief multimedia integratiebedrijf. Multimedia integratie? Denk daarbij aan televisie, Internet en tablets. Toestellen communiceren met elkaar en generen interactie. Zo

Nadere informatie

www.voornaamachternaam.graafschapcollegehandel.nl

www.voornaamachternaam.graafschapcollegehandel.nl Ga naar jouw eigen website, Dit is jouwvoornaam+achternaam.graafschapcollege-handel.nl Dit ziet er dan als volgt uit (uiteraard dan met jouw naam): www.voornaamachternaam.graafschapcollegehandel.nl Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Dichtbij Actueel Verbindend

Dichtbij Actueel Verbindend Dichtbij Actueel Verbindend L1mburg L1mburg Op zoek naar een groot bereik in Limburg? L1 is het toonaangevend informatiemedium van en over Limburg: snel, actueel, onafhankelijk, betrouwbaar, breed toegankelijk

Nadere informatie

PERISCOPE. Je kunt publiekelijk uitzenden of privé naar een bepaalde lijst van deelnemers.

PERISCOPE. Je kunt publiekelijk uitzenden of privé naar een bepaalde lijst van deelnemers. Wat is Periscope? Periscope is een live streaming social media app. Een app waarmee je live een video maakt én waar je kijkers interactie met jou aan kunnen gaan via een chatfunctie. Ze kunnen zo vragen

Nadere informatie

EXPOSURE & ACTIVATIE SEIZOEN 2019/2020

EXPOSURE & ACTIVATIE SEIZOEN 2019/2020 EXPOSURE & ACTIVATIE SEIZOEN 2019/2020 HET PARKSTAD LIMBURG STADION Op 15 augustus 2000 worden de poorten van het multifunctionele Parkstad Limburg Stadion voor het eerst geopend. Het stadion is tot op

Nadere informatie

Gewoon in de afvalbak IT S ALL ABOUT CONTENT. Bas Goyarts Allan Sonnenberg Martijn van der Voort Patrick van Wattum

Gewoon in de afvalbak IT S ALL ABOUT CONTENT. Bas Goyarts Allan Sonnenberg Martijn van der Voort Patrick van Wattum Gewoon in de afvalbak IT S ALL ABOUT CONTENT Bas Goyarts Allan Sonnenberg Martijn van der Voort Patrick van Wattum Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Opdrachtomschrijving... 3 1.2. Teamsamenstelling...

Nadere informatie

Concept document Kitesurf Spot Elyse Teerink November 15, 2012. Conceptdocument Informatie Architectuur

Concept document Kitesurf Spot Elyse Teerink November 15, 2012. Conceptdocument Informatie Architectuur Conceptdocument Informatie Architectuur Elyse Teerink 500604947 Herkanser Y. Westplat HVA 15/11/2012 1 Inhoudsopgave Inleiding De doelgroep De opdracht In gesprek met kitesurfers Account en inloggen Automatisch

Nadere informatie

Deze dame kijkt niet op het bord, maar vraagt gewoon de weg. Elke persoon weet op zijn eigen manier de nodige informatie te vinden.

Deze dame kijkt niet op het bord, maar vraagt gewoon de weg. Elke persoon weet op zijn eigen manier de nodige informatie te vinden. Deze dame kijkt niet op het bord, maar vraagt gewoon de weg. Elke persoon weet op zijn eigen manier de nodige informatie te vinden. De bewering dat sommige bezoekers of gebruikers ʻdomʼ zouden zijn, is

Nadere informatie

Hebben we nog wel vragenlijsten nodig?

Hebben we nog wel vragenlijsten nodig? Mwg: van fictie naar feiten? Lucas Hulsebos November 2015 Hebben we nog wel vragenlijsten nodig? 2 Zekeralsmensenietsandersdoendanzezeggen De vergelijking tussen wat mensen zeiden en wat ze daadwerkelijk

Nadere informatie

Het Lichtplan. Jordi Peelman

Het Lichtplan. Jordi Peelman Het Lichtplan Jordi Peelman De stad Gent is in het jaar 1998 begonnen met het uitwerken van een lichtplan. Het verlicht monumenten, gebouwen, toegangspoorten, verkeersassen, handelsstraten, parken en pleinen.

Nadere informatie

Designing the Daily Digital innovatieplatform voor de NL media

Designing the Daily Digital innovatieplatform voor de NL media Designing the Daily Digital innovatieplatform voor de NL media Anke Eyck Infonomics & New Media Hogeschool Zuyd, Maastricht Gebruikersonderzoek Designing the Daily Digital User Centred Design Huidige nieuwsconsument

Nadere informatie

Welke kansen bieden internet en sociale media (niet)?

Welke kansen bieden internet en sociale media (niet)? Welke kansen bieden internet en sociale media (niet)? Chris Aalberts Internet en sociale media hebben de wereld ingrijpend veranderd, dat weten we allemaal. Maar deze simpele waarheid zegt maar weinig

Nadere informatie

Richtlijn gebruik social media. Interne en Externe Communicatie. Voor studenten. Collegejaar 2012-2013

Richtlijn gebruik social media. Interne en Externe Communicatie. Voor studenten. Collegejaar 2012-2013 Richtlijn gebruik social media Interne en Externe Communicatie Voor studenten Collegejaar 2012-2013 Directie Onderwijs & Opleidingen Team Communicatie & Voorlichting Juli 2012 Social Media 1 Inleiding

Nadere informatie

STAP 1: ANALYSE. Achtergrond van het bedrijf

STAP 1: ANALYSE. Achtergrond van het bedrijf STAP 1: ANALYSE Achtergrond van het bedrijf Coca-Cola bestaat in Nederland uit twee bedrijven: Coca-Cola Nederland maakt deel uit van The Coca-Cola Company, eigenaar van de merken, verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Ook is het nu mogelijk voor kijkers en luisteraars om gratis lid te worden van Drtv.

Ook is het nu mogelijk voor kijkers en luisteraars om gratis lid te worden van Drtv. Drtv vernieuwt Momenteel wordt er een nieuwe programmering opgesteld gericht op een grotere doelgroep. Ook vergroten we de zichtbaarheid van de zender onder de bevolking. Denk bijvoorbeeld aan de workshops

Nadere informatie