Thema: Multimedia. Hardware

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Thema: Multimedia. Hardware"

Transcriptie

1 Hardware

2 OPDRACHTKAART MM Basisopbouw van de computer Voorkennis: Geen Intro: In deze opdracht leer je de belangrijkste onderdelen in de computer herkennen en leer je wat hun functie is. Ook leer je wat voor aansluitingen je op de computer kunt tegenkomen. En op welke aansluitingen je bijvoorbeeld de muis, het beeldscherm of een printer moet aansluiten. Doelen: Aan het eind van deze opdracht kun je: Belangrijke onderdelen in de computer aanwijzen, zoals het moederbord, de processor, RAM-chips, ROM-chips. Verschillende randapparaten op de juiste plek aansluiten op de computer. Aan het eind van deze opdracht ken je: De functie van belangrijke onderdelen in de computer, zoals het moederbord, de processor, RAM-chips, ROMchips. Activiteiten: Lees de tekst Hardware. Maak de diagnostische toets Hardware. Lees de tekst Basisopbouw van de computer. Maak de diagnostische toets Basisopbouw van de computer. Maak de praktijkopdrachten. Vul de checklist in. Vul de evaluatie in. Tijd: Voor de opdracht heb je ongeveer 5 lesuren: theorie bestuderen en theorievragen maken: 3 lesuren praktijkopdrachten maken: 2 lesuren Materiaal: tekst Hardware diagnostische toets Hardware tekst Basisopbouw van de computer diagnostische toets Basisopbouw van de computer praktijkopdrachten checklist en evaluatie Beoordeling: Laat de docent de uitwerkingen controleren: de antwoorden op de theorievragen de uitwerkbladen van praktijkoefeningen 1 en 2 de checklist de evaluatie Later geeft de docent je de eindtoets.

3 Theorie MM Het lijkt allemaal zo logisch. Je drukt op het toetsenbord op de V, en op het beeldscherm verschijnt een V. Maar vergis je niet: voor de computer is dit behoorlijk wat rekenwerk. Allereerst moet de computer het signaal van het toetsenbord inlezen. Dan moet de computer die gegevens omzetten in een signaal dat het beeldscherm begrijpt. Bovendien moet de computer het lettertype, de grootte, de kleur enz. aangeven. En waar de letter precies op het beeldscherm moet staan. Als de letter wordt tussengevoegd, moet de computer berekenen wat er met de rest van de tekst moet gebeuren. Toch gaat alles heel snel en lijkt het vanzelf te gaan. Dat komt doordat de computer heel snel kan rekenen en heel goed kan onthouden. De computer kan dan wel heel goed onthouden, maar zodra je de stroom uitschakelt vergeet de computer alles. Wil je dus iets bewaren, dan moet je het ergens anders opslaan. Het interne geheugen en de processor vormen samen het centrale deel van de computer. Dit deel slaat alle gegevens (tijdelijk) op en voert alle berekeningen uit. Een voorbeeld van zo n machine is de CNC-draaibank. Deze draaibank kan volledig op computerbesturing werken. Vaak wil je de gegevens bewaren. Het interne geheugen bewaart ze alleen tijdelijk. Zodra je de stroom uitschakelt, wordt het interne geheugen geleegd. Daarom moet je de gegevens ergens anders opslaan, op het externe geheugen. Bijvoorbeeld op de harde schijf, een CD-Rom of op een diskette (floppy). De apparaten die de harde schijf, een cd of een floppy beschrijven en lezen, heten drives. Zo heb je de harddisk drive (HDD) en de floppydisk drive (FDD). Om de computer iets te laten doen, moet je eerst gegevens invoeren. Dat kan bijvoorbeeld met een toetsenbord. Je kunt ook met allerlei andere apparaten gegevens invoeren. Bijvoorbeeld met een modem of met een muis. Na het invoeren wil je het resultaat zien. Die krijg je via de uitvoer. Ook dit kunnen weer verschillende apparaten zijn. Bijvoorbeeld het beeldscherm, de printer, of een machine die direct wordt aangestuurd door de computer.

4 Toets MM Vul het schema hieronder verder in. LET OP: Een apparaat kan zowel gegevens invoeren als uitvoeren. Je moet dan in beide kolommen een kruisje zetten. Apparaat Invoerapparaat Uitvoerapparaat toetsenbord x beeldscherm x printer modem temperatuursensor op een machine (computergestuurde snij)machine extern geheugen scanner joystick muis 2. Is de harddisk een voorbeeld van een intern geheugen of van een extern geheugen? Leg uit waarom.

5 Theorie MM Basisopbouw van een computer Inleiding Als je een advertentie van een computerwinkel leest, kom je allemaal getallen en eenheden tegen. Als je weet wat alles betekent, weet je ook wat er in en aan de computer zit. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om te kiezen. Zeker als je maar een bepaalde hoeveelheid geld hebt te besteden. In dit hoofdstuk leggen we uit welke onderdelen je kunt vinden op een standaard computer. Buitenkant van de computer Aan de voorkant van de computer zitten vaak de aan/uit-knop en de resetknop. Ook zie je hier de drives, bijvoorbeeld voor een CD-Rom en voor een floppydisk. Aan de achterkant van de computer zie je aansluitpunten. Je noemt zo n aansluitpunt een poort. Op een poort sluit je de randapparatuur aan, zoals de muis en de printer. Poorten zien er heel verschillend uit. Je moet altijd de juiste poort kiezen voor het apparaat dat je wilt aansluiten. Je kunt vaak aan de stekker zien in welke poort die hoort. Soms staat er een teken bij de poort. Dat teken geeft aan voor welke apparatuur hij is bedoeld. Bij een poort kan bijvoorbeeld het teken van een beeldscherm staan. Aan de losse onderdelen heb je niets. De onderdelen moeten onderling verbonden zijn voor je gegevens kunt invoeren, bewerken en weer kunt uitvoeren. Deze verbindingen zitten in de computer. Je ziet ze als je de computer openmaakt. In de rest van dit hoofdstuk bespreken we een aantal belangrijke onderdelen in de computer. Ook bespreken we de functie van elk onderdeel. Moederbord Het moederbord (in het Engels: Mainboard) is de grondplaat van de computer. Het moederbord verbindt alle elektronische onderdelen van de computer. Op het moederbord zitten allerlei aansluitpunten, met daartussen verbindingslijnen. Op de aansluitpunten zijn allerlei onderdelen aangesloten: de processor de ROM-chips de RAM-chips

6 Theorie MM Daarnaast zijn de flatcables (dat zijn platte kabels die uit veel aparte draadjes bestaan) van de drives op het moederbord aangesloten. Ook zitten er houders voor (uitbreidings-)kaarten op het moederbord. Je noemt zo n houder een slot. In de slots zitten kaarten. Deze hebben aan de achterkant van de computer aansluitingen. In deze aansluitingen, de zogeheten poorten, steek je de stekkers van de randapparatuur. Bijvoorbeeld de stekker van de monitor. Enkele poorten voor de randapparatuur zitten vast aan het moederbord. De poort voor het toetsenbord is hiervan een voorbeeld. Steeds vaker zitten ook andere standaardpoorten aan het moederbord vast, zoals die van de muis, voor een printer en/of een universele poort (USB-poort). Processor De processor bewerkt de gegevens. Om dat te kunnen doen, moet de processor eerst de juiste programma s laden. De BIOS (een speciale ROM-chip) vertelt de processor hoe hij het besturingsprogramma moet laden. De processor slaat dit op in het interne geheugen (de RAM-chips), zodat hij het programma kan gebruiken. Het besturingsprogramma zorgt ervoor dat de processor ook de benodigde toepassingsprogramma s kan inlezen en dat de invoergegevens bij de processor terechtkomen. De processor is een grote chip die direct op het moederbord zit. Voorbeelden van processors zijn: de Xeon of Athlon bij Dos/Windowscomputers en de Power PC G4 op Apple-computers. Meestal zijn er nog allerlei aansluitpunten over. Je kunt de computer dan nog uitbreiden. Bijvoorbeeld met extra geheugen of met extra kaarten. De computer stuurt de gegevens rond via de verbindingslijnen tussen de aansluitpunten. Hoe meer lijnen er naast elkaar lopen, hoe meer informatie er tegelijkertijd (naast elkaar) verstuurd kan worden.

7 Theorie MM Een andere naam die je vaak tegenkomt is CPU (Central Processing Unit). Dit is de eenheid die de bewerkingen uitvoert. De processor is hiervan het belangrijkste onderdeel. De Nederlandse vertaling van CPU is CVE (Centrale Verwerkings Eenheid). Van een processor wordt de klokfrequentie in gigahertz (GHz) aangegeven. De klokfrequentie wil zeggen: de frequentie waarop de processor werkt, wat aangeeft hoe snel zo n processor is. ROM-chip Een ROM-chip is een geheugenchip. ROM staat voor Read Only Memory. Vertaald betekent dit alleen lezen geheugen. Dit betekent dat ROM een geheugen is waar je niets bij kunt schrijven of uit kunt wissen. Het is een permanent (blijvend) geheugen. Je kunt dit deel van het geheugen dus alleen uitlezen. De BIOS is een voorbeeld van een speciale ROM-chip. De BIOS zorgt ervoor dat de computer kan opstarten. Hij vertelt de processor stap voor stap hoe de computer moet opstarten en het besturingsprogramma moet laden (onder ander waar te zoeken). Zonder BIOS doet de computer helemaal niets. De BIOS-chip zit direct op het moederbord. RAM-chips De RAM-chips zijn het interne geheugen van de computer. Dit heet ook wel het werkgeheugen. Alles wat de processor nodig heeft en uitrekent slaat hij op in het RAM. Dus: allereerst het besturingsprogramma en de applicatieprogramma s. Deze leest hij in voor hij aan de slag kan. alle invoergegevens en de tussen- en eindresultaten van de bewerkingen die hij uitvoert. RAM staat voor Random Access Memory. In het Nederlands betekent dit willekeurig toegankelijk geheugen. De processor kan precies de gegevens ophalen die hij nodig heeft, willekeurig waar ze staan. De processor kan deze gegevens ook makkelijk overschrijven. De RAM-chips zitten in slots (sleuven) op het moederbord. Vaak zijn er nog slots over op het moederbord voor eventuele uitbreiding. Je herkent de BIOS-chip aan de opdruk en aan de plaats op het moederbord, dicht bij het batterijtje. De RAM-chips worden steeds kleiner, maar kunnen tegelijkertijd toch steeds meer data bevatten. Data is een Engels woord voor gegevens. Soorten RAM-geheugens Er zijn verschillende soorten RAM-geheugens: SRAM is RAM dat blijft bestaan als je de computer uitzet. De BIOS heeft een kleine chip met SRAM. Hier staan de instellingen van de computer op. Het SRAM heeft wel stroom nodig, maar de kleine batterij op het moederbord is al genoeg.

8 Theorie MM DRAM is RAM dat alles heel snel weer vergeet. Daarom moet de computer alles telkens opnieuw in het geheugen zetten, vele malen per seconde. Als je de computer uitzet, is het geheugen gewist. DRAM is veel sneller en goedkoper dan SRAM. Om deze reden is DRAM het meest gebruikte geheugen in computers. Je moet je documenten dus altijd opslaan op een extern geheugen voordat je de computer uitzet. Doe je dat niet, dan ben je de documenten kwijt. SDRAM is DRAM dat gelijktijdig (synchroon) met de processor werkt. Het is daardoor veel sneller dan DRAM. Drives In de computer zijn vaak verschillende drives aanwezig waarmee je de gegevens kunt opslaan. Voorbeelden hiervan zijn de harddisk drive en de CD-Rom drive. De grootte van een harddisk wordt aangegeven in GB. DDR-SDRAM is SDRAM dat op dubbele snelheid werkt. De grootte van het RAM-geheugen wordt aangegeven in MB (of GB). Soorten aansluitingen Je komt regelmatig de namen SIMM s en DIMM s tegen. SIMM s hebben alleen pinnetjes aan de voorkant van het kaartje. DIMM s hebben pinnetjes aan de voor- en achterkant. De drives zitten niet vast op het moederbord. Ze zijn via een flatcable (platte kabel) verbonden met het moederbord. Je vindt SIMM s alleen nog in oudere computers. Een flatcable heeft twee stekkers. Hierop kun je twee harddisks aansluiten of een harddisk en een cd-rom.

9 Theorie MM Kaarten Zoals we al zeiden, zitten er op het moederbord houders, slots, voor (uitbreidings-)kaarten. Je klikt de kaarten vast in een slot van het moederbord. De kaart heeft een plaat met daarop de poorten waarin je de stekkers van randapparatuur kunt steken. Videokaart Je herkent de videokaart onder andere aan het teken op de kaart (van een beeldscherm). Bij een videokaart wordt de grootte van het eigen werkgeheugen aangegeven in MB. De kaarten zorgen voor een verbinding tussen het moederbord en (de poorten van) de randapparatuur. Op de kaarten zit vaak ook een processor en een werkgeheugen. De centrale processor op het moederbord geeft dan opdrachten en gegevens door aan de kaart. De kaart verwerkt de gegevens en zet ze om in een signaal dat het randapparaat kan verwerken. Videokaart De videokaart maakt het signaal voor het beeldscherm. Het beeld is opgebouwd uit beeldpuntjes. Hoe meer beeldpuntjes in één beeld, hoe hoger de resolutie. De kaart moet al deze beeldpuntjes heel snel op het beeldscherm kunnen brengen. Daarvoor heeft de kaart een groot werkgeheugen en een snelle processor nodig. De videokaart heeft dan ook (bijna) altijd een eigen processor en eigen werkgeheugen. Je ziet het verschil in resolutie en snelheid vooral bij grafisch ontwerpen en bij de nieuwste spelletjes. I/O-kaart De I/O-kaart staat voor Input/Output-kaart (invoer en uitvoer). Op deze kaart vind je COM-poorten (communicatiepoort voor bijvoorbeeld een modem) en/of LPT-poorten (voor bijvoorbeeld een printer). Op de I/O-kaart kan ook de speciale poort voor de muis zitten. Bij sommige computers is de I/O-kaart ingebouwd in het moederbord. Dan is hij dus niet meer als kaart te herkennen. De poorten zitten dan vast aan het moederbord. Bussen Een belangrijk onderdeel van de computer is de verbinding tussen de onderdelen. Een computer kan alleen snel zijn, als de gegevens ook snel doorgestuurd worden. Je noemt de verbinding tussen de onderdelen de systeembus. De systeembus bestaat uit vier bussen. Deze bussen lopen op het moederbord. Ze bestaan uit meerdere lijnen. Hierdoor kunnen gegevens naast elkaar doorgestuurd worden. Bussen: de snelwegen van lijntjes op het moederbord

10 Theorie MM Er zijn vier soorten bussen: adresbus databus controlebus powerbus Adresbus De adresbus wijst aan waar de informatie woont in het geheugen. Dus: waar de computer de informatie kan vinden. Ook geeft de adresbus aan, waar nieuwe informatie naar toe moet in het geheugen. Het aantal lijnen in de adresbus bepaalt hoeveel gegevens in het interne geheugen kunnen worden opgeslagen. Met iedere extra lijn kan de bus tweemaal zoveel gegevens wegschrijven: 1 lijn = 1 bit 2 1 = 2 mogelijkheden 2 lijnen = 2 bits2 2 = 2*2 = 4 mogelijkheden 3 lijnen = 3 bits2 3 = 2*2*2 = 8 mogelijkheden = 1 byte Databus De gegevens worden heen-en-weer gestuurd via de databus. Hoe meer lijnen in de databus: hoe meer gegevens tegelijkertijd in één klokcyclus kunnen worden doorgestuurd hoe sneller het gegevenstransport in de computer is Een ander woord voor gegevenstransport is datatransport. Controlebus De controlebus bestuurt de adresbus en de databus. De controlebus zorgt ervoor dat de gegevens naar het geheugen toe en van het geheugen af niet botsen. Powerbus De powerbus verzorgt de stroomvoorziening van alle bussen. In advertenties zie je vaak de grootte van het geheugen in megabyte (MB) staan. Een byte is gelijk aan 8 bits. Een megabyte (1 MB) is dus gelijk aan 8 megabits (8 Mb). Hoe meer bits in de bus, hoe meer plaatsen de adresbus tegelijkertijd kan aanwijzen. En dus hoe meer gegevens in het interne geheugen kunnen worden opgeslagen.

11 Toets MM Wat gebeurt er als je de BIOS verwijdert? O De computer kan niet opstarten O De computer kan geen gegevens opslaan O De computer wordt wat langzamer ODe computer kan geen contact maken met het modem 2. Waar slaat de processor de bewerkte gegevens op? OOp het ROM OOp het RAM O Op de I/O-kaart O Op de netwerkkaart 3. Koppel, met lijnen, de onderdelen aan de functie. Onderdeel ROM-BIOS SRAM RAM Moederbord Processor Bus Harde schijf Videokaart Functie Tijdelijke opslag van gegevens Doorsturen van gegevens Bewerken van gegevens Langdurige opslag van gegevens Opslag van gegevens voor opstarten van de computer Signaal maken voor het beeldscherm Grondplaat van de computer Opslag van computerinstellingen 4. Veel onderdelen hebben vaak gebruikte andere benamingen. Vul de onderstaande benamingen in achter het juiste onderdeel DIMM s, SIMM s, CPU, CVE, HDD, werkgeheugen, intern geheugen, extern geheugen, mainboard. Onderdeel Moederbord Processor RAM CD-Rom Harde schijf Andere benamingen

12 Toets MM Als je randapparatuur wilt aansluiten, heb je poorten nodig. Deze poorten zitten vaak op een kaart (en soms rechtstreeks op het moederbord). Vul bij elk onderdeel in op welke kaart de poort zit die je nodig hebt. Beeldscherm Muis Toetsenbord Printer Boxen Netwerk Type kaart Intern modem Extern modem 6. Het aantal lijnen in de adresbus bepaalt hoeveel gegevens in het interne geheugen kunnen worden opgeslagen. Met iedere extra lijn kan de bus tweemaal zoveel gegevens wegschrijven: 1 lijn = 1 bit: 2 1 = 2 mogelijkheden 2 lijnen = 2 bits: 2 2 = 4 mogelijkheden 3 lijnen = 3 bits: 2 3 = 8 mogelijkheden a. Vul zelf de boomstructuur verder in voor 4 lijnen. b. Hoeveel gegevens kan een adresbus met 4 lijnen wegschrijven? Tel de mogelijkheden die je in opdracht 6a hebt getekend.

13 Toets MM In een advertentie staat de volgende tekst. Wat betekenen de getallen en de afkortingen? Om welk apparaat gaat het hierbij? Afkorting Apparaat Omschrijving Xeon 3,3 GHz GeForce 128 MB 200 GB 512 MB DDR-RAM

14 PRAKTIJKOPDRACHT 1 MM Herkennen en omschrijven van hardware Dit heb je nodig: tekengereedschap uitwerkblad een computer in basisuitvoering tekst Basisopbouw van de computer Dit ga je doen: Voorbereiden 1. Maak een zo nauwkeurig mogelijke tekening van de achterkant van de computer. 2. Zoek op alle ingestoken kaarten de symbolen die in de bevestigingsplaatjes zijn gedrukt. (Er kunnen kaarten bij zitten waar geen symbolen op staan.) 3. Teken elk symbool na en geef aan wat het symbool betekent. Herkennen van de kaarten en hun aansluitingen 1. Geef van elke kaart de functie in de computer aan. Begin met het moederbord. Een volledige beschrijving is niet nodig. Geef wel de officiële benaming. Andere voorbeelden van kaarten zijn: grafische kaart geheugenkaart 2. Geef voor elke computeraansluiting aan wat je op die plaats kunt aansluiten. Bijvoorbeeld: de muis, het beeldscherm. Aantekeningen

15 PRAKTIJKOPDRACHT 2 MM Herkennen en tekenen van componenten in de computer Dit heb je nodig: tekengereedschap, uitwerkblad, een computer in basisuitvoering, ZONDER netsnoer, tekst Basisopbouw van de computer. Dit ga je doen: Voorbereiden 1. Haal alle snoeren uit de aansluitingen. 2. Maak de computer open met een passende schroevendraaier. Herkennen en tekenen van de hoofdcomponenten 1. Teken op je uitwerkblad de plaats van de volgende onderdelen: moederbord uitbreidingsslots voeding drives (harddisk drive, floppydisk drive) RAM-chips ROM-BIOS-chip 2. Zet de namen van de onderdelen erbij. 3. Geef aan waar de hoofdprocessor zit op het moederbord. Afsluiten 1. Plaats het deksel terug op de computer. 2. Draai het deksel vast met de juiste schroeven en met een passende schroevendraaier.

16 Checklist MM Ga na of je alles goed hebt gedaan. Kruis aan wat klaar is. Leerling Docent Heb je alle kaarten van de computer nagetekend en benoemd? O O Heb je voor iedere aansluiting aangegeven welke apparaten O O je mag aansluiten? Heb je alle genoemde onderdelen in de computer aangegeven? O O Heb je de hoofdprocessor aangegeven? O O Heb je de (open) computer zo achtergelaten als je hem aantrof? O O

17 Evaluatie MM Wat vond je leuk aan deze praktijkopdrachten? 2. Wat vond je moeilijk aan deze praktijkopdrachten? 3. Had je voldoende tijd voor de praktijkopdrachten? 4. Geef jezelf een beoordeling voor deze praktijkopdrachten: OZeer onvoldoende want: OOnvoldoende want: OZwak want: OVoldoende want: OGoed want: OZeer goed want: Eindbeoordeling docent Cijfer:

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Hardware 2. Uitbreidingen voor de computer MM-04-02-01. Voorkennis: Basisopbouw van de computer

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Hardware 2. Uitbreidingen voor de computer MM-04-02-01. Voorkennis: Basisopbouw van de computer OPDRACHTKAART MM-04-02-01 Uitbreidingen voor de computer Voorkennis: Basisopbouw van de computer Intro: Moderne programma s vragen om steeds meer geheugen en snellere computers. Hierdoor verouderen computers

Nadere informatie

De computer als processor

De computer als processor De computer als processor DE FYSIEKE COMPUTER Componenten van de computerconfiguratie Toetsenbord Muis Scanner Microfoon (Extern geheugen) Invoerapparaten Uitvoerapparaten Monitor Printer Plotter Luidspreker

Nadere informatie

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Een computersysteem De twee meest gebruikte modellen computers zijn: * Desktop * Laptop Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Systeemkast Beeldscherm

Nadere informatie

-Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer)

-Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer) -Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer) De pc is bedacht in 1833 Door gebrek aan onderdelen kwam de eerst werkende PC 100 jaar later Gewicht: 35 ton (35.000 kilo!) en kamervullend. Zie de

Nadere informatie

Mediawijsheid wat zit er in mijn computer?

Mediawijsheid wat zit er in mijn computer? Mediawijsheid wat zit er in mijn computer? blz 1 Harde schijf HD CD/DVD/blueray lezer/schrijver Floppy disk FD Bus CPU Invoer en uitvoer apparaten Vast geheugen ROM Werkgeheugen RAM In de PC zitten de

Nadere informatie

Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke. Hardware. De computer in een oogopslag. 1 / 11 Cursusontwikkeling

Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke. Hardware. De computer in een oogopslag. 1 / 11 Cursusontwikkeling Hardware De computer in een oogopslag 1 / 11 Cursusontwikkeling Opslag Er worden verschillende apparaten gebruikt om gegevens op te slaan. Dit zijn de meest voorkomende apparaten. Harde schijf; CD / DVD;

Nadere informatie

Toestellen waar gegevens worden opgeslagen (opslagmedia) horen niet echt in dit lijstje thuis.

Toestellen waar gegevens worden opgeslagen (opslagmedia) horen niet echt in dit lijstje thuis. Randapparatuur Om de computer effectief te kunnen gebruiken, hebben we aan aantal randapparaten nodig. Deze worden voornamelijk ingedeeld in in- en uitvoer en een aantal die beide kunnen, invoerapparaten

Nadere informatie

Windows Basis - Herman Van den Borre 1

Windows Basis - Herman Van den Borre 1 Windows Vista Basis Herman Van den Borre Praktische zaken Lessen Vrijdagmorgen 9u00 11u45 Pauze 10u15-10u30 Handboek Windows Vista Basis Roger Frans Uitgeverij Campinia Media ISBN: 978.90.356.1212.9 Prijs:

Nadere informatie

WINDOWS 8. Windows 8. 2012 Training voor 50-plussers

WINDOWS 8. Windows 8. 2012 Training voor 50-plussers WINDOWS 8 2012 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 8 T R A I N I N G V O O R 5 0 - P L U S S E R S A

Nadere informatie

Verslag: Computer. Naam: Tyrone Ste Luce. Klas: M4B

Verslag: Computer. Naam: Tyrone Ste Luce. Klas: M4B Verslag: Computer Naam: Tyrone Ste Luce Klas: M4B Inhoud 1. Inleiding 2. Binaire taal 3. Besturingssysteem 4. Hardware 5. Cmos en Bios 6. De processor 7. Internet 1. Inleiding Wanneer is de computer uitgevonden?

Nadere informatie

Wat zien we in deze cursus

Wat zien we in deze cursus Algemeen patrick.dujardin@hetcvo.be Educatief verlof Opleidingscheques Pauze tussen 19h45 en 20h15 Elke week van 18h tot 21h20 (uitgezonderd schoolvakanties) op dinsdagavond 4 tussen evaluaties en 1 eindevaluatie

Nadere informatie

Handleiding pc bouwen.

Handleiding pc bouwen. Handleiding pc bouwen. Versie:2.0 Naam: Maarten van Dijk Klas: 3I317P Datum: 10-02-2008 Inhoudsopgave VOORWOORD.... 3 1. INLEIDING... 4 2.1 HOE ZET IK DE ONDERDELEN IN DE KAST?... 5 2.2 WINDOWS EN OVERIGE

Nadere informatie

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus. 2015 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 10 TRAINING VOOR 50- PLUSSERS Inhoud opgave. Pagina 01-0 7

Nadere informatie

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Soorten Personal Computers De drie meest voorkomende computers zijn: * Desktop * Laptop * Tablet Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Systeemkast Beeldscherm Toetsenbord Printer

Nadere informatie

Klas : 5 Industriële ICT Herhalingsvragen reeks 1 PC-techniek

Klas : 5 Industriële ICT Herhalingsvragen reeks 1 PC-techniek Klas : 5 Industriële ICT Herhalingsvragen reeks 1 PC-techniek VTI St.- Laurentius Neem eerst de tekst in het boek door, doe dit enkele keren en probeer uiteraard te onthouden wat je leest. Los nadien de

Nadere informatie

HET BESTURINGSSYSTEEM

HET BESTURINGSSYSTEEM HET BESTURINGSSYSTEEM Een besturingssysteem (ook wel: bedrijfssysteem, in het Engels operating system of afgekort OS) is een programma (meestal een geheel van samenwerkende programma's) dat na het opstarten

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01 OPDRACHTKAART MM-02-10-01 Digitaliseren Voorkennis: Je hebt Multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 en audio-opdracht 1 t/m 3 (MM-02-03 t/m MM-02-09) afgerond. Intro: Geluid dat wij horen is een analoog signaal.

Nadere informatie

1 computers (hardware)

1 computers (hardware) 1 computers (hardware) Een computer... Van groot naar klein... Universiteiten en heel grote bedrijven maken gebruik van zogenaamde mainframe computers (systemen zo groot als de aula), waarmee allerlei

Nadere informatie

Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange. Hardware

Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange. Hardware Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange Hardware Inleiding 1. Geschiedenis van de computer 2. Hardware 3. Interne componenten en Randapparatuur Geschiedenis De computer is uitgevonden door het rekenen.

Nadere informatie

Het lijkt zo simpel: je voert een adres in, je browser toont een webpagina, je bladert er doorheen... Hoe kan dit allemaal? INVOER VERWERKING UITVOER

Het lijkt zo simpel: je voert een adres in, je browser toont een webpagina, je bladert er doorheen... Hoe kan dit allemaal? INVOER VERWERKING UITVOER 8 - Hoe je pc werkt Het lijkt zo simpel: je voert een adres in, je browser toont een webpagina, je bladert er doorheen... Hoe kan dit allemaal? Als je een webpagina wilt bekijken, schiet je pc in actie.

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-13-01 Voorkennis Je kunt: De digitale printer instellen (papiersoort en papierformaat) Een aantal afdrukken maken op de digitale

Nadere informatie

Hardware. Robert Groen. Jim van Dijk. 13 september 2013 M44 ITTL

Hardware. Robert Groen. Jim van Dijk. 13 september 2013 M44 ITTL Hardware Robert Groen Jim van Dijk 13 september 2013 M44 ITTL 1 Inhoud Inleiding... 3 Geschiedenis van de pc... 4 Inhoud computer... 5 Software computer... 6 Onderdelen Hardware... 9 Functies Onderdelen

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit verslag bekijk laat ik zien wat je nodig hebt en wat het kost om de PC te upgraden van Office XP naar Office 2007. Ik laat zien wat voor processor je nodig hebt en wat de systeemeisen

Nadere informatie

Hardware. De computer bestaat uit :

Hardware. De computer bestaat uit : 1 Hardware De computer bestaat uit : 1. Kast met voeding 2. Moederbord met : a) Processor b) Geheugen c) Toetsenbord / muisaansluiting d) Beeldschermaansluiting e) Uitbreidingsslots PCI PCIe16 (beeldschermkaart)

Nadere informatie

Assemblage van een computer. Willem Beeuwsaert m.m.v. bvba Deprouw Computers Zwevezele

Assemblage van een computer. Willem Beeuwsaert m.m.v. bvba Deprouw Computers Zwevezele De montage van de pc begint bij enkele dozen... De paarse doos linksboven bevat de grafische kaart De paarse doos linksboven bevat de grafische kaart De blauwe doos bovenaan bevat de processor (CPU) De

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 3. Snijschema s NB Voorkennis: De snijmachine Snijden

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 3. Snijschema s NB Voorkennis: De snijmachine Snijden OPDRACHTKAART NB-01-03-01 Snijschema s Voorkennis: De snijmachine Snijden Intro: Voordat je gaat snijden moet je de snijmachine programmeren. Dus moet je eerst een uitlijnmodel maken, de snijvolgorde bepalen

Nadere informatie

De TRUST 2 PORT USB 2.0 PCI CARD werkt niet op MAC.

De TRUST 2 PORT USB 2.0 PCI CARD werkt niet op MAC. Werkwijze eerste gebruik Hoofdstuk 1. Aansluitingen (3.1) 2. De-installeren oude stuurprogramma s en producten (3.2) 3. Stuurprogramma Windows 98 /98SE /Me /2000 /XP (3.3) 4. USB-kaart inbouwen (3.4) 5.

Nadere informatie

11/05/2015. Deel 1. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers

11/05/2015. Deel 1. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers Didactische doelstellingen Deel 1 De cursist : herkent en benoemt de belangrijkste digitale gegevensdragers waarop sporen kunnen worden teruggevonden. Oost-Vlaamse Politieacademie vzw Sprendonkstraat 5

Nadere informatie

Thema: Multimedia. Multimedia

Thema: Multimedia. Multimedia Multimedia OPDRACHTKAART MM-02-01-01 Communicatie Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Multimedia is een vrij nieuw begrip. In de bladen en

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-06-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. Intro: Het is belangrijk om voor de montage de video-opnamen te bekijken en te selecteren. Je hoeft natuurlijk alleen de

Nadere informatie

Hardware vs. software. Computersystemen. Computersysteem. Computerconfiguratie. Computerconfiguratie. Computerconfiguratie

Hardware vs. software. Computersystemen. Computersysteem. Computerconfiguratie. Computerconfiguratie. Computerconfiguratie Computersystemen Hardware vs. software Hardware = computerapparatuur, fysisch aanwezig Computerkast, beeldscherm, toetsenbord, muis, webcam, printer, Module Initiatie Jurgen Peeters Software = programma

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-01-02-01 De fotocamera Voorkennis: Geen Intro: We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Door middel van deze opdracht krijg

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 2. Het internet op MM-05-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 2. Het internet op MM-05-02-01 OPDRACHTKAART MM-05-02-01 Het internet op Voorkennis: Je moet om kunnen gaan met een computer. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Het internet is een computernetwerk dat miljoenen computers

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01 OPDRACHTKAART NB-01-02-01 Snijden Voorkennis: De snijmachine Intro: Met de planosnijmachine kun je vellen papier snijden. Dat doe je meestal niet één voor één, maar met hele pakken tegelijk. Je kunt vellen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. Intro: Nu het eindproduct klaar is, kun je de commercial presenteren aan de klas en aan je docent. Alle commercials zullen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Vouwen 2. Vouwslagen NB Voorkennis: geen

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Vouwen 2. Vouwslagen NB Voorkennis: geen OPDRACHTKAART NB-02-02-01 Vouwslagen Voorkennis: geen Intro: Bij het vervaardigen van drukwerk worden de bedrukte planovellen bewerkt. Een van de bewerkingen is het vouwen van de vellen. Dat gebeurt met

Nadere informatie

Wat is een computer? Wanneer is de pc uitgevonden? Wat hebben de volgende bedrijven met elkaar te maken IBM, Microsoft, Adobe, Apple, Intel, AMD?

Wat is een computer? Wanneer is de pc uitgevonden? Wat hebben de volgende bedrijven met elkaar te maken IBM, Microsoft, Adobe, Apple, Intel, AMD? De Computer 1 Inhoudsopgave Wat is een computer?... 3 Wanneer is de pc uitgevonden?... 3 Wat hebben de volgende bedrijven met elkaar te maken IBM, Microsoft, Adobe, Apple, Intel, AMD? 3 De transistor....

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 2. De invloed en kracht van AV-media AV-02-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 2. De invloed en kracht van AV-media AV-02-02-01 OPDRACHTKAART AV-02-02-01 De invloed en kracht van AV-media Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV-media afgerond. Intro: Televisie en film hebben een grote invloed op de maatschappij. Deze opdracht

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 3. Toepassingen MM Voorkennis: Je moet weten wat multimedia inhoudt.

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 3. Toepassingen MM Voorkennis: Je moet weten wat multimedia inhoudt. OPDRACHTKAART MM-02-03-01 Toepassingen Voorkennis: Je moet weten wat multimedia inhoudt. Intro: Je kunt multimedia-producties voor allerlei doeleinden gebruiken. Van spelletjes tot encyclopedieën. Door

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01 OPDRACHTKAART DR-03-04-01 Zeefdrukken in twee kleuren Voorkennis: Zeefdrukapparatuur afgerond Een zeefdrukraam prepareren afgerond Zeefdrukken in één kleur afgerond Intro: Je gaat zeefdrukken maken in

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-06-01 Scherptediepte Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Scherptediepte is een creatief hulpmiddel om je eigen visie op de werkelijkheid te laten zien. Door

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 2. Interactiviteit MM-02-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 2. Interactiviteit MM-02-02-01 OPDRACHTKAART MM-02-02-01 Interactiviteit Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Bij multimedia is het erg belangrijk dat de gebruiker de productie

Nadere informatie

Thema: Nabewerken. Naaien

Thema: Nabewerken. Naaien OPDRACHTKAART NB-04-01-01 Voorkennis: Het maken van verschillende vouwslagen Intro: Je maakt drie mooie genaaide schriften, voorzien van een etiket. Deze kun je gebruiken als eigen schoolschriften. Het

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Aanschaf computer. Waar moet u op letten?

Studio Visual Steps. Aanschaf computer. Waar moet u op letten? Studio Visual Steps Aanschaf computer Waar moet u op letten? 2 Aanschaf computer Voorwoord Beste lezers en lezeressen, In dit boekje krijgt u informatie over het aanschaffen van een computer. Een computer

Nadere informatie

Naam: Klas: Nr.: Begeleid Zelfstandig Leren HARDWARE Les 2 De processor - Het intern geheugen Werktijd: 1 lesuur

Naam: Klas: Nr.: Begeleid Zelfstandig Leren HARDWARE Les 2 De processor - Het intern geheugen Werktijd: 1 lesuur Vak: Informatica Leerkracht: DMO Datum: Score: / Begeleid Zelfstandig Leren HARDWARE Les 2 De processor - Het intern geheugen Werktijd: 1 lesuur Dit is een individuele taak! Maak gebruik van je werkboek

Nadere informatie

Verslag over computers

Verslag over computers Verslag over computers Namen: laila ariani en safia el alaoui el belghiti Klas:m3a Docent: j.de lange Datum : 23-09-2013 Inhoud Par 1.1... 1 Par 1.2... 2 Par 2.1... 3 Slot 4 Par 1.1 wat zit er in een computer

Nadere informatie

TRUST 5 PORT USB 2.0 UPGRADE KIT & HUB

TRUST 5 PORT USB 2.0 UPGRADE KIT & HUB Werkwijze eerste gebruik Hoofdstuk 1. Aansluitingen (3.1) 2. De-installeren oude stuurprogramma s en producten (3.2) 3. Installatie hardware in systeem (3.3) 4. Installeren in Windows (3.4) 5. Installeren

Nadere informatie

Les B-04 Het moederbord

Les B-04 Het moederbord Les B-04 Het moederbord David Lans, 2010 4.0. Doel Nu we weten hoe de processor opdrachten verwerkt kunnen we bekijken hoe de processor met de overige componenten van de computer is verbonden. In deze

Nadere informatie

De samenvatting van hoofdstuk 3 van enigma

De samenvatting van hoofdstuk 3 van enigma De samenvatting van hoofdstuk 3 van enigma Verloop van communicatie -letterteken printer (schrijftransactie). -ieder apparaat heeft een unieke code. -CPU zet adres en code op de bus. -printer herkent adres

Nadere informatie

ROM, het Read Only Memory, dat bestaat uit: - BIOS - CMOS RAM, het Random Acces Memory, ook wel het werkgeheugen genoemd.

ROM, het Read Only Memory, dat bestaat uit: - BIOS - CMOS RAM, het Random Acces Memory, ook wel het werkgeheugen genoemd. Les B-05: Geheugens Een belangrijk onderdeel van computers is het geheugen. In het geheugen kunnen programma s en bestanden opgeslagen worden. Er zijn veel verschillende soorten geheugens: intern, extern

Nadere informatie

informatica. hardware. overzicht. moederbord CPU RAM GPU architectuur (vwo)

informatica. hardware. overzicht. moederbord CPU RAM GPU architectuur (vwo) informatica hardware overzicht moederbord CPU RAM GPU architectuur (vwo) 1 moederbord basis van de computer componenten & aansluitingen chipset Northbridge (snel) Southbridge ("traag") bussen FSB/HTB moederbord

Nadere informatie

Microsoft Windows XP Professional installatiegids. http://users.telenet.be/amdtje

Microsoft Windows XP Professional installatiegids. http://users.telenet.be/amdtje Microsoft Windows XP Professional installatiegids http://users.telenet.be/amdtje Voorwoord Bedankt voor het downloaden van de Microsoft Windows XP Professional installatiegids. Ik hoop dat deze gids overzichtelijk

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 7. Beweging AV-01-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 7. Beweging AV-01-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-07-01 Beweging Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Bij het fotograferen van een beweging is de sluitertijd erg belangrijk. Je kunt de beweging vastleggen

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis

Thema: Algemene kennis OPDRACHTKAART AK-02-02-01 Voorkennis: Papierfabricage Intro: We kennen verschillende papiersoorten. Wc-papier heeft andere eigenschappen dan offsetpapier. Er zijn honderden soorten papier in de handel.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

STAGEDAG SAM DIEPSTRATEN

STAGEDAG SAM DIEPSTRATEN STAGEDAG SAM DIEPSTRATEN 4-4- 2014 Stagedag Sam Diepstraten Christoffel Breda Sam gaat leren: Deel 1 (+) Hoe een computer er van binnen uitziet. (+) Hoe het systeem is opgebouwd en hoe alles in elkaar

Nadere informatie

Gebruik onderstaande stappen in combinatie met tabel 1 en fig 1. Aansluiting Functie A

Gebruik onderstaande stappen in combinatie met tabel 1 en fig 1. Aansluiting Functie A Werkwijze eerste gebruik Hoofdstuk 1. Aansluitingen (3.1) 2. De-installeren oude stuurprogramma s en producten (3.2) 3. USB kaart inbouwen (3.3) 4. Installeren in Windows (3.5) 5. Installeren MAC systeem

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01 OPDRACHTKAART DR-05-03-01 Papier in-, door- en uitvoer De Printmaster moet eerst op het papier worden afgesteld. Pas dan kun je gaan drukken. Om de vellen papier goed in te kunnen voeren moet je de inleg

Nadere informatie

Naam: Mohamed Markouch Naam: Faizal Lartey Naam: Zumer Cankaya Klas: M44 ITTL. Docent: Meneer De Lange.

Naam: Mohamed Markouch Naam: Faizal Lartey Naam: Zumer Cankaya Klas: M44 ITTL. Docent: Meneer De Lange. Naam: Mohamed Markouch Naam: Faizal Lartey Naam: Zumer Cankaya Klas: M44 ITTL. Docent: Meneer De Lange. - inleiding -wanneer is de pc uitgevonden? - Wat hadden, of hebben, de volgende bedrijven met pc

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit verslag staat precies beschreven wat ik heb gedaan met de Demontage. Ook staat er in dit verslag wat er allemaal in een computer zit met alle benamingen erbij. Er word ook gemeld wat voor

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 4. Selecteren en retoucheren PP-03-04-01. Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 4. Selecteren en retoucheren PP-03-04-01. Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-04-01 Selecteren en retoucheren Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond. Intro: Na het gebruiken van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je retoucheren. Retoucheren

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Aradhana Gangadien

Inhoudsopgave. Aradhana Gangadien Inhoudsopgave Inleiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. wat is hardware?... 2 Netvoeding:... 2 Moederbord (printplaat):... 3 Processor:... 3 Harde schijf:... 3 Intern geheugen:... 4 SSD:... 4 De

Nadere informatie

1. Introductie 2. Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2. 2. Algemeen 3

1. Introductie 2. Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2. 2. Algemeen 3 HANDLEIDING Digitale Harddisk Recorder DVR DigitAll CCTV Doornseweg 2a Tel.: 0183-4016346 1. Introductie 2 Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2 2. Algemeen 3 Opstarten systeem 3

Nadere informatie

Verhip, ik houd één snoertje over???

Verhip, ik houd één snoertje over??? Verhip, ik houd één snoertje over??? Opleiding Medewerker Beheer ICT Versie 2010-2011 Naam: Datum: 1 Inleiding Voor je ligt een opdracht die je geheel zelfstandig dient uit te voeren. Lees voordat je begint

Nadere informatie

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what?. Keuzes maken Wanneer je een computer wilt aanschaffen denk je tegenwoordig niet meteen meer aan de desktop. De desktop is een "grote"

Nadere informatie

Controlelijst bij het uitpakken

Controlelijst bij het uitpakken Onderdeelnummer: 67P4583 Controlelijst bij het uitpakken Hartelijk gefeliciteerd met uw nieuwe IBM ThinkPad X Series computer. Controleer of u alle items in deze lijst hebt ontvangen. Mocht een van de

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-05-01 Voorkennis: Je kunt: Eenvoudige (PDF) printopdrachten naar de digitale printer sturen Opdracht geven bij de digitale printer om

Nadere informatie

Van: Pakize Saygili en Tiffany Trampe. Docent: Meester de Lange. Klas: m3b.

Van: Pakize Saygili en Tiffany Trampe. Docent: Meester de Lange. Klas: m3b. 1 Van: Pakize Saygili en Tiffany Trampe. Docent: Meester de Lange. Klas: m3b. 2 Inhoudsopgave. Inhoud Inhoudsopgave.... 2 Inleiding.... 3 Hoofdstuk 1: Wat zit er in een computer?... 4 Het moederbord:...

Nadere informatie

Deze handleiding geeft uitleg over de installatie van hard- en software van HTvision V.O.F.

Deze handleiding geeft uitleg over de installatie van hard- en software van HTvision V.O.F. Introductie Deze handleiding geeft uitleg over de installatie van hard- en software van HTvision V.O.F. Belangrijke tekstgedeelten worden aangegeven doormiddel van dit soort kaders Handelingen die stap

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION A6000 http://nl.yourpdfguides.com/dref/853144

Uw gebruiksaanwijzing. HP PAVILION A6000 http://nl.yourpdfguides.com/dref/853144 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor HP PAVILION A6000. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de HP PAVILION A6000 in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV OPDRACHTKAART AV-01-08-01 De fotoreeks Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Als je verschillende foto s met elkaar combineert,

Nadere informatie

Albert-Jan de Croes & Stefan Willemink V4C Docent: Mevrouw van Uden

Albert-Jan de Croes & Stefan Willemink V4C Docent: Mevrouw van Uden Albert-Jan de Croes & Stefan Willemink V4C Docent: Mevrouw van Uden 1 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Wat doet een besturingsysteem, en hoe werkt het?... 3 Algemene informatie... 3 Taken van een besturingssysteem...

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 2. Het script AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 2. Het script AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-02-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. Intro: Een script is een schriftelijke voorbereiding op de uiteindelijke video-opnamen. In het script staat een duidelijke

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Hechten 3. Schriften nieten NB Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Hechten 3. Schriften nieten NB Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken OPDRACHTKAART NB-03-03-01 Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken Intro: Met een blok-/brochurehechter kun je brochures nieten. Dus kun je daarmee ook schriften maken. Je maakt

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Het storyboard AV-01-05-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Het storyboard AV-01-05-01 OPDRACHTKAART AV-01-05-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. Je hebt de opdracht Het script afgerond. Intro: Een storyboard is een verzameling van plaatjes die aansluiten op het script.

Nadere informatie

Werkblad H1 Hard en Software

Werkblad H1 Hard en Software Werkblad H1 Hard en Software Leeling: Klas: Docent: Marno Brink 41B Meneer Van Waarden Voorwoord: In dit document gaan we begginen met Hard en Software. We gaan het hebben over verschillende dingen die

Nadere informatie

Hardware. Word. Anna van Kommer M3A

Hardware. Word. Anna van Kommer M3A Hardware Word Anna van Kommer M3A Inhoudsopgave Pagina Inleiding... 2 Hoofdstuk 1: Het Beeldscherm... 3 Hoofdstuk 2: De processor... 4 Hoofdstuk 3: Het geheugen... 5 Hoofdstuk 4: De harde schijf... 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-12-01 Tabs Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je naar de achterkant van een cd-hoesje kijkt, zie je vaak dat de nummers onder elkaar staan. Achter de nummers

Nadere informatie

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond.

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-01-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. Intro: Voordat je een AV productie gaat maken, moet

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 4. Snijmachine bedienen NB Voorkennis: De snijmachine Snijschema maken

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 4. Snijmachine bedienen NB Voorkennis: De snijmachine Snijschema maken OPDRACHTKAART NB-01-04-01 Snijmachine bedienen Voorkennis: De snijmachine Snijschema maken Intro: Je gaat een kleine oplage snijden met de planosnijmachine. Om de snijmachine te kunnen programmeren, moet

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 5. Kleur en contrast AV-01-05-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 5. Kleur en contrast AV-01-05-01 OPDRACHTKAART AV-01-05-01 Kleur en contrast Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Ook kleuren bepalen de stemming van een

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-03-01 Fotografische vormgeving Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Er is een groot verschil tussen de manier waarop wij voorwerpen en mensen zien, en wat

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01 OPDRACHTKAART AV-01-04-01 Licht Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Licht is een belangrijk vormgevingselement en een echte

Nadere informatie

Verkeerslichten. De Verkeerslichten & de PLC in het TIBBLTO / VICTO lokaal. Werkplek 1. Leer & werkboek.

Verkeerslichten. De Verkeerslichten & de PLC in het TIBBLTO / VICTO lokaal. Werkplek 1. Leer & werkboek. Verkeerslichten. Werkplek 1 De Verkeerslichten & de PLC in het TIBBLTO / VICTO lokaal. Leer & werkboek. Bij dit boek hoort een antwoordboekje waarin de antwoorden, op de vragen uit dit boek, geschreven

Nadere informatie

Externe apparatuur Gebruikershandleiding

Externe apparatuur Gebruikershandleiding Externe apparatuur Gebruikershandleiding Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP-producten

Nadere informatie

Microsoft Windows Vista installatiegids.

Microsoft Windows Vista installatiegids. Microsoft Windows Vista installatiegids http://users.telenet.be/amdtje Voorwoord Bedankt voor het downloaden van de Microsoft Windows Vista installatiegids. Ik hoop dat deze gids overzichtelijk en duidelijk,

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-08-01 Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Na het gebruik van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je de afmetingen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-02-01 Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. Intro: Na het inkleuren van een lijntekening, gaan we nu delen van foto s bewerken. Je kunt met verschillende selectiegereedschappen

Nadere informatie

Wat ik er van wil leren. Hoofdstuk 1 de inhoud

Wat ik er van wil leren. Hoofdstuk 1 de inhoud Een werkstuk van Jasper van Laarhoven September 2002 1 Wat ik er van wil leren Ik zou graag een heleboel over computers willen leren omdat ik het zo leuk vind om met computers te spelen. Wat ik zou willen

Nadere informatie

Packard Bell Easy Repair. Packard Bell Easy Repair

Packard Bell Easy Repair. Packard Bell Easy Repair Hard Disk Drives Belangrijke instructies om de veiligheid te controleren U moet alle instructies zorgvuldig lezen voor u aan het werk gaat en u moet voldoen aan de instructies die u hieronder aantreft.

Nadere informatie

In te vullen tabellen.

In te vullen tabellen. In te vullen tabellen. Basisprincipes Binair rekenen: omzettingen: decimaal --> hexadecimaal Stel (40)10 = (?)16 40 16-32 2 16 8-0 0 2 =(28) 16 Binair rekenen: omzettingen: binair --> hexadecimaal Stel

Nadere informatie

Een uitvoerbaar bestand (een programma of toepassing dus).

Een uitvoerbaar bestand (een programma of toepassing dus). In dit document staan aanvullingen voor het cursusboek. Met deze aanvullingen voldoet het boek aan de eindtermen van syllabus 5. Het verdient aanbeveling om de onderwerpen zoveel mogelijk door te nemen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur OPDRACHTKAART DR-03-02-01 Voorkennis: Zeefdrukapparatuur Intro: Zeefdruk is een doordruktechniek. De inkt wordt door de open gaatjes van het gaas gedrukt. Het beeld wordt gevormd door gaatjes dicht te

Nadere informatie

UW COMPUTER UPGRADEN

UW COMPUTER UPGRADEN H O O F D S T U K V I E R UW COMPUTER UPGRADEN In dit hoofdstuk leert u hoe u het DRAM en de vaste schijf bijwerkt en hoe u de draadloze LAN mini PCI installeert. Waarschuwing: Wij adviseren sterk dat

Nadere informatie

Externe apparatuur Gebruikershandleiding

Externe apparatuur Gebruikershandleiding Externe apparatuur Gebruikershandleiding Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. De informatie in deze documentatie kan zonder kennisgeving worden gewijzigd. De enige garanties voor HP

Nadere informatie

1. De codering van de gegevens bij in- en uitvoer.

1. De codering van de gegevens bij in- en uitvoer. 1. De codering van de gegevens bij in- en uitvoer. a. Inleiding. We hebben in één van de eerste lessen kunnen kennismaken met het computersysteem. Een computersysteem bevat apparatuur die instaat voor

Nadere informatie

Toetsenborden kunnen wat vorm betreft verschillen. Het gespleten toetsenbord belast de polsen minder bij het typen.

Toetsenborden kunnen wat vorm betreft verschillen. Het gespleten toetsenbord belast de polsen minder bij het typen. Invoerapparatuur en toetsenbord Er worden steeds meer randapparaten gebruikt. Randapparaten bestaan uit uitvoer- en invoerapparaten. Het toetsenbord is nog altijd het meest gebruikte invoerapparaat. In

Nadere informatie

RupelBib. laptop desktop tablet. Je wil een computer, maar welke moet je dan kopen? Andere aankoopgidsen

RupelBib. laptop desktop tablet. Je wil een computer, maar welke moet je dan kopen? Andere aankoopgidsen Je wil een computer, maar welke moet je dan kopen? Budget Type In deze gids worden standaard computers voorgesteld die zeker zullen voldoen aan je verwachtingen. Besturingssyteem Een standaard laptop Een

Nadere informatie

Installatie en Gebruik Barcode Scanner

Installatie en Gebruik Barcode Scanner Installatie en Gebruik Barcode Scanner Efficiënt Inkopen Een kleine en handzame scanner heeft het bestellen aanzienlijk makkelijker gemaakt. Samen met software zal deze scanner trouwe klanten ter beschikking

Nadere informatie